Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Android 5.0 Lollipop Review

Oogt beter en werkt fijner

12-11-2014 • 12:00

176

Singlepage-opmaak

Conclusie

Google noemt Android Lollipop de grootste release tot nu toe, en aangezien we er tien pagina's over geschreven hebben en dan nog steeds niet alles hebben kunnen behandelen, lijkt dat niet overdreven. Zo is er onder de motorkap bijvoorbeeld ook nog betere ondersteuning voor moderne grafische technieken voor games en is de audio pipeline op de schop gegaan.

Er is dus een heleboel veranderd in Android Lollipop en het overgrote deel is een verbetering. Google heeft een deel van de nieuwe features in de interface netjes afgekeken van andere Android-fabrikanten, maar daar is niets mis mee. Voor Nexus-gebruikers is het fijn dat ze voor zaken als do not disturb, batterijbesparende opties en een zaklampfunctie niet meer hoeven uitwijken naar losse apps. Dankzij dat soort kleine verbeteringen, en Material Design, voelt de stock-versie van Android completer en beter afgewerkt aan.

Er is een heleboel veranderd in Android Lollipop en het overgrote deel is een verbetering

Het is maar de vraag hoeveel onderdelen van de nieuwe interface uiteindelijk hun weg vinden naar het gros van de Android-gebruikers, die een versie draaien die door de fabrikant aangepast is. Ook zij zullen echter de vruchten kunnen plukken van technische verbeteringen als ART, Project Volta en de nieuwe cameramogelijkheden.

Voor bezitters van Nexus-toestellen en gebruikers die op een andere wijze een stock-versie van Android draaien, is Lollipop in ieder geval een veelomvattende update met wijzigingen en verbeteringen waar je in de dagelijkse praktijk veel aan hebt.

Reacties (176)

176
172
131
2
0
12
Wijzig sortering
Mooie review! Ik mis echter een stuk over de nieuwe "factory reset protection" of "kill switch" hoe die ook wel genoemd wordt.

Deze nieuwe functie (indien geactiveerd) zou het onmogelijk maken om een Android telefoon te resetten zonder de juiste wachtwoord in te voeren (net zoals iOS dat heeft).

Ik heb er nog maar weinig over gelezen in reviews en begin me af te vragen of deze functie wel effectief is.
Het grootste probleem dat ik zie is het kunnen rooten van je toestel. Dit zou door de nieuwe beveiliging een stuk moeilijker worden. Voor mij is dat een probleem, aangezien ik geen gebruik maak van de (geheugen- en energieverslindende) apps die de fabrikant van mijn toestel meelevert. Hetzelfde geldt voor Google Chrome, Play Music / Games / Movies en dergelijke onnodige troep die, volledig onnodig, als systeem-app wordt geinstalleerd.

Zo lang dit probleem niet is opgelost en er een fatsoenlijke workaround beschikbaar is houd ik het voorlopig wel bij Android Kitkat. Bij iOS werkte mijn jailbreak ook niet meer na het updaten naar 8.x, dus ik kijk wel even de kat uit de boom alvorens te upgraden.
Mijn Optimus G draait Lollipop (als een trein :9) maar rooten was doodsimpel een nieuwe versie van SuperSu erop kwakken en busybox installeren.
kan je in lollipop nog steeds onder opties voor ontwikkelaars de animatieschaal uitzetten zoals dat tot nu toe kon?

ik zie liever geen animaties omdat het er dan sneller uit ziet en het scheelt ook nog eens wat accuduur:)
Yup, van Off tot en met 10X
Ok thx.
Ik draai al m'n devices op animatieschaal uit en vind het net iets lekkerder werken. Ik heb Vande week een factory reset gedaan en zat me meteen te ergeren aan de 'feel' van android tot dat ik erachter kwam dat de animatieschaal weer aanstond haha.

Toch jammer dat android geen thema's ondersteund zodat iedereen een themaatje toe kan passen die voor hem/haar het beste werkt.
Geeft ook weer opties tot het gels verdienen voor google via de play store.

Ik vind 4.0 nog altijd het beste qua interface. Daarna is het bergafwaarts gegaan.
Dan zou ik me toch nog even wat beter inlezen. Encryptie standaard aan zou voor flashen soms wel eens onhandig kunnen zijn ja. Echter standaard aan betekend niet dat het uitgezet kan worden. Eventueel via usb flashen blijft ook nog een optie natuurlijk.
Wat betreft de bloatware apps. Google heeft met L een nieuw mechanisme geintroduceerd zodat providers en leveranciers hun apps automatisch bij installatie van je mobiel geïnstalleerd worden. Belangrijk detail is dat ze daarvoor dus niet meer in de ROM of system partitie hoeven te zitten en dus gewoon verwijderd kunnen worden. Of providers hier gebruik van gaan maken id even afwachten maar de mogelijkheid is er dus wel nu! bron
Dit heeft wel 2 nadelen:
1. Het werkt niet voor Googles eigen apps, en daarvan installeren ze er 2x zoveel.
2. Het de eerste keer in gebruik nemen gaat langer duren.
Je kan ook de apps uitschakelen. Heb je geen root voor nodig. De apps zijn dan niet meer zichtbaar en werken ook niet meer. Als je de updates en de gegevens verwijder van de apps verwijder nemen ze nog maar een paar mb in beslag.
Aangezien je in Android maar een deel van het interne opslaggeheugen kunt gebruiken voor apps (geloof iets van 4 GB of zo...) is iedere MB die je kunt vrijmaken door onnodige software te verwijderen weer meegenomen.
SuperSU kost ook de nodige ruimte ;-)
Dat verschilt per device. Op Nexus devices kan je het volledige geheugen gebruiken voor apps.
Tja ik snap niet waarom fabrikanten niet of standaard een root app leveren of standaard een functie inbouwen waarmee je met een vinkje en een reboot kan rooten.
dat moet een eitje zijn.

Voor garantie hoeft root geen probleem te zijn als je wat sloopt en je kan standaard gewoon de rom flashen is er geen probleem.
Garantie heb je tegenwoordig alleen nodig als je hardware defect is.
Kleine off-topic vraag: komt deze versie vandaag naar de Nexus 5? Is dit al bevestigd?
De OTA (over the air update) begint vandaag voor alle ondersteunde Nexus toestellen.. Er was een week vertraging vanwege batterij drain issues (vanwege de WIFI dacht ik)

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door NicoJuicy op 22 juli 2024 23:29]

Inmiddels is door Sprint bevestigd dat de update (LRX21O) vandaag zou moeten komen naar in ieder geval de Nexus 5. Hopelijk komt de update ook snel in Europa.

[Reactie gewijzigd door FREAKJAM op 22 juli 2024 23:29]

Ik kijk net en zie de LRX210 voor GSM/LTE erbij staan.. Nu aan't downloaden :).
Over the air, niet on the air.
Net nog gecheckt, momenteel nog niet verkrijgbaar op mijn Nexus 5.
Edit: Even naar beneden scrollen, en dan zien we dat het nog even kan duren.

[Reactie gewijzigd door DeathMaster op 22 juli 2024 23:29]

Je kan hem altijd downloaden en zelf flashen, en dat kan waarschijnlijk vanaf vandaag...

Wat lang kan duren is de OTA :)
Ik wacht al maanden, dan kunnen die een of twee weken er ook nog wel bij.
Die zou vandaag wel beschikbaar moeten zijn via https://developers.google.com/android/nexus/images

Geen garantie natuurlijk, is op basis van geruchten.
Gisteren al naar de MOTO G, maar bij mij is die nog niet binnen, kan vaak nog wel een tijdje duren dus ik zou er niet op gaan wachten voor nu.
Vind het er netjes uit zien als iPhone gebruiker, eindelijk krijgt Android eens wat meer overzichtelijkere en vooral professionelere uitstraling. Fatsoenlijke notificaties op de homescreen heeft in mijn ogen wel heel erg lang geduurd.
Notificaties konden al heel lang doormiddel van een app. Die plaats je als widget op het lockscreen en toont daarna notificaties van de apps waarvan je dat wil
Doormiddel van een app vind ik geen oplossing, zulke functies horen standaard in het OS te zitten, beetje hetzelfde verhaal als Microsoft die nooit komt met een ingebouwde mail, agenda etc (pas in windows 8).
Ik vind juist van wel. Zo kan de gebruiker alles volledig naar wens inrichten (het blijft een grijs gebied welke opties het OS je voorschotelt).
Prima, dan zou je die optie toch binnen het OS kunnen plaatsen, 3rd party 'solutions' blijft juist een grijs gebied in mijn ogen. Een OS moet voor de gemiddelde gebruiker gewoon meer dan compleet zijn, genoeg mensen die amper iets begrijpen van apps opzoeken, installeren en configureren.
Tja, dat soort mensen moeten dan maar een Apple apparaat kopen :P

Even serieus, er zit gewoon een notificatiesysteem in Android dús is het compleet. De gemiddelde gebruiker (die er naar jouw omschrijving toch niet zoveel van weet) heeft daar waarschijnlijk genoeg aan en hoeft geen applicaties op het lockscreen of toasts bovenin beeld, als hij/zij al weet wat je bedoelt.

Hierom dus een prima feature voor de poweruser die prima dit in een app kan installeren; of hij nou het veel te uitgebreide instellingenmenu hiervoor gaat doorzoeken of wat extra's installeert...
Met als bijkomend voordeel dat het OS zo min mogelijk schijfruimte inneemt en een gebruiker dit zelf naar wens kan vergroten.
Anoniem: 145867 @Scrtz13 november 2014 00:13
Ik zou niet eens die notificaties op me lockscreen willen hebben. Moet iedereen zien wat mensen mij appen / e-mailen enzo?

Het antwoord: Nee. Nutteloze functie. Unlocken op Android gaat al zo gemakkelijk dus waarom dan nodig? niet. En hoop dat het gewoon uit te schakelen is in Lollipop. Want het is functie om een functie te hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 juli 2024 23:29]

Daar denkt de EU anders flink anders over, zie het browserkeuze scherm. Een standaard functie van een OS, een webbrowser, mochten ze niet meer standaard meeleveren. Het zelfde geld voor WMP, die zit ook niet in de speciale EU versie van Windows.

Het probleem was juist dat mensen niet genoeg kennis hadden en daardoor IE6 bleven gebruiken terwijl er op dat moment gewoon veel betere browsers waren.

Daarnaast ben ik sowieso van mening dat de notificaties van Android al toegankelijk genoeg waren. Gebruikers die dat niet vonden hadden de mogelijk om apps te installeren die het naar hun idee verbeteren. Een OS moet de hardware bedienen, een basis geven voor de standaard functies van de hardware en de mogelijkheid om deze naar eigen wens uit te bouwen met behulp van andere applicaties. De kale basis en de grote vrijheid zijn juist altijd een pluspunt van Android geweest. Zo hoef je alleen functies toe te voegen die je zelf wilt.

Het grote nadeel van iOS (mijn mening) is dat je zonder jailbreak vast zit aan de manier van Apple om hun apparaat te bedienen, al zit die gewoon in elkaar, zomaar een andere launcher installeren dat gaat niet (geld overigens ook voor WindowsPhone). Je hebt dan gewoon geen keuze behalve functies aan of uit zetten, extra functies toevoegen is op iOS erg lastig zonder jailbreak.

Het heeft beiden zijn voor en nadelen. Met een kaal OS heb je meer vrij geheugen voor andere applicaties en meer keuze vrijheid in hoe je het apparaat bedient. Maar heb je out of the box meer functies dan hoef je minder tijd te besteden aan het zoeken naar de juiste applicaties. En niet alle 3rd party apps zijn even goed gebouwd natuurlijk wat ook wel eens tot een slechte performance wilt leiden.
Fatsoenlijke notificaties op de homescreen heeft in mijn ogen wel heel erg lang geduurd.
Wat :? Ben je nu niet in de war met Apple?
Omdat? Nu pas laat android inhoudelijke notificaties zien, waar je voorheen altijd de telefoon moest unlocken.
De notification drawer is altijd zichtbaar zonder je foon te moeten unlocken..
Als je toch het OS op de schop neemt, had die Job Scheduler toch ook anders ingebouwd kunnen worden, namelijk veel strenger? Nu ben je afhankelijk van de app-ontwikkelaars.

De meeste apps hoeven inderdaad helemaal niet continu iets te doen; zelf zou ik het niet zo erg vinden wanneer mijn telefoon - indien niet geactiveerd - slechts 1 keer in de 5 minuten of zo een verbinding toestaat. Dat ik mijn whatsapp bericht dan een paar minuten later lees vind ik een prima prijs voor veel extra accuduur.
Ik zou het tamelijk vervelend vinden als ik niet 'live' kan chatten zonder dat ik mijn scherm aan moet houden. Dat gaat dan weer ten koste van mijn accuduur ;)
Als de Battery Saver actief is kan dat in principe niet. Whatsappjes komen niet meer binnen, tenzij je WhatsApp start/open in beeld hebt. Het is helaas niet mogelijk apps uit te sluiten van de Battery Saver.
Je kan wel favoriete personen excluden van de battery saver, dat zou dan ook voor whatsapp gelden die gebruik maakt van telefoonnummer van de contactpersoon (lijkt me)
Volgens mij is dat niet mogelijk. De enige optie die ik zie is op welk percentage de Battery Saver zichzelf moet inschakelen (nooit, 5% of 15%), maar niets over uitsluiten van contactpersonen. Misschien verwar je het met de 'silent mode', waarbij je wel kan aangeven welke contacten alsnog mogen doorkomen als je gebeld wordt.
Daarom zou je het ook optioneel aan- en uit moeten kunnen zetten :)
Die functie zit inderdaad in Sony smartphones. Stamina mode heet dat.
Als je batterij wil besparen met allemaal hippe functies, waarom ontwerp je dan een UI met veel wit? Ik zou verwachten dat je bij OLED en TFT schermen je dan meer energie verbruikt dan zwart.

Opvallend hoe in slechts een paar jaar tijd, de "ouderwetse" kaders rondom vensters aan het verdwijnen zijn in de grote mobiele OSen (en ook voor de desktop). Is dit nou echt zoveel beter kwa functionaliteit? of is het een soort mode verschijnsel en hebben we over 10 jaar we weer windows95 looks.

[Reactie gewijzigd door imdoctorbob op 22 juli 2024 23:29]

Kaders zijn handig om afbakeningen aan te duiden, maar met beperkte keuze mogelijkheden in mobile apps is er niet heel veel af te bakenen, alleen feature-rich UI's hebben hier echt baat bij.
Nou zijn er ook wel feature rich mobile apps, en die zullen ben ik bang aan duidelijkheid of productiviteit (omdat al die features onder sub-keuzes gezet moeten worden zodat het aantal beschikbare keuzes dat tegelijk getoond wordt beperkt blijft) in moeten boeten.

Wat ik mezelf afvraag is: waar zijn de per-app-security settings gebleven?
een quote hierover: "We asked for security but they send us away with a lollipop"

[Reactie gewijzigd door Artimunor op 22 juli 2024 23:29]

Precies! Alleen voor Xposed heb ik mijn LG G2 geroot, zodat ik kan bepalen wie mijn locatie te weten komt.( En voor een adblocker natuurlijk :*) ) Laten ze dat nou es regelen.
Volgens mij maakt het voor TFT schermen niet uit welke kleur ze weergeven,
alleen voor (AM)OLED schermen maakt dit wel veel uit. Ik denk dat Samsung dus een mooie donkere skin aan het het ontwikkelen is (of gewoon touchwiz van het moment doorzetten :X )
Ze maken de interface platter en lichter maar het blijft wel erg touchwiz. Bron: http:// http://androidworld.nl/ni...en-android-44-android-50/
LCD gebruikt meer batterij bij zwart
OLED gebruikt meer batterij met wit
Lijkt me idd mooi.
Nu nog Cyanogenmod 12 en SlimPop Custom ROM maar dat zal nog een half jaar duren.
Maar dan zijn ook de kinderziektes er hopelijk uit.
Cyanogenmod geeft aan zich voorlopig nog niet te focussen op Android 5.0 vanwege de mogelijke kinderziektes, zij wachten tot deze eruit zijn voor ze aan Android 5.0 beginnen. Of zoals ze zelf zeggen: "The L is for later"

Oude post, maar lees hier meer:
http://www.cyanogenmod.org/blog/the-l-is-for-later
En toch zwerft er al een "unofficial" CM12 nightly rond op XDA voor de Nexus 5. Zie deze thread voor meer info. Let wel dat deze rom inclusief de battery drain bug is.

Zie ook deze post voor als je zelf een CM12 rom wil builden.
Ja, maar dat is zoals je al zegt "unofficial" dus dat is door een 3e partij gemaakt. Ik loop nu een beetje op de website van CN te neuzen, maar de laatste post over Android L, of Android 5.0 beter gezegd, is degene die ik in mijn voorgaande post linkte. Dus ik denk niet dat zij voor CM12 enige plannen hebben met Android 5.0 aan de slag te gaan.
Inderdaad dit is duidelijk een versie met kinderziektes.

Maar het artikel van (CN)2 is wel van 4 juli dus 4 maanden oud. Hoe ze er nu in staan weet ik niet.
Dit heeft o.a. ook iets te maken met de boot-loader die gelocked wordt:
Daar staat de L voor "Locked" i.p.v. "Later"
http://www.androidpolice....may-become-a-requirement/
Als je dus simpelweg update zou het kunnen dat rooten daarna niet meer mogelijk is.
Handelingen op de oude versie zijn eerst vereist. (in dit stadium)
Eind vorige week werd er nog aangegeven dat de definitive version van lollipop naar AOSP werd geupload... Dat is, als het goed is, datgene wat CM oppakt en op doorontwikkeld...
Dus zo lang hoeft het niet te duren...
Die post is een reactie op de release van de beta versie en dat ze dus op de finale source wachten vooraleer ze de code gaan integreren. Ze hebben vanaf toen zeker al wel naar de code en functionaliteit gekeken.
Nu is echter de finale source code vrijgegeven en daar zijn ze wel onmiddelijk mee begonnen. Op XDA zijn er al threads van unofficial CM12 builds.
De verwachtingen zijn dat ze binnen ongeveer een maand een eerste werkende (vol bugs) nightly versie zullen releasen en begin januari een eerste M release.
Deze eerste versies zullen wel een groot deel van de extra functionaliteit van de huidige CM11 moeten missen, en tegen dat deze er opnieuw in zitten zullen we wel een half jaar verder zijn.
Zit er geen functie op dat je verschillende thema's kan kiezen?

Dus het witte thema maar ook een zwart thema (wat ik graag zou hebben) of een andere kleurstelling.
Ik heb ooit een Galaxy S4 gehad en heb deze weggedaan na 2 weken omdat alles zwart was. Wat vind jij zo goed aan een zwart thema? Ik vond het verschrikkelijk.
Nee, geen themakeuze. Wel diverse toegankelijkheidsopties, waaronder een aantal nieuwe opties voor kleurenblindheid. Het toetsenbord biedt overigens wel een thema-optie; een licht of donker material design thema of zelfs het "oude" Holo-thema.
Ik vind het echt HELEMAAL NIKS...

Dropdown menu lijkt minder functioneel doordat er minder informatie op het scherm kan.
Settings zijn onoverzichtelijk en er passen minder notificaties op het scherm...

Het enigste nuttige lijke dat je instellingen en apps mee kan nemen.
Of dit echter de instellingen meeneemt is nog maar de vraag en dit werkt zoiezo pas bij je 2de 5.0 android device omdat je bij je eerste nog de backup aan moet maken.

Ook de app drawer ziet er niet uit met witte achtergrond.

En het toetsenbord is echt de ALLERGROOTSTE misser van het jaar.
dat kan niet lekker wegtypen zo zonder spacers... wat een gedrocht van een toetsenbord...
Bij mijn eerste 5,0 device ben ik dus verplicht een custom keyboard te gaan gebruiken als de keyboard van de fabrikant niet goed is (wat bijna altijd zo is alleen die van LG is redelijk).

Naar mijn mening is de nieuwe interface dan ook wederom een stap terug.
Het ziet er onlogisch en minder efficiënt uit doordat het minder overzichtelijk is.

De verbeteringen van Volta moeten vooral gezocht worden bij de momenten waarop een apparaat in stand-by staat, want het significant terugdringen van het stroomgebruik van een telefoon of tablet die actief gebruikt wordt, is erg moeilijk.

Hier ben ik het ook TOTAAL mee oneens.
Er zijn veel apps die een quad core 1,5 ghz gewoon volledig gebruiken terwijl ze gewoon maar enkele core 500 mhz nodig zouden hebben.

Deze apps drainen de batterij als een gek puur omdat android zijn cpu niet goed beheerst en daardoor teveel stroom verbruikt.
Een ander punt is dat wanneer ik mijn scherm aan zet de play services meteen beginnen te klooien met data verzenden en processen opstarten die ik niet nodig heb zoals dispatch service wearable service location service en nog een stuk of 3.
Allemaal processen waar ik niks aan heb en die niks toevoegen maar wel ff accu vreten en dat terwijl sync gps enz enz allemaal uit staat.
Deze processen forceren zich gewoon aan en blijven tot wel een uur per dag actief op de voor en achtergrond.
Met scherm uit gebruikt mijn telefoon nog geen 4% per 24 uur dus daar is niet veel te halen doe liever wat aan de slechte optimalisatie van apps of de slechte aansturing ervan daar valt veel meer stroom te halen.
Waarom kan ik bijvoorbeeld in de gallery over wifi 16 uur lang een slideshow weergeven via de maar maar 8 uur tekst lezen in chrome?
Juist chrome vreet te veel mhz in idle (na laden) wat weer stroom kost en zo zijn er nog veel meer apps die gewoon niet optimaal werken en niet terug clocken als ze stilstaand beeld weergeven.


Voor de situaties waarin je accu bijna leeg is, je geen lader in de buurt hebt en toch echt bereikbaar moet blijven, is er nu een Battery Saver-modus ingebouwd. Deze klokt de processor terug, schakelt de vibratiemotor uit, haalt de schermhelderheid omlaag en blokkeert apps als deze op de achtergrond de dataverbinding willen gebruiken.

Kortom iets wat de gemiddelde gebruiker standaard al gedaan heeft.
Battery savers zijn nooit functioneel geweest voor mij puur omdat ik dit allemaal zelf al doe.
en ik wil helemaal niet dat mijn telefoon voor mij bepaald welke app wel en niet werkt
misschien gebruik ik een custom dailer en dan zou ik niet kunnen bellen tot ik de battery saver uit zet...

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 23:29]

En het toetsenbord is echt de ALLERGROOTSTE misser van het jaar.
dat kan niet lekker wegtypen zo zonder spacers... wat een gedrocht van een toetsenbord...
Zo dacht ik er eerst ook over, maar na enkele maanden ermee gewerkt te hebben ben ik er aardiga aan gewend! Overigens kan je in Instellingen een donker of licht thema selecteren, of zelfs het 'oude' Holo-thema.
Battery savers zijn nooit functioneel geweest voor mij puur omdat ik dit allemaal zelf al doe.
en ik wil helemaal niet dat mijn telefoon voor mij bepaald welke app wel en niet werkt
misschien gebruik ik een custom dailer en dan zou ik niet kunnen bellen tot ik de battery saver uit zet...
De Battery Saver staat standaard aan, maar is uit te schakelen. Een custom dialer haakt in op een soort event dat wordt afgevuurd als je toestel gebeld wordt, dat wordt door de Battery Saver niet uitgeschakeld. Je blijft dus bereikbaar.

Wat mij vooral opvalt is dat whatsappjes niet meer binnenkomen als de Battery Saver actief is. Pas als je WhatsApp opent komen je berichten binnen, maar eigenlijk zou ik WhatsApp willen uitsluiten.
Ik ben het enigzins wel met je eens, maar:
Ik wil graag dat apps die weinig CPU nodig hebben toch gewoon het maximale gebruiken, want het is sneller en mijn OS hoeft niet voor mij te bepalen wat belangrijk is (net neutrality zeg maar).
Ik zie het aan mijn desktop die ik ook op performance mode zet, het duurt toch tijd voordat het OS doorheeft dat een app meer nodig heeft, dus liever standaard op performance.

Keyboard vond ik sowieso al niet super, ik heb daarom meestal een Samsung genomen, ivm Swype.

Hoe het eruit ziet is natuurlijk smaak intensief, dus daar zal ik niets over zeggen.
Ik hoop wel dat Material Design de drempel voor een customizable (thema) GUI verlaagd heeft, waardoor we misschien zelfs meer kunnen aanpassen dan alleen een kleurtje.
Anoniem: 483276 12 november 2014 12:03
Mooi uitgebreid stuk zo op het oog. Vanavond maar even goed doorlezen, kan niet wachten tot de OTA update voor de Nexus 4 er is. :)
Er zijn ook helaas wat dingen verslechterd die de review niet vermelden. Zoals de kalender app die nu meer scherm ruimte in neemt en de maandweergave heeft geelimineerd. [0]
En ik heb zelf ondervonden dat het nieuwe hippe streeploze keyboard mij niet helpt beter typen.. [1]

[0]: Arstechnica: http://arstechnica.com/ga...ipop-thoroughly-reviewed/
[1]: Nieuwe keyboard: http://i-cdn.phonearena.c...age/nexus2cee-image36.png
Gelukkig gebruik ik SwiftKey. :) kalender is inderdaad wel jammer.
SwiftKey ftw!

Gelukkig gebruik ik Business Calendar Pro, wat de vloer aanveegt met iedere willekeurige calendar app :P
Bedankt voor de tip ! Zal ook naar Business Calendar Pro kijken. Jammer dat het uberhaupt moe.
Als je gewoon naar toetsenbord opties gaat kun je 'holo dark' aanvinken en heb je dus gewoon het toetsenbord van KitKat! :+

Edit: geen probleem ;)

[Reactie gewijzigd door -Bas op 22 juli 2024 23:29]

Mee eens. In de week view (is nu 5day view maar dat vind ik wel ok) past nu niet eens meer een overzicht van 9:00 tot 17:00. Echt ongelovelijk irritant.
En in het algemeen is de informatie dichtheid een stuk slechter geworden in de calendar.
De nexus' updates, zijn aangekondigd voor vandaag.
Alleen is het in de vs nu nog nacht, dus op zijn vroegst zitten we vanavond pas aan de update hoop ik.
Ik ben door de review heengelezen, en vooral het tweeledige privacy beleid valt me op.

Dat de encryptie gepushed wordt is nieuw en goed.
Android biedt al langer de mogelijkheid om de volledige flash-opslag te versleutelen, maar gebruikers moesten die optie zelf vinden. De encryptiesleutels worden enkel opgeslagen op het apparaat zelf, waardoor Google de politie of de geheime dienst bijvoorbeeld geen toegang kan geven tot de data.
Maar suggereren dat google niets over je kan weten is niet helemaal juist: Want naast de encryptie, zitten in android5.0 heel veel google diensten, die persoonlijke gegevens van je mogen verzamelen in google's cloud. Zo is het zo dat je naast alle informatie die je zelf invoert in de google diensten, ook google informatie mag gebruiken waar de diensten 'toegang' tot hebben zoals gps informatie.
Dus, wellicht dat data op je telefoon of tablet veilig is, maar tegelijk geef als je gebruikt wel toestemming tot verzameling van zeer veel persoonlijke gegevens die je 'zelf levert' of die 'google ontvang op basis van gebruik van de diensten'.

Deze encryptie werkt beter tegen diefstal, dan tegen informatie verzameling van google, of informatie verzoeken van justitie bij de zoekgigant.

Maar de mogelijkheden van Xposed als Xprivacy of andere rooted apps gekoppeld aan Xposed zijn voorlopig nog niet beschikbaar of komen helemaal niet.

Aan de andere kant zijn er weinig tweakers die xposed gebruiken of hun privacy zoveel waard vinden dat ze niet zullen overstappen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 22 juli 2024 23:29]

En waarom is dit een reactie op lars1216 ? Of meer een kwestie van bovenaan staan met je reactie ?

Om even te reageren op je reactie : waar wordt er gesuggereerd dat Google niets te weten kan komen over jou ? Je quote een stukje over het versleutelen van bestanden. Het kleinste kind weet dat google data over de gebruiker verzamelt maar voor zover ik weet, raken ze niet aan bestanden die op je toestel gaan zoals bijvoorbeeld het doorzoeken van pdf's op je tablet
Anoniem: 601896 @Kenhas12 november 2014 13:04
Er wordt gesuggereerd dat als data encrypted wordt dat Google dan geen data over jou kan delen met justitie, politie of geheime dienst.
Maar doordat een gedeelte van de data niet lokaal, maar in de cloud wordt verzamelt , is het nog altijd mogelijk voor overheidsdiensten om aan die informatie te komen
Begrijpend lezen is ook een vak, het gaat over het encrypteren van de flash opslag, Google kan dus niet je flash opslag openstellen aan derden. Over de gegevens die in de cloud staan wordt niets gezegd, of die nu geëncrypteerd zijn of niet.
Over de gegevens die in de cloud staan wordt niets gezegd,
Dat is het punt, want op je telefoon worden de meeste gegevens die je kunnen criminaliseren bij justitie, staan niet alleen op je telefoon zelf, maar meer in de cloud.
Google kan dus niet je flash opslag openstellen aan derden.
Jawel, ook al contacten, foto's en andere persoonlijke gegevens zijn gewoon inzichtelijk voor alle apps die je daar toestemming voor geeft via het alles of niets beleid.
Daarom is xprivacy of app-ops ook nodig om je data te beschermen.
Aan foto's kan Google toch écht niet aan als je die uploadt met Google+, contacten hetzelfde, je kunt bij een contact kiezen of dat lokaal wordt opgeslagen of een Google contact wordt.

Je bent aan het mierenneuken, iedereen weet toch ondertussen dat wat op het internet staat, toegankelijk is voor wie aan het juiste touwtje trekt. Het gaat hier niet over Google's (onveilige) diensten maar over het besturingssysteem en lokale bestanden op je telefoon. En als je die niet zelf deelt op het internet, worden ze geëncrypteerd en daar kan niemand van buiten de telefoon aan want de sleutel staat ook op de telefoon, dààr gaat dat stukje tekst over.
Google kan dus niet je flash opslag openstellen aan derden.

[..]

Aan foto's kan Google toch écht niet aan als je die uploadt met Google+, contacten hetzelfde, je kunt bij een contact kiezen of dat lokaal wordt opgeslagen of een Google contact wordt.
Het rechten-management op android is zwak, en daardoor kan men makkelijk bij jouw data. Voorbeeld van de gevolgen van die zwakke beveiliging is dit:
WhatsappHack: HTC forcing you to give up your privacy/photo material, Part Deux.
En dat zie je op andere platforms niet.

Terwijl zoiets simpel rechten management prima te implementeren moet zijn. En eigenlijk basis onderdeel moet zijn van elk mobiele veiligheidssysteem.
Natuurlijk kan bepaalde data nog steeds gedeeld worden, dit is bij iOS niet anders. Het gaat er vooral om dat lokale data niet meer toegankelijk is. Overigens kan je veel dingen uitzetten, zoals locatie geschiedenis, al werken dan bepaalde diensten van Google niet meer lekker (diensten die gebaseerd zijn op locatie).
of je download gewoon de update handmatig van google.;)
Back to basic. Ik vindt dit een goede zet van Google. Ik ben ook nog steeds fan van OS 2.x series wat overzichtelijk was dan de 4.x series en ik zie met deze OS weer meer overzicht, uniformiteit en rust. Ik zal niet snel weer naar Android gaan mede omdat ik BlackBerry al zoiezo beter vindt en heb al wat dingen voorbij zien komen die BB al gebruikt, maar een leuke tablet met deze OS zou ik zekers kunnen waarderen mocht BB niet met een tablet komen. Ben erg benieuwd naar de final versie.

Het is goed om te zien dat de OS in ieder geval meer rust uit straalt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 22 juli 2024 23:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.