Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Apple iPhone 6 Review

Niet vernieuwend, wel verleidelijk

26-09-2014 • 06:00

471

Singlepage-opmaak

Hardware: Apple A8, M8, nfc en meer

Apple A8Bij de introductie van de iPhone 5s verraste Apple vriend en vijand met de onthulling van de nieuwe A7-soc, de eerste soc die op de 64bits-ARMv8-instructieset is gebaseerd. Daarmee was het grote namen als Qualcomm, Nvidia en Samsung ruimschoots voor. Die bedrijven komen dit najaar pas met hun eerste 64bits-socs en van die drie heeft alleen Nvidia een eigen ontwerp klaar. Qualcomm en Samsung baseren zich op de standaard-Cortex A53- en A57-ontwerpen van ARM.

Apple introduceert met de iPhone 6 alweer de tweede generatie van zijn 64bit-soc, die logischerwijs de Apple A8 heet. De chip lijkt in de basis niet veel af te wijken van de A7; het gaat nog steeds om een dualcoreontwerp, al zijn de kloksnelheden met 100MHz verhoogd naar 1,4GHz. Apple claimt op processorvlak een snelheidsverbetering tot 25 procent. Dat valt niet compleet toe te schrijven aan de extra kloksnelheid, dus ook aan het ontwerp zal wat getweakt zijn.

Groter zijn de verschillen aan de grafische kant. Apple zegt dat er tot 50 procent meer gpu-kracht in de A8 te vinden is, en dat wijst op het gebruik van een compleet nieuw gpu-ontwerp. Uit een teardown van Chipworks blijkt dat het waarschijnlijk om een Series6XT GX6450-gpu van Imagination Technologies gaat. Ten opzichte van de PowerVR G6430 in de iPhone 5s biedt deze nog steeds vier cores, maar per core kunnen meer berekeningen per kloktik uitgevoerd worden.

Volgens Apple bestaat de soc uit dubbel zoveel transistoren als zijn voorganger, 2 miljard in totaal. Dat komt voor een groot deel door de nieuwe gpu, maar Apple heeft bij de A8 ook nog een nieuwe beeldprocessor, die de informatie uit de camera verwerkt, geïntegreerd. Bij een gelijk productieproces zou een verdubbeling in transistors een fors grotere chip opleveren, maar daar is geen sprake van. In plaats van een 28nm-procedé gebruikt Apple nu namelijk een 20nm-variant. Voorheen bakte Samsung de chips van Apple, maar Chipworks vermoedt dat Apple de A8 bij TSMC laat maken.

Een interessante claim over de A8-soc is dat hij niet gebukt gaat onder throttling. Waar de meeste socs na verloop van tijd zo warm worden dat ze hun maximale kloksnelheid niet meer kunnen vasthouden, komt dat bij de A8 volgens Apple nooit en te nimmer voor.

We hebben dat getest door een halfuur lang een grafische benchmark te draaien die aan het einde een grafiekje plot en inderdaad, de scores aan het einde van de testrun zijn even hoog als die aan het begin. Overigens geldt dit ook voor de iPhone 5s van vorig jaar. Ter vergelijking hebben we ook enkele Android-toestellen getest, aangedreven door de Snapdragon 801, en daarbij liepen de prestaties gedurende de benchmark wel terug.

Throttling iPhone 6

Op draadloos vlak biedt de iPhone 6 ondersteuning voor twee nieuwe technieken: 802.11ac, de nieuwste en snelste wifi-variant, en lte cat4, met 4g-snelheden tot 150Mbit/s. Ondersteuning voor cat 6 lte, dat in Nederland bekendstaat als 4g+, heeft de iPhone dus niet. Nieuwe telefoons van de concurrentie, in het bijzonder Samsung, kunnen die hogere snelheden wel halen en hebben op dit vlak dus een streepje voor. De iPhone heeft wel ondersteuning voor VoLTE, een techniek om te bellen over 4g. Apple is daarmee de telecomproviders voor, dus op dit moment kun je daar nog geen gebruik van maken.

Onderdelen van Nederlandse bodem

Net als de iPhone 5s bevat de iPhone 6 een coprocessor. Deze zuinige chip registreert constant de gegevens van verschillende sensoren, zodat de relatief energiehongerige A8-soc dat niet hoeft te doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de gegevens van de accelerometer, voor de stappenteller. Bij de iPhone 5s noemde Apple die chip de M7 en de iPhone 6 bevat zijn opvolger, de M8. Feitelijk zijn dat gewoon andere namen voor Cortex M3-microcontrollers die Apple inkoopt bij het Nederlandse NXP.

Datzelfde NXP levert nog een chip voor de iPhone 6: die voor nfc. Apple stapt net als andere telefoonfabrikanten, en ook banken, in contactloos betalen en daarvoor is nfc-hardware nodig. Dit Apple Pay-systeem moet gebruikers laten betalen door de telefoon tegen een terminal te houden en de aankoop vervolgens via de Touch ID-vingerafdrukscanner te verifiëren. In Amerika heeft Apple contracten gesloten met de grootste creditcardmaatschappijen en banken, en de techniek kan overweg met bestaande terminals voor contactloos betalen. De dienst komt ook naar Nederland, maar wanneer is nog niet bekend.

Vooralsnog is de nfc-chip niet te gebruiken voor andere doeleinden en dat is jammer. Andere fabrikanten hebben laten zien dat je toffe dingen kunt doen met nfc, zoals gemakkelijk een verbinding opzetten met een bluetooth-speaker of de telefoon een actie laten uitvoeren door hem boven op een nfc-sticker te leggen.

Weinig geheugen

Apple iPhone 6 - GeekbenchDe iPhone 6 beschikt niet over veel geheugen en dan doelen we op zowel het opslag- als het werkgeheugen. Het goedkoopste model heeft net als bij de 5s 16GB aan opslagcapaciteit, waarvan ongeveer 12GB beschikbaar voor de gebruiker. Voor een telefoon van 700 euro die niet over een micro-sd-slot beschikt, vinden we dat anno 2014 wel krap worden. Apple heeft overigens de 32GB uit de line-up gehaald en de 64GB-versie ervoor in de plaats gezet.

Waar je bij de iPhone 5s dus 100 euro extra betaalde om van 16GB naar 32GB te gaan, ga je nu voor datzelfde bedrag van 16GB naar 64GB. Leuk voor mensen die het geld makkelijk kunnen missen, maar wij hadden liever gezien dat het basismodel 32GB in plaats van 16GB had gehad.

Ook het interne geheugen van 1GB is niet ruim bemeten. Meer geheugen zou de telefoon niet sneller maken, maar het zou wel betekenen dat mensen die fanatiek multitasken bijvoorbeeld niet hun tabs moeten herladen als ze naar Safari wisselen. We verwachten niet dat Apple, zoals sommige Android-fabrikanten, snel de stap naar 3GB maakt, maar voor een telefoon in deze prijsklasse zouden we 2GB niet gek vinden.