Door Jelle Stuip

Redacteur

Microsoft Surface Pro 3 Review

Meer laptop, minder tablet

05-08-2014 • 08:00

292

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Microsofts Surface Pro 3 is een stevige tablet, die vrij groot is. De schermdiagonaal is 12" en de beeldverhouding is 3:2. Dat werkt erg prettig in combinatie met het optioneel verkrijgbare toetsenbord en de verbeterde, traploos verstelbare kickstand. De prijs voor die typecover bedraagt 130 euro en ook hardware-upgrades zijn prijzig. Voor dat geld krijg je wel alle functionaliteit van een laptop in een tablet van achthonderd gram. Belast de tablet alleen niet te zwaar; wij ondervonden koelingsproblemen bij continue zware belasting.

Pluspunten

  • Prettige beeldverhouding
  • Stevige magnesium behuizing
  • Traploos verstelbare kickstand
  • Verbeterde typecover

Minpunten

  • Koelingsprobleem bij zware belasting
  • Upgrades zijn prijzig

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Binnenkort is het alweer twee jaar geleden dat Microsoft Windows 8 uitbracht en dat betekent dat Microsofts hardware-ideaal voor dat besturingssysteem ook alweer twee generaties meedraait. Tijd voor een nieuwe Surface-tablet dus, die, hoe kan het ook anders, Surface 3 is gaan heten.

In tegenstelling tot bij voorgaande generaties Surface heeft Microsoft ervoor gekozen om van de Surface 3 alleen een Pro-versie uit te brengen. Er is dus geen Surface 3 met Windows RT. Een andere opvallende koerswijziging is het formaat. Terwijl Microsoft aanvankelijk aan 10,6" vasthield en concurrenten steeds meer 8"-tablets uitbrengen, is voor de derde generatie Surface juist gekozen voor een groter schermformaat. De diagonaal van de Pro 3 meet twaalf inch en ook de beeldverhouding is met 3:2 afwijkend.

Van Microsoft konden we een paar dagen de Surface Pro 3 met Core i5-processor, 4GB werkgeheugen en een 128GB-ssd lenen. We hebben uiteraard de hardware gebenchmarkt en een klein weekje met de tablet rondgesjouwd, en stelden onszelf de vraag of deze uit de kluiten gewassen tablet niet stiekem gewoon een toetsenbordloze laptop is.

Uiterlijk en aansluitingen

"De tablet die je laptop kan vervangen", is de slogan die Microsoft gebruikt voor de Surface Pro 3 en wie onze review van de Surface Pro 2 heeft gelezen, weet misschien nog dat we toen tot de conclusie kwamen dat de Pro 2 eigenlijk een 'ultrabook in een tabletjasje' was. De Surface 2 Pro was dus eigenlijk al meer laptop dan tablet en met de Surface Pro 3 slaat de balans nog wat duidelijker door richting laptop.

Microsoft Surface Pro 3Dat zie je bijvoorbeeld aan het formaat; de Pro 3 heeft een 12"-scherm gekregen en is met 29 bij 20 centimeter ongeveer zo groot als een A4'tje. Dat betekent ook dat de beeldverhouding veranderd is. De Pro 2 had een 16:9-verhouding, terwijl die bij de Pro 3 3:2 is. Dat is net iets minder 'vierkant' dan oude 4:3-televisies, en blijkt in de praktijk erg fijn te werken. Zeker bij browsen en het gebruik van office-software geeft meer verticale ruimte op je scherm meer overzicht, waardoor je minder vaak hoeft te scrollen. We kregen niet het gevoel dat er horizontaal ruimte ontbrak, wat ook te maken kan hebben met de hoge schermresolutie van 2160x1440 pixels.

Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3

Ondanks het nieuwe formaat is de Surface Pro 3 herkenbaar gebleven als een Surface-tablet. De behuizing is nog steeds gemaakt van grijs magnesium en voelt bijzonder stevig aan. Ook de kenmerkende kickstand is gebleven en is nu traploos verstelbaar. Bij de Surface Pro 2 kon de tablet in twee standen gezet worden, maar bij de Pro 3 is de tablet bijna plat te leggen, mocht je dat willen. Dat Microsoft de kickstand serieus verbeterd heeft, laat ook zien dat de Pro 3 echt bedoeld is om te worden neergezet en niet om vaak in je handen te hebben.

Toch ligt de Surface Pro 3 ook best goed in de hand. De tablet is dunner geworden dan de Pro 2 en het gewicht is omlaag gegaan naar net geen achthonderd gram. In vergelijking met de meer dan negenhonderd gram wegende, kleinere, Pro 2 heb je dus een grotere, maar lichtere tablet in je hand.

Toetsenbord en touchpad

Een Surface-tablet is eigenlijk niet compleet zonder touch- of typecover en dat geldt zeker voor de Surface Pro 3, die Windows 8.1 Pro draait en daarmee gericht is op productiviteit. Goed nieuws voor wie nog een oude touch- of typecover heeft liggen; die past gewoon op de Surface Pro 3. Het ziet er een beetje raar uit als het klepje in dichtgeklapte toestand niet de hele tablet bedekt, maar het spaart wel honderddertig euro uit.

Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3

Microsoft kan voor de Pro 3 alleen nog maar een typecover leveren. Touchcovers, met 'tiptoetsen', worden niet voor de Pro 3 gemaakt. Net als de tablet lijkt ook het nieuwe toetsenbord meer trekjes van een laptop te hebben dan eerdere typecovers. Het toetsenbord kan nu in twee standen staan; vlak op de ondergrond of enigszins gekanteld. Het toetsenbord voelt stevig aan, maar beweegt desondanks mee als je in die schuine stand stevig aan het tikken slaat. Daarnaast is het door de geringe dikte geen toetsenbord om lange stukken tekst op weg te typen; daarvoor hebben de toetsen te weinig travel. Wel prettig is dat de toetsen enigszins hol zijn, waardoor je vinger automatisch naar het midden van de toets glijdt.

De grootste verbetering bij de touchpad wordt gevormd door de fysieke knoppen, die nu onder het touchvlak geplaatst zijn. Bij de vorige typecovers gaven de muistoetsen geen feedback, maar bestonden ze uit een aanraakgevoelig randje onder de touchpad. Net als voor het toetsenbord geldt dat de touchpad prima werkt, maar vanwege het kleine oppervlak zouden we voor langdurig gebruik een losse muis aansluiten.

Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3

Surface Pro 3 met Surface RT-touchcover, stylus, en oplader

De typecover wordt niet standaard bijgeleverd en dat is jammer, omdat hij de functionaliteit van de tablet enorm uitbreidt. Wat wel bijgeleverd wordt, is een stylus. Ook die is verbeterd en communiceert nu via bluetooth. Dat betekent dat het gewicht ten opzichte van de oude pen is toegenomen van tien naar achttien gram, maar ook dat er nu knoppen op de pen zelf zitten. Met een druk op de knop op de achterkant kan OneNote gestart worden, zelfs boven het lockscreen, zodat je snel een aantekening kan maken. De andere twee knoppen functioneren gewoon als linker- en rechtermuisknop. Of de stylus wat toevoegt, zal van persoon tot persoon verschillen. Windows 8 is prima met je vingers te bedienen en de stylus biedt vooral meerwaarde als je echt graag wil schrijven of hem in grafische programma's gebruikt. Wij hadden liever standaard een toetsenbord dan een stylus bij de tablet gekregen.

Aansluitingen

Net als bij de Surface Pro 2 kan Microsoft bij de Pro 3 een docking station leveren. Dat levert je drie usb 3.0-aansluitingen, twee usb 2.0-aansluitingen, gigabit-ethernet, minidisplayport en een gecombineerde audio-in- en uitgang op. We hebben de tweehonderd euro kostende dock niet zelf kunnen testen, maar we gaan ervan uit dat die hetzelfde functioneert als bij de Pro 2.

Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3

Op de tablet zelf moeten we het met wat minder aansluitingen stellen. Aan de linkerkant van de tablet treffen we de volumeregeling en de gecombineerde audio-in-uitgang aan. De rechterkant is net als bij de Surface Pro 2 voorzien van een minidisplayport en een usb 3.0-aansluiting en achter de kickstand treffen we de micro sd-kaartlezer aan. De aansluiting voor de voeding is wel veranderd en dat betekent ook meteen dat de oude en de nieuwe dock niet compatibel zijn met elkaar. Die aansluiting is net als voorheen magnetisch, maar is nu een soort 'wigje', dat in een sleuf aan de zijkant van de tablet valt. We hadden al weinig moeite met de magnetische aansluiting van de Surface Pro 2, maar dit is inderdaad nog makkelijker en het is praktisch onmogelijk om de connector verkeerd of scheef aan te sluiten.

Hardware en synthetische benchmarks

Microsoft kan de Surface Pro 3 in vijf verschillende uitvoeringen leveren. De goedkoopste Pro 3 is voorzien van een Core i3-4020Y-processor en een ssd van 64GB, en kost 819 euro, terwijl de duurste Surface 3 een Core i7-4650U-processor, 8GB werkgeheugen en een 512GB-ssd meekrijgt, en 1969 euro kost. Ons testmodel is een van de goedkopere uitvoeringen, met een Core i5-processor en een 128GB-ssd, en moet 1019 euro opbrengen. Upgrades zijn duur; een stapje hoger levert een 256GB-ssd en 8GB in plaats van 4GB werkgeheugen op, maar kost ook meteen driehonderd euro meer.

Microsoft Surface Pro 3
Processor Intel Core i5-4300U
Cores/threads 2/4
Klokfrequentie (turbo 2 cores/1 core) 1,9GHz (2,6 / 2,9GHz)
Gpu Intel HD 4400
Werkgeheugen 4GB ddr3-1600
Opslag Samsung MZMTE128HMGR
WiFi Marvell Avastar 88W8897
Schermpaneel 12", ips, 2160x1440 pixels
Besturingssysteem Windows 8.1 Pro

Microsoft heeft vrij gebruikelijke ultrabookhardware gebruikt in de Surface Pro 3. Alleen de draadloze netwerkkaart zijn we nog niet eerder tegengekomen. De Marvell-chip ondersteunt wifi-ac via mimo, met een maximale doorvoersnelheid van 867Mbit/s. Daarnaast heeft de chip ondersteuning voor bluetooth 4.0 en nfc, al heeft Microsoft geen nfc-antenne ingebouwd.

Cinebench

We beginnen onze vaste lijst benchmarks met Cinebench 11.5 Multi, waarmee we de processor van de Surface Pro 3 voluit belasten. Op diverse plekken op het web valt te lezen dat de Surface Pro 3 met warmteproblemen kampt, dus we houden de kloksnelheden van de cpu goed in de gaten om te zien of er throttling optreedt. We hebben helaas geen laptop met exact dezelfde processor als vergelijkingsmateriaal, dus moeten we het doen met laptops die erbij in de buurt komen.

In Cinebench Multi is de i5-4300U, zoals verwacht, sneller dan laptop met een i5-4200U-processor. Toch zien we al wel de eerste tekenen van gebrekkige koeling. De processor start de benchmark netjes met beide cores op 2,6GHz, maar weet dat niet tot het einde toe vol te houden en klokt zichzelf uiteindelijk terug naar 2,2GHz. Nu is de turbosnelheid van 2,6GHz natuurlijk een 'extraatje' op de standaardklok van 1,9GHz. Alleen als het verbruik en de temperaturen het toelaten, treedt de overklok in werking. Toch zien we de meeste laptops deze hele benchmark op maximale turbosnelheid afdraaien.

In Cinebench Single wordt slechts één core belast. Ook daarbij wordt de processor aardig warm en zien we de turbofrequentie van 2,9GHz af en toe dippen naar 2,7GHz.

In de OpenGL-test wordt de gpu op de proef gesteld. De benchmark duurt vrij kort, dus de Pro 3 weet een nette score neer te zetten zonder te warm te worden.

PCMark 8 hangt een score aan de prestaties van de laptop bij dagelijks gebruik. De Home-test simuleert licht gebruik, waaronder webbrowsen, foto bewerken en videochatten. De snelste systemen in deze vergelijking, de Yoga 2 en de Surface Pro 3, zetten de laagste scores neer. Dat lijkt te maken te hebben met de hoge resolutie van de schermen, die tot extra gpu-belasting leidt, waardoor sommige subtests langzamer verlopen dan bij laptops met lagere resoluties.

Praktijkbenchmarks

Uit de resultaten van Cinebench blijkt dat de Surface Pro 3 last kan hebben van warmteproblemen, maar we draaien uiteraard onze zelf ontwikkelde benchmarks, omdat de belasting van het systeem van test tot test verschilt. We hebben niet in alle vergelijkingen de eerste en tweede generatie Surface Pro kunnen meenemen, omdat we bij Photoshop en Premiere overgestapt zijn op de recentere CC-versies.

In Photoshop CC manipuleren we een afbeelding volgens een vaste action. Een aantal bewerkingen wordt versneld door de gpu. In deze test blijkt het verschil van 300MHz tussen de i5-4200U en de i5-4300U.

Ook in Lightroom is de Surface Pro 3 lekker vlot. Het exporteren van een vaste set van 24 foto's gaat sneller dan op de twee Surface-tablets van eerdere generaties.

De eerdergenoemde warmteproblemen steken vooral de kop op als de Surface Pro 3 lange tijd zwaar belast wordt. Een mooie test daarvoor is het renderen van een videofragment in Adobe Premiere. De Surface-tablet deed daar ruim acht minuten over, een stuk langer dan laptops met langzamere processors. We voerden de test een tweede maal uit en keken naar de processorsnelheid. Die bleek aan het einde van de benchmark zelfs onder de 1GHz te duiken vanwege de throttling.

Handbrake en Multipar

Met Handbrake en Multipar converteren we een filmfragment en repareren we een par2-archief.

In Handbrake zijn de resultaten van de Surface Pro 3 in tegenstelling tot de Premiere-benchmark wel weer erg goed. De maximale turbosnelheid van 2,9GHz is vergelijkbaar met de 3,0GHz die de i7-4500U maximaal doet en dat leidt tot eenzelfde score als die van de Lenovo Yoga 2 Pro.

In Multipar is de Surface Pro 3 de Yoga 2 met i7-processor zelfs te snel af. Ook in deze test, die iets meer dan een minuut in beslag neemt, is geen sprake van oververhitting. Langdurige volle belasting blijkt echter wel problematisch te zijn.

Scherm

Microsoft heeft ervoor gekozen het 12"-scherm van de Pro 3 een lekker hoge resolutie van 2160x1440 pixels mee te geven. Daarmee komt de pixeldichtheid uit op 216ppi, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een 15,4"-MacBook Pro met Retina-scherm of een 13,3"-ultrabook met een resolutie van 2560x1440 pixels. Het scherm van de Pro 3 is gelamineerd, wat de reflecties beperkt. Binnenshuis valt er daardoor prima te werken op de tablet.

Met behulp van onze colorimeter hebben we de helderheid, het contrast en de kleurafwijking van het Surface-scherm gemeten. Opvallend is dat de eerdere Surface-tablets een hogere schermhelderheid lieten zien dan de Pro 3. Een waarde van 347cd/m² is voor een laptop niet slecht, maar bij tablets, die vaker buitenshuis gebruikt worden, zien we liever een nog wat hogere helderheid.

Het contrast van het scherm geeft aan hoe wit en zwart zich tot elkaar verhouden. Hoe hoger het contrast, hoe indrukwekkender de kleuren overkomen. Voor laptops is een contrast van ongeveer 1000:1 een goede waarde, die de Pro 3 weet te benaderen.

Kleurafwijking

Helderheid en contrast vinden we de belangrijkste meetbare eigenschappen van een scherm, maar we hebben ook de kleurafwijking gemeten. Een niet al te hoge kleurafwijking valt over het algemeen niet op en went snel. Wil je je Surface-tablet ook gebruiken voor beeldbewerking, dan is een lage kleurafwijking wel belangrijk.

Microsoft Surface Pro 3 grijswaarden

Het scherm van de Pro 3 is out-of-the-box niet geweldig goed gekalibreerd. Groen overheerst, terwijl rood te weinig aanwezig is. Hoewel de kleurtemperatuur vrij goed is, leidt de afwijking van groen tot een relatief hoge kleurafwijking.

Microsoft Surface Pro 3 kleuren

De meting van de primaire en secundaire kleuren laat een ander beeld zien dan die van de grijswaarden. Alle kleuren zitten gemiddeld onder het groene lijntje, wat wil zeggen dat het menselijk oog de afwijking niet kan waarnemen. Door de geringe afwijking van de primaire en secundaire kleuren is de kans groot dat de grijswaarden met behulp van kalibreren rechtgetrokken kunnen worden.

Accuduur en warmtebeelden

De Surface Pro 3 heeft net als de Surface Pro 2 een accu van 42Wh meegekregen. Het formaat van de tablet is echter toegenomen, net als de resolutie, waardoor we op voorhand een kortere accuduur verwachten. Bij de Surface Pro 2 haalden we een accuduur van net geen acht uur, maar desondanks houdt de Pro 3 het volgens Microsoft negen uur vol gedurende webbrowsen. Sinds de review van de Surface Pro 2 zijn onze accutests gewijzigd, waardoor we de Pro 2 niet in de onderstaande vergelijking hebben kunnen meenemen.

De door Microsoft beloofde negen uur wisten we in onze browsetest niet te halen, maar bijna zeven en een half uur is toch netjes en in dit opzicht is de Pro 3 vergelijkbaar met ultrabooks met dezelfde prijs.

Ook onze videotest is in november vorig jaar veranderd, waardoor we de Surface Pro 2 en 3 niet een op een kunnen vergelijken. Bij de vorige filmtest gebruikten we een fragment in 720p-resolutie, terwijl we bij de huidige test gebruikmaken van een 1080p-fragment. Ten opzichte van de eerste Surface Pro is de accuduur in ieder geval dramatisch verbeterd. In onze vorige videotest, met 720p-fragment, ging de Surface Pro vier en een half uur mee en de Surface Pro 2 deed zes uur en achttien minuten.

Warmtebeelden

Tijdens het testen van de Pro 3 hadden we af en toe last van warmteproblemen. In onze kortere en minder belastende benchmarks hadden we daar weinig last van, maar bij zwaardere en langere benchmarks, zoals het renderen in Adobe Premiere, moest de processor zich fors terugklokken om niet oververhit te raken. Om te zien waar de warmte zich concentreert, hebben we warmtebeelden van de tablet geschoten.

Warmtebeeld Surface Pro 3 achterkantWarmtebeeld Surface Pro 3 voorkant

Met behulp van Furmark en Prime95 proberen we de Surface Pro 3 zoveel mogelijk warmte te laten genereren. De maximale temperatuur die de behuizing haalt, is een graad of 43 Celsius, iets warmer dan de 39ºC die de Surface Pro 2 werd. Bij de Pro 3 is de warmte gecentreerd rond de rechterbovenhoek, waar de uitlaat van de koeling zich bevindt. De Surface Pro 3 kan dus warm worden, maar is dan niet te heet om aan te pakken. Overigens zijn de temperaturen die we met Prime en Furmark genereren echte maxima, die niet representatief zijn voor dagelijks gebruik. Die zullen in de praktijk iets lager liggen.

Fotogalerij en specificaties

Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface Pro 3
Merk en uitvoering
Categorie Tablets
Merk Microsoft
Serie Surface
Product Microsoft Surface Pro 3
Uitvoering Ci5, 4GB, 128GB
Beeldscherm
Schermdiagonaal 12"
Schermresolutie 2160x1440 pixels
Touchscreentechniek Capacitief
Multitouch Ja
Backlight Led: Edge-lit
Camera
Cameraresolutie 5Mp
Cameraresolutie (voor) 5Mp
Technische specificaties
Aantal cores Dualcore
Geheugengrootte 4GB
Opslag
Opslagcapaciteit 128GB
Hardeschijftype Solid State Disk
Geheugenkaart (mobiel) microSD
Draadloze verbindingen
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Verbinding (bluetooth) Bluetooth 4.0
Mobiel internet (3G/4G) Nee
Fysieke verbindingen
Video uit Minidisplayport
Verbinding (USB/FW) USB 3.0
Uiterlijke kenmerken
Gewicht 800g
Hoogte 201,4mm
Breedte 292,1mm
Diepte 9,1mm
Besturingssysteem
Besturingssysteem Windows 8.1 Pro
Overige specificaties
Tabletextra's Bewegingssensor
Bijzonderheden Hoogte-breedteverhouding: 3:2 TPM-chip 36W-adapter Sufrace-pen
Meer informatie

Alternatieven

Met de Surface Pro 3 heeft Microsoft een unieke tablet gebouwd, waarbij we niet zo makkelijk alternatieven kunnen vinden. Alleen Dell heeft onlangs nog een snelle tablet voor de zakelijke markt uitgebracht. Daarom hebben we naast tablets ook een aantal gelijkgeprijsde convertibles gevonden.

4 van 5 sterren
OnbekendTablets Dell Venue 11 Pro (7130-2226) Zwart
Dell Venue 11 Pro (7130-2226) Zwart

Ook Dell heeft een high-end tablet in de prijslijst staan. Het gewicht van de 11"-Venue Pro is vergelijkbaar met dat van de Surface Pro 3. Alleen is de beeldverhouding 16:9. De Dell biedt wel meer werkgeheugen (8GB) en een grotere ssd (256GB) voor zijn geld. Een stylus en toetsenbord zijn accessoires van 34 en 117 euro.

OnbekendTablets Toshiba WT310-108 Zwart
Toshiba WT310-108 Zwart

Toshiba's WT310 kost bijna evenveel als de Surface Pro 3 en heeft ook vergelijkbare specificaties: 4GB geheugen, een 128GB-ssd en een Core i5-processor. Die is helaas nog wel van de Ivy Bridge-serie. De WT310 heeft wel weer een volledige sd-kaartslot.

4.5 van 5 sterren
OnbekendLaptops Lenovo Yoga 2 Pro (13-00164)
Lenovo Yoga 2 Pro (13-00164)

In plaats van naar een Surface-tablet kan je natuurlijk ook kijken naar een convertible ultrabook, zoals Lenovo's Yoga 2 Pro. De Yoga-laptop heeft een 360 graden draaibaar scherm, 8GB werkgeheugen en een ssd van 256GB. De schermresolutie ligt met 3200x1800 pixels nog wat hoger dan bij de Surface Pro 3. De prijs is vijftig euro hoger dan die van een Pro 3 met typecover.
linkLenovo Yoga 2 Pro review: 5,76 miljoen omklapbare pixels

4.5 van 5 sterren
OnbekendLaptops HP Spectre 13-h200ed x2
HP Spectre 13-h200ed x2

Een variatie op hetzelfde thema is HP's Spectre 13x2-laptop. De Spectre-tablet wordt vastgeklikt in de bijgeleverde toetsenborddock en is met zijn schermdiagonaal van 13,3" meer een laptop dan een tablet. Het werkgeheugen bedraagt 8GB, de ssd is 128GB groot en de prijs ligt rond de duizend euro. Voor iets minder geld dan de Surface krijg je meer functionaliteit, maar dat leidt wel tot meer gewicht.

4 van 5 sterren
OnbekendTablets Microsoft Surface Pro 128GB Zwart
Microsoft Surface Pro 128GB Zwart

De eerste generatie Surface Pro is enorm in prijs gedaald. Vijfhonderd euro levert je een tablet op met een full-hd-scherm, Core i5-processor en de standaard bijgeleverde stylus. Je mist een traploos verstelbare kickstand, het gewicht is redelijk hoog en de accuduur valt tegen, maar wil je een snelle tablet voor weinig, dan is de Surface Pro geen gekke keuze.
Surface Pro: Microsofts hardware-ideaal voor Windows 8

Conclusie

De vorige Surface Pro van Microsoft was een behoorlijk dikke en zware tablet, die wat ons betreft meer naar een ultrabook dan naar een tablet neigde. Met de Surface Pro 3 heeft Microsoft de tablet dunner gemaakt en het gewicht omlaaggebracht, maar toch vinden we de nieuwe tablet nóg meer op een laptop lijken.

Dat heeft natuurlijk te maken met het formaat. De 12"-tablet ligt beter in de hand dan zijn zwaardere voorganger, maar komt toch het beste tot zijn recht op een vlak oppervlak. Dankzij de aangepaste kickstand kan de kijkhoek traploos versteld worden en ook de typecover werkt beter, dankzij de touchpad met fysieke toetsen en de hoogteverstelling.

De opvallendste wijziging aan de Surface Pro 3 is de 3:2-beeldverhouding. Die zijn we eerder alleen tegengekomen op de ChromeBook Pixel. Op de Surface-tablet werkt die beeldverhouding erg prettig en dankzij de hoge schermresolutie is het beeld ook nog eens haarscherp. Alleen bij het kijken naar films werkt de beeldverhouding wat ons betreft in je nadeel, want dat levert dikke horizontale balken op.

Net als de vorige generaties Surface Pro heeft ook de Pro 3 een stylus meegekregen en ondanks de extra knoppen die de pen rijk is, hebben we tijdens het testen nauwelijks naar de stylus gegrepen. Dat komt misschien wel doordat de Pro 3 in combinatie met de typecover al zo goed werkt dat je de stylus eigenlijk niet meer nodig hebt. De typecover die bij ons reviewmodel werd bijgeleverd is echter geen onderdeel van de standaarduitrusting. Het toetsenbordje kost maar liefst honderddertig euro extra.

De geteste Surface Pro 3 kost op het moment van schrijven 1019 euro en met de typecover erbij kom je dan al op 1149 euro uit, hetzelfde als wat je voor een goede ultrabook betaalt. Gezien de prijs en de prestaties kunnen we de Pro 3 eigenlijk niet anders zien dan als een ultrabook met tabletmogelijkheden. Alleen bij continu zware belasting, zoals tijdens renderen, blijkt dat de tabletbehuizing te krap bemeten is voor de hardware en loopt de temperatuur te ver op. Ben je dat niet van plan te doen, dan is de Surface Pro 3 een van de lichtste ultrabooks die momenteel te krijgen zijn en de enige met de 3:2-beeldverhouding.

Samengevat

Microsofts Surface Pro 3 is een stevige tablet, die vrij groot is. De schermdiagonaal is 12" en de beeldverhouding is 3:2. Dat werkt erg prettig in combinatie met het optioneel verkrijgbare toetsenbord en de verbeterde, traploos verstelbare kickstand. De prijs voor die typecover bedraagt 130 euro en ook hardware-upgrades zijn prijzig. Voor dat geld krijg je wel alle functionaliteit van een laptop in een tablet van achthonderd gram. Belast de tablet alleen niet te zwaar; wij ondervonden koelingsproblemen bij continue zware belasting.

Pluspunten

  • Prettige beeldverhouding
  • Stevige magnesium behuizing
  • Traploos verstelbare kickstand
  • Verbeterde typecover

Minpunten

  • Koelingsprobleem bij zware belasting
  • Upgrades zijn prijzig

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (292)

292
268
191
14
0
51
Wijzig sortering
En het pennetje? Niet getest? Dit is nou net een van de grote unique selling points van deze tablet. Net als de Note tablets van Samsung, die test je toch ook niet zonder iets te zeggen over het pennetje?
In de videoreview waren ze er niet van onder de indruk. Ze hadden liever dat de typecover werd meegeleverd ipv de pen. De SP3 concurreert daarin met ouderwets pen en papier. Schrijven op een tablet bestaat al jaren en het is nooit een hit geweest en ik geloof niet dat de SP3 daar verandering in zal brengen.
Anoniem: 175233 @madass5 augustus 2014 10:32
De Tweakers redactie heeft nog nooit langer dan een minuut met een pennetje gewerkt, en dat wordt dan een kwestie van onbekend=onbemind.
Je ziet het duidelijk aan de voorbeeld tekst die ze schrijven. Dat is kleuterschool niveau, en NIET wat iemand zou doen die bijvoorbeeld OneNote gebruikt.

De stylus is inderdaad de grote unique selling point van deze tablet. Ik zou nooit een tablet zonder pen kopen. Een tablet zonder pen is een passief apparaat, waarmee je vooral surft. Een tablet mét pen, is een productief apparaat, waarmee je schetsen en aantekeningen maakt, of met Photoshop bezig bent. Dat soort werk gaat heel lastig zonder goede stylus. (En nee, de 'vinger' pennetjes die mensen bij een ipad gebruiken is geen alternatief)
Die pen is ook exact de reden dat ik het apparaat erg interessant vind, ik ben geen tekenaar ofzo maar ben wel vaak bezig met schetsen van architectuurdingen en ook bij het maken van notities is het gewoon handig om een paar bolletjes of vierkantjes te kunnen tekenen. Zo'n scherm zorgt dat ik minder a4tjes en whiteboards nodig heb :)
Klopt. Je kan daarnaast de pen ook niet apart erbij verkopen. Die pen kost hooguit 5 dollar om erbij te stoppen, maar de techniek in het scherm is een ander verhaal. Je praat dus over een hele functie uit de Surface slopen, om hem goedkoper te maken.
De TypeCover is beschikbaar in verschillende kleuren. Daarom worden ze er niet standaard bijgeleverd.
"Wij stellen hardware op proef" behalve het pennetje wat erbij hoort.
Het valt me op dat de reacties toch een wat negatief zijn.

Het lijkt mij een geweldig apparaat!
(heb nu voor thuis een Surface 1 RT)

Deze Surface 3 PRO lijkt me ideaal voor op kantoor.
Op de werkplek in het doc met een groot scherm en normaal toetsenbord.
Naar een meeting makkelijker mee als een notebook, en veelzijdiger als een tablet.

Ik denk dat je er thuis zelfs op de bank eenvoudig wat dingen kan doen mocht dat nodig zijn.
Voor de mensen die met OV gaan is die ook gewoon bruikbaar.

Goed hij is niet goedkoop, maar een echt alternatief is er naar mijn idee niet!

Ik zou hem zeker voor zakelijk gebruik graag hebben.
Anoniem: 561095 @dude885 augustus 2014 09:17
Voor het echte werk heb ik toch liever echt een 13" scherm (zoals een Macbook Air 13") onderweg en een 12" tablet vind ik weer te groot. Voor mij (en voor heel veel andere mensen) is de ideale combi:

7-8" inch tablet;
13" laptop.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 561095 op 22 juli 2024 14:22]

Voor het echte werk heb ik gewoon een 24" scherm en toetsenbord + muis, dat kan dus prima gecombineerd worden met een dockingstation ;)

MAC is geen optie, daar kan ik mijn beheertools niet op draaien.

13/14" notebook heb ik, dat is voor mij veel te klein om daar alles op te doen.

[Reactie gewijzigd door dude88 op 22 juli 2024 14:22]

Moet zeggen dat ik beetje aan hetzelfde aan het denken was. Dit in combinatie met een docking station en je hebt je "Office" pc.

Moet enkele keren per week de baan op met mijn 17inch laptop. Zou wel handig zijn om op de baan te werken met een uit de kluiten gewassen tablet en terug aan mijn bureau in docking klikken en verder werken op mijn 27inch scherm.
Voor heel weinig andere mensen bedoel je. 13" als grootste scherm. Proest. Sorry hoor. Dat is zelfpijniging of niet beter weten. 99% wil zeker minimaal 15" voor het echte werk. En dan eerder >20". Naar beneden zijn de wensen te verschillend om iets voor de grootste groep te kunnen zeggen.
Paul Thurrott heeft de Surface Pro 3 al enige maanden in gebruik, hij is vaak zeer kritisch, maar over de Surface Pro 3 schrijft hij vandaag het volgende:

Second, the technical accomplishments of Surface Pro 3 cannot be understated: Here is a real PC, with a real Intel Core processor, crammed into a space that is thinner and lighter than a Macbook Air. Folks, that's not impressive, it's magic. That this thing works at all and doesn't spontaneously ignite in a firestorm every time you turn it on is amazing. Yes, it's going to run hot and the fan will churn up when you really push it. But it's a PC, a real PC, and the combination of those inherent PC capabilities with this thin, light and multi-touch form factor is pretty much unprecedented.

Zie: http://winsupersite.com/mobile-devices/surface-pro-3-wear-and-tear

edit: quote aangepast

[Reactie gewijzigd door Herautr op 22 juli 2024 14:22]

Hoewel het formaat en gewicht zeker indrukwekkend is, klopt "lighter than an iPad air" natuurlijk niet he :p
Die is namelijk 469 gram en dan is de surface pro 3 als tablet gezien bijna 2 keer zo zwaar als een iPad Air.

btw zie dat de tekst die jij quote inmiddels ook is aangepast op winsupersite.
toch een erg mooi apparaat dit, 12" toch net even fijner typen dan 10 wat ik toch echt te krap vindt.
ook de pen vindt ik erg interessant, als cintiq vervanger.
ik zie mezelf er hier wel eentje van oppikken :)
Hou er wel rekening mee dat de stylus (in tegenstelling tot die van de SP1 en SP2) geen wacom meer is (N-Trig). Niet dat dit per se slecht is maar hij is gewoon anders en als je een cintiq gewend bent kan dat even wennen zijn.
Is de stylus wel pressure sensitiv? Anders heb je er ook niet echt veel meer aan in grafische programma's.
Dat is hij zeker nog wel. N-Trig werkt iets anders dan Wacom.
That brings us to the new stylus on the Surface Pro 3. The original Surface Pro and Surface Pro 2, both use an inexpensive version of Wacom’s Cintiq digitizer technology. Wacom’s stylus tablet tech has been the gold standard for graphic artists since the 20th century. Personally, I swear by it. With the Surface Pro 3, Microsoft switched the stylus digitizer technology to an N-Trig version. The advantages include a thinner screen, less of a visual gap between the stylus tip and pointer display, and supposedly better accuracy.

Another advantage is the new button on the end of the stylus that allows you to instantly launch into OneNote when the tablet is in sleep mode. That feature can be extremely useful and brings the tablet very close to being able to replace the ease of picking up a pad of paper and writing on it. On the other hand, this new pen has 3 batteries inside, where as Wacom’s technology does not need any battery in the pen at all. The Surface Pro 3′s stylus only supports 256 levels of pressure sensitivity where as the Surface Pro 2 had 1024 levels of pressure. Wacom’s Cintiq Companion Windows 8 tablet supports double that as well as tilt sensitivity. After installing N-Trig’s WinTab drivers from the N-Trig website, all of your professional graphics programs will support the new pen’s pressure sensitivity. 700 something levels of pressure sensitivity seems like a big difference, but in reality, the pressure sensitive drawing in Photoshop and Illustrator seems to be working quite well. I am having difficulty seeing any noticeable difference between drawing on the Surface Pro 3 and Surface Pro 2. I’ve got the latest Wacom drivers on the Surface Pro 2 as well, and I see only a minor difference between the pointer position accuracy on the two tablets. At the edges of the screen however, the Surface Pro 3 is definitely a little more accurate in its pointer placement. The Surface Pro 2 stylus pointer can be out of alignment just a bit at the edges.
bron: http://pocketnow.com/2014...-3-vs-surface-pro-2-video

Verder een interessant artikel over de verschillen (in het algemeen):
http://www.ticktakashi.co...ig-modern-comparison.html

edit: quoten is blijkbaar moeilijk voor mij zo vroeg in de morgen

[Reactie gewijzigd door Tylocke op 22 juli 2024 14:22]

Dat is wel heel erg weinig. Zelfs mijn oude Intuos3 en mijn goedkope Bamboo ondersteunen 1024 levels. De huidige Intuos Pro en Cintiq tablets ondersteunen zelfs het dubbele.

Dan is de Cintiq Companion een stuk interessanter.
Als je 1024 in stappen van 5 weergeeft heb je rond de 200 verschillende stappen ;-). Probeer je pen maar is langzaam steeds harder in te drukken en dan het tellertje 1voor1 te laten weergeven. Dat zit alleen in de hele dure professionele teken tablets de rest is een verkoop praatje.
Met n-triq kan je wel aan de buitenkanten van je vel tekenen, bij wacom kan de buitenste 3 cm niet gebruiken. Microsoft heeft veel research in de pen technologie gedaan, waarschijnlijk konden ze de techniek bij N-triq exclusief kwijt. Vooral de lage lag is veel belovend de inkt lijkt echt uit de penpunt te komen.
In een andere review werd de stylus juist geprezen, beter dan de vorige met Wacom..
ervaring met het verschil?
Nee, geen ervaring. Vandaar dat ik me niet uitlaat over dat de een beter is dan de ander. De enige reden waarom ik het aangaf is omdat hij zei dat hij zijn cintiq wou vervangen. In mijn andere post had ik deze site aangegeven: http://www.ticktakashi.co...ig-modern-comparison.html

Ik denk dat hij redelijk duidelijk kan vertellen wat de verschillen zijn tussen de technologieën (ik kan dat iig niet :) ). Ik heb wel begrepen dat MS met N-Trig heeft samengewerkt om de stylus voor de SP3 beter te maken. Kan marketingpraat zijn maar ook de tekenaar van Penny Arcade heeft er zijn mening over gegeven:
http://www.penny-arcade.c...6/16/surface-pro-3-update
Ik vind em ook mooi. Echter, ik koop em niet om de zelfde reden dat ik de vorige Surfaces niet gekocht heb; Het ding is compleet niet te repareren. Zelfs de accu vervangen kan je vergeten behalve als je handiger bent dan de lui van Ifixit:
https://www.ifixit.com/Te...face+Pro+3+Teardown/26595
Ergens snap ik wel dat je iets repareerbaars wilt hebben, maar wees eens eerlijk. Hoeveel van de apparaten die je thuis hebt staan kan jij zelf repareren?
Je koelkast?
je DVD speler,
TV?
Telefoon?

Bij hoeveel laptops zijn de onderelen zelf te vervangen? Grote, ruime laptops laten je HDD, RAM en batterij vervangen. Maar de slankere versies zijn, noodgedwongen omwille van ontwerp, vaak gemaakt uit kleine speciale componenten.

Het is simpelweg geen modulaire PC waar je snel een onderdeel kan vervangen. Als je dat wilt moet je een ATX moederbord nemen, maar zit je ook meteen aan die form factor vast.

Ik heb een SP2 thuis en in de aanloop naar de aankoop was de vervangbaarheid geen enkel punt. Ik neem 'm elke dag mee naar werk, loop er mee rond, maak aantekeningen, gebuik m thuis in de keuken als kookboek en soms als muismat als ik met andere laptop op de bank zit.
Of het is hopen dat ie tijdens garantie periode kapot gaat (en ik niet te verwijten ben), of dat deze 3-4 jaar meegaat voor ie uit elkaar valt. Dan is het toch weer tijd voor wat nieuws.
"Of het is hopen dat ie tijdens garantie periode kapot gaat (en ik niet te verwijten ben), of dat deze 3-4 jaar meegaat voor ie uit elkaar valt. Dan is het toch weer tijd voor wat nieuws."

Jij bent de perfect geconditioneerde consument, kijk maar eens de BBC docu:
http://www.bbc.co.uk/programmes/p01zxmrv

;-)
Hehe, yup! en me daar zeer bewust van. (ik zal de docu gaan kjken, maar heb wel een idee waar ie over gaat).

Over het algemeen ben ik er wel van dat dingen langere tijd moeten meegaan, en repareren/vervangen waar nodig is. Een fiets kan ik uit elkaar halen, schoon maken en weer werkend in elkaar zetten. Auto is lastiger, maar tot op zekere hoogte ook goed zelf te doen.

Echter bij electronica blijft dat bij vervangen, aangezien repareren al snel duurder wordt dan vervangen. En dan heb je de alsmaar voorstschrijdende vooruitgang die je 3 jaar oude apparaat traag en overbodig maken. Leuk dat je een nieuwe HDD erin kan proppen, maar je laptop gaat er niet perse sneller door.

Als ik de ketting op m'n fiets vervang ga ik er ook niet perse sneller door, maar bij een fiets veranderd de luchtweerstand niet over de jaren heen. Bij computers als het ware wel. En daar spelen fabrikanten graag op in natuurlijk. Als iets na 3 jaar kapot gaan of simpelweg achterhaald is, zal ik inderdaad (genoodzaakt zijn) een nieuwe te halen.
Dat niet alleen, veel van dit soort hardware heeft ook geen componenten die breed beschikbaar zijn. Dan heeft het weer net een hoek eruit omdat het er anders niet in past oid.
Hoeveel van de apparaten die je thuis hebt staan kan jij zelf repareren?
Je [...] Telefoon?
Hoe handig je zelf bent doet er niet zo veel toe, maar het zeker fijn dat een repair shop de reparatie voor je kan uitvoeren.

Mijn telefoon is juist iets wat zeer goed te onderhouden en repareren is.
- Goede Ifixit score.
- Componenten zijn goed verkrijgbaar (voor mij of voor de repair shop)
- Goede custom rom support. (Cyanogen, Onirom, anderen)
- Goede accessoire keuze (draadloos opladen, extended battery, stevige hoesjes)

Ik kan er van op aan dat ik nog heel lang vrolijk een up-to-date OS voor me draait.
Yeah right, een telefoon wordt gemiddeld om de 2 jaar ingeruild voor een nieuwe.
Reparatie daarna is niet nodig en kan kwa kosten nooit uit.
Het ding is compleet niet te repareren.
Dat is nu eenmaal de trade-off voor een apparaat dat zo dun en licht is.
"planned obsolescence" .....
Anoniem: 609277 @RobWu5 augustus 2014 20:58
Juist. Er waren niet veel dingen beter vroeger, maar op dit gebied wel.
Hoeft niet. Ik heb een Samsung XE700 Ativ Pro of Smart PC Pro of hoe je hem ook noemt en daar heb ik mooi een 512gb msata ssd'tje in geklust.

En hij is een keer kapot gegaan (digitizer) maar dat werdt door coolblue netjes gerepareerd, dus voor een deel is de repairability hun probleem :-)
Ik vond de link van SuperNull wel degelijk heel informatief. Het gaat er niet om dat er bij een 'goed apparaat' niks stuk gaat. Ik heb diverse laptopbezitters om mij heen gehad die na een jaar of 2/3 klagen over oververhitting. Vrijwel altijd is de oplossing om 'm even open te maken, de fan uit de heatsink te halen, heatsink en fan stofvrij maken en het boeltje weer in elkaar zetten. Dat is bij de Surface Pro 3 dus een volledige no-go. Ik snap dat dat voor de meeste tablets geldt, maar de meeste tablets hebben niet deze prijsklasse en ook niet deze hardware (die in principe over 2 jaar nog snel zat is). Nou wordt ie misschien gered door het feit dat er voor zover ik zo gauw kan zien geen echt ventilatierooster op zit, maar de lucht zal toch ergens vandaan komen en vermoedelijk het fijne stof met zich meebrengen dat altijd je heatsink zo lekker kan verstoppen.

TLDR; Realiseer je dat de fan dermate onbereikbaar is, dat je 'm niet stofvrij kunt maken. Afhankelijk van hoeveel stof dit apparaat aan gaat trekken, kan dit de levensduur beperken.
Bij mij slaat de fan alleen aan als ik een game speel.
Voor 98% van de tijd is hij dus muisstil.
Ik ben wel alleen bezig met surfen, filmen downloaden en wat voetbal kijken.
Voor opslag heb ik een NAS.

Mijn vorige Athlon64 maakte redelijk wat geluid, het is zo een verademing deze totale stilte, ik sluit mijn monitor er op aan dus voor mij is het vooral een desktop, soms neem ik hem mee naar de zetel of slaapkamer.

Voor mij de betere aankoop van de laatste jaren :P
Het ding is compleet niet te repareren
Dat is alleen van belang als het apparaat ook stuk gaat. Is de kwaliteit goed en gata het apparaat een jaar of 7 mee dan lijkt me slechte repareerbaarheid niet echt een bezwaar.
Anoniem: 463321 @mashell5 augustus 2014 14:07
Tja, dat weten we pas over 7 jaar dan hè. Ik ga zo'n gok niet nemen. Genoeg elektronica die eerder de geest begeeft om wat voor reden dan ook. Erg lullig als dat na de garantietermijn gebeurt.
Nee, op basis van de eerste Surface tablets kunnen we een gefundeerde inschatting van de kwaliteit maken. Mijn ervaring zegt ook dat als het niet in de garantieperiode de geest geeft dan ook bij normal gebruik er niet snel na. Je kunt pech hebben maar om jekeuzes door zulke theoretische gevallen te laten beinvloeden vindt ik wat vergezocht.
4G had hem compleet gemaakt. Dat zat wel op de PRo2 maar is komen te vervallen bij de Pro3. Vreemd.
Voor 4G kun je een Windows 8 apparaat pairen (via BlueTooth) met een 4G Windows Phone 8 toestel. Het WP8 toestel staat dan in de lijst van draadloze netwerken. Als je hiermee probeert te verbinden wordt automatisch internet sharing op het WP8 toestel ingeschakeld (en ook weer uitgeschakeld als je het niet meer gebruikt).
Ja, en iedereen heeft een 4G Windows Phone 8 toestel...... Maar goed het is windows. Je zou een losse dongle kunnen nemen of gewoon network sharing op je Apple/Android/Blackberry? kunnen aanzetten.
USB thetering zou moeten werken en is een stuk beter voor de accuduur van je telefoon.
WP 8.1 GDR1 ondersteunt Internet via Bluetooth (dus niet als trigger om WiFi aan te zetten, nee native via Bluetooth). Dit spaart enorm veel accu aangezien Bluetooth een stuk zuiniger is dan WiFi.
De Surface Pro 2 heeft geen 4G functionaltieit. Deze is alleen bij de speciale Surface 2 4G aanwezig als ik me niet vergis.
Ik vind het een prachtig apparaat, bovenaan m'n wishlist om de iPad te vervangen nu Apple's hegemonie daar doorbroken is. Behalve dat ik in m'n iPad 3 wel gewoon een 4G-SIM heb zitten en dat voor mij een dealbreaker is om in te moeten leveren. Ik kan niet op bezoek bij een klant eerst met m'n telefoon kloten of een WiFi-password vragen.
Anoniem: 561095 5 augustus 2014 09:12
Tja. De nummers spreken voor zich lijkt me:

Surface 3:
Browsen: 7u27
Video 6u37

iPad Air
Video: 10u15m

Macbook Air 11
Browsen: 10u41m
Video: 9u28m

De MacBook Air 11" haalt veel en veel betere accutijden.
Het verschil in accuduur is logisch. De Macbook air haalt hogere accutijden want die heeft een lage resolutie van 1366x768.

Deze nieuwe Surface 3 heeft een 25502160x1440 scherm.

De nieuwere accuduur video test op 1080p resolutie kan door de Macbook niet eens op de native resolutie van de film gerenderd worden en bij de accuduur browsertest zal de surface ook telkens meer van de webpagina op het scherm renderen dan de macbook.

Bovendien is de Macbook air met kleiner scherm de 12 inch surface pro en zonder touch functinaliteit toch zwaarder. 800 gram vs 1080 gram

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 14:22]

Even een kleine correctie: de resolutie van het 12-inch Microsoft Surface Pro 3 is 2160x1440 en heeft hierdoor een aspect ratio van 3:2.
Ik vind zelf de Surface Pro 3 een prachtig apparaat en was van plan 'm aan te schaffen. Groot touchscreen met hoge resolutie en verder redelijke batterijduur voor dit apparaat. Helaas moet je de typecover apart aanschaffen, wat echt de volledige potentie van de Surface Pro 3 unlockt als je de typecover ook hebt. En de prijs is tevens aan de hoge kant. En verder, hoor ik dat men bugs bevind. bijv.: na slaapstand en weer aanzet, doet het wifi niet meer. Deze dingen worden waarschijnlijk gefixt door een firmware. Maar je weet nooit welke andere bugs er in het software zitten.
Daarom kijk ik momenteel naar alternatieven.

[Reactie gewijzigd door C_H_T op 22 juli 2024 14:22]

Anoniem: 80466 @C_H_T5 augustus 2014 11:23
Je hebt gelijk ik pas het aan.
Er is al een fix voor de Wifi, enkele weken geleden uitgerold.
Volg e.e.a. maar op http://forum.tabletpcreview.com/
Bij Apple betaal je 80€ voor alleen een cover (dus zonder toetsen bord) . Ik moet wel zeggen dat bij de originele de Ipad wel goed blijft staan, bij al die imitatie flikkert hij steeds om.
800 gram is excl. Typecover.

Bij de MBA zit het toetsenbord er wel bij in het gewicht.
Anoniem: 80466 @Isheara5 augustus 2014 10:19
Ja en?
Ik kan de surface 3 tenslotte gewoon ook als tablet gebruiken maar
de MBA bezit dan juist weer geen touch functionaliteit.
En geen digitizer met stylus
En geen 2160x1440 resolutie
En geen displayport
En geen SD card slot

De specs spreken voor zich

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 14:22]

Geen displayport? Lol....
dan nog, ik vind ze niet te vergelijken. Hangt er maar helemaal van af waar je naar op zoek bent. Ik wil heel graag die Surface, maar zou noooooit een MacBook overwegen.

En ik vraag me af of mensen echt tussen die dingen twijfelen. Een Winfows gebruiker zal niet snel een Apple kopen, en een Apple gebruiker zal niet snel een Surface kopen denk ik....
Klopt. Nu ben ik een Windows gebruiker, en op zoek naar een kleine notebook om op te programmeren (dus een keyboard waar je de hele dag op kan typen) en een goed touchpad omdat ik niet altijd een muis erbij wil. Ik wil een core i5, en de batterij moet minimaal 6 uur meegaan. Ik kom telkens uit op de 11" MacBook air, waar ik dan Windows op moet zetten. Wat me tegenhoud? Apple. En het aantal aansluitingen. Maar als er echt niets anders is, dan moet ik wel. Tips zijn welkom!
Lenovo Thinkpad X240?

Er zijn vast nog wel andere laptops die aan je eisen voldoen, want ze zijn niet zo heel specifiek, maar dit lijkt me de obvious keuze gezien het toetsenbord van de Lenovo.
Misschien had ik er bij moeten zeggen dat, als er dan een alternatief is, de Air de goedkoopste is. Zou graag de Lenovo willen, maar meer dan 800 ga ik niet betalen. (de Air is 830)
denk er ook aan dat met Windows de MacBook air best wel instort qua batterijtijd. Dat scheelt zomaar 30 - 40% volgens mij. Ik kan er naast zitten hoor, maar zoek dat wel goed uit voor je het koopt. En joh, die Air is een prachtig product (op het schem na? had die geen TN panel?) dus daar hoef je je niet mee te schamen.
De schemresolutie heeft ongetwijfeld invloed, maar ik geloof eerlijk gezegd niet dat het verschil daar helemaal door te verklaren is. Persoonlijk denk ik eerder dat de software optimalisaties van Apple een grotere invloed hebben.

In principe valt daar voor Microsoft ook nog winst te behalen, maar ik denk niet dat de OEM's er erg blij mee zouden zijn als Microsoft Windows gaat optimaliseren voor hun eigen hardware. Ze waren überhaupt al niet zo blij toen Microsoft aankondigde om zelf hardware te gaan maken voor Windows.
Inderdaad, hoe Apple zo lang kan draaien op een mindere accu is toch wel een prestatie. Macbook Air: 38 Wh, Surface Pro3: 42 Wh.
Kleienr scherm en een veel lagere resolutie. 1440p zijn een hoop meer pixels dan 768p. En de MBA heeft een TN paneel, deze een IPS. Dat scheelt ook nog wat.
Waar staat dat deze een ips scherm heeft? Ik kan het nergens terugvinden...noch in de review, noch in de specs op de ms page
Eigen eco systeem... Switch op een macbook maar eens van safari naar chrome en kijk dan eens hoeveel uur batterij je overhoudt..
De MacBook Air 11" haalt veel en veel betere accutijden.
Vreemd zeg, dat een ultrabook met veel meer ruimte voor een accu en een kleiner scherm een betere accutijd heeft bij het kijken van video.
Dat is het net, de Apple heeft een kleinere accu dan de Pro3. Maar de resolutie kan wel verschil maken.
Lijkt weer typisch zo'n Apple vs Microsoft reactie. =P

De Surface 2 (niet Pro) heeft een accuduur van 11 uur. Jaaa, dat is langer dan de Apple bij de introductie!
Prima schermverhoudingen.
Op 3:2 zit je dichter bij een productieve verhouding dan met 16:9 die vooral geschikt zijn voor video's.
Dat met de hoge resolutie en prima hardware icm de van oudsher goede software maakt het een zeer goed 'werkpaard' om productief mee te zijn.
Werkpaard kost je wel 1150 euro met toetsenbord. Daar heb je drie laptops voor en ben ik daar dan minder productief mee?

Als ik bedrijven al zie flirten met Chromebooks van 250 euro om kosten te besparen vraag ik me af waar dit product in gaat passen. Wellicht een mooi apparaat voor de directeur ofzo om indruk te maken op zijn klanten maar meer ook niet.

Hoe dan ook kostenbesparing is tegenwoordig het toverwoord in het bedrijfsleven en daar past dit product niet bij.
Maar wel iPads die in menig bedrijf worden uitgebouwd tot laptop?

Ook zie ik niet hoe een Chromebook van 200 euro vergelijkbaar is met een Core i5 systeem. De Chromebook Pixel koste ook meer dan 1000 euro vorig jaar, en hier heb je nog de optie om voor een i3 te gaan die 200 euro goedkoper is.

Voor de prijs heb je een vergelijkbare Chromebook, alleen kun je daar een stuk minder mee dan met de Surface Pro. De Pro is dan ook bedoeld om desktop software te draaien, wat ook het verkoops argument is, de Chromebooks zijn daar niet op gericht.

En de vraag of je minder productief bent met een laptop die een derde van de prijs is? Dat hangt er vanaf wat voor werk je doet. Ik zou daar zeker een stuk minder productief mee zijn, omdat mijn huidige Core i7 desktop met 8GB geheugen al regelmatig begint te zweten door alle troep die we erop moeten installeren, en de geweldige Java gebaseerde source controll tool die geheugen vreet bij het leven.

Als jij de hele dag tekstdocumentjes zit te typen, dan kun jij prima af met een systeem wat niet meer dan dat aan kan, ik ben er vrij zeker van dat de uren die ik zit te staren naar een progressbar en een knipperend HD lampje meer kosten dan een systeem wat 1000 euro kost.

Kosten besparen op tools: kost alleen maar geld.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 22 juli 2024 14:22]

Ik ben het volledig met je eens.
Als ik me het goed herinner was voor deze tablet ook een docking station.
In mijn ogen is dit voor bedrijven met personeel dat veel rondloopt ideaal.
Meeste grote bedrijven werken met Thinkpads en daar zit je al snel met een hoger bedrag (1300 euro). Dus prijs is geen probleem daar.

Je kan snel met de tablet rond naar vergaderingen etc en daar typ je amper of maak je aantekeningen (kan die beide goed mee overweg) en aan je bureau gebruik je de docking en dankzij de hardware kan die perfect ermee overweg.
In mijn ogen zeer interessant.

Enige nadeel, en dat is het grote voordeel van de thinkpads, dat je de HD niet zomaar snel kunt wisselen.
Veel mensen gaan zich hier vragen bij stellen bij deze opmerking. Maar IT problemen in een groot bedrijf worden vaak opgelost door iemand van IT die langskomt met een nieuwe verse HD en even met een docking alles overzet en de oude hd eruit popt en de nieuwe erin.
Voorbeeld is bijvoorbeeld een update van XP naar windows 7 die vorig jaar gebeurt is, daar kwamen ze langs met nieuwe HDs, even je documenten kopieren, hd erin en uur later klaar.

Desondanks vind ik die surface echt wel interessant voor bedrijven waar meetings en rondreizen op 1 staat.
Voorbeeld van verkopers die presentaties moeten gaan geven overal.
Veel mensen hebben problemen met de prijs, zag ik.

De studerende lezers wil ik graag attenderen op de studentendeals bij microsoft. De i5 versie begint dan al op 917 euro.
Er is verder ook een goedkopere i3. Voor de meeste internet/student activiteiten is dat immers ruim voldoende.
917 Euro lijkt me voor een student ook nog steeds vrij fors. Maar het is al lang geleden dat ik van een beurs rond moest komen
Gezien de enorme hoeveelheid macbooks (air & pro) die ik in het gemiddelde universiteitsgebouw zie valt het denk ik wel mee :P
Er zit tussen studenten nogal een verschil tussen inkomen en ook koopgedrag, dat is de reden dat je zoveel macbooks op de universiteit tegenkomt. Toch vind ik bij mij reuze meevallen hoeveel ik er tegenkom.

Maar goed, de student die 600 - 800 uitgeeft aan een iPhone zou ook een 917 euro laptop moeten kunnen veroorloven inderdaad. Over het algemeen wordt echter een laptop van +700 euro nog altijd als duur gezien onder de studenten. als ik rondkijk zie ik nog redelijk wat oudere netbooks en gewoon oudere laptops (zoals de mijne :) )
Enige nadeel, en dat is het grote voordeel van de thinkpads, dat je de HD niet zomaar snel kunt wisselen.
Veel mensen gaan zich hier vragen bij stellen bij deze opmerking. Maar IT problemen in een groot bedrijf worden vaak opgelost door iemand van IT die langskomt met een nieuwe verse HD en even met een docking alles overzet en de oude hd eruit popt en de nieuwe erin.
Dit is geen probleem bij de grotere bedrijven. Die vervangen gewoon het volledige apparaat. Dat is niet zo heel erg veel duurder door het afsluiten van een leveringscontract met een hardwareboer en de besparing op loonkosten van het bedienend personeel. Een apparaat vervangen kost namelijk minder tijd dan het verwisselen van componenten.
Desondanks vind ik die surface echt wel interessant voor bedrijven waar meetings en rondreizen op 1 staat.
Voorbeeld van verkopers die presentaties moeten gaan geven overal.
Voor elke vorm van video-uitgang met de Surface 3 heb je een adapter nodig omdat je nergens bij een klant een mini-DisplayPort aansluiting vindt. De adapter kan als extra component vergeten of kwijt geraakt worden, kapot gaan... Neem een werkpaard laptop en je hebt er direct een VGA aansluiting op.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:22]

De adapter kan als extra component vergeten of kwijt geraakt worden, kapot gaan...
Dat zelfde zou gelden voor een adapter en als je die vergeet, kwijtraakt of stuk gaat zit je (als je batterij op is) zonder stroom en kan je helemaal niets. Dat is een issue bij beide en als je als veel rondreist zal je er een in je presentatie kit hebben zitten en wellicht een in de achterbak. Lijkt me geen issues bij dergelijke tablets.

Komt bij dat tot mijn verbazing er tegenwoordig 'werkpaard' laptops worden geleverd zonder VGA aansluiting (geheel geen externe aansluiting) en zijn zowaar geen super budget of super dunne modellen.

Ik zie het niet als een 1 op 1 vervanger van een laptop, imho alleen geschikt in bepaalde situaties. Bv. waar een iOS of Android tablet niet toereikend is en een laptop overkill (niet qua performance, maar qua extra stuk hardware wat moet worden meegesleurd).
Waarom heen en weer lopen met een HD en schroeven?

Meestal staan de documentjes al op het netwerk, maar goed, voor de zekerheid die laatste bestandjes even overzettten.

Daarna booten van USB stickje (eventueel voor de zekerheid een image maken van de huidige situatie) en image vanaf het netwerk streamen. Klaar.

Qua handelingen misschien 3 minuten bezig. USB stick kan er al weer uit en door naar de volgende systeem (medewerker kan even koffie halen of lunchen). Systeem zelf is afhankelijk van de data nog een kwartiertje data aan het overpompen...
Veel bedrijven gebruiken tegenwoordig iets van een VDI oplossing, XenApp, Xendesktop, VMware noem maar op. Dus wat je lokaal voor hardware hebt is niet heel erg boeiend meer. Met een Chromebook van 250 euro heb je dezelfde perfomance op je VDI als op een Surface van 1200 euro.

Wellicht had ik dat erbij moeten zetten als argument. Hoe vaak zie je nog op zichzelf staande clients met lokaal geinstalleerde applicaties? Vrijwel nooit meer. Alles is tegenwoordig remote of web-based zeker met 4G tegenwoordig zijn je applicaties en je data overal benaderbaar.

iPads kom ik dan wel regelmatig tegen maar die worden meer als gimmick gebruikt, het is niet zo dat zonder die iPads de productiviteit daalt bijvoorbeeld. En een iPad is 400 euro, dat is nog altijd 3x goedkoper.

En touchfunctionaliteit is dat echt zo'n belangrijke toevoeging? Zie jij ooit iemand met een pen schrijven op zijn tablet? Ik moet de eerste nog tegenkomen.

Ik verwacht er dus niet veel van maargoed de tijd zal het uitwijzen.
Hoe vaak zie je nog op zichzelf staande clients met lokaal geinstalleerde applicaties? Vrijwel nooit meer.
In mijn werk- en vriendenkring eigenlijk alleen maar. Het ligt er maar net aan in welke sector je werkzaam bent. Bij mij op ze zaak zijn we er mee bezig, maar de heavy users blijven absoluut lokaal draaien.
Heavy users hebben vaak workstations met grotere schermen, voor hen is een Surface weer te licht en het scherm te klein. Desktop gebruikers hebben al een vaste werkplek met een FAT client dus die geef je ook geen Surface Pro van 1200 euro, wat blijft er dan nog over?

Medewerkers die veel op de weg zitten en zo licht mogelijk willen reizen? Maar daar ga je weer, die willen realtime bij hun data kunnen dus dat zijn nou juist de mensen die net wel op een VDI of web applicatie inloggen.

Dus welke doelgroep blijft er dan over?
Ik heb het niet over een doelgroep.

Jij vraagt in je reactie hoe vaak 'wij' nog op zichzelf staande clients met lokale software zien, waarbij je zelf aangeeft dat dit vrijwel nooit meer is.

Mijn ervaring is anders. Een enkele klant die over de vloer komt hier heeft een iPad maar die gebruikt deze voor mail en aantekeningen. De mobiele werkers binnen het bedrijf en klanten werken verder eigenlijk enkel op laptops met lokaal geïnstalleerde software.

En dat is waar ik op doel. In jouw werkomgeving komen VDI en webapp blijkbaar veelvuldig voor, in mijn werkomgeving nagenoeg niet (en in die van Low Flyer blijkbaar ook niet). De verscheidenheid van systemen en architecturen maakt dat de perfecte oplossing bij bedrijf A totaal nutteloos is bij bedrijf B en vice versa.
Dus welke doelgroep blijft er dan over?
De doelgroep waarvoor VDI niet geschikt is, er zijn zat applicaties waarvan we niet willen dat ze op VDI draaien. Denk aan grafische oplossingen, wellicht te doen als je altijd op dezelfde locatie zit als de VDI cluster (en die heeft een paar leuke GPUs aan boord), maar niet leuk als je ook op andere locaties werkt.
je vergeet dat hier maar een erbarmelijke Intel 4400 GPU in zit? wat ga je er dan lokaal mee doen?

Nieuwe generatie VDI met dedicated gpu zijn best sterk en capabel.
Bijvoorbeeld de Olie & Gas wereld. Daar wordt veel gereisd, heb je niet altijd even makkelijk toegang tot internet of 4G en heb je nog een vrij gevarieerde hoeveelheid aan applicaties nodig.
Anoniem: 380171 @mkools245 augustus 2014 13:08
Hoe vaak zie je nog op zichzelf staande clients met lokaal geinstalleerde applicaties? Vrijwel nooit meer.
Umm.. binnen mijn toko zo pak weg 4200 ? en bij de mij overig bekende
bedrijven is het niet anders.

Ik denk dat de voledig op VDI gebaseerde omgevingen nog steeds in de minderheid zijn.
Ik zou graag een Chromebook gebruiken onder andere om van het beheer van een computer af te zijn - er gaat nog altijd teveel tijd naar updates, backup, ... maar helaas. Ik zit qua gebruik net tussen wat jullie beschrijven: afgezien van één statistisch pakket dat alleen op een fatsoenlijke computer kan draaien gebruik ik vooral MS Office. Maar wij gebruiken sjablonen om een huisstijl te bewaren, en mijn teksten zijn na verloop van tijd flinke stukken, met verwijzingen, tabellen, inhoudsopgave, referenties via een extern referentiebeheerapplicatie. Dat moet op een Windows computer gebeuren en dat moet dan ook een redelijk krachtige zijn, een Netbookje is dan gewoon veel te traag.
Ik wil maar zeggen dat er bij de "gewone" gebruikers ook veel zijn die voor de zogezegde kleine kantoortoepassingen toch een krachtige computer nodig hebben. De Surface is voor mij interessant omdat ik daar alles op kan doen wat ik nodig heb en toch een draagbare computer heb, die voor het browsen in de zetel kan dienen als tablet. Mijn kantoorcomputer is zo'n typische 17" Dell en dat ding is al bij al te groot en te zwaar om zonder goede reden mee te nemen. Een Surface steek je gewoon in je tas. Ik behoor dus 100% tot de doelgroep van de Surface. Alleen is hij aan de dure kant. Maar dat zijn de Air's van Apple ook, net zoals de Windows klonen ervan. Dan heeft de Surface toch een meerwaarde.

[Reactie gewijzigd door hdela op 22 juli 2024 14:22]

Microsoft moet hoogdringend een antwoord bieden op de invasie van Chromebooks.

Het zal niet lang duren eer het aanbod aan Android-apps zodanig groot wordt dat men eerder kiest voor een toestel dat Android-apps kan draaien dan een Windows-toestel.

Ik vrees het ergste voor Miscrosoft. Binnen vijf jaar gebruiken we met zijn allen Android/ChromeOS op de desktop en is Windows dood.
Tuurlijk, dus binnen 5 jaar is volgens jou alle bedrijfsoftware ter wereld, die vrijwel exclusief op Windows draait, volledig overgezet naar Android/Chrome OS... En dat in de zakelijke markt, je weet wel het segment dat er tien jaar over doet om van Windows XP naar een modernere Windows versie over te stappen. Ik kan wel merken dat je nog geen minuut in het bedrijfsleven hebt doorgebracht.
Chrome OS is toch gewoon een browser. Alles wat je daar op kan, kan je ook op Windows laptop. Het lijkt mij duidelijk dat er best wel vaak situaties voordoen waar je net even iets anders nodig hebt dan van te voren is bedacht. Even een camera aan koppelen even een printje maken, even een spelletje van Steam downloaden. Het zijn allemaal dingen die net niet of pas na wat gekloot lukken. Geef mij maar een allround systeem waar ik alles mee kan doen.
Binnenkort draait ChromeOS ook Android-apps. Just saying.
En hoe zit het met 'serieuze' software? CAD-software, Photoshop, Visual Studio, 3DMax, en ga zo maar door. Just saying...
Eens de balans overslaat naar Android dan wordt "serieuze" software voor Android ontwikkeld.

Het is tenslotte maar Linux.
Lijkt me een beetje een kip-ei verhaal: wordt software ontwikkeld zodra de balans overslaat naar Android, of slaat de balans niet over naar Android omdat de software er niet is?
Bovendien lijkt de de uitspraak 'het is tenslotte maar Linux' een beetje kort door de bocht, want ARM is geen x86.
En dan heb je eindelijk 'serieuze' software, kan je Chrome laptop het alsnog niet fatsoenlijk draaien omdat de techspecs veel en veel te laag zijn...
Ik heb nog geen Adobe Photoshop voor linux distributies gezien ?
Windows draait met Bluestacks ook Andriod apps. Just saying. (En direct mijn tip voor iedereen die roept dat Windows tablets te weinig apps hebben, met Bluestacks heb je er meer dan welke tablet ook)
Dat zal wel meevallen, ChromeOS is echt niet in elke situatie gewenst.
Overigens ben ik het met je eens dat ze een antwoord moeten vinden erop, want ChromeOS is voor 70-80% van de gebruikers echt handiger en veiliger in gebruik dan Windows. En ook nog eens verdomd goedkoop.

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 22 juli 2024 14:22]

Android in een bedrijfsomgeving...? Een beetje ICT zal daar niet eens over nadenken. Windows Server en Desktop blijft wat de klok slaat en daar komt Windows Phone ook in rap tempo bij. Bij veel bedrijven waar ik kom, zie ik Blackberry's, iPhones en dumbphones plaats maken voor Windows Phones en her en der beginnen de Surface tablets ook al in opkomst te komen. En logisch, MSFT diensten en producten bieden veel meer voor het bedrijfsleven dan de concurrentie doet.
Anoniem: 609277 @Enai5 augustus 2014 20:55
"vliegdekschepen" is niet gewoon een vraag stellen. Eerder het zoveelste nutteloze geflame wat mensen 5 jaar geleden ook zeiden over telefoons waar nu iedereen mee loopt.
"vliegdekschepen" is niet gewoon een vraag stellen. Eerder het zoveelste nutteloze geflame
Ik heb zelf een 1320. |:(


Maar 6.0 inch is niet mainstream en kun je als IT-dienst dus moeilijk aan alle medewerkers opleggen.

[Reactie gewijzigd door Enai op 22 juli 2024 14:22]

Ik zal de dualsim L635 aanwijzen als ideale BYOD telefoon. Past prima binnen je vergoeding, je kan ene prive SIM en zakelijke SIM kwijt en het toestel is meer als snel zat voor alle communicatie zaken.

En al wil jij als werkgever telefoons uitdelen kan je elke WP pakken. Ze integreren allemaal op dezelfde manier in je netwerk. Kijk gewoon wie de beste ondersteuning bied voor de laagste prijs.
De meest gebruikte die ik langs zie komen is de Lumia 720. Maar ik heb ook 520's, 820's en 920's gezien. Die laatste wel vaak als BYOD.

Windows Phone is stukken goedkoper dan Apple (ik zie weinig grote corporates Apple uitdelen, als je iPhone ziet is het bijna altijd BYOD). Android is lastiger om te beheren, minder veilig en minder makkelijk in het gebruik voor grote groepen ondeskundigen (reken maar dus op veel ondersteuning: oftewel(de grote nachtmerrie van alle grote corporate ICT afdelingen)... Dus ja, Windows Phone en betrouwbare Nokia hardware.
Ja, alle modellen.
Ze zijn namelijk bijzonder makkelijk te beheren door systeembeheer.
Wat is het tegenwoordig eigenlijk dat een telefoon een 'businesstelefoon' maakt? De meeste mensen die bedrijfsmatig een telefoon gebruiken, hebben het meeste baat bij bellen, afspraken bijhouden en e-mail verzenden en ontvangen. En, zoals al best een aantal jaren, kan dit met vrijwel alle telefoons.

De allergoedkoopste wp8 phones zijn hier zelfs een beetje beter in vanwege de voortreffelijke integratie met de rest van het MS IT-infrastructuur. En laat die structuur nou net heel goed vertegenwoordigd zijn in het MKB wereldje...
Want? Windows RT biedt niet wat een Chromebook ook biedt? Windows RT biedt al heel veel meer, batterij gaat lang mee en je hebt full blown Office, voor nop.
Windows RT heeft bitter weinig apps (ChromeOS heeft binnenkort Android-apps) en wordt officieus niet langer ondersteund.
Ik heb het geprobeerd bij een klant. Chromebooks zijn uiteindelijk veel duurder. Nu zijn alle Chromebooks al voortijdig weggedaan. Bedrijven vergeten vaak dat de TCO ook belangrijk is. Zo doet Apple het opzich niet heel slecht met de TCO, maar een duurdere Dell, HP of Lenovo is vaak goedkoper dan een goedkopere Apple.

Overigens merk ik wel dat klanten die van de iPad naar de Surface overstappen vaak zeggen dat ze veel beter kunnen werken met de Surface. Simpelweg omdat de Surface een productief werkpaard is.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 14:22]

Ik weet niet waar je dit vandaan haalt, maar er zijn best veel bedrijven en scholen die laptops of desktops met ChromeOS hebben. De kosten daar zijn juist laag. Hardware is goedkoop, weinig support nodig etc..

http://www.zdnet.com/blog...r-mileage-will-vary/48645

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 22 juli 2024 14:22]

Dat is een link uit 2011 en in die tijd is er veel verandert. Tegenwoordig willen ze op scholen steeds meer met smart -en hard boarden werken en al die software werkt gewoon niet op ChromeOS.

Tevens ben ik het oneens dat er weinig support nodig is, support doe je op het gehele netwerk, niet alleen op een paar laptops. Met een goede Windows omgeving heb je eigenlijk in het geheel weinig omkijken naar. Het uitrollen is in 20 minuten gedaan met daarbij alle software en als je goede computers koop, dus HP of Dell en geen consumenten troep, heb je weinig uitval.

Het is natuurlijk gemakkelijk voor Google om te roepen dat hun producten beter zijn omdat ze lager geprijsd zijn, maar daar prikt een gemiddelde IT- dienst verlenend bedrijf zo door heen.

Support is tevens het belangrijkste van het geheel en daar loopt Google met al hun producten in mijn ogen 10 jaar op achter. Er is totaal geen duidelijkheid hoeveel support je eigenlijk krijgt met hun producten en ik vind het daarom ook niet gek vele bedrijven en scholen hun producten links laten liggen. Iets simpels als een website om aan te geven wanneer iets EOL gaat hebben ze niet. Ze laten daarnaast teveel dingen in bèta draaien en het is ook maar de vraag hoelang ze ChromeOS nog support geven. Misschien stoppen ze er over een jaar wel mee, net als ze langzaam met Google+ doen. Je zal als bestuur wel al je haren uit je hoofd trekken als je dan met al je ChromeOS laptops zit, waar je dan vrij weinig mee kan.

Om weer on topic te raken, ik vind deze ultrabook/tablet echt een top product. Merk zelf dat ik ook steeds minder mijn laptop mee naar school neem en steeds meer mijn SurfaceRT gebruik voor vele zaken. Nu zoek ik als ik mijn laptop ga vervangen voor een klein device, maar wel lekker krachtig en dan kom je toch wel op dit soort producten uit.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 14:22]

Hardware is goedkoop, aanschafkosten zijn laag, maar de achterliggende backend is extreem duur. Denk alleen al aan licentiekosten voor terminal servers en trainingen voor gebruikers.
Voord e consument is het goedkoop. Maar de kosten die jij noemt zijn op de zakelijke markt maar een dele van de kosten. En vaak maar een klein deel.
Die 3 laptops hebben echt niet dezelfde hardware als deze Surface. Dat gaat je echt niet lukken voor die prijs en al helemaal niet in kwalitatieve verpakking. Plus dat die schermen geen touch hebben en je dus niet met die pen kunt schrijven.

Je vergelijkt 2 hele verschillende systemen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 14:22]

Je vergelijkt 2 hele verschillende systemen.
Dat is de kern van zaken met elkaar vergelijken. :*) Die hoeven niet hetzelfde te zijn. Wordt nogal een saaie vergelijking als alles hetzelfde is. Je kunt dus best een laptop vergelijken met deze Surface 3. En dan komen er zeker ook plusjes aan de kant van de laptop te staan.
Kan, maar een auto met een huis vergelijken is ook niet echt handig. Ja je kunt er in zitten en ze zijn steviger dan koekjes, maar echt zinvol is het niet. De verwachtingen, de performance, de mogelijkheden en de kwaliteit zijn enorm verschillend.

Er is een reden waarom high-end smartphones vrijwel nooit worden vergeleken met dumb-phones

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 14:22]

Anoniem: 426269 @mkools245 augustus 2014 09:28
Dat valt wel mee. Een beetje goede laptop met een (min) displayport aansluiting kost vanaf 800-900 euro.
In mijn beleving resulteert een " productieve verhouding" vaak in een echtscheiding...
Laten we wel zijn, de bepalende factoren voor de haalbare productiviteit met een tablet/laptop zijn toch veel eerder de kwaliteit van de software, het beeldscherm, toestenbord, etc.
Anoniem: 239484 @mashell5 augustus 2014 09:25
En vooral de beeldschermverhouding. Ik heb veel leiver meer pixels in de hoogde dan in de breede. Het is simpelweg overzichtelijker. Neem Word of Excel of welk ander productieprogramma: alle menu's (lint of niet) nemen aan de bovenkant gewoon veel ruimte in beslag. En omdat deze alleen maar boven staan blijft er weinig ruimte over om een bestand goed te lezen. Laat staan als je met Excel bezig bent. Het zou handig zijn als het lint naar de zijkant zou kunnen, maar dat kan dan weer niet.

Op ons werk hebben de standaard monitoren een resolutie van 1920*1020. Gewoon verschrikellijk als je met Excel ingewikkeldere dingen wilt doen. Mijn monitor heeft 2500*1440, en dat werkt zooo veel prettiger. En dan niet alleen met Excel maar met alle programma's.
Maar 2560x1440 is ook gewoon 16:9. Heb ik zelf ook. Vanaf een bepaald aantal verticale pixels (laten we zeggen 1200) maakt de verhouding eigenlijk niet meer zoveel uit.
Min oude 4:3 1600x1200 CRT heeft het na ruim 10+ jaar trouwe dienst afgelopen maand opgegeven. Enerzijds fijn dat dat enorm grote bakbeest nu van mjn bureau af is, maar het koste nog best veel moeite omeen waardige vervanger te vinden.

Dit precies vanwege het niet meer kunnen missen van 1200 pixels aan hoogte, waardoor veel monitoren qua capaciteit afvallen. Ik had mij jaren niet echt verdiept in monitoren, maar vond het tegenvallen hoeveel top-monitoren slechts heel kleine resoluties aan konden vgl met mijn 10+ oude CRT.
Waar heb je uiteindelijk voor gekozen?

Ik heb al jaren een monitor met 1920x1080 maar vind het HD formaat niet zo lekker voor een computer. Ben het zeker met je eens dat 4:3 beter is.
De 3:2 verhouding van de Surface Pro 3 is beter dan het HD formaat.
Een AOC 27". Dus slechts 1080 hoogte, maar gezien het ouder worden en het slechter worden van de ogen is de 27" en de prijs gaven de doorslag.
Maar 2560x1440 is ook gewoon 16:9.
En dat is dan ook de reden waarom 2560x1600 (16:10) mijn voorkeur heeft, het is echter een uitstervende beeld verhouding, zeker nu met uhd (4k) resoluties.

Het maakt wel degelijk, een hoop navigatie in Word/Excel, pdf viewers, browsers zit boven en beneden in balken, als je dan een hele pagina wil zien 160 pixels een hoop (~15%), want die balken schalen niet mee.
Probeer je beeldscherm eens te kantelen.
1200 of 144 pixeld in de breedte is genoeg voor de meeste toepassingen. 1920 of 2500 pixels in de hoogte geeft een zee van ruimte. Je heb zomaar een complete pagina van een document op je scherm, of een flink aantal rijen in Excel.
Thuis gebruik ik mijn PC anders, daar werkt het niet, maar op het werk is het voor mij een uitkomst.
Dat is misschien werkbaar met een 20-24" monitor, maar ik heb een 30" op het bureau staan, dat is net teveel van het goede. Dit deed ik voorheen wel met de 20" 1600x1200 monitoren.
Je weet dat je beeldschermen ook in de lengte kan installeren? Sterken nog, als je met 2 schermen werkt, kan je er een horizontaal installeren en de andere verticaal, voor je excel sheets.
Anoniem: 426269 @3x35 augustus 2014 09:23
Inderdaad, goede schermverhouding en een goed apparaat om mee te produceren.

Waar ik nog wel benieuwd naar ben is op hoeveel % de scaling staat als via de desktop gewerkt wordt. Op mijn oude 13.3" laptop vind ik 1368 pixels in de breedte goed te doen. Een iets hogere resolutie kan dan ook nog, maar niet veel, omdat dan alles te klein wordt (bij 100% scaling). 1368/13.3=103 ppi en 2160/12=180 ppi. De scaling van de SP3 zou dus wel minstens op 150% moeten staan om de menu's en lettertjes nog te kunnen lezen, schat ik zo?
Moet ik hier nu in zien dat Microsoft het eigenlijk niet zo goed meer weet? Een tablet is in mijn ogen een apparaat dat een soort basisfunctionaliteit biedt: informatie consulteren, beetje surfen, filmpje kijken....
Een tablet moet dan handzaam zijn, deze surface weegt zo maar eventjes 800 gram. Mooie stijve arm na een avondje surfen. Microsoft heeft het eventjes geprobeerd met de Surface RT, wat geen echt succes geworden is.

Dus Microsoft zet de Surface in de markt als een apparaat waarmee je ook 'productief' werk kan doen. Hiervoor zijn dan weer andere vereisten nodig: krachtigere cpu, meer opslagcapaciteit, beter toetsenbord etc etc . Ze moeten dus toegevingen gaan doen om dit te kunnen realiseren. Van een lichte en compacte tablet is nu geen sprake meer, het is meer een zwaar uitgevallen tablet of een half verhakkelde ultrabook geworden.

Dan is er nog de prijs meer dan 1000 euro en je moet er nog een apart tobo bij kopen dat eigelijk niet echt geschikt is om veel op te tokkelen, een volwaardige tobo wordt aangeraden.

Ik denk dat je beter af bent met een goede ultrabook en een losse tablet....

[Reactie gewijzigd door DinoBe op 22 juli 2024 14:22]

Sommgie mensen gebruiken hem om te tekenen. Maar dat hebben meerdere mensen al uitgelegd en word gewoon terzijde geworpen.
Dus ze gaan er minsten 4 verkopen. MS zet de SP3 niet neer als een niche product. Ze willen de tablet laptop combo bij de massa vervangen en ik denk niet dat het gaat lukken door redenen die eerder gegeven zijn.
Dan denk jij dat toch. Helaas voor jou verkopen ze als broodjes.
Zijn daar al cijfers van?
Helaas voor jou verkopen ze als broodjes
Bron?
Dat laatste denk ik ook, maar dat weet Microsoft ook. Ze roepen zelf dat bijna alle iPad-eigenaren ook een laptop hebben en denken daarom dat de Surface Pro 3 een succes moet worden, ik betwijfel dat.

Het is een leuk apparaat maar het is geen echt tablet, geen echt laptop. Ik vraag mij ook ernstig af of het niet het 'slechtste van de twee werelden' combineert in plaats van het beste. Voor hetzelfde geld - of minder - heb je een Samsung Ativ en een tab, twee apparaten die prima doen waar ze voor gemaakt zijn. Soms is het combineren van functies in één apparaat gewoon nèt niet de oplossing.

De Surface is tot op heden niet bepaald een verkoopsucces en mocht bij dit model het succes uitblijven dan betwijfel ik of er een Pro 4 gaat komen.
Ik gebruik mijn pro 2 vooral als desktop, lekker stil.
Voordeel van Windows 8 is dat ik hem dan in de start knop modus kan gebruiken, pak ik hem mee voor onderweg gebruik ik de metro interface.
Voor mij is hij dus wel degelijk een vervanger voor mijn desktop pc en tablet, een notebook heb ik nooit gehad.
En jij bent zeker niet de enige, er zullen wereldwijd duizenden mensen zijn die hun Surface op een soortgelijke wijze gebruiken en daar dik tevreden over zijn. Duizenden mensen zijn echter niet voldoende om een dergelijk product succesvol te noemen, er moeten tientallen miljoenen Surfaces verkocht worden. Helaas is Microsoft niet heel duidelijk over de aantallen die ze verkopen, maar de indicaties die er zijn (zoals omzetcijfers) geven geen positief beeld.

Is dat jammer? Ik denk het wel, een beetje concurrentie op de tablet-markt kan geen kwaad. Als is dit laatste nou net niet waar dit nieuwe apparaat op gericht is.
Waarom moet je er een toetsenbord bijkopen? Heb je dat bij je iPad er ook bij? Als je deze als tablet wilt gebruiken, koop je de i3 versie en ben je met 'maar' 819 euro klaar. Dan heb je wel de snelste tablet die op de markt is. Het gewicht is een beetje hoog, maar een lamme arm ga je alleen krijgen als je de tablet in bed boven je hoofd wilt houden. Iets wat overigens met de eerste iPad ook al voor lamme armen zorgde (600 gram). Zelfs de iPad air is niet licht genoeg om lang vast te houden zonder ondersteuning. Niks is voor niets, dus als je een snel tablet wilt hebben met de complete Windows erop, dan moet je concessies doen aan het gewicht en de prijs.

Als je echt productief werk wilt doen met de Surface Pro3, koop je het docking station en sluit je er een normaal toetsenbord en muis op aan. De noodzaak voor de typecover zie ik dan ook niet zo, ik zou die er nooit bijkopen iig.
Ga maar eens goed naar een tablet gebruiker kijken, er is er namelijk geen één die de hele avond zijn tablet omhoog houdt. Altijd zie je mensen hem ondersteunen omdat een arm de hele tijd omhoog houden al zwaar is. 800 gram is dus niet zoveel (kijk maar is wat de iPad wogen voor de iPad air).

Ik weet niet of je wel eens jezelf verdiept hebt in de Surface (behalve dan een nieuws bericht dat ze 900 miljoen moesten afschrijven, om alle exemplaren voor 200 euro te verkopen). Het is heel bijzonder dat Microsoft in een wereld van de superieur geachte IPad en de door dumpprijzen gedomineerde Android tablet zo langzamerhand een kleine voet aan de grond begint te krijgen. Overal zie je het beeld veranderen van scepsis naar positief, opeens wordt het een alternatief en hebben mensen er van gehoord. Ja het is een lange weg maar Microsoft heeft niet voor niets de laatste jaren 20 miljard aan onderzoek uitgegeven. Bedrijfsmatig staat Microsoft nog steeds op dikke winst en is alleen maar aan het groeien. Het verhaal van de Surface is maar een klein onderdeel van geheel, maar wel een bijzondere want je kan er meer mee dan op andere tablet, zo kon je al met de eerste Surface RT een hele Desktop vervangen, van extra schermen tot complete office. Ik kan het weten want ik sta met mijn Surface RT van 200€ geregeld voor een publiek lezingen te geven via de beamer. Als ik dan terug reis in de trein doe ik een spelletje of typ wat in One Note (ik wou dat ik de Surface pro 3 had want dan zou ik die pen zo 50% van de tijd gaan gebruiken). Vervolgens surf ik, krijg steeds meer apps en sluit ik hem wekelijks aan op de TV om via plex de server van mijn zwager weer te geven.

Ik gebruik mijn laptop alleen nog maar voor mijn Autodesk programma's zoals Inventor om 3d te tekenen en mijn Adobe illustrator, ik hoop dan ook een SP3 te kunnen aanschaffen en niet meer van de bank te hoeven om mijn ontwerpen te maken.

Ik denk niet dat je begrijpt wat voor potentie dit apparaat heeft.
Ik had voor mijn Surface 2 hetzelfde gezegt. Echter gebruikte ik toen een iPad welke geen kickstand heeft. In de praktijk blijkt dat ik de Surface 2 altijd op de kickstand op mijn schoot heb staan. Gewicht is dus geen issue.

Een maand na aanschaf van de Surface 2 heb ik de iPad en mijn Probook op Marktplaats gezet omdat ik deze niet meer gebruik.

De Surface is mijn alles in één maatje geworden. De order voor de Surface 3 is vorige week reeds gemaakt. De kickstand met meerdere standen, het scherm en de hoge restwaarde van de SP2 waren voor mij de doorslag om de SP3 aan te schaffen.
dat komt er eigenlijk gewoon op neer dat je nog steeds gewoon maatje bent van x86 applicaties...
Je moet niet zoveel denken, daar heeft niemand wat aan. De Surface's hebben hun nut allang bewezen maar ja, als je er zelf niet 1 hebt maar wel allemaal onzin weet te schrijven dan ga je een keer in jezelf geloven. Hoe dan ook, wat mij betreft schrijf je alleen maar onzin. De RT was een groot succes, alleen een kleiner succes dan eerder door Microsoft gedacht. En de Surface 3 PRO verkoopt prima in de US.

Verder lees je ook erg selectief.
Nee hoor, is helemaal niet verboden. Alleen heeft niemand iets aan een mening als uit feiten blijkt dat het onzin is. Dus, dan zeg ik dat even. Microsoft weet heel goed wat ze willen. Mobile en Cloud. Dat gaat dus met de hardware die ze hebben en de software helemaal lukken.
Al met al een mooi apparaat. Maar wat zegt Microsoft van de warmte problematiek? Een tablet van 41 graden, hou ik niet graag in mijn handen namelijk.

En komt er wellicht een roundup van de genoemde alternatieven waarbij bijvoorbeeld ook de touchscreens worden meegenomen? De Surface Pro 3 moet zich hiermee toch kunnen onderscheiden van de rest?
Om te beantwoorden op je vraag, bekijk het onderdeel "accuduur en warmtebeelden":
"De Surface Pro 3 kan dus warm worden, maar is dan niet te heet om aan te pakken. Overigens zijn de temperaturen die we met Prime en Furmark genereren echte maxima, die niet representatief zijn voor dagelijks gebruik. Die zullen in de praktijk iets lager liggen."

Dat brengt me overigens bij de conclusie van deze review.
Daar is een minpunt voor de hitte: "Koelingsprobleem bij zware belasting". Echter stellen ze in de bovenstaande paragraaf dus dat hij nooit de 41,8 °C zal bereiken. Waarom is dit dan een minpunt?

In andere reviews, vooral die dat mensen zullen nemen om deze tablet/laptop te vergelijken, vind je deze hittebeelden niet altijd terug en wordt er hoogstens vermeld dat het warm wordt.

[Reactie gewijzigd door reaper_unique op 22 juli 2024 14:22]

Dat brengt me overigens bij de conclusie van deze review.
Daar is een minpunt voor de hitte: "Koelingsprobleem bij zware belasting". Echter stellen ze in de bovenstaande paragraaf dus dat hij nooit de 41,8 °C zal bereiken. Waarom is dit dan een minpunt?
Ik denk dat dit slaat op de throttlingproblemen van de SP3. De koeling van de SP3 is minder dan die van de SP2 omdat deze dunner is en slechts 1 fan i.p.v. 2 heeft. De SP3 zal vergeleken met de SP2 dus vaker throttlen bij zware belasting.

Edit: Hier is een recente throttling test met de i7 versie.

[Reactie gewijzigd door RayNbow op 22 juli 2024 14:22]

Anoniem: 80466 @Smht5 augustus 2014 09:23
Een maximale case temperatuur van net boven de 40 graden lijkt me nog geen problematiek.
Anoniem: 363533 5 augustus 2014 09:48
Fantastische tablets/laptops. Ben inmiddels bijna een jaar in het bezit van een Surface 2 (dus niet de Pro versie) en hij voldoet nog steeds aan mijn verwachtingen. Waar ik het apparaat voor gebruik is het prima dat er geen andere programma's buiten de App Store op kunnen worden geïnstalleerd. De accuduur is ook een heel stuk beter dan de Pro versies rond de 11-12 uur.

Eerlijk gezegd vind ik de Surface 3 Pro een beetje..apart. Je hebt niet genoeg power aan boord zoals bijvoorbeeld een dure full laptop maar je moet er wel dezelfde prijs voor betalen. Voor mensen die dan alles op één apparaat willen (Tablet + Computer) en niet veel meer doen dan wat browsen, typen, e-mailen en printen lijkt mij de Surface 2 een stuk betere keus die ook nog eens een heel stuk goedkoper is. Als je een beetje goed zoekt kan je een Surface 2 met typecover al rond de 550 euro op de kop tikken. Als je dan een groter scherm wilt kan je hem altijd op een monitor aansluiten.
hebt niet genoeg power aan boord zoals bijvoorbeeld een dure full laptop
Je hebt toch juist wel veel van die power van een laptop aan boord van de surface pro 3.
Als je het vergelijkt met de power die in een full laptop voor die prijs (1200 euro met typecover) zit, is de Surface 3 Pro toch wel een mager beestje. Een energiezuinige i5, 4gb ram en een Intel HD Graphics. In een full laptop zit dan toch meestal wel een snellere i5, 8gb ram en meestal een dedicated mobiele GPU. De Surface 3 Pro mag dan wel een SSD hebben, bij zware zakelijke toepassingen (renderen, video bewerken, photoshop etc) heb je dan toch wat meer rekenkracht nodig.

Ik zou liever zien dat Microsoft zich met de Pro wat meer richt op de zakelijke en consumenten gebruiker die net wat meer wil dan de Surface 2 (niet Pro) kan bieden. In dat geval zou Microsoft zich moeten focussen op een prijspeil van maximaal 700 euro + typecover In dat geval kan de i5 er wel uit en vervangen worden door een Baytrail processor. Windows 8 is licht genoeg om het dan nog steeds snel te doen aanvoelen inclusief een SSD.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 363533 op 22 juli 2024 14:22]

Je hebt niet genoeg power aan boord zoals bijvoorbeeld een dure full laptop maar je moet er wel dezelfde prijs voor betalen
Huh? Een core i5 met SSD en 4GB ram is niet genoeg power? Dat is hetzelfde als in high-end ultrabooks. Wat wilde je nog meer hebben?

En als je echt veeleisend bent, is er ook een core i7 met 512 GB SSD, en 8GB ram. Ken jij een ultrabook met betere specs?? :?
Voor 2000 euro? Bijna elke ultrabook met die specs is goedkoper
Welke ultrabooks dan? Via de Pricewatch vind ik momenteel alleen goedkopere i7 Ultrabooks wanneer ze een SSD/HDD hybride bevatten i.p.v. een pure SSD.

Edit: en als het niet per se een ultrabook moet zijn, dan vind ik alleen de Yoga 2 voor 1600 EUR.

[Reactie gewijzigd door RayNbow op 22 juli 2024 14:22]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.