Door Sim Kranenburg

LG's 55"-curved oled: het beste beeld ooit

18-12-2013 • 08:00

193

Multipage-opmaak

Inleiding: goed beeld mag wat kosten

Naar verwachting wordt oled de dominante schermtechniek van de toekomst. Deze relatief jonge techniek belooft een hoger contrast en beter verzadigde kleuren dan wat tot nu toe mogelijk was. Het productierijp maken van oled is echter een dermate grote uitdaging dat tot nu toe alleen de Koreaanse grootmachten Samsung en LG een oled-televisie op huiskamerformaat verkopen. Nadat we eerder de eerste oled op de Nederlandse markt bekeken, van Samsung, is het nu de beurt aan een model van LG.

De LG 55EA9809 curved oled heeft net als het model van Samsung een gebogen oled-scherm van 55". De tv is voorzien van smart-tv en kan 3d weergeven door middel van passieve brillen, waarvan LG er twee in designuitvoering meelevert. Voor de bediening levert LG zijn Magic remote mee, een afstandsbediening die door middel van bewegingsdetectie een aanwijspijl op het scherm aanstuurt.

LG heeft aangegeven dat het geen concurrentie op prijs zal aangaan

De massaproductie van oled-schermen staat nog in de kinderschoenen, waardoor de prijzen van deze eerste generatie erg hoog liggen. Toch zijn ze niet zo hoog als die van plasmatelevisies bij hun introductie. Samsung vraagt zo'n achtduizend euro voor zijn curved oled. LG heeft aangegeven dat het geen concurrentie op prijs zal aangaan en dus kost zijn curved oled duizend euro meer.

LG gebruikt voor zijn oled-televisies een unieke subpixelindeling, met naast rood, groen en blauw ook witte subpixels. Volgens de fabrikant levert dit een nog betere weergave op dan een conventionele subpixelindeling. In deze review onderzochten we aan de hand van metingen of dit inderdaad zo is en of daarmee de duizend euro hogere prijs ten opzichte van de concurrent gerechtvaardigd is. Bovendien bekeken we hoe het gesteld is met het gebruiksgemak, hoe slim de smart-tv is ontworpen en of de 3d-weergave net zo goed is als op LG's lcd-televisies.

Naar aanleiding van de video heeft LG het volgende laten weten: ‘In de video van Tweakers wordt de LG Curved Oled TV met de hand verder gebogen dan de originele kromming van de tv. Tweakers laat zo zien dat het oled-beelscherm lichtelijk flexibel is. Wij adviseren onze klanten om de LG Curved Oled TV niet te buigen om mogelijke schade aan het beeldscherm te voorkomen.’

Uiterlijk en aansluitingen

Uiterlijk

Een televisie die negenduizend euro kost, heeft hoge verwachtingen waar te maken. Niet alleen het beeld moet van topniveau zijn. Ook het design en de afwerking moeten bij de prijs passen. LG is erin geslaagd om de tv een opvallend uiterlijk te geven. Het eerste wat je opvalt is natuurlijk de kromming van het scherm. Ook de dikte is een eyecatcher, want met maar 4,5mm is het scherm indrukwekkend dun, zo dun dat het een beetje flexibel is en meegeeft als je er zachtjes tegen duwt.

LG 55EA9809 curved oled

De gebruikte materialen stralen luxe uit. Rond het scherm loopt een dun verchroomd randje van 1mm. De gebogen glasplaat voor het scherm loopt helemaal tot dit randje door. In combinatie met het superplatte scherm levert dit een strakke hightech-look op. Als de tv aanstaat zie je dat het actieve beeld niet helemaal tot de randen doorloopt, maar dat een strook van 10mm rond het beeld donker blijft. De glasplaat is niet ontspiegeld en pikt dus snel reflecties op. Dit probleem wordt vergergerd door de gebogen vorm. Zo ontstaat een lachspiegel, waarin iedereen er dik uitziet.

LG 55EA9809 curved oledLG 55EA9809 curved oledLG 55EA9809 curved oledLG 55EA9809 curved oled

Onder het scherm zit een zwarte, glanzende rand van ongeveer 11mm, met in het midden een uitstulping waarop het LG-logo staat. Het logo is voorzien van verlichting, die in het menu uitgezet kan worden. Onder het logo zit een aanraakgevoelig vlak, waarmee je de tv kunt bedienen. Aan de rechterkant zit een infraroodontvanger, want hoewel de tv zonder infraroodafstandsbediening wordt geleverd, kan hij daar wel mee bediend worden. Ook is de infraroodontvanger handig voor mensen die een universele afstandsbediening gebruiken.

De voet van de tv heeft een zeer opvallend ontwerp. Hij is gemaakt van plexiglas en heeft een gebogen vorm, waardoor het midden verder weg is dan de uiteinden. De vorm van de voet benadrukt de gebogen vorm van het scherm en doordat de voet in het midden naar achteren loopt, ontstaat er onder in de tv plaats voor twee naar beneden gerichte lagetonenluidsprekers.

LG 55EA9809 curved oledLG 55EA9809 curved oledLG 55EA9809 curved oledLG 55EA9809 curved oled

We vinden de voet het minst geslaagde detail van het ontwerp. Dit zit hem vooral in de hogetonenluidsprekers die erin zijn verwerkt. Deze zijn transparant, waardoor ze in principe onopvallend in de doorzichtige voet verwerkt hadden kunnen zijn. Het heeft er echter alle schijn van dat de ontwerpers bang waren dat toeschouwers de hightech-luidsprekers niet zouden opmerken, want er zijn chromen accenten toegevoegd en beide luidsprekers hebben het opschrift 'Clear Speaker' meegekregen.

Als we de tv omdraaien, zien we een al even opvallend uiterlijk. De achterkant van het oled-paneel is gemaakt van met koolstofvezel versterkt kunststof. De gewelfde behuizing voor de elektronica benadrukt de kromming van het scherm. Deze behuizing is gemaakt van gewoon kunststof, dat voorzien is van koolstofvezelprint. Er is geen mogelijkheid om de televisie op te hangen. Voor wie zijn oled-tv aan de muur wil hangen, maakt LG de Gallery oled.

Aansluitingen

Achterop is aan de rechterkant een aantal aansluitingen haaks op het paneel gemonteerd. Je vindt hier vier hdmi-aansluitingen, waarvan er een ondersteuning heeft voor arc en een geschikt is voor mhl. Ook zitten hier het CI+-slot en drie usb-aansluitingen, waaronder een usb 3.0-aansluiting voor een harddisk, waarop opgenomen kan worden.

Links hiervan zit een klepje, waaronder de volgende aansluitingen zijn verstopt: een rj-45-netwerkaansluiting, analoge aansluitingen door middel van break-out-kabeltjes voor scart, component en composiet, optisch digitaal en analoog audio uit, en twee antenneaansluitingen voor schotel en kabel of digitenne.

LG 55EA9809 curved oledLG 55EA9809 curved oledLG 55EA9809 curved oledLG 55EA9809 curved oled

Middenbovenop zit een speciale usb-aansluiting voor de meegeleverde webcam, die door middel van klittenband boven op de tv bevestigd kan worden. Middenachterop kan een kabelgeleider geschroefd worden om de kabels recht naar achteren te geleiden, zodat je ze niet zo snel door de voet heen ziet. Ook wordt een kabelhoesje met rits meegeleverd om alle kabels mee te bundelen.

Metingen: helderheid en contrast

Voordat we zijn begonnen met meten aan de tv hebben we de preset ISF Expert1 gekozen en zijn we de instellingen nagelopen, waarbij we alle ‘beeldverbeteraars’ hebben uitgezet. Zaken als dynamisch contrast, edge enhancement en noise reduction doen meer kwaad dan goed bij het kijken naar hdtv of films op blu-ray. Ook zijn we geen voorstander van beeldinterpolatie, door LG ‘TruMotion’ genoemd, omdat beweging er dan weliswaar soepeler en scherper uitziet, maar er in bepaalde situaties ook zichtbare artefacten in beeld ontstaan.

Als eerste willen we de maximale helderheid bepalen. Omdat het weergeven van wit bij oled-schermen meer energie vergt dan het weergeven van zwart, zijn oled-televisies voorzien van een automatic brightness limiter, die de helderheid terugdraait als er veel wit in het beeld te zien is. Dit is gedaan om het stroomverbruik binnen de perken te houden en zo de aanstuurelektronica te sparen. Omdat het circuit direct reageert op de beeldinhoud en onze ogen zeer onnauwkeurige lichtmeters zijn, merk je er meestal niets van. Televisies met een plasmascherm en ook oude beeldbuistelevisies zijn uitgerust met een vergelijkbare automatische helderheidsbegrenzer.

De maximale helderheid bedraagt bij het weergeven van een klein wit vlak op een zwarte achtergrond 383cd/m². Bij een wit vlak dat een kwart van het totale beeldoppervlak beslaat, loopt de helderheid al wat terug naar 337cd/m², maar bij het weergeven van een volledig wit beeld zakt de helderheid helemaal in tot 94cd/m². Dan begint het beeld er ook op het oog wat grijs uit te zien als je er goed op let en er even daarvoor een kleiner wit vlak zichtbaar was.

In de praktijk rekt het spiegelende, gekromde oppervlak de reflecties uit

Over het algemeen kun je stellen dat de helderheid ruim voldoende is in ruimtes met flink wat omgevingslicht. In theorie heeft de kromming tot gevolg dat er minder reflecties in het beeld zichtbaar zijn, maar in de praktijk rekt het spiegelende, gekromde oppervlak de reflecties uit, waardoor die nog hinderlijker zijn. Wij hadden liever gezien dat het scherm niet krom, maar ontspiegeld was.

Er is nog een circuit dat zich met de helderheid bemoeit. Omdat oleds gedurende hun levensduur langzaam in helderheid afnemen, is het belangrijk dat ze zo gelijkmatig mogelijk worden gebruikt. Bij het al te lang achter elkaar weergeven van statische beelden is er dus gevaar voor ‘inbranden’. Het inbrandgevaar schijnt niet zo groot te zijn als bij de eerste generatie plasmatelevisies en bij normaal gebruik zou het geen probleem moeten zijn, maar voor de zekerheid schroeft de tv automatisch de helderheid terug als er langere tijd stilstaande beelden worden getoond. Dit gebeurt heel geleidelijk, zodat je er in de praktijk niet snel wat van merkt, maar bij het weergeven van testpatronen was goed te merken dat het circuit al snel in werking treedt.LG 55EA9809 curved oled

Bij het meten van het ANSI-contrast, waarbij de gemiddelde helderheid van acht witte en acht zwarte vlakken wordt gemeten, leek het alsof de uniformiteit ver te zoeken was, maar dit was dus toe te schrijven aan de ‘inbrandbeveiliging’, die tijdens het meten van de verschillende vlakken de helderheid beïnvloedde.

Toen we met een ander testbeeld de uniformiteit controleerden, bleek dat deze prima was, maar dat de helderheid wel wat terugloopt boven aan het scherm. Dit komt waarschijnlijk doordat de voedingslijnen naar de bovenste pixels simpelweg langer zijn, waardoor de spanning over de oleds geleidelijk terugloopt. Hierbij moet opgemerkt worden dat dit helderheidsverschil met het blote oog niet opvalt; de uniformiteit van het beeld is juist flink beter dan bij lcdtv’s.

Het was overigens niet mogelijk om de contrastverhouding te meten, omdat de zwartwaarden beneden de ondergrens van onze meter liggen. Bij de curved oled van concurrent Samsung konden we in de meeste zwarte vlakken een klein beetje licht waarnemen als we de helderheid van de tv op maximaal zetten. Dit was te wijten aan de diffuser die Samsung voor de oleds heeft geplaatst om het licht te verspreiden. In de praktijk hebben beide oleds een perfect contrast, maar in onze metingen doet LG’s oled het nog een klein beetje beter.

Het contrast wordt uitgedrukt als de verhouding tussen zwart en wit, en het meten van echt zwart, zoals oled-schermen dat kunnen weergeven, is niet mogelijk. Daarom wordt het contrast bepaald door de maximale helderheid; hoe hoger die is, hoe groter het verschil tussen zwart en wit.

Vervolg metingen en kalibratie

Na het meten van de maximale helderheid en het contrast hebben we een grijsschaal gemeten. We maakten hierbij gebruik van de kleurbereikinstelling BT.709, de standaard voor hdtv, en ook worden blu-rays volgens deze standaard gemasterd. We hebben voor gammapreset 2.2 gekozen, een prettige waarde om met weinig omgevingslicht te kijken. De tv heeft twee andere gammapresets: 1,9 voor als er veel omgevingslicht is en 2,4 voor het kijken in een verduisterde ruimte. Bij een lagere gammawaarde loopt de helderheid van een grijstrap sneller op, waardoor de indruk van contrast afneemt en het beeld gemiddeld helderder zal zijn.

Grayscale LG 55EA9809 De BT.709-standaard schrijft een kleurtemperatuur van 6504 kelvin voor. De 'Warm2'-preset is behoorlijk accuraat en met een gemiddelde van 6445 kelvin doet LG's oled het bijzonder goed. Het kleine knikje in de gammagrafiek is niet iets om je zorgen over te maken, want met het blote oog is die afwijking niet waar te nemen.Kleur LG 55EA9809 voor

Ook de primaire en secundaire kleuren zijn zo uit de doos al prima. De tv beschikt over uitgebreide instelmogelijkheden met color management system, maar door de juiste presets te kiezen is de waargave al zo goed dat er met kalibratie nauwelijks nog wat te halen valt. We gingen aan de slag met een tweepuntsgrijskalibratie, maar voor wie zijn tv echt als referentiemonitor wil kalibreren is er ook een twintigpuntsgrijskalibratie mogelijk.

Grayscale LG 55EA9809

Na onze tweepuntskalibratie maten we een gemiddelde kleurtemperatuur van 6503 kelvin, een perfect resultaat.

Kleur LG 55EA9809 na

Met een gemiddelde delta E van 2,1 zijn we dik tevreden. De kleine afwijkingen die er nog zijn, kunnen met het cms weggewerkt worden, maar gezien de geringe afwijking valt er bijna niets meer te winnen.

Om eens na te gaan wat het volledige kleurbereik van LG's curved oled is, hebben we het kleurbereik ingesteld op 'breed' en een meting gedaan.LG 55EA9809 native kleurbereikWe zien dat LG's oled in staat is om flink verzadigde kleuren weer te geven, al kan de oled van Samsung kleuren weergeven die nog meer verzadigd zijn. Voor normaal gebruik heb je niet zoveel aan dit grote kleurbereik, omdat er nauwelijks beeldmateriaal beschikbaar is dat hiervan gebruikmaakt. Zet je het kleurbereik op 'breed', dan krijg je bij het kijken naar hdtv of blu-ray gewoonweg te veel kleur in het beeld te zien.

Het verschil in kleurbereik tussen de oleds van LG en die van concurrent Samsung is te verklaren door de verschillende technieken die beide bedrijven inzetten. Samsung maakt gebruik van rode, groene en blauwe subpixels, en om het verschil in levensduur tussen de verschillende kleuren oled te compenseren heeft Samsung de blauwe subpixels tweemaal zo groot gemaakt.

LG heeft een andere oplossing gevonden voor het verschil in levensduur van de verschillende kleuren oleds. Het gebruikt geen verschillende subpixelkleuren, maar alleen witte oleds. Om toch kleur weer te geven heeft LG kleurfilters voor de witte oleds geplaatst. Bovendien heeft de fabrikant een slim trucje toegepast. De pixels zijn niet onderverdeeld in drie subpixels, zoals gebruikelijk, maar er is een vierde, witte pixel zonder kleurfilter toegevoegd. Op deze wijze hoeft er voor het weergeven van wit maar één subpixel te branden in plaats van drie. Zo is minder energie nodig en worden de overige subpixels gespaard, een slimme oplossing dus.LG oled subpixels

Op de foto is goed te zien dat de witte subpixel een beetje groter is dan de gekleurde subpixels. Wij vermoeden dat dit is omdat wit gemiddeld gezien net wat vaker nodig is dan de andere kleuren en je niet wilt dat de witte subpixels harder slijten dan de rest. Per slot van rekening heeft LG deze indeling gekozen om ongelijkmatige slijtage tegen te gaan.

Inputlag

Als laatste hebben we de inputlag, die van belang is voor het spelen van actiegames op de tv, gemeten met onze Leo Bodnar-lagtester. Dit apparaatje stuurt een 1080p-signaal naar de tv en meet vervolgens hoe lang het duurt voordat de tv het beeld weergeeft. In de meeste beeldmodi is dit ver boven de 100ms, maar er is ook een gamemodus beschikbaar. Daarbij daalt de inputlag naar een acceptabelere, maar nog steeds niet goede waarde van 55ms. Dit is een fractie beter dan de oled-tv van Samsung, maar geen van beide tv's is heel geschikt voor het spelen van actiegames.LG 55EA9809 curved oled

Beeld- en geluidskwaliteit

Beeldkwaliteit

Volgens onze metingen is het beeld erg goed, maar hoe ziet dat er dan uit als je naar LG's gebogen oled kijkt? Het perfecte contrast van oled levert een wow-effect op en filmvertoningen op deze oled worden meteen een bijzondere ervaring. Het perfecte zwart maakt het beeld spectaculair. Geen enkele lcdtv kan in de schaduw staan en ook plasmatelevisies kunnen niet tippen aan het schitterende beeld van deze tv.LG 55EA9809 curved oled

Als je in een donkere kamer naar een film in cinemascopeformaat kijkt, met zwarte balken boven en onder het beeld, dan lijkt het net of de tv geen 16:9, maar een 2.35:1-scherm beeldverhouding heeft, omdat de zwarte balken niet te zien zijn. Ook de kleuren laten niets te wensen over en worden accuraat weergegeven. Tegenwoordig zijn de kijkhoeken van lcdtv's groot genoeg om geen noemenswaardig probleem meer te zijn, maar zo groot als bij deze oled zagen we ze nog nooit. Zelfs onder de meest extreme hoeken blijft het beeld perfect.

We vinden het overigens jammer dat het scherm gekromd is. De kromming verstoort de geometrie van het scherm, waardoor er een beetje vervorming in het beeld optreedt. Omdat de kromming gering is, is het probleem niet groot en niet erg hinderlijk, maar wat fabrikanten ook over gekromde schermen zeggen, de kijkervaring wordt er niet beter van. Het geeft de tv wel een uniek uiterlijk en dat is natuurlijk belangrijk als je zo'n dure tv te verkopen hebt.

Geluid

De tv heeft een audiosysteem met vier luidsprekers: twee tweeters die in de voet zijn geïntegreerd en twee woofers die in de bolling achter het scherm zijn verstopt. De naam woofer is wellicht wat te veel eer voor de kleine luidsprekers, want echt lage tonen komen er niet uit. Nu is het natuurlijk onmogelijk om grote luidsprekers in te bouwen zonder serieuze concessies aan het ontwerp, maar bij het geweldige beeld blijft het geluid wel erg achter.

Positief punt aan de integratie met de voet is het feit dat de hogetonenluidsprekers op je oren zijn gericht, waardoor stereo-effecten prima klinken. Het maximale volume is redelijk en op stand 100 klinkt het geluid nog niet erg overstuurd, maar op nog hogere volumes holt de geluidskwaliteit hard achteruit. Voor het kijken naar de meeste tv-programma's volstaat het luidsprekersysteem, maar liefhebbers van film en muziek kunnen er beter een los audiosysteem bijnemen voor een geluidsweergave die past bij het prachtige beeld.

3d

LG’s oled-televisies gebruiken hetzelfde passieve 3d-systeem als de lcdtv’s van het bedrijf. Over het scherm zit een dunne film die ervoor zorgt dat licht van de even beeldlijnen linksom gepolariseerd is en dat van de oneven beeldlijnen rechtsom. De brillen zijn voorzien van polarisatiefilters, die het licht tegenhouden dat voor het andere oog is bedoeld. Zo krijgen je ogen dus elk een ander beeld te zien, opgenomen vanuit een iets verschillend perspectief.

Het systeem heeft als belangrijkste nadeel dat de beeldlijnen tussen je ogen worden verdeeld en elk oog dus maar de 540 beeldlijnen te zien krijgt in plaats van de bij hd-weergave gebruikelijke 1080. Als je een passieve 3d-bril opzet en je zit dicht genoeg bij de televisie, kun je duidelijk een lijnstructuur waarnemen.

Het systeem heeft ook voordelen ten opzichte van het concurrerende actieve systeem. Doordat de glazen niet knipperen, kijkt het net zo rustig als een zonnebril en kun je zonder problemen uren achter elkaar 3d kijken, al zullen beginnende 3d-kijkers een korte gewenningsperiode nodig hebben. Doordat er geen actieve elektronica nodig is, kunnen de brillen in elk gewenst design worden gemaakt en zijn ze vederlicht. LG levert twee brillen mee, die zijn ontworpen door de Frans-Amerikaanse ontwerper Alain Mikli en slechts 15g wegen. Ook krijg je twee clip-on-brillen van slechts 7 gram, die brildragers op hun eigen bril kunnen bevestigen.

LG 55EA9809 curved oledLG 55EA9809 curved oledLG 55EA9809 curved oledLG 55EA9809 curved oled

De werking van het systeem is prima. De helderheid van het beeld neemt in 3d nauwelijks af en er is bijna geen crosstalk te zien. Het is wel zaak om op ongeveer dezelfde hoogte te gaan zitten als de tv, anders is er toch crosstalk te zien en wordt het 3d-kijken een nare ervaring. Het zou prettig zijn als de verticale hoek van de tv aan te passen was aan je zithoogte, maar helaas biedt de voet van de curved oled deze mogelijkheid niet.

Omdat de waargenomen diepte afhangt van de afstand en de grootte van het scherm, is het zaak om niet te ver bij de tv vandaan te zitten bij het 3d kijken. Op ongeveer twee keer de schermbreedte is het 3d-effect bij de meeste films op z’n best en dat betekent dat we bij de curved oled van LG op ongeveer 2,5m afstand moeten gaan zitten. Als je eenmaal op de juiste hoogte en afstand van de tv zit, is de 3d-weergave erg goed en wordt er letterlijk een nieuwe dimensie aan de kijkervaring toegevoegd.

Afstandsbediening

Magic RemoteQua bediening en smart-tv is de curved oled bijna identiek aan de duurdere Smart TV-modellen van LG. Dit betekent onder andere dat LG geen infraroodafstandsbediening meer meelevert, maar alleen de Magic Remote. Deze afstandsbediening communiceert met de tv via radiosignalen, waardoor je het apparaatje niet op de tv hoeft te richten. De afstandsbediening heeft bewegingssensoren aan boord waarmee je een aanwijspijl op het scherm bestuurt. Er is een scrollwieltje om door lijstjes te navigeren. Het wieltje dient als ok-knop als je het indrukt. Het is ook mogelijk om te navigeren met de pijltjestoetsen, die rondom het scrollwieltje zijn gegroepeerd.

Magic RemoteDe toetsen zijn voorzien van een reliëf, waardoor ze op de tast te vinden zijn. Ook zit er aan de rechterkant een knop waarmee de toetsen tijdelijk verlicht kunnen worden. De remote heeft een microfoon die zoeken door middel van spraakbesturing mogelijk maakt. Dit is vooral handig voor het zoeken op internet. Probleem is wel dat de spraakherkenning alleen werkt in de taal waarop de tv op dat moment is ingesteld en dat kan lastig zijn als je iets in het Engels wil opzoeken, wat op internet natuurlijk vaak het geval is.

Als je gewoon tv-kijkt en naar een bepaald kanaal wil schakelen, kun je het kanaalnummer met de magic remote tekenen. De herkenning van de getekende cijfers werkt redelijk goed, maar echt handig vinden we het niet. Als alternatief kun je gebruikmaken van een quickmenu, dat een eigen toets op de afstandsbediening heeft. In dit menu zitten alle knoppen die je op een normale afstandsbediening verwacht, maar die ontbreken op de magic remote, zoals de cijfertoetsen. Dit werkt oké, maar is ook niet zo handig als een normale afstandsbediening, waarop je deze knoppen rechtstreeks kunt intoetsen.

Magic RemoteDe mensen die het smart-tv-gedeelte niet al te veel gebruiken en voornamelijk gewoon tv-kijken met de curved oled, raden we dan ook aan om LG’s infraroodafstandsbediening er los bij te kopen. Deze afstandsbediening werkt namelijk erg prettig en heeft knoppen voor veruit de meeste functies, zodat je gewoon kanaalnummers kunt intoetsen. Eigenlijk vinden we dat LG deze er gewoon bij had moeten leveren. In andere landen doet LG dat ook en laat het de keuze voor de afstandsbediening over aan de gebruiker.

Magic RemoteDe tv kan ook bediend worden met de 'LG TV remote'-app. Nadat je de app met de tv hebt gepaird, kun je je telefoon of tablet gebruiken als afstandsbediening. Dit kan door aanraakknoppen die op je scherm worden weergegeven te gebruiken of door het scherm te gebruiken als touchpad, waarbij dezelfde aanwijspijl als bij de magic remote op het tv-scherm wordt gebruikt. Grappige extra is dat je het tv-beeld op je telefoon of tablet kunt laten weergeven, zodat je kunt blijven kijken als je naar de wc moet. De app is geschikt voor tablets en telefoons die draaien op Android of IOS. Gebruikers van een ander mobiel besturingssysteem vissen achter het net.

Energiegebruik

In stand-by verbruikt de tv volgens de fabrieksopgave 0,4W. Deze waarde ligt onder de benedengrens van onze energiemeter, dus moeten we de fabrieksopgave maar geloven. De waarde doet niet onder voor die van de meeste moderne televisies.

Als de tv aanstaat, is het verbruik vooral afhankelijk van de hoeveelheid licht die de oleds moeten genereren. De inhoud van het beeld is dus bepalend voor het stroomverbruik. Als de tv zwart beeld staat weer te geven en er dus totaal geen licht van het scherm komt, is het verbruik 52W. Als we de oled-regeling voluit zetten en een volledig wit beeld weergeven, loopt het verbruik op tot 157W. We hadden eerder al gezien dat de tv de helderheid terugschroeft als er een beeld met veel wit wordt weergegeven. Deze eigenschap en de opbouw van de subpixels hebben tot gevolg dat de tv meer stroom gaat gebruiken bij het weergeven van veel kleur in beeld.

Bij normaal gebruik valt de gemiddelde energiebehoefte reuze mee

Het is ook interessant om te zien dat sommige kleuren meer stroom kosten dan andere. Zo kost het weergeven van een 100% groen beeld op maximale helderheid 160W en rood 198W. Blauw is de minst energiezuinige primaire kleur, met 243W. Als we de secundaire en dus mengkleuren bekijken, meten we het hoogste verbruik bij het weergeven van 100% geel, zo’n 262W.

Hoewel LG maar één soort oleds gebruikt, witte, met daarvoor kleurfilters, verschilt het verbruik per kleur. Wij denken dat de verklaring hiervoor ligt in de lagere gevoeligheid van onze ogen voor blauw. We zijn wat gevoeliger voor rood licht en voor groen zijn we het gevoeligst. Om ervoor te zorgen dat we alle kleuren even fel waarnemen, moeten er dus voor verschillende kleuren verschillende helderheden worden ingezet.

Bij normaal televisiekijken met de oleds op maximale helderheid is het verbruik gemiddeld ongeveer 150W. Bij een helderheid van 125cd/m², een prettige waarde om ’s avonds televisie te kijken, is het gemiddelde gebruik ongeveer 85W. Je kunt de tv nog minder stroom laten verbruiken, maar uiteindelijk is het beeld zo donker dat het zelfs in een volledig verduisterde kamer niet prettig meer kijkt.

De keuze van LG voor enkel witte oleds met vier subpixels lijkt gunstig uit te pakken voor het verbruik. De oled-televisie is flink zuiniger dan die van concurrent Samsung. De maximaal gemeten verbruikswaarden zijn weliswaar aan de hoge kant, maar bij normaal gebruik valt de gemiddelde energiebehoefte reuze mee, al zijn de zuinigste lcdtv’s met led-backlight nog een tikje zuiniger. LG’s curved oled heeft enegielabel A meegekregen. Wat ons betreft is dit een prima score voor een scherm dat op een nog jonge techniek is gebaseerd.

Interface en smart-tv

Interface

De interface van de curved oled ziet er hetzelfde uit als bij de high-end lcd-modellen van LG. Het instellingenmenu is logisch ingedeeld en de instellingen zijn allemaal prima terug te vinden. Het is een gemiste kans dat je met het scrollwieltje op de magic remote geen waarden in het instellingenmenu kunt aanpassen. Er is wel een uitgebreide elektronische handleiding beschikbaar en ook kan de software van de tv via internet van updates worden voorzien.

De meest gebruikte functies zijn terug te vinden in ‘Mijn menu’. Dit is op te roepen door de aanwijspijl in de linker benedenhoek van het scherm te plaatsen. Je kunt je favoriete apps in dit menu toevoegen, zodat je er snel bijkunt. Als je in een app zit of de mediaspeler gebruikt, is het niet mogelijk om ‘Mijn menu’ op te roepen zonder eerst de huidige app af te sluiten. LG zou er goed aan doen om dit wel mogelijk te maken, want op deze manier is de bediening inconsistent.LG 55EA9809 curved oled

Smart-tv

LG’s smart-tv-platform was onlangs in het nieuws, omdat het privacygevoelige informatie doorspeelt. LG heeft beloofd zijn leven te beteren en heeft voor de meeste televisies een firmware-update uitgebracht. Voor de curved oled is deze update nog niet uitgebracht, maar volgens LG zal dat niet lang meer duren, al kon het nog geen datum noemen waarop de update beschikbaar zal zijn.

Het homemenu is niet naar eigen smaak in te richten en dat is jammer, want de indeling ervan is niet ideaal. Linksboven is het actieve beeld te zien en daaronder wordt reclame getoond. In het midden zit een paneel met premium-apps. Welke apps de premiumstatus krijgen, wordt bepaald door LG en partners, en verschilt per land. Je vindt hier voornamelijk betaalde videodiensten, zoals Netflix, Ximon, Videoland en Pathé thuis, maar ook apps als Uitzending Gemist en YouTube.LG 55EA9809 curved oled

Rechtsboven in het homemenu vind je LG’s app-winkel Smart World. Klik je op de pijl naar rechts, dan krijg je drie nieuwe panelen te zien: 3D World, Game World en Smartshare. In 3D World vind je een aantal 3d-filmpjes. De meeste zijn van dusdanig lage kwaliteit dat je er snel op uitgekeken zult zijn, leuk om even de 3d-functie van de tv te laten zien, maar eigenlijk doe je er de tv mee tekort.

Game World had in het geheel weggelaten kunnen worden uit het homemenu, want het is een tweede ingang naar LG’s app-winkel Smart World, maar dan met een iets ander uiterlijk. De beschikbare games zijn overigens voor de meeste mensen niet interessant, omdat het aanbod karig en de kwaliteit laag is. De wat betere games heb je waarschijnlijk lang geleden al op je telefoon of tablet gespeeld.LG 55EA9809 curved oled

Het laatste paneel in het hoofdmenu, Smartshare, had wat ons betreft het eerste mogen zijn. Hier vind je namelijk alles wat je met de ingebouwde mediaspeler kunt afspelen. De mediaspeler kan foto’s, muziek en video’s afspelen vanaf een aangesloten usb-apparaat of via het netwerk door middel van dlna. De meest gebruikte formaten worden allemaal keurig afgespeeld. Ook ondertitels werken prima en zijn naar eigen smaak van grootte en kleur te veranderen. De ondertitels kunnen in het videobestand geïntegreerd zijn, maar ook de meest gebruikte losse ondertitelbestanden worden herkend.

Ook 3d-films worden zonder problemen weergegeven nadat je hebt aangegeven welke indeling ze gebruiken. Het verdient overigens aanbeveling om de veelgebruikte half side by side-indeling te vermijden, omdat de horizontale resolutie bij dit formaat wordt gehalveerd. Aangezien LG’s passieve 3d-systeem de verticale resolutie halveert, blijft er dan nog maar een kwart van de originele scherpte over. Liever maak je dus gebruik van het over/under-3d-formaat, maar helaas is dit minder populair.

Specificaties en gallery

Merk en uitvoering
Categorie Televisies
Merk LG
Uitvoering 55EA9809
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 8.999,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 7 winkels
Eerste prijsvermelding woensdag 11 december 2013
Beeldeigenschappen
Schermdiagonaal 55"
HD-specificatie Full HD
Beeldverhouding 16:9
3D
3D-ondersteuning Ja
3D-technologie Passief
2D-conversie Ja
Beeldtechniek
Televisietype OLED
Resolutie (TV) 1920x1080 (Full HD 1080p)
Paneelfabrikant LG
Onlinefeatures
Internettelevisie Wel
Chatmogelijkheden Skype
Overige onlinecontent Webbrowser
Verbinding
Tunertype Analoog, DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2
Common Interface CI+
Video in Component Video, Composite, 4x HDMI, Scart, Wireless Display (WiDi)
DLNA Ja
Verbinding (Audio) Audio (3,5mm), Audio Digitaal (Toslink)
Verbinding (Ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (USB) 2x USB 2.0, USB 3.0
Wifi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
Geluid
Speakers Intern Stereo
Energie
Stroomverbruik 100W
Stroomverbruik (stand-by) 0,4W
Eigenschappen
Televisie-eigenschappen App-bediening, firmware-upgrade mogelijk, OSD
Teletekstpagina's in geheugen 2.000
Introductiejaar 2013
Uiterlijk
Televisiekleur Zwart
Afmetingen en gewicht
Hoogte 798,5mm
Breedte 1,227m
Diepte 192mm
Gewicht 17,2kg
Overige specificaties
Bijzonderheden De televisie beschikt over een gebogen Oled-scherm. Carbon-look design aan de achterkant.
Meer informatie
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled LG 55EA9809 curved oled

Conclusie

LG's curved oled heeft een uniek design. Het scherm is met een dikte van 4,5mm indrukwekkend plat en ook de gebogen vorm maakt het tot een echte eyecatcher. Het gebruik van materialen als met koolstofvezel versterkt kunststof draagt bij aan de luxe uitstraling van de tv. De doorzichtige voet met ingebouwde luidsprekers vinden we een minpuntje aan het ontwerp, al is dat natuurlijk een kwestie van smaak. Het belangrijkste minpunt is de onmogelijkheid om de televisie aan de muur te bevestigen.

De gebogen vorm zien we ook als een nadeel, al is het effect op de geometrie van het beeld gering, omdat de kromming subtiel is gehouden. LG maakt ook een plat model oled, dat wel aan de muur bevestigd kan worden, maar dat heeft weer als nadeel dat het niet op een voet te gebruiken is.

Als je wil genieten van het beste beeld ooit, is een oled-tv de juiste keuze

Qua beeldkwaliteit is de tv ongeëvenaard. Door de letterlijk perfecte zwartweergave is het contrast gigantisch. Dit resulteert in een kijkervaring die alle lcd- en plasmatelevisies in het stof doet bijten. De kleurweergave is uit de doos al zeer goed, waardoor er niet veel eer te behalen is met een kalibratie. Op dit vlak doet de LG het net even beter dan aartsrivaal Samsung en biedt het dus het allerbeste beeld dat er op dit moment te koop is.

De 3d-weergave is prima. Het passieve systeem heeft als nadeel dat de resolutie negatief wordt beïnvloed, maar daarvoor krijg je wel een prettige 3d-ervaring terug, die niet vermoeiend voor de ogen is. Ook zitten de designbrillen comfortabel en er is aan brildragers gedacht; drie clip-on-3d-brillen worden meegeleverd.

Met een prijs van zo’n negenduizend euro is de tv voor de meeste mensen simpelweg onbetaalbaar. Voor een fors lager bedrag kun je ook een uhdtv kopen, maar het zal nog jaren duren voordat er in ruime mate beeldmateriaal in de hoge 4k-resolutie beschikbaar is. Bovendien maken alle uhdtv’s nog gebruik van de ‘ouderwetse’ lcd-techniek, waardoor ze qua contrast niet in de schaduw kunnen staan van oleds. Als je op dit moment wil genieten van het allerbeste beeld ooit, is een oled-tv de juiste keuze.

De enige concurrent is de curved oled-tv van Samsung. Deze heeft een vergelijkbare beeldkwaliteit, al is de LG zonder kalibratie wel de betere. Ook gebruikt de LG minder energie. Het prijsvoordeel is voor de Samsung, want die kost duizend euro minder. Als je in de financiële positie verkeert waarin je kunt kiezen tussen de Samsung en de LG curved oled, zal het design waarschijnlijk de doorslaggevende factor zijn. Wij zouden maar al te graag voor dit dilemma staan.

Pluspunten

  • Ongeëvenaarde beeldkwaliteit
  • Hoogwaardige afwerking
  • Kleurweergave is zonder kalibratie al prima

Minpunten

  • Prijs
  • Niet aan de muur te bevestigen

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (193)

193
189
100
20
0
73
Wijzig sortering
Bij min punten mag van mij ook wel full hd staan. Voor een tv van 9000 euro verwacht 4k resolutie.

@Sam: dat is precies mijn punt. Deze tv koop je (ook) om future proof te zijn. En als er over een aantal jaar veel 4k content is, dan loop je achter met deze uber dure tv.
Als je 9000 euro uit geeft wil je er wel even mee door kunnen. Plus ik vind dat hij vergeleken moet worden met andere tv's in die prijs klassen. En veel van die tv's hebben wel 4k beeld.

@de rest: misschien kan Oled nog niet op 4k op zo een groot scherm. Maar dat betekend niet dat het geen nadeel is.

[Reactie gewijzigd door nr12 op 23 juli 2024 01:15]

OLED en 4K gaan momenteel nog niet samen.. Op consumentenniveau althans.
Fabrikanten hebben hier al wel modellen van geintroduceerd maar dit zijn vooral showcases.. de verwachting is dat we in 2014 de eerste 4K OLED tv's gaan zien die ook daadwerkelijk te koop zullen zijn. Waarschijnlijk voor mensen met een groot budget ;-)

Het produceren van grote OLED schermen is vooralsnog behoorlijk prijzig, fabrikanten spitsen zich daarom toe tot optimalisering van beide technieken. Dat betekend dat je nu al een 4K scherm van 55'' van Sony voor ''slechts'' 3500 euro koopt, terwijl de goedkoopste OLED van LG ruim het dubbele kost. In de toekomst zal de techniek zeker goedkoper worden. We zijn waarschijnlijk al met z'n alle vergeten dat de eerste plasma''s (die niet eens Full HD waren) veel duurder waren bij de introductie. Een mooie ontwikkeling dus dat techniek nog steeds goedkoper kan worden..

Volgend jaar, 2014 dus, zullen 4K TV's en OLED al meer mainstream worden waardoor er meer concurrentie in prijzen gaat komen tussen de fabrikanten. Dan is het wachten op de 4K uitzendingen en content, want die is vooralsnog erg beperkt!

Desalniettemin is de Curved OLED (van zowel LG als Samsung) werkelijkwaar een spectaculaire ontwikkeling en in het echt heel bijzonder om te aanschouwen!
Zolang de gewone consument met een TV van ±750€ er geen behoefte aan heeft komt er geen massa productie en zal de prijs voor 4k resolutie niet spectaculair zakken. Ook niet voor oled. Die 2 samen? Onbetaalbaar de komende 5 jaar!

3D is ook nooit echt doorgebroken (wordt volgens mij zelfs zo goed als doodgezwegen in reclame nu...), de hype van smart TV lijkt ook al wat gebroken, mensen gaan zich geen 3e keer laten vangen aan marketing praat (waarschijnlijk wel, andere discussie...).

Jij noemt 2014 als doorbraak van 4K op mainstream? Ik denk dat 2017 al heel wat realistischer is... Een van ons beide heeft een verkeerde opvatting van mainstream denk ik. Maar als ik het goed heb koopt 99% van de bevolking een TV van minder dan 1000€. Die groep is ook waar de producenten hun grootste winstaandeel uit halen, de rest is maar showcase.


Al bij al wel een mooie ontwikkeling. Beeldkwaliteit boven alles ;)
Ik zit op 2,75 meter van mijn 1080p 60" scherm en ik zie duidelijk dat de beste 1080p die ik heb gezien nog scherper kan. Kortom, ik zie in mijn situatie zeker heil in 4K. Hoger dan 4K valt te betwijfelen. Dat neemt niet weg dat je gelijk hebt als je zegt dat de resolutie een hype is net als de megapixelhype bij camera's. Het gaat om veel meer dan een goede resolutie.
kijk jij snapt het, maar voor 95% van de mensen is 4k dus overdreven. Liever goedkopere tv's, energiezuiniger. Helemaal met het weinige 4k materiaal dat beschikbaar is (consoles, blurays..kabel/satteliet tv).
Wat is het verschil tussen amoled en OLED
4K OLED zal echt nog niet in 2014 mainstream worden. Ik verwacht eerder dat hooguit pas in 2015 OLED mainstream zal worden en 2 jaar later 4K OLED. Kortom, ik geniet nog maar even wat jaartjes van mijn Pioneer Kuro.
Ik spreek overigens niet over de combinatie.. maar over 4K EN OLED ipv 4K OLED, wellicht onduidelijk vanuit mijn kant. Maar ik wilde zeggen dat volgend jaar de product line up van fabrikanten als topmodellen 4K en/of OLED modellen zal bevatten.

4K kan met de filmindustrie, Netflix, PS4/XboxOne, heel groot worden alleen blijven we dan waarschijnlijk weer met het kip-ei verhaal zitten. Zoals Moondust terecht aangeeft zal 4K wel degelijk een toegevoegde waarde hebben, als de videoprocessing goed is kan zelfs 1080p materiaal nog mooier worden op 4K.
als de videoprocessing goed is kan zelfs 1080p materiaal nog mooier worden op 4K.
Als de opname kwaliteit beter wordt kan 95% van het 1080p materiaal nog beter worden op 1080p.
Er is meer behoefte aan betere kwaliteit materiaal voor de HD resolutie die we nu hebben dan aan een nog hogere resolutie.
Ik zou je gelijk geven als er ook wat te kijken viel in 4k. Maar voordat 4k een beetje ingeburgerd is zijn we echt jaren verder.. En heeft een 4k-tv niet als nadeel dat er geen 8k op gekeken kan worden?
En ga je dan ook op 1,5m afstand van je tv zitten? Dat is namelijk de maximale afstand waarop je mag zitten om het extra detail van 55" 4K nog te kunnen zien t.o.v. gewoon HD. http://s3.carltonbale.com/resolution_chart.html

Vind het wel een beetje treurig eigenlijk: straks zitten massa's mensen op te scheppen over hun superscherpe 4k-tv, terwijl ze het niet eens zouden merken wanneer je deze stiekem zou vervangen door een HD versie. :') Alleen wanneer je een >90" scherm hebt, merk je er wat van bij normale kijkafstanden.

De industrie zou zich IMO beter kunnen richter op het verhogen van de kleurverzadiging of het aantal fps bij films. Dat wordt ook wel wat mee gedaan, maar de hype van resolutie heeft overduidelijk prioriteit.
Ik vind 55" inderdaad erg klein voor een uhdtv maar dit grafiekje moet je als een aardige leidraad zien en niet als een wet. Sommige mensen kunnen echt scherper zien dan anderen.
Maar zelf zou ik ook zeker geen 55" uhdtv kopen want het verschil met HD is dan al erg snel niet meer zichtbaar.
Volgens mij kun je dit zelf simpel testen door een plaatje te maken in HD resolutie (of 4k als je zo'n tv hebt) met afwisselend witte en zwarte strepen van 1 pixel dik. Loop achteruit en zodra je een grijs egaal vlak ziet ipv de strepen zit je over het "oplossend vermogen" van je ogen.

Daarnaast denk ik dat het wel meevalt met mensen die scherper kunnen zien dan anderen. Dan kom je als snel op het terrein van de "psycho-visualisatie' (net als psycho-akoestiek), waarbij je je alleen maar inbeeld dat je dingen kunt zien.
We krijgen hier bij Tweakers regelmatig uhdtv's te zien en vind inderdaad dat het verschil ten opzichte van HD al heel snel te klein is om het prijsverschil te rechtvaardigen. Maar die grens uit het door jouw gelinkte grafiekje is echt niet zo hard.

Zelf vergelijk ik het altijd met een hdtv met de helft van de schermmaat want die heeft even grote pixels. Dus een 55" udhtv is prima te vergelijken met een 27" hdtv.
Er is niemand die een 27" hdtv groot vind en dus is een 55" uhdtv ook erg klein.
En bovenstaande post zou off-topic zijn omdat...? Kom op jongens, niet gaan downmodden omdat je niet tegen een weerwoord kunt.

deze post is dan weer wel off-topic
Of een 27" hdtv en een 55" uhdtv zin hebben hangt gewoon af van de kijkafstand en dus zijn ze beide al snel onzinnig voor in de woonkamer. Maar als je die 27" tv inzet als computermonitor is de resolutie op eens helemaal niet zo hoog en heeft het apparaat bestaansrecht. Bovendien betaal je tegenwoordig voor die 27" hdtv gewoon geen meerprijs meer en dan is het al helemaal niet erg als de resolutie (te) hoog is.

Ik ben het niet geheel oneens met die grafiek maar zie het gewoon als een aardige indicatie.

Op telefoons vind ik het verschil tussen 720p en 1080p ook niet wereldschokkend maar zeker als je ze naast elkaar bekijkt is het prima te zien bij de weergave van tekst. Bij uhdtv's zie ik op redelijk grote afstanden een verschil maar dat verschil vind ik dan weer niet groot genoeg om de hogere aanschafprijs te rechtvaardigen.
Bij ons staat in de keuken een 27 inch HDTV. Het verschil tussen een native HD-uitzending en een SD-zender is vanaf 2,5 meter nog goed te zien hoor! En meestal kijk ik vanaf een kortere afstand, zo'n 1,5 meter. Vanaf 1,5 meter is het verschil tussen native HD en SD enorm groot! Uit eigen ervaring kan ik dus concluderen dat een full HD resolutie wel degelijk nut heeft voor een 27 inch TV. Ik zou geen 27 inch TV kopen die niet full HD is.
Bij ons staat een 27 inch HDTV in de keuken. Ik zie het meteen of een uitzending native HD of SD is. Zelfs vanaf 2,5 meter kan ik dit zien. En meestal kijk ik vanaf 1,5 meter en dan is het verschil enorm groot.

Een 27 inch TV die een full HD resolutie heeft is dus zeker niet alleen marketing. Dat is een erg domme uitspraak. Ik zou nooit een 27 inch TV kopen als die niet full HD is.
En ga je dan ook op 1,5m afstand van je tv zitten? Dat is namelijk de maximale afstand waarop je mag zitten om het extra detail van 55" 4K nog te kunnen zien t.o.v. gewoon HD. http://s3.carltonbale.com/resolution_chart.html
1080p (BD) en 1080i (DVB) maken gebruik van 4:2:0 chroma subsampling, maw voor kleur is de resolutie 960x540!
Gelden die grafieken voor kleur en/of zwart/wit?
Anoniem: 129295 @Carbon20 december 2013 22:37
eindelijk de eerste verstandige reactie: Ok dit is tweakers en cijfertjes en specs daar kicken ze hier op. Maar voor een normale woonruimte is 55 inch al een grote TV.
De meeste zullen en kunnen dus gewoon het verschil niet zien los van het feit dat het zeker nog 5 jaar zal duren voor 4K iets of wat te vinden is...
Nu gaan jullie zeggen dat je groter kan gaan omdat je dichterbij kan zitten waarschijnlijk...Maar wie zit graag op de eerste rij in de bios??
Nee, want 8K is verre van realistisch voor deze tijd. Het punt is dat er nu televisies op de markt komen met 4K ondersteuning dus daarom verwachten mensen dat een andere high-end van LG - die weliswaar OLED - heeft ook 4K heeft.

De meeste mensen vergeten dat de beeldtechnoligie wezenlijk anders is - OLED ipv IPS of plasma - en dat je daarom niet gelijk de high-end resolutie mee kan nemen.
LG heeft al prototypes oled met 4k laten zien.
http://tweakers.net/revie...rdt-beeldbepalend-lg.html
Misschien dan we in 2014 de eerste 4k oled-productiemodellen zullen zien.

Maar voordat er voldoende 4k aanbod is zijn we echt vele jaren verder. En 4k televisieuitzendingen in Nederland zullen echt nog heel erg lang op zich laten wachten. De overgang naar HD is nog niet eens voltooid. Populaire televisieprogramma's zoals 'De wereld draait door' worden nog niet eens in HD opgenomen.

[Reactie gewijzigd door Sim op 23 juli 2024 01:15]

Anoniem: 550923 @Sim18 december 2013 11:59
Daarnaast, wat in HD wordt uitgezonden is zover ik weet 720p of 1080i, en geen 1080p. We zullen dus eerst nog moeten wachten op de overstap naar 1080p van tv-uitzendingen.
Misschien dat over een jaar of twee jaar net de eerste films beschikbaar worden in 4K, maar voordat het algemeen goed wordt zijn we wellicht 5 jaar verder. En ja, tegen die tijd is je OLED scherm misschien outdated, maar in de komende jaren heb je dus wel prachtig beeld en zit iemand met een 4K scherm komende jaren meer HD content te kijken dan 4K.
De grote broadcasters hebben al moeite met 1080p, laat staan 4k of 8k content. Zelfs op de satelliet is het lastig.
Maak daar maar gerust 15 jaar van. Ze hebben full HD nog lang niet onder de knie...
Maar voordat er voldoende 4k aanbod is zijn we echt vele jaren verder. En 4k televisieuitzendingen in Nederland zullen echt nog heel erg lang op zich laten wachten.
Daarom is het inderdaad erg belangrijk dat een tv van 9000 euro het nu al ondersteunt. Die moet namelijk ook heel erg lang mee gaan.
Ik denk dat dat wel mee valt.
De meeste mensen die 9000 euro voor een tv kunnen betalen kunnen ook wel een nieuwe tv betalen als 4k-content voldoende beschikbaar is.
En tegen die tijd zullen er ook gewoon 4k-oleds te koop zijn.
4K content is ook nog een luchtkasteel hoor. Ga maar eens na in hoeveel landen je daadwerkelijk een stabiele 1080p (geen i!) stream hebt op je TV. Dat zijn er bar weinig, en het wordt alleen maar drukker op die coax en ethernet kabels dmv een verhoogd zenderaanbod en meer van dat leuks. We hebben op dit moment met een beetje geluk zwaar compressed 1080i signaal. 4k is dus nog heel, heel ver weg en zal, als het al binnen nu en twee jaar inburgert, eerst en vooral bedrijfsmatig worden ingezet of als content op een datadrager. Maar echt *niet* over netwerken, daar vreet het veel te veel bandbreedte voor, niets is daarop berekend. Voor 1080i waren de verschillen nog te overzien tov analoog, maar we hebben het hier over meer dan 4x die bandbreedte...
Momenteel heb je (qua ultra high end tenminste) de keuze tussen 4K en OLED. Ik heb de verschillen recent gezien en ik zou ABSOLUUT voor OLED gaan! Je moet je ook even goed gaan afvragen wat je op dit moment met 4K wil. Ja het zal de toekomst worden (Er werd ook ooit gezegd dat HD onzin is) en upc zal ermee gaan uitzenden etc. maar op dit moment (en ik gok persoonlijk dat het nog wel even duurt) is er nog geen 4K content te krijgen. Daarnaast is het verschil tussen de 8000 serie van samsung en de oled VEEL groter dan met de 4k tv's. Het beeld is echt ZO VEEL beter! Mooiere kleuren, rustiger beeld en een contrast waar je verliefd op wordt! Ik zou persoonlijk dus gaan voor oled als ik op dit moment 8000 euro in een schoenendoos had liggen en toestemming van de vrouw:)

Er zal absoluut een moment komen waar 4k gangbaarder word, en er veel meer content voor te vinden is. Dan zal er ook heus wel een oled tv komen met een 4k resolutie.
UHD is leuk als je een 150Inch tv aan je muur hebt hangen. Voor de gemiddelde woonkamer zie ik meer in een verbetering van de beeldkwaliteit (Kontrast e.d.) dan een nog hogere resolutie. Ik zie geen verschil op de bank op 4 meter vanaf een 42 inch. Liever betere zwartwaardes en mooiere kleuren, dan 4k.

Maar dit is mijn bescheiden mening. Beleving is niet alleen 1080p, 720p of UHD.
Beleving is een combinatie van een mooi verhaal, goed geluid en beeld.

Ik stoor me meer aan skipped frames, of geluid uit sync, dan een iets minder scherp beeld.
Jij zit naar een 42-inch TV te kijken op 4 meter afstand. Logisch dat 4K voor jou geen meerwaarde heeft. Andere mensen kijken vanaf 2 meter naar een 65 inch TV. Voor hen heeft 4K wel meerwaarde.
Als je zo dicht op een grote televisie zit, moet je dus van links naar rechts kijken. Helemaal niet praktisch om zo dicht met je neus op de TV te zitten.
Totaal off-topic, maar ik stoor mij persoonlijk meer aan de slechte en totaal onnodige Hollywood humor in films. Neem Prometheus, wat had dat een vette film kunnen zijn als die acteurs een beetje realistisch over zouden komen.

Er zijn echt scala aan duistere films totaal verneukt door de acteurs of het script dat ook publiek wil trekken die niet na willen denken, maar gewoon willen lachen... En die verdomde Morgan Freeman die telkens in films opduikt, bah, veel te lieve man voor een duistere film.

Leve Stormship Troopers, lekker sarcastisch en over de top. Daar mag het.

Beste voorbeeld, Jarjar Binks... Star Wars is geen comedy... Lars von Trier had deze films moeten regisseren. Anakin in de twee opvolgende films is dan wel weer perfect gecast, maar zijn naïeve Amidala straalt ook totaal geen gezag uit voor een koningin?

Oh en dan al die make-up op die acteurs... Iedereen ziet er tegenwoordig zo gelikt uit, dat het steekt met het verhaal waar het om gaat.

Voor mij: liever een slechte kwaliteit beeld dan onzin op een prachtig scherm... Sorry hoor, maar krijg er gewoon de kriebels van, moest eruit.

Oh ja, heb ook wel wat te klagen over kromme tv's. Lijkt me prima om zelf recht voor de tv een film te kijken, maar vrienden die naast mij, of verder nog, naast de bank op een stoel zitten, die hebben een bagger kijkhoek. Wat is daar zo fijn aan?

[Reactie gewijzigd door darkcarlaza op 23 juli 2024 01:15]

Anakin in de twee opvolgende films is dan wel weer perfect gecast
Dat ben ik zeker niet met je eens.
Hayden was echt waardeloos in die films.
Vooral in deel 2 was hij het dieptepunt van de film.
Nog erger dan JarJar Binks die het dieptepunt was van deel 1

Hij is trouwens ook tweevoudig winnaar van de Golden Rasberry for worst actor in a movie in twee starwars films.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 01:15]

Helemaal mee eens. Sinds ik de eerste OLED TVtjes van 10" zag was ik verkocht door de prachtige zwartwaardes, contrast en color saturation van deze techniek. Ik heb toen al mezelf verteld dat ik pas als dit een redelijke geprijsde techniek is bij diagonalen van 46 inch en groter, ik weer in de markt ben voor een nieuwe TV. Binnen een jaar of twee is het zo ver denk ik.

Wat 4K betreft: Dit vind ik absoluut niet noodzakelijk voor een TV. Dit is een nuttig grafiekje in de hele discussie over resolutie:

http://s3.carltonbale.com/resolution_chart.png

Dit geeft in feite aan dat je op een viewing distance van 10 feet (ik denk de gemiddelde huiskamerkijkafstand van 3,5m) pas vanaf 80 inch voordeel gaat zien van 4K en pas bij meer dan 140 inch het volledige effect ziet. Je hebt het dan dus over beamers en niet meer over TVs. Dus waarom in vredesnaam 4K resolutie op een TV?

Sterker nog: In mijn thuisbioscoop zit ik op 12 feet (4 meter) met een diagonaal van 90 inch te projecteren. Volgens de grafiek heb ik zelfs daar geen enkel voordeel van 4K projectie.

Tot het tegendeel bewezen wordt zal ik daarom ook niet gaan investeren in hardware en software voor 4K projectie. Leuk voor bioscopen, nutteloos voor thuisgebruik.
True, maar bedenk wel dat OLED gewoon nog niet heel erg ver gevorderd is en dat de yield niet enorm is. Als je dan 4k wil op 55'' dan word hij waarschijnlijk helemaal onbetaalbaar.
Klopt maar dat neemt niet weg dat wel degelijk een nadeel is, een excuses is leuk maar dat veranderd niks, het legt enkel wat uit ;)
Anoniem: 457607 @nr1218 december 2013 09:36
Ik geef je gelijk, maar in mijn ervaring ben je als early adapter zelden future-proof. Als je future-proof wilt zijn dan kun je beter 2 generaties wachten.
Dit, inderdaad, was het eerste wat ik ook dacht. De TV wordt gemarket als Ultra HDTV maar levert exact dezelfde reso als 'HDTV'. Dus los van wat mooier beeld (en *veel* hogere response tijden, scherm is ongeschikt om te gamen!) geef je achtduizend euro uit aan een techniek die weliswaar heel veelbelovend is, maar eigenlijk geen 'screen real estate' oplevert ten opzichte van een 1080p LCD van 400 euro.

Nou staat 4k nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen, maar dat is ook het geval met OLED. Het is al bij deze eerste modellen heel duidelijk dat de techniek nog veel verbetering nodig heeft en ik kan geen zinnige reden bedenken om nu al, met de huidige staat van OLED zelfs in dit LG model, zó veel geld aan een TV uit te geven. Iedereen die dat nu doet, slaat zich over een jaar of anderhalf voor de kop omdat alle schermen om hen heen veel betere responsetijden hebben, de helft kosten en wellicht zelfs al op hogere resoluties worden gebouwd. Daar zit je dan, als early adopter.

Wat nu nog lijkt te ontbreken in OLED om het tot een volwaardige vervanger te maken:
- Response tijden, dit moet toch minstens nog gehalveerd kunnen worden (22-27ms), maar ik verwacht echt wel minimaal 33ms of beter van een game-modus.

- Slijtage. Er is nog vrij weinig bekend over de 'real-life' degradatie van OLED, behalve wat de twee grote jongens ons nu vertellen op basis van hun kennis tot nu toe. LG lijkt hierin wel met afstand de beste techniek te hebben, in Samsung's benadering heb ik vrij weinig vertrouwen.

- Resolutie: Tja. Het is verdorie bijna 2014 en we zitten nog steeds naar een lagere reso te kijken als in het CRT-tijdperk mogelijk was. Belachelijk, en totaal uit balans met bijvoorbeeld de ontwikkeling op Mobile, of in de desktopwereld. Temeer omdat steeds meer mensen HTPC oplossingen in de huiskamer hebben, en de TV ook dient als monitor. OLED kan gewoon niet zonder een resolutie upgrade in mijn ogen. Inderdaad, als je alleen TV kijkt heb je er weinig aan. Maar ik voorspel dat de 'computerkamer' zich steeds meer naar de huiskamer verplaatst, en dan is een 1440p al heel welkom. Zeker op deze grote plakken van 55 inch en groter.

- Prijs. Een dooddoener, maar voor brede acceptatie moet de prijs nog met een factor TIEN gaan zakken. En dat kan ook prima, alleen is de tijd er nog niet rijp voor. Iedereen zit nu nog met een quasi nuttige Smart TV oplossing naar een relatief slechte beeldkwaliteit te kijken. En die TV's zijn pas enkele jaren oud in het beste geval. Maar doordat de potentiele markt daardoor wat klein(er) is, zal de prijs van OLED ook minder snel zakken.

Dus ja, vandaag de dag betaal je 9000 euro voor een veredelde diapresentatie, want gamen kun je er niet op en verder is het qua functionaliteit geen enkele stap vooruit. Maar ja, wel mooi beeld inderdaad!

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 01:15]

Anoniem: 449164 @nr1218 december 2013 23:27
Hij wordt ook vergeleken met de enige andere oled tv van dit moment, de Smasung, na het CES zal t.net wel meer vergelijkingsmateriaal gaan krijgen.
Ik had verwacht dat de kromming van het scherm als minpunt zou worden aangegeven. Zelf zie ik hier écht de toegevoegde waarde niet van in. Het vertekent het beeld, en mensen die het beeld van de zijkant bekijken hebben helemaal een vreemde ervaring.
En... Dat je voor het beste 3D effect op 2,5 meter van het scherm moet zitten is absurd. Ik kan mij geen huiskamer voorstellen die zich voor zo'n situatie leent. Zelf zit ik overigens op 5,5 meter afstand van mijn 52" non-3D toestel.
.oisyn Moderator Devschuur® @Nyarlathotep18 december 2013 09:56
Dat je voor het beste 3D effect op 2,5 meter van het scherm moet zitten is absurd.
Eerlijk gezegd denk ik dat tweakers niet genoeg tijd heeft gespendeerd om de 3D instellingen goed te zetten. Ik heb zelf een redelijk high end LG lcd tv (47la8609) en die heeft dezelfde software, en je kunt gewoon instellen hoe het 3d beeld weergegeven moet worden (afstand tussen links en rechts enzo). Nou kan ik me voorstellen dat het door de kromming wat nauwer luistert, maar ik krijg uit de review niet het idee dat ze überhaupt met de instellingen gespeeld hebben.

Ik ben overigens erg te spreken over de afspeelmogelijkheden van de software. Hij speelt alle mkv's die op m'n nas staan met gemak af, en sinds ik de tv heb heb ik m'n mediaplayer niet meer aangehad... die verhuist binnenkort naar de slaapkamer ;)
Je kan met de 3D-diepte instelling op je tv het beeld wel ietsje naar voren of naar achteren verplaatsen maar de totale diepte kan je er niet mee instellen, deze is namelijk afhankelijk van schermgrootte en afstand tot het scherm. Bovendien plaatsen filmmakers altijd zoveel mogelijk acteurs op schermdiepte om al te veel crosstalk in beeld tegen te gaan. Als je de 3D-diepte op de tv aanpast krijg je dus meer crosstalk te zien.
.oisyn Moderator Devschuur® @Sim18 december 2013 11:06
Dat zijn totaal niet de ervaringen die ik heb met mijn LG TV. Ik kan het focal point van de camera (waar de "actie" dus gebeurt) zowel voor als achter de TV projecteren tot redelijke afstanden, en daarnaast nog een setting wijzigen die van invloed lijkt te zijn op de totale diepteverhouding. Dat soort dingen goed tweaken maakt behoorlijk wat uit voor de belevenis en is afhankelijk van waar je zit tov de TV (en natuurlijk hoe groot de TV is). Er is niet zoiets als "schermdiepte" - een TV van een bepaalde grootte en die een bepaalde afstand van je af staat zal hetzelfde beeld met dezelfde instellingen op hetzelfde vlak in de diepte projecteren als een TV die 2x zo groot is en 2x zo ver van je af staat (de projectie van het beeld op je netvlies blijft namelijk gelijk), terwijl de twee schermen toch op verschillende dieptes staan opgesteld.
Als je de 3D-diepte op de tv aanpast krijg je dus meer crosstalk te zien.
Dat is gewoon onzin bij deze TV, waarbij de crosstalk puur afhangt van je verticale kijkhoek. Zoals je zelf al aangeeft zit er een polarisatiefilter voor de TV. Die is passief, die kun je met instellingen niet aanpassen. Als je op de goede hoogte voor de TV zit kun je met je rechteroog nooit het beeld dat bedoeld is voor je linkeroog waarnemen.
Met schermdiepte bedoel ik de daadwerkelijke afstand tot het scherm. Alle zaken die op schermdiepte staan kunnen geen crosstalk hebben omdat het beeld op schermdiepte gelijk is voor beide ogen.

Ook bij passieve tv is er altijd een klein beetje crosstalk te zien omdat polarisatiefilters nou eenmaal niet perfect zijn. Alleen dus zaken die op schermdiepte worden afgebeeld hebben absoluut geen crosstalk.

En nogmaals, op geen enkele tv kan je de totale diepte, dus het verschil tussen objecten die het verst weg zijn en de objecten die het meest dichtbij zijn, instellen omdat je hiervoor het complete beeld zou moeten aanpassen en dat is met de huidige techniek nog niet mogelijk.

Je kan met de 3D instellingen alleen de beelden voor het linker en rechter oog ten opzichte van elkaar horizontaal verschuiven wat tot gevolg heeft dat ALLE objecten dichterbij of verder weg worden gezien. Maar daarmee beïnvloed je dus
de keuze van de stereograaf om bepaalde zaken op schermdiepte af te beelden.
.oisyn Moderator Devschuur® @Sim18 december 2013 15:44
En nogmaals, op geen enkele tv kan je de totale diepte, dus het verschil tussen objecten die het verst weg zijn en de objecten die het meest dichtbij zijn, instellen omdat je hiervoor het complete beeld zou moeten aanpassen en dat is met de huidige techniek nog niet mogelijk.
Sorry maar dat is nonsens. De TV die je hebt gereviewed kan van een 2D beeld ook een 3D beeld maken. Dezelfde post processing techniek wordt ook in bepaalde games gebruikt om te voorkomen dat je een scene 2x hoeft te renderen. Natuurlijk, het is niet perfect omdat er nou eenmaal niet verzonnen kan worden wat er net het hoekje staat. Maar met dat in ogenschouw is het dus ook mogelijk om de twee beeldjes zo te verwerken dat de verhouding in diepte en het focal point anders wordt (en dus niet alleen puur het veranderen van de afstand tussen de twee beeldjes voor L en R). Waarom denk je dat de TV 2 instellingen heeft ipv 1 om aanpassingen te doen?
Heb je wel eens naar geconverteerd 3D-beeld gekeken? Dat is namelijk zo ontzettend slecht dat de meeste mensen na het één keer aanzetten voorgoed niet meer gebruiken.
Een GOEDE 3D-conversie is de komende jaren absoluut niet automatisch te doen. En ja, ook bij deze tv heb ik het weer even bekeken en vanaf de 1e seconden waren er enorme fouten in de conversie te zien.

Dus.. de diepte die je bij 3D-weergave ziet is niet automatisch met een algoritme aan te passen. En ik raad iedereen aan om de 3D-instellingen van de tv met rust te laten en op de juiste afstand te gaan zitten.
Kun je niet weten maar ik denk dat .oisyn zoiemand is die misschien zelfs wel zelf de techniek maakt (in games dan) die 2D naar 3D converteert ;) dus ik denk dat hij het wel gezien heeft.
De vergelijking met games gaat sowieso niet op.
Het grote probleem bij 2d naar 3d conversie is dat je niet weet hoe ver bepaalde objecten bij de camera vandaan zijn.
Deze informatie is gewoon beschikbaar voor een game-engine.
Eerlijk gezegd denk ik dat tweakers niet genoeg tijd heeft gespendeerd om de 3D instellingen goed te zetten.
Op basis van het artikel denk ik dat de 3D sowieso niet zo aandachtig bekeken is.
Er wordt bijvoorbeeld over gesproken alsof je maar de helft van de resolutie te zien krijgt, terwijl LG al tijden een systeem gebruikt dat de prestaties beter maakt dan dat (zie http://www.flatpanelshd.c...on=showfull&id=1304582822 voor een omschrijving van die techniek en http://www.flatpanelshd.c...on=showfull&id=1313938337 voor een review van t effect).
Maar goed, 3D is ook niet meer zo hot als het een jaar of 2 terug nog was :)
Ik heb de 3D weldegelijk uitgebreid bekeken.
Wat LG ook beweerd over prachtige algoritmes die de 3D moeten verbeteren krijgt elk ook echt maar de helft van de beeldlijnen te zien en is er als je dichtbij zit een lijnstructuur te zien. Dit is ook te zien in de video die we gemaakt hebben.

LG beweert dat je hersenen de beeldlijnen samenvoegen maar dat is echt alleen maar marketingpraat. Bekijk het eens voor je zelf en bekijk eens een LG tv met een 3D-bril op van dichtbij dan zie direct waar ik het over heb.

In de review die je aanhaalt hebben ze het over verschillen in crosstalk op verschillende afstanden. Dit is te verklaren door kleine verticale kijkhoek bij het gebruik van LG's passieve systeem. Bij het verder weg en dichterbij gaan staan veranderde gewoon de verticale kijkhoek.

3D mag dan minder het nieuws halen maar er worden nog altijd 3D-films gemaakt en ze worden nog altijd tegen meerprijs in de bioscoop bekeken.
.oisyn Moderator Devschuur® @Sim18 december 2013 15:40
Bekijk het eens voor je zelf en bekijk eens een LG tv met een 3D-bril op van dichtbij dan zie direct waar ik het over heb.
Niet echt. Je zit waarschijnlijk gewoon te dicht op je TV.
Bij het verder weg en dichterbij gaan staan veranderde gewoon de verticale kijkhoek.
Zie boven.
Het aantal lijnen dat per oog zichtbaar is verandert natuurlijk niet met de afstand. Het is wel zo dat het verschil in resolutie niet meer te zien is als je ver genoeg bij de tv vandaan zit.
Feit blijft dat de resolutie bij het kijken naar 3D bij een passieve tv verticaal gehalveerd wordt. Dat neemt niet weg dat het prettig 3D kijken is op zo'n tv.
.oisyn Moderator Devschuur® @Sim18 december 2013 15:56
Feit blijft dat de resolutie bij het kijken naar 3D bij een passieve tv verticaal gehalveerd wordt
Maar dat is dus het punt. Bij bewegende beelden ontvangen je ogen nog steeds de informatie die tussen de lijnen zouden vallen, alleen dan een fractie van een frame later. Als je er ver genoeg vanaf zit dan zie je niet meer dat die informatie eigenlijk op de verkeerde regel staat.
[...]
Als je er ver genoeg vanaf zit dan zie je niet meer dat die informatie eigenlijk op de verkeerde regel staat.
Dat zou dan dus de afstand zijn waarop je sowieso de volledige resolutie niet meer kan waarnemen.
Marketingpraat van LG wat niets veranderd aan het feit dat de tv per oog maar 540 van de 1080 lijnen laat zien.
.oisyn Moderator Devschuur® @Sim18 december 2013 17:06
Dat zou dan dus de afstand zijn waarop je sowieso de volledige resolutie niet meer kan waarnemen.
Dat is gewoon onzin, doe eens wat onderzoek naar hoe het menselijke oog werkt. Verder ga ik er geen woorden meer aan vuil maken.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 01:15]

Jammer dat je er geen woorden meer aan vuil wil maken want ik zou wel eens willen weten hoe het menselijk oog en kennis over de werking daarvan iets veranderd aan het feit dat elk oog maar 540 beeldlijnen te zien krijgt.
Ook als LG iets heel bijzonders doet met die 540 beeldlijnen zijn het er nog steeds maar 540 en niet 1080.
indeed, een gebogen scherm op dat formaat is gewoon onnodig. ik heb voor mijn 150inch projector scherm erover gedacht om een gebogen scherm te kopen, omdat je daar al het effect van gaat zien (4.5 meter kijkafstand), maar daar was het probleem dat mijn projector (zoals de meeste) afgesteld zijn op een plat scherm en dat er dus vervorming optreedt.
In de conclusie schrijf ik: "De gebogen vorm zien we ook als een nadeel, al is het effect op de geometrie van het beeld gering, omdat de kromming subtiel is gehouden."
Geen heel groot nadeel maar wel een nadeel dus.

Wat betreft de ideale kijkafstand van 3D: Hier kunnen tv fabrikanten niet veel aan doen. Bij het maken van films in 3D wordt rekening gehouden met de situatie in de gemiddelde bioscoop. Omdat het scherm thuis kleiner is moet je dus dichterbij gaan zitten voor een correcte 3D-weergave want de ervaren diepte is afhankelijk van de verhouding tussen schermmaat en kijkafstand.

Je kan thuis dus wel een grotere tv kopen als je niet zo dichtbij wil zitten.
Je moet deze gebogen tv's ook niet zien als producten die in iedere huiskamer komen te hangen. Het zijn slechts paradepaardjes, en een enkeling die het koopt. Deze enkeling is meestal wel een miljonair, en die zal dan wel een mooie zetel op precies 2,5 meter ervoor zetten. De fabrikanten willen nu gewoon showen waar ze in staat toe zijn. Ze zetten zo een TV in de Mediamarkt om de consument te 'Wowen'. Straks als ze OLED TV's gaan uitbrengen voor de normale consument kun je er zeker van zijn dat er gewoon rechte TV's uitkomen hoor. En dan denkt de consument, oh die fabrikant heeft mij aardig 'gewowt' een of twee jaartjes geleden, daar koop ik er nu een van. En op verjaardagen verteld men, "Heb je die TV van LG gezien? Wow zeg!", vervolgens gaan mensen 2 jaar later een OLED halen, met LG in hun achterhoofd.

[Reactie gewijzigd door enomiss op 23 juli 2024 01:15]

Ik vind het een erg vreemd 'nadeel' dat hij niet aan de muur opgehangen kan worden, als er ook een model is dat specifiek is om aan de muur opgehangen te worden. Uiteraard niet krom, maar een kromme TV aan de muur ophangen lijkt mij ook een beetje apart.

Gezien je of het ene wil of het andere (ik denk niet dat er veel mensen regelmatig wisselen van hun TV staande of hangende), zie ik het niet als een nadeel dat je het juiste model moet kiezen.

Als dan het enige nadeel de prijs is, dan vraag ik me af waarom het geen zeer goed is. Oh tuurlijk de prijs is relevant, maar van een ander merk waarvan ik hier de naam niet zal noemen is de prijs zo meestal geen reden geweest om een lager cijfer te geven.
Rare minpunten,

Een auto heeft toch ook geen minpunt dat die niet kan vliegen. Als je dit ontwerp koopt kan deze niet opgehangen worden.

En de TV met het beste beeld ooit is te duur?

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 juli 2024 01:15]

Het is tegenwoordig natuurlijk wel een beetje een minpunt.

Wat ik vreemd vind, is dat als minpunt gewoon de reactiesnelheid niet wordt aangegeven.
Naast games vermoed ik Ik dat mijn receiver ook wel een groot probleem heeft als de lag 55ms is, want dan wordt het wel een stuk lastiger om beeld en geluid synchroon te houden.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 01:15]

De inputlag is echt alleen een probleem bij gamen.
Zo'n beetje alle AV-receivers kunnen prima voor de lag van de tv corrigeren en alle nieuwste modellen kunnen dit zelfs volledig automatisch.

[Reactie gewijzigd door Sim op 23 juli 2024 01:15]

Het is tegenwoordig natuurlijk wel een beetje een minpunt
Als je deze OLED TV wilt ophangen koop je toch de variant die je kan ophangen.
9000 euro en niet ontspiegeld? Belachelijk als je het mij vraagt en niet zonder reden, ik kijk elke dag naar mezelf tijdens TV kijken.

Ik vind die transparante kunststof rand aan de onderkant ook verschrikkelijk lelijk. De TV zelf is wel heel erg chique :P.

Maar ook voor minder geld zou ik hem niet willen hebben. Ik heb nu een LG 50" plasma met zo'n zelfde niet ontspiegelde glasplaat er voor en ik baal daar elke dag opnieuw van. Die fout maak ik echt niet nog een keer.
Dit soort doorzichtige oppervlakken zien er vaak in het echt een stuk chiquer uit dan op foto's
Sommige mediamarkt verstigingen hebben hem staan
Complimenten voor de review!

Kan niet begrijpen dat de tv niet ontspiegeld is. Had gehoopt dat dit inmiddels al een beetje de standaard was geworden. Ben erg benieuwd naar de beeldkwaliteit, maar dan vooral om te zien waar ik over een paar jaar tegenaan kijk. Op dit moment duidelijk boven budget :D
Prachtig toestel en leuke beelden, maar vergis ik me nu of zie ik nu duidelijk weer meer pixels dan bij een 4K? Voor zo'n prijs ga ik dan liever voor een plat scherm met 4K...
Plat of gebogen is een afweging die je moet maken, maar als je serieus liever een 4K tv dan een OLED tv wil hebben gok ik dat je ze nog niet in actie hebt gezien? In dat geval zou ik je willen aanraden eens een Mediamarkt in de buurt te bezoeken, daar staan ze waarschijnlijk wel naast elkaar opgesteld.
Het verschil in beeldkwaliteit is echt enorm! Die 4K resolutie merk je serieus niks van als je een paar meter van het scherm staat (zie deze tabel), en de diepe zwarte waarden en de fantastische kleuren die van het OLED scherm af knallen zie je zeer zeker wel (zelfs in een lichtbak als de mediamarkt ziet het er fantastisch uit).

Ik zou dus voordat je een keuze moet maken hier nog zeker een keer goed naar kijken, al is het prijsverschil op dit moment nog zo enorm dat ik zelf nog lekker een paar jaar met een HD-tv doe voordat ik kan dromen van een OLED tv :)
Ik ga deze avond naar de Mediamarkt en het verschil bekijken, kopen is iets voor later... :p
Veel succes met al die tl lampen daar en verschillende instellingen...
De pixels zijn inderdaad groter dan bij 4k. Maar op een 4k-tv zit je de komende tijd alleen maar naar hd-beeldmateriaal te kijken. Deze tv kan je direct ten volle benutten. Onderschat het verschil in contrast met een lcd-tv niet want dat is echt een wereld van verschil. Wellicht dat we in 2014 4k oleds op de markt krijgen...
Hoe zie jij uberhaupt pixels op een HD TV, laat staan een 4k TV?

Als je tv kijkt op een normale afstand zal je sowieso de pixels niet kunnen zien. Ik zal niet uitsluiten dat het kan dat een 4k TV tov HD TV iets beter eruit ziet, maar als ik moet kiezen tussen een OLED HD TV en een gewone 4k TV dan is voor mij dat een extreem makkelijke keuze.
Een TV met "de beste beeld ooit" heeft als beoordeling goed, bijzonder.
Beeld is ook niet alles ;)

Er staan 2 minpunten bij de conclusie, maar uit de review zelf vindt ik er wel nog een paar die inderdaad rechtvaardigen dat de tv een Goed krijgt, in plaats van een Uitstekend:

De interface:
Het homemenu is niet naar eigen smaak in te richten en dat is jammer, want de indeling ervan is niet ideaal.[..]Je vindt hier voornamelijk betaalde videodiensten, zoals Netflix, Ximon, Videoland en Pathé thuis, maar ook apps als Uitzending Gemist en YouTube.
Je hebt dus 8 iconen in je beeld staan die je mogelijk nooit gebruikt, vooral als het inderdaad betaaldiensten zijn, en ze zijn niet weg te halen. En dat terwijl op de laatste pagina een van de handigste functies staat:
Het laatste paneel in het hoofdmenu, Smartshare, had wat ons betreft het eerste mogen zijn.
Vervolgens: Hoe is de ervaring bij gewoon tv kijken?
Als je gewoon tv-kijkt en naar een bepaald kanaal wil schakelen, kun je het kanaalnummer met de magic remote tekenen. De herkenning van de getekende cijfers werkt redelijk goed, maar echt handig vinden we het niet.Als alternatief kun je gebruikmaken van een quickmenu, dat een eigen toets op de afstandsbediening heeft. In dit menu zitten alle knoppen die je op een normale afstandsbediening verwacht, maar die ontbreken op de magic remote, zoals de cijfertoetsen. Dit werkt oké, maar is ook niet zo handig als een normale afstandsbediening, waarop je deze knoppen rechtstreeks kunt intoetsen.
Oftewel tv kijken, (vroeger?) de primaire functie van een tv, werkt niet handig. Dat je er een losse afstandsbediening bij kan kopen doet daar niks aan af.

[Reactie gewijzigd door thefal op 23 juli 2024 01:15]

Het is dan ook een TV van een krappe 9 duizend euro, die ook (op zich enigszins logisch) niet aan een muur gehangen kan worden.
Anoniem: 562971 18 december 2013 09:42
Was dat nu een review of een reclamefilm :)

Sorry, maar bij de naam LG lopen mij de rillingen al over de rug :X Niet voor niets heeft men de reclameslogan Life's Good, terwijl de afkorting LG officieel betekend Lucky Goldstar ;) Diegenen van bouwjaar 70, moeten de naam Goldstar nog wel kennen :'(
Tegenwoordig is de kwaliteit en service van LG zeer goed en scoren ze ook overal goede reviews. Op Tweakers zijn er ook bijna geen negatieve ervaringen met LG:
http://tweakers.net/categ...vSlXSUSooykxO9c3MU7IyqAUA

Met het veranderen van de naam is er meer verandert ;)
Volgens mij is die toch al jaren goed. Ik heb toevallig een kleine 8 jaar LG en iets ging ooit kapot (geen idee wat). Ze kwamen keurig langs, namen de kapotte tv mee, gaven een vervanger retour en toen de tv weer hersteld was belde ze me op en hebben ze die op het werk omgewisseld. Niks anders dan lof in tegenstelling tot Loewe waar een vorig model binnen een jaar 4 keer kapot ging en nooit vervangen is door een nieuwe maar men over bleef gaan tot herstel.

Dit is naar mijn optiek dan ook weer een zeer mooi model en qua kosten natuurlijk duur voor iets nieuws. Het ontbreken van de 4K is ook niet echt zo'n ramp. Al snap ik niet geheel waarom niet, gewone panels zijn van Skyworth nu reeds (46") voor 999 USD. een 55" panel zou toch niet veel duurder mogen zijn lijkt mij. Het komt mij op dit moment eerder over dat de diverse partijen de nieuwe technologie nog proberen te melken.

Verder zou voor mij de keuze curved/vlak ook wel prettig zijn. Ik zie nog steeds niet in waarom ik een curved panel zou willen hebben. Al zou deze even duur zijn zou ik nog een vlakke panel eerder kiezen. Ik heb het idee in een woonkamer met een L opstelling een curved panel niet prettig is.
LG is flink verbeterd de afgelopen twee jaar, vooral na de Iptumus Black heb ik niet meer heel veel slechte producten van ze gezien (hoewel ik de wasmachine line-up niet heel nauwkeurig volg).
Jammer dat er niet beschreven is hoe de ervaring van bewegend beeld is. Ook het aantal Hz's staat niet beschreven. Met name bij 3d beeld is dit vaak belangrijk.
Prachtige tv verder!
Daar heb ik wel wat over gezegd: 'Ook zijn we geen voorstander van beeldinterpolatie, door LG ‘TruMotion’ genoemd, omdat beweging er dan weliswaar soepeler en scherper uitziet, maar er in bepaalde situaties ook zichtbare artefacten in beeld ontstaan.'

Maar LG's TruMotion werkt naar behoren voor de mensen die van beeldinterpolatie houden. Alleen zijn er zoals bij alle beeldinterpolatiealgotimes regelmatig artefacten in beeld te zien.

De opgave's van fabrikanten over honderden of zelfs duizenden Herzen moet je met een flinke korrel zout nemen en zijn meestal volledig uit de lucht gegrepen. Het zijn middelen van marketingafdelingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.