Door Sim Kranenburg

Redacteur

LG's nieuwe oled-tv's met webOS 2

Eindelijk platte uhd-oled-televisies

Tot slot

Op de CES zijn een heleboel indrukwekkende beeldschermen te zien, maar de nieuwe uhd-oled-televisies van LG bieden ruimschoots het beste beeld. Door het superhoge contrast is het beeld veel indrukwekkender dan bij lcd-televisies en door de hoge uhd-resolutie ziet het beeld er nu ook superscherp uit. Door de perfecte zwartweergave lijken de kleuren er, zeker in donkere scenes, nog mooier uit te zien.

De modellen met een gekromd scherm mogen door veel mensen gewaardeerd worden, maar het blijft een feit dat de geometrie van het beeld door de kromming wordt aangetast. Bovendien zijn gebogen schermen ronduit onhandig om aan de muur te hangen. Wij zijn dan ook erg blij dat LG heeft besloten om nu ook met platte oled-modellen te komen, want deze bieden het allerbeste beeld wat er te koop is, zonder compromissen.

Sinds de introductie van de eerste oled-televisies zijn de prijzen enorm gedaald maar door het gebrek aan concurrentie zou het best wel eens kunnen dat de prijzen de komende tijd wat minder snel omlaag zullen gaan. LG heeft nog geen prijzen van de nieuwe modellen bekendgemaakt maar we verwachten dat oled-televisies met uhd-panelen de komende tijd voor de meeste mensen nog onbetaalbaar zullen blijven. De bestaande hd-modellen bieden wellicht uitkomst, want het zou ons niet verbazen als de prijzen daarvan dit jaar onder de tweeduizend euro komen te liggen.

Reacties (142)

Wijzig sortering
Als ik het zo lees dan krijgen alleen tv's met een nieuwe beeldbuis de update binnen :

- http://www.lgwebos.com/to...-20-for-smart-tvs-at-ces/
"The usual pre-CES flood of information is under way, and LG is announcing details of the webOS 2.0 package its smart TVs will ship with in 2015. Improving on the menus we already dug at last year's show, LG says that the new versions will improve mainly in speed, with power-on boot time reduced by 60 percent, and a 70 percent improvement when switching from the home screen to YouTube.

Sluggish, unresponsive apps have been a major pain point for "smart" TVs since their introduction, so it's good to see that addressed.

One thing that will remain an issue however, is that the 2.0 upgrades will require a new display, as we haven't heard about an upgrade for existing sets (or other platforms like smartwatches, or even phones). According to LG, the first webOS sets were quite popular, with over five million sold through eight months.

If you have one of the new ones, it will include a new "My Channels" app that puts user's favorite TV channels right in the TV menu. "
Een 100% fantasie verhaal van Sim over witte OLED. De "Witte OLED" is namelijk gewoon opgebouwd uit een Rode, Groene en Blauwe OLED component. Het slijtage probleem is dus exact hetzelfde als bij specifieke RGB subpixels.

LG gebruikt de Witte OLED om het productieproces te vereenvoudigen. Je kunt nu namelijk simpelweg een volledig uniforme Rode, Groene en Blauwe OLED laag aanbrengen over het gehele paneel. LG hoeft dan alleen de filters en TFT matrix op subpixel niveau aan te brengen, net als bij LCD. Geen gepruts dus met OLED materiaal op subpixel niveau, en daarom is LG de enige die OLED TV's op de markt kan brengen.

[Reactie gewijzigd door ferro53 op 7 januari 2015 11:18]

De blauwe component van de stack zoals gebruikt wordt door LG werkt niet op dezelfde wijze als de oled-televisies van Samsung bijvoorbeeld hebben. Dit staat ook gewoon te lezen in de link die je zelf geplaatst hebt. Door deze andere techniek ontstaan er dus zeer stabiele witte pixels die waarmee het slijtageverschil tussen de verschillende oled-kleuren dus is opgelost. Het feit dat witte oleds zijn opgebouwd uit meerdere lagen doet dus niets af aan mijn uitleg...

[Reactie gewijzigd door Sim op 8 januari 2015 10:59]

Nee hoor. Het witte licht wordt gegenereerd door een rode, groene en blauwe OLED laag. Kijken we bijvoorbeeld naar een blauwe subpixel, dan wordt hier dus rood, groen en blauw licht gegenereerd (wit dus), en vervolgens wordt het rode en groene licht weggefilterd door het blauwe filter voor deze subpixel. Er is dus effectief geen enkel verschil met een blauwe subpixel die uitsluitend door een blauwe OLED zou zijn gegeneerd zonder filter, zoals Samsung dat doet.

Je zult LG dan ook nergens zien beweren dat de OLED's minder slijten, stabieler zijn, minder driften, of wat dan ook, door het gebruik van "witte OLED". Ook niet in de slide van mijn link waaraan je refereert.

Je zult ze hooguit zien beweren dat het efficiënter wordt door het gebruik van de witte subpixel. Maar dat is meer een noodzaak omdat het erg inefficiënt is dankzij de filters die twee-derde van het licht weggooien.
De blauwe laag werkt niet op dezelfde wijze als de blauwe subpixels van de concurrentie. LG doet iets met fluoriserend blauw wat blijkbaar alleen kan in de stack-opstelling. Hoe het exact werkt willen ze uiteraard niet zeggen maar LG beweert dat kleur van de witte oleds zeer stabiel is over langere tijd. Het enige wat je dus bij langdurig gebruik zal zien is dat de helderheid langzaam zal afnemen.
Huh? Ik begrijp je niet.
Je zegt dat de witte OLED is opgebouwd uit een RGB component. Maar als je naar het plaatje linkt laat je juist zien dat dat niet zo is. immers je ziet 4 witte 'lampen' waarvan er 3 een kleurenfilter bevatten. De lampen onder de filters zijn identiek, dus slijten ook gelijk. Dit staat los van het filter
Bovendien, de witte OLED volgens je plaatje, is een unieke OLED zonder een kleurenfilter en heeft niks te maken met de andere RGB OLEDjes.

Het slijtage verhaal is volgens mij dat als je 3 unieke OLEDS produceert (linker deel in je afbeelding) dat iedere OLED anders slijtage gedrag laat zien.. Andere materialen er in etc.. dus afname lichtopbrengst is per kleuren OLED anders. Dit is waar de andere producenten last van hebben, en LG niet.

Of snap ik het nu juist helemaal niet meer. ?

[Reactie gewijzigd door edterbak op 7 januari 2015 12:24]

Maar als 1 witte oled is opgebouwd uit een rode, blauwe en groene led zal deze na verloop van tijd niet meer wit licht uitsturen en dus zal het uiteindelijke beeld ook veranderen toch?
Grappig, ik wist niet dat de witte OLED een RGB sandwich was.
ik moest wel 3x nadenken waarom er geen colorshift plaatsvindt:

Ik gok erop dat dat komt omdat je voor een "blauw pixel" niet de blauwe OLED in intensiteit verandert, maar de witte OLED in intensiteit (hetgeen voorspelbaar slijt, dus het totaal van de RGB sandwich kan met gelijkmatig slijtage gedesigned worden) en voorkomt dus een colorshift.

Dus je gebruikt niet een enkele subpixel om je pixel blauw te laten zijn. maar je gebruikt een filter voor de kleur op een witte subpixel en een andere witte subpixel (ongefiltert) voor de intensiteit.
http://www.avsforum.com/f...ancements-thread-114.html
"LG claims to have a 100k hours stable white"

Ook lollig om te weten dat de yield 80%+ is van het substraat (ergens gelezen in mijn toch van onbegrip)

http://news.oled-display....-can-not-compete-wrgb-tv/

Wat je dus nog wel overhoudt is dat als je 1 pixel lang laat 'branden' dat deze wel in intensiteit afneemt ten opzichte van pixels die 0 'brand' uur op hun naam hebben. maar met een levensduur van 100k uren zal dat wel meevallen.

[Reactie gewijzigd door ripzor op 8 januari 2015 00:16]

Je ziet onderin de uniforme RGB OLED lagen. Deze produceren het "witte licht", dat vervolgens weer gefilterd wordt tot Rood, Groen en Blauw, m.u.v. de witte subpixel die niet gefilterd is.

Sim beweert dat witte OLED de ongelijke slijtage van met name blauwe OLED tegengaat. Maar er is nog gewoon een blauwe OLED component. Als blauwe OLED sneller slijt dan rood en groen, dan wordt het witte licht steeds geler.

Witte OLED wordt alleen gebruikt om economische redenen: het vereenvoudigen van het productieproces.
Ik vermoed dat Sim (onder andere) dit artikel heeft gebruikt, waar dezelfde plaatjes en beweringen in staan: http://www.practical-home-theater-guide.com/oled-tv.html

Dat artikel vertelt hetzelfde: de rode, groene en blauwe OLED elementen vertonen verschillende slijtagesnelheden, en LG zou als 'oplossing' de lagen boven op elkaar plakken en daarmee zou het slijtageprobleem zijn opgelost. Maar ze plakken toch dezelfde organische structuren op elkaar? Daar los je dan toch niets mee op? Ik begrijp het ook niet.

Of beïnvloeden de organische componenten elkaar soms qua slijtage doordat ze op elkaar geplakt zijn? Of houdt de software rekening met de slijtage en wordt over de jaren langzaam een correctie toegepast in de filters die er bovenop zitten? Ik ga maar eens op zoek naar een uitleg van LG zelf, over W-OLED.

[edit]
Hier staat veel interessante informatie over OLED en LG displays:
http://lgdnewsroom.com/
http://oled-info.com/

De OLED-technologie die LG gebruikt is door Kodak ontwikkeld. LG heeft de OLED-divisie van LG opgekocht voor 100 miljoen dollar. Dit artikel (interview) vertelt wat meer details over WRGB, de verschillende kleuren en de levensduur. De grotere levensduur lijkt inderdaad te kunnen worden verklaard door gebruik van nieuwe materialen:
For full-color pixilated RGB displays, new materials in development at Kodak provide outstanding lifetime and power consumption. Critical new technologies include Electron Transfer Layer and Electron Injection Layer materials enabling low OLED voltage and high efficiency; high-efficiency blue and green dopants that reduce the operating current density; and stable host materials for blue and green emitters.

For displays, Kodak has pioneered the W-RGBW pixel architecture. This consists of a WOLED with four sub-pixels per pixel. Three sub-pixels emit through red, green or blue color filters, and the fourth has no filter, leaving it white. This scheme delivers high efficiency, enables larger displays and significantly improves manufacturing yield for displays of all sizes. In addition, Kodak's proprietary set of color filters enables a previously unattainable level of color gamut, while maintaining high efficiency. Combining Kodak's pixel architecture, color filter, OLED materials and architecture advancements yields displays that have high power efficiency, greater than 100% NTSC x,y color gamut, and are estimated to have a half-life much greater than 100,000 hours.

[Reactie gewijzigd door Bergen op 7 januari 2015 18:57]

Ik dacht dat bij witte LG OLEDs als bijvoorbeeld de rode OLED laag niet nodig is dat dan rood uit gaat terwijl rood bij de ''normale'' Samsung OLED subpixels altijd aan blijft. Op die wijze wordt de blauwe OLED laag dan ontzien. Dus in dat geval is het lifetime probleem van de blauwe OLED laag niet opgelost maar wordt het wel ontzien. In ieder geval is het bij de Samsung rgb OLED TV zo dat de blauwe subpixel een stuk groter gemaakt is om het lifetime probleem tegen te gaan.
Geen gepruts dus met OLED materiaal op subpixel niveau, en daarom is LG de enige die OLED TV's op de markt kan brengen.
Je vergeet de Samsung S9 serie (alleen te koop in de US)

http://www.samsung.com/us/video/tvs/KN55S9CAFXZA

btw Panasonic heeft voor 2015 ook een OLED TV aangekondigd.

4K 65-inch OLED coming from Panasonic with 4K

[Reactie gewijzigd door Carbon op 7 januari 2015 12:20]

Samsung heeft het OLED TV verhaal in de ijskast gezet. Het was niet economisch te realiseren met hun OLED technieken.

Het paneel van de Panasonic OLED TV is afkomstig van LG.
Ik hoop dat Panasonic dit jaar dan ook echt komt met een OLED model voor de retail markt. Dit zal de prijs van de LG modellen dan misschien iets sneller doen zakken. Ik ben erg benieuwd wat de prijzen zullen zijn van de 55 en 65 inch modellen en of ze net zo snel zakken als de vorige lijn OLED's van LG.
Is er al duidelijkheid omtrent het updaten van webOS 1 naar 2? Zou wel erg jammer zijn moesten ze hun oudere tv's niet meer updaten..
Ik heb nog geen formele bevestiging gezien, maar volgens AVForums komt webOS 2.0 niet beschikbaar voor oudere modellen: https://twitter.com/AVForums/status/550997668567461888
Dat zou schandalig zijn om een product van minder dan 1 jaar oud niet meer te ondersteunen! Zou voor mij betekenen dat ik nooit meer iets van LG koop.
Het gaat hier om een TV die gekocht wordt as is.
Een telefoon is meer een computer dus ik kan me voorstellen dat daar anders mee om wordt gegaan. OLED geeft het mooiste beeld en als jij hierom liever met een scherm koopt dat minder mooi beeld geeft, dan moet je dat vooral zelf weten. LG is momenteel de enige die OLED TV's maakt tenslotte.
Wat een onzin, tegenwoordig is bijna niets meer as-is. Waarom is een telefoon meer een computer dan een tv? Daar zit ook gewoon een quad core processor in, er draaien apps op en het heeft een eigen besturingssysteem.

Ik vind het absurd dat een leverancier na minder dan een jaar een product al niet meer ondersteund. Bovendien werkt WebOS 1.0 niet optimaal, met name qua snelheid. Des te meer reden om de 2014 modellen ook over te zetten naar de 2.0 versie.

Dit is gewoon een dikke middelvinger naar een paar miljoen klanten die in 2014 een LG televisie gekocht hebben. Wat mij betreft kan LG dan een middelvinger terug krijgen.
Er zijn volgens mij maar weinig klanten die een product kopen omdat ze hopen op een toekomstige update naar een nieuwe versie.
Precies! Een product moet al goed zijn als je het koopt.
Niet? In de computer / tablet / smartphone / software markt is dat een vanzelfsprekendheid. Zeker wanneer iets niet goed werkt.
Netflix voert update door -> je smart TV kan geen Netflix meer afspelen. Enz.
Dat blijft toch een beetje de crucs van alle early adopters, je hebt als eerste het nieuwste van het nieuwste, maar je bent ook als eerste obsolete. Ondertussen hoop ik met je mee, ik wil ook WebOS 2.0!
Qua hardware heb je gelijk, maar voor software valt dit eenvoudig op te lossen met een firmware update.
als het verkocht wordt as is, waarom bieden ze dan tussentijds firmware updates aan?
Ik heb vandaag nog een software update gekregen van mijn LG TV uit 2014 met WebOS.
Er is dus gewoon ondersteuning.
Kleine bugfixes ja. Maar waarom zouden modellen van nog geen jaar oud geen nieuwe major release krijgen? Ik kan me niet voorstellen dat dit hardwarematig niet zou kunnen. Dan is het óf gewoon slechte service óf voor commercieel gewin, in beide gevallen heeft LG schijt aan haar klanten.

Het antwoord waarom wordt overigens wel duidelijk n.a.v. de reacties hier, ze doen het omdat ze er blijkbaar makkelijk mee wegkomen en niemand serieuze eisen stelt. Vroeger was dat wellicht logisch want een tv was gewoon een tv, maar sinds Smart TV's ook gewoon computers zijn is dat helemaal niet meer zo logisch.

Over een telefoon, tablet of NAS die na een jaar geen updates meer zou ontvangen zou op grote schaal geklaagd worden.
Wie zegt dat ze niet meer ondersteund worden, er zullen vast nog wel updates komen. Het is echter wel erg makkelijk om te schreeuwen dat er WebOS 2.0 moet komen, wie weet welke eisen de TV's aan moeten voldoen, weet jij het?, ik niet.

Wellicht komt er wel een aangepast update welke ook zorgt voor een snelheidsboost. Veel telefoons werden niet geüpdatet naar WP 8.0, maar kregen wel WP 7.8.

Geduld is een schone zaak, wellicht verassen ze je en anders voor jou geen LG meer, simpel.
Als je een tv van tweeduizend euro koopt dan kan daar maar beter acceptabele hardware in zitten.
Dat zou echt heel stom zijn, ik moet nu 30 seconden wachten voor ik het kanaal kan veranderen, de huidig toestellen kunnen een snelheidsboost goed gebruiken.
Inderdaad, tijdens kerst een gloednieuwe smart TV gekocht van LG, leek een goede deal in de winkel. De snelheid viel echter tegen (42LB650V, niet de oudste dus), zelfs tijdens normale TV taken en de ondertitel ondersteuning is niet geweldig (' wordt opeens &apos&). Zou niet een goede zet zijn van LG om WEBOS 2.0 niet naar oudere modellen te sturen, dit doen andere bedrijven toch ook niet (vooral als de huidige versie nogal langzaam is)?
Waarschijnlijk is de hardware gewoon niet krachtig genoeg en is web os 2 op de nieuwe modellen niet efficienter maar gewoon gebundeld met krachtigere hardware.
Ik hou mijn tv voorlopig nog dom en sluit een degelijke htpc erop aan voor al mijn smart behoeft. Drie keer sneller, handiger en intuitiver
Ik heb zojuist concact gehad met LG ze hebben het volgende gezegd:

Bedankt voor uw bericht.
Er is inderdaad een nieuw besturingssysteem gepresenteerd voor nieuwe tv's. Op dit moment is echter nog niet bekend of deze specifieke update naar de 42LB650V gaat komen. Wij kunnen u hier nu derhalve nog niks over melden.
Met vriendelijke groet,


Dit terwijl er op het officiële forum van webos wel is vermeld is verschillende threads dat er TV's die rond die tijd zijn uitgebracht een upgrade zullen krijgen (ook dankzij contact via de mail). Het lijkt mij dus dat het beleid ook intern bij LG niet helemaal duidelijk is, maar we zullen zien. Wat niet is kan nog komen!

[Reactie gewijzigd door zeef op 7 januari 2015 10:23]

Ik heb voor mijn vader exact hetzelfde model gekocht en laat ik toch hopen dat die update er gaat komen want het is echt triest hoe traag de boel reageert. Hij kijkt daarom nu ook via de ook al niet zo beste Cisco decoder van Ziggo, maar die werkt tenminste een heel stuk vlotter.

Ik ga denk ik maar eens een account bij LG aanmaken, er zal vast wel een draadje zijn of binnenkort geopend worden met gebruikers met dezelfde wens... als er veel mensen om vragen gebeurd er misschien wat meer.
Ik heb een 42LB730V en het is inderdaad bedroevend. Gelukkig gebruik ik bijna exclusief mijn HTPC, maar live tv kijken, wat ik maar af en toe doe, is een drama: het TV programma opvragen duurt soms echt een minuut.
Waarom heb je dan in godsnaam niet de tv omgdruild voor een andere ???????
Jullie lopen allemaal zo te zeuren maar als je thuis komt met een nieuw gekochte tv en deze blijkt erg traag te zijn dan ga je toch linea recta naar de winkel terug en ruil je jrm om .....
Had een account bij LG vanwege tv en smartphone. Laatst alles verwijderd omdat ik alleen maar standaard nietszeggende antwoorden kreeg op mijn vragen net zoals bij de post van martinineter.
die ondertiteling is op te lossen met behulp van de ondertitel instellingen. je kiest een ander karakterset en je hebt betere ondertiteling.
klik hiervoor op het pijltje aan de rechterkant van het scherm om naar de instellingen te gaan.
ik heb het thuis zelf ook meegemaakt.
Inderdaad, bij het kiezen voor Grieks lukt het hier het best. Wel heb je soms nog andere vreemde tekens (bijvoorbeeld een muzieknoot) die niet volledig renderen. Maar daar kan ik wel mee leven! :)
Dat zou echt heel stom zijn, ik moet nu 30 seconden wachten voor ik het kanaal kan veranderen, de huidig toestellen kunnen een snelheidsboost goed gebruiken.
Dat heeft niets met de versie van WebOS te maken maar wel met de hardware in je TV. En die upgraden lijkt me niet eenvoudig.
Het lijkt me niet dat het de bedoeling is dat je 30 seconden moet wachten voordat je het kanaal kan veranderen, ongeacht welk toestel je hebt. Mijn TV behoort dan ook nog tot een van de betere toestellen, en is nog maar 3 maanden oud. Een langere ondersteuning dan 1 jaar mag wel. Ik wil niet weten hoe het is bij instapmodellen.
WebOS 2.0 komt WEL beschikbaar voor oudere modellen.

Ik heb hierover LG Nederland vorige week benaderd (heb zelf model LG 55LB671V) en reactie van LG was als volgt (letterlijk gekopieerd uit de mail):

Voorlopig zullen wij gewoon updates blijven aanbieden voor uw tv.
Aangezien het voor ons ook van belang is dat onze producten goed blijven werken hoeft u zich geen zorgen te maken over wat andere sites schrijven.

Einde reactie LG.

Ik zag vanavond dat er inderdaad een update was en heb die geïnstalleerd.

Sofware versie is gegaan van 04.32.20 naar 04.41.32 en WebOS versie is gegaan van 1.31.3220 naar 1.3.2.3232.

Vraag is echter wel even is dit nou WebOS 2.0 (blijkt niet echt uit de nummering).

Weet iemand waar meer info te vinden is over deze update?

Ik kan het in de TV niet vinden en op internet ook niet.

Indruk die ik wel heb is dat menu's en opstarten van applicaties nu inderdaad veel sneller gaat.

[Reactie gewijzigd door bussie66 op 7 januari 2015 21:25]

1.3.2.3232 != 2.0. Volgens mij roep je iets te hard dat 2.0 wel beschikbaar komt. Wat LG stelt is in ieder geen bevestiging imho.
Huh?

Hoezo roep ik te hard?

Ik heb toch een zwart op wit bevestiging van LG Nederland in de mail.

Tevens heb ik gisteren een update geinstalleerd waarvan je nu zelf aangeeft dat het 2.0 is!

Wat mis ik nu cq wat mis jij?
!= betekent niet. Je hebt dus een update geInstalleerd, maar niet 2.0. In mijn ogen heb je geen bevestiging. Wat LG heeft gezegd tegen je is dat ze voorlopig gewoon updates zullen blijven uitrollen voor je tv. Dat kan dus tot eind dit jaar en/of tot versie 1.9 zijn, dat weten we niet. Ze hebben niets gezegd over of 2.0 wel of niet beschikbaar komt voor jouw model.

Voor de duidelijkheid: ik hoop het van harte, maar wat LG geschreven heeft is geen bevestiging.
!= had ik even niet goed gezien.

De update die dan nu uitgerold is, mag dan wel niet 2.0 zijn, dat vind ik geen probeem.

Op zich geen probleem aangezien ik met deze update aanzienlijke versnelling heb gecontateerd bij het bedienen van het menu-instellingen en het opstarten van de diverse APPS en dat heeft LG aangekondigd als belangrijkste verbetering met 2.0.

Dat men dat dan nu niet in 2.0 heeft gedrukt maar 1.3 enz maakt mij niet uit.

Belangrijkste is de versnelling van het e.e.a.

Ben nu nog meer tevreden met mijn TV en daar gaat het om, niet om het type nummer van het OS.

[Reactie gewijzigd door bussie66 op 8 januari 2015 13:41]

En inmiddels is er echte bevestiging:
"We hebben ons met webOS 2.0 op het verbeteren van de snelheid gericht", zegt de woordvoerder. In combinatie met de vorige generatie tv's zou de software niet de ervaring bieden waar het Koreaanse bedrijf naar streeft, waardoor een eventuele snelheidsverbetering mede het gevolg lijkt van het gebruik van snellere socs. "Het is ook niet gebruikelijk dat smart-tv-platforms net als smartphones dergelijke updates krijgen, maar ik verwacht wel dat dit in de toekomst gaat komen", aldus de LG-zegsman.
nieuws: LG geeft webOS-tv's uit 2014 geen update naar versie 2.0
Dank voor de info / link.

Tja, dat is dan weer jammer, geen 2.0 voor oude modellen.

Gelukkig dus nog wel updates voor 1.* versies ook qua snelheid en dat heb ik dus al gelukkig gemerkt.
Hoewel ik dit prachtige schermen vind en denk dat dit toch wel mijn toekomstige tv gaat worden (als de prijs wat gedaald zal zijn :P ) ben ik bij oled tv's altijd bang dat je toch last van "burn-in" gaat krijgen. Op mobieltjes met oled die ik heb gehad, was hier toch wel sprake van.
Iemand een idee of dit met dit soort panelen ook zo is? Dit witte led lijkt me meer voor iets anders. Of hebben ze daar inmiddels wat op gevonden? Met een TV wil ik toch wat langer doen dan met een smartphone :)

[Reactie gewijzigd door Maverick op 7 januari 2015 08:06]

Ik heb zojuist mijn Galaxy S3 met oled scherm met pensioen gestuurd, maar ik heb nooit last gehad van de zogenaamde 'burn-in' perikelen... Ook in mijn omgeving heb ik dit fenomeen nooit mee hoeven maken. Had jij misschien een defect scherm?
Ik had een S2 en die had hier wel degelijk last van. Met name bij de statusbalk.
De Note had hier in beperkte mate last van. Soms zag je de teksten nog even blijven staan, vooral in grijze achtergrond. Andere keren gebeurde dit niet. Had al haast het idee dat het met bepaalde temperaturen te maken had waar het toestel aan werd blootgesteld.

Vond het niet echt storend eerlijk gezegd. Heb momenteel zelf ook een plasma tv die ook wel wat last heeft van dit verschijnsel. Het went :). En het is vrij gemakkelijk weer weg te krijgen.
Bij burn-in gaat het om iets wat niet meer weggaat. Daar wordt dus niet mee bedoeld dat een tekst nog even blijft staan.
Dit idd.
Als je een stock Android smartphone had, dan zag je het wel. Mijn galaxy nexus had dit het duidelijkst bij de software buttons. Dat is een element dat 99% van de tijd hetzelfde is. De S3 heeft die natuurlijk niet, dus kan me voorstellen dat het minder snel naar voren komt.
Ik heb nu ruim 2 jaar een Galaxy S3 en de burn-in is onmisbaar als je er op let. Ik heb het hele SwiftKey soft keyboard, de statusbalk en de tabbladen van AndChat (IRC) en reddit is fun erin gebrand.

Dat is een van de minpunten van de OLEDs van de vorige en ook nog deze generatie, en betreft zelden een defect scherm.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 7 januari 2015 13:28]

Ik heb hier zelf nog geen last van gehad bij de s2 s3 en nu de s5, maar ik heb mijn helderheid eigenlijk altijd lager staan, heb jij hem dan misschien hoog staan?
Maar een TV wisselt toch altijd het beeld? Waarmee 'burn-in' zou moeten worden tegengegaan.
Tegenwoordig heeft alles een screensaver, de TV zelf, de meeste HD decoders, zelfs mijn XBMC box. Denk dat het wat dat betreft wel mee zou moeten vallen.
Telefoons met (AM)OLED hebben 90% van de tijd een statusbalk op een vaste plek, waardoor dat vele malen gevoeliger is.
Maar een TV wisselt toch altijd het beeld?
OLED kent net als LCD geen refresh, maw er is geen donker fase na een frame.
Klopt, maar het beeld beweegt wel constant, en aangezien het losse LED's zijn die het beeld genereren, gaan geregeld LED's dimmen en zelfs uit wanneer er zeer donkere stukken zijn in het beeld.
Vooral dat 'uit/zwaar gedimd' zou inbranden moeten kunnen voorkomen lijkt me.
Mijn decoder toont bijvoorbeeld zwart beeld, met een klok die over het scherm beweegt, dan zouden die LED's bij een bepaalde zwartwaarde niet eens hoeven te branden toch?

Geen idee of ik hier te makkelijk denk, ben niet into OLED ontwikkeling of hoe TV's ze exact aansturen.
Klopt, maar het beeld beweegt wel constant,
Maar in veel gevallen (zenderlogo's en subtitles) niet voldoende om inbranden (eigenlijk ongelijk verouderen) te voorkomen.
Subtitles die te lang blijven staan, zou wel heel vreemd zijn. Een dialoog duurt niet langer dan x aantal seconden. En als je iets op pauze hebt staan, hebben de meeste apparaten een screensaver die daarop reageert.

En wat betreft zender logos heb je ook gelijk; een citaat uit een andere reactie van mijzelf:
Was het destijds niet zo dat zender makers af en toe al het logo moeten laten verdwijnen juist voor mensen met plasma TV's? Omdat hier al een keer een 'gate' over was.

(Je ziet namelijk al eens bewust een logo verdwijnen met een animatie, vooral bij SBS en RTL)
Op mijn plasma zie ik na een film wel degelijk retentie maar dat trekt na paar minuten weer weg
Maar dat is ook het punt met plasma, mooi beeld, levendigere kleuren, alleen ontzettend gevoelig voor inbranden. Mn zus had eens een oude DVD speler op pauze gezet, weggegaan, en bijna 20 uur later terug gekomen, en dan aan mij vragen hoe ze dat logo van haar DVD speler uit de TV weg krijgt ..
Mijn plasma gaat na 3 uur zonder interactie gewoon uit om dit soort ongelukjes te voorkomen.

Maar hier kan geen een plasma tegen volgen mij
M'n zus had een wat oudere type plasma. Weet ook niet of dit merk gebonden is met dergelijke instellingen. Ik heb mijn LCD zelf ingesteld om na een bepaalde tijd uit te gaan.
Subtitles die te lang blijven staan, zou wel heel vreemd zijn. Een dialoog duurt niet langer dan x aantal seconden.
Gemiddeld gezien wordt het subtitle gebied intensiever gebruikt dan de rest van het scherm. Die pixels verouderen dus sneller en dat wordt na verloop van tijd zichtbaar als een wat donkerder gebied.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 7 januari 2015 12:44]

Daar zou je wel gelijk kunnen hebben.
Echter geen idee hoe dat bij zulke schermen gaat omdat alle LEDs wit zijn, en geen kleur, bepaalde kleuren worden sneller lam dan andere, wit is wat dat betreft een stuk sterker.

We zullen het zien, van LG is het een nieuwe oplossing waardoor hier nog geen feiten over bekend zijn.
Bij een TV gaat het vooral om de logo's van zenders die constant in de hoek staan. Deze kunnen dus inbranden. Helaas heb ik er een beetje last van bij mijn plasma.
Daar heb je dan wel een punt inderdaad.
Dacht ik niet bij na want ik kijk verder eigelijk nooit TV.
Alleen heel soms Discovery Channel, en m'n vriendin af en toe MTV, verder alleen alles via XBMC/KODI.

Was het destijds niet zo dat zender makers af en toe al het logo moeten laten verdwijnen juist voor mensen met plasma TV's? Omdat hier al een keer een 'gate' over was.

(Je ziet namelijk al eens bewust een logo verdwijnen met een animatie, vooral bij SBS en RTL)
Misschien bij de Samsung techniek met 3 kleuren. LG werkt dus enkel met witte oleds met een kleur filter ervoor. Daarmee lijkt mij het inbranden minder een probleem omdat er maar 1 kleur oleds zijn.

Bij plasma waren de één kleurige logo's vooral een probleem waardoor een kleur harder sleet dan de andere.
+1Anoniem: 498327
@matty___7 januari 2015 16:06
Wat ik heel raar vind is dat ze zeggen dat ze witte leds nemen omdat blauwe sneller slijten, maar witte leds zijn toch blauwe leds met gele fosforlaag? Dus gaan ze eerst een deel van het blauwe licht omzetten naar geel, en daarna de boel weer door een blauw filter jagen. Klinkt lekker efficient.
Wellicht dat de volgende generatie LG OLED TV's een betere review oplevert dan de EA980V.
Momenteel in bezit van laatste generatie Pioneer Kuro. Hopelijk bieden de nieuwe OLED modellen van LG een beeldkwaliteit die de Kuro (eindelijk) voorbij streeft.
Zie: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=2311543
Deze (Zweedse?) videofiel is in ieder geval niet tevreden over zijn LG OLED.
De techniek is vort zo geoptimaliseerd dat je er niet meer bang voor hoeft te zijn. Ik heb gezien dat eerdere mobieltjes er inderdaad last van hadden maar iedere nieuwere oled tv of phone heeft er geen problemen meer mee.
Als je ziet dat de huidige LG 4k 49" nog maar 779 kost zal het met die prijzen wel goedkomen.
Appels en peren, dat is een LCD-televisie.
Wel begrijpelijk dat er verwarring is voor de gemiddelde consument, gezien er tegenwoordig bijna altijd LED in de beschrijving staat. Bijgevolg moet je soms echt in de beschrijving gaan spitten ( als het er al bij staat ), om te zien dat het eigenlijk LCD is.
In die zin doen de fabrikanten er goed aan om eigenlijk op de dozen en product beschrijvingen LED-LCD neer te zetten. Zo creëren ze zelf wat meer duidelijkheid.

Daarnaast doet de gemiddelde consument er ook niks aan om zich een beetje in te lezen. Als ik tegen mensen zeg dat ze gewoon een LCD televisie hebben dan schreeuwen ze net zo hard dat ze een LED televisie hebben en geen LCD televisie. Waarop je rustig kan gaan uitleggen dat de backlights LEDs bevatten en dat de schermtechniek wel degelijk LCD is.

Over de prijs: LG heeft zich ten doel gesteld om de prijzen voor OLED bij een 50" scherm rond de 500 euro te krijgen voor de consument. Ook zij zien wel in dat als de prijzen zo hoog blijven dat het nooit een massa-product wordt. Dit krijgen ze alleen voor elkaar om te blijven investeren en te ontwikkelen.

Interessant wordt het inderdaad rond de Rec 2020 standaard. Al moet je wel afvragen, hoe belangrijk is dit? Als je ziet dat er nog genoeg kanalen en normale content in SD materiaal aangeboden wordt, wat heeft de consument dan aan UHD en rec 2020? Natuurlijk, je hebt altijd de filmofielen, maar die zijn bereid te investeren.
We hebben veel HD-materiaal te danken aan het feit dat analoge filmrollen een hele hoge resolutie hebben. HD is niet de grens van een filmrol, dus als de scherpte van het beeld erop het toelaat dan kunnen filmrollen wederom dienen om UHD-materiaal te maken.

Maar wat betreft de kleuren lukt dat niet, kleuren die niet op de filmrol staan kun je lastig bijmaken... alhoewel er net als voor 3D wellicht slimme algoritmes ontwikkeld worden. Voor een echte verbetering van de kleuruimte zal dan ook echt nieuw materiaal met nieuwe camera's geschoten moeten worden.

Ik denk daarom dat we ons als consument vooralsnog het best apparatuur in huis halen die de RGB-kleurenruimte zo goed mogelijk benut, en OLED helpt daarbij.
Laurel en Hardy zijn inmiddels ook in kleur te bekijken. Je kunt dus kleur toevoegen. ;)
Maar wat betreft de kleuren lukt dat niet,
De color-gamut van analoge film is groter dan Rec.709, maw daar is nog wat te halen.

btw Rec.2020 gaat voorlopig in de ijskast:

UHD Alliance Introduced at CES 2015

DCI-P3 color-gamut, 10-bit color (HDR).

[Reactie gewijzigd door Carbon op 7 januari 2015 14:24]

Ik hoor ook altijd van mensen om me heen:
Ik heb geen LCD .. Ik heb een LED TV, veel beter.
Dan wordt ik gewoon chagrijnig. Vervelende verkoop praatjes in winkels voor zulke dingen.
Het is CRT, LCD, OLED, maar geen LED.

En wordt bewust verwarring over veroorzaakt. OLED is de toekomst, en mensen denken daardoor met hun "LED"-TV te toekomst in huis te hebben.
Die is niet gebaseerd op Oled techniek en is daarom stukken goedkoper ;)
Jammer te lezen dat LG op dit moment de enige is die OLED tv's produceert.

Uiteindelijk is de consument hier namelijk de winnaar van omdat de prijzen meer concurreren& de verschillende fabrikanten willen beiden iets beters op de markt brengen dan de ander.

Wel gaaf om te zien dat er bij het laatstgenoemde model ook aandacht wordt besteed aan degelijk geluid, de afwerking van de speaker is wellicht iets minder (subjectief) maar als men daar degelijk(er) geluid voor terugkrijgt is dat zeker mooi! :)
Er kan er maar 1 de eerste zijn.
Zeker waar, maar blijkbaar heeft Samsung ook pogingen ondernomen en zijn ze er weer mee gestopt. Ik zie het toch als superieure beeldtechniek waardoor ik in één keer de sprong van Plasma naar OLED kan maken en LCD in z'n geheel kan overslaan. Dat zou echt goed zijn, maar een LG TV kopen... Ik weet het zo net nog niet. Heb nog steeds weinig vertrouwen in het merk (gebaseerd op ervaringen in het verleden) :/
Dat verbaast me ook. Zeker als je weet dat Samsung en LG elkaar nauwlettend in de gaten houden. Komt de een met een hol scherm en 4xuhd en 80 inch en waterstofaandrijving, dan kondigt de ander dit een uur later ook aan.

LG tv's hadden niet zo'n hoog contrast (bleek laatst weer uit een test hier op Tweakers). Misschien is de noodzaak voor LG daarom groter om OLED te laten slagen.

Ik ben benieuwd wat Samsung gaat doen. Ik kan me niet voorstellen dat ze OLED schermen van LG gaan afnemen.

Plasma is natuurlijk superieur qua zwarting en contrast. Maar de nieuwe LED tv's van bijvoorbeeld Sony komen wel steeds dichterbij.

In een gebruikerreview van de Sony KDL-50W828B staat:
"Ik had vooraf in mijn hoofd dat ik op zwartweergave aan kwaliteit zou gaan inleveren, omdat ik van een gekalibreerde plasma televisie afkom. Maar niets is minder waar. Ik ben zeer aangenaam verrast over de zwartweergave en de uniformiteit van het scherm. Ik heb naderhand nog even mijn ISF gekalibreerde plasma met hetzelfde bronmateriaal naast mijn nieuwe LED LCD gezet en de lichten uitgedaan, zodat het enige licht van de televisies af kwam en het zwart is op de LED toch écht zwarter dan op de plasma. En dat met de backlight bijna op de max. "
productreview: Sony Bravia KDL-50W828B Zwart review door michaelhamers
LG tv's hadden niet zo'n hoog contrast (bleek laatst weer uit een test hier op Tweakers).
Het contrast valt op IPS schermen bij metingen altijd tegen maar valt in de praktijk vaak erg mee.
Dat is zeker waar, maar op dit moment is het niet alleen de eerste maar ook de enige ;)
Heb een jaar geleden een nieuwe tv gekocht dus ik laat deze aan me voorbij gaan. Wil ook eerst eens weten wat de levensduur van die oled-panelen is.
LG claimt in ieder geval dat er geen "sub-pixels" dood gaan in de eerste 30.000 uur TV kijken. Dat is natuurlijk een arbitrair getal; als jij de TV de hele dag op vol vermogen (geen eco-mode) laat draaien, heb je dus kans dat na 3 jaar de eerste defecten beginnen. Gebruik je de TV minder dan 8 uur per dag, dan zit je al op 10 jaar levensduur.

Ongeacht de claim van LG, is de garantie op hun TV's toch wel erg kort; voor zover ik me kan herinneren is dit standaard 1 jaar op alles met dien verstande dat bijvoorbeeld de hele dure TV's op hun site met de volgende voorwaarden staan:
Periode garantiedekking
Service Type : 2 jaar
Onderdelen : 2 jaar
Uitzondering : Voor modellen kleiner of gelijk aan 36" geldt een Carry In Service. U kunt het product afleveren bij uw dealer
Garantiebeleid : U kunt voor modellen van 36" of groter online een serviceverzoek indienen of u kunt ons bellen op 0900 5435454 (NL, € 0,10 per minuut) of 015 200 255 (BE,LUX, lokaal tarief). Zorg dat u het serienummer van uw product en uw aankoopbewijs bij de hand hebt. Deze gegevens hebben we nodig om u optimaal van dienst te kunnen zijn.
Die 2 jaar is gewoon heel normaal voor consumenten electronica in de EU.
Maar LG zegt ook dat door niet te kiezen voor gekleurde sub-pixels, de levensduur beter moet zijn. Blauw is gevoeliger, en daarom wordt gekozen voor enkel witte (sub-)pixels met een kleuren filter eroverheen. Wit is nog altijd de sterkste 'kleur' (is geen kleur) van allemaal.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 7 januari 2015 10:46]

:(
Weer geen oled met een gewoon een 40" formaat. Zo jammer, een 55 inch als je op 1.5m zit (buiten het feit dat het bij ons fysiek niet eens past) is echt niet ideaal.
Dit zijn allemaal UHD's.
Op 40 inch zijn de pixels dan te klein/duur om te maken en is het visueel ook weinig nuttig om zoveel pixels te hebben op een 40 inch scherm.
Ik doelde meer op het feit dat er helemaal geen OLED tv's kleiner dan 55 inch zijn (nog full-HD noch ultra HD) ;) Daarbij zijn alle oled tv's die LG uitbrengt in 2015 4k.

[Reactie gewijzigd door gastje13 op 7 januari 2015 13:24]

Ze kunnen ook 1080p in een smartphone stoppen. Dan kunnen ze ook 4 van zulke schermpjes aaneen in 10" TVtje stoppen. Afgezien van de reclame van Apple kan je met goede ogen nog best 5x beter dan "retina schermen" zien.
Deze zullen natuurlijk eerst nog flink duur zijn; oled+uhdtv. Of eigenlijk hoop ik dat, alleen maar omdat ik net een 55" HD LG gekocht heb.

Goed dat ze extra knoppen aan de magic remote hebben toegevoegd. Ik gebruikte toch vaak de gewone remote om naar een specifiek kanaalen te wisselen.

Een probleem met de magic remote is dat bij beweging die pointer meteen op je scherm komt. Als je alleen maar zapt is dat onnodig. Ik ben benieuwd of dat nu minder snel gebeurd/deze sneller verwdijnt.
Ik hoop dat de prijzen snel dalen, want ik vind OLED (het betere soort OLED paneel tegenover de rest) i.c.m. UHD toch wel voor nu een optimale televisie.
Ik heb nu ook een 55" LG 1080p paneel hangen, maar hier zou van mij best een 65" OLED UHD paneel mogen hangen hoor, graag zelfs.
0Anoniem: 632402
@ArmEagle7 januari 2015 10:17
8-25k denk ik.
Ze maken zulke geavanceerde televisies en nog steeds is de reflectie niet geëlimineerd..
Ze zouden de reflectie kunnen elimineren maar dat heeft ook z'n nadelen. Als er een anti reflectie coating aangebracht wordt heb je weer het nadeel wanneer er licht op valt, dit licht een waas veroorzaakt (het licht wordt uitgespreid over het oppervlak). Dus met daglicht (en dus ook bij demonstraties) is je contrast naar de knoppe (geen diep zwart maar een grijzige waas). Zet maar eens een matte tv naast een glanzende, de matte heeft met daglicht een veel doffer en grauwer beeld. Dit wil je juist niet met een techniek als OLED waar juist diep zwart en contrast de paradepaardjes zijn. En eerlijk gezegd heb ik liever wat reflecties dan de nadelen van een AG coating.

[Reactie gewijzigd door gastje13 op 7 januari 2015 15:23]

Dan zou het handig zijn als ze daarvoor een oplossing verzinnen.
Schott AG heeft al jaren coatings die het licht juist het glas in laten (Mirogard, Amiran, etc.). Geen reflecties, en geen 'gaussiaanse' vervaging. Nu dat de Pixel Qi patenten vrij zijn gegeven, kan men wellicht gaan werken aan schermen die van dat invallende licht gebruik kunnen maken.

Dat zal alleen eerder LCD-achtige techniek zijn, aangezien LEDs helemaal niet de kleuren hoeven te kunnen reflecteren die ze uitzenden als er stroom op staat. Bijvoorbeeld het in Nederland ontwikkelde electro wetting, danwel iriserend, of e-ink.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 8 januari 2015 13:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee