'LG Smart TV speelt privacygevoelige data door'

Het Smart TV-platform op LG-televisies zou onder andere bestandsnamen op usb-opslagmedia en gekozen televisiezenders doorspelen aan servers van LG, zelfs als deze optie is uitgeschakeld. Daarbij wordt de privacygevoelige data bovendien onversleuteld doorgestuurd.

Dat claimt een blogger actief onder de naam Doctor Beet. Hij onderzocht het internetverkeer van een niet nader genoemde televisie van LG waarop Smart TV-functionaliteit aanwezig is. Aanleiding was een LG-bedrijfscommercial waarin de elektronicafabrikant mogelijkheden voor adverteerders aanprees op basis van verzamelde gebruikersdata.

Voor het bekijken van het gegenereerde verkeer gebruikte de blogger de ip-analysetool Wireshark. Tot zijn verrassing bemerkte de blogger dat de LG-televisie onversleutelde informatie doorspeelde naar een server van LG zodra er gezapt werd. Naast een uniek id werd ook het gekozen kanaal doorgegeven.

Naast het doorspelen van data over het zapgedrag van een tv-kijker zou de software ook de bestandsnamen doorspelen van bestanden die op een aangesloten usb-stick staan opgeslagen. Dit zou echter niet altijd gebeuren, maar in bepaalde gevallen zou zelfs de inhoud van een complete map worden doorgestuurd. Hoewel de LG-server een http 404-fout retourneerde na het verzenden van gebruikersdata, kan dit nog steeds betekenen dat de informatie alsnog wordt ingezameld of dat de server later wordt ingeschakeld.

Doctor Beet claimt verder dat de Smart TV-software van LG gebruikersdata blijft doorsturen als de gebruiker in de instellingen expliciet de optie 'verzamelen van kijkgegevens' uitschakelt. In een reactie van de helpdesk van LG werd gesteld dat de kwestie doorgespeeld zal worden naar het Britse hoofdkantoor, maar dat de klant het beste met zijn klachten naar de winkelier kan gaan omdat hij de gebruiksvoorwaarden van Smart TV al heeft geaccepteerd. Een lijst met te blokkeren domeinen zou mogelijk het verzamelen van gebruikersdata op LG-televisies kunnen tegengaan.

Onduidelijk is of LG-televisies met Smart TV-functionaliteit in andere landen ook privacygevoelige data doorspelen. Mogelijke verdachte zaken kunnen gepost worden in een recent geopend GoT-topic. In Nederland werd overigens in augustus TP Vision door het College bescherming persoonsgegevens op zijn vingers getikt. Het bedrijf zou klanten onvoldoende duidelijk hebben gemaakt dat het via zijn Smart TV-platform allerhande klantgegevens verzamelt en opslaat.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

19-11-2013 • 19:09

70 Linkedin

Submitter: himlims_

Reacties (70)

70
67
44
11
0
16
Wijzig sortering
Er is maar één oplossing voor al dit "privacy"gedoe:

In de wetgeving opnemen dat ieder bedrijf of iedere (overheids)instelling jaarlijks verantwoording van alle vastgelegde gegevens over personen aflegt en aan die personen een "afdruk" verstrekt.

Dan zullen bedrijven zichzelf wel beperkingen op moeten leggen, anders is het niet meer te behappen.

Dit zijn ook zaken die oorspronkerlijk in wetsontwerpen gestaan hebben, maar door lobbyisten van allerhande bedrijven "weggemasseerd zijn uit die ontwerpen.
En vergeet niet dat gebruikers deze gegevens ook moeten kunnen verwijderen.
Snap ook nog steeds niet wat je met een smart TV zou moeten. De 'Smart technology' erachter veroudert vele malen sneller dan de hardware die het beeld laat zien, dus de software voor dergelijke toepassingen kun je veel beter in een losse HTPC oid onderbrengen. Bovendien wordt er dan niet meegekeken.

Kan niet eens zeggen dat het me verbaast dat dit gebeurt, helaas.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 19 november 2013 20:26]

Anoniem: 16328
@MadEgg19 november 2013 20:36
Netflix (overal reclames ervan te vinden op T.net) schendt waarschijnlijk ook de Nederlandse privacy regels: nieuws: Minister: Nederland kan niet optreden tegen privacyschending Netflix
Even het privacy stukje buiten beschouwing gelaten....

Hier gebruiken we de smart tv functie enorm vaak. Vooral voor Uitzending gemist, RTLXL en het bekijken van films via een USB HDD. Ik wil juist geen HTPC aangezien mijn TV alles perfect afspeelt (3D films met DTS zijn geen probleem.) En daarnaast heb ik nu in een half jaar tijd zeker 3 software-updates gehad (die op het eerste oog niet nodig waren.) Zonder dit privacy stukje (waar ik nog weinig waarde aan hecht) vind ik het smart tv platform echt ideaal!!!

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 20 november 2013 12:06]

Ik vind het erg triest maar ik denk dat je er inmiddels vanuit moet gaan dat al je opgeslagen data, op welk connected medium dan ook, op ieder moment gedeeld kan worden met wie dan ook ter wereld. Zonder jouw toestemming. En daar zou ik dan ook naar handelen.

Ik ben benieuwd hoe de mensen over 50 jaar naar ons terugkijken. Zullen ze het moeilijk kunnen geloven hoe naïef wij waren of zullen ze jaloers zijn omdat wij tenminste nog wat privacy lijken te hebben. Door onze slappe manier van reageren op dit soort onthullingen, vraag ik mij ook af of wij zo toekomstige generaties niet laten wennen aan het hebben van geen privacy. Denken jullie bvb dat de jongeren van nu zich nog zorgen maken over privacy.

[Reactie gewijzigd door Esthero op 19 november 2013 22:04]

Ja idd, Het is een kwestie van tijd. Je zult idd zien dat we steeds minder privacy zullen hebben. Bewust of onbewust. Kijk maar naar wat de NSA allemaal doet en als zij zeggen dat ze het niet meer doen dan wordt er wel weer een duistere andere stichting opgezet die hetzelfde gaat doen.

Het is zo raar allemaal. Aan de ene kant van de wereld hebben mensen geen eten, laat staan elektriciteit, En aan de andere kant van de wereld discussieren we over hoeveel privacy we hebben in de digitale wereld.
Een lijst met te blokkeren domeinen zou mogelijk het verzamelen van gebruikersdata op LG-televisies kunnen tegengaan.
Dat lijkt me ietwat omslachtig. Een wat effectievere manier is gewoonweg geen producten van LG meer kopen. Als je expliciet aangeeft dat je geen gebruikersdata wenst af te staan, dit zou sowieso al opt-in moeten zijn als het überhaupt al aanwezig moet zijn, en ze spugen je in je bek door dat simpelweg toch te flikken, dan verdien je het als merk daar enorm voor afgestraft te worden. Je kunt per ongeluk iets vergeten als fabrikant, daarvoor dient een fabrikant de gelegenheid te krijgen het te herstellen, maar je kunt als fabrikant niet per ongeluk een kleptomanie-functie inbouwen. Dat doe je bewust.
Als het even kan dat ding dus terugbrengen, het voldoet immers niet aan de beschrijving en je hebt nu al onherstelbare schade geleden door het stelen van jouw gegevens, en met iets anders dan LG huiswaarts keren.
Ik heb zelf een LG smart tv en zal ook eens met wireshark gaan kijken wat ie bij mij allemaal doorspeelt aangezien ik de interne tuner niet gebruik.

Maar laten we realistisch wezen. We hebben nu met een LG smart tv te maken die dit doet. Ik heb het gevoel dat als je al je uitgaande data verzamelt thuis van al je apparaten welke op het internet staan aangesloten dat je nog meer van dit soort praktijken tegenkomt.

Ik heb overigens speciaal deze LG gekozen juist om de goede ingebouwde smartness maar dit is toch te smart en is voor mij een reden om de netwerkkabel eruit te trekken en maar weer films via een mediabox te streamen. Echter doet dat apparaat waarschijnlijk ook zoiets vaags.

Vroeger moesten we allerlei software als adaware etc installeren om van de vervelende popups en allerlei andere zooi af te komen, het lijkt er nu op dat we tegenwoordig het tegenovergestelde moeten doen en zoiets moeten instellen in onze router dat er niets naar buiten mag tenzij. Dus een blacklisting rule...
Anoniem: 399807
20 november 2013 11:24
Opnieuw een voorbeeld van hoe technologie niet in ons voordeel is. Specifieker, hoe de interconnectiviteits-hype ons parten speelt.

Wanneer leren mensen nu eindelijke eens dat alles aan internet hangen geen goed idee is en dat corporaties privacy niet respecteren kunnen vanuit commerciële overwegingen. Hoe meer gegevens zijn kunnen verzamelen, hoe klantgerichter ze kunnen zijn en hoe beter hun verkooptechnieken en sales pitch zullen zijn.

Ik kan me bovendien niet voorstellen dat je als klant overeenstemming kunt bereiken met je winkelier. Is de tv stuk? De winkel zat stellen van niet, dat je bij de fabrikant moet zijn omdat zij de functie van het uitschakelen van het verzamelen van klantgegevens zelf heeft uitgeschakeld. De klant kan stellen dat de tv stuk is omdat een belangrijke producteigenschap niet werkt.

En is dat een belangrijke producteigenschap? Dat is nog een discussie die je niet automatisch wint. Het CBP zal je gelijk kunnen geven, maar voor de rechter aangekomen kan de redenatie zijn dat de tv beeld weergeeft zoals het hoort en dat dit de belangrijkste kern eigenschap is van een televisie.

Ondanks dat zal een rechter misschien je wel gelijk geven als je stelt dat het product niet aan de verwachtingen voldoet en dat de fabrikant de tv aanbood met een functie om klantgegevens doorspelen uit te schakelen.

Hoe dan ook wordt de principiële mens onder ons weer zwaar genaaid. Wie houdt van privacy kan nooit akkoord gaan met hoe deze tv momenteel werkt.

Ik ben daarom vanaf het begin al tegen smart tv's geweest. Toen ik enkele jaren geleden een nieuwe tv kocht heb ik heel bewust geen smart tv genomen omdat ik dit probleem al zag aankomen.

Daarbij ging ik van twee zaken uit:

1: Fabrikanten zullen zichzelf niet kunnen tegenhouden om toch te spioneren;
2: De implementatie van de techniek om een tv aan internet te verbinden zal rommelig zijn.

Anders gezegd men zal praktisch on-the-fly what software ontwerpen en inbouwen die per ontwerp beslissing geen rekening houdt met privacy en veiligheid.

Ik zal nooit een smart tv accepteren, ook als in de toekomst alle tv's 'smart' zijn. Ze zijn vooral 'smart' voor de aandeelhouders van de fabrikant. Ze schaden mijn belang van privacy en autonomie en creëren als zodanig in de maatschappij een sfeer van berusting en gelatenheid, dat we allemaal maar dit soort waanzin moeten accepteren, omdat ons favoriete tv programma belangrijker is dan onze veiligheid en de staat waarin de samenleving verkeerd.

En de staat waarin onze samenleving verkeerd is niet erg goed momenteel, met de aanval op privacy en autonomie van alle kanten, vanuit de overheid die steeds meer wil weten en ons minder vertrouwd, vanuit corporaties, maar ook het midden- en kleinbedrijf is heel hard bezig om ons te profileren en helaas, ook zijn veel mensen ook zo immoreel om elkaar zo veel mogelijk te tracken, via sociale media, via twitter en op andere manieren, wellicht via persoonlijke log-tools, die elke 15 seconden een foto nemen van je omgeving en zo andere fotograferen zonder toestemming. En anders is er nog wel de Glass...

De staat waarin onze samenleving verkeert is het punt waarop we een weg inslaan als volk waarin we allemaal benadeeld zullen zijn en onze positie t.o.v. overheid en bedrijfsleven wankelt.

Dit is het tijdsgewricht waarin mensen van volgende generaties zullen zeggen 'Daar ging het mis'. En of ze dan bij een monument staan opgericht als herinnering aan de vele slachtoffers of gewoon gechipt in de straat lopen, dan laat ik aan ieders eigen fantasie over.

Het is duidelijk dat wij als mens een technologie hebben uitgevonden waar we niet ethisch verantwoord mee om kunnen gaan. Als dat betekent dat ik, als deze tv stuk gaat, geen tv meer kan kijken, dan is dat maar zo.

Ik zal NIET mijn eigen handboeien om doen.
Als dit al gebeurd met bestandsnamen op de usb-stick. Wat zal er met de data van de built-in camera op sommige LG modellen kunnen gebeuren?
Ik snap niet waarom je op -1 stond, ik vind het een zeer terechte vraag. Als de fabrikant x aan z'n laars lapt, waarom y niet?
Het is te begrijpen dat een fabrikant zoveel mogelijk informatie wil verzamelen over het tv gebruik van de consumenten. Maar als je al niet kan vertrouwen op de optie voor het uitzetten van "verzamelen van kijkgegevens".

Als tweaker kan je nog wel enkele adressen blokkeren maar de gemiddelde gebruiker van een smart TV weet en kan dit niet.
Anoniem: 22438
@R_02619 november 2013 19:49
Ik vind het niet te begrijpen dat LG dit doet. Ik heb 1600 euro betaald voor mijn tv, waarom moet ik daar ongevraagd data voor afstaan?

Ik hoop dat de EU LG op de vingers gaat tikken en dat dit met een toekomstige update afgelopen is.
Eigenlijk hoop ik dat er een flinke rechtszaak komt waardoor dergelijke zaken flink aan de kaak worden gesteld. Mensen moeten gecompenseerd worden en dergelijke feiten flink bestraft worden met een boete die een aparte post op de bedrijfsbalans verdient. De boetes die voor dit soort praktijken worden uitgedeeld zijn te soft en worden bijna ingecalculeerd.

Maar ja, wie komt er nog dusdanig voor z'n privacy op?
Anoniem: 399807
@sypie20 november 2013 11:45
De strijd voor je privacy begint al bij de aankoop, dus de keuze van je product.

Ik snap niet hoe mensen anno 2013 nog zo naïef kunnen zijn te denken dat privacy door een fabrikant gerespecteerd zal worden. Oeps, foutje, bedankt?

Elie dag lezen we hier over het verlies van data of privacy of hacking of slechte beveiliging en dan nog meen je dat dat het product dat JIJ koopt op een of andere manier daarop niet van toepassing is.

Wat had je dan verwacht?

Er is een enorme frictie tussen je verlangen voor een smart tv, omdat je het zo leuk vindt dat je Youtube kunt zien op je tv en de realiteit van de dag waarin je zou moeten weten dat apparaten verbinden aan internet vragen is om misbruik.

De samenleving dan wel de economie is niet moreel genoeg om jouw privacy te waarborgen en je de anonieme tv te beiden die jij wilt.

Lees dat 100 keer zodat je het ook snapt. Jij en benbi. En bedenk de volgende keer dat je een apparaat koopt je ook 100 keer voordat je er met ogen open intrapt.

Fabrikanten werken niet voor jouw, maar voor de aandeelhouders en die eisen een optimale bedrijfsvoering zodat zij rendement ontvangen op hun aandelen. Daarom moet een fabrikant alles doen om zo veel mogelijk winst te draaien. Dat betekent dat ze zo goed mogelijk moeten weten wat de klant denkt en doet. En daarom zullen ze altijd de grens van privacy opzoeken en over gaan om je te profileren.

Dit is niets nieuws.

Na wereldoorlog nummer twee, toen men begon mensen te indoctrineren met het idee dat ze producten moesten kopen die men niet nodig had, ontstonden de zogenaamde 'focus groepen'.

De fabrikant haalde huisvrouwtjes naar de fabriek, zetten ze in een kamer en lieten ze lekker keuvelen over het product onder het genot van koffie of thee. En ik weet zeker dat zelfs een koekje niet geschuwd werd.

Hun conversaties werden gevolgd, wellicht opgenomen, opdat ze fabrikant precies leerde wat de huisvrouwen handig zouden vinden. M.a.w. men kon daarna de marketing precies afstemmen op wat de koper van de cakemix wilde horen. Psychologische theorie werd toegepast.

Er is anno 2013 niets veranderd, behalve dat de oude focus groep nu gewoon sociale media heet of 'zoekmachine' en dat elke product ZELF jouw gedrag registreert, opdat de volgende keer ze beter jouw kunnen beinvloeden tot aanschaf van hun product.

De strijd om de menselijke geest, dat is, de strijd om het beste jouw geest te manipuleren bestaat al vanaf WOII. Ook daarvoor wilde de winkelier jouw graag meer verkopen, of iets waar meer winstmarge op zat, maar dat bleef beperkt tot de markt en de groenteboer, dat was de schaal destijds.

Internet schaalt alles op tot ongekende mogelijkheden van indoctrinatie en propaganda.

En dat wordt mogelijk met de aanschaf van elke smart tv, o.a.

Koop dus gewoon geen smart tv.
Door lid te worden van de Electronic Frontier Foundation (eff.org) of af en toe een kleine gift te doen aan ze. Zo kunnen de belangen van individuen die zich er nog wel druk over maken toch worden behartigd.

Dit is natuurlijk te gek voor woorden van LG. Hoog tijd voor de EFF:

"a donor-supported membership organization working to protect fundamental rights regardless of technology"

[Reactie gewijzigd door Boozman op 20 november 2013 00:51]

Anoniem: 498327
@R_02620 november 2013 07:55
Kun je eigenlijk op je router een host-filter instaleren? of nog beter, op een manier zoals Little Snitch dat bijvoorbeeld kan?
Dat kan zeker, ik blokkeer ads zelf al op DNS nivo ! Het toevoegen van deze urls is dan geen centje pijn!
ahah ik zie dit artikel staan met erboven de advertentie van samsung over hun tablet met je raad het al.... smart tv
Gelijk heb je. Maar ik denk dat dit voor Smart TVs geldt, niet zozeer vor LG smart TVs. En de nieuwe Xdoos? Ik snap niet dat mensen dit niet doorhebben. Goedgelovig?
Zelfs het stekkertje van een webcam voor je desktop gaat er uit als je hem niet gebruikt. Microfoon ook.
He bah. Ergens weet je het eigenlijk al, maar toch schrik ik er telkens weer van. Vooral omdat ze het dan weer onder de Terms and Conditions gooien, terwijl het vooral ook een morale verplichting is om afzonderlijk te melden. En dat doen ze dan weer niet... Bah.
"...een morale verplichting..."
Heb jij ooit een bedrijf gezien wat niet moraal bankroet was?
Zou samsung het ook doen (zeker weten, dat is mijn mening).

Als ik ooit een Smart-TV koop dan plak ik die camera gewoon weg, maar gezien het feit dat onze vorige TV bijna 13 jaar meeging en onze huidige HD-Ready (met NL TV meer dan zat) pas 3 jaar oud is, dan duurt het nog even.

Ik snap de hele Smart TV gedoe niet, onnodig een normale TV + een apparatje ala Apple TV of gewoon een HTPC is veel beter.
Ik heb een Samsung Smart TV (F8000) waarbij de camera standaard weggeklapt zit. Hij ziet dus alleen het plafond, tenzij ik de camera uitklap. Ik weet alleen niet of dat uit privacy overwegingen zo gemaakt is of omdat de TV er beter uitziet zo.
dan trek je toch het lankabel uit de tv als je een usb aansluit :) .. problem solved
Nja je krijgt een offtopic beoordeling, waarom? tsja ik zou het niet weten.
Ik verbind 1x in de zoveel tijd mijn lg via wifi voor een update en daarna weer eraf, dit artikel is iets wat je kan verwachtten en waar ik ook al vanuit ging voordat ik de tv kocht.
Omdat het niet echt logisch is om te zeggen, je koopt vaak een smart tv omdat je juist verbonden wilt worden met het internet. Ik heb nog een domme LG tv omdat ik geen behoefte heb aan al die fancy gadgets en smart tv's..

Als jij x extra betaald om het wel te hebben neem ik aan dat je het ook wilt gebruiken en niet slechts als een lege gimmick wilt zien op je tv.
Nee ik wilde een full led tv dat het erop zit kan ik niks aandoen.. Er bestaat volgens mij niet eens een full led tv zonder smart?

Netflix doe ik niet aan..
En als je via netflix een film wil kijken dan? Je kan natuurlijk een pc of laptop of een appletv of iets dergelijks aansluiten, maar als het al op je tv zit? Beetje vreemd toch?
Misschien dat jij daar genoegen mee neemt maar ik toch zeker niet
En hoe ga je dat probleem oplossen als je streamt vanaf je pc naar je smart TV.
Daarnaast is het een beetje krom dat je elke keer je utp eruit zou moeten trekken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee