LG ontkent dat Smart TV-data voor advertenties gebruikt is

LG heeft te kennen gegeven dat de verzamelde gegevens van Smart TV's niet gebruikt zijn voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Eerder bleek al dat de fabrikant kijkgegevens verzamelde van zijn slimme televisies, ook als de gebruiker dit had uitgezet.

Tegenover Cnet heeft LG laten weten dat het de verzamelde kijkgegevens van Smart TV's niet inzet voor advertentiedoeleinden en ook heeft de fabrikant dit in het verleden nog nooit gedaan. Daarmee reageert het bedrijf op eerdere berichten waarin werd gesteld dat het verzamelen van kijkgegevens van Smart TV-gebruikers gebruikt kan worden voor gepersonaliseerde ads.

Eerder bleek dat enkele Smart TV-modellen van LG gegevens over gekozen tv-kanalen of bestandsnamen van content doorgeven naar eigen servers. Opvallend genoeg wordt de data ook verzameld als de gebruiker expliciet aangeeft om het verzamelen van kijkgegevens niet toe te staan. Na de vondst reageerde de fabrikant door te zeggen dat het probleem verholpen zou worden met een firmware-fix.

Door RoD

Admin Mobile

24-11-2013 • 12:22

51 Linkedin

Submitter: TheSec

Reacties (51)

51
48
23
3
0
12
Wijzig sortering
In het Cnet-artikel zit LG zichzelf al tegen te spreken.
Eerst:
"Information such as channel, TV platform, broadcast source, etc. that is collected by certain LG Smart TVs is not personal but viewing information," [...] "This information is collected as part of the Smart TV platform to deliver more relevant advertisements and to offer recommendations to viewers based on what other LG Smart TV owners are watching.

Later:
"LG does not, or has ever, engaged in targeted advertisement using information collected from LG Smart TV owners,"

Ik heb zelf een 42" LG non-smart tv. Al die functionaliteit kan me ook gestolen worden. Een beetje met je afstandsbediening jezelf door een tergend sloom menu proberen te worstelen...
Ik hou het lekker bij mijn HTPC met los keyboard/touchpad geval.
Dat spreekt elkaar niet per se tegen, ze kunnen die informatie prima gebruiken om te besluiten welke advertenties relevant zijn voor zoveel mogelijk mensen tegelijk, zonder targeted advertisment te gebruiken (waar op de advertenties echt specifiek op jou afgestemd zijn).
Niet dat dat ze vrijpleit hoor, absoluut niet...
ze trekken het uit elkaar:
1e future is; dat ze zeggen, je vond serie -x- leuk en anderen die dat leuk vonden keken ook naar serie -z-. misschien vind jij die ook leuk. (denk aan wat spotify/itunes ook kan doen met muziek).
2e future is; je hebt veel gezocht op internet naar pruduct -a-, dan heb je hier winkels die dat aanbieden of soortgelijke producten verkopen.

ze hebben nu alleen over de 2e, dus gerichte reclame en niet over de 1e (misschien interessant om te kijken).
nu moet ik zeggen dat je voor beiden moet kunnen zeggen dat het uit moet staan danwel 1 van de 2 wel aan. en dan moet er ook daadwerkelijk niets meer doorgestuurd worden naar wie dan ook bij een opt-out.
Wat een slap verhaal van LG, waarvoor is het dan wel gebruikt? Dit vind ik wel een grote privacy schending en ik vind dan ook dat ze een boete oid zouden moeten krijgen van europa
Het zou al onwaarschijnlijk (maar niet onmogelijk) zijn als ze zouden beweren dat het een programmeerfoutje was, waardoor de optie "geen gegevens doorsturen" niet werkte. Maar dat ze nu beweren niks te doen met die gegevens is helemaal raar. Waarom verzamel je dan? Wat ben je ermee van plan? Waarom zet je een server op die deze gegevens verzamelt, als je er vervolgens niks mee doet of hebt gedaan?
Het is dan ook geen foutje en dit waren ze waarschijnlijk van plan, aldus security.nl
Eerder deze maand verschenen er op zijn nieuwe LG smart-tv allerlei advertenties. Na wat onderzoek ontdekte de blogger een bedrijfsvideo waarin het verzamelen van gebruikersgegevens aan potentiële adverteerders werd uitgelegd. Zo worden er gegevens over favoriete programma's, online gedrag, zoekopdrachten en andere informatie geanalyseerd. Daardoor zou de televisie op maat gemaakte reclames kunnen tonen.
Denk je dat echt? Met advertenties kunnen die bedrijven zo veel verdienen en dan zouden met de deze informatie de producten van verbeteren? Wat moeten ze dan met de naam Jason Bourne Legacy van mijn Nas?
Ik vind dat er zoiets dient te bestaan in de wet als 'crimineel verwijtbare ignorantie'. Het is de taak van een rechtspersoon wanneer een feature wordt geïmplementeerd, die ook dient te doen waar hij voor bedoeld is en dat zo slecht uit te voeren dat het in feite niet werkt zou bestraft moeten worden als een ernstige verwijtbare vorm van nalatigheid met intentie.
Dat is juist het probleem met de NSA, die hebben geen hulp nodig van grote bedrijven, ze tappen al het internet verkeer toch al af.
aangezien ze zelfs bestandsnamen van de nas en externe media haalden, zou de meer paranoïde persoon kunnen denken dat ze samenwerken met anti-piraterij instanties.
Even los van of het gebruikt wordt voor verkoop aan derden, kun je als fabrikant op deze manier natuurlijk inzicht krijgen in wat voor content veel bekeken wordt en waar je je aanbod op moet richten om je gebruikers tevreden te stellen en potentieel nieuwe kopers aan te trekken.
Anoniem: 449164
@Kenju24 november 2013 22:44
Dat kan je ook met een marktonderzoek, dat is ten eerste professioneler en ten tweede geeft het je een minder slechte naam.
Wat is nog vervelender dan reclame? Inderdaad, marktonderzoeken.
Anoniem: 449164
@mashell25 november 2013 23:09
Maar dat geeft je geen slechte naam, dit wel.
Waarom?
Je hebt toch zelf toestemming gegeven toen je de 'smart' TV aanzette en op alle OK's hebt geklikt die voor je langs kwamen?
Alleen al als je op android (daar draaien ze op) Skype installeert verklaar je al dat al je data van google en microsoft zijn, en dat ze op alle aangesloten randapparaten zoals o.a. USB harde schijven (staat er echt in, ik heb 't dan ook NIET geinstalleerd) mogen kijken.
Mensen moeten dus niet zeuren als die dingen dan ook echt gaan gebeuren.
Gewoon die TV terugbrengen en zeggen dat je niet was verteld dat je al je privacy moet afgeven zodra je dat ding aanzet en dat je dat niet accepteert.
Geld terug.
Klaar.

Edit: miste een woordje (dat)

[Reactie gewijzigd door arcadios2007 op 24 november 2013 14:37]

[...] Mensen moeten dus niet zeuren als die dingen dan ook echt gaan gebeuren.
[...]
Probleem was dat het ook doorgestuurd werd wanneer je niet accepteerde, of bewust de feature uit zet.
Eerst accepteren en dan de 'feature' proberen uit te zetten? :?

Ja, ik snap wat je bedoelt. Ervoor kiezen om alles niet naar LG maar wel naar Google en Microsoft te sturen... |:(

Nee, echt, dat werkt toch helemaal niet?
Mensen moeten gewoon die troep niet accepteren met dat soort voorwaarden.
Weg met die TV, weg met dat Android, en laat ze maar terugkomen als ze 't doorhebben.
Of idd accepteren dat een bedrijf je 'gratis' een OS (Android) en applicaties (Skype etc.) 'geeft' maar er wel eventjes al (en steeds meer van) je persoonlijke gegevens wil hebben.
Voor niets gaat toch alleen maar de zon op? Dat weten mensen toch gewoon?

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door arcadios2007 op 24 november 2013 15:21]

Bij een Google- of Facebook account ben ik het met je eens, dat je zelf als klant onderdeel van het product bent.
Echter bij de aanschaf van een TV heb je eerst een flinke stapel geld neergeteld en is er dus zeker geen sprake van "gratis".
Je hoeft ook geen licentie te accepteren om een toestel te gebruiken en wanneer je een bepaalde feature "verzamel al mijn kijkgedrag" uit zet, wil dat niet zeggen dat de fabrikant het alsnog mag verzamelen.
Dat het een opt-out is, is al erg zat, maar dat je als klant compleet genegeerd wordt is gewoon schandalig.
Je hebt helemaal gelijk.
Vaak heb je niet eens de mogelijkheid om niet op ok te klikken, of oh, alleen kan je dan de helft niet meer gebruiken (cynisch mode)
Dat hebben ze vandeweek al verklaard maar dat was zeker niet wat je horen wou ?

Komop mensen stop net zeiren we weten waarvoor de metadata verzameld werd (een niet afgemaakte functie.
Mensen zeuren maar al te graag maar luistere naar wat er daadwerkelijk gezegt word ho maar.

Het enigste wat er te zeggen valt is dat het niet goed beveiligd was de rest is allemaal zeuren om te zeuren.

LG geeft een software fout te minste toe een bedrijf als apple Zou doodleuk doen alsof het probleem niet eens bestaat en de klant negeren.
Dus gewoonn afwachten ipv meteen van het dak scheeuwen en de firmware update instaleren...

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 24 november 2013 21:10]

Als je eerst in een video zegt dat het gebruikt kan worden voor advertentiedoeleinden, is het geen foutje, maar een bewust gemaakte keuze waar ze nu onder uit proberen te komen
En daar hebben we Apple weer, zelfs in een topic over TV's :)
Misschien gaat het om delen van een 1 of andere testfirmware, ik kan me indenken dat wanneer de televisies getest wordt dat dit soort logs worden bijgehouden en worden verstuurt naar een server voor analyse. En ja laten we gelijk weer gaan beginnen met het uitdelen van boetes. |:(

Edit: Het ging dus om een functie waarbij er meer metainformatie kon worden opgehaald over de content die werd bekeken, maar deze functie is nooit volledig geïmplementeerd. Gewoon een foutje dus, maar halen jullie alvast de alu-hoedjes weer van zolder.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 24 november 2013 12:36]

Edit: Het ging dus om een functie waarbij er meer metainformatie kon worden opgehaald over de content die werd bekeken, maar deze functie is nooit volledig geïmplementeerd. Gewoon een foutje dus, maar halen jullie alvast de alu-hoedjes weer van zolder.
Dat is een goede verklaring. Heb je daar een bron voor?
De vraag is natuurlijk: stond het in de Terms & Conditions waar iedereen mee akkoord is gegaan zonder lezen?
De vraag is natuurlijk: stond het in de Terms & Conditions waar iedereen mee akkoord is gegaan zonder lezen?
Die Terms moeten dan voordat de aankoop van de TV plaatsvindt duidelijk aan jou te lezen zijn gegeven, anders gelden ze niet.

Daarna moeten ze voldoen aan de privacy wetgeving anders gaat die vlieger nog niet op. Kansloos dus.
Nee hoor, je kan een toestel prima gebruiken zonder de smart tv opties.
Je kan een auto ook prima als opslag gebruiken.
Als je er een koopt en in het handschoenkastje een EULA vindt waarop staat dat je alleen mag rijden als je daarmee akkoord gaat dan accepteer je dat ook niet.

Het gaat er om wat je er van mag verwachten op moment van aankoop. Wat je mag verwachten is alles waar hij voor aangeprezen is, dus ook de smarttv opties.
Wat je niet hoeft te accepteren zijn dan vervolgens voorwaarden die voor jou verborgen waren op moment van aankoop.

Niet in overeenkomst, dus niet geldig, dus in de prullenbak daarmee. Dat doet niet af aan je rechten, met name je recht op privacy.
Dat ding schend je privacy. Je bent daarmee niet akkoord gegaan. Reden voor ontbinding van de verkoop.
Als dat zo was waren ze direct al in overtreding als het gaat om prive data. Je moet akkoord gaan ja anders kan je niet verder maar dat wil niet zeggen dat ze zomaar mogen bepalen wat ze met jouw data doen ook niet als ze daarmee denken toestemming daarvoor te hebben.
Dan zou LG dat wel als argument hebben gebracht denk ik.
Raar verhaal weer.
Wat heeft een TV-fabrikant eigenlijk überhaupt te maken met wat jij kijkt? Krijg je dan straks van de fabrikanten ook nog eens apart reclame om je oren bovenop de reclames van de zenders zelf?

Die irritante verzamel-/analysedrift komt me onderhand de neus uit. En de reclames ook trouwens.
Ik snap best dat er via reclames een hoop inkomsten binnen (moeten) komen maar het is onderhand bijna alleen maar reclame.

TV kijken doe ik trouwens sowieso al vrijwel niet meer. Zwaar irritant al die programma's tussen de reclame door ...
10 min film, 4 min reclame, straks in de film, 4 min reclame, 20 min film, 8 min reclame, 20 min film, 4 min reclame, straks in de fim, 4 min reclame, 10 min film, 8 min reclame, 15 minuten Hart van Nederland, 4 min reclame, straks in de film, straks in HvN, 4 min reclame, 15 minuten Hart van Nederland, 8 min reclame, 15 minuten laatste stuk film.
"En, hoe vond je de fim?" ... "Nah, met moeite!" .... Jeej! Wat een feest toch om TV te kijken.

En dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteit van de zoveelste (reality)soap, talentenjachten en de gekleurde journalistiek. Zelfs de zogenaamde informatieve zenders gaan helemaal nergens meer over. Zenders als Discovery en National Geographic sterven van de sensatiezucht, herhalingen en reclame.

Zelf de live evenementen zoals de F1 (wat ik inmiddels ook al een tijdje niet meer kijk) worden doodgegooid met reclameblokken. Echt leuk als er dan iets spectaculairs gebeurt.

Van de week kreeg ik voor de verandering een paar uur TV op de achtergrond mee. Tegen de tijd dat het volgende reclameblok er weer is, is je IQ al met een punt gedaald. Ik snap wel dat NL er zo niet slimmer op wordt.

[Reactie gewijzigd door VOODOO_WILLIE op 24 november 2013 17:06]

Tip: Nederland 1 tot en met 3, Belgie 1 en 2, BBC 1 t/m 4...

Je ontkomt niet aan het "je moet NU kijken en niet als je zelf wilt" van TV maar reclame is toch echt een kwestie van welke zenders je opzet.
Ik moet toegeven dat ik ook daar al lang niet meer naar gekeken heb maar ook daar ging de kwaliteit lang geleden al hard achteruit. En als ik zo in de programmagids kijk is het nog steeds niet al te best. Het enige is dat op die zenders inderdaad je programma niet gesloopt wordt door de reclames.
Je zou bijna zeggen dat het Sinterklaasjournaal nog het meest interessant is ...

Uiteraard ligt het ook aan wat je leuk vindt maar het is mij vrijwel allemaal veel te oppervlakkig of nietszeggend. Ik zit niet te wachten op het ge-"eh" van zogenaamde topsporters die ook mee moeten praten. Of de ruzies binnen een familie. Of de de zoveelste schreeuwsoap waar alles waar ik een hekel aan heb wordt vergoeilijkt.
Ik zit ook niet te wachten op uren herhaling van dingen die al gezegd zijn als er weer eens zogenaamd wereldnieuws is. Ze zijn in staat om een hele avond te vullen met het wachten op de uitslag van het ziekenhuisonderzoek als Erben Wennemars zijn grote teen heeft gestoten.

Of het gaat over ellende. Zelfs in zogenaamd leuke programma's wordt je geconfronteerd met de ellende van anderen. Want stel je voor dat je eens onbezorgd van entertainment kan genieten. Er is altijd wel aandacht voor de arme hongerbuikjes hier of de zielige slachtoffertjes daar.
Begrijp me niet verkeerd hoor: het is vreselijk wat er in de wereld gebeurt maar moeten we daar bij iedere gelegenheid maar aan herinnerd worden? Moeten wij ons soms altijd maar schuldig voelen omdat we het zelf "zo goed" hebben?

Of het gaat over sport ... naja ... voetbal dan voornamelijk. Dat achterlijke spelletje wat zo doorgestoken kaart is als het maar kan. En dan met de voorbeschouwing en de nabeschouwing. En de nabeschouwing van de nabeschouwing. En de hoogst intelligente opmerkingen van de trainers en spelers. "We hebben niet hard genoeg gelopen" ... Tja, lekker belangrijk, wanneer gaan jullie dat dan eindelijk wel eens doen? Die miljoenen die jullie verdienen lijken me toch motivatie genoeg of niet?
"Als we raak hadden geschoten hadden we gewonnen". O joh? "We krijgen een doelpunt tegen dus dan zijn de spelers ineens depri en komt de klad erin, logisch toch?" Ik weet niet, maar ik zou dan wat harder mijn best gaan doen ... zeker voor dat salaris ...
Ach laat ook maar ...

Waar is bijvoorbeeld de tijd gebleven dat er nog goede documentaires waren waar je ook nog wat van kon leren? Of over een persoon die ook daadwerkelijk wat heeft betekend voor de wereld?

Maar goed. Zo kan ik nog wel een paginaatje of wat doorgaan maar dan heb ik straks de grote vereniging van omroepen voor m'n deur staan omdat niemand meer zin heeft om TV te kijken ;)
Tegenlicht en Zembla ;)
Nou, vooruit dan maar weer. Maar dat is het dan ook wel zo'n beetje. ;)
Anoniem: 557373
24 november 2013 12:58
Begrijp ik nou goed dat wanneer men een nieuwe (LG) Smart TV aanschaft er advertenties worden weergegeven? Ik mag hopen dat als dat zo is je wel een flinke korting krijgt van LG. Ik zou het niet accepteren dat mijn nieuwe TV advertenties laat zien. Net als dat ik het niet vind kunnen dat b.v. Windows 8 ook advertenties laat zien in de Apps die van Microsoft zelf zijn. Ik betaal ze toch al voor Windows? Waarom moeten er advertenties in mijn weerbericht? Het lijkt erop dat Samsung ook advertenties aanbied, zowel in Apps als op het hoofdscherm (waar extra voor betaald moet worden).
Gaat ongetwijfeld over in feite banner ads in de smart tv functionaliteit. Voor die functies betaal je ook geen flikker, zitten er gewoon gratis bij.
Hoe weet jij dat de klant niets betaald voor het Smart TV gedeelte? Mooie aanname.
"I did not have sex with that woman!" Natuurlijk niet Bill. LG gedraagt zich nu een beetje als Bill Clinton. We weten allemaal dat ze het wel gedaan hebben, en toch maar volhouden dat ze het niet gedaan hebben. Is dat niet een trekje van een pathologische leugenaar?
Hoe kun je dit blokkeren dan ?
Netwerkkabel eruit ;)
Je smart TV als normale TV gebruiken.
Anoniem: 256386
24 november 2013 22:44
Wat een slap verhaal. Het ongeneerd graaien in je privacy moet eens ophouden en flinke boetes geven. In de honderden miljoenen.
Boetes helpen niet. Gewoon per direct opdoeken die toko. En dan de hoofdverantwoordelijke gelijk levenslang de bak in.
Ik vind dat LG mij moet compenseren met een leuke smartphone ofzo :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee