LG: nieuwe firmware voor Smart TV verhelpt privacyprobleem

LG is begonnen met het uitrollen van een firmware-update voor Nederlandse tv-modellen die over Smart TV-functionaliteit beschikken. In de algemene voorwaarden zou echter nog steeds staan dat LG nog steeds gebruikersgegevens mag verwerken.

Het Smart TV-platform van LG kwam onlangs in opspraak toen bleek dat de software warme belangstelling had voor privacygevoelige gebruikersgegevens. Zo werd naast het zapgedrag ook data over bestandsnamen op usb-sticks en nas-apparaten verzameld en zonder enige encryptie naar een server van LG gestuurd. LG erkende niet veel later dat bepaalde televisiemodellen met Smart TV-functionaliteit gegevens over gekozen tv-kanalen en bestandsnamen van mediabestanden verzamelt en verstuurt. De fabrikant zou de data echter niet actief inzamelen. Een firmware-update zou het probleem moeten verhelpen.

Inmiddels is LG begonnen met het uitrollen van een firmware-update. LG laat aan Tweakers weten dat door de Nederlandse firmware-update 'Smart TV voor de Nederlandse markt in het geheel geen gebruiksinformatie meer doorstuurt'.

Na installatie van de update dienen de algemene voorwaarden opnieuw geaccepteerd te worden. Volgens LG zijn de algemene gebruikersvoorwaarden voor het Smart TV-platform ten opzichte van de vorige versie niet veranderd. In een reactie op de firmware-update laat tweaker en LG-bezitter The Eagle weten dat dit inderdaad het geval lijkt, en dat in de voorwaarden nog steeds te lezen is dat LG gegevens over het gebruik van Smart TV mag doorsturen. Volgens de tweaker zou LG door het opnieuw laten accepteren van de gebruikersvoorwaarden zich nog steeds het recht voorbehouden om gebruikersdata te verzamelen. LG bracht eerder video's uit waarin het adverteerders wilde lokken.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

28-11-2013 • 17:48

33 Linkedin

Submitter: Raven

Reacties (33)

Wijzig sortering
Aangezien ik met naam en toenaam genoemd wordt, even iets nuanceren :)
De update krijg je zo binnen, daar hoef je niks voor te accepteren en daarna wordt niks meer doorgestuurd naar LG.
Echter, als de update geïnstalleerd is en je wilt het Smart gedeelte in (de LG apps, smartshare, etc), DAN moet je de AV opnieuw accepteren. En daar staat dus in dat LG alsnog mag doorsturen naar derden.

Dat er niet meer doorgestuurd wordt nu is goed. Dat er doorgestuurd weer niet. Dat het kennelijk zonder notificatie door LG weer geactiveerd kan worden en dat je er op basis van de SV dan al mee akkoord bent, is ronduit schandalig te moemen.
Ik zal vanavond m'n 32LM620S eens bekijken. Gister wel de firmware binnen. Ik zag een ander startscherm als het CI+ moduul gecontroleerd word, twee extra korte mededelingen. Ook zal ik een aflevering op uitzending gemist bekijken en in de logs van Untangle kijken wat er wel of niet doorgegeven word.

Het is inderdaad niet goed te praten dat LG simpelweg in de AV zet dat het doorzenden wel mag terwijl je het niet wil...
Gaat College Bescherming Persoonsgegevens deze kwestie nog grondig onderzoeken? Heeft Tweakers.net aan CBP gevraagd wat hun mening/bevinding is in deze kwestie?

Ik vermoed dat LG iets heeft gedaan waarbij een boete geheel op z'n plaats is.
Ik blijf het belachelijk vinden dat ik bij de aanschaf van een TV met Smart opties ook direct advertenties voor mijn neus krijg. En nu niet zeggen dat de Smart functie een extra is en je daar niets voor betaald. Je betaald er wel degelijk voor. Samsung en LG verkopen advertentie ruimte op het begin scherm van de Smart TV. Dit is belachelijk en ik zal dan ook geen nieuwe TV die voorzien is van advertenties in de menu's aanschaffen. Net als dat ik geen zaken doe met bedrijven die dure 0900 nummers hanteren, ik vind 1x betalen wel genoeg. Helaas denkt niet iedereen daar zo over.
Ik kan zelf kiezen met welk scherm mijn Samsung TV opent. De mijne opent met het TV overzicht waar ik het gekozen kanaal Live zie en dan wat thumbnails van andere zenders er omheen. Geen enkele reclame. Althans, ik denk niet dat Lingo heeft betaald voor het thumbnailtje wat ik nu voor 1HD zie.
Als je dat via Smart TV doen kan dan doe je goed! Ik heb het echt puur over dat je geen Smart TV kan gebruiken zonder ook advertenties voor je neus te krijgen. Als ik Samsung mag geloven is het niet mogelijk de advertenties te missen:
PIA is an advertising area located in the Smart Hub, Samsung SmartTV’s home screen that all users have to visit in order to access SmartTV contents.
Heb je de TV geroot? Dat is nog wel een optie voor ons Tweakers natuurlijk! Alle nieuwe Samsung TV's draaien gewoon Linux onder de motorkap.

[Reactie gewijzigd door 557373 op 28 november 2013 18:50]

Waar zit die PIA precies? Als ik op de Smart Hub knop druk opent deze in het "On TV" scherm dat ik zojuist beschreef. Daar is geen reclame te zien. Mijn TV start ook altijd op met dit scherm, dat heb in Menu > Smart Features > On TV Settings > Autostart zo ingesteld.

Ik heb net even flink zitten bladeren en zie wel functies als "What's Hot" en "Films and TV Shows - Recommend" die misschien verkapte reclames bevatten. Moet toegeven dat ik me normaliter beperk tot On TV, Recorded TV en de Netflix app.

Geroot heb ik hem niet. Misschien wel interessant om daar eens naar te kijken.
Er staan plaatjes op de link in mijn eerste post, de locaties zijn afhankelijk van je SmartHub versie zo te zien. Ik heb nog een non-smart Samsung en deze kan na rooten direct naar een USB stickie TV opnemen b.v. Op deze pagina vind je veel informatie en een forum. Het is leuk speelgoed :P
Geen van die plaatjes komt overeen met mijn TV. (Samsung F8000 van dit jaar.)

Bedankt voor de link naar SamyGO.
Als je Netflix gebruikt heb je sowieso je recht op privacy al verspeeld. Hoef je je dus geen zorgen meer te maken over je TV 
Heb je de TV geroot? Dat is nog wel een optie voor ons Tweakers natuurlijk! Alle nieuwe Samsung TV's draaien gewoon Linux onder de motorkap.
Inderdaad. Was vd week bij Saturn en daar stond een TV met linux boot logging er op en dat eindigde in een foutmelding. TV kon niet verder booten |:(

Voor mij ook geen smart TV.
Privacyprobleem? Waarom zou je zonder duidelijke te vragen dit soort gegevens verzamelen?
Dit is geen probleem maar gewoon met opzet.
Onbegrijpelijk dat sommigen de posts van benjamin94 en xpnu met irrelevant of zelfs ongewenst beoordelen. Het is namelijk een bijzonder fletse formulering die Tweakers hier gebruikt.

Bij 'probleem' denk je als lezer dat een fabrikant een foutje heeft gemaakt. Dat iets over het hoofd is gezien, niet helemaal werkte zoals de bedoeling was en zoals de gebruiker mocht verwachten. Verhelpen van een slordigheid, oplossen van een niet-werkende functie.

Het echte 'probleem' is dat de software juist uitermate goed functioneerde, maar dan wel zoals LG voor ogen had. Er is geen sprake van dat er iets vergeten was ofzo, er is juist iets ingebouwd dat klantengegevens jat. En dat doe je bewust. Dat is geen 'probleem' dat je over het hoofd ziet, en 'hé kijk nou toch eens wat hier is gebeurd, hebben we als LG zomaar opeens per ongeluk een gegevens-steel-functie ingebouwd'. Dat is willens en wetens gedaan, en dat als privacyprobleem afdoen is erg mild geformuleerd.

Feitelijk wellicht juist, maar de titel is zo veel te goedmoedig. Alsof er een onschuldige bug is opgelost. 'Verhelpt een probleem'. Voor LG werd het echter pas een probleem nadat iemand er achter kwam en het naar buiten bracht, terwijl ze volgens hun eigen voorwaarden zelfs nu nog steeds gebruikersgegevens mogen verzamelen.
Helemaal mee eens, LG zag/ziet het verzamelen van gegevens als waardevol en doen dat met alle opzet. Nu worden ze erop aangesproken en wordt het onder de noemer fout gestopt. Het kost een hoop werk om de software zo te schrijven om gegevens te verzamelen, dus dit is 100% bewust.

Overigens is dit geen onbekend fenomeen. Er zijn al veel meer nieuwe aziatische fabrikanten beticht van dit soort zaken. Huawei, Samsung, TP vision, ze nemen het allemaal niet zo nauw met de regels omtrent het verzamalen van data.
Bij "probleem" denk ik aan iets wat niet zo hoort/moet en dat is het dus inderdaad ook gewoon. Als het gewoon om een "foutje" ging dan heette het wel een vergissing of wellicht zelfs een bug.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 29 november 2013 04:32]

Het Smart TV-platform op LG-televisies zou onder andere bestandsnamen op usb-opslagmedia en gekozen televisiezenders doorspelen aan servers van LG, zelfs als deze optie is uitgeschakeld. Daarbij wordt de privacygevoelige data bovendien onversleuteld doorgestuurd.
Dat een 'feature' als deze met opzet wordt ingebouwd door een fabrikant staat als een paal boven water. Als je echter het bronartikel er nog even op naslaat was het probleem dat er teveel informatie werd doorgestuurd, ook als je er als gebruiker voor had gekozen dat deze informatie niet verzameld mocht worden. Zoals The Eagle op het GoT al laat weten, deze informatie wordt nu niet meer door LG verzameld en doorgestuurd en daarmee is het probleem (voor nu) opgelost.

Dus ja, ook al kiest een fabrikant er bewust voor een bepaalde feature in te bouwen, dan nog is het zeer goed mogelijk dat de bewuste feature niet geheel werkt zoals de fabrikant voor ogen heeft en dus voor problemen zorgt.
Uiteraard deden ze dat opzettelijk, maar het werd pas een probleem nadat het bekend was geworden.
Ik vind dit echt smerige praktijken (mening). Een beetje de gehele NAS en USB-sticks doorsnuffelen en vervolgens doorsturen. Wat ik kan begrijpen is dat er een soort cache is, dat daardoor de mapjes sneller laden e.t.c. maar dan vervolgens onversleuteld doorsturen, gaat echt te ver. Als je het uitschakelt en het stiekem vergaren gewoon doorgaat is toch echt niet te begrijpen, het is allemaal opzet. Wat heeft LG er mee te maken wat ik allemaal op mijn NAS zet, stelletje voyeurs.
Algemene voorwaarden die je moet accepteren anders krijg je de update niet ? :X
Krijg je die vraag dan ook als je je nieuw gekochte TV voor het eerst aanzet. ?
En wat gebeurt er als je "Nee" antwoord ?

Zoiets jeukt verschrikkelijk bij me. Ik zou gelijk de neiging hebben het ding terug te brengen naar de winkel. "Hij doet het niet, hij vraagt alleen maar of ik akkoord ga met onacceptabele voorwaarden en als ik nee zeg stopt ie er mee. Dat is niet wat jullie me verkocht hebben."
Ik ben bang dat ze hem dan fixen voor je door op de JA knop te drukken..
En wat nou als je de nieuwe voorwaarden niet accepteerd? Geeft LG je dan het volledige aankoop bedrag terug? Waarom zou je uberhaupt voorwaarden moeten accepteren voor iets dat je koopt.?
Slechte zaak LG.
Anoniem: 557769
28 november 2013 20:17
Samsung dan?

Onderstaand las ik in de beschrijving van een Samsung Smart tv uit de 6 serie.....

" *S Recommendation werkt mogelijk niet zonder uitdrukkelijke toestemming tot verzamelen en gebruiken van persoonlijke informatie "

Het staat er echt!
(BestBuyShop)
Is er ergens terug te vinden een change log wat de veranderingen zijn van de nieuwe firmware.
Als je op Youtube filmpjes kijkt of ergens anders houden ze ook bij wat je kijkt.
Op alles andere denkbare apparaten met internet gebeurt dit al jaren, maar met TV's is het opeens een probleem.
Je geeft zelf eigenlijk al de reden waarom dit een probleem is: Op het Internet gebeurd dit al jaren. Bij TV's niet.

Zolang je aan verwachtingen van mensen voldoet is alles OK, ga je daarvan afwijken dan kun je men blij verassen of, in dit geval, teleurstellen.
want daar verwacht je zoiets niet, en wie leest er nu een algemene voorwaarde, (pleas geen Southpark reacties).. want niemand leesta alle terms of services, algemene voorwaarde bij alles.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee