Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

De 14"-Chromebook van HP: poging twee

09-12-2013 • 08:00

155

Multipage-opmaak

Inleiding

Eind juli publiceerden we een test van HP's eerste Chromebook. Met de Pavilion-laptop zette HP niet alleen zijn eerste stappen op het Chrome OS-pad, het was ook de eerste Chromebook met een 14"-scherm. Ondanks deze eigenschap wist de laptop van HP zich niet voldoende te onderscheiden van zijn concurrenten. Van een echte aanrader was geen sprake, vonden we, vanwege de goedkope uitstraling, het matige toetsenbord, de matige trackpad en de hoorbare ventilator. Het leek erop dat HP zich er gemakkelijk vanaf had gemaakt met zijn eerste Chromebook.

Wie daardoor de indruk had dat HP het uitbrengen van Chromebooks er maar een beetje bijdoet, komt bedrogen uit. De fabrikant blijkt Chromebooks na zijn eerste gemakzuchtige release wel degelijk serieus te nemen. Sterker, de ceo van HP, Meg Whitman, gaf onlangs aan alternatieve besturingssystemen als Chrome OS stevig te omarmen, omdat Microsoft een directe concurrent van HP is geworden.

Het eerste resultaat van die hernieuwde focus is een tweetal Chromebooks die in samenwerking met Google zelf zijn ontworpen. De Chromebook 11 en Chromebook 14 zouden veel meer Googles visie van de beste laptops voor het web moeten belichamen. De Chromebook 11 kende alvast een slechte start; de laptop werd uit de handel gehaald wegens oververhitting van de lader.

Wij testten de Chromebook 14 om te kijken of dit model de matige indruk van de Pavilion Chromebook kan doen vergeten.

HP

Uiterlijk en indruk: dik in orde

Waar je bij Chromebooks nog steeds aan een soort opvolgers van netbooks denkt, krijgen we bij de Chromebook 14 opnieuw de indruk met een volwaardige laptop van doen te hebben. Die indruk hadden we bij HP's Pavilion Chromebook ook al, maar er is bij de opvolger een groot verschil. Waar het bij de Pavilion direct duidelijk was dat het om een goedkoop model ging, komt de Chromebook 14 heel luxe over.

Dat komt ten eerste door het oppervlak van de behuizing. De Pavilion Chromebook was volledig spiegelend zwart, tot aan de schermranden en ondergrond van het toetsenbord toe. Onze test-Chromebook 14 is volledig mat wit en dat ziet er in onze ogen veel beter uit, terwijl een ander voordeel is dat vingerafdrukken minder snel opvallen. Het oppervlak is stroef en de laptop ligt daardoor lekker in de hand. Overigens brengt HP ook mintgroene en rozerode versies uit. Het deel rond het toetsenbord is metallic grijs.

HP Chromebook 14

Waar we de Pavilion-behuizing op tal van plekken flink konden indrukken, voelt HP's nieuwe 14"-Chromebook overal lekker stevig aan. De afwerking is bovendien dik in orde; alle naden sluiten goed op elkaar aan. De extra stevigheid is bijvoorbeeld te zien bij het schermscharnier. Waar het scherm van de Pavilion met twee smalle scharnieren aan de body bevestigd was, heeft HP bij de nieuwe Chromebook voor een breed scharnier gekozen, dat het scherm veel steviger op zijn plek houdt.

Het ontwerp spreekt bovendien meer aan. HP gebruikt een meer wigvormig design. De laptop loopt naar voren meer spits toe. Dit geeft de Chromebook 14 een stoer uiterlijk. De laptop kan zich met zijn uiterlijk en stevigheid al met al meten met 13,3"- en 14"-laptops die een stuk duurder zijn.

HP Chromebook 14

Ten opzichte van andere Chromebooks blijft het wel een zwaargewicht en de extra aandacht voor de behuizing brengt zelfs een gewichtstoename ten opzichte van zijn voorganger met zich mee. De dikte is bijna 21mm, waarmee de laptop dikker is dan ultrabooks anno 2013. Het gewicht van 1,85 kilo is ook hoger dan dat van ultrabooks. In deze prijsklasse zijn het echter prima waardes; ultrabooks zijn minstens twee keer zo duur.

HP Chromebook 14HP PavilionGoogle PixelAcer C7Samsung XE303
Scherm 14", 1366x768 14", 1366x768 12,85", 2560x1700 11,6", 1366x768 11,6", 1366x768
Dikte 2,06cm 2,06cm 1,62cm 2,74cm 1,75cm
Gewicht 1,85kg 1,72kg 1,52kg 1,38kg 1,1kg
Prijs< Onbekend Onbekend $1299,- Onbekend Onbekend

HP Chromebook 14

Op het toetsenbord en de trackpad van de Pavilion hadden we het nodige aan te merken. Voor een goede webervaring, wat Google toch wil bereiken met Chromebooks, is een goede invoercombinatie onmisbaar. Blijkbaar heeft Google HP van dit principe weten te overtuigen.

HP heeft de irriterende trackpad met puntjesreliëf van de Pavilion namelijk overboord gegooid en nu een verbazingwekkend fijne touchpad gebruikt. Het oppervlak is groot genoeg en registreert de vingerbewegingen accuraat. Ook heeft de geïntegreerde muisknop een fijne klik, wat een zeldzaamheid is bij goedkope laptops. Als we een kritiekpunt moeten noemen, maar dan zijn we echt aan het zoeken, dan is het oppervlak iets te glad. De touchpad is echter van hogere kwaliteit dan dat van menige duurdere laptop.

Wat voor de touchpad geldt, is ook van toepassing op het toetsenbord. De witte toetsen typen lekker weg; ze bieden voldoende travel en feedback. Het gaat om een eilandtoetsenbord met witte toetsen. Typen met vieze vingers, bijvoorbeeld als je net de krant gelezen hebt, is dus niet aan te raden, vanwege zichtbare zwarte vlekken. Het toetsenbord heeft een sobere lay-out en beschikt over de specifieke Chrome-knoppen voor zoeken, refreshen, pagina-verder en -terug en fullscreen.

HP Chromebook 14

Hardware: toereikend

Specificaties van de hardware doen er niet zoveel toe bij Chromebooks, vindt Google. De specificatiepagina's op de Chromebook-site zijn dan ook erg summier. Een beetje gelijk heeft het bedrijf wel; met Chrome OS ervaar je niet zoveel verschil in gebruikservaring tussen een dikke quadcore en een Celeron als met Windows. Wel adviseert Google fabrikanten bijvoorbeeld om een ssd te gebruiken voor snel starten. Het bedrijf raadt daarbij een opslaghoeveelheid van 16GB aan, om de kosten te drukken, maar vooral ook om te stimuleren dat gebruikers de onlineopslagdiensten van Google gebruiken. Gebruikers krijgen hiervoor standaard 100GB onlineopslag bij hun aanschaf.

De Chromebook 14 heeft dus ook een ssd van 16GB. Verder is er 2GB 1600MHz ddr3. Dat lijkt weinig anno 2013, waarin 4GB gemeengoed is bij laptops, maar is ruim voldoende om het browserbesturingssysteem vlot te draaien.

HP Chromebook 14

Het belangrijkste hardwareonderdeel is de processor. De meeste Chromebooks zijn tot nu toe met relatief goedkope Intel-processors uitgerust, behalve de Pixel van Google zelf, die een Core i5 had, en de Samsung XE303 met Samsungs eigen Exynos ARM-soc. De Chromebook 14 heeft een goedkope Celeron 2955U. Dit is een recente dualcore van Intel zonder ondersteuning voor HyperThreading en zonder Turbo Boost. De kloksnelheid bedraagt 1,4GHz en de geïntegreerde gpu is de HD Graphics.

Het gaat om een Haswell-processor en deze recentste processorgeneratie van Intel biedt vooral verbeteringen op het gebied van verbruik. De tdp van deze 22nm-chip is 15W. Voor veel verbeteringen van de accuduur zijn optimalisaties van het besturingssysteem nodig. Apple en Microsoft hebben OS X Mavericks en Windows 8.1 bijvoorbeeld geoptimaliseerd voor Haswell. We zijn benieuwd welke accuduur de Chromebook 14 met zijn Celeron 2955U biedt.

HP Chromebook 14

De Chromebook heeft ondersteuning voor dualband-wifi 802.11a/b/g/n en bluetooth 4.0. Aan de linkerkant zitten hdmi, twee usb 3.0-poorten en een audio-in-en-uitgang. In de rechterzijkant zitten een usb 2.0-poort en een sd-geheugenkaartlezer.

HP Chromebook 14 HP Chromebook 14 HP Chromebook 14 HP Chromebook 14

De laptop wordt door zijn zuinige processor nauwelijks warm. Ook als we een grafische browserbenchmark tien minuten lang laten draaien, blijft de laptop erg koel. Wel is de ventilator dan duidelijk hoorbaar. De ventilator laat zich niet alleen bij zware werklasten van de processor horen, maar ook op willekeurige tijden terwijl de laptop in idle-modus niets staat te doen.

Browsertests: aanzienlijk verbeterd

Het probleem bij Chrome OS is dat het lastig is een indicatie te geven van de prestaties van Chromebooks, omdat er nog geen goede benchmarks zijn. Uiteraard zijn er wel browserbenchmarks en die lijken uitermate geschikt voor het testen van de laptops, aangezien Chrome OS niet veel meer is dan een browser. Het lastige is dat het noodzakelijk is om alle Chromebooks dan te testen met dezelfde versie van Chrome OS; een flinke upgrade van het besturingssysteem kan aanzienlijke verschillen in resultaten opleveren. Aangezien Chrome OS automatisch wordt bijgewerkt, is het niet eerlijk als oudere, maar wellicht snellere laptops een lagere positie krijgen omdat de resultaten verouderd zijn.

Gelukkig konden we over drie concurrerende Chromebooks beschikken. De HP Pavilion Chromebook zat daar helaas niet bij, dus die resultaten gebruiken we niet. Wie toch een indicatie wil hebben: de Pavilion scoorde in alle tests ongeveer als de Acer C7, die dezelfde processor heeft.

We werkten alle Chromebooks bij naar stable versie 31 van Chrome OS en draaiden de browertests verschillende keren. Opvallend was dat de Kraken-benchmark van Mozilla, die de tijdsduur van een reeks JavaScript-bewerkingen berekent, in alle gevallen betere tijden opleverde ten opzichte van oudere resultaten, maar dat zowel Peacekeeper van Futuremark als Browsermark lagere scores dan voorheen opleverde. Blijkbaar geven die benchmarks minder punten aan de nieuwere versies van het besturingssysteem, omdat dat bij bepaalde scenario's minder presteert.

Kraken 1.1
SysteemnaamProcessorIn milliseconden in ms, lager is beter
Chromebook Pixel Core i5-3427U
**
1769
Chromebook 14 Celeron 2955U
****
2734
Acer C7 Chromebook Celeron 847
******
4338
Samsung XE303 Chromebook Exynos 5250
*******
5377

De Haswell-Celeron van de Chromebook 14 presteert aanzienlijk beter dan de Celeron 847, die in de Pavilion Chromebook en de C7 van Acer zit, als het gaat om JavaScript-bewerkingen. Een Core i5 is nog wel een maatje te groot. Overigens zijn alle scores er in de laatste versie van Chrome enorm op vooruitgegaan in vergelijking met onze eerdere Chromebook-reviews.

Ook bij Peacekeeper van Futuremark zit de Chromebook 14 met zijn score dichter aan tegen de Google Pixel dan tegen zijn concurrenten in dezelfde prijsklasse.

BrowserMark
SysteemnaamProcessorIn punten, hoger is beter
Chromebook Pixel Core i5-3427U
*******
4834
Chromebook 14 Celeron 2955U
******
4383
Acer C7 Chromebook Celeron 847
****
2868
Samsung XE303 Chromebook Exynos 5250
****
2614

Browsermark laat een vergelijkbare scorelijst als Peacekeeper zien. De Chromebook 14 blijkt met de Celeron 2955U over een zeer capabele processor te beschikken.

HP Chromebook 14

Scherm: goedkoop

Wat het scherm betreft hebben we met HP-laptops tot nu toe niet zulke goede ervaringen, maar we hebben dan ook vooral goedkopere laptops van het bedrijf getest, op enkele Envy-modellen na. Ook deze Chromebook is als goedkoop te bestempelen, dus we verwachten geen superkwaliteit.

Het gaat om een glossy 14"-scherm met resolutie van 1366x768 pixels. De laptop heeft zoals alle laptops in deze prijsklasse een tn-paneel en we weten dat dit type schermen slechte kijkhoeken heeft.

HP Chromebook 14 kijkhoeken HP Chromebook 14 kijkhoeken HP Chromebook 14 kijkhoeken
HP Chromebook 14 kijkhoeken HP Chromebook 14 kijkhoeken HP Chromebook 14 kijkhoeken

De kijkhoeken zijn inderdaad niet om over naar huis te schrijven. Vooral als we het scherm 15 graden naar voren of achteren kantelen, zien we het bekende effect van de lichte en donkere waas optreden.

HP geeft een schermhelderheid van 200 nits op voor de Chromebook 14. Dat moet voldoende zijn voor binnengebruik, maar voor gebruik buiten of onderweg, met invallend zonlicht op het scherm, is het aan de krappe kant.

Schermhelderheid
Systeemnaamin nits, hoger is beter
Chromebook Pixel
*******
393
Chromebook 14
****
243
HP Pavilion Chromebook
****
240
Acer C7 Chromebook
****
218
Samsung XE303 Chromebook
****
209

HP doet zichzelf tekort, want we meten 243 nits. De Chromebook lijkt overigens hetzelfde scherm te hebben als de Pavilion.

HP Chromebook 14 color

De kleurreproductie is niet best. Geen enkele kleur komt in de buurt van de ideale waarden, maar dat geldt vooral voor blauw en rood. Bij duurdere ultrabooks met ips-schermen hebben fabrikanten hun kleurweergave inmiddels goed op orde; bij goedkopere modellen met tn-panelen blijft het behelpen.

HP Chromebook 14 wit

Ook de witbalans is slecht. De hoeveelheid groen schommelt rond de ideale waarde, maar blauw is sterk oververtegenwoordigd, terwijl er veel te weinig rood in de rgb-balans aanwezig is.

De Chromebook 14 heeft een scherm dat een net zo slechte beeldkwaliteit biedt als andere laptops met een tn-paneel en een vergelijkbare prijs. De Chrome OS-laptop weet zich hiermee dus niet te onderscheiden.

Accuduur: lekker lang

De Chromebook 14 heeft een accucapaciteit van 37Wh, net als de Pavilion-voorganger. We kunnen dus zien welke invloed de Haswell-Celeron op de accuduur heeft. Intel heeft zich bij Haswell vooral op energiebesparing gericht.

We hebben echter niet alle accutests van de voorgaande modellen opnieuw gedraaid. Het kan zijn dat Google zijn besturingssysteem ondertussen ook zuiniger heeft gemaakt, al is ons hierover niets bekend.

Accutest - video - 180cd/m²
SysteemnaamAccucapaciteitIn minuten, hoger is beter
Chromebook 14 37000mWh
*******
5 uur 33 min
Samsung XE303 Chromebook 30000mWh
******
4 uur 50 min
HP Pavilion Chromebook 37000mWh
*****
3 uur 54 min
Chromebook Pixel 59000mWh
****
3 uur 33 min
Acer C7 Chromebook 37000mWh
****
2 uur 50 min

De Chromebook 14 houdt het aanzienlijk langer vol dan de concurrenten deden ten tijde van hun release. Het verschil met de Samsung met Exynos-soc is meer dan 40 minuten.

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamAccucapaciteitIn minuten, hoger is beter
Chromebook 14 37000mWh
*******
7 uur 12 min
Samsung XE303 Chromebook 30000mWh
*****
5 uur 32 min
HP Pavilion Chromebook 37000mWh
*****
4 uur 56 min
Chromebook Pixel 59000mWh
*****
4 uur 42 min
Acer C7 Chromebook 37000mWh
****
4 uur

Bij het browsen is het verschil nog verder opgelopen. De HP houdt het maar liefst 7 uur en 12 minuten uit in onze test. Dat is een indrukwekkende score.

Specificaties en fotogalerij

HP Chromebook 14HP Chromebook 14HP Chromebook 14HP Chromebook 14HP Chromebook 14HP Chromebook 14HP Chromebook 14HP Chromebook 14HP Chromebook 14HP Chromebook 14HP Chromebook 14
Merk en uitvoering
Categorie Laptops
Merk HP
Serie Chromebook
Product HP Chromebook 14
Uitvoering q000ed
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 329,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 2 winkels
Eerste prijsvermelding zondag 27 oktober 2013
Overige specificaties
Laptoptype Notebook
Laptopextra's Cardreader, Webcam
Besturingssysteem Chrome OS
Kleuren Wit
CPU en moederbord
CPU-type Intel Celeron 2955U
Snelheid 1,4GHz
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal 14"
Schermresolutie 1366x768 (WXGA Wide)
Backlight Led: Edge-lit
Videochip Intel HD Graphics
Afmetingen en gewicht
Gewicht 1,9kg
Hoogte 20,6mm
Lengte 240mm
Breedte 344mm
Geheugen
Geheugengrootte 2GB
Maximum- intern geheugen 4GB
Geheugentype DDR3 (SODIMM)
Opslag
Hardeschijftype Solid State Disk
Opslagcapaciteit 16GB
Aantal SSD 1
Interfaces
Video uit HDMI
Verbinding (USB/FW) USB 2.0, 2x USB 3.0
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja

Alternatieven

4 van 5 sterren
OnbekendLaptops Samsung Chromebook XE303C12-A01NL
Samsung Chromebook XE303C12-A01NL

De XE303 is een capabele Chromebook van Samsung. Bijzonder is dat deze over een ARM-soc uit Samsungs eigen Exynos-stal beschikt, waarmee de laptop een aardige accuduur weet neer te zetten. Ook heeft de laptop een mat scherm. Het is vooral een alternatief voor wie de HP Chromebook 14 te groot en zwaar vindt.
linkSamsungs nieuwe Chromebook met Exynos vs Acer met Celeron

4 van 5 sterren
OnbekendLaptops Acer Chromebook C720P
Acer Chromebook C720P

Deze C720P van Acer is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar dat zal nog in het begin van december veranderen. De laptop beschikt over dezelfde Intel Celeron 2955U als de HP, maar de bijzondere eigenschap is het touchscreen. Let er daarbij wel op dat dit alleen bij de P-variant het geval is. De prijs in Nederland zal 349 euro bedragen.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Asus Transformer Book T100 Grijs
Asus Transformer Book T100 Grijs

Wie geen behoefte heeft aan Chrome OS, maar liever voor Windows gaat, kan deze Transformer als alternatief beschouwen. Asus levert veel waar voor de prijs. Het 10,1"-ips-scherm van deze Windows 8.1-laptop is los te koppelen, zodat het apparaat als tablet te gebruiken is. De processor is de Atom Z3740-quadcore, die een behoorlijke accuduur moet opleveren.
linkReview van de Asus Transformer Book T100 Grijs door redtails

Lenovo Thinkpad Edge E335 (NZT6ZMH)

Laptops met schermen van 13,3" of 14" en een prijs van minder dan 450 euro zijn er eigenlijk nauwelijks. Deze ThinkPad Edge van Lenovo is een uitzondering. De laptop heeft een AMD Kabini-apu, 4GB ddr3 en een harde schijf van 320GB, die op 7200rpm roteert.

Conclusie: ruim geslaagd

HP maakt met de Chromebook 14 een goede comeback. Waar de eerste Chromebook-poging van de fabrikant een gemakzuchtige release was, werpt de samenwerking met Google voor de nieuwe modellen zijn vruchten af. Op vrijwel alle terreinen is de laptop beter dan zijn voorganger. Alleen is het gewicht iets toegenomen en is de prijs een paar tientjes hoger. De voordelen wegen echter ruimschoots op tegen die twee minpunten.

De Chromebook 14 is voor een laptop in deze prijsklasse namelijk erg slank en stevig, en bovendien is hij fijn vast te pakken door de stroeve oppervlakken. De laptop is mat wit en dat ziet er fris uit. Met zijn wigvormige ontwerp is de laptop ook stoer. HP heeft, wat indruk en uiterlijk betreft, een laptop gemaakt die zich kan meten met veel duurdere ultrabooks.

De kwaliteit van het scherm is wel duidelijk van het niveau dat we verwachten in deze prijsklasse. Ten opzichte van andere Chromebooks kun je als voordeel zien dat deze HP met zijn 14"-scherm een volwaardige laptop is. Wie kleiner en compacter wil komt bij de alternatieven uit. De HP is in vergelijking met de andere Chromebooks een maatje groter, maar dat geldt ook voor zijn prestaties.

Die prestaties zijn dik in orde en vooral de accuduur is dankzij het gebruik van een Intel Haswell-processor aanzienlijk beter dan die van voorgaande generaties Chromebooks. Door te kiezen voor het kale Chrome OS, niet veel meer dan een browser met verschillende accounts, hebben fabrikanten wat te compenseren. Ze moeten de laptops een stuk beter maken dan vergelijkbare laptops met Windows met een lage prijs. Wie het moet doen met een browse-ervaring, wil dan immers wel een fijne browse-ervaring. HP en Google zijn daar met deze Chromebook 14 ruim in geslaagd.

Heb je je verdiept in Chrome OS, ken je de voordelen, maar vooral ook de beperkingen en ben je bereid de stap te wagen, dan is de HP Chromebook zeker een aanrader.

Pluspunten

  • Mooi en stevig ontwerp
  • Fijn toetsenbord, fijne touchpad
  • Lange accuduur

Minpunten

  • Matig scherm
  • Soms ook fan-geluid in idle-modus

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (155)

155
147
87
18
0
38
Wijzig sortering
Bij elk artikel over ChromeOS of een Chromebook staat ongeveer dezelfde discussie. Waarom dit als je ook een Windows laptop voor dezelfde prijs kunt kopen. Toch maar weer een aantal puntjes. De Transformer T100 is pas een tijdje uit en lijkt inderdaad een nieuwe generatie betaalbare Windows laptops met nieuwe Haswell processoren aan te kondigen, die ook qua snelheid bruikbaar zijn. Tot voor kort waren deze er echter niet. Goedkope Windows laptops waren ofwel groot en log, ofwel traag.
Tweede punt is dat ook deze nieuwe kleine Windows laptops nou niet echt geschikt zijn voor desktop werk (uitgebreide verslagen, fotoshop en al die dingen). Deze lichte laptops zijn met name bedoeld voor een beetje surfen op de bank, onderweg emails tikken en browsen. Dat kan met beide besturingssystemen prima en is bij beide systemen wifi voor nodig. Ik durf dan ook wel te stellen dat ook de Transformer T100 zonder wifi niet superfunctioneel is.
Gebruik zelf al een tijdje een Samsung ARM chromebook en dat bevalt me prima. Tegenover de wat mindere functionaliteit staat wel dat je een heel veilig systeem hebt dat snel opstart en instant on is na openen en verder ook makkelijk mee te nemen is. Voor spelletjes en dergelijke heb ik een Nexus 7 tablet.
Ik denk dat de Transformer T100 een geduchte concurrent is omdat deze beide zaken (laptop en tablet) verenigt. Ben benieuwd hoe Google hierop gaat reageren. Er is al touch functionaliteit in ChromeOS ingebouwd of gaan ze toch voor een combo van Android en ChromeOS in één apparaat.
Goedkope Windows laptops waren ofwel groot en log, ofwel traag.
Probleem voor Google is tot nu toe geweest dat ze niet zo traag waren. Natuurlijk zijn er slome Brazos/Atom netbookjes voor <250 euro, maar er zijn nu ook al een jaar of anderhalf Sandy/Ivy Bridge Celeron en Pentium laptops voor onder de 400 euro. Google heeft geen magische toegang tot goedkope hardware, ze bouwen bij dezelfde OEMs. Besparen op cpu kan niet, want al die Javascript webapps in Chrome hebben alle cpu cycles nodig die ze kunnen krijgen. Besparen op RAM kan niet, browsers zijn alles behalve geheugen efficient. De enige besparing die het Chromebook concept potentieel brengt is storage: je kan zonder problemen een 16 GB Chromebook maken, met Windows zal je toch minimaal 32 GB moeten doen. Maar klanten willen ook lokale video kunnen opslaan, en zo eindig je toch met dezelfde SSD/HDD groottes.

Zolang een Windows licensie voor OEMs maar 30-40 dollar kost, is het lastig om bij diezelfde OEMs (HP, Samsung, Acer, etc) concurrerende Chromebooks te bestellen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 00:12]

Toch waren de chromebooks met lagere hardware sneller dan Windows laptops met vergelijkbare hardware. Dat is sinds de introductie van Baytrail wel veranderd.
De performance van webapps zal onder ChromeOS wel wat beter zijn idd, maar Windows heeft het voordeel van veel snellere native apps.
Wát beter?
Ook de NaCL apps draaien onder ChromeOS erg hard. Webapps tot een factor 3 sneller in de browser- benchmarks.
Ik heb sinds kort een chromebook van samsung, ik heb hem van marktplaats voor 135e.
De man van wie ik hem kocht had er zo weinig mee gedaan dat zelfs de 100gb gratis opslag nog niet was opgenomen. :D
Ik heb hem gekocht voor thuis op de bank en voor op reis.
Als ik op reis ben wil ik een back-up maken van mijn foto's, dat kan makkelijk door de sd kaart lezer, ik sla de foto's dan op, op een USB stick.
Ff snel een vlucht of hotel boeken is dan ook heel makkelijk.
Tegenwoordig is bijna overal wifi.
Eerst had ik hier een Sony tablet S voor, maar ik wil toch graag iets met een toetsenbord, dat werkt gewoon makkelijker.
Google docs werkt ook prima offline, je typt gewoon verder in je document en zodra je online komt wordt het meteen bij gewerkt.
En als je echt internet moet hebben dan zet je toch even de tethering van je telefoon aan.
Thuis heb ik een printer met wifi functie, ik kan gewoon mijn documenten uitprinten, wel eerst met een andere computer met chrome de printer eenmalig toevoegen.
'Tegenwoordig is bijna overal wifi.'
Fijn dat dit model het beter doet dan zijn voorganger,maar dat ze nu de ethernetaansluiting weg hebben gelaten is voor mij een dealbreker.
Een laptop/chromebook wil nog wel eens op de zelfde plek staan en dan wil ik toch echt een vaste verbinding als de mogelijkheid er is, ik wil in ieder geval kunnen kiezen.
Met een USB_Ethernet kabeltje niet zo'n punt voor het geval dat...:)
Anoniem: 301417 @RielN10 december 2013 01:29
Dat is een workaround, op het vorige model zat toch wel een ethernetaansluiting?
Wegbezuinigd?
Met de ethernetaansluiting onderscheidde HP zich juist van de concurrentie.
Laat ze dan iig een usb/ethernet kabeltje meeleveren.Anders snap ik eigenlijk niet wat de gedachte was om het bij het vorige model in het ontwerp mee te nemen.
Ik heb snelle wifi,maar prefereer een vaste aansluiting.
Ja de Acer en de samsung 550 hebben dat wel, maar volgens mij is het meer omdat de body veel smaller is bij de nieuwe.

Ik gebruik ook vast voornamelijk voor Hangouts. Videochat op WiFi is gewoon geen succes.
Ik ben onlangs aan de slag gegaan met Chrome OS en Chromium OS op een klein laptopje, om te zien of dat iets is voor mijn ouders. Geen gedoe met a/v software, disk fragmentatie (hoop ik), een grote leercurve, e.d. De opstart snelheid is fantastisch, ook op mijn oudere laptop uit 2007. En het inloggen in Google om vervolgens gelijk toegang te hebben tot je mail, documenten, etc, is ook wel een plus punt (los van de vraag of je wel wilt dat google alles van jou beheert).

Maar waar het eindelijk toch op afgeketst is, is het ontbreken van apps. Alles draait web based en je kunt in principe niets installeren aan software. Dat is toch echt een minpunt, want ik wilde graag Skype erop zetten voor mijn ouders... dat kan niet. Microsoft Office documenten gebruiken, dat kan niet (tenzij je weer web based een Microsoft product gaat gebruiken). Een usb of netwerk printer toevoegen is mij ook niet gelukt, en ook een scanner kreeg ik niet werkend. En zo mistte ik nog wat mogelijkheden.

Het zou tof zijn geweest als je ook Android-achtige apps kunt installeren onder Chome/Chromium OS, zodat je toch meer software mogelijkheden hebt. Anders zit je zo vast aan dat web based gebeuren. Maar ja, dan kan je eigenlijk net zo goed een tablet + keyboard dock kopen :)

Kortom, prachtig simpel OS vanwege de eenvoud... maar net iets te beperkt in zijn mogelijkheden. Ik heb nog lang gezocht naar een Linux variant, die lijkt op Chrome OS (met dezelfde eenvoudige inlog mogelijkheid, chrome desktop, etc), maar die niet kunnen vinden. Die Linux varianten lijken toch allemaal een beetje teveel op... uhm, Linux :p
Dus printen naar een netwerk printer is niet mogelijK? Dat kan toch niet....
Ben aan het overwegen om er eentje te kopen voor de vriendin haar kerstmis..
Je kunt wel iets doen met Google cloudprinter, maar hoe dat werkt, weet ik niet. Mss dat je printer daarvoor ondersteuning moet bieden.
Snel wat research gedaan en idd GCP (google cloud print) is een optie.
En men printer (Brother 925DW ondersteunt dit).
Kan ook als je printer het niet ondersteunt, want je kan Google Cloud Print instellen op een Windows PC zodat die de printopdrachten route.
Ja maar die moet dan wel altijd aan staan en online zijn.
En aangezien ik geen desktop pc's meer in huis heb...
Geen raspbarry Pi meer liggen of iets dergelijks? :)
Nee, maar mijn printer ondersteunt GCP dus geen probleem he :)
Wat is er mis met Android? Installeer Chrome en je hebt precies wat je wilt: Linux met een browser, en alle Google services onder handbereik. Inloggen is zo mogelijk nog eenvoudiger, opstart tijden ook.
Wat ik niet snap is dat mensen dit vergelijken met een "echte" laptop.

Ik zie een chromebook meer als een tablet concurrent. Met als voordeel: een echt toetsenbord. Dus qua positionering: tegen Asus transformer books, Ipads, en Windows RT.
Dat is een lastige propositie: waarom zou je een Chromebook nemen als je met een Android tablet ook Chrome + Linux hebt, maar daar bovenop een enorme lading (snellere) applicaties hebt?

Er is op zich wel een niche voor Chromebooks: bedrijfs en school laptops waar het een noodzaak is dat de gebruiker geforceerd binnen de browser blijft. Zolang een Windows licensie maar een paar tientjes is, blijft het moeilijk concurreren. Er zijn genoeg Linux fans, maar die zitten met zijn honderden miljoenen op Android.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 00:12]

Wil men productief zijn ipv consumeren (zoals dit hier altijd zo hip gebracht wordt) dan is een chromebook beter dan een tablet.

Maar idd, scholen/bedrijven kunnen baat hebben bij chromebooks mits google geen bezwaar is.
Het is daar een logischere keuze dan al die iPads wat men tegenwoordig ziet.

[Reactie gewijzigd door horizon1978 op 25 juli 2024 00:12]

Wil men productief zijn ipv consumeren (zoals dit hier altijd zo hip gebracht wordt) dan is een chromebook beter dan een tablet.
Werkelijk? Hoeveel content producenten (DTP'ers, software developers, quants, grafici, CAD tekenaars, video monteurs, muziek producers, etc) werken met webapps? Chromebooks zijn *juist* ideaal voor content consumptie: surfen, streaming muziek luisteren, streaming video kijken, email lezen, Facebook updaten, college leerstof downloaden, etc.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 00:12]

Voor de geïnteresseerden: ik heb deze notebook direct gekocht bij de launch en heb er inmiddels alle gangbare Linux distro's op geprobeerd. Mijn bevindingen ben ik aan het verwerken in een review, die hopelijk ergens eind komende week online komt.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 25 juli 2024 00:12]

Interessant, dan is het wel handig om te weten waar :P
Die ga ik zeker lezen dan :)
Ik dacht gelijk toen ik dit ding zag: nu nog ubuntu erop en knallen maar ;)
Ik vind de hardware best wel prijzig voor wat je krijgt, leg 100 euro meer neer en je hebt een volwaardige laptop waar je meer mee kan en meer vrijheid hebt qua OS-keuze en het uitbreiden v.w.b. de hardware.

Die chromebooks zouden naar mijn idee geprijsd moeten zijn voor ca. €199- dan heb je killer prijs/device verhouding, 329 euro is echt te gortig imo. :/
Ik vind het een heel veel Value for Money, zoals eerder opgemerkt had mijn zoontje hem al eerder gespot en hij heeft hem direct aangeschaft toen hij leverbaar werd. Browsen is een feest, verslaat hands down vrijwel alle windows middenklasse laptops. Het is (voor hem) een volwaardige laptopvervanger, waarbij hij ook zwaar voor het "ultrabooky" uiterlijk viel. Voeg daar bij een bovengemiddeld toetsenbord en een simpelweg heel goed trackpad en je hebt een succesnummer,

mist de gewone consument de Chrome OS stap aandurft (in zijn geval deed z'n vader het overtuigende verhaal, bovendien heb ik er ook Ubuntu opgezet). Grootste minpunt is het middelmatige scherm, maar hey €329.......
Ik lees dat je bij aankoop van de laptop 100GB krijgt op google drive maar staat niet bij hoelang je deze opslagcapaciteit behoudt.

Heb het even opgezocht. Blijft 2 jaar geldig.
Blijf ik dus schandalig vinden. Als je aangeeft/zo gek bent om vertrouwen in dit product te hebben, mag er dan ook levenslange Drive bij, gekoppeld aan dit apparaat. Nu kun je na 2 jaar óf betalen óf dat ding weggooien.
Nee, je kunt na 2 jaar je bestanden ofwel downloaden, ofwel laten staan. Je kunt er enkel niks bijzetten.

Prima deal lijkt mij.
En waar laat je dan al je nieuwe bestanden? Je moet bijna wel een vervangend apparaat kopen.

[Reactie gewijzigd door valpa op 25 juli 2024 00:12]

En waar laat je dan al je nieuwe bestanden? Je moet bijna wel een vervangend apparaat kopen.
Dat willen ze ook aanmoedigen. Van een laptop in deze prijsklasse kun je er vanuit gaan dat de levensduur in de ogen van de fabrikant (HP in dit geval) 2 tot maximaal 3 jaar is.
2 tot 3 jaar?

Ik heb een Acer laptop van 10 jaar oud en dat ding draait nog als een zonnetje. Laatst wel een keer de accu moeten vervangen, maar voor de rest kan ik er prima mijn office werk op doen. Beetje surfen, Spotify en daarnaast werken gaat perfect op de machine.

2 tot 3 jaar is absurd.

[off-topic]Dat is ook een hedendaags probleem vind ik. De weg-gooi-cultuur die er heerst. Niet meer repareren, maar compleet vervangen.[/]
Zo ook mijn Dell Vostro 1000. Meer dan zes jaar oud, maar loopt nog als een zonnetje. Goed onderhouden doet wonderen. Durf alleen al 4 jaar geen nieuwe accu te kopen. Bang dat die drie dagen later kapot gaat en ik ruim 100€ weggooid heb.
Op Ebay kost zo iets echt VEEL MINDER dan 100 euro. Direct uit duitsland/UK laten komen of direct vanuit China. Bij mij waren de kosten altijd onder de 40 euro (meestal 25 euro ofzo). Probeer de Ebay.de site eens anders ipv de .nl.
Let er wel op dat invoerkosten als je vanuit buiten de EU besteld!!
Voor een oude laptop. Weinig te verliezen zou ik zeggen, behalve je data
Hoezo, als je zoveel data in de cloud zet, waarom zou je er niet voor betalen? Het kost nu ook weer geen kapitalen.
Anoniem: 415197 @Tomvd59 december 2013 13:17
Heb het even opgezocht. Blijft 2 jaar geldig.
Ik zie het al voor me: op de laatste dag kom je erachter dat je abbo morgen verloopt, en dan nog even snel 100 GB gaan proberen te downloaden...

Ik snap de lol niet van die cloud. Tegenwoordig kun je makkelijk 100 GB in je binnenzak stoppen, om er overal waar je bent gebruik van te kunnen maken. Dan hoeven je devices (telefoon, laptop, computer, etc.) alleen maar met dat device te kunnen connecten. En dan heb je een cloud in je binnenzak! En nog snel ook.

Delen gaat dan misschien minder makkelijk, maar daar heb je weer andere oplossingen voor.
Hartstikke leuk dat de NSA mijn aantekeningen bij colleges leest. Hoop dat ze wat snappen van mijn manier van schrijven.

Ik zal niet zeggen: 'Ik heb toch niks te verbergen.' maar een beetje nadenken, of het wel zo vreselijk is als iemand leest wat er op staat, kan geen kwaad.
Ik wás niet overtuigt van Chromebooks, en ook na het lezen van de recensie kan ik werkelijk niet 1 reden bedenken waarom ik voor hetzelfde geld niet voor een Transformer book zou gaan als ik een lekker machientje voor browsen etc. zou willen hebben. En voor echt werken zou ik toch echt voor die genoemde Lenovo doorsparen.
Moesten we Netbooks echt afschaffen voor dit? Doe mij maar netbooks dan.
De ervaring van een Transformer book is vooral, in vergelijk met de Chromebook, dat hij ongelofelijk traag is. De Chromebook draait rondjes om de Transformer heen, zeker in de hierboven genoemde tests. Ik stel voor eens een uurtje met beiden te browsen en wat meer 'demanding' websites te proberen.

Verder moet je Windows OS willen hebben: je kiest bewust voor een systeem ZONDER windows als je een Chromebook koopt. Windows is niet veel minder dan kreupel op een Transformer. Op mijn i5 desktop voelt (en ís) het browsen al slomer dan op mijn Chromebook.

Ik denk dat opmerkingen die klinken als 'je kan er zo weinig mee het is toch niks waard' nog lang blijven hangen. Ondertussen worden Chromebooks als waardevolle aanvulling gezien binnen educatie en kantoorgebruik, zeker wanneer je software SaaS-oplossingen zijn, zoals het in het bedrijfsleven hard populair wordende Podio, Google Apps, Office 365, Salesforce, you name it.

De noodzaak voor Windows neemt af, en niet iedereen zoekt een PC om te tweaken, maar een apparaat waar je je werk op gedaan krijgt en verder 0,0 zorgen veroorzaakt.

En dáár ligt de kans voor deze machine.

[Reactie gewijzigd door RielN op 25 juli 2024 00:12]

Tsja, als er een kans is voor een Chromebook dan is die kans er ook voor zoiets als Windows RT. Beide zijn nieuwe OS'en waar niet alle oude spullen op gedraaid kunnen worden. Desondanks is voor velen hier op Tweakers (schrijvers incluis) RT een of ander bastaardkind dat zo snel mogelijk dient verbannen te worden. Chrome OS wordt daarentegen gezien als kanshebber voor scenarios als die je zelf beschrijft.

Persoonlijk zie ik RT ook als OS dat je wilt hebben als geen Windows wilt hebben omdat het eigenlijk geen Windows is. Tuurlijk is RT verre van perfect, maar geldt dit ook niet voor Chrome OS? Zowel Google als MS zijn goed bezig met allerlei online diensten die de standaard geinstalleerde applicaties vervangen. Zo komt er steeds meer een afhankelijkheid van online kunnen zijn. Echter heeft MS hier een voordeel doordat RT in dit geval ook prima te gebruiken is zonder direct aan het internet te hangen.

Ik denk dat MS ook ziet dat de toekomst ligt waar Google het ziet met hun Chromebooks, zij het op een iets andere manier met RT. Het is afwachten wat Apple gaat doen met hun mobiele OS of ook zij mee willen doen in deze nieuwe ontwikkelingen.
Google heeft natuurlijk ook nog Android, wat in feite niets anders is dan ChromeOS plus een Android runtime.
De ervaring van een Transformer book is vooral, in vergelijk met de Chromebook, dat hij ongelofelijk traag is.
Dat is wel heel raar. Ik lees vooral dat de Transformer Book elke verwachting ver overtreft. Eigenlijk heb ik er nog niets negatiefs gelezen, behalve dan dat 32 GB wat weinig is en de camera geen topper is. Maar voor € 349 heel aanvaardbaar.

Je hebt het toch wel over de Asus Transformer Book T100? Of bedoel je een oude met zo'n slome Atom. Deze heeft een nieuwe Bay Trail Atom en echt iedereen is blij verrast op wat die processor kan. Ben wel benieuwd wat je bron is, volgens mij heb je het gewoon over een ander apparaat.
Als het om browsen gaat:
T100 bay-trail Z3740
SunSpider 423,5ms
Peacekeeper: 694

Chromebook (chromeOS) - Acer C720 (zelfde chip)
SunSpider 348,4ms
Peacekeeper: 2955

Je merkt het echt, ChromeOS biedt veel meer performance. Overigens hebben Android en iOS hier ook last van. Browsen daarop is dramatisch. Die Acer doet http://www.ro.me/ ook wel leuk.

[Reactie gewijzigd door RielN op 25 juli 2024 00:12]

Sinds wanneer is browsen op iOS dramatisch? Op een iPad 1 misschien, maar alles daarna is behoorlijk vlot.
Ik begrijp niet dat mensen dat kunnen zeggen. Ik heb een iPad 4 hier en een Chromebook 550 en serieus, het vergelijk is gewoon niet te maken.
Als Safari in iOS (de browser) ergens om bekend staat, dan is het wel dat het zeer snel is, en het is de benchmark performance in JavaScript. Je vergelijkt hieronder een tablet met een 3W processor met een Celeron 2955U van 15W, de software op de Celeron moet wel heel slecht zijn om hem te laten verliezen.
Of het nu 3W of 300W is, het gaat niet zozeer om winnen of verliezen, het gaat erom dat je fatsoendelijk in de browser kunt werken.

Op tablets is dat gewoon niet het geval.
Helder betoog. Dat is niet het type gebruik dat ik of mijn omgeving heeft, maar voor het gebruik dat jij noemt, lijkt me zo'n gestroomlijnd OS inderdaad handig.

Hoe ervaar jij een computer met slechts een 16GB SSD dan? Lijkt mij toch vrij vervelend om van Google voor je opslag afhankelijk te zijn..?
Zolang je online bent is dat geen probleem, merk je niets van. En anders heb je wel een USB stick, er zitten 3 USB poorten op... Ik vind de beperking van 2gb RAM irritanter - moderne sites vreten echt geheugen.
Dat is waar. Nu is er een goede swap-compressie maar toch.
De 4Gb variant kan nét wat heftiger zaken aan.
Ik vind 329 euro een forse prijs voor een laptop die eigenlijk alleen maar online gebruikt kan worden. Ik vraag me af wie deze dingen gebruiken en prefereren boven een tablet of een andere budget pc met Windows (of Linux).
De laptop is prima offline te gebruiken.
https://chrome.google.com...ollection/offline_enabled

En voor ons tweakers is Crouton een switch ervandaan. Ubuntu draait als een zonnetje, en alles wat je moet doen is CTRL-ALT-F2 en je zit in de desktop.

[Reactie gewijzigd door RielN op 25 juli 2024 00:12]

Offline documentjes of mails typen werkt anders prima hoor. En alles wat opgeslagen is op de ssd is gewoon te bekijken.
het is alleen zo dat, als Google Chrome OS het kan, Windows het ook kan, en meer. Daar kan je ook offline in je Chrome browser werken...
Een Ferrari kan ook veel harder dan een Volkswagen, is een Volkswagen dan slecht?
Nou als er niet veel prijsverschil zou zitten tussen de 2 , dan is Volkswagen qua prestaties toch slecht t.o.v. de Ferrari.
Ik zou vaak toch voor de vw gaan, deze is een stuk comfortabeler... Zelfde in dit geval.
als ik bereid ben om slechts met een browser als OS te werken om te surfen, emailen en wat tekstverwerking...dan wil ik ook een voordeel als pasieve koeling.
Precies. Chrome OS is in zijn huidige vorm toch nog wel her en der concessies doen. Dan wil ik ook graag een voordeel op een ander vlak, of dat nu een langere batterijduur is of passieve koeling.

Het staat zelfs als negatief punt aangegeven: 'Soms ook fan-geluid in idle-modus' voor een OS als Chrome verwacht ik dit niet en vind het dan ook een groot minpunt. Dat samen met een matig scherm maakt het toch tot een wat middenmoter. Al is de prijs er dan ook wel weer naar.
Dat zal dan wel 10 euro meer kosten aan materiaal :(

Voor mij is het ook een raadsel waarom fabrikanten op verkeerde onderdelen besparen.
Zodat je altijd een reden hebt om 'Laptop 2.0' later aan te schaffen. |:(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.