Door Jelle Stuip

Redacteur

HP Chromebook 14 Review

Meer scherm voor minder hardware

28-12-2014 • 11:00

94

HP Chromebook 14

Samengevat

HP's nieuwe chromebook met 14"-scherm lijkt erg op zijn voorganger en heeft dezelfde stevige plastic behuizing en een mat scherm. Ten opzichte van zijn voorganger is er een usb 3.0-aansluiting af gegaan, slikt de kaartlezer alleen nog maar micro-sd en is de processor wat langzamer. Voor die langzamere Tegra-processor krijg je een lagere warmteontwikkeling terug, waardoor er geen actieve koeling meer nodig is en de laptop dus geen onnodig geluid produceert. De accuduur is ten opzichte van andere chromebooks met 6,5 uur tijdens browsen bovengemiddeld. Het scherm is zoals bij de meeste chromebooks niet fantastisch, maar wel uniek voor HP, want geen andere Chromebook-fabrikant maakt Chrome-laptops met een 14"-scherm.

Pluspunten

  • Passief gekoeld
  • Stevige behuizing
  • Behoorlijke accuduur

Minpunten

  • Matig scherm
  • Minder praktische aansluitingen
  • Langzamer dan voorganger

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

In 2013 introduceerde HP zijn eerste laptop die voorzien was van ChromeOS, de HP Pavilion Chromebook. Die eerste poging was wat ons betreft geen succes. Niet alleen het scherm, maar ook de hele behuizing glansde en reflecteerde licht. Daarnaast was de koeling duidelijk hoorbaar en vonden we de prijs aan de hoge kant. HP's tweede poging voor de bouw van een Chromebook volgde eind 2013, en over dat resultaat waren we meer te spreken. De glanzende behuizing was ingeruild voor een ander ontwerp van niet glanzend plastic en ook het scherm kreeg een matte afwerking. De Haswell-processor zorgde voor betere prestaties en een langere accuduur.

HP Chromebook 14

Bij de nieuwe Chromebook 14 kunnen we bijna niet van 'nieuw' spreken; de enige grote aanpassing is hardwarematig, de Celeron 2955U-processor is namelijk ingeruild voor een Tegra K1 van Nvidia. Op voorhand weten we al dat dat voor- en nadelen met zich meebrengt. Hoewel de Tegra K1, die we kennen uit tablets zoals de Nexus 9, voor een tablet geen langzame processor is, zal een Celeron-processor, die gebouwd is om veel meer energie te consumeren, sneller zijn. Een hoge energieconsumptie zorgt echter voor een kortere accuduur en meer warmteontwikkeling en om die redenen is de Tegra K1 voor een Chromebook een interessante keuze.

Uiterlijk, toetsenbord, touchpad

Wie deze nieuwe Chromebook 14 naast HP's oude Chromebook 14 houdt zal weinig verschillen zien. HP heeft op enkele details na de buitenkant van zijn vorige Chromebook niet gewijzigd. Dat betekent dat de behuizing nog steeds van mat plastic is gemaakt dat stevig aanvoelt. De schermrand, de onderkant en de zijkant van de laptop zijn van een kleurtje voorzien. Ons testmodel was uitgevoerd in ocean turquoise, wat in de praktijk meer lijkt op mintgroen. Andere kleuren zijn neon-groen, sorbet-oranje en voor degenen die geen al te opvallende Chromebook willen is er ook een grijze variant.

Net als de behuizing voelt het toetsenbord ook stevig aan, maar wat extra travel was het typcomfort ten goede gekomen. Nu voelen de toetsjes wel erg 'ondiep' aan, wat vooral bij langduriger tikwerk niet prettig kan zijn. De touchpad heeft een bijzonder glad oppervlak en detecteert multitouchbewegingen, zoals scrollen met twee vingers prima. De enkele muisknop, die onder de touchpad verborgen zit, geeft een kort klikje met duidelijke feedback.

Behalve de interne hardware zijn ook de aansluitingen iets gewijzigd. De Chromebook 14 met Haswell-processor had twee usb 3.0-aansluitingen, een usb 2.0-poort en een fullsize sd-kaartlezer. De Chromebook met Tegra-processor is iets kariger bedeeld; alleen de linker usb-aansluiting ondersteunt usb 3.0, terwijl de rechter twee usb 2.0 zijn. De kaartlezer slikt nu enkel micro-sd en alleen de hdmi-aansluiting is ongewijzigd gebleven.

HP Chromebook 14HP Chromebook 14HP Chromebook 14HP Chromebook 14

Accuduur, scherm en snelheid

De Tegra-processor in de Chromebook 14 vervangt een Celeron-processor en die keuze is enigszins opmerkelijk omdat HP het nieuwe model een langzamere cpu meegeeft. Uit de paar benchmarks die we binnen ChromeOS kunnen draaien komt dat ook naar voren. De snelheid ligt boven die van de Exynos 5800-chip in Samsungs Chromebook 2 en is vergelijkbaar met die van de dualcore Celeron N2830 die bijvoorbeeld in de Asus C200 gebruikt wordt. HP's oude Chromebook met Celeron 2955U-processor is echter ruimschoots sneller. Het is echter maar de vraag of je die snelheid nodig hebt, want ChromeOS is ontwikkeld om op langzame hardware te draaien. Zet je de oude en de nieuwe Chromebook 14 naast elkaar, dan zal het verschil zichtbaar zijn, maar tijdens praktijkgebruik vonden we de Tegra-processor niet traag aanvoelen.

Het grote voordeel van de Tegra K1 ten opzichte van de Celeron 2955U is de energieconsumptie. De soc blijft zo koel dat passieve koeling volstaat, terwijl de koeling bij de vorige Chromebook 14 nog wel eens van zich wilde laten horen. Het lage stroomverbruik moet bovendien van positieve invloed zijn op de accuduur. Het verschil met de oude Chromebook 14 hebben we helaas niet kunnen meten omdat we onze testmethode voor accutests aangepast hebben. In tegenstelling tot de oude accutest scrollt de huidige door websites heen, in plaats van statische pagina's te tonen en is daardoor zwaarder. In deze test komt de accuduur uit op zes uur en veertig minuten, waardoor alleen de Asus C200M en Toshiba CB30 langer meegaan op een acculading. Tijdens het kijken van een 1080p-film komen we op een accuduur van vijf uur en twintig minuten uit.

Het scherm is in tegenstelling tot de processor wel ongewijzigd gebleven. Het 14" tn-paneel heeft nog steeds een magere resolutie van 1366x768 pixels en matige verticale kijkhoeken. Ook de kleurweergave is niet best; normaal gesproken stellen we bij goedkope laptops daar geen hoge eisen aan, maar de HP maakt het met een gemiddelde kleurtemperatuur van 13000K wel heel bont. Door de koude kleuren is de weergave van het scherm 'blauwig'. Daar valt aan te wennen, maar het verschil met beter gekalibreerde schermen is groot. Een pluspunt is de matte afwerking, waardoor er weinig reflecties optreden. Ook het formaat van 14" is uniek voor HP's chromebook, de concurrentie gaat namelijk maar tot 13,3".

Conclusie

HP's nieuwe chromebook met 14"-scherm doet in hardware een stap terug, wat zich uitbetaalt in een iets lagere prijs. Er is een usb 3.0-aansluiting af gegaan, de kaartlezer slikt nu alleen nog maar micro-sd en de processor is wat langzamer. Voor die langzamere Tegra-processor krijg je een lagere warmteontwikkeling terug, waardoor er geen actieve koeling nodig is. De Nvidia-processor zou bovendien een positieve weerslag moeten hebben op de accuduur, maar dat hebben we door een gewijzigde testmethode niet kunnen testen. Maar, ten opzichte van andere chromebooks is 6,5 uur tijdens browsen bovengemiddeld. Het scherm is zoals bij de meeste chromebooks niet fantastisch, maar wel uniek voor HP, want geen andere Chromebook-fabrikant maakt Chrome-laptops met die diagonaal. Van dat onderscheidende scherm moet HP het misschien ook wel hebben, want voor ongeveer 290 euro zijn er veel andere Chromebooks te krijgen en de verschillen zijn subtiel. De Asus C200 en Toshiba CB30 hebben een betere accuduur, en de Asus C300 heeft twee keer zo veel opslag. Het 14"-scherm is, voorlopig nog, HP's unieke eigenschap.

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Reacties (94)

94
90
61
2
0
19
Wijzig sortering
Ik vind dat de laatste tijd Tweakers steeds vergevingsgezinder is naar produkten.
Je went aan een slecht scherm
Tja, je went ook aan een slechte connector, gewoon ff wiebelen of aan een langzame processor, gewoon ff wachten.
Als je de review nou direct quote:

"Door de koude kleuren is de weergave van het scherm 'blauwig'. Daar valt aan te wennen, maar het verschil met beter gekalibreerde schermen is groot."

Aan een hoge kleurtemperatuur valt te wennen, zeker als je geen andere schermen in de buurt hebt om de vergelijking mee te maken. Maar, dat je aan de kleurtemperatuur kunt wennen zegt niet dat je ook aan de lage resolutie en slechte kijkhoeken kunt wennen, en dat wordt dan ook niet beweerd in de review.
Of het acceptabel is of niet, laat ik terzijde.
Wat ik wel merk is dat veel mensen (vanaf ongeveer 50+) in mijn omgeving deze lage resolutie prefereren boven een hogere resolutie. Dit geldt wel voor Windows Laptops. Ik heb geen ervaring hoe Chromebooks met een hogere resolutie omgaan. Er is dus zeker markt voor en als dat de prijs drukt is dit voor veel mensen een belangrijker punt.

[Reactie gewijzigd door Athome op 24 juli 2024 23:04]

Bij Windows is de resolutie niet zo heel erg belangrijk vanwege de manier waarop er geschaald wordt. Een hogere resolutie is wel fijner zodra je films gaat bekijken op je apparaat. Full-HD content op een 1366x768 paneeltje kijken is gewoon niet leuk. Daarbij komen de belabberde kijkhoeken van TN-technologie, waarbij je in donkere filmscenes direct zo'n groen / paars / grijs waas over je scherm krijgt zodra je er niet perfect voor zit. Combineer dit met de veelal glanzende toplaag en je hebt het ideale recept voor een belabberde kijkervaring.
Full HD kijken op een schermpje van een paar inch lijkt mij niet anders dan hetzelfde filmpje op een lagere resulutie, misschien dat de gebruikte speler wat fouten maakt in het downscalen?. Begrijp mij niet verkeerd maar de resolutie van een film doet mij niets aan de belevenis van het verhaal Het gezeur dat iets niet HD is is in mijn ogen onterecht en lijkt vandaag de dag wel een modebeeld.
Maar ja, 300 euro voor een Chromebook of tegenwoordig al voor 300 euro een laptop met Windows. Mijn keuze zal toch voor het laatste gaan gezien de veel bredere mogelijkheden.
Ben dit wel met je eens.
Wat mensen niet weten/interesseren, zien ze niet. Er wordt door de groep mensen die ik benoem primair gekeken naar de grootte van de letters. Kleuren, scherpte en kijkhoeken worden vrijwel altijd langsheen gekeken.
Anoniem: 382732 @Athome28 december 2014 19:31
Voor heel veel gebruikers zijn die dingen dan ook niet belangrijk. Je zou de mensen de kost moeten geven die hun laptop alleen maar gebruiken om af en toe een email te schrijven en te browsen. Dan voldoet de simpelste laptop met het meest standaard scherm.
Of het acceptabel is of niet, laat ik terzijde.
Wat ik wel merk is dat veel mensen (vanaf ongeveer 50+) in mijn omgeving deze lage resolutie prefereren boven een hogere resolutie.
Maak daar maar 40+ van

Mijn collega's schakelen steevast terug naar 1440x900 ( of geven hun oude 4:3 paneel niet af ) omdat de lettertjes te klein zijn.
* FreshMaker prefereert de hogere resoluties nog altijd, maar ik begrijp mijn collega's best wel

Onze main monitor geeft alleen maar een rij tekstlijnen weer, met daarop de eerste informatie waarop gehandeld moet worden, na accepteren van een inkomende melding, komen de "windows" pas in beeld
( voor de oudere gebruikers, onze software is een port van een ANSI setting, 80x40 scherm ;) )
en (helaas) zijn onze centralisten daar teveel aan gewend geraakt ;)
Maar voor een mobiel device, is het imo ook niet heel prettig, om zo weinig info op het scherm te krijgen, ik vond de EEE van asus met zijn 1024x600 al zo'n ramp

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 24 juli 2024 23:04]

Je kunt toch ook een hoge resolutie pakken en de pictogrammen / fonts vergroten ? Dan krijg je evengoed voldoende info op je scherm, blijft alles goed leesbaar en blijven letters / cijfers scherp. Kwestie van schalen.
Het schaalt nooit goed genoeg, altijd zijn er kleine elemaenten waar een gebruiker zich aan stoort "omdat het anders is"

sommige mensen zijn dinosaurussen, die willen niet veranderen, die roepen dan ook regelmatig "vroeger was alles beter" , terwijl er 'vroeger' ook mensen hetzelfde riepen.
Er schijnen op dit forum zelfs mensen te zijn die nog steeds zweren bij desktop computers... ;-)
Logisch toch? Aangezien de prestaties van een deskktop nou eenmaal vele malen beter zijn dan laptops tablets of wat dan ook.

Of vat ik je reactie verkeerd op?
Klopt. Maar bijvoorbeeld op een 8" tablet met 1080P en maximale schaling is het zelfs voor mij, zeer klein. Ik kan me voor veel mensen voorstellen dat ze dit eventueel te klein vinden.

Overigens werkt niet iedere applicatie met deze scaling.

[Reactie gewijzigd door brammetje1994 op 24 juli 2024 23:04]

Je kunt ook gewoon een scherm met een lagere resolutie gebruiken, blijft alles goed leesbaar en is het nog steeds scherp genoeg.... we hebben al decennia kunnen werken op lage resoluties, dus waarom zou dat nu op eens niet meer kunnen...
Natuurlijk zijn er nu betere, scherpere schermen, maar lang niet iedereen vind dat nodig..
Anoniem: 126513 @Athome28 december 2014 13:18
Komt omdat windows niet kan schalen. Zo kun je de schaling op 150% zetten en het meeste schaalt dan maar als je dan bijv de windows, ook nog metro interface, "search" gebruikt schaalt dit niet mee. Buiten dat, schaalt losse "niet" windows software vaak ook niet goed.
Toch bizar vreemd dst zelfs hun eigen OS niet fatsoendelijk schaalt. Dit maakt windows alleen maar nog meer overprized.

Ik verwacht dat google deze grove fout niet zal maken. (hoop ik althans). Want als niet alles meeschaalt is het natuurlijk geen schaling.
Op dit moment schaal ChromeOS redelijk qua tekst, maar rampzalig qua UI. Alles word gewoon Y procent kleiner, dat is dus geen schaling

offtopic: overpriced ;)
Ja ik klikte gewoon op finish word op phone en daar stond ala breezertaal een Z....mierenneuker :P
Ik zal wel de enige 50+er zijn die dan een hogere resolutie in zijn 12 inch laptop wil, maar het overdreven vind op een 5 inch telefoon
Ik heb nog 2 van de oude liggen, geweldige dingen, en het ziet er niet naar uit dat een upgrade het waard is, ik vind het scherm en de koeling zelf helemaal geen ramp. Ik hoor de koeling nouwelijks en het scherm is goed genoeg om mee te browsen en op te typen. Een mooi scherm is fijn, maar het helpt niet echt met productiviteit, ik typ me documenten even snel op dit chromebook schermpje als op een 24" ips paneel. Ik heb liever dat ze het budget in een goed toetsenbord en trackpad stoppen, en die is bij HP dik in orde.
En met fullscale HDMI out kun je er ook een USB keyboard en muis aan hangen en een scherm (tot 30 inch word ondersteund) en dan gaan met die banaan. Ik doe dat soms wel eens als ik echt een lap tekst moet doen, werkt best fijn.
Ik heb ook het oude model, en daar valt met Crouton en een lichte versie van Ubuntu prima mee te werken. Dit nieuwe model zie ik eerder als een downgrade.

Wat het oude model voor mij zou verbeteren:

1. Meer ram - 4 GB ipv 2 zou toch wel lekker zijn, nu swapt 'ie nog wel eens.
2. Beter scherm. Kijkhoeken zijn slecht, je moet er redelijk recht voor zitten om geen vreemde kleuren te gaan zien. Hogere resolutie op 14 inch mag van mij ook wel.
3. Grotere MMC harddisk. 16 GB gaat net voor het OS en wat extra applicaties, maar het houdt niet over. 32 GB zou wat relaxter zijn.

Maar dit is natuurlijk allemaal omdat ik hem niet als echte Chromebook gebruik. De fabrikanten zien mij liever gewoon een duurdere laptop kopen.
Je moet jezelf wel heel graag willen beperken tot Google's universum om deze te kopen i.p.v. een HP Stream 14 die gewoon op Window 8.1 draait. En behalve dat, ik vertrouw al mijn gegevens niet aan 's werelds grootste reclamebureau toe.
Zucht.

Gastmodus is ook een optie. Verder voel ik me alles behalve beperkt, maarja dat is weer persoonlijk he. Ik vertrouw mijn gegevens graag toe aan Google, er is niemand die me er een betere persoonlijke service voor terug geeft.

[Reactie gewijzigd door RielN op 24 juli 2024 23:04]

Liever Google dan Facebook. Vergeet Big Bother niet. Voor hem maakt het apparaat helemaal niet uit.
In de review is niks te vinden over de gpu zijde van de Tegra K1, die zou vele malen sneller zijn dan de gpu van een Intel die in het vorige model zit?
Als ik de Nvidia propaganda mag geloven dan zou het super snel zijn:
http://youtu.be/xDWyyP8UAac?t=39s

Nog wat tekst van Nivdia waarom de Tegra K1 gpu zijde zo goed zou zijn:
-Lots of schools use Chromebooks, but mostly for mundane activities like spreadsheets and quizzes. With the arrival of a new wave of 3D interactive educational websites, Tegra K1’s best-in-class GPU performance is transforming the Chromebook into a powerful interactive learning tool.
-The web is rapidly becoming a graphically rich, visual environment, thanks in part to the wide adoption of WebGL. Tegra K1 delivers the raw graphics power that these visual environments demand.
-We game on all our devices, so why should a Chromebook be any different? With the upcoming launch of addicting games like Miss Take and Oort, along with the promise of great titles thanks to the adoption of WebGL in Unreal Engine 4 and Unity 5, the future of Chromebooks is looking really fun.

[Reactie gewijzigd door 7th op 24 juli 2024 23:04]

En Intel geeft geen flinke kortingen meer. Terwijl nVidia wel weer eens een klapper wil maken met haar Tegra producten.
http://www.tomshardware.c...erger-theories,28094.html
Ik heb exact dezelfde Chromebook (maar dan oranje) en hij gaat terug (30dagen bij Bol.com) vanwege het scherm, dit is echt extreem slecht, Nog nooit gezien, ook niet op oude laptops.
De tegra K is ook geen hoogvlieger, maar niet zo heel erg als het scherm.

Het concept van de chromebook is echter wel super, dus er komt er zeker een voor teug, wss chromebook 2 van toshiba.
De Toshiba 1 draait prima hier. Met de celeron 2955. Scherm is ook tn maar een film kijken gaat goed. Zwart is zwart.
Ik vind het niet acceptabel dat er een TN-paneel met een resolutie van 1366x768 pixels wordt gebruikt. Mijn HP Pavilion DV6-2120ED laptop die ik ruim 5 jaar geleden kocht had hetzelfde waardeloze paneel, alleen dan op 15,6". Anno 2014 (bijna 2015 ...) kun je mensen niet meer opschepen met dit soort troep; ook niet voor € 289. Dat het scherm een gemiddelde kleurtemperatuur van maar liefst 13000K heeft is natuurlijk diep triest.

Zelfs goedkopere tablets beschikken vaak al over IPS panelen met vergelijkbare of zelfs hogere resoluties. De budget Lenovo A8-50 (A5500-F) tablet van mijn pa heeft een IPS scherm met 1280x800 pixels, een quadcore CPU en 1GB RAM en kostte slechts € 125,-

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 juli 2024 23:04]

Een tablet vergelijken met een notebook lijkt me niet helemaal eerlijk. Ja een 1366x768 TN paneel is verouderd, maar zelfs ik heb deze op mijn huidige laptop. Het is niet erg mooi, maar voldoende voor de meeste gebruikers. IPS is op een 8 inch scherm een stuk goedkoper dan een 14 inch scherm. 1080P is ook een leuke feature, maar naar mijn mening voor een chromebook, voor de meeste gebruikers een onnodige luxe en betalen liever wat minder.

Het scherm mag dan triest zijn, hou er rekening mee dat de laptop een high end mobiele chip heeft. Echter had ik meer van de energie besparing verwacht, met relatie tot deze mobiele chip.

Mij lijkt deze chromebook een prima device, alleen is de prijs te hoog. Er zijn betere chromebooks qua accuduur en betere chromebooks qua prestaties, ik weet nog niet wie deze chromebook zou nemen in plaats van een van de andere opties.
Het ligt er maar helemaal aan hoe de fabrikant inkoopt. Ze kunnen best IPS paneeltjes inkopen die misschien al een jaar of twee in een magazijn liggen en zo een interessante prijs afdwingen. Je gaat er van uit dat fabrikanten altijd de laatste generatie van een bepaald type LCD paneel gebruiken, maar dat is niet zo.

Tussen TN-panelen zit ook veel verschil; wat ook duidelijk is in dit voorbeeld. Lang niet ieder TN-paneel heeft een kleurtemperatuur van 13000K. Het ligt er maar helemaal aan welke fabrikant het paneel heeft gemaakt en vooral welke prijs er gevraagd wordt. Regelmatig worden er restposten van een bepaald component (zoals een LCD-paneel) ingekocht en worden er vervolgens net zo veel laptopjes gemaakt om te voorkomen dat er kwaliteitsverschil optreedt.

Fabrikanten zoals HP kijken veelal enkel naar de prijs van de componenten en schroeven het zooitje in elkaar. Veel consumenten weten niet beter en zullen dit apparaat kopen; pas nadat er grondig is getest zie je dat je met inferieure hardware wordt afgescheept.
IPS panelen zijn duur omdat het een nieuwe techniek is, dat zul je voorlopig dus alleen in high-end apparaten vinden. Het is nogal naïef om te denken dat je voor 200 euro de nieuwste en beste hardware kunt krijgen. Een 14 inch scherm is al bijzonder voor een Chromebook.
IPS is al lang geen nieuwe techniek meer, de eerste IPS panelen komen uit 1996!!!!
(bron: http://en.wikipedia.org/wiki/IPS_panel)
De techniek wordt onder andere ook gebruikt in de eerste generatie hp chromebook 11 (250 euro) en in de toshiba chromebook 2 zit er een 13.3" 1080p ips paneel (350 euro) en ook de meeste tablets en smartphones hebben een IPS paneel ( ook de budget modellen)
Ja dat klopt wel, maar het wordt pas sinds een paar jaar op grote schaal gebruikt. Oa door de opkomst van tablets is IPS vanwege de betere kijkhoeken in opkomst gekomen en pas nu is voor de grotere schermen ook betaalbaar aan het worden. Maar over het algemeen zie je bij laptops dat het meestal alleen in de duurdere modellen gebruikt wordt.
http://www.laptopscreen.c...5-B3340%20CHROMEBOOK%202/

http://www.laptopscreen.c...OK%2014%20G3%20(K4K83UA)/

zo als je ziet, het prijsverschil tussen een TN laptop scherm en een IPS scherm is niet zo groot.

Het IPS scherm kost slechts 75 dollar, reken hier nog is bulk kortingen bij en je kan heel makkelijk een chromebook van 300 a 350 euro met 1080p IPS op de markt brengen, fabrikanten willen gewoon de verkoop van high end producten niet kanabaliseren!

Daarnaast hoeft er voor mij geen 1080p IPS scherm in zitten, een 900p IPS scherm zou ook al meer als voldoende zijn! En het mag zelf TN zijn op voorwaarde dat het scherm goed is afgesteld [voorbeeld is de (toegegeven veel duurdere) macbook air ]
Ach, 95 van de 100 mensen ziet het verschil in scherm niet eens, maar dat prijsverschil ziet iedereen.

Ik vind het wel een slimme keuze om het low-budget te houden.
Mee eens, het is niet dat er maar 1 Chromebook bestaat. Wie er geen belang bij heeft, heeft er geen belang bij. Ik vind het goed dat ze ook budget dingen maken.

Daarnaast, wie wat geeft om 1080p koopt 99% van de keren echt geen Chromebook. Die geeft ook wat om cpu/gpu/ram/ssd....
Eens. En daar een scherm, met toetsenbord en touchpad een van de componenten is die het meeste invloed hebben op het gebruik is het niet iets om op te besparen.

(natuurlijk is niet ELK IPS scherm beter dan ELK TN scherm...)
Chromebook met betere prestaties? Dat was alleen de Celeron 2955 en die vind je nergens meer terug in de nieuwe Chromebooks (afgezien van oude voorraad).

Ik hoef op mijn Chromebook ook niet perse een hogere resolutie (Full-HD op 13,3 inch vind ik zeker niet nodig). Een beter scherm vind ik wel noodzakelijk een hogere resolutie is daarbij leuk meegenomen.
Ik snap niet waar je het over hebt. Ik zie voldoende Chromebooks met deze chips. Dat deze dan een half jaar geleden is uitgebracht, maakt niets uit. Het is een downgrade qua prestaties, zonder dat naar mijn mening de batterij ontzettend erop vooruit gaat, is met een nieuw model naar mijn mening, niet erg succesvol.

IPS zou voor mij ook voor de hogere resolutie op gaan, als het gaat om een chromebook. Maar we moeten niet vergeten wat de prijs is en waar deze laptops voor zijn.
Accepté, het valt niet helemaal te vergelijken, maar als mijn 2560x1600 tablet met IPS scherm 230 euro kost, zegt dat wel genoeg over hoe hard HP bezuinigt op deze laptop. Dit gaat erg ten gevolge van de kwaliteitsindruk die het bij mij geeft.
Het is inderdaad geen geweldig scherm, en niet wat heden daags als standaard wordt gezien. 230 euro voor een 1600p IPS scherm is dan ook wel echt kantje boord. Ja, je hebt gelijk, dat is meer hardware specs voor je geld, echter is dat een fikse markt waar men hard op concurreerd. Tegelijker tijd loopt de laptop markt wat meer stil en zullen bedrijven minder snel winst opzij zetten om marktaandeel te krijgen tov een tablet.

Hou er rekening mee dat je twee totaal verschillende devices vergelijkt. De enige relevante vergelijking in mijn opinie is een notebook.
Klopt, alles van deze resolutie en lager zou eigenlijk verboden moeten worden ( niet serieus uiteraard.) Zelfs de meest goedkope Chinaphone heeft een beter scherm met een beter paneel. Nu weet ik dat grotere schermen een minder goede yield hebben, maar vandaag de dag moet dit toch beter kunnen.
Ik denk dat tenzij Chrome OS voor iemand genoeg is, je beter een normale 15,6" laptop kunt kopen (met meer opslag en volledig Windows systeem) of als je iets kleinere wilt een HP of Asus laptop met Windows 8.1 Bing.

Die laatste 2 kosten normaal €249, dus goedkoper dan deze Chromebook (nu in aanbieding voor €199 en €211).
Waarom? Vraag eens aan de meeste huis, tuin en keuken gebruikers wat ze doen op hun dure desktop of laptop van 500 euro. Juist, nog minder dan wat mogelijk is dan in Chrome OS.

De mensen die een een laptop voor specifieke doeleinden en/of paketten kopen die weten wat ze doen en waarom ze meer geld voor een laptop uitgeven.
Wat ik noemde is juist goedkoper dan deze Chromebook ;)
Sneller zelfs, het gaat hier om 2x een Celeron (huidige generatie) en 1x een Atom Trail Bay.
Geen ervaring met een Chromebook zeker. Op dezelfde hardware als wat jij beschrijft is ChromeOS merkbaar sneller dan Windows. Alleen met opstarten al scheelt het de helft van de tijd.

Windows is veelzijdiger maar is dat nodig voor een bepaalde groep mensen?
Als ze dan toch wat proberen binnen Windows, denk aan het zwaarste officepakket omdat hun neefje dit meenam. Wordt het ding traag. Terwijl dit voor deze groep mensen helemaal niet nodig is. Je hebt ook Office Online of Google Docs.

Je zou dus kunnen zeggen dat een Chromebook de mensen helpt om hun laptop aan de gang te houden. Het is een apparaat wat geen onderhoud nodig heeft vanaf de gebruikers kant
Als turquoise lijkt op mintgroen dan ben je een klein beetje kleurendoof :) Jammer van het slechte scherm in tabletjes stoppen ze wel een ips paneel.
"gemaakt voor trage hardware?" Een pentium 1 is trage hardware, alles daarboven is zo goed als 2x sneller als een pentium 4.. (perspectief van traag)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.