Samengevat
HP's nieuwe chromebook met 14"-scherm lijkt erg op zijn voorganger en heeft dezelfde stevige plastic behuizing en een mat scherm. Ten opzichte van zijn voorganger is er een usb 3.0-aansluiting af gegaan, slikt de kaartlezer alleen nog maar micro-sd en is de processor wat langzamer. Voor die langzamere Tegra-processor krijg je een lagere warmteontwikkeling terug, waardoor er geen actieve koeling meer nodig is en de laptop dus geen onnodig geluid produceert. De accuduur is ten opzichte van andere chromebooks met 6,5 uur tijdens browsen bovengemiddeld. Het scherm is zoals bij de meeste chromebooks niet fantastisch, maar wel uniek voor HP, want geen andere Chromebook-fabrikant maakt Chrome-laptops met een 14"-scherm.
Pluspunten
Passief gekoeld Stevige behuizing Behoorlijke accuduur
Minpunten
Matig scherm Minder praktische aansluitingen Langzamer dan voorganger
Eindoordeel
In 2013 introduceerde HP zijn eerste laptop die voorzien was van ChromeOS, de HP Pavilion Chromebook. Die eerste poging was wat ons betreft geen succes. Niet alleen het scherm, maar ook de hele behuizing glansde en reflecteerde licht. Daarnaast was de koeling duidelijk hoorbaar en vonden we de prijs aan de hoge kant. HP's tweede poging voor de bouw van een Chromebook volgde eind 2013, en over dat resultaat waren we meer te spreken. De glanzende behuizing was ingeruild voor een ander ontwerp van niet glanzend plastic en ook het scherm kreeg een matte afwerking. De Haswell-processor zorgde voor betere prestaties en een langere accuduur.
Bij de nieuwe Chromebook 14 kunnen we bijna niet van 'nieuw' spreken; de enige grote aanpassing is hardwarematig, de Celeron 2955U-processor is namelijk ingeruild voor een Tegra K1 van Nvidia. Op voorhand weten we al dat dat voor- en nadelen met zich meebrengt. Hoewel de Tegra K1, die we kennen uit tablets zoals de Nexus 9, voor een tablet geen langzame processor is, zal een Celeron-processor, die gebouwd is om veel meer energie te consumeren, sneller zijn. Een hoge energieconsumptie zorgt echter voor een kortere accuduur en meer warmteontwikkeling en om die redenen is de Tegra K1 voor een Chromebook een interessante keuze.
Uiterlijk, toetsenbord, touchpad
Wie deze nieuwe Chromebook 14 naast HP's oude Chromebook 14 houdt zal weinig verschillen zien. HP heeft op enkele details na de buitenkant van zijn vorige Chromebook niet gewijzigd. Dat betekent dat de behuizing nog steeds van mat plastic is gemaakt dat stevig aanvoelt. De schermrand, de onderkant en de zijkant van de laptop zijn van een kleurtje voorzien. Ons testmodel was uitgevoerd in ocean turquoise, wat in de praktijk meer lijkt op mintgroen. Andere kleuren zijn neon-groen, sorbet-oranje en voor degenen die geen al te opvallende Chromebook willen is er ook een grijze variant.
Net als de behuizing voelt het toetsenbord ook stevig aan, maar wat extra travel was het typcomfort ten goede gekomen. Nu voelen de toetsjes wel erg 'ondiep' aan, wat vooral bij langduriger tikwerk niet prettig kan zijn. De touchpad heeft een bijzonder glad oppervlak en detecteert multitouchbewegingen, zoals scrollen met twee vingers prima. De enkele muisknop, die onder de touchpad verborgen zit, geeft een kort klikje met duidelijke feedback.
Behalve de interne hardware zijn ook de aansluitingen iets gewijzigd. De Chromebook 14 met Haswell-processor had twee usb 3.0-aansluitingen, een usb 2.0-poort en een fullsize sd-kaartlezer. De Chromebook met Tegra-processor is iets kariger bedeeld; alleen de linker usb-aansluiting ondersteunt usb 3.0, terwijl de rechter twee usb 2.0 zijn. De kaartlezer slikt nu enkel micro-sd en alleen de hdmi-aansluiting is ongewijzigd gebleven.
Accuduur, scherm en snelheid
De Tegra-processor in de Chromebook 14 vervangt een Celeron-processor en die keuze is enigszins opmerkelijk omdat HP het nieuwe model een langzamere cpu meegeeft. Uit de paar benchmarks die we binnen ChromeOS kunnen draaien komt dat ook naar voren. De snelheid ligt boven die van de Exynos 5800-chip in Samsungs Chromebook 2 en is vergelijkbaar met die van de dualcore Celeron N2830 die bijvoorbeeld in de Asus C200 gebruikt wordt. HP's oude Chromebook met Celeron 2955U-processor is echter ruimschoots sneller. Het is echter maar de vraag of je die snelheid nodig hebt, want ChromeOS is ontwikkeld om op langzame hardware te draaien. Zet je de oude en de nieuwe Chromebook 14 naast elkaar, dan zal het verschil zichtbaar zijn, maar tijdens praktijkgebruik vonden we de Tegra-processor niet traag aanvoelen.
Het grote voordeel van de Tegra K1 ten opzichte van de Celeron 2955U is de energieconsumptie. De soc blijft zo koel dat passieve koeling volstaat, terwijl de koeling bij de vorige Chromebook 14 nog wel eens van zich wilde laten horen. Het lage stroomverbruik moet bovendien van positieve invloed zijn op de accuduur. Het verschil met de oude Chromebook 14 hebben we helaas niet kunnen meten omdat we onze testmethode voor accutests aangepast hebben. In tegenstelling tot de oude accutest scrollt de huidige door websites heen, in plaats van statische pagina's te tonen en is daardoor zwaarder. In deze test komt de accuduur uit op zes uur en veertig minuten, waardoor alleen de Asus C200M en Toshiba CB30 langer meegaan op een acculading. Tijdens het kijken van een 1080p-film komen we op een accuduur van vijf uur en twintig minuten uit.
Het scherm is in tegenstelling tot de processor wel ongewijzigd gebleven. Het 14" tn-paneel heeft nog steeds een magere resolutie van 1366x768 pixels en matige verticale kijkhoeken. Ook de kleurweergave is niet best; normaal gesproken stellen we bij goedkope laptops daar geen hoge eisen aan, maar de HP maakt het met een gemiddelde kleurtemperatuur van 13000K wel heel bont. Door de koude kleuren is de weergave van het scherm 'blauwig'. Daar valt aan te wennen, maar het verschil met beter gekalibreerde schermen is groot. Een pluspunt is de matte afwerking, waardoor er weinig reflecties optreden. Ook het formaat van 14" is uniek voor HP's chromebook, de concurrentie gaat namelijk maar tot 13,3".
Conclusie
HP's nieuwe chromebook met 14"-scherm doet in hardware een stap terug, wat zich uitbetaalt in een iets lagere prijs. Er is een usb 3.0-aansluiting af gegaan, de kaartlezer slikt nu alleen nog maar micro-sd en de processor is wat langzamer. Voor die langzamere Tegra-processor krijg je een lagere warmteontwikkeling terug, waardoor er geen actieve koeling nodig is. De Nvidia-processor zou bovendien een positieve weerslag moeten hebben op de accuduur, maar dat hebben we door een gewijzigde testmethode niet kunnen testen. Maar, ten opzichte van andere chromebooks is 6,5 uur tijdens browsen bovengemiddeld. Het scherm is zoals bij de meeste chromebooks niet fantastisch, maar wel uniek voor HP, want geen andere Chromebook-fabrikant maakt Chrome-laptops met die diagonaal. Van dat onderscheidende scherm moet HP het misschien ook wel hebben, want voor ongeveer 290 euro zijn er veel andere Chromebooks te krijgen en de verschillen zijn subtiel. De Asus C200 en Toshiba CB30 hebben een betere accuduur, en de Asus C300 heeft twee keer zo veel opslag. Het 14"-scherm is, voorlopig nog, HP's unieke eigenschap.
Verkorte review |
---|
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier. |