HP brengt Chromebook 14 in Nederland uit

HP heeft aangekondigd dat zijn Chromebook 14 nu ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. De op Chrome OS draaiende laptop, die is voorzien van een Haswell-processor van Intel, krijgt een adviesprijs van 329 euro.

De Chromebook 14 is voorzien van een 1366x768 pixels tellend 14"-display en een dualcore Intel Celeron 2955U-cpu op basis van de energiezuinige Haswell-architectuur. De processor, die tevens het grafische werk opknapt, is geklokt op 1,1GHz. Verder bevat de laptop 2GB ddr3-werkgeheugen. Dit is uit te breiden tot 4GB. Verder is een 16GB ssd geïntegreerd.

HP produceert de Chromebook 14 in een witte, turquoise en rode behuizing. De laptop is voorzien van 802.11n-wifi, bluetooth, 100Mbps-ethernet en drie usb 2.0-aansluitingen. Ook is een hdmi-uitgang aanwezig.

De Chromebook 14 is voorzien van een 37Wh-accu. De laptop biedt volgens HP een uithoudingsvermogen van ruim 9 uur. De laptop krijgt in Nederland een prijskaartje van 329 euro.

HP Chromebook 14

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-11-2013 • 17:38

73

Reacties (73)

73
69
41
10
1
17
Wijzig sortering
Van dit hele bericht klopt helemaal geen moer. De specs die hier worden genoemd zijn van de HP Pavilion Chromebook 14 en niet de HP Chromebook 14. De HP Pavilion Chromebook 14 heeft geen Haswell en gaat inderdaad slechts 4 uur mee. Deze is afgeleid van de Sleekbook 14. Deze is enkel verkrijgbaar in zwart en is al een aantal maanden in Nederland verkrijgbaar.

De HP Chromebook 14, dus zonder 'Pavilion' ertussen is wel een Haswell en gaat ruim 8 uur mee!

Beide modellen heb ik hier nu voor me neus staan! Ik had de HP Pavilion Chromebook 14 voor m'n ouders gekocht maar gisteren voor mezelf even de HP Chromebook 14 meegepikt bij Coolblue.

Het geheugen is in beide overigens 2gb en niet 4gb. Enkel de modellen voor de Noord Amerikaanse markt zijn voorzien van 4gb. En overigens niet uitbreidbaar. De Noord Amerikaane modellen hebben ook nog een sim-kaart slot. De Europese modellen niet.

[Reactie gewijzigd door xabre16v op 23 juli 2024 01:12]

Bijna goed. De LTE modellen zijn apart, die sim kaart slot is een optie
Hoe bevalt die HP Chromebook 14?
Ik begrijp niet zo goed waar ze al die chromebooks afzetten. Je ziet ze nog best veel in de winkels enzo, maar ik ken niemand die er een heeft of een zou willen. Is het nou gewoon dat google ze zwaar subsidieert of worden ze stiekem toch beter verkocht dan ik denk?
Anoniem: 174991 @mcDavid4 november 2013 20:28
Het is een volledig nieuw concept van computer-gebruik, althans voor het eerst dat het op deze schaal wordt ingezet. Dat vergt erg veel uitleg richting gebruikers. Een en ander niet geholpen doordat de vocale minderheid in de media/blogs niet per se de doelgroep is (kan er niet op photoshoppen, C++ compileren of whatever). Deze verklaarden Chome OS al dood voordat het op de planken lag.

Mijn vermoeden was dat het zijn tijd 5 jaar vooruit was, maar het is veel sneller doorgebroken dan dat. De cijfers zijn erg schaars, maar tussen de regels door lees je dat het niet meer weg te denken is. Chromebooks vormen nu de top 4 van meest verkopende laptops op Amazon. Ze gaan bij Best Buy als warme broodjes over de toonbank (harde cijfers ontbreken). Meer dan 20% van de Amerikaanse scholen heeft ze in gebruik. Alle grote hardware-boeren zijn om (behalve Dell om politieke redenen).

Om te begrijpen waar ze de chromebooks afzetten, moet je jezelf bedenken dat jouw vrienden waarschijnlijk niet de doelgroep zijn. Dat Google alleen in de VS nog maar hard zijn best gedaan heeft om het product uit te leggen (en aan scholen te verkopen). Een school maakt vaak de keuze tussen een iPad of een Chromebook. Wat prijs en mogelijkheden betreft heeft Google sterkte troeven.

Het is ook nog geen volledig succes. Bedrijven zijn nog nauwelijks om, terwijl Google daar veel van verwachtte. Zeker voor al de bedrijven die met Google Docs werken, zou het kansrijk moeten zijn. Ik denk dat de hardware nog iets tekort schiet om de zakelijke klanten te winnen.
Ik zit op een middelbare school in midden nederland waar ze dit jaar voor alle eerste klassen zijn overgegaan op chromebooks, ik hou er mijn pws over en geloof me, er wordt aardig wat korting gegeven aan scholen om die dingen in te voeren. Vooral samsung schijnt met flinke kortingen te strooien.
Kevin, ik kan je als leverancier melden dat die kortingen zwaar tegen vallen.
Chromebooks zijn gewoon relatief goedkoop. Samsung is juist degene die helemaal niets doen.
Ik heb nog geen cijfers(deze hoop ik van de directie nog te krijgen) op dit moment baseer ik me puur op uitspraken van systeembeheer en mijn informatica docent, die wel meenden dat er een aardige korting werd gegeven.(ik kom hier later wel op terug) Daarnaast zijn de docenten bij mij op school niet bijster enthousiast over de chromebooks, over het algemeen wordt een gebrek aan concentratie van de leerlingen sinds de invoering en het niet kunnen werken met magister als oorzaak genoemd. Het zou eventueel kunnen dat die kortingen nogal overdreven worden maar ik weet wel dat Google(of Samsung weet ik niet meer) de school als referentieschool willen gebruiken en daarvoor misschien iets beter hun best doen, Samsung wilde bijvoorbeeld alle Philips computer schermen vervangen door Samsung schermen(de school moet ze wel betalen natuurlijk maar daar zal Samsung wel een handje helpen).
Gebrek aan concentratie zou ik niet echt aan de Chromebook willen toewijzen ;) Juist de Chromebook is erg goed dicht te timmeren tov andere apparaten die vast hetzelfde probleem hebben ;)

Magister is irritant, maar ze werken aan een HTML5 variant. Wie bouwt ook iets voor scholen op Silverlight?
Nee daar heb je gelijk in maar die eerste klas Havo'ers zijn best slim wat omzeilen van maatregelen betreft(of iig een aantal daarvan), maar systeembeheer ook xd. Ik hoop dat die html5 variant snel komt want ik wens die bruggers echt geen 5 jaar magister toe, ik vond 2 jaar al een verschrikking, ben blij als ik er van af ben.
Ik geloof niet dat je de Chromebook-policies kunt omzeilen, mits goed ingesteld. Google heeft daar miljoenen voor over ;)

Maar onderwijs gaat gelukkig meer richting HTML5, dat is wel positief.

[Reactie gewijzigd door RielN op 23 juli 2024 01:12]

Ik weet ook niet of ze instellingen op de chromebook omzeilen of beperkingen aan de netwerk kant, maar als ik jou zo hoor zal dat wel het laatste zijn.
Bij ons op school gebruiken wij Chromebooks die aangekocht zijn in overleg met ons als IT-team en de directie. Aardig wat korting, ik weet niet waar jij het haalt, maar aardig wat korting is er niet. Wij staan rechtstreeks in contact met Google omdat de Chromebooks niet beschikbaar zijn in ons land. Er wordt een gewone prijs doorgegeven die beter is dan de consumentenprijs, maar niet overloopt van korting.

Wij gebruiken Chromebooks van Samsung en zijn er enorm tevreden over. Tot nu toe geen defecten, het beheer werkt via een online administratiepaneel dat we gekoppeld hebben aan Google Apps for Education. Het werkt enorm prettig, is foolproof en we hebben geen klachten over misbruik/hacken. In de toekomst gaan we verder uitbreiden.

De leraren zijn er ook enthousiast over en het was een goede manier om hen te introduceren tot de 'cloud'. Zo kunnen we aardig wat uitsparen op gebied van server-opslag alsook is er het gemak dat ze eindelijk beseffen dat in de 'cloud' documenten gevrijwaard zijn van mogelijke crashes met dataverlies. In de Google Apps for Education beschikt iedere gebruiker over 25GB opslagruimte, volledig gratis.
Moet je eens in de VS gaan kijken. Ook op scholen hier loopt het goed.
Anoniem: 449164 @mcDavid4 november 2013 23:17
In Amerika zijn ze gewoon heel populair, ook bij overheidsinstellingen zoals scholen.
Schijnt dat ze redelijk populair zijn bij scholen, want beperkt, weinig beheerskosten en redelijk vandalisme/hack proof. Maar idd, ik moet ook de eerste gebruiker nog tegenkomen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 01:12]

Ik heb er een, ben er zeer tevreden mee. Ik heb de Sarmsung (;-)) en die heeft eigelijk m'n tablet vervangen. Voorheen deed ik daar heel veel mee maar dat kan ik sneller/comfortabeler met m'n chromebook.
En mondjes maat rollen we ze meer en meer bij bedrijven uit om dezelfde reden.
Een Chromebook is in wezen een soortement Android like tablet in laptopvorm. Waarom is de accuduur dan zo belachelijk kort? Bij zo'n uurtje of acht kom je er wellicht nog een werkdag mee door...
Anoniem: 16328 @Zanthr4 november 2013 17:54
De accuduur klopt niet met de specificaties van Google zelf. Op deze pagina zeggen ze dat de HP Chromebook 14 'Up to 9.5 hours of active use' heeft. https://www.google.com/in...-14-chromebook.html#specs
Ik vraag me ook af hoe goed de specificaties in het artikel kloppen want deze wijken wel zichtbaar af van de vermelding in pricewatch. Zoals 1 Gbps netwerkaansluiting en 4 Gb geheugen.

Maar dat scherm is wel de grootste afknapper op een tablet heb je een betere resolutie voor hetzelfde geld.
Er zijn 2 modellen hiervan. En dan ook nog eens 2 naamgevingen:

1) De HP Pavillion 14 chromebook
2) De HP 14 Chromebook

Het verschil tussen de 1e en de 2e is dat de 1e een oud model is met 4GB standaard en een RJ-45 aansluiting, de nieuwe heeft 2GB (uitbreidbaar naar 4) en géén RJ-45 (maar wel WiFi en USB netwerk mogelijkheden zoals elke CB tot nu toe).

Een ander groot verschil is de CPU. In de "oude" is het een oudere celeron, in de HP 14 een nieuwe Haswell chip
Als ik de hardwarespecs, resolutie en OS bekijk denk ik toch een beetje aan "de netbook van 2013". Ik bedoel: 100 Mbit? 1366x768? Ik weet dat je ChromeOS niet moet zien als complete desktopvervanger maar zelfs dan een accuduur van 4 uur?

€329 is geen moordprijs maar ik heb wel het gevoel dat je toch beter meer uit kunt geven en dan ook veel meer waar voor je geld hebt. De kleurtjes zijn nog wel leuk maar dat zal het verkoopargument wel niet zijn :).

[Reactie gewijzigd door Passeridae op 23 juli 2024 01:12]

Slechts 4 uur accuduur met nog wel een Haswell chip erin??? Da's wel heel teleurstellend, dat moet haast wel een typo zijn.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 01:12]

Slechts 4 uur accuduur met nog wel een Haswell chip erin??? Da's wel heel teleurstellend, dat moet haast wel een typo zijn.
Dat klopt ook niet, volgens HP kan de HP Chromebook 14 maximaal 9.6 uur mee op een acculading. ;)

" Comfortably watch your favorite YouTube video, put the final touches on a home video, or video chat with your entire family using the brilliant 14” display. And with up to 9.5 hours* of battery life, you can catch up on lots of episodes of your favorite shows without needing to charge.

* Battery life may vary upon usage and other conditions. "

http://www.google.com/int...-chromebook.html#hp-cb-14

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 juli 2024 01:12]

Of Haswell is overrated ;)
De Surface Pro 2 (met een Haswell processor) haalt anders zo'n 8 uur met z'n accu en is lichter. Het heeft daarentegen wel een kleiner scherm.
Een kleiner scherm maar wel met Full HD-resolutie van 1920 x 1080 :).
Dus al die extra pixels is nog geen reden om de accuduur te halveren.

[Reactie gewijzigd door Passeridae op 23 juli 2024 01:12]

Nee dat niet, een 13" Macbook Air wordt geadverteerd dat hij 12 uur mee kan op een accu lading en sinds de nieuwe OSX (Mavericks) zijn er zelfs meldingen gemaakt van 15 uur. Met de vorige chip was dat geloof ik 8 uur en toen werd dat met moeite gehaald. Die chip is dus zeker niet overrated.

EDIT:
Hoe komen jullie bij 4 uur? In het artikel staat 9 uur :p

[Reactie gewijzigd door klonic op 23 juli 2024 01:12]

Ik denk dat Haswell het super doet. Maar het scherm, ram, HDD etc allemaal nog steeds grotere energie slurpers zijn.

Maar de accu is ook niet super groot, vergeleken met iets zoals de macbook air. Die heeft 54 watt uur, deze 37. Al heeft de Air een accu duur van 3 keer deze chromebook. Dus dan zou de Chrome OS misschien een slurper kunnen zijn?
Verbruik van RAM en SSD (geen HDD ...) is verwaarloosbaar t.o.v. scherm en CPU.
4 uur is echt bedroevend voor dergelijke specs; slechte accu of ChromeOS sucks ...
Ik denk een slechte accu want op mijn Samsung CB gaat hij op één lading ~10 uur mee. Toegegeven: das wel een ARM chip maar de accu is geen 37wu, dus evenredig is het hetzelfde
Anoniem: 449164 @sfranken4 november 2013 23:16
En qua snelheid maakt die ARM chip Mook niet uit. Daarbij is de CPU in de Samsung Chromebook nog vrij oud en niet zo zuinig dus zou je verwachten dat een Haswell CPU op z'n minst meer dan 4 uur zou kunnen halen.
Uhm, de ARM chip in de Samsung is er juist om bekend lekker zuinig te zijn. Ik haal 10 (!) uur met één acculading!

Zoals ik al zei in andere reacties hier: de auteur heeft e.e.a fout overgenomen want de HP met Haswell gaat ~8 uur met op één acculading.
Anoniem: 449164 @sfranken5 november 2013 17:15
En ik versterk dat feit nog is door te zeggen dat de door jou genoemde processor één van de minst zuinige ARM processoren is en dat het nog veel beter kan.
Ah, dat kwam in je reactie niet echt naar boven, je maakt een nogal vreemde stap door van de ARM chip naar de zuinigheid van de Haswell te springen, wat heeft dat met elkaar te maken zoals jij het zegt? (ARM is niet zuinig DUS moet de haswell CPU > 4 uur doen met 1 acculading, die logica ontgaat me even).
Het is ook een typo, en is nu bijgewerkt naar 9 uur, wat al een stuk beter is en zich zeker kan meten met de concurrentie.
Persoonlijk zou ik het leuker vinden als ze de HP Chromebook 11 in Nederland uitbrengen.
Deze is kleiner, lichter en kan hetzelfde als zijn grote broer...
Kijk dan eens naar de Samsung chronebook 11,6
Ah, voor EUR240 van amazon inderdaad een leukere laptop, dank voor de tip & besteld.
Leuk! Wanneer komt de review? ;)
Over een week denk ik, dan komt ie binnen ;)
Ik heb er sinds januari 2013 al een, uit de USA meegenomen voor omgerekend 209 euro. Daar kosten ze US$249.
Gewoon voor erbij om te mailen en facebooken op vakantie waar ze steeds meer Wifi en steeds minder internetcafees hebben. Lekker licht en idd heel lange accuduur. Inmiddels heb ik via mijn werk een MacbookAir gekregen en vind ik beide laptops voor wat ik er mee doe op vakantie 100% vergelijkbaar.
Voor echt werk heb ik een PC met Linux Mint thuis en op het werk dus de MBA.
De hp chromebook 11 kun je bij amazon.co.uk nu krijgen voor 199 pond (235 euro)
Mij moet iemand eens het verschil uitleggen tussen een Chromebook en een Windows RT of Android tablet met additioneel toetsenbord. De prijs van een Chrome book is vrij gunstig tov een 10 inch variant van de andere twee, dus wat moet je missen?
Chromebooks kan je meer vergelijken met een kiosk-PC. Alleen een browser, en verder niks.
Maar dat is toch ook wat veel mensen met een tablet van meer dan 400 euro doen?
Fatsoenlijke werking. Google docs is verre van matuur en de compatibiliteit laat ver de wensen over. Eigenlijk mis je een hoop. Ik heb het geprobeerd met een us import maar vond er geen f woord aan wegens de tekortkomingen. Tijd voor android laptops met een office 365 standaard app
Ja, google zou echt eens wat resources in Google Docs moeten steken. Ze hebben QuickOffice overgenomen, hopelijk brengt dat wat meer in de toekomst in combo met Docs,
Waarom? Omdat je je werk gedaan krijgt met Google Docs?

Of omdat iedereen Word-documentjes rondstuurt?
Uh ja,
EEn alternatief voor ms office, libre office, open office?
Wie de mogelijkheden van een Chromebook niet ziet is een fossiel dat te lang onder een steen heeft gevegeteerd. Alle applicaties die je voor normaal hobbygebruik en licht professioneel gebruik nodig hebt staan in de cloud en hebben slechts een browser nodig.
Ik hoef op mijn Samsung Chromebook alleen maar te gmailen, gcalendar, facebooken en telebankieren. Schermen van Chromebooks zijn allemaal 1366 pixels breed, en met GreaseMonkey en wat user-scripts kun je de reklame kolom in gmail en facebook wegpoetsen zodat alle schermruimte nuttige info bevat.
De typische IT journalist kijkt alleen maar of je er _alles_ mee kan doen als vroeger op zijn 1e PC 10, 20 jaar geleden, maar die tijd is voorbij. Sun Microsystems zei vroeger "The network is the computer" maar ze hadden het mis en waren er te vroeg mee.
Ik zeg het nu: The cloud is the computer. En Chromebooks gaan marktaandeel halen gelijk aan wat Android nu heeft, tegen de 80%.
lijkt me sterk. De cloud is handig maar kan een standalone systeem moeilijk vervangen. Naar mijn idee omdat je simpelweg niet 100% van de tijd verbonden kan zijn met het internet. Chrome OS is ook vrij beperkt in wat je er mee kan, met een Ipad in een toetsenbord case kan je veel meer.
En dat allemaal in een lelijke webbrowser :z no thanks geen Android geen Chrome OS .... weg ermee :Y)
Voor minder geld zou ik de samsung chromebook kopen. Lichter, dunner, mooier, betere accuduur
"100Mbps-ethernet" Volgens mij klopt dit ook niet, er is geen ethernet aansluiting.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.