Door Jurian Ubachs

Redacteur

De proloog van Total War: Rome II

01-08-2013 • 12:00

37

Multipage-opmaak

Magnum opus

Meer, beter, groter, mooier en uitgebreider: Total War: Rome II moet in alle opzichten een nieuwe standaard zetten binnen de langlopende franchise van The Creative Assembly. Voor het eerst stelde de studio een team van meer dan honderd mensen samen om aan de game te werken. Het budget ligt veertig procent hoger dan bij welke andere Total War-game dan ook en de totale speelmap is vier keer groter dan de kaart waarop Total War: Shogun 2 werd gespeeld. Total War: Rome II belooft het 'Magnum opus' van The Creative Assembly te worden.

Hoewel de ontwikkelstudio de laatste jaren onmiskenbaar veel heeft bijgeleerd en de Total War-games dus steeds beter en completer zijn geworden, zullen veel fans van de franchise toch nog steeds de mooiste herinneringen hebben aan Rome: Total War. Het spel was destijds het eerste Total War-spel waarin legers zich vrij over de spelmap konden bewegen en het bood zowel in de single- als multiplayer een spelervaring die volgens velen door geen enkel ander Total War-spel is geëvenaard.

Het enige spel dat vooraf een kans heeft om die status wel te evenaren is simpelweg de directe opvolger ervan. Logischerwijs profiteert Total War: Rome II van de populariteit van de setting en van het succes dat het origineel al had. Daarnaast lift het spel ook mee op de stappen die de franchise in het verleden al heeft gemaakt. Dat zagen we zelf kort voor de E3 al, toen we op bezoek waren bij The Creative Assembly in Engeland en voor het eerst zelf een gevecht mochten spelen.

Dat bleef toen echter beperkt tot één kort gevecht, en eigenlijk zegt dat vrij weinig over een spel als Total War: Rome II, waarin je makkelijk vijftig of meer uur investeert en waarbij minstens net zo belangrijk is wat je op de campagnemap doet als op het slagveld. Onlangs waren we te gast in Rome, tijdens een evenement dat werd gehouden in het studiocomplex waar HBO's Rome is opgenomen. In deze sfeervolle omgeving kregen we voor het eerst de kans om de singleplayer-modus van het spel wat uitgebreider onder handen te nemen.

Proloog: The Samnite Wars

Omdat Total War: Rome II niet alleen is bedoeld voor veteranen in de franchise, is het spel voorzien van een proloog die ook dienst doet als tutorial. De proloog vertelt het verhaal van generaal Gaius Fulvius Silanus, over wie de speler de controle krijgt in de opening van het spel. Silanus is op dat moment hard op weg de aanvoerder van de Romeinse troepen te worden. Rome wordt namelijk bedreigd door de Samnites en Silanus speelt een cruciale rol bij de bescherming van het Romeinse Rijk - en uiteindelijk ook bij de vernietiging van Samnium.

Facties toevoegen

Nu kun je bij die proloog natuurlijk niet in alle vrijheid kiezen voor een factie, want je speelt met de Romeinen. Zoals het een Total War-game betaamt kun je uiteindelijk wél diverse volken kiezen om mee te spelen. Bij de release zal Total War: Rome II negen speelbare facties kennen, waaronder Egypte, Parthia, Iceni, Carthago en natuurlijk de Romeinse Republiek. Daarnaast zullen via diverse dlc-pakketten extra speelbare facties worden toegevoegd. Zo zullen gamers met een pre-order voor Total War: Rome II meteen bij de release het 'Greek States Culture Pack' kunnen downloaden, wat Athene, Epirus en Sparta als speelbare facties toevoegt aan de game.

Total War Rome II

Die vrije keuze hadden wij dus nog niet, maar het is natuurlijk geen straf om een eerste potje Total War: Rome II met de Romeinen te moeten beginnen, zelfs niet als daarbij je handje aanvankelijk iets strakker wordt vastgehouden dan eigenlijk nodig is. Er is ook wel enige reden om een blik te werpen op de proloog, want in Rome II werken verschillende elementen net iets anders dan je in het verleden gewend was in de franchise. Een deel van die nieuwe elementen wordt behandeld tijdens de proloog, dus daarmee ben je weer helemaal bij voordat je aan een echte campagne begint.

Beperkingen op basis van voorzieningen

In een eerdere preview hebben we een aantal van die vernieuwingen al genoemd, maar destijds was lang niet alles even duidelijk. De nieuwe manier van troepen rekruteren is ondergebracht bij de legers zelf en dat leek duidelijk genoeg, maar het werkte toch net anders dan wij dachten. Een generaal kan op elk moment nieuwe troepen aan zijn leger toevoegen. Die troepen komen dan automatisch uit de stad die op dat moment het dichtst in de buurt is. Dat betekent echter nog steeds dat het rekruteren is gebonden aan de voorzieningen in de regio waarin het leger zich bevindt. Als de hoofdstad van die regio bijvoorbeeld niet beschikt over stallen, zullen er op dat moment geen cavalerie-eenheden kunnen worden besteld.

Total War Rome II

Ook over het wel of niet verloren gaan van de ervaring van legers bleken veel vragen te bestaan. Nieuw in Rome II is dat je moet afleren om in units te denken, en in plaats daarvan meer in legioenen - hele legers dus - moet denken. Het is volgens The Creative Assembly niet realistisch dat je even snel een paar losse units naar een ander leger stuurt. In de Romeinse tijd verplaatsten legioenen zich als geheel. Om dat kracht bij te zetten, kun je per legioen diverse 'tradities' verdienen. De individuele ervaringspunten van eenheden gaan verloren als die eenheden zijn verslagen, maar de tradities van een legioen blijven behouden, ook als dat legioen wordt vernietigd. Je kunt de bannier van dat legioen opnieuw oprichten en nieuwe units profiteren dan van eerder verdiende tradities.

Plunderen

Daarmee houdt het nog niet op. Je kunt legers in Rome II op de campagnemap voor het eerst een bepaalde 'status' meegeven. Die heeft betrekking op hun gedrag en op hoe beweeglijk ze zijn. Verwacht je een aanval, dan kun je ze een fort laten bouwen. Bevind je je in vijandelijk gebied, dan kun je ze een plunderende modus laten aannemen, waardoor er minder verliezen zullen worden geleden omdat er extra voorraden worden weggeroofd. In combinatie met een grotere focus op je strategische positionering op de campagnemap zorgt dit voor net iets meer militaire diepgang voordat je de daadwerkelijke gevechten start.

Ter land en ter zee

Het opbouwen van een leger is slechts een van de vele taken die je hebt als leider van je factie. In de proloog wordt de macht over Rome al snel in je schoot geworpen, maar in de campagne zul je te maken krijgen met een machtsstrijd binnen je eigen factie, en natuurlijk in je relatie met andere facties. Helaas zat dit element nog niet verwerkt in de proloog, waardoor we hier nog steeds niet zelf mee hebben kunnen spelen.

Belastingen en je kasboekje

Ook was de proloog een beetje te kort om veel te kunnen experimenteren met de economie. Het aloude systeem waarbij belastingen invloed hebben op je kas, maar ook op de tevredenheid van je volk, is er nog steeds en natuurlijk kost het geld om je legers te onderhouden. Dat werd merkbaar toen we wat al te snel een groot legioen opbouwden, maar het had in de proloog nog geen effect. Net als in vorige games kan er in geval van nood voor worden gekozen om een veroverde stad volledig te plunderen. Dat levert een lieve duit op, maar je zadelt jezelf ook op met een geheel verwoeste stad vol woedende bewoners.

Total War Rome II

Zoals gezegd reikte de diepgang in de proloog nog niet zo ver en bleven onze keuzes beperkt tot waar we onze legers opstelden, welke units we produceerden en waar we heen gingen - en zelfs dat werd allemaal aardig voorgekauwd. Toch ontstonden er, terwijl we tuurden naar de veel mooier en gededailleerder weergegeven speelmap, toch enkele vraagtekens. Zo lukte het ons aanvankelijk niet om units tussen legers uit te wisselen en hadden we ook niet door dat we niet per sé een speciale haven hoefden te bouwen om onze legers het water op te sturen. De havens zijn er namelijk om specifieke oorlogsboten te bouwen. Als je een legioen het water op stuurt, ontstaan de transportschepen die ze nodig hebben vanzelf. Weer wat geleerd.

Aanvallen vanuit zee

Dat laatste leverde trouwens nog een aardig schouwspel op. Een van de in te nemen steden is namelijk Salernum, ofwel Salerno, en die is aan het water gelegen . Op dringend advies van de adviseurs stuurden we ons leger het water op, om de vijand te kunnen verrassen met een aanval vanaf zee. Zo kwam het dat we met een stuk of twintig boten ten tonele verschenen. Die boten moeten dan zo snel mogelijk naar de kust, want op het water zijn ze niet veel waard tegen schepen die uitgerust zijn om te vechten.

In deze situatie ontstaat vaak een gecombineerd gevecht tussen schepen op zee en normale units op land. Het was trouwens tijdens deze momenten dat de actie in Total War: Rome II bij ons even te zwaar werd voor de videokaart. Volgens de mannen van The Creative Assembly lag dit aan het feit dat die kaart wel erg 'mid-range' was, maar we konden niet achterhalen welke hardware er precies in onze kast zat. The Creative Assembly verzekerde ons ervan dat de game speelbaar is op elke pc die ook Total War: Shogun II aankan, al kom je dan natuurlijk niet in de buurt van alle grafische pracht en praal die het spel in theorie kan bieden.

Gevechten: realistisch gezichtsveld

De overstap van de campagnemap naar de gevechten maakten we stiekem op de vorige pagina al, maar er valt natuurlijk veel meer te vertellen. Wat in de proloog duidelijk opviel, is dat generaals niet standaard over bepaalde eigenschappen beschikken. Elke actie die een generaal op het slagveld kan ondernemen moet hij verdienen. Als speler ken je je generaals af en toe nieuwe vaardigheden toe en die vaardigheden kunnen in Total War: Rome II veel verschil maken. Het kan gaan om inspirerende aanmoedigingen, maar ook om speciale tactische formaties.

Toch zal ook in Total War: Rome II je eigen inzicht de doorslag geven. Het is jammer dat het niveau in de proloog te laag ligt om de kunstmatige intelligentie van de vijanden daadwerkelijk op de proef te stellen, maar toch kwamen we thuis met een aantal prettige waarnemingen. De belangrijkste? Het feit dat een line of sight in deze game daadwerkelijk het gezichtsveld van een eenheid is. Zodra die lijn wordt doorbroken door een heuvel weet je tegenstander niet wat er aan de andere kant van die heuvel gebeurt. Gebruikmaken van vooruitgeschoven, scoutende units speelt in deze Total War dan ook een grotere rol dan voorheen het geval was.

Total War Rome II

Dit leidt op diverse speelvelden tot een veel interessanter tactisch steekspel. Ervaren spelers zullen elkaar bestoken met plaagstootjes voordat zij hun hoofdmacht naar voren sturen, terwijl er her en der units verborgen zullen blijven om voor verrassingen te zorgen. Dat laatste lukte ons tegen de AI in elk geval wel: de vijandelijke generaal stuurde zijn troepen regelrecht in een door ons opgezette fuik, waarna ze pijlsnel werden ingesloten en afgemaakt. Het behoeft geen uitleg dat dergelijke trucs voor een gevoel van grote voldoening zorgen.

Toch was dat moment niet zo spectaculair als een gevecht iets later in de campagne. Uiteindelijk bereik je namelijk de laatste stad van de Samnites en is het tijd voor de finale belegering. De gedachten dwaalden even af naar Rome: Total War. We konden ons de indrukwekkende batterijen katapulten nog wel herinneren, en datzelfde schouwspel ontbreekt niet in Total War: Rome II. Hoewel de katapulten wat moeite hadden met mikken, lukte het toch een aantal gaten in de stadsmuren te schieten , waarna het gevecht in de straten begon.

Total War Rome II

Daarbij zijn twee belangrijke vernieuwingen te melden. In de eerste plaats is er geen sprake meer van één tactische zone die je moet innemen om te winnen. In plaats daarvan zijn er meerdere zones, waarvan je het merendeel in bezit moet zien te krijgen. Op die manier probeert The Creative Assembly te voorkomen dat een speler zich op één plek met zijn hele leger kan verschansen. De torens en poorten om de stad heen kunnen trouwens op eenzelfde manier worden ingenomen. Door een cavalerie-unit even voor een toren te parkeren, neem je die toren binnen ongeveer dertig seconden over.

Ondanks de extra verdediging die zo'n stadsmuur biedt, boden de Samnites ook in dit gevecht eigenlijk nauwelijks tegenstand. Een ervaren Total War-speler zal de proloog dan ook slapend kunnen doorspelen en al vrij snel kunnen genieten van het eindfilmpje. We hopen trouwens dat er nog wat meer van dat soort tussenfilmpjes in Total War: Rome II zijn verwerkt, want ze zijn erg goed voor de sfeer en je betrokkenheid bij het spel.

Voorlopige Conclusie

Multiplayer

Voordat we afscheid namen van de set van HBO's Rome en weer naar Nederland vlogen, vroegen we Lead Game Designer James Russell naar de multiplayer-plannen die The Creative Assembly heeft voor deze game. Hij vertelde onder meer dat de campagnemodus volledig in multiplayer gespeeld kan worden en dat elk stukje van de spelmap gebruikt kan worden als map voor een multiplayer-gevecht, waardoor Total War: Rome II over duizenden verschillende maps beschikt.

Een paar uur aan de slag kunnen op de campagnemap, maar toch niet tevreden zijn: dat is wat nu bij ons overheerst. Want hoewel we een aantal dingen hebben gezien en gespeeld, overheerst het gevoel dat we nog steeds het spel niet in volle glorie aan het werk hebben kunnen zien. Op de campagnemap werd ons handje te vaak vastgehouden en in de gevechten was de tegenstand van dermate laag niveau dat we op geen enkel moment werden gedwongen om ons best te doen. Natuurlijk zal de moeilijkheidsgraad in de volledige campagne hoger liggen en bovendien instelbaar zijn, maar het zorgt er nu voor dat we over de diepgang in de gevechten nog te weinig kunnen zeggen. Datzelfde geldt met betrekking tot de meer uitdagende aspecten van het draaiende houden van een factie op de campagnemap. Gelukkig hoeven we niet lang meer te wachten op meer speeltijd, want over net iets meer dan een maand ligt Total War: Rome II al in de winkel.

Titel Total War: Rome II Total War Rome II
Platform PC
Ontwikkelaar The Creative Assembly
Uitgever Sega
Releasedatum 3 september 2013
Total War: Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War: Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome IITotal War Rome 2Total War Rome 2Total War Rome 2Total War Rome 2Total War: Rome II

Reacties (37)

37
37
30
3
0
3
Wijzig sortering
Ik hoop dat ze toch beter met de bugs omgaan in het spel. Tot nu toe heeft elke variant wel een paar nare bugs gekend (Empire bv: Engeland kreeg nooit te maken met een invasie op GB, je kon door een bug met reïnforcements grote artilleriebataljons krijgen, etc). Ook het DLC verhaal van hierboven erger ik me dood aan. Nu pas denk ik eraan om Skyrim te kopen, nu is alle DLC er namelijk.
Ik heb me tijdens de SteamSale ook in moeten houden voor bv. Civ5. Er is net een nieuwe expansion uit waar waarschijnlijk ook weer DLC bij komt, dus ik wacht wel weer op de platina versie.

De campaign map van Shogun 2 vind ik ook niet zo groot, dus ben blij dat die van Rome weer ouderwets groot is.

Dat gezegd hebbende, ik heb me altijd uitstekend vermaakt met TW spellen en het is dodelijk voor je nachtrust in een werkweek. Just... another.... turn... :P
Leuk, ik ga er zeker voor sparen zodat ik hem met de release kan kopen.

Wel vind ik het heel karig dat er weer Day One DLC bij moet zitten, die redelijk integraal is voor de spel ervaring. De grieken waren bij de eerste RTW vanaf het begin al te gebruiken en ik vond het zelf een erg leuke factie.

Maargoed, waarom een goede koe op stal zetten zonder hem te melken hè..
De overmaat aan DLC (en dan zeker day one DLC) irriteer ik me inderdaad ook enorm aan. Zo zeer zelfs dat ik van plan ben het spel niet te kopen totdat er een "game of the year" achtige editie komt met alle DLC erbij.
Als ik kijk naar hoe Creative Assembly het aangepakt heeft bij Shogun II dan kan ik alleen maar concluderen dat de waarde van hun basis product serieus ondergraven wordt door de DLC. Met name iets als de DLC die ze uitbrachten om bloed effecten er beter uit te laten zien, zoiets hoort gewoon een patch te zijn. En waar je bij Rome Total War voor je geld gewoon alle factions kreeg en er later een serieuze expansion bij kwam, krijg je bij RTW2 gewoon een minder complete ervaring voor je geld.
Het is jammer, want ik was oprecht groot fan van de eerste Rome Total War, maar CA doet zoveel afbreuk aan de waarde van hun product dat ik afhaak.
Inderdaad, zeker met de Greek City States pre-order bonus heb ik het idee dat er echt content weerhouden word uit de uiteindelijke game.

Een pre-order bonus bestaat dan ook alleen om ervoor te zorgen dat spelers geen reviews gaan lezen voordat ze de game kopen, maar eerder geneigd zijn om een pre-order te doen.

Met bijvoorbeeld de kwaliteit van Empire bij launch is het wellicht verstandig om dan even te wachten en niet meteen op de pre-order te duiken omdat je daar de Greek City States bij krijgt (in het ergste geval betaal je die extra 6 euro, maar dan zit je iig niet met een game die onspeelbaar is door bugs bij launch).
Ik snap wat je bedoeld, dat is echter niet afkomstig van CA, maar van SEGA. SEGA is de laatste tijd met al hun spellen zo. Ze brengen een goed product op de markt en dingen die er eerst standaard in zaten, zijn nu DLC - wat een gemakkelijke manier is om gewoonweg meer geld voor het complete spel te krijgen.
Dat is niet zozeer iets van de ontwikkelaars, maar van de uitgever. Blaim SEGA in dit geval
Misschien zitter er nu in eerste instantie wel minder factions in de 'originele' game omdat er veel meer budget naar andere dingen is gegaan.

Ik durf er een wedje op te leggen dat de kosten van het maken van de factions die er nu in zitten hoger zijn dan de kosten van de factions in RTW. Ik heb liever een paar goed uitgewerkte factions en betere gameplay dan meer (en minder goed uitgewerkte) factions en baggere gameplay.

Wat je niet moet vergeten is dat wat wij nu als basis verwachten in games, veel hoger ligt dan toen de voorloper uitkwam. We verwachten meer opties en meer diepgang in alles, ik denk dat dat in dit geval ten kostte gaat van de hoeveelheid factions.
Blood pack DLC was gewoon om de age rating in de standaard game niet boven de 16 uit te laten komen, dus dit was markt technisch gewoon beter om een groter publiek te bereiken. Het verbeterde bloed helemaal niet, het introduceerde het in de game en dat is een wezenlijk verschil.
Anoniem: 278560 1 augustus 2013 12:42
Ik hoop dat ze vooral de AI flink verbeterd hebben, hier irriteerde ik me mateloos aan in de oudere total war games.

Van wat ik zo in het filmpje zag is het nog steeds zo dat weg rennende units vrolijk door een leger van de vijand heen rennen ipv uit een gevecht komen en er omheen lopen. En de paarden die een groep units inrennen zag er ook nog steeds een beetje lomp uit. (05:33 in de video)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 278560 op 22 juli 2024 20:25]

Je mag natuurlijk van alles verwachten, maar vergeet niet dat er vaak honderden, zo niet duizenden soldaten tegelijk gesimuleerd moeten worden. Ik vind het persoonlijk al knap dat ze dit met dergelijk detail voor elkaar krijgen, maar om vervolgens te verwachten dat ook elk afzonderlijk poppetje (waar er honderden/duizenden van zijn) zich om kan draaien en reageren op een voorbijlopend vijandig poppetje (waar er eveneens honderden/duizenden van zijn) gaat misschien nog wat te ver.

Mooi punt voor RTW 3. ;)
De Ai zal voorlopig nooit goed genoeg zijn. Waarom? Het gedrag, het pad vinden etc. is altijd scripted. Elk poppetje zijn eigen unieke script (hersens?) geven zal een te zware belasting leggen op de cpu, juist omdat je hier niet praat over een paar mannekes maar duizenden vaak.

En zelfs als dat mogelijk is, zal het altijd vrij basaal en beperkt zijn. Een menselijk brein denkt veel rapper, unscripted in realtime en reageert in split seconds. Vertaal dat naar een virtueel poppetje en je krijgt een draak van een script en zelfs dat zal niet perfect zijn.

Kortom, de Ai zal nog vele jaren, misschien wel tientallen jaren een heikel punt blijven.
Anoniem: 278560 @Madrox2 augustus 2013 12:28
Dit kan best meevallen, de hoofdtaken bereken je per groep. Je kan vrij simpel een looproute berekenen voor een hele groep die rekening houd met andere groepen met behulp van een avoidance map. Iets wat al gebruikt werd in oude rts games.
Alle individuele units lopen vervolgens dat pad af, gewoon van punt a naar b wat ze nu ook al doen.

In veel RTS games zit de Ai erg matig in elkaar, iets wat absoluut niet meer zou hoeven. Het probleem is dat ze meer tijd in het detail en graphics stoppen dan in een fatsoenlijke AI programmeren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 278560 op 22 juli 2024 20:25]

Als het zo simpel was, zou ik eens naar Simcity kijken. Die hebben nog nooit een fatsoenlijke "pathfinding" kunnen inbouwen. Of neem Pharaoh/Cleopatra van Sierra, ook daar is de pathfinding slechts matig.

In een open veld is het idd redelijk simpel. Zodra en roads en crossings bij te pas komen, drijven de gebreken al snel boven. Doet me meteen denken aan Railroads van Sid Meyer. Ook daar gaat het hopeloos mis zodra je dubbele rails en wissels gaat trekken.

Maw; hoe minder obstakels, complexiteit van de map en wegen/kruisingen e.d., hoe minder vallen de gebreken op.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 20:25]

Een duidelijk voordeel van dat AI poppetje is echter dat deze niet individueel hoeft te beslissen WAT ie gaat doen. Het beslissen wat een troep gaat doen wordt besloten door de speler CQ de centrale AI.

De path finding moet dan wel per poppetje berekend worden, maar middels optimalisaties zoals als beschreven (ze als groep beschouwen en van daaruit je plaats bepalen) is dat qua performance wel te behappen.

Wat mij betreft is de echt interessante vraag wat het strategische niveau is van de AI generaals. Dit is toch complexe materie, zeker gezien de geschiedenis, waarin we als mens zijnde keer op keer met betere stragegien (bv Napoleon) op de proppen kwamen.

Ik ben benieuwd of de uiteindelijke game de gamer echt kan uitdagen, of dat ze net als zoveel games tegenwoordig meer voor de 'interactieve film'-ervaring gaan.
Mooie preview! Grafisch gezien blijft deze game toch achter bij mijn verwachtingen, maar misschien komt dat ook doordat de trailers niet ingame waren. De screenshots vind ik eerlijk gezegd wat tegenvallen.
Grafisch achter? Hebben wij hetzelfde gekeken? Ik vond het er persoonlijk echt prachtig uit zien!
Achter op zijn verwachtingen.. hij zegt niet dat hij het lelijk vindt. Zelf ben ik het wel met hem eens.. http://www.youtube.com/watch?v=EaDlihIqPws is 1 van de eerste ingame beelden wat ik ook had verwacht te zien in deze preview..
RTS games lijken grafisch wel vaker achter te lopen. Dat heeft er mee te maken dat er over het algemeen veel meer rekenkracht nodig is om de bewegingen van complete legers te renderen.
Viel mij ook op maar
"Total War: Rome II bij ons even te zwaar werd voor de videokaart. Volgens de mannen van The Creative Assembly lag dit aan het feit dat die kaart wel erg 'mid-range' was"

Als die kaart effectief mid-range is dan stonden niet alle grafische toeters en bellen aan. Hoewel het wel raar is aangezien men normaal vrij high end hardware gebruikt om de pers te laten testen. (ofwel draaid de game nog te zwaar op dit moment)

De screenshots vindt ik er wel goed uitzien maar er zit een special effect filter op die een of ander cinematic effect moet geven
Ziet er echt wel een zeer leuk spel uit, hopelijk een waardige opvolger van RTW.
Ik stoor me echter weer verschrikkelijk aan dat DLC gedoe. Waarom moeten ze dit vanaf dag 1 doen en zo heel wat mogelijkheden beperken, later patches uitbrengen, ongetwijfeld om een reeks bugs op te lossen... Het is te hopen dat de savegames onderling compatibel zijn tussen al deze dlc's/patches. Verder zou een "premium" versie waar je 2-3 tientjes extra voor betaalt en daarvoor alle content kan krijgen een deel van het problem oplossen imho.

Waar ik echter het meest bang voor ben is dat dit systeem de mod-mogelijkheden serieus gaan beperken. Dit was/is imho een van de beste en leukste features van de oude Total War games, een community achter het spel die echt wel verbeteringen en zeer interessante scenario's ontwikkelde.
Dit was/is imho een van de beste en leukste features van de oude Total War games, een community achter het spel die echt wel verbeteringen en zeer interessante scenario's ontwikkelde.
Zeg vooralsnog maar gerust was.

De uitgebreide mods die ten tijde van Rome I en Medieval 2 mogelijk waren hebben we sindsdien niet meer gezien.
Het is lange tijd niet eens fatsoenlijk doenbaar geweest om de campaign map aan te passen, nieuwe modellen te gebruiken, de AI scripts écht aan te passen, etc. The Creative Assembly is in de periode Empire - Napoleon - Shogun II een hele grote groep modders kwijtgeraakt, die zich op andere franchises zijn gaan richten. Pas nu ze ein-de-lijk de hoognodige modtools (voor Shugun II) hebben gereleased (niet echt gebruiksvriendelijke tools btw), en nu ze voor wat Steam workshop ondersteuning hebben gezorgd, lijkt er weer wat verbetering in te zitten.

Het is dus te hopen dat CA voor Rome II wel redelijk snel met redelijk gebruiksvriendelijke modtools uit komt, want anders valt er weer relatief gezien weinig te modden. Laat ze een voorbeeld nemen aan Bethesda. Die verkopen DLC als een trein, én ze hebben relatief snel zeer gebruiksvriendelijke modtools uitgebracht.
Modtools? Ik heb wel eens gespeeld (meer dan dat kon je het niet echt noemen) met het modden van Medieval 2 en de enige officiele modtool die daarbij nodig was, was een extractor om de gamefiles uit te pakken. De rest ging gewoon via notepad, of vage tools die ontwikkeld waren door de community zelf.
Veel ontwikkelaars geven vaak als excuus dat ze de tijd/het budget niet hebben om modtools te ontwikkelen, maar dat kan de community prima zelf. Zolang je er maar voor zorgt dat de bestanden niet in een raar formaat zitten versleuteld.

Complete overhauls geven een game zoveel extra replay value en met alle nieuwe features die in Rome 2 zitten weet ik zeker dat er hele gave dingen zouden kunnen komen.
Wat ik mis bij Rome II is om een versie van het spel te kopen waarbij je gegarandeerd alle toekomstige DLC krijgt. Dan maar 70-80 euro betalen en verzekerd zijn van alle patches en DLC om een zo compleet mogelijk ervaring te krijgen. Maar nee helaas, alle DLC moeten weer apart aangekocht worden terwijl ze nu vast al een plan hebben met welke DLC er uit worden gebracht en waar ze het meeste geld aan kunnen verdienen.

Begrijp me niet verkeerd, de game ziet er geweldig uit en ik heb er veel zin in. Maar ik betaal liever een groter bedrag voor een volledig spel, dan nu de helft betalen voor de helft van het spel en later kleine stukjes bijkopen. Dat werkt toch niet lekker. Had liever gehad dat ze een voorbeeld namen aan EA met Battelfield Premium. Een keer aanschaffen en toegang tot alle DLC bij release daarvan.
Steam (en andere digitale distributies?) zou dat beter moeten aanpakken. Het is nu een hoop clikken en zoeken voor je alle DLC hebt van een spel.
Vond rome total war IDD de beste tot nu toe, alhoewel M2 TW ook heel erg leuk was.

Het voordeel van RTW is dat de speelstijl , de periode en de spelopbouw allemaal goed aan elkaar aansluiten . Ik hoop dat ze goed gekeken hebben naar de vele mods (SPQR or total realism) beschikbaar voor RTW (als ikd e verwijzing naar legioenen zie denk ik het wel)

Kan eigenlijk niet wachten heb zowat elke TW spel buiten de empire/napoleon en vond ze allemaal schitterend en dit ziet er nog beter uit.

[Reactie gewijzigd door k995 op 22 juli 2024 20:25]

Anoniem: 536506 @k99528 augustus 2013 18:59
Ik kan niet wachten op RTW II, ik speel nog steeds RTW aangevuld met de Darthmod 9.01.
Ben nu zelf bezig met het re-skinnen van mijn SPQR Legioenen naar historisch voorbeeld.
In enkele romeinse forten (castellum) langs de Limes (rijksgrens) bij Valkenburg a/d Rijn en Leiden lagen Bataafse ruiter eenheden (Cohort I Batavorum) deze eenheden ben ik nu aan
het "inbouwen" in de game. Heel leuk werk in mijn vrije uurtjes. :) P.S. Leuk dat in ergens in de hoek SKate van Gamekings ziet battlen voor zn leven..lol
Wat krijg je dan weer ontzettend veel zin om te spelen. Blij dat ik de rest van de dag niets te doen heb ;)
Rome TW was ook mijn favoriet. Het tijdperk spreekt mij erg aan en de gameplay is gewoon ijzersterk.
Het goed moeten positioneren van troepen is bij weinig RTS games zo belangrijk als in de TW franchise. Het voelde altijd heerlijk om een groep infantry van achteren of van de zijkant te verpulveren met mijn cavalry! Ik kijk zeker naar deze titel uit :D
Na deze review gelezen te hebben krijg ik weer zin om Deeltje 1 erbij te pakken totdat ik Rome: Total War II kan aanschaffen. Grafisch ziet het er allemaal prima uit voor een spel waar het aardig druk kan worden op het slachtveld. Gameplay zal het allemaal wel goed zitten. Nu hopen dat het de kracht van deel 1 kan waarmaken.

Goede review!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.