Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Vier Wii U-games van Nintendo

Springen en klimmen

Uiteraard is er meer dan alleen rennen. Om Super Mario Galaxy weer van stal te halen: er zijn delen waarin flink gesprongen en geklommen dient te worden. Voor dat springen zijn meestal versnellers voorhanden. Ren er overheen en je wint zoveel snelheid dat je de sprong naar een nieuwe cilindrische constructie kunt maken. De sprongen kunnen hoog zijn, wat het lastig kan maken om op de soms kleine platformen te landen. We zagen een deel waarin Sonic van wolk naar wolk moest springen. Gelukkig werpt de egel een schaduw, wat maakt dat je vrij nauwkeurig kunt bepalen waar je landt. De meeste secties in het spel eindigen op een soort springkussen dat Sonic afschiet naar een nieuwe sectie. Er volgt meestal zelfs een stuk waarin een aantal van dergelijke springkussens op elkaar volgt, een beetje zoals de tonnen in Donkey Kong Country: Tropical Freeze.

Hangen aan de rand

Wat het klimmen betreft, zagen we delen waarbij Sonic zich een weg moest banen langs roterende platformen, door op het juiste moment naar een nieuw platform te springen. Daarbij kun je zelfs aan de rand hangen en naar boven klimmen als je niet nauwkeurig genoeg springt. Het kan bij dat klimmen zomaar gebeuren dat je even pas op de plaats moet maken voordat het juiste platform voorbijkomt. Voor een snelheidsduivel als Sonic is dat een hele opgave. Overigens zijn niet alle delen van de game driedimensionaal. Er zijn ook levels die ouderwets tweedimensionaal zijn. Ze spelen zich wel af in een driedimensionale wereld, maar Sonic beweegt zich daarbij voort over een smalle strook en kan enkel die strook volgen.

Sonic heeft de laatste jaren een wat zwalkend bestaan geleid, maar het Sonic Team van Sega lijkt met Lost World zowaar een behoorlijk geslaagde game af te gaan leveren. Er is snelheid, maar ook veel meer dan dat. De makers hebben goed gekeken naar een aantal succesvolle games van de collega's van Nintendo, wat de game er alleen maar afwisselender op maakt. Dat komt ook omdat de besturing goed aanvoelt en de game er bovendien lekker kleurrijk uitziet. Eigenlijk precies zoals je van een Sonic-game verwacht.

Titel Sonic Lost World
Platform Wii U, 3DS
Ontwikkelaar Team Sonic
Uitgever Nintendo
Releasedatum Eind 2013
Sonic Lost World Sonic Lost World Sonic Lost World Sonic Lost World


Reacties (71)

Wijzig sortering
Mijn Wii U staat alweer wat stof te happen en ik wacht nog steeds heel geduldig op deze games. Blijven stuk voor stuk instant buy's voor me :P

Edit @ D vcd V: Ik heb de Wii U direct gekocht tijdens de launch met daarbij New Super Mario U en Nintendoland. En heb me daar een paar maanden mee vermaakt samen met mijn vriendin. Helaas is het aanbod karig op het moment, dus vandaar nog even geduld hebben.

[Reactie gewijzigd door JerX op 19 juli 2013 09:08]

Opvallend dat je dit zegt. Dit was voor mij de reden om eerst eens héél erg lang de kat uit de boom te kijken met de Wii U. Dit omdat de Wii hier nooit uit het stof-hap-stadium gekomen is in de jaren dat deze er staat. Nintendo zal toch eerst eens moeten bewijzen dat er genoeg goede games komen.
First party games zijn bij Nintendo altijd erg sterk geweest. Waarom ze zo lang gewacht hebben met deze games op de Wii U is mij niet geheel duidelijk. Dit zijn nou net titels waarmee de console zelf verkocht gaat worden.

De third party games op Wii U zijn tot dusver helaas weinig boeiend. Laten we hopen dat dit nog gaat veranderen. Net als bij de vorige generatie is Nintendo de enige die lekker vernieuwend bezig is met hun input device. Bij de Wii was het de Wiimote, en met de Wii U is het de gamepad met scherm. Dit terwijl de PS4 en XboxOne niet meer bieden dan een evolutie van reeds bestaande controllers. Het zou erg jammer zijn als het weer alleen de first party games zijn die iets zinnigs weten te doen met de controller van Nintendo.

Na de launch van Wii U leken ontwikkelaars compleet verbijsterd te zijn wat ze konden doen met het 2e scherm dat de Wii U hen bood. Nu zie je al een aantal titels waarbij andere devices (tablet/smartphone) als 2e scherm gebruikt kunnen worden. Neem als voorbeeld de commander uit BattleField 4. Het zou mooi zijn als meer van dit soort ideeën hun weg gaan vinden naar de Wii U.

Deze line-up is alvast een stap in de goede richting. Ik overweeg nu serieus om een Wii U aan te gaan schaffen.

Ook erg grappig dat Sonic nu op een Nintendo console uit gaat komen, en daarbij ziet de game er nog daadwerkelijk goed uit ook! Wellicht moet de slogan van weleer veranderd worden: Nintendoes what Sega don't? ;)

[Reactie gewijzigd door Blorgg op 19 juli 2013 09:19]

Dat de Nintendo-IP's het goed doen, is een gegeven. Ik vraag me alleen af hoe lang dat blijft duren. Het zijn dezelfde IP's waar Nintendo nu al jaren om doorvaart. Is daar bij de gamers die niet specifiek Nintendo-fan zijn, nu vraag naar?

Ik denk dat het gebrek aan de grote commerciële titels als CoD de WiiU inderdaad gaat opbreken. De Wii heeft het nog kunnen uithouden door het vernieuwende concept, maar deze lang binnen een bepaalde tijd in de meeste huishoudens ook al stof te vangen. De Wii moest meer een gamers-console worden, maar die gamers kijken voor een flink deel al niet meer naar Nintendo. En of de Wii U op basis van de Nintendo-fans door kan blijven gaan, betwijfel ik.
CoD komt op de Wii U ;)
"Waarom ze zo lang gewacht hebben met deze games op de Wii U is mij niet geheel duidelijk."

Ik denk dat Nintendo's ontwikkelstudios nog moeten wennen aan het ontwikkelen voor een 'hd' console. Naarmate een systeem krachtiger wordt en de mogelijkheden uitgebreider gaat er natuurlijk ook meer werk in zitten. Andere ontwikkelaars hebben zich hier de afgelopen 7-8 al aan kunnen aanpassen met de ps3 en xbox 360, en sommige zelfs nog veel langer met de PC. In de tussentijd zijn Nintendo's studiod exclusief blijven ontwikkelen voor de veel minder krachtigere Wii.
Dat is geen excuus. De programmable pipeline bestaat gewoon al bijna 10 jaar. Dat Nintendo niet weet hoe ze hiermee om moeten gaan is gewoon belachelijk slecht en toont dat ze daar gewoon niet weten waar ze mee bezig zijn.
Ik heb anders nog op geen enkele manier de gamepad 'vernieuwend' gebruikt zien worden in games.

Buiten voor de HUD en off-screen gamen lijkt me tot nu toe die gamepad niet echt van toegevoegde waarde te zijn. Alleen bij ZombiU, maar volgens jou is die game niet boeiend.

Overigens kan Sony, en zal Sony waarschijnlijk ook, de PSVita op eenzelfde manier inzetten met de PS4. En nee ik vind niet dat Nintendo voor dat concept gecrediteerd moet worden, aangezien het gewoon om een logische feature gaat, waar Sony ook al met de PSP met Remoteplay heeft geëxperimenteerd. Bovendien kan je met de PS4 met tot 4 PSVita in multiplayer spelen.

Maar goed, mooi dat Wii U bezitters toch nog wat leuks te krijgen. Mario Kart 8 ziet er prachtig uit en het anti-zwaartekracht concept lijkt me deze iteratie te verantwoorden.

Super Mario 3D World (vreselijke ongeïnspireerde naamgeving trouwens) lijkt me persoonlijk een stap terug t.o.v. van Super Mario Galaxy 1&2, qua gameplay en zelfs qua graphics (buiten dat deze er minder kartelvormig uit zal zien). Wel natuurlijk standaard mario platforming, maar ik vraag me af Nintendo liefhebbers het niet telkens beu worden om telkens te krijgen wat ze verwachten.

DKC(R): TF lijkt me meer van hetzelfde t.o.v. DKCR. Ach aangezien DK(C) niet overused wordt in tegenstelling tot Mario lijkt me dat niet echt een probleem. DKCR vond ik erg vermakelijk. :)


Verder zal de Wii U ongetwijfeld overschaduwd worden door PS4 en Xbox One. Mario Kart 8 en SSB komen denk ik te laat, want dat zijn de echte systemsellers. Nieuwe klanten hebben eigenlijk weinig reden om voor Wii U te gaan dit najaar, ook PS3 heeft een mooie first-party line-up dit najaar, en al helemaal met 3rd parties.

Sonic is natuurlijk al langer speelbaar op Nintendo consoles, zie o.a. Sonic Colours voor de Wii, ook exclusief trouwens.

[Reactie gewijzigd door Cyrso op 19 juli 2013 18:09]

Nintendoes what Sega don't?
Nintendoes what segain't dan :+

[Reactie gewijzigd door purrple op 22 juli 2013 11:36]

dit is exact de reden waarom ik nog geen WII U heb. wil hem graag, ook voor met de vriendin samen te kunnen gamen.... maar voor alleen 2 mario-games ga ik geen console aanschaffen van (toen nog) 300+
Dit is een van de redenen waarom het publiek van de WiiU beperkt blijft: Weer een mario kart, weer een mario platformer. Donkey Kong is langer geleden, maar het is ook weer meer van hetzelfde.

Ongetwijfeld allemaal technisch goede games (naar nintendo traditie), maar enkel de nintendo fans die de WiiU al gekocht hebben kijken echt hiernaar uit. Je gaat er geen nieuwe klanten mee binnenhengelen.
Anoniem: 230001
@boe219 juli 2013 11:04
Dan zal het met de PS4 en de X1 ook niet best gaan. Weer een Forza, weer een BF4, weer een CoD, weer een FIFA, weer een LBP, weer een HALO, weer een Killzone. Wat een vernieuwing allemaal.

Als je ruim 30 miljoen keer MK op de Wii weet te verkopen en 8 miljoen keer MK op de 3DS weet te verkopen zou je wel gek zijn als je er geen vervolg aan geeft.
Het verschil in deze is natuurlijk dat Master Chief niet al 30 jaar de hoofdrol in een spelletje van dezelfde maker speelt, noch dat deze al in ruim 200 spellen heeft rondgewandeld. 30 jaar! Natuurlijk gaat gebrek aan vernieuwing niet alleen op voor Mario, maar dit slaat natuurlijk wel alles. Nintendo speelt zoals gewoonlijk op safe. Dus we hebben Super Mario (30 jaar oud karakter), Donkey kong (32 jaar oud karakter), nog meer Mario en Sonic (22 jaar geleden geintroduceerd) en verder helemaal niks. En dat zegt natuurlijk weinig over de uiteindelijke kwaliteit van de spellen, maar het is zo..... ongeïnspireerd.

En ja, COD word ook uitgemolken, maar nog geen 30 jaar lang en ik hoop ten zeerste dat mensen nu eindelijk ook eens wakker worden en Activision een veeg uit de pan gaan geven voor het recyclen van prut.
Inspiratie is voor jou dus enkel en alleen afhankelijk van het hoofdfiguur in de game. Als Nintendo dus de nieuwe kartgame precies hetzelfde uitbrengt als het nu in ontwikkeling is maar alle personages gaat vervangen door onbekende personages dan is het plots een gigantisch inspirerend meesterwerk?

Het zal echter wel de verkopen negatief beïnvloeden want mensen hebben zich nu al jaren (zo niet decennia) lang kunnen identificeren met de karakters die in een Mario Kart zitten.

Feit is dat er maar bitter weinig echt vernieuwende games uitkomen, en daar hebben alle consoles en uitgevers last van.
Ik zeg nergens dat inspiratie enkel afhankelijk is van een nieuwe hoofdpersoon, ik zeg alleen dat 30 jaar lang voor meer dan 200 games hetzelfde karakter gebruiken nogal inspiratieloos is. Dat is wat heel anders. En ik ben niet tegen franchises an sich, maar ik ben wel van mening dat het constante herkauwen wel een beetje zoutloos begint te worden. Yup, ik ga ook Halo 5 spelen, maar niet omdat ik verwacht dat het vernieuwend word, maar omdat ik het leuk vind en interesse heb in het universum. Dus natuurlijk is er ruimte voor franchises. Maar wanneer heeft nintendo nou nog iets echt nieuws gedaan qua games? Het is niet dat Mario Kart 8 met zo'n gigantische cliffhanger is geëindigd dat je perse deel 9 moet spelen om te zien hoe het afloopt, toch?

Feit is, er komen stapels echt vernieuwende games uit, maar dat zijn grotendeels indies. Zolang die succesvol zijn, zullen ook grote studios vroeg of laat gaan inzien dat innovatie goed is.
 • Feit is, er komen stapels echt vernieuwende games uit, maar dat zijn grotendeels indies. Zolang die succesvol zijn, zullen ook grote studios vroeg of laat gaan inzien dat innovatie goed is.
Laat er nou net een filmpje van Total Biscuit uit zijn die het erover heeft dat mensen juist het meeste geld uitgeven aan die bekende IPs. http://www.youtube.com/watch?v=-fmGRnoUfmE
Dus ja.. zolang de massa op deze manier blijft uitgeven gaan die uitgevers zo door :)
precies; want je kan discussiëren wat je wilt, het draait toch alleen maar om 1 ding: geld
Nintendo gebruikt zijn characters om nieuwe gameplay-ideen te verkopen, de naamsbekendheid van de characters zorgt ervoor dat het de marktpenetratie krijgt. Zo werken ze, je kan er wel over blijven doorzeuren maar Nintendo is gewoon een bedrijf zoals Disney. Het is een uniek bedrijf in de gaming-industrie en dus kun je niet MS en Nintendo met elkaar vergelijken op dat vlak.

Myamoto gaf trouwens aan dat ze hun familie van characters sterk willen uitbreiden de komende jaren.

En sowieso, Nintendo heeft heel veel nieuwe franchises uitgebracht de laatste jaren. Ik geloof zeker wel meer dan Sony en zeker MS.
Klopt, MAAR de X1 en de PS4 hebben allemaal wel sterke(re) 3th party games. Dus het aanbod is gewoon aanzienlijk groter en daarmee dus ook je doelgroep.

Ik vind Nintendo games ook altijd super om offline multiplayer te doen, maar er moeten toch echt meer games uitkomen. Je gaat toch niet de hele tijd maar 4 verschillende games spelen, die min of meer op elkaar lijken? Mensen willen nu eenmaal variatie en die krijg je door meer 3th party games te hebben.
Eigenlijk is donkey kong nog recenter uitgebracht, het was één van de laatste platformers op de wii geloof ik.
Ja en ook de oude klanten zullen niet eeuwig elke nieuwe console blijven aanschaffen voor deze titels denk ik.
Ik kan deze uitspraak alleen op mezelf toetsen, maar mijn Wii staat echt stof te happen. De enige reden dat er bij mij een Wii U komt is de nieuwe Zelda en daarvoor zal ik de console van iemand proberen te lenen. Ik beleef nog steeds veel plezier aan Mario, Zelda en Donkey Kong op mijn SNES en de Wii versies waren ook zeker heel leuk, maar om het enkel daarvoor aan te schaffen heeft geen meerwaarde (meer) voor me.
Zijn die nieuwe donkey kong countries moeilijker dan de originelen ? Ben ik als fan van de originele serie vereist om ze aan te schaffen ?
Vind ik wél! De moeilijkheid bij de Wii variant lag best hoog. En ik had echt een goed gevoel bij het spelen van deze games met de oude games in m'n achterhoofd.

Doen! :)
Je doet je naam eer aan als fan :P Ik en me vriendin vinden ze toch wel wat moeilijk dan vroeger. Misschien omdat we nu wat ouder zijn. Maar denk ook mede door de graphics. Want ik miste afentoe bijv* spikes wat best goed in de omgeving was geblend. En nieuwe mechanics her en der. Maar ze zijn zeker de moeite waard om aan te schaffen.


OT: Laat maar komen, ben toch weer een beetje benieuwd naar de Sonic. Maar het filmpje laat ook afgronden zien en dan wegen naar links of rechts. Beetje jammer, zijn allemaal van die dingen wat je flink afremt. Vijanden idem dito. Maar kan nog evengoed leuk zijn voor speedruns daar niet van^
Voor m'n gevoel is donkey kong op de wii veel moeilijker dan op de super nes, maar eerlijk is eerlijk, ik ben niet zo fanatiek meer als toen ik 14 was ;)
Met deze games begint de line up van de Wii ergens op te lijken.
Jammer dat ze het grotendeels van deze spellen moeten hebben. Mis hoogstens Zelda of Metroid in de lijst, maar heb nu niet zoiets van, wauw dat moet ik hebben als Nintendo fan. Hoewel dat laatste niet heel veel meer is laatste jaren t.b.h. Speel nog steeds liever de spellen op mijn oude nes/snes 64 en af en mariokart wii online dan wat ik tegenwoordig zie voorbijkomen.

Vind dit zo jammer. Qua mario/donkey kong spellen is dit voor mij net zoals films die zo gigantisch worden uitgemolken dat je er gewoon niet meer naar wilt kijken. Maar dat is ook bij bepaalde pc serie-games net zo erg, wordt toch eens origineel.
Klopt maar het gaat ook steeds meer lijken op een herhaling van de vorige Nintendo consoles. Sterke first party titels waar een handjevol van beschikbaar komt en slecht tot matige third party support.
ik vind de wii U te duur om te kopen, vooral als je de kwaliteit verhouding gaat vergelijken met wii U en de ps4
Nintendo heeft gewoon de verkeerde (oude) hardware gebruikt. De GPU die erin zit is bijvoorbeeld al gewoon 5 jaar oud. Daarnaast snappen ze ook niet dat ze third parties nodig hebben, want wie gaat hier nou een hele console voor kopen? Voor meer Mario platformer, meer Mario Kart en meer Donkey Kong Country? Leuk hoor, al die franchises, maar Nintendo mag wel eens iets spannends gaan doen.
Ja de hardware is helaas weer ruk, maar ik ben wel zo persoon die gewoon een Wii U koopt. En idd alleen voor mario, donkey kong en de rest van de Nintendo familie. Yay Fanboy <3
En dat terwijl de Wii U er juist weer voor moest gaan zorgen dat er weer veel third party support bij zou komen. Dat werd nog behoorlijk benadrukt tijdens de grote presentatie. En daar blijft nu nog bar weinig van over. Wii U wordt gewoon weer een consooltje voor erbij die je af en toe even uit de kast haalt om een grote Nintendo knaller te spelen en daarna weer in de kast stopt. Zelfde als met de Wii, zelfde als met de gamecube. Zal niet lang meer duren dan gooit Nintendo de prijs omlaag en het zal mij niks verbazen als dit hun laatste echte console wordt. Want hetzelfde grapje als met de Wii gaan ze echt niet nog een keer doen.
Een tablet controller is redelijk spannend. De hardware is gedateerd, maar voor de doeleinden die Nintendo voor ogen heeft prima toereikend. Waarom dan een console onnodig duurder maken met nieuwere en dus duurdere hardwareonderdelen.

De third party support is op Nintendo consoles al sinds de N64 minder dan bij de concurrentie. Blijkt toch keer op keer dat Nintendo het met die gebrekkige support en een sterke eigen line-up het aardig doet. Schijnbaar hoeven ze niets spannends (wat dat dan ook mag inhouden, ik zie het bij de andere consoles ook niet) te doen aangezien de reeds velen malen uitgebrachte franchises keer op keer absolute verkoopknallers blijken, zelfs console sellers. En Nintendo, als uitgever, brengt wel degelijk een boel nieuwe franchises naar haar consoles. Dat zet qua verkopen echter zelden zoden aan de dijk.

Dus wat voor een spannends had jij in gedachten wat gegarandeerd een commercieel succes wordt?
250 euro is op zich wel een nette prijs, en goed in verhouding met de 400 euro van de Xbox One

Als je hem inderdaad met de PS4 van 300 euro vergelijkt, mag hij nog wel 50 euro goedkoper worden
Je kan de Wii U (de witte) al enige tijd vanaf 200 euro kopen. De PS4 zal 400 euro kosten en de X1 500. Het prijsverschil is dus een stuk groter.

Men vergeet hier dat (op de Wii na) elke console het eerste jaar na de verkopen van de eerste paar weken een behoorlijke aanlooptijd nodig heeft voor zowel console verkopen alsook games. De Wii U schijnt sinds de launch niet noemenswaardig beter of slechter te verkopen dan de X360 en PS3 in hun eerste jaar. Het is maar afwachten of de nieuwe consoles in deze tijd ook zulke aantallen kunnen wegzetten.
Je kan de Wii U (de witte) al enige tijd vanaf 200 euro kopen.
En de zwarte Wii U kun je voor 200 GBP (230-240 EUR) bij Amazon krijgen, mochten de UK stekkers geen probleem zijn.
Anoniem: 165099
@Kol Nedra20 juli 2013 22:39
Wat zou het mooi zijn als Sony nintendo in zou lijven in hun game divisie sterker te maken, mooie hardware aangevuld met erg leuke kiddo titels zoals mario kart, mario 3d, donkey kong etc.
aardige reviews, ik kan me alleen niet vinden in de opmerking dat nintendo games niet technisch hoogdravend zijn. licht effect + veel polygonen = technisch hoogdravend voor de reviewer. Alleen omdat Mario niet met een zaklamp rondloopt of een laser op z'n scope heeft betekent niet dat er minder belichting zit dan in andere games. Sterker nog, dat soort lichteffecten zijn juist het allermakkelijkst om te bereiken. Er is een reden waarom de meeste games saai grijs of poepbruin zijn; wat ze vervolgens proberen te overcompenseren met blooming of lensflares; en dat is omdat ze de lighting maar niet goed kunnen krijgen. Daarnaast weten we ook niet hoeveel polygonen er in een Mario game zitten. Ze promoten de games namelijk niet door de wireframes te laten zien.

Ik ben van mening dat het tegenovergestelde waar is; er zit namelijk veel meer art directing achter dan in de standard grijs/bruin spellen. Nintendo bouwt zijn engines van scratch op rond een bepaald type gameplay of art style (denk Mario Sunshine/Galaxy, Zelda Twilight/Skyward). Vanuit het oogpunt van een software designer ben ik veel meer onder de indruk van wat Nintendo uit het doosje weet te persen dan alle been-there-done-that shooters/racers van andere uitgevers die al hun engines maar recyclen. Want daar is weinig technisch hoogwaardig aan. Van die spellen kun je de PS5 versie nu al schrijven omdat je het ontwikkelproces toch al weet.
Goede opmerking en gedeeltelijk ben ik het met je eens, maar wat ik bedoel is dat Nintendo nooit grenzen verlegd, technisch gezien. Levels zijn klein, textures niet super gedetailleerd, wat netwerkopties betreft is het beperkt, wat physics betreft ook (geen Fifa-physics oid). Wat ze doen, de ze daarentegen wel weer heel erg goed :-)
ik snap wat je zegt, maar dat staat voor mij niet gelijk aan technisch hoogdravend. Het is vrij makkelijk om je textures gedetaileerder te maken. En het is vrij makkelijk om je levels groter te maken. Daarnaast zijn realistische physics ook erg makkelijk te implementeren (het is al min 100x eerder gedaan, en er bestaan 30+ Open Source pakketten om inspiratie uit te halen).

Cartoon physics zijn daarentegen tergend moeilijk om te maken. Mario Galaxy physics... dat is nog niemand gelukt om dat na te maken! Daar zit technisch vernuft in, en dat zijn dingen waar ik van onder de indruk ben. Skyward Sword aquarel graphics... die game werd geroemd voor zijn SD graphics die beter waren dan 95% van de HD graphics op dat moment op de markt. Zo iets was nog nooit eerder gezien en mensen stonden erbij te watertanden.

Nee hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik van het tegenovergestelde overtuigd ben. Nintendo is technisch hoogdravender dan de rest bij elkaar.
Sorry hoor maar de graphics van Skyward Sword waren echt helemaal niet zo goed. Dat was de Wii game met de meest verschrikkelijke kartelranden en met van die horizontale lijnen in de lucht. Natuurlijk is de hardware van de Wii een grote beperkende factor, maar alsnog, daar heeft Nintendo ook zelf voor gekozen, dus het is niet van "Ooh 't is een Wii game, dus voor een Wii game zijn de graphics wel goed' (soms kwam ik dat tegen in reviews, ja).

De artstyle was dan wel weer verfrissend en inderdaad onderscheidend t.o.v. de 'bruine' realistische stijl van veel games. Twilight Princess had deze 'bruine' stijl trouwens ook, dus zo uniek is Nintendo toch niet.

Graphics van Skyward Sword beter van 95% van de HD graphics van dat moment?! Dat lijkt me nogal fors overtrokken, zoals ik al zei, de graphics waren slecht, maar de artsyle was verfrissend en onderscheidend.


Volgens mij overdrijf je een beetje, het is toch niet omdat je een niet-realistische grafische stijl hanteert dat het automatisch veel beter is? Ik geef je over het algemeen wel gelijk hoor, maar ik vind dat je gewoon echt sterk overdrijft.

Van cartoon physics heb ik nog nooit gehoord eerlijk gezegd..
En als je cartoon graphics bedoeld; ik denk niet - ik ben geen game designer o.i.d. dus ik weet het niet - dat dat echt veel moeilijker is te maken dan realistische graphics. Media Molecule dev zei net dat cartoon graphics van hun game (Tearaway) erg snel zijn opgebouwd.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cartoon_physics
in mario spellen worden vaker cartoon physics gebruikt dan bijv. realistische physics. Ik heb wel eens cartoon physics proberen na te maken omdat ze een veel komischer en intuitiever effect geven (als je vroeger als kind naar looney toons keek dan), en geloof het of niet, het is rete ingewikkeld om een gewenst effect voor elkaar te krijgen. Realistische physics is wat dat betreft makkelijk. Je neemt al sneller genoegen met een resultaat mee als je weet dat het qua werking klopt (ookal is het resultaat niet gewenst).

Wat grafisch hoogstaand is is toch blijkbaar anders voor iedereen. Jij stoort je aan kartelranden en horizontale lijnen in de lucht (?), ik stoor me aan lusteloosheid, grijs/bruin festen en een compleet gebrek aan richting/fantasie. Ik stoor me inderdaad mateloos aan de hele SD vs HD discussie dus misschien polariseer ik het iets te veel. Maar ik blijf bij mijn standpunt dat Nintendo de lat legt voor wat technsich hoogdravend is, en dat de reviewer op dat punt er compleet naast zit. Zeggen dat de skyward sword graphics slecht zijn zegt mij eigenlijk al genoeg over mijn discussiepartner. Graphics hebben niks te maken met het aantal pixels of het aantal polygonen. Wat heb je aan 16miljoen kleuren als je er maar 2 gebruikt? De meeste gamedevelopers weten eigenlijk niet goed wat ze met de graphics willen en dat zie je in hun games. Prima dat de scene super scherp op mijn tv verschijnt, maar dat maakt de graphics nog niet goed.
Maar ik heb liever zoals hierboven al gezegd, betere 3D gevoel en/of globale belichting dan diepere textures. Anders krijg je zo'n poster effect van blokken met foto's/posters erop geplakt.
Meestal heeft nintendo ook rustiger beeld voor de ogen, vanwege belichting en meer smooth rendering, zover als mogelijk is. Bij lange gamesessies is dat voor mij op langer termijn echt wel nodig om niet vermoeid te raken.
Zo netjes als bij Mario64 op N64 rendering krijgen ze het toch niet helaas, het blijft een beetje plat ogen. Dat beeld was veel stabieler. Nu zie ik toch nog bijna letterlijk elk pixeltje of polygoontje nog bewegen.

Moet er natuurlijk wel ook gameplay zijn voor langere game sessies. Als het dan toch herhaling is, verdubbel dan op zijn minst de inhoud van het verhaal. Dat was de grote fout bij de N64, herhaling van verhaal, en soms zelfs vermindering content.
Jammer dat Nintendo niet vernieuwing zoekt in de games die ze maken. Ja het is allemaal weer net iets anders dan de vorige games maar ook weer heel veel van het zelfde. Na de Marios op de Wii ben ik een beetje zat om weer door de zelfde sneeuw, jungle en lava levels te rennen. Ik zou graag zien dat Nintendo wat nieuwe games maakt. Dit zijn weer dezelfde karakters waar die zijn ontstaan in het Nes/Snes tijdperk. Waarom niet een keer een game met Zelda in de hoofdrol of een game dat gebaseerd is op de Toads uit Mario? Of nog beter een frisse nieuwe game zoals ze met Pikmin jaren terug introduceerde. Dit mis ik toch wel echt bij Nintendo de laatste jaren, een beetje meer creatievitijd en out of the box denken.
Nintendo and the Misguided New IP Debate

Samenvatting: Nintendo maakt wel degelijk games met nieuwe personages, maar mensen vergeten dat voor het gemak maar even.
Sorry maar dat artiekel gaat er voornamelijk over dat bepaalde titels niet goed zouden werken zonder Mario of Kirby in de hoofdrol. De nieuwe titels die worden genoemd zijn Nintendogs en steel diver. Beide handheld titels. Waarvan ik eigenlijk alleen Nintendogs echt een goede nieuwe franchise vind. Nintendogs is nu ook al weer 8 jaar oud. Dus waar hebben we het over.

Het feit is dat Nintendo het wel erg safe speelt de laatste jaren. Op de Wii kwam van Nintendo zelf ook niet erg veel nieuws uit. Ja er waren wel goede games maar daarvan waren er wel weer erg veel met oude vertrouwde karakters in de hoofdrol. Ik zou graag eens een niet handheld titel spelen van Nintendo dat wat anders is. Daarom schreef ik ook over bijvoorbeeld Pikmin, dat was een goede nieuwe titel met leuke gameplay. Ik zie niet in waarom er niet meer van dat soort grotere titels gemaakt kunnen worden.

Wat mij ook begint te storen is dat de grotere titels steeds hetzelfde verhaal en locaties gebruiken. Bijvoorbeeld Mario, elke keer weer dezelfde soort levels en elke keer dezelfde stuctuur. Dat maakt het steeds minder leuk om een nieuwe titel te spelen. Neem New Super Mario Wii, voor mij voelde dat bijna als een kopie van de DS titel. Galaxy 2 was vrijwel inditiek aan Galaxy 1, en dan heb ik nog niet eens gesproken over het feit dat elke Mario game dezelfde themas gebruikt als Gras land, Sneeuw, Jungle, Lava en underground. Neem nu de Zelda serie, de eerste games waren erg leuk omdat je veel nieuwe omgevingen zag en de verhaallijn nog nieuw was. Nu met de laatste Zelda heb ik moeite om gemotiveerd te blijven, het is weer het zelfde verhaal, weer dezelfde dungeons en het wordt steeds meer lineair. Wat ik zeg waarom niet eens iets totaal anders en een Zelda titel waar de focus ligt op bijvoorbeeld Princess Zelda, of meer in de richting als Majora's Mask.

Goed zo kan ik wel bezig blijven. En ik denk dat heel veel Nintendo fans ook wel dezelfde gedachtes hebben. Nintendo maakt goede games maar de meeste titels voelen niet meer zo fris aan als 15 - 25 jaar geleden.
Sonic zal nooit meer de oude zijn... Eeuwig zonde!

Ik hoop dat Nintendo snel komt met iets wat de markt veroverd
Juist, daar ben ik het helemaal mee eens. Alleen sonic speelt mee in de games, verder vind ik er niets meer echt 'sonic' aan. De games die op de sega speelde, dat waren toffe sonic games!! :D niet die hyper hardlopende achtbaanrit die het nu is.
Het ding is wel dat Sonic Lost World wordt gezien als een game die veel leent van Mario Galaxy (overschatte, repetitieve game m.i.), maar in werkelijkheid is het gebaseerd op een project dat pré-midden jaren '90 al zijn roots heeft in het uiteindelijk gecancelde Sonic X-treme. : http://www.youtube.com/watch?v=V0o8axzRGqg

Dus ja, wat is echt Sonic dan? Ook Sonic 3D was een echte Sega-game (hoewel ontwikkeld door Travellers Tales volgens mij....).
Conclusie: de leuke games komen tegelijk uit met release PS4 en X1. Niet handig. Ik wil deze games graag spelen maar ik wil tegen die tijd liever een PS4 kopen denk ik. Hoop dat de Wii U flink in prijs gaat dalen. €200 voor elite versie met één van deze games (niet sonic) lijkt me wel wat.

Heb je als je met z'n tweeën wil spelen twee van die tablet controllers nodig?
De komende tijd komen er ook nog leuke games uit. Te beginnen met Pikmin 3 aankomende vrijdag. Schijnt werkelijk weer een pareltje te zijn. Daarnaast is het heel handig om ten tijde van de lancering van je concurrentie met sterke software titels te komen (het liefst in combinatie met een prijsverlaging). Het neemt de/wat wind uit de zeilen van de concurrentie.

Je hebt altijd maximaal 1 tabletcontroller nodig. De anderen kunnen via andere controllers spelen.
Tja, de echte vernieuwing blijft nog uit. Er zal toch echt wat moeten gebeuren wil ik nog een Wii U aanschaffen.

Het succes van de Wii is te danken door alle "casual" gamers die Wii sports wilden spelen, deze groep bestaat imho niet meer. Wat wordt dan nu de afzetmarkt voor Nintendo als ze ook de "echte" gamers niet meer tevreden kunnen stellen?
de casual gamer bestaat niet meer? Waar haal je dat vandaan dan?? Ik denk dat de casual gamer van platform is gewisseld. Tablets en de huidige telefoons zijn veel gemakkelijker te verkrijgen dan een dure console en die doen het minstens net zo goed.

[Reactie gewijzigd door purrple op 22 juli 2013 11:44]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee