Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Nintendo's najaarsoffensief en de herkansing voor de Wii U

31-08-2013 • 14:00

129 Linkedin

Na een jaar afwezigheid was Nintendo dit keer weer op Gamescom present. Veel aankondigingen deed de Japanse firma echter niet. Al liet het voor het eerst een speelbare versie van Pokémon X en Y zien. Ook de hele najaarscatalogus van Nintendo was speelbaar in Keulen, waaronder Pikmin 3 en The Wonderful 101, die beide net verschenen zijn. Later dit jaar verschijnen nog typische Nintendo-kaskrakers als Mario Kart 8, Super Mario 3D World, Donkey Kong Tropical Freeze en The Legend of Zelda: the Wind Waker HD, en ook die waren in Keulen al speelbaar, wat voor flinke rijen wachtende spelers zorgde op de stand van Nintendo.

Het zijn de games die tot nu toe een beetje in het aanbod voor de Wii U ontbraken en waardoor de console tot nu toe wellicht minder verkocht heeft dan Nintendo had gehoopt. En dat de console minder succesvol is dan verwacht, is voor andere uitgevers dan weer reden om de Wii U links te laten liggen.

De vraag is of het najaarsaanbod van Nintendo - met de Mario-games en met een Zelda-game - het tij kan keren? Nintendo lijkt zich dat ook af te vragen, want om de verkoop van de Wii U te stimuleren, kondigde het vlak na de Gamescom aan dat het de prijs van de Wii U Premium gaat verlagen. Dat niet alleen; de consolebouwer kondigde vlak na de beurs ook de nieuwe 2DS aan, een nieuwe variant op de 3DS, die geen 3d weer kan geven en niet inklapbaar is. Redacteur Paul Hulsebosch bespreekt op de rumoerige stand van Nintendo hoe de consolebouwer er voor staat.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (129)

Wijzig sortering
De hele discussie die hier ontstaan is gaat voornamelijk over of Nintendo nu wel of niet een nieuwe generatie console heeft en wie er gelijk heeft over of Nintendo nu wel of niet de beste is en/of was en of ze zullen blijven bestaan ja of de nee.
Volgens mij gaat het daar helemaal niet om, maar gaat het om welke doelgroep je wilt benaderen en hoe je dat doet en wie er vervolgens de beste is in zijn/haar doelgroep en ik denk dat Nintendo zijn/haar eigen doelgroep is.

Zoals ik het altijd heb begrepen/gezien is dat Nintendo de jeugdige onderons en de families wil benaderen, dit door mooie leuke soms wat spannende games te maken, die ook nog een educatief zijn, maar voor iedereen te bespelen zijn, hoe jong of oud je ook bent, altijd leuk dus.
Ook zijn ze gigantisch in Azië en de VS.

Als ik kijk naar de PlayStation, dan is dit altijd meer geweest voor 12+ gamers, die graag leuke, snelle en actie willen hebben en de meeste geweldige grafische games willen hebben op de meest geavanceerde hardware die er maar is terwijl hij nog steeds betaalbaar moet blijven, ook de PlayStation is voornamelijk groot in Azië en de VS en wat minder in Europa (zeg ik heel voorzichtig hopelijk zonder nu mensen het bloed te laten koken, haha).

De Xbox gooit het op het zelfde schuitje als de PlayStation, leuke, snelle, spannende en grafisch "kick Ass” games met verdomd veel mogelijkheden op de beste mogelijke hardware terwijl deze betaalbaar moet blijven, maar dan meer in Europa en de VS (wat minder in Azië heb ik altijd begrepen/gelezen).

Ook heb ik mij ooit eens laten vertellen dat de ontwikkel kosten bij Nintendo ontzettend meevallen als je deze gaat vergelijken met die van Sony en Microsoft, want de Nintendo systemen zijn altijd een doorontwikkeling(upgrade) geweest van het vorige model (heeft voor en nadelen, maar dat is niet het punt wat ik hier wil gaan maken), terwijl de PS3 een „Cell” processor heeft, die zo geavanceerd en goed is, maar ook miljoenen heeft gekost om te ontwikkelen en dat ze de console de eerste paar jaar met zwaar verlies verkochten terwijl dat ding meer dan €600,- kosten bij de introductie, ook de Xbox 360 heeft aardig wat geld gekost (hardware en software?).

Dus om het heel simpel te zeggen, Nintendo te vergelijken met die van Microsoft en Sony is denk ik erg kort door de bocht en volgens mij willen ze dat ook helemaal niet, want ze maken games die gezellig zijn, leuk, mooi (kleurrijk), spannend en voor iedereen (jong en oud), maar altijd voor dezelfde doelgroep.
Dat er af en toe een ander soort spel tussen zit om te proberen een andere doelgroep ook te raken, prima, maar nee niet hun doelgroep!

En daarom denk ik dan ook dat Nintendo nooit en dan ook nooit zal gaan verdwijnen, dit zal alleen gaan gebeuren als ze daadwerkelijk concurrentie gaan krijgen, maar dan volgens mij hebben Microsoft en Sony daar ook helemaal geen zin in, ze zijn al veel te druk met elkaar, laat staan dat ze zich ook nog eens met Nintendo moeten gaan bemoeien!

Maar zolang er games zullen blijven komen met de klassieke Nintendo cast, tja, SUCCES met het het concurreren met Nintendo…!!
Wie houdt er nu niet van Mario, Luigi, Toad, Princess, etc…...?? :P
Ik ben er mee opgegroeid en speel het dan ook af en toe nog eens en laat de remake’s maar komen, zag laatst ergens Ducktales HD voorbij komen in een flits (klopt dit??)

Ik zit al jaren te wachten op een nieuwe Lugi’s Mansion voor de Wii/Wii U/Wii U+/Wii U&Me.
Zodra deze verschijnt is er geen twijfel mogelijk!
Dan wordt de console of gekocht (mocht ik deze nog niet hebben) of opnieuw aangesloten (mocht dit nog niet het geval zijn), maar gespeeld wordt er 100% zeker :)

enne, ik hoor graag waar ik het fout heb :-)
Aangezien je graag hoort waar je het fout hebt:

- Meeste Nintendo games zijn helemaal niet educatief naar mijn mening, het is gewoon entertainment; gericht op plezier maken
- Azië is eigenlijk niet zo'n grote markt voor de consolebouwers; in China waren consoles en veel games lange tijd verbannen op de markt (wetgeving hier omtrent is onlangs aangepast, maar vroeger was dit dus illegaal..), in Zuid-Korea is PC gaming en games cafés voor populair. De grote markt qua games in Azië is Japan en daar hebben zowel Sony als Nintendo het grootste marktaandeel
- Europa is net waar Playstation, momenteel, het grootste marktaandeel heeft gehad, ook in de geschiedenis hebben hier de Playstation consoles het altijd erg goed gedaan. De Nintendo consoles hebben het volgens mij meestal wereldwijd ongeveer even goed gedaan, misschien iets beter in de VS dan in de rest van de wereld
- VS is waar momenteel de Xbox 360 het beste verkoopt, PS3 is er wel nog steeds gewoon een stevige concurrent

Nintendo wil volgens mij gewoon een beetje alle soorten gamers aanspreken, games die door iedereen te spelen zijn, qua marketing hebben ze zich de laatste jaren inderdaad wel eerder op jongere gamers/familie gericht, maar in de realiteit denk ik dat ze iedereen toch een beetje aanspreken. Het aantal Nintendo fans is ook niet te onderschatten, als je vaak gamingsites/fora e.d. bezoekt zie je vaak dat er toch wel een aardige vocale (soms ietwat koppige imo :c) Nintendo fanbase is.

Sony & Microsoft willen natuurlijk ook gewoon zo veel mogelijk gamers aanspreken, het is niet waar dat ze zich enkel op core gamers richten. De PS2 was al bijvoorbeeld extreem populair bij de beruchte 'casual gamers' met games als Singstar, Buzz,! PS Eye enzovoort. Microsoft heeft zich met Kinect ook op de familie/huisvrouwenmarkt gericht. Het blijft tenslotte een business, dus het is een logische zet om zo veel mogelijk verscheidenheid aan te bieden om zo veel marktaandeel te vergaren. En kijkend naar de PS2 was Sony daar destijds al in geslaagd. Met de PS3 hebben ze ook Wonderbook, PS Move die de familiemarkt aanspreekt. Sony heeft ook een erg grote verscheidenheid aan genres, ook bij hun exclusieve games.

Het is volgens slechts een illusie dat Playstation/Xbox enkel 'dudebro stuff' is, omdat de core games op de meeste gaming sites gewoon de meeste aandacht krijgen, terwijl de Nintendo games altijd wel wat aandacht krijgen.

[Reactie gewijzigd door Cyrso op 31 augustus 2013 21:25]

Ik denk dat Sony en Microsoft ook wel die gezellige, familiale markt proberen te bedienen hoor. Kijk naar reclamefilmpjes van Kinect spellen of Book of Spells op de PS3, die baden toch ook in de (fake) gezelligheid. En met Singstar op de PS2 probeerde Sony toch ook een heel andere markt te bereiken. Het is dus zeker niet zo dat Sony en MS zich beperken tot de "serieuze" games. Maar het is volgens mij wel hun voornaamste markt en je hebt wel een punt dat Nintendo in zijn specifieke markt nog steeds heer en meester is.

Al is die shift er ook maar pas gekomen met de Wii, kijk je naar de consoles daarvoor dan was Nintendo het platform van onder andere GoldenEye 64 of Chrono Trigger. Moesten die games nu gemaakt worden, ze zouden niet op de Wii U verschijnen volgens mij. Nintendo bediende een veel grotere markt, maar die is gekrompen. En de verkoopscijfers liegen toch ook niet, er is een achteruitgang, andere gameconsoles verkopen meer, dus dat zou Nintendo ook moeten kunnen. Kiezen is verliezen in dit geval.
Al is die shift er ook maar pas gekomen met de Wii, kijk je naar de consoles daarvoor dan was Nintendo het platform van onder andere GoldenEye 64 of Chrono Trigger. Moesten die games nu gemaakt worden, ze zouden niet op de Wii U verschijnen volgens mij.
De Wii U heeft nog steeds games voor de door en door echte gamer: Bayonetta 2, X (van de Xeno reeks), Fire Emblem en dan ook nog Dragon Quest X. Japanse games voor een voornamelijke Japanse markt, maar toch wel het moderne equivalent van GoldenEye 64 en Chrono Trigger.
Ik ging eigenlijk verder op de argumenten van Mahidi01, die noemde Nintendo de console-maker van de familie en ik wou counteren dat historisch gezien de Nintendo consoles eigenlijk bekend zijn van heel "hardcore" games maar dat op de Wii die games erg in de minderheid waren en er weinig memorabele waren (Monster Hunter Tri? Kan er verder geen opnoemen). Dat er nu op de Wii U meer ambitie is om de volwassen gamer te bedienen, was al duidelijk bij de presentatie, maar de meeste van de spellen die je opnoemt moeten nog uitkomen en de console is er al een jaar. Ze nu al van hetzelfde kaliber als GoldenEye64 en Chrono Trigger noemen is wat voorbarig.

Bayonetta zal buiten Japan geen system-seller zijn denk ik, ook al gaat dat binnen zijn genre wel een sterke titel zijn (maar het is mijn ding ook niet). Fire Emblem heeft wel potentieel en X had ik nog niet van gehoord (ik heb examens tijdens E3), maar ziet er fantastisch uit. Dragon Quest X is volgens mij ook een game die buiten Japan niet veel potten gaat breken.
+2Anoniem: 484455
1 september 2013 10:15
ik snap het gewoon niet. nu dat de Wii-u gelijk is qua kracht aan de Xbox 360 en Playstation 3, ze nog steeds alleen spellen met shaded graphics, te produceren . (port games niet meetellend) ik zeg niet dat cel shaded graphics slecht zijn(kijk Prince of persia, borderlands(2)) maar het gebruik van grote felgekleurde vlakken zonder enig detail komt gewoon goedkoop over (tank!tank!tank! zou je gewoon op spele.nl kunnen vinden).

ik snap dat bij bijvoorbeeld pikmin 3 een realistische stijl zou misstaan maar naast zombie u is er volgens mij weinig (alweer, port games niet meetellend) wat ook maar 50% van de hardware in beslag neemt, of er moet echt heel lui gecodeerd worden. ik heb niks getest maar, ik gok dat als je met een usb-stick je Wii-u tablet aan je oude wii zou kunnen koppelen, de wii die spellen gewoon zou kunnen draaien.

daarnaast als je controllers meetelt is de Wii-u gewoon duurder dan de x1 of ps4
bovendien wacht ik nog op een 3d donkey Kong, Zelda (geen remake),star fox en een 3d Mario game. die hadden er al bij de release moeten zijn. dingen zoals wonderful 101 of lego city undercover zijn gewoon te nietszeggends om het gezicht van een console te zijn (afgezien of het spel leuk is of niet)

het enige wat Nintendo voor zich had is dat ze geen dlc bij elk spel aannaaien maar zelfs daar beginnen ze langzaam aan.
Ik kan er met m'n hoofd gewoon niet bij dat ze hun oude games niet re-releasen op bv. iOS. Er zijn denk ik miljoenen gebruikers die bv. Super Mario 1, 2, 3, Donkey Kong, Mario Kart, etc. op hun iPod Touch/iPhone/iPad willen spelen.

Vraag er 4,99 per game voor, of misschien nog meer, want dat zijn mensen echt wel bereid te betalen.

Bedrijven als EA hebben al aangetoond dat er grote inkomsten uit Mobile te halen zijn én op sommige fronten zelfs lucratiever zijn.
Niet zo lastig.

1. Nintendo brengt nooit* games uit voor andere platforms
2. De games zorgen ervoor dat Nintendo's hardware verkocht worden. Daar maken ze normaal gesproken winst op plus op elke game die ervoor verkocht wordt. Bij iOS gaat een derde naar Apple, dus snijden ze zichzelf aan twee kanten in de vingers.
3. De games verkopen prima voor prijzen die hoger liggen dan dat bedrag
4. De games zijn gemaakt voor controllers en een touchscreen doet af aan de ervaring.

Ik snap nooit dat mensen nog steeds Apple apparaatjes aanhalen bij dit soort berichten. Geen buttons = ongeschikt voor fatsoenlijke games. Er zijn games waarbij het met een touchscreen nog een beetje te doen is, maar games als Mario zijn echt totaal niet te spelen met een touchscreen. Niet voor niks zijn de meeste 'platformers' op mobile van die automatisch scrollende waarbij je alleen maar kan jumpen of dashen.

* uitzonderingen als de CDI games bevestigen de regel

Voor de rest wordt er altijd zo overdreven dramatisch gedaan over Nintendo terwijl ze vrijwel altijd dikke winst maken en elke generatie gewoon amper onderdoen voor de concurrentie qua verkopen.

Van de 3DS zijn er inmiddels al 33 miljoen verkocht (ter vergelijking: de Vita heeft de 6 miljoen nog niet eens aangetikt). De Wii is de enige console van de laatste generatie waarvan er meer dan 100 miljoen zijn verkocht. De top 15 van best verkochte games allertijden bestaat ook geheel uit Nintendo-games: http://www.vgchartz.com/gamedb/ . Er ontstaat vaak een vervormd beeld omdat een groot deel van de doelgroep niet zo mondig is op de tech/games fora.

Van de Wii-U zullen de verkopen nog wel aantrekken, al zullen ze het enorme succes van de Wii logischerwijs niet evenaren. Verder verwacht ik na de initiële launch line-ups van de nieuwe consoles ook daar pakweg een jaar droogte. Dat is bij elke console van de laatste paar generaties zo geweest.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 1 september 2013 21:04]

Goede post, houd er echter wel rekening mee dat die database niet 100% accuraat is (niet dat het jouw conclusie zou veranderen). Maar ik kan zo al 2 games opnoemen die in de top 35 hadden moeten staan, maar waarvan na enig zoekwerk volgens mij alleen Day 1 verkopen in de daatabase staan als totaal en niet de werkelijke totalen.
Die lijst is niet helemaal correct voor de beeldvorming, neem CoD:Black ops, deze game staat er 2x in ( op de eerste pagina ) en dat is per platform, in totaal zou het >30 miljoen verkochte games hebben, meer dan de 10de plek.
Er ontstaat vaak een vervormd beeld omdat een groot deel van de doelgroep niet zo mondig is op de tech/games fora.
Nee want die doelgroep is gewoon het gamen, aan het puzzelen, aan het nadenken hoe ze verder kunnen komen in het spel.

Tja, de Wii U is niet echt de opvolger van de Wii, maar een uitbreiding, kwa hardware niet zo spectaculair, dus moeten ze het zeker van de game ervaring hebben, games en input.
@BarôZZa,

Zo gek is het niet hoor de vergelijking met Apple "apparaatjes" (zoals je het zo ontzettend kinderachtig en neerbuigend jegens Apple zegt. Android fan zeker?) Er zijn al diverse bluetooth controllers op de markt en met iOS7 gaan dit alleen maar meer worden. (native support)

Dit geld overigens net zo goed voor de meeste Android telefoons/tablets.
Deze toestellen worden zo krachtig dat je er prima op kan gamen.
Als je sommige demo's bekijkt van aankomende games dan komt het qua graphics toch schrikbarend in de buurt van de huidige console games.
Het is tegenwoordig doodeenvoudig om dit te mirroren naar je TV, wat je tablet dus een prima gamestation maakt.

[Reactie gewijzigd door Derpherp op 31 augustus 2013 23:39]

Van de Wii-U zullen de verkopen nog wel aantrekken, al zullen ze het enorme succes van de Wii logischerwijs niet evenaren. Verder verwacht ik na de initiële launch line-ups van de nieuwe consoles ook daar pakweg een jaar droogte. Dat is bij elke console van de laatste paar generaties zo geweest.
Het verschil is deze keer toch wel vrij groot, de PlayStation en Xbox hebben een veel betere launch line-up dan hun voorgangers. Terwijl de Wii U een 2D Mario launchgame had en een onpopulair zombiespel van Ubisoft (dit is trouwens de reden waarom Rayman nu pas uitkomt en het ook nog eens multi-platform titel is).

En ja goed, sommige games van de launch line-ups komen ook naar de oudere consoles, maar daar zie je grote verschillen voor de next-gen versie, zoals bij Battlefield 4: 60fps, 64 spelers en betere graphics (net zoals een dubbel zo dure PC).

Dan later in het jaar komen er tal van games uit die niet op de Wii U verschijnen: The Witcher 3, Dragon Age, Rainbow Six, The Division, Wolfenstein, Destiny, Mad Max, Thief, The Evil Within, Infamous, Titanfall, Quantum Break, Dying Light, The Elder Scrolls Online, etc. Allemaal gemaakt door gerespecteerde ontwikkelaars.

Nintendo had een heel jaar voorsprong en wat hebben ze: Een Wii U bundel met een HD rerelease van een 10 jaar oude Zelda en een tweede 2D Mario spel. Verder komen Nintendo hun eerste echte systemsellers pas volgende lente uit (Mario Kart en Super Smash Brothers).

Kijk ik vind games zoals Pikmin of de arcade Platinum titels wel leuk, maar daar koop je toch echt geen hele console voor, zeker niet als de prijs maar blijft dalen door Nintendo zelf of door de winkels die ze niet kwijt kunnen.

[Reactie gewijzigd door symphoon op 1 september 2013 14:59]

Nintendo wil dat niet. ze hebben een eigen platform en daar willen ze het bij houden.
vergelijk het met Apple en hun eigen hardware/software.. jij gaat echt pages of keynote echt niet terug vinden op de PC hoe goed het programma wel niet is en hoeveel miljoenen ze er wel niet mee kunnen gaan verdienen.

dat zelfde voor nintendo die gaan mario echt niet op iOS uitbrengen. waarom niet? Dan kopen nog minder mensen een nintendo, daar juist daar het geld zit voor nintendo. Vergeet niet elke 3th party game die op de 3DS uitkomt of andere handheld console levert ook inkomsten op. terwijl de verkopen op iOS zij dat geld niet binnen krijgen.
Naar mijn weten zit het geld voor de meeste console fabrikanten juist in de sales van games, ze maken vaak weinig tot geen winst (en soms zelfs verlies) op de verkoop van de hardware.
(Correct me if I'm wrong).

Maar het uitbrengen van games van 20 jaar geleden moet echt geen kannibalisatie veroorzaken op je huidige line-up, als dat wel zo is dan zegt dat eigenlijk alleen maar dat je huidige game line-up slecht is...
Maar wie zou er dan nog een Nintendo console/handheld kopen?
Men heeft het over een achterstand en terug veroveren.
Heel leuk en aardig, en het gaat momenteel zeker niet over rozen de maandelijkse verkopen. Maar het loopt nog altijd dik voor op de concurrentie die nog niet eens in de schappen ligt. Momenteel lopen ze dus zo'n 3,6 miljoen consoles voor op de concurrentie.

Aan het eind wordt ook gezegd dat het geheel zonder andere uitgevers moet worden geregeld. Klopt ook niet aangezien games als Batman, Call of Duty enz ook uitkomen op de Wii U.

Heel leuk dat er als mosterd na de maaltijd nog een itempje verschijnt over Nintendo op Tweakers.net, maar als het zo moet kan je het beter in zijn geheel achterwege laten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 31 augustus 2013 14:12]

Ik was zelf eerst er bijna zeker van dat ik de Xbox One zou gaan komen, totdat Microsoft het op zo veel punten verprutste en ook nog eens voor apps Xbox Live vereist ging maken.

Toen ging ik eens opnieuw kijken, wel console is nu eigenlijk het beste qua games. Als het je niet om de shooters gaat maar om games gericht op single player zoals Watchdogs en Assassin's Creed (deze twee komen WEL voor de Wii U) en de Zelda games ook nog leuk vind dan is de Wii U helemaal nog niet zo'n slechte keus. De hardware is dan wel minder, hij bied wel een unieke spelervaring. Vechten met de Wii Remote in Skyward Sword vond ikveel leuker dan met knopjes in Skyrim. Het is wel erg jammer dat de Wii U geen blue ray drive heeft, anders wist ik het wel. Gelukkig duurt het nog ff voordat alle next-gen consoles uit zijn dus er is nog zat tijd om te kiezen.

Wat wel erg jammer is dat spellen als FIFA 14 en Need For Speed Rivals niet naar de Wii U komen. Als de Wii U goed gaat verkopen zijn dit games die het best wel goed zouden kunnen doen op de Wii U. Maar het is toch mooi dat Ubisoft de Wii U niet links laat liggen. Van EA is het wel te begrijpen, die willen gewoon dat al het online gebeuren van de Wii U via Origin gaat en proberen Nintendo onder druk te zetten :(
Vind je post aardig onderbouwd en ben het persoonlijk helemaal met je eens. Wacht maar als de WiiU (als het gaat gebeuren natuurlijk) goed verkoopt, dan kunnen ineens alle nieuwe spellen wel naar de WiiU toe.

De WiiU heeft al een Blu-ray drive, alleen geen licentie om Blu-ray films af te spelen en daarom die functie niet. Misschien dat het nog komt in de toekomst, maar ik verwacht het niet, of wanneer de WiiU het nodig heeft om mensen over de streep te trekken. Hij kan het hardwarematig in ieder geval aan.
Ik denk dat het afspelen van BRD's op de WiiU momenteel geen belangrijke toevoeging is. Het is op dit moment in ieder geval niet meer de dealbreaker die het ten tijde van de PS3 wel was – destijds was BRD splinternieuw en was de PS3 de voordeligste manier om een BRD speler in huis te halen.

Op dit moment is het echter zo dat iedereen die per sé een BRD speler wilde hebben, die inmiddels al heeft, hetzij via de PS3, hetzij stand-alone. Het toevoegen van BRD playback zal voor diegenen die nu nog geen BRD-speler in huis hebben, niet de doorslag geven, want dat heeft het met de PS3 ook al niet gedaan.
Ik heb er zelf wel om getwijfeld, vooral omdat het weer een apparaat onder je TV scheelt als het wel kan en HDMI poorten op je TV/Receiver kunnen een keer vol.

Natuurlijk is het minder een ding dan op het moment van de introductie van de PS3, maar blijft wel iets wat ik erg jammer vind.
komen = kopen, wel = welke, ikveel = ik veel.

ik heb het even ontcijferd
Dat zie je verkeerd. De concurrentie is op dit moment de PS3 en de Xbox 360 dus zo goed gaat het nog niet.
Ben ik niet met je eens, de concurrenten zijn de Xbox One en de PS4, want als je nu een nieuwe console gaat kopen (en ook al zijn ze er nog niet) dan weeg je die zeker mee. En gezien de hardware die de andere 2 bieden zou ik dan nog wel even afwachten. Je kan je geld maar een keer uitgeven. Want dan krijg je naar mijn inziens een stuk meer bang for your bucks ;)
Ik weet het niet, de Wii U wordt door meedere 3rd party developers al weggezet als niet krachtig genoeg om games te draaien op PS3/360 niveau, waardoor enkele van deze dev's amper spellen uitbrengen voor de console of zelfs gestopt zijn met developen.

Om dan te zeggen dat deze moet gaan concureren met de PS4/XB one lijkt mij dan ook teveel gevraagd daar de Wii U dan al helemaal niet meer mee kan qua performance.

Ik zie de Wii U dan ook meer in een opzichzelf staand segment zitten (Party games, nintendo exclusives), dan als een directe next gen concurrent daar veel Wii U games niet naar de next gen's komen en veel Next gen games niet naar de Wii U zullen komen. Een leuke console voor "erbij" of voor jonge kinderen (ongeveer hetzelfde segment als waar de Wii naar een tijdje in kwam).

Ik moet ook zeggen dat ik in mijn vrienden groep (van degenen zonder kinderen) niemand ken die alleen een Wii of Wii U heeft, wel een aantal die er een naast een PS of Xbox hebben voor de nintendo games. Terwijl juist degenen met jonge kinderen deze wel veel hebben en vaak geen PS of Xbox
De Wii U is er al van november vorig jaar, toen was er al wel sprake van een PS4 of nieuwe Xbox, maar nog geen aankondigingen dus wie zo lang wacht met het kopen van een nieuwe console, weegt dat nog niet af.

Jij weegt de Wii U misschien zo af omdat je waarschijnlijk al een console had en de nieuwsberichten volgt, maar wie nu een console wilt kopen en daar niets van kent (de meerderheid...) die heeft de keuze tussen de Wii, Wii U, XBox360 of PS3. En gek genoeg verkoopt in dat rijtje de Wii U het minst goed. Die "vorige" generatie is dus wél concurrentie voor de Wii U.
de WiiU heeft ongeveer gelijke prestaties als PS3 en de 360. Om nou te zeggen dat de X1 en PS4 concurenten zijn, nee niet echt.

Daarnaast zijn blockbusters zowat afwezig bij de WiiU wat best opvallend is. Er worden nog steeds games uitgebracht voor de current gen consoles. Maar toch blijkt de WiiU zwakker te zijn dan deze consoles.

Nee de WiiU blijft lekker bij opa en oma staan en bij tante Sjaan. waar de kleinkinderen neefjes en nichtjes op zondag een speletje mogen doen. terwijl de volwassenen met elkaar praten.
de WiiU heeft ongeveer gelijke prestaties als PS3 en de 360. Om nou te zeggen dat de X1 en PS4 concurenten zijn, nee niet echt.
Bij spelcomputers wordt er gekeken naar de generatie. Het komt wel vaker voor dat consoles uit dezelfde generatie erg verschillen van elkaar. De Wii U, X1, PS4 zijn allemaal 8e generatie consoles. Of je dat nou leuk, eerlijk of logisch vindt of niet.
Daarnaast zijn blockbusters zowat afwezig bij de WiiU wat best opvallend is. Er worden nog steeds games uitgebracht voor de current gen consoles. Maar toch blijkt de WiiU zwakker te zijn dan deze consoles.
Blockbusters als Call of Duty: Ghosts, Batman: Arkham Origins, Assassin's Creed IV, Disney Infinity, Watch Dogs en Skylanders: Swap Force om er maar wat te noemen? Komt allemaal ook naar de Wii U. Of bedoel je blockbusters van Nintendo zelf? Ook die komen vroeg of laat allemaal. Tegen de sinterklaas periode zal de line-up van Nintendo er gevarieerd en aantrekkelijk uitzien.
Nee de WiiU blijft lekker bij opa en oma staan en bij tante Sjaan. waar de kleinkinderen neefjes en nichtjes op zondag een speletje mogen doen. terwijl de volwassenen met elkaar praten.
Tof voor die kinderen. Wat het toevoegt aan het gesprek ontgaat mij echter volledig.
Bij spelcomputers wordt er gekeken naar de generatie. Het komt wel vaker voor dat consoles uit dezelfde generatie erg verschillen van elkaar. De Wii U, X1, PS4 zijn allemaal 8e generatie consoles. Of je dat nou leuk, eerlijk of logisch vindt of niet.
Verklaar u nader aub.
hoe kan een PS4 8e generatie zijn?

En als Nintendo's cycli consequent korter zijn dan die van Sony en MS, en er komt een dag dat de nieuwe Sony/MS tegelijkertijd uitkomt met alweer een volgende Nintendo? (edit: met een Nintendo er voorheen ook nog tussen in bedoel ik)

Het lijkt erop dat Nintendo sneller met nieuwe generaties komt, en dat dat dus niet meer pas loopt met Sony/MS.

[Reactie gewijzigd door HMC op 31 augustus 2013 15:48]

[...]

Verklaar u nader aub.
hoe kan een PS4 8e generatie zijn?
Historisch gezien valt de PS4 in de 8e generatie. De PS4 zelf is uiteraard een 4e generatie PlayStation, maar er bestonden al consoles voordat de eerste PlayStation het levenslicht zag.
Dat is juist wat ik bedoel.
Desalnietemin, is de vierde PS de vierde generatie PS.
Dat ze daarvoor nog geen consoles hadden, dat is een andere zaak.

Als ik nu ineens de HMC console uitbreng met C64 specs is dat dan ook 8e gen console?

Nintendo's generaties zijn een maatstaf, maar zelfs voor Nintendo waren er al consoles.

Ga aub niet met wikipedia's gooien, alszijnde wisdom and knowledge.
Als ik nu ineens de HMC console uitbreng met C64 specs is dat dan ook 8e gen console?
Dat hangt zeer sterk af van de andere kenmerken van je hypothetische console. Ook hangt het af hoe het de consolemarkt zal beinvloeden. Daarmee ligt de 8e generatie dus ook niet per se vast.
Nintendo's generaties zijn een maatstaf, maar zelfs voor Nintendo waren er al consoles.
Nintendo's allereerste console wordt dan ook in de regel in de 3e generatie geplaatst.
Ga aub niet met wikipedia's gooien, alszijnde wisdom and knowledge.
Ik haalde een Wikipedia pagina aan omdat deze een historisch overzicht gaf van allerlei consoles, beginnende in de jaren '70. Voel je vrij om aan te geven wat er mis is met het aangehaalde artikel.
Het artikel is in princiepe niets mis mee in de grote lijnen. echter over de indeling van de consoles in generaties valt te twisten (wat hier ook duidelijk gebeurt). Ik zie namelijk bijvoorbeeld geen duidelijke definities waar een console aan moet voldoen om al dan niet in een bepaalde generatie te vallen (Bijvoorbeeld in de bronnen) anders dan een bepaald tijdperk. Iets wat ik (persoonlijk) niet echt een goede definitie vind (gebruik dan bijvoorbeeld hardware evoluties).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 31 augustus 2013 19:31]

Ik zie namelijk bijvoorbeeld geen duidelijke definities waar een console aan moet voldoen om al dan niet in een bepaalde generatie te vallen (Bijvoorbeeld in de bronnen) anders dan een bepaald tijdperk.
Er is dan ook geen echte definitie op te stellen. Men probeert een tijdsperiode te vinden en vervolgens de verschillen en overeenkomsten te beschrijven van de nieuwe consoles in die periode.
Iets wat ik (persoonlijk) niet echt een goede definitie vind (gebruik dan bijvoorbeeld hardware evoluties).
Neem als voorbeeld de 5e generatie. Opmerkelijk hier was dat de consoles overstapten van cartridges naar CDs en dat ze krachtig genoeg werden voor 3D games. Deze verandering
heeft te maken met de evolutie van de hardware.

De N64 was echter de enige console die nog niet overstapte naar CDs (wat voor- en nadelen had), maar was wel krachtig genoeg voor 3D games. Dit laat zien dat het generaliseren van de ontwikkelingen van consoles gedurende een periode inderdaad niet gemakkelijk is.

Nu in de 8e generatie kunnen we misschien zeggen dat de volgende ontwikkelingen plaatsvinden. Ten eerste lijkt er een verschuiving plaats te vinden naar off-the-shelf x86 hardware (maar hierbij is Nintendo een uitzondering). Een andere ontwikkeling is een sterkere nadruk op het idee van second screen gaming. (Het idee van een tweede scherm is niet nieuw, zie bijv. de DreamCast VMU en de GameCube-GBA link).
Volgens die redenatie zou de Ouya bijvoorbeeld ook in de 8ste generatie vallen. Kan uiteraard, maar deze concurreerd (net als naar mijn mening de Wii U) echt niet direct met de PS4 en XB one.

Misschien is tijd om de consoles op een andere manier in te delen in generaties dan het tijdsbestek waarin ze uitkwamen.
Volgens die redenatie zou de Ouya bijvoorbeeld ook in de 8ste generatie vallen. Kan uiteraard, maar deze concurreerd (net als naar mijn mening de Wii U) echt niet direct met de PS4 en XB one.
Waar de Ouya geplaatst moet worden is nog lastig. In het aangehaalde Wikipedia artikel staat een nu nog mager stukje geschreven over "microconsoles". Het kan zijn dat de Ouya, GameStick en bijv. andere Android-gebaseerde consoles onder deze nieuwe categorie zullen vallen.
Nee want ze zijn nog niet te koop. Dat worden pas de concurrenten op het moment dat ze verkrijgbaar zijn. Wanneer je nu een speldenpunten wilt kopen kun je uit 3 systemen kiezen namelijk de PS3, Xbox 360 en de Nintendo Wii U.

Het landschap ziet er anders uit wanneer de nieuwe consoles op de plank liggen.
Je kunt de X1 en PS4 al wel bestellen. Je mag ze dus als concurrent zien. En de Wii U is de opvolger van de Wii, de concurrent van de 360 en PS3.
Niemand gaat nu een Wii U kopen omdat de andere consoles nog niet uit zijn. En we weten nu al welke console er bijna geen third party support gaat krijgen...
Die generatie is voor Nintendo al lang en breed afgesloten.
De PS3 en Xbox360 verkopen beter dan de Wii U, dus als die generatie afgesloten is, is de Wii U er nooit geweest. En hardware werkt eigenlijk niet in generaties, het gaat om wat het afgelopen jaar te koop is, dat zijn dus de X360, PS3, Wii en Wii U, daartussen ging de concurrentie. Je kunt niet concurreren met hardware die nog niet bestaat. Natuurlijk wachten heel veel mensen nu af om een nieuwe console te kopen dus verwacht je dat de verkoopscijfers in elkaar gedoken zijn, maar eigenlijk is de daling niet zo plots.

En wat je zei over dat de uitgevers wel meewerken aan de Wii U, het klopt dat ze inderdaad ook multiplatform games uitbrengen op de Wii, maar nooit exclusives. Kijk naar Rayman dat exclusive ging worden maar waar Ubisoft besloot om dat te wijzigen. En die multiplatform games verschijnen gelijk of zelfs een stuk eerder op de andere platforms, daarmee verleid je niet veel mensen. Hét multiplatform spel van dit najaar, GTA V, ontbreekt ook op de Wii U (jij mag GTA niks vinden, maar het verkoopt wel miljoenen). De PS3 daarentegen heeft nog steeds systemsellers zoals The Last of Us (ik heb niet eens een PS3 maar moet toegeven dat die console de laatste jaren de betere games heeft).

Daarom dus hoog tijd dat Nintendo wat van hun eigen games uitbrengt, het was zo al eigenlijk van het gekke dat Nintendo een console maakt met bijna geen eigen games.
De PS3 en Xbox360 verkopen beter dan de Wii U,
Dat klopt als een bus. In de 7e generatie consoles heeft de Wii echter al lang en breed gewonnen. Die strijd is nu gestreden en nu maken we ons op voor de consolewars in de 8e generatie. Die tussen de Wii U, PS4 en X1. Nintendo is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar dat mag de pret niet drukken.
dus als die generatie afgesloten is, is de Wii U er nooit geweest.
Vanuit jouw redenatie ongetwijfeld. Helaas werkt het niet zo, heeft het ook nooit zo gewerkt. De Xbox 360 kwam ook een jaartje voor de PS3 en Wii uit, maar toch waren ze alle 3 7e generatie consoles. EN zo zijn er nog wel veel meer voorbeelden te noemen.
En hardware werkt eigenlijk niet in generaties,
Werkt prima en heeft al 7 voorgaande generaties prima gewerkt. Dat het jou schijnbaar niet past is een ander verhaal.

Voor de rest is eigenlijk alles al wel verteld in de reactievelden.
Het komt er eigenlijk op neer dat ik niet geloof in "console-oorlogen" en "generaties", dat zijn dingen die journalisten verzinnen om de boel interessant te houden. Een apparaat is succesvol of is het niet, en als dat succes afhangt van de concurrentie dan heeft het product niet genoeg unieks te bieden. Ik denk eigenlijk dat de Wii zodanig anders was dan de andere twee consoles, dat de impact op elkaars verkoop beperkt was, het waren andere markten. De PS3 was bij de launch heel vaak uitverkocht, net zoals de Wii, ze hadden allemaal succes.

Wil je dan toch een besluit trekken over welk de meest succesvolle console was, dan is het nog niet zo eenvoudig als kijken welke console het meest verkocht werd. Van de Wii zijn tot nu 100 miljoen exemplaren verkocht, van de Xbox360 en PS3 tussen de 75 en 80 miljoen. De Wii was ook al van in het begin winstgevend, dus zuiver op de hardware heeft Nintendo waarschijnlijk de beste zaak gedaan (al weten wij ook niet hoeveel het nu nog kost om een Xbox360 of PS3 te maken). Maar de software tie ratio (aantal verkochte games per console) lag bijna de volledige laatste 6 jaar het laagst bij de Wii. Uiteindelijk kijk je het best naar de financiële resultaten van de fabrikanten in de voorbije periode, maar MS en Sony zijn zo'n giganten dat het een moeilijke vergelijking wordt. Ik vind eigenlijk gewoon dat je kunt zeggen dat Nintendo met de Wii een goede zaak heeft gedaan, veel consoles verkocht aan mensen die er anders nooit één zouden gekocht hebben. Ik ken er zo jammer genoeg ook veel die nu zeggen dat ze het ding nooit gebruiken.

Als jij het hebt over de voorsprong van de Wii U, is dat wel een heel kleine. De Wii U verkocht tot nu toe 3 miljoen exemplaren (op 10 maanden tijd), van de PS4 zijn er al 1 miljoen besteld op dit moment. Als de PS4 even snel verkoopt als die besteld wordt, gaat die voorsprong geen 2 weken duren. Ter vergelijking, de Wii werd in een even lange periode meer dan 13 miljoen keer verkocht. Er moet dus echt sterk ingehaald worden om hetzelfde succes te behalen, maar realistisch is dat niet.

Het concept is gewoon zo'n teleurstelling na de Wii. Er wordt second screen gaming toegevoegd, maar dat kunnen de andere consoles ook (met een wat andere implementatie) en daar moet je niet eens een nieuwe console voor kopen. De PS Vita doet eigenlijk gewoon wat de Wii U GamePad ook doet, maar is veelzijdiger (ook spelen zonder console in de buurt). Smartglass werkt op zo goed als alle tablets (die je waarschijnlijk al hebt liggen), daar kun je dan geen Xbox op spelen, maar iOS en Android hebben spellen zat. Op de unieke hardware wint Nintendo het deze keer niet dus goede games zijn essentieel. Het succes van de Wii was volgens mij ook voor een heel groot deel dat Wii Sports er van in het begin bij was.
Hoezo is die strijd gestreden en afgelopen?

PS3 & X360 verkopen nog erg vlotjes hoor, PS3 verkocht al 1,1 miljoen stuks dit jaar, X360 1 miljoen, dus die 'strijd' gaat gewoon door. Wie weet komen de PS3 en Xbox 360 binnen enkele jaren erg dicht bij het aantal verkochte Wii's.

Het is niet omdat Nintendo al een opvolger heeft heeft uitgebracht dat de 7de generatie gelijk is afgesloten o.i.d.

Toen de PS3 uitgebracht werd, kreeg de PS2 ook nog bijna alle 3rd party games, en verkocht die ook nog goed vanwege de lage prijs en het gigantische aanbod aan games. Fifa 14 komt zelfs nog uit voor de PS2.
Ik weet niet waar die cijfers vandaan komen maar VGChartz zijn er dit jaar 5 miljoen stuks PS3 verkocht, 3,5 miljoen XBox 360 en 1,25 miljoen van de 'oude' Wii. Het verschil tussen XBox 360, PS3 en de Wii is op dit moment ongeveer 20 miljoen op een totaal van 80 respectievelijk 100 miljoen.

Van de PS2 werd ongeveer een kwart van de totale omzet verkocht na de introductie van de PS3. Op basis van die informatie kan je concluderen dat de PS3 in het beste geval waarschijnlijk ongeveer gelijk komt met de Wii en de XBox 360 dat waarschijnlijk niet gaat halen.

Maar alles zal er vanaf hangen of er nog games uitkomen voor die (tzt)previous generation consoles. Dat was voor de Wii niet het geval en dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat de verkopen compleet in elkaar zijn gestort, ondanks de poging van Nintendo de levensduur van de Wii op te rekken met de Wii-mini. Als datzelfde bij de PS3/XBox 360 gebeurt halen ze de Wii dus never nooit meer in.

[Reactie gewijzigd door Tribits op 31 augustus 2013 21:29]

Sorry, ik heb mij met de cijfers inderdaad vergist, je hebt dus volkomen gelijk.

Die 1,1 miljoen voor PS3 en 1 miljoen voor X360 was slechts voor de periode van april t.e.m. juni.

Ik denk wel dat de PS3 de 100 miljoen nog gaat halen, als de PS4 een groot succes wordt, dan krijgt de Playstation merknaam opzich terug heel wat aandacht. Gecombineerd met de nog uitstekende support voor de PS3 dit najaar (ook qua exclusives) + de multiplatform games die de komende jaren nog op PS3/X360 gaan verschijnen denk ik dat de verkopen nog een lange tijd zullen aanhouden.
Het ligt er aan hoe je een "generatie" wilt zien.

Als je op leeftijd van de consoles gaat kijken ligt Nintendo inderdaad een generatie voor. Als je (zoals ik) kijkt naar de gebruikte hardware, zou je kunnen concluderen dat de Wii-U in dezelfde generatie hoort als de PS3 / X360, alleen ruim 6 jaar "te laat".

Daarom vind ik de Wii-U op hardwarematig gebied geen concurrentie voor de PS4 / X1. De Wii-U beschikt over "slechts" 352 GFlops. De XBox One heeft 369% meer vermogen met 1,3 TFlops (bovendien wordt er door Microsoft nog aan de GPU gesleuteld). De Playstation 4 is zelfs 523% krachtiger met 1,84 TFlops.

Als je dit naar euro's gaat rekenen kom je bij de Wii-U ("Basis"-uitvoering) uit op € 0,67 per GFlop (€ 243,99 / 352 GFlops). De XBox One kost je € 0,38 per GFlop (€499 / 1300 GFlops). De Playstation 4 is zelfs nóg goedkoper met € 0,22 / GFlop (€399 / 1840 GFlops).

Nu zegt de pure rekenkracht natuurlijk niet alles, maar als je de consoles tot dezelfde generatie wilt rekenen zie je dat de Wii-U bijna 2 á 3x zo duur is als de concurrentie. Bovendien kun je er van uit gaan dat een krachtigere console een langere technische levensduur heeft.

Om dan te zeggen dat ze tot de zelfde generatie behoren ... ik vind van niet.

Ook zit er qua software en games te veel verschil tussen beide groepen. Daar Nintendo hoofdzakelijk eigen games levert voor jeugdige spelers (en volwassenen met de mentale gesteldheid van een kind) en titels die je in een groep kunt spelen, kun je de Wii-U eigenlijk niet vergelijken met concurrerende consoles. Er worden wel wat 3rd party titels geport naar de Wii-U, maar vooralsnog vind ik de lineup bedroevend.

Daarbij zet ik zo mijn vraagtekens bij het gegeven dat Nintendo direct de stekker uit de gewone Wii heeft getrokken zodra de Wii-U op de markt kwam. Er kwam (vrijwel) geen enkele Wii-titel meer uit (enkel nog titels die in ontwikkeling waren). Zodra Nintendo een nieuwe console lanceert stopt de ontwikkeling van de huidige console per direct. Dat bevalt mij niet. Bij Sony heb je een overgangsperiode van enkele jaren. Zelfs Microsoft levert nog een poos nieuwere titels voor een bestaand platform.

Zelda Windwaker HD is dan gewoon een opgepoetste versie van de Wii-versie. Vind dat Nintendo haar klanten wel erg gemakkelijk met "remakes" afscheept. Ik bedoel; het zal best een leuk spel zijn, maar de tijden dat Nintendo vele honderden goede titels maakte voor een bepaald platform (dan heb ik het over de NES en SNES-tijden) lijken definitief voorbij.

Misschien dat het voor hun beter is om enkel software voor andere platformen te schrijven of om hardware te maken waar 3rd party ontwikkelaars wat mee kunnen. Op de huidige tour lijkt Nintendo z'n langste tijd gehad te hebben.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 31 augustus 2013 15:39]

De wii-u heeft in het algemeen een andere doelgroep dan die van de xbox en de playstation. De generatie die met de Wii heeft gespeeld zijn eruit gegroeid en kijken nu waarschijnlijk om naar een wat volwassener platform/console.
Dus, de userbase die de wii had, heeft de wii-u niet meer.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 31 augustus 2013 15:57]

De Wii verkocht zo ontzettend goed vanwege de innovatieve nieuwe motion controller. De Wii stond in bijna elke woonkamer, danwel stof te happen, maar zeer zeker niet alleen voor kinderen.

Kijk alleen al hoe immens populair Wii fitness was, niet bepaald een kindergame. De userbase van de Wii ziet gewoon geen reden om over te stappen, zeker niet nu tablets enorm in trek zijn ( the latest big thing ). Kost allemaal veel geld als je eigenlijk nog niet eens tot de casual doelgroep behoort. Zonder de motion controller had de Wii het lang niet zo goed gedaan, want het was gewoon een veredelde gamecube.

[Reactie gewijzigd door quintox op 31 augustus 2013 19:03]

Er klopt van dit verhaal van jou van a tot z niets.

De wii was in den beginne geen prijsvechter, maar kon dat later worden door nintendo's hardware keuze. Briljante strategie die andere console bouwers het nakijken liet gezien hun sales tov nintendo.

De motion controller werkte altijd goed waar die voor bedoeld was. Pas bij de motionplus werden de bewegingen echt accuraat gemeten, eerder was dit ook niet de bedoeling. In Skyward Sword werkte het perfect. Er zijn daarnaast iig 1222 officiële wii titels uitgekomen, waarvan maar een handje van nintendo kwam.

De Wii U draagt daarnaast juist heel veel bij aan het nintendo concept. De console is wel net uit, moet nog iets van 5 jaar mee en jij hebt nu al een oordeel. Je kan met de nieuwe controller ook games zonder tv spelen, zodat iemand die naast je zit gewoon tv kan kijken. Je kan het spel besturen met een touchscreen, die draadloos allerlei extra mogelijkheden biedt. Andere consoles hebben dit niet en moeten die net als met motion control later toevoegen. De software op de wii biedt allerlei mogelijkheden, van een online store tot internet en noem maar op. Ze zijn volledig up to par, behalve dan qua graphics. Hun doelgroep ziet echter het verschil toch niet.

Je hebt klaarblijkelijk geen idee wat de mogelijkheden zijn voor ontwikkelaars, nieuwe gameplay ervaringen en communicatiemogelijkheden voor gebruikers. De nieuwe wii kan in technologisch opzicht zeker wel concureren met andere consoles. Nintendo kiest alleen een andere doelgroep waar dus ook een andere hardware mix bij komt kijken. Pseudo realistische 1st person wargame shooters zal je eerder op de One zien dan op de Wii. De Wii zou zeker wel zeer succesvol kunnen worden in bijv. MMO rpg's. Het kleine extra scherm maakt chats en items selecteren super makkelijk en goed zichtbaar.

Meestal kan je nog heel erg lang spellen kopen voor je verouderde consoles. Er komen inderdaad vrijwel geen nieuwe meer bij. The last of us, PS3, mooie uitzondering. Maar komop zeg, 1222 titels.. waarvan ik iig zeker weet dat er 40 heel erg goede en unieke games tussen zaten.
40 heel erg goede en unieke games (van de 1222). Dat houdt in dat er in jouw geval 3,2% goede titels aanwezig waren en de overige 96,8% minder was.

Sorry, maar met zulke vooruitzichten geef ik toch geen € 250 - € 300 uit.

Bovendien komt GTA5 ook gewoon naar de "current-gen" PS3.
Leuk voor jou dat jij daar geen console voor koopt. Op mijn PS3 heb ik ook maar een 10-12 spellen gespeeld, voor zo'n aantal spellen (als dat ook echt goede spellen zijn) ben ik best bereid een console aan te schaffen. Op m'n Wii heb ik er een paar meer gespeeld.


Vroeger (toen ik de spellen nog moest krijgen voor verjaardag/sinterklaas/etc) moest ik het zelfs nog doen met nog veel minder spellen op een console.
40 titels is niet goed genoeg? Ik heb voor mijn vorige consoles (PS2, GC, SNES, NES, GBA, GBC, DSLite, N64) in de tijd dat ze de huidige generatie waren nooit meer dan 15 titels (net als menig mens) per device gehad en toch waren de devices het waard.

Overigens is de 40 goede games slechts een mening van 1 persoon. Een ander kan er veel meer waarderen. 3.2% is zo slecht nog niet aangezien een enkele gebruiker niet alle doelgroepen dekt. Waarschijnlijk zag MrHankey niet veel waarde in de leeftijd 3-12 games. Een andere vergelijking kan ik direct maken: mijn zusje en ik hebben allebei een Wii, de meerderheid van haar games zijn van de variant Wii Fit, Just Dance e.d. en geen enkele Nintendo IPs, waar het grootste deel van mijn titels weer uit bestaan.

Stel je koopt wel alle 40 games (lol, right) en deze zijn allen 40-50 per stuk. We doen een gemiddelde van 45. Dat is dus 1800 euro. Dan is de investering in de Wii zelf dus 12,5% van je gehele kostenplaatje. Dat lijkt me een redelijke investering. Daarbij is deze console ook nog eens backwards compatible en kun je dus spotgoedkope GC-titels spelen.

Dus als 40 titels geen reden is om een Wii te kopen, welk aantal dan wel? U heeft dus een PS3 met 60-90 titels in de computerkamer liggen? Ik kan niet eens een totaal van 40 titels bedenken die het kopen waard zijn op de PS3.
Als je (zoals ik) kijkt naar de gebruikte hardware, zou je kunnen concluderen dat de Wii-U in dezelfde generatie hoort als de PS3 / X360, alleen ruim 6 jaar "te laat".
Ik vind de Wii-U een heel mooi apparaat en de kracht is voldoende om de huidige PS3 en Xbox 360, waar nu nog de "belangrijkste" games op gespeeld worden het nakijken te geven. Dus zo "slecht" is hij niet. Vergeet niet dat als de concurrenten uitkomen, de Wii U al een jaar op de markt is. Qua hardware van de PS4 en Xbox One wordt ik nou niet heel erg warm. Eerlijk gezegd ook vrij tegenvallend maar misschien moet de conclusie zijn dat dit ook niet nodig is.
Daar Nintendo hoofdzakelijk eigen games levert voor jeugdige spelers (en volwassenen met de mentale gesteldheid van een kind)
Beetje rare opmerking want je kunt dan ook stellen dat überhaupt het spelen met een spelcomputer kinderlijk gedrag is. Er is wat mij betreft geen verschil tussen Mariokart op de Wii (ook speelbaar op de Wii U!) en een spel als Battlefield 3. Beide spelen zijn absoluut onrealistisch maar beide hebben hun eigen waarde aan spelplezier. Punt is wel dat als ik zou moeten kiezen tussen een PS4 en een Wii U, ik direct voor de laatste kies omdat de Wii U het grafische gat heeft overbrugd (naar het niveau van een PS3+) en daarbij ook een breder assortiment aan spelen biedt, zowel familiespelen als hardcore gaming. Spellen voor jongere kinderen zijn er gewoon niet voor de PS3 en Xbox 360.
Je wordt niet echt warm van de PS4/Xbox One hardware, maar de Wii U die het op dat vlak nog met een stuk minder moet doen vind je dan wel weer voldoende?

Vergeet niet dat na een tijdje de grote ontwikkelaars/uitgevers volledig overgegaan zullen zijn op PS4/Xbox One en dat de Wii U dan weer buiten de boot valt, hoogstwaarschijnlijk (eigenlijk is dat nu al grotendeels het geval).

Spelen met een spelcomputer; games spelen is kinderlijk gedrag? Het is gewoon een moderne vorm van entertainment en dat is iets van alle tijden.. Er plezier mee beleven is toch het voornaamste doel, wat heeft leeftijd hier nu mee te maken?

Ik vind de afweging die je met de Wii U tegen de PS4 maakt ook ietwat vreemd eerlijk gezegd, alsof de PS4 op grafisch vlak geen verbetering is t.o.v. de PS3?

Jouw laatste punt over het brede assortiment bij de Wii U is natuurlijk ook compleet onjuist. Bij Nintendo vind je bijna alleen maar de Nintendo games die voor iedereen; jong en oud, aangevuld met slechts een handjevol 3rd party games.. Nintendo heeft vooral platformers, en voor de rest niet zo veel, wel Zelda (action-adventure), Mario Kart (kart racing) en nog Mario spin-offs.

PS3 heeft volgens mij het breedst assortiment aan games, ook erg veel games die ook voor kinderen geschikt zijn, ik noem maar wat uit mijn hoofd: Rachet & Clank serie, LittleBigPlanet games, Sly Cooper Thieves in Time.. Je hebt ook nog die Wonerbook games.

Voor Xbox 360 heb je volgens mij ook een dozijn Kinect games die prima zijn voor kinderen.

[Reactie gewijzigd door Cyrso op 31 augustus 2013 20:21]

Spelen met een spelcomputer; games spelen is kinderlijk gedrag? Het is gewoon een moderne vorm van entertainment en dat is iets van alle tijden.. Er plezier mee beleven is toch het voornaamste doel, wat heeft leeftijd hier nu mee te maken?

Die had hij als reactie geplaatst op titan_fox, doordat titan_fox doet alsof de wii kinderachtig is en de xbox/ps voor volwassenen, terwijl het allemaal even kinderachtig is doordat het onder de term: gamen valt.
Dus noem het allemaal kinderachtig, of noem het allemaal volwassenheid (hoewel volwassenheid meer buiten de boot valt dan kinderachtig)

Mijn vriendin vind het zoals ik hierboven al vertelde niet echt interessant dat ik mij bezig hou met gamen op de 360/pc/laptop, net toen ik dit filmpje afspeelde hoorde ze de mario geluiden en zei ze ej dat klinkt leuk, is dat mario?
Dat bewijst voor mij gelijk dat de Nintendo totaal niet kinderachtig is, maar juist een scala aan LEUKE games maakt, en niet alleen maar schieten als een bezetenen (wat ik doe dus :D)

Graphics is lang niet het belangrijkste, de eerste zoveel minuten wilt men nog wel de graphics bewonderen daarna draait het puur om de gameplay / verhaallijn en etc. Wanneer je een game 1/2 uur speelt zul je niet eens meer op de graphics letten, maar op wat de game kan en inhoud.
Ook zit er qua software en games te veel verschil tussen beide groepen. Daar Nintendo hoofdzakelijk eigen games levert voor jeugdige spelers (en volwassenen met de mentale gesteldheid van een kind)
Hierna ben ik maar gestopt met lezen. En nee, ik bezit geen Nintendo hardware.
Heb je nou serieus een geld berekening gemaakt obv gigaflops voor consoles, op een Nintendo console ook nog boven alles?

Ik hoef volgens mij niet uit te leggen hoe absurd dat nou precies is. :D
Die vergelijking op rekenkracht is mooi en aardig, alleen is dat helemaal niet waarop Nintendo inzet. De Wii-consoles moeten het hebben van innovatieve speltechnieken, waar Microsoft en Sony vooral gaan voor mooier, sneller en het voortborduren op wat al bestaat. GFlops vergelijken is dus nutteloos.
Meer rekenkracht opent meer mogelijkheden voor innovatieve speltechnieken. Overigens was geen enkele console 'magisch innovatief', ook de consoles van Nintendo niet, ze waren allemaal telkens een grote upgrade qua rekenkracht.

De Wii is de enige succesvolle uitzondering. Wii U is vooral ook een upgrade qua power, die gamepad vind ik persoonlijk niet zo uniek.. Ik snap ook niet waarom ze zo'n verwarrende naam als Wii U hebben gekozen, bovendien was de Wii hype al lang weggekwijnd, dus persoonlijk zou ik de Wii merknaam gedumpt hebben.
Dat excuus wordt elke generatie aangedragen, dat de rekenkracht ook in de gameplay innovatie kan betekenen. In de praktijk levert over het algemeen wat mooiere plaatjes op, maar bar weinig innovatie op het gebied van gameplay. Ja, physics worden verbeterd, whoopie!

Naar mijn gevoel gaat gameplay alleen maar achteruit met elke generatie, het wordt allemaal steeds makkelijker en je wordt steeds meer aan het handje meegenomen door games....
wat een onzin zeg...

Planetside 2 = geen innovatie?
Battlefield 3 en nu 4 is geen innovatie?
Arma 3 is geen innovatie?
Star citizen (word nog aan gewerkt) zijn geen innovatieve spellen??


je argument slaat nergens op er zijn genoeg games die gewoon te zwaar zijn voor dit soort consoles zelfs de komende PS4/X1 hebben al moeite met BF4


geen innovatie lol |:(

ga je niet met de tijd mee dan verdrink je!
en de tijd dat Wii motion innovatief was is allang voorbij!

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 1 september 2013 02:01]

uhhhh, nieuwe features en nieuwe gameplay staat niet gelijk aan innovatie. Innovatie is het openen van nieuwe deuren. De games die jij noemt maken gebruik van al bestaande concepten. Een open sandbox game is eindeloos leuk, maar is niet innovatief.
Mwah, en LittleBIGplanet, project spark, unfinished swan en journey dan?
Die vind ik best innovatief en het heeft niets met hardware te maken ne meer met nieuwe features, gameplay en (open)sandbox...

[Reactie gewijzigd door vaagisdenaam op 1 september 2013 23:28]

ik weet niet waar jij het over hebt nieuwe gameplay staat wel degelijk gelijk aan innovatie anders waren alle games het zelfde geweest

verder is de enige echte sandbox game Arma 3
Planetside 2 is gewoon Arcade op een ENORM grote schaal

verder zijn de games die ik noem wel innovatief dat jij dat niet vind is een ander verhaal!


als je nu CoD gaat roepen dan ja...


gameplay staat gelijk aan innovatie
nieuwe graphics staat ook gelijk aan innovatie

zelfs nieuwe geluids effecten

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 1 september 2013 21:37]

kan het niet meer met je oneens zijn. Maar laten we het daar bij houden.
En wat denkt u dat innovatie precies betekent? Battlefield een innovatie? Ja, dat hebben we nog nooit eerder gezien, een army-shooter. Wat een innovatie. En dat deze games geprogrammeerd zijn om niet op oudere hardware te draaien, betekent niet dat ze innovatief zijn.
wellicht weet jij niet meer wat innovatie is?

wat jij wilt is een ander spel

moet DICE nu opeens een of ander harry potter RPG gaan maken dan?

nee lijkt me niet Innovatie in een genre heet dat
dat jij dat dan niet leuk vind is een ander verhaal

@Epsix same goes for you!
Dat je de gamepad niet uniek vindt geeft al aan dat je nog nooit met een wii u hebt gespeeld. Nintendoland is een revelatie in gaming, en ik sta er van te kijken dat niet meer developers hier mee iets zijn gaan doen. Ik ben eerder van mening dat Nintendo te vroeg heeft ingezet op de Wii U, want ook dit concept is er een die zowel sony als microsoft gaan na-apen. Zo goed werkt het.
Wat veel onzin in 1 post.

Dat de PS4 en de XBox one krachtiger zijn qua CPU zal de gemiddelde consument echt niet uitmaken. Ja de Tweakers onder ons zullen daar op letten, maar uiteindelijk gaat het om wat er op gespeeld kan worden. Mijn pc zit ook 90% op slechts een paar procent van zijn maximale capaciteit. Natuurlijk heb je gelijk dat in theorie de spellen mooier kunnen zijn op de Playstation of Xbox maar die moeten zich eerst nog waar maken.

En ja de Wii u hoort wel bij de nieuwe generatie. Het moet namelijk straks concurreren met de XBox one en PS4. Daar draait het uiteindelijk om. Als iemand nu een spelcomputer op de markt brengt met de specs van een super Nintendo behoort hij ook tot deze generatie.

Dat Nintendo in de Nes of Snes tijd meer top titels uitbracht is natuurlijk ook niet waar. Er waren wel meer top titels van third party developers in die tijd op de Nintendo consoles. En ik ben het er wel een beetje mee eens dat Nintendo iets meer op save speelt in plaats van echt nieuwe titels te maken. Maar dat doen andere uitgevers tegenwoordig net zo hard.

Veel Nintendo games zijn gemaakt voor alle leeftijden. Niet iedereen wil shooters spelen. Ik kan mij goed vermaken met Mario Kart of met Pikmin. En met mij een heleboel andere mensen van mijn leeftijd. Op de Playstation 3 en Xbox 360 vond ik juist te weinig titels die niet gericht waren op tieners en begin 20'ers. De enige titels die mij aanspraken waren de Formule 1 serie en andere Race games. Daarin liep de Wii wel erg achter. Maar om zo'n dure console te kopen voor 2 a 3 titels ging mij wat te ver. Ik blijf mij dus verbazen dat mensen alle games van Nintendo kinderachtig vinden. Ja de Mario titels zijn steeds meer gericht op de jongere doelgroep, maar Nintendo maakt ook zat titels die voor alle leeftijden speelbaar zijn.

Nintendo heeft het moeilijker dan een tijd terug. Ik vermoed dat Sony en Microsoft het ook niet makkelijk gaan krijgen, er is nou eenmaal een crisis en mensen geven minder geld uit aan dit soort spullen. Zolang Nintendo nog de handheld markt domineert is er nog zat geld in het laatje en zullen ze echt niet alleen een software huis worden. Al zou ik zelf het ook wel prettig vinden om een console te kunnen kopen waarbij ik de top titels van andere developers kan spelen en ook die van Nintendo. Maar voorlopig zie ik dat nog niet gebeuren.
Wat veel onzin in 1 post.

...

Veel Nintendo games zijn gemaakt voor alle leeftijden. Niet iedereen wil shooters spelen. Ik kan mij goed vermaken met Mario Kart of met Pikmin. En met mij een heleboel andere mensen van mijn leeftijd. Op de Playstation 3 en Xbox 360 vond ik juist te weinig titels die niet gericht waren op tieners en begin 20'ers. De enige titels die mij aanspraken waren de Formule 1 serie en andere Race games. Daarin liep de Wii wel erg achter. Maar om zo'n dure console te kopen voor 2 a 3 titels ging mij wat te ver. Ik blijf mij dus verbazen dat mensen alle games van Nintendo kinderachtig vinden. Ja de Mario titels zijn steeds meer gericht op de jongere doelgroep, maar Nintendo maakt ook zat titels die voor alle leeftijden speelbaar zijn.

...
Mee eens! Sterker nog, al die bloederige games, talloze herzenloze shooters en soortgelijke games zeggen mijns inziens meer over iemands mentale gesteldheid, dan de Nintendo games, als je het over die (totaal nutteloze boeg) wilt gooien.

Dat games zonder al die puberale testoteron zooi je weten te grijpen, dat zegt naar mijn mening alleen maar goeds. Vaak is al dat spektakel met explosies, bloed, zombies etc alleen maar een afleidingsmanoeuvre, die gebrekkige gameplay probeert te verbloemen.

Maar in alle gekheid, Titan_Fox, waarom haal je de mentale gesteldheid van mensen er bij? Wie ben jij / zijn wij om mensen te beoordelen op hun smaak? Laat iedereen lekker spelen wat hij wil. Voor alles is een plaats, ik vermaak me soms prima met een herzenloze shooter met alle bijbehorende bombarie, maar speel net zo graag (of liever) een vrolijke game met variërende gameplay, of een simpele party game die je met de hele familie, jong en oud, met veel plezier kan spelen.
Helemaal mee eens, titan fox kwam weer eens fout uit de hoek, net als dat RSI tussen de oren zit volgens deze meneer (met alles zit er bij zijn medemens iets tussen de oren niet goed, dat zegt uiteraard meer over hemzelf dan de mensheid.). Ik kwam laatst nog iemand tegen die een winkeleigenaar voor psychopaat etc zat uit te maken terwijl het kwijl uit zijn smoel liep, ik moest gelijk aan meneer titan_fox denken. Kinderen hebben er een leuk spreekwoordje voor: wat je zegt ben je zelf puh uh..

Mijn vriendin (27j) vind heel het game wat ik doe kinderachtig, zowel op de 360 als pc/laptop, je speelt nog altijd een spelletje, legaal waar je het op doet. Het blijft een visueel spelletje... Althans in haar ogen, heeft ze uiteraard wel gelijk maar goed. Zo heeft iedereen hun eigen interesses / hobby's.

De 1 houd van gamen, de ander vissen, de ander aan auto's sleutelen etc etc. En onder gamen valt gewoon alles op gebied van gamen: handhelds, wii, xbox, pc, playstation and so on. En de 1 is niet kinderachtiger dan de ander, je doet immers beiden ''gamen''

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 1 september 2013 09:45]

De gemiddelde consument kijkt naar wat ze kunnen doen op het apparaat niet wat de exacte specificaties zijn. Ga maar eens na hoe mensen een televisie kopen, denk je nu echt dat iedereen al die technische termen snapt. De meeste kijken naar hoe groot de tv is en hoe hij er uit ziet in de winkel. Daarom gebruiken de televisiemakers ook demo standen waarin kleuren super fel worden getoond. Een deel zal nog kijken of een tv full HD heeft of HD ready is, en misschien kijken ze of hij 3D films kan tonen.

Bij computers is het nog meer een kwestie van kijken naar het aanbod, daarom is het ook zo belangrijk dat Nintendo nu met meer goede games komt. De gemiddelde consument weet echt niet hoeveel cores of GFlops die consoles aan kunnen, en het boeit ze ook niet.
De gemiddelde consument van consoles is tussen de 8 en 18, dus die zullen het niet veel uitmaken of de PS4 nu net iets meer polygons, mooiere shadows of hogere kwaliteit textures produceert dan de PS3. Het verschil is niet zo groot als van PS2>PS3 en zeker als je op afstand van de televisie zit, worden de verschillen tussen 512x512 en 1024x1024 textures een stuk kleiner, net als de effecten van AA/AF. Als ik bijvoorbeeld GTA IV op mijn PC speel is het heel fijn op alles op max te hebben. Als ik het scherm overschakel naar TV/Controller en speel ik vanaf 2-3m afstand kan ik dit gerust lager zetten en veranderd er visueel weinig aan.
En met Teraflops heb je automatisch natuurlijk een beter spel. Want hoe anders speel je COD. Ik ga zelf voor de WII U precies om die reden, dat penis lengte vergelijken van MS en Sony haar fans begint me de strot uit te hangen. Daar komt ook nog eens bij dat ik dat soort Graphics wel op de PC kan krijgen. Bij Nintendo krijg je tenminste nog eens leuke alternatieve spellen die ook nog eens leuk spelen en een hele goede art direction hebben.

Als ik Donkey Kong Country: Tropical Freeze bekijk dan ziet dat er gewoon lollig en goed uit. Zie ik de nieuwe Killzone, dan is dat meer een techdemo voor mij waarover vooral de Fanboys kwijlen en het als munitie gebruiken om te schieten op Xbone fans. Verder vind ik letterlijk dat controllers te veel knoppen hebben, voor mij is dat geen probleem, maar voor kinderen is dit wel een probleem.

Dit is iets wat Nintendo al begrijpt sinds de Gamecube (Bekijk die controller maar eens). Nee, Nintendo hoeft geen hoge specs te hebben, ze moeten meer hun "KIJK WIJ ZIJN LEUK! En hebben veel leuke spellen" imago pushen. Laat de Dudebros en hormonen tieners maar lekker bij de PS4/Xbone blijven. Want die goede titels waar jij het over hebt, die komen wel :). Er komt echt wel een F-Zero of een Metroid aan hoor ;).
Dat titels voor volwassenne met een mentale gesteldheid van een kind had je wel achterwege kunnen laten. Nu is je comment zo kansloos als een vriendin zoeken in world of warcraft.
Niet iedereen houd van mensen neerschieten en hoofden afhakken.
Heeft niets met generaties te maken, voorlopig is de concurrentie op de markt de PS3 en 360, 7 jaar oude consoles en ze verkopen allebei meer dan de nieuwe WiiU.
de wiiu is geen next gen, en moet dus ook niet met next gen cijfers vergeleken worden.

het valt n beetje in zn eigen catagorie

maar als je kinderen hebt koop je n wiiu, speel je alleen koop je (ook) n ps4

[Reactie gewijzigd door silverfaustx op 31 augustus 2013 22:45]

blijkbaar blijft het wel een discussiepunt, ik zelf vind het ook geen nextgen.

Daarbij snijden ze zichzelf ook in de vingers, heel veel uitgevers doen geen moeite om hun engine naar de wii u te poorten, dat beteken weinig third party games en ik denk niet dat nintendo het red zonder hun support in tegenstelling tot de wii.

Ik ben echt blij dat de wii u zo slecht verkoopt, hopelijk schudt dit nintendo wakker, ze gingen echt te veel voor de mainstream/familie console. Het succes van de wii deed vermoeden dat ze juiste richting hadden gekozen, gelukkig bleek het gewoon een rage te zijn.

Ik ben zeker geen ninty lover, maar een van de beste games die ik heb gespeeld is the zelda windwaker, ik zou het jammer vinden als het slecht zou gaan met ninty, weet dan Nintendo dat jullie altijd welkom zijn op de playstation.
Dat hele 'generatie' gebeuren doet uiteindelijk niets voor de omzet. Alle 3 de partijen proberen zo veel mogelijk winst te maken. Met welke 'generatie' dat gebeurt maakt niets uit. Feit is dat Nintendo momenteel niet de topverkoper is, terwijl de verwachting is dat de omzet voor Sony en Microsoft flink gaat toenemen wanneer zij hun nieuwe consoles lanceren.
Waarom verkopen de PS3 & Xbox 360 dan nog altijd veel beter dan Wii U?

Als mensen een Wii U, PS3, Xbox 360 zien in de winkelrekken dan kiezen ze dus vaker voor PS3 of Xbox 360... Dat Nintendo beweert dat ze niet met Sony/Microsoft concurreren is natuurlijk onzin.
appels en peren, xbx en ps zijn geen concurrenten voor nintendo en nintendo gaat nog een heeeele tijd mee, Wii begon ook slecht maar is later de meest winstgevende console ooit geworden dus dat nintendo failliet zou kunnen gaan omdat de WiiU een slechte start heeft lijkt me nogal onmogelijk in de nabije toekomst...... zelfde geld voor 3DS trouwens die begon ook slecht maar het gaat nu nogal wat beter
Failliet gaan of niet, het is ronduit fout te stellen dat de Wii het in het begin slecht deed. Die verkocht van in het begin heel sterk, beter dan de concurrentie en het was zelfs lang moeilijk om aan ééntje te geraken. Ik kan niet in de toekomst kijken dus ik zwijg over wie er verlies aan het lijden is, maar het verkoopspatroon van de Wii U is echt niet hetzelfde als dat van de Wii.

En dat de 3DS het pas later beter is beginnen doen, is volledig toe te wijzen aan de prijs, het zou dus met de Wii U ook zo kunnen lopen. Die controller moet een ook een stuk goedkoper. De Wii was van in het begin veel goedkoper dan de concurrentie, die ongekend duur was. Nu is de Wii U de duurste van het moment, en je ziet het resultaat. Het is nog steeds een beetje crisis hoor.
Dik voorlopen op de concurrentie? PS3 & Xbox 360 verkopen anders maandelijks veel meer dan Wii U, en ja de Wii U concurreert op dit moment ook gewoon met PS3/X360 als consoles, ook al is de Wii U (als het op vlak van opeenvolging/successie bekijkt) van een nieuwere generatie.

Verder 3,6 miljoen consoles in iets minder dan een jaar is natuurlijk niet echt iets om trots op te zijn.. En de voorsprong die de Wii U heeft als eerst next-gen console zal snel ingehaald worden, de PS4 zit al aan 1 miljoen pre-orders.
Je hebt hier volledig gelijk in .

Vind het dan ook een redelijke anti-Nintendo film, er wordt gesproken over zaken die nog helemaal niet aan de orde zijn, en dat Nintendo bv de console "oorlog" al verloren zou hebben - ware het niet dat de concurrentie nog niet eens consoles op de markt heeft, en de doelgroep volkomen anders is. De gamers die een Nintendo kopen zitten niet te wachten op de zoveelste metal gear solid , gears of war of Halo 36. die willen liever games als Mario, Zelda en consorten. Je kunt de Wii-U dus niet 1:1 vergelijken. het is appels met peren.

Het is wel zorgelijk dat er een aantal dev's zijn die niet voor de wii-u willen devven, uiteraard. Maar om dan gelijk van dingen als verloren momentum te spreken gaat wel erg ver, laten we eerst maar eens een jaar afwachten en zien hoe het dan met de Wii-u gesteld is .
@MSI Juist, en daarom komt Microsoft dus ook niet met MS Glass, en flanst Sony niet even snel de PS4/PS Vita connectivity in elkaar.

Sorry hoor, maar Nintendo brengt iets in de markt (motion controls. analoge sticks, een second screen) en de concurrentie maakt daar halfslachtig gebruik van. Too little, too late. De echte innovator in dit verhaal is Nintendo.
PS4/PSVita connectivity was natuurlijk te verwachten, het is een logische evolutie van PSP Remote Play met PS3.....

Nintendo moet echt niet gecrediteerd worden voor iets triviaals als 'second screen gaming' (waarvan de Nintendo games trouwens allesbehalve aantonen dat het zo vernieuwend is, m.a.w. Nintendo heeft ons nog niet echt laten zien hoe de gamepad voor leuke, nieuwe gameplay kan zorgen in games).

En ja ik weet dat er al GBA - Gamecube connectivity was met Four Swords Adventure, in een rudimentaire vorm, maar alsnog naar mijn mening is het maar een triviale feature.

PSVita - PS4 connectivity was trouwens al lang voor de Wii U in ontwikkeling.
Dit is waarschijnlijk de laatste console, let op mijn woorden.
Als grote Nintendo fan en reeds 25 jaar console ervaring (eigen aanschaf en dus niet als 6 jarige gamen met pappa's spel computer) heb ik met lede ogen moeten zien dat het met Nintendo bergafwaarts ging na de SNES.
Ze verassen je nog weleens met een (klein) handje vol exclusieve titels die echt de moeite waard zijn, maar het is steeds minder de aanschaf van wederom een nieuwe console waard.
Zelfs de toppers worden een beetje eentonig en ze durven nu zelfs een remake van een oude Zelda te releasen .... Leuk als je bulkt van de toppers en dan nog wat extra wilt verdienen, maar nu komt het meer over als een zwaktebod.

Ik zie nog wel een toekomst in de handheld (DS varianten) en license gaming op andere platformen (Sega style).
Een eigen top klasse console kunnen ze al jaren simpelweg niet meer interressant maken/houden, niet met hardware maar nog veel belangerijker ook niet meer met software.
Een handje vol toppers en veel van hetzelfde houd zelfs de echte fans maar nauwelijks tevreden.

Het is spijtig.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 31 augustus 2013 15:00]

Nintendo maakt gemiddeld de grootste winsten van de hele games industrie. En dan ga jij hier de ondergang van Nintendo voorspellen als consolemaker? SEGA gaat het overigens echt niet zo goed af als enkel softwaremaker. Nintendo zou wel gek zijn om dat pad te volgen.
De geschiedenis heeft ons genoeg geleerd ... En er zijn zat uitgevers die flink verdienen op populaire platformen dus puur wijzend naar Sega als een falend voorbeeld is wel heel kortzichtig.

En ja ik voorspel het idd, en ben welliswaar geen profeet maar zie wel trends en als we kijken naar de laatste 15 jaar dan kan je redelijk goed zien welke kant het op gaat.
Met name de verschuiving van echte console meer richting het kinder speelgoed.
Nintendo heeft de vorige generatie van begin af aan winst gemaakt op elke Wii. Sony en MS zaten pas na ongeveer 4 jaar op break-even. Vandaar dat de X1 en PS4 niet zo heel erg spectaculair zijn wat hardware betreft. Ze willen het kunstje van Nintendo nadoen om de kas weer te spekken.
Denk ik niet hoor.

Consoles zijn gewoon mass-market apparaten en geen high-end apparaten. De consolebouwers stellen volgens mij altijd zorgvuldig het apparaat zo samen dat het gewoon het meeste waar voor je geld biedt qua hardware.

Ze lijken het kunstje van Nintendo totaal niet na te doen imo, zeker als je het vergelijkt met de Wii U hebben ze qua hardware een flinke voorsprong. De focus lijkt vooral op core games te zitten, gecombineerd met enkele games die voor iedereen zijn (bvb. Knack), maar ja die games hebben altijd al bestaan.
+1Anoniem: 230001
31 augustus 2013 14:12
Mario Kart komt toch pas voorjaar 2014 en niet dit najaar? Was het maar waar!

Nintendo zal nu wel tegen de publiciteit voor de PS4 en X1 moeten vechten en dat is lastig. Ze hadden van begin af aan een sterke line up moeten hebben in plaats van daar nu pas aan te werken. Mensen die rond deze tijd voor een console gaan of volgend jaar zullen eerst naar de PS4 en X1 kijken vanwege de vele 3rd party games.

Hopelijk zijn ze over 5 jaar bij de opvolger van de Wii U niet zo eigenwijs meer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 230001 op 31 augustus 2013 14:21]

Ik hoop juist dat ze tegen de tijd dat de opvolger komt juist weer net zo lekker eigenwijs zijn. Met de Gamecube hebben we eigenlijk wel gezien dat head to head niet werkt voor Nintendo. Alhoewel ze daar ook wel een tikkeltje eigenwijs waren.

Voor de rest ben ik het wel met je eens. Het vervelende is dat ze maar beperkte middelen hebben. En ik heb gelezen dat de 3DS niet lekker liep er veel ontwikkelteams op de 3DS zijn gezet ten koste van de Wii U. Nu wordt dat langzaamaan weer rechtgetrokken maar dat heeft tijd nodig.
Ze mogen wel eigenwijs zijn maar moeten dan ruim voor de aankondiging van de opvolgers van de komende generatie gaan zitten met de release. Nu verzuipen ze in de aandacht en mensen kopen maar 1 console, een eventuele andere console volgt pas (veel) later.
Waar Nintendo natuurlijk vooral goed in is, is games aanbieden die je alleen op een Nintendo console kan spelen. Ik ga een PS4 kopen, maar geen Xbone. Mijn Wii U kan prima naast mijn PS4 bestaan en ook mijn 3DS XL wordt prima gebruikt.

Voor veel consumenten zal het kopen van meerdere consoles vanwege de prijs geen optie zijn, maar als enthousiast met een redelijk budget kan ik de line up van Nintendo alleen maar toejuichen en kijk ik net zo uit naar de Nintendo titels als het next-gen geweld van Sony.
Ik heb een beetje hetzelfde echter gebruik ik sinds de n64 de combi met een bovengemiddelde pc. De nintendo voor de exclusives en de echte blockbusters speel ik wel op de pc met betere res/graphics dit bevalt mij gewoon het beste. Ieder zijn ding toch. Koop wat je kan/jou het meeste plezier geeft daar gaat het immers om :)
Wat is er eigenlijk gebeurt met het zelda materiaal uit de Wii U demo's?, Ik had eigenlijk gehoopt dat ze een nieuwe zelda titel zouden gaan maken ipv. alleen een hd remake van Windwaker.

Helaas de Wii u komt er bij mij niet in, ik had liever een verbetering in de motion controls gezien dan een tablet zonder inhoud. Het ergste is nog wanneer je controller stuk gaat of je een tweede wil aangezien prijzen vermoedelijk boven de 100 euro zijn _als_ nintendo ze ooit nog los gaat verkopen.

Waarom hebben ze eigenlijk niet gewoon een koppeling met bestaande tablets gedaan via wifi/wifi-direct? dat had naar mijn idee bijgedragen aan de adoption rate.

Ik hoop dat nintendo van zijn fouten met deze console gaat leren.

Zit er overgens niet ergens een limiet aan hoe vaak ze dezelfde titel + wat addons door de strot van trouwe nintendo fans kunnen duwen? |:( of gaat het mario kart 20 en super mario 9D World : Part 2 worden. Ergens op dat pad gaan mensen switchen naar een andere console

[Reactie gewijzigd door Invoke op 1 september 2013 00:36]

Wat is er eigenlijk gebeurt met het zelda materiaal uit de Wii U demo's?, Ik had eigenlijk gehoopt dat ze een nieuwe zelda titel zouden gaan maken ipv. alleen een hd remake van Windwaker.
Nintendo is al bezig met een nieuwe Zelda, maar ze laten nooit beelden zien totdat de game in een ver statdium gevorderd is.
Helaas de Wii u komt er bij mij niet in, ik had liever een verbetering in de motion controls gezien dan een tablet zonder inhoud.
Een verbetering van motion controls werd door Nintendo al ingevoerd in de 2e generatie van de Wii Remotes. De tablet zelf bevat ook motion controls en wordt dan ook in bijv. Nintendo Land gebruikt.
Het ergste is nog wanneer je controller stuk gaat of je een tweede wil aangezien prijzen vermoedelijk boven de 100 euro zijn _als_ nintendo ze ooit nog los gaat verkopen.
Indien de controller stuk gaat, kun je altijd de klantenservice bellen voor vervanging of garantie/reparatie.
Waarom hebben ze eigenlijk niet gewoon een koppeling met bestaande tablets gedaan via wifi/wifi-direct? dat had naar mijn idee bijgedragen aan de adoption rate.
Het gros van de bestaande tablets heeft echter geen fysieke knoppen, wat de veelzijdigheid van zo'n tablet voor games vermindert.

Ten tweede kunnen developers dan niet uitgaan dat iedereen een tablet als inputdevice heeft, wat juist een versnippering van de userbase tot gevolg heeft.
Zit er overgens niet ergens een limiet aan hoe vaak ze dezelfde titel + wat addons door de strot van trouwe nintendo fans kunnen duwen?
Andere developers/publishers doen hetzelfde. Zo bestaan er bijv. al 21 FIFA titels en tientallen Mega Man games.

Maar goed, Nintendo introduceert wel degelijk nieuwe titels, maar het probleem is dat men het vervolgens vaak links laat liggen.
Waarom hebben ze eigenlijk niet gewoon een koppeling met bestaande tablets gedaan via wifi/wifi-direct? dat had naar mijn idee bijgedragen aan de adoption rate.
3 seconden onderzoek en je weet dit. Ten eerste wordt dat de assumptie gemaakt dat men een tablet in huis heeft, wat een aanzienlijke hap neemt in het potentie van het systeem. Ten tweede heeft Nintendo vanaf het begin hoofdprioriteit aan latency gegeven, waardoor ze met een andere techniek zijn gaan werken. Dit heeft als resultaat dat latency vrijwel compleet weg is (en in sommige gevallen is de gamepad zelfs sneller dan de televisie)

http://iwataasks.nintendo.com/interviews/#/wiiu/gamepad/0/0

Best interessant om te zien hoe ze dit aangepakt hebben en wat de filosofie erachter is.
Als de getoonde Mario en Zelda Wii-U beelden zijn vraag ik me echt af waarom ze nog steeds Gamecube kwaliteit gebruiken. Het kan wel mooier, zie Pikmin.
Kan ook aan de kwaliteit van het filmpje liggen. Heb er genoeg gehoord die Forza 5 in het echt hebben gezien en dat ziet er veel beter uit als wat je op youtube ziet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee