Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Company of Heroes 2 in multiplayer

12-12-2012 • 12:00

64

Multipage-opmaak

Hoge cijfers

Bij elke presentatie die THQ van Company of Heroes 2 geeft, meldt de uitgever wel ergens tussen neus en lippen door dat de voorganger uit 2006 de hoogst gewaardeerde rts is op de recensieverzamelsite metacritic. De game werd door de pers gemiddeld met een 9,3 beoordeeld. Spelers waren iets minder positief, maar gaven de game nog steeds een 9. THQ bracht sindsdien de uitbreidingen Opposing Fronts en Tales of Valor op de markt, en zette ontwikkelaar Relic Games daarna aan het werk voor een volwaardige opvolger.

Die zou ergens aan het begin van 2013 op de markt moeten komen en THQ wilde ons alvast laten proeven van misschien wel het belangrijkste onderdeel van de game: multiplayer. Dat is best opvallend. Doorgaans laat een uitgever eerst de campagne van een game aan de pers zien en pas daarna het online gedeelte. THQ draait dat dus om, wat waarschijnlijk duidelijk maakt hoeveel belang de uitgever hecht aan de spelvorm.Company of Heroes 2 Multiplayer

Essence Engine 3.0

Relic Entertainment maakt voor de ontwikkeling van Company of Heroes 2 gebruik van de zelfgemaakte Essence Engine. De eerste versie van de engine werd gemaakt voor Company of Heroes. Relic zou versie 2.0 ontwikkelen voor de rts-game Warhammer 40.000: Dawn of War II en heeft de engine voor Company of Heroes 2 opgewaardeerd tot Essence Engine 3.0. De studio heeft in de nieuwe versie van de engine vooral aandacht besteed aan Cold Tech, een onderdeel dat weersinvloeden kan simuleren. Die zijn ingegeven door de setting van de game. Waar het eerste deel zich voornamelijk in en rond Normandië afspeelde, heeft Relic de actie nu verplaatst naar het oosten. De game geeft de bittere strijd weer tussen Hitlers troepen en het Rode Leger van Stalin. De campagne speel je vanuit Russisch perspectief, met de Duitse troepen als opponent. In het multiplayergedeelte zijn beide kampen speelbaar.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De makers lichten Cold Tech toe.

Winter

In de strijd tussen beide kampen speelde de harde Russische winter een doorslaggevende rol, en die wilde Relic dus goed tot zijn recht laten komen. Vandaar dat de makers erg ver gaan in het simuleren daarvan met behulp van de engine van de game. Zo hebben soldaten te lijden onder de kou. Dat zie je en dat merk je. Je ziet boven elke soldaat een thermometer die aangeeft in hoeverre hij onderkoeld is. Als de thermometer tot het nulpunt zakt, zal de soldaat in elkaar zakken en geen opdrachten meer uitvoeren. Als je niet snel ingrijpt, zal hij snel daarna doodvriezen. Als onderkoeling dreigt, kun je ingrijpen door de betreffende soldaten een pand in te sturen. Je kunt ook aan een engineer - bijvoorbeeld de Duitse Pioneer Squad - vragen om een vuurtje te stoken dat de soldaten warm houdt. Om duidelijk te maken hoeveel waarde Relic hecht aan weersinvloeden: zo'n kampvuur kan door de tegenpartij worden gedoofd. Je kunt er op schieten, waardoor het hout van het vuur alle kanten op vliegt en het vuur dooft.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Eerste gameplaybeelden van Company of Heroes 2.

Soldaten die het koud hebben - dat hoeft niet eens onderkoeld te zijn - zullen trager reageren en hebben bovendien sneller last van shellshock. Die shock heeft hetzelfde effect als onderkoeling; je soldaten worden er apathisch van. Het is dus van groot belang om je troepen warm te houden, al geldt dat uiteraard vooral voor grondtroepen. Het personeel in tanks heeft veel minder last van de kou. Weersinvloeden zijn er binnen CoH2 in soorten en maten. Zo zullen met enige regelmaat sneeuwstormen over het speelveld razen. Tijdens een sneeuwstorm zie je uiteraard veel minder en krijgen je troepen het sneller koud. Ze bewegen ook trager. Het is tijdens een storm bovendien niet mogelijk om een vuurtje te stoken. Het lijkt dus slim om niets te doen en een sneeuwstorm uit te zitten, maar je kunt er uiteraard ook juist gebruik van maken door een verrassingsaanval in te zetten.

Hard en zacht

Dat is nog steeds niet alles. Relic maakt onderscheid tussen harde en zachte sneeuw, wat uiteraard invloed heeft op de snelheid van je troepen. Verder vind je rivieren in het landschap, die 's winters bevroren zijn en daarbij maakt Relic onderscheid tussen dik en dun ijs. Dat is vooral van belang bij het transport van tanks. Je ziet wat het ijs kan houden. Als je barsten in het ijs ziet, weet je dat je op moet passen. Je kunt de natuur een handje helpen om de vijand te verschalken. Met een bom of granaat in de buurt van een vijandelijke tank kun je hem door het ijs laten zakken, wat vaak sneller, effectiever en goedkoper is dan een aanval op de tank zelf. Ook een vlammenwerper doet wonderen, hij is zeer effectief tegen tanks die een bevroren rivier proberen over te steken.

Beperkt zicht

Die weersinvloeden zijn een stevige vernieuwing, die ook direct invloed heeft op de gameplay. Er zijn meer van dergelijke veranderingen die invloed hebben op het spelverloop. Zo heeft Relic een systeem ingebouwd dat het True Sight heeft gedoopt. De naam zegt het al; het wil zeggen dat eenheden niet langer op onnatuurlijke wijze door obstakels kunnen kijken. Het heeft als effect dat je tegenstanders veel beter kunt verrassen, maar natuurlijk ook dat je gemakkelijker verrast kunt worden. Wat merk je daar in de praktijk van? Dat vijandelijke eenheden veel eerder in de 'fog of war' verdwijnen dan je gewend bent, wat matches er alleen maar spannender op maakt.

Company of Heroes 2 Multiplayer

Victory Points

Tot zover de verbouwing van de engine en de invloed die dit op de gameplay heeft. Tot zover ook meteen de voornaamste vernieuwingen in de game, want Relic heeft de opzet van het tweede deel verder eigenlijk grotendeels hetzelfde gehouden als die van de eerste game. Dat bleek althans toen we aan de slag konden met Victory Point Control, een van de multiplayer-spelvormen uit CoH2 die we ook kennen van de voorganger. Zoals de naam al een beetje aangeeft, draait het daarin om het onder controle krijgen en houden van bepaalde posities (Victory Points) op het slagveld. De speler die het minste aantal posities onder controle heeft, verliest langzaam punten en zodra alle punten zijn opgesoupeerd ook de game.

Zoals je gewend bent, zijn er ook resources. Ook die zijn gekoppeld aan vlaggen, verdeeld over het slagveld, die je onder controle moet zien te krijgen. Dit keer kun je kiezen of je uit die depots manschappen, brandstof of munitie haalt. Met een Engineer of Pioneer kun je depots namelijk ombouwen en kiezen of je brandstof of munitie wilt oogsten in plaats van manschappen. Relic hanteert ook nog steeds het systeem dat er een ononderbroken 'supply line' moet zijn tussen het depot en je basis, wil je materiaal uit het depot halen. Je bevoorrading kan dus zwaar onder druk komen te staan als de vijand een tussenstation in weet te nemen. Doordat je gedeeltelijk zelf kunt bepalen wat voor grondstoffen je binnen haalt, hopen de makers dat er minder nadruk komt te liggen op de economische kant van een gevecht, en meer op de tactische.

Minder is spannender

Wat opviel tijdens het spelen, is dat Relic beduidend minder vlaggen op het slagveld heeft geplaatst. Daardoor is het nog belangrijker om snel uit de startblokken te schieten en vlaggen en Victory Points te veroveren voordat je tegenstander dat heeft gedaan. Dat maakt potjes alleen maar spannender, althans in het begin. Tijdens het spelen viel ook op dat het met minder vlaggen alleen maar nog lastiger wordt om terug te komen van een achterstand. Met minder vlaggen kun je nu eenmaal minder produceren en is het dus ook lastiger om een serieuze aanval te plaatsen op de posities van je tegenstander. Dat komt vooral omdat de speler die het overwicht heeft minder vlaggen hoeft te verdedigen en het daarmee dus makkelijker heeft dan voorheen.

Company of Heroes 2 Multiplayer

Andere bevelhebber

Verder gaat Relic in CoH2 iets anders om met de Commanders in de game. Dit keer zijn er zeven verschillende Commanders waarvan je er aan het begin van een match drie kunt kiezen. Elke Commander brengt een aantal gameplay-opties met zich mee en die opties zullen je keuze bepalen. Zo zagen we een Duitse Commander voorbijkomen die Railway Artillery Support levert, wat wil zeggen dat er van buiten de map vanaf een trein drie keer met een groot kaliber kanon gevuurd wordt op het doelwit van jouw keuze. Een andere Commander levert vervangende troepen. Als een eenheid gewond, beschadigd of koud is, kun je die 'on the fly' vervangen. Elke Commander heeft vijf opties, die allemaal net krachtig genoeg zijn om het verschil te maken. Er zijn allerlei opties. Zo kun je extra bescherming om een tank bouwen en al je tanks voorzien van rookgranaten om ze onzichtbaar te maken. Commanders bieden ook veel luchtsteun. Zo levert een Duitse Commander een Stuka die rookbommen op het slagveld gooit. Een collega levert vliegtuigen die boven een aan te wijzen gebied vliegen, op jacht naar vijandelijke tanks. De Commanders komen in elk potje pas na verloop van tijd beschikbaar. Als je vlaggen bezet en vijanden uitschakelt, loopt een meter vol waarmee je de generaals vrijspeelt. Zodra je genoeg punten hebt, kun je één van de drie generaals kiezen.

Tot slot heeft Relic een soort Achievements ingebouwd. Als je bijvoorbeeld twintig tanks uitschakelt, krijg je een bonus in de vorm van een Intel Bulletin. Die bulletins zijn mapjes met informatie over vijandelijke eenheden waarin vooral hun zwakke plekken worden getoond. De bulletins zijn historisch verantwoord en werden door alle strijdende partijen tijdens WO II aan hun soldaten verstrekt. Met een Intel Bulletin op zak zijn je troepen iets effectiever tegenover de betreffende vijandelijke eenheid.

Zomerse taferelen

Aan de gameplay is dus eigenlijk niet zo heel veel veranderd. Dat bleek vooral toen we Pripyat River speelden, één van de twee maps waar we uit konden kiezen. Je betreedt het slagveld namelijk tijdens de zomer. De campagne van Company of Heroes 2 duurt een paar jaar, zodat alle seizoenen voorbijkomen. Dat komt ook terug in de maps van het multiplayer-gedeelte. Tijdens de slag rond de rivier - die onder andere langs Tsjernobyl stroomt - is het stralend weer en heeft niemand last van de kou. Dan merk je dus niets van Cold Tech en de verwoestende werking van de Russische kou. Gelukkig werkt True Sight wel tijdens de zomermaanden.

's Winters beter

Company of Heroes 2 komt echter pas echt tot zijn recht in de winter, zo bleek toen we de Rzhev Frontline kregen voorgeschoteld. Daarbij werd pas echt goed duidelijk wat de invloed is van Cold Tech. Vooral het warm houden van je eenheden is essentieel. Warmte is eigenlijk een soort extra resource die een zeer tactische rol speelt. Dat je een kampvuur kunt doven door het onder vuur te nemen lijkt een grappig detail, maar het blijkt tijdens het spelen opeens een waardevolle tactische optie. Je kunt de troepen van je tegenstander uitschakelen door ze warmte te onthouden. Dat kun je doen door specifiek op de kampvuren te mikken, maar ook door op Engineers en Pioneers te jagen.

Verder speelt vooral ijs een interessante rol. Aan de Rzhev Frontline worden beide strijdende partijen uit elkaar gehouden door een langgerekte waterpartij die stijf bevroren is. Het is een meer waar troepen aan beide kanten omheen kunnen. De doorgang aan de zijkanten is echter smal en makkelijk te verdedigen. In het midden is er meer ruimte, over het bevroren water, maar dat brengt uiteraard gevaren met zich mee. Er zijn complicerende factoren. Zo is duidelijk merkbaar dat je troepen moeite hebben met diepe sneeuw, zodat het lastig is om een omtrekkende beweging te maken. Het duurt beduidend langer, zodat het risico op onderkoeling alleen maar groter is. Verder zijn er nog de sneeuwstormen die zo ongeveer elke tien minuten voorbij komen razen. Maar ook zonder sneeuwstorm is het zicht minder dan 's zomers.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Trailer waarin de setting van Company of Heroes 2 geschetst wordt.

Voorlopige conclusie

De winterse strijd is daarmee een stuk interessanter dan die tijdens de andere seizoenen. Het is haast jammer dat de andere jaargetijden in het spel zijn opgenomen, want in de warmere maanden blijkt er niet zo heel veel anders dan in het eerste deel van CoH. Dat gevoel wordt versterkt doordat de game er niet zo heel veel beter uitziet dan het origineel. Ja, als je flink inzoomt zie je verschil, maar dat doe je in de praktijk zelden als je verwikkeld bent in een ijskoud potje multiplayer. Daarbij moet gezegd dat Relic nadrukkelijk vermeldt dat de versie die we voorgeschoteld kregen nog pre-bèta is en men dus nog niet klaar is met het sleutelen aan de game. Het uiterlijk kan nog opgepoetst worden en de aanwezige bugs kunnen nog worden verwijderd. Wij hopen dat Relic daarbij vooral aandacht besteedt aan de gebouwen die je neer kunt zetten, want die zijn in de huidige versie van de game wel heel erg saai. Bovendien is het vreemd dat de eenheden die je er kunt bouwen niet uit het gebouw tevoorschijn komen, maar vanaf de rand van de map aan komen lopen. In de huidige versie is Company of Heroes 2 onder winterse omstandigheden een waardig opvolger van het eerste deel. Tijdens de andere jaargetijden is er echter nog weinig meerwaarde, al wordt er door Relic dus nog volop aan de game gesleuteld.

Company of Heroes 2 Multiplayer

Titel Company of Heroes 2
Box Company of Heroes 2
Platform pc
Ontwikkelaar Relic Entertainment
Uitgever THQ
Releasedatum 2013
Company of Heroes 2Company of Heroes 2Company of Heroes 2Company of Heroes 2Company of Heroes 2Company of Heroes 2Company of Heroes 2Company of Heroes 2Company of Heroes 2Company of Heroes 2Company of Heroes 2Company of Heroes 2

Reacties (64)

64
58
28
5
0
23
Wijzig sortering
http://beta.companyofheroes.com/

Ik heb hier Alpha acces gekregen 2 dagen terug. Moest wel een NDA "tekenen"
helaas zijn nu alle keys vergeven :O. had me graag in willen schrijven. ziet er iig goed uit.
Tjah nu moeten we wachten tot nieuwe keys. of je moet CoH 2 pre-orderen:
Base Offer

Guaranteed Beta Access, when it is available on Steam*

*This offer is separate from the rewards offer below and will be available to all customers who pre-purchase on Steam.
Anoniem: 491043 @skip-512 december 2012 12:51
Vraagje

Stond er bij jou ook dat er geen keys meer available waren maar dat ze je een bericht zouden sturen als ze weer beschikbaar waren?
Heb ik ook gedaan alleen.. ik zag het pas na 12u dat het was gepost het voorbij komen en al de keys waren al vergeven... zucht achja heb de digital collectors edi op steam gepreordert dus heb zowiezo begin 2013 de beta :)
Heb je de vorige delen nog niet? Dan voor 1$: http://www.humblebundle.com/
Inderdaad. De Humble Bundle is een leuke deal. Ik zou iets meer dan 1$ betalen aangezien het toch ook voor het goede doel is, maar voor weinig heb je een pretpakket aan games. Leuk om te hebben, maar anders leuk om weg te geven als steam gift :) In ieder geval heb ik nog wel wat CoH te spelen.
Jammer dat het aanbod al niet meer geldig is...

Maar koopjesjagers niet getreurd, met regelmaat (al zeker vier keer dit jaar, telkens kort na wat nieuws over CoH2) is CoH op Steam te koop geweest met 75% korting. Iets meer dan $1, maar evengoed een koopje. Je kan dus werkelijk wachten op de volgende keer.

En ja, dat is het waard, want CoH is gewoon de shit. Ik denk eigenlijk niet dat het tweede deel het eerste deel compeleet irrelevant gaat maken. Het gaat beter worden op wat kleine puntjes, met name true sight en het weglaten van cloaking ability (het grootste 'probleem' met deel 1 op dit moment), maar ik verwacht niet dat dat het spel overweldigend beter maakt.
Is cloaking echt zo'n probleem? Snap dat niet helemaal -- zelf nooit zo ervaren in ieder geval. Maar ja het is soms wel een beetje absurde situatie wanneer ieder een sniper heeft en weet van de ander, dan kan geen van de twee schieten zonder een groot risico lopen zijn sniper te verliezen. Bedoel je dat? Of ook het antipanzerwagengeschut van Wehrmacht?

Maarja, cloak is inderdaad niet realistisch. True sight is veel natuurlijker inderdaad, en daarmee kun je cloak een beetje vervangen. Ik ben benieuwd.
Om te beginnen vind ik true-sight zeker en beter mechanisme voor stealth, en ik denk niet dat CoH slechter/armer was geweest zonder cloaken (of alleen met het fallshirmjaeger-/hellhoundtype cloak), maar vooral minder frustrerend. Dat cloaken onrealistisch is kan me ook niet veel schelen: gameplay>realisme.

Nee, het probleem voor mij zit vooral in sommige specifieke situaties die ontstaan door het te makkelijk kunnen (her)cloaken/gecloakt blijven, zelfs zonder cover:
  • 3 squads Stormtroopers die ongezien over een open veld een bunker/linie kunnen benaderen, minimaal 6 schreckschoten kunnen lossen en vervolgens vaak zonder al te veel verliezen weer kunnen terugtrekken. Zeer frustrerend, maar tot daar aan toe. Eerlijkgezegd niet eens te geonbalanceerd.
  • Sniper blobs die hele squads in één keer kunnen uitschakelen en eigenlijk alleen goed kunnen worden tegengegaan met artillerie met heel veel mazzel.
  • De enkele sniper waarvan je weet dat, en wáár je tegenstander hem heeft, maar de countersnipe lukt keer op keer maar niet omdat jouw sniper maar niet wil schieten voor het doelwit weer cloakt.
Is het echt overpowered? Nee, dat denk ik niet. Maar CoH is in de loop der jaren zo goed gebalanceerd dat de minst gebalanceerde mechanismen/units er bovenuit zullen steken. Dat is wat mij betreft de cloak-ability. Oh, en Pantzer Battle Group mag wel wat fuel kosten (150 ofzo). En de staghound mag misschien ook wel een nerfje op zijn received damage krijgen, die autotjes zijn soms sterker dan tanks Oja, en drie tanks die moeten vluchten voor een squadje met een pantzerschreck is ook een beetje raar. :)

Ik denk dat het wel getweaked kan worden zonder het cloaken als mechanisme eruit te halen:
  • Laat meer units (emplacements, infanterie) in staat zijn om cloakers vanaf een grotere afstand (soms) te spotten, en niet alleen jeeps/bikes/schwimms/kettens. Die zijn te zwak in de late game.
  • Laat er atijd een kans bestaan dat een gecloakte unit wordt gespot als hij zich uit cover begeeft.
  • Maak de kans op spotten groter als er meer gecloakte friendly troepen in de buurt zijn, zodat groepen cloakers wat kwetsbaarder zijn.
  • Geef snipers een overwatch ability: wacht met schieten tot je een gecloakte (non-vehicle)unit ziet decloaken, en schiet daarop. De kans op raken mag wel aardig wat lager zijn dan normaal.
Zonder gekheid, de reviewer moet zich echt even achter zijn oor krabben zeg. Waardeloze conclusie.

Graphics niet veel beter? Had je anders verwacht? Het is geen stap van starcraft 1 naar starcraft 2 wat 12 jaar verschil is. Noem eens een RTS game die er beter uit ziet dan company of heroes, juist...

Overigens de opmerking: "raar dat de mannetjes aan de rand van het velt spawnen" zelfs al zou dat zo zijn ( wat ik betwijfel ) is het nog niet eens een heel raar idee. In company of heroes bouw je je basis sowieso niet vel uit of aan de andere kant van ze map, dus so what!

"weinig meerwaarde buiten om de jaargetijden", De game heeft veel andere mechanics dan CoH1 en zijn sowieso niet op 2 handen te tellen. Waarschijnlijk heeft de reviewer CoH1 voor 5 minuten aangeraakt.

[Reactie gewijzigd door hawker op 24 juli 2024 00:52]

quote: hawker
Noem eens een RTS game die er beter uit ziet dan company of heroes, juist...
Wargame european escalation :D?
http://imageshack.us/a/img41/2250/wargame1.jpg
http://imageshack.us/a/img248/5097/wargame2.jpg

Let ook even op de schaal (dezelfde game als eerste screens)
http://imageshack.us/a/img849/2770/wargame3.jpg

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 00:52]

Nee, gewoon nee.

CoH is nog steeds de beste RTS en ik kijk uit naar deel 2.
Sorry? Ik weet niet naar welke screens van CoH 2 jij hebt gekeken maar wargame ziet er bij lange na niet zo mooi uit!
dat zijn wel hele lelijke textures zeg.
lelijk spel is het.. geen woorden voor...

[Reactie gewijzigd door NasT89 op 24 juli 2024 00:52]

Interresante hands-on,
Ik speel zelf ook de (stresstest)alpha en het is erg interresant,
De LoS is ook er goed uitgewerkt, soms nog wel eens schrikwekkend :)
In de sneeuw spelen is erg wennen, het is vooral heel voorzichtig spelen.

De graphics ziet er ook goed uit, in mijn opzicht beter dan dat mensen hadden verwacht.
Maar ik mag niet te veel zeggen i.v.m. NDA.

Speel ook nog steeds deel 1 en ik ga deze ook zeker weten kopen. :9~

[Reactie gewijzigd door Hendriksie op 24 juli 2024 00:52]

Ik hoop vooral dat de unit AI is verbeterd. Het meest frusterende aan CoH vind ik dat je units zo makkelijk alle kanten uitspringen. Je kan nog zoveel sandbags voor ze neerleggen, maar je let 10 seconden niet op, en één van de mannetjes loopt eromheen, wordt gesupressed door een MG42, en vervolgens is heel je unit pinned.

Op zich vind ik die manier waarop je individuele mannetjes van je unit bewegen prachtig, maar die hele stomme dingen mogen ze er wat mij betreft wel uithalen. En voor units met een fire arc mag er van mij ook wel een optie in dat ze zich automatisch naar de dreiging draaien zodra die in geschutsafstand is. Het moet zeker een optie zijn, niet iets dat altijd automatisch gebeurt. Ik denk niet dat dat het spel wezenlijk anders maakt of die eenheden te sterk. Het zal alleen de druk op je unit awareness en micro management iets verminderen.
Company of Heroes is wellicht de best gerate rts op metacritic, toch is het niet de rts die ik het meest heb gespeeld.

Begrijp me niet verkeerd, het is een goede game en het was ook top dat ze direct x 10 in de game hebben gepatched...

Echter voor mij persoonlijk draait de game iets te veel om micromanagement. Een AT kogel ketst vrolijk van de voorkant van de eerste duitse tank af (die geen draaibare koepel heeft). Waardoor je ervoor moet zorgen dat je hem aan de zijkant raakt.Opzich prima maar dit betekent wel dat je er persoonlijk steeds bij moet zijn. Dit gaat een beetje ten koste van het basebuilden en het overzicht. Zeker indien je tegen een ai speelt sluipt er altijd net ergens een unit door de linies die vervolgens volledig onvoorspelbaar in de fog of war begint rond te rijden :+ . (Tegen een menselijke speler is het geen probleem want dan laat je deze speler lekker zijn tijd verspillen terwijl je de linies pushed).

Het tweede probleem zit hem in de unit limit. Ik loop altijd tegen de unit limit aan waardoor je eigenlijk geen kritieke massa kunt opbouwen en de game je dus richting snelle en risicovolle confrontatie dwingt. Al ben je ultra efficient en verlies je geen units, het levert je weinig op. Al heb je 2000 resources, je kunt gewoon niks bouwen. Des te groter het aandeel vande map des te groter de unit limit. Tegen die tijd loop je echter al voor en hebben de extra units relatief weinig impact meer. Het kan dan ook regelmatig voorkomen dat je je leger moet "aanpassen" aan een actie van de tegenstander. Ook al heb je de resources je zult eerst je infantry moeten "suiciden" voor je extra AT guns/Tanks kunt bestellen.

Die oude overlaymap was aardig maar ik zou het waarderen als ze deze vervangen door een seamless zoom a la World in Conflict of RUSE en Wargame European Escalation.

Wat dat betreft is voorganger Warhammer 40k Dawn of War (Company of heroes is natuurlijk niets meer dan een mod van warhammer 40k met daarbij het general systeem van command and conquer generals geplakt) beter passend bij RTS games die ik de moeite vindt om nog eens te spelen.

Helaas heeft Relic met Warhammer 40k Dawn of War II de focus nog extremer op micromanagement gelegd (maximaal 4 squads in de campaign, bij co-op 2 per persoon). Wat dat betreft is het een opluchting dat Company of Heroes 2 in ieder geval niet nog extremer wordt.

@firest0rm
Unit spam is niet waar ik op doel... Er zit een verschil tussen goede rock paper scissor en en unit spam ;). Denk aan C&C Generals. Als jij met 10 overlords komt bouw ik 20 rocketmannetjes en ben je kansloos... Ik hoef echter niet te micromanagen dat die rocketmannetjes wel aan de zijkant staan opgesteld. Daar zit het verschil. Ik maak de strategische keuze, en de units voeren het uit.

Dat is een manier van spelen die met name in RUSE en Wargame goed is uitgewerkt. Indien een unit bijna dood is trekt hij vanzelf terug. Tanks "vluchten" ook automatisch door achteruit te rijden en zo infantry te vermijden.

Supreme commander is niet waar ik op doel.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 00:52]

in COH deel 1 is ook wezenlijk anders dan vele andere RTS-sen. Geen vaste hoeveelheid damage per schot, geen garantie dat de kogel raakt en ook geen garantie dat de kogel door armor heen komt.

Het ontbreken van een Z-as was een beetje flauw, maar dat zou het spelletje onspeelbaar maken zodra er wat heuveltjes in de map zitten.

En de unit limit is eigenlijk niet een probleem, dat moet je zien als een "feature". Anders zou je met een gering stukje achterstand, het zeer zwaar krijgen. Een beetje ala supreme commander.

Verder is de AI inderdaad best irritant. Precies waar jouw AT gun niet staat komt de AI met tanks door de linies, en waar je met anti tank wel staat komt de AI met infantry. Maar ja, het is teminste een spel met een uitdagende AI, iets waar ik me toch wel aan heb geërgerd bij sommige andere RTS-sen
Helemaal met je eens behalve met de Supreme Commander vergelijking.

Bij supreme commander onstaat het probleem doordat de reources min of meer onbeperkt zijn.

Een traditionele RTS draait om het veroveren en verdelen van resources. Vervolgens is dit je limiet. Hiermee kun je dan zelf kiezen tussen bepaalde units (sterk, zwak, balanced etc) en investeren in je economy.

Het probleem dat ik bij Coh heb is dat het unit limit systeem dit een beetje de nek omdraait. Immers meer resources levert vaak niks op. Dit maakt het vernietigen van een unit soms ook vrij triviaal. Je kunt ook niet echt investeren in je economy (op die huisjes na en een enkele upgrade). In ruil daarvoor is er dus vrij veel micromanagement.

Persoonlijk zou ik liever wat meer opties zien op het hogere strategische niveau (10 mogelijke fuel upgrades ofzo) en dan wat minder gezeur met die unit limit :+ .
Het probleem dat ik bij Coh heb is dat het unit limit systeem dit een beetje de nek omdraait. Immers meer resources levert vaak niks op.
Volgens mij snap jij dit spel niet helemaal, Je hebt verschillende soorten resources en tanks hebben weer andere resources nodig dan infanterie

Dus Resources levert dus wel wat op, maar je moet wel de juiste resources zien te bemachtigen... je hebt niks aan 100k als je geen benzine of Ammo hebt
Als ik me niet vergis heeft COH deel 1 ook onbeperkte resources. Zolang jij vlaggetjes hebt (mass extractors) krijg je een x-aantal resources binnen per minuut. Manpower vervolgens ook nog afhankelijk van de grootte van je leger.

Vaste resource games zijn de CNC series, of starcraft bijvoorbeeld. Onbeperkt = supreme commander en company of heroes.
Nederlands probleem. Met onbeperkt doel ik op unlimited en jij op infinite.

Bij CoH krijg je een bepaalde hoeveelheid resources die welliswaar onuitputtelijk is (infinite) maar wel beperkt tot x per minuut.

Bij supcom kun je zelf zoveel powerplants bouwen al je wilt en zodra je genoeg power hebt kun je mass generaten buiten de standaard bronnen om. Naast onuitputtelijk is de hoeveelheid resources die je per minuut binnen kunt krijgen dus onbeperkt.

@Sinester
Zelfde uitleg. Bovendien wordt ammo alleen gebruikt voor specials (unit en airstrikes etc). In Coh1 heb je vrij snel 3000 waar je niks mee kunt omdat je aan je unit limit ziet. Door de commander opties hoef je niet persé een bepaalde hoeveelheid fuel te hebben. Je kunt ook voor 600 manpower een tank offmap bestellen (random voorbeeld). Dit gaat echter 9 vd 10 keer niet ivm unit limit.
micromanagement hoort bij dit spel wat jij wilt is Supreme commander en dat spel kan niet saaier zijn. alleen maar unit spam totaal geen strategie diegene die eerst de experimentals heeft wint het spel, dat is helemaal niet strategisch imho
CoH speel je eigenlijk niet om het basebuilden maar om de tactiek die men gebruikte in de 2 de wereld oorlog

ik hoop juist wel dat er meer micromanagement bij komt diegene die meer rekening houd met de situatie en beter inzicht heeft om een bepaalde aanval uit te voeren zal dus winnen
Het aantal units vind ik geen probleem, de tegenstander zit nl. ook aan zo'n limiet... Maar het zou inderdaad wel een goed idee zijn dat je de optie had om units te 'ontmantelen' (en bv. een percentage resources terugkrijgen), om er vervolgens iets anders van te bouwen...

COH vind ik zelf het beste (RTS) spel ooit, en ben dan ook wel benieuwd naar COH2 :9
Het kleine aantal units en het belang van de tactische plaatsing daarvan is juist het omgekeerde van focus op micro-management. Je AT-gun had om te beginnen al op de flank moeten staan. Dat is tactisch plannen, niet micro.

Natuurlijk is micro een belangrijk onderdeel, maar de vorm van de micro is heel anders. Doorhebben dat de exacte plaatsing van je unit veel belang heeft op de uitkomst van een engagement is zeker een vorm van micro, maar een hele andere (en veel minder frustrerende) dan de starcraft meer-clicks-is-beter vorm van micromanagement.

In CoH is micro een manier om je een edge te geven, maar zal iemand met heel veel micro-skills nooit, nooit een speler met superieure tactiek verslaan. Sterker nog, je kan je tactiek aanpassen op de hoeveelheid micro die je kan opbrengen. Sommige combinaties van units vereisen nu eenmaal meer micro.

En dat het ten koste van basebuilding gaat is echt een kul-argument. Ik ben in een potje zelden meer dan 10 seconden totaal bezig met basebuilding. {CTRL-Q, S, Q, mik, klik} voor een baracks, {CTRL-Q, S, A mik, klik} voor een {supply yard, CTRL-Q, S, E} voor een motor, pool, base af.

Ik vind het population systeem in CoH juist goed werken. Omdat eigenlijk alleen fuel en munitions worden verminderd als je je tegenstander afsluit van zijn territorium zou hij alsnog net zoveel units (zolang ze geen fuel/munitions nodig hebben) kunnen produceren. De population cap voorkomt dat. Het voordeel van iemand helemaal naar zijn base terugdringen zou anders te klein zijn.
Anoniem: 338693 @sdk198512 december 2012 15:05
Basis bouwen doe je haast niet in COH. Aan 5 structures heb je zo'n beetje genoeg. Paar upgrades en klaar. Gaat vooral om de velden die je moet krijgen en natuurlijk posities in het veld.
Kan echt niet wachten :) Wat ik wel hoop is dat de random sneeuwstormen of aangekondigd worden van te voren zodat je er op kan voorbereiden, of dat het voor competetive potjes uitgeschakeld kan worden. Als dat niet gebeurt kan door pure pech je perfecte flank verpest worden, in plaats van door de speler, en dat kan grappig zijn in je LAN game, maar niet in automatch.

[Reactie gewijzigd door Frumbasjt op 24 juli 2024 00:52]

Als dat niet gebeurt kan door pure pech je perfecte flank verpest worden, in plaats van door de speler, en dat kan grappig zijn in je LAN game, maar niet in automatch.
Snap je punt, maar als je het uitzet haalt dat meteen een nieuw deel van het spel onderuit
Het is toch juist realistisch als dat opeens kan gebeuren?
Ziet er weer goed uit. Ben benieuwd naar de truesight hoe die effectief met het weer in werking zal gaan.
Dat ie maar snel uitkomt .
Als ik het zo lees, klinkt het alsof je bij een opgelopen achterstand (een snelle tank, die door het ijs zakt; een ambush van je tegenstander die je even niet aan zag komen; en natuurlijk een achterstand in punten omdat je tegenstander toch net even iets vlotter was met die vlaggen te veroveren) die nauwelijks meer in kan halen. Bij CoH deel 1 was dat goed mogelijk, juist omdat je tegenstander nooit alle vlaggen even goed kon verdedigen. Met een aantal goed geplaatste aanvallen kon je het punten aantal niet al te ingewikkeld weer in evenwicht brengen, eveneens de resourcepunten, afhankelijk van welk type match je speelt. Nu zijn er allerlei voordelen te behalen puur met het voor staan met punten (Generaals vrijspelen, je tegenstander kan nauwelijks units bouwen)... Misschien valt 't allemaal erg mee, maar zo lees ik de review eigenlijk wel. Iemand een andere mening toegedaan? (uiteraard, maar toch :))
Ik denk dat juist die verschillen in het process van een pre-beta tot een volledige versie nog makkelijk kunnen worden goedgemaakt. Ik snap dat ze minder control points willen, omdat veel cp's niet zozeer tactiek maar meer micro-management beloont. De balans vinden is een kwestie van playtesten.
De minimum vereisten om deze game te spelen zijn:
- 2,4Ghz Core 2 duo of iets dat ongeveer gelijkaardige prestaties geeft
- 2Gb of ram
- Videocard:
a) GeForce 8800 of beter
b) Radeon HD 4750 of beter
- Vista 32
- Breedband internet connectie

Als je deze zo ziet moeten we inderdaad toch niet echt veel grafische updates verwachten in de uiteindelijke game tov deze screens. Zijn de laagste min specs dat ik even gezien heb van een triple A game. Voor mij persoonlijk helemaal niet erg, want het gaat toch om de strategie en de fun dat je eraan hebt. Maar ik vrees dat ze hier weer eens zullen op afgerekend worden door de reviewers, wat ik jammer vind. Ik heb nog steeds meer aan counter-strike 1.6 dan bv aan BF3. Veel gamers online, veel custom maps, veel mods, snel ingame,... Maar dit dan ook weer persoonlijk.
Dat is zo'n beetje hetzelfde als Battlefield 3 (die heeft ook als minimum 8800). Dus valt best mee hoor.
als je naar company of heroes 1 kijkt, zie je dat er ERG veel verschil zit tussen low en ultra, in tegenstelling tot de meeste AAA titels van nu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.