Hoge cijfers
Bij elke presentatie die THQ van Company of Heroes 2 geeft, meldt de uitgever wel ergens tussen neus en lippen door dat de voorganger uit 2006 de hoogst gewaardeerde rts is op de recensieverzamelsite metacritic. De game werd door de pers gemiddeld met een 9,3 beoordeeld. Spelers waren iets minder positief, maar gaven de game nog steeds een 9. THQ bracht sindsdien de uitbreidingen Opposing Fronts en Tales of Valor op de markt, en zette ontwikkelaar Relic Games daarna aan het werk voor een volwaardige opvolger.
Die zou ergens aan het begin van 2013 op de markt moeten komen en THQ wilde ons alvast laten proeven van misschien wel het belangrijkste onderdeel van de game: multiplayer. Dat is best opvallend. Doorgaans laat een uitgever eerst de campagne van een game aan de pers zien en pas daarna het online gedeelte. THQ draait dat dus om, wat waarschijnlijk duidelijk maakt hoeveel belang de uitgever hecht aan de spelvorm./i/1355234120.jpeg?f=imagenormal)
Essence Engine 3.0
Relic Entertainment maakt voor de ontwikkeling van Company of Heroes 2 gebruik van de zelfgemaakte Essence Engine. De eerste versie van de engine werd gemaakt voor Company of Heroes. Relic zou versie 2.0 ontwikkelen voor de rts-game Warhammer 40.000: Dawn of War II en heeft de engine voor Company of Heroes 2 opgewaardeerd tot Essence Engine 3.0. De studio heeft in de nieuwe versie van de engine vooral aandacht besteed aan Cold Tech, een onderdeel dat weersinvloeden kan simuleren. Die zijn ingegeven door de setting van de game. Waar het eerste deel zich voornamelijk in en rond Normandië afspeelde, heeft Relic de actie nu verplaatst naar het oosten. De game geeft de bittere strijd weer tussen Hitlers troepen en het Rode Leger van Stalin. De campagne speel je vanuit Russisch perspectief, met de Duitse troepen als opponent. In het multiplayergedeelte zijn beide kampen speelbaar.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De makers lichten Cold Tech toe.
Winter
In de strijd tussen beide kampen speelde de harde Russische winter een doorslaggevende rol, en die wilde Relic dus goed tot zijn recht laten komen. Vandaar dat de makers erg ver gaan in het simuleren daarvan met behulp van de engine van de game. Zo hebben soldaten te lijden onder de kou. Dat zie je en dat merk je. Je ziet boven elke soldaat een thermometer die aangeeft in hoeverre hij onderkoeld is. Als de thermometer tot het nulpunt zakt, zal de soldaat in elkaar zakken en geen opdrachten meer uitvoeren. Als je niet snel ingrijpt, zal hij snel daarna doodvriezen. Als onderkoeling dreigt, kun je ingrijpen door de betreffende soldaten een pand in te sturen. Je kunt ook aan een engineer - bijvoorbeeld de Duitse Pioneer Squad - vragen om een vuurtje te stoken dat de soldaten warm houdt. Om duidelijk te maken hoeveel waarde Relic hecht aan weersinvloeden: zo'n kampvuur kan door de tegenpartij worden gedoofd. Je kunt er op schieten, waardoor het hout van het vuur alle kanten op vliegt en het vuur dooft.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Eerste gameplaybeelden van Company of Heroes 2.Soldaten die het koud hebben - dat hoeft niet eens onderkoeld te zijn - zullen trager reageren en hebben bovendien sneller last van shellshock. Die shock heeft hetzelfde effect als onderkoeling; je soldaten worden er apathisch van. Het is dus van groot belang om je troepen warm te houden, al geldt dat uiteraard vooral voor grondtroepen. Het personeel in tanks heeft veel minder last van de kou. Weersinvloeden zijn er binnen CoH2 in soorten en maten. Zo zullen met enige regelmaat sneeuwstormen over het speelveld razen. Tijdens een sneeuwstorm zie je uiteraard veel minder en krijgen je troepen het sneller koud. Ze bewegen ook trager. Het is tijdens een storm bovendien niet mogelijk om een vuurtje te stoken. Het lijkt dus slim om niets te doen en een sneeuwstorm uit te zitten, maar je kunt er uiteraard ook juist gebruik van maken door een verrassingsaanval in te zetten.
Hard en zacht
Dat is nog steeds niet alles. Relic maakt onderscheid tussen harde en zachte sneeuw, wat uiteraard invloed heeft op de snelheid van je troepen. Verder vind je rivieren in het landschap, die 's winters bevroren zijn en daarbij maakt Relic onderscheid tussen dik en dun ijs. Dat is vooral van belang bij het transport van tanks. Je ziet wat het ijs kan houden. Als je barsten in het ijs ziet, weet je dat je op moet passen. Je kunt de natuur een handje helpen om de vijand te verschalken. Met een bom of granaat in de buurt van een vijandelijke tank kun je hem door het ijs laten zakken, wat vaak sneller, effectiever en goedkoper is dan een aanval op de tank zelf. Ook een vlammenwerper doet wonderen, hij is zeer effectief tegen tanks die een bevroren rivier proberen over te steken.
Beperkt zicht
Die weersinvloeden zijn een stevige vernieuwing, die ook direct invloed heeft op de gameplay. Er zijn meer van dergelijke veranderingen die invloed hebben op het spelverloop. Zo heeft Relic een systeem ingebouwd dat het True Sight heeft gedoopt. De naam zegt het al; het wil zeggen dat eenheden niet langer op onnatuurlijke wijze door obstakels kunnen kijken. Het heeft als effect dat je tegenstanders veel beter kunt verrassen, maar natuurlijk ook dat je gemakkelijker verrast kunt worden. Wat merk je daar in de praktijk van? Dat vijandelijke eenheden veel eerder in de 'fog of war' verdwijnen dan je gewend bent, wat matches er alleen maar spannender op maakt.
/i/1355234121.jpeg?f=imagenormal)
Victory Points
Tot zover de verbouwing van de engine en de invloed die dit op de gameplay heeft. Tot zover ook meteen de voornaamste vernieuwingen in de game, want Relic heeft de opzet van het tweede deel verder eigenlijk grotendeels hetzelfde gehouden als die van de eerste game. Dat bleek althans toen we aan de slag konden met Victory Point Control, een van de multiplayer-spelvormen uit CoH2 die we ook kennen van de voorganger. Zoals de naam al een beetje aangeeft, draait het daarin om het onder controle krijgen en houden van bepaalde posities (Victory Points) op het slagveld. De speler die het minste aantal posities onder controle heeft, verliest langzaam punten en zodra alle punten zijn opgesoupeerd ook de game.
Zoals je gewend bent, zijn er ook resources. Ook die zijn gekoppeld aan vlaggen, verdeeld over het slagveld, die je onder controle moet zien te krijgen. Dit keer kun je kiezen of je uit die depots manschappen, brandstof of munitie haalt. Met een Engineer of Pioneer kun je depots namelijk ombouwen en kiezen of je brandstof of munitie wilt oogsten in plaats van manschappen. Relic hanteert ook nog steeds het systeem dat er een ononderbroken 'supply line' moet zijn tussen het depot en je basis, wil je materiaal uit het depot halen. Je bevoorrading kan dus zwaar onder druk komen te staan als de vijand een tussenstation in weet te nemen. Doordat je gedeeltelijk zelf kunt bepalen wat voor grondstoffen je binnen haalt, hopen de makers dat er minder nadruk komt te liggen op de economische kant van een gevecht, en meer op de tactische.
Minder is spannender
Wat opviel tijdens het spelen, is dat Relic beduidend minder vlaggen op het slagveld heeft geplaatst. Daardoor is het nog belangrijker om snel uit de startblokken te schieten en vlaggen en Victory Points te veroveren voordat je tegenstander dat heeft gedaan. Dat maakt potjes alleen maar spannender, althans in het begin. Tijdens het spelen viel ook op dat het met minder vlaggen alleen maar nog lastiger wordt om terug te komen van een achterstand. Met minder vlaggen kun je nu eenmaal minder produceren en is het dus ook lastiger om een serieuze aanval te plaatsen op de posities van je tegenstander. Dat komt vooral omdat de speler die het overwicht heeft minder vlaggen hoeft te verdedigen en het daarmee dus makkelijker heeft dan voorheen.
/i/1355234122.jpeg?f=imagenormal)
Andere bevelhebber
Verder gaat Relic in CoH2 iets anders om met de Commanders in de game. Dit keer zijn er zeven verschillende Commanders waarvan je er aan het begin van een match drie kunt kiezen. Elke Commander brengt een aantal gameplay-opties met zich mee en die opties zullen je keuze bepalen. Zo zagen we een Duitse Commander voorbijkomen die Railway Artillery Support levert, wat wil zeggen dat er van buiten de map vanaf een trein drie keer met een groot kaliber kanon gevuurd wordt op het doelwit van jouw keuze. Een andere Commander levert vervangende troepen. Als een eenheid gewond, beschadigd of koud is, kun je die 'on the fly' vervangen. Elke Commander heeft vijf opties, die allemaal net krachtig genoeg zijn om het verschil te maken. Er zijn allerlei opties. Zo kun je extra bescherming om een tank bouwen en al je tanks voorzien van rookgranaten om ze onzichtbaar te maken. Commanders bieden ook veel luchtsteun. Zo levert een Duitse Commander een Stuka die rookbommen op het slagveld gooit. Een collega levert vliegtuigen die boven een aan te wijzen gebied vliegen, op jacht naar vijandelijke tanks. De Commanders komen in elk potje pas na verloop van tijd beschikbaar. Als je vlaggen bezet en vijanden uitschakelt, loopt een meter vol waarmee je de generaals vrijspeelt. Zodra je genoeg punten hebt, kun je één van de drie generaals kiezen.
Tot slot heeft Relic een soort Achievements ingebouwd. Als je bijvoorbeeld twintig tanks uitschakelt, krijg je een bonus in de vorm van een Intel Bulletin. Die bulletins zijn mapjes met informatie over vijandelijke eenheden waarin vooral hun zwakke plekken worden getoond. De bulletins zijn historisch verantwoord en werden door alle strijdende partijen tijdens WO II aan hun soldaten verstrekt. Met een Intel Bulletin op zak zijn je troepen iets effectiever tegenover de betreffende vijandelijke eenheid.
Zomerse taferelen
Aan de gameplay is dus eigenlijk niet zo heel veel veranderd. Dat bleek vooral toen we Pripyat River speelden, één van de twee maps waar we uit konden kiezen. Je betreedt het slagveld namelijk tijdens de zomer. De campagne van Company of Heroes 2 duurt een paar jaar, zodat alle seizoenen voorbijkomen. Dat komt ook terug in de maps van het multiplayer-gedeelte. Tijdens de slag rond de rivier - die onder andere langs Tsjernobyl stroomt - is het stralend weer en heeft niemand last van de kou. Dan merk je dus niets van Cold Tech en de verwoestende werking van de Russische kou. Gelukkig werkt True Sight wel tijdens de zomermaanden.
's Winters beter
Company of Heroes 2 komt echter pas echt tot zijn recht in de winter, zo bleek toen we de Rzhev Frontline kregen voorgeschoteld. Daarbij werd pas echt goed duidelijk wat de invloed is van Cold Tech. Vooral het warm houden van je eenheden is essentieel. Warmte is eigenlijk een soort extra resource die een zeer tactische rol speelt. Dat je een kampvuur kunt doven door het onder vuur te nemen lijkt een grappig detail, maar het blijkt tijdens het spelen opeens een waardevolle tactische optie. Je kunt de troepen van je tegenstander uitschakelen door ze warmte te onthouden. Dat kun je doen door specifiek op de kampvuren te mikken, maar ook door op Engineers en Pioneers te jagen.
Verder speelt vooral ijs een interessante rol. Aan de Rzhev Frontline worden beide strijdende partijen uit elkaar gehouden door een langgerekte waterpartij die stijf bevroren is. Het is een meer waar troepen aan beide kanten omheen kunnen. De doorgang aan de zijkanten is echter smal en makkelijk te verdedigen. In het midden is er meer ruimte, over het bevroren water, maar dat brengt uiteraard gevaren met zich mee. Er zijn complicerende factoren. Zo is duidelijk merkbaar dat je troepen moeite hebben met diepe sneeuw, zodat het lastig is om een omtrekkende beweging te maken. Het duurt beduidend langer, zodat het risico op onderkoeling alleen maar groter is. Verder zijn er nog de sneeuwstormen die zo ongeveer elke tien minuten voorbij komen razen. Maar ook zonder sneeuwstorm is het zicht minder dan 's zomers.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Trailer waarin de setting van Company of Heroes 2 geschetst wordt.
Voorlopige conclusie
De winterse strijd is daarmee een stuk interessanter dan die tijdens de andere seizoenen. Het is haast jammer dat de andere jaargetijden in het spel zijn opgenomen, want in de warmere maanden blijkt er niet zo heel veel anders dan in het eerste deel van CoH. Dat gevoel wordt versterkt doordat de game er niet zo heel veel beter uitziet dan het origineel. Ja, als je flink inzoomt zie je verschil, maar dat doe je in de praktijk zelden als je verwikkeld bent in een ijskoud potje multiplayer. Daarbij moet gezegd dat Relic nadrukkelijk vermeldt dat de versie die we voorgeschoteld kregen nog pre-bèta is en men dus nog niet klaar is met het sleutelen aan de game. Het uiterlijk kan nog opgepoetst worden en de aanwezige bugs kunnen nog worden verwijderd. Wij hopen dat Relic daarbij vooral aandacht besteedt aan de gebouwen die je neer kunt zetten, want die zijn in de huidige versie van de game wel heel erg saai. Bovendien is het vreemd dat de eenheden die je er kunt bouwen niet uit het gebouw tevoorschijn komen, maar vanaf de rand van de map aan komen lopen. In de huidige versie is Company of Heroes 2 onder winterse omstandigheden een waardig opvolger van het eerste deel. Tijdens de andere jaargetijden is er echter nog weinig meerwaarde, al wordt er door Relic dus nog volop aan de game gesleuteld.
/i/1355234123.jpeg?f=imagenormal)
Titel |
Company of Heroes 2 |
 |
Platform |
pc |
Ontwikkelaar |
Relic Entertainment |
Uitgever |
THQ |
Releasedatum |
2013 |