Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

2012: tablets komen tot wasdom

30-12-2012 • 08:00

89

Multipage-opmaak

Inleiding: veel gebeurd

In het jaaroverzicht dat we eind 2010 over de tabletmarkt publiceerden spraken we van een 'wederopstanding van de tablet.' Apples iPad had de markt in maart van dat jaar opnieuw gedefinieerd; de Windows-tablets die al jaren beschikbaar, maar weinig populair waren, verdwenen al snel uit beeld en mensen associeerden het woord tablet opeens met 'iPad'. Samsung probeerde in het najaar nog een vuist te maken met de 7" Galaxy Tab, maar omdat Google nog geen tabletversie van Android klaar had wist die tablet geen potten te breken.

Vorig jaar kwam Apple met de iPad 2, en ditmaal was de concurrentie beter voorbereid. Google had Android Honeycomb klaarstaan en verschillende fabrikanten brachten hun eerste echte Android-tablet uit. De modellen uit de eerste golf leken erg veel op elkaar maar tegen het einde van 2011 kwam er meer variëteit, onder andere op hardwarevlak.

Afgelopen jaar kwamen de verschillende tabletfabrikanten goed op stoom. Er kwamen veel nieuwe modellen uit en daarnaast zagen we nieuwe versies van Android en iOS, en kwamen onder andere Apple, Samsung en Qualcomm met snellere mobiele system-on-a-chips. Android en iOS kregen bovendien concurrentie in de vorm van Windows 8 en Windows RT. Microsofts nieuwste besturingssystemen kwamen in de herfst op de markt en de eerste Windows-tablets wisten net voor de feestdagen de Nederlandse winkels te bereiken.

Het meest opvallend was echter de opkomst van de kleine tablets. Googles Nexus 7 bleek niet aan te slepen en Apple voelde zich door de succesen van onder meer Amazon genoodzaakt om met een mini-iPad te komen. In dit artikel blikken we terug op het afgelopen jaar en kijken we naar de opvallendste tablets en de vernieuwde software en hardware van deze apparaten.

Android: nieuwe versies en nieuwe Nexi

Eind 2011 bracht Google Android Ice Cream Sandwich uit, de eerste Android-release die zowel voor smartphones als tablets geschikt was. De nieuwe Android-versie was vooral sneller en wist de gpu beter in te zetten voor het weergeven van de interface. In januari was Asus de eerste fabrikant die ICS naar een tablet wist te brengen, de Transformer Prime. De Prime was tevens de eerste tablet die gebruikmaakte van Nvidia's nieuwe Tegra 3-quadcore-soc en de combinatie van die chip en de nieuwste versie van Android bleek een goede.

Android Jelly Bean en Nexus 7

Nexus 7In juni presenteerde Google de opvolger van Ice Cream Sandwich. Eerder was al uitgelekt dat de codenaam Jelly Bean zou zijn, maar over het versienummer en de nieuwe features was nog niet veel bekend. Uiteindelijk bleek het om versie 4.1 te gaan en een van de belangrijkste features was Project Butter; een verzamelnaam voor een set technieken die de interface vloeiender diende te maken.

Google had een nieuw Nexus-apparaat klaarstaan om 4.1 op te demonstreren en voor de eerste maal was dit geen telefoon, maar een tablet. De Nexus 7 viel op door zijn schermformaat van 7"; daarvoor hadden de meeste fabrikanten voor schermen van 10,1" gekozen. Volgens Google was de kleinere schermdiagonaal een bewuste keuze geweest, grote tablets zouden minder makkelijk in het gebruik zijn en de Nexus 7 paste zelfs in een binnenzak.

Ook opvallend aan de Nexus 7 was de prijs-prestatieverhouding; hoewel hij met een Tegra 3-soc en ips-scherm met hoge resolutie de specificaties had van een high-end-tablet, kostte hij maar 199 dollar. Uiteindelijk kwam in september enkel het 16GB-model naar Nederland voor 249 euro, maar die prijs was alsnog laag genoeg om van de tablet een verkoopsucces te maken. De Nexus 7 was zeker niet de eerste 7"-tablet, maar afgelopen jaar wel de meest succesvolle.

De andere fabrikanten

Terwijl Google en Asus druk bezig waren met de ontwikkeling van de Nexus 7, zat de concurrentie natuurlijk niet stil. Op het Mobile World Congress dat eind februari in Barcelona plaatsvond, werd een groot aantal nieuwe Android-tablets getoond die in de maanden erna de markt bereikten.

Asus Transformer Pad Infinity Grijs zonder dockAsus ging verder waar het met de Transformer Prime gebleven was en introduceerde zowel een goedkopere als duurdere versie; respectievelijk de Transformer 300T en de Transformer Infinity. Die eerste bevatte marginaal tragere hardware en een plastic behuizing, terwijl de Infinity een van de eerste Android-tablets met een schermresolutie van 1920x1200 pixels was. Later voegde ook Acer zich in dit rijtje met de Iconia Tab A700, die een uitzonderlijk goed scherm bevatte.

Asus introduceerde eindelijk zijn Padfone, de smartphone die in een tabletomhulsel geschoven kan worden. Het ooit zo groots aangekondigde product kwam echter maar in een aantal landen uit en verdween al snel weer uit de spotlight. In oktober kondigde Asus alweer een opvolger aan waarmee het er op lijkt dat het bedrijf de eerste Padfone maar snel wil vergeten.

Samsung Galaxy Tab 2 10,1"Ook Samsung breidde zijn portfolio uit, maar koos er niet voor om de hardware significant sneller te maken. De Tab 2-serie beschikte net als de eerste generatie Galaxy Tabs over een dualcore Cortex A9-soc, maar dan eentje met betere videoprestaties, waardoor het afspelen van 1080p high-profile h.264-video geen probleem meer was. Verder waren de tablets nauwelijks als een upgrade te beschouwen, ten opzichte van de oude Tab 10.1 was zijn opvolger zelfs dikker en zwaarder. De vernieuwde behuizing was waarschijnlijk een direct gevolg van de rechtszaken die Apple tegen Samsung aanspande om het design van de eerste Galaxy Tab 10.1; die tablet zou namelijk te veel op de iPad lijken.

Samsung bewaarde zijn beste hardware voor de Galaxy Note 10.1. Deze was in februari al getoond als een soort broertje van de Tab 2, maar dan met een stylus. De verschillen waren echter klein en om de Note 10.1 beter in het high-end-segment te kunnen positioneren werd deze voorzien van de nieuwe Exynos 4412-quadcore-soc die ook in de Galaxy S III gebruikt werd. Die chip bracht echter niet de real world prestaties die we ervan verwacht hadden en dat maakte, samen met de relatief hoge prijs, dat we er niet erg van onder de indruk waren.

Sony Xperia Tablet SSony is nog steeds behoorlijk terughoudend als het op tablets aankomt; vorig jaar introduceerden ze twee modellen en dit jaar werd slechts één van die modellen opgevolgd. De Xperia Tablet S is een duidelijke evolutie van de Tablet S; iets compacter design, iets dunner, iets lichter en wat sneller. Hoewel de tablet niet gewaagd is of grote spannende features meebrengt, vonden we het gewoon een erg degelijk apparaat.

Een nieuwe Jelly Bean en de Nexus 10

Er waren twee Android-geruchten die het laatste jaar veelvuldig de kop opstaken; Android zou ondersteuning krijgen voor meerdere gebruikersprofielen en Samsung zou werken aan een 10.1"-tablet met een schermresolutie van 2560x1600 pixels. In oktober kwamen werden die twee geruchten gelijktijdig omgezet in harde feiten toen Google Android 4.2 en de Nexus 10 aankondigde.

Android 4.2 is een kleine point release in de Jelly Bean-tak en voor tabletgebruikers bleek de ondersteuning voor meerdere accounts toch wel de grootste nieuwe feature. Elke account heeft zijn eigen apps, instellingen en homescreen en via het lockscreen kan eenvoudig tussen gebruikersaccounts gewisseld worden. Daarmee kreeg Android een feature die voorheen beperkt was tot de weinig populaire Windows-tablets, en die in iOS bijvoorbeeld niet aanwezig is.

Nexus 10Waar de Nexus 7 de kleine goedkope tablet was, moet de Nexus 10 de plek van groot high-end-apparaat binnen de line-up van Google innemen. Samsung en Google hebben dan ook krachtige en moderne componenten gebruikt. Het scherm heeft zoals gezegd een resolutie van 2560x1600 pixels en bij een diagonaal van 10,1" betekent dat meer pixels per inch dan bij Apples iPad Retina. Daarnaast is de Nexus 10 de eerste tablet die over Samsungs Exynos 5250-soc beschikt, die gebaseerd is op de nieuwe Cortex A15-architectuur. Of die goede specs zich ook laten vertalen naar een goede tablet weten we nog niet, want de Nexus 10 komt vooralsnog niet naar de Benelux.

Apple: de iPad-familie breidt uit

Afgelopen jaar introduceerde Apple maar liefst drie nieuwe iPads, en week daarmee sterk af van de twee jaren ervoor toen we 'slechts' een nieuwe iPad per jaar zagen.

Apple iPad Retina Wi-Fi 16GB ZwartDe eerste kwam eigenlijk niet als verrassing; de originele iPad was in maart van 2010 op de markt gekomen, de iPad 2 in maart 2011 en dus het lag voor de hand dat maart 2012 ons een nieuwe iPad zou brengen. Over de nieuwe features was toen al het een en ander bekend, met als voornaamste vernieuwing dat Apple gebruik zou gaan maken van een nieuw beeldpaneel met een resolutie van 2048x1536 pixels; viermaal zoveel als bij de eerdere iPads.

Deze Retina iPad had natuurlijk flink krachtigere hardware nodig om al die pixels te kunnen berekenen en daarom ontwierp Apple een nieuwe soc: de A5X, met meer geheugenbandbreedte en een snellere gpu. De twee processorkernen waren nog steeds gebaseerd op het Cortex A9-ontwerp, net als bij de A5 uit de iPad 2. Dankzij die krachtige soc was de nieuwe iPad met zijn extreem hoge resolutie net zo vlot in gebruik als de iPad 2.

Macrofoto's van de nieuwe iPad en de iPad 2

In heel erg specifieke gevallen, zoals iPhoto, was wel iets van vertraging zichtbaar en de nieuwe soc zorgde er ook voor dat de iPad soms een heethoofd was. Daarnaast zorgde de grotere accu ervoor dat hij marginaal dikker en zwaarder dan zijn voorganger was. Die kleine kritiekpuntjes mochten de pret echter niet drukken en de iPads met Retina-scherm gingen dan ook als warme broodjes over de toonbank.

De iPad Mini en de iPad refresh

Hoewel de 3e generatie iPad op hardwaregebied een grote upgrade was, is het niet de belangrijkste iPad die afgelopen jaar uit is gekomen; dat is ongetwijfeld de iPad mini.

Hoewel Apple lange tijd heeft volgehouden dat een beelddiagonaal van 9,7" ideaal was voor tablets en kleinere formaten afbreuk zouden doen aan het concept, bewees de markt dat er toch echt vraag was naar kleinere tablets. In Amerika wist de 7" Kindle Fire van Amazon zich namelijk binnen korte tijd omhoog te werken in de verkooplijstjes en al snel was het de op één na best verkochte tablet in de VS. Tegelijkertijd waren veel andere fabrikanten ook bezig met 7"-tablets en Apple voelde dus de hete adem in de nek.

Het bedrijf is bij de iPad mini niet over één nacht ijs gegaan; eind 2011 deden al de eerste verhalen de ronde over een grote bestelling van 7,85"-schermen die Apple geplaatst zou hebben. In de zomer van 2012 begon de eerste concrete informatie uit te lekken en al snel vonden zelfs foto's van het apparaat hun weg naar het web.

iPad mini

De introductie op 23 oktober was dan ook geen verrassing, maar de ontvangst was desondanks extreem positief. De hardware mocht dan wel iets achterhaald zijn en de schermresolutie was aan de lage kant, maar het gemak van de kleinere behuizing en de verbeterde ergonomie zorgden ervoor dat de iPad mini op heel veel positieve recensies kon rekenen. Wij zouden niet verbaasd zijn als de kleine variant op termijn de meest populaire iPad wordt.

Samen met de iPad mini kondigde Apple ook een nieuwe iPad aan, de vierde generatie alweer, die het nog geen half jaar oude derde-generatiemodel moest vervangen. Deze nieuwe iPad bevatte een soc die nog sneller was dan de A5X, de A6X. Deze borduurde voort op de Apple A6-soc die Apple al voor de iPhone 5 ontwikkeld had, maar verhoogde de geheugenbandbreedte en bevatte een compleet nieuw type gpu. De andere wijzigingen waren minimaal; Apple verruilde enkel nog de oude 30-pinsconnector voor de nieuwe Lightning-plug. Met een nieuwe soc en nieuwe aansluiting moet de nieuwste iPad nog wel even vooruit kunnen en we gokken dat deze een langer leven beschoren is dan zijn voorganger.

Windows 8 en RT: eindelijk een tabletinterface

Windows 8 - Verslepen in MetroEen paar jaar geleden hadden ze bij Microsoft intern door dat hun tabletstrategie niet werkte; de logge x86-tablets met volwaardige Windows-installaties waren simpelweg niet ergonomisch en gebruikersvriendelijk. Bij Windows 8 moest het roer dus flink om en Microsoft kwam vervolgens met het vernieuwd startmenu op de proppen. Deze werd lange tijd aangeduid als de Metro-interface en gaat tegenwoordig door het leven als Modern UI. Weg waren de vensters, sluitkruisjes, taakbalk en het startmenu en in de plaats kwam een kleurrijke interface met geanimeerde live tiles en een nieuw soort fullscreen Windows-apps.

Om nog beter de strijd met de concurrentie aan te kunnen besloot Microsoft om Windows ook compatibel te maken met de arm-processors die bijvoorbeeld in Android-tablets en iPads gebruikt worden. Deze zijn in de regel een stuk zuiniger dan de chips van Intel, wat de accuduur ten goede zou moeten komen. Daarnaast kunnen dit soort apparaten ook dunner zijn, omdat ze minder koeling vereisen. Nadeel was wel dat deze versie geen x86-code kan draaiden en dus niet compatibel is met normale Windows-applicaties.

Uiteindelijk kwam Microsoft op 26 oktober dus met twee besturingssystemen op de markt. Windows 8 blijft exclusief voor x86-cpu's, van bijvoorbeeld Intel of AMD en Windows RT draait op arm-chips van bijvoorbeeld Nvidia, Qualcomm en Texas Instruments.

De eerste Windows 8/RT-tablets

Het aantal Windows 8/RT-tablets dat op die datum beschikbaar was, viel tegen. Veel fabrikanten die aangekondigd hadden dat hun producten bij de release van de nieuwste Windows beschikbaar zouden zijn, wisten die datum niet te halen.

Eén van de fabrikanten die het wel redde was Microsoft zelf; eerder in het jaar had de fabrikant aangekondigd dat het eigen Windows 8- en RT-tablets uit zou gaan brengen onder de naam Surface. Een aantal partners, waarvan Acer de meest vocale was, was hier verre van blij mee en verklaarde openbaar meerdere malen dat Microsoft hier een fout mee beging, omdat het nu zijn eigen partners ging beconcurreren.

Microsoft Surface RTDe Surface RT werd ontvangen met gematigd positieve reviews; de dunne touch cover met geïntegreerd toetsenbord werd gezien als mooie innovatie maar de sporadische traagheid en het jonge ecosysteem waren veelgenoemde minpunten. Of de Surface RT een commercieel succes wordt moet nog blijken; Microsoft sprak na de eerste twee weken van 'bescheiden' verkoopcijfers.

Asus wist met de VivoTab RT ook nog een RT-tablet in 2012 in de winkelschappen te leggen. Deze bleek een stuk dunner, compacter en lichter dan de Surface RT en het toetsenbord bevatte een extra accu. Omdat de hardware en software vrijwel identiek waren aan die van de Surface RT golden ook hier dezelfde kritiekpunten over de snelheid en het ecosysteem. Ook Samsung had nog een RT-tablet gepland voor 2012 maar op het moment van schrijven is niet bekend of die in 2012 ook uit zal komen.

Acer Iconia Tab W510Natuurlijk kwamen er niet enkel Windows RT-tablets uit, ook het volwaardige Windows 8-besturingsysteem werd door fabrikanten ingezet om tablets aan te drijven. Zoals bij de Acer Iconia W510 bijvoorbeeld, waar we wegens bugs en andere eigenaardigheden niet heel enthousiast over waren. Samsung kwam met twee verschillende Smart PC's: tablets met toetsenborddock die respectievelijk een Atom en een Core i5 bevatten. Ook fabrikanten als Dell en HP wisten op het nippertje nog Windows 8-tablets uit te brengen in 2012.

Wat brengt 2013?

Zoals bij elk jaaroverzicht kunnen we het niet laten om alvast vooruit te kijken naar de komende twaalf maanden en daarbij een beetje te speculeren.

Android: Android 5 en meer 7"-tablets

We verwachten dat Google halverwege het jaar een nieuwe Androidversie toont, vermoedelijk met versienummer 5.0, waarin de Google Now-zoekdienst waarschijnlijk verder uitgewerkt is.

Visueel gezien verwachten we geen grote wijzigingen; de afgelopen jaren heeft Android met elke revisie grote stappen gezet en Google is duidelijk toe aan een beetje stabiliteit. De nieuwe Holo-interface is nu redelijk compleet, er zijn richtlijnen voor app-ontwikkelaars en door het ecosysteem redelijk stabiel te houden kan Google aan ontwikkelaars de tijd en rust geven die ze nodig hebben om een mooie Android-app te bouwen.

Nieuwe Nexus-tablets verwachten we eigenlijk niet; de Nexus 10 is net uit en de Nexus 7 doet het nog steeds heel erg goed. Wellicht dat Google de Nexus 7 nog een soort refresh geeft. Van andere fabrikanten verwachten we de gebruikelijke bump in specificaties. Het hogeresolutie-paneel dat Samsung in de Nexus 10 gebruikt zal zeker ook zijn weg vinden naar een nieuwe Galaxy Tab en bij andere fabrikanten verwachten dat een resolutie van 1920x1080 pixels toch wel de norm gaat worden bij 10,1"-modellen. Daarnaast zullen we in 2013 ook meer Cortex A15-socs zien. In navolging van de Nexus 7 en iPad mini zullen veel bedrijven zich ook op kleinere tablets gaan storten

Apples iPads: de Retina Mini?

Normaal is maart een van de maanden waarin Apple nieuwe hardware introduceert, en de afgelopen paar jaar zat bij de nieuwe lineup altijd een iPad. Nu Apple dit najaar de iPad mini geïntroduceerd heeft en de normale iPad een nieuwe processor heeft gegeven, is het nog maar de vraag of we in de eerste helft van 2013 wel een nieuwe iPad gaan zien.

Daarom denken we ook dat we voor nieuwe iPads moeten wachten tot eind 2013, wanneer vrijwel zeker de opvolger van de iPad mini uitgebracht zal worden. Het scherm van de mini, maar ook de Apple A5-soc, zijn nu al niet nieuw meer te noemen en in 2013 is een update dan zeker op zijn plaats.

De grote vernieuwing moet de komende jaren misschien wel van iOS gaan komen. Apples mobiele besturingssysteem werd de laatste jaren redelijk conservatief en evolutionair doorontwikkeld, maar daar lijkt verandering in te komen. Apple heeft industrieel ontwerper Jonathan Ive, die verantwoordelijk voor het ontwerp van onder andere de iPhone, iPad en iMac is, nu ook verantantwoordelijk gemaakt voor softwaredesign. Of we daar in 2013 al de eerste resultaten van gaan zien is afwachten.

Windows 8 en Windows RT: evolutie

De eerste Windows 8- en RT-tablets die we in 2013 gaan zien, zijn de modellen die eigenlijk eind 2012 uit hadden moeten komen, maar die deadline niet gehaald hebben. Tablets zoals de XPS 10 van Dell en de ATIV Tab's van Samsung. Daarnaast gaan we een heleboel hybride-modellen zien die een kruising zijn tussen tablet, netbook en volwaardige laptop.

We verwachten tevens dat Microsoft in 2013 de hardwarerestricties wat versoepelt zodat we moderne soc's als de Snapdragon S4 Pro, de Exynos-serie en misschien zelfs wel de Tegra 4 in Windows RT-tablets zullen gaan zien. Dat moet de tweede generatie Windows RT-tablets een stuk rapper maken. Aan de Intel-kant verwachtten we in 2013 de eerste Atom-processors van een nieuwe generatie die op 22nm geproduceerd zullen worden en eveneens fors sneller zullen zijn.

Ook op softwarevlak lijkt 2013 een interessant jaar te worden want er gaan sterke geruchten dat Microsoft halverwege het jaar met een eerste update voor Windows 8 komt die nu nog schuilgaat onder de codenaam 'Blue'. Over wat 'Blue' precies is gaan de meest wilde verhalen rond; volgens sommige sites zou het gaan om een servicepack, maar andere bronnen melden dat deze update ingrijpende veranderingen in de interface met zich mee zal brengen.

Lees meer

Reacties (89)

89
86
50
1
0
17
Wijzig sortering
Waar blijven de 12" Androids?
Ik heb nu een tab10.1, maar die is bij bepaalde tijdschriften of pdf's toch aan de kleine kant. Iedere bladzijde zoomen is zeker bij tijdschriften niet fijn lezen. (ter vergelijk, ik geloof dat een A4 ca. 14" is)
Voor Windows 8 (-RT) zijn al wel 13 inch tablets of hybrides aangekondigd.

Misschien ook voor Android?: "we've heard Samsung might be planning a 13.3-inch tablet to take on Asus' Transformer series. The 13-incher would feature a QWERTY keyboard dock." Als die het zogezegd op zou moeten nemen tegen de Asus Transformers, dan zou het een Android kunnen zijn, want de Windows8 tablet-lijn van Asus heet Vivo.
Mogelijke presentatie tijdens CES (8-11 January 2013). Anders misschien tijdens Mobile World Congress (25-28 February 2013)?

Kom op redactie van Tweakers.net, waarom in dit artikel geen verwachtingen voor CES en MWC?
Moeten we soms naar andere Nederlandstalige bronnen uitwijken? Of zelf gaan zoeken?
De tablets ZIJN al tot wasdom gekomen. Bijna iedereen heeft er een. Ik denk eerlijk gezegd dat er niet zoveel aan het huidige status quo verandert. MS wordt geen grote speler en de markt zal blijven gedomineerd door iOS en Android. En jinderdaad: op dat vlak verwacht ik weinig vernieuwends.
Terwijl ik dit op een iPad schrijf moet me ook van het hart dat Apple de laatste tijd maar weinig innovatief bezig is. Meer van hetzelfde en verbeterde onderdelen is geen innovatie.
Google Now is veelbelovend. Eigenlijk werkt dit zoals Siri had moeten werken.
De tablets al tot wasdom? Welnee, we staan pas aan het begin van een nieuw tijdperk. Passé is de desktop en laptop wanneer tablets echt krachtig worden.

Voor 2013 verwacht ik ook nog wel wat van Amazon. Wanneer de Kindle Fire in Europa landt gaat dit nog een grote impact krijgen.

Apple is een stabiel platform en gaat vooral de Enterprise omgeving op. Helemaal nu Microsoft heeft aangekondigd hun nieuwste Office binnenkort uit te gaan brengen voor de iPad.

Zuurst is het voor Microsoft. Ze hebben blijkbaar onvoldoende gevoel wat er nu in de markt leeft.

Zowel bij de consumenten en de fabrikanten:
- De consumenten wordt een platform opgedrongen waar ze niet op zitten te wachten: resultaat, ze negeren het platform, zowel Windows 8 als de Surface;
- De fabrikanten kregen een portie van eigen deeg toen Microsoft zijn eigen tablet ging maken uit frustratie van het ontbreken van initiatieven van de markt. Die waren alleen maar bezig met Android, alhoewel Microsoft nog steeds flink verdient aan zijn Android licenties. Hoe lang gaat het duren voordat Microsoft zijn conclusies trekt en de Surface killt en Windows 8.1 uitbrengt mèt het vertrouwde Startmenu terug.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 451726 op 23 juli 2024 17:38]

De tablets al tot wasdom? Welnee, we staan pas aan het begin van een nieuw tijdperk. Passé is de desktop en laptop wanneer tablets echt krachtig worden
Desktops zullen er waarschijnlijk nooit uitgaan, ook al is het voor de developers. Ik zie mijzelf nog niet op een iPad websites maken. Ook foto/videobewerken zal veel langer op pc's blijven omdat je voor beiden grote, mooie schermen nodig hebt
Het eerste deel ben ik met je eens, maar het tweede deel weet ik zo net nog niet.

Apps als iPhoto en Snapseed zijn echt briljante foto bewerking apps voor de 'gewone' consument die vaak makkelijker in gebruik zijn dan de desktop-varianten. Daarnaast is iPhoto voor de iPad ook nog eens uitgebreider dan de desktop versie!

Voor de professionals zal een desktop (vooralsnog) zeker nodig blijven, maar voor de gewone gebruiker bieden tablets steeds meer functionaliteit.

Vergis je er niet in; de iPad is pas sinds 2010 op de markt! Dat is 3 jaar geleden. Kijk waar smartphones ons in 5 jaar tijd gebracht hebben...
Persoonlijk vind ik de Surface-move van Microsoft nog niet zo slecht. Want geen enkele fabrikant brengt een echt uniek product uit dat qua design en integratie hoge toppen scheert. Op enkele fabrikanten na, is Microsoft steeds afhankelijk van hardware-bouwers, die technische specificaties als het hoofddoel zien. Apple bijvoorbeeld bekijkt het hele device. En zorgt voor software updates. Kijk eens wat voor rommeltje het is, de Android-upgradestrategiëen van veel hardware-fabrikanten.

Microsoft moest ergens wel een voorbeeld-device uitbrengen. Google doet het ook, met de Nexus. En op veel grotere schaal nog wel.

Feit is dat de hardware-fabrikanten het niet appreciëren. Maar voor Microsoft is het een kwestie van moeten. Anders moeten ze te veel toegevingen doen. Het Windows-platform krijg je ook niet van grond op basis van slechte devices.

Trouwens, volgens mij gebruiken de hardware-fabrikanten de Microsoft-strategie maar wat graag als excuus om outdated Android-stuff met de eindejaarsperiode de deur uit te duwen. Aan prijzen die ze anders niet meer zouden kunnen hanteren.

Het is nu aan Microsoft om de verkoop van Win8-devices aan te zwengelen. Als Microsoft er verkoopt, zullen de fabrikanten ook niet achterblijven. In dat opzicht is de Surface wel veel te duur.

EDIT: Surface was eigenlijk niet te duur, als het enkel als icoon diende, en er voldoende andere devices beschikbaar waren. Om de kar te trekken en een userbase te creëren, is echter Surface te duur.

[Reactie gewijzigd door Jack77 op 23 juli 2024 17:38]

Passé is de desktop en laptop wanneer tablets echt krachtig worden.
Lijkt me sterk, ze vervullen een andere functie. Tablets zijn geweldig voor het consumeren van informatie, maar laptops en desktops zijn nog steeds onverslagen op het gebied van content creation. Maken van tekeningen, muziek, spreadsheets of documenten, je zal er toch echt een laptop / desktop voor moeten hebben.
Wat je nodig hebt is dingen als een groot scherm, goed separaat toetsenbord, evt een muis. Dat is niet incompatible met het gebruik van een tablet als processing unit. Met name bij Android en bij MS dan, Apple's visie is anders.
Bijna iedereen binnen je kennissenkring bedoel je. Hier een artikel over het echte aantal tablets in Nederland.
http://www.ad.nl/ad/nl/56...tgebruikers-in-2012.dhtml
Dus 11 miljoen niet.

[Reactie gewijzigd door Mangofruit op 23 juli 2024 17:38]

In het artikel van het AD staat:

In totaal hebben nu 4,3 miljoen Nederlanders de beschikking over een iPad of tablet van een ander merk.

Betekend dit dat er 4,3 miljoen mensen een Ipad hebben of kan het zo zijn dat ze een compleet huishouden tellen waar 1 Ipad is? Ik kan me namelijk goed voorstellen dat niet in elk huishouden 3 - 5 Ipads zijn maar dat die ene Ipad gedeeld wordt.

In dat geval zou je het voor het gemak kunnen delen door 2,2 (gemiddelde aantal mensen in een Nederlands huishouden). In dat geval kom je grofweg op 1,95 miljoen Ipads, wat weer een heel ander beeld geeft.
Anoniem: 26447 @Foegol30 december 2012 11:43
Ik denk per huishouden, aan deze kant hebben 52 families helemaal niets geen tablets of what so ever, en dat is gemiddeld 200 personen. Dus zal wel een zeer ruim gemiddelde zijn dat men aanhoud.
Poeh dat is heel oude statistiek die hier bedreven wordt.

Gemiddelde grootte huishouden zit veel dichter op 2.0 dan 2.2.

Ook het aantal tablets wordt onderschat.
Ik denk dat dat vies tegen valt. lang niet iedereen heeft een smartphone laat staan een tablet.
Betere onderdelen is WEL innovatie. Rekenkracht verdubbelen in een lager gewicht tegen gelijke batterijduur en zonder hitteontwikkeling is een technisch wonder. Dat jij en de media dat saai vinden neemt niet weg dat het geen innovatie is.
Apple Weinig innovatief?
Dat hoor ik nu al zo vaak, bijna elke review vermeld deze term wel een keer, maar wat is er niet innovatief aan de ipad 4 tov de Ipad 3, ja het uiterlijk en scherm, maar daaronder is een nieuwe SOC geplaats, de A6X deze is dubbel zo snel als de voorganger in de ipad 3, dat vind ik persoonlijk behoorlijk innovatief en mist in mijn beleving de aandacht.

Wat ik dan weer niet begrijp en waar ik apple dus totaal niet innovatief vind is de soc van de ipad mini, Dat is voor mij de reden dat ik nu voor een ipad 4 ben gegaan als vervanger van mijn stokoude (cynisch bedoelt) ipad 1e generatie.

Overigens nog een heel groot minpunt, opslagruimte, 16GB is echt niet meer van deze tijd!!!
Apple moet echt standaard met 32GB gaan komen, en/of de prijzen van meer opslagcapaciteit verlagen.

Echter gezien mijn gezins situatie is de ipad de onovertroffen kampioen, zelfs mijn dochter van (toen nog 2) kon overweg met de ipad 1, nu de ipad 4 zonder eenige moeite naadloos alle apps en settings uit de icloud syncd van de ipad 1 kan ik gewoon verder met waar ik gebleven was met de ipad 1.

ik ben totaal geen apple addict, groupy of aanhanger, maar die ipad 4 is echt een premium product.

Ik wil zeker ook een android tablet voor mijzelf, maar dat komt tzt wel.

De edit: mijn complimenten aan tweakers.net voor de erg duidelijke overzichten. Vooral die videoreviews zijn voor mij de kersjes op de taart. Ga zo door in 2013 en alvast de allerbeste wensen aan alle tweakertjes!

[Reactie gewijzigd door TheTeek op 23 juli 2024 17:38]

Android 4.2 word wat onderbelicht! Naast profiel switch is ook miracast toegevoegd.

Lijkt een beetje op motocast van Motorola (goh laat google dat nou gekocht hebben). Nadeel is dat er nog geen andere hardware (zoals tv) dat ondersteunt.

Echt mooie techniek die in 2013 hopelijk aanslaat en bij tvs terug te vinden is.

Wat is miracast?
Stel je hebt een foto/filmpje en wil even snel op tv laten zien. Je swipet hem richting tv en iedereen kan meegenieten. Uitgebreide info ff google ;).
Is dat zo bijzonder? Volgens mij hebben veel Android skins al lang DLNA en al voor Android 4.2 ware er skins met Miracast support.
Met Miracast hoef je niet meer met Wifi verbonden te zijn, het is meer een ad-hoc verbinding tussen de 2 apparten.

Het probleem met DLNA is dat er zoveel sausje en smaken van zijn dat het niet allemaal met elkaar zo makkelijk werkt. Binnen enkele jaren moet we dus af zijn van alle DLNA versies, compatibiliteitsproblemen en verschillen per fabrikant. Fabrikanten die reeds aangegeven hebben met Miracast te gaan werken zijn onder meer Intel, Broadcom, Realtek, Mediatek, NVIDIA, Sony Mobile, Marvell en Texas Instruments.
Ja maar thuis zit je toch altijd op hetzelfde netwerk lijkt me? Zou het alleen maar irritant vinden als ik zou moeten switchen tussen Wi-Fi en een Ad-Hoc apparaat.
Bij HTC zit dit al bij de telefoon geleverd als media link. Als je het niet hebt dan kun je het toevoegen met een app bv. Bubbleupnp echter mis je dan de swype actief die je bij media link dan wel hebt.
Als het niet ondersteund wordt door de tv kun je ook een media player kopen om die functionaliteit toe te voegen aan je media setup. Dit werkt allemaal met upnp en is al redelijk standaard. Het werkt ook erg handig als je even wat foto'sin de groep wil laten zien.
Ik voorzie als Google fanboy grote vernieuwingen op hybride producten, i.c. samensmelting van Chrome os + Android. Daarvan zullen dan Chromebooks of zo je wil netbooks, als tablets van verschijnen. De opmars van Google zal t.o.v. zijn concurrenten een versnelling geven.
Ik voorzie dat als de grootste fout die Google dan zou kunnen maken. Chrome OS is niet bedoeld voor touch en Android niet voor muis&toetsenbord. Chrome OS zal voorlopig niet veel van Windows of Mac OS X afbijten, zelfs op het Linux vlak is er weinig van te merken. Het enige wat voor een non-touch-OS zal werken is voorgeinstalleerd verkopen op het apparaat. Chrome OS heeft nog wel zo zijn weg te gaan.
Android is wel beter onderweg, naar mijn inzien heeft Android iOS al ingehaald. Android heeft toch wel de wat uitgebreidere diensten van Google in zich terwijl iOS het moet doen met de diensten van Apple die wat achterlopen t.o.v. Google (niet gek ook, Google is er al langer mee bezig zoals Maps, Voice en Search).
Windows gaat er naar mijn idee van uit dat ze de dominantie in de markt al hebben, dus weinig zorgen hoeft te maken. Ik zie ze liever hard werken om ook zo'n kwart van de markt te pakken. Concurrentie is namelijk iets goeds, iets wat bij desktops de afgelopen 10 of meer jaar achter is gebleven.

Hier thuis ligt overigens een Galaxy Tab 10.1". Ik vind het een goed voorbeeld van de eerste in zijn soort. Ze doen het, maar ze lopen niet helemaal soepel. Dit zie ik ook wel terug in de eerste generatie telefoons (iPhone 1 en 2, Galaxy S, HTC Desire). Allemaal top telefoons van toen, maar troep vergeleken met de 2e en latere generaties. Qua gebruikerservaring dan, want op papier zijn de verschillen altijd hard te zien.
Dit zie ik ook terug in de tablets, de lijn tussen de eerste generatie en de volgende generaties zijn we nu pas aan het overbruggen (of de iPad al een jaar geleden). Android is nog nét op tijd in de markt gekomen met ICS en Windows 8 moet het van de business gaan krijgen voordat het verder ook aan slaat.

Wat mij vooral dit jaar zal benieuwen is hoe de markt zal verschuiven (voor de huidige spelers maar ook naar eventueel nieuwe spelers).

EDIT: grammaticaal foutje

[Reactie gewijzigd door Cheap Apps op 23 juli 2024 17:38]

Chrome OS is zo enorm lelijk waarbij ik denk of die ontwerper een compleet drank probleem heeft. Met zo'n OS kan je beter helemaal niet aankomen om first impression niet te doen ondergaan.

Ik denk zodra men bijvoorbeeld betaalbare Mac Pro's op de markt gaan zetten, dan niet voor 2500 Euro maar in een prijs range van 800 tot 1600 Euro dat Apple een groot marktaandeel kan binnenhalen. Mits er maar genoeg componenten te koop zijn.

Het lijkt mij een redelijk geschikt moment voor Apple om die stap te nemen.
Chrome OS is in feite één grote Chrome-browser qua uiterlijk. Dit geeft juist eenheid. Dat je het niet fijn vindt is iets anders (ik vind het namelijk ook niet bepaald een fijne interface) maar Chrome OS is dan ook nog niet volledig volwassen.
Als Apple de prijs omlaag zou schroeven dan zullen ze zeker meer van die dingen verkopen. Maar ik zou het dan als nog bij Windows houden. Want waarom gebruiken mensen Windows? Voor de programma's die daar op draaien. Wanneer gebruikt iemand een Mac? Voor de programma's die daar weer op draaien. Ja, veel programma's zullen op beide draaien, maar nee, ik zou een Mac niet willen hebben, dan nog liever Windows (7, niet 8). Datzelfde heb ik voor mezelf met programmeren e.d.. Dit vind ik op Ubuntu/Linux absoluut het fijnste. Maar ook hierbij merk ik dat enkele dingen weer fijner zijn in Windows.
Ik gebruik juist geen windows om de programma's die erop draaien.
Ze zijn veelal slecht ontworpen en draait vaak niet stabiel, memory leak en noem maar op.

Ik gebruik juist Apple omdat je daar pas echt merkt wat goed geschreven software is.

En ik denk de meesten windows gebruiken omdat ze simpelweg niet beter weten, Nederlandse IT cultuur is mijn inziens nog veel te veel Microsoft minded en staat amper open voor wat anders uit angst voor het onbekende.

En een OS wat gebaseerd is op een browser als ChromeOS? heeft gewoon geen kans van slagen laat staan op de manier waar google het implementeert. Ik blijf bij het feit het gewoon geen goed OS is met een dramatisch design.

En onder de Mac kan je prima programmeren, XCode werkt uitstekend en werkt vaak ook een stuk netter. Coda onder OSX voor web development, daar bestaat geen enkel in de buurt komende windows applicatie voor. Daarnaast bestaat ook nog RealBasic als je toch elk OS mee wil pakken.
Ik zie niet wat er lelijk aan is? Het is een Chrome browser , een dock aan de onderkant en een venster met applicaties. Het nut van het dock is niet altijd even duidelijk maar de rest ziet er toch wel gelikt uit naar mijn mening
Probeer maar eens fatsoenlijk en serieus werkt te verrichten onder Chrome OS ... impossible.
Doe ik al een jaar lang. Werkt perfect.
Ik hoop dat met de introductie van miracast en hdmi docks dat Chrome OS een soort app wordt voor op een telefoon/tablet zodat je vanaf daar kan booten naar chrome voor op je grote scherm (met bluetooth toetsenbord oid)
Surface RT werd ontvangen met gematigd positieve reviews; de dunne touch cover met geïntegreerd toetsenbord werd gezien als mooie innovatie maar de sporadische traagheid en het jonge ecosysteem waren veelgenoemde minpunten. Of de Surface RT een commercieel succes wordt moet nog blijken; Microsoft sprak na de eerste twee weken van 'bescheiden' verkoopcijfers.
Er zijn zat reviews te lezen die rete enthousiast zijn, daarnaast snap ik niet waarom hij nog steeds als traag wordt aangeschreven. Iedere spel dat op de desktop draait, draait net zo soepel als op mijn surface rt en full hd film streamen (mkv) streamen vanaf mijn server is ook geen enkel probleem.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 17:38]

Anoniem: 256386 @vali30 december 2012 13:34
Reviews en forums op tech sites zijn niet representatief voor de grote massa.
Die gaan naar de MM en laten zich inlichten door de verkoper of horen ervaringen van anderen.
Jij geeft aan dat windows RT soepel draait betekent nog niet dat het beter kan.
Net zoals gebruikers van WP7.5 verkondigden dat single core voldoende was. Wat blijkt met
dual core gaat het nog sneller. Wat een wonder
Dat is inderdaad zo en als een klant bij mij in de winkel informatie wilt inwinnen over de verschillende tablets, zou ik ook ieder voordeel en nadeel van ieder plaform uitleggen.

Waar het mij om gaat is dat hij in dit verhaal wordt neergezet als een traag plaform, terwijl dit gewoon niet klopt. Zijn bv. genoeg youtube filmpjes te vinden waar de browser safari en chrome verslaat.

Daarnaast mis ik ook iets in deze posted en dat is blackberry 10. Toch wel een plaform wat in 2013 gereleased wordt.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 17:38]

Wat ik mis in het overzicht, is een kwalitatieve analyse i.p.v. kwantitatief: welke tablets slaan nou echt aan en waarom?

In mijn optiek is Apple namelijk nog altijd heer en meester. iOS noemen sommigen gedateerd (op de iPad is het ook een beetje een grote versie van iOS voor de iPhone), maar de iPad heeft zoveel unieke voordelen dat ik het moeilijk vind om een reden te bedenken waarom je geen iPad moet kopen.

iOS is ondanks de 'saaiheid' nog altijd een zeer stabiel, functioneel en intuïtief OS. Als het gaat om consistentie, gebruiskgemak en het ecosysteem is er niemand die hieraan kan tippen. Android timmert aan de weg, maar is het toch net niet.

Dan de hardware. De iPad 4 is onovertroffen qua snelheid. De A6 is zeer goed. De accuduur is ook zeer goed, alsmede het scherm (weinig echte retina tablets op de markt), waardoor voor het lezen van PDF'jes de iPad eigenlijk het enige alternatief is.

De iPad mini heeft wat meer concurrentie, maar de bouwkwaliteit, het lage gewicht, de nog altijd goede prestaties (niks mis met de A5 op een 1024*768 scherm) is deze toch superieur aan de bijvoorbeeld de Nexus 7. Met name het feit dat er op de Nexus 7 gewoon veel minder op je scherm past, heeft als gevolg dat de iPad mini een volwaardige tablet is terwijl de Nexus 7 toch meer een grote smartphone is. Enig nadeel is de prijs, met €329,- is de Nexus 7 wel stukken goedkoper.

Echter, kwalitatief gezien vind ik dat Apple echt zeer sterk in de markt staat. Zowel de software als hardware zijn in veel opzichten superieur. Dat is mijns inziens een compliment waard.
[persoonlijke voorkeur] Los van het scherm, vind ik het wel wat cheapo van Apple om in een device van 330 euro géén GPS chip te steken. Daarvoor moet je de 3G/4G versie komen. Voor 250 euro had ik persoonlijk zoiets nog aanvaard. Maar niet voor 330 euro.

Het scherm van de Nexus vind ik ook te smal. Dat is voor mij het grootste nadeel van de Nexus 7. Samen met het ontbreken van een rear camera en een SD-card slot. Al kan je ook niet alles hebben voor die prijs.
[/persoonlijke voorkeur]

Om even terug tot de essentie te komen: er zijn veel matige en bagger Android tablets. Die wel worden gekocht omwille van de goedkope prijs. Als de ervaring echter tegen slaat, weet ik evenwel niet of consumenten nog voor een Android tablet gaan. Of meteen kiezen voor het "echte" materiaal. Lees: Apple.
Gebruiksgemak waar niemand aan kan tippen bij iOS? Probeer maar eens een link uit een email te openen met een andere browser dan Safari... kan niet, heel gebruiksvriendelijk ;)
Ben je vanuit een app (bv. Twitter) naar een webpagina gegaan, mis ik als Android gebruiker toch steeds een 'Back-knop'. Ik kan alleen maar weer helemaal via Home (voelt een beetje als terug naar start zonder geld te vangen bij monopoly) Twitter opzoeken (in de ellenlange alfabetische lijst met apps) en opnieuw starten. Vanuit mijn phandroid standpunt vind ik iOS verre van gebruiksvriendelijk. Ik heb vaak het gevoel dat iOS hetzelfde soort mensen appeleert als vroeger Nokia. Iedereen wou een Nokia omdat die 'zo lekker makkelijk en logisch' waren. Grote onzin natuurlijk, alleen er ver\anderde nooit iets, waardoor mensen er naar jaren aan wenden en bij een volgend toestel alles nog steeds op dezelfde plek weervonden).

Maargoed, laten we niet wéér een flamewar starten, to each his own :)

Ik ben erg benieuwd hoe Windows RT zich gaat ontwikkelen, vind de Surface RT een erg mooi apparaat, maar wacht nog even af...
Dubbelklik op je home knop en de eerste app is de app waaruit je de link opende. Of met 4 vingers swipen (de alt-tab van iOS).
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt, volgens mij moet je een keer met een iPad gaan werken. Als je naar een andere app wil, doe je gewoon vier vingers omhoog en je ziet de lijst met laatst gebruikte apps. Als je Twitter recent hebt gebruikt heb je deze binnen no-time dus terug gevonden. Dat is gebruiksvriendelijker dan een back-knop waarvan het nut nooit duidelijk is (is ie nou wel of niet app-overkoepelend?).

iOS is consistent en duidelijk, Android is op sommige dingen misschien wat effectiever, maar het is inconistent en onduidelijk. Bijv. de wifi-toggle bij de instellingen die naast een toggle ook een knop is naar een submenu. Dat soort rare dingen zijn schering en inslag en dat irriteert.
Hoop dat Google een manier vind om Chrome OS als "app" toe te voegen aan Android, samen met google tv
Er gaan geruchten dat Google Chrome OS en Android gaat samenvoegen om ook zo een desktop OS te creëren. En dan daarmee de strijd aan gaan met Windows op Desktop.
" Of die goede specs zich ook laten vertalen naar een goede tablet weten we nog niet, want de Nexus 10 komt vooralsnog niet naar de Benelux."

Gelukkig zijn er nog andere websites beschikbaar:
http://arstechnica.com/ga...-built-on-shifting-sands/

Overigens kwam de eerste iPad uit in 2010 en de iPad 2 in 2011 ?
Nu persoonlijk aangeschafte Windows 8/RT devices beheerbaar zijn via SCCM2012+SP1 en Intune, zie ik in de Enterprise markt net zoveel kansen (zo niet meer) als voor iOS of Android.

Op dit moment is Mobile Device Management nog een klein drama als het gaat om BYOD namelijk.

[Reactie gewijzigd door itsRay op 23 juli 2024 17:38]

Ik mis in de vooruitblik de doorontwikkeling van tablets voor zakelijk gebruik. Google heeft Quick Office overgenomen en integreert dat in Drive. Hierdoor kunnen Office bestanden beter worden bewerkt met behoud van opmaak. Ook andere zakelijke toepassingen zullen steeds meer voor tablets beschikbaar worden gesteld, simpelweg omdat gebruikers een tablet prefereren boven een laptop. Zeker met de volgende generatie soc's die in/vanaf volgend jaar worden gebruikt.

Microsoft werkt naar verluidt aan iOS en Android versies van Office. Kennelijk ziet het bedrijf de dominantie van Windows bedreigd en wil het in ieder geval de dominantie van Office in stand houden. Office One Note is al beschikbaar en werkt prima.

Met Windows 8, beheer in bedrijfsomgeving en zuinige processors zie ik Microsoft een succesvolle gooi doen naar de tabletmarkt. Google ziet daar ook potentie met zijn zakelijke producten en de komende jaren zal er een stevige strijd ontstaan voor die markt. Apple is nu nog dominant en heeft het voordeel dat de meeste apps worden ontwikkeld voor iOS, inclusief zakelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.