Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Assassin's Creed: Revelations

Conclusie

Op de keper beschouwd, is Revelations een betere game dan Brotherhood. Dat dankt de game echter voor een groot deel juist aan Brotherhood. Ubisoft heeft in Revelations logischerwijs Brotherhood als uitgangspunt genomen, dat pakket bijgeschaafd en voorzien van enkele vernieuwingen. Ezio bewoog zich bijvoorbeeld nooit sneller en gemakkelijker voort dan in Revelations. Daarnaast is de multiplayer uitgebreid, verbeterd en interessanter gemaakt voor gamers die normaliter alleen om het verhaal geven en lak hebben aan een multiplayer-spelmodus.

Toch weet Revelations het gevoel dat we hadden bij Brotherhood niet te benaderen. De afzonderlijke elementen blijven goed, maar zijn voor een deel ook al bekend, en dat is niet wat je wilt in een adventure-game. Daarnaast blijkt het verhaal in Constantinopel een wel erg onderschoven kindje bij Ezio's quest om de geheimen van Altaïr te ontdekken. De gameplay-segmenten die je met Altaïr en Desmond speelt zorgen voor afwisseling en werken zodoende positief voor het spel, maar bieden op zichzelf geen indrukwekkende ervaring. Meegenomen dat Revelations het verder grafisch niet veel beter doet dan Brotherhood, maakt dit dat Revelations niet de absolute topper is die Brotherhood wel was. Desondanks blijft Assassin's Creed: Revelations een van de beste action-adventures van het jaar, en een waardige zwanenzang voor Ezio en Altaïr.

Pluspunten

+ Ezio ouder, maar niet minder cool
+ Constantinopel ziet er practhig uit
+ Sneller bewegen dankzij hookblade en ziplines
+ Verhaallijnen Ezio en Altaïr
+ Multiplayer verbeterd
+ Desmond's passages op 'Animus Island'
+ Minigame 'Assassin's Den verdedigen'...

Minpunten

- Veel sidemissions al bekend
- Verhaallijn in Constantinopel blijft achter
- Engine toont sporen van ouderdom
- ...maar die minigame heb je na twee keer wel gezien

Cijfer: 8,5

Titel Assassin's Creed: Revelations
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Ubisoft
Uitgever Ubisoft
Releasedatum 15 november 2011
(pc-versie verschijnt later)

Laagste prijzen voor: Assassin's Creed: Revelations, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Ubisoft Store

Score: 5 (2)

€ 4,95

€ 4,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 4,95
Opsturen tot €30 € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 4,95

Bekijk

NedGame

Score: 5 (5)

€ 14,99

€ 17,98

Kostenoverzicht

Productprijs € 14,99
Pakketpost tot € 50,- € 2,99
iDeal € 0,-
Totaal € 17,98

Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 2 (36)

€ 18,79

€ 18,79

Kostenoverzicht

Productprijs € 18,79
Pakketpost (onder €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 18,79

Bekijk

Laagste prijzen voor: Assassin's Creed: Revelations, Xbox 360
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 2 (36)

€ 37,99

€ 37,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 37,99
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 37,99

Bekijk

Laagste prijzen voor: Assassin's Creed: Revelations, PS3
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

NedGame

Score: 5 (5)

€ 19,99

€ 22,98

Kostenoverzicht

Productprijs € 19,99
Pakketpost tot € 50,- € 2,99
iDeal € 0,-
Totaal € 22,98

Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 2 (36)

€ 28,99

€ 28,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 28,99
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 28,99

Bekijk

Amazon.nl Marketplace

Score: 2 (6)

€ 25,38

€ 32,37

Kostenoverzicht

Productprijs € 25,38
Opsturen € 6,99
iDEAL € 0,-
Totaal € 32,37

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Assassin's Creed Revelations Video van 29 november 2011

Reacties (77)

Wijzig sortering
Engine toont sporen van ouderdom? deze hele game toont sporen van ouderdom!
Ben ik nu de enige die meteen zag wat deze persoon bedoelde? Het speelt zich af in het verleden. Vandaar die statement.
Ja .. en?

Je zou verwachten dat de gamers inmiddels wel weten dat graphics overrated zijn, en het gene wat een game leuk maakt om te spelen de gameplay is!

Of is dat een visie van een 'oudere' gamer? En dat de huidige jeugd geilt op pracht en praal en de gameplay minder belangrijk vind?

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 15 november 2011 08:57]

Er is een immens groot verschil tussen goede graphics en goede graphics.

Ik geniet enorm van een spel met stijlvolle (sfeervolle) graphics die bij het verhaal passen. AC, Mirror's Edge, World of Warcraft, Portal, zelfs World of Goo. Geen van die games heeft qua graphics echt iets vernieuwend gedaan, integendeel, maar de sfeer zit juist en dan geniet ik van graphics. AC heeft altijd enorm sfeervolle graphics gehad. Ze kunnen misschien niet stoefen met fancy features van de engine, maar naar mijn mening zit alles juist met de graphics van AC.

Sommige andere games die qua engine etc zogezegd erg goed zijn vallen mij dan dikwijls weer tegen qua sfeer wegens te veel focus op details en niet genoeg op het totale plaatje. Crysis viel tegen, maar ook Oblivion viel me tegen, en Rift was al helemaal een ramp.

Misschien moeten graphics wat meer beoordeeld worden naar 'passend' in plaats van 'technisch vernieuwend'.
Mening verschillen. Ik vind graphics bijvoorbeeld belangrijk, maar niet zo cruciaal dat ze een game kunnen maken of breken. Ik vind de graphics in MW3 bijvoorbeeld ook matig, maar dat zit me totaal niet in de weg als ik aan het spelen ben. Idem voor Skyrim: na 2 uur spelen zie ik de mindere kanten niet eens meer en verlies ik mezelf totaal in die game.

Maar ik ken genoeg mensen die graphics wél zo belangrijk vinden dat ze een game niet meer willen spelen als de graphics matig zijn. Er lopen op de Tweakers.net-redactie alleen al twee gamers rond die bijvoorbeeld Skyrim niet willen spelen omdat ze de graphics ondermaats vinden en er dan al geen zin meer in hebben.
Je hebt helemaal gelijk, maar matige graphics Zijn anders dan slechte graphics. Matig is niet storend, alleen als het heel lelijk wordt...
Het punt is, Graphics is nou net één van de criteria waarop je een game kunt beoordelen welke niet echt aan mening gebonden is. Je kunt hier dus een voor iedereen geldend oordeel over vellen (belang daargelaten).
Graphics voegen wel degelijk wat toe aan de ervaring hoor.
Net zoals een verhaal ook erg belangrijk is.
Deze zorgen er voor dat je helemaal in de game zit.

Zonder het verhaal of goede graphics zou deze game een stuk minder leuk zijn.
Ben ik het mee eens. Graphics moeten niet te outdated zijn, maar dit is prima. Vind sowieso dat Tweakers loopt te zeiken om de graphics altijd. Zelfs bij Gears 3, dat nog een van de mooiste console games is.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 15 november 2011 09:20]

Ikzelf vind in games als Assassins Creed de graphics best wel een must.

Want ze hebben van alle locaties die ze gebruikt hebben allerlei bezienswaardigheden precies zo overgenomen van het origineel.

Oke het ziet er misschien niet precies hetzelfde uit.

Maar ze hebben zeer zeker wel hun best gedaan.

En dan is graphics met zulke momenten wel een must
Persoonlijk vind ik de "feel" van de game doorslaggevend. Als ik begin te spelen moet ik een fijne besturing hebben. Als dit niet zo is kan de rest me een worst wezen.

Hierna komt de gameplay wat beslist of ik de game wel ga afmaken. (denk aan verhaallijn, combat en random stuff dat je kan doen)
Verklaar je nadar? Niet elke studio gaat alles uit die consoles persen. Het houdt een keer op qua verbeteringen zolang er geen nieuwe console uit komt. En nogmaals voor de 100ste x. De gameplay is vaak zo snel dat je geen tijd hebt om te kijken. Op de momenten dat je stil staat en kijkt, ziet het nog altijd goed uit...
Ik vind dat AC: Brotherhood nog behoorlijk goede plaatjes kan leveren.
http://cloud.steampowered...679B7D956CB1FF956874FE2A/

Als je het in beweging ziet is het ontzettend mooi.
Persoonlijk vind ik AC Brotherhood ook erg mooi. Het levert erg mooie plaatjes voor hardware die al 5 jaar oud is.

http://www.gameswallpaper...erhood-spear-1280x800.jpg
Persoonlijk vind ik AC Brotherhood lelijker dan AC II:

Kijk naar de textures: http://media.moddb.com/images/games/1/13/12760/Ruins.jpg
Ok, op dit moment door de kleine afbeelding zie je het niet zo goed, maar als je aan het spelen bent, is dit klaar en duidelijk.

Bij veel muren en zuilen en dergelijke in Brotherhood heb je zo van die lelijke textures, wat mij op bepaalde momenten erg stoort.

AC II was wat dat betreft veel beter inorde. Daar heb ik dergelijke zaken nooit gezien.

http://www.videogamesblogger.com/wp-content/uploads/2009/06/assassins-creed-2-ezio-dive-screenshot.jpg

AC II was trouwens in alle opzichten een veel beter spel dan Brotherhood. In Brotherhood was het verhaal een bijzaak, met een hoop wegwerpcharacters. Het spel bestond voor 3/4de uit side missions. Dit terwijl AC II echt een meeslepend verhaal had. Ik hoop dan ook stiekem dat hoewel het constantinopelgedeelte weer een wegwerpstory is, dat het keys zoeken en dergelijke wel een meeslepend verhaal gaat zijn in AC Revelations.

Either way, ik kan haast niet wachten!!
Ik denk dat ie bedoelt dat de game er oud uit ziet, als in, het speelt zich heel erg lang geleden af :P

Ik moet Brotherhood eens aanschaffen, uitspelen, en dan deze maar eens kopen

Heb AC en AC2 ook gespeeld
Inderdaad, en ik vind het raar dat dit minuut biet bij COD stond... Maar het wordt wel weer een vette game!
Graphics is ook niet fe heilige graal. Sfeer is denk ik belangrijker en graphics is één van de gereedschappen om dat te bewerkstelligen. Dat zag je bij Deus Ex :HR bijvoorbeeld goed. Matige graphics met een geweldige visuele stijl, die nog symbolisch was ook. Dit deel van AC heeft naar mijn ogen weer een mooie sfeer weten te creëeren sinds deel 1, met uitzondering van Venetië. Rome was vaak grijs, grouw en leeg. Het zonovergoten Rome was alleen in de openingsmissie te ervaren. Daarna was belichting een ondergeschoven kindje.
Mja, daar hebben veel moderne games last van. Zoals Yathzee op Zero Punctuation ooit zei :

"As seem to be common with the current generation; realism means graphics look like I'm viewing them through a used coffee filter. What isn't brown is grey. What isn't grey is too dark to make out"
Skyrim ziet er af en toe ook niet 100% uit. Vooral de animaties, maar dat blijft ook een ontzettend gaaf spel.

Persoonlijk vind ik animaties wel belangrijker dan textures en andere ongein. Dit is meer sfeermakend dan net iets mooiere graphics.
zeer zeker mooi.

de Assa Creed games zijn gewoon top notch.

[Reactie gewijzigd door Ienni1983 op 15 november 2011 10:10]

Behalve dat heb ik mij de laatste jaren met geen enkele andere game zo vermaakt als met Assassin's Creed :) Must Have! En ook al haalt het geen 9,5 zoals Battlefield 3 of Call of Duty: MW3 als ik de keuze kreeg tussen 'BF3 + COD: MW3' of alleen AC: Revelations koos ik toch echt voor de laatste.
brotherhood was beter.
en ik vind ook dat teveel word hergebruikt, het is meer een DLC dan een volwaardige game.
Maar.. dat is waar het spel om gaat...
Heb je er wel eens aan gedacht dat de hardware van consoles al sinds vele jaren niet meer geupgrade is en dat dit ook bijdraagt aan de visuele aspecten van een game ?
Serieus, jullie praten hier over een engine die "sporen van ouderdom" vertoont, maar bij CoD MW3 wordt daar niks over gezegd? Triest dit...
Nou, nou, nou! Dan heb je de reviews niet goed gelezen. Er wordt wel degelijk gezegd dat het spel (CoD MW3) niet of nauwelijks grafische vooruitgang heeft geboekt en dat het zijn meerdere moet erkennen in Battlefield 3 qua graphics. Dus ehmmm... je argument raakt kant noch wal. Daarnaast is het toch ook gewoon zo dat de bij AC gebruikte engine z'n langste tijd heeft gehad of niet? Niet dat ik een of andere graphicswhore ben, maar het kan tegenwoordig gewoon mooier / beter. Kijk eens naar games als Uncharted 2 of 3. Dat is echt wel een stapje hoger. Natuurlijk is de spelwereld daar minder groot en meer scripted, maar toch. Als je als gamer daarmee wordt verwend, dan is het kritiekpunt van verouderde graphics toch niet zo heel erg?

EDIT: Voorbeelden uit de hands-on van CoD MW3:

Hoewel een aantal onderdelen er prima uitziet, scoort Modern Warfare 3 grafisch gewoon niet overal even goed. Zo kennen diverse textures weinig details en lijkt opvallend genoeg aan de animaties van de soldaten in het spel weinig veranderd.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 15 november 2011 09:13]

MW3 heeft dezelfde engine als MW2. Op de console ziet BF3 er niet veel beter uit dan MW2/MW3, ondanks de "high quality texture-packs".

Op de PC zul je een groter verschil waarnemen maar om daar dan direct weer vele honderden euro's in te investeren vind ik zinloos. Dan maar iets mindere graphics.
Die heeft snel bewegende beelden + ubercoole ontploffingen :') daar valt het niet zo op ;)
Ik zou wel een Assassin's Creed willen zien tijdens de Franse revolutie met Napoleon enz. in het einde van de 18e eeuw/begin 19e eeuw. Lijkt mij een erg mooie setting om de game in voort te zetten. Waarin dan de uiteindelijke zogenaamde 'moord' op Napoleon wordt bekokstooft wat dan leid tot de ballingschap naar het eiland in de Atlantische oceaan.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 15 november 2011 09:30]

Er komt volgend jaar alweer een nieuwe AC. Maar niet meer in deze verhaalslijn. Ik ben benieuwd welke dit wordt.
Ik denk wel in deze verhaallijn, in die zin dat Desmond volgens mij de centrale figuur blijft in het heden. Maar Desmond heeft natuurlijk andere voorouders. Of wie weet stoppen ze iemand anders in de Animus... veel mogelijkheden.
Duidelijk review. Jammer genoeg kan ik het niet laten de vergelijking te trekken met een game die eerder werd gereviewd en een hoger cijfer scoorde. De betreffende game is de zoveelste in de serie van waar er ieder jaar een nieuw deel komt en nog steeds teert op een engine van ongeveer 4~5 jaar oud. Ik vraag me af waarom dat bij AC een minpunt is en bij CoD niet?
Bij niet elke game zijn dezelfde elementen belangrijk. Uit de review:
Dat maakt in een shooter of voetbalgame niet uit, want die games zijn per definitie repetitief. Hoeveel gamers gaan deze week al hun tweehonderste potje Team Deathmatch op dezelfde map van Modern Warfare 3, of hetzelfde potje Conquest in Battlefield 3 in? Hoeveel potjes Barcelona - Real Madrid heb je al gespeeld in FIFA 12 of PES 2012? In een action-adventure telt dat echter veel zwaarder. Van een avontuur is geen sprake als je al weet waar de zijweg eindigt.
Bij dat soort games heeft een gebrek aan innovatie een veel minder direct effect dan in een adventure. Na 1000 'dezelfde' potjes in CoD ga je vrolijk je 1001e potje in. De side missions in Revelations laat je deels links liggen, omdat je die missies al kent uit Brotherhood.
We hebben het hier over de graphics en niet over gameplay. Ik heb MW3 laten liggen omdat het gewoon weer hetzelfde zooitje is. Beetje upgrade hier, beetje upgrade daar en dat is het.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 15 november 2011 09:49]

We hebben het hier over de graphics en niet over gameplay.
Ik heb MW3 laten liggen omdat het gewoon weer hetzelfde zooitje is. Beetje upgrade hier, beetje upgrade daar en dat is het.
Dat lijkt elkaar een beetje tegen te spreken, want volgens mij heb je het in de tweede zin nauwelijks meer over de graphics. Maar goed, het gaat hier over AC:R, niet over MW3, dus laten we dit draadje hier maar stoppen.
Misschien niet helemaal duidelijk maar ik doelde inderdaad op het feit dat er voor AC een minpunt staat genoteerd voor de graphics/engine en bij CoD niet.

Ik begrijp best dat verschillende elementen voor de ene game belangrijker zijn dan voor de ander. Maar waarom precies weegt het kennelijk zwaarder bij AC en niet bij CoD? Daar begrijp ik geen drol van.
Het staat bij CoD toch ook, trouwens?

'- Nauwelijks verbetering in de graphics', staat bij de minpunten.
Assasin's creed blijft IMHO een van de beste gameverhalen ooit.
Vooral als je de mythologie erachter interessant vind. En dat doe ik,

Kan niet wachten tot ik met deze game aan de slag kan.
Ik was na ac2 vooral geinteresseerd in dat future verhaal dat je kon vinden. Jammer dat daar NOG niets mee is gedaan. Wellicht voor de volgende game? :)
Verder idd mee eens, verhaal is erg goed en diepgaand.
De engine verouderd vindt ik onzin. AC stampt er nog steeds zeer mooie plaatjes uit. Vooral als je bedenkt dat het grotendeels om een sandbox game gaat.
Deze engine werd in de eerste AC ook al gebruikt en is dus inmiddels aan vervanging toe:
Hoewel Assassin's Creed: Revelations in deze tijd nog steeds eerder bij de mooiste games dan bij de lelijkste games hoort, begint de engine langzaam tekenen van ouderdom te vertonen.
Op de keper beschouwd, is Revelations een betere game dan Brotherhood
Brotherhood kreeg een 9,5 en Revelations krijgt een 8,5 dus dat klopt dan niet. Maar als ik de review zo lees voegt deze game tov Brotherhood niet veel nieuws toe en dus lijkt mij een 8 een beter cijfer.
Stel je hebt de eerste 2 delen niet gespeeld, kun je dan zo instappen in deel 3 of is het toch wel aan te raden minimaal brotherhood eerst nog te gaan spelen ?
kan het beste bij ACII beginnen... dan begin je aan het begin van het leven van Ezio, dan begrijp je de wraak waar het vandaan komt.

Zelf heb ik 1 niet gespeeld en ben blij dat die bij deze zit inbegrepen.... al ben ik bang dat ik hem niet helemaal zal uitspelen omdat je dan de uitbreidingen van de latere versies mist ;)

[Reactie gewijzigd door xppn op 15 november 2011 14:55]

Goede review. Ik ga me echt wel godelijk amuseren!
haha mijn vriendin zat zich ook te amuseren door mee te kijken,
bij elke toren was de vraag van kan je niet even omhoog klimmen voor het mooie uitzicht.
Hmm even puntje van kritiek volgens mij moet het hier altaïr zijn.

De sleutels dienen niet alleen als middel om een deur open te krijgen, ze vormen ook een portaal naar een geheugenfragment van Altaïr. Via deze flashbacks krijgen we flarden van het leven van Ezio mee, die zich afspelen voor én na de gebeurtenissen uit de eerste Assassin's Creed-game.
Klopt. Fixed.
Ben benieuwd. Ik ga deze sowieso wel weer spelen om toch net dat snippertje meer van het verhaal te weten te komen. Constantinopel lijkt me ook gaaf; wss een stuk beter qua beklimmingen en nauwe straatjes dan Rome was.

Hoop aan de andere kant toch wel dat hierna echt AC3 eens aangekondigd gaat worden, want anders verwordt dit gewoon tot een uitmelk-serie voor ubisoft. En hoe meer ze dat doen, hoe langer ik wacht om hem uit de budgetbak te trekken.
Zou zomaar kunnen dat we volgend jaar iets van een 'prequel' achtige game krijgen vooruitlopend naar AC3, die dan het jaar daarna op de nieuwe Xbox oid kan verschijnen. Maarja, dat zien we dan wel. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True