Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Asus Transformer Prime: de eerste quadcoretablet

Conclusie

Laten we maar met de deur in huis vallen; de Transformer Prime is de beste Android-tablet van dit moment. Hij heeft de nieuwste en snelste hardware, het mooiste scherm en een dijk van een behuizing, en hij ligt lekker in de hand. Asus heeft de grootste problemen van de eerste Transformer, dikte, gewicht en gebrekkige media-ondersteuning, met de nieuwe Transformer weten op te lossen. Als je bedenkt dat het bedrijf dit alles in minder dan een jaar gedaan heeft, kunnen we alleen maar onder de indruk zijn.

Die gloednieuwe hardware is wel terug te zien in de prijs. Waar de oorspronkelijke Transformer nog uitkwam in een 16GB-versie van 399 euro, begint de Prime bij 599 euro. Kopers krijgen voor dat geld de 32GB-versie met dock of een 64GB-variant zonder dock. Vergeleken met bijvoorbeeld de 64GB-variant van de iPad 2 is de Prime goedkoper en ook de 64GB-uitvoering van Samsungs Galaxy Tab 10.1 is duurder. Toch hadden we graag een 16GB- of 32GB-versie zonder dock gezien. Die laatste komt misschien in een later stadium.

Tot zover de hardware en de specs. Minstens zo belangrijk is de vraag of die ook leiden tot een significant betere gebruikservaring dan wat we bij de voorganger hebben gezien. Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Vergeleken met de Transformer uit april, die een vroege versie van Honeycomb draaide en nog bugs vertoonde, is de Prime een grote verbetering. Ook de oude Transformer heeft echter updates gehad en is verbeterd.

Omdat de oude en nieuwe Transformer nu dezelfde Android-versie draaien, zit er in het dagelijks gebruik niet veel verschil tussen de apparaten. De Prime kampt met dezelfde karige ondersteuning voor touchpads en muisaanwijzers, en hoewel de Prime een stuk vloeiender werkt dan zijn voorganger, vertoont Honeycomb zelfs op deze krachtige hardware nog lag. Android Ice Cream Sandwich zal hierin waarschijnlijk verbetering brengen, maar over die update beschikten we bij onze testperiode nog niet.

In onze review van de eerste Transformer schreven we dat het apparaat en het dock aan alle kanten potentie uitstralen, maar dat er op softwaregebied nog verbeteringen mogelijk zijn. Eigenlijk hebben we dat gevoel bij de Prime ook. Het was een sterker product geweest als Asus had gewacht en hem meteen met Ice Cream Sandwich had uitgebracht. Ook zonder de nieuwste versie van Android is het echter een dijk van een tablet en gelukkig weten we dat de nieuwe software op korte termijn arriveert.

Pluspunten
+Krachtige hardware
+Geweldig scherm
+Goede bouwkwaliteit
+Toetsenbord tikt lekker

Minpunten
-Speaker positionering
-Matige gps-ontvangst
-Geen 16GB- of 32GB-versie zonder dock

We hebben bij uitzondering geen subscore opgenomen voor accuduur. We willen onze tests herhalen op een nieuw testexemplaar alvorens conclusies te trekken. 

Update 23-2-2012: Naar aanleiding van onze test van de Prime met Android Ice Cream Sandwich hebben we besloten de eindscore op te hogen van vier naar vijf sterren.

Beeldkwaliteit 10
Prestaties 10
Featureset 8
Prijs 8
Warmte en geluid 10
Ergonomie 10
Bouwkwaliteit 10

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Reacties (213)

Wijzig sortering
Ik denk dat Ice Cream Sandwich echt het verschil gaat maken zodra deze uitkomt. De GPU support voor het renderen van het beeld zal de hele beleving drastische verbeteren en de ook het beetje lag dat er nu is zal waarschijnlijk dan tot het verleden behoren. Nu is de CPU belast met het weergeven van het beeld. Zodra de CPU erg hard bezig is zal het updaten van het scherm vertraging oplopen wat als 'lag' wordt ervaren. Ik hoop dat jullie een review van ICS gaan doen op de transformer prima zodra de update uitkomt!

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 6 januari 2012 16:06]

De GPU versnelling wat Ice Cream Sandwich meebrengt is met name gericht op de smartphone versie Gingerbread. Honeycomb voor tablets beschikt volgens mij al over deze versnelling. Het zou echter kunnen dat deze verder is geperfectioneerd.

Ik vind het overigens jammer dat deze review nu uitkomt en er niet is gewacht tot de lancering van Ice Cream Sandwich. Dat had voor mij deze review absoluut interessanter gemaakt. De kritiekpunten op de software zijn dan hopelijk achterhaald. Wanneer verwachten jullie een update aan deze review te kunnen geven?
Dat is helemaal de schuld van de fabrikant. Zij brengen hem uit met een oudere versie. Een tablet review je zoals geleverd. Android bouwers laten een en ander liggen op marketing en release en ondersteuningsschema.

Android fanboys alert :p

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 6 januari 2012 16:35]

Ik dacht dat ik 2 dagen geleden paradigit reclame zag maken met de Transformer + ICS. Werd inderdaad aangeprezen als Primeur :)
Zal het ff nakijken, maar misschien dat anderen het ook al weten?

Edit: de link
maar kzie het al: te bstellen, niet direct "te leveren" ;)

[Reactie gewijzigd door D-Day op 7 januari 2012 11:08]

Lees dan ook de kleine lettertjes :P

Links van het Youtube Filmpje staat het volgende:

*Wordt in eerste instantie geleverd met AndroidTM 3.2 Honeycomb d.m.v
een software-upgrade wordt dit omgezet AndroidTM 4.0 Ice Cream Sandwich.


Ik heb nog §500 aan tegoedbonnen voor de Dynabyte. Drie keer raden welke tablet daarvoor hier in huis komt. :D

ps. Als je de Transformer Prime gokte, dan heb je het goed!
Mwa, ik heb 'm vanmorgen gewoon bij PDA shop gehaald. Geen pre-order, niet van tevoren gereserveerd, was gewoon op voorraad (ook al zegt de site van niet) ;)
En? bevalt je aankoop?
De HWA is in ICS inderdaad verbeterd ten opzichte van HC. Verder staat de HWA in ICS standaard aan, waarbij deze in HC standaard uit staat (voor 3rd party apps). Het zou dus best kunnen dat dit een aanzienlijk snelheidsverschil met zich mee brengt.

Maar, over het algemeen lijkt de JIT in ICS langzamer te zijn dan die in HC, dus dat zou het weer tegen kunnen werken.

De rollout van de ICS update start overigens op 12 januari.
HWA staat in ICS standaard helemaal niet aan. Dat moet nog steeds per app ingeschakeld worden en is ook niet systemwide voor alles ingevoerd.
De meeste gpu-support zit al in Honeycomb. ICS is vooral voor telefoons een mooie stap vooruit, voor honeycomb tablets zal het minder schelen. De update schijnt volgende week al te komen. De meeste mensen zullen dus direct kunnen updaten en na een maand of wat zal het er stock op staan.
Die verbetering door hardware versnelling schijnt ook wel mee te vallen. Een groot deel wordt schijnbaar toch al door de gpu gedaan. ik heb de link niet bij de hand, maar zoek maar eens op gpu acceleration android en je vindt een link waar een google engineer uitlegt wat er precies verandert.

http://https://plus.googl...0261832/posts/2FXDCz8x93s

edit: linkje toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door reablom op 7 januari 2012 12:24]

Ik verwacht meer van verbeterde multitasking van ICS icm 4 cores.
Ik heb er ICS op staan. Alles regeert net weer wat sneller. Ben nu full backup aan het maken en browser werkt alsof er niets naast loopt.
Wifi performt ook beter: het bereik is groter geworden. GPS: met koude start heb ik met wifi in 1 seconde een fix, gps satellien komen na 15 sec.
Tweakers heeft wat mij betreft vrij goede reviews die behoorlijk 'fair' genoemd kunnen worden. Maar de conclusie van deze review geeft toch weer aan dat er lang niet altijd een pijl op valt te trekken; de Transformer krijgt 'slechts' 4 sterren (goed).

Van de 7 categorieŽn krijgt de Transformer Prime 5 x 5-sterren en 2 x 4-sterren.
De iPad 2 kreeg bij 8 categorieŽn 4 x 5-sterren, 3x 4-sterren en 1 x 3 sterren.


Dat is gemiddeld een stuk lager en toch krijgt de iPad 2 in totaal 5 sterren (zeer goed) als conclusie.

Waarom is dat toch? Gemiddeld 4,71 punten voor de T.P. en 4,37 voor de iPad 2.

Ik begrijp heel goed dat de sterren niet alles zeggen, maar ik kan helemaal nergens uit opmaken dat de T.P. een minder goed tablet is en dat blijkt ook uit de eigen waardering bij de review. Kan iemand toelichten waarom de iPad 2 dan wťl 5 sterren krijgt? De T.P. verdient die in mijn ogen minimaal ook, al ware het alleen maar om de geweldige mogelijkheid tot uitbreiden met een toetsenbord met accu. Dat, en het feit dat hij op geen enkel punt onder doet voor de iPad 2.

[Reactie gewijzigd door musje83 op 6 januari 2012 23:22]

De software is niet zo goed, de behuizing ook niet zo degelijk als die van de iPad, veel problemen met de accu, WiFi, slechte GPS en ga zo maar door.

Logisch dat het niet beter gewaardeerd wordt dan "goed" en dat is nog royaal te noemen. Want wat heb je nu aan dit ding als de GPS alleen al niet goed werkt. Voor de prijs mag je beter verwachten.

En wat je ook steeds tegenkomt, is dat Android pas een beetje begint te werken met een quad core terwijl iOS prima functioneert op een 800MHz single core. De iPad 2 loopt cirkels om de T.P. wat betreft gebruikservaring en GPU. Google heeft dus nog veel werk te verzetten m.b.t. optimalisaties.
Bouwkwaliteit krijgt anders een betere beoordeling dan de iPad 2 hoor. Wat betreft je cirkels lopen heb ik in praktijktests nog weinig bewijs gezien (en de TP gebruikers krijgen zelfs waterspetters op hun scherm bij dat jetski-spel, woehoe!)
Nou ik vind die beoordeling helemaal geen kwaliteit of betrouwbaarheid hebben hier op tweakers

De iphone4s kreeg bijvoorbeeld 5 sterren voor bouwkwaliteit terwijl de xperia active (Rugged telefoon: http://www.youtube.com/watch?v=GXB9k9vfPV8 http://www.youtube.com/wa...ture=mfu_in_order&list=UL) maar 4 sterrren kreeg... |:(

Lol het begint hier echt een beetje op engadget te lijken op gebied van betrouwbaarheid/onafhankelijkheid. :Y)

[Reactie gewijzigd door Vinand op 8 januari 2012 21:27]

Nog altijd een blinde volgeling, mstam? Wat kraam je toch weer veel onzin uit.

Waar kan ik terugvinden dat de bouwkwaliteit minder degelijk is dan die van de iPad 2?
Waar kan ik terugvinden dat er 'veel' problemen zijn met de accu?
Waar kan ik terugvinden dat er 'veel' problemen zijn met de WiFi?
Wat kun je nog meer uit je duim zuigen, m.a.w. wat insinueer je met 'ga zo maar door'?

En het scoren voor open doel ben je ook nog altijd niet verleerd. Iedereen weet dat iOS dankzij GPU-acceleratie van haar GUI in principe altijd 'vloeiend' aanvoelt, en dat Android dat nooit heeft gekund door de grote diversiteit van de hardware waar het op moest draaien. Pas nu de hardware op bijna alle fronten (low t/m ultra-high end) fatsoenlijke GPU acceleratie heeft, kunnen ze het implementeren in het OS zonder fabrikanten voor een probleem te stellen. En dat OS heet Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Daabij wil ik de kanttekening plaatsen dat ook iOS devices verschrikkelijk traag kunnen zijn, de interface ontzettend kan laggen en dat een goed geoptimaliseerde Android-ROM prima snel en stabiel kan draaien op 800mhz, zie bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Ace.

Maar jij zult het toch nooit willen inzien, mstam.
Applefanboys mogen van mij opzouten uit non-apple topics. Of sterker nog van Tweakers.net we weten het al Apple is de beste dan komt er een een hele tijd niks en dan een Samsung, omdat ze Apple gekopieerd hebben. Ga toch fietsen man op je iFiets!
Ik kom ze dagelijks tegen. Ze kijken werkelijk niet eens naar andere merken. Kopen blind het volgende Apple product als het moment daar is. Op de vraag "heb je nog wat anders geprobeerd" is het altijd "nee". Ik doe dan nog een tevergeefse poging om te wijzen naar bijvoorbeeld een GSM die een kwart kost en meer mogelijkheden biedt kwa hardware en software. pppff....knap staaltje marketing denk ik dan, hoe krijg je je klanten zo gek.
Hahaha, dit is dus echt onzin.

Quad-core voor Android? Nee, tenzij er in die toestellen van 80 euro 3 verborgen cores zitten. Android draait al op een 600MHz CPU, en meer is natuurlijk altijd beter. En als iOS op 800MHz al goed loopt, is het wel frappant dat ook zij voor dualcore CPU's gaan.

Die iPad 2 van je mag gelijk weer gaan zitten, al is het om de manieren waarop een Androidtablet uit te breiden is: handige tweaks en tools zoals de DSLR-controller en meer maken een Androidtablet toch wel een winnaar op het gebied van aanpassingen en mods, en bij een tablet van 600 euro mag je toch wel verwachten dat je meer kan aanpassen dan een wallpaper, en de Prime kan dat WEL O-)
De review zegt constant dat de software niet geweldig is.
De scores zijn niet constant met de tijd. Toen de ipad uitkwam was dat zonder enige twijfel de beste tablet. Tegenwoordig hebben we de samsungs, prime, en ipads. Ik zou niet zeggen dat de prime de beste is, en daarom ook geen 5 sterren, imo.
Ik ging meteen op zoek naar een dergelijke reactie, ik vond het ook vreemd. Ik denk overigens dat de ipad 2 naar een 'goed' toe zou mogen, en de TP zijn 'goed' mag houden. Beiden missen nog zaken om de perfecte tablet te zijn.
Ik ben nu een dag intensief op mijn Prime bezig (en ja de kleur getoond in de review is de Champagne Gold) en vraag me af waar het touchpad voor dient. Ben het met de review eens dat de mousepointer niet lekker werkt, maar... waarom zou je zo'n kleine mousepointer gebruiken wanneer je een volledig touchscherm hebt?
Als heavy keyboard user ben ik heel erg blij met de keyboard dock. Deze typt heel erg fijn en ik heb er in korte tijd al aardig wat kilometers op gemaakt. Maar het komt niet bepaald in me op om een mousepad te gebruiken. Dat kost, zelfs een soepel werkend mousepad, veel meer moeite en muisbewegingen dan je vingers op het scherm tappen. Zelfde geldt voor een losse muis: meer werk dan een simpele tap. Dit is even 5 minuten wennen, maar binnen een dag ben ik er zo aan gewend dat ik nu steeds op mijn desktop monitor probeer te tappen ipv de muis pakken ;-)

Daarnaast ben ik heel erg benieuwd naar wat ICS mij binnenkort gaat brengen. De software is op dit moment ergonomisch belabberd voor rechtshandigen. De meeste knoppen zitten out of the box aan de linkerkant van het scherm, ik moet als rechtshandige dus steeds het hele scherm over kruisen. Dit is gewoon niet logisch of ergonomisch.

Het valt me in de review trouwens op dat de ipad 1/2 ontbreekt bij de testen waar de Prime bovenaan staat. Waarom is dat?
waarom zou je zo'n kleine mousepointer gebruiken wanneer je een volledig touchscherm hebt?
Niet, op mijn Transformer heb ik hem standaard uit staan omdat je tijdens typen per ongeluk de knoppen indrukt.

Maar wat ik graag wil weten: Hoe sluit je je xbox controller aan op de tablet? Kan dat ook met de eerste Transformer?

[Reactie gewijzigd door poepkop op 7 januari 2012 14:23]

Ik gebruik de touchpad als ik geen zin heb in vlekken op mijn scherm. Door een webpagina bladeren gaat prima als je met twee vingers swiped.
Pfoe... wat een hoop gestoef hier zeg. eventjes wat dingen recht zetten.
Windows 8: dit krijgt wel de Metro interface, maar daaronder zit een 'gewone' windows, dus normale start knop etc. dat betekent dat je daar inderdaad gewoon alles op kan installeren ( dus ook microsoft office) maar ja, hoe zit het met de ondersteuning? ik denk dat eer je windows op de tablet zet, er al veel nieuwere versies zijn ... dat is dus koffiedik kijken!

Ipad's hebben inderdaad wel toetsenborden ( Bluetooth ) maar ja, lekker mobiel!
bovendien moet je altijd zo'n idioot bescherm dingetje over je apparaat doen, want ja
het is wel gorilla glas, maar het kan wel kapot! wat dacht je van: maak een apparaat dat hier
wel tegen kan!? niet zo moeilijk hoor, plexiglas ofzo?
Het toetsenbord beschermt ook meteen het glas van de tablet, ideaal lijkt me!
Als je een achtergrond van vlak aluminium aanbrengt, dan zijn krassen en vuil eerder te zien. echter als je het geborsteld maakt, dan is het minder te zien (omdat er dan al krassen van zichzelf inzitten ) Het beschadigt dus ook wel, maar doordat het minder zichtbaar is valt dit niet zo op ...
M.b.t. je stuk over applicaties; Dit is dus gewoon niet waar, althans niet voor de ARM versie van Windows 8. windows 8 voor ARM gaat geen x86 applicaties draaien. Het zal echt een eeuwigheid duren voordat er een knappe set apps beschikbaar is.
Maar kan Tegra 3 nou wel of geen 720p/1080p high profile mkv'tjes afspelen? HD content kon de Tegra 2 volgens mij ook al afspelen, maar dan in MP4 of iets dergelijks. Ik wil graag weten of ik mijn kleine Galaxy Tab kan inruilen voor een groter formaat tablet en ook mijn favoriete series kan afspelen. Reden voor mij om ook geen iPad2 te halen, maar een Android tablet van Samsung.
Uit de review:

"Ook op het gebied van mediaverwerking heeft Nvidia verbeteringen doorgevoerd. Een van de grootste nadelen van de Tegra 2 was dat videobestanden van hoge kwaliteit niet vloeiend afgespeeld konden worden. De verbeterde hardware in de Tegra 3 kan overweg met 1080p-video met bitrates tot 40MBps. Ook het high-profile van de h264-codec is geen probleem meer."
Via flash kan de Prime overweg met 1080p http://youtu.be/BHDJLQsLNco reviewer heeft alleen een niet al te snelle verbinding.
Voor zover bekend kon de tegra3 fatsoenlijk high profile 1080p afspelen maar zonder hand on ervaring durf ik dat niet met zekerheid te zeggen.
Ik zou ook nog wachten tot dit daadwerkelijk wordt getest... Normaal gezien zou hij het wel moeten kunnen maar je weet nooit...
Toch heb ik nog 1 vraag:

Wat is de clockspeed van de tegra 3 die hier in zit?
Normaal: max. 1.3Ghz met 4 cores actief
Normaal: max. 1.4Ghz met 1 core actief

Balance: max. 1.2Ghz met 1-4 cores actief

Power Save: lager dan 1.2Ghz met 1 core actief, nog lager met meer cores actief
+ scherm helderheid wordt verlaagd.
Kijk daar was ik benieuwd naar! Danku
1.4 ghz (kan teruggeklokt worden voor batterij)
Erg voorbarige conclusie, helemaal met dat accu verhaal: veel te positieve review. Het lijkt wel of er geen negatieve conclusie getrokken mag worden?!
Grootste minpunt is toch wel de prijs, veel te duur! Met 600 euro voor de goedkoopste uitvoering. Dat is veel te veel geld voor een instappertje. Verwachting is dat met de iPad 3 Apple bijzonder agressieve prijzen zal gaan hanteren en dat het stukken goedkoper kan.

Ik wacht mooi tot de iPad 3 verschijnt in maart om pas dan conclusies te trekken.
Duur?, in vergelijking met de Ipad2 kost de 32gb variant van de prime slechts §40 meer, krijg je wel een multifunctioneel dock erbij.
http://tweakers.net/price...le-ipad-2-32gb-wi-fi.html

En qua 'instappertje' heeft Asus de Transformer 1, deze was deze week §333 bij de MM.

[Reactie gewijzigd door mjkmobI op 6 januari 2012 18:27]

ik was van plan om de transformer te kopen maar ik vind de voordelen van de prime behoorlijk opwegen tegen de (nu dan) §167 meer, want dan moet je de dock er nog bij kopen. Met andere woorden, ik vind de Transformer 1 nu juist duur in vergelijking met de prime
Waarom zou apple met de iPad 3 agressieve prijzen hanteren? Heb je dit uit je duim gezogen? Apple doet dit niet zo gauw hoor...
Wat waarschijnlijk gaat gebeuren is dat Apple de Ipad3 boven de Ipad2 positioneert met een bijpassende prijszetting. En de Ipad2 in een aantal beperkte variaties blijft hanteren. Een beetje hetzelfde als met de Iphone4 vs 4s.
Tja, het beste, dat is een understatement wanneer ze een GPS functionaliteit inbouwen en oh, de metalen behuizing beÔnvloed de werking ervan. Want hoe zit dat dan met WiFi? Waarom heeft WiFi geen last van de metalen behuizing?

De GPS probleem lijkt wel het antena-gate van iPhone 4. Wel frappant dat Asus zijn GPS module als crappy beschouwen om de fout van de metalen behuizing te verdoezelen. Dus wat voor meer crappy hardware hebben ze erin gestopt zodat ze later hierop kunnen terug vallen?

Jammer dat hier niet aangedacht is, eigenlijk wel dom van Asus. Mede door deze fout kan deze tablet nooit het beste zijn, vindt ik (net als de meening van de reviewer). Bij de iPad hebben ze dit opgelost door de ontvangers achter het Apple logo te plaatsen, wat niet van metaal is. Dan heeft Asusntoch slecht afgekeken. Samsung knet dit probleem niet, omdat hun behuizing van kunstof is.

Jammer, leek mij een mooie tablet. Ik wacht wel op wat de concurenten doen. Ook is de prijs van 599.- aan de hoge kant voor een systeem erbij. Want het blijft en het is geen PC!

450 euro, max wat ik zou willen uitgeven, dat is wat je voor een iPad betaald.

Jammer dat de reviewer niet wachte totdat ICS uitkwam. Ook ik zie geen nut van deze review, over een paar weken weer een review.

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 7 januari 2012 03:06]

Het lijkt wel antennagate? Overdrijven is ook een kunst.
Antennagate ging om een fout in het ontwerp van de iPhone waardoor je, als je je vingers op een bepaalde plek op de zijkant had (en dat gebeurde bij normaal vasthouden) geen bereik had, terwijl dit toch de essentie van een mobiele telefoon is. Dit gaat om GPS op een tablet, een secundaire functionaliteit die je -zoals ze in de review al zeggen- niet belachelijk vaak gebruikt.
Dit maakt het overigens niet oke, maar het lijkt mij een stuk minder vervelend.

Wat prijzen voor tablets betreft:
§449,- voor een iPad2 wifi 16GB en §599,- voor een Transformer Prime wifi 32GB met keyboard dock of de wifi 64GB zonder dock. Je vergelijkt een Porsche 911 carrera toch ook niet met een Porsche 911 GT3 RS met extra opties?
Vergelijk het dan met een iPad2 wifi 64GB die §635,- kost en al een tijdje op de markt is.

Ook qua tablets onder de §450,- heb je genoeg keuze als je niet per se een iPad wil. Sony, Samsung en Asus hebben allemaal goeie 10" tablets voor onder de §450,-

Kortom: je verhaal komt nogal matig onderbouwd over.
Er waren genoeg mensen die problemen hadden met hun bereik om Apple tot actie over te laten gaan. Dat was namelijk de reden van die gratis case die je van Apple kreeg als je een iPhone 4 had.

Ondertussen hebben ze de productiewijze aangepast en is het probleem opgelost, maar dat betekent niet dat probleem nooit heeft bestaan.
Bijna overal waar de iPad voorkomt in de test is deze vele malen sneller dan de Android tablets. Ligt dit aan de efficientie van de software, aan de development frameworks of aan de hardware? Deze hardware is nieuwer en zou toch mee moeten kunnen komen met hardware die al weer bijna een jaar oud is?
Apple ontwerpt software en hardware samen en dat voordeel zie je dus nu goed terug. De "oude" iPad 2 weet zich nog goed staande te houden en deelt een pak slaag(2x zo snel zie: GL benhmarks) uit als het gaat om GPU benchmarks.
Google is goed op weg om dit euvel op te lossen, zie bijvoorbeeld ICS voor de smartphones. Hopelijk weten ze ook de tablets te ondersteunen zodat de de echte potentie van de hardware aangesproken kan worden. Toch denk ik dat Apple dit jaar met de iPad3 de performance crown verder zal uitbouwen.
Alle waar is naar zijn geld. Voor 100 euro meer had er in de Prime (onder andere) ook een dijk van een GPU gestopt kunnen worden. De vraag is niet of die benchmarks iets zeggen, maar hoe vaak en in hoeverre je in praktijk van zo'n GPU gebruik zal maken. Voor fullscreen weergave van games of 1080P video is het kennelijk niet zondermeer nodig met dit soort resoluties.
Tegra 3 heeft is van nvidia... een bedrijf komende van de graphics wereld, dat ZOU een dijk van een gpu moeten zijn, vind het raar dat juist zij het afleggen tegen apple :-S.
Ze leggen het ook niet echt af tegen Apple, die maakt die GPU's niet maar tegen PowerVR: http://en.wikipedia.org/wiki/PowerVR

Maargoed wat ik zo zie is de Tegra 3 krachtig genoeg, dat er snellere zijn is leuk maar voor de gem. consument helemaal niet boeiend ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 januari 2012 22:34]

Sterker nog, Apple gebruikt een variant van de GPU die in de PlayStation Vita zit. Het zou me niet verbazen dat die ontzettend sterke GPU oorspronkelijk niet helemaal de bedoeling was van Apple.

Vorig jaar, nog voordat de iPad 2 werd aangekondigd, gingen er al vele geruchten rond over dat de iPad 2 een retina display zou hebben. Deze geruchten kwamen ook uit betrouwbare bronnen, en pas een maand of twee, drie voor de aankondiging van de iPad 2 kwamen er berichten dat de iPad 2 geen retina display zou hebben vanwege productieproblemen.

Het zou me niet verbazen als de A5 chip, met de ontzettend sterke GPU (in vergelijking met de competitie), toen al af was en dat Apple dacht dat het weghalen van deze GPU uit de A5 chip alleen maar tijd zou kosten en dus besloot om de versterkte GPU er maar in te houden.

Kortom: het zou me helemaal niet verbazen als die sterkere GPU eigenlijk bedoeld was voor een scherm met vier keer zo veel pixels.
En daarom stoppen ze diezelfde cpu in de Iphone 4S, die een lagere schermresolutie heeft...
Jouw verhaal gaat dus niet op. Bovendien is een 'retina' display een marketingwoordje. Het ding bestaat niet eens echt. Het gaat puur om de schermresolutie en pixeldichtheid.
Sinds 2010 krijgt de iPhone al dezelfde chip als de iPad. Waarom zouden ze alle grafische kracht uit de A5 chip voor de iPhone slopen als de chip zelf al geproduceerd wordt en goed blijkt te werken? Kost alleen maar extra geld.

Met retina display bedoel ik een scherm met een hoge pixeldichtheid dankzij de hoge resolutie op een klein oppervlak.

Mijn verhaal gaat dus net zo goed op. Ik heb dan ook geen idee waarom ik hiervoor "off-topic" krijg en jij jij met drie regels "informatief", waarbij je de eerste regel niet eens toelicht.
Waarom 2 verschillende CPU's gaan maken als het ook met 1 kan? De kosten van de redesign, testen, en houden van twee voorraden/supply chains zullen niet opwegen tegen de kleine winst in silicium oppervlak.
ICS zal niets aan de GL Benchmarks doen, maar er wel voor zorgen dat de tablet sneller aanvoelt (hardware acceleratie voor 2D wat iOS en WiMo al hebben).

GL Benchmark is geen geweldige test, de test is al zeer verouderd en werkt met oude OpenGL functies. De GPU in de iPad 2 en iPhone 4S (SGX543MP2) is snel, maar best verouderd (2007*) vergeleken met die in de Tegra 3. Als er een nieuwere benchmark gemaakt zou worden die meer met shaders doet, dan zou de Tegra 3 wel eens beter kunnen scoren.

De enige andere test waar de iPad echt beter scoort is het laden van de frontpage, maar zoals in het artikel staat, dit lijkt een beperking in Android 3.x, hopelijk is dit opgelost in 4.x
Daarnaast is het maar de vraag in hoeverre je het echt merkt dat verschil, deze scores zijn natuurlijk onder ideale omstandigheden, en zelfs een PC doet er soms langer als dat over om de frontpage te laden.


*Het SGX543MPx ontwerp is van 2009 maar het originele ontwerp, de 540 is van 2007 en ondersteund OpenGL ES 2.1

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 7 januari 2012 22:34]

Inderdaad, ik wilde eigenlijk mijn ipad 2 verkopen en deze ervoor halen. Maar dat heeft weinig nut zo te zien.

Dan maar beter wachten op de ipad 3. (ben geen apple fan en wilde daarom een android, maar begin nu toch te twijfelen...)

[Reactie gewijzigd door D-TECH op 6 januari 2012 16:23]

Ben ik toch niet helemaal met je eens. Vind persoonlijk het dock dermate veel waarde toevoegen dat het de functionaliteit van de Ipad 2 voorbij streeft. Hierbij denk ik aan volwaardig toetsenbord, usb, extra accu & sd kaart.
volwaardig toetsenbord kan ook bij de iPad. Je hebt genoeg bluetooth toetsenbordjes die je kunt gebruiken met de ipad.
De magic mouse werkt perfect met mijn SGS2 of een Android tablet. Maar niet met de iPhone of iPad... :'(

Majha file transfer werkt vanaf Android naar mijn iMac ook goed en met een iPhone werkt dat gewoon niet eens... :'(

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 7 januari 2012 18:44]

Jailbreaken die hap, alle softwarematige tekortkomingen/beperkingen kan je makkelijk fixen
Wouw maar het gaat hem om het totaalpakketje en je hebt natuurlijk een veel beter beschermd scherm met een transformer, hebt geen extra accu moet voor USB weer eeen ander verloopje gebruiken en dat kan niet gelijk met een sdkaart die ook een eigen verloopje nodig heeft...

Tevens werkt dat niet zo geweldig als een transformer (prime) met een tobo waar trouwens ook gewoon een mousepad hebt met aanwijzer, zodat de tablet + tobo als 1 geheel ipv 2 losse delen :)
de combinatie transformer+dock toetsenbord is veel mobieler dan de combinatie ipad+bluetooth toetsenbord
Ja dat kan ook al eeuwen met je android telefoon....
Let op dat er veel benchmarks zijn waar de iPad2 niet opgenomen is. Er komt een ongemakkelijk gevoel bij me op dat de benchmarks waar de iPad2 slecht scoort zijn weggelaten. Ik weet het niet, maar ik ben dit niet van Tweakers gewend; hierdoor wordt de review subjectief.
Dat komt gewoon simpelweg omdat die bepaalde tools niet beschikbaar zijn voor de Ipad 2. Zie ook andere reviews van (andere Android) tablets op het web.
Meer "power" is leuk, maar als het over the top is, wat heb je er dan aan? Met andere woorden, als je alles kan draaien op deze tablet, waarom dan niet overstappen? Ik weet dat het geheel aan persoonlijke voorkeuren en het gebruik ligt, maar tot nu toe ben ik geen games tegengekomen welke meer "power" nodig hebben en ook HD video wordt op deze tablet vlekkeloos afgespeeld.
Mogelijk gaan de eisen v.w.b. de GPU/CPU hoger liggen bij opkomende games, maar ik denk dat je dan wel weer een hele tijd verder bent.

Zoals ze bij apple altijd zeggen, specs zijn niet alles, zeker niet als je ze niet gebruikt.
Wat bied jou ipad2 (of in de toekomst 3) meer dan een Android tablet?

Ik begrijp het wanneer je hem gebruikt voor 1 of 2 apps en browsen maar wanneer je wat meer met bestanden, media en dat soort zaken gaat werken krijg ik altijd hoofdpijn van het gedoe wat je met iOS allemaal moet doen

Ik wacht persoonlijk liever op de opvolger van de prime... puur omdat mijn transformer nog prima werkt (en het beste wordt bijgehouden vergeleken met al de iOS of Android apparaten wat ik heb gezien/gehad). Maar toch zou ik wat extra power willen hebben om bepaalde media goed te kunnen afspelen (mkv's haperen nog wel eens). Mjaah dat is een bekend gebrek van de Tegra2 natuurlijk

Maar ja gewoon uit interesse hoor, verder wil ik geen flame war beginnen

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 6 januari 2012 17:17]

Natuurlijk kan de vraag ook andersom gesteld worden: wat biedt een Android tablet meer dan de iPad 2?

Iedereen kan hier anders op antwoorden en feit is gewoon dat dit voor iedereen anders is. Als je even puur naar het browsen kijkt, dan zou je kunnen zeggen dat de iPad 2 geschikter is voor iemand... al gaat het maar om een paar tienden van een seconde.

Voor een ander zal het weer Android zijn, want die persoon wil bijvoorbeeld het apparaat heel erg persoonlijk maken door er een hele eigen stijl en thema op te zetten.

Voor weer een ander zal het weer iOS zijn, omdat die persoon misschien nog lang toekomstige software updates wilt hebben.

Aan jouw post te zien, neig jij heel sterk naar Android (vandaar ook de vraag "wat biedt jouw iPad 2 meer dan een Android tablet?"). Als de situatie echter omgekeerd was, had je waarschijnlijk iets gezegd van "wat biedt jouw Android tablet meer dan een iPad 2?"

Het lijkt mij geen stom idee om even te wachten op bijvoorbeeld de iPad 3. Rond CES 2012 zullen er waarschijnlijk ook weer een hoop nieuwe tablets worden aangekondigd en daar komt de komende maanden dan meer info over uit. Zodra de iPad 3 is aangekondigd weten we wel ongeveer hoe de 'line-up' van tablets er dit jaar uitziet en kan je ze gaan vergelijken. :)
Het ligt er gewoon aan welke smartphone je hebt.

Ik gebruik al asinds het eerste model de iPHone en een tablet komt er zeker, en ik weet ook dat het een iPad gaat worden.
Maar dat is ook logisch!!

Als je tevreden bent over het platform dan blijf je daarbij. Zeker als de integratie perfect is.

Zo zal dat bij Android ook zo zijn.
Als dat de reden zou zijn om over te stappen dan zou ik nog even wachten op een iPad 3. Die krijgt als je de geruchten mag geloven een (meer dan) full HD scherm.
Overigens heeft de iPad 2 ook geen enkele moeite met HD video.

[Reactie gewijzigd door SiliconError op 7 januari 2012 20:47]

Alleen moet je ze omzetten of streamen.
Hier net hetzelfde, even de kat uit de boom kijken tot de derde generatie iPad verschijnt :)
Ik vermoed dat dat met opengl optimalisaties te maken heeft in android 3.x (of het gebrek daaraan), en natuurlijk moeten er meer pixels gerenderd worden op android tablets vanwege de hogere resolutie.

De vraag is of het wat uitmaakt voor 3d applicaties (vooral games),voor de rest zijn deze tablets sneller.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 6 januari 2012 19:40]

Het zal grotendeels aan de software liggen.

iOS is al een stuk langer in ontwikkeling en verschilt erg veel fronten van Android. Het is in zekere beperkter op gebied van menu's, widgets en multi-tasking, maar werkt daardoor ook sneller en naadlozer.
Ook wordt het samen met de hardware min of meer door Apple zelf gemaakt*, wat voor een betere samenwerking tussen de hard- en software zorgt.

*Er zijn natuurlijk andere fabrikanten die de hardware produceren, maar iOS en de hardware worden 100% op elkaar afgestemd doordat Apple beide vlakken verzorgt.

Ik vraag me af waarom twee mensen mij ongewenst modereren. Wat zeg ik dat zo vervelend is? Of was het mijn opmerking over Apple als reactie op hiostu?

[Reactie gewijzigd door Framoes op 7 januari 2012 19:16]

Mwah, naadlozer kan ik niet zeggen. Als er vaak ergens standaard software op crashed is het wel op mijn iPad. Safari en de Youtube app klappen er meerdere keren per dag uit.
Dat kan ik alleen maar beamen. De iPad van mijn broertje, de iPad 2 van mijn stiefvader (Apple adept, heeft de eerste naar mijn broertje doorgeschoven) en de iPad 2 van mijn schoonvader hebben regelmatig vastlopers of ronduit traag werkende Apps. De pads werken verder prima hoor, ik ben heel nuchter met dat soort dingen, maar ze zijn gewoon niet zo vlekkeloos, naadloos of hoe Apple adepten (en Apple zelf) het ook noemen. Ja, in iOS zelf zit een fijne, hardwarematige versnelling van de GUI en dat zorgt dat het swipen en het bladeren vlot aanvoelt. Maar als je daar langs kunt kijken, is de iPad helemaal niet sneller dan de concurrentie, zoals de Transformer of de Galaxy Tab, en al helemaal niet stabieler.

Elk OS heeft zijn voor- en nadelen, maar dat mag intussen wel duidelijk zijn toch?
Grappig om ook eens de andere kant te horen. De meeste Apple-gebruikers die ik spreek, doen alsof iOS perfect is en altijd perfect werkt.
OffTopic: Ik denk dat het belangrijk is om aan deze APple gebruikers te vragen wat ze daar precies mee bedoelen. Nu vergelijk je een iPad gebruiker met een Apple gebruiker deze deze ervaring misschien deelt omdat ze vroeger met windows gewerkt hebben?

Ikzelf zie dat Safari op iPad wat onstabieler is dan Safari op een iMac, maar een iPad is zo snel dat het me eigenlijk niet echt interesseert als het crashend, je kunt het direct weer opstarten.

On Topic: Zelf snap ik niet zo wat je nu met een extra toetsenbord moet met een tablet. Een tablet is juist bedoel om mee te nemen, zonder allerhande poespas. Zelf type ik zo nu een dan een mailtje op een iPad, en mis ik een extern toetsenbord zeker niet. Let wel, ik zie een iPad niet als een vervanger van mijn desktop, meer om mobiel te kunnen zijn, en toch te kunnen surfen en mijn mail in de gaten te houden, zoals op mijn laatste vakantie. Ik zie een iPad zeker niet voor het 'zware' werk.

Als ik deze prima zo bekijk, dan is het zeker een tablet wat mensen in overweging moeten nemen omdat dit een tablet is die zich goed kan meten met een ipad (wat toch zo'n beetje de standaard is onder de tablets). Wel jammer dat de prijs toch nog wel redelijk hoog is, en zoals al is aangegeven, jammer dat er geen 16 en 32Gb varianten zijn zonder doch.
Lekkere hardware, maar Android is echt niet volwassen genoeg. Ze zouden voor tablets eigenlijk hetzelfde model als PC's moeten gaan introduceren, Google levert het OS en dat mag je er wel bijleveren maar niets aanpassen. Dan kan Google updates voor alle toestellen blijven leveren en heeft ieder Android toestel dezelfde versie.
en dan zouden de fabrikanten zich niet van elkaar kunnen onderscheiden, waardoor je dezelfde problemen hebt als op de tv markt. bij pc's en laptop kan je nog varieren, bouwkwaliteit, formfactor, energieverbruik, design, gaming, multimedia, business, thuis gebruik, ...
En moet dat dan? Op de desktopmarkt heb je dat toch ook niet?
op de desktop markt heb je toch redelijk veel variatie, in formfactor en in prestaties
Rare vergelijking maak je, want met een tv kan je volgens jou dus niet varieren, bouwkwaliteit, formfactor, energieverbruik, design, gaming, multimedia, business, thuis gebruik?
toch minder als bij computers, de smart tv's en 3d tv's brengen daar nu wel wat verandering aan
Hier ben ik het wel mee eens. Als je kijkt naar een ipad 2 in vergelijking met de Androidtablet is toch wel de beleving tijdens het werken. Op een ipad werkt alles vloeiend zonder schokken of haperen. Alles werkt zoals bedoeld en vrijwel alles zit op de juiste plek. Er zijn daarnaast ook veel meer native tablet applicaties op een ipad (een geschaalde applicatie ziet er ook op de ipad niet uit).
Wat de fabrikanten moeten doen is wat meer aan de softwarekant doen ipv steeds maar meer cpu/gpu power er tegenaan gooien. Performanceproblemen worden namelijk vaker in de software opgelost dan er dom ijzer tegenaan te gooien.
Ik vind dat Google er een zooitje van maakt. Android 3.1/3.2 zou destijds speciaal voor tablet gemaakt worden. Nu blijkt het (wederom) een haastklus. Geldt dit ook voor 4.0? Daar bovenop komen nog de problemen met de regels omtrent updates (korte levensduur van softwareondersteuning voor een android device).
Google komt m.i. niet erg betrouwbaar over als OS leverancier. Google werkt veel te adhoc en reactief. Zolang dit niet structureel goed wordt opgelost door Google blijft het behelpen met Android. In de review staan hier weer verschillende voorbeelden van.
Mijn ipad 1 schokt nog regelmatig, android is een stuk later op de markt gekomen en heeft al bijna alle achterstand ingehaald, de keuzevrijheid maakt het een stuk gebruiksvriendelijker (en breder inzetbaar), het is dat ik niet echt een goed excuus kan vinden om mn ipad te vervangen zolang deze nog werkt maar mn volgende tablet wordt zeker geen ipad meer.
Toch ben ik bang dat Android de Windows van mobile OS'en word. Het is 'goed genoeg', maar nooit goed. Google hoeft er dan met hun marktaandeel ook niet meer hard aan te werken, en hoewel Apple beter hun best doet voor de developer, kan op een gegeven moment Android ook niet meer genegeerd worden.
Ze hebben net een compleet nieuwe versie van het OS neergezet! Hoezo ze doen er niet veel meer aan??!!?
Jammer, weer geen iPad killer. Het lukt andere fabrikanten zo te lezen nog steeds niet om de algehele gebruikservaring van de Apple tablet te overrulen. En apple gaat hier over een maandje of wat met een A6 quad-core nog weer eens flink overheen.

Ben zelf al 20 jaar een Apple gebruiker, maar de huidige dominantie van mijn favoriete merk vind ik geen goed teken voor een gezond technologie ecosysteem.
"Ik vind dat Google er een zooitje van maakt"
Dat is jouw persoonlijke beleving waarschijnlijk omdat je een launcher met wat ikoontjes gewend bent als OS. Geloof me in mijn ogen is iOS boooooooooooring.

De dingen die jij over Google roept slaan echt helemaal nergens op. Android is Open Source en als zodanig levert Google. De fabrikanten pakken dit op. Maar ook verschillen onafhankelijke partijen leveren Custom Roms voor verschillende hardware.
Behelpen met Android? heheheh, asjebelieft zeg verdiep je eerst eens ergens in voor je wat blaat.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True