Inleiding
De Viera VT20 van Panasonic was de eerste 3d-plasma-tv die in Nederland werd uitgebracht - en als Samsungs C7700-lcd-tv er niet was geweest, zou Panasonic ook de eerste 3d-tv op zijn naam hebben staan. De VT20 was onder meer uitgerust met een nieuw plasmapaneel met sneller uitdovende fosfors en een zogeheten 'Louvre'-filter tegen reflecties in het vertikale vlak en een dieper zwart.
De 50"-versie van de VT20 kreeg een adviesprijs van ongeveer 2500 euro. De Samsung-tv was daarmee wel goedkoper, maar daar stond tegenover dat Panasonic twee 3d-brillen met een winkelwaarde van rond de 250 euro meeleverde. In de loop van 2010 kwamen ook concurrenten als Sony en LG met 3d-tv's op de proppen en vond Panasonic het tijd om zijn assortiment van 3d-plasma's uit te breiden. Als eerste werd de Viera GT20 uitgebracht. Dit toestel, te koop met schermdiameters vanaf 42", was in tegenstelling tot de VT20 voorzien van realtime 2d-naar-3d-conversie.
Op de CES 2011 kondigde Panasonic opvolgers de VT20 en de GT20 aan. Naast de Viera GT30 en VT30 introduceerde het Japanse bedrijf een 3d-variant van zijn S-plasma-serie en kondigde het zijn eerste 3d-lcd-tv aan, de Viera DT30.
In dit artikel bekijken we de nieuwe tv's, de nieuwe Viera Connect-iptv-dienst en de Viera Tablet. Verder werpen we een blik op Panasonics Amerikaanse 3D Innovation Center, dat begin januari officieel werd geopend.

Viera VT30
Nieuw paneel
Het nieuwe topmodel uit Panasonics plasma-tv-lijn is de Viera VT30. Het toestel is onder andere uitgerust met het nieuwe Infinite Black Pro 2-paneel. Dit paneel heeft een verbeterd 'louvre-filter' voor betere zwartwaarden. Dit filter laat vijf procent minder licht door dan dat van de GT30, de ST30 en de VT20. Verder heeft Panasonic naar eigen zeggen de pwm-ruis teruggedrongen door een verlaging van de pre-discharge-spanning, waarmee het fosfor gereed voor ontbranding wordt gemaakt. Ook een vermindering van de pwm-ruis, die soms van dichtbij te zien is als willekeurig oplichtende groene pixels, is goed voor de zwartweergave.
Glazen toplaag
Gebruikte Panasonic bij de Viera VT20 nog een koperkleurige plastic bezel, bij de VT30 heeft het Japanse bedrijf gekozen voor een glazen toplaag met daaronder het paneel en de zwarte bezels. De tv is rondom voorzien van een metalen rand.
Het gebruik van een glazen toplaag is verrassend. Vorig jaar maakten tv-fabrikanten als LG, Sony en Sharp allemaal gebruik van een extra glaslaag aan de voorkant voor een strakke afwerking, maar inmiddels is Sharp daar bij zijn 2011-tv-lijn weer van afgestapt. Een glazen toplaag kan door reflecties het contrast van het beeld verminderen. Door de glasplaat zag de zwarte bezel er onder een hoek bovendien een beetje grijzig uit, wat wij minder mooi vonden.
Behuizing
Panasonic heeft de VT30 dunner gemaakt. Hoewel de tv nog niet zo plat is als de Viera Z1, is het verschil met de VT20 aanzienlijk. Wel is de onderkant breder gehouden om ruimte voor de speakers te maken.
Die speakers zijn naar voren gericht voor een directer geluid. Panasonic heeft hiervoor een smalle rand onderaan de tv toegevoegd. Geluid dat recht naar voren wordt gestraald heeft in het algemeen een prettiger klank dan het indirecte geluid van naar beneden gerichte speakers, zoals we die bij de VT20 en bij bijna elke andere platte tv aantreffen.
We hebben kort kunnen luisteren naar spraak op de VT30 en kregen een positieve indruk. Voor de filmfanaten die al een audiosysteem met bijbehorende speakers hebben, zal de speakerconfiguratie van de VT30 van minder belang zijn.
Aansluitingen
In tegenstelling tot bij veel andere fabrikanten konden we op de CES bij Panasonic een blik werpen op de aansluitingen aan de achterkant van de toestellen. Deze wijzen nu allemaal naar de zijkant of naar beneden. Dat is een verbetering ten opzichte van de VT20, waarbij de meeste stekkers recht naar achteren wezen.
We zagen onder meer drie usb-poorten, vier hdmi-aansluitingen, een connector voor een breakout-kabel voor component video, een antenne-ingang, een ethernetpoort, een vga-aansluiting en een sd-slot. Ook heeft Panasonic een av-ingang, een rs232-poort en coaxiale s/pdif- en analoge audio-aansluitingen gemonteerd.
Het is nog niet bekend wanneer de Viera VT30 op de markt komt en ook adviesprijzen zijn nog niet vrijgegeven. In de Verenigde Staten zal de tv in ieder geval geleverd worden met een 3d-bril. Op dit moment staan alleen een 55"- en een 65"-versie in de planning, maar in de loop van het jaar worden mogelijk ook kleinere beeldformaten van de tv uitgebracht, net zoals dat het geval was met de VT20.
Helaas levert Panasonic nog geen grotere plasma-tv's voor consumenten. Het moet in dat opzicht lcd-tv's, zoals de nieuwe 70"-tv's van Sharp, voor laten gaan. Panasonic levert wel grotere plasma-displays, waaronder een 85"- en een 103"-versie, maar deze zijn meer gericht op bijvoorbeeld mediaproductiebedrijven.
Viera GT30
Viera ST30
Waar in 2010 de Viera GT20 nog Panasonics goedkoopste 3d-plasma-tv was, heeft het bedrijf in 2011 naast de Viera VT- en GT-tv's ook de ST30 in de aanbieding. Dit is de 3d-variant van de Viera S30-serie.
De Viera ST30 heeft een compleet ander uiterlijk dan de andere 3d-plasma-tv's in Panasonics 2011-line-up. In plaats van de redelijk platte behuizing van de VT30 en de GT30, heeft de ST30 door de optische bolling van de in feite vlakke plastic bezel meer weg van de D25/D28-serie. Ook is de tv ongeveer even diep als de 2010-modellen.
De ST30 heeft hetzelfde Infinite Black 2-paneel als de GT30, en is naast de vier genoemde beeldformaten van die laatste ook te verkrijgen in een 42"- en een 46"-uitvoering. Voor mensen met een krappe beurs en gamers die een groot scherm zoeken, kunnen dat aantrekkelijke opties zijn.
Naast de wat grotere behuizing en de extra beeldformaten heeft de ST30-serie nog een aantal andere verschillen met de VT30 en GT30. Zo heeft de tv maar drie hdmi-poorten en twee usb-aansluitingen. Ook zijn de speakers aan de achterkant naar beneden gericht, en heeft de tv geen THX-certificaat, in tegenstelling tot de GT30 en de VT30. Verder ontbreken ISF-settings voor dag en nacht.
Zowel de VT30, de GT30 als de ST30 hebben de mogelijkheid om via de Viera Viewer en het sd-slot foto's en h.264-filmpjes weer te geven, al dan niet in 3d, en is het mogelijk om via de Skype-app te videobellen. Ook ondersteunen alle drie toestellen dlna.
Vreemd is wel dat geen van de genoemde plasmamodellen is voorzien van een wifi-adapter. Dat is een feature die eigenlijk niet meer mag ontbreken: voor draadloos internet moet nu een wifi-usb-stick worden aangeschaft en moet een usb-slot worden opgeofferd. Ook troffen we op de CES nog geen CI+-slots in de toestellen aan, maar de verwachting is dat deze in de definitieve modellen wel te vinden zullen zijn.
Viera DT30
Viera Connect
Waren de 2010-tv-modellen nog voorzien van het beperkte en besloten Viera Cast-iptv-platform, voor 2011 heeft Panasonic een flinke uitbreiding van het aantal diensten voor zijn online tv-platform aangekondigd. Bovendien is het platform opengesteld voor externe ontwikkelaars. Vanwege de veranderingen heeft Panasonic het iptv-systeem een nieuwe naam gegeven: met 'Viera Connect' moet duidelijk worden dat het platform een sociale-netwerkcomponent heeft.
Op de CES-persconferentie op 5 januari liet Panasonic een aantal nieuwe toepassingen voor Viera Connect zien. Deze toepassingen kunnen worden betaald en gedownload in de Viera Connect Marketplace. Op de stand van Panasonic konden de toepassingen of concepten daarvoor worden bekeken en getest.
Zo toonde het bedrijf de game Asphalt 5 HD van ontwikkelaar Gameloft. Deze arcade-racegame, die met een gamepad wordt gespeeld, is een port van dezelfde titel voor de iPad. De 3d-game kon redelijk vloeiend op de tv worden gespeeld, al was het racemodel zeer elementair, zonder enige vorm van driften of wielspin. De game werd beeldvullend gespeeld, maar een resolutie werd niet vrijgegeven. Naast Asphalt 5 HD zal Gameloft ook N.O.V.A. en het kaartspelletje Uno voor Viera Connect uitbrengen. Verwacht wordt dat deze games later in het jaar beschikbaar zijn.
Op de CES werd ook aandacht besteed aan sport en gezondheid. Zo werd een sensorarmband met de bijbehorende software van Bodymedia gedemonstreerd. Met deze armband kunnen realtime gegevens over de lichamelijke activiteit getoond worden, zoals verbruikte calorieën, de hartslag en het aantal stappen op een loopband. Ook werd een weegschaal getoond die verbinding kan leggen met de Bodymedia-app en zo onder meer het gewicht, het vetpercentage en de body mass index kan vastleggen.
Daarnaast kunnen de nieuwe hdtv's met een optionele webcam via Skype met andere gebruikers videobellen en er moeten nog diverse andere sociale-netwerkprogramma's voor het nieuwe platform verschijnen.
Viera Tablet
3D Innovation Center
Na afloop van de CES vlogen we op uitnodiging van Panasonic door naar Los Angeles voor een korte kennismaking met het nieuwe 3D Innovation Center. Dit is een onderdeel van het Panasonic Hollywood Laboratory, afgekort PHL, dat vlakbij Universal Studios is gevestigd.
Het centrum is opgericht om de productie van 3d-content in Hollywood te bevorderen door onder meer intensief contact met filmmaatschappijen en regisseurs te onderhouden. Tevens heeft het een promotionele functie.
In de PHL worden onder meer codecs en av-tools ontwikkeld die door de divisie consumentenelektronica in het Japanse hoofdkwartier Panasonic kunnen worden toegepast. De PHL was volgens Panasonic verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de mpeg-4 avc 'high profile'-codec die door de blu-ray-organisatie is overgenomen.
Het PHL-complex verzorgt verder onder meer de authoring, mastering en kwaliteitscontrole van films. Onder meer de bioscoopfilm(series) Die Hard, Pirates of the Caribbean, Kill Bill en The League of Extraordinary Gentlemen zijn door PHL omgezet naar blu-ray. Ook Avatar is door de PHL overgezet naar blu-ray en 3d-blu-ray.

Het 3D Innovation Center is in januari 2011 officieel geopend, maar is al sinds september 2010 operationeel. In 2010 werden ook soortgelijke centra in het Japanse Osaka en het Duitse Wiesbaden geopend. Het is de bedoeling dat de drie gaan samenwerken zodat per regio de juiste keuzes voor productontwikkeling genomen kunnen worden.
Het 3D Innovation Center in LA beschikt over een gigantisch 380"-projectiescherm, waarop 3d-content in full hd vertoond kan worden. In tegenstelling tot bioscoopprojectieschermen, die kleine gaatjes voor het doorlaten van het geluid van de speakers achter het scherm bevatten, is het scherm in het 3D Innovation Center volledig dicht zodat elke pixel goed bekeken kan worden.
Om het verschil te demonstreren tussen het ongecomprimeerde Digital Cinema-formaat en gecomprimeerde blu-ray-content kan het beeld diagonaal in tweeën worden gedeeld: linksboven wordt dan het Digital Cinema-formaat getoond, terwijl rechtsonder de blu-ray-versie te zien is. Hoewel het onderscheid van een afstandje maar moeilijk te zien is, kunnen de verschillen zo pixel voor pixel worden doorgenomen. Regisseurs en technici kunnen zo beslissen welke wijzigingen moeten worden genomen om het gewenste eindresultaat te bewerkstelligen.

Regisseur James Cameron, waarmee Panasonic al lang samenwerkt, heeft op deze wijze de omzetting van de 3d-film Avatar voor 3d-blu-ray uitgevoerd. Op de website van Panasonic zijn onder meer instellingen voor Panasonic-hdtv's geplaatst, waarmee volgens Cameron het originele beeld zo goed mogelijk wordt weergegeven. Opmerkelijk was wel dat een professioneel 103"-plasmascherm dat in een naastgelegen ruimte stond, veel kleurrijker oogde dan het projectiescherm.
Vervolgens werd een demonstratie gegeven van een professionele maar compacte 3d-camcorder. Deze camera kan bij filmopnames op plaatsen komen waar een conventionele 3d-rig te groot voor is. Voor het screenen van 3d-beelden op locatie wordt meestal een zogeheten 3d-field-monitor meegenomen, omdat de grote plasmaschermen zich niet best laten meeslepen.
Tot slot werd nog een rondleiding gegeven door de afdeling die verantwoordelijk is voor authoring en mastering van 3d-films. Een 3d-film, die op twee banden, een harde schijf of via het internet kan worden aangeleverd, wordt hier 'opgeschoond' en gecomprimeerd tot een 3d-blu-ray-masterschijf. Deze wordt op verschillende blu-ray-spelers getest. Tijdens de rondleiding waren alleen Panasonic-spelers te zien, maar de kwaliteits- en compatibiliteitscontroles worden ook op spelers van andere merken uitgevoerd. De bewerkte film wordt vervolgens met zaken als het commentaar van de regisseur, bloopers en andere extra content op een masterschijf gezet en naar de klant verzonden. Die kan de master zonder verdere bewerking laten dupliceren, waarna de kopieën netjes verpakt naar distributeurs en winkels over de hele wereld worden verstuurd.
