Panasonics tv-lijn voor 2011 krijgt UPC-certificering - update

De nieuwe tv-lijn voor 2011 van Panasonic is gecertificeerd voor UPC's CI+module. Hierdoor kunnen klanten zonder mediabox digitale tv-zenders van UPC ontvangen, maar geen interactieve tv gebruiken. Eerder had Ziggo de tv's al gecertificeerd.

Volgens Panasonic heeft UPC de volgende plasma-tv-series met CI+-ondersteuning goedgekeurd: VT30, GT30, ST30, G30, S30, U30 en C3. Ook de nieuwe lcd-tv-series DT35, DT30, D30, E30, E3, U3 en C3 zijn gecertificeerd voor het UPC-netwerk. De nieuwe tv-line-up voor 2011 van Panasonic kreeg eerder al het groene licht van Ziggo. De nieuwe tv's van Sony hebben ook een UPC-certificering gekregen.

UPC gaat op 26 april van start met het aanbieden van CI+-abonnementen. Vanaf die datum kunnen klanten van de kabelaar de CI+-module bestellen. Klanten krijgen deze module in bruikleen. UPC biedt twee CI+-abonnementen aan. Voor 5 euro per maand boven op het normale tarief voor kabeltelevisie krijgt de klant 50 zenders, terwijl abonnees voor 10 euro extra per maand 90 zenders krijgen.

Hoewel met de CI+-module alle digitale tv-zenders ontvangen kunnen worden, is daarmee niet de volledige functionaliteit van de mediabox te ontsluiten. Volgens UPC is interactieve digitale televisie, waaronder UPC On Demand voor het huren van films en series, en de pauzeerfunctionaliteit, alleen mogelijk in combinatie met een mediabox.

[update 16:04 uur]: UPC meldt dat ook Samsung-tv's met CI+ de UPC-certificatie gekregen hebben. Het betreft in eerste instantie alleen de nieuwe D-serie die begin dit jaar gelanceerd is.

Door Pieter Molenaar

20-04-2011 • 13:06

53 Linkedin

Reacties (53)

53
51
28
2
0
14
Wijzig sortering
Anoniem: 320740
20 april 2011 13:23
Op deze site zijn de modellen te vinden die wel CI+ ondersteuning hebben.

http://www.upc-cablecom.c...fangsgeraete/digicard.htm

Tabblad television sets. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 320740 op 20 april 2011 13:27]

Bedankt voor de link, precies wat ik zocht.
Toch denk ik dat UPC de fout in gaat met dat bruikleen...
Kunnen ze beter gewoon het zelfde gaan doen als dat van ziggo!
Gewoon de ci+ kopen in de winkel.

[Reactie gewijzigd door kevinwalter op 20 april 2011 13:08]

UPC wil namelijk dat je de smartcard alleen in hun ontvangers en CI+ modules kunt stoppen. De smartcards zijn nl. boxlocked. (met een RSA key gekoppeld aan een uniek nummer van de Mediabox of CI+ module).
Hiermee houden ze controle op wat jij kunt opnemen, en hoe lang je de opnames hierna nog kunt afspelen.
Zouden ze dit niet doen, dan zou je de smartcard zo in een DVB-C versie van een Dreambox (of ieder ander open Linux gebaseerde ontvanger) kunnen stoppen en zijn ze meteen alle controle kwijt.
Nou lijkt mij een CI+ module makkelijk uit te lezen voor die boxkey dan het ingewikkelde uitlees verhaal van de mediabox (opsturen naar Polen en dat soort praktijken).

Dus wie weet is die CI+ te kraken en kan ik alsnog die kaart in me CI-module stoppen en vervolgens in me TV steken,
€5,- per maand is ook eigenlijk wel een erg hoge prijs aangezien je een losse CAM al voor €50 kan kopen.
Binnen 10 maanden heb je dat ding dus afbetaald en maakt UPC er flink winst op.
Ik snap niet waarom men niet snapt dat UPC ook geld moet uitgeven aan zenders e.d. Tevens moet het netwerk constant verbeterd worden en dergelijke.

Neemt overigens niet weg dat ze waarschijnlijk alsnog veel winst hierop maken. Maar is naar mijn mening niet meer dan logisch. Niemand die je verplicht om digitale TV te gebruiken.
En wat maakt UPC hier anders in dan bijvoorbeeld een ZIggo?
Die moeten toch ook geld uitgeven aan zenders e.d, tevens moet het netwerk constant verbeterd worden en dergelijke.
Niemand die je verplicht om digitale TV te gebruiken.
Ehm bijna wel hoor.

Ten eerste wil men gaan stoppen met analoge TV... Wanneer is nog niet helemaal duidelijk maar dat het gaat gebeuren lijkt zeker en eerder dan later.

Ten tweede heb je nog steeds geen keuze. Ik kan bijvoorbeeld geen Ziggo abonnement nemen al had ik het graag.

Dus ja, ze dwingen je bijna om digitale TV af te nemen. Of überhaupt geen TV...
UPC biedt twee CI+-abonnementen aan. Voor 5 euro per maand boven op het normale tarief voor kabeltelevisie krijgt de klant 50 zenders, terwijl abonnees voor 10 euro extra per maand 90 zenders krijgen.
De meerprijs is voor zover ik hieruit op kan maken voor digitale televisie en de CI+ module, niet voor de huur van de CI+ module an sich.

Het is dezelfde prijs die je betaalt voor een "normale" media box.
't leuke is dat als je daarover in discussie gaat met de klantenservice, ze het zo ontzettend 'recht' praten voor zichzelf.

De CI+ module, zit net als de mediabox bij de prijs van het abonnement in.
U kunt uw mediabox straks inruilen voor een CI+ module.

Als je dan aangeeft dat je met de CI+ module MINDER kunt dan met de mediabox, maar wel hetzelfde betaald is het antwoord: dat je de CI+ module niet hoeft te nemen en dat het aanbod van zenders bepalend is voor de prijs wat je betaald.

:X |:( Juist ja... en een banaan groeit recht... :S
Dat is ook de gedachte achter een commercieel bedrijf.
Er is nog altijd een verschil tussen winst en buiten proportionele winst wat bijna neigt naar afzetten.
Waarom denk je dat?
In principe koop je een xbox ook in bruikleen.
En hoe kom je daar dan bij? Als je een xbox koopt is 'ie echt van jou hoor.

Dat je niet zomaar zo'n ding mag aanpassen is weer een ander verhaal, maar je hoeft 'm echt niet terug te brengen na gebruik.
Volgens mij mag je 'm wel in de EU aanpassen, maar niet in de VS. Ooit ergens zoiets gelezen. Er was toen ook sprake van daadwerkelijk dat de xbox ook van de koper is en dus alles mee mag doen... hmm, zal 't 's opzoeken.
Omdat op het stuk hardware "Microsoft" staat, betekent niet dat een xbox automatisch onderhevig is aan dezelfde overeenkomst zoals dat wel voor een Windows-licentie geldt.
Anoniem: 392033
20 april 2011 13:15
Ik heb hier een samsung staan met CI+ ondersteuning (LE32B650), maar die is niet gecertificeerd door UPC. Stel ik doe de CI+ module van UPC erin, werkt het dan gewoon niet?
Nee, telkens als je de TV aan zet wordt deze geauthenticeerd, hierbij wordt ook gecheckt of de TV ondersteund wordt door de provider.

Zo werkt het in iedergeval bij Ziggo.

Komt er dus ook op neer dat ik de CI+ module voor Ziggot niet op het UPC netwerk kan gebruiken als ik het zo lees ...
Anoniem: 392033
@mjl20 april 2011 15:24
Ok uiteraard werkt een ziggo CI+ module niet op het UPC netwerk, maar we hadden het ook over de CI+ module van UPC.
Als je tv wel gecertificeerd is door Ziggo met meerdere soorten Irdeto CAM's is de kans wel groot dat een Nagra CI+ CAM zoals UPC ze gaat leveren ook wel werkt. Het gaat in eerste instantie om compabiliteit van zowel de CI+ implementatie in de TV als die in de CAM. De gebruikte encryptie standaard is bijzaak.
Helemaal mee eens, je kunt de Ziggo CI+ module niet voor UPC gebruiken.

Ik had het dan ook niet over de compatibiliteit van de module ten opzichte van de provider, maar van de module ten opzichte van de TV, en de certificering van de TV's

Als je de TV aanzet zal de TV controleren of de CI+ module ondersteund wordt.

Ik ga er niet van uit dat de provider een lijstje klaar heeft staan met gecertificeerde toestellen, en dat elke keer als je je toestel aanzet het merk en model naar de provider wordt gestuurd om te controleren of je tv wel gecertificeerd is, en zo niet het signaal afsluit.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je problemen ondervindt met niet gecertificeerde toestellen, zoals het niet werken van Teletekst en/of EPG.


Maar ik kan het mis hebben.
Zou het niet durven zeggen. ik heb het zelf geprobeerd met mijn CI gecertificeerde tv, maar dat werkte helaas niet.
Zou het niet durven zeggen. ik heb het zelf geprobeerd met mijn CI gecertificeerde tv, maar dat werkte helaas niet.
Je weet dat CI en CI+ niet compatible zijn met elkaar he? Als jij een CI TV hebt, zal die niet (als in: no way, nooit) met een CI+ module werken.
Een gecertificeerd toestel betekend uiteindelijk vaak maar twee dingen,

1) De CI module is getest in de betreffende TV en werkt.
2) De helpdesk van (in dit geval) UPC heeft een trouble shoot tree gekregen van de Importeur/fabrikant, zodat de klant in geval van problemen geholpen kan worden.

Als een TV niet gecertificeerd is, betekent dit niet automatisch dat een CI module niet werkt, het betekend helaas ook niet dat het in alle gevallen wel werkt, en in geval van problemen kan een helpdesk gewoon tegen de klant zeggen dat het toestel geen certificaat heeft, en dus niet geholpen kan worden, puur omdat de student bij die helpdesk lijn ook niet alle systemen van alle TV's uit zijn hoofd kent.
had gehoopt met deze module DTV op mijn mediacenter te kunnen krijgen.
maar als je niet eens mag pauzeren, heeft het weinig toegevoegde waarde.

is DTV op je mediacenter nou teveel gevraagd anno 2011?
kennelijk voor UPC wel.

Ik neem aan dat iedereen die zo'n module koopt, gewoon verwacht dat je mag pauzeren en van de overige diensten gebruik kan maken, je betaald er immers hetzelfde bedrag voor.
Ik denk niet dan iedereen die zo'n ding koopt dat verwacht. Het wordt toch duidelijk vermeld dat het niet mogelijk is te pauzeren, als je het dan nog verwacht heb je niet goed opgelet. Tevens is een mediabox met opnemen , etc wel iets duurder per maand.
En als de TV dat nu wel kan, wordt dat dan geblokkeerd door UPC? Volgens het boekje moet mijn Pana dat kunnen.
CI+ in iets anders dan een tv of een settopbox zal wel nooit gaan werken omdat je daarvoor geen toestemming en licenties voor krijgt als fabrikant.

Men wil zeker weten dat je niet de programma's ongecodeerd op een pc kan krijgen.
@Sondeer

Het kan echter wel, UPC DTV op je mediacenter. Het is alleen erg omslachtig, duur en je loopt ook de nodige risico. Je zou dan door iemand de RSA key uit de EEPROM van je mediabox moeten halen. (zover ik weet kan dit alleen in het buitenland)
Dan heb je de zg. boxkey, hiermee kun je een PC met een Phoenix cardreader of Linux ontvanger (zoals een Dreambox) gebruiken om je kaart te lezen en deze intern op je LAN laten delen met andere Linux ontvangers en HTPC's.

Maar letop, om de EEPROM uit te lezen moet je mediabox geopend worden (en mogelijk ook nodig soldeerwerk), iets wat niet toegestaan is op een huur ontvanger.
Dan is het natuurlijk te hopen dat het met de (PCMCIA) CAM-modules makkelijker is om de RSA key uit te lezen :)
En oudere tv types die niet gecertificeerd zijn werken ook niet?

Zal niet de eerste keer zijn dat UPC zoiets aparts uithaald!
En oudere tv types die niet gecertificeerd zijn werken ook niet?

Zal niet de eerste keer zijn dat UPC zoiets aparts uithaald!
Ze werken als het goed is wel gewoon, alleen hoef je niet bij UPC aan te kloppen als je ondersteuning nodig hebt om 't werkende te krijgen. Niet gecertificeerd = niet ondersteund.

Ook krijg je eventuele firmware updates niet aangeleverd via de kabel, zoals ik met mijn gecertificeerde ziggo decoders wel krijg.

Dus, werken doet 't waarschijnlijk wel, maar het is een stuk meer werk voor jou, met 0,0 garantie dat 't gaat werken en/of blijft werken.
Nou, volgens mij is het toch wel degelijk zo dat je met een niet gecertificeerd toestel simpelweg geen gebruik kan maken van de CI+ module. Dat was toch een van de grote 'voordelen' van CI+ over CI: dat de module en de ontvanger een soort van pairing moeten kunnen maken, en de uitgever van de CI+ module kan bepalen met welke ontvangers dat mogelijk is? Als dat niet zo was zou ik anders ook gewoon mijn eigen DVR met CI+ kunnen kopen en daarmee opnemen, en dat is nu net wat UPC niet wil...

In ieder geval weer leuk dat ze alleen de 2011 serie van Panasonic ondersteunen, ik zou graag dat rotding van UPC de deur uit doen, maarja, mijn 2010 Panasonic is blijkbaar alweer 'te oud' (nog geen half jaar geleden gekocht). |:(

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 20 april 2011 14:59]

Inderdaad. Ik snap al die bedrijven niet. Net alsof iedereen altijd het nieuwste model TV thuis heeft staan.
Ook erg leuk: Ik woon nu in Utrecht waar mijn Panasonic P42S20 het uitstekend doet met CI+ op Ziggo, waarvoor hij ook gecertificeerd is. Binnenkort willen we naar Amsterdam verhuizen en dan kunnen we onze Pana niet meer met CI+ gebruiken? Ik wil geen mediabox! :'(
Heel mooi dat jullie in Nederland digitale TV kunnen kijken zonder proprietary set-top-box!
In Belgie moet je voor digitale TV via cable of telefoonlijn een set-top-box gebruiken van de Telenet of Belgacom, die continu meer dan 10 Watt verstookt (Belgacom 13W in standby, Telenet veel meer naar 't schijnt).
Stekkerblok met uitknop?
Bij ziggo heb je zelfs vrije keuze in je settop boxen, zelfs voor interactieve TV hebben ze keuze uit 2 verschillende decoders van verschillende merken ( 1 van CISCO en 1 van Samsung), en CI+ modules.

Ik zelf gebruik een PVR van Humax,(de 5050c) en dat is helemaal fijn. ik zou er niet aan moeten denken dat ik in UPC gebied zou zitten. (alhoewel ik dan waarschijnlijk aan de schotel was gegaan).
Komt er nu in de Pricewatch ook een optie om TV te zoeken die gecertificeerd zijn voor Ziggo en/of UPC?
Anoniem: 320740
20 april 2011 15:03
Hier alvast een klein voorproefje.
http://www.youtube.com/wa...mls&feature=youtu.be&hd=1
Wel jammer dat On Demand niet werkt met CI+. Gebruik het echt nooit voor films, spelletjes en andere meuk maar wel voor "uitzending gemist".

Hoewel dat bij de media box ook af en toe hapert (bij onze vorige Pace mediabox overigens vele malen vaker dan de vervanger die we nu hebben) is het toch een gemis.

Dus extra energieverslinder, extra afstandsbediening maar wel "uitzending gemist" of alles netjes in de TV maar geen "uitzending gemist". Lastige keuze als je eigenlijk beide wil.
Vind het nog steeds idioot dat mijn G10 geen ondersteuning heeft voor CI+
Tja, die G10 is begin 2009 uitgekomen. En de CI+ standaard (voor zover je daar van kan spreken..) is van begin 2008. En dan zal ik je vertellen dat je van idee tot massaproductie meer dan een jaar nodig hebt voor een nieuwe TV SoC en de meeste tv fabrikanten één chassis per jaar ontwerpen met een halfjaarlijkse update ertussendoor. En meestal is het nieuwe chassis in het najaar beschikbaar.

De eerste tv's die CI+ enabled zijn zijn dus ook pas in het najaar van 2009 op de markt gekomen. Voor CI+ heb je je tv dus helaas een generatie te vroeg gekocht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee