Tv's Philips en LG krijgen UPC CI+-goedkeuring

UPC heeft op zijn site de tv-modellen van Philips en LG bekendgemaakt die via een CI+-module digitale tv van UPC kunnen ontvangen. Eerder al kregen tv's van Panasonic, Sony en Samsung een goedkeuringsstempel.

Panasonic 2011-tv-lineup UPC CI+De lijst met ondersteunde tv's van Philips en LG is te bekijken door op de CI+-pagina van UPC onder het kopje 'UPC gecertificeerde tv's' het tv-merk en een willekeurige toets in te drukken, waarna een uitklapmenu met modellen verschijnt. Van de Philips-modellen hebben alle 2010-modellen met CI+-slot een goedkeuring van UPC gekregen, waaronder de populaire 5605H- en 7605H-series. Ook enkele modellen voor 2011, de 5606H en de 6606H, kunnen via de CI+-huurmodule digitale tv van UPC ontvangen en tonen.

Om de modellen compatibel te maken met UPC CI+, moet wel nog een firmware-update geïnstalleerd worden. Deze is op een usb-stick te zetten die in de tv geplugd wordt. Na het aanzetten begint de installatie van de firmware automatisch. Gebruikers met een Philips-tv uit 2009 vallen buiten de boot.

Ook heeft UPC de lijst met LG-tv's gepubliceerd die op het UPC-netwerk gebruik kunnen maken van de CI+-module. Op deze lijst staan onder meer de ccfl-lcd-modellen vanaf de LD550-serie, de lcd-tv's met led-verlichting vanaf de LE3300-serie en de PK950-plasmaserie. Het toestel dat vreemd genoeg in het lijstje ontbreekt, is de Infinia LX9500, het huidige lcd-topmodel dat in de tweede helft van 2010 uitgebracht werd.

Momenteel ontbreken alleen nog Sharp en Toshiba in de lijst met door UPC goedgekeurde series tv's met CI+-slot. Ziggo heeft de 2010-modellen van Sharp, die een soortgelijke CI+-certificering voor tv-sets hebben, al wel gecertificeerd en volgens woordvoerster Ingrid Helderman is Sharp bezig met de CI+-certificatie voor de 2011-modellen. Het is niet bekend wanneer deze certificering rond is.

Toshiba heeft meer problemen om de CI+-certificering bij beide kabelaars rond te breien, al is men er wel druk mee bezig. "Ik verwacht dat de CI+-certificering voor Ziggo en UPC binnen enkele maanden een feit is. Het betreft de nieuwe modellen die dit jaar in Rome, bij het Toshiba World 2011-event, aangekondigd zijn", aldus Robert Jansen, commercieel directeur van Megami, de importeur van Toshiba-tv's in Nederland.

Door Pieter Molenaar

26-04-2011 • 15:45

66

Reacties (66)

66
66
30
5
0
17
Wijzig sortering
Ik snap er helemaal niets meer van. Iedereen zegt dat je iet met die module kan opnemen. Met de recentere TV's kan je toch opnemen op een externe HD of een stick. Maakt die module het soms onmogelijk ofzo
Een CI+ module kan opnemen onmogelijk maken. De vraag is of UPC die beperking gaat activeren.
Lees maar eens op de forums die over Ziggo en UPC gaan, dan weet je wat er dreigt met die CI+ modules.
ik heb ook een model van 2009, ze promoten er mee , maar bruikbaar hoo maar.. :( :( :(
Philips promoot dat ze CI+ ondersteunen. Niet het feit dat zij alle providers ondersteunen

Met andere woorden, ze ondersteunen de techniek achter het digitale decodeer werk, Ziggo, UPC en andere kabelboeren stellen echter bepaalde eisen en daaraan moet Philips net zoals alle andere tv fabrikanten voldoen willen ze gecertificeerd worden.

Echter wil het niet zeggen dat wanneer je toestel niet CI+ gecertificeerd is, dat het dan niet werkt. Je krijgt dan alleen geen ondersteuning wanneer het in de toekomst mogelijk niet meer zal werken.
Ik heb thuis een Philips 37PFL8404 (2009) staan die ook nooit door de Ziggo certificering heen is gekomen. Ik gebruik al sinds het begin CI+ van ziggo en het werkt zonder problemen!

Dat modellen niet gecertificeerd worden wil niet meteen zeggen dat de provider actief ondersteuning gaat tegenwerken...
Kan je de details van dat kaartje hiervan posten? ik heb zelf XMS (http://xmsnet.nl/support/dvb-c) , maar dat schijnt eigenlijk net als Ziggo te zijn.
Ik heb thuis een Philips 37PFL8404 (2009) staan die ook nooit door de Ziggo certificering heen is gekomen. Ik gebruik al sinds het begin CI+ van ziggo en het werkt zonder problemen!
Allemaal heel mooi, maar het gaat over UPC en die doen en laten heel andere dingen met hun CI+
Gebruikers met een Philips-tv uit 2009 vallen buiten de boot.
Is dit nou een of ander smerig marketingtrucje? Laat ik nou dus nét een model uit 2009 hebben :?

p.s. hoezo is dit offtopic?

[Reactie gewijzigd door Japperrrr op 23 juli 2024 03:22]

Heeft vast te maken met Firmware updates die waarschijnlijk niet meer gemaakt worden. De decodering van UPC is vrij zeldzaam dacht ik, en misschien dat dat er iets mee te maken heeft.
Upc maakt gewoon gebruik van Nagra3 dus totaal niet zeldzaam.
Nee, dat zou niet moeten, de decodering hoort in de CI (+ ) module gedaan te worden.
Wel is het vaak zo dat module fabrikanten zich niet goed aan de standaard houden en dus de tv/ontvanger zich een beetje moet aanpassen.
Dat laatste zal in de firmware zitten.
Ook zal UPC ongetwijfeld eisen hebben gesteld aan hoe en wat je allemaal NIET mag verstellen....ook dat word in de firmware van de tv/ontvanger geregeld.
PaT Moderator Mobile @buzzin26 april 2011 16:08
Mijn ervaring daarmee is dat de kabelaars en producenten hiermee ook extreem aan de veilige kant gaan zitten. Ik kan mij nog een test herinneren van een LG8500. Die was op dat moment NIET Ziggo gecertificeerd. Ik was echter eigenwijs en heb doodleuk de CI+ module er in gestoken (onze lokale kabelaar gebruikt hetzelfde systeem). Et voila, prima mee te werken! Pas veel later kwam het bericht dat de tv door de test heen gekomen was.

Ik woon zelf in een dorp die dit jaar haar gemeentelijke CAI gaat verkopen aan Ziggo, UPC of een derde partij. Ik heb een hekel aan losse decoders en hoop derhalve dat het Ziggo gaat worden. Mijn anderhalf jaar oude KDL-40Z5500 is namelijk volgens de genoemde UPC pagina niet compatible.

Mocht het onverhoopt toch UPC worden in ons dorpje, dan ga ik toch echt een keer proberen of die CI+ module niet wil werken.

Wat ik echter wel ronduit belachelijk vind van UPC is dat ze de modules gaan VERHUREN! Kom op zeg, zo'n kaartje kost 60 tot 80 euro! Zo'n bedrag kunnen de meeste mensen wel ophoesten. Nee, UPC door de bocht. Lekker 5 euro per maand vragen. Na een jaartje gaat de kassa van UPC dus weer lekker rinkelen.

Daarnaast bedenk ik mij nog het volgende, zou een CI+ module en daarnaast een losse decoder (voor de interactieve diensten) gaan werken? Normaal tv kijken via de CI+ en indien gewenst de stroomvretende decoder aan.

Ik heb zo'n vermoeden dat UPC dit soort constructies niet gaat snappen.
Hoezo verhuren, checkm de upc site dan maar, ze vragen geen geld voor de module hoor.

gegroet.
John
Ik heb net gekeken en de CI module wordt als tweede decoder gezien. Je betaald er net zoveel voor als een tweede decoder, de 4 euro dus.

Dus het is wel degelijk huren.

Juist omdat het alleen als een tweede decoder kan, denk ik niet dat storm gaat lopen.
Het interactieve heb je niet nodig, dus het kan mooier zijn om voor die 4 euro de CI module in je tv te doen en de mediabox bv naar de slaapkamer.

@ppaddo. UPC koppelt de smartcard aan je decoder, ik denk niet dat het gaat werken met maar 1 smartcard.
en je digitale tv dienst zelf is gratis zeker ?
Toch is het vreemd, want ik heb ook een 2009 model en die is wel CI+ gecertificeerd voor Ziggo. Of UPC moet weer eens iets anders doen dan de rest van de wereld, of het is inderdaad een marketing truc. Als nieuwe TV's ook een upgrade nodig hebben vermoed ik het eerste. (In elk geval is het alleen meer een extra reden om UPC te boycotten...)
Ach ja, de vraag is wat je nu eigenlijk gaat missen. Geen extra kastje meer tussen muur en tv klinkt handig, maar als ik wikipedia er op na sla dan staat er: Het belangrijkste verschil tussen CI+ en de standaard Common Interface is dat CI+ consumenten beperkingen oplegt bij het opnemen van televisieprogramma's. Dus feitelijk mis je eigenlijk niks.
Tsja, maar als je geen televisieprogramma's opneemt is het missen van een extra kastje misschien wel een groot pluspunt! Zo is het hier ook het geval. :)
eeuh voor de consument zitten er zover ik weer alleen nadelen aan ...

zo kun je geen tv programma's opnemen omdat UPC dat afdwingt, stel dat je het mag opnemen dan kun je bijv. de reclame niet door spoelen. Je krijgt als het ware een model zoals Apple dat opbouwt dat jij een boel dure apparatuur aanschaft en dan UPC straks bepaald wat jij wel en niet met de TV mag doen ......

Mocht je een hekel hebben aan dat kast dan waren er als zat tv's op de markt die dat kastje niet nodig hadden

Hier een aantal filmpjes over de CL+ wel eens waar in het duits maar dat moet voor de meesten geen probleem zijn:

http://www.youtube.com/watch?v=_jPhVNkJgmI

http://www.youtube.com/wa...roR8cN6To&feature=related

Deze ontwikkeling heeft feitelijk alleen maar nadelen voor de consument ....
deze beperkingen zijn nu nog niet mogelijk met de huidige apparatuur, teminste niet bij UPC in tegenstelling wat Buzzin zegt ...


iemand die trouwens in het bezit is van het lijstje eisen voordat deze gecertificeerd wordt, ik ben wel benieuwd welke snowde plannen deze grote maatschappijen aan het makken zijn om meer geld uit de consument te zuigen ....

[Reactie gewijzigd door herbalx op 23 juli 2024 03:22]

Ik vind dat je hierin veel te kort door de bocht gaat met "CI+ heeft alleen nadelen voor de consument".

Benedykt heeft gewoon gelijk. Op het moment dat een consument nu nog tegen z'n wil in een TV met een los kastje heeft en geen belangstelling heeft voor opnemen, dan kan jij op geen enkele manier hard maken dat die betreffende consument met CI+ nadelen zal ondervinden.

Bovendien, de nadelen die je noemt zijn technisch helemaal correct maar, die nadelen gelden nu reeds en worden met de komst van CI+ NIET verergerd!

Op dit moment zit je voor opnemen sowieso al vast aan een kastje van UPC en daarmee kan UPC als ze willen echt precies dezelfde beperkingen opleggen die jij aan CI+ toedicht hoor.

CI+ is eigenlijk gewoon een standaardisering voor de nadelen die UPC al sinds jaar en dag aan haar klanten oplegt door de smartcard te koppelen aan alleen hun eigen settopboxen.
Met hierboven: Ik wil gewoon tv kijken, tijdens de reclame plassen, drinken inschenken en chips pakken, net als analoog, maar dan digitaal :)
Die beperkingen heb je ook al met een UPC ontvanger....dus dat veranderd niet.
Het grootste verschil is dat je dus geen los kastje hebt.

Het grote verschil tussen CI en CI+ is inderdaad de beperkingen die de uitzendmaatschappij en tussenpersonen kunnen opleggen.
CI+ is alleen op de markt gekomen zodat deze partijen allerlei regels konden stellen voor ondersteuning, terwijl er voor CI al van alles en nogwat bestond.
Die beperking heb je niet, aangezien upc dat niet toepast op de mediaboxen, bij ci+ heeft upc van tevoren al gezecht dat opnemen niet mogelijk is met ci+, dus een beperking.
2009? Weet je zeker dat dan een CI+ slot erin zit? Want volgensmij was in 2009 CI+ nog niet "uit" of werd in ieder geval nog niet (veel) toegepast. Het lijkt mij dan ook dat je een CI slot in de TV hebt. CI in een CI+ slot moet technisch gezien wel werken, maar kan worden uitgeschakeld (iets wat Ziggo doet). Of CI+ in een CI slot ook kan weet ik niet, maar ik denk van niet. Dus tja, niet zo gek dat het dan niet werkt. Bovenop met de lijst van eisen die UPC nog waarschijnlijk aan de TV stelt (meen dat er bij Ziggo iets is dat bv. de zenderlijst niet mag worden aangepast), is het voor Phillips waarschijnlijk dus niet de moeite waard om de TV compatible te maken (iets wat natuurlijk sowieso niet kan als een CI slot erin zit in plaats van een CI+ slot).

Edit:
Op het moment dat de TV wel een CI+ slot bevat kun je altijd proberen of "het werkt" of niet. Als UPC niet teveel gekke dingen doet met hun signaal/zenderlijsten, moet het voor de TV geen probleem zijn om netjes alle zenders weer te geven. Ik kan met een 3, 4 jaar oude Sony TV perfect digitale TV kijken met een Alphacryptkaart (een combinatie die niet door Ziggo ondersteund word), alleen kan de TV niet de kanalen aan de nummers koppelen. Iets wat natuurlijk geen probleem is, behalve als ik de zenders opnieuw scan, dan staat bv. ARD op 1, terwijl NL1 ergens bij 70 zit. Dan moet ik gewoon weer even de zenders in de juiste volgorde zetten en kan ik weer normaal TV kijken.

[Reactie gewijzigd door RobertMe op 23 juli 2024 03:22]

PaT Moderator Mobile @RobertMe26 april 2011 16:12
Nee hoor, de 2009 modellen waren de eersten met een CI+ slot

Zie:
[LCD TV] Sony BRAVIA 2009 Series topic deel 1
[LCD TV] Philips de 2009 / 2010 modellen (deel 2)

De tijd gaat snel!
Inderdaad! Ik heb zelf een 40W5500 die CI+ ondersteunt, maar deze tv staat niet op de lijst van geschikte TV's. Is er toch een mogelijkheid om via UPC met CI+ TV te kijken?

Anders vind ik het echt debiel dat zo'n nieuwe televisie (2009) in zijn geheel niet wordt ondersteund, terwijl deze verder aan de specificaties voldoet.
Ik heb dezelfde tv en dezelfde vraag. Wat de Sony helpdesk zei: "Het kan zijn dat het werkt maar als het in de toekomst niet meer werkt bieden zowel wij als upc hiervoor geen ondersteuning". Ik weet niet of het mogelijk is om zo'n module eerst uit te proberen en als het niet werkt hem alsnog weer terug te sturen (zonder dat je een jaar 5 euro extra moet betalen)
Op zich kan je het natuurljk altijd proberen, maar door het verhuur-model dat UPC erop na houdt zou het me niets verbazen als zij gewoon weigeren om je een CI+ abbo aan te bieden op het moment dat je een niet-ondersteune TV bezit .
Uiterst merkwaardig, aangezien Cablecom - een volle UPC dochter - hier in Zwitserland deze modellen gewoon ondersteunt: http://www.upc-cablecom.c...fangsgeraete/digicard.htm
[...]

Is dit nou een of ander smerig marketingtrucje? Laat ik nou dus nét een model uit 2009 hebben :?
het is wel vervelend voor jou, maar denk eraan... je kunt stand alone decoder met of zonder harde schijf probleemloos met je tv aansluiten.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 juli 2024 03:22]

Maakt geen reet uit. Heb een Phlips 42PFL8404 en die was niet Ziggo certified, maar heeft wel een CI+ slot.. Werkt als een tierelier hier bij mij thuis.
Het gaat5 over UPC, lieverd
Bij dit soort posts over kabelboeren en de CI+ beperkingen vraag ik mezelf altijd af of Nederland nou het enige land is met dit soort geneuzel, en consument naaierij. Het zal wel niet, maar toch. Blijf het hele CI+ verhaal van zowel Ziggo als UPC erg klantonvriendelijk vinden hoe mooi ze het zelf ook inpakken, met de mogelijkheid tot interactief en ander geblaat.
Consumenten die denken met een TV mooi klaar te zijn, worden tot ze 'officieel' ondersteund worden (het model tv dus) lichtelijk genaaid.
Overigens wel fijn dát er in ieder geval goedkeuring wordt verleent :)

[Reactie gewijzigd door rockhopper op 23 juli 2024 03:22]

Wat is dit nou voor negatief verhaal? In plaats van het gedoe met losse kastjes bieden Ziggo en UPC je nu de mogelijkheid om dit ook met in een insteek module in je TV te doen. Van 1 naar 2 mogelijkheden voor de consument dus, dus hoe naar je sommige CI+ features ook vindt, onderaan de streep is het bieden van de mogelijkheid een klantvriendelijke actie van de kabelaars.
CI+ laat niet toe dat je geen kastje hoeft, dat zou ook kunnen met CI.

Echter UPC laat geen CI toe omdat ze geen beperkingen aan de gebruikers kunnen opleggen.
Wat een (voor mij grote) beperking is bij die CI+ certificering, je kunt bv je kanalen NIET meer sorteren. Ik heb 'n LG tv, volgens LG is de kabelaar de schuld. Zij zouden het tegenhouden.
Moeten fabrikanten trouwens betalen om hun producten te laten testen/gecertificeren? Het lijkt me namelijk nogal stug dat UPC zo graag deze certificering wil uitdelen (al kan het klanten opleveren, misschien niet veel, maar toch).
Kennelijk is de LG 26LE3300 wel geschikt voor UPC maar 26LE5500 staat niet op de lijst. Vreemd.... :/

@Pieter Molenaar: In je artikel schrijf je "met led-verlichting vanaf de LE3300-serie ". Hoe rijm je dat met het feit dat de LE5500 serie er niet bij staat? Of komt die nog?

[Reactie gewijzigd door wbree op 23 juli 2024 03:22]

Volgens een eerdere reactie zou UPC NAGRA3 gebruiken, volgens het lijstje hier: "http://en.wikipedia.org/wiki/Nagravision" klopt dat niet helemaal.
UPC Nederland op NAGRA2, UPC Ierland en Romenie op NAGRA3. Ik zie Zwitzerland niet in het lijstje, maar mogelijk gebruikt die ook NAGRA3?

Mogelijk dat dit ook verklaard waarom het lijstje met ondersteunde televisies tussen Zwitserland en Nederland verschilt?

[Reactie gewijzigd door Zalustra op 23 juli 2024 03:22]

Anoniem: 231980 28 april 2011 22:40
Vandaag contact gehad met Philips over ons "oude" toestel uit 2009.
Aanvankelijk werd het verhaal van UPC bevestigd ("alleen 2010 of nieuwer wordt ondersteund"). Daarna werd ik teruggebeld: Alle toestellen van 2009 die over CI+ en de firmware-update van medio 2010 beschikken worden ondersteund.
Anoniem: 37296 16 mei 2011 19:28
Nogmaals geprobeerd met de Sony KDL-40Z5500 en nu is het wel gelukt. Dit zijn de stappen die ik gedaan heb:
1. fabrieksinstellingen herstellen
2. Nederlandse taal kiezen maar bij land kiezen voor Frankrijk
3. Dan handmatig de frequentie zetten naar 164.000
4. Vul de juiste regiocode in en dan vind hij ruim 300 zenders.

:)
Anoniem: 320277 26 april 2011 18:53
Mijn televisie ( LG 32LD350 ) is wel Ziggo gecertificeerd en niet door UPC. Ik heb met ze gebeld en ze sturen mij een CI+ module. Als 'ie niet werkt dan kan ik 'm terugsturen, en als 'ie wel blijkt te werken dan gebruik ik 'm gewoon.

Ben benieuwd, hoop dat het wel gaat werken.
Gaat vermoedelijk gewoon werken; heb zelf de Ziggo certified LD450 terwijl UPC dus pas de LD550 ondersteunt; terwijl ze onder water allemaal dezelfde 'chipset' en Linux-distributie hebben; alleen het scherm verschilt (720p vs 1080p en 60Hz vs 120Hz).
Anoniem: 320277 @SKiLLa28 april 2011 19:23
Ik hoop het heel erg, want het is zonde om op zo'n TV analoog te blijven kijken. Ik kan hem eventueel nog wel updaten, maar ik ga ervan uit dat het gewoon gaat werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.