Door Pieter Molenaar

Philips Cinema 21:9 Platinum Series

03-02-2011 • 09:00

76

Multipage-opmaak

Inleiding

Al in februari van 2010 showde Philips op zijn jaarlijkse voorjaarsshow, gehouden in Barcelona, naast de nieuwe 2010-modellen ook een prototype van de nieuwe 21:9 Cinema-3d-tv. De nieuwe tv in Cinemascope-formaat zou, in tegenstelling tot zijn voorganger die een ccfl-backlight had, voorzien worden van een led-backlight en 400Hz-technologie. Dat prototype was wel werkend, maar Philips toonde op het scherm alleen een 2d-promofilmpje.

Op de IFA 2010 werd de 21:9-3d-tv, door Philips omgedoopt tot de Cinema 21:9 Platinum Series, officieel geïntroduceerd. Dat was ook gelijk Philips' hoogtepunt op de IFA, aangezien er behalve een tv van deels gerecycled materiaal en eentje met verwisselbare frontjes geen nieuwe modellen aangekondigd werden.

Van onze kennismaking met de uiteindelijke versie van de Cinema 21:9 Platinum Series hebben we al wel een hands-on gepubliceerd, maar we hadden de tv nog niet uitgebreide getest. Dat is nu wel gebeurd en in deze recensie gaan we onder meer in op de hardware, de mediafunctionaliteit en de kalibratie.

Philips Cinema 21:9 Platinum Series Inleiding

Prijzen en specificaties

Merk en Type
Merk Philips
Productserie Cinema
Type 58PFL9955H
Eerste prijsvermelding dinsdag 26 oktober 2010
Beeld
Televisietype LCD
Backlight Led: Full-led
Local dimming Ja
HD-specificatie Full HD
Schermdiagonaal 58"
Hertz 200Hz
Resolutie
2560x1080
Kijkhoek 176°
Beeldverhouding 21:9
Beeldhelderheid 500cd/m²
Contrastverhouding (dynamisch) 10.000.000:1
Reactietijd 1ms
Beeldoptimalisatie Perfect Pixel HD Engine
Ontvangstnorm ntsc, pal
3D-ondersteuning ja
Verbinding
Video-ingangen Component video, composite, D-sub, 4x hdmi, s-video, scart
Tunertype Analoog, dvb-c, dvb-s, dvb-s2, dvb-t, dvb-t hd
Common Interface CI+
Audio analoog, digitaal (s/pdif)
Usb usb 2.0
Geluid
Speakers intern surround
Vermogen (RMS) 30W
Uiterlijk
Televisie kleur zwart
Kleureigenschap glans
Afmetingen
Breedte 1459mm
Diepte 260mm
Hoogte 735mm
Gewicht 29kg
Energie
Stroomverbruik 147W
Stroomverbruik (stand-by) 0,15W
Overig
Televisie Eigenschappen 24p, comb filter, osd, picture in picture
Teletekst pagina's in geheugen 1200
DLNA ja
Beugelbevestiging Vesa 400x300mm
Introductiejaar 2010
Bijzonderheden Ambilight, wifi optioneel, ethernet, sd-kaartlezer

Hardware

Net als de originele Cinema 21:9-tv is de nieuwe Cinema 21:9-3d-tv door zijn formaat en beeldverhouding een aardige publiekstrekker op de redactie van Tweakers.net.

De Cinema-3d-tv heeft een beelddiagonaal van 58", twee inch meer dan de vorige versie, maar door verkleining van de bezels is de behuizing van de nieuwe 21:9-tv niet veel groter geworden. De bezels zijn uitgevoerd in geborsteld aluminium en hebben een donkere kleur. Een doorzichte acryl-rand omlijst het geheel.

Onderaan aan de voorkant van de tv is een 'lus' zichtbaar met daarop toetsen voor de fysieke bediening van de tv. De lus is uitgevoerd in zilverkleurig plastic dat mooi contrasteert met de verder donkere Cinema-3d-tv.

Philips PFL9955 behuizing Philips PFL9955 behuizing Philips PFL9955 behuizing Philips PFL9955 behuizing Philips PFL9955 behuizing Philips PFL9955 behuizing

Net als bij de 9705-serie is de Cinema-3d-tv aan de bovenkanten en de zijkanten voorzien van een metalen band die iets lichter van kleur is dan de bezels. De dikte van de tv bedraagt aan de randen ongeveer vijf centimer. Dit is dikker dan een gemiddelde tv met edge-lit led-backlight, maar de Cinema-3d-tv heeft een full-led backlight. Een paar centimeter van de rand wordt de tv dikker. In het dikkere gedeelte zitten onder meer de elektronica en de speakers.

Philips PFL9955 behuizing Philips PFL9955 behuizing

Het schermgedeelte wordt op de standaard bevestigd met een lage en brede gietmetalen balk die onderaan de achterkant van het scherm gehaakt wordt en daar met dikke inbusschroeven moet worden vastgeschroefd. Ondanks het flinke gewicht van de tv en de smalle hals staat de tv stevig, en er is weinig speling als je tegen de bovenkant van het scherm duwt.

Aansluitingen

Bij de eerste Cinema-tv van Philips zaten de belangrijkste aansluitingen aan de achterkant waardoor de tv, die vanwege de ccfl-backlight toch al niet zo dun was, niet vlak tegen een muur gehangen kon worden. Bij de nieuwe Cinema 21:9 Platinum Series is dat beter geregeld.

De tv heeft nog steeds een paar connectors die recht naar achteren wijzen, waaronder die voor ethernet en component video, de analoge audio-ingang en een koptelefoonaansluiting, maar de overige aansluitingen wijzen naar de zij- of onderkant.

Naar beneden wijzen onder meer de aansluitingen voor scart, coaxiaal s/pdif, kabel en vga, en hier vinden we ook drie hdmi-aansluitingen waarvan eentje met audio return channel-ondersteuning.

Philips PFL9955 aansluitingen

Aan de zijkant treffen we een vierde hdmi-aansluiting aan, twee usb 2.0-poorten, een aansluiting voor een satellietontvanger, een sd-kaartslot en een CI+-slot met Ziggo-certificering.

Philips PFL9955 aansluitingen

Afstandsbediening

Net als de andere 2010-modellen van Philips wordt de Cinema-3d-tv geleverd met een 'pebble'-remote. Deze ligt lekker in de hand, maar is door zijn aluminium achterkant wel erg glad. Ook hadden we er liever iets meer knoppen voor specifieke functies op gehad zodat er minder snel in het menu gedoken hoeft te worden, maar Philips heeft de remote bewust zo eenvoudig mogelijk gehouden.

Philips PFL9955 remote

Menu en bediening

Philips heeft niet aan het menu van de Cinema-3d-tv gesleuteld. Wel lijkt de interface soepeler te werken dan bij eerdere modellen. Mogelijk heeft Philips een krachtigere chip in de tv gestopt of aanpassingen aan de firmware gedaan.

Na een druk op de Home-knop verschijnt een neon-achtige overlay met diverse opties in beeld. Hiermee kunnen onder andere mediabestanden op een usb-device worden doorzocht en afgespeeld, de online-omgeving Net TV is hier te benaderen, er kunnen instellingen worden gewijzigd en er kunnen externe apparaten geselecteerd en bediend worden.

Philips PFL9955 menu Philips PFL9955 menu Philips PFL9955 menu Philips PFL9955 menu Philips PFL9955 menu Philips PFL9955 menu

Net als bij eerdere Philips-toestellen is het door op 'Setup' te klikken mogelijk om via een aantal voorkeursbeelden de tv af te stellen op de persoonlijke voorkeuren, maar dat levert geen erg natuurgetrouw beeld op. In het Setup-menu kunnen verder kanalen op de kabel of satelliet doorzocht en vastgelegd worden en er kan een verbinding met een netwerk worden gemaakt.

Met een klik naar rechts op de middelste d-pad van de remote komt de optie voor het updaten van de software tevoorschijn. Dat kan via usb, ethernet en de optionele wifi-adapter.

Picture-in-picture

Nieuw bij de Cinema-3d-tv is de mogelijkheid van picture-in-picture. Deze optie is in het hoofdmenu te vinden. Hiermee is het mogelijk om beeld van de kabel naast het beeld van bijvoorbeeld een blu-ray-speler te tonen. Ook kan de tv-weergave gecombineerd worden met een inzet voor Net TV.

De pip-interface bestaat uit een hoofdvenster dat het grootste deel van het scherm inneemt met daarnaast een kleiner venster. De verschillende bronnen kunnen van plek wisselen. Beide vensters kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om door NetTV te bladeren of de ingebouwde browser te bekijken, terwijl het andere venster een zender of film laat zien.

Philips PFL9955 picture-in-picture Philips PFL9955 picture-in-picture Philips PFL9955 picture-in-picture

NetTV

Philips heeft NetTV enigszins aangepast. In plaats van het tonen van een lijst met apps met bovenaan een balk met gesponsorde links, heeft de nieuwe interface de App Gallery en de internetbrowser op de eerste twee posities staan. De browser heeft daarmee een veel prominentere plek gekregen. De App Gallery is onderverdeeld in categorieën als New, Video, Entertainment, e-Commerce en Lifestyle.

De nieuwe indeling is overzichtelijk en als een van de weinige tv-fabrikanten in ons land heeft Philips een flink aantal gelokaliseerde apps, zoals TomTom, NS Reisinformatie en het NOS Journaal. Jammer is dat je bij de Picasa-app alleen foto's van andere kan bekijken als je bent ingelogd met je Google-account. Ook is het lastig om zoekopdrachten via het onscreen keyboard in te tikken, ondanks de aanwezigheid van shortcut-toetsen. We hadden trouwens geen idee hoe we door foto's van anderen kunnen zoeken. Er staan onder 'Ontdek' wel entries met populaire zoekwoorden en tags, maar als je die aanklikt, gebeurt er niets.

Philips PFL9955 nettv Philips PFL9955 nettv Philips PFL9955 nettv Philips PFL9955 nettv Philips PFL9955 nettv Philips PFL9955 nettv

Het is jammer dat het relatief grote aanbod aan apps in NetTv niet over de volle breedte van het toestel getoond worden, maar in 16:9-formaat. Ook bij andere beeldverhoudingen schaalt de interface niet mee. Ook ergerniswekkend is dat het menu niet onthoudt waar je gebleven bent, zodat intensieve menu-klussen, zoals het kalibreren van de tv, het nodige geduld vergen.

Door een sd-kaart in de zijkant van de tv te stoppen en de aanwijzigingen op het scherm te volgen, is het mogelijk om films on-demand te huren. Deze zijn van goede kwaliteit. Per film wordt informatie over het verhaal gegeven, de regisseur en de cast gegeven. Ook worden suggesties gegeven over vergelijkbare films die de kijker interessant zou kunnen vinden.

Philips PFL9955 nettv movies Philips PFL9955 nettv movies Philips PFL9955 nettv movies

Beeldformaten

Vanwege het brede scherm zijn bij de Cinema 21:9 Platinum Series meer beeldverhoudingen en -formaten beschikbaar dan normaal. Vreemd is dat bij 'Cinema 21:9' links en rechts iets van het beeld wordt afgesneden. Dit is goed te zien als het beeld op de oorspronkelijke resolutie weergegeven wordt. Wordt voor Cinema 21:9 Subtitle gekozen, dan verschijnt onderaan toch weer een zwarte balk.

Philips PFL9955 aspectratio Philips PFL9955 aspectratio Philips PFL9955 aspectratio Philips PFL9955 aspectratio Philips PFL9955 aspectratio Philips PFL9955 aspectratio Philips PFL9955 aspectratio Philips PFL9955 aspectratio Philips PFL9955 aspectratio Philips PFL9955 aspectratio

Het menu schaalt niet mee met het beeld en neemt in de breedte een ruimte in van iets minder dan een full-hd 16:9-blu-ray-beeld. Toch is het oprekken van het beeld knap gedaan omdat dit nagenoeg niet zichtbaar is, behalve als van dichtbij naar de pixels wordt gekeken of met behulp van testpatronen.

Ambilight

Net als de 7-serie en hoger is de Cinema 21:9-3d-tv uitgerust met Ambilight, maar alleen de 9-serie heeft aan drie zijden rgb-leds - en dus ook de nieuwe Platinum Series. Net als bij andere 2010-modellen heeft Philips het Ambilight-systeem zo aangepast dat er rekening kan worden gehouden met de kleur van de wand achter de tv bij het bepalen van de juiste kleur van de leds. Er is echter maar een beperkt aantal voorgedefinieerde kleuren, de gebruiker kan niet zelf een mengkleur instellen.

Philips PFL9955 ambilight Philips PFL9955 ambilight Philips PFL9955 ambilight Philips PFL9955 ambilight Philips PFL9955 ambilight Philips PFL9955 ambilight

Gebruikers kunnen kiezen uit het dynamisch aanpassen van de leds aan de content op het scherm, waarbij er een extra optie is om de aanpassingssnelheid in te stellen, maar er kan ook een vaste kleur ingesteld worden. Daarnaast heeft de tv ook een aantal voorgeprogrammeerde thema's als Hot Lava en Deep Water, zodat de tv als een soort grote Philips LivingColors-ledlamp kan fungeren.

Kalibratie

Uv2a-paneel van Sharp

Philips PFL9955 uv2a-pixelsSharp is voor een groot deel van de betere Philips-lcd-tv's in 2010 de hofleverancier van panelen. Ook in de Cinema 21:9 Platinum Series wordt een uv2a-paneel van Sharp gebruikt. Dit is goed te zien aan de pixelstructuur hiernaast.

Bij de uv2a-technologie wordt bij de productie van de panelen ultravioletlicht gebruikt om miniscule uitsteeksels op een polymeerlaag, bevestigd op het glassubstraat, te 'richten'. Hierdoor worden de vloeibare kristallen onder een hoek uitgelijnd.

Volgens Sharp verbetert hiermee de zwartwaarde van lcd. Ook wordt de lichtdoorlatendheid met twintig procent verhoogd. Omdat de backlight hierdoor minder fel hoeft te schijnen, zijn tv's op basis van deze panelen meestal redelijk zuinig. Meer over het energieverbruik van de Cinema-3d-tv op de pagina Beeldeigenschappen.

Out-of-the-box

Na de tv uitgepakt te hebben en eerst minstens een half uur te hebben warmgedraaid zijn we met metingen van de kleurtemperatuur van de verschillende modes begonnen. De Cinema/Warm-modus blijkt met een kleurtemperatuur van bijna 5800 Kelvin als beste uit de bus te komen, maar is nog nog ver verwijderd van de 6504 Kelvin die vastgelegd is in de Rec. 709-specificaties. Alle andere beeldmodes scoren allemaal boven de 8000 Kelvin en vallen dus af als startpunt voor de kalibratie.

Uit de metingen blijkt ook dat Contrast te hoog ingesteld staat: een helderheid van 242cd/m2 out-of-the-box is toch echt teveel. Ook lijkt er visueel te veel groen te zitten in de grijspatronen en dit wordt door de metingen bevestigd. Met de kleurfouten valt het overigens wel mee. Alleen die van de secundaire kleur cyaan schiet uit boven het toelaatbare.

Eerst zetten we aan de hand van de tespatronen de Brightness op 36, terwijl 56 gekozen wordt als waarde voor de Contrast. Vervolgens meten we de witbalans met deze settings en het kleurbereik. Dit levert onderstaande grafieken op voor de rgb-luminantie en de rgb-levels.

Philips PFL9955 out-of-box rgb-luminiantie

Philips PFL9955 out-of-box rgb-levels

Kalibratie zonder local dimming

Omdat de local dimming bij de weergave van het testpatroon voor het vaststellen van de Brightness-controle het scherm dimt, kiezen we er eerst voor om de tv zonder deze feature te kalibreren.

Uit de metingen blijkt dat het beeld te langzaam van donker naar licht gaat, met een gemiddelde gammawaarde van 2,9 als gevolg, waar 2,2 wenselijk is. Ook is te zien dat er veel te weinig blauw in de kleurmix zit. Eerst corrigeren we het helderheidsverloop. Dit doen we door de Gamma-instelling te verzetten van +3 naar -3 - een flinke aanpassing.

Via de Custom Tint-optie in het menu kunnen we de witbalans aanpassen. Standaard staat deze voor Cinema Warm ingeseld op 127,107 en 81 voor de kleuren rood, groen en blauw. Via de CalMAN-software en de X-Rite EyeOne Pro-meter komen we uit op aanpassing hiervan naar 127, 103 en 86. Helaas ondersteunt de tv alleen eenpunts-witbalanskalibratie.

Philips PFL9955 gekal no ld luminantie

Philips PFL9955 gekal no ld rgb-levels

Het omlaagbrengen van de Gamma heeft positieve gevolgen voor de kleurweergave en dan met name voor de gamut. Ook is de witbalans verbeterd. Cyaan wijkt echter nog steeds te veel af, terwijl de andere kleuren rond de DeltaE van 3 liggen.

Philips PFL9955 gekal no ld gamut

Kalibratie met local dimming

Om de gemiddelde helderheid van het scherm niet te laag te laten worden - waardoor local dimming de helderheid automatisch omlaag zou schroeven - hebben we bij de kalibratie met local dimming de Brightness-control op het scherm laten staan. Aan de hand van het testpatroon daarvoor hebben we de Brightness naar beneden bijgesteld naar 35.

Bij het tonen van het 100%-witpatroon blijkt dat de helderheid met local dimming aan iets is afgenomen, tot 113cd/m². Het Contrast zou daarom iets omhoog kunnen. Ook is het nodig om de Gamma-optie te verhogen van -3 naar -1 voor een correctere gammacurve.

Philips PFL9955 gekal ld luminantie

Philips PFL9955 gekal ld rgb-levels

Hoewel we de witbalans met local dimming beter hebben gekregen dan zonder deze feature, liggen de kleurfouten daardoor over de hele linie ver boven de zichtbare grens van 3, waarschijnlijk als gevolg van de gamma-aanpassing.

Philips PFL9955 gekal ld gamut

Beeldeigenschappen

Kijkhoek

De kijkhoek van de Cinema 21:9 Platinum Series is gemiddeld te noemen voor een lcd-scherm. Kijk je er schuin op, dan zie je een kleurverschuiving en het donkerder worden van het scherm. Het effect is bijvoorbeeld goed waarneembaar bij de turqoise neon-verlichting in een scène van de Blade Runner-blu-ray, maar ook bij de huidtinten van de 3d-blu-ray Sammy's Adventure is duidelijk te zien dat de volle kleuren onder een hoek fletser worden.

Philips PFL9955 kijkhoek Bladerunner Philips PFL9955 kijkhoek Bladerunner Philips PFL9955 kijkhoek Bladerunner Philips PFL9955 kijkhoek Sammy's Adventure Philips PFL9955 kijkhoek Sammy's Adventure Philips PFL9955 kijkhoek Sammy's Adventure

Vanwege de local dimming-functionaliteit van de full-led backlight is er amper lichtlekkage. Bij lcd-tv's zonder local dimming worden de zwarte balken aan de boven- en onderkant vaak wat grijzig als er onder een hoek gekeken wordt. De Cinema-3d-tv heeft daar natuurlijk toch al geen problemen mee omdat films vanwege het 21:9-formaat zonder zwarte balken kunnen worden vertoond.

Uniformiteit

Wordt local dimming uitgezet, dan is bij ons exemplaar linksboven een lichte gloed zichtbaar als het scherm op zwart staat. Verder is er bij het vertonen van zwart beeld geen noemenswaardige clouding te zien. Als local dimming wordt ingeschakeld, verdwijnt ook de gloed. Bij de weergave van een overbelichte foto is de lichtverdeling nog iets onregelmatig, maar dat is bij regulier tv kijken geen probleem.

Philips PFL9955 zwart uniformiteit
backlight bleeding, local dimming uit
Philips PFL9955 zwart uniformiteit
backlight bleeding, local dimming aan

Bij het tonen van een geheel wit vlak is nergens een afwijkende lichtintensiteit te zien. Alleen bij de randen kan wat lichte vignettering worden opgemerkt.

Philips PFL9955 uniformiteit wit

We hebben ook gekeken naar het zichtbaar zijn van de led-zones bij contrastrijke beelden. Recht voor de tv is dit effect nagenoeg niet zichtbaar en de tv scoort op dit punt beter dan bijvoorbeeld de LG-tv's LE8500 en LX9500, die de full led-backlight dichter op het paneel hebben zitten. Als we onder een hoek naar de Philips kijken, is het effect wat beter te zien, maar het is voornamelijk merkbaar bij overbelichte beelden.

Philips PFL9955 local dimming normale foto Philips PFL9955 local dimming overbelichte foto

Bewegingscompensatie

We hebben de Perfect Natural Motion-bewegingscompensatie van Philips aan de tand gevoeld met de animatiefilm Happy Feet op blu-ray en de Earth-blu-ray. Bij een Happy Feet-scène waarin een pinguin snel om zich heen kijkt, werkt Perfect Natural Motion redelijk goed. In alle standen is de halo rond de pinguinkop beperkt, net als de tearing - maar ook zonder de bewegingscompensatie oogt het beeld vloeiend genoeg.

De 400Hz Clear LCD-optie is wel een aanrader, omdat bewegend beeld daarbij wat scherper oogt. Wel zorgt deze functie voor een verminderde schermhelderheid, maar dat kan worden opgevangen door het contrast iets te verhogen.

Philips PFL9955 blur reduction Philips PFL9955 blur reduction Philips PFL9955 blur reduction

Bij de watervalscène van de Earth-blu-ray is zelfs bij Maximum en in 21:9-formaat slechts een lichte halo rond de rotsen zichtbaar. Het systeem laat zich bij de toendrascène echter verschalken door de weergave van witte ondertiteling op een achtergrond van witte sneeuw.

Energieverbruik

We hebben het energieverbruik van de Cinema-3d-tv in een aantal situaties getest. Voor de metingen hebben we de animatiefilm Sammy's Adventure in de PS3 gestoken: dat is een 3d-blu-ray die zowel in 2d als in 3d bekeken kan worden.

Ten eerste hebben we gekeken naar het energieverbruik met local dimming aan, omdat dat toch een van de onderscheidende features van deze tv is. Bij donkere scènes, zoals bijvoorbeeld bij de openingsscène met een wereldbol tegen een overwegend zwarte achtergrond, verbruikt de tv ongeveer 112W, terwijl voor zeer lichte scènes ruim 140W verbruikt wordt. Gemiddeld verbruikt de tv ongeveer 138W.

In de 3d-modus schommelt het verbruik tussen de 197W en 205W. Bij de vertoning van 3d-content is de optie 'Dynamic Backlight' niet aanklikbaar en bij donkere scènes is dan ook zichtbaar dat local dimming niet actief is. Hierdoor is het contrast in de 3d-modus minder hoog dan in de 2d-modus en dat is wel zichtbaar.

Het verbruik van de tv is enigszins afhankelijk van de stand van de Dynamic Backlight-functie. Bij een still van gemiddelde helderheid hebben we het energieverbruik van de verschillende local-dimmingstanden gemeten. De verschillen blijken niet zo heel groot te zijn: zonder dynamische backlight trekt de tv 145,4W uit het stopcontact, in de Standard-modus ligt het verbruik op 142W tot 143W, de Best Picture-stand vergt 141,7W en bij de Best Power-stand is het verbruik opvallend genoeg het hoogst met 146,7W.

Vervolgens hebben we deze test met een donkere, bewegende scène uit de blu-ray van Blade Runner herhaald. Zonder local dimming verbruikt de tv vrijwel continu 136,3W. Ook het verbruik van de Standard-modus is redelijk vlak met 120,7W en dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van het energieverbruik zonder local dimming. In de Best Power-stand is het beeld redelijk wat donkerder dan in de Standard-mode en daalt het verbruik tot 118,5W. In de Best Picture-stand is duidelijk dat de tv meer speelt met de helderheid van de led-zones. Het verbruik zit dan tussen de 118,5W en een heel forse 200W. Het contrast is in deze laatste stand het hoogst.

Zetten we dit af tegen het energieverbruik van de eerste Cinema 21:9, dan is duidelijk dat het gebruik van leds voor de backlight een flink voordeel geeft. Zo verbruikt de originele Cinema-tv gemiddeld ongeveer 220W bij het bekijken van een film.

HQV-tests

Om de beeldverwerkingsalgoritmes van de tv te testen, maakten we gebruik van versie 2.0 van de HQV-testsuite.

Ruisfilter

De Philips-tv weet niet alle random ruis te verwijderen, maar bij de normale kijkafstand is de Minimum-stand voldoende om de meest zichtbare ruis te elimineren. Compressieruis wordt haast niet aangepakt, maar die is zelfs bij uitgeschakelde Noise Reduction al goed onderdrukt. Mogelijk is hiervoor wel een filter actief, maar kan dat niet ingesteld worden.

Philips PFL9955 HQV 2.0 random noise test

Filmpjes met compressieruis die naar een hogere resolutie worden geconverteerd, zien er niet erg mooi uit. Bij het testpatroon zien we de letters in het rode vlak wat trillen. Meer of minder ruisreductie lijkt ook hier geen effect te hebben.

Philips PFL9955 HQV 2.0 compressieruis

Tekstoverlay

De HQV-disk bevat ook een test voor de correcte weergave van ondertiteling, die vaak een andere framerate heeft dan het originele filmmateriaal. Hierbij kan shredding optreden: als gevolg van verkeerde de-interlacing worden de letters dan 'uit elkaar getrokken'.

Philips PFL9955 HQV 2.0 tekstoverlay

Alleen als Perfect Natural Motion is uitgeschakeld is er geen compressie - het in en uit elkaar schuiven - van horizontaal scrollende letters. De vertikaal scrollende tekst gaat in alle standen van 'uit' tot 'maximum' probleemloos.

Film resolution loss-test

Bij de 'Film resolution loss'-test wordt gekeken hoe goed de tv 1080/24p-filmmateriaal uit een 1080/60i-signaal kan reconstrueren. Die laatste signaalsoort wordt veel door kabel- en satellietbedrijven gebruikt. Deze reconstructie van 24Hz-materiaal staat ook wel bekend als 'inverse telecine'.

Philips PFL9955 HQV 2.0 film resolution loss test

De 2:2-cadans wordt door de tv niet herkend en dit is goed te zien aan het moiré-effect dat bij de bovenste tribunes van het stadion zichtbaar is. Bij de responstijdtest, waarbij de twee cadansen elkaar steeds afwisselen, wordt de overgang van 2:2 naar 3:2 zeer snel opgepikt. De overigens cadansen bij 1080i-uitzendingen worden niet herkend en worden dus afgespeeld met een lagere resolutie.

Philips PFL9955 HQV 2.0 responsetime test

Diagonaalfilter

Bij deze test wordt bekeken hoe goed het diagonaalfilter van de tv werkt. De ronddraaiende balk laat alleen rond de horizontaal een lichte rimpeling zien.

Philips PFL9955 HQV 2.0 diagonaalfilter

De waaier met verschillende grijstinten wordt voorbeeldig weergegeven. Alleen rond de horizontaal is wat stairstepping zichtbaar, terwijl de donkere vlakken zeer strak worden weergegeven.

Philips PFL9955 HQV 2.0 diagonaalfilter

3d-weergave

De weergave van 3d-content op de Philips Cinema 21:9 Platinum Series was helaas enigszins teleurstellend. Ten eerste is Philips er bij deze tv, net als bij de eerder gerecenseerde 8605H, niet in geslaagd om crosstalk te verminderen. Zowel in het beeld voor het linker- als voor het rechteroog is bij randen bijna continu een flinke schaduw zichtbaar. Voor het testen hadden we zowel de tv als de 3d-bril eerst minstens een half uur aan het werk gezet om ze op te warmen. Ook het kiezen van andere aspectratio's, waaronder 'unscaled', heeft geen invloed op de mate van crosstalk.

Ten tweede is er in de 3d-modus geen local dimming mogelijk. De menu-optie hiervoor is dan ook niet actief. Voor 3d moet het paneel zoveel mogelijk licht doorlaten en dan is local dimming een luxe die de Cinema 21:9 Platinum Series zich waarschijnlijk niet kan veroorloven. Het zwart is in 3d daarom ook minder diep dan in de 2d-modus.

Verder krijgen kleuren een fletsere tint door de bril; het verschil met de 2d-modus is goed te zien. De helderheid en het contrast blijven in 3d eveneens achter bij de 2d-modus. Dit probleem speelt overigens ook bij andere 3d-tv's. De Cinema-3d-tv heeft geen aparte geheugenpositie voor 3d-beeldinstellingen.

Philips PFL9955 crosstalk 3d Philips PFL9955 crosstalk 3d
Philips PFL9955 crosstalk 3d Philips PFL9955 crosstalk 3d
Philips PFL9955 crosstalk 3d Philips PFL9955 crosstalk 3d

Wordt het hoofd naar de zijkant gekanteld, dan wordt het beeld donkerder, maar de crosstalk verergert hierdoor niet, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld de Sony Bravia NX800-3d-tv. Als het hoofd een kwartslag wordt gedraaid, is het gehele beeld zwart. Vervelend is dat het wel mogelijk is om met de afstandsbediening tussen de 2d- en 3d-streams van een 3d-blu-ray te schakelen, maar dit kost drie toetsindrukken. Prettig is dan weer dat we het probleem van de korte helderheidspieken van de 8605H niet zijn tegengekomen bij de Cinema-3d-tv. Waarschijnlijk was dat een incidentele fout.

Het is trouwens grappig dat Ambilight in de 3d-modus anders werkt dan in de 2d-stand. Bij 2d-films volgen de leds achter het scherm vrolijk de lichtintensiteit en de kleuren van het beeld; in 3d is het systeem beduidend meer gedimd en worden de kleuren alleen aangepast bij grote kleurwijzigingen in beeld. Mogelijk heeft Philips dit gedaan voor een rustiger en overtuigender 3d-beeld. Ambilight wel of niet inschakelen heeft in elk geval geen effect op de crosstalk.

Conclusie

De Philips Cinema 21:9 Platinum Series is een begerenswaardige tv, die een significante stap voorwaarts is ten opzichte van het bij zijn verschijnen al verouderde ccfl-model.

De tv heeft een full-led backlight met een grote hoeveelheid leds, die in zones gedimd kunnen worden. Dat levert niet alleen een diep zwart en veel contrast op, maar zorgt er ook voor dat de behuizing beduidend dunner is dan die van zijn voorganger.

De tv is niet perfect. Onder een wat grotere hoek laat de kleurechtheid te wensen over en dan is ook het vale licht van de led-zones eerder zichtbaar, maar wie recht voor het scherm zit heeft daar geen last van. Verder zou de tv niet onze eerste keuze zijn voor 3d-weergave, vanwege de nogal aanwezige crosstalk en de fletse kleuren.

Verder is de beeldverwerking heel behoorlijk, zoals we dat van Philips gewend zijn, en de bouwkwaliteit is zonder meer goed te noemen. Het toestel is uiteraard wat minder geschikt voor het bekijken van 16:9-materiaal, zoals televisie-uitzendingen, maar het is een uitkomst voor wie graag films bekijkt - al is de prijs wat aan de pittige kant.

Reacties (76)

76
71
30
4
0
30
Wijzig sortering
IK heb deze tv nu vanaf eind oktober, en moet eerlijk zijn ik geniet er nog elke dag van. Ben het trouwens niet helemaal eens met deze review. Philips heeft ondertussen al frimware updates uitgebracht en de laatste heeft het crosstalk ver terug gedrongen. Ik heb avatar 3d (panasonic versie) gezien, en ik en ook veel vrienden van mij waren zeer onder de indruk van het 3D resultaat. Ik heb trouwen niet vaak crosstalk gehad, alleen 1x met een half sbs natuur film.
Het toestel is uiteraard wat minder geschikt voor het bekijken van 16:9-materiaal, zoals televisie-uitzendingen, maar het is een uitkomst voor wie graag films bekijkt - al is de prijs wat aan de pittige kant.
Ook dit vindt ik niet helemaal kloppen. Waar dit bij de vorige 21:9 tv nog wel zo was, is de techniek die philips gebruikt om gewoon 16:9 te kijken gewoonweg super te noemen. Ik kijk op deze tv 16:9 materiaal, waarvan het uitrekken van het beeld, of het klein stukje afsnijden vele malen liever dan die 2 stomme zwarte balken op je tv. Je ziet er op gewone afstand gewoon niets van.
De prijs, ja wat aan de hoge hand, maar ik kocht toen al de tv met veel korting. Ik heb er namelijk 3500 euro voor betaald, en dan heb ik nog een ziggo module (waarde 69 euro), een philips 3d blueray speler (waarde 200 euro), en nog 2 3d brillen erbij gekregen (waarde 180 euro).
waar ik het helemaal mee eens ben is het film kijken, en is gewoon super gaaf, echt een bios gevoel.
Het is natuurlijk gewoon zo dat je óf balken hebt, óf vertekening, óf een stuk mist. De balken zijn een stuk minder storend dan de vorige versie (door local dimming wel gewoon diep zwart) maar het blijft een beetje een TV voor film-liefhebbers of 'voor erbij'... al is het dan wel een hele mooie natuurlijk.
Anoniem: 393117 @AlfABetA4 februari 2011 08:04
Nog even een onderbouwde uitspraak over deze cinema 21/9 uit een gekend Nederlands vakblad. Deze is voor AlfABetA:

Philips
gebruikt bij deze 21:9 overigens geen 8,
maar 10bit om kleuren te reproduceren.
Ten opzichte van bijvoorbeeld een
plasmascherm, dat normaliter met 8bit
werkt en bij 3D-weergave terugschakelt
naar 6bit, worden dan ook veel méér
kleurnuances weergegeven. In plaats
van 64, zijn dat er ineens 1.024. Kleuren
zijn daardoor ook egaler en intenser en
ook dát heeft Philips dan voor op veel
van zijn collega’s uit zowel het LCD- als
plasma kamp.
Bron: mediatotaal
Hierboven praten over " consumentjes die hun aankoop proberen goed te praten" en dan mediatotaal als bron nemen :Y)
Anoniem: 393117 @AlfABetA3 februari 2011 20:53
Ik kan dit absoluut beamen maar ik heb zo de indruk dat sommigen er alles aan doen om dit schitterende apparaat zoveel mogelijk af te breken. Ik geniet in ieder geval met volle teugen van mijn toestel en ben er héél erg blij mee. Het is een waar genot om een bioscoopfilm op dit apparaat te bekijken.
Ten tweede is er in de 3d-modus geen local dimming mogelijk. De menu-optie hiervoor is dan ook niet actief. Voor 3d moet het paneel zoveel mogelijk licht doorlaten en dan is local dimming een luxe die de Cinema 21:9 Platinum Series zich waarschijnlijk niet kan veroorloven. Het zwart is in 3d daarom ook minder diep dan in de 2d-modus.
Locale dimming bij 3D is gewoon technisch onmogelijk tot dat je locale dimming per pixel hebt.

Daar een witte pixel voor het ene oog naast een donkere pixel voor het rechter oog kan zitten, die beide in de zelfde locale dimming's zone zitten.
En? Het backlight bestaat uit leds, die kunnen stukken sneller gemoduleert worden dan de LCD ... tegen de tijd dat het rechter oog de pixel ziet kan de backlight daar al lang aan aangepast zijn. Nou maakt het niet zo heel veel uit aangezien de LCD zelf nog te traag is om 3D goed te kunnen weergeven.

Zal nog wel even duren voordat niet TN LCD schermen snel genoeg zijn voor frame sequential 3D.
En? Het backlight bestaat uit leds, die kunnen stukken sneller gemoduleert worden dan de LCD ...
En? Dat allemaal leuk en aardig dat ze sneller zijn maar dat helpt niet bij een passieve scherm dat ipv een shutter bril, hij gebruik maakt van een polarisatie-filter, en dus niet afwissend linker en rechter oog blindeert maar beeld geeft naar beide ogen continu.

Andere techniek, heeft als voordeel dat je met een zonebril achtige bril klaar bent, nadeel als je onder een andere hoek je hoofd houd vermindert het licht dat door gelaten word.

[Reactie gewijzigd door player-x op 22 juli 2024 22:21]

Wat me opvalt is dat Philips (vrijwel) de enige is die zich in het semgent van 21:9-weergave begeeft. Toen 16:9 werd geïntroduceerd is dat op den duur de standaard geworden. Ik vraag me af of deze verhouding ook meer gebruikt gaat worden?
http://www.engadget.com/2...ith-2560-x-1080-resoluti/
De Amerikaanse LCD TV fabrikant Vizio presenteerde een LCD TV met een beeldverhouding van 21:9. De Vizio XVT3D580CM. Volgens de specificaties is deze niet voorzien van 3D support. Mede hierdoor is het een betaalbaar alternatief voor de Philips.

Overigens ben ik van mening dat alleen passieve 3D techniek met een circulaire polarisatie laag met een effectieve resolutie van 1080p bestaansrecht heeft. De fabrikanten mogen de consumenten niet verplichten tot de zeer dure actieve 3D techniek.

Hopelijk zie ik opticiens binnenkort een optie aanbieden waardoor je je brillenglazen naast ontspiegeling ook van circulaire polaristielaag kunt voorzien. Polaroid liet op CES al brillen zien met circulaire polaristielaag.

Het is nu nog afwachten mochten de geruchten waar zijn...
nieuws: Philips komt mogelijk met passieve versie Cinema 21:9-3d-tv
Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 22 juli 2024 22:21]

Zo'n polarisatielaag is toch niets nieuws? Polaroid is er groot mee geworden met zonnebrillen. Nu weet ik niet of deze nog een bepaalde minimumdikte moet hebben om het 3D-effect te kunnen tonen, anders zou zo'n zonnebril al genoeg moeten zijn.

Ik zou het trouwens niet voor dagelijks gebruik op m'n brilleglazen willen hebben. Je hebt best vaak dat normale LCD displays niet meer af te lezen zijn omdat deze ook gebruik maken van gepolariseerd licht.
Probleem is dat het ene brilglas een andere richting gepolariseerd moet zijn als de andere. Dan heeft de zonnebril weer geen nut aangezien het dan op 1 glas spiegelingen weghaalt en op de andere niet.
Het is een mooie TV, en er is op het formaat veel content beschikbaar, ik hoop dat er meer fabrikanten komen die het opvolgen. Philips heeft in mijn ervaring nog steeds een grote uitdaging in consistent goed produceren, m.a.w. een te hoge hoeveelheid "maandagochtend" exemplaren om een Philips te willen kopen.

Off-topic, @GT-R
Polarisernde 3D techniek verliest enorm aan resolutie omdat het beeld voor zowel het rechter- als het linkeroog in een frame vertoond wordt. Dit is heel erg merkbaar omdat een 1080p beeld per oog feitelijk 540 pixels vertikaal bevat. Dit gaat ook horizontaal op waardoor de resolutie afneemt tot 1/4 van het origineel. Actieve 3D daarintegen heeft per frame de volle resolutie en levert alleen wat in qua kleur en helderheid, beide van deze zijn met juiste calibratie makkelijk overheen te komen.

Voor openbare plaatsen is de polariserende techniek aantrekkelijk vanwege de lage kosten van de bril, maar voor een echt mooi beeld is de actieve 3D de enige goede optie die nu beschikbaar is.

edit:typos

[Reactie gewijzigd door Patrick! op 22 juli 2024 22:21]

Eigenlijk logisch.

Philips deze tv is een lapmiddel voor iets wat achterhaald is.

Bioscoopfilms worden tegenwoordig allemaal in 16:9 opgenomen, maar voor het grote doek gecropped naar 21:9.
Nu gaat Philips een tv maken die 1080p films upscaled zodat de balken wegvallen.

Hoezo omgekeerde wereld :?

Nee, dit heeft geen toekomst, gelukkig maar.

@trek2011

Verdiep je er eerst maar eens in voordat je in het wilde weg gaat lopen schreeuwen.
Ik zal het je makkelijk maken, google eens op professionele camera's van bijvoorbeeld Sony of Panasonic en kijk eens naar de resolutie. ;)

Weet je wat, ik maak het nog makkelijker voor je:
http://pro.sony.com/bbsc/...castcameras/cat-cinealta/
Zie jij hier een 21/9 camera?

@trek2011 - 2

Jouw links gaan over vertonen, niet over de opname. De opname is gewoon in 16:9

@Neo_Revisted

Bijna alles wordt tegenwoordig digitaal opgenomen.
Neem bijvoorbeeld Avatar. Die is met 8 HDW950's geschoten. allemaal 1080p

[Reactie gewijzigd door yzf1kr op 22 juli 2024 22:21]

Het voorbeeld dat je geeft betreft digitale camera's. Dergelijke full-hd camera's zijn handig voor bijvoorbeeld (live) TV-uitzendingen die direct in HD kunnen worden doorgestuurd. De films in de bioscoop worden voor het grootste deel nog geschoten op film. Dat is een stuk duurder, maar zorgt er wel voor dat je ook de toekomstige generaties kunt voorzien van de media die op dat moment gebruikt wordt, bijvoorbeeld 4K films.

Philips speelt met deze 21:9 TV dan ook in op de wens om films in het bioscoopformaat te kunnen bekijken.

@yzf1kr:
Avatar is het slechtste voorbeeld dat je kunt geven. Deze film is voor 90% CGI en daarnaast opgenomen met 240fps per camera. Weet je wat het budget van de film zou moeten zijn geweest, als ze daarvoor camera's met film hadden gebruikt? Avatar is al een film met een budget die ver boven die van de gemiddelde film zit.

Daarnaast is dat wat voor Avatar is gefilmd niet beeldvullend. De rest van het beeld is door computers gecreëerd en heeft dus niets met de 1080p camera's te maken.

De resolutie van goede 35mm film ligt tot 10x hoger dan dat van 1080p en kan dus mee tot 8K films. Daarna zal men voor hogere resoluties moeten overstappen op 65mm, maar dat is zo duur dat als er op dat moment een goed digitaal alternatief is men zal overstappen. Voorlopig is het nog niet zover en worden bijna alle films die in de bios worden vertoont opgenomen op film.

Philips heeft dat goed gezien en speelt daarop in. Het is logisch dat weinig anderen daarin duiken. Het is een niche markt. De afzet is dusdanig laag dat er nauwelijks aan zal worden verdient. Philips heeft echter dergelijke TV's nodig om te kunnen laten zien dat ze onderscheidend zijn, want anders leggen ze het helemaal af tegen de LG's en Samsungs van deze wereld.

Hier staat een lijst met films die geheel of deels digitaal zijn opgenomen:
Wikipedia: List of major films shot in digital

Zoals je ziet zijn dat er nog niet heel veel. Er zijn slechts 53 films volledig digitaal opgenomen uit een lijst van nog geen 80 films vanaf 2002 tot nu. Vorig jaar waren er slechts 5 films volledig digitaal opgenomen. Dat lijkt me aanzienlijk minder dan "bijna allemaal".

Grappig detail: Wanted is deels digitaal opgenomen. Echter geen enkel digitaal shot is uiteindelijk in de bioscoop terecht gekomen.

[Reactie gewijzigd door Neo_revisited op 22 juli 2024 22:21]

Anoniem: 393117 @yzf1kr3 februari 2011 14:31
Wat een onzin!!! De meeste grote bioscoopfilms worden in het originele 2:39 formaat gedraaid. (21/9 DUS)

Een paar quotes:
21x9 (Cinemascope)
A very wide screen format used for theatrical release movies.
link
CINEMASCOPE - PANAVISION
CinemaScope, or Panavision as it is now called, is the most common format shown in cinemas today.
link
The most common aspect ratios used today in the presentation of films in movie theaters are 1.85:1 and 2.39:1.
link

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 393117 op 22 juli 2024 22:21]

Anoniem: 393117 @yzf1kr3 februari 2011 20:32
Tja, zo kan ik ook mijn gelijk halen. Avatar heeft een beeldverhouding van 1:78 en dus geen 2:39. Zoals neo_revisited reeds aanhaalde wordt het grootste gedeelte van de bioscoopfilms nog geschoten op film met een 21/9 beeldverhouding.
Anoniem: 142241 @yzf1kr3 februari 2011 20:55
Verdiep je wat meer! Groot deel van de films wordt nog altijd op 35mm opgenomen. Digitale HD camera's hebben nog veel beperkingen vergeleken met film (ook al wordt dat minder). Ook is het misschien mogelijk dat er op 16:9 camera word opgenomen met 2.35:1 lens? Ik ken geeneen DOP die resolutie gaat inleveren om te croppen... Amateurs misschien.

Avatar is nou nog niet bepaald de maatstaaf voor de film industrie. Vooral als je je bedenkt dat een groot deel 100% CGI is.

Bullshit dus dat alles per definitie 16:9 is tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 142241 op 22 juli 2024 22:21]

Films worden echt wel in een hogere resolutie geschoten dan simpelweg 1080p, 16:9.
Neem nou Peter Jackson. Die heeft bijv. een aantal van deze aangeschaft voor zijn nieuwe film:
http://www.red.com/products/epic
zie specs:
5K RAW (Full Frame, 2:1, 2.4:1 and Anamorphic 2:1)
4.5K RAW (2.4:1)
4K RAW (16:9, HD, 2:1 and Anamorphic 2:1)
3K RAW (16:9, 2:1 and Anamorphic 2:1)
2K RAW (16:9, 2:1 and Anamorphic 2:1)
1080p RGB (16:9)
720p RGB (16:9)

5K! Dan hoef je niet up te scalen.
16:9 wordt niet eens genoemd in de hoge resoluties...

Die sony camera's die je opnoemt zijn volgens mij broadcast camera's? Tv shows enzo.

MAARRR: Neemt niet weg dat je volgens mij een punt hebt wat betreft de Philips tv: bluray ondersteund geen 2560x1080, volgens mij geen één voor de consument beschikbare mediadrager.
Dus inderdaad, waar haal je 2560x1080 content vandaan??!!
Zo lang anderen dit niet doen verwacht ik niet dat dit standaard gaat worden. Moeten eerst denk ik wat andere TV makers over de streep.
Maar dit is puur voor films dus denk niet dat dit de standaard gaat worden.
Wat is de reden voor spdif uitgang ivp een toslink.... wie snapt dat?


Quote:
"Ook is het lastig om zoekopdrachten via het onscreen keyboard in te tikken, ondanks de aanwezigheid van shortcut-toetsen."

Je hebt een keyboard met een app op je iPhone / iPad. Dat kan je gratis downloaden via appstore.

[Reactie gewijzigd door Fermion op 22 juli 2024 22:21]

Anoniem: 393117 @nero3553 februari 2011 12:18
Inderdaad, het is een héél slecht presterende tv. Daarom staat hij in de top 10 van BEST presterende tv's, krijgt het toestel een 49/50 voor beeldkwaliteit in mediatotaal, een 8.3/10 (zéér goed) op het beste product.nl, een 10/10 voor 2D beeldkwaliteit bij TR. De gemiddelde beoordeling op de Engelse testsites(toch niet de meest Philips getinte testsites) bedraagt 9/10. Als de philips haters op deze site dit een slechte beoordeling vinden dan is er voor deze categorie van consumenten nog altijd een Koreaans flut tv'tje van een paar 100 euro. Véél kijkplezier! Ik kijk alvast uit naar het nieuwe model van de 21/9.
Sorry, was nog even de beoordelingen vergeten op kieskeurig.nl. 7 reviews met een gemiddelde score van 9.1/10.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 393117 op 22 juli 2024 22:21]

Wahaha wat een sites die je allemaal noemt :D Allemaal consumentjes die hun dure aankoop goedpraten _O-

Nee sorry ik koop liever een Plasma voor de helft van het geld dan kan je nog een mooie HTPC + Surround set erbij kopen van het geld dat je bespaart ;)
Door Lekkere Kwal, donderdag 3 februari 2011 10:04 Score: 1
Heb je het 1e artikel wel bekeken? SP/DIF gaat kán over coax, maar kán ook over TOSLINK.
Dat weet ik sowieso wel, maar ik gok dus dat het iets met royalty toestanden te maken heeft. Hoeft niet zo te zijn natuurlijk !!
Anoniem: 393117 @nero3553 februari 2011 14:28
Tja, plasmaboy zijn is een vak apart natuurlijk. Ik wist trouwens niet dat al die vakbladen die ik opnoem geleid worden door consumentjes die hun aankoop proberen goed te praten. Koop jij maar lekker een plasma!!! :)
Tja hij heeft anders wel gelijk jonge... Zo slecht als sommigen zeggen is ie iig zeker niet. En hoezo kan je weten dat ie zo slecht is dan? Hebben die gasten em thuis staan dan? Ik betwijfel het ten zeerste. Dus kan je er ook weinig over zeggen.
Waarom reageer je alleen bij de Philips berichten? Je hebt het over plasma-fanboys. Maar jij bent overduidelijk een Philps fanboy. Derhalve is het lastig om je als objectief te zien.

Overigens viel ik wel over het volgende:
Verder is de beeldverwerking heel behoorlijk, zoals we dat van Philips gewend zijn
Philips heeft het afgelopen jaar zeker prima toestellen afgeleverd. Maar daarvoor was het echt structureel overpriced materiaal dat ze uitbrachten. Voor de prijs die ze moesten kosten leverden ze niet al te beste toestellen.

Het 21:9-scherm is overigens wel altijd een prima toestel geweest. Maar dat mag ook wel voor die prijs.

Eén iets vraag ik me wel af bij dit scherm. Hoe zit het met de ondertitelingsweergave? In veel films zit deze immers in de zwarte balken. Op mijn NMT is de ondertiteling naar boven te schuiven. Maar mijn EVA9150 (ook een mediaspeler) kan dit volgens mij niet. DVD-spelers volgens mij ook niet, net als blurayspelers (maar met deze laatste heb ik geen ervaring). Iemand die daar iets over kan zeggen?
Anoniem: 393117 @RaJitsu4 februari 2011 16:47
Producten afkraken omdat ze volgens sommigen te duur zijn, het logo van Philips dragen of gewoon omdat je het merk Philips niet kan luchten dat is volgens mij geen eerlijke weergave van de werkelijkheid. Ik ben inderdaad een fanboy maar dan wel één met gezond verstand!
Als je wil kan ik je nog een paar voorbeelden geven van sites waar het merk Philips op een objectieve manier wordt beoordeeld.
Toevallig staat er deze week een Philips tv op één op alatest.nl(de moeder of vader van alle testsites) Het is nl. de 46PFL9705. Deze tv met local dimming(het broertje van de 58PFL9955) heeft toevallig ook de EISA award voor beste europese tv gewonnen. Maar héélwat van de gebruikers van deze site hechten hier blijkbaar weinig geloof aan. Omdat het toevallig niet in hun kraam past.
<quote>De weergave van 3d-content op de Philips Cinema 21:9 Platinum Series was helaas enigszins teleurstellend. <end quote>
Een tv van 4000,- euro !!
En nu graag een review in 1 van je "vakbladen" waar gezegd wordt dat de 3D weergave fantastisch is en past bij de prijs
Heb je het 1e artikel wel bekeken? SP/DIF gaat kán over coax, maar kán ook over TOSLINK.
Bedoel, er zit *geen* optische uitgang op de tv.... alleen variant voor een tulp stekker.
Wat kan daarvan de achtergrond reden zijn geweest, dat ze geen optische uitgang op hebben geplaatst. Ik mis dat in het verhaal.
Niks bizars aan, gebeurt overigens wel vaker en Philips is sowieso duur. Maar je kan natuurlijk op zijn minst verwachten dat de kwaliteit wel wat beter is.
Daar kan ik wel mee inkomen. Ik maak wel eens mee dat ik de TOSLINK verkeerd erin stop, waardoor de ingang of de connector lam wordt.

De ingangen staan al te vaak niet recht voor je opgesteld, op de achter kant, wurm je de plug in de connector. Dat gaat niet altijd goed. Ze hadden ‘m rond moeten maken, of geheel vierkant. Hoe dan ook, het huidige trapeziumachtige vorm voldoet niet.
Bart ® Moderator Spielerij @Fermion3 februari 2011 14:08
Wat is de reden voor spdif uitgang ivp een toslink.... wie snapt dat?
Ik snap je vraag al niet. S/P-DIF is een protocol, TOSLINK een interface waarover onder andere S/P-DIF kan getransporteerd worden. Je vraagt nu ongeveer waarom de tv een HDMI-uitgang heeft in plaats van een x264.
jammer dat er zo weinig (TV-)content is voor zowel 21:9 als voor 3D.
Eerder een TV om lekker me te stoefen dan om daadwerkelijk efficiënt te kunnen gebruiken.
Op dit moment is men beter af met een degelijke Full HD 16:9 tv. Met de 1000 euro die je dan uitspaart om de beste cinematische 3D ervaring te krijgen kan je de komende 2 jaar iedere week op cinema-bezoek (uitgerekend aan zo'n 10euro per ticket)
Anoniem: 393117 @Rubizon3 februari 2011 12:26
Weinig content?! Meer dan 60 procent van de bioscoopfilms wordt in het 21/9 formaat op blu-ray uitgebracht!
helaas gebruiken veel mensen de tv ook om iets anders dan films te bekijken.... als je kijkt naar de verhouding films en overige tv dan zal dat eerder in de 30%-70% hoek zitten qua verdeling.
ik zou voor het restant plus een beetje nog eerder een goede beamer kopen om daar dan mijn films op te kijken en een normale tv voor nieuws/series/enz.
Je koopt geen Ferrari als je het belangrijk vind om veel boodschappen in je auto kwijt te kunnen kunnen. Deze tv is bedoeld voor filmliefhebbers en niet voor mensen die overwegend tv kijken. Zo simpel is het.
Waar ik eigenlijk vaak benieuwd naar ben, is wat een aangesloten HTPC als maximale verversings-frequentie zou aangeven, als de juiste drivers geïnstalleerd zijn. 60Hz, 72Hz, 100Hz of 120Hz? En wat de werkelijke resolutie is na het corrigeren voor overscan?
Ik zou me meer druk maken om de resolutie, het oude model cinema kon maximaal 1920x1080 binnen krijgen en rekte het vervolgens zelf uit tot beeldvullend. 1 op 1 pixel-aansturing was niet mogelijk met een redelijk dramatisch pc beeld tot gevolg. Hoop dat het bij die nieuwe wel kan. Met films zal het allemaal wel meevallen maar bij tekst, browsen en wat dan ook is dat zeer hinderlijk.
'Druk' maak ik me er niet over, maar nieuwsgierig ben ik. Werkelijke resolutie, zoals ik aanstipte, en 1-op-1 aansturing valt onder hetzelfde hoofdstuk. Dus van mij mag het allemaal op de checklist van een TV review.
Goeie review alleen word ik nieuwsgierig van de beoordeling voor pixeldefecten: 4 sterren en dus niet de maximale 5.
Waarom is dat? Ik kan het in de review nergens terugvinden, maar waren er soms pixels defect?

Verder vind ik hem erg duur. Dat mag, maar dan moet er op zo'n tv dan ook helemaal niks aan te merken zijn, en er zijn toch wel een paar minpuntjes ..
Anoniem: 208534 @Left3 februari 2011 18:11
Onder 'Uniformiteit' zie je 2 zwarte plaatjes, als je daarop klikt en dus een vergroting krijgt, zie je duidelijk de dode pixels.... en dat zijn er nog al wat als ik het zo zie.
Ik ben geen groot fan van 3D tv, maar ik kan me voorstellen dat je voor een dergelijk bedrag wel een fatsoenlijke 3D weergave verwacht.

Waar valt de beoordeling van 3D overigens onder? Neem aan niet onder featureset, aangezien die 5 sterren heeft. Misschien een idee om 3D weergave apart mee te nemen in de beoordeling, aangezien dat nu toch wel een onderscheidende factor is.

Misschien in plaats van vormgeving, aangezien ik dat niet echt thuis vind horen in een beoordeling vanwege de subjectiviteit. Je kan het wel noemen in de review natuurlijk, maar je kan het er niet op afrekenen. De lezer kan zelf wel bepalen of het mooi is of niet als die eventueel geinteresseerd is in het product (door de kwaliteit).

[Reactie gewijzigd door Pb Pomper op 22 juli 2024 22:21]

Wat ik niet snap is dat blu ray films met een verhouding van 21:9 een resolutie hebben van 1900x800 en niet 2560x1080, zoals deze tv. Dus moet deze tv upscalen, iets wat het beeld vaak niet mooier maakt naar mijn mening.

Ze hebben natuurlijk gekozen voor die resolutie omdat ze anders geen Full hd logo krijgen...
inderdaad. Ik snap het hele punt niet van 2560x1080. Je hebt er eigenlijk niets aan! Door het upscalen met zo'n kleine marge (van 1900x800 naar 2560x1080) wordt het beeld alleen maar slechter. (upscale maar eens in photoshop een plaatje)
Hadden ze 1900x800 toegepast, had je net íets scherper beeld gehad bij het bekijken van bluray films, en dat is precies waar de TV voor is bedoeld...

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 22:21]

Alleen zou hij dan films in 16:9-verhouding hebben moeten downscalen waardoor je pixels verliest. Je kunt mijn inziens nog altijd beter upscalen naar een hogere resolutie dan downscalen en beeldgegevens weggooien. Het kwaliteitsverlies bij het upscalen naar 2560x1080 lijkt me een non-issue gezien de kijkafstand en de niet erg kritische toepassing (films kijken). Mijn mediacenter scaled een beetje down omdat mijn tv 'overscan' heeft bij 1080i. Daar merk je in de praktijk weinig van.
Anoniem: 393117 4 februari 2011 12:43
Nog een paar leuke opmerkingen over de 58PFL9955 door het Engelse TR(trusted reviews)
Sorry, het is wel in het Engels:

In short, watching all sorts of 2D stuff on the 58PFL9955H was quite possibly the most fun we’ve ever had reviewing a TV. Honestly. It’s just impossible to describe just how effective and impactful the 21:9 shape is, especially when it’s combined with the stunning picture quality Philips has got from its 2010 direct LED sets.

Verdict van de testsite:

Sure, the 58PFL9955H’s lack of a Freeview HD tuner is irritating, the work needed to get the best from it might seem intimidating, and the crosstalk with 3D (however minimal versus rival LCD sets) is definitely an area for Philips to work on for next time. But ultimately during our time with the 58PFL9955H there were moments - many moments, actually - where it genuinely feels like the best TV we’ve ever reviewed. And it’s this feeling that’s stayed with us far, far more since we reluctantly had to give the TV back than any of the negative stuff.
<quote>De weergave van 3d-content op de Philips Cinema 21:9 Platinum Series was helaas enigszins teleurstellend. <end quote>
Een tv van 4000,- euro !!
En nu graag een review in 1 van je "vakbladen" waar gezegd wordt dat de 3D weergave fantastisch is en past bij de prijs !
Sure, the 58PFL9955H’s lack of a Freeview HD tuner is irritating

Dat geldt alleen voor DVB-T2 (kan alleen met dit singaal niet overweg)... De tuner is wel volledig HD.... nogal een mislijdende commentaar.... :/


Ik vraag mij af of Trusted reviews deze review zelf heeft geschreven. Als je goed oplet, dan zijn er meer sites met het exact hetzelfde review.

[Reactie gewijzigd door Fermion op 22 juli 2024 22:21]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.