IFA: Philips maakt led-tv uit gerecycled materiaal

Philips heeft op de IFA-beurs in Berlijn een energiezuinige lcd-tv aangekondigd waarvan de aluminium behuizing voor zestig procent uit gerecycled materiaal bestaat. Ook introduceerde het bedrijf een tv waarvan de kleur online te kiezen is.

Philips heeft de energiezuinige tv Econova gedoopt. De tv met het typenummer 42PFL6805H zou naar verluidt in de ecostand slechts 40W verbruiken. De tv is hiervoor onder meer voorzien van een omgevingslichtsensor en edge-lit led-backlight. Daarnaast bestaat het nogal grove aluminium van de achterzijde van de tv voor zestig procent uit gerecycled materiaal, terwijl het verpakkingsmatiaal geheel gerecycled is. De afstandsbediening van de Econova is aan de achterzijde voorzien van zonnepanelen, zodat het niet meer nodig is om de batterijen hiervan te verwisselen. De EISA heeft aan de Econova-tv de European Green TV 2010-2011 Award toegekend.

De Econova is voorzien van een standaard die tevens kan dienen als muurbevestiging, terwijl de steun zo ontworpen is dat de tv aan de muur altijd waterpas hangt. De 42PFL6805H heeft verder twee scartaansluitingen, vier hdmi-aansluitingen, een componentaansluiting, een voor Ziggo gecertificeerde CI+-slot, een vga-aansluiting, een usb-poort en een coaxiale digitale audiouitgang.

Philips Econova Philips Econova Philips Econova Philips Econova Philips Econova Philips Econova

Ook introduceerde Philips op de IFA een tv die gebruikers online kunnen samenstellen, waarbij ze kunnen kiezen uit acht bezelkleuren en -structuren, en uit een conventionele standaard of een muurbevestiging, terwijl gebruikers tevens uit drie bijpassende afstandsbedieningen kunnen kiezen. Klanten kunnen onder meer kiezen uit de bezelstijlen 'geborsteld antraciet' en 'donker metallic'. Via sociale netwerken als Facebook en Twitter kan de samenstelling met derden worden gedeeld.

De tv heeft verder de specificaties van de huidige 7605H, met onder meer Ambilight Spectra 2, Pixel Precise HD-beeldverwerking, 100Hz Clear LCD-technologie en HD Natural Motion-bewegingscompensatie.

Het Design Your Own TV-concept zal vooralsnog alleen in een select aantal Europese landen worden uitgebracht. "Voor de Nederlandse markt houden we in eerste instantie een afwachtende houding aan om te zien of het concept aanslaat", aldus Saskia Maas van Philips.

Philips Design Your Own TV

Door Pieter Molenaar

03-09-2010 • 09:04

73

Reacties (73)

73
73
50
1
0
7
Wijzig sortering
Ik vraag me af voor hoeveel procent 'normaal' aluminium uit gerecycled materiaal bestaat.
Verpakkingen bestaan vrijwel altijd uit gerecycled materiaal. Ons oudpapier gaat nu naar China om daar tot verpakkingen te worden gerecycled. Dat verschepen van oudpapier gaat bijna gratis omdat de containers waarmee de elektronica uit China komt ook weer terug moeten.
Toch is het een beetje kolder om afval de halve wereld over te transporteren. Dat moet een stuk efficienter kunnen.

Ontopic: Het blijft natuurlijk een beetje de markt plezieren met zo'n Green tv, als je echt iets aan het milieu wilt doen dan koop je helemaal geen nieuwe tv. Maar toch een goede zaak dat niet alleen naar het energieverbruik tijdens bedrijf wordt gekeken, maar ook tijdens de produktie.

Dat van die zonnecellen op de remote is gewoon een leuke gimmick. Echt bijdragen zal het wel niet, gezien het lage aantal batterijen dat je gedurende de levensduur in een afstandsbediening gebruikt.
Daarvoor zou je moeten kijken naar de milieuimpact van het produceren en vervoeren van de zonnecellen en de aanwezige oplaadbare batterijen, en deze vergelijken met die van het verwachte aantal gebruikte batterijen in de afstandsbediening bij normaal gebruik.

En inderdaad, voor het milieu moet je nu niet speciaal deze TV gaan kopen. Dan kan je beter nog een aantal jaartjes je huidige TV gebruiken, zelfs al zou deze meer verbruiken dan een nieuwe. De productie en verwerking van elektronica is namelijk ook niet echt milieuvriendelijk.

Bovendien klinkt het inderdaad erg gek om afval naar de andere kant van de wereld te verschepen. Langs de andere kant, als de basisproducten die door recyclage gewonnen worden gebruikt worden aan die kant van de wereld, is het wellicht beter voor het milieu om het afval naar ginder te transporteren, dan de afgewerkte producten. Het is ook zo dat de schepen anders leeg moeten terugvaren. En goederen meenemen kost dan wel meer brandstof, maar niet zo veel in relatie tot het leeg varen.

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 24 juli 2024 22:19]

Precies geld ook voor zuinige auto's en andere producten: het "opgebruiken" is vaak beter voor het milieu.

Een afstandsbediening wat werkt d.m.v. bewegen/schudden (kinetic). Is dat er nog niet?
En dat is nou waar het op sommige vlakken omslaat van groen- naar verkoop argument. Hoeveel batterijen komen er hierdoor minder in het milieu, 1 of 1 setje per 2 jaar?
Als je dan ook nog oplaadbare gaat nemen is de winst vrijwel verdwenen en hou je alleen nog het produktieproces + periodiek opladen aan milieu belasting over.

Resumerend is die winst dus vrijwel 0 en wordt het een marketing ding/verkoop argumentje voor de onwetende bij wie het goed in de oren klinkt. Mocht het ding dusdanig werken dat apart bijladen niet nodig zou zijn, dan is het wel weer een 'handige' feature. Niet groener, wel handig but hey thats marketing ;)
Wie zegt dat er oplaadbare batterijen in zitten? Ik zou er een redelijk grote elco in stoppen, die door de zonnecel langzaam wordt geladen en bij een toetsdruk telkens een beetje lading afgeeft.
Het is natuurlijk economisch 'slimmer' om recyclen in lage lonen landen te laten plaats vinden.

Echter maak ik mij wel zorgen over het gebrek aan millieubescherming in dat soort landen. Bij het recyclen komt nu eenmaal veel troep vrij en meestal verdwijnt dat dus daar in de grond met alle millieuschade en drinkwatervervuiling vandien. Volgens mij is dat vaak ook een reden voor bedrijven om hun troep daar naar toe te exporteren omdat je het hier niet kan verwerken zonder de dure bewerkingen en vergunningen.

Zie ook Exxon Valdez...
Tsja, in west-europa is arbeid dermate duur en zijn er zo weinig mensen die in afval willen roeren dat je wel moet..
Hou er wel even rekening mee dat die schepen sowieso toch al terug varen naar China. Dit zijn namelijk dezelfde schepen die ook al die mooie (en goedkope) consumenten goederen deze kant op hebben gebracht. Wij hebben gelukkig nog niet het punt bereikt dat het goedkoper is om een nieuw schip in China te produceren dan er eentje terug te laten varen. Als die schepen toch al terug gaan varen kan je ze net zo goed vullen met oud papier. Dit levert wel extra massa op ( en dus verbruik) maar dat staat in het niet tegen in China weer nieuw papier produceren en dan vervolgens weer richting Nederland te transporteren om daar weer gerecycled te worden.
Hetzelfde met die inruilacties voor oude auto's, goede wat minder efficiente auto's worden gewoon gesloopt en men koopt daarvoor een iets zuinigere nieuwe auto's, lekker goed voor het mileu, je reinste onzin dit! Goed voor de dealers en voor het "mileu gevoel" van de mensen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16225 op 24 juli 2024 22:19]

Hoe het met het afval zit, weet ik niet. Maar een Philips-televisie komt met een beetje geluk voor 90% niet verder weg dan Hongarije. Valt nog mee dus. Zelfs goedkope direct-rijp-voor-de-schroothoopmerken komen niet meer voor 100% uit China maar bijvoorbeeld deels uit Turkije.
Volgens mij bestaat een broodje aluminumum al voor een groot deel uit gerecycled matteriaal: Alluminimum is net als ijzer, papier en glas 1 van de producten waar best veel gerecycled wordt omdat het betrekkelijk eenvoudig is terug te winnen, ook ten opzichte van de nieuwe aanmaak.

Maar het is wel leuk dat ze aangeven hoeveel hergebruik er in een toestel zit. Aan de andere kant: bij het maken van de TV zal ook wel aluminimum-afval ontstaan, dat gaat ongetwijfeld terug naar de smelterij, waar het als 'gerecycled' wordt aangemerkt terwijl ik als consument het als nieuw zou bestempelen: het is immers nog niet echt 'gebruikt'.
Ik geloof dat ze/men alleen matriaal wat van recycle centra afkomt aanmerken als 'gerecycled', dat ze hun eigen afval hergebruiken is gewoon economisch voor ze :)

En Aluminium is inderdaad heel gunstig om te recyclen, recyclen van aluminium kost 95% minder energie dan het winnen van dezelfde hoeveelheid uit Bauxiet. Daarnaast maakt het niet uit hoevaak je het recycled, het blijft altijd z'n eigenschappen behouden, het wordt dus niet (zoals met sommige plastic soorten) zwakker bij recyclen.
Ga eens even terug naar school ;p

Aluminium raakt vervuild bij het recyclen en heeft 80% van zijn orginele sterkte.
Dit is echter vaak sterk genoeg voor doorsnee gebruikstoepassingen.

Het klopt inderdaad wel dat het omvormen van aluminium veel minder energie vraagt dan het winnen uit bauxiet.. maar vergeet niet dat schroot verzameld moet worden, vervoerd en opgeslagen.

Overigens in Nederland bestaat het aluminium voor 72% uit gerecycled materiaal. Wereldwijd ligt dat op 33%. Het smelten van een anode (circa 1 ton) kost ongeveer 20GJ aan aardgas en 55GJ aan electriciteit (wordt opgewekt op het terrein zelf) De afvalstoffen (co2 gassen) gaan rechtstreeks naar het Westland en het koelwater wordt gebruikt voor stadsverwarming. Dus de energie gaat zeker niet verloren!

in Rotterdam wordt overigens circa 800.000 ton aluminium per jaar gemaakt. :) waarvan het merendeel naar smelterijen voor autofabrikanten in het ruhrgebied gaat.

[Reactie gewijzigd door Lethal op 24 juli 2024 22:19]

Anoniem: 16225 @Lethal3 september 2010 12:03
"Aluminium" zoals wij dat kennen is zowieso een legering van andere metalen, echt 100% Aluminium bestaat voor de consument niet eens dat is altijd een legering en dus altijd "vervuild".

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16225 op 24 juli 2024 22:19]

Ons oudpapier gaat nu naar China
Heb je daar ook een bron van? Zover ik weet mij blijft ons oud papier in NL voor verwerking, terwijl ons plastic in DE en BE gerecycled wordt. Dat het na verwerking (als bulk-eindproduct) verkocht wordt aan China, dat zou natuurlijk best kunnen.

OT: Eindelijk een AB met een solar cell erin, zit al jaren te wachten op de eerste fabrikant die dat zou gaan maken :). Lekker simpel, super effectief (je gebruikt je AB maar een x-aantal keer per avond, de rest van de dag ligt ie op tafel).

@Part: interessant, daarom altijd kassabonnetjes verscheuren en gevoelige (bedrijfs)documenten versnipperen, wie weet wat die Chinezen ermee doen (die doen wel gekkere dingen). :).

[Reactie gewijzigd door TDeK op 24 juli 2024 22:19]

Anoniem: 111970 @TDeK3 september 2010 09:45
er kan best een deel naar het buitenland verstuurd worden, maar hier in Groningen staat in ieder geval nog de oud papierverwerker / karton producent Smurfit Kappa/De Halm Karton, waar o.a. dan een voetbalvereniging die oud papier ophaalt de boel heen brengt.. en zo zijn er wel meer lokaties in NL van dat bedrijf;
http://www.smurfitkappa.nl/
Via Smurfit gaat het vervolgens door naar China:

http://www.portofrotterda...en/Pages/20100601_22.aspx

Misschien dat ze nog een klein gedeelte verwerken in Groningen.
Anoniem: 111970 @Part4 september 2010 04:29
Mag je komen kijken - misschien dat het een 'klein gedeelte' van een totaal is - maar zo van de band komen rollend en in de feeders gedropt wordend is het toch meer karton/papier dan ik raad mee zou weten :) Dat geldt voor alle lokaties met deze machines want die moeten de pulp nu eenmaal direct verwerken.

Edit: oh, en bovenstaande link gaat dan ook over op- en overslag van oud papier uit zo'n beetje heel Europa.. dan hou je het wel op een 'klein gedeelte' natuurlijk ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111970 op 24 juli 2024 22:19]

De aluminium-smelterij die in Feijenoord staat en 'interieurproducten' maakt draait - voor zover ik van dichtbij zag - voor 100% op gerecycled alu (qua sterkte zeer weinig eisen aan). Volgens mij wordt daar helemaal niet mee geadverteerd.
Handig idee wat betreft die zonnepanelen op je afstandsbediening. Die heb je al op rekenmachientjes, dus waarom ook niet op zulke dingen? Lijkt me dus niet zo erg vernieuwend, maar wel nieuw.

Hij ziet er wel alleen spuuglelijk uit (persoonlijke mening)

[Reactie gewijzigd door Marcelloz op 24 juli 2024 22:19]

"voorzien van een standaard die tevens kan dienen als muurbevestiging"

Geniaal! Geen dure muurbevestigingen meer!

Ook de zelf te kiezen kleuren vind ik een pluspunt, geen standaard zwarte TV's meer :)
Beetje ongegronde conclusie, misschien is de standaard wel duurder dan een muurbevestiging? Vogel zal niet blij zijn...
bij mijn philips ambylight zat er ook al gratis een beugel bij voor muurmontage :)

Niets nieuws dus ...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 322441 op 24 juli 2024 22:19]

Hmm, als je bv alle kleuren erbij krijgt (of minstens zwart+ andere kleur) dan is dat een zeer groot pluspunt.

Ook een standaardaasluiting op de muur is handig, als ze dan ook een goede makkelijke manier hebben om de kabel weg te werken achter de tv.
Standard 7 ongebruikte bezels erbij? Dat is dan weer niet erg eco vriendelijk, al dat ongebruikte plastic wat wel geproduceerd moet worden.

Maar het is allemaal een beetje marketing. Ik denk dat alle aluminium dingen wel voor de helft uit gerecycled aluminum bestaan. Alleen wordt het meestal niet vermeld.

40W verbruik en zonnecellen op de remote is natuurlijk waar de echte goede ideeen zitten.
En die AB hang je overdag voor je raam?
Bovenop een zonnecel had ik nog logisch gevonden, maar onderop?
Zelf in een houder is het niet handig: zo'n ding leg je makkelijker op tafel neer.
Juist toch wel logisch? Bovenop zonnepanelen doen ze niet om minimaal 2 redenen:

1) Neemt kostbare ruimte in van knoppen. Dat betekent dus minder knoppen, of minder ideale plaats van de knoppen of een grotere afstandsbediening.

2) Het ziet er niet uit :P

Als je klaar bent met tv kijken leg je de AB gewoon op zn kop op tafel, klaar! Nooit meer lege batterijen! Hoewel dit een extra voordeel zou zijn voor verlichte AB's, wat deze zo te zien niet is. Ik moet om de 8 maanden (valt nog mee) mn AAA's vervangen..
Gewoon Ambilight in die bezels douwen en klaar :)
Ik heb nagenoeg dezelfde afstandsbediening bij mijn PFL8605. Afgezien van de discussie over schoonheid is het wel een van de prettigste afstandsbedieningen die ik ooit heb gehad. Geen overvloed aan knopjes, maar een overzichtelijk geheel waar je met slechts enkele eenvoudige stappen, makkelijk bij de instellingen van de TV kunt komen. Het aluminium voelt superdegelijk aan en is dat ook. Kan goed tegen de stootjes die die dingen vaak krijgen.

Ook dit apparaat vind ik er, naast de milieuvriendelijkheid, ook weer geweldig uitzien. Het blijft een kwestie van smaak, maar niemand kan ontkennen dat dit er toch een stuk fraaier uitziet als die onoogelijke apparaten die Panasonic maakt. Zo jammer, want hun Neo-PDP panelen vegen de vloer aan met alles wat LCD of LED heeft.
Daarnaast bestaat het nogal grove aluminium van de achterzijde van de tv voor zestig procent uit gerecycled materiaal,
Dat is gewoon brushed aluminium dus. Niks grof aan. En het ziet er vaak leuker uit dat dat standaard 'glad' geanodiseerd aluminium. Het past ook bij het principe. Dat brushed alumium vormt zijn eigen oxidelaagje we en is daardoor dus nog vriendelijker (Hoeft niet meer geanodiseerd te worden, ook weer een besparing van energie en chemicaliën.)

Persoonlijk vind ik het wel een beetje stom dat ze het zonnepaneel op de achterkant van de afstandsbediening hebben gezet. Hoe vaak ligt je afstandsbediening op de rug én in het licht? Als ik bij mensen hun thuis kom zie ik het ding vaak grijpklaar met de knopjes naar boven liggen. Als ze nu iets hadden gevonden om het zonnepaneel en de knopjes te verenigen zou dat probleem zijn opgelost. Maar ach, ze zullen het wel onderzocht hebben hoop ik :) . (Da's niet bij alle Philips-spullen evident, we hebben hier een radio en een DVD-speler van hun en qua cognitieve ergonomie blinken die nergens in uit.)
Persoonlijk vind ik het wel een beetje stom dat ze het zonnepaneel op de achterkant van de afstandsbediening hebben gezet. [...] Maar ach, ze zullen het wel onderzocht hebben hoop ik.
Een simpele afstandsbediening (dus niet zo'n Logitech Harmony met een kleuren touchscreen e.d.) gebruikt maar heel weinig stroom. De batterijen in een gewone afstandsbediening kunnen het dan ook makkelijk een half jaar tot 2 jaar volhouden (al naar gelang model, gebruik, etc. natuurlijk). Die stroom halen ze met gemak uit dat vrij grote paneel ook als die in een wat donkere kamer ligt. En zolang je 'm niet gebruikt zal die intern wel een accu'tje opladen voor gebruik in het echt donker.
Een simpele afstandsbediening (dus niet zo'n Logitech Harmony met een kleuren touchscreen e.d.) gebruikt maar heel weinig stroom. De batterijen in een gewone afstandsbediening kunnen het dan ook makkelijk een half jaar tot 2 jaar volhouden
Dus zonnecellen in een normale afstandbediening is een leuke oplossing om aan te tonen dat het kan. Nu wachten totdat ze de Harmony's en soortgelijken uit gaan rusten met zonnecellen en het heeft nog nut ook.

Misschien kunnen ze ook meteen zonnecellen plaatsen op de draadloze toetsenborden en muizen (wordt wat lastig bij fulltime gebruik). Die batterijen zijn ook altijd op de verkeerde momenten leeg.

[Reactie gewijzigd door rsmits op 24 juli 2024 22:19]

Anoniem: 111970 @rsmits4 september 2010 04:37
of je neemt een bedraad toetsenbord en muis ;)

Voor toetsenborden was er een tijd terug een of ander bedrijf dat het met piëzo elementjes wou proberen.. elke keer tikken = indrukken kristal = klein stroompje.

Voor een muis zou je aan twee magneetjes in spoelen kunnen denken, 90° ten opzichte van elkaar, zodat het bewegen van de muis zelff de stroom opwekt.

Echter... BlueTooth en aanverwanten zijn nou niet bepaald zuinig.. dus of dat zou werken..

Nog even over de Harmony... zelf heb ik geen harmony - toch kan ik prima alle apparaten bedienen met een universele afstandsbediening. Niet iedereen heeft er een (kleuren/touchscreen) LCD voor nodig. Zelf vindt ik dan vooral de top modellen gewoon belachelijk.. iets voor mensen met teveel geld die dat willen laten zien ook :)
Anoniem: 256386 3 september 2010 09:14
De huidige 42 incl led tv verbruikt 50 watt. En qua techniek lijkt er niet heel veel verbeterd te zijn. De modellen zijn ook niet spectaculair veranderd. Als je naar LG kijkt doen ze het een stuk beter.
50 watt voor 42 inch?? Dat zijn dan toch verkoopspraatjes die enkel in de eco-modus met laagste belichting gehaald worden. In praktijk zoals je thuis tv kijkt verbruikt LED toch eerder 80 a 90 watt
Kan men de knopjes niet iets zwaarder indrukbaar maken en daarmee genoeg energie opwekken om het signeel te versturen?

En voor de mensen die de zonnecellen op de achterkant dom vinden omdat de afstandsbediening bij iedereen met de knopjes naar boven ligt: misschien liggen ze altijd met de knopjes naar boven omdat het zinloos is hem met de rug naar boven te leggen, jusit omdat er geen zonnecellen opzitten?
Als het toestel nu zelf ook nog gemakkelijk te recycleren is dan zou het helemaal mooi zijn.
Hulde aan Philips. Innovatief en mooi design (dat laatste is naturlijk persoonlijk). De afstandbediening met zonnepaneel is natuurlijk ook geweldig. Maar ook die indeling van zo'n AB, heerlijk. Niet 1000 knoppen (ik zeg JVC o.i.d.) maar die knoppen die het meest nodig zijn GROOT en centraal gepositioneerd.
Anoniem: 248577 3 september 2010 10:17
Het principe van zelf kiesbare bezels is super! Nu nog een full led backlight erin. Ik hoop dat andere fabrikanten als Samsung, Sony en met name Panasonic volgen. Panasonic maakt geweldig tv's maar spuuglelijke bezels. Ook Sony heeft op de EX serie van die sterk afwijkende kleur strips onderaan de bezel (op de HX800 gelukkig al een black metallic strip alleen is die tv 2000 euro). Zeer jammer want technisch goede tv's.
Anoniem: 111326 3 september 2010 10:24
Mmh kan aan mij liggen maar ik vind het echt een prachtige tv.
Ik ben echter wel iemand die ambilight een toegevoegde waarde vindt hebben dus ik hoop dat ze misschien daar nog wel een leuke versie van toevoegen met een ambilight functionaliteit.

- edit -

Artikel aflezen helpt ook natuurlijk ambilight zit er dus bij. Super, ik weet mijn volgende tv! :D

- edit -

Lekker design afstandsbediening ook! Mooi ding en zeker in die aanpasbare kleuren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111326 op 24 juli 2024 22:19]

Anoniem: 229719 3 september 2010 11:45
Niet om negatief te doen, maar big deal? 60% van de ALUMINIUM BEHUIZING gerecycled.
Dit is eerder een kijk in een adverteerder's truukendoos dan werkelijk iets dat nut heeft. Voor zover ik weet is de milieuschade van Aluminium delven een stuk minder dan de milieuschade die we allemaal veroorzaken door energieverbruik. (Laat mij maar eens een tv zien die 60% minder energieverbruik heeft, dan word het interessant.) Bovendien kost recyclen van materialen met een redelijk hoog smeltpunt natuurlijk bakken vol energie.

Leuke marketingstunt, leuke opzet, maar naar mijn mening geen functionele verschillen met alle anderen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 229719 op 24 juli 2024 22:19]

Nou, het zal wel degelijk nut hebben. De laatste generaties Philips TV's hebben de neiging te warm te worden rond de chipset, en zo kan middels passieve koeling de warmte toch goed afgevoerd worden.

Bovendien gaat die 60% minder energieverbruik niet echt heel binnenkort lukken. Om aan de huidige lage verbruiken te komen is de helderheid al een stukje omlaaggeschroefd, en het rendement van CCFL's en LED's gaat maar langzaam nog omhoog.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 22:19]

Laat aluminium nou net een ontzettend laag smeltpunt hebben...
Anoniem: 229719 @Jimmie4 september 2010 09:59
660.25C is niet ontzettend laag.
Aluminium omsmelten kost 5% van de energie die het kost om het te winnen uit bauxiet.

Het is idd wel een beetje suf om er zo'n marketing poepverhaal van te maken vermelden aangezien 30% van al het aluminium al eens een vorig leven heeft gehad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.