Door Pieter Molenaar

2009: Fotografie

03-01-2010 • 09:00

81

Multipage-opmaak

Inleiding

Het jaar 2009 stond voor veel Japanse camerafabrikanten in het teken van tegenvallende winstcijfers als gevolg van koersverschillen door de steeds hogere koers van de Japanse munt. Hierdoor vertaalde een gestegen verkoop van camera's en objectieven zich niet in een hogere winst. Begin dit jaar waren enkele camerafabrikanten daarom genoodzaakt de prijzen van onder meer lenzen te verhogen.

yen_dollar

Sommige fabrikanten kozen er in deze economisch lastige tijd voor om hun marktpositie te consolideren. Zo bracht Nikon vooral voorspelbare, maar solide dslr-updates uit, terwijl andere fabrikanten, zoals Canon, dit jaar gaten in de dslr-lineup opvulden. Zowel Canon als Nikon vernieuwden hun high-end-camera's. Sony, een relatieve nieuwkomer op het gebied van dslr's, heeft in 2009 bijna zijn hele productgamma vernieuwd, overigens met wisselend succes, terwijl Olympus onder meer de kleine E-620-dslr met 4/3-sensor uitbracht. Pentax hervond zich in 2009 met onder andere de K-7 en de K-x.

jaaroverzicht09_videoknopDe rode draad in 2009 op dslr-gebied was toch wel de mogelijkheid om video op te nemen. In 2008 beschikten alleen de Nikon D90 en de Canon EOS 5D Mark II over een videofeature, maar dit jaar was het verplichte kost. Alleen Sony deed dit jaar niet mee aan de dslr-videorace.

De interessantste ontwikkelingen vonden dit jaar plaats op de scheidingslijn van het dslr- en compactcamera-segment. Onder meer nieuwe m4/3-camera's van Olympus en Panasonic hielden de gemoederen en de geruchtensites flink bezig. Ook Samsung is bezig met de ontwikkeling van een camerasysteem met verwisselbare lenzen, maar zonder spiegelhuis.

Ook in het segment van de high-end-compactcamera's waren er gedurfde ontwerpen. Zo besloot Canon, in tegenstelling tot bij zijn dslr-lijn, manmoedig het aantal megapixels bij een tweetal enthousiast-compactcamera's te verminderen. Ricoh had dit jaar een leuk compactcameraconcept met verwisselbare lensmodules, terwijl Leica ondanks het hogere prijssegment met zijn productaankondigingen de fotografiewereld wakker wist te schudden. Ook vonden nieuwe lichtgevoeliger beeldsensortypen hun weg in compactcamera's van onder meer Sony en Fujifilm.

In dit jaaroverzicht blikken we terug op een bewogen fotografiejaar.

Video gemeengoed op dslr's

Na het uitbrengen van de Nikon D90 en de Canon EOS 5D Mark II in 2008 was er in 2009 geen weg meer terug. Het ontbreken van een videomogelijkheid leverde strafpunten op en vandaar dat de meeste nieuwe dslr's beschikken over een videomogelijkheid. Alleen de echte instapmodellen moeten het nog zonder live view of video stellen.

Nikon

Nikon D300s sd cfBij de Nikon D300s en de D3s was de videofunctionaliteit, naast een hogere lichtgevoeligheid van de beeldsensoren, de belangrijkste vernieuwing van de twee camera's. Volgens Nikon is de D3s-beeldsensor echter geheel nieuw ontworpen. De sensor van de D3s heeft een maximale lichtgevoeligheid van iso 12.800 dat is uit te breiden naar het equivalent van iso 102.400.

Nikon rustte de D300s, net als bij de D3-serie, uit met twee geheugenslots, waardoor het mogelijk is om een foto gelijktijdig naar beide kaarten weg te schrijven als fail-safe. In plaats van de twee cf-kaarten bij de D3-serie, biedt de D300s plaats aan een sd- en cf-kaart.

Ook de in april aangekondigde Nikon D5000 was voorzien van een videomogelijkheid, maar vanwege zijn uitklapbare lcd is de D5000 een vreemde eend in de bijt bij de line-up van Nikon. Het voordeel is wel dat als de lcd naar binnen is geklapt, deze niet zo snel beschadigd of bekrast raakt. Hij kan daardoor eerder een tocht in een rugzak goed doorstaan. Helaas klapt de lcd niet uit naar de zijkant, maar naar de onderkant van de camera. Daardoor is in combinatie met een statief niet mogelijk om de fotokadering te controleren.

Nikon D5000 lcd

De D5000 is iets kleiner dan de D90, waarvan eerstgenoemde onder meer het 11punt-autofocussysteem en de cmos-beeldsensor erft. Deze reductie van de afmetingen is onder meer een gevolg van het verwijderen van de top-lcd en het schrappen van de autofocusmotor in de body. Ook heeft de lcd een lagere resolutie. De D5000 is de laatste tijd flink in prijs gedaald.

De nieuwe D3000 van Nikon volgt de populaire instap-dslr D60 op. Prettig is dat Nikon ook in dat model het 11punt-autofocussysteem van de D90 heeft verwerkt, in plaats van het antieke 3punt-systeem van de D60, maar de beeldsensor is nog steeds dezelfde ccd-sensor als die van de D60. Het scherpstellen gaat in ieder geval beduidend vlotter met de D3000, zo merkten we bij een voorvertoning van de camera op het hoofdkwartier van Nikon. Verder heeft Nikon het menu een cosmetische beurt gegeven. De D3000 kan overigens geen video opnemen.

We hadden dit jaar eigenlijk wel een D700 met de high-res-sensor van de D3x verwacht, maar mogelijk zou dat te veel in de verkopen van de D3x snijden. Deze laatste is overigens in prijs gedaald van een adviesprijs van 8000 euro bij introductie eind 2008, een bedrag waar veel commentaar op kwam, naar een straatprijs van bijna 6000 euro.

Canon

EOS_500DCanon heeft dit jaar een dslr minder uitgebracht dan Nikon, maar alle uitgebrachte modellen hadden wel 'impact'. Zo heeft de EOS 500D verdiend de Gouden Steeksleutel 2009 voor de beste spiegelreflex-camera in de wacht gesleept. Zelf vonden we de grip erg fijn, was de bediening probleemloos en de belichting voorspelbaar. De EOS 500D heeft ten opzichte van de oudere EOS 450D een grotere lcd met een beelddiagonaal van 3" en een vga-resolutie.

Ook is de camera uitgerust met een 9punt-autofocussysteem en kreeg de camera de beeldsensor van de EOS 50D met 15,1 megapixels mee. Aan de EOS 500D hebben we goede herinneringen overgehouden.

In plaats van de verwachte EOS 60D heeft Canon in september de EOS 7D uitgebracht. Canon splitst daarmee zijn semi-pro dslr-lijn in tweeën. De EOS 50D zit met zijn huidige straatprijs van ongeveer 750 euro duidelijk aan de onderkant van het semi-pro-segment, terwijl de EOS 7D wat prijs en features betreft meer gewaagd is aan de D300s van Nikon. Zowel het autofocussysteem en de rgb-sensor voor de belichting zijn bij de EOS 7D vernieuwd, het aantal megapixels is met drie verhoogd en de camera is zeer goed bestand tegen weersinvloeden.

Canon EOS 7D

Sommigen hadden gehoopt op een semi-pro-dslr met een full frame-beeldsensor, maar Canon was het er juist aan gelegen om de ultieme camera met aps-c-beeldsensor te ontwikkelen. In die opzet is Canon naar onze mening geslaagd.

Canon EOS 1D Mark IVDe EOS 1D Mark IV werd eigenlijk begin of zomer 2010 verwacht, maar werd al in oktober dit jaar aangekondigd. Net als de D3s van Nikon kan met een hoogste lichtgevoeligheidsequivalent van iso 102.400 worden geschoten en is er veel werk verricht aan het autofocussysteem. Zijn voorganger, de EOS 1D Mark III, was berucht om zijn focusproblemen met continu scherpstellen in de burstmodus, dus Canon is er alles aan gelegen om de EOS 1D Mark IV een succes te laten zijn. De Mark IV is sinds 24 december leverbaar in Nederland.

Sony, Pentax en Olympus

Sony

Sony Alpha A380 gripSony, derde op de ranglijst van best verkopende dslr-merken, was in 2009 koploper wat betreft hoeveelheid aangekondigde dslr-bodies. Zo volgden in mei dit jaar de Alpha A230, de A330 en de A380 respectievelijk de A200, A300 en A350 op, die vorig jaar geintroduceerd waren.

Mechanisch en elektronisch was er weinig aan veranderd, maar Sony vond het nodig om de grip minder ver naar boven door te laten lopen, waardoor naar onze mening de ergonomie achteruit is gegaan. Ook is er deels goedkoop aanvoelend plastic gebruikt voor de afwerking van de camera's.

Het hele jaar gonste het van de geruchten over een mogelijke opvolger van de huidige Alpha A700, maar volgens de laatste geluiden zal deze pas na april 2010 uitgebracht worden. Wel introduceerde de Japanse elektronicafabrikant in augustus drie nieuwe digitale spiegelreflexen: de Alpha A500, de A550 en de A850.

Sony Alpha A550De Alpha A500 en de A550 moeten het gat tussen nieuwe A2xx/A3xx-serie en de A700 opvullen. Niet alleen heeft Sony de grip heel gelaten bij de A500 en de A550, maar ook is de ccd-sensor van de A2xx/A3xx-serie vervangen door cmos-exemplaren. De beeldsensor van de A500 heeft 12,3 megapixels, en deze is waarschijnlijk gelijk aan die in de D90, terwijl die van de A550 foto's met een maximale resolutie van 14,2 megapixels kan maken.

Helaas is de bovenkant van zowel de A500 als de A550 nog van hetzelfde plastic als bij de nieuwe instap-dslr-serie.

Samen met de A500 en de A550 kondigde Sony ook de Alpha A850 aan. Deze laatste is voor een zeer groot deel gelijk aan de Alpha A900 met fullframe-beeldsensor, maar kan minder foto's per seconde nemen; verder is de beelddekking van de zoeker teruggelopen van 100 naar 98 procent. De A850 was bedoeld als prijsbreker in de markt voor fullframe-dslr's en de camera is met een straatprijs van rond de 1650 euro de goedkoopste dslr met fullframe-sensor. Camera's als de Nikon D700 en de Canon EOS 5D Mark II zitten ongeveer tweehonderd euro boven die prijs.

Pentax

Pentax K-7Ondanks de moeilijke tijden voor Pentax - moederbedrijf Hoya denkt erover om Pentax in de verkoop te zetten - heeft de camerafabrikant zich dit jaar hervonden. Zo kondigde Pentax in mei zijn nieuwe K-7-dslr aan. Deze camera is volledig nieuw ontworpen met hoekiger lijnen, heeft een magnesium behuizing en is bestand tegen ruwe weersinvloeden. Ook kan met behulp van het beeldstabilisatiesysteem de beeldsensor een graad naar elke kant gedraaid worden.

Hierdoor is het mogelijk om de horizon automatisch recht te trekken, maar de sensor kan in stapjes ook handmatig gedraaid worden. Helaas vertoont de beeldsensor, afkomstig van Samsung, meer ruis dan gebruikelijk in het semi-pro-segment.

Pentax K-x witMet de nieuwe K-x heeft Pentax het ideale instrument in handen om een deel van de markt voor instap-dslr's binnen te halen. Pentax heeft de opvolger van de op de Photokina 2008-beurs aangekondigde K-m voorzien van een cmos-beeldsensor, die naar alle waarschijnlijkheid ook in de nieuwe Sony Alpha A500 en Nikon D90 zit, een autofocussysteem met meer scherpstelpunten en de mogelijkheid om 720p-video op te nemen. Dat alles in de miniscule behuizing van de K-m en voor een straatprijs van rond de 465 euro voor de K-x-body, slechts vijftig euro meer dan de nog verkrijgbare K-m.

Olympus

Olympus heeft dit jaar twee 4/3-camera's uitgebracht, met als belangrijkste wapenfeit de E-620. Deze kleine dslr is te zien als het kleinere broertje van de eind 2008 geïntroduceerde E-30. De E-620 is iets groter dan de E-420 en heeft vooral een meer gecontourde grip voor meer houvast. De E-620 beschikt net als de E-30 over zogeheten 'art filters', voor speciale grafische effecten in foto's.

Olympus E-620

Ook kondigde Olympus met de E-450 een bescheiden update aan van de E-420. Naast een snellere TruePic III+-beeldprocessor en de toevoeging van enkele art filters is er ten opzichte van de E-420 niet zoveel gewijzigd.

De nadruk bij Olympus lag dit jaar echter bij het m4/3-systeem.

Micro Four Thirds

MFT in compactvorm

In september 2008 introduceerde Panasonic met de Lumix G1 de eerste Micro Four Thirds-camera. Deze had, ondanks het ontbreken van een spiegelhuis, nog wel het uiterlijk van een dslr, met onder meer een grip en een 'zoekerbult' bovenop, waarin echter een elektronische zoeker schuilging.

Lumix GH1

Begin 2009 volgde de GH1. Deze kon als eerste camera met dslr-beeldsensor continu scherpstellen tijdens het filmen. De camera werd alleen in combinatie met een speciaal ontwikkelde 14-140mm-lens geleverd. Bij eerder uitgekomen camera's, zoals de EOS 5D Mark II, kon tijdens het filmen met een druk op de knop wel worden scherpgesteld, maar was het niet mogelijk continu scherp te stellen. Hoewel de m4/3-mount voordelen bood voor wat betreft het gewicht en grootte van de lenzen, was het wachten op een echt compacte m4/3-camera.

E-P1

Olympus kwam hiervoor als eerste uit de startblokken met de E-P1. De styling van deze compacte camera met metalen behuizing was ontleend aan de analoge Pen F-camera uit de jaren vijftig. Olympus heeft een manier gevonden om de 14-45mm-zoomlens in de ruststand in elkaar te schuiven, waardoor het relatief slanke postuur van de camera behouden bleef.

Olympus E-P1

Hoewel het formaat, de styling en de beeldkwaliteit van de foto's werd geprezen, klonk er ook kritiek op het feit dat de E-P1 niet beschikte over een ingebouwde flitser, op de focussnelheid en de lage resolutie van de lcd.

Lumix GF1

Als antwoord op de E-P1 lanceerde Panasonic in september de Lumix GF1. Deze camera moest een aantal tekortkomingen van de E-P1 goedmaken. Zo was de GF1 voorzien van een kleine opklapbare flitser, was de camera lichter en kon deze beduidend sneller scherpstellen. Ook was de GF1 voorzien van een lcd met een hogere resolutie.

Panasonic leverde optioneel een evf mee met de GF1. Helaas gaf deze niet de kwaliteit en de resolutie van de evf in de Lumix G1 en GH1. Olympus liet op zijn beurt zien hoe het moest met de aankondiging van de E-P2. Deze wordt gebundeld in combinatie met een snelle evf met een hoge resolutie van 800 bij 600 pixels. Dat deze digitale opzetzoeker niet los is te leveren is jammer, want de connector ervoor is universeel voor het m4/3-platform.

Panasonic Lumix GF1

Overigens ontstond er verwarring bij de verkiezing van de Gouden Steeksleutel over de categorie waarin de m4/3-camera's waren ingedeeld. De crew had besloten deze onder de compactcamera's te scharen vanwege het ontbreken van een spiegelconstructie, maar Olympus en Panasonic classificeren hun m4/3-modellen als dslr's vanwege de grootte van de beeldsensor.

Dit leverde dusdanige verwarring onder de stemming op, dat geen enkele m4/3-camera uiteindelijk genomineerd werd. Volgend jaar zal dit anders worden aangepakt.

MFT-tegenhangers

Hoewel Olympus en Panasonic de markt voor camera's zonder spiegel maar met grote beeldsensor beheersen, is de verwachting dat ook andere camerafabrikanten de markt zullen betreden. Zo maakt Samsung geen geheim van zijn NX10-camerasysteem en zouden naar verluidt ook Sony, Nikon en Canon aan m4/3-tegenhangers werken. Deze zouden dan mogelijk voor het eerst bij de Photokina 2010 in september worden vertoond of aangekondigd.

Innovatie bij compactcamera's

Canon G11 en S90

Canon kwam dit jaar onder meer uit met de Powershot G11 en S90. In plaats van het aantal megapixels nog verder te verhogen, heeft Canon voor deze high-end-compactcamera's ervoor gekozen om dit aantal juist met een derde te verminderen. Dat dit de beeldkwaliteit van foto's ten goede is gekomen, blijkt wel uit verschillende testen op internet. Ook een slimme zet was om de G11 te voorzien van een uitklapbare lcd. De 1/1,7"-beeldsensor in de G11 is voor een compactcamera relatief groot te noemen.

De Powershot S90 was bijzonder vanwege de draairing rond lens. Hiermee is het mogelijk om, in stappen, handmatig scherp te stellen, maar ook kan met de ring het diafragma, de iso-waarde of de belichtingscompensatie geregeld worden. De S90 is voorzien van dezelfde beeldsensor als de G11.

Ricoh GXR

Outsider Ricoh kondigde in november een gewaagd camerasysteem aan met verwisselbare lensmodules waarin naast de lens ook de beeldsensor en de beeldverwerkingslogica is gevat. Ricoh heeft twee GXR-modules aangekondigd. Eentje heeft een beeldsensor in aps-c-formaat met een primelens met een kijkhoek gelijk aan die van een 50mm-lens op kleinbeeldformaat, terwijl ook een module leverbaar is met een 1/1,7"-beeldsensor en 24-70mm-zoomlens. Ook werkt Ricoh aan andere GXR-modules met printer- en projectorfunctionaliteit, terwijl tevens een opslagmodule gepland staat.

Leica X1

Ook Leica toonde zich van zijn inventieve kant in 2009. Zo kondigde de Duitse fabrikant van luxe camera's in september niet alleen de M9 aan, de opvolger van de M8-meetzoekercamera met fullframe-beeldsensor, maar ook de Leica X1-compactcamera met aps-c-beeldsensor en vaste Leica Elmarit 24mm f/2.8-lens. De X1 heeft de lijnen van de M9 en heeft als bijzondere designkenmerk de ronde flitser die omhoog schuift als deze wordt ingedrukt. Helaas ligt de adviesprijs van ongeveer 2000 euro niet binnen het bereik van de meeste tweakers.

Lichtgevoeliger beeldsensortechnologie

In 2009 werden voor het eerst zogeheten backside-illuminated cmos-beeldsensors toegepast in compactcamera's. Bij een normale cmos-sensor zit tussen de laag met microlenzen en fotocellen in nog een laag met metalen bedradingen. Deze laatste laag absorbeert een deel van het invallende licht. Bij bsi-beeldsensoren is de laag met fotocellen direct onder de microlenzen geplaatst, wat de lichtgevoeligheid verhoogt.

De bsi-technologie is terug te vinden in de Exmor R-cmos-beeldsensor van Sony die de sensor onder meer heeft verwerkt in de WX1- en de TX1-compactcamera's. Ook Casio voorzag twee compactcamera's van een dergelijk sensortype, maar bracht de EX-FH25 en de EX-FC150 alleen nog uit in Japan. Deze laatste is de opvolger van de EX-FC100, die onder meer slow-motion-video op kan nemen.

Fujifilm maakte ook gebruik van een nieuw type beeldsensor, in de modellen FinePix F200EXR, de F70EXR en de S200EXR. Bijzonder aan de Super CCD EXR-beeldsensor in deze camera's is de rangschikking van de fotodiodes. In tegenstelling tot het gebruikelijke Bayer-kleurenmasker over de ccd-beeldsensor maakt Fujifilm gebruik van een patroon waarbij de drie basiskleuren in paren diagonaal aan elkaar grenzen. Deze rangschikking maakt het mogelijk om naast het nemen van foto's in de maximale resolutie ook met een hoger dynamisch bereik of lichtgevoeligheid plaatjes te schieten. Wel gaat dit ten koste van de resolutie.

Panoramamodus

Een nieuwe gimmick dit jaar was de panoramamodus, voor het eerst geïntroduceerd door Sony in zijn DSC-HX1-superzoom. Bij deze functie wordt tijdens het draaien van de camera door de gebruiker snel achter elkaar meerdere foto's genomen die door de camera tot een brede panoramafoto aan elkaar geplakt worden. Voor de panoramafunctionaliteit wordt gebruikt gemaakt van een bewegingssensor in de camera. Na Sony volgden andere camerafabrikanten met een panoramastand.

Verwachtingen voor 2010

Koffiedik

Wat zal het jaar 2010 op fotografiegebied brengen? Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar naar alle waarschijnlijkheid komt er een opvolger van de Nikon D700. Mogelijk zal deze zijn uitgerust met de nieuwe beeldsensor in de Nikon D3s, die een maximale lichtgevoeligheid heeft van iso 12.800 met uitbreiding naar het equivalent van iso 102.400. Ook is denkbaar dat er een versie van de D700 komt met de 24-megapixel-beeldsensor van de Nikon D3x.

Canon heeft zijn lineup nu redelijk op orde. Mogelijk komt er nog een opvolger van de EOS 50D, maar het is ook mogelijk dat Canon de EOS xxD-lijn helemaal laat vallen. Waarschijnlijk zal er een vervanger komen van de EOS 1000D, geintroduceerd in juni 2008, om de instappers van Pentax, Nikon en Olympus van zich af te slaan. Ook de EOS 450D zou gezien zijn leeftijd kunnen worden opgevolgd.

Hoewel Olympus goed heeft geboerd met zijn m4/3-camera's, is het de verwachting dat er eindelijk een vervanging komt van de E-3. Waarschijnlijk zal deze de E-5 gaan heten. Mogelijk worden ook de kleine E-450, die slechts een cosmetische variant is van de E-420, en de E-30 voorzien van een update. Een E-30 met een lcd met vga-resolutie zou in onze ogen al veel verschil maken.

Gezien het succes van de digitale 'Pen' zal Olympus ook op m4/3-gebied nieuwe camera's in 2010 introduceren. Olympus heeft al eerder aangegeven zijn aanbod aan m4/3-camera's te verbreden en mogelijk valt hieronder ook een G1/GH1-concurrent. Ook wordt gehint op een E-Px-camera met geïntegreerde evf. Hopelijk krijgt Olympus het voor elkaar om het scherpstellen sneller te laten verlopen.

Panasonic zal zich waarschijnlijk geheel op m4/3-camera's gaan toeleggen, aangezien het bedrijf op dslr-gebied nagenoeg geen marktaandeel heeft. Een opvolger van de Lumix G1 zit zeker in de pijplijn. Panasonic zou hiervoor al een nieuwe beeldsensor hebben ontwikkeld, die met hogere iso-waarden kan werken.

Even afgezien van de vraag of Hoya in 2010 Pentax van de hand doet, heeft Pentax de kans om voor te borduren op het succes van de K-x. Mogelijk stapt Pentax in 2010 helemaal af van door Samsung ontwikkelde beeldsensors en gaat het bedrijf voor een mogelijke update van de K-7 een Sony-sensor gebruiken, net als bij de K-x. Dat zou in ieder geval de positionering van de twee camera's ten goede komen, aangezien de huidige K-7 meer ruis bij hogere iso-waarden oplevert dan de K-x. Gezien het verschil in prijs is het ook goed mogelijk dat er een model komt dat tussen de K-x en de K-7 wordt gepositioneerd.

Lees meer

Reacties (81)

81
80
60
3
1
14
Wijzig sortering
Anoniem: 40546 3 januari 2010 19:36
Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst garanderen, vermoed ik toch dat DSLR's nog meer dingen gaan kunnen die ze helemaal zouden moeten hoeven kunnen.

In 2009 kon de Spiegelreflex opeens live viewen en film opnemen, Volgend jaar kunnen ze ook 8 kanaals bandjes afmixen en de bonte was doen. Ook gaan cameras in 2010 zelfs lelijke foto's deleten zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen ( als resultaat gaan flickr en photobucket falliet door gebrek aan participatie en worden kranten en tijdschriften de helft dunner ).

Sony zal waarschijnlijk een DSLR met telefoon introduceren en Canon propt een Selphy fotoprinter in de 1500D.

Nikon zal met een nieuw lens mount systeem komen dat nog brakker is dan het huidige en eerder op M39 is gebaseerd dan gezond verstand.

Pentax zal alom geprezen worden omdat ze een DSLR gaan uitbrengen die alleen maar foto's kan maken, briljant plan volgens de kenners, precies wat menschen willen.

Lumix, Olympus en alle andere Future-lomo's gaan een hele hoop meer BS verkopen. Micro-Negative- one/eights CCD sensor die, in hun marketing brein, 108% meer pixels per vierkante MM heeft dan zichzelf ( Omdat het oppervalkte negatief is .. ).
In 2009 kon de Spiegelreflex opeens live viewen en film opnemen, Volgend jaar kunnen ze ook 8 kanaals bandjes afmixen en de bonte was doen. Ook gaan cameras in 2010 zelfs lelijke foto's deleten zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen ( als resultaat gaan flickr en photobucket falliet door gebrek aan participatie en worden kranten en tijdschriften de helft dunner ).
Liveview is simpelweg praktisch als je bij het maken van een foto de camera hoog of laag moet houden, dit is een goede ontwikkeling. Ook zou ik een auto delete functie helemaal niet erg vinden, gezien ik (en velen) vaak zat blunderen en een slechte foto maken, en bij schieten in RAW de ruimte hard nodig is.

Ik zie je sarcasme, en hoewel ik niet weet of het tegen het speculeren over de toekomst, of tegen de "overbodige functies" van cameras (en telefoons, en inmiddels zelfs MP3 spelers) is, denk ik dat je hoe dan ook nogal negatief bezig bent. Hoewel sommige functies compleet belachelijk lijken, draait de DSLR mede door liveview en filmen nog wel mee met de multifunctionele compact, en die vernieuweing moet blijven. Als de gewone consument volledig van DSLR's afstapt kan ontwikkeling niet meer gefinanciert worden en worden accesoires en lenzen duurder en moeilijker te verkrijgen.

Voor 2010 lijkt me dat m4/3 en bijv. de NX10 van Samsung de grootste vooruitgang gaan zijn (als je dit zo ziet tenminste, ik zie een compacte DSLR als verademing, de beperkingen worden vanzelf kleiner).

Persoonlijk ben ik benieuwd naar wat Sony gaat brengen, ik heb een A350 aangeschaft omdat de 380 niet prettig werkt, voornamelijk door de grip. En de 350 stamt uit '08 en is, volgens mij, redelijk standaard qua functies, en de liveview is niet bepaald helder.

Waar ik dus eigenlijk op hoop is een budget (max e500 body) Sony met een prettige body, overzichtelijke guide (zoals Nikon bij de D3000 en D500 levert) en fijne liveview en eventueel HD film functie.
Dit jaar zal waarschijnlijk het jaar worden van de digitale zoekers. Binnen tien jaar kun je geen camera meer krijgen met zo'n onhandige en storingsgevoelige spiegel.
Heb ik mijn twijfels bij, spiegels zijn niet zozeer storingsgevoelig hoor, sluiters zijn gevoeliger. Bedenk wel dat je oog veel meer ziet dan de DR van een sensor, en dat 't soms met belichting onhandig is om naar een al 'belichte' sensor te kijken. Ik weet niet of in 2020 alle camera's digizoekers hebben, in de consumenten lijn misschien, maar pro wereld, moeilijk te zeggen.
Met de spiegel verdwijnt natuurlijk dan ook de sluiter, dus dat is niet echt een argument.

Verder is het waar dat een oog meer ziet dan een sensor, maar dat creert nu juist een probleem; je ziet een plaatje, drukt af en moet dan maar afwachten wat de sensor er van heeft gemaakt. Het is nu dus een twee-staps-proces; foto kaderen en afdrukken, daarna nakijken of het gelukt is. Met een digitale zoeker doe je beide stappen in één keer omdat je meteen ziet wat het eindresultaat is.

Er zijn echter genoeg andere nadelen nog aan een digitale zoeker, zoals bijvoorbeeld lag. Die is gering, maar kan wel vervelend zijn bij bepaalde takken van fotografie. Daarnaast is de resolutie van digitale zoekers nu (nog) volstrekt ontoereikend om echt lekker mee te kunnen werken. En (als ik me niet vergis) met het verdwijnen van de spiegel zou ook de huidige manier van autofocussen onmogelijk worden. Je moet dan over naar AF met behulp van contrast-detectie, wat ook een heel stuk trager is (zie de huidige modellen met LiveView).

Maar ontopic:
Moet zeggen dat ik in dit artikel de D400 wel een beetje mis bij de vooruitblik. Het is vrij zeker dat deze eind Q1 of in Q2 zal verschijnen. Denk dat meer mensen hierop zullen zitten te wachten dan op de opvolger van de D700.

[Reactie gewijzigd door Morrar op 22 juli 2024 15:59]

En zodra je foto's in het donker gaat maken is er voor het oog nog redelijk wat detail te zien, en dan kun je handmatig scherpstellen. Zodra je dit meteen digitale zoeker gaat doen zie je of bij snellere beelden allemaal vervaging optreden of je ziet niets meer en alleen maar ruis.
En zodra je foto's in het donker gaat maken is er voor het oog nog redelijk wat detail te zien, en dan kun je handmatig scherpstellen. Zodra je dit meteen digitale zoeker gaat doen zie je of bij snellere beelden allemaal vervaging optreden of je ziet niets meer en alleen maar ruis.
Het is juist andersom. Er is wel wat ruis, maar omdat de resolutie van de EVF of LCD zo laag is, kan het beeld vrij straffeloos lichtversterkt worden waardoor je juist meer ziet dan door een optische zoeker.
Met de spiegel verdwijnt natuurlijk dan ook de sluiter, dus dat is niet echt een argument.
Dat is jouw aanname maar die klopt niet. Alle m4/3 toestellen hebben tot nu toe gewoon een mechanische sluiter, alleen staat die normaal open (wat logisch is omdat hij anders steeds open moet als je het beeld op de LCD/EVF wil zien) en sluit hij pas bij het afdrukken. Bij compactcamere's hetzelfde verhaal (alhoewel daarbij beneden een bepaalde lengte van de sluitertijd wel een elektronisch 'sluiter' gebruikt wordt).
Uiteindelijk ga je gelijk krijgen, maar nog niet dit jaar.
Welke deel van "binnen tien jaar", begrijp je niet?
De hierboven genoemde "lag" is inderdaad nu nog een probleem, maar dat komt wel goed. Dat de spiegel gehandhaafd moet worden vanwege stof, is natuurlijk een kul argument. Daar kan wel iets beters voor verzonnen worden.
Overigens denk ik dat tien jaar nog vrij conservatief is.
Een groot voordeel van een spiegel die jij voor het gemakt even vergeet is dat het veel vuil opvangt wanneer je weer lenzen vervangt, anders ligt de sensor direct bloot aan de elementen.

Ook het verminderde energieverbruik en minder hinder dat een digitale zoeker in een donkere omgeving zijn zeker voordelen van een optische zoeker aangezien een digitale zoeker toch mensen afleid als je ergens fotos aan het maken bent.
Die spiegel gebruiken als excuus voor vuil is nutteloos. We zouden eerder vreselijk boos moeten zijn dat er nog steeds geen simpel systeem is dat zichzelf sluit zonder objectief op en open gaat wanneer je een objectief erop klikt.
Kan echt niet moeilijk zijn om iets te bedenken en dan kunnen we stoppen met domme dekseltjes te draaien of op te letten voor stof.
Anoniem: 80466 3 januari 2010 09:45
Ook de EOS 450D zou gezien zijn leeftijd kunnen worden opgevolgd.
Er is toch al de Canon EOS 500D (Rebel T1i in de VS)
Dat was ook mijn eerste reactie, maar toen bedacht ik ineens dat Canon de 450D en de 500D naast elkaar laat bestaan. De eerste is nog niet EOL, wat waarschijnlijk pas zal gebeuren als er een nieuwe camera in de xxxD- lijn wordt aangekondigd. :)
Anoniem: 101094 @Jaap-Jan3 januari 2010 12:50
Waarom, de 40D en 50D hebben ook bijna een jaar naast elkaar gestaan.
Uiteindelijk is er nog geen opvolger van de 50D uitgekomen.

Het kan goed zijn dat Canon eerst de kosten van de fabricagelijn wil terugverdienen voordat deze wordt afgestoten.
De 7D is de opvolger van de 50D, zie je ook aan de gelijke prijsstelling bij introductie. De 7D kan een indicatie zijn dat Canon geen idee heeft wat te doen met de xxD.
Ik denk dat je daar 100% gelijk hebt.

Canon kan met de xxD lijn geen kant op zolang de 5D2 niet een fikse opwaardering heeft gehad.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat Canon voor de 7D niet gekozen heeft voor een APS-H (1.3 crop) sensor. Onder andere door deze keuze heeft Canon een groot probleem voor de xxD serie.

De sensor opwaarderen naar de 7D heeft weinig zin, die 3 megapixels doen het hem niet en een nog grotere sensor in de 60D maakt het probleem ook niet minder. Het autofocus systeem opwaarderen is ook een geen mogelijkheid. In beide gevallen snoept de 60D dan teveel aan de verkoopresultaten van de 7D. Ook het toevoegen van de videomogelijkheid in de 60D (en de rest bij het oude laten) heeft weinig zin, ook dan bijt deze telg nog steeds de 7D in zijn staart.

Daarmee lijkt de xxD serie van Canon voorlopig geen toekomst te hebben.

Er komt pas ruimte als de 5D2 wordt vervangen door de 5D3 of 3D.
Deze FF camera moet met minimaal dezelfde specificaties worden uitgerust als de 7D (en beter, want de 5D2 is eigenlijk geen concurrent voor de D700 van Nikon als we kijken naar functionaliteit en AF systeem.)

Pas als de 5D2 een flinke upgrade heeft gehad zou de xxD lijn nieuw leven kunnen worden ingeblazen door daar een FF of 1.3 crop sensor in te zetten met een gering aantal megapixels (max 12). Het autofocus systeem van de xxD lijn zal dan geen vernieuwingsbeurt krijgen anders bijt hij alweer in de 7D.

Er is immers veel vraag naar een entry FF model, maar als Canon deze keuze zou maken neemt zij wel een risico. Deze camera kan dan bijten aan zowel de 7D als de 5D2 serie. Maar zou tegelijkertijd een perfecte opvolger kunnen zijn van de oude 5D.


Ik denk dat Canon haar vingers heeft gebrand en nu behoorlijk op de blaren moet zitten. En dat enkel door koppig management en het niet willen luisteren naar de gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 101094 op 22 juli 2024 15:59]

Als er nieuwe opvolger komt zal het sowieso het nieuwe AFsysteem gebruiken lijkt mij. Net zoals de digic4 in alle series is gekomen.
Ze hadden de 7D gewoon 60D moeten noemen of een FF moeten maken en alles was duidelijk gebleven. Nu lijkt het alsof de xxD stopt met bestaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 196662 op 22 juli 2024 15:59]

Persoonlijk denk ik inderdaad dat de xxD serie het voorlopig even voor gezien gaat houden.
Er zit op dit moment geen toekomst in en klem tussen de 7D en de xxxD.
Slecht management bij Canon en de goede strategie van Nikon zal Canon er toe dwingen meer te moeten gaan luisteren naar de eindconsument of dat nu een Pro, Semipro of amateur fotograaf is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 101094 op 22 juli 2024 15:59]

Gezien de release dates wordt in Canonland meer gesproken van een aparte x00 en x50 lijn. De x50 zijn tot nu toe eerder upgrades terwijl x00 eerder updates zijn.
De 450D wordt daarom ook nog altijd als alternatief voor de 500D gezien door de kleine verschillen (hoewel de prijzen nu enorm dicht liggen, vroeger was de 500D z'n meerprijs niet echt waard).
Dan nog is evident de volgende camera een opvolger van de 500D omdat verder gegaan wordt met de 500D basis en niet met de oudere 450D
Nee niet evident, enkel voor mensen die niet verder weten dan nummers.

Bv de HD5870 is de opvolger van de HD4870 terwijl het technisch de opvolger van de HD4770 is.
precies wat mij ook opviel. Erg slordig dit soort posts, valt me weer erg tegen :/
Ja die opmerking wilde ik dus ook plaatsen!!
Anoniem: 111970 3 januari 2010 11:26
Wat ik nog mis in de verwachtingen zijn de 3D camera mogelijkheden. Zij het via gespecialiseerde camera's danwel via kits (zoals al bestaand in de vorm van de 3D lens-in-a-cap) die aangeboden gaan worden. Vooral i.c.m. de video mogelijkheden op de dSLRs zal dit voor de hobby-filmer een leuke optie zijn met de push naar 3D die vorig jaar al sterk werd ingezet.

Wat ik -hoop- te missen in de verwachtingen is dat fabrikanten weer meer op de kwaliteit gaan letten dan op features. Gezichtsherkenning is wel leuk, maar bij dieren en zelfs mensen met een donkere huidkleur faalt het nog wel eens. Panorama modus is ook wel leuk, maar zit vol met fouten. Allemaal dingen die je als fabrikant veel makkelijker in software aan de computer kant kan zetten. Ondertussen heb ik voor iemand anders een mooi camera'tje aangeschaft die wel al die dingen kan, maar als ik met de EV naarbeneden ga worden alle overbrights gewoon vaal grijs op de LCD (genomen foto is wel goed). De CPU kan het prima aan, maar het is niet goed geïmplementeerd omdat ze het te druk hebben met het tonen van een kadertje met een naam eronder van de persoon (enkele persoon, meerdere lukt ook niet) die herkend is.

De stappen van Canon om bij een paar modellen het aantal megapixels terug te dringen en daarmee een hogere kwaliteit (qua SNR, niet qua compositie, natuurlijk) te kunnen waarborgen zie ik dan ook liever terugkeren in 2010; ook bij andere fabrikanten. Die megapixel race had 4 jaar geleden al moeten sterven. Met dank aan de retailers die hun klanten maar wat graag voorliegen dat 12MP beter is dan 10MP.
Die megapixel race had 4 jaar geleden al moeten sterven. Met dank aan de retailers die hun klanten maar wat graag voorliegen dat 12MP beter is dan 10MP.
Soms is 12MP ook beter dan 10MP, vaak zijn megapixels nl. goedkoper dan millimeters. Ik heb een Nikon 200-400mm zoom en zo af en toe is dat nog te weinig, maar als ik een 600mm lens erbij neem kost me dat zo'n €8500. Dan heb ik liever dat Nikon een D700x of D800 met 16 of 18MP uitbrengt voor €2500 zodat ik wat verder kan croppen.

In een ideale wereld zou er een betaalbare FF camera zijn met dezelfde pixel dichtheid als de D300, natuurlijk wel vooropgesteld dat het niet meer ruis oplevert. Maar dat zal voorlopig wel niet gebeuren...
Anoniem: 111970 @Kurgan3 januari 2010 12:49
Verder croppen op een plaatje van 25MP terwijl je er eigenlijk maar 12MP aan bruikbare informatie in hebt door de onscherpte, ontruisings-smurrie en de ruis zelf... dan schiet je niet op. Datzelfde gaat nog meer op in het P&S segment (waar ik het over had - was niet helemaal duidelijk) waar de sensoren sowieso al klein zijn en vooralsnog alleen maar kleiner, niet groter, worden.

Laat ik 't dan even specifieker en tegelijk algemener stellen... retailers die hun klanten maar wat graag voorliegen dat 12MP beter is dan 10MP, terwijl uit een simpele test blijkt dat dit niet het geval is.

Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand op dpreview schrijft dat ze een Camera X met 12MP hebben aangeschaft, om vervolgens te melden dat ze 'm terug hebben gebracht omdat - ondanks de leuke snufjes - de kwaliteit te veel achteruit is gegaan ten opzichte van hun oude Camera Y met 8MP.
Ik had niet begrepen dat je het over compacts had, daar is de kwaliteit inderdaad vaak om te huilen. De meeste van die dingen raak ik daarom alleen met een honkbalknuppel aan... ;)

En voor wat je overige punten betreft: onscherpte? Bij een 200-400? No such thing... :) Ruisonderdrukking doen de meeste serieuze fotografen op de PC, en sowieso heeft de D700 al heel weinig ruis: D700 @ ISO 3200 Als ze die kwaliteit kunnen blijven leveren met meer MP (en dat kunnen ze, zie de D3s) voor een redelijke prijs dan sta ik gelijk in de rij.
Anoniem: 111970 @Kurgan4 januari 2010 18:13
Ruisonderdrukking zit helaas in veel camera's gewoon ingebakken - je kan wel op 3-5 stappen instellen hoeveel je het wil onderdrukken in sommige modellen, maar helemaal uit gaat vaak niet of je wil al continu in RAW willen schieten. "de meeste serieuze fotografen" zullen dat ongetwijfeld ook wel doen.. maar voor de rest van ons blijven we dus zitten met dat soort dingen waarbij bladeren van bomen tot smurrie worden gereduceerd.

Eigenlijk zie ik well vaker het soort reactie van "oh, je hebt 't over compacts... *negeer*".. zie ook dit artikel.. 1 pagina over compactjes en dan naar de conclusies... niks noppes nada geen compacts meer.
Terwijl het gros van de mensen - ook de tweakers - een compact koopt; vaak naast een SLR.
En toch schijnen klachten over compacts vervolgens afgedaan te worden door "had je maar een SLR moeten kopen." Dat is jammer - want er is genoeg ruimte voor verbetering op het vlak van compacts; en die ligt er zeker niet in om volgend jaar met 14MP, 16MP en 18MP modellen te gaan shermen.
Eis dan niet meer dan waar je voor wenst te betalen en je probleem is opgelost. Je moet altijd meer betalen voor betere hardware, sensors groeien niet aan de bomen.
Maar daarin zit nu juist het probleem. Je -kan- niet meer betalen voor een kwalitatief betere sensor in een P&S omdat ze (met uitzondering van Canon bij een paar modellen) die optie niet bieden. De megapixels gaan omhoog terwijl de sensorgrootte en de techniek hetzelfde blijft. Gevolg: mindere kwaliteit.

-Als- ik €50 meer uit kon geven voor Camera X, waarbij de 12MP sensor vervangen is door een kwalitatief betere 8MP, dan zou ik dat zondermeer doen.
Maar de sensoren zitten al zo lang vast rond 10 en 12mp, maak je daar toch geen zorgen om. Als er een idioot tussen zit die leuk denkt te doen met te veel pixels, koop je het gewoon niet en zullen ze daarna twee keer nadenken.
De kwaliteit is meer dan genoeg bij compactjes voor het geld dat ze kosten. Als ze slechtere kwaliteit uitbrengen voor een hogere prijs koopt toch niemand het.
Daarom staan compactjes dan ook onder alles en moet je niet verwachten dat je alles het beste kan hebben. Als die 12MP compact niet genoeg kwaliteit is betekent het dat je voor je noden moet upgraden, niet dat een 12MP sensor slecht is.
Wat ik nog mis in de verwachtingen zijn de 3D camera mogelijkheden. Zij het via gespecialiseerde camera's danwel via kits (zoals al bestaand in de vorm van de 3D lens-in-a-cap) die aangeboden gaan worden. Vooral i.c.m. de video mogelijkheden op de dSLRs zal dit voor de hobby-filmer een leuke optie zijn met de push naar 3D die vorig jaar al sterk werd ingezet.
Dat mis ik ook een beetje. Met name in het innovatiegedeelte. Er is inmiddels een camera die in stereo opnames kan maken, maar die is volgens mij nog niet beschikbaar hier.
Zijn er eigenlijk al camera's met een ingebouwde gps chip? Dat geeft volgens mijn wel leuke nieuwe toepassingen. Na je vakantie alle foto's op een kaart in plaats van in chronologische volgorde. Het zal vast wel een keer aan toegevoegd worden.
ja, nikon heeft een compact model met GPS, en voor de nikon DSLRs is een losse module te krijgen.
Anoniem: 196662 @ALRD3 januari 2010 15:53
Er zijn al meerdere compacts met die feature. Het is wel beter om een extra apparaatje mee te hebben zodat je 1) constant signaal hebt ipv gps die eerst moet zoeken 2) de batterijen van je camera niet moet gebruiken voor gps wat toch veel stroom vraagt.
Ik had verwacht dat er wel wat meer Fullframe camera's op de markt zouden komen. Wat mij betreft echt een doorbraak, ik kan sinds in vorig jaar de D700 heb dingen doen die ik daarvoor niet kon doen. Vooral in situaties met weinig of slecht licht. Verandering heeft tijd nodig, zullen we maar zeggen. En de lenzen worden er niet goedkoper op ;)

Ben zelf erg benieuwd naar een eventuele opvolger van de D700. Als die weer té interessant wordt ben ik bang dat ik weer een investering moet gaan doen dit jaar.
De D700 is momenteel slecht leverbaar. Wat ik begrepen heb in de winkel is dat ergens in februari de nieuwe D700s gepresenteerd wordt, mogelijk rond een prijs van 2100 euro (body).

Edit: ik ben blijkbaar niet de enige bij wie dit overkomt, er zijn berichten dat de D700 op meerdere plekken in de wereld uit de handel wordt genomen: http://nikonrumors.com/20...-is-being-phased-out.aspx

[Reactie gewijzigd door FlowinG op 22 juli 2024 15:59]

Ik had verwacht dat er wel wat meer Fullframe camera's op de markt zouden komen.
Van wie dan? Olympus en Pentax zullen er geen uitbrengen en de andere drie hebben er al meerdere (Canon 2, Sony 2, Nikon zelfs 4).
Je vergeet de 1Ds serie. Canon heeft 5 fullframe camera's:
1Ds,1Ds MKII, 1Ds MKIII, 5D, 5D MKII
Anoniem: 101094 @veldmuis7 januari 2010 10:23
Waarvan de 1Ds, 1Ds MKII en de 5D uit productie zijn gehaald en in principe niet meer verkocht worden. Wat over blijft zijn 2 FF camera's van Canon; de 1 Ds MKIII en de 5D2.

Waarbij je bovendien rustig kunt stellen dat de 1Ds MK III en straks de MK IV zelfs bij 60-80% van de professionals (iig. professionele reportagefotografen) buiten het budget ligt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 101094 op 22 juli 2024 15:59]

Anoniem: 285276 3 januari 2010 09:11
De nieuwe 1D en 1Ds zijn toch al binnen van Canon?

Is er al een 60D? Niet opgevallen..
een nieuwe 1ds is nog niet aangekondigd.
Nee, er is nog geen 60D. vermoedelijk is het koffiedik waar in gekeken is gebruikt om de koffie te produceren waar mee de weakert in kwestie zijn kater weg ging poetsen en heeft deze nog een beetje tril handjes.
ik bedoelde dus dat er mogelijk een opvolger komt van de EOS 50D. En die zou wel eens...low and behold...de EOS 60D kunnen gaan heten. Ahum. Verbeterd in ieder geval.
Anoniem: 101094 @blackTIE3 januari 2010 12:48
Ik verwacht niet dat Canon dit jaar met een opvolger van de 50D op de markt zal komen.
In plaats daarvan is de 7D al op de markt gezet. De xxD lijn zal daarmee een 24 of zelfs 30 maanden cyclus krijgen.

Opvolger van de 5D2 is hoogstwaarschijnlijk de 3D in september/oktober van dit jaar anders begin volgend jaar. De 1Ds4 verwacht ik tegen april.

Voor wat betreft de instapmodellen ook daarvan zullen we er een in het voorjaar zien.
Olympus blinkt nog steeds uit door het aanbieden van het onderwaterhuis voor de E-620; ik hoop dat meer aanbieders dat gaan doen zodat de prijzen wat zakken.
Anoniem: 111970 @Xirt3 januari 2010 11:13
Onderwaterfotografie is echter maar een beperkt segment - en dan zeker in het geval van de dSLRs; waarbij dan wel op te merken valt dat juist de video mogelijkheden dit wel omhoog zullen schroeven.

Voor de meeste compactcameras kan je in ieder geval al verscheidene aftermarket onderwater setjes kopen - dus op zich heb je keus genoeg als je onder water wil fotograferen.
Hoe duurder de apparatuur hoe beperkter het segment in dit geval, omdat het om een luxeproduct gaat. Met compactcamera's kan je mooie foto's nemen, maar ik ben zeker onder de indruk van de dSLRs onder water (twee dSLRs binnen de groep waarmee ik duik) dus het kan best dat ik over enkele jaren ook met een dergelijk apparaat de bodem vastleg.
Mogelijk stapt Pentax in 2010 helemaal af van door Samsung ontwikkelde beeldsensors en gaat het bedrijf voor een mogelijke update van de K-7 een Sony-sensor gebruiken, net als bij de K-x
Ik denk dat Pentax aan de fullframe sensor moet (die van Sony), willen ze nog iets betekenen in de DSLR wereld.
Onzin, ze spreken alleen een bepaalde mark niet aan.. en zoals je ziet worden cmos sensoren steeds beter.. over een jaartje zijn er sensoren met 15mp die bijna geen ruis hebben tot en met iso 6400, waarom zou men dan een veel duudere full frame moeten kopen als een 1.5 crop cmos ook voldoet voor heel veel soorten werk..
omdat een grotere sensor gewoon beter is.
hoe groter het oppervlak waar je licht mee vangt, hoe meer detail (mits de pixeldichtheid of korrel gelijk blijft)

daarnaast heb ik een mooie collectie pentax lenzen uit het analoge tijdperk die ik graag op een digitale pentax zou gebruiken, maar dan wel zonder de cropfactor.

als je veel telelenzen gebruikt kan een kleinere sensor nog wel een voordeel zijn.
maar voor de rest zie ik alleen maar voordelen (behalve de prijs natuurlijk) in fullframe camera's.
een kleine scherptediepte met een wijde lens is soms erg fijn, maar wordt met cropfactor camera's toch lastiger.
Anoniem: 112442 3 januari 2010 10:22
Mogelijk stapt Pentax in 2010 helemaal af van door Samsung ontwikkelde beeldsensors en gaat het bedrijf voor een mogelijke update van de K-7 een Sony-sensor gebruiken, net als bij de K-x.
Volgens mij werken beide nog erg veel samen. En Samsung kan ook steeds betere sensors ontwikkelen, ze zijn uiteindelijk geen kleintje op de IC markt.

Het lijkt me sowieso niet verstandig om afhankelijk te zijn van je concurrenten voor je sensors.
Volgens mij werken beide nog erg veel samen.
Waarop is "volgens mij" gebaseerd?
De K-7 en K-x hebben alvast geen Samsung-tegenhanger meer, de K-x gebruikt geen Samsung sensor en vermoedelijk de volgende Pentax-camera's ook niet, gezien het enorme succes van de K-x qua beeldkwaliteit. Ik quote dpreview:
The image output at base ISO shows good detail and colors but where the K-x really starts to shine is in low light. Its high ISO JPEGs are possibly the best of all current DSLRs with an APS-C size sensor; they certainly beat any of its direct competitors.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.