Door Eric van Ballegoie

Redacteur smartwatches

Van bloeddrukmeter tot budgettopper

Huawei Watch 5, Fit 4 Pro en D2 Review

20-07-2025 • 06:00

44

Multipage-opmaak

Inleiding

  • Huawei Watch 5
  • Huawei Watch Fit 4 Pro
  • Huawei Watch D2

Samengevat

De Huawei Watch 5 is een premiumsmartwatch met een chic ontwerp en hoogwaardige materialen. Pluspunten zijn het extreem heldere scherm en de e-sim-functionaliteit, waarmee je zonder telefoon kunt bellen en data gebruiken. De minpunten zijn de relatief korte accuduur van vier tot vijf dagen en een hoge prijs. Daarnaast is de meerwaarde van de nieuwe X-Tap-sensor beperkt en ontbreekt de ondersteuning voor veel populaire apps van derden, wat de functionaliteit beperkt en het horloge op dit prijspunt minder aantrekkelijk maakt.

Samengevat

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een elegant, licht horloge met een gunstige prijs. De Fit 4 Pro heeft een helder rechthoekig oledscherm en een breed scala aan sport- en gezondheidsfuncties, waaronder ecg, een duikmodus en nauwkeurige gps. De accuduur van vijf tot zes dagen is solide. Het voornaamste minpunt is het beperkte appecosysteem: ondersteuning voor populaire apps van derden ontbreekt. Desondanks is het een goede keuze voor wie een betaalbare smartwatch zoekt die vooral op sport en gezondheid is gericht.

Samengevat

De Huawei Watch D2 is een gespecialiseerde gezondheidssmartwatch, met als unieke functie een ingebouwde bloeddrukmeter met opblaasbaar manchet voor nauwkeurige, automatische metingen. Ook de accuduur van zes tot zeven dagen is uitstekend. Minpunten zijn een wat dikker ontwerp, het ontbreken van een officiële waterdichtheid om mee te zwemmen en een minder precieze gps-registratie tijdens sportactiviteiten tussen hoogbouw of in het bos. Het horloge is daarmee vooral een uitkomst voor wie zijn bloeddruk nauwlettend wil volgen.

Getest

Huawei Watch D2, Grijs (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 349,-

Vanaf € 369,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Huawei's succesformule voor smartwatches is inmiddels bekend en beproefd: een stijlvol design, een kraakhelder oledscherm, een soepele interface, talloze gezondheidsfuncties en een goede accuduur voor een scherpe prijs. Maar hoe pakt die formule uit op totaal verschillende horloges? In deze review zetten we drie modellen naast elkaar die, hoewel ze gedeelde software hebben, elk een heel andere insteek hebben. Van de lichte en betaalbare allround Fit 4 Pro (250 euro) tot het premiumtopmodel, de Watch 5 (450 euro), met zijn geavanceerde vingertopsensor. En als buitenbeentje is er de Watch D2 (350 euro), die iets kan wat geen enkel ander horloge biedt: je bloeddruk meten met een opblaasbaar manchet in de polsband.

Vlnr: Huawei Watch 5, Watch Fit 4 Pro, Watch D2
V.l.n.r.: Huawei Watch 5, Watch Fit 4 Pro, Watch D2

HarmonyOS

Huawei's wearabledivisie bevindt zich in een opmerkelijke positie. Hoewel de aanhoudende softwarematige beperkingen door het Amerikaanse handelsverbod blijven bestaan, blijft het bedrijf onverstoord innoveren op het gebied van hardware en software. We hebben de afgelopen jaren vaker reviews gepubliceerd van Huawei-smartwatches, waarvan de Watch GT 5 de laatste was. Zoals ik eerder al schreef, is het verhaal van Huawei's smartwatches er een van een constante spagaat: hardware die de concurrentie zeker qua prijs-kwaliteit vaak overtreft, gekoppeld aan een software-ecosysteem dat op een aantal punten achterblijft.

Huawei Watch 5 interface
Huawei Watch 5-interface

Om herhaling te voorkomen en de focus te leggen op wat écht nieuw is, zullen we de basisfunctionaliteit van HarmonyOS en de Health-app in dit artikel beknopt behandelen. Voor een uitgebreide bespreking van de Huawei Health-app en de installatieprocedure verwijs ik graag terug naar de review van de Watch GT 5.

Horlogeapps

Net als de Watch GT 5 maken ook de drie horloges die we nu bespreken namelijk gebruik van HarmonyOS 5 en wordt de verbinding met de smartphone gelegd via de Huawei Health-app. Elk van de horloges heeft daarbij ook toegang tot de ‘App Gallery’, Huawei’s appstore. Het aanbod van thirdpartyapps op dit platform valt erg tegen. Verwacht geen WhatsApp, Spotify, Shazam, Google Maps, Nike Run Club of Strava-apps voor de Huawei-horloges. Er zijn weliswaar creatieve workarounds, zoals een onofficiële remoteapp voor Spotify en Huawei's eigen Petal Maps, maar in de praktijk werkt dat allemaal nèt niet lekker.

Een deel van de standaard geïnstalleerde apps (Watch 5)
Een deel van de standaard geïnstalleerde apps (Watch 5)

Huawei-horloges moeten het gewoon hebben van de apps die al geïnstalleerd zijn en die zich vooral richten op sport en gezondheid. De klokjes kunnen meldingen weergeven en je kunt je agenda bekijken en timers en wekkers instellen. Daarnaast zijn er een weerapp, een hoogtemeter, een kompas, een lijst met contactpersonen en een zaklampfunctie aanwezig. Je kunt de horloges ook gebruiken om mee te bellen via de ingebouwde microfoon en luidspreker, waarvoor een bluetoothverbinding met je telefoon noodzakelijk is, behalve bij de Watch 5, want die is in combinatie met een geschikt e-simabonnement ook standalone te gebruiken.

Health-app en privacy

De Health-app, beschikbaar voor Android en iOS, is gewoon te downloaden via de App Store van Apple, maar is helaas niet beschikbaar via Google Play. Android-gebruikers kunnen de app alleen downloaden via de appwinkels van Huawei en Samsung of als losse apk-download. Vooral dat laatste is niet ideaal.

De app verzamelt informatie over hartslag, bloedzuurstofsaturatie, huidtemperatuur, slaap, stappen, stress en verbrande calorieën en geeft ook overzichten van work-outs die je uitvoert. De Watch 5, D2 en Fit 4 kunnen allemaal ook arteriële stijfheid meten, wat aangeeft hoe soepel je bloedvaten zijn, en kunnen ecg-filmpjes maken. De Watch D2 en Watch 5 voegen daar beide nog eigen extra functies aan toe, waarover verderop meer. Ook de gegevens van alle work-outs die je vastlegt met de horloges worden in de app opgeslagen. Je kunt expliciet kiezen of je al deze data ook naar de servers van Huawei wilt uploaden, maar dat is niet verplicht. Doe je dit niet, dan loop je wel het risico alle informatie kwijt te raken als je de app verwijdert of je telefoon kwijtraakt; het voordeel is natuurlijk dat je gegevens niet naar Huawei worden geüpload. Kies je ervoor deze gegevens wel te uploaden of heb je dat al eerder gedaan, dan is er op elk moment sowieso de mogelijkheid om al jouw gegevens weer uit de cloud te verwijderen.

Huawei Health app gezondheidsoverzichten
Gezondheidsoverzichten in Huawei Health-app
Watch D2 Watch Fit 4 Pro Watch 5
Afmetingen (lxbxh) 48x38x13,3mm 44x40x9,3mm 47x46x11,3mm
Gewicht 40g 30,4g 58g
Materiaal behuizing Aluminium Aluminium, bezel: Titanium RVS of Titanium
Materiaal band Synthetisch rubber Synthetisch rubber, gewoven nylon Synthetisch rubber, metaal of leer
Verwisselbaar bandje - Ja Ja
Beeldscherm
Type amoled amoled ltpo amoled
Vorm Langwerpig Langwerpig Rond
formaat 1,82" 1,82" 1,5"
Resolutie 480x408 480x408 466x466
Helderheid 1500cd/m² 3000cd/m² 3000cd/m²
Bescherming Gehard glas Saffierglas Saffierglas
Verbindingen Bluetooth, nfc Bluetooth, nfc Bluetooth, nfc, wifi, lte (eSIM)
Waterdichtheid Spatwaterdicht, IP68 Waterdicht, 5 ATM / 50 meter Waterdicht, 5 ATM / 50 meter
Sensors
IMU Ja Ja Ja
Optischehartslagmeter Ja Ja Ja
Huidtemperatuursensor Ja Ja Ja
ECG-sensor Ja Ja Ja
Barometer Ja Ja Ja
Omgevingslichtsensor Ja Ja Ja
Dieptesensor - Ja Ja
Bloeddruksensor Ja - -
X-Tap sensor - - Ja
Multi-Band GPS - Ja Ja

Huawei Watch 5

De Watch 5 is het nieuwe high-end model van Huawei. Het is een rond horloge, beschikbaar in 42mm- en 47mm-formaat, voorzien van een rvs- of titaniumbehuizing. De zwarte 46mm-rvs-versie die ik testte, is voorzien van een zwarte siliconenpolsband, maar er zijn ook versies met een lederen of metalen band.

De Watch 5 heeft, net als de Fit 4 en D2, een draai- en drukbare digitale kroon en één fysieke drukknop. De saffierlens met facetgeslepen rand steekt licht boven de behuizing uit, wat de Watch 5 een chique uiterlijk geeft. Het ltpo-oledscherm kan met zijn maximale helderheid van 3000cd/m² niet alleen heel helder zijn, maar dimt ‘s avonds automatisch ook heel ver terug, zodat het altijd prettig afleesbaar is. In tegenstelling tot de andere twee horloges en de goedkopere Watch 5 GT heeft de Watch 5 bovendien e-sim ingebouwd, zodat je het horloge ook standalone kunt gebruiken om te bellen en datadiensten te gebruiken zonder telefoonkoppeling. De Watch 5 is, afhankelijk van de uitvoering, op dit moment in de Pricewatch terug te vinden voor prijzen die uiteenlopen van 450 tot 650 euro.

Huawei Watch 5
Huawei Watch 5Huawei Watch 5Huawei Watch 5Huawei Watch 5

Unieke functies

Het is ook Huawei’s eerste horloge met Gesture Control. Door met je duim en wijsvinger tweemaal langs elkaar te wrijven kun je een selectie maken en door de vingers tweemaal op elkaar te tikken voer je de selectie vervolgens uit. Dat werkt redelijk goed, maar helaas slechts in een beperkt aantal apps, namelijk bij het aannemen of afwijzen van telefoongesprekken, het verwerken van alarmen en timers en voor het maken van selecties in de muziekspeler op het horloge.

De Watch 5 zet verder vooral sterk in op het (continu) monitoren van je gezondheid. Het horloge heeft daarvoor ook een nieuwe X-Tap-sensor aan de zijkant, geplaatst in het midden tussen de digitale kroon en de drukknop. De X-Tap-sensor bestaat uit een elektrode die, samen met een tweede elektrode onderop het horloge, nodig is om een ‘lus’ door je lichaam te maken voor ecg-metingen, en bevat ook een rode led, een optische sensor en een druksensor. Die rode led en optische sensor worden gebruikt wanneer je handmatig een SpO2- of bloedzuurtstofsaturatietest uitvoert. Die meting gebeurt dan op de vingertop in plaats van bovenop de pols, zoals horloges standaard doen, wat snellere en nauwkeurigere resultaten moet opleveren. Dat klinkt logisch, want standalone SpO2-testers meten doorgaans ook op de goed doorbloede vingertop. In de praktijk leveren SpO2-metingen via de X-Tap-sensor bij mij vergelijkbare resultaten op als een Medisana PM100-vingertopmeter, maar ook vergelijkbare resultaten als de polssensors van de Huawei-horloges. De X-Tap-sensor is alleen sneller dan de polssensors en levert al binnen enkele seconden een meetwaarde, terwijl polssensors vaak een halve minuut nodig hebben.

Huawei Watch 5 gezondsheidsoverzicht
Huawei Watch 5-gezondheidsoverzicht

Verder ontgaat het nut van de nieuwe X-Tap-sensor mij. Het nieuwe ‘gezondheidsoverzicht’, waarbij het horloge eerst een ecg-filmpje maakt en vervolgens hartslag, hrv, bloedzuurtstof, huidtemperatuur, stress en ‘emotie’ meet en je driemaal laat hoesten om een ‘ademhalingscontrole’ uit te voeren, kunnen ook prima zonder de X-Tap-sensor. Sterker nog, bij deze alles-in-ééntest gebruikt het horloge de polssensor onderop het horloge om SpO2 te meten, in plaats van de X-Tap-sensor.

De combinatie van continue metingen van hartslag, stress, slaap, SpO2, huidtemperatuur en ademhaling tijdens slaap, samen met de handmatige gezondheidsoverzichttests, geeft een goed inzicht in je algehele welzijn. Op het moment dat er ongewenste afwijkingen optreden, laten het horloge en de Health-app dit via meldingen duidelijk zien. Ik ben zelf gelukkig in goede gezondheid, dus ik heb tijdens mijn tests geen meldingen over verontrustende meetwaarden gekregen.

Watch D2

De Huawei Watch D2 is sterk gericht op gezondheid en onderscheidt zich met een unieke functie. Samen met zijn voorganger, de D1, is dit namelijk het enige horloge met een ingebouwde ABPM-bloeddrukmeter die metingen uitvoert via een opblaasbare luchtkamer aan de binnenkant van de polsband. Huawei geeft een meetbereik op van 30 tot 230mmHg, met een maximale afwijking van 3 procent. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung Galaxy-horloges, die bloeddrukmetingen uitvoeren met een optische sensor, hoeft de bloeddrukmeter van de Watch D2 niet steeds opnieuw gekalibreerd te worden en is het horloge CE MDR-gecertificeerd.

Huawei Watch D2
Huawei Watch D2Huawei Watch D2Huawei Watch D2Huawei Watch D2

Voor mensen die hun bloeddruk regelmatig moeten controleren, is de Watch D2 daarmee een goed alternatief voor een traditionele bloeddrukmeter met een armmanchet. Sterker nog, indien gewenst kan het horloge 24 uur per dag, elk half uur een meting uitvoeren. Overdag krijg je daarbij een waarschuwing, waarna je bij voorkeur even stil gaat staan of zitten en de hand met het horloge voor je borst langs kruist, zodat het horloge ter hoogte van je hart uitkomt. De meting duurt ongeveer een halve minuut, waarbij je duidelijk voelt dat de luchtkamer opblaast en het horloge strakker om je pols komt te zitten.

Huawei Watch D2 bloeddrukmetingen en gegevens
Huawei Watch D2 bloeddrukmetingen en gegevens

De in het horloge ingebouwde pomp is gelukkig praktisch geruisloos, zelfs ‘s avonds in een stille slaapkamer hoorde ik hem eigenlijk niet. ‘s Nachts voert het horloge de metingen geheel automatisch uit, in mijn geval zonder dat ik er tijdens mijn slaap iets van merkte. Ik heb deze continue meting, die standaard één etmaal duurt, meerdere keren uitgeprobeerd en het resultaat is een overzicht dat duidelijk laat zien hoe je bloeddruk gedurende de dag en nacht verandert. Dit overzicht kun je indien gewenst exporteren om het bijvoorbeeld met een arts te delen.

Huawei Health App - Watch D2 bloeddrukmetingen
Huawei Health-app: bloeddrukmetingen met Watch D2

En waar de Watch D1 die drie jaar geleden geïntroduceerd werd nog een vrij lomp apparaat was, zie je aan de Watch D2 eigenlijk niet dat het een horloge met een ingebouwde luchtpomp en bloeddrukmeter is. De rechthoekige behuizing is met 13mm weliswaar wat dik en ook de bezels rondom het 1,82"-amoledscherm zijn niet de allerdunste, maar niemand die ik het horloge liet zien vond dat het er vreemd of ‘lomp’ uitzag. Er is wel één punt om op te letten: de Watch D2 is namelijk niet officieel waterdicht, wat komt door de ingebouwde luchtpomp. Het klokje heeft een IP68-rating en kan tegen water, maar is niet bedoeld om mee te zwemmen. Ik heb dit dus ook niet uitgeprobeerd, maar heb het horloge wel dagelijks onder de douche gedragen tijdens mijn testperiode, zonder dat dit problemen opleverde.

Watch Fit 4 (Pro)

Dat wil overigens niet zeggen dat het niet eleganter kan. Want de Watch Fit 4 en de Fit 4 Pro die ik heb getest, hebben in de basis hetzelfde rechthoekige ontwerp als de Watch D2, maar met smallere bezels, een dunnere behuizing en een veel lager gewicht. Het ontwerp van de Fit 4 Pro is duidelijk geïnspireerd door de Apple Watch Ultra en in de persmaterialen die Huawei ons opstuurde, wordt de Fit 4 Pro ook direct vergeleken met dat horloge. Is dat een probleem? Nee, wat mij betreft niet. Want de Watch Fit 4 (Pro) is net als de Watch Fit 3 die wij eerder hebben getest een zeer aantrekkelijk horloge. De Watch Fit 4 en de Pro-versie lijken sterk op elkaar. De belangrijkste verschillen zitten in het 1,82"-amoledscherm, dat bij de Fit 4 Pro een hogere helderheid heeft en is voorzien van een geharde saffierlens, terwijl de normale Fit 4 het met een glazen lens moet stellen. Daarnaast kan de Fit 4 Pro ecg-filmpjes maken en ademhaling tijdens slaap analyseren. Ook heeft de Pro-versie een duikfunctie om tot 40 meter diepte te duiken, een sportprofiel voor golfen met kaarten van 15.000 golfbanen en een trailrunningmodus, die de standaard Fit 4 moet missen.

Huawei Watch Fit 4 Pro
Huawei Watch Fit 4 ProHuawei Watch Fit 4 ProHuawei Watch Fit 4 Pro

Net als de Watch 5 is ook de Fit 4 Pro dankzij het superheldere scherm uitstekend bruikbaar in volle zon. Het horloge mist de bijzondere X-Tap-sensor van de Watch 5 en de bloeddrukmeter van de D2, maar kan wel ecg-filmpjes maken en zaken als hartslag, stress, bloedzuurstofsaturatie en ademhaling tijdens slaap meten, waarmee het de meeste gezondheidsfuncties van die veel duurdere horloges gewoon aan boord heeft. Ook qua sportfuncties is de veel goedkopere Fit 4 Pro uitstekend voorzien. Het horloge ondersteunt tientallen verschillende sporten en heeft dus ook een duikfunctie, iets dat we bij de concurrentie alleen op veel duurdere horloges tegenkomen. De Fit 4 Pro is te koop vanaf 250 euro, en de wat eenvoudigere Fit 4 kost zelfs maar 150 euro.

Accuduur

Ik heb de drie horloges gedurende een periode van anderhalve maand na elkaar getest, waarbij ik elk horloge meerdere keren geheel heb ontladen tijdens gebruik. De Watch D2 hield het daarbij gemiddeld het langst uit; met het scherm in raise-to-wakemodus kwam ik gemiddeld uit op 6 tot 6,5 dag. Gebruik je het scherm op always-on, dan gaat er ongeveer een dag vanaf. Dat was inclusief tientallen (automatische) bloeddrukmetingen. Mijn verwachting was dat de luchtpomp die het manchet oppompt de accu snel leeg zou trekken, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval. De accu van de Watch D2 loopt, net als die van de Fit 4 Pro en de Watch 5, wél relatief snel leeg als je sportactiviteiten met gps vastlegt.

De Watch Fit 4 Pro hield het tijdens mijn tests gemiddeld vijf tot zes dagen vol op een acculading, wederom met het scherm in raise-to-wakemodus. De Watch Fit 4 heeft een relatief kleine accu, en lange outdooractiviteiten trekken bij dit horloge een relatief grote wissel op de totale accuduur. Na een weekend met een langere hardloopsessie en een fietstocht van bijna vijf uur hield de accu het net iets meer dan drie dagen uit.

De Watch 5 ten slotte kwam tijdens mijn tests op vier tot vijf dagen, wederom met het scherm in raise-to-wakemodus, en zonder gebruik van de e-simfunctionaliteit. Gezien de grootte en het gewicht van het horloge valt dat me eigenlijk wat tegen, zeker gezien eerdere Huawei-horloges van dit formaat het doorgaans langer volhielden.

Hartslagmeting

Alle drie de horloges maken gebruik van dezelfde Sunflower-sensor, die we eerder tegenkwamen bij de Watch 5 GT. Bij dat horloge was ik niet onverdeeld gelukkig met de resultaten van de optische hartslagmeter, maar Huawei lijkt de algoritmes die de data verwerken inmiddels verbeterd te hebben. Ik heb de horloges getest tijdens een groot aantal racefiets-, mountainbike-, krachttrainings-, hiit- en hardloopsessies. Daarbij lijken de drie ongeveer gelijk te presteren. De lichte Watch Fit 4 Pro heeft een klein voordeel ten opzichte van de twee andere, zwaardere horloges, omdat het door zijn geringe gewicht minder beweegt ten opzichte van de pols bij plotselinge schokken. In de praktijk zie ik dat niet echt terug in de data; alle drie de horloges presteren goed tot zeer goed op het gebied van hartslagregistratie met slechts af en toe een uitschieter. De screenshots hieronder laten voorbeelden van workouts met achtereenvolgens de Watch D2, Watch Fit 4 Pro en Watch 5 in rood zien, samen met de gegevens van mijn referentiehorloge, de Garmin fēnix 8 met een HRM-Dual-ecg-borstband in zwart, of met de optische hartslagmeter van de fenix 8 in blauw. Die ecg-band kan als de gouden standaard gezien worden.

Huawei Watch 5, Watch Fit 4 en Watch D2 hartslagdataHuawei Watch 5, Watch Fit 4 en Watch D2 hartslagdataHuawei Watch 5, Watch Fit 4 en Watch D2 hartslagdataHuawei Watch 5, Watch Fit 4 en Watch D2 hartslagdataHuawei Watch 5, Watch Fit 4 en Watch D2 hartslagdataHuawei Watch 5, Watch Fit 4 en Watch D2 hartslagdataHuawei Watch 5, Watch Fit 4 en Watch D2 hartslagdataHuawei Watch 5, Watch Fit 4 en Watch D2 hartslagdataHuawei Watch 5, Watch Fit 4 en Watch D2 hartslagdataHuawei Watch 5, Watch Fit 4 en Watch D2 hartslagdataHuawei Watch 5, Watch Fit 4 en Watch D2 hartslagdataHuawei Watch 5, Watch Fit 4 en Watch D2 hartslagdata

Gps-nauwkeurigheid

De Fit 4 Pro en Watch 5 beschikken over een dualband-gps-ontvanger, terwijl de Watch D2 het met een normale singlebandvariant moet doen. In de praktijk is de gps-nauwkeurigheid van de Fit 4 Pro het nauwkeurigst van de drie. Niet alleen in het open veld, maar ook tussen dichtere bebouwing en in het bos doet dat horloge het uitstekend. De Watch D2 doet het in open terrein ook prima, maar heeft soms wat moeite onder dichte begroeiing. De gps-traces willen dan nog wel eens wat ‘uit de bocht vliegen’. Die Watch 5 heeft hier soms ook last van, maar minder dan de D2.

Onderstaande voorbeelden laten de Huawei Watch D2 zien in rood en de Garmin fēnix 8, een horloge met een uitstekende dualband-gps-ontvanger, in blauw. De zwarte traces zijn afkomstig van een Garmin Edge 1030 fietscomputer, met een singlebland-gps-ontvangers. Het eerste screenshot toont de goede prestaties in open veld, de tweede en opvolgende onder lastigere omstandigheden.

Conclusie

Huawei introduceert drie horloges die gericht zijn op sport en gezondheid en gebouwd zijn rond hetzelfde platform, maar toch heel anders zijn uitgevoerd. De Watch 5, het nieuwe high-end model, zit hardwarematig goed in elkaar, heeft e-sim om standalone te kunnen werken en biedt veel sportprofielen en uitgebreide gezondheidstracking. Toch ben ik over dit horloge het minst enthousiast. Dat komt door zijn prijs van minimaal 450 euro. Zowel ten opzichte van goedkopere horloges als de Fit 4 (Pro), maar ook ten opzichte van concurrerende allroundsmartwatches is het lastig die prijs te verantwoorden, vooral omdat het appecosysteem van Huawei nog altijd matig is en thirdpartyapps nauwelijks ondersteund worden. Dat is prima bij een allroundsmartwatch onder 300 euro of bij een horloge dat zich écht specifiek op sport richt, zoals de horloges van Polar en Garmin, maar bij een allroundsmartwatch verwachten we op dit prijspunt gewoon meer functionaliteit.

De Watch Fit 4 Pro is vanwege zijn prijs juist wél erg interessant. Dat horloge kost net geen 250 euro, heeft ook een prachtig helder oledscherm, bijna alle sport- en gezondheidsfuncties van de Watch 5, is lichter, dunner en gaat langer op een accu mee. En dat alles voor maar 250 euro. Dat maakt de Watch Fit 4 Pro tot een prima allround sport- en smartwatch, als je ten minste geen specifieke thirdpartyapps wilt gebruiken, want ook bij dit horloge kom je dan van een koude kermis thuis.

De Watch D2 is ten slotte de vreemde eend in de bijt. Op het eerste gezicht lijkt deze op een net wat dikkere, net wat zwaardere, minder geraffineerde versie van de Fit 4 Pro, maar dan honderd euro duurder. Maar de Watch D2 heeft een unieke functie in de vorm van zijn ingebouwde manchetbloeddrukmeter die nauwkeurige (automatische) bloeddrukmetingen mogelijk maakt. Moet je om medische redenen regelmatig je bloeddruk meten, dan kan dit horloge daarmee écht een uitkomst zijn. Als dat niet het geval is, dan ben je met de Fit 4 Pro goedkoper en beter af.

Redactie: Eric van Ballegoie Eindredactie: Monique van den Boomen

Laagste prijzen voor: Huawei Watch 5, 46mm, Zwart (Zwart)
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Belsimpel

€ 449,-

€ 449,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 449,-
Pakketpost losse hardware
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 449,-

Bekijk

bol

€ 449,-

€ 449,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 449,-
Pakketpost (vanaf € 20,-)
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 449,-

Bekijk

Proshop.nl

€ 449,-

€ 449,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 449,-
Opsturen
€ 0,-
iDEAL
€ 0,-
Totaal
€ 449,-

Bekijk

Coolblue.nl

€ 449,-

€ 449,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 449,-
Verzending
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 449,-

Bekijk

MediaMarkt

€ 449,-

€ 449,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 449,-
Pakketpost
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 449,-

Bekijk


Laagste prijzen voor: Huawei Watch Fit 4 Pro, Zilver (Groen)
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Belsimpel

€ 249,-

€ 249,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 249,-
Pakketpost losse hardware
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 249,-

Bekijk

bol

€ 249,-

€ 249,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 249,-
Pakketpost (vanaf € 20,-)
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 249,-

Bekijk

Coolblue.nl

€ 249,-

€ 249,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 249,-
Verzending
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 249,-

Bekijk

MediaMarkt

€ 249,-

€ 249,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 249,-
Pakketpost
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 249,-

Bekijk

HUAWEI Official Store

€ 249,99

€ 249,99

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 249,99
Opsturen vanaf €100
€ 0,-
iDEAL
€ 0,-
Totaal
€ 249,99

Bekijk


Laagste prijzen voor: Huawei Watch D2, Grijs (Zwart)
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Belsimpel

€ 369,-

€ 369,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 369,-
Pakketpost losse hardware
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 369,-

Bekijk

bol

€ 369,-

€ 369,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 369,-
Pakketpost (vanaf € 20,-)
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 369,-

Bekijk

Coolblue.nl

€ 369,-

€ 369,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 369,-
Verzending
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 369,-

Bekijk

MediaMarkt

€ 369,-

€ 369,-

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 369,-
Pakketpost
€ 0,-
iDeal
€ 0,-
Totaal
€ 369,-

Bekijk

HUAWEI Official Store

€ 399,99

€ 399,99

Kostenoverzicht

Productprijs
€ 399,99
Opsturen vanaf €100
€ 0,-
iDEAL
€ 0,-
Totaal
€ 399,99

Bekijk

Reacties (44)

44
44
26
3
0
15
Wijzig sortering
Ik heb zelf de D2 sinds een week. Dit om vanuit mijn werk te kijken of er een toepassing is om dit horloge in onze organisatie in te zetten als alternatief voor de 24 uurs bloeddrukmeting.

De eerste test is met name om te kijken hoe betrouwbaar de bloeddrukmeting nu echt is. En dan met name bij mensen met een hele hoge of juist een hele lage bloeddruk.

Voor nu hem op mezelf uitgetest en ik ben best onder de indruk. Grootste minpunt is dat ik een gevoelige huid heb. na 48 uur het horloge te hebben gedragen had ik flinke huiduitslag op de plek waar de band de op de huid drukt. dus inmiddels draag ik hem alweer 3 dagen niet om mn huid tot rust te laten komen.

Voorlopig even alleen gebruiken voor patienttesten ;-)
Ik weet niet hoe dit horloge hierop reageert, maar met mijn Garmin draag ik hem 's nachts om de andere pols om de huid tot rust te laten komen. En bij mijn Garmin heb ik ook het siliconen bandje vervangen door een nylon omdat beter ademt en daardoor je geen sweetophoping onder de band en het horloge krijgen, zeker bij het sporten. Maar ik weet niet of dit eenvoudig vervangbaar is bij dit horloge.
Ik heb ook veel last van huiduitslag van het bandje en ben geswitched naar een nylon bandje met klittenband. Hiermee kun je beter de strakheid regelen en heb ik sindsdien geen uitslag meer.

Was bang dat het zou gaan stinken, vanwege slechter reinig waarheid, maar daar heb ik geen last van.

https://www.amazon.nl/dp/B0928FGLXB
Heb je de metingen ook vergeleken met een bloeddrukmeter met arm manchet? Dat mis ik namelijk in de review. Liefst ook af en toe met een meting met stethoscoop, dat is toch de gouden standaard...
Ik snap nog steeds niet waarom huawei van Android is afgestapt.


Met AOSP hadden ze tenminste de apps gehad, nu hebben ze niks.
Mogelijk heb je het redelijk grote nieuws gemist dat er allerlei bans zijn opgelegd aan Huawei in de afgelopen jaren. Iets wat ook best wel breed is uitgemeten op Tweakers.

nieuws: Overheid VS verbiedt bedrijven te handelen met Huawei

Beschrijving van de huidige status: https://www.androidauthority.com/huawei-google-android-ban-988382/

Mogelijk is dit wel bekend, en wil je dat Huawei toch Android aanbiedt voor zover mogelijk, dus zonder bijv. Google Play Store en allerlei andere diensten van Google die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn. Ik denk dat deze doelgroep zeer beperkt is en onvoldoende is om enigszins goed te kunnen concurreren met andere bedrijven die wél volwaardig Android kunnen gebruiken. Plus, je voelt natuurlijk aan je water (en zo zie je het ook daadwerkelijk terug), als het Huawei op deze manier toch zou lukken om goed te concurreren, dan zou simpelweg een volgende set sancties worden opgelegd waardoor het wél onmogelijk zou zijn om goed te concurreren.

Het is een dead end. De enige manier waarop Huawei terug kan krabbelen is d.m.v. een eigen sterk aanbod, waarbij de wereldwijde concurrentiepositie (m.u.v. 1 land zoals de VS of groep landen zoals de EU) niet van de ene op de andere dag de nek kan worden omgedraaid door policitici. Ik denk dat als je het vanuit een bedrijfsmatig perspectief bekijkt, je onwaarschijnlijk tot een andere conclusie zal komen.

[Reactie gewijzigd door xtlauke op 20 juli 2025 14:39]

De amerikaanse overheid heeft alleen een ban opgelegd voor google's android. Huawei kan legaal producten uitbrengen met AOSP. Dit kan ook niet veranderen omdat het open-source is.


Nu hebben ze een platform zonder grote app's buiten China, met AOSP heb je een platform dat al een groot platform heeft.


Gebruikers kunnen sideloaden, gebruik maken van alternatieve appstores of huawei kan het leveren met Microg en Aurora. Beide maken geen inbreuk op googles eigendom.

[Reactie gewijzigd door retrey op 20 juli 2025 15:39]

Huawei heeft de strategische keuze gemaakt om een eigen OS te bouwen, om op geen enkele manier meer afhankelijk te zijn van de grillen van Amerika. Vanuit hun positie goed te begrijpen, de thuismarkt is toch de grootste.
Altijd een Apple Watch gehad maar ik heb de D2 sinds de introductie aangeschaft wegens hartpatiënt en hoge bloeddruk. Ik moet zeggen dat ik verbaasd ben hoe accuraat de bloeddrukmetingen zijn. Er zijn soms verschillen met een manchet meting maar die zijn absoluut verwaarloosbaar, inderdaad binnen de 3% marge. De metingen zijn goed te gebruiken voor trend overzichten. Bewustwording is een dingetje en met dit horloge is het super eenvoudig om je te helpen je hieraan te herinneren. Alle andere functies op dit horloge zijn voor mij van ondergeschikt belang en gebruik ik dus ook (bijna) niet. Behalve de timer dan, om de eitjes te koken :)

Super apparaat.
edit:
Er wordt de indruk gewekt in deze review dat de D2 een always on display heeft. Wellicht kijk ik dan verkeerd maar ik ben deze optie nog niet tegengekomen.

[Reactie gewijzigd door Crawl NL op 20 juli 2025 08:35]

Zit er wel enige vorm van medical approval op die functies? Bloeddruk en ECG zijn medische functies die volgens mij aan Europese (of Amerikaanse) goedkeuring onderhevig zijn voor toelating op de markt? Een partij als Whoop is daar net voor op de vingers getikt in de VS.
Volgens de tekst is de bloedruk (en niet hartslag) sensor MDR goedgekeurd. Dat is de Medical Device Regulation. Met andere woorden: het is gespecificeerd als medisch apparaat.


Het is dus zeker geschikt voor ‘serieus’ gebruik, vergelijkbaar aan de losse consumenten bloeddrukmeters met zo’n armband.

[Reactie gewijzigd door Hobbit13 op 20 juli 2025 17:49]

Ik heb al een tijd een 5GT. Daar staat bij veel metingen dat het geen medisch apparaat is. Mocht het horloge aangeven dat er iets aan je lijf niet klopt, dan wordt je verzocht om je huisarts te consulteren. Dat vind ik een uitstekende oplossing.

Wat die ECG betreft wordt je een beetje genept. Een ECG wordt gemaakt in 6 richtingen, vandaar 12 electrodes als je de test ondergaat. De horizontale richting van een horloge is één van die richtingen. Daarnaast is de meting on demand en kan het dus geen ECG meting doen als je slaapt. Reden voor mij om de Pro versie te laten schieten.
De 5GT heeft dan ook geen medische keuring, de D2 wel.
Tevreden gebruiker van de Huawei watch GT 5 pro, die intern veel gelijkenissen heeft met watch 5. Heb het wel gekoppeld aan het open source gadgetbridge. Die veel maar zeker niet alle functies van de Huawei health app heeft connectie met andere apps was toch al bijzonder pover. Health app vond ik iets te invasief and een privacy nightmare.


Wat ik wel interessant vind is dat de watch 5 een prima hartslagmeter heeft en de GT 5 in de tweakers review een 'matige hartslagmeter ' terwijl ze alle twee exact de zelfde hardware hebben 😁
Dat wordt ook expliciet genoemd in de discussie. De reviewer geeft aan dat kennelijk de algoritmes in de tussentijd verbeterd zijn, waarmee de hartslag nauwkeuriger bepaald kan worden.
Ik heb nu een maand of 2 de fit 4 pro en de accuduur is echt geniaal. Zeker nadat ik van een Samsung Horloge kwam die geen 24 uur kon aanblijven. Ik heb letterlijk na een hele week nog 50% accu. Nu moet ik zeggen dat ik automatisch oplichten van het scherm uit heb staan. Maar toch geniaal
Ik heb de GT5 en always on display, al staat het scherm wel uit tussen 0:00 en 7:00, en ik doe zeker een week met de accu. Verder staat vrijwel alles aan, dus slaap, hartslag enz.

Echt super, daarnaast ziet de GT5 er ook echt als een relatief normaal horloge uit. Heb de zilverkleurige versie met een metalen bandje, en ben uiterst tevreden.

Ja, niet alles werkt, zoals bijv betalen, maar dat boeit me niet. Ik wil een beetje de basis tracking van into, mijn notificaties en dan vind ik het best. Tevens kan ik reageren op appjes en er mee bellen, maar beide wordt vrijwel nooit gebruikt, al is het weleens handig geweest.
Het is mij niet duidelijk of die smartwatch contact moet maken met een telefoon, dus oftewel dat ik mijn telefoon bij me moet hebben, of dat die watch ook werkt zonder telefoon.

99% van mijn tijd, heb ik geen telefoon bij me en ik zou dat niet graag veranderen.
En ik weet niet of een smartwatch daar compatibel mee is.
Voor de meeste (zo liet alle) functies is wel een verbinding met je telefoon (BT). Meldingen gaat zonder telefoon niet werken natuurlijk.

De ervaring die ik heb met Xiaomi/Amazfit is dat je best je telefoon thuis kan laten, en e.e.a. later wordt gesynchroniseerd. Of dat ook zo werkt met Huawei durf ik niet te zeggen .
Ik heb de Watch GT 4 en daar werkt alles ook zonder telefoon behalve meldingen en weer updates.
Nergens, maar dan ook nergens, niet in het artikel, niet in de reacties, lees ik iets over de band tussen Huawei en de Chinese overheid en daarbij een mogelijke disclaimer :X

Enkele jaren geleden was Huawei de nieuwe Stasi en nu is er geen vuiltje meer aan de lucht?

Zeker een smartwatch die naast je activiteiten ook je lichaam monitort laat je met je billen bloot gaan. Onbegrijpelijk...
edit:
Ook veelzeggend dat mijn bericht gedownmod wordt. ;(

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 20 juli 2025 13:14]

Dat lees je niet, omdat jij je geen zorgen hoeft te maken over de Chinese overheid. Die beperkingen en die ongegronde angstcultuur rondom China zijn er gekomen omdat Huawei té succesvol werd. Zo succesvol dat het Amerikaanse techbedrijven letterlijk de nek omdraaide.


De hele hetze, de leugens, en de angstzaaierij zijn simpelweg het gevolg van het feit dat Huawei te goed was. Geen enkel Amerikaans bedrijf kon er nog tegenop. Wat zij maakten, hadden ze als eerste en als ze later waren, dan was het gewoon véél beter. Huawei had de potentie om Apple omver te blazen. En niet alleen Apple, maar ook andere grote Amerikaanse bedrijven. Puur omdat hun technologie gewoon beter was.

Loop in Azië maar eens een Huawei-winkel binnen, test hun producten in hun eigen ecosysteem, en je snapt meteen wat ik bedoel. De integratie, de snelheid, de kwaliteit het klopt gewoon allemaal.

En dát maakte Amerika toen al bang.

Dus moest iedereen weer braaf achter Amerika aanlopen. Alle bondgenoten deden mee, zogenaamd voor de veiligheid. Maar inmiddels is wel duidelijk wie er het minst betrouwbaar zijn. Misschien is het tijd om te beseffen dat we China beter als vriend kunnen hebben dan als vijand.
Heb je ook enig bewijs voor deze complottheorie?
Op zich is deze angst ook wel terecht. Kijkend naar bijvoorbeeld ontwikkeling van netwerksystemen en telefoons, waarbij westerse partijen volle bak investeren in R&D en productontwikkelingen en Huawei vervolgens deze ideeën kopieert (met wat minimale doorontwikkeling) Dat is dat niet een hele eerlijke manier van handel drijven.

Daarnaast is er natuurlijk ook de honger naar data, alleen ben ik het hier wel met je eens dat die weer oost of west niet heel veel verschilt en hier ook niet voor elkaar onderdoen (alleen is China hier gewoon open over en de VS minder)

Leuke docu YouTube: How the NSA Hacked Huawei: Operation Shotgiant
Ik doe ook niet vrijwillig een enkelband om.
Vorige maand de Fit 3 nieuw gekocht voor 75 eu. (Op moment van schrijven kost-ie weer 90 eu, maar heb het idee dat er vaker prijsdrops zijn).

Voor het geld, in de basis een uitstekende bang-for-buck horloge. De ook in het artikel genoemde eigenschappen kan ik beamen, een mooi fel amoled scherm en lange accuduur. (Vorige week op vakantie geweest. Horloge voor het slapen gaan opgeladen tot 100% en bij thuiskomst (dag 8 in de avond) nog 21% over. Met continue hartslag meten en casual gebruik.)

Wat wel enig minpunt is, is het beperkte ecosysteem en app aanbod. Voor mij persoonlijk niet zo heel erg (ik hoef geen Spotify of WhatsApp erop), maar ook zaken als Watchfaces zijn niet allemaal je-van-het. Verder is het iets meer werk om in de instellingen van je telefoon bepaalde benodigde permissies te geven. (In ieder geval op mijn Android Xaiomi). Maar ik ga ervanuit dat een Tweaker daar zijn/haar hand niet voor omdraait :-)
Jammer dat de D2 geen safier glas heeft. Dit is voor mijn vrouw toch wel een must. Andere apps zijn niet zo van belang.

Een goede bloeddruk meter, hartslag sensor en een goede multi gps wel.

Apps voor lopen, fietsen, traplopen, hometrainer, roeiapparaat en crosstrainer is voldoende.

Zelf heb ik de Garmin Epix Pro2, maar dat is niet nodig voor haar
Een belangrijke nuance is: De Fit 4 Pro heeft een Freedive functie, niet een duikfunctie.

Het horloge is dus niet bruikbaar als duikcomputer, in tegenstelling tot de concurrenten van Garmin en Apple.

Als het wel een daadwerkelijke duikcomputer was, zou het ook ineens een van de goedkoopste duikcomputers zijn, niet eens de meest goedkope duikcomputer met smartfuncties. In deze prijsklasse krijg je enkel duikcomputers met een zwart-wit LCD scherm met voorgemaakte elementen ipv pixels. Maar dat is het dus niet.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn