Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Waarom wil niemand Apple kopiëren? Magnetisch laden mist aantrekkingskracht

17-07-2025 • 15:00

233

sda

Normaal zijn het tegenpolen: iPhones en Android-telefoons. Toch hebben we gezien dat nieuwe functies in het ene kamp een onweerstaanbare aantrekkingskracht lijken te hebben op de ander. Apple kwam met het Dynamic Island, Samsung heeft dat gekopieerd met de Now Bar. Samsung kwam met transcriptie van telefoontjes via zijn software, Apple gaat dat nu ook doen. Met Android is dat hetzelfde. Android had al sinds een eeuwigheid widgets en een applade, toen kreeg iOS die ook. Zo gaat het al jaren.

Dat is positief én negatief. Aan de ene kant jaagt het concurrentie aan, op een markt die in feite bestaat uit slechts twee spelers. Aan de andere kant is er minder te kiezen, want de functies van de een belanden toch ook wel in de telefoon van de ander.

Logo Qi2In 2023 kwam er opmerkelijk nieuws naar buiten. Qi2, de tweede versie van de industriebrede standaard voor draadloos laden, was gebaseerd op Apple MagSafe. Apple had MagSafe gedoneerd aan het Wireless Power Consortium, het samenwerkingsverband achter Qi, om dit mogelijk te maken. Apple zei in feite: hier, fabrikanten van Android-telefoons, kopieer dit maar en bouw dit in.

En toen: niets. De standaard is er sinds 2023 en sindsdien is er één telefoon verschenen met Android en Qi2. Die telefoon kén je waarschijnlijk niet eens. Waarom lijken fabrikanten van Android-telefoons zoveel weerstand te hebben om Qi2 te implementeren?

Een kleine geschiedenis van Qi

Standaarden zijn praktisch. Als iedereen een eigen technologie moet ontwikkelen, is dat duur en bovendien onhandig. Want er zijn makers van bijvoorbeeld powerbanks en laders, maar hoe weet je of je powerbank je telefoon snel kan opladen?

Voor bedraad laden is dat een al lang opgelost probleem. De poort is USB-C en daaroverheen ondersteunt elke Android-telefoon, en inmiddels ook iPhone, USB Power Delivery. Daarbovenop kunnen fabrikanten een eigen technologie bouwen om sneller te laden en veel doen dat ook. Daarvoor hoef je de poort niet aan te passen: dat blijft USB-C.

Palm Pre plus oplader
Palm Pre met oplader

Draadloos laden bestaat al heel lang. De technologie is niet wezenlijk anders dan bijvoorbeeld de lader voor een elektrische tandenborstel of een inductiekookplaat. De lader heeft een spoel, koperdraadjes die in cirkels om elkaar heen zitten, en de ontvanger heeft die ook. De wisselstroom in de lader veroorzaakt een oscillerend magnetisch veld. Wanneer een compatibel apparaat, met een ontvangstspoel, in dit veld komt, induceert het magnetische veld een elektrische stroom in de ontvangstspoel. Deze stroom wordt vervolgens door de lader van het apparaat omgezet en gebruikt om de batterij op te laden, zonder dat fysieke kabels nodig zijn.

Qi is al héél lang een standaard, namelijk sinds 2009. Toen waren er al telefoons die draadloos konden laden, maar die maakten niet gebruik van een standaard. Qi kwam terecht in bijvoorbeeld de Google Nexus 4 en Nokia Lumia 920 en had een vroege voorsprong, maar het was niet direct dé standaard. Er waren nog twee kandidaten in de race: Power Matters Alliance, of PMA, en WiPower van Samsung en Qualcomm, later Rezence. Veel fabrikanten waren lid van twee of drie van die allianties.

LG Nexus 4 8GB Zwart
LG Nexus 4 met Qi (de bol is geen lader en de telefoon laadt op deze afbeelding niet op)

PMA en Rezence gingen al snel samen verder en werden compatibel. Ze werkten wel verschillend. Waar PMA net als Qi werkt met inductie, ging het bij Rezence om magnetische resonantie. Daarbij resoneren zowel de zend- als de ontvangstspoel op dezelfde frequentie, waardoor energie efficiënter over grotere afstanden kan worden overgedragen. Daardoor hoeven de draadloze lader en het apparaat geen contact te maken. Dat is een experimentelere techniek.

Er kwamen telefoons die beide standaarden ondersteunden, zoals de Samsung Galaxy S6 in 2015. De doorslag kwam uiteindelijk in 2017, toen Apple draadloos laden ging ondersteunen met de iPhone X en iPhone 8. Apple koos voor Qi en daarmee werd het voor makers van accessoires een makkelijke keuze voor welke technologie zij moesten gaan. Sindsdien is Qi de dominante standaard voor draadloos laden in telefoons.

Productfoto's van Samsung Galaxy S6

Apple MagSafe

Apple MagSafe
Technologie die veel MacBooks
heeft gered: MagSafe

Als je verder terugspoelt, dan gebruikt Apple de naam MagSafe al heel lang. Dat was de naam voor de magnetische oplader voor zijn laptops sinds 2006. Het voordeel van die oplader magnetisch maken was dat als gebruikers bijvoorbeeld tegen de kabel aan liepen, de kabel losliet en de laptop dus niet van tafel tikte.

Apple MagSafeDie connector verdween, maar Apple hergebruikte de naam in 2020 voor zijn systeem om magnetisch draadloos te laden. Het systeem lost een duidelijk probleem op met draadloze laders. De spoelen moeten precies bovenop elkaar liggen om goed te laden, maar als gebruiker is het lastig te weten hoe dat moet. Bovendien hebben draadloze laders last van zwaartekracht. Wie een draadloze lader in de auto wil gebruiken, moet de telefoon op een andere manier rechtop houden voor gebruik als bijvoorbeeld navigatie.

Apple loste die beide problemen op door de spoel te omringen met magneten. Door die magneten 'klikt' een iPhone zichzelf automatisch vast op een goede locatie om te laden. Sinds de iPhone 12 hebben vrijwel alle iPhones deze magneten aan boord.

Er gingen geruchten dat Apple de laadpoort helemaal van zijn telefoons had willen halen ten gunste van MagSafe, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Wat ook meespeelt: er zijn best veel MagSafe-accessoires, maar echt alomtegenwoordig zijn ze niet.

En dus deed Apple iets opmerkelijks: het doneerde de MagSafe-technologie aan het consortium en dat werd Qi2 met Magnetic Power Profile. Qi2 ondersteunde naast magnetisch laden sneller opladen dan de eerste versie: 15W. "De eerste versie van de Qi2-standaard wordt halverwege dit jaar voltooid en de eerste Qi2-smartphones en -opladers moeten 'voor de feestdagen' verschijnen", schreef Tweakers bij die aankondiging. Die feestdagen van 2023 liggen inmiddels meer dan anderhalf jaar achter ons. Waar zijn al die Qi2-smartphones?

Waarom vrijwel geen telefoon Qi2 heeft

Er zijn wel telefoons met Qi2, maar die zijn vooral van Apple en die hadden dus al MagSafe. Sterker nog: alle telefoons met MagSafe hebben Qi2, omdat Apple het met software kon toevoegen. Met Android is er één telefoon verschenen met Qi2-ondersteuning: de HMD Skyline, die de Finse fabrikant een jaar geleden aankondigde.

HMD Skyline uit elkaar. Bron: NokiaMob.net
HMD Skyline uit elkaar. Bron: NokiaMob.net

Wat er wel is, is een nieuwe standaard: Qi2 Ready. Dat betekent dat een telefoon alles aan boord heeft om Qi2 te ondersteunen, behalve de magneten. Hoesjes kunnen die magneten wel hebben, waardoor de telefoon op die manier Qi2 kan gebruiken. De bekendste telefoon die Qi2 Ready is, is de Samsung Galaxy S25. Maar wat is Qi2 zonder magneten? Dat is alsof je voor voetballers de kleedkamers bouwt, de tenues beschikbaar stelt, de ballen klaarlegt en vervolgens zegt dat ze zelf maar een veld moeten zoeken.

Waarom geen enkele andere telefoon Qi2 met magneten heeft, heeft vermoedelijk meerdere redenen. Apple heeft de strijd tussen Qi en andere draadloze standaarden beslist in 2017 en heeft sindsdien zijn kracht gebruikt in het consortium. Makers van laders en powerbanks zijn geneigd Apple te volgen vanwege de vele iPhones die in omloop zijn. Dat is ook gebeurd: waar er weinig telefoons zijn met Qi2, hebben veel powerbanks en laders de standaard wel aan boord.

Door MagSafe te doneren aan de Qi-standaard, kan de EU Apple er niet meer toe dwingen iets te moeten implementeren zoals met USB-C in iPhones gebeurde. Bovendien kan het sturen waar de standaard heen gaat. In de tussentijd heeft Apple MagSafe nog wat voordelen gegeven: MagSafe kan sneller laden met 25W en heeft een extra magneet voor makkelijkere uitlijning. Ook kunnen MagSafe-laders communiceren met iPhones, wat met Qi2 niet kan.

OnePlus AIRVOOC 50W Magnetic Charger - White
AirVOOC-lader met ventilator

Dat Apple de Qi-standaard aan het sturen is, zal ongemakkelijk zijn voor andere grote fabrikanten. Daarnaast is het een relatief trage standaard. OPPO, OnePlus en vivo hebben AirVOOC, de eigen draadloze lader die tot 50W gaat. Xiaomi laadt zijn telefoons draadloos op met tot 80W. In China klinkt Qi2 als een ontzettend trage manier van opladen die uit de tijd is.

Bovendien zijn er technische hobbels te nemen, al zullen die wel meevallen. HMD zei dat de Skyline 0,7mm dikker was door de magneten. Op telefoons die doorgaans rond de 8mm zijn, is dat een duidelijk compromis voor een enkele functie. Bovendien vereist het meer dan de magneten in de behuizing proppen: magnetisme kan storing veroorzaken met andere componenten. Voor Samsung gaat het dan bijvoorbeeld om de S Pen, die ook gebruikmaakt van magnetisme.

Draadloos laden is bovendien geen noodzakelijke functie om telefoons te verkopen. Sommige klanten vinden het heel fijn, maar veel telefoons laten de functie helemaal weg om kosten te besparen. Dat het draadloos laden dan makkelijker gaat met magneten, zal vermoedelijk relatief weinig klanten trekken.

Komen er nog telefoons met Qi2?

De kans is groot dat er snel wel telefoons gaan verschijnen met Qi2. Google presenteert op 20 augustus de Pixel 10-serie en een van de aanhoudende geruchten is dat die magneten hebben voor draadloos laden, inclusief eigen accessoires onder de naam PixelSnap. Dat gebeurt op basis van Qi2.2, de nieuwe versie die laden tot 25W ondersteunt. De geruchten daarover zijn niet eenduidig, dus of de magneten in de behuizing zitten of in hoesjes moeten zitten zoals bij de Galaxy S25 is nog niet duidelijk.

Google Pixel 10-render
Google Pixel 10-render

Het is bovendien prima mogelijk dat Chinese fabrikanten Qi2 gaan ondersteunen als het lukt om de magneten te integreren in hun eigen technologieën. Dat is nu nog niet het geval. Een achteruitgang in laadsnelheid zullen zij niet snel accepteren. Een manier om Qi2 én de eigen technologie te combineren zou ervoor zorgen dat de eigen laders met 50W of 80W kunnen blijven laden, terwijl ook Qi2.2-laders kunnen werken op volle snelheid. Dat zou dan hetzelfde zijn als met USB-PD en eigen laadtechnieken, waar dat ook is gebeurd. Of en wanneer dat gebeurt, is nu niet te zeggen.

Tot slot

Apple doneerde MagSafe aan het consortium achter de Qi-standaard, maar Qi2 heeft duidelijk niet de onmiddellijke aantrekkingskracht die andere Apple-vindingen wel hebben gehad. Toch is de integratie van Qi2 niet onmogelijk, zo laat de HMD Skyline zien.

Nu de Pixel 10 eraan komt met PixelSnap-accessoires, is het de vraag of andere makers van Android-telefoons gaan reageren. Het zou kunnen dat magnetisch draadloos laden een standaardfunctie wordt op smartphones, maar dat is nu niet zeker. Misschien is de toepassing van Qi2 net als de standaard zelf: aan de trage kant, maar uiteindelijk lijnt het zichzelf wel uit.

Redactie: Arnoud Wokke Eindredactie: Monique van den Boomen

Reacties (229)

229
228
114
2
0
81
Wijzig sortering
Omdat magnetisch laden helemaal niets toevoegt, omdat het méér verbruikt, en eigenlijk niet meer dan een gimmick is.
Ik juist het toe dat het niet gekopieerd wordt. Zoals wel meer dingen niet gekopieerd hadden hoeven worden. Ik noem maar wat, de 3.5 mm jack weglaten bijvoorbeeld...
Vergeleken met standaard draadloos opladen is magsafe juist efficienter omdat het zorgt voor de meeste optimale positie voor opladen.
Technisch klopt dat, maar je zal er nog steeds 60% meer stroom in moeten stoppen ten opzichte van een draadje. Als alle telefoons in de wereld met MagSafe zouden opladen dan hebben we een gigantisch probleem.

https://www.ifixit.com/News/94409/wireless-charging-trading-efficiency-for-convenience

Conclusie: laten we nou gewoon voor EEN keer met z'n allen het juiste doen, en bedraad opladen.
Mijn conclusie is vooral dat jij je eigen bronnen niet naleest. Uit het artikel:

That’s a 24.4% increase in energy consumption when compared to our wired test
Lees even goed dan.
Mijn conclusie is vooral dat jij je eigen bronnen niet naleest. Uit het artikel:

That’s a 24.4% increase in energy consumption when compared to our wired test
Je moet nog iets verder lezen:

"This gives us a total draw of 34.13Wh per day, or 12.36kWh per year. That’s 36.48% more energy used when compared to a wired charge.

Since we’re using 15.88Wh of energy above our baseline of 18.25Wh, this means that a potential 5.8kWh a year is being wasted. Remember that 10W LED light? You’re now leaving it on for 24 days straight!"


Al hoewel ik zelf het bijna nooit gebruik is draadloos laden wel fijn als backup of in de auto.
Lijkt me een trend die niet te stoppen valt. Op zich denk ik ook dat dit zich gaat uitbreiden naar plaatsen waar het pas echt zinvol is om dit te doen. Bijvoorbeeld EV of dergelijk die kunnen opladen tijdens het parkeren zonder kabel. Of in de file of gewoon continue al rijdend?

Niet voor onmiddellijk maar lijkt me net wel interessante toepassingen. Ikzelf laad altijd bedraad op, wil namelijk ook geen electriciteit verspillen waar niet nodig. Maar op zich vind ik het wel een leuk ding en meer dan een gimmick.
Ik neem aan dat bij jou thuis ook geen enkele adapter ongebruikt aan een stopcontact hangt?
Dit is whataboutisme: @kayjay klaagt dat het rendement van draadloos laden laag is, en jij verwijt hem dat er ook ergens in zijn(/haar) huishouden een paar watt aan vermogen onnodig verloren gaat. Dat is ongetwijfeld waar, maar toch geen reden om dan alle pogingen energieverspilling te minimaliseren de nek om te draaien.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 18 juli 2025 18:10]

Ik verwijT niemand wat. Ik probeer alleen een waarschijnlijke drogreden bloot te leggen. Het zou onrealistisch zijn om je druk te maken over het verlies bij draadloos laden terwijl een adapter dag en nacht ongebruikt in je stopcontact verlies zit te veroorzaken. Het lijkt er meer op dat jij mij wat verwijt dan dat ik Kayjay wat verwijt.
Er gaan hier twee dingen mis
Je vind het onrealistisch dat iemand die kritiek heeft op energieverspilling zelf niet 100% energie-efficient is. Iemand die wel eens een stukje met de auto rijdt mag volgens die redenatie geen kritiek hebben op iemand die elke maand een intercontinentale vlucht maakt.

Je benoemt conceptuele verliezen zonder de verhoudingen te benoemen.
Most USB chargers use somewhere on the order of about 0.3W when nothing is connected. That's 2.6kWh for an entire year.
Zet daar een moderne smartphone tegenover.
The total energy used to fully charge a 12.7Wh battery was 18.25Wh, which means there was a 5.55Wh or 35.9% loss of energ
Als deze cijfers kloppen verlies je met MagSafe ruim 2x zoveel energie als het hele jaar een adapter in het stopcontact laten zitten. Daar komt echter nog bij dat iemand die draadloos laadt hoogstwaarschijnlijk ook niet de adapter uit het stopcontact haalt, dus verspilt die persoon ruim 3x zoveel energie.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 18 juli 2025 21:24]

Een EV draadloos opladen kun je vergeten, dat gaat simpelweg niet. Tenzij er in een verre toekomst een totaal nieuwe techniek wordt bedacht.
Je gooit gewoon heel veel energie weg in de vorm van hitte, en bij draadloos snelladen van een auto is die warmte ongeveer gelijk aan 15 straalkachels tegelijkertijd aanzetten onder je auto.
Het kan al, zijn een boel testen gedaan met statisch draadloos laden, bv een stadsbus opladen met inductie onder de halte waar ie het langst stil staat.

In Florida zelfs op een hele route, onder het wegdek.

Rendement is zeker nog een probleem, traag laden of een heleboel hitte afvoeren.
Maar waarom geen directe verbinding via een connectie op het dak?
Ik zit niet echt te wachten op een pantograaf op het dak van m’n auto.

Voor een bus werkt dat prima, wordt ook genoeg gebruikt, bv bij het busstation in Apeldoorn.
Ik zie het voor een auto zeker niet als effectief nee. Luchtweerstand is een ding. Maar wanneer het over een stadsbus gaat zie ik het nut van inductief laden niet. Niet alleen heb je met verliezen te maken, maar spoelen in het wegdek zijn een stuk lastiger te onderhouden en vervangen.
Voor EVs en aanverwante grote dingen is het nog minder handig, want de efficiency is belabberd. Pomp je dus 1 kWh in je auto, dan verlies je er ook 1 in warmte, en da's a. duur en b. heel vervelend af te voeren. Voor mobieltjes met hun spectaculaire laadvermogens is dat irrelevant, voor tandenborstels idem.
Volgens mij blijkt uit het artikel juist dat het geen trend is en de meeste gebruikers er gewoon niet op zitten te wachten.

Ik kwam laatst een draadloze oplader tegen in het rommelkastje onder de platenspeler. Blijkbaar nooit gemist. Maar misschien is het onder Apple gebruikers wel heel gangbaar? Op de fiets of motor of zo kan ik me er iets bij voorstellen? Ik heb zo'n plaatje op mijn stuur geloof ik

Sommige dingen kunnen een goed idee zijn een toch niet aanslaan.
In de auto is MagSafe wel heel erg gemakkelijk, in nieuwere auto’s is het in de console ingebouwd zodat je letterlijk neerlegt, zonder draadjes kan laden, veiliger en gemakkelijker.

Daarnaast heb je ook minder problemen met de poort of de kabeltjes zelf. In principe mogen ze van mij alle poortjes eraf laten en enkel draadloos laden en via Bluetooth of WiFi de radio of CarPlay regelen en daarmee een echte waterdichte telefoon maken.
Precies dit, voor in de auto is het ideaal om die magneet klik te hebben.
Ook voor een draadloze lader op het nachtkastje is het zeer prettig om die magneet klik te hebben, geen gedoe met het correct plaatsen van de telefoon in een donkere slaapkamer en/of als je moe bent. Ook geen moeite doen om (in het donker) een kabeltje te vinden, en het gepiel om deze er in te prikken.
Heb jaren lang een Samsung telefoon gehad, dus ik weet het verschil met "gewoon" draadloos of bekabeld laden. Hopelijk komen de magneten alsnog naar veel Android telefoons, want het is echt een hele fijne toevoeging voor het gebruiksgemak.

Voor wat betreft het laden in de auto:
Met Apple Carplay is het nodig om de telefoon tijdens het rijden op te laden, want muziek en navigatie via Carplay trekt de batterij van de telefoon helaas snel leeg.

Heb sinds kort een (vrij dure) after market aanpassing in mijn auto geïnstalleerd, die een magsafe lader toevoegt in een van de bekerhouders. Het werkt echter wel ideaal en het was de moeite zeker waard, de werking is te zien in dit filmpje: YouTube: Porsche Taycan MagSafe Mount Installation

Ook hier, gewoon de telefoon in de buurt van de lader houden, en hij klemt zelf stevig vast. De telefoon blijft tijdens het rijden daardoor goed zitten. Geen gedoe met kabeltjes of onhandige plekken (dashboard kastjes e.d.) waar de telefoon in moet, en vergeten kan worden.
Daarmee dat ik zei, in mijn nieuwe auto zit een MagSafe/Qi compatibele lader gewoon in de console onder de radio tussen de bestuurder en de passagier. Je legt het toestel in een vakje en het begint te laden, er zijn ook aftermarket radios die een laatje hebben die eruit komt of een cradle (Pioneer, Kenwood, Sony etc)
En als je telefoon CarPlay 'doet' en intussen draadloos laadt... hou dan je battery health maar eens in de gaten. Er zijn diverse gevallen bekend dat na een paar keer een 100% gezonde batterij procenten kwijtraakt door de warmte die dan vrijkomt...
Op mijn nachtkastje licht mijn telefoon met zijn gezicht omlaag. Om nachtelijke lichtshows te voorkomen. Dan gaat de MagSafe niet werken denk ik ;)
juist wel, dingkie erop en gas.


Overigens heb je hier gewoon do not disturb en "slaap" focus voor he? dan heb je geen "nachtelijke lichtshows"
Die nachtstand voorkomt geluid, of die ook een oplichtend scherm voorkomt weet ik eigenlijk niet. Het is nog een oude gewoonte inderdaad.
Geloof mij, het voorkomt alles. Hij houd namelijk notificaties volledig stil, ook als je wel nog bezig bent je telefoon zie je ze niet. Ze worden ook in notificatiecenter als 1 blokje gezet als "stil gehouden tijdens actieve focus"
Heb sinds kort een (vrij dure) after market aanpassing in mijn auto geïnstalleerd
Je weet dat die dingen 50 kosten als je ze officieel wilt?
Gebruik al 2 jaar opzet stukjes voor de kabels en een plug in de poort. Die klikken magnetisch aan elkaar. Snel laden, snelle data overdracht ect.

Heb die op praktisch alle kabels zitten. Data van pc en lader bij nachtkastje en in de auto. Usb stick adapter om die er mee te gebruiken etc.

Poort slijt niet en komt geen vuil in, werkt zonder problem, en als je vergeet de kabel er af te halen laat die vanzelf los zonder schade aan te richten.
Wat voor gigantisch probleem precies? Het opladen van mobiele telefoons kost minder dan 0.2% van de wereldwijde elektriciteitsconsumptie voor zover ik weet (en dat getal is waarschijnlijk een grove overschatting).
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @dikkechaap17 juli 2025 17:51
0.2 procent van de wereldwijde electriciteitsconsumpie is nog steeds een gigantisch getal en hoeveelheid energie natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Bor op 17 juli 2025 23:28]

Ok, dan mag men alleen magnetisch laden wanneer de zon schijnt! Twee problemen opgelost. :D
Zon is niet nodig. Geothermie kan in elk land, en is op dit moment zelfs goedkoper dan bijv. windenergie op de Noordzee bijplaatsen. En dat terwijl het in NL alleen nog maar op kleine schaal wordt toegepast. Als het op grote schaal zal worden toegepast, wordt het nog goedkoper. Ook goedkoper dan de letterlijk mensheid-gevaarlijke kernenergie.
Ik doel er meer op dat men zeurt dat er teveel energie wordt opgewekt wanneer de zon schijnt.
En de inefficientie van magsafe kost zo'n 25% extra. Dus dan hebben we het over een verspilling van 0.05% van de wereldwijde elektriciteitsconsumptie. In het theoretische scenario dat iedereen er naar over zou stappen.
Het lijkt me dat er wel belangrijkere problemen zijn op het gebied van global warming.

[Reactie gewijzigd door Left op 18 juli 2025 16:48]

Als alle telefoons in de wereld met MagSafe zouden opladen dan hebben we een gigantisch probleem.
Dat valt welk mee. De laatste cijfers uit Noorwegen zijn dat ongeveer 0.06% van de totale elektriek voor het laden van handheld devices. nodig is. Laat dat nou eens verdubbelen, denk je echt dat dat een probleem is?

Ik denk het niet. Ik denk dat het amper meetbaar is.
Ja en daarnaast gaan mijn laadpoorten altijd stuk na een jaar of 3 vanwege ophoping van troep die niet meer te verwijderen is. Dan ben je blij met draadloos laden waar je dat gezeur niet hebt
Draadloos laden sloopt alleen je accu wel binnen die 3 jaar ;)

Tip: Stofplug Voor USB C - Geschikt voor oplaadpoorten Smartphone/Tablet/Laptop - Wit | bol

(beter van Ali oid halen, heb je er 10 voor hetzelfde geld, let wel op dat de plakker essentieel is voor fatsoenlijk gebruik)
Ik denk ook dat het ampere meetbaar is :+
Watt is het probleem dan? :+
Als alle telefoons in de wereld met MagSafe zouden opladen dan hebben we een gigantisch probleem.
Dit is niet alleen heel erg overdreven maar echt onzin. We hebben het hier over miniscule hoeveelheden vergeleken met andere apparaten. Je wekkerradio consumeert waarschijnlijk 10x meer energie per dag dan je telefoon.

Ik praat het niet goed dat draadloos laden zo inefficiënt is. Maar dit heeft vrijwel geen effect op het totaal wat we jaarlijks verbruiken, laat staan dat het gigantische problemen zou opleveren.
Een wekkerradio kan op 2 AAA-batterijen bij. Normaal gebruik zeker een jaar werken.

Een AAA-batterij heeft een capaciteit van 1200mAh [1].

Met twee batterijen geeft dat bij 2400 mAh. Met dit vermogen werkt de wekkerradio een jaar

De accu van een mobieltje is ergens tussen de 4000 en 6000 mAh. Als je de telefoon alleen als wekker gebruikt, zou een dag of 5 wel moeten lukken (draadloze verbindingen uit, spaarstand aan).

Een wekkerradio is (5000/2400)*(365/5) ~ 150x zuiniger dan een mobieltje.

Onder deze voorwaarden. Als de wekkerradio twee jaar op de batterijen doorkomt en als je het mobieltje normaal gaat gebruiken is de wekkerradio 1500x zuiniger.


Je punt dat het verbruik van mobieltjes verwaarloosbaar is klopt wel als je het zou vergelijken met het totale (elektrische) energieverbruik.

In ons huishouden schat is dat dit ongeveer 2 procent is.


[1] en.wikipedia.org/wiki/AAA_battery
Jij hebt een wekkerradio die maar 2 batterijtjes per jaar doet. Dus iedere dag muziek en 3 x snoozen? Linkje aub.
Een wekkerradio kan op 2 AAA-batterijen bij. Normaal gebruik zeker een jaar werken.
Geef maar de link, dan koop ik het direct. Waar hij het over hebt is een radio, die zeer je aan een uit naar gebruik. Een wekkerradio is continu aan een toont ook de tijd. Dat had je echter niet meer 2 AAA batterijtjes
Deze gebruik ik al jaren zonder de batterij te hoeven verwisselen:

https://greenline.nl/product/digitaal-weerstation-htc-1/


Met 1 AA, maar wel temperatuur/luchtvochtigheid.

Bijkomend voordeel: hij geeft geen licht 's nachts. Geen radio, geen automatische tijd synchronisatie, maar puur een wekker. Als je een luchtbuks nodig hebt om wakker te worden is deze minder geschikt.

Ik denk dat met wat tweaken nog wat zuiniger kan, qua batterijgebruik
Dit is natuurlijk niet wat ik bedoel met een wekkerradio, hiermee kan je in de nacht niet zien hoe laat het is, en dat is toch wel wenselijk, zodat je weet of je je om kan draaien omdat het 3:45 is of moet opstaan omdat het 7:15 is ;)
Ik koop een wekkerradio voor de wekker.

Aangezien hier niemand hier geïnteresseerd is in wakker worden met een krakende radio, noch het licht 's nachts, was deze wekker een prima optie.

Dit soort wekkers bestaat vast ook met een achtergrondverlichting.

Radio luisteren op een AA-batterij kan, maar dan hebben we het over een halve dag of iets meer.

Op jaarbasis is het elektriciteitsgebruik in kWh dan nog steeds minder dan bij een mobieltje, maar de onnodige ecologische schade van een paar honderd AA-batterijen lijkt me niet te verantwoorden.

Dit design-probleem is uiterst boeiend. Hoe weeg je de functies van een wekkerradio (klok, alarm, achtergrondverlichirng, radio) af tegen het energiegebruik?

Zou je de radio bijvoorbeeld zo kunnen ontkoppelen dat deze nooit energie gebruikt tot het moment dat de radio als wekker gebruikt wordt?
Een iPhone heeft een accu van maximaal ~18Wh. Als je die elke dag oplaad heb je ongeveer 6kWh per jaar nodig. Maak er met draadloos opladen 10kWh van. Niet verwaarloosbaar, maar een elektrische auto schijnt rond de 20kWh per 100km te gebruiken... Dus, waarschijnlijk wel zonde, maar zo extreem is het ook weer niet.
We moeten toch allemaal meer gebruiken om het net te ontlasten? ;) Ik laat mijn telefoon nooit bedraad op. Voor de S24 Ultra heb ik voor een paar euro wat hoesjes besteld met MagSafe erin en dat gaat meer dan prima. 's Nachts op een Qi lader en in de auto hangt ie aan een MagSafe magneet met Qi-lader.
Die magsafe magneet met qi lader voor in de auto spreekt me ook aan. Laadt je telefoon nog bij tijdens on screen navigatie (of gebruik je Android Auto)? En wordt de boel niet flink warm of die manier?
Ik heb een ESR lader met ingebouwd fannetjes. In de regel zit het op Android Auto en vroeger Flitsmeister ernaast voordat ze helemaal in cashgrabmodus gingen.
Technisch klopt dat, maar je zal er nog steeds 60% meer stroom in moeten stoppen ten opzichte van een draadje. Als alle telefoons in de wereld met MagSafe zouden opladen dan hebben we een gigantisch probleem.
Wat voor probleem zouden we dan hebben?
Dat de 20 miljard telefoons die we hebben 60% meer gaan verbruiken dat ze nu doen, en we nu al veel teveel energie gebruiken.
Dat is een afrondingsfout in het globale energieverbruik, helemaal niet waar we ons op moeten focussen.
Efficiëntie is nog steeds fijn in situaties waarbij je een powerbank moet meenemen. En alle beetjes helpen.
In het geval van een powerbank ja, maar dat is geen gigantisch probleem.


En nee, zoals kiang het al goed verwoordde, niet alle beetjes helpen. Je tijd een energie verspillen aan dingen die er niet toe doen is contraproductief.

Als je huis in brand staat ga je toch ook geen tijd verliezen met je waterpistool zoeken omdat 'alle beetjes helpen'?
  1. Het is geen 60% maa 24%, lees die bron hierboven eens goed.
  2. Zelfs als het 100% was, het is geen "gigantisch probleem": dan blijft het energieverbruik van telefoons alsnog gerommel in de marge.
Doen alsof dit een probleem is is jezelf voorliegen.
Ik vind 't juist super. Plugje in de USB-C port, geen stof er meer in (wat een drama ding om dat ding schoon te maken) en elke keer als het moet even op de magsafe lader. Dat ik daarmee wat meer energie gebruik neem ik voor lief.

Laat als ik savonds moet poepen de ventilator wel uit in de wc ofzo. Als de hele wereld dat zou doen hebbem we een stroom probleem minder 😉
Ben het niet met je oneens dat draadloos opladen minder efficiënt maar comment ging specifiek over dat magnetisch opladen niets toevoegd en daarom android fabrikanten het niet toevoegen. Android fabrikanten hebben al heel lang standaard draadloos opladen nog voordat Apple begon.

Verder vind ik je comment over een gigantisch probleem overdreven. Een telefoon telt gemiddeld maar voor 0.5% stroom verbruik van een huishouden zelfs met 60% meer verbruik is dat relatief kleine impact.
Vaak zie je echter wel dat als Apple iets doet, ook als Android het al kon of deed, het ineens populair wordt. En daar is draadloos opladen dus wel echt een uitzondering op.
Draadloze laden is dan ook een behoorlijk dure techniek om te integreren in je smartphone. Plus je mag Qi niet zomaar toepassen zonder dure certificering. Veel flagships en hoge middenklassers hebben het, de rest niet.
20 miljard telefoons die hun verbruik meer dan verdubbelen. En het eindigt niet met telefoons. Een eerder commenter ziet het al voor autos.

Deze techniek moet gewoon uit.
20 miljard telefoons?? Doe maar iets van 7 miljard. Het is verwaarloosbaar. Je bereikt meer door oude apparaten in je huis die continu aanstaan te vervangen door nieuwe. De besparing in energie is dan waarschijnlijk 100x groter dan het verschil tussen bedraad en draadloos laden.

Een storm in een glas water.

Dezelfde techniek gebruik voor EVs, ja, dat lijkt me echt absurd en moet je absoluut niet willen.
Ik zie niet waar ik meer stroom in stop dan. Sinds kort hebben mijn vrouw en ik onze S24 telefoons voorzien van een Magsafe hoesje en Magsafe opladers. Eén op het bureau en één naast het bed. Puur voor het gemak van altijd de telefoon op de juiste plek en eenvoudig zowel horizontaal als verticaal te kunnen draaien, terwijl het laden gewoon doorgaat. Ook visueel ziet het er goed uit. En minstens even snel als voorheen.
Als alle telefoons in de wereld met MagSafe zouden opladen dan hebben we een gigantisch probleem.
Waarom?

Efficiëntie is natuurlijk welkom en bedraad laden is efficiënter. Maar welk "gigantisch probleem" zou er bijkomen?
Als alle telefoons in de wereld met MagSafe zouden opladen dan hebben we een gigantisch probleem.


Nog afgezien van dat het geen 60% meer is. Heb je ergens een onderbouwing dat gsm opladen nu ook maar iets meer dan een afrondings fout in het wereldwijde energie verbruik is?
Kan je dat probleem uitleggen en kwantificeren? Het klinkt namelijk als: als iedereen voortaan appels gaat schillen en de schil weggooit krijgen we hongersnood. Het is zeker geen verwaarloosbaar verschil, maar probleem? Zeker niet.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 18 juli 2025 14:26]

Zeker. Er gaat zo veel stroom in een telefoon. Daar heb je een kern centrale voor nodig.
Google heeft de pixel desk charger en die laadt niet alleen de telefoon perfect op maar koelt de telefoon ook nog eens. Je kunt op de telefoon zelf kiezen tussen snel en langzaam laden. Snel laden gaat dan met 23 W en dat kan al sinds de Pixel 6. Die Chinezen pompen nog veel meer Watt draadloos over. Apple loopt gewoon keihard achter. Beetje raar dat zij dan deze standaard zo kunnen sturen.
"Omdat het meer verbruikt"

Dit blijft men roepen maar het gaat werkelijk nergens over.

We hebben het hier om ongeveer 20% verlies van efficiëntie tegenover opladen via USB. Relatief gezien is dat een redelijk groot aandeel, maar op jaarbasis gebruikt een smartphone ongeveer 3kWh. Doe daar 20% bij en je hebt het dus over 0,6 kWh.

Als je je daar zorgen om maakt, vervang dan je led lampen van twee jaar geleden met een model van dit jaar: die zijn ietsje efficiënter, al snel 1 watt minder voor dezelfde lichtopbrengst. Met twee branduren per dag (aan de lage kant voor een woonkamer) is dat al meteen 0,7kWh op jaarbasis.

Nu kan je wel zeggen "alle kleintjes helpen" maar ik hoor wél constant geklaag over efficiëntie van MagSafe, maar niemand die klaagt dat mensen hun led lampen om de twee jaar moeten vervangen, terwijl dat meer opbrengt. Dat toont imo echt wel aan dat de klagende partijen geen idee hebben van de cijfers.

[Reactie gewijzigd door kiang op 17 juli 2025 16:02]

Je vergeet alleen dit getal te vermenigvuldigen met 4 miljard mensen wereldwijd die een smartphone gebruiken (cijfers van 2023).

Dus zo'n 2,4 TWh/jaar wereldwijd, als die 0,6 kWh klopt. Ik denk dat het verschil in de praktijk veel groter is dan 20%, maar dat terzijde.

Wereldwijd stroomverbruik ca. 22000 TWh/jaar, dus puur dit verschil is dan minimaal 1 ‰ van het wereldwijde stroomverbruik.

[Reactie gewijzigd door Wilke op 17 juli 2025 16:02]

Naast dat het niet efficiënt is, is draadloos opladen best traag. Ik gebruik een qi2 oplader, omdat de kabel aansluiting van m’n iPhone stuk is en ik geen honderden euro’s wil betalen voor reparatie. De telefoon kan nog een paar jaar mee.

Voorheen was je telefoon bij aankomst na bekabelde carplay goed opgeladen. Nu verlies je soms wat batterij als je draadloos oplaad, en draadloos carplay gebruikt (waze, flitsmeister en spotify op de achtergrond).
Het zelfde hier, die efficiency zal me echt deren, die kan ik anders wel terugwinnen maar draadloos laden is gewoon k*t. Schiet niet op, de telefoon wordt bij mij althans altijd een stuk warmer tot het punt dat het soms te warm is en alle functies uitschakelt. (CarPlay + draadloos laden tegelijk). Op kantoor ook in elk bureau een draadloze lader, maar soms tik je de telefoon net even aan en blijkt deze al een uur niet te laden.

Zoals je al leest is het niet aan mij besteedt.
Met qi2 en magsafe, heb je meer zekerheid dat de magneten goed zitten. Het is overigens wel een goed alternatief op bekabeld laden (zeker als je connector stuk is), maar het heeft nog best wat nadelen.

Viel me ook op zoals artikel aangeeft dan de Pixels die we hier hebben, geen magneten hebben voor qi2.
Ja ik heb liever snel laden dan draadloos laden.


Komt best wel vaak voor dat ik dat ding van 40 naar 90 moet hebben in zo kort mogelijk tijdsbestek.
Laat ChatGPT op zuinigere hardware werken en 10 miljard mensen kunnen zorgeloos draadloos opladen. Na meer dan een decennium burgertje pesten met optionele 'biologische producten' marketing en individueel afval scheiden* heeft de wereld inmiddels gezegd: fuck het klimaat. Daar maakt je draadloze lader het verschil niet meer in vrees ik.

*ondanks dat een geïnterviewd afvalbedrijf jaren geleden op tv zei dat zij dat veel beter kunnen dan wij, dat burgers vaak fouten maken en een besmetting betekent dat ze een hele batch in gewoon afval gooien of alsnog handmatig doorheen moeten. Waar was dit ook alweer… Hmm, recycling is wel een onderwerp dat vaker bij Keuringsdienst van waarde langs is gekomen! Ik ga niet op zoek naar de aflevering.
fuck het klimaat.
Dat zegt de wereld niet. Wat wel word gezegd is dat we het economisch verantwoord moeten doen, met inachtneming van welvaartsbehoud en eerlijke verdeling van kosten/baten.

Klimaat word door allerlei partijen misbruikt voor eigen agenda's die eigenlijk niks met het eigenlijke probleem te maken hebben. En er word ook om de hete brij heen gebrouwen. Zonder gekheid, in de jaren '60 zag men de huidige problemen al aankomen en we hebben er 60 jaar weinig tot niks mee gedaan.
we hebben er 60 jaar weinig tot niks mee gedaan.
Wij wisten het eerst veel later, maar wel Shell sinds 1986 en ExxonMobil sinds 1981-82.
We hebben nu wel CO2 certificaten die op papier heel goed zijn :+
En XR-demonstranten die vermoedelijk vooral het tegendeel bewerkstelligen. Do as I say, not as I do.
*ondanks dat een geïnterviewd afvalbedrijf jaren geleden op tv zei dat zij dat veel beter kunnen dan wij, dat burgers vaak fouten maken en een besmetting betekent dat ze een hele batch in gewoon afval gooien of alsnog handmatig doorheen moeten.
Off topic, maar da's een vreemde logica? Burgers sorteren fout waardoor een batch besmet geraakt en bij het gewone afval moet. Is het alternatief dan alles terug bij elkaar gooien? Dan is toch sowieso alles besmet?
Nou, het punt was dat mensen vaak verkeerd scheiden en dat het dan simpelweg energie- en tijdsverspilling is, want het moet tóch de nascheiding in en bij te veel vervuiling heeft al die scheiding niet geholpen. Misschien zoek ik het binnenkort weer op, want de medewerker van het afvalbedrijf was er kraakhelder over dat scheiden door het bedrijf effectiever en efficiënter is. Het is van een aantal jaar geleden, dus ik kan me de details niet herinneren.

Het enige echte voordeel van scheiden als individu in elke situatie is dat het bewustzijn creëert, maar persoonlijk vind ik dat het simpelweg niet waard. Dat kan ook op vele andere manieren. Ik heb dan liever dat we minder onrecyclebaar afval creëren dan dat we 'burgertje pesten' met iets dat relatief weinig verschil maakt, maar ook daar schieten fabrikanten en supermarkten soms te ver door omdat ze groen willen lijken door helemaal geen plastic te gebruiken.

[rant] Ik heb overigens bij dit onderwerp altijd wel wat te klagen omdat ik het allemaal zó vreselijk nep vind. Alles is grotendeels voor imago (koop extra duur biologisch! vs. álles wordt 'biologisch', niet duur dankzij schaalgrootte en maar 1 systeem, ergo we maken écht een verschil) en er wordt relatief weinig gedaan waar je relatief veel kunt winnen: kantoorafval dat 85% van het totale afval vormt. Het is allemaal virtue signalling.

Zo veroorzaakte de Gemeente Arnhem begin jaren '20 een diftar-fiasco met hun afvalbeleid, waarbij ze een referendum naar het vuilnis verwezen in hun poging mensen te dwingen om 30-liter zakken te kopen, met stangen voor containeropeningen zodat groter afval er niet meer in paste, gecombineerd met adresgebonden pasjes waarbij ze per afvaleenheid extra kosten rekenden. In feite een armentaks onder het mom van 'zó moet je leven, vuile pleb'. De oplossing was dat mensen afvalbergen creëerden rond de containers in plaats van erin. Ook nam de vervuiling in 'gescheiden' PMD-afval sterk toe. Oh en afvaltoerisme bij buurgemeenten. Nadat de dictator-wannabe's dit uiterst asociaal beleid hebben teruggedraaid was het enige resultaat: de afvalbelastingen waren een flink stuk duurder dan voor hun pogingen tot burgertje pesten.

Altijd wat te klagen: Je had m'n gezicht moeten zien toen ik voor het eerst een papieren rietje in m'n mond had, daar crashten een aantal core processen en gingen de alarmbellen af bij de zenuwen in mijn lippen. Ik vervloek nog steeds de bedenker daarvan. :P Soms hebben ze een afwerking waardoor het niet wegsmelt in water en niet aan je lippen plakt, maar wanneer je iets doet voor het imago en niet voor het echie, dan krijg je vaak iets gebruiksonvriendelijks gebaseerd op een checklist. Zo ook de randdebielen die de flessendopjes ontworpen die nu overal aan vastzitten, wat een asshole design onbenul van jewelste. Heb je niet een kleine neus of zwakke pols, dan moet je uit Nederland oprotten om iets gebruikersvriendelijks te vinden. Ik kwam het voor het eerst tegen in de Pathé en het leidde tot cola over mijn kleding in het donker. Bovendien hebben (meer dan) een miljoen mensen iets aan hun handen. Je kunt de beschaving van een samenleving beoordelen door hoe het omgaat met haar zwakste leden. Die mensen pesten en structureel buitensluiten door asshole design vind ik grenzend aan crimineel gedrag. Wat mij betreft maken we ook liever dit soort ontwerp illegaal in plaats van verplicht. En zo zien we weer dat het altijd vooral puntjes scoren is en nooit wezenlijk verandering brengen op een manier ten goede van ons allen. /rant

[Reactie gewijzigd door Blizz op 17 juli 2025 21:43]

Bedankt voor je uitgebreide antwoord, hoewel het grootste gedeelte rant was :+, maar ik snap wat je wil zeggen.

Moest je de documentaire nog terugvinden mag je altijd een linkje of zo geven.
Wereldwijd stroomverbruik ca. 22000 TWh/jaar, dus puur dit verschil is dan minimaal 1 ‰ van het wereldwijde stroomverbruik.
Je zit er nog een factor 10 naast ;-)

2,4 / 22000 = 0,01% oftewel 0,1 ‰.
En jij vergeet dat mijn argument dan nog steeds opgaat: er zijn meer mensen met lampen in huis dan mensen met een smartphone, laat staan smarthpone gebruikers die Qi gebruiken: dat is echt een minderheid onder smartphonegebruikers, zoals al in het artikel staat.

Het is niet omdat je een groot getal ziet dat het een relevant getal is: er zijn veel grote getallen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 17 juli 2025 16:00]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @kiang17 juli 2025 17:20
Het is niet omdat je een groot getal ziet dat het een relevant getal is: er zijn veel grote getallen.
Het is niet omdat je een groter getal ziet dat een kleiner getal niet relevant is. Dat je het een moet aanpakken (of moet willen aanpakken) wil niet zeggen dat je aan iets anders niets zou moeten willen doen. Dit is een kwestie van schaal waardoor je vergelijking niet geheel opgaat.
Het is niet omdat je een groter getal ziet dat een kleiner getal niet relevant is.
Nul komma nul drie procent van huishoudens (die zelf slechts 30% van ons energieverbruik zijn). Dat is hoe jij het ook wendt of keert een idioot krankzinnig klein getal.

Praat alsjeblieft je familieleden niet aan dat ze magsafe moeten mijden om energie te besparen: die doen dat dan en denken goed bezig te zijn, terwijl het werkelijk waar geen ene reet doet. Praat ze alsjeblieft wel aan dat ze dingen moeten doen die er WEL toe doen:
Vervang die koelkast van 7 jaar geleden.
Neem wel zonnepanelen (de prijzen zijn nu absurd laag: 30 euro voor een paneel!).
Vervang oudere ledlampen.
Kijk naar het verbruik van je TV in standby.

Dat zijn dingen die tientallen tot honderden kWh per jaar besparen, en waar je geen greintje comfort mee inlevert. Dat haalt werkelijk waar iets uit. Maar als je daar ook nog onzin bij gaat zetten zoals "gebruik geen magsafe" of "stuur kortere appjes want meer dataverbruik is meer stroom", dan praat je hen onzin aan die uiteindelijk niet echt helpt terwijl ze wel denken iets goeds te doen. Daar schiet niemand iets mee op.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @kiang17 juli 2025 17:32
Je leest te krap. Het gaat over draadloos vs bedraad laden ipv alleen het magsafe gebruik denk je niet?
Wat wordt er dan nog allemaal draadloos geladen behalve smartphones die amper 3 kWh per jaar gebruiken?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @kiang17 juli 2025 17:47
Even wat cijfers:

In 2017 waren er wereldwijd 3,675 miljard smartphones in gebruik volgens wikipedia. Inmiddels zal dat getal behoorlijk tot explosief zijn gestegen.

In het meest optimistische geval heb jij het dan (als ik je goed begrijp) over 3 kWh x 3,675 miljard!

Dat is toch niet zo'n klein getal ineens.

[Reactie gewijzigd door Bor op 17 juli 2025 18:00]

Wederom roep je gewoon een groot getal zonder dat in context te zetten. Wederom: er zijn veel grote getallen, en dit 'groot' getal stelt helemaal niets voor op mondiale schaal.

Overtuig liever gewoon mensen van het kopen van een nieuwe droger ipv nog eentje van 8 jaar geleden te gebruiken. Zeuren over hun oplader vinden ze enkel irritant en levert zo goed als niets op.
En als we stoppen met deze site, dan kunnen de servers uit. Als we helemaal met het Internet stoppen, dan kan er heel veel stroom bespaart worden. Waar wil je naar toe? Alles wat we doen vraagt stroom en ik betaal daar ook gewoon voor. Als ik het gemak van mijn telefoon tegen de QI lader plakken vind opwegen tegen dat beetje energie dat het extra kost, dan is dat toch iets wat ik zelf moet weten. Als ik in de winter mijn deur een minuut te lang laat open staan, dan heb ik meer energie verspilt.
Je zit er een factor 100 naast, 2,4 /22000 is 0.01% van het wereldwijde stroomverbruik, helemaal niet iets waar we ons op moeten concentreren. In tegenstelling, ons hier mee bezig houden zorgt er voor dat we minder dingen die er echt toe doen doen. Het is contraproductief.

Douche je 1x per jaar minder, doe 1 autorit per 10 jaar minder, vlieg 1 in je leven minder en je hebt al meer energie bespaard. En het zal evenveel helpen in de strijd tegen klimaatverandering, helemaal niets.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @kiang17 juli 2025 16:07
Ten eerste is een 'what about' niet nodig. Alle kleine beetjes helpen inderdaad en met de hoeveelheid telefoons zijn al die kleine beetjes nog steeds een gigantische hoeveelheid. Die 20% lijkt bovendien aan de lage kant als ik sommige bronnen lees.
Alle kleine beetjes helpen inderdaad en met de hoeveelheid telefoons zijn al die kleine beetjes nog steeds een gigantische hoeveelheid.
Oneens. Echt keihard oneens. 0,6 kWh op jaarbasis per telefoon is nog geen 0.03% (ja, nul komma nul drie procent) van het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van een Nederlands huishouden, en die Nederlandse huishoudens zijn. Dit is echt een hoeveelheid energie die onmeetbaar klein is. Je bespaart meer als je jezelf oplegt om de vaatwasser 1 keer minder mer drie jaar te gebruiken.

Wat je vergeet is dat actie ook een kost heeft, zowel individueel als maatschappelijk, en je moet kostenefficient denken. De kost die jij niet ziet:

Maatschappelijk: ok, dus je wilt dit maatschappelijk aanpakken? Dat kan soft, met informatiecampagnes, of hard met wetgeving. Dat kost allebei tijd en geld. En stel dat je enorm succesvol bent: of niemand wil nog Qi gebruiken, of het mag überhaupt niet meer, wat win je dan? Dat een deel (want slechts een klein aandeel telefoongebruikers gebruikt Qi) van de huishoudens 0.03% minder energie verbruiken. Je had met dezelfde energie ook mensen kunnen aanzetten hun oude koelkast of lampen te vervangen, en letterlijk honderd keer meer energie kunnen besparen, dat was even makkelijk geweest, en er was dan zelfs niemand geweest die aan gebruiksgemak had ingeboet. Maar dat deed je niet: je besteedde tijd en geld aan iets dat echt geen fluit uitmaakt.

Individueel: ok, je kan het ook op individuele basis bekijken, en er is toch niets mis mee als JIJ er bewust voor kiest minder energie te verbruiken door geen Qi te gebruiken? Nou, theoretisch kan dat, maar in de praktijk weten we dat self-licensing een ding is, ook onbewust. Als je 'bijdrage' dan echt helemaal niets voorstelt is je compensatiegedrag extra schadelijk.

[Reactie gewijzigd door kiang op 17 juli 2025 16:34]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @kiang17 juli 2025 17:16
. Echt keihard oneens. 0,6 kWh op jaarbasis per telefoon is nog geen 0.03% (ja, nul komma nul drie procent) van het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van een Nederlands huishouden, en die Nederlandse huishoudens zijn.
Waar je aan voorbij gaat ja dat we het over een veel groter aandeel hebben wanneer je naar alle telefoons wereldwijd kijkt. Energie is een mondiaal probleem net als alle veelal nedelige effecten van de opwekking hiervan. Ik mis ook objectieve onderbouwing dat die 0,6 kWh klopt. Wederom alle kleine beetjes helpen.

Het gaat hier om schaal.

Wat moeten we verder met de AI output in je reactie?

[Reactie gewijzigd door Bor op 17 juli 2025 17:29]

En in die werelddelen gebruikt al helemaal niemand magsafe. Alles dat je aandraagt met de 'gotcha' houding van "ja maar hier denk je niet aan!" spreekt enkel in het nadeel van jouw standpunt dat magsafe echt een probleem is dat moet worden aangepakt.

Wederom: de magsafe criticasters hebben werkelijk geen idee van hoe klein de hoeveelheid energie is waarover ze het hebben. het gaat echt om helemaal niets. Het is pure tijdverspilling.

[Reactie gewijzigd door kiang op 17 juli 2025 17:23]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @kiang17 juli 2025 17:25
En in die werelddelen gebruikt al helemaal niemand magsafe. Alles dat je aandraagt met de 'gotcha' houding van "ja maar hier denk je niet aan!" spreekt enkel in het nadeel van jouw standpunt dat magsafe echt een probleem is dat moet worden aangepakt.
De inefficiëntie zit grotendeels in wireless charging vs wired. Dat is waar het 'grote' probleem zit. Niet in de magsafe toevoeging.

[Reactie gewijzigd door Bor op 17 juli 2025 17:49]

Nou ja, juist magsafe (of dus QI2) zorgt voor hogere efficientie bij draadloos laden doordat de spoelen veel beter uitgelijnd zijn. Oftewel als meer fabrikanten die implementeren tov regulier draadloos laden dan gaat energieverspilling naarbeneden.

Blijft dat het echt heel weinig is op de totalen. En ja alle kleine beetjes helpen, tegelijk heel hard schoppen tegen handige dingen zorgt vooral voor dat mensen de pest krijgen aan energiebesparen, en de daadwerkelijke verspillers worden genegeerd.
En dat gaat over zo weinig energie dat het niet uitmaakt.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @kiang17 juli 2025 17:42
Ik lees bronnen die het hebben over verlies tot 60%. Dat maakt zeker uit op mondiale schaal. Ja er zijn zaken die meer zoden aan de dijk zetten maar dat maakt het argument niet minder valide. Het een sluit het ander niet uit. Wanneer je de energie en klimaat problemen op wilt lossen moet je ook bereid zijn naar (relatief!) kleinere zaken durven kijken.
Ik lees bronnen die het hebben over verlies tot 60%.
Sure, ik wil dit spel meespelen: we hebben het dan niet over 0,6 kWh maar 1,8 kWh. Dat is alsnog minder dan 0,1% van je jaarlijkse energieverbruik voor een huishouden, dus minder dan 0.03% van ons landelijke stroomverbruik. Nog midner, want selchts +- 20% van de mensen heeft uberhaupt een draadloze lader: we hebben het dus over 0,006% van ons energieverbruik. Dat is nog altijd helemaal niets.
Maar goed: dat is dus enkel als je gene magsafe gebruikt, terwijl, zoals dit artikel aanhaalt, magsafe eigenlijk de enige ietwat veelgebruikte draadloze laders zijn. Het zal dus vaker 20% zijn dan 60% verlies. Reken dus nog maar veel veel veel minder dan 0,006%.
Dat maakt zeker uit op mondiale schaal.
Hoeveel procent van wereldwijde gebruikers gebruiken draadloos laden? In het westen zit het martkaandeel al ond er de 20%, wat doet je nou vermoeden dat het buiten eht westen, waar de meeste smartphones zich bevinden, een hoger martaandeel heeft?
Wederom: hoe meer je de schaal probeert te vergroten om je gelijk te halen, hoe slechter de cijfers er voor jouw standpunt uitzien.
Wanneer je de energie en klimaat problemen op wilt lossen moet je ook bereid zijn naar (relatief!) kleinere zaken durven kijken.
Ik herhaal voor de honderdste keer: nee, je leidt simpelweg de aandacht af van zaken die wel belangrijk zijn., Shell bedankt je op hun blote knieën dat je je tijd verspilt met klagen voer magsafe.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @kiang17 juli 2025 17:56
Shell bedankt je op hun blote knieën dat je je tijd verspilt met klagen voer magsafe
Laten we de discussie maar stoppen. De. argumenten zijn op zie ik. Ten eerste klaag ik niet. Zoals eerder aangegeven sluit het een het a der niet uit. De argumentatie waar je op reageerde heeft het over magnetisch laden, niet over magsafe specifiek. Als je alleen wijst naat de grotere zaken negeer je potentiele winst.
Nou, ik heb al meermaals aangegeven waarom de praktijk uitwijst dat het een het ander WEL uitsluit. Alleen negeer jij dat en blijf je gewoon zeggen "er zijn veel telefoons, die getal ziet er groot uit, dus dit moet wel nuttig zijn", terwijl je de cijfers die ik aantoon (met onderbouwing) straal negeert.


Je blijft negeren wat de realiteit is: self licensing is, zeker op vlak van klimaat, een reëel probleem. Dus elke adem die je verspilt aan mensen overtuigen dat draadloos laden van telefoons echt wel significant is, is een adem die niet gespendeerd wordt aan dingen die groter zijn dan een fractie van een foutmarge. Wederom: shell bedankt je voor deze houding.

In tussentijd ga ik wel verder met mensen wijzen op de vooruitgang in les lampen, warmtepompen, en witgoed. Dat zijn dingen die je uitdrukt in tientjes per jaar, ipv centen per decennium, en is daarom niet enkel op vlak van energie nuttiger, maar ook op vlak van hoe effectief je mensen overtuigt.
Smartphones zijn echt heel zuinige apparaten. Een samsung S25 heeft een batterijgrootte van 4000 mAh, dit is gelijk aan 0,02 kWh. Stel dat we wereldwijd 10 miljard toestellen hebben die iedere nacht volledig opgeladen worden, dan is dit een verbruik van 0,2 TWh. Op jaarbasis is dit 73.

De wereldwijde elektriciteitsproductie was in 2024 ongeveer 30.000 TWh. Als we allemaal zouden overstappen op Qi-laders, dan hebben we 30.050TWh nodig. Dit zorgt voor een stijging van 0,16%.

Maar niet iedere smarthphone wordt volledig opgeladen en 4000mAh is ook redelijk groot qua batterij. Dus het lijkt eerder een overschatting te zijn.

Alle beetjes helpen, maar dit is toch wel echt een heel klein beetje.
1 eurocent is niet veel geld, maar geef elke mens op aarde eens 1 eurocent.

Als je ooit nog eens benzine gaat tankena aan een full service station (die hebben we niet maar, maar doe even alsof) moet je eens vragen wat een druppel benzine kost. Men zal je zeggen dat die druppel gratis is. Maar vraag dan maar eens om je tank vol te druppelen. Gaat men ook niet doen.

Maar laat het ons ook nog eens van wat andere kanten bekijken, want we hebben het hier specifiek over magsafe en niet enkel over Qi laden. Al die dingen vereisen ook weer extra grondstoffen. En ook daar kan je zeggen dat het verwaarloosbaar is, maar is dat wel zo? Heb je daar al eens een impactstudie van gedaan?
Die grondstoffen zijn wel een degelijk argument, die tellen nog tot iets op.

Dat energieverbruik absoluut niet. Je kan beter mensen aanleren hun tv van de stroom af te halen als ze niet kijken, die impact is veel groter (ongeveer 1 watt, nutteloos verbruik gedurende ongeveer 9 uur per dag, is 3.2 kWh per jaar: vijf keer meer dan war MagSafe "kost"). Maar: daar lees je niets over in de comments. Maar zodra het over qi gaat? De comments staan vol met mensen die zich heel erg zorgen maken over dat minieme verbruik.
Behalve de stroom, wat is het bezwaar van het gebruiken van magneten? Daar zitten ook weer zware metalen in. X zoveel miljard, hoeveel kilo heb je het over?

[Reactie gewijzigd door Madrox op 17 juli 2025 22:41]

60% verlies met MagSafe. En de technologie wordt niet alleen in telefoons toegepast, en in de toekomst wellicht in veel meer dingen met een batterij.

We hebben sinds 1996 nog niets bereikt qua verlaging van de uitstoot. Draadje lijkt me het MINST wat mensen bij kunnen dragen.

Maar goed, ik lees de comments en ik denk terug aan covid toen men werd gevraagd om lief te zijn voor je naasten en men begon te roepen "Muh vrijheid!". Dus dat draadje zal er uiteindelijk ook wel tenondergaan aan de onbereidheid van mensen om een beetje ongemak te verdragen.
60% verlies met MagSafe
Fout, dat is het totale verlies. Maar dat is een nutteloos getal: je moet vergelijken met bedraad laden.

Vergeleken met laden met een kabel is het verlies met MagSafe, dankzij de magneten die optimaal positioneren, ongeveer 20%
Draadje lijkt me het MINST wat mensen bij kunnen dragen.
Goed nieuws: bijna iedereen doet het!

Slecht nieuws: het maakt niets uit, qi laden is een non issue!


Houd je alsjeblieft bezig met de apparaten die wel significant zijn. Dat is al zo klein en simpel als een iets oudere led lamp, en maar ook zo groot witgoed. Het goede nieuws van dat laatste is dat je het al na enkele jaren terug verdiend hebt. Die led lamp overigens ook, alleen gaat dat over heel weinig geld natuurlijk.

Daar kan je overigens ook mensen mee overtuigen. Mensen gaan uitschelden "je bent te lui om een draadje te gebruiken? Hoe durf je!" Terwijl je het echt over geen ene scheet aan energie hebt, dat is contraproductief.
Precies de bron waaruit ik citeer, heb je het zelf wel gelezen?
As expected, Apple’s MagSafe charger did relatively well in the 0-100% charge scenario but as the graph shows, there were some key differences when compared to our baseline wired test. First off, we can see the power draw ramps up faster and earlier in the charge process but also ramps down a little quicker later on. This results in a total energy use of 23.33Wh. That’s a 24.4% increase in energy consumption when compared to our wired test and represents a 59% loss of energy to charge a 12.7Wh battery.
Die 60% die jij noemt is totaal, daarbij vergeet je dat het merendeel daarvan van de ac-dc convertir komt die sowieso gebeurt, ook bij beraad laden. Tenzij je een magische andere lastechniek kent, is bedraad laden het best case scenario en moet je daar dus mee vergelijken: in deze test dus 24%, iets meer dan de 20% die ik eerst noemde, maar verre van de 60% die jij foutief citeert.
Oké, je hebt me overtuigd. Energie besparen is totale onzin. Laten we er vandaag nog met ons allen mee stoppen die onzin. Ook goed voor de winsten van energiemaatschappijen, overheid belasting inkomsten en wie er verderop nog in de keten zitten.
Als je kleine besparingen negeert, dan neem je besparen niet serieus. En dat betekend dus niet dat je ieder jaar je LED lampje moet gaan vervangen omdat dat "iets" zou kunnen schelen. Dit ligt er ook maar net aan wat voor LED lamp je koopt. De goedkope troep zal dat vaak zo bij zijn, maar de betere merken veranderd in een jaar zo goed als niets aan.
dat betekend dus niet dat je ieder jaar je LED lampje moet gaan vervangen omdat dat "iets" zou kunnen schelen.
Qi laden scheelt 0.6 kWh per jaar.

Een led lampje In de woonkamer, met laten we zeggen 2 branduren per dag heeft 730 branduren per jaar.

Led lampen gaan de afgelopen jaren constant vooruit: Ikea led lampen nu gebruiken 3 watt versus 5 watt enkele jaren terug, terwijl ze meer en kwalitatiever licht geven. Dat is 2watt minder, dus op jaarbasis 1.46 kWh per led lamp. Als je gaat dimmen om dezelfde hoeveelheid licht te maken scheelt het zelf nog meer.

Als je enkele led lampen in je woonkamer vervangt door nieuwere modellen kan je dus vele malen meer besparen, zonder in te boeten op comfort (meer licht, en beter licht!), dan wanneer je je druk maakt om qi laden.

Het feit dat je zegt 'wie het kleine niet eert' als het om qi laden gaat, maar wel heel zelfzeker zegt dat led lampen niets uitmaken, toont enkel aan wat ik al eerder zei: mensen die over qi laden klagen hebben geen idee over wat voor hoeveelheden energie we het hier hebben.

[Reactie gewijzigd door kiang op 19 juli 2025 10:08]

Tot op zekere hoogte deel ik je mening. Zo lang mijn telefoon op mijn bureau ligt, of op mijn nachtkastje, geef ik ook de voorkeur aan een kabel om de reden die jij omschrijft.

Maar in de auto is het een ander verhaal. De telefoon tegen het magneetvlak houden "klik", alles lijnt zichelf uit en het laden begint meteen. Eraf halen is niets meer dan de telefoon vastpakken en van de magneetplaat trekken - geen lipjes, knopjes, hendeltjes of wat dan ook.

En toch zit de telefoon zo stevig op de magneet dat hij er tijdens het rijden niet afvalt. Nee, ook niet op de grensovergang bij Maastricht. :D

Ook fijn zijn MagSafe powerbanks, die je tegen de telefoon aanklikt. Geen gedoe met kabeltjes als je aan het wandelen bent. Heerlijk!
Qi is heden ten dagen ook een stuk beter, ik had voor m'n oude Samsung een draadloze dock gekocht en het was vervelend. Als je je mobieltje niet precies neerlegde werd je wakker met een leeg mobieltje. Daarnaast maakte dat ding ook nog eens geluid en had het de nodige lichtjes wat je niet wilt in je slaapkamer. Autos heden ten dagen hebben een mooie dock en.. het werkt. Geen gehannes met precies neerlegen, het werkt. Ik heb soms een didi/uber en ook daar in de goedkope docks werkt het.

Het kan dan wel, maar ik denk dat de partijen de boot hebben gemist voor thuisgebruikers. Men is nu zo gewend aan het opladen met een kabeltje plus het laad zoveel sneller dan draadloos, dat niemand meer eraan denkt om thuis nog draadloos op te laden.
Ik heb ook een powerbank met magsafe, en als ik zo efficient mogelijk wil laden doe ik dat over de Lightning-USB-C kabel, en heb dan het voordeel dat de powerbank en de telefoon netjes bij elkaar blijven. Ik denk dat ik de magneten belangrijker vind dan de coil voor het opladen.
Wéér de 3.5 mm jack er bij halen. Zijn er na zoveel jaar nog steeds geen betere argumenten te verzinnen?

Voor mij zit het voordeel van de Qi standaard niet in het draadloze laden maar juist de magneten. Telefoonhouders voor in de auto met MagSafe, portemonnees met MagSafe om op de achterkant te zetten. Zo zijn er wel meer toepassingen. En als je dan toch draadloos wil laden is dat natuurlijk veel efficiënter mét magneten.
Die jack missen is simpelweg achteruitgang in geluidskwaliteit en gebruiksgemak. Dat blijft relevant.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 17 juli 2025 17:02]

Geluidskwaliteit kan ik bij inkomen, maar gebruikersgemak mis ik even. Ik doe m’n oortjes in en ze werken, of ik zet m’n headset aan en hij werkt. Ik hoef niet te prutsen met het kabeltje die soms in de knoop zit. Het werkt gewoon. Ja, het heeft een batterij die op zou kunnen gaan. Is mij nog nooit gebeurd na 6 jaar. Ik wordt ruim op tijd gewaarschuwd dat m’n case of headset onder een bepaalde percentage zit en kan hem gerust ergens opladen in de komende 24 uur.
Behalve de batterij heb ik met headphones ook geen gedoe ook met oordopjes wisselen tussen mijn 3 windows machine, macbook, iPad en iPhone. Gewoon inpluggen en klaar :) De user experience is dermate eenvoudig dat zelfs iemand met dementie het nog kan bijbenen denk ik.
Dat is jouw mening, maar druk dat niet door onder een artikel over draadloos opladen.
onder een artikel over draadloos opladen.
Ik vind het relevant gezien er geruchten zijn dat Apple de charging port weg wil laten ten gunste van magsafe. De situatie is daarmee in de toekomst potentieel vergelijkbaar.
Dat is jouw mening
En zoals dat gaat in discussies op openbare plekken mag ik mijn mening gewoon delen. Net zoals jij mag zeggen dat iets in jouw ogen off topic is. Ik zou alleen wel adviseren daarvoor voortaan gewoon de ingebouwde mod-functionaliteit van tweakers te gebruiken. Dan loop je niet het risico publiekelijk de plank mis te slaan.
maar druk dat niet door
Ik gaf context, want er werd aangegeven dat ik niet duidelijk was in een eerdere post. Dat is niet doordrukken, maar gewoon een antwoord geven op iemand.
Ik gebruik slechts af en toe mijn oortjes. Ze zitten in mijn rugtas voor het geval dat, en als ik onverwachts bij een museumbezoek een audiotour heb, of in de trein een film wil kijken, of op het werk een cursusvideo moet kijken, wil ik dat ze Gewoon Werken.

Jarenlang heb ik een set draadloze oortjes gebruikt, maar die waren altijd leeg als ik ze nodig had, en bij lange reizen was de accu nooit voldoende. Tegenwoordig heb ik een goedkoop setje USB-C oortjes (want smartphones hebben geen 3.5mm meer...), en daarvan is de batterij nog nooit leeg geweest.

Waarom zou ik honderden euro's uit moeten geven aan een setje draadloze oortjes als een bedraad paar van twee tientjes voor mij een betere gebruikerservaring heeft?
Dat blijft misschien relevant onder een artikel over oordoppen, maar zeker niet onder een artikel over draadloos opladen. Iets met oude koeien en een sloot.
Dat blijft misschien relevant onder een artikel over oordoppen, maar zeker niet onder een artikel over draadloos opladen.
Zeker niet. De geruchten dat Apple graag ook de charging port wil verwijderen maken de vergelijking bijzonder relevant.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 17 juli 2025 17:51]

Omdat magnetisch laden helemaal niets toevoegt, omdat het méér verbruikt, en eigenlijk niet meer dan een gimmick is.
Voor mij (iPhonegebruiker) wel een gimmick die ik omarm. Maar even voor mijn begrip. Android telefoons laden dus wel draadloos, maar er zijn geen (mainstream) met magneten? Of wel magneten, maar niet Magsafe/Qi2?

Ik heb voor thuis en op werk een magnetisch standje gekocht* voor op bureau (en voor mijn nachtkastje heb ik er een, waar ook mijn watch op kan)

"Klik" mijn telefoon erin en vind het ideaal. Zeker omdat als ik geen vaste plek heb, dat hij nogal de neiging heeft om te gaan slingeren.

* FaceID werkt vanuit stand (handig voor de eindeloze hoeveelheid 2FAs die ik in mijn dagelijkse werk moet doorworstelen)
* Batterij (het is een mini) is altijd goed geladen
* er is ook ruimte voor mijn Airpod, mocht ik veel aan het bellen zijn geweest.

Zou ik zonder kunnen? Ja hoor! Zou ik zonder willen? Absoluut niet!

*Niets bijzonders, een standaard U-green 2-in-1. Merk wel dat veel mensen die hem zien me vragen waar ik die vandaan heb.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 17 juli 2025 15:20]

Voor Android telefoons is er wel een succesvolle nichemarkt van hoesjes met magneten. Persoonlijk vind ik dat wel een mooie oplossing: de populariteit van magnetisch laden is beperkt, maar wie wil kan het gebruiken, als je telefoon maar draadloos laden ondersteunt.

Persoonlijk ben ik wel fan, en heb dus een magnetische hoesje voor mijn pixel 9.
Omdat magnetisch laden helemaal niets toevoegt, omdat het méér verbruikt, en eigenlijk niet meer dan een gimmick is.
Ik juist het toe dat het niet gekopieerd wordt. Zoals wel meer dingen niet gekopieerd hadden hoeven worden. Ik noem maar wat, de 3.5 mm jack weglaten bijvoorbeeld...
De magneet i.c.m. laden voegt wat mij betreft wel toe. Ik kan in een oogopslag zien wat er binnenkomt op mijn telefoon zonder hem op te hoeven pakken. Dit is handig voor mij op mijn nachtkastje, mijn auto, bureau. En ondertussen laad hij op. Gimmick? Nee, zeker niet. Killerfeature? nee, dat ook niet. Het is een prima toevoeging en ik vind het wel nuttig.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Pasteis17 juli 2025 16:08
Dat kan toch ook wanneer je bedraad gaat laden? Daarvoor is geen magnetische connectie nodig hoor.
Qi voegt imho zeker iets toe. Het is heel relaxt om niet steeds met kabeltjes te hoeven klooien. Ik leg m'n telefoon neer op het pad op het bureau, kast of in de auto: ping, gaat laden. Heb ik hem nodig pik ik hem zo op en kan er mee weglopen. 's nachts klooien met kabeltjes? Why? Ik hou de telefoon er in de buurt en de MagSafe-schijf zoekt zelf de telefoon en klikt er meteen op de beste manier aan vast.

Ik vind het ideaal en zeker niet louter een gimmick, het brengt echt extra gebruiksgemak. Kan ik zonder? Sure, maar dat maakt het niet nutteloos of dat het niets toevoegt; het is een stukje luxe.
Hoewel ik dezelfde mening heb over het verbruik en het zijn van een gimmick, voegt draadloos laden wel degelijk iets toe: Je hoeft de kabel niet meer in te pluggen, je hoeft alleen het toestel op de goede plek te leggen.

Of dit voldoende reden is om het te gebruiken tegenover de hogere laadsnelheid, dat is aan de gebruiker. In mijn omgeving zie ik steeds meer draadloze laders voorbij komen. Op kantoor, in de auto, naast de stoel bij de tv.

Wat mij ook opvalt is dat veel mensen nog gebruik maken van een zeer trage bekabelde oplaadsnelheid, veel telefoons ondersteunen ook geen hoge laadsnelheid. Aangezien je tegenwoordig vaak ook geen laadblokje meer bij je telefoon krijgt, wordt vaak de oude trage lader hergebruikt. Een snel laadblokje is dan ook een gimmick.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Lednov17 juli 2025 15:28
Aan de andere kant vind ik het briljant. Ik heb een laadpad op al mijn bureaus liggen en leg daar geregeld even mijn telefoon op of de case van mijn oortjes. Ik heb ook een draadloos laaddock op mijn nachtkastje, telefoon in de houder zetten en lekker slapen, ideaal. En in de auto gebruik ik uitvoering: Xiaomi Draadloze 20Watt Autolader GDS4127GL.

Waar ik echter vaak tegenaan liep is exact het probleem wat magneten oplost. Met een laadpad komt de positie vrij nauwkeurig en zeker op mijn nachtkastje wilde hij ook nog wel eens van de pad afglijden. Inmiddels heb ik daarom een draadloze laadstandaard gekocht voor op het nachtkastje. Maar met magneten heb je dus niet meer het probleem dat de lader wegglijdt.
Als ik je goed begrijp vindt je draadloos laden een gimmick in het algemeen? Want dat doen alle telefoons via elektromagnetische inductie. MagSafe zijn alleen magneten om de lader uitgelijnd te hebben en wat ik heel handig vind accessoires te bevestigen aan de telefoon. Heb standaard een portemonnee aan m’n telefoon geplakt zitten, MagSafe houder in de auto is ook super chill. Ik laad alleen via MagSafe met een MagSafe powerbank. Ideaal, geen kabels en telefoon past nog steeds in m’n broekzak. Draadloos laden thuis vind ik ook onzin.
Dat vond ik eerst ook, totdat ik een pixel 6 kocht met draadloze lader.

Het klinkt als iets simpels maar je telefoon niet hoeven inpluggen maar savonds op een lader kunnen leggen en smorgens weer oppakken is gewoon heel handig.

De laadsnelheid maakt mij persoonlijk ook weinig uit omdat ik draadloos laden eigenlijk alleen savonds doe.
Weer een "ik vind, dus het is zo opmerking".

Mensen kunnen zelf wel bepalen wat handig is. Wil je een kabel, dan gebruik je een kabel. En als iemand kiest voor draadloos opladen, dan heeft magsafe c.q. de magneten een flinke toegevoegde waarde. Het zorgt ervoor dat de spoelen altijd optimaal gepositioneerd zijn t.o.v. elkaar.

Daarnaast is het ook erg handig om even een power pack of andere accessoire achterop te "klikken".

En magsafe kan eenvoudig worden toegevoegd via een hoesje. Sterker nog; wanneer je een hoesje om je telefoon wilt moeten daar magneten in zitten, ook al bevat de telefoon die zelf.
Ik vraag me af wat zwaarder weegt.... de extra stroom van draadloos laden, of het moeten repareren of zelfs gewoon afdanken van toestellen omdat de USB poort defect geraakt is (en soms helemaal niet defect is maar mensen realiseren zich niet dat, of hoe, ze stof er uit moeten halen).

Hoe dan ook is dat uiteraard niet de reden dat de fabrikanten magsafe niet implementeren want draadloos laden hebben ze over het algemeen wél.
Dat verbaast me wel dat je dat zegt. Magnetisch laden voegt voor mij een hele hoop toe. Ik overweeg om weer eens een Android telefoon te proberen. Ik had me nog niet gerealiseerd dat dit er niet normaal was bij die toestellen.

Als ik op reis ben en veel lopend navigeer heb ik altijd een powerbank achter op m'n telefoon. Die blijft daar door de magneet heel mooi op vast zitten. Ik zou het wel vervelend vinden om weer met een kabel te moeten gaan lopen met een powerbank in m'n zak. Dat voelt echt als een flinke stap achteruit.

Daarnaast vind ik een magnetische telefoonhouder voor bijvoorbeeld in de auto toch ook wel echt een stuk gebruiksvriendelijker dan zo'n ouderwetse houder waar je je telefoon in moet klikken. Ik kan me niet voorstellen dat ik daar de enige in ben.
Nou ja. Ik ervaar die magneet wel als heel erg prettig. Je legt je telefoon ongeveer op zo'n puk, en hij schiet vast. Je kunt hem zelfs (heel fout) aan je telefoon laten hangen terwijl je in bed ligt. (de puk kan draaien, dus dat is praktisch).

Als je geen QI gebruikt, snap ik dat het niets toevoegt hoor. Voor mijn gebruik interesseert juist die 3.5mm jack helemaal niets. Dus zoveel mensen, zoveel wensen.

En het verbruik zou ik niet weten. Het voordeel is natuurlijk wel dat de lader altijd optimaal tegen de spoelen ligt. En laten we eerlijk zijn. Sinds wanneer interesseert Google zich iets om verbruik? Kijk naar de hoeveelheid rekenkracht ze stoppen in het alleen al laten zien van advertenties of datamining op je telefoon en alle andere appareten/sites. Dan gaat het extra verbruik van die magneet geen zoden aan de dijk zetten. (n.b. ik zet niet dat Google hier uniek in is)
Je USB kabel en USB connectors slijten niet als je draadloos laadt. Heb meerdere telefoons gehad die door een versleten USB connector total loss raakten.
En ook hoef je hem niet elke 2 maanden met een stokje uit te pulken om al het stof eruit te halen. Bij de lightning connector ging dat wel, maar die usb c port is een crime. Daar zit bij mij een mooi dopje in, en lekker magsafe laden maar.
Ik gebruik mijn magsafe charger als telefoonstandaard en prik mijn telefoon alsnog met kabeltje in: Energiezuinger, maar wel een dedicated scherm dat mijn agenda weergeeft in wat apple stand-by modus heeft genoemd.
Ik vind het vooral handig dat je fysieke poort niet hoeft te belasten, die wordt wel eens vuil, kabels slijten, ...is een goede backup
Ik vind het vrij fijn dat ik de power bank voor mijn 12 Mini gewoon achterop kan klikken. Geen gedoe met kabeltjes.
Ik heb de 3-in-1 draadloze oplader van Belkin waar ik mijn iPhone, iWatch en Airpods mee kan opladen. Voorheen had ik aparte opladers en kabels op mijn nachtkastje voor ieder apparaat. Dat was onhandig en rommelig. Nu 'gooi' ik al mijn apparaten op de lader en pak ze er zo weer vanaf. Voor mij is het meer dan een gimmick.
Ben het niet met je eens. Het feit dat de telefoon altijd goed uitgelijnd op de lader ligt en, als je hem in de auto op de lader klikt, hij altijd netjes recht blijft hangen is superfijn.
Inderdaad... of een stuk uit je scherm knippen. Die trend had ook weggelaten mogen worden.
Persoonlijk zie ik dit meer als een probleem oplossen dat hiermee niet opgelost gaat worden.

Ik heb aan ChatGPT gevraagd hoeveel energie door Duitsland gebruikt word vs Nederland.

" In 2023 kwam het totale energieverbruik van Duitsland uit op ongeveer 10.784 PJ. Dit is een historisch laagtepunt voor Duitsland, maar het blijft fors hoger dan het Nederlandse gebruik 2.600 PJ."

Nu dezelfde vraag met de VS 98.750 PJ

Duitsland gebruikt 4x zoveel als Nederland. De VS gebruikt 9x zoveel als Duitsland.

--

Leuk dat je een begin maakt in energie besparen maar onze smartphones wel of niet draadloos opladen slaat geen deuk in het pakje boter waar al een deuk in zat.

Ik laad bijv. mijn telefoon enkel overdag op, want dan heb je 'overschot' van de zon. MIjn mobiele hardware en consoles worden ook voornamelijk overdag opgeladen om 's avonds gebruikt te worden.

Ik denk dat we oprecht op de manier HOE energie gebruikt word beter kunnen besparen dan een draadje in onze telefoons te steken.

Slimmer werken bijvoorbeeld, de overheid doet alsof elke werkgever dit met open armen ontvangt, maar dat is lang niet zo. Veel bedrijven die nog aan 8 tot 5 mentaliteit vastzitten.

Magnetisch laden kan in zekere zin wel iets toevoegen bij bijv zoals genoemd EVs - als die magnetisch slim kunnen laden zou je dit weer kunnen koppelen aan wanneer dit het beste uitkomt voor de wereld/markt en als bestuurder heb je weer geen omkijken. Straatbeeld hoeft weer geen extra paal en ik ben er heilig van overtuigd dat er minder materiaal nodig is voor een magnetische laadtegel dan voor een complete laadpaal.

Ik denk alleen dat er nieuw onderzoek gedaan moet worden aangezien in de huidige OS-en ook weer functies zitten die rekening houden met volle accu = stoppen met laden. In dat geval valt het denk ik op een mobiele telefoon accu weer reuze mee hoeveel energie we in het luchtledige storten.
maar als je als telefoonmaker toch al Qi inbakt (wat ze doen), waarom dan niet Qi2 ?

Het maakt het opladen meer efficient (minder verlies) ten opzichte van zonder de magneten, omdat je de beste positie afdwingt. Dat draadloos laden meer stroom kost en daarom veel verlies heeft staat buiten kijf, maar dat is eigelijk geen argument, omdat het er toch in zit en gebruikt wordt. Want het is makkelijker.

Ik hang er ook liever een kabel aan, en dat is wat ik standaard doe. Maar in de auto gaat ie op de oplaadtablet die prominent aanwezig is. Geen kabels die rondslingeren in de auto.
Ik vind het het net heel handig op bureau een magsafe lader. Kan scherm aflezen zonder telefoon op te pakken en hoef ik niet met een kabel te prutsen. En in auto ook, leg telefoon neer en is bij aankomst weer bijgeladen.
Dat is een raar argument - dat zou namelijk impliceren dat Android fabrikanten geen draadloos laden zouden willen ondersteunen. Maar dat doen ze wel, alleen zonder magneten.

Maar goed, dat is hun eigen probleem. Ik betaal best de 2-3 euro meer die het kost om een Android telefoon Qi2 met magneten te geven. Maar Android fabrikanten laten wel meer overduidelijke quick wins liggen, en Apple profiteert daarvan.
Niet mee eens.
Een zwak onderdeel van een telefoon is de usb-c poort.
Sinds magsafe hebben wij in het gezin geen kapotte poorten meer!
Dat ligt aan dat de usb-c poort gewoon veel te "compact" gemaakt is, is eigenlijk exact hetzelfde probleem als we bij micro-usb al hadden; niet voor niks dat bijna geen een USB-A of Mini-usb aansluiting stuk gaat in contrast tot usb-c en micro-usb.
Dit terwijl er (in fysiek aspect) met die poorten niet altijd voorzichtig omgegaan wordt, usb-c heeft ook een fysieke drempel om eruit getrokken te worden vergeleken met mini- maar de fysieke bevestigingspunten van het huis zijn doorgaans minder sterk dan het bij mini danwel micro ooit was.

Met dan erbovenop nog de toegenomen vuilgevoeligheid (en vooral dat dit poortje met een middenstuk moeilijker uit te poeren is dan een poort met enkel contacten op de buitenzijde).

Usb-c is sneller in bestandsoverdracht en kan grotere laadstromen leveren, maar daarbuiten beschouw ik het hoofdzakelijk als een fysiek-inferieure aansluiting tegenover mini.
"Omdat magnetisch laden helemaal niets toevoegt"

Mijn laadpoort is al jaren kapot. Raad eens hoe de telefoon wordt geladen....
Om te zeggen dat het niks toevoegt is onzin, in de auto is het wel heel fijn. Thuis laad ik nooit draadloos op. Als ik moest kiezen had ik liever 3.5mm jack dan draadloos laden.
Voegt niks toe?

Sinds ik magnetisch laden heb ontdekt wil ik niet meer terug. Het is voor mij na de overstap op capacitief touchscreen de belangrijkste ontwikkelingsstap in comfort en gemak van een mobiele telefoon.

Destijds voor mijn iPhone 6 een hoesje gekocht waar het inzat met een bijpassende lader voor in de auto en 1 voor thuis en 1 voor op reis. Met de iPhone 11 zat het laden in de telefoon maar kon ik de bij de laders meegeleverde metalen plakkertjes op het hoesje van de telefoon plakken om van de magnetische houders gebruik te blijven maken. Met de iPhone 15 voor de auto een magsafe houder en hoesje gekocht maar voor thuis en op reis maak ik nog steeds gebruik van dezelfde laders.

- Niet meer klooien met (goedkope) stekkertjes

- Geen last meer van aangestampt stof in het stekkergat.

- in de auto, plop telefoon op de magnetische houder en direct laden, ideaal

- daardoor nooit een lege telefoon en dus altijd een lader bij de hand.

Niet magnetisch kunnen laden zou voor mij een dealbreaker zijn, de keus tussen een model met en zonder is voor mij snel gemaakt.

of een batterij moet weer minstens een week mee kunnen gaan, dan heb ik ook genoeg aan een magnetische houder.
Oh please speak for yourself, ik baal als een stekker dat mijn OPPO Reno Z geen draadloos laden heeft. Dat beetje extra stroom wat her verbruikt weegt niet op tegen de voordelen van niet hoeven te hanessen met een kabel. Draadloos laden is verre van een gimmick, en juist dingen als magsafe zorgt alleen maar efficienter kunnen laden.
Mee eens. Ik zit meer te wachten op een 'laden op afstand' functie, waarbij de telefoon laadt als ik (bijvoorbeeld) thuis ben. Als ik dan toch iets op/aan de telefoon moet hangen, dan net zo lief een kabel.
Omdat magnetisch laden helemaal niets toevoegt, en eigenlijk niet meer dan een gimmick is.
Wat een onzin. Er wordt niet magnetisch geladen, magneten worden gebruikt om de spoelen perfect uit te lijnen waardoor je efficiënter laadt: sneller, met minder verlies, met minder warmteontwikkeling.
omdat het méér verbruik
Nog meer onzin en totaal onwaar. Zie mijn eerdere reactie.
Ik juist het toe dat het niet gekopieerd wordt. Zoals wel meer dingen niet gekopieerd hadden hoeven worden. Ik noem maar wat, de 3.5 mm jack weglaten bijvoorbeeld...
Iedereen kopieert elkaar. Samsung kopieert van Apple, en Apple kopieert van Samsung. Daarom lijken alle telefoons ook op elkaar, Sony, Google, Apple, Samsung, Motorola, het zijn allemaal opvolgers van de eerste iPhone (die weer elementen van de Palm PDA's had) aangevuld met alle features die de merken in de loop van de tijd hebben ingebracht.

De 3,5mm jack had mogen blijven, maar aan de andere kant gebruik ik (net als 99,999% van de mensheid) nu BT oortjes, dus dat gemis is beperkt.
Magnetisch laden voegt zeker wel iets toe. Als ik bijvoorbeeld de hele dag op pad ben van 's ochtends tot 's avonds en de hele dag mijn telefoon gebruik voor navigatie, foto's en filmpjes maken, informatie opzoeken, betalingen doen, etc, dan raakt de batterij van mijn telefoon natuurlijk op tijdens de dag.

Er is vaak geen mogelijkheid tot laden in de buurt, dus dan kan je twee dingen doen. Of je hangt je telefoon met een kabel aan een powerbank of je maakt gebruik van een magnetische lader. De laatste optie is veel handiger. En als je daar meerdere packs van meeneemt, dan kom je zeker de hele dag door. Het is een zeer handige en bruikbare technologie die zeker wel iets toevoegt.
Nou ik moet zeggen dat ik in de auto een telefoonbox heb die ook de functie voor opladen heeft. Daarnaast heb ik sinds kort de Asus rog 9 telefoon en deze heeft deze optie er inzitten wat mijn vorige model 6 niet had.

Ik moet toch opmerken dat ik het enorm handig vind dat ik nu apps via mijn auto kan gebruiken en de telefoon tegelijkertijd blijft opladen. Dus in dit geval en dan specifiek in combinatie met in de auto opladen vind ik het toch wel enorm handig zonder met usb-c kabels te hoeven hellen.

Persoonlijk denk ik dat het vooral voordeel heeft als je het zou toevoegen in gebruiksvoorwerpen die je toch gebruikt. Bijvoorbeeld een oplader standaard voor tijdens het koken waarop je een gerecht op je telefoon open hebt staan. Een functie van opladen in de leuning van de bank ipv een lange kabel naar het stopcontact.

Ik zie dus best voordelen, maar dan meer geïntegreerd dan dat het nu het geval is. (Buiten dan de functie in de auto die er wel is)

Tevens is deze telefoon zo gemaakt dat hij al standaard gewoon enorm goed koelt dus echt warm voelt hij nooit aan.

[Reactie gewijzigd door Balder© op 18 juli 2025 11:46]

De UX van draadloos laden is toch wel aardig goed in vergelijking met bedraad laden. Ik ga niet meer terug, die inefficiëntie neem ik voor lief.
In de auto vind ik draadloos laden vooral frustrerend: mijn telefoon wordt telkens te warm, waardoor CarPlay begint te haperen of zelfs helemaal uitvalt. Dit probleem ervaar ik zowel in recente BMW’s als Mercedessen.

Thuis op het nachtkastje werkt het overigens wel fantastisch.
Hmmm, die vind ik interessant. Want zelfs met de recente stevige temperaturen heb ik nog nooit gemerkt dat CarPlay ging haperen omdat de telefoon te heet werd. Hij werd inderdaad wel knap heet tijdens de rit. Nou heeft mijn auto Qi en geen MagSafe / Qi2, en daardoor toch beperkt vermogen, waardoor het net onder the threshold blijft.
In de auto vind ik draadloos laden vooral frustrerend: mijn telefoon wordt telkens te warm, waardoor CarPlay begint te haperen of zelfs helemaal uitvalt. Dit probleem ervaar ik zowel in recente BMW’s als Mercedessen.

Thuis op het nachtkastje werkt het overigens wel fantastisch.
Hangt ie in de zon?
De telefoon ligt in de geïntegreerde oplader in de middenconsole, maar helaas zonder actieve koeling. Om haperingen te voorkomen gebruik ik daarom een kabel. Geen groot probleem, maar wel jammer dat dit zonder koeling is ontworpen.
Ik heb daar een tijdje past van gehad toen de airco van mijn auto het niet deed en het warm was, dan werd de telefoon ook te heet.

doet je airco het goed en heb je de luchtcirculatie over de ramen?
Vind magsafe zo fijn. Mis dat echt bij me pixel 8 pro.
Je kunt gewoon hoesjes kopen met het erin verwerkt, enige nadeel is dat je de cirkel ziet
Dan moet je dus wel een hoesje gebruiken, dat vind ik zonde. Ik 'mis' het niet in de zin dat ik nooit een telefoon heb gehad die de magneetring had, maar ik vond het wel heel erg jammer toen ik hoorde dat de S25 slechts "Qi2 Ready" zou zijn.

Ik hoop ergens dat de S26 het wel gaat krijgen, ik ben alleen bang dat die misschien minder mooi zal (en ik ben ook nog niet echt toe aan een nieuwe telefoon).
Over telefoons uit begin jaren nul vind ik hetzelfde, maar inmiddels kosten sommige telefoons meer dan sommige auto's. Voor mij voelt een case als noodzakelijk met hoe gemakkelijk je pijnlijke schade kunt doen aan een moderne smartphone. Aan de andere kant overweeg ik daarom juist een case die ik fijn of elegant vind.
Ik hoop ergens dat de S26 het wel gaat krijgen, ik ben alleen bang dat die misschien minder mooi zal (en ik ben ook nog niet echt toe aan een nieuwe telefoon).
Wie weet laat je je huidige telefoon zonder case van een trappenhuis denderen en kun je de S26 halen! :P :D

[Reactie gewijzigd door Blizz op 17 juli 2025 16:23]

Over telefoons uit begin jaren nul vind ik hetzelfde, maar inmiddels kosten sommige telefoons meer dan sommige auto's. Voor mij voelt een case als noodzakelijk met hoe gemakkelijk je pijnlijke schade kunt doen aan een moderne smartphone. Aan de andere kant overweeg ik daarom juist een case die ik fijn of elegant vind.
Snap ik ook. Ik doe zelf altijd voorzichtig én ik sluit meestal gedurende het eerste jaar gewoon een verzekering af. Duurder dan een hoesje, maar dekt ook meer. Magneten in de verzekering is dan weer minder makkelijk :P
Wie weet laat je dat ding van een trappenhuis denderen en kun je de S26 halen! :P :D
Haha, helaas de verzekering vervangt het toestel voor hetzelfde model. Een nieuwer model doen ze (ook met bijbetaling) voor zover ik weet niet.
Dat hoeft op zich niet. Die hoesjesmakers doen dat dan voor de marketing eromheen. Ik had een magsafehoesje van Peak Design. (die hebben dan hun eigen snelkoppelingen (dat is het vierkantje), maar de magneet zag je dus niet.

https://www.peakdesign.com/eu/collections/phone-cases
Normaal gesproken verwerken ze die dunne magneten aan de binnenkant, dus je ziet geen cirkel tenzij dat de bedoeling is. Of bij een transparante case.
Zelf had ik het makkelijk gevonden als magsafe ook de usb-c volledig had vervangen. (Mits magsafe ook dataoverdracht mogelijk zou hebben gemaakt).

Ondanks dat ik uniforme standaarden echt wel toejuich, zie ik een poort toch als een kwetsbaar onderdeel. (Al dan niet voor standaard slijtage).

Momenteel prik ik mijn telefoon minstens 2x per dag aan een usb-lader.
-onderweg naar kantoor (CarPlay)
-onderweg naar huis (CarPlay)

Soms komen daar nog andere autoritten bij, als ik bijvoorbeeld naar een klant moet. (De huidige kabels voor CarPlay slijten in elk geval best snel)
Maar waarom dan vervangen? Beide kan toch prima dan kan jij gewoon kiezen als gebruiker.

En als jij kiest om die USB-C poort niet te gebruiken is het ook niet een vatbaar 'voor standaard slijtage'...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 juli 2025 15:37]

Ruimte in het toestel?

Nou is de USB-C poort natuurlijk meer dan een laadpoort, het is ook een communicatiepoort, maar als het puur-en-alleen om laden ging, dan zou het een beetje ruimte schelen, maar dan kom je weer uit op het gevoelige punt van de 3.5mm jack port ;) (daar maken velen zich nog steeds heel druk om *O* )
Echter, de fysieke ruimte die alleen de spoelen al benodigd hebben (dus laat staan de magneet en circuits) is fiks groter dan de usb-c aansluiting; dus volgens die redenatie kan beter MagSafe eruit...
Klopt, maar stel dat men liever draadloos wil laden (wat de draadjesstarter aangeeft) dan zou dat een reden kunnen zijn. Maar zoals ik al schreef is de usb-poort meer dan alleen een laadpoort, dus hij zal waarschijnlijk niet snel verwijderd worden.
Voor CarPlay heb je al menig jaartjes geen USB-C connectie meer nodig, in 2017 was BMW het eerste merk die de draadloze variant ging ondersteunen en veel merken volgden. Je kan (met wat eigen research) voor redelijk weinig een dongle kopen die ook jouw auto het draadloos laat gebruiken, moet je natuurlijk wel ook kunnen laden zonder kabeltje ;p
En zelfs zonder carplay zelf; Bluetooth ondersteunt ook behoorlijk veel van de functionaliteiten, al helemaal hoe ver dat doorgeintegreerd is in de standaard handsfreekits.
Heeft apple geen patenten op de technologieën van Magsafe waardoor geen enkele concurrent zoiets kan nadoen dmv magneten?

Daarnaast vind ik magsafe juist best prettig. Het werkt handiger als carmount en ook om zo zo optimaal mogelijk op je charger te leggen.

[Reactie gewijzigd door protected22 op 17 juli 2025 15:06]

Nee zoals in het artikel wordt genoemd, apple heeft zijn standaard gedoneerd aan Qi2 ontwikkeling. (Alleen mag je specifiek de term magsafe niet zomaar gebruiken geloof ik)
Ik vind Magsafe in de auto echt ideaal, telefoon blijft mooi hangen met relatief klein accesoire en laadt direct op.
Bij mij zit ie ook nog eens op de de airvent met een brodit houder dus ook lekker gekoeld in de zomer
Ik heb bewust een wat duurdere telefoon gekocht om draadloos te kunnen laden. Ik weet niet wat ik fout deed, maar ik had iedere 2 jaar een nieuwe usb poort nodig op de telefoon omdat deze niet meer deed opladen. En nee, de poort was niet vuil van binnen, maar defect.

Nu met draadloos laden dit probleem niet meer. Ja, de telefoon is bij aanschaf iets duurder, maar zonder nieuwe usb poort om de twee jaar kom je toch weer op hetzelfde bedrag uit.

Magnetisch hoesje erbij, perfect voor in de auto. Heerlijk.
Ik heb bewust een wat duurdere telefoon gekocht om draadloos te kunnen laden. Ik weet niet wat ik fout deed, maar ik had iedere 2 jaar een nieuwe usb poort nodig op de telefoon omdat deze niet meer deed opladen. En nee, de poort was niet vuil van binnen, maar defect.
Wat jij "fout" deed was het verkeerde merk en model kopen (wat je dus van tevoren niet kan weten). Zo waren de laatste zoveel Android-modellen van Nokia gevoelig voor falende USB-C aansluitingen. Dat heeft te maken met de brakke manier waarop de USB-C connector op het daughter board is gesoldeerd.

Ik gebruik een smartphone iets van 3-5 jaar. Ik heb nog nooit een kapotte USB-C aansluiting gehad, en dagelijks gaat er wel minstens één keer een lader in en uit. Qua dat heb ik geluk gehad bij mijn keuzes. ;)
Apple heeft de strijd tussen Qi en andere draadloze standaarden beslist in 2017 en heeft sindsdien zijn kracht gebruikt in het consortium.
Wel... nee dus? Dit hele artikel gaat over hoe de rest van de markt de standaard die Apple als enige gebruikt niet lijkt te willen adopteren. Dus hoe hebben ze "de strijd beslist"?
Door MagSafe te doneren aan de Qi-standaard, kan de EU Apple er niet meer toe dwingen iets te moeten implementeren zoals met USB-C in iPhones gebeurde.
Alleen is dat niet hoe het werkt natuurlijk. Ongeacht van wat er gaat gebeuren in de toekomst, als Apple jaren geleden Lightning ineens open had gegooid zou dat nog niet hebben betekend dat de EU niet meer kon zeggen dat de markt moest bewegen naar een gezamenlijke standaard. Als er nu ooit zo'n discussie komt over draadloos laden zal Qi2 nu wel als een optie worden gezien waar Lightning dat niet was, maar het is overduidelijk belangen na niet de favoriet van de markt.

Ik snap niet zo goed hoe de auteur de conclusie trekt dat Qi2 dé standaard gaat zijn in een artikel waarin wordt toegegeven dat het momenteel praktisch door niemand ondersteund wordt.
Wel... nee dus? Dit hele artikel gaat over hoe de rest van de markt de standaard die Apple als enige gebruikt niet lijkt te willen adopteren. Dus hoe hebben ze "de strijd beslist"?
De magneten zijn een optioneel onderdeel van dezelfde standaard. Qi is de enige serieuze laadstandaard die over is.
Ik snap niet zo goed hoe de auteur de conclusie trekt dat Qi2 dé standaard gaat zijn in een artikel waarin wordt toegegeven dat het momenteel praktisch door niemand ondersteund wordt.
Omdat het functioneel dezelfde standaard is zonder de magneten.
Ik vind MagSafe top in de auto maar in de zomer niet erg praktisch door oververhitting (voorruit).
Je heb ook laders die je voor/op je ventilatieroosters kan hangen, dan word hij gelijk mee gekoeld op de airco. Achter de ruit stopte mijne ook vaak met opladen ivm hitte
Ik vind Qi laden echt super handig. Gebruik het ook al sinds die befaamde Nexus 4 van de foto in dit artikel.

Ik laad mijn telefoon alleen in de nacht op. Dus de snelheid maakt mij persoonlijk niet uit. De volgende ochtend is mijn telefoon toch wel vol.

Vandaar dat ik persoonlijk geen behoefte heb aan MagSafe / PixelSnap apparatuur die iets sneller laden, maar nog steeds trager dan snel laders.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn