Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

De Xtreamer-mediaspeler op de testbank

Conclusie

De Xtreamer stelt ons niet teleur. Het compacte apparaatje biedt voor een relatief lage prijs een prettig werkende interface. Ook kan de mediaspeler dankzij de krachtige Realtek-chipset overweg met een groot aantal hd-formaten die vloeiend en met een goede kwaliteit worden afgespeeld. Het downmixen van surround-formaten is tevens een pluspunt.

Verder biedt de Xtreamer de mogelijkheid voor het plaatsen van een 2,5"-harddisk, terwijl zijn directe concurrenten in dit prijssegment, zoals de O!Play van Asus en de Western Digital TV HD Mediaplayer, deze mogelijheid ontberen. Daarnaast zijn er, weliswaar vrij beperkte, mogelijkheden om internetcontent af te spelen.

Enkele minpuntjes heeft de Xtreamer natuurlijk ook. De ventilator maakt onnodig veel lawaai en de speler beschikt niet over een componentuitgang en een esata-poort. Het gemis van wifi kan worden opgelost, al moet daar wel nogmaals de beurs voor worden getrokken.

Concluderend is de Xtreamer een welkome aanvulling in het mediaspeler-landschap en zeker voor wie geen terabytes aan lokale opslag nodig heeft een prima keuze. De gloednieuwe Realtek-chipset laat duidelijk zien dat de ontwikkelingen op het gebied van mediaspelers niet stilstaan en dat de hardware tegen bescheiden kosten geproduceerd kan worden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (113)

Wijzig sortering
Ik wil niet afdoen aan deze review, maar er zijn wel een hoop bugs die hier niet genoemd zijn. Als een apparaat "op de pijnbank" gaat, dan moeten de pijntjes wel blootgelegd worden. Hi-Jack van MPCClub heeft de top5 grootste tekortkoming op dit moment even op een rijtje gezet:

01 - Network performance cabled / NFS / Handshake

De netwerkperformance moet nog geoptimaliseerd worden. Hierbij is de implementatie van NFS een must. Dit zit er nog niet in. 1080P files groter dan 10GB kun je dus nu nog alleen goed afspelen via een USB HD of een interne 2.5" HD

02 - 24p / black levels

24P is nog niet helemaal goed geimplementeerd en black levels zijn niet aan te passen door de gebruiker in het menu.

03 - External subs / fixes overblowh accentuated characters / hebrew subs

Nog een hoop gezeur met subtitles, waarvan de irritantste is dat je geen externe *.srt kunt gebruiken als een MKV al een ondertitelspoor bevat.

04 - ZOOM functions (Advanced, predefined and progressive) and GoTo functions

Er zijn nog wat dingen die geoptimaliseerd moeten worden met de zoomfunctionaliteiten

05 - Bookmark recall function / Shortcut enhancements

De shortcuts werken heel omslachtig en er is nog ruimte voor verbeteringen.


De bug die ik zelf het irritants vind, is dat je geen bestanden naar de Xtreamer kunt kopieren vanaf een PC. Je krijgt dan de melding dat er niet genoeg vrije ruimte is. Via de eigen interface van de xtreamer kun je wel kopieren, maar bij grote bestanden loopt hij na een tijd kopieren vast. Dit zijn bugs die door Xtreamer nu hoog op de lijst staan. Maar ik vind toch dat mensen dit moeten weten voordat ze besluiten dit apparaat te kopen.
Ik kan probleemloos bestanden naar mijn Xtreamer kopiëren, zowel via WiFi als via USB. Overigens heb ik hiervoor wel de interne harde schijf via de Xtreamer zelf geformatteerd, voor die tijd deed hij wat moeilijk.
Bij een hoop andere mensen niet. Uiteraard heb ik ook de HD in de Xtreamer geformatteerd.
Die bug die jij zo vervelend vind is volgens mij logisch te verklaren, dat heeft dacht ik te maken met niet ondersteunde bestandssystemen. Draai je toevallig windows? Die kan standaard niet omgaan met ext2 geformatteerde hardeschijven, het bestandssysteem waar volgens mij alle NMT's gebruik van maken.

http://www.fs-driver.org/

Installeer het tooltje wat je vind via de link en ook je windows systeem kan met de zogenaamde linux bestandssystemen omgaan ;)
schijf wordt door de Xtreamer NTFS geformatteerd. fat32 wordt ook herkend, ext formaten juist niet.
Bovendien zou het wenselijk zijn (volgens MPC-club) om de previewfunctie per media aan of uit te kunnen zetten.
Bij foto's is het wel wenselijk, maar bij film heb je het probleem dat je moet wachten tot de preview is begonnen (paar seconden) voordat je de film kan afspelen. Wacht je niet, dan krijg je een foutmelding.
Maar de Xtreamer is wel een apparaat om in de gaten te blijven houden.
Je kan wel de preview functie op de remote zelf aan en uitzetten, dat scheelt wel iets.
Best een leuk apparaat, maar waarom is met 90% van deze mediaspelers de interface zo ontzettend slecht? Een echt goed afgewerkte interface die intuïtief en gelikt is, is de helft van de ervaringen met een dergelijk apparaat.

@Neus en TrekVogel;
Ik zit thuis ook met Plex (op een Mac Mini die ik ook als download-server gebruik), en de interface van dat (open source) programma is echt fantastisch. Tuurlijk zitten er nog bugs in, maar 't is nog maar de 0.8-versie. Maar qua interface kon zelfs m'n digitaal-"gehandicapte" moeder ermee overweg. Heel even vogelen waar ze alles kon vinden, maar na 2 à 3 minuten zat ze vrolijk TV-series te bekijken. Als ik een mooi apparaatje koop (zoals de Xtreamer verder echt is imho) dan wil ik dat de interface er net zo goed uit ziet :)

Ik weet 't niet... de meeste van deze apparaten hebben de aansluitingen en codec-ondersteuning die iedereen graag wilt, maar de interface is bij lange na niet "af" genoeg imho.

[Reactie gewijzigd door Kapotlood op 28 juli 2009 11:13]

^^ helemaal mee eens.

Twijfel zelf enorm tussen een kant-en-klaar oplossing, met dus een slechte interface, en een HTPC als een ION oid waar je XBMC op kwijt kunt of Mediaportal en zelf de interface in de hand hebt. Is toch een belangrijk deel vd gebruikservaring.

Tevens betwijfel ik of het handig is om de bugfixes van je speler uit handen te geven 9zoals bij een hdmediaplayer) of zelf bij te houden (zoals met een HTPC).

Lastige keus! Qua prijs maakt het slechts 50-100 euro uit (Xtreamer inc HD vs Asrock ION)
Het zou er bij mij een beetje van af hangen of de producent het product goed update. Als de Xtreamer qua firmware/menu gewoon goed onderhouden wordt, eventueel een blog waarbij ze kleine updates geven over wat/wanneer er iets aankomt, dan zou ik 't geen probleem vinden om de Xtreamer te halen.

Maar mijn persoonlijke ervaring is dat zowel XMBC, Boxee als Plex erg actief bijgehouden wordt, met een forum waarbij mensen hun wensen en problemen kunnen aangeven. Deze 3 programma's en hun actieve community hebben mij er destijds toe doen bewegen om een Mac Mini met Plex te kopen. Dat een digitaal-analfabeet wat moeite heeft om een zoiets als Plex helemaal naar wens in te stellen kan ik me iets bij voorstellen (ook al denk ik dat Plex nog best makkelijk is), qua gebruiksgemak en overzichtelijkheid vind ik Plex/XBMC/Boxee een stuk laagdrempeliger dan de UI van Xtreamer. En niet alleen in gebruiksgemak, maar als je mooie HD-films e.d. wilt bekijken op een mooi klein apparaatje, dan wil ik dat het systeempje net zo prettig oogt.

Zo zie ik dat bij Xtreamer de bestandsnamen gewoon in hun geheel getoont worden, wat best vervelend is. Bij Plex (even als vergelijking) wordt de info van IMDB afgehaald, worden de bestanden getoond met hun normale naam e.d. Een film als Fantastic Four 2 heet dus geen "Fantastic_Four_DVDrip_v2_aXXo_2007.avi", maar gewoon "Fantastic Four 2.avi". Best een verschil in duidelijkheid denk ik ;)

Je koopt (meestal) ook geen apparaat waarbij de buitenkant er geweldig uitziet, maar de binnenkant bijna afzichtelijk is? :)

[Reactie gewijzigd door Kapotlood op 28 juli 2009 11:40]

Snap best dat je Plex et all wilt promoten (en je hebt gelijk, het is een erg mooi pakket) maar je moet èèn ding niet vergeten: prijs-verschil.

Een Mac Mini (intel) kost zelfs 2e-hands een kleine 250-300 euro. Da's best veel om ff een filmpje te kunnen kijken. En daar gaat het juist om. De Xtreamer kost mar 99 euro en doet wat ie moet doen: film selecteren en kijken maar.

Ook mijn TViX 4100 is qua interface niet veel maar het doet wel zijn ding: snel een film op TV toveren, zonder te veel poespas en navigatie geklooi. Kan er zelfs mee naar digitale TV kijken. Zelf mijn vrouw kan de TViX bedienen (de Popcorn was al weer iets te lastig en laat ik mijn HTPC project maar vergeten; Windows als mediaplayer is niet ideaal).

Ik heb net een Xtreamer besteld, 119 inclusief WiFi en verzendkosten naar Italie is niet veel en kan hem lekker mee op reis nemen (met een interne disk). En daarna zet ik hem in de keuken, kan ik ook daar ff snel een filmpje keuken via WiFi.
Het kan ook met een PC'tje van 200 euro en XMBC, dus het geld is niet 't grootste verschil hoor :) Ik noemde Plex een paar keer omdat ik daar persoonlijke ervaring mee heb, maar XMBC is net zo goed... misschien zelfs beter :)
Tja, mijn keuze was snel gemaakt, ik heb geen zin om zelf te moeten gaan rommelen met software etc. Dat doe ik dagelijks voor de kost en s'avonds is het heerlijk asl het niet hoeft. Daarnaast ben ik niet de enige die er gebruik van maakt, mijn vriendin wil graag ook kunnen kijken als ik er niet ben. En dan kom je op het punt van de interface... Tja, deze is niet van het nivo dat we van Apple gewend zijn.

Wij moesten er in het begin ook beiden erg aan wennen, maar als je er eenmaal aan gewend bent werkt het prima en doet het gewoon wat het moet doen.
Ik heb de Xtreamer inmiddels weer in de doos zitten en rijp voor mijn grijze kliko. Ik heb zeer teleurgesteld in het feit dat de .m2ts bestanden welke met een VC-1 codec gecodeerd zijn niet goed werken met losse .srt bestanden. De subs lopen zwaar out of sync en beginnen ergens halverwege ipv aan het begin. Super hinderlijk en het lijkt een makke van de Realtek chipset ipv de firmware. Film speelt ie vlekkeloos af, alleen de subs niet goed.

Kopie van mijn post in het Xtreamer.net bug forum is HIER te vinden!

Weet je wat je kunt verwachten als je dit apparaat besluit aan te schaffen! Voor mij is het een behoorlijke tegenvaller ook al kan ik Engels prima verstaan en begrijpen. Wil toch graag subs voor het extra gemak.
Zoveelste keer dat ik deze post van je lees. Moet je dit nou echt op elke website posten waar iets staat bmt de Xtreamer? Dan download je toch andere bestanden van m2ts met een VC1 codec?

Het gros van de mensen heeft gewoon divx, xvid, mkv of wmv bestanden en deze speelt hij als een zonnetje af incl ondertitels. Snap ook niet dat je om zoiets kleins het ook meteen helemaal afbrand. Komt ook nog eens bij dat ze volop bezig zijn met de firmware en dit soort dingetjes zo zijn opgelost.

[Reactie gewijzigd door AndereKoekoek op 28 juli 2009 11:00]

Het is verre van een persoonlijke vete. Ik post dit simpelweg omdat het in mijn ogen een makke is van het apparaat en waar Xtreamer simpelweg niet op reageert. Ik wil met mijn posts meerdere mensen aansporen om ditzelfde probleem aan te kaarten aangezien het imho erg storend is.

Als ik nou geld betaal voor een product waarvan ik verwacht dat ie het doet maar toch NIET doet dan ben ik teleurgesteld en is het imho een makke van het product. Heb geen geld als water en 100 EUR is niet niets.
Er zijn 1500 mensen die in de 1e batch zitten en jij bent misschien de enige die dit soort bestanden per sé met ondertitel af wilt spelen. Het is nl. een niet veel voorkomend formaat en wordt veel gebruikt bij Sony camcorders, maar homevideo's hebben geen ondertitels. Die camcorder bezitters zijn wel blij, gezien je zelf aangeeft dat hij de film vlekkeloos afspeelt.

Snap alleen niet waarom je om dit kleine probleem de Xtreamer helemaal afbrand. Je zou hem al 50x in de kliko hebben gegooid en nog is dat niet gebeurd. Als het zo'n klote-product is; waarom moet iedereen dan een massale actie op touw zetten om JOUW probleem op te lossen?

Wat heeft het voor nut als de enige persoon die hier een probleem van maakt zijn Xtreamer al in de kliko heeft gegooid?
De discussie of het nou een niet veel voorkomend formaat is wil ik best met je aangaan echter hebben we het dan over andere minder legale zaken welke hier niet thuis horen.

Feit is wel dat de Xtreamer aangeeft iets te ondersteunen (.m2ts en .srt en ook in combinatie met elkaar) Feit is ook dat het niet geheel waar is wat ze claimen aangezien ik en anderen het probleem hebben dat het niet vlekkeloos werkt. Dat het komt door de VC-1 codec is nu wel door mij bekend gemaakt.

Gaat mij meer om het feit dat het door Xtreamer wordt aangegeven dat het werkt terwijl het niet zo is. Of het nu door 1 of 10.000 personen wordt gebruikt maakt niet uit. Als er nou simpelweg een waarschuwing was afgegeven dat het niet werkt had ik (en misschien ook anderen) dit product niet gekocht en was er niets aan ' t handje.

Dat ik een Xtreamer hater ben en een persoonlijke oorlog aan het voeren ben is zeer zeker niet het geval. Just my $ 0.02
Als je hem toch weggooit dan heb ik wel interesse, ik wil er nog wel een tweede bij voor op de slaapkamer :D

Iemand nog interesse in een leuke HTPC?
Tja, heb je ze al de kans gegeven het op te lossen? Het is een relatief nieuw product waarvan de eerste batches net klaar zijn en waarvan de eerste firmware versies ook net de deur uit zijn. Toen ik 2 jaar geleden een popcornhour kocht als 1 van de eersten had ik hier ook last van, sommige dingen werkten absoluut niet lekker. Maar een jaar later (en nu helemaal) is dit stukje techniek gewoon goed doorontwikkeld tot een prima stabiel product. Ik ga er vanuit dat dat bij de Xtreamer ook gaat gebeuren, hoewel je dat natuurlijk nooit zeker weet van te voren.

Edit: Dit begint idd wel een beetje op een persoonlijke vete tegen Xtreamer te lijken. Ik heb dit verhaal al een aantal keer gelezen.

[Reactie gewijzigd door Sander op 28 juli 2009 10:06]

Stoer dat je iets meteen weg gooit omdat de subs het bij jou niet goed doen.
Ik speel alle films af met .srt subs en het werkt perfect. Niks te klagen hier.
Wel beetje jammer dat iedereen zijn terechte klacht afserveert met nog niet af product.
Is het dan echt zo erg geworden, dat we maar genoegen moeten nemen met aparaten die in beta of zelfs alpha fase worden uitgebracht.

Als de fabrikant iets beloofd dan moet het gewoon werken, al kost het 10euro :/
Alsie toch al in de doos zit, breng hem dan gewoon terug. Dat mag altijd binnen 8 dagen na aankoop als je niet tevreden bent.
nou als je hem wegdoet..... :P
offtopic: Tekn0z, ik wil em wel van je overkopen, zonde om een apparaatje wat voor mij prima is, in de kliko te gooien. (tenzij hij 'echt' kapot is.)
Je bent zeker ook zo'n type persoon die als ze iets niet gedaan krijgen bij een instantie gelijk gaan dreigen met juridische stappen en met de 'baas' willen spreken?

Kortom, een beetje nuance mag best wel. Om gelijk een product af te serveren omdat het in sommige gevallen niet goed omgaat met een ondertitel vind ik echt overdreven.
Ik begijp niet dat iemand dit koopt (geldt ook voor popocorn hour achtigen) terwijl je inclusief ingebouwde 320GB harddisk
ook XBMC kan hebben voor 250euro met het ASROCK ION Mini ITX kastje...

http://www.youtube.com/watch?v=45HKBPz5Ysg
Tja, maar heb jij zin om iedere keer met codecs te gaan spelen etc? Hierbij laat je het krijgen van een werkend product lekker aan anderen over :)

Ik ben daar overigens nog wel enigzins huiverig voor. Deze leverancier werkt voor zover ik begrepen heb niet met eigen coders en heeft daarnaast natuurlijk ook nog niet echt bewezen dat ze een product langdurig ondersteunen.

Mijn Popcornhour A-100 van 2 jaar oud wordt nog regelmatig van updates voorzien, waarbij de a-100 meestal zelfs de updates als eerste krijgt, waarna hij wordt doorgezet naar de nieuwere modellen.

[Reactie gewijzigd door Sander op 28 juli 2009 09:57]

Dat is de reden waarom ik mijn htpc weer weg ga doen en iets van een popcorn ga aanschaffen. Je zit altijd te klooien met codecs. Dan loopt het geluid weer achter, dan dit weer dan dat weer. Het ene programma speelt wel weer mkv af en het andere weer niet etc etc. Nee doe mij maar gewoon handig zo'n fixed mediaspeler..
misschien zeg ik iets raars maar met een K-Lite Codec Pack kan ik ook werkelijk alles afspelen.

1 keer installeren en je bent er jaren mee klaar. er zit ook media player classic bij en die werkt perfect (voor mij dan) van mkv tot en met flash bestanden en mijn tv kaart aan toe speelt hij goed af.

en zelf vind ik het een veiliger gevoel dat als er een nieuwe type codec populair wordt dat je hem zelf kunt "fixen" (pre-divx tijd bijvoorbeeld) ipv afwachten of de codec ondersteund gaat worden voor het type apparaat at je hebt.
Mijn ervaring is dat het zelfs met dat pack nog regelmatig nodig is om zaken te gaan tunen om het soepel te laten afspelen op 1080p.
Dat is bij XBMC niet anders. Eigenlijk is dat net als VLC. Je krijgt je software incl alle codec geneuzel.
Belangrijk is toch wel dat XBMC geen gpu hardware versnelling ondersteunt in windows. Full hd films kan je niet draaien op een Ion zonder gpu versnelling.
Mijn HDX-1000 verbruikt tijdens het afspelen van films op 1080p niet meer dan 10 watt piek, normaal 8 watt volgens mij. Ik denk dat je HTPC snel op het 7 á 8 voudige uit gaat komen.

En ik heb niet meer mogelijkheden nodig, dus waarom moeilijk doen om een apparaat aan te schaffen wat veel meer stroom verbruikt terwijl je de extra's toch niet gebruikt.
de Asrock ion 330 heeft een voeding van 65 W, in de praktijk zal het verbruik een stuk minder zijn aangezien de processor nauwelijks belast wordt bij het afspelen van 1080p. Daarnaast heb je ook een dvd speler tot je beschikking, die je kan vervangen door een blu ray. Lijkt me wel handig.

[Reactie gewijzigd door tinoz op 28 juli 2009 10:40]

dat begrijp ik ook niet inderdaad, spaar even door en je hebt een htpc met veel meer mogelijkheden. Alleen de afstandsbediening moet je apart regelen
Ik begijp niet dat iemand dit koopt (geldt ook voor popocorn hour achtigen) terwijl je inclusief ingebouwde 320GB harddisk ook XBMC kan hebben voor 250euro met het ASROCK ION Mini ITX kastje...
Spijtig genoeg heb je dan geen afstandsbediening.
Wat ik me afvraag is hoe snel die nas functionaliteit is, met hoeveel mb/sec kopieer ik bijvoorbeeld een bestand van 4GB naar dat ding? Dat blijkt in de praktijk namelijk nog weleens vies tegen te vallen met dit soort apparaten.
Je moet deze spelers zien als mediaspelers en niet als NAS apparaten. De nas built-in is een extra feature en niet de core van de speler.

De NAS zal heel basic zijn en de snelheid zal vooral af hangen van de CPU/Ram en netwerkverbinding. (boven de 100mbit zal deze niet uitkomen).
Om dat ding als echte nas te gebruiken is wat overkill inderdaad, maar het is wel handig om te weten hoe snel je bijv. een blu-ray ripje van een paar gigabyte naar het ding kan kopieren. Als dat met 4MB/sec gaat dan is dat idd om te huilen ;)

Ik twijfel zelf nog tussen de aankoop van zo'n apparaat met ingebouwde harde schijf, of eentje zonder, met een aparte nas (synology 209 of iets in die richting).
Da's ook mijn idee:
De xtreamer aan een nas op raid 1, zodat de nas tevens dienst kan doen als backup voor mijn normale pc. Nas en pc met wireless router in de kast en xtreamer met wifi bij de tv.
Draadloos 1080p content versturen gaat prima, 25% netwerk load met 54Mbps, terwijl ik in eerste instantie dacht dat een 100Mbit lijn al krap was! Maar Mb en MB uit elkaar houden blijft af en toe lastig :)

[Reactie gewijzigd door Arie Atari op 28 juli 2009 21:36]

Ik gebruik al meer dan een jaar mijn TViX 4100 (die kan dus 720p en 1080p probleemloos vergeven) met mijn Synology 107+ NAS: nooit een probleem gehad met film kijken (wel via ethernet). Ideaal, de NAS download en unrart en de TViX kan via NFS (of SMB) alle films bereiken.

Series e.d.heb ik echter wel naar de TViX's HD gekopieerd, zoals Friends e.d. Dat zijn toch vaak dingen die je niet delete en dus niet op een NAS thuishoren.
Denk aan ongeveer 4-6 MB/s en niet meer. Tenminste, dat was met de Popcorn en cornuiten zo. Bestanden naar een TViX (over FTP) kopieren gaat met 3 MB/s en niet meer.
Een NAS is wat anders, dat is puur een alleenstaande opslaglokatie binnen het netwerk. Deze apparaten noem je NMT (Networked Media Tank), kunnen in beperkte mate uiteraard ook als NAS functioneren, maar dat is niet het uitgangspunt. Sowieso heb ik toch liever een NAS met een 1gbit verbinding omdat je 'continue' bestanden heen en weer verplaatst. Bij een NMT is zo'n hoge snelheid minder interessant.

@Neus: 4-6 MB/s? Ik heb een HDX-1000 welke qua hardware gelijk is aan de Popcorn A-100 en ik haal toch 8-10 MB/s...
scherpe prijs maar gezien de minpunten (vooral lawaai van fan) kan je beter iets meer investeren en een popcorn hour aanschaffen. Via de officiele site van popcorn zijn die eenvoudig te bestellen en veel goedkoper dan meeste online winkels.
Tja, toch ben ik dat niet met je eens, de popcorn is relatief een stuk duurder. En dan krijg je voor dat geld wel een beter doorontwikkelde firmware, maar je moet ook genoeg nemen met een oudere chip, met minder capaciteit. Daarnaast zie ik nog niet echt wat deze speler mist tov de popcorn, iig geen dingen die 100e prijsverschil rechtvaardigen.

BTW: De Fan is makkelijk zelf te vervangen en de nieuwe batch van 1 Augustus wordt wss standaard al geleverd met een stillere en betere fan.
In de Firmware 1.0.1 is het daarnaast ook mogelijk om de fan helemaal uit te zetten.

Wellicht niet zo verstandig als je een HDD hebt ingebouwd, maar zonder HDD moet dit wel kunnen.
toevallig gister aangschaft MET wifi :)
ja je krijgt nu toch tijdelijk gratis die wifi dongle er bij :)

wel grappig trouwens met de vergelijking van popcorn is dat ze zeggen dat je bij popcorn een usb dongle nodig hebt als negatief punt en dat ze het zelf ook gebruiken |:( :?

[Reactie gewijzigd door Mistic Rain op 28 juli 2009 09:20]

Kun je dat ding zelf aanpassen met een stillere fan of mss een grotere ergens erin stoppen/erachter?
Het is een mooi apparaat, maar nog steeds een hoop irritante bugs. Ik zit zelf in de beta tester groep en ik moet zeggen dat ze wel goed naar de gebruikers luisteren. Dit ding kan het nog ver schoppen, maar ik ga wel een Fan-mod doen, want het ding maakt net zoveel lawaai als mijn Xbox 360.
Wat ik niet snap; wat is de meerwaarde van zo'n apparaat tozv een tooltje als playstation media server of mythtv etc.?

//edit
> Verder biedt de Xtreamer de mogelijkheid voor het plaatsen van een 2,5"-harddisk

*doh*

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 28 juli 2009 09:09]

Wat ik niet snap is dat mensen zo'n apparaat gaan kopen of moeilijk gaan doen met streamen terwijl je met de juiste videokaart en een HDMI kabel alles kunt afspelen op je HDTV via de PC. Als je gaat streamen moet toch de pc aan staan dus kun je net zo goed een lange HDMI kabel met versterker kopen. Scheelt ook weer wat energieverbruik.
Tenzij je PC op zolder staat en HDMI kabels langer dan 10/15 meter geven signaalproblemen.
Daarom staat er ook 'versterker' bij.
Signaal problemen, nog niets van gemerkt op mijn beamer

Ik heb zelf nog geen problemen mee gehad, ik gebruik sinds juni vorig jaar een 15 meter lange kabel van het merk HQ. Kosten +/- 15 euro.
Aangezien je hier aangeeft dat deze lengtes problemen geven, ga ik er voor het gemak er vanuit dat je uit ervaring praat.

Ten aanzien van een console lijkt me dit een zeer goede vervanger van bijv. een Popcorn . Prijstechnisch zit het al in de goede richting en de specs zijn ook aangenaam te noemen. De tijd zal leren de support en updates naar behoren blijven ontwikkelen.
In ieder geval lijkt me dit (op de nieuwe nettops na) een ideaal kleine en energiezuinige NMT.
jij hebt het hier waarschijnlijk over een analoge kabel van 15 meter? HDMI heb je ook niet voor die prijs (euro per meter)
Je hebt helemaal gelijk ! Ik woon nog bij mijn ouders en heb ook een 5 meter HMDI kabel tussen de pc en HDTV liggen. Deze heeft me echter een flink vermogen gekost.

Binnenkort ga ik op mezelf en betrek samen met mijn vriendin een huis met 4 slaapkamers, waarvan 1 mijn computerkamer zal worden. Als jij me kunt vertellen waar ik een 15 meter HDMI-kabel kan kopen die goed weg te werken is achter een plint, dan bestel ik meteen de Xtreamer af.

Edit: Owja zou wel leuk zijn als die 15 meter kabel minder kost dan de 99 euro die de Xtreamer me kost.. 2,5 " HDD heb ik nog liggen, dus dat is het probleem niet.

edit2: Owja ze zijn ook bezig met een Usenet client voor op de Xtreamer. Ik bespaar straks dus stroom door 's nachts de Xtreamer ipv mijn pc te laten dowloaden.

[Reactie gewijzigd door AndereKoekoek op 28 juli 2009 10:00]

Lijkt me niet zo moeilijk een hdmi kabel van 15m.
Check maar eens http://elektronica-online.nl/content_details.php?id=10122
Kost €52,00
Dan moet je ook wel een HDMI versterker hebben voor het geluid. Voor mij zou er dan ook nog een 15 meter toslink kabel bij moeten om 5.1 te kunnen beluisteren.
Of je hebt op je HDTV natuurlijk een optische geluidsuitgang voor je versterker! Tegenwoordig is dat geloof ik wel gemeengoed.
Lol, een 15m kabel voor minder dan 100 euro? Ik kocht dacht ik 10m voor nog geen 20 euro. Zie dat 15 meter van hetzelfde merk 15m 39 euro kost. http://www.kabeltje.com/h...e216fb9968e584f1d48cedb8c

Ik heb zelf ook mn pc in de buurt van mn lcd tv staan, maar ik zit ook aan zo'n stream ding te denken, want dan kan ik heel eenvoudig vanaf de bank door mn films en tv-series heen bladeren. Nu moet ik alles nog op mijn pc opstarten, of op pauze zetten/doorspoelen etc. Maar tis wel wat geld, en wat gedoe terwijl alles nu eigenlijk ook prima werkt.
Is die HMDI kabel ook makkelijk achter een plint weg te werken?

Ik heb zelf nu een Profigold kabel en daar moet je hele rare(erg bolle) plinten voor hebben om deze weg te werken. Komt ook nog eens bij dat de kabel zo stug is dat hij lastig in bochten te buigen is.

Nee ik laat mijn order voor de Xtreamer toch gewoon staan. Scheelt me een hoop bekabling, boren, unieke plinten én ik kan de films bedienen met de afstandsbediening. Hebben we het nog niet over de energiebesparing gehad.
Mijn HDMI kabel van 10 meter doet het foutloos, en dat voor 26 dollar!
Hier besteld (in Hongkong, maar zonder verzendkosten)

Het grootste voordeel is dat je op je televisie dan simpelweg je pc kan besturen (oneindig veel opties/functies).
Bovendien is het met de nieuwere geluidskaarten ook mogelijk om 5.1 geluid mee te sturen over HDMI, hoewel dit vooralsnog een dure aangelegenheid is en er weinig keus is.
Een nadeel is natuurlijk wel dat je pc aan moet staan.
En dan ben je al weer halverwege de prijs van dit doosje, en dat alleen aan 1 kabeltje.
Scheelt ook weer wat energieverbruik
Ehh pardon? Scheelt energie verbruik? Een heel belangrijke reden om zo'n ding aan te schaffen is juist alleen al het verbruik; Jouw pc verstookt een paar honderd watt aan energie om die HD film af te spelen, terwijl bijvoorbeeld deze NMT maar max 11 watt trekt tijdens gebruik. Het verstookt dus zeker maar 5% aan energie dan dat je pc daarvoor verstookt.
Overigens schommelt het verbruik van de mediaspeler tussen de 8 en 11W in gebruik en een keurige 0,6W in standby
2e punt is toch wel de mobiliteit, je pc neem je niet even mee onder je arm om bij een ander een film te kijken, deze NMT is al zo klein dat je het apparaat bijna in je zak kunt steken.
Lengte = 162mm / Breedte = 110mm / Hoogte = 28mm
Buiten dat weet jij niet wat de situatie is bij mensen thuis, mijn pc staat ook maar 5 meter bij mijn tv vandaan. Maar bijvoorbeeld die ouwe van mij heeft onlangs ook een NMT gekocht, want als hij de hmdi kabel netjes had weg willen werken vanaf de pc boven naar de tv beneden, dan was hij een meter of 25 kwijt geweest... 25 meter kwaliteits hdmi kabel kost al meer dan deze NMT ;)

Een NMT is dus juist al heel snel veel voordeliger op allerlei vlakken, geen lange dure kabels trekken in huis (niet vergeten het werk wat er bij komt kijken), stroomvretende pc kan uitblijven als je een filmpje wilt kijken, het apparaat is 'mobiel' vanwege de kleine formfactor. 3 flinke punten om tot aanschaf van een NMT over te gaan. Ik kan dus heel goed begrijpen waarom men zo'n apparaat wil hebben ;)

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 28 juli 2009 10:23]

Een paar honderd watt? Mijn PC verbruikt 40 watt idle en 60 watt load... gewoon een x2 4850e met onboard HD 3200GPU. Ik gebruik zelf mijn PC niet hoor om films te kijken.

Het punt van mijn vorige reactie is dat streamen nutteloos is als daarvoor de PC aan moet blijven. Dan pas kan je net zo goed je PC hiervoor gebruiken. Films afspelen vanaf een harde schijf van zo'n apparaat vind ik dan wel weer ideaal. Zelf doe ik niet anders.
Jouw PC is dan toevallig zuinig (alhoewel ik 60watt wel heel erg weinig vind) maar een beetje moderne pc verstookt een heel stukje meer. Sowieso is de setup van jouw pc niet echt ideaal voor 1080p, de HD3200 heeft bekend veel problemen met het afspelen van 1080p materiaal, zeker bij de wat hogere bitrates. Het streamen van 1080p materiaal zou dus in principe ideaal voor jou kunnen zijn, hoef je niet een compleet nieuwe pc aan te schaffen als het je alleen om het soepel afspelen van 1080p materiaal gaat. ;)
Vreemd dat ik dan geen problemen heb met het afspelen van volledige Blu-ray (extreem hoge bitrates).
Is altijd nog wel bijna een factor 6 meer dan de Xtreamer. Bovendien heb jij dan wel een zuinige proc en onboard video, een beetje desktop gaat over de 100 watt load. Een gamer desktop haalt regelmatig de 200watt. Dat zijn aantallen waarbij je in een aantal jaar (bij veel gebruik) de 100 euro die de Xtreamer kost eruit haalt puur op elektriciteitsbesparing.
Hoezo moet je PC aanstaan? Ik heb gewoon een NAS in mijn netwerk hangen welke maar een paar Watt verbruikt i.p.v. van de vele Watt`s die mijn PC slurpt.
Ga jij maar lekker je PC de hele dag laten draaien om filmpjes te streamen, ik gebruik lekker mijn NAS. Aan het einde van het jaar kunnen we onze stroomrekeningen wel even gaan vergelijken ;)
Omdat wellicht veel tweakers waaronder ik een NAS hebben als netwerkstorage waarvan ze willen streamen.
Momenteel doe ik dit mbv Mplayer CE op mijn wii, maar de wii is niet krachtig genoeg voor HD, dus vind ik dit wel een interessant appraat :)
wat ik niet snap is dat mensen niet verder kijken dan hun neus lang is

de xtreamer is juist een apparaatje waarmee je via een goedkope lankabel heel makkelijk een verbinding opbouwd waar mee je meer kan dan die hdmi kabel van 15 meter

daarnaast is het wel heel prettig als je geen pc nodig hebt om media af te spelen, dit kastje vreet minder stroom

wat ik overigens niet snap is die totaal zinloze test met 2 videobestande die worden afgespeeld terwijl ze bewust of te grote bitrate hebben, die verder toch nergens gebruikt word en een videobestand met een of andere exotische codec

dat die niet afgespeeld worden op de juiste manier is net zoiets als een auto platwalsen met een grote stoomwals en dan concluderen dat de deur klemt
Wat dacht je van mensen met een NAS of server in de meterkast...
je pc hoeft niet aan te staan met streamen..
ik hebt thuis een kleine linksys NAS. Die gebruikt max. 15watt. Dan deze of de popcorn hour erbij, zit ik op 30 + de switch.. dus zeg max 40 watt als alles op vol vermogen draait...

Daar kan mijn pc met 300 watt niet tegenop kwa kosten..
Ik heb geen TV met een HDMI ingang en mijn pc staat op zolder en de TV beneden in de woonkamer.. Toch wil ik mijn series kijken in de woonkamer dmv streaming..
Niet iedereen heeft het geld en/of de kennis om een HTPC te bouwen of te kopen en dit soort apparaatjes zijn voor die doelgroep perfect.
Erg leuk en goedkoop apparaat. Geen id-tags en albumart bij Ogg en flac begrijp ik? Achja kwestie van een firmware upgrade.

Voor mensen die snel en makkelijk fims/series/muziek/foto's willen kijken en luisteren op tv is dit apparaat voldoende. Ik ben inmiddels gewend aan alle mooie meuk van Mediaportal, coverart, achtergronden etc die per film verschillen etc. Is toch een heel verschil als je dan gewoon een bestandlijst krijgt te zien bij de XStreamer.
Maar ongetwijfeld als er in de toekomst een krachtigere chip in dit soort apparaten komt, dat ze ook een mooiere interface krijgen.
een asrock ion 330 is ook niet zo gek duur (wel het dubbele), maar daar kun je gewoon alles mee... ik denk dat de markt voor deze mediaspelers over niet al te lange tijd volledig instort als minipc`s dit segment opvullen.
Ik denk het niet, want niet iedereen (waaronder ik) heeft zin om als je een keer wat af wil spelen te gaan lopen hanessen met codecs etc. Het grote voordeel van deze spelers is dat je ze bij wijze van spreken aan je oma kan geven en dat ze nog wat af kunnen spelen.
Ik geef je gedeeltelijk gelijk, maar ik denk dat je met bijvoorbeeld XBMC een heel eind komt.
Leuk apparaat en ik heb regelmatig overwogen om zoiets te kopen maar als het er op aan komt zie ik de meerwaarde niet tegenover mijn MacBook op de tv. Daar draait Plex (aangepaste XBMC) op en dat werkt wel zo prettig. Zo'n apparaat biedt eigenlijk niets meer, alleen een minder fijne interface en eventueel opslagcapaciteit maar dan kan ik ook gewoon een HDD aan m'n MacBook hangen.
Plex op een Mac is inderdaad ideaal. Als je alleen woont. Mijn vrouw werkt halve dagen en wil wel eens een filmpje kijken maar tja; mijn MacBook Pro is dan op het werk. En dan is een dedicated film-kastje (we hebben een TViX met HD en 2TB NAS) ineens wel erg makkelijk om te hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True