Het tonen van foto's doet de Xtreamer vliegensvlug zolang het om jpeg- en bmp-bestanden gaat. Met plaatjes met een png- of tiff-compressie heeft de speler duidelijk meer moeite: het beeld bleef hierbij tot tien seconden zwart voordat de afbeelding was te zien. Handig is dat de speler bij jpg-bestanden meta-informatie uit de exif-header toont en dat de shuffle-optie de slideshowfunctie verrassender kan maken. Als jukebox doet de Xtreamer het niet onaardig: aac, flac, mp3, ogg en wma worden keurig ondersteund, terwijl er bij mp3's ook albumart en id3-informatie wordt getoond.
De functie 'internet' in het hoofdmenu opent de toegang tot content van YouTube, Flickr en Picasa. Daarnaast zijn beurskoersen en het weerbericht op te vragen, terwijl handmatig rss-feeds toegevoegd kunnen worden. Bij YouTube worden ook rss-feeds gebruikt, zoals 'meest populair' en 'best gewaardeerd'. De videokwaliteit is veelal slecht, al duiken steeds vaker ook zogeheten 'hd-streams' op, die de kwaliteit van sd-materiaal benaderen. Net als bij de YouTube-sectie kan er in de Flickr- en Picasa-client met behulp van het redelijk werkende onscreen-keyboard op trefwoord gezocht worden.
/i/1248176368.png?f=thumb)
/i/1248176369.png?f=thumb)
/i/1248176370.png?f=thumb)
Wie zijn Xplayer over het netwerk of het internet wil benaderen, kan dat op twee manieren doen: via de nas-functie of via een webinterface op basis van het upnp-protocol. Met name de webinterface is goed uitgewerkt en biedt de mogelijkheid om niet alleen bestanden naar de mediaspeler te down- of uploaden, maar ook om content streaming in de browser te bekijken, mits de benodigde plugins geïnstalleerd zijn. De nas-functie, die op basis van de samba-implementatie werkt, maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de ingebouwde harddisk via het netwerk als een share te benaderen. Net als de O!Play beschikt de mediaspeler over een ingebouwde kopieerfunctie, waarmee het mogelijk is om in slechts enkele stappen content tussen usb-apparaten, harddisks en netwerkshares te verplaatsen of te kopiëren.