Door Dimitri Reijerman

Redacteur

De Xtreamer-mediaspeler op de testbank

28-07-2009 • 09:00

113

Singlepage-opmaak

Menustructuur en films afspelen

De menustructuur en de vormgeving van de Xtreamer-gui, die op een Linux-kernel draait, komt in grote lijnen overeen met de interface van de Asus O!Play, maar is wat beter afgewerkt. Vreemd is deze overeenkomst niet, aangezien de gui van beide mediaplayers op basis van dezelfde sdk is gebouwd. Deze is afkomstig van Realtek, de leverancier van de RTD1283DD-chip, die met zijn kloksnelheid van 400MHz een stuk rapper is dan de op 300MHz draaiende SMP8635-chipset van Sigma, die in veel wat oudere mediaspelers is te vinden.

Om onze testen uit te voeren met een apparaat dat van de laatste features en bugfixes is voorzien, halen we firmware versie 1.0.1 binnen en installeren we deze met behulp van een usb-stick. Een welkome aanvulling in de update is de komst van een 24Hz 1080p-modus. Na een probleemloos verlopen firmware-update keren we terug naar het hoofdmenu. Daarin is de Media Library de belangrijkste functie, omdat hiermee toegang wordt verkregen tot lokale opslag - de interne harddisk, gekoppelde usb-apparatuur en zelfgemaakte playlists - en het lokale netwerk. Het verbinding zoeken via het netwerk - in dit geval via een ethernetverbinding - verloopt probleemloos: zowel een Ubuntu- als een Windows-share zijn dankzij het smb-protocol eenvoudig te openen.

De menustructuur om door mediabestanden te bladeren is weliswaar zeer eenvoudig gehouden, maar niettemin overzichtelijker dan die van de O!Play. Zo wordt er meer meta-informatie gegeven en de previewfunctie is met een druk op de knop in en uit te schakelen. Als eerste spelen we via zowel lan als vanaf een usb-stick een aantal video's in diverse formaten en resoluties af. De speler verslikt zich in een mpeg2-bestand met een bitrate die schommelt rond de 70Mbps, maar dat is nauwelijks een schande, want tot nu toe hebben we geen enkele speler gezien die dergelijk hoge bitrates wél probleemloos kan verwerken. Bovendien zijn mpeg2-streams voor hd-resoluties vrij ongebruikelijk. Bij het openen van een .ogg-filmfragment die is gecodeerd met de nog relatief zeldzame Theora-codec, gaat de Xtreamer opnieuw in de fout: de speler denkt, vermoedelijk door de extensie, dat het gaat om een ogg-audiobestand en toont geen beeld. Mogelijk dat een toekomstige firmware-update dit kleine probleem kan verhelpen.

Video (xtreamer1.flv)

Video's met een 1080p- of 720p-resolutie die gecodeerd zijn met h.264- of vc-1-compressie, opgeslagen in respectievelijk mkv- of wmv-containers, worden door de Xtreamer als een zonnetje afgespeeld: er is weinig buffertijd nodig en de beeldkwaliteit is, net als die van de O!Play, goed tot uitstekend. Een voordeel van de Xtreamer ten opzichte van oudere mediaspelers is dat ac3- en dts-soundtracks niet alleen via de optische s/pdif-uitgang uitgestuurd kunnen worden, maar tevens als stereo-downmix over een hdmi-verbinding of een analoge verbinding naar de televisie kunnen worden gestuurd. Ook een iso-image van een duallayer-dvd wordt keurig door de Xtreamer afgespeeld, waarbij de menu's blijven functioneren.

Bij films die vergezeld zijn van een ondertitelbestand in tekstformaat, bijvoorbeeld een srt-bestand, kan de gebruiker de ondertitels realtime schalen en bovendien naar boven of naar beneden verplaatsen. Deze handige functie werkt echter niet bij .sub-bestanden, omdat het hierbij gaat om ondertitels in de vorm van bitmaps in plaats van platte tekst. Verder biedt de afstandsbediening twee 'sync subtitle'-toetsen, om asynchroon lopende ondertitels steeds met sprongetjes van telkens 100ms weer synchroon te trekken. Ook het navigeren in een titel verloopt prima: met de goto-knop kan er bij de meeste mkv- en vob/iso-bestanden zonder veel vertraging naar een ander chapter worden gesprongen, terwijl ook keurig een tijdstip kan worden ingevoerd. Net als andere mediaspelers beschikt ook de Xtreamer over een zoomfunctie, al is de vraag hoe vaak deze functie bij het afspelen van video daadwerkelijk wordt gebruikt.