Xtreamer komt met compacte Ultra-htpc

Xtreamer zal volgende maand op de Cebit de Ultra tonen. Volgens de fabrikant is de Ultra met zijn Atom dualcoreprocessor en Nvidia Ion 2-gpu niet alleen met XBMC of Boxee geschikt als mediastreamer, maar ook als een compacte htpc.

De Xtreamer Ultra beschikt over een dualcore-Intel Atom D525-cpu met een kloksnelheid van 1,8GHz en de Intel NM10 Express-chipset. De Ion2-gpu beschikt over 512MB ddr3-videogeheugen, terwijl het ddr3-werkgeheugen 4GB groot is. In de behuizing kan een harde schijf van 2,5" gemonteerd worden.

Het kastje beschikt over een esata-aansluiting en zes usb 2.0-poorten. Voor het uitsturen van video zijn hdmi 1.3a- en dvi-aansluitingen aanwezig, terwijl verbinding met het internet kan worden gelegd via de gigabit-ethernetaansluiting of een optionele 802.11n-usb-module. Naast een analoge audio in- en uitgang is ook een optische s/pdif-aansluiting aanwezig.

Xtreamer claimt dat zijn Atom-systeem geschikt is voor het streamen van hd-mediabestanden met hoge kwaliteit surroundtracks als Dolby True HD en DTS HD, dankzij ondersteuning voor hd audio bitstreaming. Ook zou probleemloos een externe blu-ray-speler aan de Ultra gehangen kunnen worden.

Volgens Xtreamer is de Ultra niet alleen geschikt voor het draaien van mediacentersoftware als Boxee en XBMC, maar ook prima in staat om besturingssystemen als Ubuntu of Windows 7 te draaien. Standaard wordt een MCE-compatibele afstandsbediening meegeleverd. De Xtreamer Ultra wordt volgende maand op de Cebit geïntroduceerd en krijgt een adviesprijs van 200 euro.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

17-02-2011 • 16:20

110 Linkedin

Submitter: SteeringWheel

Lees meer

Reacties (110)

110
108
38
3
1
5
Wijzig sortering
Op papier een leuk product maar Xtreamer heeft niet echt een goede reputatie als het aankomt op firmware en productafhandeling.
Zo was de eerste Xtreamer pas bruikbaar na 5 updates en bleek het veel problemen te hebben met de koeling. Xtreamer beloofde daarop de mensen een nieuwe ventilator te sturen, maar dit is er nooit van gekomen. Daarnaast hebben veel mensen problemen met het ''streamen'' van video en muziekbestanden, ironisch want het is toch een Xtreamer?
Toen dacht Xtreamer dat het wel slim zou zijn om een passieve versie uit te brengen die 25 euro duurder was een feite een rip-off en hiermee liet Xtreamer zien dat ze hun early adopters gewoon niet waardeerden.

Met hun NAS/Mediaplayer combinatie genaamd e-Trayz , is het ook niet echt goed gegaan. Doorvoersnelheden kwamen niet boven de 10 MB/s uit en het apparaat bleek vaak vast te lopen. Dit is gedeeltelijk opgelost met firmwareupdates, maar het werkt nog steeds niet zoals het zou moeten.

Xtreamer laat keer op keer zien dat het goed is in marketing, maar niet zo goed is in het uitbrengen van een goed werkend product. Er is een handvol leden die hun hand boven het hoofd van Xtreamer aka Mvix houden maar het meerendeel van de scene heeft het wel gehad met Xtreamer. Zo worden er berichten gecensureerd en mensen die enigzins kritiek hebben worden meteen geband. Grote communitysites zoals MPC Club hebben daarom ook maar besloten Xtreamer niet meer op te nemen op hun forum na meerdere botsingen tussen Xtreamer en critici.

Kortom: Ik heb als early adopter geen vertrouwen meer in Xtreamer en Mvix.

http://www.mpcclub.com/forum/showthread.php?t=23066
http://www.google.nl/#scl...ensor&aq=f&aqi=&aql=&oq=&
http://www.google.nl/#scl...pbx=1&fp=b1c681fecb0be6b9

[Reactie gewijzigd door n0elite op 18 februari 2011 02:29]

Maar als je Windows op deze Xtreamer Ultra installeerd, in hoeverre zouden er dan nog belangrijke firmware updates nodig zijn? Lijkt mij toch vrijwel niet (misschien soort van BIOS update of iets dergelijks)?
Ik kan me niet voorstellen dat windows in de buurt komt van de performance van een ander systeen op die Xtreamer.
waarom zou dat niet zijn.
windows of linux zal niet veel verschil maken hoor.
al zou ik toch xbmc onder linux installeren.

maar ik wacht wel op de revieuws en als ik dan wat centjes over heb lijkt het me een leuke aankoop
Wat mij opvalt:
- geen hdmi 1.4 (voor full 3d)
- geen 3,5" inch schijven support, maar 2,5" (dure schijven).
- geen USB3.0

Vooral die laatste zou ik belangrijk vinden, vanwege de brakke overdrachtssnelheden op de huidige generatie mediaplayers. Gelukkig heeft deze xtreamer de eSATA poort behouden, aangezien dit tot nu toe de allersnelste methode is om snelle gegevensoverdracht te krijgen.

Ik zie echter geen oplossingen voor de huidige problemen aangaande HDD/datacorruptie, door de slechte implementatie van de huidige xtreamers. Sinds Juni 2010 zijn er enorm veel mensen die kampen met HDD/NTFS corruptie, met name door de hdd spindown optie. Zie ook: leuk_he in 'reviews: Xtreamer Pro: compleet maar niet perfect' en http://gathering.tweakers...message/35458593#35458593
Hieruit blijkt dat onder andere bij de HDD spindown optie er snel HDD/NTFS corruptie kan komen, waardoor ook de UDMA CRC error count kan oplopen op je interne HDD.
Deze problemen ervaar ik al sinds ik de xtreamer PRO heb en menig andere gebruikers.

Laten we hopen dat met dit nieuwe xtreamer product deze problemen verleden tijd zijn door een nieuw besturingssysteem, waarbij WEL goed nagedacht is om dit te voorkomen. Ze prijzen hun product de hemel in, maar de basics moeten wel werken.
Overigens, het afspelen van eender welke mediabestanden is echt geen enkel probleem.
Maar vooralsnog twijfel ik nog over dit product en dan met name op de support en nieuwe releases.
Ik vind het eigenlijk voor 200 Euro een fantastisch apparaat.

Overigens snap ik niet waarom jij 2,5" dure schijven vind? 500 Gb voor 58 Euro vind ik niet overdreven duur. Bron: http://www.gistron.com/info/36168/info.html.

Het overdrachtsnelheden argument begrijp ik ook niet helemaal. Ik begrijp dat een hoge doorvoersnelheid prettig is maar ik zie de praktische toepassing niet. Ik stream mijn content van mijn USB 2.0 schijf naar mijn HTPC, ik heb hier hoogstens 3.5 Mbit /s voor nodig als ik full HD kijk, een hogere snelheid is voor mij irrelevant.
Daarnaast download ik mijn content altijd direct op de USB HD, dus op een later tijdstip verplaatsen is ook niet aan de orde.

Ik herken het probleem met de 'spindown' niet en kan daar niet over oordelen maar dat zal ongetwijfeld een hardnekkig probleem zijn dat wél moet worden opgelost in dit nieuwe product.

Naar mijn mening een interessant product voor een interessante prijs.
Wel als je voor 12 euro meer 3x zoveel opslag kan krijgen. Bijv WD digital ears 1.5TB 3.5".
Ik heb hier een oude versie van de Xtreamer waarbij ik een 3.5" externe HD aan heb gehangen via USB. Geen problemen met data-overdracht, ook niet bij 1:1 blue-ray films dus ik zie het probleem niet.
€200 is niet duur voor een HTPC, maar je krijgt er ook niets voor. Met alle respect, maar dit ding mist gewoon teveel. Zo kun je er geen optisch schijfje in stoppen, er zit geen koptelefoon-aansluiting aan de voorkant (voor zover uit het filmpje duidelijk wordt) en heeft ie een wel heel erg zwakke CPU.

Ook doen ze, net als alle andere fabrikanten, ontzettend uit de hoogt over hoe smooth het ding wel niet HD-content kan weergeven. Maar wat voor content is dat dan? MPEG4-AVC (H264 dus) in een Matroska, zoals zo ongeveer elke downloadbare HD-film? Ze moeten wel downloadfilms bedoelen, want officiele media (een bluray) kan er niet in. Maar welke codec ga je daar dan voor gebruiken? Als je ffdshow installeert, gaat ie doodleuk op de CPU decoden, en dat gaat ie niet trekken. En wat als je HD-content met MPEG4-ASP (ook bekend als Xvid) gecodeerd is? Doet ie dat ook?

/edit
Of wat te denken van VP8 (WebM) of Theora...

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 19 februari 2011 16:28]

De Xtreamer Ultra wordt volgende maand op de Cebit geïntroduceerd en krijgt een adviesprijs van 200 euro.
zozo dat is erg netjes voor een systeem met 4 GB werkgeheugen en 512 mb videogeheugen. vooral de toevoeging van een MCE AB vind ik toegevoegde waarde. de keuze voor ieder willekeurig OS als bv windows 7 geeft veel mogelijkheden m.b.t. streamen en is dus een pluspuntje imo
Ik heb net een Shuttle XS35GT gekocht. Passief gekoeld, zonder AB en duurder (incl 2GB geheugen heb ik er 275,- voor betaald). Ik draai op het moment openelec (www. openelec.tv). Dat zou ook voor dit systeem een goede keuze zijn denk ik.

Ik vind iig de prijs er goed!
Ik heb zelf een Asrock ION 330 die nagenoeg dezelfde specs heeft, ietsje duurder maar dan wel weer met een CD/DVD of BR drive erin.

Voor de prijs is het een leuk ding (net als mijn ION), ik ben tegenwoordig eerder geneigd te gaan voor een htpc systeempje omdat ze tegenwoordig net zo zuinig zijn, mooi klein en toekomst-bestendig (qua exotische codecs ed), ook makkelijker uitbreidbaar.

Ook de output hoeft geen probleem te zijn als AnyDVD wordt geïnstalleerd en geen problemen met onzin als Cinavia
200 euro is idd erg netjes, zeker als je kijkt naar de specs en de concurentie, eindelijk een kleine (XBMC-compatible) HTPC incl afstandsbediening voor rond 200 euro!

hiervoor al naar een alternatief gekeken, maar uiteindelijk toch maar zelf een HTPC in elkaar geschoefd.
Dat is zeker heel netjes.

Nog geen maand geleden zelf een systeem gemaakt met precies dezelfde specs en dan ben je al snel 250 euro aan onderdelen kwijt en dan moet er nog een kast bij..

Die kost ook nog eens 150 euro :(

Die 200 euro lijkt me daarom wel wat aan de lage kant.
Nu nog betere invoerapparatuur (compacte toetsenbord met touchpad?) en het kan een succes worden :)
Mini Rechargeable LI-ION keyboard mouse
Staat op hun voorpagina.
Ja, als option á 60€ ( excl verzendkosten )
200 euro is erg weinig voor een Atom/ION combinatie, en ik vermoed dat het dus iets duurder gaat worden.
Met een beetje geluk, en aan de koel-lichamen te zien, is hij passief. Dat maakt het wat mij betreft een erg interessant alternatief(voor eigenlijk alle media players/ION systeempjes).
Hybrid Passive & active cooling with silent 24dBA special fan
Er zit dus toch wel een fan bij, maar als hij echt maar 24dBA is dan hoor je die toch zo goed als niet.
Anoniem: 256386
17 februari 2011 16:29
Als ze maar niet weer dezelfde fout maken met de 1e xtreamer. Een fan die duidelijk hoorbaar was. Ook al is deze in het 2e model verbeterd. Voor adviesprijs 200 euro is dat niet duur. Zit daar software bij of moet je die zelf installeren.
Dit staat bij de cooling specificatie op de site:

Hybrid Passive & active cooling with silent 24dBA special fan

Ik vind het een erg mooi kastje en mogelijk een opvolger voor mijn AC Ryan HD mini. Ik zou graag out of the box hardware willen hebben voor XBMC. De prijs is ook zeer gunstig!

[Reactie gewijzigd door Lud0v1c op 17 februari 2011 16:46]

Xtreamer claimt dat zijn Atom-systeem geschikt is voor het streamen van hd-mediabestanden met hoge kwaliteit surroundtracks als Dolby True HD en DTS HD, dankzij ondersteuning voor hd audio bitstreaming. Ook zou probleemloos een externe blu-ray-speler aan de Ultra gehangen kunnen worden.
Als ik het goed lees (in lekentaal) betekent dit dat wanneer ik een Blu-Ray ISO of BDMV directory probeer af te spelen op dit apparaat EN ik heb een receiver welke True HD en DTS-MA ondersteund het resultaat dan volledige compatibiliteit is?

Dus geen 2.0 Stereo downmixen oid?

En was het niet zo dat XBMC deze support nog ontbeert en je dan moet kijken naar Total Media Theatre bijvoorbeeld welke je dan specifiek voor deze taken zou gaan gebruiken?
Dat staat inderdaad onderin de vergelijkingstabel met een ION330 systeem.

"Not only LPCM.full audio bitstreaming native support.Perfect Blu-Ray playback with bitstreaming and GPU decode"

Ik was toch in de stellige overtuiging dat de ION2 alleen LPCM audio weer kon geven maar dat is blijkbaar nu toch niet het geval?

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 17 februari 2011 17:13]

Ik heb toch mijn twijfels bij dit bedrijf, als ik zie hoe ze met hun klanten omgaan. Op het zogezegde helpforum van de Xtreamer wordt iedereen die met een minder evidente vraag zit gewoon geblockt en zijn reacties worden verwijderd. Ik heb dit zelf meegemaakt.
Bovendien vind ik de bouwkwaliteit van de voeding en de ventilator van zowel de e-trayz als de Xtreamer ondermaats.

Een uitgebreidere uitleg:
http://www.mpcclub.com/fo...=22912&highlight=xtreamer
Dit klinkt te mooi om waar te zijn... en dat is het geval met Xtreamer 1.0
Ik wil dit ding echt aanschaffen maar heb mijn lesje wel geleerd.

Ze voegen steeds meer dingen aan de firmware toe terwijl er nog zat bugs zijn of bugs toevoegen door de upgrade. Je zou ook kunnen zeggen je hoeft niet te upgraden... als het apparaat out of the box zou werken. Maar dat doet het niet!

Plaats je een reactie op het forum. Krijg je eerst te horen, en wat heb je zelf gedaan om het probleem op te lossen. Eh Wut?? Ik dacht dat ik een product bij jullie gekocht had? Ik dacht dat ik er garantie op had? Ik dacht dat het product out of the box naar behoren zou werken. NEE.

Wifi werkte niet helemaal goed. Te lanzaam bij sommigen. Had er zelf geen last van > ze zouden het fixen > hun fix was het voor bepaalde mensen gewoon onmogelijk maken het te gebruiken. Als het niet werkte moest ik er maar een usb-kabel tussen gooien en hopen dat het wel ging werken. De ene na de andere smoes interferentie, mijn router etc. Maar als het eerst wel werkte en nu niet meer wiens schuld is het dan?

Op een dag deed die hele Xtreamer het zomaar opeens niet meer. De avond daarvoor nog een film gekeken en de volgende dag starte het niet meer op. Toen maar in de container gegooid.
Valt wel mee, ik ben altijd netjes geholpen met vragen op het forum. Daarnaast is mpcclub nou niet echt een objectieve club.....Voor het geld is de Xtreamer nog steeds de beste mediaplayer, is mijn mening. In ieder geval veel beter dan de Playon HD.
Dan heb je wsl relatief simpele vragen gesteld waar ze gemakkelijk een antwoord op konden geven. Ik heb zelf hele andere ervaringen met dit forum. Ook al ben ik altijd erg beleefd en correct op zo n forums, de inhoud van mijn vraag stond ze niet aan en ze hebben gewoon het topic verwijderd.
Waarom is MPCclub geen objectief forum?
Oorspronkelijk heeft Xtreamer de editors choice award van deze site gewonnen. Pas na vele klachten van gebruikers die slecht werden behandeld door dit bedrijf, hebben ze hun mening over dit product gewijzigd. Het is wel erg eenvoudig deze site als niet objectief af te schilderen....
Ziet er interessant uit, ben benieuwd wat dat ding aan stroom verbruikt idle, als dat niet te veel is kan je hem gelijk als NAS/Servertje gebruiken
Lekker veel storage op één 2.5" disk...
Ik wil voor mijn NAS toch meer ruimte. (En nee, je wilt toch niet eterne hdd's gaan gebruiken?)
Euhm dit is een mediaspeler, als je storage wilt neem je een NAS erbij voor in je netwerk met b.v. 5 x 3,5 slot zoals b.v. een QNAP TS-509 NAS. 5 x 2TB erin en je hebt 10TB storage voor jouw doeleinden... :)

Verder zijn er inmiddels als 1 TB 2,5 Inch schijfjes te krijgen voor b.v. in het apparaat.

Ik zelf zou er een 80 gig in plaatsen o.i.d. voor eventueel buffer of wat dan ook en verder de afbeeldingen van de films, series en muziek lekker extern op een echte NAS zetten.
Ik zou enkerl een goedkope (8 of 16GB) SSD erin zetten: snelle opstart,geen geluid, laag verbruik.
Opslag op een NAS.
Mijn huidige htpc heeft een vertex2 van 60GB
maar verbruikt stiekem teveel ( c2d6400 4GB )

boot nagenoeg even snel als de xtreamer.
Het apparaat heeft een esata aansluiting. Daar kun je een flink aantal harddisks mee verbinden zonder aan snelheid in te boeten. Voor een simpel huis tuin en keuken nas zie ik geen probleem.

Een qnap TS-509 kost volgens de pricewatch trouwens 769,- Euro. Dat is voor veel gebruikers aan de dure kant en ook nog eens zonder schijven. Een E-sata/USB3 behuizing als een Drobo-S kost je met 499,- beduidend minder. Zelfs een Buffalo Drivestation Quad 8TB dus inclusief 4x 2TB disks is met 650 Euro goedkoper.

Natuurlijk heeft een qnap wat voordelen. Je schijven zitten niet allemaal op dezelfde sata 300 poort en je hebt 2 Gbit netwerkverbindingen ipv 1. Bij meerdere gebruikers zal een qnap dus wat meer throughput kunnen leveren, maar voor thuis lijkt dat geen enkel probleem. Niet alleen zullen maar weinig mensen hun QNAP gaan teamen (huis tuin en keuken gbit switches bieden die functie niet) ook met 1 GBit kun je gemakkelijk meerdere films tegelijkertijd kijken. Dus een xStreamer met linux/WHS zou in mijn ogen prima tegelijkertijd als NAS en HTPC kunnen dienen.

In feite is dat precies hoe ik nu mijn thuisservertje heb draaien. Direct aan 1 TV en verbonden met een diskenclosure voor de goedkope opslag capaciteit

[Reactie gewijzigd door humbug op 18 februari 2011 03:17]

Dit is ook geen NAS maar een streamer met aansluit mogelijkheden. Dit apparaat zou juist gebruik kunnen maken van een NAS.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee