Door Friso Weijers

Redacteur

Iets beter, veel duurder

Sony WH-1000XM6-koptelefoon Review

15-05-2025 • 18:00

120

Multipage-opmaak

Inleiding

In het kort

De Sony WH-1000XM6 is momenteel een van de beste hoofdtelefoons met noisecancellation, maar heel veel duurder dan zijn voorgangers of concurrenten van andere merken. Hij heeft een praktischer design dan voorganger WH-1000XM5, met een bredere hoofdband en scharnierende oorschelpen om hem compacter mee te nemen. Jammer genoeg is de XM6 nog steeds niet waterdicht of (officieel) voorzien van verwisselbare oorkussens. De gesprekskwaliteit is goed, maar de nieuwe AI-gebaseerde ruisonderdrukking zorgt in onze test voor wat vervorming. Ook op het gebied van noisecancellation doet de XM6 het niet wezenlijk beter dan de XM5, hoewel hij op dat vlak nog steeds meekan met de beste hoofdtelefoons die er zijn. De XM6 klinkt standaard neutraler dan de XM5, met meer extensie in het hoog, wat het geluid realistischer maakt. De dynamiek is daarbij uitstekend, maar geluidsbeeld en de scheiding in het geluid konden beter. In onze test biedt de XM6 onverwacht een langere accuduur dan de XM5 en doet het daarmee beduidend beter dan de concurrentie van andere merken. Opladen gaat juist iets trager, maar alsnog sneller dan bij andere hoofdtelefoons.

Getest

Sony WH-1000XM6 (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 450,-

Vanaf € 449,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Is het een nieuwe laserprinter of misschien een nieuw wifitoegangspunt? Nee natuurlijk: met de WH-1000XM6 introduceert Sony vandaag het nieuwste model in zijn gevierde lijn van noisecancellingkoptelefoons. De naam is misschien niet zo sexy, maar producten zoals de WH-1000XM4 uit 2020 en de WH-1000XM5 uit 2022 zijn nog altijd zo’n beetje de populairste draadloze headsets die je kunt kopen.

Sony WH-1000XM6

De noisecancellation behoorde bij voorgaande WH-1000-hoofdtelefoons al tot de beste op de markt, maar Sony stelt dat die bij de XM6 nog verder verbeterd is dankzij een snellere chip en meer microfoons. Dat is een bekend recept, want ook de XM5 had al meer rekenkracht en meer microfoons ten opzichte van zijn voorganger. Sony zegt ook de gesprekskwaliteit te hebben aangepakt en het geluid zou beter klinken, waarbij het design van de XM6 is verfijnd. Met de XM5 introduceerde Sony drie jaar geleden een vernieuwd ontwerp. Met de smalle hoofdband en symmetrisch vormgegeven oorschelpen zag dat er strak uit, maar in vergelijking met de WH-1000XM4 en de voorgangers daarvan was het wel wat minder praktisch. Zo kon je de oorschelpen bij de XM5 niet langer inklappen om hem compact mee te nemen. De XM6 brengt deze functie weer terug.

Op papier zijn het een paar mooie verbeteringen, maar zoals gebruikelijk mag dat ook wat kosten. Noem het een inflatiecorrectie: met 450 euro is de XM6 weer drie tientjes duurder dan de XM5 bij introductie en die had al een hogere startprijs dan alle voorgaande edities in de WH-1000-serie. Momenteel kost de XM5 trouwens veel minder. Je koopt hem bij de grote webwinkels voor net geen 300 euro. De XM4 is zelfs verkrijgbaar voor een nog verder gereduceerde prijs van 230 euro. De XM6 moet dus wel érg goed zijn om dat enorme prijsverschil te rechtvaardigen.

Ontwerp en bediening

Bij de WH-1000XM6 heeft Sony de strakkere belijning van de XM5 behouden, maar tegelijk gelet op de praktische aspecten die de XM4 en voorgangers goed maakten. Dat is niet alleen te zien aan de terugkeer van scharnierende oorschelpen, maar ook aan kleinere details in het ontwerp. Zo draaien de oorschelpen van de XM6 precies de andere kant op dan bij de XM5. Op die manier kun je de koptelefoon om je nek draaien met de oorschelpen platgevouwen op je borst; doe je dat bij de XM5, dan moet je hem voor het opzetten telkens omkeren.

Sony WH-1000XM6
Sony WH-1000XM6Sony WH-1000XM6Sony WH-1000XM6

De hoofdband is aan de bovenkant wat breder gemaakt dan bij de XM5 om minder druk te leggen op één punt van je schedel. Rondom de zijkanten sluit hij beter aan op de vorm van je hoofd, wat iets beter staat. Hij is nog steeds afgewerkt met hetzelfde kunstleer als de oorschelpen, waarbij de enige naad aan de achterkant van de hoofdband zit – een extra herkenningspunt om de juiste oriëntatie te bepalen. Ook de symmetrie van de oorschelpen zelf is wat verminderd bij de XM6, waardoor deze minder snel ‘verkeerd’ op de oren kunnen worden geplaatst dan bij de XM5, aldus Sony. Wanneer de koptelefoon anders zit dan de ontwerpers hadden verwacht, kan dat de geluidskwaliteit en noisecancellation immers beïnvloeden. Met de wijzigingen zit de koptelefoon lekker op het hoofd, waarbij er bovenaan wat minder snel een drukpunt ontstaat. Wel valt op dat de koptelefoon iets meer klemt, een bewuste wijziging om de ruisreductie te verbeteren.

We ontvingen van Sony de zilveren kleurvariant ter review. Iets minder eerbiedig gezegd zouden wij die kleur aanduiden als ‘karton’. Ook de lichtruwe afwerking van het plastic op de oorschelpen lijkt sprekend op dit materiaal. Het voelt heel prettig aan en laat ook niet zo snel vingerafdrukken en ander vet zien. Jammer genoeg hebben de zwarte en blauwe versies van de koptelefoon een gladdere afwerking. Met zwart, blauw en zilver zijn de beschikbare kleurvarianten nogal behoudend. De XM5 kun je ook nog kopen in een lichtroze kleur, al duurde het daarbij een tijdje voordat die versie uitkwam.

Sony WH-1000XM4, WH-1000XM6 en WH-1000XM5
Van links naar rechts: Sony WH-1000XM4, WH-1000XM6 en WH-1000XM5Van links naar rechts: Sony WH-1000XM4, WH-1000XM6 en WH-1000XM5Van links naar rechts: Sony WH-1000XM4, WH-1000XM6 en WH-1000XM5

Van links naar rechts: Sony WH-1000XM4, WH-1000XM6 en WH-1000XM5

De XM6 wordt geleverd in een harde draagtas in de kleur van de koptelefoon. Gelet op de opklapbare oorschelpen is hij een stukje kleiner dan die van de XM5, maar niet zo klein als de draagtas van de XM4. In tegenstelling tot bij de XM5 zijn de zijkanten van de draagtas niet inklapbaar. Een praktisch detail is de magnetische sluiting in plaats van de rits bij de voorgaande modellen, waardoor je het tasje van de XM6 veel makkelijker opent.

Verbeterde bediening, nieuwe slimme functies

Net als bij voorgaande modellen bedien je de XM6 weer via een combinatie van twee knoppen op de linkeroorschelp en een aanraakgevoelig paneeltje op de rechteroorschelp. Door omhoog te vegen pas je bijvoorbeeld het volume aan en met dubbeltikken start de muziek of pauzeer je hem juist. Dat werkt nog steeds prima en met snellere auditieve feedback dan bij de XM4 en voorgaande modellen. Voor de rest klinkt bij de XM6 nog steeds de vertrouwde onderkoelde vrouwenstem om je te informeren over het accupercentage en een paar andere functies. Bij de dingen die je het meest zult doen, zoals het inschakelen van de koptelefoon of het maken van een bluetoothverbinding, klinkt er net als bij de XM5 alleen een geluidje. Dat is op den duur minder vermoeiend dan het ‘Power On’ en ‘Bluetooth Connected’ dat de XM4 en voorgangers steeds weer lieten horen.

Knoppen van de Sony WH-1000XM5 (blauw) en WH-1000XM6 (zilver)Knoppen van de Sony WH-1000XM5 (blauw) en WH-1000XM6 (zilver)

De WH-1000XM6 (zilver) heeft ten opzichte van de WH-1000XM5 een vernieuwde powerknop.

De knoppen aan de linkerkant van de XM6 zijn nog steeds een multifunctionele knop en een powerknop. Beide zijn bij de nieuwe hoofdtelefoon iets verbeterd. De powerknop heeft een andere, iets verzonken vormgeving gekregen, waardoor je hem makkelijker op de tast kunt herkennen. De multifunctionele knop waarmee je overschakelt van noisecancellation naar de transparantiemodus en passieve ruisonderdrukking heeft er bij de XM6 een functie bijgekregen. Door te dubbelklikken wordt je microfoon direct gemutet, waarbij er af en toe een klein geluidje klinkt om je daaraan te herinneren. Deze functie staat standaard niet aan, maar kan worden ingeschakeld via de app.

Sony heeft ook een shortcut verwijderd van de XM6. Bij de XM5 en XM4 kon je de functie Speak to Chat activeren door met drie vingers op het aanraakpaneeltje te tikken, waarbij de hoofdtelefoon automatisch schakelt naar de transparantiemodus als hij detecteert dat je begint met praten. In mijn ervaring werd die functie snel onbedoeld geactiveerd. Bij de XM6 kan Speak to Chat alleen nog worden aangezet via de app.

Draagtas van de Sony WH-1000XM5 (blauw) en WH-1000XM6 (grijs)Draagtas van de Sony WH-1000XM5 (blauw) en WH-1000XM6 (grijs)

De draagtas van de WH-1000XM6 (zilver) is kleiner ten opzichte van die van de WH-1000XM5 (blauw).

Behalve Speak to Chat heeft de XM6 nog meer slimme functies waardoor je misschien niet eens veel van de knoppen gebruik hoeft te maken. Veel daarvan zaten ook al in de XM5 en XM4, maar de nog oudere WH-1000XM3 en WH-1000XM2 hadden ze vaak niet. Een ingebouwde sensor in de oorschelp van de nieuwere modellen detecteert bijvoorbeeld dat je de koptelefoon op- of afzet, zodat de muziek automatisch kan beginnen of kan worden gepauzeerd. De Google Assistent kan naast met de knop ook handsfree worden opgeroepen, wat sinds de XM5 mogelijk was. Nieuw is de functie om inkomende oproepen met een simpele hoofdknik op te nemen. Dat werkt via de gyroscoop in de headset, die ook wordt gebruikt voor ruimtelijk geluid, en was eerder te vinden op Sony's in-ears, maar nog niet op een over-earkoptelefoon van het merk.

Sony WH-1000XM5 (blauw) en WH-1000XM6
De WH-1000XM6 (zilver) heeft ten opzichte van de XM5 een bredere hoofdband.

Sound Connect-app met veel mogelijkheden

De XM6 verbindt met je telefoon of een andere geluidsbron via bluetooth, maar hij kan ook nog gewoon bekabeld op een 3,5mm-poort worden aangesloten. Jammer genoeg kun je niet via USB-C luisteren: dat is bij de XM6 weer alleen een laadpoort.

Bij gebruik van de draadloze verbinding zijn dezelfde codecs voorhanden als bij de XM4 en XM5: SBC, AAC of Sony's eigen LDAC. Deze hires codec belooft de hoogste geluidskwaliteit via bluetooth, al gaat dat wel gepaard met een hogere bitrate - lees: meer kans op drop-outs. Apple iPhones ondersteunen hem in het geheel niet, dus daarvoor blijf je aangewezen op AAC. Ondersteuning voor Qualcomms aptX-codecs heeft Sony al sinds de XM4 laten vallen. Evenals de XM4 en XM5 kan de XM6 met twee apparaten tegelijk verbinden. Dat werkt ook als LDAC is ingeschakeld. Bij de XM4 is dat niet zo en bij de XM5 met de initiële firmware ook niet.

Sony Sound Connect-appSony Sound Connect-appSony Sound Connect-app
Sony Sound Connect-appSony Sound Connect-appSony Sound Connect-app
Sony Sound Connect-appSony Sound Connect-appSony Sound Connect-appSony Sound Connect-app

De bijbehorende app voor Android en iOS heet tegenwoordig Sound Connect. Het is een beetje verwarrend dat de naam van de fabrikant nergens meer te vinden is in de naam van de app. De interface ziet er verder ongeveer zo uit als voorheen. Op de hoofdpagina zie je de huidige status en verbonden apparaten. Verderop in de interface tref je opties zoals een equalizer en een adaptieve geluidsregeling die automatisch schakelt tussen anc en transparantiemodus op basis van je locatie en de gedetecteerde activiteit op dat moment. Ook ruimtelijk geluid en hoofdtracking worden ondersteund. Via de app kun je verder kiezen wat de multifunctionknop moet doen en de hierboven genoemde extra functies instellen.

Niet waterdicht, weinig repareerbaar

In de doos

De WH-1000XM6 wordt geleverd in Sony's kenmerkende afgeronde doosje, gemaakt van een milieuvriendelijk kartonnen materiaal. Behalve de hoofdtelefoon, draagtas en kabeltjes zit er alleen een papieren handleiding en een registratiekaart in.

Met de nieuwe bediening en het verbeterde ontwerp is de XM6 een fijnere koptelefoon in de dagelijkse omgang dan de XM5. Twee duidelijke compromissen zitten er nog steeds in. De eerste daarvan is waterdichtheid. Hoewel Sony-vertegenwoordigers hinten dat hij echt wel tegen een spatje water kan, geeft het bedrijf nog steeds geen enkele officiële garantie op waterdichtheid in de vorm van een IP-rating. Bij draadloze oortjes is zo’n rating heel normaal, bij over-earkoptelefoons veel minder. Volgens Sony had een waterdicht ontwerp de hoofdtelefoon mogelijk groter en zwaarder gemaakt, waarbij het bedrijf niet genoeg interesse ziet van klanten in waterdichtheid om die concessies te doen.

Repareerbaarheid is een ander punt waarop de XM6 nog steeds niet best scoort. Net als bij veel andere draadloze koptelefoons is de accu niet makkelijk te vervangen door de eindgebruiker, maar bij de XM6 kunnen de oorkussens officieel ook niet worden gewisseld, hoewel het in de praktijk ook weer niet heel moeilijk is om ze eraf te halen. Er zijn concurrerende merken die het juist wél aanmoedigen om ze te vervangen, bijvoorbeeld Bose en Apple.

Sony zegt liever de geluidskwaliteit en noisecancellation te prioriteren; verwisselbare oorkussens zouden het lastiger maken om daarin de beste kwaliteit te kunnen bieden. De gebruiker zou vervangende oorkussens bovendien verkeerd kunnen monteren, met een verdere prestatieafname tot gevolg. Het bedrijf zegt wel dat de accu van de XM6 voortaan kan worden vervangen door het reparatiecentrum, wat bij de XM5 niet zo was. Vermoedelijk heeft de gemiddelde gebruiker daar weinig aan: de accu is vast van voldoende kwaliteit om niet binnen de twee jaar durende garantieperiode al verregaand te verslijten. Desgevraagd kon Sony overigens geen aantal oplaadbeurten geven dat de accu moet meegaan.

Noisecancellation en microfoon

Op het gebied van noisecancellation heeft Sony een naam hoog te houden. Bij de WH-1000XM6 zet de fabrikant dan ook alles op alles om die verder te verbeteren. Per oorschelp zijn er nu zes microfoontjes aanwezig voor een totaal van twaalf. De WH-1000XM5 had nog acht microfoontjes voor noisecancellation, de WH-1000XM4 zelfs maar vier. Bij de XM6 zitten er nu ook kleine microfoontjes tussen de driver en je oren, zodat de hoofdtelefoon kan analyseren hoe hij het geluid dempt. Die demping wordt bij de XM6 berekend door een nieuwe QN3-processor, die zeven keer krachtiger zou zijn dan de QN1 in de XM5. Van belang is verder de verbeterde driver, nog steeds een 30mm-exemplaar, die laagfrequente geluiden beter zou kunnen dempen dan bij de XM5.

Hoe vertaalt al die techniek zich in de praktijk? We hebben dat getest in onze geluiddichte kooi, waarin een Kemar-torso staat met supergevoelige microfoons in de oren en een luidspreker in de mond. Voor ruisdempingstests gebruiken we een monitorluidspreker om ruis af te spelen. Deze staat een meter van de meettorso af (gemeten vanaf de tweeter tot het rechteroor) en is in een hoek neergezet, zodat het geluid uit de luidspreker zowel direct als indirect de oren van ons testhoofd bereikt. De exacte specificaties van onze meetapparatuur vind je in onderstaande tabel.

Meetapparatuur audio

Audiotesttorso GRAS 45BC Kemar Head and Torso with Mouth Simulator
Akoestisch analysesysteem Sinus Apollo Light
Analysesoftware Sinus Samurai en Room EQ Wizard (REW)
Monitorluidspreker M-Audio BX8
Bluetoothzender/-ontvanger Ugreen USB-C aptX 5.3 Bluetooth Audio Adapter en Ugreen Bluetooth 5.4 Adapter
USB-dac Topping X ShenzhenAudio EX5

Naast de WH-1000XM6 hebben we verschillende andere recente hoofdtelefoons meegenomen in de test, om je een beeld te kunnen geven van de prestaties van Sony's nieuwste model ten opzichte van andere high-end noisecancellinghoofdtelefoons. We beginnen met een nieuwe serie grafieken, die van de gemiddelde demping per frequentiebereik. We trekken het geluidsniveau dat wordt gemeten met de koptelefoon op het testhoofd af van het geluidsniveau dat we meten met het hoofd zonder iets erop. We middelen de demping vervolgens voor lage tonen (20-200Hz), middentonen (200-2000Hz) en hoge tonen (2000-20.000Hz). Merk op dat actieve noisecancellation vooral actief is in het lagere bereik en een deel van het middenbereik; de demping voor hoge tonen is vooral afhankelijk van het geluid dat de koptelefoon tegenhoudt als hij simpelweg op de oren zit.

  • Geluiddemping lage tonen
  • Geluiddemping middentonen
  • Geluiddemping hoge tonen
Gemiddelde geluiddemping 20-200Hz anc
Hoofdtelefoon Gemiddelde demping in dB (hoger is beter)
Sony WH-1000XM4
16,58
Sony WH-1000XM5
14,50
Sony WH-1000XM6
13,93
Apple AirPods Max USB-C
11,99
Bose QuietComfort Ultra
11,82
JBL Tour One M3
10,36
Sennheiser Momentum 4 Wireless
9,01
Bowers & Wilkins Px7 s3
6,42
Shure AONIC 50 GEN 2
4,24
Gemiddelde geluiddemping 200-2000Hz anc
Hoofdtelefoon Gemiddelde demping in dB (hoger is beter)
Apple AirPods Max USB-C
28,35
Sony WH-1000XM6
28,01
Sony WH-1000XM5
27,39
Bose QuietComfort Ultra
26,87
Sennheiser Momentum 4 Wireless
24,22
JBL Tour One M3
23,11
Sony WH-1000XM4
22,80
Bowers & Wilkins Px7 s3
19,38
Shure AONIC 50 GEN 2
13,51
Gemiddelde geluiddemping 2000-20.000Hz anc
Hoofdtelefoon Gemiddelde demping in dB (hoger is beter)
Sony WH-1000XM5
32,82
Bose QuietComfort Ultra
30,63
Sennheiser Momentum 4 Wireless
29,12
Sony WH-1000XM6
28,97
Bowers & Wilkins Px7 s3
27,80
JBL Tour One M3
27,36
Sony WH-1000XM4
26,52
Apple AirPods Max USB-C
26,36
Shure AONIC 50 GEN 2
20,69

In onze meting blijkt de WH-1000XM6 geen revolutionaire verbetering ten opzichte van de WH-1000XM5 als het gaat om ruisreductie. Sterker nog: gemiddeld over het hele frequentiebereik dempt de XM5 net iets meer lawaai dan de XM6, maar het nieuwe model scoort wél het beste in het belangrijke middenbereik.

Ook in de praktijk kon ik tussen de XM5 en XM6 geen duidelijke winnaar aanwijzen op het gebied van geluidsdemping, maar in vergelijking met de XM4 hoorde ik wél een verschil. Die dempt ruis in het midden- en hogere bereik een stukje minder goed dan Sony's nieuwste hoofdtelefoons dat kunnen. Met de XM5 en XM6 verdwijnt daardoor bijvoorbeeld het geroezemoes in een drukke kantoortuin nog wat verder naar de achtergrond. Tegelijk blijken zowel de XM5 als de XM6 juist wat slechter in het dempen van lage tonen, zoals een vliegtuigmotor. Dat doet de XM4 vijf jaar na zijn introductie nog altijd beter dan nieuwere, concurrerende hoofdtelefoons.

Kijkend naar die concurrentie wordt duidelijk dat de XM6 net als de XM5 behoort tot de hoofdtelefoons met de beste ruisreductie van dit moment. De Apple AirPods Max en Bose QuietComfort Ultra scoren ongeveer vergelijkbaar als de Sony-hoofdtelefoons. De modellen van JBL en Sennheiser die we hebben getest doen het iets slechter, de Shure AONIC 50 Gen 2 en Bowers & Wilkins Px7 S3 veel slechter.

Sony WH-1000XM6

Sony heeft de microfoontjes voorzien van een nieuwe 'wind noise reduction structure' - een gaasje, in normaal Nederlands - dat windruis bij het gebruik van actieve ruisonderdrukking beter moet reduceren dan bij voorgaande modellen. Het lijkt te werken. De XM5 maakt gebruik van wat meer softwarematige windruisonderdrukking, wat na een paar seconden in een continue luchtstroom ongeveer even goed werkt als bij de XM6, maar een plotse windvlaag komt er bij het oude model beter doorheen. De XM4 doet het duidelijk slechter dan beide nieuwe modellen.

Gesprekskwaliteit

Drie van de vier microfoontjes die zich bij de XM6 aan de buitenkant van de oorschelp bevinden, worden behalve voor de noisecancellation ook ingezet als microfoon voor telefoongesprekken. De drie microfoontjes maken gebruik van beamforming om je stemgeluid beter op te pikken. De XM5 deed dat ook al, maar dan met één microfoontje per oorschelp minder. Nieuw is dat de XM6 gebruikmaakt van AI om resterend achtergrondgeruis weg te filteren.

Originele testsample
Sony WH-1000XM6
Sony WH-1000XM5
Sony WH-1000XM4

Als er geen omgevingslawaai is, klinkt de microfoon van de XM6 uitstekend. Dat was bij de XM5 ook al zo, maar de XM4 en zijn voorgangers hadden nog een duidelijk slechtere microfoon. Met het kleinste beetje bijkomend lawaai, zoals rondlopen over een tapijt of verzitten op de bank, was je bij die koptelefoons soms al slecht te verstaan. Dat gold al niet meer voor de XM5, zoals je kunt horen in de micruisdempingstest, waarbij we een spraakopname afspelen via de mond van ons audiotesthoofd terwijl er voor 70dB aan witte ruis wordt afgespeeld.

Sony WH-1000XM6
Sony WH-1000XM5
Sony WH-1000XM4

Bij de XM6 is er ten opzichte van de XM5 nog minder ruis te horen in deze test. Tegelijk klinkt de opname een stuk 'robotischer'. Hopelijk kan Sony het nieuwe AI-algoritme dus nog wat tweaken, want hoewel de boodschap verstaanbaar overkomt, klinkt de XM5-microfoon wat mij betreft fijner.

Tijdens het spreken kun je gebruikmaken van de transparantiemodus, waarmee het geluid in je omgeving versterkt wordt afgespeeld. Zo hoor je jezelf beter en kun je ook probleemloos gesprekken voeren met de mensen om je heen zonder de headset af te doen. Je kunt deze functie zoals gezegd inschakelen door een druk op de multifunctionknop of automatisch via de Speak to Chat-functie. Volgens Sony zou de transparantiemodus zijn verbeterd doordat hij ook in deze stand omgevingslawaai kan dempen, waardoor alleen je eigen stem of het geluid van je gesprekspartner overblijft. In de praktijk blijft er toch nog veel loos rumoer over, hoewel het omgevingsgeluid verder niet gekunsteld of onprettig versterkt klinkt. Je kunt het algehele volume van het geluid nog steeds instellen in twintig stappen.

Geluid en accuduur

Sony stelt dat ook de geluidskwaliteit van de WH-1000XM6 is verbeterd ten opzichte van de voorganger. Ook hierbij spelen de QN3-processor en nieuwe 30mm-drivers uiteraard een rol. Dankzij verbeterde digital-to-analog conversion en een verbeterd signaalpad moet de vervorming afnemen, wat zou resulteren in een rijker geluid met een brede soundstage.

De XM6 klinkt wat mij betreft inderdaad een stukje beter dan zijn twee voorgangers, waarbij Sony een paar goede punten van de XM4 en XM5 heeft weten te combineren. De XM5 had bijvoorbeeld een strakkere laagweergave dan de XM4, die voor de XM6 is behouden of zelfs nog wat verbeterd. Bij de XM5 was de balans in de hoge tonen echter een beetje zoekgeraakt. Met name de allerhoogste tonen blijven daarbij nogal op de achtergrond, waardoor het geluid wat aan finesse mist. Je ziet dat ook terug in de meting hieronder. Overdreven gezegd, kan de XM5 een beetje 'telefoongesprekachtig' klinken als je direct daarvoor de XM6 hebt opgehad. Die geeft dat deel van het bereik beter weer en klinkt daardoor realistischer.

Frequentierespons Sony WH-1000XM4, WH-1000XM5 en WH-1000XM6
Frequentierespons Sony WH-1000XM4, WH-1000XM5 en WH-1000XM6Frequentierespons Sony WH-1000XM4, WH-1000XM5 en WH-1000XM6

Via de equalizer in de Sound Connect-app kun je bij de XM5 ook wel wat meer hoge tonen instellen, waarmee het geluid van het oude model in de buurt kan komen van hoe de XM6 klinkt. Bij de XM6 is de equalizerfunctie ook weer beschikbaar, nu met tien in plaats van vijf banden voor meer controle. Net als bij de XM5 en voorgangers wordt de preset opgeslagen in de hoofdtelefoon, zodat je hem met alle geluidsbronnen kunt gebruiken.

Allicht kan de XM6 in pure geluidskwaliteit niet opboksen tegen de wat betere hifikoptelefoons. Dat wordt snel duidelijk als we hem beluisteren naast het referentiemodel dat we voor de luistertests hebben gebruikt, de Sennheiser HD 650. De Sennheiser-hoofdtelefoon biedt een nog vlakkere frequentierespons, waardoor instrumenten en stemmen natuurlijker klinken. Kleine details in de muziek zijn met de HD 650 duidelijker te horen, het geluid is een stuk gelaagder, waarmee individuele partijen beter van elkaar zijn te onderscheiden, en het geluidsbeeld is breder dan bij de XM6.

De HD 650 is natuurlijk een heel ander soort koptelefoon voor een heel ander publiek, die met zijn open constructie niet echt geschikt is voor onderweg. Bovendien kon Sennheiser de hele bill of materials steken in de beste drivers en een uitgekiend akoestisch ontwerp, terwijl de XM6 vol zit met allerlei processors, microfoontjes en ander grut dat kosten toevoegt. Zo bezien is het logisch dat de XM6 lang niet zo goed klinkt.

Een interessantere vraag is of het geluid van de XM6 kan meekomen met dat van de luxere noisecancellingkoptelefoons van andere merken. Dat is wat mij betreft het geval: van de modellen die ik voor de luistertest beschikbaar had, valt de XM6 met name op door zijn relatief neutrale weergave. Dat blijkt ook uit de meting die we gedaan hebben. In de grafiek hieronder zie je het verschil tussen de gemeten frequentierespons van de koptelefoon, versus de Harman OE 2018-curve die we als 'richtlijn' gebruiken. We hebben dat voor ieder bereik (lage tonen, middentonen en hoge tonen) uitgedrukt als één getal, door de gemiddelde kwadratische afwijking (rms) te berekenen tussen de grafiek van de hoofdtelefoon en de Harman-curve. Klinkt ingewikkeld, maar de uitwerking is simpel: hoe hoger het getal, hoe meer de frequentierespons verschilt van de Harman-curve.

  • Frequentierespons 20-200Hz
  • Frequentierespons 200-2000Hz
  • Frequentierespons 2000-20.000Hz
RMS verschil frequentierespons 20-200Hz t.o.v. Harmancurve
Hoofdtelefoon Gemiddelde afwijking in dB (lager is beter)
Sony WH-1000XM6
1,02
Bose QuietComfort Ultra
1,20
Bowers & Wilkins Px7 s3
1,78
Sony WH-1000XM4
1,82
Sony WH-1000XM5
1,96
Apple AirPods Max USB-C
2,48
JBL Tour One M3
2,51
RMS verschil frequentierespons 200-2000Hz t.o.v. Harmancurve
Hoofdtelefoon Gemiddelde afwijking in dB (lager is beter)
Sony WH-1000XM6
0,93
JBL Tour One M3
1,23
Sony WH-1000XM4
1,33
Bowers & Wilkins Px7 s3
1,38
Apple AirPods Max USB-C
1,63
Sony WH-1000XM5
2,40
Bose QuietComfort Ultra
2,75
RMS verschil frequentierespons 2000-20.000Hz t.o.v. Harmancurve
Hoofdtelefoon Gemiddelde afwijking in dB (lager is beter)
Sony WH-1000XM6
3,42
Apple AirPods Max USB-C
3,80
Sony WH-1000XM4
4,03
JBL Tour One M3
4,52
Bose QuietComfort Ultra
4,59
Sony WH-1000XM5
4,75
Bowers & Wilkins Px7 s3
4,79

Zoals je ziet aan de grafieken komt de WH-1000XM6 voor ieder bereik net wat dichter in de buurt van de Harman-curve dan concurrerende modellen. Koptelefoons zoals de Bowers & Wilkins PX7 S3 en Bose QuietComfort Ultra geven de bas bijvoorbeeld wat extra pit mee en versterken ook de hoge tonen. Dat is hartstikke leuk voor veel moderne muziek, maar kan soms wat boemerig worden bij nummers die van zichzelf al veel bas hebben.

Zoals gezegd kun je als gebruiker de frequentierespons aanpassen door wat te spelen met de equalizer. Dat kan op veel andere modellen ook. Niet alle eigenschappen van een koptelefoon laten zich zo makkelijk aanpassen. Een daarvan is het geluidsbeeld, een eigenschap die helaas juist wat minder goed uit de verf komt bij de XM6. Ondanks de belofte van Sony vind ik dat niet wezenlijk verbeterd ten opzichte van de XM5 en XM4. Sterker nog: de soundstage voelt zelfs iets krapper aan dan bij die twee voorgangers; de muziek lijkt nu nóg meer vanuit het midden van je hoofd te komen.

Sony WH-1000XM6Met de dynamiek gaat de XM6 wel een stap vooruit ten opzichte van de wat vlakker klinkende XM5. Sony’s nieuwe model streeft hiermee zelfs de dynamisch sterke XM4 voorbij en dit is dan ook een van de grootste pluspunten van de XM6, als we inzoomen op de audiokwaliteit. Dat geldt niet voor de scheiding in het geluid: die klinkt bij koptelefoons van sommige andere merken beter dan bij de nieuwe Sony. Op bijvoorbeeld de genoemde PX7 S3 en JBL Tour Pro M3 treedt de artiest duidelijker op de voorgrond, terwijl die op de XM6 wat kan blijven hangen in de mix. Ook de Apple AirPods Max en Sennheiser Momentum 4 Wireless geven een gelaagder geluidsbeeld met een betere scheiding van instrumenten.

Op de smalle soundstage heeft Sony een softwarematig trucje paraat in de Sound Connect-app. Via de optie 'Luistermodus', vrij prominent aanwezig onder de instelling voor noisecancellation of ambientmodus, kun je het geluid laten klinken alsof je in een bioscoopzaal zit of doet de koptelefoon alsof je muziek op de achtergrond in een café speelt. Dat soort equalizertrucjes zijn leuk en aardig, maar daarmee boet de geluidskwaliteit in, vooral voor hogere tonen. Het is daarmee geen vervanging voor een echt ruimtelijk klinkend geluid.

Accuduur en opladen

We hebben de accuduur van de XM6 en een aantal andere high-end noisecancellinghoofdtelefoons gemeten. Zoals gebruikelijk spelen we daarvoor muziek af met een volume van 80dB. Dat doen we over een draadloze verbinding en voor de onderstaande test is noisecancellation ook ingeschakeld. De tweede test met noisecancellation uitgeschakeld houd je van ons tegoed.

Accutest - anc
Hoofdtelefoon Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Sennheiser Momentum 4 Wireless
1d23u26m
Sony WH-1000XM6
1d18u32m
JBL Tour One M3
1d13u3m
Sony WH-1000XM4
1d8u37m
Sonos Ace
1d8u13m
Bose QuietComfort Ultra
1d7u13m
Sony WH-1000XM5
1d6u28m
Bowers & Wilkins Px7 s3
1d5u49m
Shure AONIC 50 GEN 2
1d5u38m
Apple AirPods Max USB-C
19u38m

Hoewel Sony belooft dat de XM6 een accuduur van zo'n dertig uur biedt, ongeveer even lang dus als de XM5, zien we in onze test juist dat het nieuwe model een beduidend langere accuduur noteert. Het grote verschil met de XM5 zou wel deels kunnen worden veroorzaakt doordat het testsample van de XM5 inmiddels al zo'n twee jaar oud is, terwijl de XM6 natuurlijk net nieuw is. Van de andere geteste hoofdtelefoons is de Shure AONIC 50 Gen 2 ook een ouder sample; de rest hebben we recent gekocht of aangevraagd bij de verschillende fabrikanten.

Met dit resultaat doet de XM6 het veel beter dan de meeste concurrerende hoofdtelefoons; de Apple AirPods Max geven zelfs binnen de helft van de tijd de geest. Alleen de Sennheiser Momentum 4 Wireless houdt het een paar uur langer vol dan de XM6.

  • Laadtijd
  • Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Hoofdtelefoon Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
Sony WH-1000XM5
59m
Sony WH-1000XM6
1u18m
Bowers & Wilkins Px7 s3
1u45m
JBL Tour One M3
1u48m
Sennheiser Momentum 4 Wireless
1u49m
Apple AirPods Max USB-C
2u3m
Bose QuietComfort Ultra
2u25m
Shure AONIC 50 GEN 2
2u59m
Sony WH-1000XM4
3u12m
Procent vol na 30 minuten
Hoofdtelefoon Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
Sony WH-1000XM5
70
Bowers & Wilkins Px7 s3
55
Sony WH-1000XM6
51
Sennheiser Momentum 4 Wireless
45
JBL Tour One M3
44
Apple AirPods Max USB-C
41
Shure AONIC 50 GEN 2
25
Bose QuietComfort Ultra
22
Sony WH-1000XM4
19

Opladen duurt bij de XM6 een uur en twintig minuten wanneer je een geschikte USB-PD-lader aansluit met een vermogen van minstens 21W. Die lader zit niet in de doos. De XM5 is met dezelfde lader binnen het uur opgeladen, waarmee de laadsnelheid dus iets omlaag is gegaan. Anderzijds zit ook de XM6 nog altijd sneller vol dan concurrerende koptelefoons van andere merken. Het verschil in laadsnelheid tussen de XM6 en Sony's oudere hoofdtelefoons is ook groot: de XM4 en voorgangers laadden nog met maximaal 7,5W, wat in vergelijking tergend traag gaat.

Een praktische verbetering die de XM6 heeft ten opzichte van de XM5 en alle voorgaande modellen, is dat je nu gelijktijdig kunt opladen en luisteren. Wanneer je naar de koptelefoon luistert met de kabel erin, wordt de accu opgeladen tot maximaal 80 procent om de levensduur van de accu te bewaken.

Conclusie

De WH-1000XM6 is het nieuwste model in een reeks van koptelefoons die je ondanks het gebrek aan een aansprekende naam zoals PlayStation of Bravia onder de succesnummers van Sony kunt scharen. Het nieuwe model is een beetje een kruising tussen voorganger WH-1000XM5 en de WH-1000XM4 van een paar jaar geleden. Het mooie slanke design van de XM5 is behouden, maar tegelijk voorzien van de praktische inklapfunctie die de XM4 had en de XM5 helaas moest missen. Ook op andere punten is de XM6 in het dagelijkse gebruik een fijnere hoofdtelefoon. De hoofdband is breder en zit daarmee lekkerder, de knoppen zijn makkelijker op de tast te onderscheiden en de draagtas is voorzien van een magnetische sluiting, waarmee je de XM6 nog makkelijker opbergt. De XM6 heeft daarbij dezelfde slimme functies zoals draagdetectie die veel andere moderne koptelefoons ook hebben. De XM5 en XM4 hadden die veelal ook, maar Sony's oudere headsets vaak nog niet. Het ontbreekt de XM6 nog altijd aan waterdichtheid. Ook de repareerbaarheid stelt wederom teleur; zelfs de oorkussens zijn officieel niet te vervangen.

Bij het geluid valt op dat de XM6 standaard neutraler is ingesteld dan de XM5, met meer extensie in het hoog, wat de klank realistischer maakt. Ook bij het oude model kun je dat nog wel bijregelen met de equalizerfunctie, die bij de XM6 is uitgebreid met meer banden voor betere controle. Het geluidsbeeld kan met de equalizer níet echt worden opgeschroefd: dat is nog steeds vrij smal. Ook de scheiding in het geluid kon beter; luxe koptelefoons met noisecancellation van sommige andere merken geven een gelaagder geluidsbeeld, waarbij je verschillende partijen en instrumenten beter van elkaar kunt onderscheiden. Wel weet de XM6 te imponeren met zijn uitstekende dynamiek.

Op de oorschelpen van de XM6 zitten liefst twaalf microfoontjes. Die maken een goede gesprekskwaliteit mogelijk, maar Sony's nieuwe AI-gebaseerde ruisonderdrukking zorgt in onze test voor meer vervorming dan bij de XM5. In ieder geval ben je beter te verstaan dan bij de XM4 en voorgaande Sony-koptelefoons. Ook op het gebied van noisecancellation doet de XM6 het niet wezenlijk beter dan de XM5. Gemiddeld meten we zelfs iets minder demping bij de XM6 dan bij de XM5, maar in het belangrijke middenbereik doet de nieuwe headset het beter. Daarmee zit de XM6 nog steeds in de eredivisie voor noisecancellation. Van de modellen die wij testten kunnen alleen de Apple AirPods Max en Bose QuietComfort Ultra eraan tippen. Als het op accuduur aankomt verslaat de XM6 de concurrentie ruimschoots; hij doet het veel beter dan de XM5 en XM4. Net als het oude model, maar in tegenstelling tot de XM4 en oudere Sony-koptelefoons, gaat het opladen bovendien rap.

Onder de streep is de XM6 een van de beste hoofdtelefoons met noisecancellation die je op dit moment kunt kopen. Ten opzichte van de vorige generatie zijn de verbeteringen iteratief, dus zet je XM5 niet meteen op Vraag & Aanbod. Vanaf de XM4 wordt een upgrade wellicht interessant; als je nog een WH-1000XM3 of ouder hebt, ga je met een overstap naar de nieuwste generatie zeker een verschil merken. We betwijfelen alleen of nu het moment is om de portemonnee te trekken. Net als bij de XM5 kunnen we bij de XM6 weer concluderen dat het nieuwe model weliswaar iets beter is, maar uitgaande van de huidige adviesprijzen ook veel duurder. De XM6 kost zelfs meer dan praktisch iedere concurrent van een ander merk. Dat maakt het aantrekkelijk om nog even de hand op de knip te houden en te wachten op een prijsdaling.

Redactie: Friso Weijers, Sjef Weller Testtlab: Denny Verwoert, Lucas Visscher Eindredactie: Marger Verschuur

Reacties (120)

120
118
63
3
0
43
Wijzig sortering
Voor dit bedrag geen verwisselbare oorkussens?

Dat is gewoon zonde van het geld dus. Na een jaar of twee afhankelijk van de gebruiks frequentie kan je de hoofdtelefoon dus weg gooien. Wat een gemiste kans!

Wat mij betreft mag dit zwaar wegen bij het eindoordeel en ipv "beperkte repareerbaarheid" apart vermeld worden als negatief punt. Dit verwacht ik bij een goedkope koptelefoon van een paar tientjes van merken als JBL maar niet van een dergelijk flagship model van Sony.

Ik gebruik o.a. een Momentum 4 en een HD660S2. Bij beide zijn de oorkussens vervangbaar. Iets wat ik persoonlijk ook van zelfsprekend vind bij koptelefoon van dergelijke bedragen van merken die serieus genomen willen worden (en blijven).

Blijkbaar kan het wel dus. In dat gevoel ben ik benieuwd of de oorkussens nu diep genoeg zijn om mijn oren niet pijn te doen en of de hoofdband beter zit. De ANC van de X5 vond ik erg goed, maar op andere gebieden zoals geluidskwaliteit en comfort vond ik de Momentum 4 beter en heb daarom die gehouden (ook veel goedkoper met €179,- destijds).

[Reactie gewijzigd door Tweakriez op 16 mei 2025 08:10]

De oorkussens zijn dus wel vervangbaar en dan nog heel makkelijk ook.

YouTube: Sony WH-1000XM6 vs Sony WH-1000XM5 - Has Sony outdone itself? (2m57s)
Alleen als je imitatie oorkussen gebruikt is meestal de noice canceling ook niet meer zo goed, tenminste bij de XM3, XM4 en XM5 was dat meestal wel zo.

Ik moet wel zeggen dat de kussen van mijn XM5 veel langer goed blijven als van mijn XM3.

Maar die oorkussen verwijderen bij de XM6 ziet er een stuk makkelijker uit als bij de oudere, daar moest je met iets de clipjes los drukken voordat je het los kon krijgen.
De aftermarket oorkussens die ik op mijn XM3 heb gezet zijn comfortabeler dan de originele. Een verschil met NC heb ik nog niet gemerkt.
Originele oorkussens krijgen bij de oudere Sony's was lastig. Bovendien waren de prijzen nogal fors, ik heb ze voor 50-60 euro per paar gezien als je ze al kon krijgen.
Mijn kussens op mijn XM3 ook vervangen na een jaar of 4 door "Dekoni" pads. Moeten niet onder doen voor de originele en de headset is weer "good as new".

[Reactie gewijzigd door Carra op 16 mei 2025 10:42]

Auteurdeepvreezo Redacteur @Aiii15 mei 2025 22:13
Bij Sony zeiden ze hierover dat het niet officieel de bedoeling is dat de oorkussens 'user replacable' zijn, om de redenen die ik in het stuk heb opgeschreven, maar ik zie inderdaad in het filmpje dat dat in de praktijk niet enorm moeilijk gaat. Ik heb de review op dit punt dus wat genuanceerd.
Bij Sony zeiden ze hierover dat het niet officieel de bedoeling is dat de oorkussens 'user replacable' zijn, om de redenen die ik in het stuk heb opgeschreven, maar ik zie inderdaad in het filmpje dat dat in de praktijk niet enorm moeilijk gaat. Ik heb de review op dit punt dus wat genuanceerd.
Echt een hele sterke review! Zeker met je aanvullingen. Ook heel fijn dat je zelfs vergelijkt met een "old school" hoofdtelefoon om aan te geven dat geld voor de onderdelen maar 1 keer kan worden uitgegeven. Voor wie anders gaat denken dat een noise cancelling headset het maximaal haalbare is in geluid.

Door het genuanceerde verhaal krijg ik echt zin deze nieuwe headset eens zelf in handen te hebben en te horen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 16 mei 2025 10:55]

Dank voor het compliment! :)
En zelfs dan, ik heb nog de XM3s die ik redelijk infrequent gebruik. De oorkussens zijn nog prima, maar nu heeft de accu het toch spontaan begeven nadat ik de headset een keer goed heb leeg geladen (normaliter luister ik maar een paar uur per keer).

Ik ga zeker de accu eerdaags een keer testen/verwisselen, maar als je dan niet de oorkussens weer netjes kan krijgen zal dat wel een groot nadeel zijn. Dan is het een opstapeling van mogelijke defecten die de headset als e-waste bestempelen.

En natuurlijk ging mijn headset net kapot nadat een vriend van mij het erover had dat zijn Bose QuietComfort 25 nog gewoon met AAAtjes werkt. By-design gemaakt om langer mee te gaan. Volgende keer kijk ik ook wel even verder..
Bij de XM3 gingen die oor kussen redelijk snel "vervellen" bij mij, terwijl mijn XM5 het nu toch wat langer vol houd, ik gebruik ze op mijn werk, en denk dat als je een beetje zweet die kussen van de XM3 er heel slecht tegen kunnen.
Ik begrijp die noodzaak voor nieuwe oorkussentjes ook niet zo. Ik heb zowel de 4 gehad als de 5 nu en gebruik ze dan wel niet dagelijks en ik loop er ook niet mee in de regen, maar die kussentjes zien er na een paar jaar redelijk intensief gebruik nog gewoon als nieuw uit. Dat was vroeger bij andere merken wel een ander verhaal.
Misschien als je flink zweet en ze opdoet bij intensief sporten, dat het dan wat sneller slijt?
Ik gebruik mijn XM3 al jaren, gekocht in juli 2021 en gebruik hem dagelijks. Woon-werk doe ik op de fiets en verder heb ik hem altijd op in de sportschool (laten we zeggen situaties waarin gezweet wordt) de oorkussens zijn wat minder mooi qua kleur maar vervellen nog niet en de headset doet het ook nogsteeds perfect. Accu net zo, ik kan er minimaal 2 weken mee doen.
Als jij er 2 weken mee kan doen gebruik je hem dus niet zo vaak, ik gebruikte hem op mijn werk tegen het geluid van de machines, lekker zweten door de warmte die van zo een machine af kwam, en met een jaar of 3 liet de coating van de oorkussen wel al aardig los.
Accu is nog prima, gebruik hem nu thuis bij mijn PC omdat daar een DTS-X headphone profiel op staat voor de XM3 (niet voor de XM5 helaas)
Ik heb lang een QuietComfort 25 gebruikt en nog steeds af en toe. Geweldig ding met die AAA batterijen. En de kussens heel eenvoudig te vervangen inderdaad. Helaas, zo oud dat ie nog met een 3.5mm plug gaat.
Daarna een XM3 gekocht en daarvan schijnt het redelijk eenvoudig te zijn de batterij te vervangen. Na een jaar of 3 gebruik zijn de kussens nog goed.
Ik gebruik de Airmod voor de qc25. Een bluetooth module die naadloos op de qc25 past. Super aanvulling voor deze hoofdtelefoon.
De XM4 heeft ook nog een 3.5mm jack, en die is zeker erg handig :)

Toch even vervolg op mijn eerdere reactie na een week (Voor de search engines mensen zal ik maar zeggen)

Ik heb net even de headset open gemaakt. De oorkussens zitten met 5 clips vast. Even kussen aan de kant duwen, en je kan zo met een broodmes ofzo het frame er af klikken.
Ik zag dat je bij iFixit oorkussens kan nabestellen.

4 schroefjes verder en ik kon de rechteroorschelp in. Batterij losgeplugd. Batterijspanning was 4.15V (hoort 4.1V te zijn). Na minuutje wachten weer ingeplugd. Headset gaat weer gewoon aan, Android app zegt dat die 100% opgeladen is. Nu maar zien of die het blijft doen.. ik verwacht eigenlijk van wel, waarschijnlijk is de accu ietsjes teveel opgeladen en was nu de controller even "in de war"
En anders is het dus 5min om hem weer open te maken, en er wel een nieuwe accu in te zetten.

Alleen jammer dat dit niet achter een "normaal" user accessible panel zit.
Ik heb ook de XM3 al een tijd in gebruik, gekocht toen de XM4 net uit was.

Mijne gebruik ik soms weken niet en dan meer veel dagen achter elkaar, is bij mij nog als nieuw en mocht deze stuk gaan koop ik weer een Sony XM. Type bevalt mij zeer goed al die tijd _/-\o_
Ik ben het eens dat je vervangbare oorschelpen verwacht MAAR, 'na een jaar of twee kun je ze wegdoen'? Begin juni heb ik mijn XM4 precies 3 jaar in gebruik. Even garmin gecheckt: ik zet gemiddeld bijna 15.000 stappen per da, waarvan 2/3e met podcasts.. Daarnaast luister ik muziek tijdens werk. Ik ben echt een veelgebruiker van mijn koptelefoons en mijn kussens kunnen nog wel een tijdje mee. Laten we de levensduur van de schelpen niet ondershatten.

Mijn batterij daarentegen...
Dat is zeker niet altijd het geval. De Bose QC van mijn vrouw had na 2 jaar nieuwe kussens nodig. Mijn HD660s had na 3,5 jaar nieuwe kussens nodig. Per gebruiker, hoofdtelefoon, omstandigheden (gel/wax gebruik, huid/ph omgeving, storage etc) kan dit verschillen.

Ik vind het nog steeds niet goed te praten voor dit bedrag.
Bij de XM3 gingen die kussen er wel relatief snel aan, zeker in vergelijking met mijn XM5.

Batterij is nog prima, maar de XM5 is dan ook nog maar 2 jaar in mijn bezit, ligt ook een beetje aan hoe je er mee omgaat, beste is niet te leeg laten worden (+-35%) en 5 tot 10 Watt lader, zelfde geld eigenlijk ook voor je smartphone.
Dat niet te leeg laten worden is wel een uitdaging als de (in mijn geval XM3) zichzelf leeg trekt bij enkel een actieve BT verbinding. Met enige frequentie vergeet ik de BT verbinding te verbreken met bv mijn telefoon en vervolgens wil ik de volgende dag een business call starten, nou niet met mijn 0% batterij in de XM3 ;-)
Ik zie dat nu pas, dat is inderdaad wel een gigantische dealbreaker.
Klopt, dit is voor mij altijd een van de dingen die als eerste stuk gaan. Dit lijkt mij geen fijne headset voor actief gebruik, maar iets waar je veel zorg voor moet hebben.
hahahah WAT?!?!?!? ik kan het haast niet geloven.

je kunt de oorkussens niet vervangen bij deze?!
dat is altijd het eerste dat kapot gaat bij normaal gebruik zonder gekke dingen.
Gewoon door normale slijtage gaan die dingen op een gegeven moment kapot na een paar jaar. En dan kun je dit ding dus gewoon weggooien?

echt absurd.
Ik gebruik momenteel een Bose QC35ii al 5 jaar en ben al door een set oorkussens heen die ik gewoon kon vervangen gelukkig. Als dat niet kon had ik dit ding al 2 jaar geleden weg moeten gooien.

Kan toch helemaal niet dit.


Edit: ik zie in een andere comment dat de oorkussens wel gewoon vervangbaar zijn?!

[Reactie gewijzigd door HavermoutPap op 15 mei 2025 19:37]

Ik heb 4 van deze koptelefoons. De eerste, derde en 2x de vierde generatie allemaal niet heel.
Voor de XM3 heb ik de oorkussens moeten vervangen (er kwamen een flinke berg vlokken van af wat ik toch wel gênant vindt als dat in me haar bleef hangen)
Uiteindelijk bij ali-express uitgekomen want er waren geen fatsoenlijke vervangers te vinden.

Nu ben ik ker wel blij mee dat ik 'm weer kan gebruiken, maar voelt toch een beetje wrang dat je voor zo'n product al snel op Ali aangewezen bent. (Een paar jaar spare parts voor dingen die snel verslijten /accus zou toch geen grote moeite zijn)
Echter zijn de hoofdkussen van mijn XM3 nog perfect, ik gebruik de headset dagelijks. Ook doet de batterij het goed.
Niet aan deze meuk beginnen als audio kwaliteit je lief is. XM4 was amper te fixen met EQ.
De in ears waren ook al niet denderend. Zeg maar gerust slechter dan een paar Sennheisers van 20 jaar terug.

Leuk dat ze geweldig zijn in ANC, maar als dat ten koste gaat van geluidskwaliteit koop ik liever closed back over-ears met een degelijke amp/dac om lekker te blazen en daarmee enige ruis te overstijgen.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 15 mei 2025 23:54]

Helaas lig je hier helemaal verkeerd. Ik heb die WF-1000XM5, op een S25 met de Wavelet app, die ervoor zorgt dat je close tegen de Harman curve aan zit met hun auto EQ.

Daarbij heb ik thuis een JDS Atom Stack 2 met een Beyerdynamic DT1990 met de peace addon van Equilizer APO waar ik alleen +4 heb op de 105Hz.

Ik moet zeggen, die Sony's komen heel dichtbij met een beetje EQ.

Ik was vroeger ook zo met die amps en dacs, maar gelukkig heb ik deze audiophile ziekte laten genezen en ik kan weer de muziek genieten die ik luister inplaats van te analyseren...

Stel jezelf open en geniet van de muziek, inplaats van elke toon te analyseren, want dat is wat audiophile is, het niet meer genieten, maar het steeds beter willen hebben...

P.S. voor nog een kommentaar die ik zie aankomen is, tijdje geleden had ik KEF's LS50 Wireless, en daar heb ik de streep getrokken. Ik kon gewoon niet meer normaal naar muziek luisteren, dit omdat ik, wat ik hierboven ook al heb beschreven, was ik alles aan het analyseren OMDAT HET ZULKE GOEDE SPEAKERS ZIJN! Ja ze zijn goed, maar niet genietbaar zoals met goedkopere Vanatoo's T0's die ik nu heb..

Maar nu maakt mij die kwaliteit niet meer zoveel uit, tegenwoordig is het allemaal al zo goed dat je dat ene boompje door het bos toch niet meer hoort, als je echt aan het genieten bent. Het is een illusie die je denkt te horen, maar het is niet zo.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen koptelefoons met staging, imaging etc, dat is een ander verhaal. Dit heb ik heel erg gemerkt al tussen een DT990 en de DT1990.

Dingetje is ook, mensen hebben allemaal een ander gehoor, wat jij hoort, is niet wat een ander ook zo hoort en andersom, daarom kunnen mensen alleen jouw een recommendation geven wat misschien voor hun past, inplaats van "JA JE MOET DEZE ECHT KOPEN". Nee, dat is fout, dat is net zoals de grote van je kleren. Jij draagt een L, maar de andere draagt een S, dan ga je ook niet zeggen van "JA JE MOET DIE L KOPEN!" Want het past diegene niet, en zo is het ook met audio.. Er zijn gewoon teveel variabelen.

Dusja, ik zeg het nog een keer, stel jezelf open, en probeer weer je muziek te genieten inplaats van elke toon te analyseren...
Voor de XM4 zijn enkele manieren om het geluid redelijk neutraal te krijgen zonder veel kwaliteitsverlies.
Via de EQ: GUIDE: How to get best sound from Sony WH-1000XM4 : r/sony
Via specifieke apps waarbij je een kalibratieprofiel kan inladen:
Wavelet: headphone specific EQ (mijn favo)
Precise Volume 2.0 + Equalizer

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 16 mei 2025 10:54]

Holy Sh*t, die Wavelet maak een verschil op mijn XM4. Super bedankt voor de tip!!
Nog steeds touch bediening. Doe mij maar de knoppen van Bose. Die gaan 100% van de tijd goed. En ze werken met handschoenen aan. Ze zijn ook beter te voelen en werken sneller dan touch.
De Bose Ultra heeft ook touch en die werken niet fijn. De touch op de voorganger, de 700s, is wel heel goed.

De Quietcomfort heeft nog wel fysieke knoppen maar is geen vergelijk met de XM6. Kwalitatief is de huidige QC minder dan de QC35/ii.
De Bose Quiet Comfort Ultra touch bediening was even wennen na de overstap van de QC35 II echter nu wel tevreden mee.

Tot zover geen last gehad van rare perikelen.
Ik had bij mijn XM5 ook dat deze zich na een tijdje soms automatisch werden "aangeraakt" met bijbehorend, niet uitschakelbaar geluid. En na iets meer dan 2 jaar had ik geen geluid meer uit de rechter oorschelp en viel het scharnier uit elkaar.

Ik heb er geen vertrouwen meer in dat deze XM6 op de iets langere termijn de kwaliteit van een Aliexpress koptelefoon overstijgt. Ik ben overgestapt naar Bose en ga niet meer terug.
Zure ervaring, en je moet het helemaal zelf bepalen, maar als dit voor een grote groep gold zou dat super bekend zijn en zou Sony ze niet aan de bakstenen kwijt kunnen. Mijn XM2's zijn nog te gek en ik gebruik ze echt veel. Gezien we 4 generaties verder zijn overweeg ik de XM6. Dan kan ik de XM2's bij media in bed gebruiken.
Probeer eens dikkere nieuwe oorkussens voor de xm2, de anc is dramatisch verbeterd in de mijne hiermee. Omdat de accu ook nog steeds 30+ uur meegaat zie ik nog geen reden de mijne te vervangen :)
Dezelfde ervaring hier: ik heb de XM2 (gebruik deze nog, geen enkele vorm van slijtage, zelfs niet met de batterij) en de XM5 (indertijd gekocht voor de betere microfoons). Ze voelen misschien kwetsbaar aan maar de kwaliteit is dik in orde. Ze zijn duur maar er is niets mis mee om een vorige generatie te kopen.
Ik had ook het probleem dat het steeds automatisch afging. Irritante gepiep. Ik heb uiteindelijk de oorschelpen er af gehaald met een speciale tool en het touch gedeelte ontkoppeld van de rest. Het leek er op dat er zweet of vocht druppels verzamelden tussen de schelp en het touch plaatje (geen idee hoe je dat noemt).

Na ontkoppelen nooit meer problemen gehad, ik gebruikte de touch bediening toch niet.
Same here, nadat mijn Bose kwijt was de XM5 aangeschaft. Na een week die aan mijn vrouw gegeven en weer de Bose gekocht. Edit: mijn vrouw was er wél blij mee hoor :P

[Reactie gewijzigd door AugmentoR op 15 mei 2025 22:08]

Uit het artikel:
Jammer genoeg kun je niet via USB-C luisteren: dat is bij de XM6 weer alleen een laadpoort.
Dit had ik dan weer niet verwacht of ligt dit aan mij? Ook gezien de hoge prijs. Dit is juist een feature die ik momenteel mis bij mijn XM4's. Sennheiser doet dit al al een tijd en zelfs bij hun budget variant uitvoering: Sennheiser Accentum Wireless (Zwart) ter vervanging van analoge audio.

Mijn argumenten waarom wel USB-C:
  • Maar 1 kabel nodig
  • Zowel kunnen opladen als luisteren (met 1 kabel!)
  • Minder kans op ruis / aarde (met name tijdens opladen en luisteren tegelijkertijd).
  • Wanneer je graag lossless wilt, minder hoepels (van digitaal - digitaal - analoog, ipv van digitaal - analoog - digitaal - analoog)
  • Steeds meer apparaten hebben geen analoge poort meer, waardoor een verloopstukje van USB-C sowieso nodig is.
  • Gemakkelijker toegang tot de mic, via analoge uitgang heb je zelden toegang tot de mic of je moet deze extra in de kabel plaatsen
Blijkbaar had de XM5 ook geen USB Audio.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 15 mei 2025 18:32]

Ik neem aan dat er, met als bij de XM4 en XM5, een koptelefoon kabeltje zit zodat je de koptelefoon gewoon passief kan gebruiken zonder bluetooth. Dat werkt prima.
Klopt, ik heb mijn opmerking daarom iets toegelicht. Want ik merk steeds vaker dat ik dat meer gehannes vindt. Zo heb ik speciaal voor mijn XM4 een kabel gekocht met ingebouwde mic. Want want de mic werkt alleen via bluetooth.
Sowieso laten steeds meer apparaten de analoge audio poort vallen. Als ze er zijn is de DAC van twijfelachtige kwaliteit. Dat geldt nog meer voor de microfoonpoort. Ook is opladen en afspelen met ANC vaak moeilijk.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 15 mei 2025 18:36]

Ik gebruik nog altijd een XM2 en daar heb ik geen problemen met de aux kabel en de microfoon. Die werkt gewoon prima en het geluid is voor mij meer dan redelijk. Wat ik het grootste nadeel vindt van de XM2 is geen multipoint bluetooth. Dus meestal heb ik hem bij mijn laptop aan de kabel en voor mijn telefoon draadloos. Behalve dat werkt hij prima.

Ik vind dat een terugvalbasis zoals aux of USB-C voor een koptelefoon wel iets wat zeker ondersteund moet worden. Voor mij hoeft het niet per-se analoog te zijn, daar mag een audiofiel iets anders van vinden, maar die kopen geen XM voor het perfecte geluid.
Dat kabeltje was bij de XM3 verdomd kort.
En ook zondag small gemaakt dat het rubber om de connectors standaard te dik waren.
Afwachten wat de echte prijs gaat zijn. MSRP t.o.v. het vorige model (of de modellen daarvoor) is in ieder geval niet veel hoger.
Dit dus, roepen dat het jaren oude model véél goedkoper is voelt een beetje makkelijk, ook die kostte meer toen hij net aangekondigd was. Net als de vier modellen ervoor. De logische conclusie is dus dat het prijsverschil tussen beide modellen vrij snel gaat afnemen als ook de XM6 in prijs daalt.
Fair, maar het is meer van waarom 50% meer betalen voor 10% verbetering; kan je beter de vorige pakken voor nagenoeg hetzelfde resultaat.
Hoe zo veel duurder? @deepvreezo XM5 koste ook ruim boven de 400 euro toen hij uitkwam... (heb zelf een XM3 en een XM5)

Wat ik irritant vind bij de XM5 tegen over de XM3 is dat je alleen piepjes krijgt voor de verschillende NC standen, terwijl bij de XM3 er word gezegd welke stand je inschakelt, waardoor ik soms twijfel in welke stand de XM5 staat.
ANC is in sommige gevallen ook beter bij de XM3, bvb met het weg filteren van bepaalde mechanische geluiden, de XM5 doet het lang niet zo goed met wegfilteren van stans geluiden.
Klopt, maar ik bedoel de prijs die je er nu voor betaalt, de XM5 is nu nog maar 300 euro.
Ja maar bij de XM5 stond in de review exact hetzelfde vermeld tegenover de XM4.
Ik denk in dit geval dat het juist met de XM6 interessant kan zijn om te wachten op mogelijke prijsdalingen.
Jammer genoeg is de XM6 nog steeds niet waterdicht of voorzien van makkelijk verwisselbare oorkussens.
In de review van de verge laten ze zien dat de oorkussens juist wel makkelijk eraf te halen en te vervangen zijn. Of begrijp ik het verkeerd?
Ze zijn officieel niet te vervangen denk ik (als in niet repareerbaar aangeduid). Ik heb ze tot nu toe van elke XM koptelefoon zelf kunnen vervangen. Die van de AirPods Max zijn gewoon magnetisch en kun je ook heel makkelijk vervangen.
Ha de XM6 is er eindelijk! Keek er al naar uit.
Nú het moment om mijn XM3 te vervangen door een XM5. Voor €270 bij Sony met een kortingscode van de Consumentenbond. Ik ben nogal van de prijskwaliteit :)

Ik heb ook naar andere merken gekeken. Aangezien ik de koptelefoon vrijwel alleen gebruik voor reizen en het weren van lawaaierige collega's (en dat uren per dag) vind ik de ANC belangrijker dan de geluidskwaliteit. Opvouwbaarheid vind ik niet zo belangrijk, ding zit meestal op mijn hoofd, rond mijn nek of los in een rugzak. Het zal voor mij wel nog even duren voordat ik de XM6 aanschaf.

[Reactie gewijzigd door joepie de p op 15 mei 2025 20:07]

De XM5 is al meerdere keren goedkoper geweest :) Dit is dus niet hét moment. Zou in dat geval nog even wachten.
Dikkeme!

(Maar vervanging was wel nodig inmiddels)
Er zit mooie techniek in de MX serie voor allround gebruik maar voor het geluid hoef je ze niet te kopen, de soundstage is rond uit slecht. Boomy bass die bloed in de andere frequenties. Nadat ik weer mijn audiofiele hobby heb opgepakt meteen mijn MX4 verkocht. Ik heb koptelefoons en InEarMonitors van de helft voor het geld die de MX wegblazen op alle vlakken maar daar kun je niet mee bellen en zijn bedraad.
Misschien ook leuk als je wat van de koptelefoons kan noemen? Sowieso is bedraad hoe dan ook beter. Bedraad is inderdaad altijd beter, maar daarmee ook geen eerlijke vergelijking.

Voor Sony is verder het niet echt interessant om dat soort koptelefoons te maken. Zij hebben hoge verkoopcijfers nodig en ze hebben de high-end producten allemaal in de ban gedaan. Ik denk eigenlijk dat ze die infrastructuur achter producten als de Z1-koptelefoon en SS-NA-speakers gewoon weggesneden hebben. Mensen die dat interessant vinden kiezen niet snel voor Sony.
Mee eens dat je bedraad en draadloos niet moet vergelijken, een paar van mijn setjes: FiiO FT1 Pro, Koss Porta Pro en Simgot et142 (IEM). Wat betreft IEM's moet ik echt stoppen, heb er binnen een jaar al 6 variërend in prijs van 17 tot 400,-
Als DAC/AMP gebruik ik de Fiio BTR17 met LDAC, dus toch soort van draadloos.
maar bij de XM6 kunnen de oorkussens officieel ook niet worden gewisseld. Er zijn concurrerende merken die het juist wél heel makkelijk maken om die te vervangen, bijvoorbeeld Bose en Apple.

Sony zegt liever de geluidskwaliteit en noisecancellation te prioriteren; verwisselbare oorkussens zouden het lastiger maken om daarin de beste kwaliteit te kunnen bieden.
Wat een complete onzin beredenering van Sony hier. Zelfs als er een klein beetje waarheid in zit ga je mij niet vertellen dat die de daadwerkelijke reden is. Het is of een kostenbesparing of simpelweg planned obsolescence. Oorkussen zijn toch juist dingen die je wil kunnen vervangen, het zijn zo ongeveer de eerste onderdelen van een koptelefoon die verslijten.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn