Door Dennis de Vries en Friso Weijers

Net wat beter, net zo betaalbaar

Samsung Galaxy A26, A36 en A56 Review

27-04-2025 • 06:00

87

Singlepage-opmaak

Conclusie

Samsung heeft dit jaar relatief kleine verbeteringen doorgevoerd aan de drie Galaxy A-telefoons die we bespreken. Als deze review eerder was verschenen zat deze conclusie waarschijnlijk anders in elkaar, maar de prijzen zijn, zoals gewoonlijk bij deze serie, al behoorlijk hard gedaald.

Hoewel het ontwerp van de drie telefoons duidelijk voor dezelfde strakke uitstraling gaat, voelt de A56 bij uitstek het meest luxe aan. Dat komt door het metalen frame en minder aanwezige ‘kin’ dan bij de A26-broer, die van plastic zijkanten en een dikkere onderste schermrand is voorzien. Het gevoel van de A36 zweeft daar tussenin. De toestellen hebben gemeen dat ze van een IP67-rating zijn voorzien en dit jaar alle drie een glazen achterkant bevatten.

Kin of niet, de displays mogen er wezen. Althans die van de A36 en A56, want die hebben een uitstekende piekhelderheid. De A26 scoort op dat vlak beduidend minder. De kleurweergave van de 120Hz-oledpanelen is prima, maar niet meer dan dat. De A26 valt hier ook in negatieve zin op door het feit dat hij niet automatisch terug kan schakelen naar een 60Hz-refreshrate om energie te besparen.

Samsung heeft de chipsets een beetje doorgeschoven. Zo is elk toestel voorzien van een net wat sneller model en de A56 als enige van een echt nieuw exemplaar. Daarmee zijn ze nog geen krachtpatsers, maar vlot genoeg voor alledaags gebruik zijn ze zonder meer. Android draait soepel en je zult de toestellen zelden op haperingen betrappen, waardoor de 120Hz-displays goed tot hun recht komen. We nemen het Samsung niet in dank af dat de A36 en A56 hun microSD-ondersteuning afgenomen zijn en hetzelfde geldt voor de ontbrekende 3,5mm-jack op de A26, plus het beknibbelen op de proximitysensor.

Op cameragebied is er een relatief groot onderscheid. Hoewel geen van de Galaxy-telefoons indruk maakt met zijn ultrawide- of macrocamera die respectievelijk matig en slecht presteren, kom je met de primaire camera van de A36 en A56 een heel eind. Helaas geldt dat niet voor de A26, waarvan de hoofdcamera vaak wat minder uit de verf komt. De frontcamera’s van de toestellen zijn gemiddeld, maar de A56 weet zichzelf hier te onderscheiden door uitstekende selfies te maken.

Samsungs software-updatebelofte is in deze prijsklasse uitmuntend. Elk model mag rekenen op 6 jaar Android- én securityupdates. Daarnaast is One UI 7, dat op Android 15 draait, nu al een van onze favorieten in dit segment. De nieuwste versie van de Android-schil is in een fris jasje gestoken en oogt strak, modern en biedt bovendien fijne extra functies. Het is wel jammer dat Samsung de toestellen van wat meer AI-functies dan de voorgangers heeft voorzien, maar daarbij voor de A26 en A36 uitsluitend de minst interessante heeft gekozen.

De accuduur van het trio verschilt nogal, maar voor elk model geldt in grote lijnen dat ze een betere accuduur dan hun voorganger bieden. De A56 heeft een erg lange adem. Die van de A36 is gemiddeld, maar meer dan genoeg om een volledige dag mee te halen. Voor de A26 geldt dat hij op wifi erg goed presteert, maar een stuk minder lang meegaat op het mobiele netwerk.

Hoewel de telefoons niet de meest spannende modellen zijn, hebben ze maar weinig concurrentie die dat wel zijn zonder grote concessies te doen. Wat ons betreft is de ‘winnaar’ van het drietal nipt de A36. De A56 kost in zijn goedkoopste uitvoering zo'n 80 euro meer, maar rechtvaardigt dat in onze optiek door daar op elk vlak nog een schepje bovenop te doen. De A26 is ondertussen maar een paar tientjes goedkoper, terwijl je daar wel redelijk wat voor inlevert. Daarmee levert Samsung ook dit jaar weer een paar A-serie-telefoons af die waarschijnlijk volgens beproefd recept als warme broodjes over de toonbank zullen gaan.

Redactie: Dennis de Vries & Friso Weijers Testlab: Denny Verwoert Eindredactie: Monique van den Boomen

Reacties (87)

87
86
49
6
0
30
Wijzig sortering
Het verdwijnen van de 3.5mm jack heeft niets te maken met de IP67-rating. Dat gaat prima samen(zie bijv. de Samsung Galaxy XCover 7). Het is gewoon een makkelijke besparing(net als het weghalen van de SD kaart ondersteuning op de A36 en A56) en de IP67 hebben ze nodig om te voldoen aan de loophole om de vervangbare batterijen eis van de EU te ontwijken.

"(ii)manufacturers, importers or authorised representatives may provide the battery or batteries referred to in point (i)(a) only to professional repairers if manufacturers, importers or authorised representatives ensure that the following requirements are met:

(a) after 500 full charge cycles the battery has, in a fully charged state, a remaining capacity of at least 83 % of the rated capacity;

(b) the battery endurance in cycles achieves a minimum of 1 000 full charge cycles and after 1 000 full charge cycles the battery has, in a fully charged state, a remaining capacity of at least 80 % of the rated capacity;

(c) the device meets IP67 rating."

Bron: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2023/1670/oj/eng
Het verdwijnen van de 3.5mm jack heeft niets te maken met de IP67-rating. Dat gaat prima samen(zie bijv. de Samsung Galaxy XCover 7). Het is gewoon een makkelijke besparing
Ja en het verkopen van draadloze oortjes. Daarom is hij echt verdwenen. Maar de gebruikers van dit soort telefoons kopen toch geen oortjes van 100+ euro.

Ik mis het ook nogal maarja.
Het verdwijnen van de 3.5 mm jack heeft inderdaad niets met de IP67-rating. De A52 had nog wel een 3.5mm jack, maar ook de IP67 rating. De 3.5mm jack is gewoon uit de gratie geraakt. De BT-oortjes hebben de markt intussen veroverd en zijn nog nauwelijks duurder dan de bedrade oortjes. Het aantal mensen dat nog bedrade oortjes wil is ook erg klein. De verkopen van de modellen met 3.5 jack zijn niet toegenomen, ondanks dat steeds meer modellen de bedrade aansluiting verliezen.
De kopers van de A26 en A36 zullen zeker geen dure oortjes aanschaffen, van de A56 zal dat nog steeds een minderheid zijn. Voor wie niet al te veel eisen aan muziekkwaliteit stelt zijn er ook genoeg oortjes met prijzen tot € 50,- te krijgen die nog best redelijk klinken.
Het aantal mensen dat nog bedrade oortjes wil is ook erg klein.
Dat weet je niet. Hier in Spanje zie je ze nog veel. In nederland kopen mensen de dure telefoons dus daar kan het gewoon niet meer. Dat kan je niet aan een gebrek aan interesse rekenen. Als ik zelf een telefoon met jackplug kon kopen dan zou ik het zeker doen. Maar ik heb een redelijk goede telefoon nodig en de opties zijn er gewoon niet meer.

En inderdaad zijn BT oortjes niet duur, de mijne waren 20 euro. En die hebben zelfs al noise cancelling. Maar ze zijn ook vaak leeg als ik ze nodig heb.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 28 april 2025 02:12]

Spanje is natuurlijk een andere markt. In Nederland zie je de bedrade oortjes eigenlijk niet meer. Ik heb een half jaar in Nieuw Zeeland gewoond en ook daar zijn nagenoeg verdwenen.
Voor wie wel graag een bedrade koptelefoon wil gebruiken zijn er prima alternatieven met een USB-C aansluiting. Dit zijn dan wel vaak de koptelefoons uit het wat duurdere segment, bedoeld voor de audiofielen.
Een apple dongle erin en je kunt je koptelefoons erin steken!
Al zijn er dan wel koptelefoons die power missen, maar dat heeft de standaard 3.5mm in een telefoon ook al niet
Ik heb nu gewoon usb-c oortjes. Nog steeds met een draad en werkt prima! Dus het is niet dat je met het verdwijnen van de 3,5mm meteen aan draadloze oortjes vastzit die je elke paar jaar moet vervangen.
Ja dat is waar, dat kan ook nog. Maar die heb ik niet altijd bij me omdat mijn tablet nog wel gewoon de 3,5mm jack heeft.
Hoe erg is het om een virtual proximity sensor te hebben? (Staat als nadeel bij de A56)
Het werkt in de praktijk af en toe wat minder lekker dan een daadwerkelijke proximitysensor.

Door de lagere prijs van de A26 beschouwen we het daar niet als noemenswaardig minpunt, maar bij de A36 en A56 vinden we het een beetje flauw dat een fabrikant op zo'n simpel iets een paar cent probeert te besparen.

[Reactie gewijzigd door Dennis de Vries op 28 april 2025 00:23]

Duidelijk, en ja daar ben ik het wel mee eens. Maak dat ding dan een paar Euro duurder desnoods.
Het heeft niet altijd alleen met duurder te maken. Specifiek voor proximity was deels van de keuze volgens mij ook ruimte. Nu is een camera hole de standaard aan het worden. Een proximity sensor heeft vaak meer ruimte nodig dan puur een camera. En in theorie zou een camera het redelijkmoeten kunnen
Een proximity sensor heeft niet meer ruimte nodig dan de camera, maar ruimte op 2 kleine plaatsen (1tje voor de IR zender en eentje voor de ontvanger). In de praktijk worden die twee vaak in de bezel weggewerkt want ze zijn individueel veel kleiner dan een camera. Alleen als je ze als 1 component ziet (met de tussenruimte ertussen) zijn ze in dat opzicht groot te noemen.

En laat deze serie natuurlijk veel grotere bezels hebben dan de S-serie dus ruimte zat. En idd achter het scherm kan ook nog zoals @sympa zegt. Net zoals de optische vingerafdrukscanner kijkt hij er dan gewoon doorheen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 27 april 2025 17:21]

Die sensors zijn er ook achter het scherm gemonteerd. De S24 heeft dat geloof ik. Dus dan heb je geen gat nodig.
Dat zou gek zijn, want de phones zijn de zelfde grootte. Er is niet minder ruimte beschikbaar. Daarnaast is die sensor ongeveer de helft van grootte als een standaard frontcamera.
Ruimte als in, ofwel het moet naast de camer, dan heb je dus minder scherm. Of het moet ergens in de tegenwoordig mini bovenbezel van een telefoon die met de generatie kleiner wordt. Ten minste ik dacht dat proximity niet door schermen ging maar kan aan mij liggen. Daarnaast ruimte is ruimte. Wat ze er anders zouden doen niet direct maar groter batterij is altijd een optie.
Het zijn altijd afwegingen
Het bewijs dat het hun helemaal niet om die ene 50cent of euro draait.

(Toekomst)Strategie, )product)logistiek, timing, design toestel, enonomie... E.v.a.

Het is niet zo simpel als die simpele redacteuren julie doen denken
Ik vond het oprecht tegen vallen in 1 van m'n Xiaomi telefoons. Is met name irritant bij het terugluisteren van voiceberichtjes of sommige bel apps die dan schakelen tussen luidspreker en oor
Ik kom van een A51 naar sinds een week A56. Gekocht bij Samsung zelf met korting 359 eur met gratis ear buds3 erbij.

Wel een hoop software die niet meer werkt o.a. shazam. Ik lees dit laatste vaak in fora. Heeft dat iets met rechten te maken ? Ol mijn oude A51 werkt shazam vlekkeloos.
Je reactie maakte me nieuwsgierig, dus heb Shazam even uitgeprobeerd op alledrie de modellen die we hier bespreken.

Werkt inderdaad ontzettend brak!

Ik zou in plaats daarvan gewoon Google’s ‘Nummer zoeken’-functie gebruiken, die kan je ook in je quicktoggles zetten als je van de rechterbovenhoek naar beneden swiped. Toen ik het net probeerde was hij oneindig sneller dan Shazam en ook veel accurater.
Huh wat gek, enig idee waarom Shazam anders zou werken op verschillende toestellen? Of ja, als de microfoon kapot is... zonder data kan het geen kroketten bakken, maar duidelijk is het niet de hardware want Google kan het wel

Is de frequency response misschien te anders waardoor Shazam 'm niet pakt en Google's herkenningservice losser is afgesteld misschien 🤔
geen idee hoe dat werkt met quicktoggles

met google met het microfoontje werkt het gewoon wel.

edit
inmiddels gevonden onder instellingen: 'Nummer zoeken'

thx.

[Reactie gewijzigd door Sander12 op 28 april 2025 14:58]

Ik heb eerder het vermoeden dat het met OneUI 7 te maken heeft want op mijn S23 Ultra met dan nog OneUI 6.1.1. werkt Shazam gewoon normaal voor zover ik net kon zien ( even snel getest ). Viel mij namelijk laatst ook al op op een Tab S10 Ultra met OneUI 7 de eigen Samsung bestandsverkenner bugs heeft. Wilde bestanden van Onedrive openen maar dat weigerde die en kreeg ik telkens een foutmelding te zien. Getest toen op een ander tablet met eveneens Android 15 maar een andere schil en daar werkte alles prima via Onedrive.
Ik heb ze toevallig nog op de keukentafel liggen en heb het even voor je gedubbelcheckt: de A26 heeft geen esim-ondersteuning. Zal het maandag doorgeven aan de collega's van de Pricewatch, thanks!
Wellicht verschilt de Amerikaanse van de Europese versie? Jouw artikel verwijst naar de US site.

2 fysieke simkaartjes maar geen eSim
Zelf net een paar dagen de A56.
Beetje wennen aan de nieuwe UI (rechtsboven naar beneden swipen voor settings, enig andere plek voor notificaties, zoekfunctie beneden ipv boven, extra handeling om bij settings-zoeken te komen).

De camera is duidelijk aanzienlijk scherper dan mijn A54, vooral met snelheid in focussen. Ik merk het verschil enorm met de 'scan' functie. Denk aan bonnetjes, legitimaties, etc. De A54 had echt moeite lange bonnetje scherp te krijgen.

De accuduur is tot nu toe angstaanjagend. Heb hem sinds gister niet meer opgeladen en zit nog op 80%. Weet niet of er echt super extreme battery-saving software opstaat ofzo nu, maar misschien is het gewoon nog de nieuwigheid, hehe.

Ik ben in ieder geval blij genoeg. Wel jammer dat hij wéér groter is.
Zelf net een paar dagen de A56.
Beetje wennen aan de nieuwe UI (rechtsboven naar beneden swipen voor settings, enig andere plek voor notificaties, zoekfunctie beneden ipv boven, extra handeling om bij settings-zoeken te komen).
Mocht je terug naar de oude manier willen: scroll omlaag vanaf de rechterzijde totdat je rechtsboven het pennetje ziet verschijnen. Druk hier vervolgens op en kies vensterinstellingen, selecteer tenslotte samen en voila.
Hoe is de snelheid van de UI. Geen gestotter?
De laatste keer dat ik gestotter had in mijn UI was met mijn Galaxy S6.

Vanaf daar overgestapt naar een A50, A52s, A54 en nu A56 en met geen enkel van deze telefoons heb ik ooit problemen gehad met de snelheid.
De A50 heb ik stuk laten vallen, vandaar de upgrade. A52S heb ik aan mijn vader gegeven na een goede abo deal en de A54 gaat nu naar mijn moeder, maar geen van die telefoons heeft UI gestotter gehad, met uitzondering wanneer ze bijzonder heet waren door hele slechte apps of games.


Edit: Of bedoel je de camera UI, trouwens? Daarmee heb ik wél gestotter ervaren, nu je het zegt. Dat is met de A56 ook nog wel een beetje.

[Reactie gewijzigd door CapnCrinkle op 28 april 2025 12:44]

Ah okay. Mijn vriendin ervaart ernstig gestotter op haar A53 en ook gewoon traagheid in general. Ze heeft hier zelfs na een factory reset last van.

Als zij al haar achtergrond apps van te voren sluit en dan spotify afspeelt via bluetooth in de auto en navigatie aan heeft, dan kan de telefoon de kaart van maps niet vloeiend updaten. Het is echt heel apart om te zien omdat je dus zou denken dat zoiets basaals moeiteloos zou moeten gaan.
Maps navigatie met spotify op de achtergrond is een van de meest voorkomende usecases die er is, denk ik zo.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 april 2025 13:18]

Ah, ik wist niet dat dit om een A53 ging. Ik heb bewust een A52s gekocht i.p.v. een A53, wegens ook de audio-jack (intussen toegegeven aan wireless buds), maar ook omdat de A53 kort na launch al bekend kwam te staan als een problematische telefoon, inderdaad met UI-stotters en algemene underwhelming performance, zelfs vergeleken bij de A52s.

Ook geprobeerd animaties uit te zetten in de settings?
Zowel animaties uitzetten als in de dev opties achtergrond processen limiteren hebben we geprobeerd ja.

Ik heb zo'n beetje elke "how to speed up your phone" truc die ik zelf wist en op internet kon vinden 1 voor 1 geprobeerd (en weer uitgezet als t niks deed)

last resort zou zijn de telefoon rooten en greenify met root priviliges laten draaien, maar iemand anders dan mezelf een rooted device geven doe ik liever niet.
Wel jammer, want dat deed op al mijn vorige Android devices wonderen. Mijn S8+ heb ik toen nog een jaar werkbaar kunnen houden toen de accu, volgens accubattery, op 77% zat.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 april 2025 13:21]

Heel jammer dat men de microsd kaartslot eruit heeft gedaan bij de A56. Ik werk voor mijn muziek op de telefoon met een "offline" muziekspeler (geen Spotify of Google Music), en die muziek staat op een microsd.
Gelukkig heeft mijn A54 die nog wel..
Het prijsverschil tussen de 128GB en 256GB variant van de A56 is momenteel 30 euro. Met 256 heb je hopelijk genoeg voor je muziek bibliotheek.
Volgensmij past er in 128GB om en nabij 900 uur aan muziek

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 27 april 2025 11:35]

Als je veel lossless muziek hebt is 256GB erg weinig. Voor veel offline muziek liefhebbers is 512GB al krap(en dan moet je daar ook nog je systeem, apps, foto's en video's(met 4K+ videos en RAW foto's loopt dat ook snel op) op kwijt.. Een SD kaart ernaast is veel fijner.
Ik moedig je aan om https://abx.digitalfeed.net/ deze test eens te doen. Lossless muziek op je telefoon gaat echt helemaal nergens over. Thuis op je NAS / PC waar storage geen drol kost snap ik het. Maar converteer het gewoon naar 320kbps mp3 voor je telefoon.

Denken dat je lossless nodig hebt op je telefoon voor je bluetooth koptelefoon is echt jezelf voor de gek houden. Daar zijn al zo ontzettend veel tests naar gedaan.

Als je iets geeft om alles als FLAC hebben, knal het dan op je NAS

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 27 april 2025 18:50]

Wat een waanzin. Een sd kaartje past prima in een telefoon. Ik ga niet mijn muziek omzetten omdat Samsung geen sd meer plaatst. Dag Samsung
Dag 75% van de smartphone markt. Oneplus, Google, Nothing doen dit ook allemaal niet meer. Je zal een Motorola, Redmi of whatever moeten kopen. En als je naast je SD kaart slot een fatsoenlijke SoC wil, dan kun je niks kopen.

Je kan Samsung hier wel op afkraken, maar de A26 is het enige toestel van een A merk dat in 2025 is uitgekomen waar een SD kaart slot in zit. Ze doen het beter dan de directe competitie.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 april 2025 09:48]

converteer het gewoon naar 320kbps mp3
Juist niet!

Ik ben het type persoon dat 64 kbps muziek prima vindt en zelfs ik hoor het verschil tussen Opus en het MP3-formaat uit de jaren '90. De helft van de bitrate heeft ongeveer dezelfde kwaliteit. Echter is 320/2=160 kbps Opus onzinnig, want volgens hun is de codec zelfs "transparant" (dat je geen verschil met lossless hoort) op 128 kbps: https://wiki.xiph.org/Opu...ings#Recommended_Bitrates

Alleen voor archivering (om het origineel nog te hebben) wordt lossless aangeraden, maar je back-up hoeft natuurlijk niet op de interne opslag van je telefoon te staan, dat kan ook best een los sdkaartje zijn die je in de bureaula op het werk bewaart voor als er thuis ingebroken wordt (of vice versa) of wat het scenario ook is
Zelfde situatie hier, ja converten kan, heb ik in het verleden ook gedaan. In dat geval ook met 160opus blijft 256GB erg krap met apps foto's en andere data, 500GB zou dan wel voldoende blijven. Het maakt het wel allemaal lastiger, extra geconverteerd kopie op mijn nas, deze steeds bijwerken en synchroniseren.

Terwijl mijn 400GiB aan flacs muziek gewoon zonder nadelen op een MicroSD past en zit, geen dealbreaker mits de telefoon minimaal 500gb heeft, maar zeker een minpunt.
Samsung maakt afwegingen. Het aantal mensen dat honderden gigabytes aan "lossless muziek" op hun telefoon hebben is waarschijnlijk miniem- zeker in deze prijsklasse.
Wel erg jammer dat van het microSD slot in de A36: omdat ik voor hoe ik mijn telefoon gebruik echt een slot nodig heb, zou ik dan moeten kiezen voor een A26. Dan lever ik in op schermhelderheid, stereogeluid, camera en een telefoon die er duidelijk minder mooi uitziet. Dat laatste valt al snel niet meer op en de camera maakt me wat minder uit (voor 'echte' foto's gebruik ik wel een spiegelreflex).

Wat mij wel opvalt weer is dat de foto's van A36 er beter uitzien, vooral als je ze inzoomt, maar dat komt (ook) door de overprocessing: er zitten veel rare artefacten, door teveel opscherping overdreven color fringing aan de randen etc. Dat viel me ook op bij de A34 en A35 (die we hier allebei in huis hebben): echt prima foto's op de telefoon zelf (en duidelijk daar voor geoptimaliseerd) maar wat een meuk als je ze bekijkt op de computer (niet altijd, maar in ieder geval de foto's die in de volle zon genomen zijn): superoverdreven saturatie op het kitscherige af en veel te ver opgescherpt met allerlei vreemde artefacten...
Die A26 presteert duidelijk minder (met name ingezoomd en aan de randen) maar ze zien er vaak toch wat natuurlijker uit. Dat is een vreemd paradox: doordat de sensor wat slechter is, kan Samsung niet overdrijven met de opscherping waardoor het naar mijn smaak beter is op 100% - al is dat weer relatief, want hoe vaak bekijk je een foto op een smartphone nu ingezoomd...?

[Reactie gewijzigd door CompFrans op 27 april 2025 09:42]

Doet ie dat ook als je een camera app zoals Open Camera uit de store gebruikt? M.a.w. is het iets in de drivers of in de camera app zelf? Ik ben op zoek naar een goedkope telefoon, maar ik haat die nabewerking van Samsung inderdaad..
De SD kaart snap ik ergens wel, maar ik ben overtuigd dat er ook prima zonder SD kaart gewerkt moet kunnen worden.
Uiteraard betekent dat een verandering in gedrag met data syncen met computer/nas/cloud, of een losse usb-c opslag (stick/schijf/lezer) die je dan gebruikt.

Zelf heb ik als telefoon beheerder in ieder geval ook problemen genoeg gezien met SD kaarten (of hun lezers) die defect gingen waardoor storingen ontstonden in telefoons, dat ik blij was toen de interne opslag zodanig groot werd dat het in de praktijk eigenlijk niet meer nodig was dat te gebruiken. Het is ook nog steeds een vraag die ik stel bij toestellen met gek gedrag, haal de SD kaart eruit (er zijn mensen die nog een 1 gb kaartje meeslepen uit gewoonte terwijl ze het niet gebruiken maar die zat in de vorige telefoon, en de telefoon daarvoor, en...).
Ieder zijn ding he? En ieder zijn eigen wensen: die van mij is een SD kaart of minimaal 512 GB aan interne opslag (dat is natuurlijk wel fijn omdat het sneller is en minder 'gedoe' met mounten etc. - samsung doet soms vervelend met de sd kaart of je bijvoorbeeld terug komt uit je secure folder).

Ik vind de 'overtuiging' dat er prima zonder SD kaart gewerkt wordt wel apart. Ik heb wensen en zoek daar een telefoon op uit, niet andersom. Ik gebruik zeker verschillende clouds, maar die zijn altijd trager, niet bereikbaar als je op plekken zit waar je geen bereik hebt of soms erg langzaam (op reis kom ik dat nog verbazingwekkend vaak tegen...). Bovendien slurpt het niet alleen data maar ook accu. Als ik grote hoeveelheden files in wil kijken, bijvoorbeeld foto's, en ik wil daar snel doorheen gaan, gaat (nog) niets boven lokale opslag.
Zo zijn er meerdere fabrikanten die hun telefoons die drie of vier keer zo veel kosten minder lang van updates voorzien.
Sony, voel je aangesproken :+ Een 1400 euro toestel verkopen met 2-3 jaar support kan echt niet meer.

Maarja, daarom verkopen die natuurlijk ook helemaal niet. Iets waar Sony uberhaupt ook weinig om lijkt te geven. Ik vind het jammer want ze maakten geniale hardware, zoals mijn oude Z4 Tablet <3 Dat was een ideale minilaptop. Zoiets bestaat nu gewoon niet meer.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 27 april 2025 17:23]

Sony geeft sinds vorig jaar al 4 jaar support. ;)
Dat vind ik nog steeds flink te weinig eigenlijk. Voor de prijzen die zij rekenen. Voor de Xperia 10 zou het wel kunnen, voor de 5 en 1 niet.
Hoe zit het met de bekende Samsung UI lag? Mijn vriendin is haar A53 zat omdat hij niet meer soepel google maps kan laten zien met spotify aan op de achtergrond tijdens het rijden. Ook duurt het opstarten van de camera eeuwig. (Ja, alles is al geprobeerd waaronder een factory reset) Ik heb al wat reviews van de A56 gelezen van andere outlets en die zeiden dat het bij de A56 wel beter is ten opzichte van de A55, maar geen werelden en bestempelden dat als minpunt.
Ik ben benieuwd hoe jullie dat ervaren hebben.
Ik heb de afgelopen drie jaar de A53 gehad en ik moet zeggen dat deze telefoon een verademing is. Ik heb niet specifiek ervaring met Maps i.c.m. Spotify, maar aan alles merk ik dat deze vlotter is. Ik merkte het op een gegeven moment vooral op Instagram waarbij filmpjes vertraagd afspeelden, daar heb ik nu geen last meer van.

En de Samsung UI laag: tsjah, die is wennen en anders. Maar geen wereldramp.

Ik ken de A55 niet, maar 45W opladen was voor mij wel iets om gewoon de A56 te kopen.
Eerlijk. Dit is gewoon OneUI hoe het altijd is en zal zijn doordat het toch een “schil” is om Android heen.

Hier zal je met een Pixel telefoon stuk minder last van hebben. Zelfde reden waarom iPhones zo smooth aanvoelen is omdat daar gewoon geen schil overheen zit zoals OneUI en het erg goeie software is.

Bij de Android kant zou ik toch de Google Pixel telefoons als de beste tegenhanger van iOS kunnen zien. Aangezien dat gewoon Native Android is zal je daar de minste lag ervaren. Maar ligt er ook aan per telefoon natuurlijk.

Deze Samsung lag zal dus ook op de nieuwere telefoons gewoon weer terugkomen.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 27 april 2025 22:47]

Eerlijk. Dit is gewoon OneUI hoe het altijd is en zal zijn doordat het toch een “schil” is om Android heen.
Hier laat je duidelijk doorschemeren dat je al jaren geen samsung hebt gehad. Wat ik hier omschrijf is tegenwoordig alleen een A5 serie en lager probleem. De andere telefoons hebben dit al lang niet meer. OneUI is stukken beter dan TouchWiz en Samsung Experience vroeger waren. OneUI op Android 9 liep zelfs goed op mijn S8+.
Hier zal je met een Pixel telefoon stuk minder last van hebben. Zelfde reden waarom iPhones zo smooth aanvoelen is omdat daar gewoon geen schil overheen zit zoals OneUI en het erg goeie software is.
Dat is niet mijn ervaring met Pixels. Bovendien is zelfs een midrange Pixel te duur voor wat je krijgt. Voor 2 tientjes meer dan een 9a heb je een S24. Daarvan is de resterende support periode ook ruimschoots voldoende.
Bij de Android kant zou ik toch de Google Pixel telefoons als de beste tegenhanger van iOS kunnen zien. Aangezien dat gewoon Native Android is zal je daar de minste lag ervaren. Maar ligt er ook aan per telefoon natuurlijk.
Pixel Experience is geen stock android. Bij mij waren ze vooral buggy. Dat is ook gewoon een schil. Een dunnere schil dan OneUI, dat moet ik je geven, maar stock android is het niet.

Geen enkele vorm van Android is een goed vergelijk voor iOS. iOS steekt anders in elkaar dan Android, zowel qua opbouw als hoe de apps gedraaid worden.
Deze Samsung lag zal dus ook op de nieuwere telefoons gewoon weer terugkomen.
Alle telefoons worden op leeftijd traag. Ik vraag hoe het nú met de A56 is, omdat de A53 deze lag al bij launch had. Daar werd hij toen op afgekraakt omdat de A52S 5G zo snel was.

Ik stelde een gerichte vraag naar dit toestel. Ik hoef geen algemeen azijnzeik verhaal over Samsung. Je hebt overduidelijk geen A56 en dus is je mening off topic en niet relevant voor ook maar iemands aankoopbeslissing.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 april 2025 09:42]

Klopt. De S series zal inderdaad niet per direct het probleem hebben.

Echter, als jouw S serie 3 jaartjes oud is, komt die lag al wel weer naar voren.

Erg jammer want ik vind de layout van OneUI juist erg nice. Ik heb zeker wel een Samsung. Dat is mijn werktelefoon.

Mijn mening is zeker wel relevant, omdat een enorme schil als OneUI altijd dit soort problemen zal vertonen, omdat het een schil is.

Ik zeik niet tegen Samsung, ik wil juist dat ze een eigen OS maken. Ik wil juist dat ze van dit soort half afgebakken oplossing gaan en echt zelf een OS maken.

Het heeft niets met Samsung te maken, als een andere fabrikant een zelfde soort grootte aan schil had gemaakt zou ik net zo goed kritiek hebben daarop.
Ontwerp begint gedateerd te voelen
Hoezo is dat een minpunt? Aan het ontwerp van een telefoon is toch niet zoveel te veranderen, het is immers een rechthoek met afgeronde hoeken. Functioneler dan dat zal het nooit worden, tenzij je naar een Flip / Fold ontwerp gaat met als grote keerzijde de premium prijs die daar dan aan verbonden is.
En zelfs bij de Flip / Fold ontwerpen is het in feite gewoon een functionele rechthoek / vierkant met afgeronde hoeken.
De schermranden op de A26 zijn dikker dan bij de meeste andere telefoons, heeft een erg aanwezige 'kin' in de vorm van een joekel van een onderste schermrand en bevat nog een druppelvormige camera-uitsparing.

Dat zijn stuk voor stuk zaken die stukjes beeldscherm wegsnoepen, waardoor de telefoon dan zelf al gauw een uit de kluiten gewassen log apparaat wordt om alsnog dat 6,7"-scherm te kunnen huisvesten.

Nu denk je vast 'Ja maar het ding is 230 euro, kom op' echter doet zijn concurrentie het in dit segment een stuk beter op dat vlak. Zie bijvoorbeeld de Moto G85, Poco X7, Nord 4 CE Lite, Redmi Note 14 Pro of Moto Edge 50 Fusion.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn