Om de kwaliteit van de camerasystemen te toetsen, hebben we een reeks foto's en video's gemaakt met zes telefoons. Daarvan zijn er drie uiteraard de Galaxy A-modellen die we bespreken. Verder is onze keuze gevallen op een Moto G85, een toestel met een vergelijkbare prijs als de A26 waarvan we weten dat de hoofdcamera dik in orde is. De Galaxy A36 leggen we naast de Redmi Note 14 Pro 5G, die eveneens over een prima hoofdcamera beschikt en ongeveer hetzelfde kost. De duurste van het trio, de A56, vergelijken we met de Nothing Phone 3a om dezelfde redenen. Alle telefoons zijn van de nieuwste software-update voorzien alvorens de foto's zijn gemaakt.
De volgorde is van links naar rechts steeds als volgt: A26, A36, A56, Moto G85, Note 14 Pro 5G, Phone 3a.
Primair
Van de zes toestellen levert de A26 de minst mooie foto’s af met de hoofdcamera. Foto’s zijn vaak minder scherp dan die van de andere toestellen en geven soms een verkeerde belichting weer. Met de kleuren zit het dan wel weer goed, al is het contrast aan de zwakke kant. De foto’s lijken op het eerste gezicht vaak prima, maar dat komt door de erg agressieve beeldverwerking. Wanneer je ook maar een klein beetje inzoomt, kun je op nagenoeg elke foto vreemde onnatuurlijk ogende details waarnemen.
De hoofdcamera van de A36 presteert op veel vlakken een stukje beter. Zo zijn foto's iets scherper, en bevatten ze nu genoeg contrast. Daar staat tegenover dat de camera van dit model soms moeite heeft met de juiste belichting en kleurweergave, zoals je kunt zien aan de wolken op de derde foto of de opgeblazen hooglichten van de zon.
De A56 maakt, zoals verwacht, de beste foto’s van het drietal. Op bijna elk gebied doet hij een schepje boven op de A36 wat cameraprestaties betreft, al bevat de camera van de A56 ook zwakke punten. Dat zijn de hoeveelheid ruis en kleurweergave: foto’s ogen vaak net te groen.
Ultrawide
Bij de foto’s afkomstig van de ultragroothoekcamera zien we iets opmerkelijks: de A26 lijkt net wat betere foto’s dan de A36 vast te leggen. We vermoeden dat dit komt door het feit dat Samsung een eigen Isocell-sensor gebruikt op de A26 in plaats van de GalaxyCore op de A36, waardoor de computational photography van eerstgenoemd model een thuiswedstrijd is voor de Zuid-Koreaanse fabrikant. Dat maakt de ultragroothoekfoto’s van zowel de A26 als A36 nog niet fantastisch, al hoef je dat ook niet te verwachten in deze prijsklasse.
De A56 maakt duidelijk betere ultrawidefoto’s die vooral minder kunstmatige artefacten bevatten en net iets scherper zijn. Ook hier is weer van toepassing dat de foto’s afkomstig van de A56 meestal wat te groen ogen.
2x zoom
Omdat de Samsung-telefoons geen losse camera bevatten om twee keer mee in te zoomen, wordt dat digitaal gedaan met de hoofdcamera. Dat wil zeggen: er wordt nog zwaarder op eerdergenoemde computational photography geleund. Op de foto van de Xbox-controller kun je dat goed zien als je naar de textuur van het zwarte plastic kijkt. Bij een 2x-vergroting presteren alle drie de Galaxy-modellen ietwat wisselvallig met erg kunstmatig ogende foto’s, maar meestal komt de A56 het beste uit de verf.
Macro
De macrofoto’s afkomstig van het drietal zijn niet om over naar huis te schrijven, maar dat is een gegeven voor nagenoeg elke telefoon in deze prijsklasse. Wel zijn die van de A36 en A56 met enige afstand beter dan die van hun goedkopere broer. Er blijven meer kleine details van het onderwerp zichtbaar en de scherpte is noemenswaardig beter.
Portret
Een fantastische portretfoto zal geen van de Samsung-toestellen je opleveren. De A26 en A56 schieten daarvoor te veel tekort in scherpte, terwijl de A36 volop probeert te compenseren met een bak aan kunstmatige scherpte. Datzelfde zou je kunnen zeggen over de Nothing Phone, maar als je inzoomt zie je dat deze overmatige scherpte een stukje beter tot zijn recht komt. De kleurtemperatuur is bovendien ietwat aan de koude kant.
Front
Overdag maakt het Samsung-trio selfies die ontzettend scherp zijn. De kleurweergave wijkt onderling wat af, waardoor de kleuren op geen enkel toestel helemaal correct zijn. Ook heeft de A26 wat moeite met de belichting, waarbij er een hooglicht verschijnt dat Dennis zijn haar opblaast.
In het donker leggen de A26 en A36 matige selfies vast, maar doet de A56 het uitstekend. De scherpte is goed zonder overdreven kunstmatig te ogen, de kleurweergave prima en bovendien is de A56 het enige toestel dat details in Dennis zijn wilde bos haar overeind houdt.
Video
De Galaxy A56 is erg goed in het vastleggen van video en schiet de beste filmpjes van de zes telefoons, al zijn de kleuren wederom vaak te groen. De scherpte, hdr-weergave en stabilisatie zijn stuk voor stuk dik in orde. Datzelfde kan niet gezegd worden over de A36, die erg van contrast houdt en scènes daarmee regelmatig te donker schetst. De A26 legt mooiere video's dan zijn duurdere broer vast, ondanks de op papier mindere camerasensor. Daarmee maakt hij filmpjes die voor de prijs ruim voldoende zijn.
Na een half uur filmen werd elk van de drie Galaxy-A telefoons slechts marginaal warmer, dus je kunt met een gerust hart langere video's opnemen.