Door Eric van Ballegoie

Redacteur wearables

Wear OS-horloge met ultieme accuduur

OnePlus Watch 3 Review

20-03-2025 • 06:00

98

Singlepage-opmaak

Uiterlijk, scherm en opladen

Uiterlijk en kroon

Het design van de OnePlus Watch 3 borduurt voort op dat van de Watch 2, maar oogt toch duidelijk anders. De matmetalen kast met rechts een afgevlakte kant is gebleven, met daarin rechtsboven een digitale kroon en rechtsonder een drukknop. In tegenstelling tot de Watch 2 heeft de kroon nu ook een rotatiesensor. Hiermee kun je draaiend door menu's, tekstberichten en meldingen navigeren, terwijl de kroon bij de Watch 2 alleen een drukfunctie had.

De grootste uiterlijke verandering betreft het scherm. De Watch 3 heeft een plat scherm van saffier, met daaromheen een titanium bezel. Dit in tegenstelling tot de oude Watch 2, die een scherm heeft met een bol aflopende rand dat boven op de behuizing ligt. Hoewel fraai, maakt dit het scherm extra gevoelig voor krassen en stoten. Bij ons 'Silver Titanium'-testmodel is de metaalkleurige bezel voorzien van kleine zwarte cijfers, terwijl de zwarte variant witte markeringen heeft.

OnePlus Watch 3

Hoewel de kast van de OnePlus Watch 3 hetzelfde formaat heeft als zijn voorganger en het glas door de fysieke bezel wat kleiner is geworden, is het oledscherm juist gegroeid van 1,4" naar 1,5". De OnePlus Watch 3 wordt geleverd met dezelfde siliconenbandjes als de Watch 2. Ons testmodel heeft een olijfgroene band, terwijl de zwarte versie een zwart bandje heeft. Bandjes wisselen is gemakkelijk; de horloges maken gebruik van een standaard 22mm-quickreleasesluiting, waardoor je ook bandjes van andere merken kunt gebruiken.

Scherm

(In) de doos

De Oneplus Watch 3 wordt geleverd in een full colour bedrukte kartonnen doos. Ook de binnenverpakking is geheel gemaakt van karton. De meegeleverde laadpuck heeft een USB-C-poort; een USB-C-kabel wordt ook meegeleverd.
Het horloge is voorzien van een summiere snelstartgids. De volledige documentatie is online beschikbaar.

De OnePlus Watch 3 heeft een nieuw 466x466 pixels tellend ltpo-oledscherm met een maximale opgegeven helderheid van 2200cd/m2. Die helderheid is voor ons moeilijk te verifiëren, omdat het scherm zijn maximale waarde alleen behaalt in de work-outmodus bij veel omgevingslicht. Het meten van kleine tekstelementen is voor ons helaas niet goed te doen, maar in de praktijk is de Watch 3 inderdaad érg helder en past het scherm zich bovendien goed aan: niet alleen buiten onder fel zonlicht, maar ook 's avonds in een donkere kamer waarbij de helderheid automatisch wordt teruggeschroefd. Het scherm heeft een minimalere refreshrate van 1Hz, wat helpt om energie te besparen. Het ronde scherm heeft een diagonaal van 38,1mm, ofwel 1,5"; het grootste dat we tot nu toe bij smartwatches zijn tegengekomen. Het scherm is bovendien kleurrijk en heeft goede kijkhoeken.

Optische sensor en laadpinnen

Aan de onderzijde van het horloge bevindt zich een centraal gelegen optische sensor voor hartslag- en bloedzuurstofmetingen. Deze sensor is, net als bij veel andere horloges, op een verhoogd 'eiland' geplaatst voor gegarandeerd goed huidcontact. De optische hartslagmeter lijkt erg op die van de OnePlus Watch 2, maar intern is de indeling van de leds en optische sensors aangepast om nauwkeurigere resultaten te krijgen. Of dat gelukt is, lees je verderop in deze review.

OnePlus Watch 3

Nieuw zijn twee elektroden rondom de optische sensor, die worden gebruikt voor de nieuw toegevoegde ecg-functie van de Watch 3. Naast de sensor bevinden zich onderop vier pinnen voor het opladen via de meegeleverde puck. OnePlus kiest wederom voor opladen via een contactverbinding in plaats van draadloos laden, wat wij een prima keuze vinden. Draadloos laden van horloges is weliswaar gemakkelijk, maar ook inefficiënt en relatief langzaam.

Het opladen van de OnePlus Watch 3 gaat daarentegen heel snel. Het horloge wordt magnetisch op de juiste positie op de puck getrokken en de grote 631mAh-accu wordt binnen één uur volledig opgeladen. Een ander voordeel is dat de laadpuck geen vaste kabel heeft, maar een USB-C-poort, zodat je hem gemakkelijk mee kunt nemen.

Uitstel door typo

De eerste batch OnePlus Watch 3-horloges bevat een typo op de onderkant van de kast. Bij de technische informatie staat 'Meda in China' in plaats van 'Made in China'. De tekst is zo klein dat het niet snel opvalt, maar toen de fout ontdekt werd, ging deze meteen het internet over, wat OnePlus er zelfs toe bracht de release van het horloge uit te stellen van februari naar april. Bij volgende productieruns zal de fout ongetwijfeld hersteld zijn en mocht je een onverhoopt horloge met typo kopen, dan kun je deze kostenloos omruilen, zo belooft OnePlus.

OnePlus Watch 3 - meda in China

Ook het testexemplaar dat Tweakers voor deze review gebruikte, bevat de spelfout.