Door Jurian Ubachs

Redacteur

De beste co-opgame sinds It Takes Two

Split Fiction Review

06-03-2025 • 12:00

89

Multipage-opmaak

Hazelight: co-opgames als specialiteit

Split Fiction

Split Fiction is de opvolger van It Takes Two en dat was de beste co-opgame van de laatste jaren. Dat hoge niveau houdt Split Fiction vast. De game is net wat minder verrassend, omdat je veel gameplayelementen eventueel herkent uit It Takes Two, maar in variatie en originaliteit gooit de game hoge ogen. De game speelt lekker en is ontzettend leuk. Split Fiction barst van de humor en originele, prachtig bedachte en vormgegeven werelden, waarin met name hoofdrolspeelsters Zoe en Mio een mooi verhaal neerzetten. Als je wel eens co-opgames speelt, was It Takes Two een game die je absoluut gespeeld moet hebben en Split Fiction kun je nu ook aan je lijstje toevoegen.

Getest

Split Fiction, PS5

Prijs bij publicatie: € 49,99

Vanaf € 44,95

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Wat is er leuker dan samen op de bank gamen? We leven in een tijd waarin alles en iedereen continu met elkaar in verbinding kan staan en waarin online samenspel voor velen de norm is geworden. Toch blijft het aloude ‘couch co-op’ mooier, magischer. Er gaat niets boven samen in de lach schieten, samen reageren op wat de game je voorschotelt en elkaar uitlachen: allemaal zoveel leuker als je naast elkaar zit. It Takes Two zette in 2021 een nieuwe standaard. De game, die verplicht samen gespeeld moet worden, verraste alles en iedereen met zijn gameplay en originele leveldesign en sleepte aan het einde van dat jaar een flinke lading awards in de wacht. Met Split Fiction krijgt dat spel een opvolger en dat is bij voorbaat al goed nieuws voor alle co-opbuddies die elkaar nu weer kunnen gaan opzoeken.

Voor mij begint dit verhaal eigenlijk al langer geleden. Op EA Play, het evenement dat EA jarenlang organiseerde in de E3-week in Los Angeles, interviewde ik in 2017 Josef Fares voor A Way Out. Dat was de eerste game die Fares met zijn eigen studio Hazelight Studios maakte, ook toen al onder het EA Originals-label van Electronic Arts. In die tijd werkte de gamemaker al hard om zijn visie over te brengen op, in dit geval, aanwezige journalisten. Fares maakte een game die van begin tot eind in co-op gespeeld moest worden, het liefst door dezelfde twee spelers. “Je kijkt een film toch ook niet tot de helft met een persoon, om het tweede stuk daarna met iemand anders te kijken?” Het betoog klonk toen al logisch. Inmiddels weten we dat A Way Out wisselend werd ontvangen, maar de geleerde lessen hebben geholpen om opvolger It Takes Two naar grote hoogten te stuwen. Je kunt de preview over A Way Out nog eens teruglezen. Het stuk is bijna acht jaar oud, maar geeft nog steeds een aardig inkijkje in hoe Fares in elkaar zit.

It Takes Two was dus best wel ‘een ding’. De game werd Game of the Year bij de Game Awards in 2021. Mooi natuurlijk: een relatief kleine studio met een game die op voorhand nooit gold als potentiële topper en alle grote games het nakijken geeft. Maar belangrijker: het was terecht. Zelden heb ik een game zo vaak bij anderen aangeraden als It Takes Two. De spoeling is tegenwoordig namelijk vrij dun als het gaat om echt goede co-opgames.

Het geheim van It Takes Two was een unieke combinatie van op samenwerking gerichte gameplay, humor en zeer origineel leveldesign. Er zijn genoeg games die je samen laten spelen, maar die zijn anders. Co-op is bijvoorbeeld vaak optioneel. Dat beperkt wat je kunt doen in de gameplay, want als maker kun je dan niet ervan uitgaan dat elke speler beschikt over een co-oppartner. It Takes Two kon dat wél en dus kunnen puzzels en gameplayuitdagingen altijd draaien om samenwerking. Daarnaast is de game volwassen. Best veel games die gemaakt zijn voor co-op blijven in hun opzet vrij simpel, maar It Takes Two is uitdagend. Het is leuk voor minder geoefende gamers, maar die zullen af en toe echt even zoet zijn met het platformen in de game. Dat is een groot pluspunt. It Takes Two laat ook hen alle obstakels overwinnen, zonder iets simpeler te maken dan nodig is.

Friends Pass

Split Fiction pakt vooral door op dat concept. De basisingrediënten zijn hetzelfde: ook deze game moet verplicht door twee personen tegelijk gespeeld worden. Dat kan lokaal, maar ook online. Zoals al aangehaald is naast elkaar op de bank altijd leuker; speel je deze game echter toch online, dan heb je wel het voordeel dat je co-oppartner de game niet per se ook hoeft te hebben. Als je Split Fiction koopt, kun je naar een ander account een Friends Pass sturen. Daarmee kan de ander meespelen zonder de game zelf te bezitten. Dit had It Takes Two ook al, maar het kan geen kwaad het nog even aan te stippen. Speel je eerst op een Friends Pass met iemand mee, maar koop je de game daarna alsnog zelf? Dan kun je de voortgang van wat je op de Friends Pass gespeeld hebt gewoon meenemen naar je eigen game.

Carte blanche voor oneindig veel creativiteit

Net als in It Takes Two wordt de hoofdrol gedeeld door twee personages. Dit keer draait het verhaal om de twee jonge schrijfsters Zoe en Mio, die op bezoek zijn bij Rader Publishing in de veronderstelling dat ze een uitgeefdeal komen tekenen. Dat blijkt echter niet het geval: Zoe en Mio maken deel uit van een groep schrijvers waarmee Rader een nieuwe machine wil testen. Die machine brengt personen in een soort slaapstatus, maar belangrijker: hij leest hun ideeën uit en laat de schrijvers dan rondlopen in de verhalen en werelden die ze zelf hebben bedacht. Het deed me ergens een beetje denken aan de Animus uit Assassin’s Creed, zeker omdat Rader er Abstergo-achtige trekjes op nahoudt, maar dat terzijde.

Argwaan

Terwijl de proefpersonen klaarstaan en medewerkers van Rader ze een voor een in hun ‘pod’ brengen, krijgt Mio argwaan. Ze wil niet meer meewerken en de test verlaten, maar wordt tegengehouden door directeur J.D. Rader. Ze worstelen wat en door die worsteling gebeurt er iets waarmee niemand vooraf rekening had gehouden: Mio belandt per ongeluk bij Zoe in haar pod. Probleem: de machine is bedoeld om één persoon tegelijk te bevatten om dan diens verhalen en ideeën uit te lezen. Twee personen tegelijk is niet de bedoeling, maar kennelijk dus wel mogelijk. Het zorgt echter voor allerlei problemen, zowel voor Zoe en Mio als voor de mensen van Rader Publishing. Voor de speler betekent het vooral dat hier een verhaal begint waarin werelden van Zoe en van Mio elkaar steeds afwisselen.

Split Fiction

Laten we even uitzoomen en de setting van Split Fiction zien voor wat die is: een vrijbrief voor de ontwikkelaars om allerlei gekke en originele werelden te bedenken, die dan als level in Split Fiction verwerkt kunnen worden. De machine van Rader leest immers de ideeën van Zoe en Mio uit. Alles wat zij ooit bedacht hebben, kan voorbijkomen. Dat biedt ultieme vrijheid, want elk level brengt een nieuwe setting met een nieuw verhaal en nieuwe regels voor de gameplay. Wie It Takes Two heeft gespeeld, weet al dat Hazelight wel raad weet met origineel leveldesign en het is goed om te zien dat de makers de carte blanche die de setting biedt ten volle benutten. Ik betwijfel of ik ooit een game heb gespeeld met zoveel uiteenlopende werelden en soorten gameplay als Split Fiction.

Dansende aap

Die werelden kom je op verschillende manieren tegen. Centraal staat een achttal lange levels, die deels uit de koker van Zoe en deels uit die van Mio komen. De verhalen van Zoe hebben steeds een fantasysetting, terwijl die van Mio sciencefiction zijn. Dat alleen al zorgt voor fijne afwisseling. Het ene moment wandel je in de ruimte, terwijl je even daarna op een draak vliegt of het aan de stok hebt met een dansende aap. Ja, echt.

Split Fiction

Dat is echter niet waar Split Fiction op zijn best is. De lange levels zorgen voor de beste gameplay, maar de humor en originaliteit die je in de Side Stories tegenkomt maken Split Fiction écht bijzonder. Hierin gaat het alle kanten op. Er is een Side Story waarin je als varkentje speelt, waarbij mijn varkentje stukjes kon vliegen door regenboogscheten te laten. In een ander level speel je beide als tand, rondlopend in een snoepwereld. Weer ergens anders kun je een potje snowboarden en ook kom je terecht in een verhaal waarin je rondloopt in een schetsboek en waarin de onderdelen van dat verhaal live gewijzigd worden. Er komt dan een potlood in beeld dat nieuwe elementen tekent of een gum die juist dingen weghaalt: erg stijlvol en erg origineel.

Confronterend

Ook de grotere levels bevatten verrassende en originele momenten, maar de Side Stories stelen toch de show. Het is daarbij goed om te zien dat Hazelight Studios niet bang is om af en toe lekker confronterend te zijn. Ik ga natuurlijk niet verklappen hoe dat zit, maar wie It Takes Two heeft gespeeld, kan zich ongetwijfeld de scène met het olifantje Cutie nog wel herinneren. Ik heb in mijn leven uren en uren aan allerlei harde, gewelddadige scènes gezien, maar op de een of andere manier deed de passage waarin een speelgoedolifantje naar haar dood wordt geleid me een stuk meer. Enfin, als je weet over welke scène ik het heb, dan weet je een beetje wat je ook in Split Fiction kunt verwachten.

Split Fiction

Gameplay: tikkie bekend, maar nog steeds leuk

Op het gebied van gameplay is Split Fiction dus heel veelzijdig, maar in de basis is dit toch vooral een platformgame. Springen, rennen, double jump dash, wallruns, zwaaien aan je grapplinghook: het zit er allemaal in en komt zeker in de langere levels veelvuldig terug. Daarnaast zijn er veel puzzeltjes die je samen moet oplossen. Dat heeft twee functies: het is leuk om samen te kijken hoe je verder moet, maar het zorgt er ook voor dat de ene speler niet te ver voor komt te liggen op de andere speler. Je komt steeds vrij snel weer op een punt waar je de ander nodig hebt om verder te kunnen gaan, bijvoorbeeld omdat je daar dan tegelijkertijd een knop moet indrukken om een deur te openen.

Lastiger dan It Takes Two

Dat is natuurlijk geen toeval. Split Fiction is een game die zich uitstekend leent om samen gespeeld te worden door gamers van verschillende niveaus. Dat is op zichzelf al best bijzonder, want ga maar na: hoe leuk is het om bijvoorbeeld FC25 te spelen met iemand die dat veel minder goed kan dan jij? Samenwerken, elkaar helpen en aanwijzingen geven leent zich daarvoor veel beter. Natuurlijk staat de betere van de twee gamers van tijd tot tijd dan wel even te wachten op de ander, die dan wat meer moeite heeft met de platformelementen.

Split Fiction gaat hierin zelfs nog wat verder dan It Takes Two. Zo is er een stuk waar je achter elkaar aan wallrunt, terwijl je beurtelings een gat moet maken in krachtvelden waar je niet doorheen kunt rennen. De een kan de blauwe krachtvelden openen en de ander kan de rode openen. Beide spelers moeten dus steeds op tijd het volgende gat maken, zodat ze er samen doorheen kunnen. Lukt dat een van beiden niet, dan moeten ze het allebei opnieuw proberen, want zonder elkaar kun je niet verder. De snelheid en het gevoel voor timing die hier soms nodig zijn, maken de game af en toe best pittig.

Split Fiction

Gelukkig is Split Fiction een vergevingsgezinde game. Dit is geen spel dat ontworpen is om spelers tot het uiterste te testen. Voor geoefende spelers is het allemaal heel goed te doen. De baasgevechten zijn af en toe lastig, maar vooral omdat je soms even moet uitvogelen wat je nou precies moet doen. Het is ook vaak zo dat je even moet wachten voordat je echt iets kunt terugdoen. Vaak is het verslaan van een baas een kwestie van allerlei aanvallen ontwijken, om daarna samen te werken om zo’n baas schade toe te brengen. Heb je door wat je moet doen, dan zijn de gevechten over het algemeen niet zo moeilijk meer. Het platformen en de uitdagingen die daarbij horen zijn eigenlijk lastiger dan de baasgevechten.

Wachten

Verder staat in de gameplay van Split Fiction trial-and-error ook vaak centraal. Scènes die snel gaan doe je af en toe gewoon eerst even fout, tot je doorhebt wat je nou precies moet doen. Dat beide spelers vaak andere taken krijgen draagt daaraan niet per se bij, want elke speler moet dan zelf uitvinden wat die moet doen. Daarbij kan het best zo zijn dat de moeilijkere stukjes net bij de minder geoefende gamer terechtkomen, waardoor de ander dus even moet wachten. Dat hoort er nu eenmaal bij in games van Hazelight Studios. In geval van nood is er nog de optie om een stuk gameplay over te slaan en direct naar het volgende checkpoint te gaan. Dat doe je natuurlijk niet, maar het kán wel en is wellicht soms een fijne uitkomst als de irritatiefactor wat te hoog wordt.

Split Fiction

In het feit dat de inhoud van de game verschilt voor Zoe en Mio zit nog iets opvallends. Smaken verschillen natuurlijk, maar mijn co-oppartner en ik waren toch wel van mening dat Mio in veel levels de net wat ‘coolere’ features toebedeeld kreeg dan Zoe. Zo is er een drakenlevel waarin Mio’s draak al veel eerder kan vliegen dan Zoe’s draak. Dat is gewoon vetter dan een draak die al rollend dingen omver kan beuken. Het is niet erg als dat één keer zo is, maar Mio kreeg in onze ogen net wat vaker de coole taakjes. De oplossing voor dit eventuele probleem: speel hem gewoon twee keer. Ik heb It Takes Two in de loop der jaren drie keer gespeeld en Split Fiction heeft dezelfde potentie om vaker gespeeld te worden. Dus mocht je inderdaad ook vinden dat de ene rol net wat leuker is dan de andere, speel ze dan gewoon allebei een keer.

Gameplay bekend uit It Takes Two

Het enige dat zo’n volgende speelsessie misschien in de weg staat, is dat Split Fiction mogelijk net wat minder fris aanvoelt dan It Takes Two. Dat is met name een risico als je onlangs It Takes Two nog een keer hebt gespeeld. Ik had dat toevallig recent gedaan en dan valt op dat veel gameplayelementen uit dat spel opnieuw gebruikt zijn voor Split Fiction. Daardoor worden sommige puzzels een tikje voorspelbaar. Je bent dan net iets te goed gewend aan hoe de gameplay van It Takes Two werkt en in welke richting je een beetje moet denken rond samenwerken. It Takes Two profiteerde van een aardige verrassingsfactor; die luxe heeft Split Fiction niet meer.

Dat deert uiteindelijk gelukkig maar weinig. Ik had met name de eerste uren dat ‘o, dit is best hetzelfde als It Takes Two'-gevoel, maar dat verdween na een tijdje. Dat komt omdat Split Fiction voldoende nieuwe elementen toevoegt aan de gameplay, maar ook omdat die gameplay continu van hoog niveau is. Dat is knap: de gameplay is behoorlijk divers, maar of je nou draakjes bestuurt in een soort Diablo-achtig isometrisch perspectief of even lekker aan het snowboarden bent, het komt allemaal prima uit de verf.

Origineel, scherp en kleurrijk

Het ontwerp van de spelwereld was voor It Takes Two een sterk punt. Je speelde in dat spel een echtpaar dat veranderd werd in kleine speelgoedpoppen. Daarbij veranderden alledaagse omgevingen zoals een schuur, een boom of een kinderkamer in levels, die voor kleine poppetjes toch behoorlijk groot waren. Natuurlijk namen de makers in die levels wat creatieve vrijheid, maar Split Fiction is niet gebonden aan de beperkingen van één specifieke omgeving. Per keer dat er een ander verhaal wordt geladen via de machine van Rader, kom je in een totaal andere wereld terecht en dat is goed voor de variatie.

Split Fiction

Die variatie, maar vooral de humor en originaliteit die je vindt in de levels en Side Stories stelen wat mij betreft echt de show. Ik heb meermaals hardop gelachen om wat de makers nu weer voor een volslagen idiote wereld hadden bedacht, maar ook regelmatig met open mond zitten kijken naar hoe origineel en ingenieus andere werelden in elkaar zaten. Daarbij helpt de variatie, want hoe totaal anders de game van het ene op het andere moment is, helpt je verwondering zeker.

Ik noemde eerder al een aantal voorbeelden van Side Stories, zoals die ene waarin je een varkentje speelt of die andere waarin je als een tand speelt. Dat speelt zich dan af op een boerderij of een soort luilekkerland van allemaal snoep en taart. Nog niet genoemd, maar ook prachtig: een wereld waarin allerlei reuzen Zoe en Mio de spelwereld door helpen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden; ik zou een hele lijst kunnen maken van levels die ik opvallend gaaf, opvallend mooi en/of opvallend origineel vond. Een heel groot deel van de game kwalificeert zich voor een of meerdere van die beoordelingen.

Band met Zoe en Mio

Het design is dus sterk, maar de uitwerking is van eenzelfde niveau. Dat begint al met de charactermodels van Zoe en Mio en de actrices die erbij horen. De warme, open Zoe en de wat geslotenere, mysterieuze Mio hebben geen enkele moeite om je om hun digitale vingers te winden. Het maakt het avontuur extra de moeite waard, want je leert na verloop van tijd ook over de achtergrond van beide schrijfsters, die dingen uit hun verleden duidelijk hebben verwerkt in hun verhalen. Hoe dat zit moet je natuurlijk zelf ontdekken, maar de acteerprestaties van Elsie Bennett (Zoe) en Kaja Chen (Mio) tillen het geheel naar een nóg iets hoger niveau.

De game ziet er verder prachtig uit. Nu hoor ik je denken: “Ja gast, hoe dan?”, maar eigenlijk is het gewoon precies dat: alles is mooi. Oké, ik begon na een tijdje de omgevingen van de sciencefictionlevels een beetje zat te worden, maar dat is een kwestie van smaak. Ik vind de kleurrijke fantasylevels gewoon leuker en mooier en vond Mio’s werelden daarom vaak net wat minder prettig, maar ik snap het ook als je dat net andersom ziet. Of je nu fantasy of scifi leuker vindt, je zult hoe dan ook zien dat Split Fiction grafisch een flinke sprong vooruit maakt ten opzichte van It Takes Two. Niet heel gek: deze game is gemaakt met Unreal Engine 5, waar It Takes Two nog werkte met UE4.

Split Fiction

Mooi licht

Dat zorgt voor allerlei verschillen, maar de meest in het oog springende voor mij waren hoe groot en weids de werelden ogen en hoe licht wordt gebruikt in het spel. Door het hoge tempo en de hoge mate van variatie gaat de game soms te snel om hier goed op te letten, maar in vrijwel elk level doet Hazelight gave dingen met licht. Voor mij was het hoogtepunt een level waarin je met een bootje door een soort elfenruïne reist. Hier komt voor mij alles samen wat Split Fiction mooi maakt: prachtig design, sprekende kleuren en schitterende lichteffecten. Niet elk level is zo overtuigend, maar vele zijn dat wel. Dat gaat ook nog gepaard met prima prestaties. Op de PlayStation 5 en de Xbox Series X draait de game met 60fps, waarbij de resolutie waar nodig geschaald wordt. Dat effect werd voor mij nooit echt zichtbaar: de game ziet er doorlopend scherp uit en voelt continu soepel aan. Dat is knap, zeker als je nagaat hoe veelzijdig de gameplay is. De techniek erachter moet dat dus ook zijn. Het is ontzettend knap dat je in al die wijzigingen in gameplay en perspectief nergens een merkbare daling in kwaliteit merkt.

Voor we doorgaan naar de conclusie wil ik nog even een klein dingetje aanstippen. Split Fiction zit vol easter eggs in de vorm van verwijzingen en knipogen naar andere games. Zo kon ik ergens ineens gaan zitten bij iets dat erg veel weg had van een Bonfire uit Dark Souls of een Site of Grace uit Elden Ring. Ook op andere momenten is het bepaald niet moeilijk om andere games te herkennen in de vele grapjes die Split Fiction rijk is. Zouden ze er niet zijn geweest, dan had je ze echt niet gemist, maar de aanwezigheid van deze knipogen maakt alles nóg wat leuker.

Conclusie

Split Fiction heeft niet het verrassingselement waarvan It Takes Two nog profiteerde, maar dat hindert de game nauwelijks. In zekere zin volgt Split Fiction de blauwdruk van It Takes Two, maar de game gooit er in alle opzichten een schepje bovenop. Wel kunnen sommige gameplayelementen net iets te bekend voelen, zeker als je It Takes Two onlangs nog gespeeld hebt, maar er is gelukkig ook genoeg nieuws te beleven. Split Fiction kent een hoge mate van variatie in zowel gameplay als leveldesign en dat maakt dit een vrijwel unieke game. Dat alles zit er ook nog eens prachtig uit, waarbij je als speler bovendien binnen no time een band opbouwt met hoofdrolspeelsters Zoe en Mio. Split Fiction is een prima opvolger van It Takes Two. Het zou me niet verbazen als ook deze game later dit jaar de nodige awards in de wacht gaat slepen, want de vraag “Wat is de beste co-opgame?” kan vanaf hier beantwoord worden met 'Split Fiction'.

Reacties (89)

89
88
40
0
0
45
Wijzig sortering
Mocht je nog zin hebben in een goede coop kun je ook hun eerste game proberen: a way out, daar is het concept hetzelfde maar de gameplay heel anders en een stuk serieuzer dan in it takes two en split fiction.

Tegenwoordig vrij goedkoop rond de €5 euro te vinden in sales

[Reactie gewijzigd door valhellis op 6 maart 2025 12:06]

Ik vond ''It takes two'' wel aanzienlijk beter dan ''A way out'' om eerlijk te zijn.
Voor partners vooral zou ik It takes two aanraden.
ik vond it takes two ook een stuk beter maar ik kan ook begrijpen dat er mensen zijn die it takes two te kinderachtig vinden en dan is a way out een betere keus
maar ik kan ook begrijpen dat er mensen zijn die it takes two te kinderachtig vinden en dan is a way out een betere keus
De scene met de olifant is alles behalve kinderachtig. It Takes Two is op dat punt net zo kinderachtig als Happy Tree Friends. Hetzelfde met de kromme beredenering vanuit de ouders dat ze hun dochter moeten traumatiseren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 maart 2025 12:24]

dat vond ik ook een best traumatiserende ervaring maar It takes two blijft nog steeds een rating hebben voor 12 jaar, in a way out worden mensen neergeschoten etc en krijgt dit spel ook een 16-18 rating
Ratings zijn richtlijnen, geen absolute wet- en regelgeving. Het blijft aan ouders om te bepalen wat een kind ziet en wat niet voor de leeftijden waar wij het over hebben.

Een gemiddeld schietspel is best wel genormaliseerd. Jij schiet op je tegenstander, je tegenstander schiet op jou (met een paar uitzonderingen hier en daar voor shock value).

In It Takes Two doen beide ouders hun best om hun dochter zich ellendig te laten voelen. Dat was het eerste wat bij hen opkwam om tot een oplossing te komen, terwijl er geen enkele indicatie was dat dat de oplossing zou zijn. Om hun doel te behalen martelen en vermoorden ze iemand die tot aan het einde aan toe om genade smeekt.

Ik zou kinderen niet zo snel A Way Out voorschotelen, maar ook niet It Takes Two. Of Happy Tree Friends. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 maart 2025 13:50]

De beruchte scene in It Takes Two is toch niet veel anders dat het speelgoed-martelende jochie in een film als Toy Story? En die is -wat mij betreft terecht- geschikt voor alle leeftijden... De 12-jaar rating voor It Takes Two verbaast me nogal.
- 1 je doet het zelf
- 2 het is niet een kind die grof speelt maar ouders die een om genade smekend stuk speelgoed langzaamaan in stukken rukken
- 3 het heeft mij meer gedaan en moeite gekost door dat stuk te gaan dan welke game ik dan ooit gespeeld heb.
Hmm, hier zaten we met het gezin lachend op de bank... Blijkbaar pakt de één dat level op als een vorm van humor, en de ander als een wat serieuzere verhaallijn. Ik vraag me af of dat bij andere spellen ook zo is.
Ik heb it takes two ook geprobeerd vanwege de torenhoge reviews en "hearsay", maar het is gewoon een commercieel kinderspel (in de trant van little big planet) naar mijn mening. Daar lijkt split fiction ook binnen te vallen. Kijkend naar coop games als Valheim, Monster hunter, resident evil 5, dead nation, en straks wellicht killing floor 3 kun je ook niet anders concluderen.

[Reactie gewijzigd door jellybrah op 8 maart 2025 07:04]

It takes two is qua game best leuk met z'n tweeën, maar de hele wereld en het verhaal vind ik voor volwassenen wel degelijk te kinderachtig. Mijn vrouw vond dat ook. De scene met de olifant is denk ik de enige reden dat de game een rating vanaf 12 jaar heeft. De vergelijking met Happy Tree Friends gaat natuurlijk helemaal mank, omdat daar de botten en het bloed je om de oren hadden gevlogen.
Hetzelfde met de kromme beredenering vanuit de ouders dat ze hun dochter moeten traumatiseren.
Ik speel It takes two nu met mijn vriendin maar bedoel je bovenstaand dat het voorkomt in it takes two, happy tree friends of in allebei?
Happy tree Friends is toch wel van een heel andere orde dan die scène met de olifant. Als je dat als equal ziet, sla je wel wat door in de bescherming van je kinderen.

Heb een hoog sensitieve 7 jarige en die vond het wel zielig, maar traumatisch echt niet. Daar heb je als ouder ook juist de taak om context te geven waar die niet begrepen word.
Ik vond A Way Out als geheel ook leuker vanwege het serieuze verhaal. De sentimentale laag bij It Takes Two lag er voor mij soms wat te dik op.

Kijk daarom ook erg uit naar deze game.
It takes two begonnen met mijn vrouw maar spel werd vrij snel gekaapt door mijn twee kinderen die vervolgens het hele spel in notime uit hadden gespeeld. Misschien deze maar eens proberen met mijn vrouw en dan hopen dat de kinderen ons met rust laten 😜
Laatst A way out geprobeerd. We vonden het vreselijk saai. Trage pacing en weinig uitdaging in de missies als het gaat om platforming oid.
het spel komt wel wat meer op gang maar het is inderdaad een ander soort spel
A way out was wel wat minder mooi afgewerkt dan It Takes Two. Ik heb het nog steeds met plezier gespeeld hoor, dus voor een vijfje is het zeker een aanrader. Maar It Takes Two is toch wel een andere orde
A Way Out heb ik eindelijk samen met een vriend uitgespeeld laatst, inderdaad vanwege de korting. Maar moet ook wel toegeven dat ik hem niet in de buurt vind komen van de kwaliteit van It Takes Two. Ik vond de game heel erg traag en er is eigenlijk weinig echte gameplay. Wezenlijk andere games natuurlijk, maar het gat qua actie vond ik wel erg groot.

[Reactie gewijzigd door LuukaLike op 6 maart 2025 12:54]

Beetje spoiler, maar de verhaallijn van A Wat Out vond ik persoonlijk echt veel te ver gezocht.
Eindigde voor mij met een bittere nasmaak.
(Dan doel ik echt op het verhaal zelf)

Daarnaast was de gameplay extreem linear en voorspelbaar.

In die zin vond ik It Takes Two beter.
Hoewel de rinse and repeat gameplay van It Takes Two op een gegeven moment nogal langdradig werd.
Vooral begin was erg goed.

Ben het niet helemaal eens met de strekking van de verhaallijn, maar dat is iets anders.

[Reactie gewijzigd door B_FORCE op 6 maart 2025 13:05]

A way out vonden wij meer een walking simulator waarbij je af en toe op knopjes moet drukken.
Als je dan een instap game voor weinig wilt proberen zonder poespas of je locale coop leuk vind begin dan met brothers hun eerste game :)
https://www.playstation.com/nl-nl/games/a-way-out/
4,49 zelfs nu. Ik ga hem proberen met mijn vrouw. Bedankt voor de TIP!
Weet iemand hoe deze game speelt samen met kinderen? Ik weet dat bij er It takes two toch wat minder gepaste stukjes (o.a. de olifant) waren, hoe zit dat hier?
Kijk, daar hebben we PEGI voor. Split Fiction heeft een 16+ beoordeling gekregen, dus die lijkt me niet erg geschikt.
Ja, daar heb je gelijk in. Maar altijd fijn om een persoonlijk perspectief te hebben indien mogelijk. Maar ik heb de videoreview niet gezien, hier wordt het blijkbaar wel genoemd.
Ik denk dat 13 een prima leeftijd is voor dit spel. (Gisteren uitgespeeld).

Natuurlijk is de ene 13 jarige de andere niet. Maar als je als ouder weet dat hij/zij prima tegen een stootje kan, van schiet games etc houdt, denk ik niet dat ze iets tegen zullen komen dat ze niet kunnen verwerken. Leuke co-op play met dito puzzels.
Als ik lees om welke punten het gaat dan vind ik 16+ best hoog, ik heb kids van verschillende leeftijden. En degene van 10 en 13 zijn echt niet direct heel bang als ze wat bloed zien bij een verzonnen beest dat gedood moet worden.
Yariva Moderator internet & netwerken @EQJim6 maart 2025 12:18
In de video wordt aangegeven dat dit soort momenten alleen maar meer aanwezig zullen zijn in Split Fiction.
vond het juist wel geinig en daarnaast is het een knuffel die ( in principe niet dood kan ). In de credits zie je hem ook weer in leven in elkaar genaaid. Het blijft een knuffel natuurlijk
Net als It Takes Two, heeft Split Fiction geen Nederlandse ondertiteling en spraak. Dat maakt het verhaal voor jongere kinderen misschien lastig te volgen.

Als de kinderen het Engels machtig zijn, wellicht zijn ze dan ook oud genoeg om het spel te kunnen spelen?
Heb IT2 gespeeld met m'n dochter van 9 en heb gewoon verteld wat ze zeiden, ze zat er helemaal in. Deze komt morgen binnen en m'n dochter weet al met wel karakter ze wil spelen. Wordt weer gezellig en hilarisch.
Hier een persoonlijke ervaring. Ik heb’m gespeeld samen met Jurian: de gameplay is hetzelfde ongeveer als die van It Takes Two, maar de eindbazen zijn toch wel heel wat pittiger.

Ik denk ook dat de werelden van It Takes Two veel meer aansluiten bij de fantasie van kinderen. Daarnaast is de thematiek die rond de hoofdpersonen speelt een stuk zwaarder dan een echtscheiding. Ik kan me dan ook wel vinden in de hogere leeftijdsrating.

Dit klinkt misschien allemaal wel wat vaag, maar ik wil spoilers voorkomen. Verder sluit ik me aan bij Jurs oordeel: gave game! :)
Ik heb net de eerste chapter gespeeld. Geweldig spel, maar wel wat duisterdere dingen dan de olifant al in de eerste chapter.
Voor fans van local co-op platformers raad ik zeker ook "A hat in Time" aan. Hier samen met mijn partner net zoveel lol aan gehad als It Takes Two, en ook overweldigend goed beoordeeld op steam. https://store.steampowered.com/app/253230/A_Hat_in_Time/
thanks voor de tip! Ik zie dat je deze ook op de xbox kan spelen.
Gameplay lijkt vaak wel veel op It Takes Two
Dit was het eerste wat mij opviel uit de trailer, het leek wel een directe kopie met een andere skin. Maar goed om te lezen dat ze genoeg hebben toegevoegd om het niet erg storend te maken.

Ik blijf hopen dat het de deur openzet voor meer couch coop games.
Dat stoort mij eigenlijk niet (nu zonder Split Fiction gespeeld te hebben), van mij mogen ze om de paar jaar een kopie van It Takes Two uitbrengen met een ander verhaal en andere setting. Ik begrijp de commentaar ook niet zo omdat It Takes Two soms heel anders speelt afhankelijk van het level, behalve de platform gedeeltes.
Beide games uitgespeeld en ja sommige spel elementen kom je in beide games tegen, maar dat geldt denk ik voor elk co-op spel. (Samen op knoppen drukken, de 1 moet iets doen voordat de ander verder kan etc).

Maar ik heb nergens gedurende het spel het gevoel gehad, zoals je bij de vele Call of Duty's, of Assassins Creed, dat je hetzelfde game met een andere skin speelt.

Het was echt een hele nieuwe ervaring en ook echt een aanrader. Ik vond de afwisseling tussen verschillende werelden, maar ook tussen totaal verschille de spelelementen in dit nieuwe deel, ontzettend tof.

Bij het overzetten naar andere console hebben we iets fout gedaan, waardoor we alleen een oude safe game beschikbaar hadden en het halve spel opnieuw moesten doen om verder te kunnen. Toen kozen we voor het andere karakter en was het opnieuw tof om dezelfde levels als de avond ervoor te spelen. Juist ook omdat beide spelers steeds andere skills en gadgets hebben.

Daarnaast zitten er in veel levels een soort sublevels verstopt, die we kennelijk de eerste keer niet allemaal gevonden hadden, waardoor we bij de 2e playtrough nog weer het nodige extra vonden. Of levels op een andere manier speelden, waardoor de beleving ook weer nieuw was.

Al met al een van de tofste games in tijden om samen op de bank te kunnen spelen. Persoonlijk vond ik het gaaf om m'n vriendin weer eens enthousiast te zien gamen op de console. (Ipv afgeven op dat apparaat; moet dat ding nu weer aan). Ze heeft de smaak te pakken en is nu druk op zoek naar meer. (Ze gamed wel veel, maar dan op haar mobieltje. Nu kan ik haar zeggen, welkom in 'mijn wereld' ).

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 15 maart 2025 15:55]

Zou pas leuk zijn als deze ook cross platform gespeeld kunnen worden. Ik ben nog steeds een PC gamer en mijn broertje een PS5 .
Vind dit echt een spel om samen te spelen maar ja :(
https://x.com/HazelightGames/status/1892630325500772687 Dat kan ook, cross play met friends pass zit er deze keer in! Veel plezier!
Dit is echt een spel om splitscreen te spelen, samen op de bank.

Dit splitscreen is echt een onderdeel van de spelervaring, de lijn in het midden verschuift en draait de hele tijd. En soms zit je beiden in een andere wereld en is dat splitscreen onderdeel van het leven, waar je gebruik van moet maken.

Ik weet het niet, maar ik vermoed dat je ook als je met 2 consoles tegenelkaar speelt, je nog steeds splitscreen speelt. (Aanname hier). Dus de meerwaarde van 2 devices is er niet, behalve als de andere 100+ KM verderop woont....

Dus ga bij je broertje langs en speel samen op de bank. Echt een aanrader. En er zit genoeg uitdaging in en verschille de type levels die voor genoeg afwisseling zorgen. Ook als 1 van de 2 meer of minder game ervaring heeft.

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 15 maart 2025 16:00]

Woont helaas 100km verder maar maakt de gameplay niet minder leuk hoor
Voor wie kinderen heeft!

It Takes Two is echt een prachtige game (A Way Out ook leuk, maar niet zo kindvriendelijk). Het spel is oprecht uitdagend om met je kids te spelen, en het verhaal is gewoon heel mooi en positief. Eigenlijk ook fantastisch dat je iets ziet als volwassene hoe een kind een relatie tussen ouders kan beleven, en hoe de ouders zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat maakt het spelen met je kids nog net wat leuker, omdat het af en toe ook een leuk gesprek oplevert (en oprecht ook wel een spiegel voor kan houden).

Het is voor mij mijn favoriete game ooit, nog meer dan Zelda, of Mass Effect, om de simpele reden dat ik het met 3 van mijn 4 zoons tot nu toe hebben kunnen delen. Jammer genoeg haakte mijn vrouw toch af (ze is niet zon gamer).

Het is ook de enige keer dat ik een developer ben gaan volgen en gaan googlen wat zijn volgende creatie zou zijn, omdat ik het als filmmaker zo goed en creatief verteld verhaal vond. Dus kijk al een hele tijd uit naar deze opvolger! Vanavond de eerste sessie!
Volgens mij is It Takes Two PEGI-12, hoe oud zijn je zoons? Was het verhaal volgen in het Engels (of Duits?) geen probleem?
Die waren bij het spelen allebei een stuk jonger (denk 8 en 10), mijn zoontje van 6 vind het trouwens ook leuk. Maar wellicht ben ik iets gemakkelijker in de opvoeding, ik heb niet het idee dat ze er nou getraumatiseerd van raken ;)
Och als je het ze een beetje verteld was ze zeggen gaat het prima. Mijn dochtertje van 7 vond het geweldig om itt uit te spelen.
Mijn vrouw had hier meteen zin in door alle recensies. Dus ik denk ik hier volgende week ook mijn tijd aan kwijt ben. :+ Zin in, want It Takes Two was ook erg leuk.
Klinkt als een leuke game. Goed om te zien waar grote AAA studio's falen, kleinere ontwikkelaars betere spelervaringen bieden tegen een leuk prijsje. Volgende maand komt Clair Obscur Expedition 33 waar ik ook erg benieuwd naar ben.
Waarschijnlijk ligt het aan de grafische mogelijkheden van de consoles en de bereidwilligheid van de ontwikkelaars maar ik vind het ontzettend jammer dat er geen PS 4 en/of Switch (1) variant van deze game komt.

Gelukkig komt er met de grootste waarschijnlijkheid wel een Switch 2 in ons huishouden én heb ik gelezen dat de game daar waarschijnlijk wel op uitgebracht zal worden.

Maar ja, zou het nu wel willen spelen. Wachten is niet m'n sterkte eigenschap. :)
Waarschijnlijk ligt het aan de grafische mogelijkheden van de consoles en de bereidwilligheid van de ontwikkelaars
Vooral dat laatste. De game draait als een zonnetje op moderne consoles en PC's - stukken beter dan andere Unreal Engine 4 games. PS5 Pro rendert het spel in 4K, PS5 / Series X in 1800p, en Series S in 1080p - allemaal met een perfecte 60fps en dezelfde graphics (normaal gesproken zie je een paar settings teruggeschroefd op Series S). In principe genoeg performance overhead dus!

Series S is vergelijkbaar met een Xbox One X, en dat was tijdens de vorige generatie de beste console op hardwareniveau. Wellicht dat een PS4 / Xbox One port had gekund à 720p met minder goeie graphics, maar daar heeft de developer kennelijk niet voor gekozen.

Ik hoop voor je dat er een Switch 2 port komt!

[Reactie gewijzigd door IlIlIllII op 7 maart 2025 13:01]

Spel speelt de hele tijd 118-120 frames op 4K, op de laatste Xbox.

Maar ik denk dat je prima mat de helft toe kunt op iets langzamere consoles.
Mijn vrouw wordt misselijk van splitscreen spelen. Kun je A Way Out, It Takes Two en/of Split Fiction ook lokaal met 1 spel spelen met een PS5 en PS5Pro?

Zijn er mensen die daar ervaring in hebben?

Edit: Filmpje bekeken: via Friendspas werkt dit online. Dus zal vast ook zo zijn als je beiden op online op zelfde LAN zit.

[Reactie gewijzigd door Ruben26 op 6 maart 2025 13:40]

Wat je kan doen is je de accounts als familie linken en al je digitale games games zijn op beide accounts te spelen. De PS+ kan ook gedeeld worden, wel met beperkingen.
Buying PlayStation Plus discounted products from PlayStation™Store.

Redeeming PlayStation Plus games on another account.

Online storage.

Auto patch download.

Early access to time-limited game trials.
Zover ik weet kan je dit spel alleen spelen met split screen. Ik speelde op PC samen met een vriend online, maar ik zag zijn "helft" ook.
Dankje. Als ik copilot dat vraagt, geeft die aan dat het wel volledig scherm kan en verwijst naar links steam en reddit. Als ik die links nakijk staat er dat het niet kan. Als daarna copilot open vraag stel hoe ik bij online coop dat uit zet in spel dan geeft die aan dat dat niet gaat en spel online ook splitscreen is.

Ik houd het er op dat online coop splitscreen niet uitgezet kan worden en als ik het spel nog wil spelen ik dan maar met doek of karton moet werken zodat we elkaars splitscreen niet zien. :D
70% van de levels speel je in split modus. Maar de verhouding van split verschilt regelmatig, afhankelijk van waar de actie zit of welk level. Dan heeft de 1 35% van het scherm versus 65% bijvoorbeeld. En in een ander level is het opeens een schuine streep of juist onder en boven.

Beiden zitten soms ook in compleet andere werelden, maar het spel is ontwikkeld met die split, want daar moet je regelmatig gebruik van maken.

Vaak moet de 1 ook dingen doen om de ander verder te helpen. En dan moet je bij de ander kunnen kijken ivm timing en/of richten etc.

Wij speelden op een 65 inch tv en dat ging prima.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.