Let op: je bekijkt een oudere versie van dit artikel. Bekijk hier de nieuwste versie van dit artikel.

Door Friso Weijers

Redacteur

Beste tablets voor kinderen

Tablet Best Buy Guide

160

Beste tablets voor kinderen

Tablets zijn er tegenwoordig in kindvriendelijke uitvoeringen, zodat je kroost alvast kennis kan maken met de digitale wereld. In principe kunnen veel 'gewone' tablets worden ingesteld met een veilige omgeving voor je kind, maar er zijn ook modellen die speciaal op kinderen zijn gericht. Die hebben over het algemeen een erg lage prijs en we weten dat dat een doorslaggevende rol speelt bij de aanschaf van een tablet voor kinderen. Vandaar dat we in dit artikel goedkope tablets in de prijsklasse onder de 200 euro bespreken. Daarbij focussen we specifiek op de wat jongere doelgroep van kinderen in de basisschoolleeftijd.

De gemiddelde puber zal geen behoefte hebben aan een sterk versimpelde kinderomgeving met educatieve apps van het kaliber 'tafeltje van vier'. Als het om de hardware gaat, is een krachtiger en luxer model dan de gemiddelde kindertablet voor deze doelgroep geen overbodige luxe. Dat geldt zeker als de tablet vooral voor (school)werkzaamheden wordt gebruikt. In dat geval is het ook erg relevant welke eventuele eisen de school stelt aan het apparaat. Op een iPad-school moet je natuurlijk niet komen aanzetten met een Android-tablet. Bekijk voor de twaalf-tot-achttiendoelgroep kortom een van onze andere Tablet Best Buy Guides. De tablets in die artikelen kunnen evengoed worden voorzien van een vorm van ouderlijk toezicht: Android en iPadOS hebben daarvoor ingebouwde opties.

Moet je een kind jonger dan twaalf eigenlijk wel een tablet geven? Ook op Tweakers is daarover veel discussie: het zou kinderen voorbereiden op de digitale wereld en aansluiting laten vinden bij anderen, maar ook kunnen zorgen voor concentratieproblemen en bijziendheid. Voor heel jonge kinderen is een tablet sowieso geen goed idee; het Nederlands Jeugdinstituut raadt schermtijd af bij kinderen onder de twee jaar. Voor kinderen tussen de twee en vijf ligt het aanbevolen maximum op een uur, van vijf tot twaalf jaar op twee uur.

Hier op Tweakers zijn we techexperts, geen opvoeddeskundigen. Als je als ouder op basis van de voor- en tegenargumenten besluit om je kind een tablet te geven, kunnen we je wel adviseren welk product het beste is. Voor deze Best Buy Guide hebben we in totaal 9 tablets getest. Via de link vind je een vergelijkingstabel met alle specificaties en testdata.

Laatste update: 7-10-2024

We hebben de tekst van de BBG uitgebreid met meer informatie over de verschillende soorten kindermodi en een betere afbakening van de doelgroep op basis van feedback op de vorige versie. Tevens testten we enkele nieuwe tablets van AngelTech en SwayTosh.

De beste tablets voor kinderen

Best Buy

AngelTech Kindertablet PRO MAX Blauw
AngelTech Kindertablet PRO MAX Blauw 8" • 1280x800 • 64GB • Android 13.0 Prijs bij publicatie: € 128,-

Hoewel de naam anders suggereert, heeft de AngelTech Kindertablet Pro MAX een relatief kleine 8"-display. Inclusief de stevige meegeleverde blauwe of roze hoes met ingebouwde 360-gradenstandaard en zachte stootrand weegt hij 560 gram. De tablet zelf voelt niet bijzonder stevig aan, dus je kunt de hoes maar beter gebruiken. In de doos zitten nog een hoop andere accessoires, waaronder een draagkoord, passieve styluspen en een 64GB-microSD-kaartje. Er is ook een duidelijke Nederlandstalige handleiding om de tablet in te stellen met de voorgeïnstalleerde iWawa-kinderomgeving. Helaas heeft die veel Engelstalige apps, moet je een betaald abonnement nemen om bepaalde functies te ontgrendelen en zijn de functies voor webfiltering niet uitgebreid, waarbij het al te eenvoudig is om uit de veilige omgeving te geraken. Gelukkig is de tablet ook goed geschikt voor de betere Google Kids Space-omgeving. Als het gaat om de systeemprestaties, schermkwaliteit, accuduur en laadtijd is de Kindertablet Pro MAX geen hoogvlieger, maar de eigenschappen voldoen voor de beoogde doelgroep. De prijs is aantrekkelijk, zeker gelet op alle meegeleverde accessoires.

Alternatief

Samsung Galaxy Tab A9, WiFi, 4GB ram, 64GB opslag Grijs
Samsung Galaxy Tab A9, WiFi, 4GB ram, 64GB opslag Grijs 8,7" • 1340x800 • 64GB • Android 14.0 Prijs bij publicatie: € 127,-

De Galaxy Tab A9 is een reguliere tablet die ongeveer evenveel kost als de gemiddelde kindertablet. Samsung bouwt voor dat geld een tablet met betere hardware: een moderner design en een plastic behuizing met mooier afgewerkte randen. Ook eigenschappen waarop we een tablet normaal gesproken beoordelen, zoals accuduur en schermkwaliteit, vallen beter uit. Samsung belooft daarbij OS-upgrades tot Android 16 en beveiligingsupdates tot 2027, waar kindertablets vaak geen enkele updatebelofte hebben. Accessoires, zoals een stevige hoes voor kinderen, zul je bij de Tab A9 zelf moeten regelen; zelfs een oplader ontbreekt. All-in komt de prijs dus wel wat hoger uit. Met een paar drukken op de knop activeer je Samsung's kinderomgeving. Die is flexibel, maar ook relatief karig van opzet. Aanbevolen apps vereisen soms een Samsung-account en de mogelijkheden voor webfiltering en controle op afstand zijn basaal. Helaas werkt de OneUI-omgeving, die de Tab A9 net zoals alle Galaxy-tablets heeft, niet heel goed samen met Google Kids Space, dat je overigens wel kúnt installeren.

De tablets van AngelTech en Samsung hebben een scherm van 8" tot 9" en zijn daarmee relatief compact. Beide merken hebben een apparaat met een groter scherm: de AngelTech Kindertablet XL PRO II heeft een 10"-display, de Samsung Galaxy Tab A9+ een 11"-display. Let er bij deze grotere tablets op dat het gewicht aan de hoge kant kan zijn voor jongere kinderen. De Kindertablet XL PRO II weegt inclusief de meegeleverde hoes maar liefst 819 gram. Dat is een stuk meer dan de Deplay Kids Tablet Pro (674 gram met hoes) met eveneens een 10"-scherm. Bij AngelTech heeft de hoes wel een ingebouwde 360-gradenstandaard, zodat je hem gemakkelijk neerzet, wat bij Deplay ontbreekt.

De Galaxy Tab A9+ (491 gram zonder hoes) heeft een krachtigere soc en meer werkgeheugen dan de Tab A9, waarbij je op het scherm van de tablet kunt werken in de Dex-interface met vensters. In combinatie met de relatief lange softwareondersteuning tot 2027, maar de wat beperkte 'kindermodus', kan de A9+ een goede keuze zijn voor al wat oudere kinderen, die dezelfde tablet later kunnen blijven gebruiken voor schoolwerk en ontspanning, met de interface in de normale stand.

AngelTech is eigenaar van het merk SwayTosh en stuurde ons ook de 8" SwayTosh Tab D1 en de 10" SwayTosh Tab D2. Die kosten hetzelfde als de AngelTech Kindertablet Pro Max en AngelTech Kindertablet XL Pro II. Het zijn ook precies dezelfde producten, maar met een ander doosje waarin geen kinderhoes zit, maar een normale 'bookcase', en verder dezelfde accessoires. De SwayTosh Tab D1 kan puur vanwege de prijs nog een optie zijn als je de tablet ook zelf wilt gebruiken, maar de Tab D2 kost evenveel als concurrerende tablets van Samsung die beter presteren.

Uitgebreid testoordeel: software

Wat maakt een kindertablet tot een kindertablet? Het begint met de software die erop te vinden is. Denk aan een versimpelde gebruikersinterface, voorzien van een selectie aan meegeleverde of te downloaden kindvriendelijke apps. Er is in deze interface ook een speciale kinderbrowser te vinden die alleen toegang biedt tot kindvriendelijke websites, en videospelers die alleen verwijzen naar content voor kinderen. Als ouder kun je instellen welke content je kind mag bekijken, welke apps een kind mag gebruiken en tijdslimieten instellen voor het hele apparaat of bepaalde apps.

Samsung, Deplay, Kurio en Google KinderomgevingenSamsung, Deplay, Kurio en Google KinderomgevingenSamsung, Deplay, Kurio en Google KinderomgevingenSamsung, Deplay, Kurio en Google Kinderomgevingen

De tablets die we voor dit artikel hebben bekeken, hebben verschillende omgevingen die voldoen aan de bovenstaande omschrijving. Deplay, AngelTech en SwayTosh leveren de iWawa-app mee op hun tablets, al gaat die bij Deplay schuil achter een eigen icoontje. Kurio installeert zijn eigen Genius-app. OneUI, de skin op alle Samsung-tablets, beschikt over een eigen Kids Mode, terwijl Android-maker Google zelf ook een Kids Space-app aanbiedt. Die zou compatibel zijn met een beperkte selectie Android-tablets, maar in de praktijk is hij ook te installeren op andere apparaten, waaronder die van Samsung. Zoals verderop wordt uitgelegd, werkt hij echter beter op tablets met software die dicht bij standaard Android blijft, waaronder bijvoorbeeld de tablets van Deplay, AngelTech en SwayTosh. De Kurio-tablet is te zwak om de Kids Space-app te installeren.

iWawa

De iWawa-app op de Deplay, AngelTech en SwayTosh-tablets schotelt zoals andere omgevingen een versimpelde interface voor met vrolijke kleuren en een mix van educatieve apps en spelletjes. Hij doet in de basis wat hij belooft, maar toch vragen we ons af deze merken niet beter de Google Kids Space hadden kunnen gebruiken. Hoewel de iWawa-app zelf vertaald is naar het Nederlands, zijn veel van de aangeboden apps Engelstalig. Ook de video- en tv-apps verwijzen vaak naar de Engelstalige versie van een tekenfilmserie, die in Nederland en Vlaanderen met Nederlandse nasynchronisatie wordt uitgezonden. Net zoals bij andere kinderomgevingen zijn niet alle kinderapps of videodiensten die worden aangeboden (volledig) gratis te gebruiken. iWawa zelf is echter ook een betaalde app, waarvan Deplay, AngelTech en SwayTosh allemaal de gratis versie installeren. Te pas en te onpas vraagt die om een betaald abonnement af te sluiten.

iWawa beschikt over een geïntegreerde webbrowser die je kind ofwel alleen naar sites laat gaan die je zelf op een whitelist hebt gezet, ofwel toegang geeft tot het hele internet. Een automatisch filter was handiger geweest. Voor de rest biedt de ouderomgeving van iWawa mogelijkheden om app- en tijdlimieten in te stellen en apps toe te voegen of verbergen. Je kunt deze functies van afstand instellen via een aparte Android-app.

Kindertablets beheerfunctiesKindertablets beheerfunctiesKindertablets beheerfunctiesKindertablets beheerfunctiesKindertablets beheerfunctiesKindertablets beheerfunctiesKindertablets beheerfunctiesKindertablets beheerfuncties

Beheerfuncties van Kurio, Samsung en Deplay

Een pincode voorkomt dat kinderen per ongeluk toch in de volledige Android-interface terechtkomen, waarbij iWawa ook de appswitcher afvangt. Het notificatiecentrum en snelle instellingen blijven echter beschikbaar en ook vanuit het toetsenbord kan het normale Android-instellingenmenu worden bereikt. Voor een wat ouder kind is het daarmee erg eenvoudig om de ingebouwde beperkingen te omzeilen. Een andere misser: de optie om het muziekje in het hoofdmenu en de al even irritante geluidseffecten bij iedere aanraking aan te zetten, zitten om de een of andere reden niet achter een pincode.

Kurio Genius

De Kurio Genius-app heeft een iets ingewikkeldere vormgeving dan iWawa, met een rij verticale tabbladen met daarop alle apps. Er is veel educatieve software aanwezig en er zijn meer dan genoeg spelletjes. Ook op mediagebied is er genoeg te zien en is het eenvoudig om naar video’s te kijken. Een deel van deze apps is uiteraard gewoon te vinden in de Play Store, waardoor je ze ook op andere tablets kunt installeren, maar er zijn ook genoeg meegeleverde apps die exclusief zijn voor de Kurio-tablets. Afhankelijk van het thema van de tablet die je koopt - er zijn bijvoorbeeld speciale Paw Patrol- en Nickelodeon-edities - krijg je Nederlands nagesynchroniseerde tekenfilms en apps die daarop zijn afgestemd.

Kurio heeft de Nederlandse lokalisatie kortom een stuk beter voor elkaar dan iWawa en geeft zoveel mogelijk kinderapps en video’s weer in het Nederlands. Zo nu en dan kwam er echter ook wat langs in het Frans, Arabisch, Duits en Japans. Ook hier zien we aardig wat apps die in demovorm op de tablet staan, waarbij voor het unlocken van de volledige app moet worden betaald of in sommige gevallen een extra account moet worden aangemaakt.

Deplay, Samsung en Kudio anderstalige onderdelenDeplay, Samsung en Kudio anderstalige onderdelenDeplay, Samsung en Kudio anderstalige onderdelen

Niet alle onderdelen van de kindomgevingen blijken in het Nederlands vertaald.

Ondanks de karige specificaties van zijn tablet draaien de Kurio-software zelf en de meegeleverde apps redelijk vloeiend en de tablet zit stukken beter dichtgetimmerd dan apparaten met iWawa. De Genius-app maakt het mogelijk om complete systeemfuncties ontoegankelijk te maken, waarbij een wachtwoord toegang geeft tot de oudermodus of de rest van de interface. Die oudermodus is naast op de tablet via een webportal bereikbaar en heeft een wat drukke vormgeving, maar is wel erg uitgebreid. Zo heb je de mogelijkheid om bepaalde apps op bepaalde tijden toe te staan en andere niet, en kan de internetbrowser ongeschikte sites automatisch filteren. Kurio heeft ook gedacht aan een functie voor volumebegrenzing.

OneUI Kids Mode

Samsung OneUI beschikt over een geïntegreerde kindermodus die ten opzichte van de andere aanbieders een stuk simpeler in elkaar zit. Het hoofdscherm lijkt bijvoorbeeld op het normale hoofdscherm, maar dan met wat grotere iconen. Veel van de snelkoppelingen op het hoofdscherm hebben een downloadicoon, wat betekent dat de app pas wordt geïnstalleerd als je erop klikt. In sommige gevallen is een Samsung-account vereist om de app te installeren. Dit kost verder niets, maar het is wel vervelend om een extra account te moeten aanmaken, zeker omdat daarvoor een telefoonnummer nodig is. Ook niet zo fraai is de standaard aanwezige sectie van gesponsorde apps, die worden 'aanbevolen' door Samsungs olijke mascottes, die verder figureren in een paar meegeleverde spelletjes. Voor filmpjes, boeken en andere content moet je zelf apps uitzoeken.

Kindertablets BrowserrestrictiesKindertablets BrowserrestrictiesKindertablets Browserrestricties

Kurio-, iWawa- en Samsung-kinderbrowsers

Net als Kurio Genius is de Kids Mode beter dichtgetimmerd dan bijvoorbeeld iWawa. De appswitcher wordt vergrendeld, net als de instellingen van het toetsenbord, waarbij verboden acties worden afgevangen met een foutmelding. Misschien is Kids Mode wat te strak afgesteld: zelfs het notificatiecentrum en de snelle instellingen zijn onbeschikbaar, wat betekent dat je bijvoorbeeld niet de schermhelderheid kunt aanpassen zonder Kids Mode te verlaten.

Als ouder heb je de gebruikelijke mogelijkheden om appinstallaties toe te staan en gebruikslimieten in te stellen. Kids Mode beschikt over een ingebouwde browser met zeer beperkte filtermogelijkheden: een whitelist met maximaal vijftig posities of onbegrensde toegang. Standaard bevat de whitelist om de een of andere reden enkel een Koreaanse nieuwssite, filmsite en boekensite. Alle instellingen moeten worden gewijzigd vanaf de tablet zelf, vergrendeld met dezelfde pincode waarmee je de kindermodus verlaat.

Google Kids Space

De Google Kids Space-app integreert met de rest van Android en het ecosysteem van Google-apps, waarbij je kind een eigen gebruikersprofiel krijgt toegewezen op de tablet. Je maakt bovendien voor je kind een Google-account aan dat wordt gekoppeld aan je eigen Google-account, waarmee je akkoord moet gaan met Googles privacyvoorwaarden. Het kinderaccount wordt gekoppeld aan apps zoals de Play Store, Chrome en YouTube. Als ouder kun je op die manier kiezen welke apps het kind mag downloaden en welke sites het mag bezoeken (een whitelist of automatisch contentfilter). Uiteraard zijn ook tijds- en applimieten mogelijk. Doordat het kinderaccount gekoppeld is aan je eigen account, kun je op afstand toezicht houden.

Samsung, Deplay en Kurio registratiescreenshotsSamsung, Deplay en Kurio registratiescreenshotsSamsung, Deplay en Kurio registratiescreenshots
Samsung, Deplay en Kurio registratiescreenshotsSamsung, Deplay en Kurio registratiescreenshotsSamsung, Deplay en Kurio registratiescreenshotsSamsung, Deplay en Kurio registratiescreenshots

Bij iWawa, Samsung en Kurio vereisen sommige apps en functies extra accounts.

De app zelf beschikt over een mooi vormgegeven introductie, waarbij het kind zelf een gepersonaliseerde avatar aanmaakt. Wat daar al opvalt is dat de hele interface wordt voorgelezen, wat voor kinderen die nog niet kunnen lezen natuurlijk heel fijn is. Het hoofdscherm is ingedeeld in horizontale tabbladen met doelen als ‘Lezen’ en ‘Maken’. Naast een weetje van de dag stelt Kids Space een goede mix van educatieve apps en spelletjes voor. Filmpjes zijn beschikbaar via YouTube Kids en op het Lezen-tabblad zijn boeken beschikbaar die zouden passen bij de leeftijd van het kind. Ten opzichte van iWawa is er meer Nederlandstalige content te vinden, hoewel je ook in Kids Space apps met advertenties of betaalde content vindt.

Door de diepere integratie met het OS maakt het niet uit dat Kids Space de instellingen en andere delen van Android niet zoveel afschermt als Samsung en Kurio. Zelfs als je buiten de kindomgeving raakt en de normale versie van Chrome opent, blijft het internetfilter bijvoorbeeld intact. Draai je Kids Space echter op een Samsung OneUI-tablet, dan zou je kind geblokkeerde websites met de Samsung-browser kunnen bezoeken, of via de Samsung-appwinkel verboden apps kunnen installeren. Het is daar dus iets meer werk bij het instellen van Kids Space om alle niet-Google-apps uit te zetten. Het valt met een Samsung-tablet ook op dat Kids Space de OneUI-taakbalk gewoon laat staan. Op een tablet met de standaardversie van Android werkt dat beter en wordt de navigatie netjes verborgen.

Testresultaten systeemprestaties, schermkwaliteit en accuduur

Puur gelet op de hardware zijn tablets die specifiek als kindertablet worden verkocht over het algemeen weinig bijzonder. Logisch, want ze kosten over het algemeen nog minder dan budgettablets van grotere merken zoals Samsung, waarmee alle eigenschappen basaal uitvallen. Denk aan een behuizing van krakend, enigszins flexibel plastic, een scherm van matige tot slechte kwaliteit, een eenvoudige processor, een relatief korte accuduur en een tergend trage oplader. Je ziet hieronder een verzameling van de gebruikelijke tests die we op tablets uitvoeren, waarbij de kindertablets zelfs ten opzichte van andere sub-200-euro-tablets onderaan eindigen. Ten opzichte van duurdere modellen zijn de verschillen nog groter.

  • Accuduur browsetest
  • Accuduur videotest
  • Laadtijd
  • Max. helderheid
  • Min. helderheid
  • Contrast
  • Gem. colorcheckerafw.
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Tablet Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Redmi Pad SE
10u59m
Samsung Galaxy Tab A9
9u52m
Samsung Galaxy Tab A9+
9u33m
Deplay Kids Tablet Pro
9u9m
SwayTosh Tab D1
7u33m
AngelTech Kindertablet PRO MAX
7u31m
AngelTech Kindertablet XL PRO II
6u46m
SwayTosh Tab D2
6u42m
Kurio Tab Premium
4u27m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Tablet Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy Tab A9
11u31m
Redmi Pad SE
11u27m
Samsung Galaxy Tab A9+
10u58m
AngelTech Kindertablet PRO MAX
7u13m
SwayTosh Tab D1
7u9m
SwayTosh Tab D2
6u45m
AngelTech Kindertablet XL PRO II
6u41m
Deplay Kids Tablet Pro
6u36m
Kurio Tab Premium
3u56m
Laadtijd
Tablet Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
Deplay Kids Tablet Pro
2u30m
Samsung Galaxy Tab A9
2u51m
Kurio Tab Premium
2u52m
Samsung Galaxy Tab A9+
3u44m
Redmi Pad SE
4u5m
AngelTech Kindertablet PRO MAX
4u6m
SwayTosh Tab D1
4u6m
AngelTech Kindertablet XL PRO II
4u31m
SwayTosh Tab D2
4u31m
Piekhelderheid wit (100% schermoppervlakte)
Tablet Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Galaxy Tab A9+
500
Samsung Galaxy Tab A9
439
Redmi Pad SE
436
Deplay Kids Tablet Pro
326
AngelTech Kindertablet PRO MAX
309
SwayTosh Tab D2
257
SwayTosh Tab D1
251
AngelTech Kindertablet XL PRO II
236
Kurio Tab Premium
188
Minimale helderheid
Tablet Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Deplay Kids Tablet Pro
0,86
Redmi Pad SE
1,84
SwayTosh Tab D2
2,49
AngelTech Kindertablet PRO MAX
2,51
SwayTosh Tab D1
2,65
AngelTech Kindertablet XL PRO II
3,65
Samsung Galaxy Tab A9+
4,05
Samsung Galaxy Tab A9
5,25
Kurio Tab Premium
31,85
Contrast
Tablet Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Samsung Galaxy Tab A9
1697:1
Samsung Galaxy Tab A9+
1662:1
AngelTech Kindertablet PRO MAX
1636:1
Redmi Pad SE
1433:1
Deplay Kids Tablet Pro
1378:1
SwayTosh Tab D1
1149:1
SwayTosh Tab D2
953:1
AngelTech Kindertablet XL PRO II
737:1
Kurio Tab Premium
210:1
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Tablet Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Redmi Pad SE
2,84
Samsung Galaxy Tab A9
5,09
Samsung Galaxy Tab A9+
5,17
Deplay Kids Tablet Pro
5,51
AngelTech Kindertablet XL PRO II
7,15
SwayTosh Tab D2
7,99
AngelTech Kindertablet PRO MAX
9,18
SwayTosh Tab D1
9,98
Kurio Tab Premium
17,00

Voor kinderen hoeven de matige prestaties niet zo'n groot probleem te vormen, al is de hardware van de Kurio Kindertablet Premium zelfs voor de beoogde doelgroep op het randje. De display is van werkelijk abominabele kwaliteit, de accuduur is zeer kort en de soc is zo traag dat apps als YouTube Kids pas na een paar pogingen openen.

Een heet hangijzer bij goedkope tablets is de software, die vaak slecht of niet wordt geüpdatet. Of dat voor kindertablets heel erg is kun je je afvragen, maar als ouder gebruik je beter een ander apparaat voor je bankzaken of werkzaamheden. Prettig om te weten is dat alle geteste modellen tenminste een redelijk recente Android-versie draaien (13), al gaat het bij de Kurio-tablet om een 32-bitversie van Android Go met minder meegeleverde apps. Geen van de merken doet op zijn productpagina's beloftes over systeem- of securityupdates, hoewel Deplay ons eerder liet weten dat zijn tablet 'onbeperkt beveiligingsupdates krijgt'. Onbeperkt betekent kennelijk niet heel erg vaak, want op het moment van schrijven blijft de Deplay Kids Tablet Pro steken op de update van mei 2023. Hetzelfde geldt voor de tablet van Kurio. De tablets van AngelTech en SwayTosh draaien de update van maart 2024.

Lees meer

Reacties (160)

160
159
67
11
0
68
Wijzig sortering
Als je kind nog een kinderinterface nodig heeft, vind ik dat ze eigenlijk nog te jong zijn voor een tablet. Laat ze lekker spelen met blokken, autootjes, poppen of kleurpotloden. Het is zo triest om te zien wanneer een familie uit eten is en de kinderen zitten aan tafel op een tablet filmpjes te kijken, totaal verleerd om zichzelf te vermaken met kleurplaten en kleurpotloden.
Mee eens, een ander bijkomend nadeel is veel schermtijd de kans op bijziendheid vergroot, met name wanneer de ogen nog in ontwikkeling zijn. Je leest regelmatig waarschuwingen van oogartsen dat bijziendheid onder kinderen is toegenomen.
Dit schijnt met een recent onderzoek redelijk debunked te zijn. Het blijkt te weinig zonlicht te zijn wat voor de bijziendheid zorgt, niet het tabletgebruik (al is dat natuurlijk vaak wel de reden waarom het kind niet genoeg zonlicht krijgt)

In een studie bleken kinderen die 2 uur per dag buiten speelden t.o.v kinderen die dat niet deden stukken minder bijziendheid te ontwikkelen.

en natuurlijk kan ik nu die studie ff niet vinden, meer dan trust me bro kan ik je hier dus niet op geven.

Edit: toch gevonden op reddit
https://www.reddit.com/r/...inderen_met_oogproblemen/

hierin staan de volgende links naar onderzoek:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6678505/
https://www.nature.com/articles/519276a

[Reactie gewijzigd door Dalyxia op 8 oktober 2024 23:32]

De reden dat kinderen in restaurants op de ipad mogen is in mijn ervaring meestal omdat de ouders vaak al de hele dag bezig zijn met de kinderen op een verantwoorde manier opvoeden. Als ze dan uit eten zijn, willen ze ook even rust, even geen gezeur, of constant aandachtig moeten zijn op de kinderen.
Het is niet zo dat ze dan de hele dag op de iPad mogen.
Ik zou graag willen dat dit altijd zo is, dat ze alleen zo af en toe op de iPad mogen. Maar vaak genoeg word een kind ook gewoon thuis een tablet voorgeschoven zodat de ouders er geen last van hebben. Uit eigen ervaring ging dit vroeger met de TV ook net zo, "gewoon voor de buis neerzetten dan hebben wij er geen last van", iets wat ik mij voorgenomen heb nooit zelf toe te laten.
Ik zie ook vaak genoeg in de trein erg jonge kinderen die al met de telefoon van de ouders in handen zitten, vaak zonder dat de ouder let op wat het kind allemaal aan het doen is.
Die voornemens kan je redelijk houden met je eerste. Succes als je een tweede krijgt, vooral redelijk snel achter elkaar!

Overigens eens met Supreme. Voor onze rust en van de andere gasten mogen ze in een restaurant (en pas als het uit de hand loopt) op een scherm. Thuis mogen ze soms even tijdens het koken, want die van ons hebben helaas continu supervisie nodig...
@deepvreezo Family link van Google werkt prima op elke android tablet en daarmee kan je heel goed de grenzen aangeven wat een kind wel op niet mag op de tablet. Je kunt per kind een profiel maken met de beperkingen.
Losse kids omgevingen die worden aangeboden zijn te gemakkelijk te omzeilen.

ps ik raad iedereen af om de Kurio tablet te kopen. Nadat de systemen een paar jaar geleden gehackt zijn zie je pas dat dit bedrijf niet bezig was/is met security maar alleen met geld verdienen.
Voice chat berichten waren toen val alle kinderen gewoon online te vinden.
Mijn mening is dan wel op de ervaring vanuit het verleden gebaseerd maar zoek er zelf maar eens op dan zie je pas hoe slecht ze beveiligd waren.

[Reactie gewijzigd door sleijpie op 7 oktober 2024 10:12]

A9+ en grote dikke rubberen kinderhoes werkt prima. Voldoende performance, goed genoeg scherm en groot genoeg scherm dat de kids het op armafstand houden ipv 3cm voor hun ogen. Family link is perfect in gebruik. Kun je alles dicht timmeren en voor veel applicaties limieten en restricties instellen.
Ik sluit me hier volledig bij aan.
Je kunt dat overigens ook met de reguliere A9, maar dat vind ik toch de ondergrens. Tablets met nog mindere specificaties dan de A9 zijn al snel zo traag dat de gebruikerservaring er flink onder lijdt. Je wilt ook je kinderen liever niet blootstellen aan de frustraties van ontoereikende HW.
Onze zoon heeft ook Family Link en schermtijd per dag. WhatsApp onbeperkt, want daar gaan vaak schooldingen overheen. Wat had hij nou uitgevonden? Als je in WhatsApp Youtube-video's zet, kun je buiten je schermtijd om gewoon Youtube kijken. Ik vond het al zo vreemd dat hij binnen zijn schermtijd bleef maar veel tijd op WA zat ... :D
Kinderen zijn inventief :P
- Spotify biedt (ook al heb je alles geblokt) de mogenlijkheid om YouTube kanalnen te bekijken. Alleen is Mr Beast dan een 'VideoPodcast'. Dit is niet via ouderlijke controle op Spotify, of iOS of Android toezicht af te schermen. (dus hebben we nu Apple Music)
- De tijdszones van je telefoon aanpassen, en je hebt extra schermtijd. (dus 'Instellingen' blocken)
- CapCut videobewerking is eigenlijk gewoon de TikTok app, waarin je filmpjes kunt bekijken. Ook van DanceByte, maar onder een andere naam zodat je kroost jouw in de maling kan nemen dat ze filmpjes willen bewerken.

En dan zijn er nog een paar truukjes die ik alweer verdrongen heb. Maar het blijft een wapenwedloop.
Ach, ze worden er creatief van, en het houdt mij ook scherp.

Maar dat WhatsApp meer kan dan alleen berichten, dat is wel echt een doorn in het oog.
Ik ben er heel eenvoudig in....
Mijn regels en als ze die omzeilen dan mogen ze zelf een telefoon en een abo betalen want dan blokkeer ik alles en krijgen ze een oude nokia waarmee ze kunnen bellen en sms'en.
het is geen recht maar een voorrecht.
Die grap van Spotify video's hadden mijn kinderen ook al ontdekt. Moest ik dus helemaal via de router toegang tot video's gaan blokkeren omdat Spotify niet even een optie biedt om dit te verbieden...
LOL, hier precies hetzelfde meegemaakt. Whatsapp groepen, geen idee dat daar zoveel voetbal videos op te krijgen zijn LOL
Disclaimer: 2 kinderen - eentje einde lagere school, eentje begin secundair. Onderstaande is in voege sinds de kleuterschool (pak 'm beet 5jaar en 7jaar).

Ik wil niet heiliger zijn dan de paus, maar ik vind beperkingen opleggen geen goed idee.
Ik gebruik ook Family Link, maar heb geen enkele beperking geactiveerd. Ze moeten leren omgaan met verleidingen, waaronder ook flitsende schermpjes.
Ik kan dus - via Family Link - zien hoeveel tijd ze op welke app versmost hebben, maar dat leidt tot een gesprek of sancties (telefoon weg voor een dag of langer), maar op de telefoon zelf lopen ze nergens tegenaan.

En waarom iemand plastic bagger uit China zou kopen, ipv een 2dehandse tablet in V&A van een Tweaker die zorgzaam omspringt met z'n spullen, is mij een raadsel. Ik merk in mijn omgeving dat meer en meer mensen gewonnen zijn voor het idee van veiligheid (Android security updates) en spullen die nog werken niet weggooien maar hergebruiken (leve LineageOS).
Tot een jaar of 14 (leeftijdgrens is landafhankelijk). Daarna bouwt Google de toezuchtsregels automatisch af, effectief tot geen regels als een kind 17 wordt.

M.i. is dat iets wat ouders (met overleg met het kind) bepalen en niet Google.

Het hebben van een toezichtsapp werkt soms contraproductief, bijv. als ze toch methodes vinden om de grenzen te omzeilen).
Het beste tablet voor de opvoeding is: geen

Verstandiger is pas als ze tiener zijn om dat een tablet te geven. Als ze geen laptop voor school krijgen.
Vanaf groep 3 zitten ze tegenwoordig al met een laptop in de klas. Ergens heb je gelijk maar tegenwoordig wil je ook dat kids een beetje tech savvy zijn en niet achter lopen op de rest. De wereld is nu eenmaal digitaal en daar doe je niets aan, tenzij je ergens achteraf zelfvoorzienend op een boerderij gaat wonen.

Ouders moeten wel hun verantwoordelijkheid nemen met schermtijd en vooral verdiepen welke content hun kinderen voorgeschoteld krijgen.

Daarbij is het wel een goed idee om sowieso YouTube/YouTube Kids op netwerk niveau te blokkeren want dat staat vol met onzin, ouders die hun kinderen uitbuiten (Vlad en Miki ofzo, of dichterbij, De Bellinga’s). Zie ook deze TedX video: The nightmare videos of childrens' YouTube — and what's wrong with the internet today | James Bridle

Ook goed om zo nu en dan eens door het aanbod op streamingdiensten te gaan en sommige series te blokkeren waar nodig. Sommige video’s bevatten een hele duidelijke agenda waarmee kinderen geïndoctrineerd worden.

Zelf zou ik altijd voor een iPad gaan in combinatie met Apple Arcade. Vooral die Crayola app is erg leerzaam en leuk. Je hebt geen micro-transacties of reclames en ivm met een Apple One abonnement valt de prijs nog best mee.

Heb eens van een verslavingsexpert gehoord dat je kinderen beter kunt laten gamen dan video kijken. Hun hersens zijn dan actiever bezig en ook voor de hand/oog coördinatie is gamen bevorderend. (Waar zijn de RedCat games?! ;) )

Ook is iPad erg goed met parental controls en de overige zaken die je kunt instellen. In iOS 18 kun je FaceID op welke app zetten die je wilt bijvoorbeeld.

Maar kinderen lekker buiten laten spelen gaat boven alles :) tegenwoordig heb je generaties die zich buiten gewoon vervelen en dat is wel schokkend. Wat dat betreft zijn de 80s/90s kids echt wel de beste generatie. Zonder- of mondjesmaat met internet opgroeien maar wel de hele technologische en digitale evolutie meemaken.

[Reactie gewijzigd door DedSec85 op 7 oktober 2024 06:31]

Ik vind dat hele "tech savvy" een non argument. Tablets (e.a. smart devices) zijn gemaakt om slim te zijn, zodat de gebruiker dom kan blijven. De touch interface wijst zichzelf heel snel. Gekkigheiden van OS zitten er ook minder in, zeker omdat in dat soort gevallen geroepen wordt om papa of mama.

Vind het best eng om te zien, hoe de kinderen van sommige vrienden en familie van wie ik meer had verwacht gelijk al bij de ouders aan het been hangen voor een telefoon of tablet. En niet om actief "leerzame" spelletjes te doen, nee, gewoon hangen en kijken. Ook geen leuk leerzaam kinderspul, maar die troep op Youtube. En het doet mij ook beter willen doen, en zeker in bijzijn niet constant op de telefoon te zitten.

Ons grootste kwaad is dan de TV? Ik vond het als kind heerlijk om voor school nog even te mogen kijken, en ook (~1 uur) voor bedtijd.
Ik vind dat ook een heel zwak argument. Vrijwel alle scholen werken met tablets, digiborden en/of laptops, er is 0% kans dat je kind 'achterblijft' als het thuis geen tablet of telefoon heeft.
Ik schrik echt van het gemak waarmee veel ouders naar een tablet grijpen om hun (vaak heel jonge) kinderen te entertainen tijdens korte momenten. Alsof het verschikkelijk is wanneer ze even voor zichzelf moeten denken of iets moeten vinden om te doen. En dan maar afvragen hoe het toch kan dat concentratieproblemen steeds groter worden bij kinderen, en hoe het kan dat kinderen steeds minder buiten spelen.
We hebben een tablet, maar de kinderen (5 en 7) gebruiken die eigenlijk alleen tijdens het tandenpoetsen icm een speciale app en tijdens autoritten naar het buitenland. De oudste gebruikt heel soms de tekenapp met een pennetje. Verder wordt de tablet niet aangeraakt, en ze vragen er ook niet om. TV mogen ze een paar uurtjes kijken op ochtenden in het weekend en wanneer we samen een film kijken op vrijdagavond. Soms vragen ze wel eens of ze TV mogen kijken na school op een regenachtige dag, maar als het antwoord een stellig 'nee' is, komt al snel de lego, de racebaan of de Donald Duck te voorschijn. Zo simpel is het.
Eens, dat altijd maar stimuleren vind ik onder de streep het grootste kwaad. We kunnen niet meer gewoon even vervelen, en onze hersenen (en ogen) wat rust geven. Social media op latere leeftijd speelt daar nog harder op in.

Onze tablet staat ook primair voor het tandenpoetsen inderdaad :D En afgelopen weekend was ze bijna de hele dag buiten.
En nu even terug naar je eigen tijd op die leeftijd van rond de 14 jaar. Toen was je ook het liefst aan het rondhangen niets doen met je vrienden niets doen. Persoonlijk probeer ik vooral te stimuleren dat ze hun vrienden opzoeken uitnodigen, ze zijn bij ons altijd welkom. Merk dat er veel ouders anders in staan. En ja daarbuiten zitten ze veel op de telefoon maar dat is niet anders.
tegenwoordig wil je ook dat kids een beetje tech savvy
En anderzijds heeft zowat niemand in het secundair (12-18jaar) ook maar enige idee van hoe een computer werkt. Door urenlang hersenloos naar YT te kijken, worden kinderen echt niet tech-savvy.

Wij hebben een (oude) tablet, die niet op de WiFi kan/mag, waar op een SDkaart een set filmpjes staat. Ideaal in de wachtkamer bij de dokter. En zeker geen bloeddorstige Mickey Mouse die plots opduikt, als door YT voorgestelde suggestie als "volgend filmpje". Gewoon oldskool Mickey Mouse en Donald Duck, Pink Panther, Shaun het schaap, ... Zonder reclame, zonder onderbrekingen, zonder flitsende brol, zonder "vraag de credit card van uw pa om dit te kopen" en dat soort onwaarschijnlijke onzin.
Toestellen die aan de WiFi (en dus tinternet) mogen hangen, moeten LineageOS-ondersteund zijn en (minstens) maandelijks updates krijgen. Al die plastiek "speelgoed-troep" komt hier niet binnen. Ook familie en vrienden hebben ondertussen begrepen dat zulke cadeaus rechtstreeks in de doos voor de Kringloopwinkel gaat (als het al niet recuper/containerpark is).

Nu ze wat ouder zijn, spelen ze basket op het terras, in plaats van te vegeteren voor de TV of vast te plakken aan GSM of tablet.
Tijd op de computer (niet school-gerelateerd) is gelimiteerd en gaat voornamelijk op aan Roblox. Ook onzin, maar beperkt in de tijd en toch enigszins beperkt in scope.
80s/90s kids echt wel de beste generatie. Zonder- of mondjesmaat met internet opgroeien maar wel de hele technologische en digitale evolutie meemaken.
Wij bieden onze kroost digitaal in die zin op, als in vrijwel geen schermtijd, wel knutselen, spelen en boeken lezen. Iedereen, werkelijk iedereen in onze omgeving kijkt meewarig en verklaart ons gek. Terwijl blijken onze kinderen de meest normale evenwichtige menswezens binnen hun omgeving.
Herkenbaar dit. Onze kinderen zijn nog jong (bijna 2), maar bij ons krijgen ze de komende jaren ook geen tablet. TV kijken mag wel, maar in de stijl van lineaire televisie (op dit moment betekent dat elke dag wat Peppa Pig kijken). Verder vooral veel boeken lezen en bouwen met blokken/Duplo (merk ook dat ze snel uitgekeken zijn op de televisie en dan zelf weer een boek pakken). Daarnaast veel buiten spelen, we hebben de mazzel een mooie speeltuin voor de deur te hebben.

Net zo belangrijk is om ook zelf zo min mogelijk op de telefoon te zitten in hun bijzijn.

Als ik vergelijk met kinderen die wel veel/onbeperkt schermtijd hebben, zie ik dat onze kinderen vooral op sociaal gebied veel meer open en zelfverzekerd zijn. We gaan lekker zo door.

Vanaf richting basisschool leeftijd 4-6 jaar gaan we uiteraard wel meer aan de slag met digitale vaardigheid, aangezien het een belangrijk onderdeel is geworden van het leven. Maar ook dan vooral relevante en nuttige dingen en niet eindeloos filmpjes kijken op Youtube (en zeker geen social media).

[Reactie gewijzigd door adamvansanten op 7 oktober 2024 10:07]

Ik heb een bonuskind van 14 jaar en een kind van 7 jaar. Die van 14 jaar is niet meer uit d'r telefoon weg te slaan. Wanneer ze bij d'r vader is, krijgt ze de tablet al sinds d'r 7e levensjaar in d'r handen gedrukt wanneer ze "maar even d'r zelf moet vermaken". Dat is bij ons thuis dus nooit het geval geweest. Social Media is erg interessant voor d'r. Zo zit ze nu op Facebook, Instagram, WhatsApp, SnapChat en YouTube (Premium Family - dat valt ook onder SocialMedia). Vanaf het moment dat ze bij Nederlandse wet (13 jaar) op Social Media mocht, hebben wij d'r mondjesmaat toegelaten op diverse platformen, zodat ze een idee krijgt van wat ze allemaal te zien krijgt. Direct haar accounts op "private by default" gezet en goed ingelicht - voor nu - over wat ze allemaal te zien kan krijgen en wanneer ze iets weg moet drukken, of waar ze niet op hoeft te reageren/aan ons moet laten zien. Dit gaat vooralsnog goed. Alleen de schermtijd gaan we in de komende tijd afbouwen. Vooral met de wintermaanden willen wij niet dat ze die telefoon in duikt.

Onze jongste heeft geen tablet, geen telefoon, maar mag soms een film met ons meekijken op Disney+, of samen met ons een spelletje doen op de Nintendo Switch. Dit is allemaal op de TV in de woonkamer, waar altijd wel iemand aanwezig is. Zo controleren wij haar content (geen reclame en geen dingen waardoor ze beïnvloed wordt door een of andere influencer). Overigens heeft ze in plaats van een tablet wel een VTech handheld console voor educatieve spelletjes, en heeft ze recentelijk nog educatieve spelletjes op mijn retro PC gespeeld (Freddy Fish en Bas de Beer). Dat vond ze erg leuk en gaat haar dus ook erg goed af!

Ik ben van mening dat we de content die onze kinderen voorgeschoteld krijgen, volledig gecontroleerd moet worden in de huidige wereld. Flink inperken, zodat ze geen tiktok of andere door-scroll-troep verslaving krijgen. Dat is bij de oudste - door de tablet en een ander regime bij haar vader - helaas niet op gegaan. We geven haar dus ook aan dat onze jongste geen filmpjes vanaf haar telefoon mag kijken. Zaken als een PiHole, schermtijd en (helaas) premium streaming worden daarin bijna een must.

Ieder kind krijgt op het moment van de omgeving mee dat ze alles maar mee moeten krijgen (FOMO). Dat hoeft dus helemaal niet. Kinderen lijken zich namelijk niet meer te richten op een specifieke onderwerp of een hobby van zichzelf, wat keuzes maken erg moeilijk maakt. Ze zien iets en gaan daar voor korte tijd volledig op in - tot het volgende onderwerp z'n aantrede maakt - waarna de riedel zich weer herhaalt. Netto leer je zo natuurlijk maar bar weinig bij.

Onze jongste speelt gelukkig net zo lief met haar speelgoed, knuffels, poppen of een spelletje (bordspel/kaartspel/activiteit). Daarbij heeft ze een VTech handheld console met educatieve spelletjes. Ze heeft zichzelf daarmee een voorsprong op school gegeven met rekenen, lezen, taal en indirect zelfs met schrijven! Daarbij komt, ondanks dat de jongste eigenlijk totaal niet met een tablet in aanraking komt, weet ze zich op school erg goed te redden met de ChromeBook.

Iedere ouder probeert overigens het beste voor hun kinderen te bieden. Ik verwacht eerder dat er van andere ouders geleerd dient te worden, dan dat er bekritiseerd dient te worden. Mochten er dus tips en tricks zijn, laat ze horen! :)
Anoniem: 454358 @Nimrod7 oktober 2024 08:15
Wij ook, vooral mensen die niks van tech weten willen graag dat kinderen tech gebruiken, mensen die veel van weten laten hun kinderen (alle over het algemeen) juist veel minder met tech omgaan. Wij hadden vroeger ook geen tablet of internet, als je kinderen daarmee vanaf de brugklas onderwijst is dat nog snel genoeg.
daarbij leren kinderen weinig 'tech' van het gebruik van een tablet. Je merkt t ook bij starters op de banenmarkt, veel hebben net een paar Office skills opgebouwd. De meeste zijn gewend op een icoontje te klikken en gewoon te krijgen wat je verwacht. Daar word je in mijn ogen niet 'tech savy' van.
Sowieso is datgene aan "tech" wat je kinderen nu leren, niet meer van toepassing als ze straks zelfstandig door het leven moeten. Terwijl je kind laten knutselen, lezen, buitenspelen etc wel vaardigheden geeft die een leven lang mee gaan.
Mja het ligt ook aan affiniteit natuurlijk.

Toen ik klein was in de jaren '80 kochten mijn ouders een computer voor me en daar was ik veel mee bezig. Want ik had er aanleg voor en leerde er veel van. Ik was ook vooral bezig met dingen maken (programmeren), ook omdat mijn ouders weinig geld hadden en daardoor een niet zo gangbare computer hadden gekocht. Daar heb ik nu nog steeds enorm profijt van. Ondanks dat de directe kennis allang niet meer relevant is, is de manier van denken en zelf dingen uitvinden erg belangrijk in mijn huidige werk.

Voor ik die computer had was ik vooral bezig met het bouwen van electronica. In 'buiten spelen' had ik sowieso nooit interesse. Je kan het wel forceren maar als je kind die aanleg en interesse niet heeft dan werkt dat alleen maar averechts.

"Normaal" zijn is sowieso overrated. Niemand is helemaal normaal en dat zou ook geen doel moeten zijn. Ik liep voor ik een computer had al bij de psychiater en de computer heeft me juist geholpen mijn sterke kanten te verbeteren. "Normaal" was ik sowieso nooit geworden.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 7 oktober 2024 08:56]

Dat is natuurlijk heel wat anders dan hoe het nu is. Verveling mag je niet meer hebben, want dan krijg je meteen YouTube voorgeschoteld. Dan ben je niet actief bezig.
Ik vind het niet echt heel anders. Ik zat toen ook heel veel op BBS'en bijvoorbeeld (wel iets later omdat mijn eerste computer dat niet aankon). En veel spelletjes te spelen. Er was genoeg om je niet mee te vervelen.

Het gaf me zelfs extra contacten omdat ik mensen in de buurt kende waarvan ik spelletjes kon kopieren. Op een high-speed dubbing tapedeck meestal :)

Maar ik had al van vroeg af aan interesse om zelf dingen te bouwen. Doe ik nu nog, met 3D printing, electronica, VR ontwikkeling, servers enz. Alleen maar consumeren verveelt me juist snel. Iets is pas echt mooi als je het zelf hebt gemaakt. Zelfs op het werk verveel ik me vreselijk als ik niks te bouwen heb (momenteel ben ik helaas een soort veredelde projectmanager).

Als ik kinderen had zou ik ze ook alle mogelijkheden geven op dit gebied, mits ze daar interesse en aanleg voor zouden hebben natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 7 oktober 2024 11:42]

Gefeliciteerd. Ik hoop dat hij later in zijn leven geen problemen ondervindt als hij ineens verplicht met computers moet kunnen werken voor zijn opleiding :) Daar ontkom je tegenwoordig nu eenmaal niet aan.

Niet oneens met je aanpak om hem geen eigen tablet of smartphone te geven, maar een beetje ouderwetse computer kennis vanuit huis is altijd handig.
Terwijl blijken onze kinderen de meest normale evenwichtige menswezens binnen hun omgeving.
In jouw ogen neem ik aan? Wat een enge uitspraak

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 7 oktober 2024 09:57]

En wat blijkt: onze kinderen zijn het normaalste en beste van iedereen!

Ik maak een grapje, maar dit is natuurlijk zo lekker typisch :p
Ik schroom niet om te zeggen dat mijn dochter helemaal knettah is hoor.
Die kennis van en aanraking met tech komt vanzelf wel. Een leven dat niet gedreven door tech is veel nuttiger. Anders hebben we over 30 jaar allemaal rechtszaken over bijziende kinderen en zijn de basisvaardigheden helemaal weg.

Besef dat buitenspelen (motoriek) ook goed is voor schrijven (ook motoriek). En veel afwisselen in scherpstelafstanden (doe je buiten automatisch) ook goed is voor je ogen.

Er zijn tig experts die wat roepen, maar goed om er 1 te noemen over adviesschermtijden: https://www.mediawijsheid...-mag-je-kind-op-de-tablet.

Naar mijn mening moet je als ouders ervoor moet waken dat 'de digitale kinderoppas' van vroeger (TV) niet ingeruild wordt door de modernere variant (tablet of smartphone).

Inmiddels is er een beetje een tegenbeweging aan de gang: verbod op smartphones op school (iig voortgezet onderwijs), maar helaas, via een achterdeur (omdat schoolboeken makers louter/veel digitale content beschikbaar stellen) toch een (verplichte) laptop op het voortgezet onderwijs. Technisch is het verboden dat ze daarvoor een bijdrage vragen, maar goed, het gebeurt. Uiteraard zit er aan 'gratis' schoolboeken ook een stuk perverse prikkel voor de uitgevers om zoveel mogelijk digitaal te doen (of met een werkboek wat maar 1 jaar gebruikt kan worden). Daar zou de overheid wel iets meer op centen mogen letten. Ook dat is een negatief aspect van 'al meer digitaal'. Zover ik weet is er geen onderzoek dat aantoont dat digiborden, digi-onderwijs (waaronder laptops) de prestaties verbeteren. Het schijnt zelf dat zelf met je pen/potlood schrijven meer 'moeite' kost en daardoor beter onthouden wordt.

M.i. genoeg reden om liever een voetbal, springtouw etc te kopen ipv een tablet voor je kroost. Spelen ze ook weer meer beter. Gelijk goed voor de sociale vaardigheden met de buur(t)kinderen.
Daarbij is het wel een goed idee om sowieso YouTube/YouTube Kids op netwerk niveau te blokkeren want dat staat vol met onzin, ouders die hun kinderen uitbuiten (Vlad en Miki ofzo, of dichterbij, De Bellinga’s).
Ik zie veel mensen zeggen op internet dat de Bellinga's hun kinderen uitbuiten maar ik kan geen artikelen vinden waarin dat bevestigd wordt. Ik heb zelf ook een hekel aan die familie vloggers zoals de Bellinga's, maar kun je dit argument bekrachtigen?
Uitbuiten betekent zoveel mogelijk voordeel uit halen. Op het moment dat jij je kinderen voor je eigen YouTube kanaal gebruikt is dat een vorm van uitbuiting in mijn ogen.

Daar bij komt dat er altijd een video klaar staat je gaat mij niet zeggen dat die kinderen elke dag zin hebben om na school nog video's te maken elke dag weer... herhaling na herhaling want het is gewoon scripted deluxe natuurlijk.

En al heel simpel een baby heeft recht op privacy die wordt direct bij de geborte geschonden voor extra views. Terwijl die baby geen toestemming heeft gegeven daar voor. En dan komt goedkeuring van je ouders om de hoek kijken. En als jij je kind dat bet geboren is op internet gooid om er geld mee te verdienen ben je met je eigen belang/carrière bezig en niet het welzijn van je kind. Dus ja dat vind ik en vele een vorm van uitbuiting. En als je een beetje pech hebt hou je er weinig aan over omdat je moeder alles gebruikt heeft ala honey boo boo 8)7
Welke bevestiging wil je nog meer hebben dan dat er bijna dagelijks een video wordt geüpload waarbij die kinderen een camera op hun snufferd gedrukt krijgen? :) Kijk ook hoe die kinderen zich gedragen voor de camera. Totaal onnatuurlijk voor hun leeftijd. Nu schijnen ze weer op wereldreis te zijn. Normale ouders hebben meteen gezeik met school als je een dag eerder op vakantie gaat, maar 4 of 5 kinderen op wereldreis meenemen kan blijkbaar gewoon 8)7

RoddelPraat had er laatst weer een prachtig item over: https://youtu.be/6u-r82WVJwY?si=S3XkcXl9X5HZBCJO&t=1603

Die ouders van de Bellinga's verdienen echt miljoenen met content van voornamelijk die kinderen. Volgens mij valt dit ook gewoon onder kinderarbeid maar wordt dat niet massaal gemeld.
Reageren in een topic over brol op youtube en dan ongegeneerd linken naar RoddelPraat, lmao
Ja maar kinderen die naar de basisschool gaan kijken doorgaans niet naar RoddelPraat maar wel naar de Bellinga's en soortgelijke content ;) Daarnaast is die ongenuanceerde mening in RoddelPraat heerlijk om af en toe naar te luisteren en om te lachen.
Tech savvy zijn ze zo. Mijn neeftje van twee kostte het ongeveer twee seconden om door te hebben dat je kan draaien aan het wieltje van de Apple Watch en dat er dingen gebeuren als je met je vinger over het scherm veegt.
Dat zijn dan ook de mensen zonder kinder die deze opmerkingen gaan maken :+
Ik begrijp je zorgen, met name op het gebied van multimediagebruik & social media. Aan de andere kant geeft een tablet op educatief vlak weer hele nieuwe mogelijkheden.

Op de basisschool van mijn dochter (groep 3) gebruiken ze een aantal digitale leeromgevingen waar de leerlingen ook thuis gebruik van kunnen maken. Deze maken gebruik van Gamification als stimulans voor de kinderen: je krijgt beloningen voor je inzet en prestaties en kan deze ook delen/ruilen binnen je klas. De meeste kinderen vinden dit veel leuker dan regulier leren uit een boek, wat toch helpt in deze tijd waarin kinderen zowel rekenen als lezen "niet leuk vinden" en de prestaties van het Nederlandse onderwijs dramatisch achteruit gaan. En het is bewezen effectiever (veel meer maatwerk per leerling mogelijk, niveau past zich automatisch aan).

Daarnaast leren kinderen ook om een tablet/laptop goed te gebruiken (ipv. languit hangend op de bank filmpjes te kijken) wat ze heel erg helpt in het latere leven - tenslotte is de kans groot dat ze in het latere leven ook (privé/zakelijk) gebruik moeten maken van een digitaal hulpmiddel.

[Reactie gewijzigd door [BoSS] op 7 oktober 2024 06:23]

Op de basisschool van mijn dochter (groep 3) gebruiken ze een aantal digitale leeromgevingen waar de leerlingen ook thuis gebruik van kunnen maken. Deze maken gebruik van Gamification als stimulans voor de kinderen: je krijgt beloningen voor je inzet en prestaties en kan deze ook delen/ruilen binnen je klas. De meeste kinderen vinden dit veel leuker dan regulier leren uit een boek, wat toch helpt in deze tijd waarin kinderen zowel rekenen als lezen "niet leuk vinden" en de prestaties van het Nederlandse onderwijs dramatisch achteruit gaan.
Worden hier actie en gevolg niet door elkaar gehaald? Gaat het taalniveau niet juist omlaag door moderne manieren van lesgeven in combinatie met weinig tijd vanuit docenten?

Verder ben ik benieuwd of het vroegtijdig trainen van een kind om alles maar voor een volgende shot endorfine te doen wel een goed idee is. Soms (niet altijd!) moet shit gewoon gedaan worden omdat shit gedaan moet worden.
En het is bewezen effectiever (veel meer maatwerk per leerling mogelijk, niveau past zich automatisch aan).
Veel meer maatwerk per leerling en een aanpassend niveau is geen bewijs dat het effectiever is. Dat zegt alleen iets over de methodes. Zijn er andere indicaties?
Daarnaast leren kinderen ook om een tablet/laptop goed te gebruiken (ipv. languit hangend op de bank filmpjes te kijken) wat ze heel erg helpt in het latere leven - tenslotte is de kans groot dat ze in het latere leven ook (privé/zakelijk) gebruik moeten maken van een digitaal hulpmiddel.
Een tablet of ChromeOS-apparaat met een beperkt, sandboxed besturingssysteem is iets heel anders als aan de slag gaan met een "volledige" PC. Dat bereidt je echt niet voor op de grote wereld.

Ik ben volledig voor nieuwe en betere lesmethodes. De "oude" methodes hebben zeker hun problemen. Waar ik alleen huiverig voor ben is de "alles is omgegooid met iets nieuws, dus het is beter"-mentaliteit zonder diepgaande evaluatie of het beter is dan het vorige en met datgene dat daar nog eens voor kwam. Zonder die evaluatie over langere periodes (generaties) leert men niet van fouten uit het verleden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 oktober 2024 12:47]

Wat jij zegt en dan nog de gezondheidsgevolgen die schermgebruik met zich meebrengt. Veel zitten, minder buiten spelen en vooral ook bijziendheid.

Kinderen zouden zo min mogelijk achter een scherm moeten zitten.
Kinderen zouden zo min mogelijk achter een scherm moeten zitten.
Dat is weer een ander extreem dat waarschijnlijk niet het beste antwoord is. Ik ben opgegroeid met veel computers en bijbehorende CRT-monitoren, vaak op 60 Hz. Uiteindelijk is dat allemaal wel goedgekomen, want ook veel buiten gespeeld, etc.

Men moet een balans zoeken. En ja, wellicht is een goede start om computergebruik in het onderwijs te beperken, naast beperkte schermtijd thuis. Dat laat ik aan de experts over.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 oktober 2024 13:35]

Bijziendheid heeft niet alleen met een scherm te maken. Als je heel de dag met je neus tegen pagina's van een papierenboek aan zit, dan krijg je dezelfde klachten. Het is de, eerder genoemde combinatie, van veel dicht op het scherm (of boek, tijdschrift) en minder in de verte kijken.
En het is bewezen effectiever (veel meer maatwerk per leerling mogelijk, niveau past zich automatisch aan).
Het is net andersom: het is bewezen niet effectief.
Boeken lezen, ook strips trouwens, zodat het begrijpend lezen wordt aangesterkt. En keihard wiskunde drillen (bv maaltafels, geen idee hoe dat in Nederland noemt :)).

Dus nee: kieper die digitale leermethoden maar buiten. Zorg dat ze tonnen boeken lezen, voor digitaal leren etc is nog massa's tijd nadien. Maar als je niet begrijpend kan lezen, ben je altijd een vogel voor de kat. En lezen op een tablet of met digitale methoden, is onzin.
Leve Jip&Janneke/Annie MG Schmidt, Thea Beckman en Tonke Dragt! Ook als Vlaming moet je de groten der Nederlandsche taal erkennen ("zelfs" als het Nederlanders zijn :p).
Anoniem: 454358 @[BoSS]7 oktober 2024 08:05
Belonginen voor inzet en delen in de klas? Blij dat mijn 6 jarige die ellende nog niet heeft op school.
Geven impliceert dat de tablet van henzelf is en dat ze ermee kunnen doen en laten wat ze willen. Dat is niet wat de meeste ouders doen.

Het past in een moderne opvoeding om kinderen ook te begeleiden in het wegwijs worden met digitale media. Het lijkt mij juist getuigen van een slechte opvoeding om daar te lang mee te wachten. Daarmee vergroot je de kans dat ze worden ‘opgevoed’ door hun leeftijdsgenoten, in plaats van een volwassene die zijn verantwoordelijkheid neemt.

Belangrijk blijft wel dat je, vooral in het begin, samen met kinderen iets doet op de tablet/telefoon/tv/pc.

[Reactie gewijzigd door StarC op 7 oktober 2024 06:30]

Anoniem: 454358 @StarC7 oktober 2024 08:12
Leren digital wegwijs te worden is ook enorm overrated. Niet wat je als kind moet leren. Her en der wat klikken leren ze toch wel, en een paar keer uitleggen dat internet voor 90% slecht is, en je moet uitkijken waar je klikt of browsed hoeven ze geen eigen tablet voor te hebben of überhaupt aan te raken
en dan een kind hebben met een feitelijke leerachterstand,

als je de defintie van tiener = brugklasser hanteert, dan zit jij dus met een kind dat nog niet weet hoe je je online (veilig) moet gedragen terwijl alle klasgenootjes al vrolijk op whatsapp praten en schoolwerk doen en toegang hebben tot oneindig veel informatie.

als je graag een wereldvreemd kind wilt dat zich niet kan wapenen tegen de oh zo boze buitenwereld dan is opsluiten in een ivoren torentje wellicht dé oplossing

verstandiger is om: zodra je kind een beetje fatsoenlijk kan lezen en schrijven ook het digitale te gaan ontdekken en om als ouder ook tijd vrij te maken om dat samen met je kind te doen, dan kunnen ze als tiener veilig en hopelijk tegen die tijd zonder al te veel toezicht zelf aan de slag.

Maar kinderen lekker buiten laten spelen gaat boven alles :) tegenwoordig heb je generaties die zich buiten gewoon vervelen en dat is wel schokkend. Wat dat betreft zijn de 80s/90s kids echt wel de beste generatie. Zonder- of mondjesmaat met internet opgroeien maar wel de hele technologische en digitale evolutie meemaken. ik zou eerder willen zeggen dat buitenspelen OOK heel belangrijk is, ik onderschrijf deeels je reactie lekker buitenspelen en spelletjes doen zoals landjepik is natuurlijk goed voor zowel lichaam (je bent actief) als ontwikkeling (je speelt samen).

maar buitenspelen is niet zaligmakend - denk aan rondracende auto's (of tegenwordig fatbikes) of gewoon ouderwet pestgedrag dat ECHT niet alleen in chatrooms plaatsvind maar ook gewoon in de buurt of wijk.

idealiter spelen kinderen buiten ÉN binnen ÉN op de computer/tablet in een gezonde afwisselende mix. waarbij te alle tijden iets van toezicht bestaat zowel om te stimuleren inspireren ÉN controleren.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 7 oktober 2024 07:10]

dan zit jij dus met een kind dat nog niet weet hoe je je online (veilig) moet gedragen terwijl alle klasgenootjes al vrolijk op whatsapp praten en schoolwerk doen en toegang hebben tot oneindig veel informatie.
Lekker utopisch gedacht, maar in de praktijk worden ze echt niet zo vrolijk van whatsapp. Vooral gestressed want er moet direct worden gereageerd als er een berichtje binnenkomt. Ook het maken van goede afspraken is een verloren vaardigheid want waarom zou je dingen vooraf plannen als je ook vlak van te voren een appje kan sturen...
En 'oneindig veel informatie' is niet per definitie behulpzaam als je die niet kan plaatsen.
als je graag een wereldvreemd kind wilt dat zich niet kan wapenen tegen de oh zo boze buitenwereld dan is opsluiten in een ivoren torentje wellicht dé oplossing
Klinkt meer als kinderen voor de leeuwen gooien zodat ze zichzelf kunnen leren verdedigen.
Ik ben uit 1982, opgegroeid op een boerderij, maar ik zat bijna altijd binnen, elk moment dat het kon zat ik met Lego te spelen.
Ik woonde niet in een woonwijk, vriendjes uit de klas woonden 4km weg, dichtstbijzijnde leeftijdgenoten een kilometer.
Als ik buiten was, hielp ik op de boerderij.
Buiten spelen deed ik amper.
Maar qua scherm kwam het later, op de middelbare school, en op mijn 18e kocht ik mijn eerste computer zelf.
Ok boomer!
Vroeger zat ik als 5 jarige ook al achter de NES, en niet veel later achter mijn eigen Gameboy.
En daar was niks educatief aan.

Zolang je het met beleid doet en bewust bepaalde dingen wel/niet laat doen is er niks mis mee. De oudste speelt hier graag Squla of luistert naar podcasts van Freek Vonk. Filmpjes (met een tijdslimiet) via de Zappelin app, dat is allemaal vrij onschuldig
Ok boomer!
Vroeger zat ik als 5 jarige ook al achter de NES, en niet veel later achter mijn eigen Gameboy.
En daar was niks educatief aan.
Een verschil is dat Nintendo enkel "curated content" is, terwijl bij tablets het aspect speelt dat er een veel breder aanbod is waarbij de ouders een oogje in het zeil moeten houden, ondanks de hulpmiddelen.

De oplossing? Die lijkt mij om geen tablet te kopen, maar een Switch. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 oktober 2024 08:07]

En wat kan zit er op elke console tegenwoordig? YouTube en nog wat andere streaming diensten. Tot zover je 'curated content' ;). Het voordeel van opgroeien in de 90s is dat je console geen internet had, en je dus alleen ermee kon doen wat je in huis had.

[Reactie gewijzigd door MeltedForest op 7 oktober 2024 09:07]

Een tablet kan prima alleen 'curated content ' hebben/weergeven. Dat een deel van de ouders daar niks mee doen is een ander probleem.
En dan hebben we straks een generatie die zich totáál niet kan redden met digitale middelen. Top idee!

Misschien is het gewoon goed om als ouder(s) je kinderen in de gaten te houden hoe lang, wat en wanneer ze iets doen met een tablet.
Alsof het omgaan met digitale media zo moeilijk is om te leren. De gebruikersomgeving van tablets en smartphones is zo ingericht dat je juist geen verstand van techniek hoeft te hebben en nauwelijks een leercurve heeft.
Dat dit makkelijk is om te leren op latere leeftijd is ook al aangetoond. Er zijn nl. complete generaties mensen die pas tijdens hun tienerjaren of pas als jong twintiger hiermee zijn begonnen. Gewoon omdat die dingen nog niet bestonden toen ze jonger waren.
Maar tussen gebruiken en weten wat ze aan het doen zijn, zit een wereld van verschil.

Iedereen kan een tablet gebruiken, maar mensen aanleren om niet je BSN-nummer op openbare fora te gooien is iets heel anders. Bij wijze van spreken.
Je hebt het over het praktische aspect, dat is maar een klein deel van het "omgaan met digitale media". Je kan elk kind laten leren dat als ze op een knop drukken een bericht wordt verstuurd, veel meer moeite kost het om het kind te laten begrijpen/inzien wat er in een bericht mag/hoort te staan. Het praktische (knopje drukken) tegenover het morele/ethische/psychische gedeelte, noem het anders ook omgangsnormen.
Je kan een kind een zwaar beledigende en pesterig berichtje laten sturen en dan zeggen : kijk, het kind kan prima met digitale media omgaan...
Wat je beschrijft heeft niets met digitale media te maken, maar eerder met leren kritisch nadenken. Daarvoor heb je geen mobiles nodig.
Digitale media kan dus Youtube zijn maar ook sociale media. Kritisch nadenken wordt je niet mee geboren, dat leer je, en dat leer je niet in je eerst 10 jaar. Het is zelfs zo dat de laatste onderzoeken aangeven dat dat kritische nadenken een beetje gepaard gaat tot het volgroeien van je hersenen, ergen tegen het begin van je twintigste !
Dus nogmaals : ja, omgaan met digitale media moet je leren en is niet simpel. Wat is het, wat doet het, hoe ga je er mee overweg allemaal dingen die je inherent niet weet, en dus moet leren. En je mag er vanuit gaan dat een kind van 6 dat blijkbaar al moet kunnen, maar dat is net zo realistisch als de verwachting dat een kind van 6 ook al moet kunnen auto-rijden ;)
Je komt juist met een argument om smartphone en tablet gebruik onder kinderen te beperken. Want 'Kritisch nadenken wordt je niet mee geboren, dat leer je, en dat leer je niet in je eerst 10 jaar.'.

Overigens, kritisch nadenken zul je op een actieve manier moeten leren. Dat gebeurt niet automatisch met de ontwikkeling van je hersenpan. Was het maar zo. Misschien dat je denkt aan het rekening kunnen houden met eventuele consequenties van je acties. Daar hebben kinderen gemiddeld meer moeite mee omdat hun hersenen nog niet volgroeid zijn.
Maar goed, dat is nog een reden om die kinderen minder van social media gebruik te laten maken.
Ik lees je reacties en snap eigenlijk niet waar je op inhaakt. Je beaamt wat ik aangeef maar dat doe je op zo'n manier dat het lijkt alsof je me of ergens op aanspreekt of uitleg geeft. Beiden zijn overbodig, aangezien je of datgene wat ik aangeef beaamt of opeens een rare wending neemt wat niet veel te maken heeft met mijn reactie, met name de eerste. Spijtig om te zeggen maar hoe vaker ik je reacties doorneem hoe minder toevoeging ze brengen.
Ik denk dat het net zo is als met andere risico's in het leven: je kunt als ouder heel lang je best doen om de grote boze buitenwereld bij je kind weg te houden, of je laat ze er geleidelijk aan wennen. Als de vriendjes van je kind allemaal een tablet of smartphone hebben, valt jouw kind buiten de boot en hoort er niet bij. Je weet hoe dat gaat. En dan gaan ze wel bij vriendjes spelen waar ze wel op een tablet mogen.

Het betekent gewoon dat je met mate en met goed toezicht toestaat dat je kind de eerste stapjes online zet. Uiteindelijk wordt het toch wel onderdeel van hun leven, er is geen weg terug meer. Met simpele regels als hierboven uitgelegd: 20-30 minuten op de tablet, max 2x per dag, wordt de tablet ook geen digitale oppas en leren ze toch omgaan met moderne techniek.
ik snap helemaal wat bedoelt toen ik in groep 5 werkt ik met ipad's en robot's en andere tech ik vondt het het super leuk toen maar aftoe zie je op internet de negatieve gevolgen daar van maar persoonlijk heb ik niet deze negatieve dingen meegemaakt

[Reactie gewijzigd door luckylucas op 7 oktober 2024 08:30]

Als ouder heb ik dat overwogen, maar ik heb liever dat ze zowel digitaal enigszins vaardig zijn èn dat ze nepnieuws, oplichting en commercie (van streamers, influencers en IAP) ook echt begrijpen.

Daarnaast valt het gewoon ook niet te controleren als ze bij vriendjes gaan spelen.
Tablets en smartphones zijn er nu eenmaal. Je kind daarvan weghouden is niet goed.
Er is best veel software wat echt op jonge kinderen is gericht en naast een stuk vermaak een stuk educatie in zit.
Ik zeg niet dat een kind daarom een eigen tablet moet hebben, maar dat de beschikbaarheid van een tablet wel goed is. Als de ouders de regie houden en het tablet met mate beschikbaar stellen is dat een prima manier om jonge kinderen kennis met de digitale wereld te laten maken.
Ik heb voor ik een tiener was ook al wel een game console in huis gehad en een Gameboy gehad hoor. Een tablet in mijn ogen is een beetje de tegenhanger van dat toen.

Enige verschil als je het mij vraagt is wel het hele internet en alle content die ze er heel makkelijk op zouden kunnen vinden.
Mijn mening? Als je het als ouder zijnde niet goed onder controle kan houden, niet doen. En al helemaal niet als nu zijn de kids ten minste even stil -apparaat.
Mocht je hier wel iets handiger in zijn en de boel een beetje in toom kunnen houden in niet alleen de content die ze kijken, maar door ook de tijd die ze erop besteden in te perken, dan denk ik persoonlijk dat het prima is.
Ik dacht al, wanneer komt de moraalpolitie. Het beste voor kinderen is geen snoep, vroeg naar bed, geen fatbike, etc etc, maar toch leven ze in een wereld waar ze er aan worden blootgesteld. Beetje begeleiding van ouders met alles wat eng en slecht is in de wereld kan geen kwaad.
Mijn kinderen mochten op de tablet op vrij jonge leeftijd.
Ze speelden uit zichzelf heel veel buiten omdat ze op de tablet waren uitgekeken.
Maar man wat merk je dat sommige mensen niet door hebben hoe ze zelf hetzelfde doen als wat hun ouders en grootouders zelf ook deden.
Afgeven op de huidige generatie en vrouger was alles beter. En vooral het romantiseren van dat vroeger.. want oh wat was het geweldig in de jaren 80 en 90.

Nou in de jaren 80 en 90 zaten kinderen heel veel achter een televisie. En daarnaast verveelden velen zich het merendeel van de dag.
Tuurlijk werd er vroeger ook buiten gespeeld, maar ik zie mijn kinderen ook constant vrienden opzoeken, met vrienden voetballen.
Laat ieder het op zijn eigen manier doen, je moet gewoon nergens in doorslaan en grenzen aangeven en er een balans in zoeken.
Wat een moraalriddertjes hier weer zeg. Grappig om te zien dat de experts geen kinderen hebben. Het artikel geeft volgens mij duidelijk weer wat men aanraadt, en dan gaat t over tech en niet over opvoeding hier. En als je wel kinderen hebt en die er niet mee om kunnen gaan dan ligt dat meer aan jou als ouder dan aan die tablet.

[Reactie gewijzigd door NoTimeRemains op 7 oktober 2024 20:44]

Voor schermtijd mis ik het advies van 1 uur maar wel op geknipt in 2x een half uur. Dit omdat de ogen van kinderen juist moeten focussen op verkijken anders groeien de ogen te snel en moeten ze snel aan een bril.

Heb het bij mijn dochter en ben een flinken duid kwijt elk jaar aan een bril.
Dus oogarts advies elke dag minimaal 1 uur buiten licht en niet achter een raam en liever 2 uur. Dit advies geld ook als het regent ga minimaal 1 uur naar buiten.
Ook wel de 20-20-2 regel genoemd. Na 20 minuten dichtbij focussen 20 seconden in de verte kijken.
Het beste is natuurlijk geen schermtijd tot ze naar de basisschool gaan.

En als je het dan toch doet, dan achter de televisie op voldoende afstand zodat ze niet te dichtbij hoeven te focussen, waarbij je ook de 20 min. regel aanhoudt. De meeste kinderseries duren ook 10 of 20 minuten.

Op school leren ze tegenwoordig al vrij snel met een tablet/laptop omgaan, dus dat ga je toch niet tegenhouden, maar daar worden tijden ook goed beperkt.

We gaan echt een generatie (of 2?) krijgen die allemaal bijziend zijn omdat hun ouders het te moeilijk vonden om ze bezig te houden en ze maar achter een tablet of smartphone hebben geknald.
Dat van ogen en schermen moeten we wel een beetje nuanceren dat een (papieren) boek in principe hetzelfde effect heeft. Een scherm an zich is niet slecht, maar lang focus houden op 40cm is slecht. Dus voor boeken geldt exact hetzelfde advies om te doseren.
Het focussen op het scherm is niet hetgeen waardoor ogen zich niet goed ontwikkelen. Dat dachten we met zijn allen wel maar dat lijkt inmiddels achterhaald. Het gaat om het zonlicht en de hormonen die hierdoor aangemaakt worden die het groeiproces van de oogbal beïnvloeden. Met een tablet buitenspelen zou volgens die theorie beter zijn dan binnen een boek lezen. :)
Goede tablets voor kinderen kan in principe elke tablet wel zijn. Toch heb ik mijn kind een ipad gegeven. Vooral vanwege de bouwkwaliteit en ouder instellingen dat bij Apple toch rete goed in elkaar zit. Daar kan echt geen enkel merk tegen op.

Als laatste de levensduur. Die goedkope troep tablets zijn al traag als ze uit de doos komen. Een ipad is vaak na 6 jaar nog erg snel, zeker voor kinderen.

Nee, iets anders dan een ipad zou ik nooit aanbevelen aan een kind. Prop er een flinke kinderhoes omheen en gaan.
Mijn kinderen hebben een ipad 2018 en mijn oude huawei m5 pad oid. Het is vechten om de huawei. Ding is ook veel fijner. Dit ding:
uitvoering: Huawei MediaPad M5 (10.8'') Grijs

Beter scherm (gelamineerd! Wow!)
Betere speakers (stereo speakers, ongelooflijk dat ipads dit niet hebben)
Blokada erop gezet dus reclame vrij. Geen idee hoe dat moet op een ipad, want kan geen APK installeren buiten de app store om.
Laadt veel sneller op.

En, waar ik niet tegen kan, echt alweer helemaal klaar met apple:
Ik dacht laatst, zal die dingen even opladen voor ze. Huawei eraan: snelladen, over 2 uur en 10 minuten 100% oid zegt ie. Fijne info!
Ik de ipad eraan. Pom pom. Opladen zegt ie. Niets meer. Niets minder. Paar uur later is die ipad van 8 naar 12% gegaan. Kabel zat er niet goed in, of de kabel was kapot, of iets anders. Kan gebeuren eh. MAAR HOEZO MELD JE DAT NIET EVEN. Debiel toch. Het is 2024 en iOS kan iets extreem basaals als melden hoe lang je nog moet laden niet weergeven.

Positief punt ipad: ding heeft iOS 17, geen idee of 18 er voor uit is, maar de huawei draait nog android 9 ofzo. Dat is best sneu.


Qua prestaties geen noemenswaardig verschil.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 7 oktober 2024 07:12]

Tja, is ook een beetje ecosysteem en voorkeur van de ouders (en grootouders) waar de echte voordelen zitten.

Mijn vrouw en ik gebruiken allebei iOS en iCloud en Family Sharing en parental controls. Dan zou 1 Android tablet in die mix enorm veel nadelen hebben, voor ons.

Nu kunnen we allemaal naar de shared photo albums kijken (geen privé foto's op social media dus), van dezelfde iCloud storage genieten, 1x app aankopen en allemaal installeren.
100% mee eens. De ipad 2018 is ook echt geen slecht apparaat, maar ik vind wel dat er net wat tekortkomingen aan zitten vergeleken met die huawei die in 2018 400 euro heeft gekost.

Maar klagen mag ik niet, ze hebben dat ding van een familielid gekregen die een nieuwe had gekocht 😉
Die Huawei is technisch ook best een leuk ding hoor. Maar volgens mij hebben alle iPads die je nu nieuw kan kopen stereo speakers? Alleen de instap iPad heeft geen gelamineerd display en dat is jammer ja maar ook niet onoverkomelijk als je de schermkwaliteit verder ziet.
Qua opladen boeit het mij zelf niet zo dat ie aangeeft hoe lang het duurt.. Ik laad ze meestal s'avonds op als iedereen ligt te slapen en de accuduur van de iPads zijn normaal super goed te noemen dus de keren die je hoeft op te laden ligt in het algemeen lager dan bij de concurrentie.

Echter 1 ding waar ik zelf tegen aan loop, en dat heb ik hieronder ook al vermeld..., is het feit dat voor kinderen VEEL meer educatieve apps zijn voor iPad dan voor Android tablets en dan vooral ook Nederlandse. Ook creatieve apps (ik probeer bij mijn kinderen creativiteit te stimuleren) zoals leuke tekenapps zijn op Android heeeeeeel zeldzaam en op de iPad heb je er tientallen.
Daarom heb ik mijn Lenovo tablet (een Pro variant dus geen instap) eigenlijk altijd in de kast liggen en bij de iPads onlangs stylussen gekocht zodat de kids lekker kunnen tekenen zonder issues.

Hoe je het went of keert, Android op tablets blijft bij de meeste fabrikanten een ondergeschoven kindje... Zeker als het gaat om softwareupdates (echte OS upgrades)...
je hebt krita voor android en daar kan je enorm veel mee, de vraag is of dit niet te complex zal zijn maar als ze het jong leren kunnen ze laten met de pro software omgaan.
Thanks, maar dat is voor kinderen onder de 10 sowieso veel te ingewikkeld ;)
Om even een voorbeeld te geven heb ik voor mijn zoontje deze app gedownload:
https://apps.apple.com/nl...lor-your-own/id1136343771

Vindt ie echt helemaal geweldig en eerlijk is eerlijk, ik ook! Zeker als je de Apple Pencil gebruikt kan je heel snel de leukste kleurplaten inkleuren en zelfs gebruik maken van schaduweffecten door de Pencil ;)
Dit soort apps heb je dus niet op Android...

[Reactie gewijzigd door Manyuken op 7 oktober 2024 13:15]

Blokada erop gezet dus reclame vrij. Geen idee hoe dat moet op een ipad, want kan geen APK installeren buiten de app store om.
Adguard staat in de app store en werkt prima op mijn iphone :)
Thanks voor de tip, ga ik proberen!
Zo rete goed is dat niet. Er zijn meerdere apps die de schermtijd instelling volledig negeren.

Zowel Snapchat als TikTok trekken zich niks aan van de schermtijd beperking en zijn na de ingestelde tijd nog steeds op te starten en te gebruiken (hier middelbare school leeftijd dus Snapchat en TikTok gebruikers). Dit zijn juist de apps waar ik beperkingen op wil hebben. Reddit staat er vol mee, het is al jaren bekend en Apple doet er niks aan of wil er niks aan doen.
Ik draai al jaren met een tweetal Teclast t40 pro Android tablets van Aliexpress met Family Link er op, werkt perfect, alle apps moeten door ons goedgekeurd worden alvorens ze geïnstalleerd kunnen worden. Schermtijd limiet heb ik er niet op staan, maar dat kan ook eenvoudig.

Die dingen kostten destijds per stuk krap 150€/stuk, kinderhoes er omheen, screenprotector er op en gaan.
Qua instellingen kan Apple echt wel verbeteren. Zo kan je nog steeds geen schermtijd instellen. Dat kon bij Android wel.
Geen schermtijd instellen? Mijn hemel, zeg dan gewoon niets... Dit is juist de functie waarin Apple uitblinkt en ik dankbaar gebruik van maak!

Hoe vaak mijn kind wel niet vraagt: pap kan ik een extra kwartiertje krijgen? :/

https://support.apple.com/nl-nl/108806

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 7 oktober 2024 06:27]

Je hoeft echt geen snob uit te hangen om iemand wat te leren. Anderhalf jaar geleden de boel ingesteld en toen niet gevonden maar ik zal nog eens kijken.
En aparte profielen… echt om te huilen dat dat er niet is. Idee van Apple zal zijn: iedereen zijn eigen iPad.

Zal vast nog een paar jaar duren voordat met iPadOS 23 met veel bombarie en luid applaus deze functie wordt geïntroduceerd.
Idee van Apple zal zijn: iedereen zijn eigen iPad.
Natuurlijk, meer inkomsten voor Apple. Wel logisch voor (een van de / het) grootste bedrijf ter wereld.
Dan zal ik weer eens gaan kijken. Thx.
Bij vragen, PM mij gerust.

Half on-topic: De EU zou een universele schermtijd moeten enforcen. Zodat alle dienste gebruik maken van 1 of andere centrale api. Zodat we nu niet moeten beginnen rekenen.. 2uur schermtijd= 1u10min al op tablet, ok je hebt nog 50min tijd om op de PS5 te spelen
als ik naar de prijzen van ipads kijk, en naar de prestaties van een reguliere ipad dan durf ik wel te zeggen dat je beter af bent met 2 goedkopere samsung tablets (al dan niet rooted) dan met één enkele ipad die na 1 jaarljikse update ook niet meer vooruit te branden is.

maar goed, dan hebben we het over welke tablet, volgens het artiekel zou een kind van 12 maar maximaal 2 uur per dag scherm tijd mogen terwijl een kind van 13 gemoddeld 3 uur per dag huiswerk moet maken (op een laptop) en ook nog eens op school tijdens lessen schermtijd meekrijgt, tegen de tijd dat ze 15 zijn is een laptop gewoon iets dat ze 6-8 uur per dag moeten gebruiken.

volgens mij heeft dat hele jeuginstituut de plank dus behoorlijk misgeslagen.

als je kinderen niet al in groep 6 of 7 begint te leren computervaardig te zijn, zowel wat betreft omgaan met online bronnen voor spreekbeurten en later werkstukken en uiteindelijk papers (als ze dat niveau halen), maar ook bijvoorbeeld etiketten én online veiligheid (zodat ze later niet in elke phishingmail of loverboy of geldezel praktijk trappen die ze tegenkomen). dan doe je als maatschappij gewoon ontzetten veel fout.

het 'welzijn' van kinderoogjes is natuurlijk heeel belangrijk maar niet het enige belangrijke, anders zouden we alle schoolkindertjes een preventieve chemokuur geven zodat ze geen kanker meer kunnen krijgen en we stichting KIKA kunnen opdoeken. want wie kan er nou niet voorstander zijn van een plan tegen kinderkanker!
ps: hoe goed ook de bedoeling, slechte ideeën zijn slechte ideeën
Dat is een baud statement. Een iPad trager na 1 update? Heb je ooit wel eens een iPad gehad?
Ben het met je eens. Zelfs ipads na 8 jaar zijn gewoon nog rap. Nog nooit een ipad meegemaakt dat niet vooruit te banden is. Android tablets daarin tegen wel.
Ik herken dit ook zelf niet. Misschien bedoelt ie vooral op prijs, dat je voor een zeven jaar oude ipad soms nog hetzelfde betaalt als 2 budget samsungs van nu, omdat Apple domweg geen budget heeft als in dit artikel 150 euro voor een tablet.
Als je zuiver op prijs kijkt dan kan dat je vergelijk zijn, zeker als je enkel ipad legit refurbished meerekent met garantie. Ook heel oude modellen blijven dan nog best wat geld kosten.
Wij hebben er een van 2018 en een van 2019 in huis en die zijn nog snel. De iPad 2 uit 2011 is wel echt langzaam, maar die kwam ook uit voordat er überhaupt Android tablets bestonden.
Nou de Android Tablets die er toen waren waren letterlijk om te janken haha. Je had bijvoorbeeld de Samsung Tab 2... Die was zoooooo tergend langzaam dat als je hem eerst naar Portret modus draaide en daarna terug naar landscape binnen 20 seconden dat ie gewoon een minuuut lang moest nadenken wat jij nou precies van hem wilde... En soms liep ie daardoor zelfs vast hahaha.
als ik naar de prijzen van ipads kijk, en naar de prestaties van een reguliere ipad dan durf ik wel te zeggen dat je beter af bent met 2 goedkopere samsung tablets (al dan niet rooted) dan met één enkele ipad die na 1 jaarljikse update ook niet meer vooruit te branden is.
We leven niet meer in 2017 he.... Ik heb zelfs nog een iPad Air 2 liggen uit 2016... Draait de meeste spelletjes voor kinderen nog PRIMA! Ja hij is niet meer zo snel als een nieuwe iPad, maar ja dat is ook een oneerlijke vergelijking aangezien die Air 2 zo'n 8 jaar oud is!!
Ja dat gaat ook mijn keuze worden. Misschien zelfs de iPad mini die we nog hebben liggen.
Ik heb mijn kinderen een oude Android telefoon gegeven. Veel handbaarder dan een tablet en veel tweakers hebben er wel minimaal 1 liggen.

Installeer er family link op om te controleren welke apps ze kunnen gebruiken en welke websites ze mogen bezoeken en om schermtijd in te stellen.

Vooral YouTube kids is hier populair.
Nadeel van Kids vind ik alleen als je een kind hebt van 3 die 4 moet worden. Dan komen er soms filmpjes langs waarvan wij zo iets hebben dit hoort er niet op te staan. Je bent sterk afhankelijk van die gene wat ze upload hoe hij de leeftijdgrens insteld.
Mijn ervaring is wel dat ze in een bubbel terecht komen met tekenfilms die ze leuk vinden. Alleen die influencers die kinderspeelgoed uitpakken vind ik verschrikkelijk.

Lijken vooral Russen die in Qatar wonen ofzo.
Inderdaad die uitpak filmpjes zijn verschrikkelijk, en overdreven. Het lijkt inderaad op een cyclus van telkens de zelfde filmpjes. Ook als je de app sluit en weer opent komen bij suggesties altijd dezelfde filmpjes te staan.
quote: PCG2020 junior in 2022
Papa! Vlad & Niki zitten alweer Hot Wheels-autootjes uit te pakken! Saaai!
Onze toen vier(- en nu zes)jarige mag voor het eten een halfuurtje naar YouTube kijken. Hij vond bijvoorbeeld Vlad & Niki geweldig, want speelgoed, totdat hij op een gegeven moment uitvogelde dat ze wel heel vaak hetzelfde trucje herhalen :D
Je kan in youtube als ouder instellen wat je kind te zien krijgt in youtube kids. ik heb vooral spongebob en dat soort tekenfilmpjes aangezet. ze krijgen niks anders te zien, werkt echt goed.
We hebben al een hoop geblokkeerd op deze manier, echter als onze dochter begint andere filmpjes onder in de balk aan te klikken. Heeft ze na een paar keer klikken opeens we allemaal van die onzin er tussen helaas. Zal de instellingen nogmaals nalopen. Bedankt voor de tip.
Mijn 5jr oude zoontje heeft mijn iPad Mini van inmiddels 10jr oud.

Hierop enkel Squla geïnstalleerd en verder zaken als browser verstopt. Met YT Kids kijkt hij filmpjes waar ikzelf regelmatig meekijk en indien nodig via de YT app kanalen kan blokkeren.

En wanneer zijn schermtijd erop zit gaat de iPad gewoon aan de kant en spelen we buiten of met Lego :-)
De beste tablet voor kinderen is een boek, een gezelschapsspel of simpelweg buiten spelen.
Wij gebruiken al meer dan 1,5 jaar de A7 lite versie i.c.m. Family Link voor het gebruik te regelen. Dit werkt allemaal perfect en de tablet doet ook gewoon wat hij moet doen zonder problemen. Ik denk dat een stevige hoes ook belangrijk is, vooral bij wat kleine kinderen nog.
Minder on-topic:
het Nederlands Jeugdinstituut raadt schermtijd af bij kinderen onder de twee jaar. Voor kinderen tussen de twee en vijf ligt het aanbevolen maximum op een uur, van vijf tot twaalf jaar op twee uur.
Wat wordt verstaan onder schermtijd? Ik weet dat dit niet van Tweakers komt, maar bij ons is de schermtijd voor onze 6-jarige tot onze 16-jarige universeel: 1 uur per dag (voor gamen). Een app als WhatsApp kan voor degene met abonnement langer gebruikt worden (ze moeten wel bereikbaar zijn voor ons of voor de klasgenoten e.d. op de middelbare school; de jongsten hebben uiteraard geen abonnement). Maar schermtijd eindigt niet bij de telefoon natuurlijk. Er wordt dagelijks ook TV gekeken of gewerkt aan school op een chromebook. Dat doen ze op de basisschool ook uren per dag soms; Is dat dan géén schermtijd? Of zijn de adviezen van het Nederlands Jeugdinstituut achterhaald door de werkelijkheid?

(NB: Bij lekker weer gaan ze hier gewoon naar buiten hoor, behalve de pubers dan of die gaan 'chillen' in de stad).

On-topic: Ik vind prestaties qua accuduur en laadtijd reuze interessant, maar ik zou ook graag wat willen zien van performance op het gebied van een spelletje (iets wat kinderen vaak op de tablet zullen doen). Ik denk daarbij aan iets van Roblox. Dat kan, zeker op wat minder krachtige tablets, best wel 'demanding' zijn. Zou daar ook een testje mee kunnen worden gedaan? Of een video waar de beelden naast elkaar kunnen worden vergeleken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.