In het kort
De ASUS Zenbook S 14 is een van de eerste laptops met Intels nieuwe Lunar Lake-cpu. Dat is geen benchmarktopper qua pure rekenkracht, maar hij is veel zuiniger dan de processors van Intels voorgaande generaties, terwijl de processor ook op grafisch vlak een flinke sprong maakt. Door de zuinige eigenschappen past de processor goed in de dunne Zenbook S 14, 1,1 cm dik en 1,2 kg zwaar. De laptop voelt toch stevig aan, heeft voldoende aansluitingen en een prettige werkomgeving: een fijn scharnier, lekker tikkend toetsenbord en een prima touchpad. Het oledscherm heeft een goede kleurweergave, hoge resolutie en verversingssnelheid, maar het had feller mogen zijn. De Zenbook S 14 maakt verder indruk met zijn accuduur: bij licht gebruik is die goed, en bij zwaarder gebruik een stuk langer dan bij veel andere ultrabooks.
Getest
ASUS Zenbook S 14 OLED UX5406SA-PV029W (Qwerty toetsenbord):fill(white):strip_exif()/i/2006963792.jpeg?f=thumblarge)
Prijs bij publicatie: € 1.729,-
Vanaf € 1.679,-
ASUS verkoopt momenteel laptops met Intel-, AMD- en Qualcomm-cpu's. Het is fijn dat je als consument de keuze krijgt, maar om de een of andere reden koppelt ASUS de gebruikte processor wel aan een bepaalde schermmaat. Zo heeft de Vivobook S 15, die we bekeken ten tijde van de Snapdragon X Elite-lancering, een 15,6"-scherm. De Zenbook S 16 met AMD Ryzen AI 300-laptopprocessor heeft een nog groter 16"-paneel. De Zenbook S 14 is een 14"-laptop, die behalve de compactere maat veel lijkt op het AMD-model.
Net als het 16"-model is de Zenbook S 14 dichtgeklapt slechts 1,1cm dik, en met 1,2kg is de Intel-variant ook erg licht. De donkergrijze aluminium unibodybehuizing voelt steviger aan dan die van het AMD-model, wellicht omdat de laptop fysiek kleiner is. Je kunt hem bijna niet verdraaien als je hem in twee handen beetpakt. De onderklep en de achterkant van de schermklep, bij goedkopere laptops vaak slapper geconstrueerd, voelen bij de Zenbook S 14 ook stevig aan. Je kunt ze in het midden bijna niet indrukken.
De kap van de Zenbook S 14 heeft een keramische afwerking (ASUS noemt het materiaal 'ceraluminium') die glad aanvoelt en waarop vingerafdrukken bijna niet zichtbaar zijn. Over de kap loopt, net als bij het 16"-model, een patroon van glimmende lijnen die iets verzonken liggen, waarin stof zich kan ophopen. Het scharnier werkt soepel, zodat je het scherm met één hand kunt verstellen zonder dat de basis mee omhoog komt, althans in de meeste gevallen. Het scherm met glasplaat is relatief zwaar ten opzichte van de behuizing, zodat de laptop toch ietwat topzwaar aandoet. Wat nog beter zou kunnen voor een volgende versie, is de maximale hoek van het scharnier: het scherm kan niet zo ver worden geopend als bij sommige andere laptops.
Het toetsenbord heeft een prettige feedback met niet veel travel en een stevige bottom-out. De toetsen hebben een subtiel kuiltje waarmee je vinger naar het midden van de toets wordt geleid. De witte toetsverlichting is gelijkmatiger dan bij het 16"-model, en bij deze donkergrijze uitvoering van de Zenbook S 14 neemt het contrast niet af als je de verlichting inschakelt. ASUS verkoopt deze laptop ook in een witte variant, waarbij dat wel gebeurt. Boven het toetsenbord zit een ventilatorgrille met een geometrisch ontwerp, dat volgens ASUS moet bijdragen aan een verbeterde airflow.
De touchpad aan de onderkant is ongeveer zo groot als mogelijk gezien de beschikbare ruimte. Net als bij de Zenbook S 16 zitten er wat extra trucjes in verwerkt: je kunt aan de zijkanten van het oppervlak omhoog of omlaag vegen om het volume of de schermhelderheid te regelen. De bovenrand laat je van links naar rechts door een video of muzieknummer scrollen, wat ook werkt voor een YouTube-video in de browser. Een sticker die af fabriek over het gecoate glazen oppervlak is geplakt, maakt je op deze extra functionaliteit attent, maar als je die eraf haalt, is er niets dat erop wijst dat deze extraatjes aanwezig zijn.
De vier speakers klinken, gezien het formaat, vrij goed, met een redelijke basweergave zolang je het volume niet te hoog zet. De speakers gaan ook vrij luid. De twee grilles zitten aan de zijkant van de behuizing en wijzen naar onderen, waardoor je ze eventueel kunt afdekken als de laptop niet op een tafel staat. Een vingerafdrukscanner heeft de laptop niet, maar er is wel een 1080p-webcam met gezichtsherkenning. Opvallend is dat de camera een beetje rechts van het midden is geplaatst.
Ondanks de slanke afmetingen van de behuizing heeft de Zenbook S 14 een Type-A USB 3.2-poort, twee USB-C-poorten geschikt voor Thunderbolt 4, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en een 'HDMI 2.1'-poort. Net als bij de Zenbook S 16 biedt die maar HDMI 2.0-snelheden, dus maximaal 4k bij 60Hz of 2560x1440 bij 120Hz. Via de Thunderbolt 4-poorten kun je schermen tot 8k/60Hz aansluiten. Een SD-kaartlezer, die het 16"-model wel heeft, ontbreekt op deze kleinere laptop.