Door Sjef Weller

Redacteur

Drie gigantische tv’s onder 800 euro

Goedkope 75"-tv's Round-up

27-06-2024 • 06:00

134

Multipage-opmaak

Introductie

  • Hisense A79KQ
  • Samsung CU7100
  • TCL P635

Samengevat

De Hisense A79KQ is een betaalbare en eenvoudige lcd-tv met quantumdotfilter die een vrij helder beeld geeft voor zijn prijs. Ook de kijkhoeken zijn goed, maar dat kan niet gezegd worden van zijn zwartweergave; zwart lijkt eerder grijs. De tv levert een prima sdr-weergave, maar voor indrukwekkende hdr-beelden is de piekhelderheid te laag. Ook is de refreshrate beperkt tot 60Hz, dus luxe extra’s als 120fps-gaming en vrr ontbreken.

Samengevat

De Samsung CU7100 is een betaalbare en eenvoudige lcd-tv die niet de helderste is, maar voor zijn prijs wel een goed contrast biedt. De kijkhoeken zijn aan de krappe kant en de hdr-weergave is door de gebrekkige (piek)helderheid weinig indrukwekkend. De tv weet sdr-materiaal wel prima weer te geven. Omdat de refreshrate beperkt is tot 60Hz, hoef je geen luxe extra’s als 120fps-gaming of vrr te verwachten.

Samengevat

De TCL P635 is een vrij eenvoudige lcd-tv voor een zacht prijsje. De tv biedt voor zijn prijs een goed contrast, maar heeft beperkte kijkhoeken. De sdr-weergave van deze tv is erg goed, maar door de beperkte piekhelderheid vallen hdr-beelden tegen. Verder heeft de P635 een verrassend goede en volle sound, al blijft een los luidsprekersysteem natuurlijk altijd beter. Met zijn 60Hz-paneel biedt de tv geen ondersteuning voor 120Hz-gaming of vrr, maar binnen zijn prijsbereik is het een prima allrounder.

De sportzomer is in volle gang. En wat voor sportzomer: de bal rolt inmiddels op het EK voetbal in Duitsland en daarna volgen nog de Tour de France en de Olympische Spelen in Parijs. Ondertussen tuft ook de F1-kalender rustig door. Als het om sport kijken gaat, is niets zo mooi als een lekker groot scherm, behalve een nóg groter scherm. Van de high-end televisies die we doorgaans testen, lopen de prijzen van de echt grote modellen, van minimaal 75”, al snel in de duizenden euro’s. Om de bankrekening een beetje te ontzien – je wil vast ook nog met vakantie – zijn we op zoek gegaan naar tv’s die over een beelddiagonaal van 75” beschikken én voor minder dan 800 euro te koop zijn. We kwamen uit op drie modellen: de Hisense 75A79KQ (vanaf 777 euro), de Samsung 75CU7100 (vanaf 775 euro) en de TCL 75P635 (vanaf 799 euro).

Het spreekt vanzelf dat je voor dergelijke prijzen niet het neusje van de zalm hoeft te verwachten. Zo kan geen van deze tv’s overweg met 120Hz-gamebeelden; de max ligt op 60Hz. Ook gaan we er niet van uit dat deze eenvoudige lcd-modellen zonder fijnmazige local dimming de hdr-piekhelderheden en zwartwaarden halen die we gewend zijn van duurdere oled- en miniledtelevisies. Verder vragen we ons af of er misschien bespaard is op materialen, aansluitingen en verwerkingskracht. En wat dat dan betekent voor het sportkijkplezier. Voor bijvoorbeeld voetbal is een beetje redelijke beeldinterpolatie wel fijn. Hoe is dat geregeld bij deze betaalbare modellen? En hoe bevallen de smart interfaces op deze tv’s, die allemaal een ander systeem gebruiken?

introbeeld round-up 75"

Al deze vragen beantwoorden we op de komende pagina’s. Eerst bespreken we kort de belangrijkste uiterlijke kenmerken en interfaces van de individuele tv’s. Dat doen we op alfabetische volgorde, wat betekent dat we aftrappen met de Hisense 75A79KQ om daarna de Samsung 75CU7100 en de TCL 75P635 te behandelen. Ten slotte vergelijken we energiegebruik, gamefuncties, geluidskwaliteit en beeldkwaliteit van de apparaten.

Hisense 75A79KQ

De Hisense 75A79KQ is op het moment van schrijven voor minimaal 777 euro te vinden in de Pricewatch, terwijl de duurste aanbieder alsnog onder de 800 euro blijft. De tv is ook in vier kleinere formaten verkrijgbaar, te beginnen bij 43”, met een vanafprijs van 339 euro. Die kleinere modellen hebben nog de kenmerkende Hisense-voet, met twee pootjes die aan de voorkant van de tv met een soort halve ovaalvorm met elkaar zijn verbonden. De 75”-uitvoering die wij hebben getest, heeft echter ‘gewoon’ twee losse, platte voetjes die recht naar voren en achteren uitsteken. Ze tillen de tv zo’n 8cm boven de ondergrond.

Ondanks de lage prijs is de tv niet afgewerkt met goedkoop plastic. De pootjes, schermrand en achterzijde bestaan grotendeels uit metaal. Alleen de uitstekende behuizing aan de achterkant, waarin de elektronica is verwerkt, is van plastic. Dat plastic gedeelte is verfraaid met een ruitjespatroon, maar verder ziet de achterzijde er spartaans uit. Opvallend zijn de uitstulpende, smalle balken aan de achterkant, die bedoeld zijn om de constructie te verstevigen. Dit levert niet de stijlvolste achterkant op, maar gelukkig zul je de tv voornamelijk van voren bekijken.

Het ontwerp van die voorzijde is niet spectaculair, maar ziet er toch chic uit. Het metalen frame rond het scherm is dun; aan de bovenkant en zijkant meten we 3mm. Alleen de onderzijde van de schermlijst, waarop ook het Hisense-logo prijkt, is met 15mm wat dikker. Het scherm binnen dat bescheiden frame bevat nog een kleine beeldloze buitenrand van 2mm (onder) en 6mm (boven- en zijkanten). Verder is de tv ondanks het flinke formaat best dun; op het dikste punt maten we 75mm en op het dunste punt 11mm. In het midden onderaan zit nog een IR-ontvanger zonder statusled.

Aansluitingen

De duurdere tv’s die we veelal testen, beschikken doorgaans over vier HDMI-poorten, waarvan twee of meer HDMI 2.1-exemplaren. De tv’s in deze round-up zijn allemaal beperkt tot drie HDMI-poorten. In het geval van deze Hisense gaat het om drie poorten met de HDMI 2.0-spec. 4k en hdr zijn geen probleem, maar gamesnufjes zoals 120Hz-ondersteuning en een gamebar ontbreken.

De HDMI-aansluitingen vind je links achterop en wijzen opzij, net als twee USB-poorten, een koptelefoonuitgang, aansluitingen voor de ingebouwde DVB-T-, DVB-C- en DVB-S-tuners, een mini-jack-AV-ingang en een CI+-sleuf. Daarnaast zijn er nog een lan-aansluiting en een digitale, optische audio-uitgang, die beide naar achteren wijzen. Rechts achterop zit een opzij wijzende stroomaansluiting voor het verwijderbare voedingssnoer met standaard 'achtje'-aansluiting.

Hisense 75A79KQ aansluitingenHisense 75A79KQ aansluitingenHisense 75A79KQ aansluitingen

Smart-tv: Vidaa U

Op deze tv treffen we Hisenses eigen, relatief onbekende Vidaa U-smart-tv-platform aan. We schreven anderhalf jaar geleden al iets over versie 5 van dit platform in onze review van de Hisense U7HQ. Op de 75A79KQ draait Vidaa U6. Ook ditmaal maakt het platform een vlotte indruk. Hisense heeft Vidaa U zelf ontwikkeld, maar in grote lijnen lijkt de indeling sterk op die van bekendere platforms, zoals Google TV. Boven in beeld prijkt een grote bannercarrousel met, in ons geval, zes roulerende advertenties. Die advertenties variëren van reclame voor de eigen Vidaa-smartphoneapp en de tv-app Vidaa Art, waarmee je kunstwerken van Deviant Art kunt bekijken en als screensaver kunt instellen, tot aanbevolen streams.

Onder de bannercarrousel zien we verschillende horizontale rijen met iconen en screenshots. De eerste rij bevat de apps die op de tv geïnstalleerd zijn, met daaronder aanbevelingen voor streams van diverse aanbieders. Je kunt deze aanbevelingen niet uitzetten, maar wel is het mogelijk om je af te melden voor gepersonaliseerde aanbevelingen. In dat geval zie je aanbevelingen voor diensten als Rakuten, Disney+, NBA TV, Viaplay en zelfs UEFA.tv. In vergelijking met Google TV en Samsungs Tizen is de lijst met aanbevelingen aan de lange kant, terwijl lang niet elke streamingaanbieder even interessant is.

Voor een relatief onbekend platform valt het appaanbod erg mee, maar echt compleet kun je het niet noemen. Van een aantal nationale en internationale streamingdiensten - Netflix, Prime Video, Disney+, Viaplay, Videoland - zijn er apps te vinden voor deze tv, maar niet van alle. Zo konden we geen apps vinden van Nederlandse partijen als Pathé Thuis, KPN, Tele2, Odido en Ziggo. Ook van enkele grote internationale aanbieders, zoals SkyShowtime, Discovery+, Spotify en HBO Max, zijn geen apps beschikbaar.

Interface

De interface van de 75A79KQ is overzichtelijk en over het algemeen logisch ingedeeld. En dat terwijl de tv best veel instelmogelijkheden biedt, voor zowel beeld als geluid. De bediening werkt vlot en de Nederlandstalige menuopties vertonen geen rare vertaalmissers. Het enige wat me stoorde, is de waarschuwing voor een hoger energiegebruik, telkens als ik de beeldinstellingen opende. Deze waarschuwingen zijn niet uit te schakelen.

Hisense 75A79KQ interfaceHisense 75A79KQ interfaceHisense 75A79KQ interfaceHisense 75A79KQ interface

Afstandsbediening

De afstandsbediening die Hisense bij zijn tv levert, is nipt de grootste in deze round-up. Pluspunt is dat er alle gebruikelijke knoppen op passen, inclusief individuele nummertoetsen en kleurcodeknoppen. Die knoppen zijn bovendien logisch ingedeeld en dat maakt de afstandsbediening fijn om mee te werken. Maar er is ook het een en ander aan te merken. Met twaalf reclameknoppen – of, zo je wilt, sneltoetsen naar streamingdiensten – spant Hisense echt de kroon. Bovendien vallen deze knoppen met hun witte kleur extra op én zitten ze vrijwel bovenaan, terwijl de meeste tv-fabrikanten hun kleinere aantal reclameknoppen doorgaans onder alle andere toetsen op de afstandsbediening plaatsen.

Hisense 75A79KQ afstandsbedieningHisense 75A79KQ afstandsbedieningHisense 75A79KQ afstandsbediening

Samsung 75CU7100

Als we dit schrijven, is de Samsung 75CU7100 bij verschillende aanbieders verkrijgbaar. De prijzen lopen uiteen van 775 tot 799 euro. Ook de CU7100 is in verschillende schermformaten te koop. De kleinste variant heeft een beelddiagonaal van 43” en kost minimaal 339 euro, terwijl er ook een 85”-variant is met een prijs vanaf 1239 euro. In tegenstelling tot het design van de Hisense laat dat van de Samsung zich omschrijven als plastic fantastic. De pootjes, de bezels en achterzijde bestaan voornamelijk uit plastic. Als je met je vingers langs de pootjes gaat, voelen ze aan alsof ze wat grof uit een 3d-printer zijn komen rollen, maar je ziet het niet direct.

Sterker nog, met al zijn plastic ziet de tv er eigenlijk best fraai en luxe uit. De pootjes lopen schuin naar buiten en beneden, tillen het scherm zo’n 9cm van de ondergrond en steken ongeveer 14cm uit naar voren en achteren. De dunne lijst rond het scherm is afgewerkt met een aluminium look en is aan de boven- en zijkanten zo’n 5mm dik. Aan de onderzijde, waar in het midden ook het Samsung-logo te zien is, is het frame met 14mm iets dikker. Onder de merknaam is nog een kleine uitstulping met IR-ontvanger te zien, maar een statusled ontbreekt. Ook bij deze Samsung heeft de buitenste rand van het paneel een beeldloze strook van 7mm aan de boven- en zijkanten, en 2mm aan de onderkant.

Alle aansluitingen vinden we aan de fraai afgewerkte plastic achterkant, die voorzien is van een patroon van horizontale lijnen. Onder de aansluitingen zitten diepere horizontale groeven waar je ook nog wat kabels in kunt wegwerken. Aan de zij- en bovenkant kromt de achterkant naar voren toe, waardoor de tv op die plekken op zijn dunst is. Daar meten we een dikte van 2cm. Op zijn dikste punt is dat 6cm.

Linksachter bevindt zich de aansluiting voor de meegeleverde, verwijderbare stekker met standaard achtjeconnector. Rechts zitten de overige aansluitingen. Een CI+-kaart schuif je in een los meegeleverde module die je achter op de tv kunt vastklikken. Daaronder bevindt zich een lan-poort die naar achteren wijst. De overige aansluitingen wijzen opzij. Dan hebben we het over één USB-poort, een optische digitale geluidsuitgang, drie HDMI 2.0-poorten en een aansluiting voor de ingebouwde DVB-T/DVB-C-tuner. Een fysieke mini-jackaansluiting voor koptelefoons ontbreekt en ook in dit geval gaan de HDMI-poorten niet verder dan 4k60Hz met hdr.

Samsung CU7100 aansluitingenSamsung CU7100 aansluitingen

Smart-tv: Tizen

Samsung gebruikt zijn eigen Tizen-smart-tv-platform en op deze kolos van 75” treffen we Tizen-versie 1402 aan. In het homescherm vind je icoontjes van geïnstalleerde apps, recente bronnen en streams, met daaronder aanbevelingen per streamingdienst, stuk voor stuk gesorteerd in horizontale rijen. Tijdens het testen zagen we aanbevelingen voor Netflix, Prime Video, Disney+ en Viaplay voorbijkomen. Links in beeld staat een menubalk waarmee je naar aangesloten beeldbronnen kunt schakelen, je privacyvoorkeuren kunt aanpassen, de instellingen kunt bewerken en je Samsung-accountinformatie kunt oproepen. Tizen is tegenwoordig een volwassen platform met een groot appaanbod. NPO Start ontbreekt, maar verder vonden we alles wat we zochten, van KIJK tot Videoland en van Plex tot HBO Max. Ook de Ziggo GO-app is sinds kort beschikbaar voor Tizen. Exclusief voor Samsung-tv’s is een Xbox-app, waarbij je slechts een controller hoeft te koppelen om met een Game Pass-abonnement direct te gamen via de cloud.

Op de Samsung 75CU7100 werkt Tizen doorgaans naar behoren. Als je Samsungs topmodellen gewend bent, merk je wel duidelijk dat het hier om een goedkopere tv met lichtere processor gaat. Het systeem reageert wat trager en heeft heel soms een paar seconden nodig om je bevelen op te volgen. Ook in vergelijking met de TCL en Hisense uit deze round-up voelt Tizen op deze tv net iets logger aan.

Interface

Over het algemeen zijn we prima te spreken over Samsungs tv-interface en dat is bij deze 75CU7100 niet anders. De menu’s zijn logisch ingedeeld, waardoor je specifieke instellingen snel hebt gevonden. De eerste keer dat je een externe bron op HDMI aansluit en hiernaar overschakelt, moet je het icoontje van die aansluiting eerst een plek geven in het homescherm. Dat voelt aan als een overbodige stap, maar goed, na de eerste keer instellen ben je daar weer van verlost.

Samsung CU7100 interfaceSamsung CU7100 interfaceSamsung CU7100 interfaceSamsung CU7100 interface

Afstandsbediening

De indeling van de meegeleverde afstandsbediening lijkt erg op die van de zapstokken die Samsung bij zijn duurdere tv’s levert. Wel valt het exemplaar van de 75CU7100 iets forser uit, omdat deze uitvoering werkt op twee AAA-batterijen in plaats van een ingebouwde, oplaadbare accu. Dat betekent dus ook dat de nummer-, kleurcode- en instellingsknoppen zijn samengevoegd onder één toets die een schermmenu oproept. Daar zijn we geen fan van, want dit maakt de bediening omslachtiger dan nodig, maar daar staat tegenover dat dit de gestroomlijndste is van alle afstandsbedieningen die bij de drie tv’s uit deze round-up worden geleverd. Ook heeft de Samsung-bediening ‘slechts’ vier reclameknoppen, die door hun kleurstelling bovendien minder in het oog springen. Wel merkten we dat we deze afstandsbediening wat preciezer moesten richten, anders werden commando’s niet geregistreerd. De zapstokken van Hisense en TCL zijn wat dat betreft toegeeflijker.

Samsung CU7100 afstandsbedieningSamsung CU7100 afstandsbedieningSamsung CU7100 afstandsbediening

TCL 75P635

De P635-serie van TCL is verkrijgbaar in zes formaten, waarvan de 75”-versie de grootste uitvoering is. Het geteste 75”-model is op het moment van schrijven bij slechts één aanbieder verkrijgbaar en kost 799 euro. Ter vergelijking: de kleinste uitvoering, die van 43”, is al voor 299 euro te koop.

Het design van de TCL 75P635 lijkt in grote lijnen op dat van de Hisense 75A79KQ. Zo is ook bij deze tv weinig plastic te vinden in de pootjes, bezels en achterplaat, die grotendeels uit metaal bestaan. De pootjes waar het scherm op staat, vallen met hun vormgeving een beetje tussen de Hisense en de Samsung in. Ze lopen naar het midden toe diagonaal omhoog, net als bij de Samsung-tv, maar steken recht naar voren (13cm) en achteren uit (15cm), zoals bij het Hisense-toestel. Samen tillen ze het scherm 7,5cm boven het tafelblad.

Ook TCL’s goedkoopste 75”-tv ziet er fraai afgewerkt uit, met een dunne schermlijst die bovenaan en aan de zijkanten zo’n 2mm dik is, en onderaan 15mm. In de onderste rand is het TCL-logo te zien en eronder bungelt een IR-ontvangerblokje met ingebouwde statusled. Door de aanwezigheid van dit ledje is deze ‘kin’ onder de tv met 14cm wel een stuk breder dan bij de andere twee tv’s. Verder is de televisie op zijn dikste punt 8,5cm dik en op zijn dunste punt ongeveer 1cm.

De achterkant van de tv lijkt aardig op die van de Hisense. Ook hier zie je uitstulpingen in de metalen achterplaat voor de verstevigende balken die TCL heeft aangebracht op de 75”-tv. Voor zover het ertoe doet: de mooiste achterkant vinden we die van de Samsung, gevolgd door de TCL en Hisense. De stroomaansluiting zit linksachter. Ook bij deze TCL is het stroomsnoer verwijderbaar, maar in dit geval sluit je het aan met een C17-plug.

De overige aansluitingen bevinden zich rechts achterop en wijzen allemaal opzij. De 75P635 voorziet daar in twee USB-poorten, drie HDMI 2.0-aansluitingen met ondersteuning voor automatic low latency mode, een lan-poort, aansluitingen voor de DVB-C-, DVB-T- en DVB-S-tuners, een hoofdtelefoonuitgang, een AV-adapterpoort en een CI+-sleuf.

TCL 75P635 aansluitingenTCL 75P635 aansluitingen

Smart-tv

De TCL 75P635 heeft zoals alle TCL-televisies Googles Android TV als smart-tv-systeem. In dit geval troffen we versie 11 aan. Deze versie is inmiddels alweer wat ouder; in mei werd Android TV 14 geïntroduceerd. Mogelijk komt het hierdoor dat we een aantal apps niet konden vinden of installeren, zoals HBO Max, Odido TV en Tele2 TV. De meeste gangbare apps werken er echter wel op, van Viaplay en Videoland tot Netflix en Disney+.

Van de drie smart-tv-platforms in deze round-up vinden we dat van deze TCL het soepelst draaien. De verschillen zijn wel klein. Dat blijkt ook uit een testje, waarbij ik timede hoelang het duurde om vanuit elk homemenu de Netflix-app te openen en een Verder kijken-stream te starten. De TCL deed hier 8,25 seconden over, de Hisense een derde seconde langer en de Samsung had hier in totaal 9 seconden voor nodig.

Interface

De menu-interface van TCL-tv’s is ons inmiddels welbekend. De tv laat je soepel door de menu’s bladeren en het merendeel is logisch ingedeeld. Helaas geldt dat niet voor alle opties. Zo is Sportmodus een losse schuif in de algemene instellingen in plaats van een van de mogelijke beeldmodi. Zet je die schuif echter aan, dan verdwijnt de hele Beeldmodus-optie uit het menu. Ook is een aantal opties incorrect of inconsistent vertaald. Zo wordt ‘picture’ in het ene menu vertaald als ‘weergave’ en in een ander menu als ‘afbeelding’, terwijl het in beide gevallen toch echt om de weergave gaat. Maar eerlijk is eerlijk, dergelijke missers ervoeren we in de praktijk eerder als koddig dan als storend.

TCL 75P635 interfaceTCL 75P635 interfaceTCL 75P635 interfaceTCL 75P635 interface

Afstandsbediening

TCL levert bij de 75P635 dezelfde afstandsbediening als bij zijn andere midrangemodellen. De zwarte, plastic zapstok is logisch ingedeeld en de tv reageert goed op commando’s. TCL’s bediening bevat zes reclameknoppen die je moeilijk over het hoofd ziet, maar ze nemen in elk geval niet zo’n 33 procent van de afstandsbediening in, zoals bij Hisense. Bovendien zijn deze snelknoppen helemaal onderaan geplaatst.

TCL 75P635 afstandsbedieningTCL 75P635 afstandsbedieningTCL 75P635 afstandsbediening

Energiegebruik, inputlag en geluidskwaliteit

We meten het energiegebruik van televisies al jaren in de standaardmodus, bij weergave van een schaakbordpatroon met een helderheid van 120 en 250cd/m², om zo tv-gebruik 's avonds en overdag na te bootsen. Tegenwoordig voeren we deze test uit in een modus met een nauwkeurigere kleurbalans. In het geval van de Samsung is dat de Filmmaker-modus, bij de Hisense en TCL gaat het om respectievelijk de Bioscoop- en de Film-modus. Daarnaast voeren we tegenwoordig een dynamische energietest uit, waarbij we het gemiddelde gebruik meten tijdens het afspelen van een tien minuten durende referentievideo.

Alle televisies in deze test gebruiken een lcd-paneel in combinatie met een ledbacklight, maar dat betekent niet dat ze ook allemaal evenveel energie gebruiken, zoals te zien is in de grafieken hieronder. Bij de avondsimulatie, op 120cd/m² dus, ontlopen ze elkaar niet veel, maar blijkt de TCL toch net wat hongeriger dan de andere twee. Ook is Samsung hier het zuinigst, op de voet gevolgd door de Hisense. Voeren we de helderheid op voor onze overdagsimulatie, dan is het juist de Hisense die nipt het zuinigst is. Het verschil met de Samsung is in alle tests wel minimaal. Bij 250cd/m² raakt de TCL verder achterop; de tv verbruikt dan bijna 25 procent meer dan de andere twee. Onderstaande grafieken laten ook goed zien dat 75"-tv's in de regel een stuk meer energie nodig hebben dan televisies van 55" of 65".

  • Checkerboard Filmmodus - 120cd/m²
  • Checkerboard Filmmodus - 250cd/m²
  • 10-minutentest Filmmodus - 120cd/m²
  • 10-minutentest Filmmodus - 250cd/m²
Filmmodus Checkerboard 120cd/m²
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Samsung Q65C 55" LCD
38,0
Sony X85L 55" LCD
49,3
TCL 55C745 55" LCD
52,1
Samsung QN90C 55" LCD
54,0
TCL C845 65" LCD
57,3
Philips 908 65" OLED
64,2
Sony A80L 55" OLED
66,1
Panasonic MZW2004 65" OLED
71,4
Samsung CU7100 75" LCD
74,5
Hisense 75A79KQ 75" LCD
77,7
TCL 75P635 75" LCD
79,6
LG G4 65" OLED
82,8
LG C4 65" OLED
84,8
Philips 808 55" OLED
88,3
Samsung S95D 55" QD-OLED
97,5
Sony X95L 65" LCD
113,4
Sony A95L 65" QD-OLED
115,1
Filmmodus Checkerboard 250cd/m²
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Samsung Q65C 55" LCD
59,7
TCL 55C745 55" LCD
67,0
Sony X85L 55" LCD
69,2
Samsung QN90C 55" LCD
71,6
TCL C845 65" LCD
81,5
Philips 908 65" OLED
86,8
Sony A80L 55" OLED
87,5
Panasonic MZW2004 65" OLED
94,8
LG G4 65" OLED
123,2
LG C4 65" OLED
144,1
Hisense 75A79KQ 75" LCD
145,7
Samsung CU7100 75" LCD
146,0
Philips 808 55" OLED
148,7
Samsung S95D 55" QD-OLED
150,0
Sony X95L 65" LCD
175,5
TCL 75P635 75" LCD
179,7
Sony A95L 65" QD-OLED
195,3
Filmmodus 120cd/m² 10-minutentest
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Samsung Q65C 55" LCD
37,4
Sony X85L 55" LCD
50,2
Samsung QN90C 55" LCD
52,9
TCL 55C745 55" LCD
54,4
LG C3 55" OLED
55,2
TCL C845 65" LCD
58,4
LG G4 65" OLED
58,4
Philips 808 55" OLED
58,7
LG G3 65" OLED
59,2
LG C4 65" OLED
61,2
Panasonic MZW2004 65" OLED
61,2
Samsung S95D 55" QD-OLED
63,1
Samsung S90C 55" QD-OLED
63,2
Samsung S95C 55" QD-OLED
66,8
Sony A80L 55" OLED
68,0
Sony A95L 65" QD-OLED
71,5
Samsung CU7100 75" LCD
75,9
Hisense 75A79KQ 75" LCD
78,2
Philips 908 65" OLED
87,0
TCL 75P635 75" LCD
88,2
Sony X95L 65" LCD
115,8
Filmmodus 250cd/m² 10-minutentest
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Samsung Q65C 55" LCD
59,5
Samsung QN90C 55" LCD
66,4
TCL 55C745 55" LCD
68,4
Sony X85L 55" LCD
71,1
LG G4 65" OLED
75,6
LG C3 55" OLED
75,6
Samsung S95D 55" QD-OLED
78,2
LG C4 65" OLED
79,6
LG G3 65" OLED
80,4
TCL C845 65" LCD
82,5
Samsung S90C 55" QD-OLED
83,1
Panasonic MZW2004 65" OLED
83,4
Samsung S95C 55" QD-OLED
84,6
Philips 808 55" OLED
84,7
Sony A80L 55" OLED
89,7
Sony A95L 65" QD-OLED
90,8
Philips 908 65" OLED
141,1
Hisense 75A79KQ 75" LCD
145,5
Samsung CU7100 75" LCD
146,3
Sony X95L 65" LCD
178,1
TCL 75P635 75" LCD
179,7

Inputlag

Voor snelle games is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging zit tussen het uitvoeren van een actie en het moment dat je die op het scherm ziet. Een lage inputlag, het tijdsverschil tussen het moment dat een signaal via HDMI de tv binnenkomt en het moment waarop het daadwerkelijk wordt getoond, is dus belangrijk bij gaming.

Wij meten de inputlag met een Leo Bodnar-inputlagtester die closed loop de vertraging meet waarmee televisies HDMI-signalen weergeven. We doen dat doorgaans in 1080p60-, 1080p120- en 4k60-beeldmodi. Omdat geen van de drie tv's uit deze round-up 120Hz kan weergeven, focussen we in dit geval op de inputlag bij 60Hz-beelden. Alle drie hebben een gamemodus met allm, waarbij de inputlag automatisch tot het minimum wordt beperkt. Toch blijkt uit onderstaande grafieken duidelijk dat de inputlag op deze televisies nogal uiteenloopt. De Samsung doet het het best, terwijl de score van TCL ook zeker prima te noemen is. De Hisense is hekkensluiter van dit trio, al is een score van 15ms op 60Hz alsnog ruim voldoende voor de meeste gamers.

  • Inputlag 1080p - Gamemodus
  • Inputlag 2160p - Gamemodus
Inputlag 1080p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Samsung QN90C 55" LCD
9,0
LG C3 55" OLED
9,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
9,0
LG G3 65" OLED
9,0
Samsung S95B 55" QD-OLED
9,1
Samsung Q65C 55" LCD
9,2
Panasonic MZW2004 65" OLED
9,2
Samsung S95D 55" QD-OLED
9,3
Samsung S90C 55" QD-OLED
9,3
Panasonic LZW2004 55" OLED
9,4
Samsung Q60B 55" LCD
9,5
Samsung CU7100 75" LCD
9,6
TCL C845 65" LCD
12,1
TCL 75P635 75" LCD
12,1
Philips 908 65" OLED
12,6
Philips 808 55" OLED
12,6
LG C4 65" OLED
13,0
LG G4 65" OLED
13,0
TCL 55C745 55" LCD
13,1
TCL C835 55" LCD
13,3
Sony X85L 55" LCD
14,4
Hisense 75A79KQ 75" LCD
15,2
Philips 807 55" OLED
15,2
Sony A95L 65" QD-OLED
16,3
Sony A80L 55" OLED
16,7
Sony X95L 65" LCD
17,5
Inputlag 2160p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Panasonic LZW2004 55" OLED
8,6
Samsung QN90C 55" LCD
9,0
LG C3 55" OLED
9,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
9,0
LG G3 65" OLED
9,1
Samsung S95D 55" QD-OLED
9,2
Samsung Q65C 55" LCD
9,2
Panasonic MZW2004 65" OLED
9,2
Samsung S95B 55" QD-OLED
9,2
Samsung S90C 55" QD-OLED
9,3
Samsung Q60B 55" LCD
9,4
Samsung CU7100 75" LCD
9,9
TCL C845 65" LCD
12,1
TCL 75P635 75" LCD
12,1
Philips 908 65" OLED
12,6
Philips 808 55" OLED
12,6
LG C4 65" OLED
13,0
LG G4 65" OLED
13,0
TCL 55C745 55" LCD
13,0
TCL C835 55" LCD
13,1
Hisense 75A79KQ 75" LCD
15,0
Sony X85L 55" LCD
15,0
Philips 807 55" OLED
15,2
Sony A95L 65" QD-OLED
16,3
Sony A80L 55" OLED
16,3
Sony X95L 65" LCD
17,1

Geluidskwaliteit

Elk van de drie tv's beschikt over twee downfiring luidsprekers. In het geval van Samsung en TCL hebben die een gecombineerd vermogen van 20W, terwijl de luidsprekers van de Hisense op 14W blijven steken. Nu staren we ons niet graag blind op luidsprekervermogens, maar in dit geval is de sound van de Hisense 75A79KQ ook echt het minst indrukwekkend. Het geluid van deze tv klinkt simpelweg schel. Met de ingebouwde EQ-optie kun je het iets oppoetsen, maar verwacht geen wonderen. De Samsung 75CU7100 klinkt al een stuk gebalanceerder en ruimtelijker, maar ook nog wat vlakjes. De TCL 75P635 klinkt duidelijk het best van de drie, met zelfs iets van basweergave. In alle gevallen geldt echter dat we voor echt fijn geluid een losse set luidsprekers of soundbar aanraden.

Beeldkwaliteit

We hebben alle televisies uiteraard doorgemeten in ons testlab, met sdr- en hdr-signalen. Daarnaast heb ik de televisies uitgebreid bekeken met een mix van film-, serie- en sportbeelden van wisselende kwaliteit en resolutie om de algehele beeldkwaliteit en beeldverwerking te beoordelen.

Kijkhoeken

Als we de televisies in een boogvorm naast elkaar zetten en via een HDMI-splitter hetzelfde signaal voeren, valt als eerste op dat de Hisense het helderste beeld levert. De Hisense 75A79KQ gebruikt als enige van het stel een quantumdotfilter voor extra helderheid en een groter kleurbereik, en dat is te zien. Maar ook duidelijk is dat deze tv geen topper is als hij zwart moet weergeven, wat we wijten aan het gebruikte ips-paneel. Voordeel van dat paneel is dan weer dat het beeld ook onder een hoek aardig overeind blijft. De weergave oogt dan wat donkerder, maar kleuren behouden meer saturatie dan bij de Samsung en TCL, die beide zijn uitgerust met een VA-paneel. Die twee laten al snel een fletsere weergave zien als je er niet recht voor zit, waarbij de TCL iets beter presteert dan de Samsung. Met hun VA-paneel tonen ze wel overtuigendere zwarttinten dan de Hisense. Met name als je kijkt in een donkere ruimte, ziet zwart op de Hisense er eerder uit als grijs. Kijk je overdag of in een goed verlichte ruimte, dan is dit effect minder storend.

Hisense 75A79KQ kijkhoekenHisense 75A79KQ kijkhoeken

Kijkhoeken Hisense 75A79KQ

Samsung 75CU7100 kijkhoekenSamsung 75CU7100 kijkhoeken

Kijkhoeken Samsung 75CU7100

TCL 75P635 kijkhoekenTCL 75P635 kijkhoeken

Kijkhoeken TCL 75P635

Beeldverwerking

Voor de prijzen van deze televisies verwachten we niet dezelfde geavanceerde beeldverwerking als we gewend zijn van duurdere top-tv's. Elementaire zaken, zoals de verwerking van interlaced signalen en het correct weergeven van materiaal met verschillende refreshrates en resoluties, hebben deze drie echter goed voor elkaar. Ook hebben ze allemaal een gamemodus aan boord, waarbij de tv's automatisch worden ingesteld voor een zo laag mogelijke inputlag. Deze beeldmodus levert standaard meestal een wat koel, blauwig beeld op, maar de Samsung 75CU7100 overdrijft dit een beetje.

Omdat het hier tv's met een 60Hz-paneel betreft, kunnen ze bij 50Hz-materiaal, zoals tv-uitzendingen van voetbalwedstrijden, niet de beeldfrequentie verdubbelen om bewegingscompensatie toe te passen. Voor de soepelste kijkervaring bij sporten heb je dus een duurder, 120Hz-scherm nodig. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je op deze drie tv's prima naar sportwedstrijden kunt kijken, maar eventuele motion compensation-functies hebben eigenlijk alleen nut bij bronmateriaal met lagere refreshrates van bijvoorbeeld 24 of 30Hz.

Wel kunnen de tv's bewegingsverscherping toepassen, een functie die doorgaans is ingebakken in de beeldmodus Sport. De Samsung mist zo'n sportmodus, maar lijkt ook in de standaardmodus iets van bewegingsverscherping toe te passen. In elk geval ogen bewegende beelden in die modus net iets scherper dan op de Hisense met sportmodus ingeschakeld en even scherp als op de TCL in de sportstand. Een losse optie voor bewegingsverscherping bij 50Hz- of 60Hz-signalen ontbreekt. De Samsung kent wel een LED Clear Motion-functie, die bij materiaal van een lagere frequentie het backlight om het frame kan dimmen voor meer bewegingsscherpte, maar dat haalt bij 50Hz-sportuitzendingen niet veel uit.

De TCL heeft wel een sportmodus. Deze levert standaard een veel te koele weergave op, maar je kunt de kleurtemperatuur eenvoudig terugschroeven in de instellingen. Zo ziet het gras op de Duitse velden er natuurgetrouw genoeg uit, maar ogen bewegingen net iets scherper dan in de standaard- of filmmodus. Ook de Hisense is netjes van een sportmodus voorzien, met een vergelijkbaar resultaat als bij de TCL. De te hoge kleurtemperatuur laat zich eenvoudig corrigeren in de instellingen, terwijl de bewegingsscherpte een kleine boost krijgt. Wel zien bewegingen er net iets scherper uit op de TCL en Samsung. De Hisense 75A79KQ heeft ook een Ultra Smooth Motion-optie voor beeldinterpolatie, maar deze haalt op dit 60Hz-scherm niets uit bij bronmateriaal van 50Hz of hoger.

Testmethode helderheid en kleurweergave

We meten de helderheids- en kleureigenschappen met een Spectracal C6-colorimeter en een X-Rite I1 Pro 2-spectrometer. Om beeld te genereren, gebruiken we de Spectracal Videoforge. Dit geheel wordt aangestuurd door Portrait Displays Calman Ultimate-software.

We testen voor zowel onze sdr- als onze hdr-metingen vooraf welke beeldpreset het nauwkeurigste grijsverloop levert en kiezen die preset om de rest van onze tests uit te voeren. Bij de Hisense 75A79KQ kozen we voor de modus Bioscoop (dag), de Samsung 75CU7100 stelden we in op de Filmmaker-modus en de TCL 75P635 maten we in de Film-modus. We geven alle televisies een eerlijke kans door alle (AI-)beeldoptimalisaties uit te schakelen, omdat deze de meetresultaten verstoren. Opties als Dynamic Contrast en Live Colour leveren een intensere kleurbeleving op, maar ook verzadigingsfouten.

We meten de kleurechtheid in ΔE2000 en ΔE ITP, waarbij ΔE2000 de norm is die al decennia wordt gebruikt om een indicatie te geven van beeldprestaties. ΔE geeft aan in hoeverre de gemeten waarde afwijkt van de verwachte waarde, en voor ΔE2000 geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als zeer goed en lager dan 1 als perfect worden gezien.

ΔE2000 heeft echter beperkingen bij hdr, waardoor vaak onrealistisch lage, dus goede, scores worden behaald, terwijl de beeldfouten wel goed zichtbaar kunnen zijn. ΔE ITP lost dit op en weegt de kleurafwijking ook anders. Daardoor hebben kleuren die we snel herkennen als goed of fout, zoals huidtinten en planten, meer invloed op de score dan bijvoorbeeld neonkleuren. De resultaten van ΔE2000 en ΔE ITP zijn hierdoor niet onderling met elkaar vergelijkbaar.

Helderheid en contrast

Van de goedkopere televisies die we in deze round-up bespreken, hoef je natuurlijk niet dezelfde beeldkwaliteit te verwachten als van (veel) duurdere topmodellen. Sdr-beelden met een beperkt kleurbereik kunnen ze nog wel nauwkeurig weergeven, zoals je hieronder kunt lezen, maar op andere vlakken blijven de meetresultaten duidelijk achter. Zo kan de maximale helderheid die de tv's produceren, niet tippen aan de bovenkant van de markt. Wij meten die piekhelderheid nadat we de tv's hebben afgesteld op 6500 kelvin, de kleurtemperatuur waarvoor tv-beelden en films gemaakt zijn.

De resultaten lopen duidelijk uiteen. De Hisense met zijn quantumdotfilter en ips-paneel is met afstand de helderste van het trio, maar dat zie je ook terug in de zwartweergave. Wat zwart zou moeten zijn, ziet er op dit scherm een stuk lichter uit en neigt eerder naar grijs. De Samsung en TCL kunnen lang niet zo fel stralen, maar schotelen je een veel overtuigendere zwartweergave voor. Doordat de Samsung de diepste zwarttinten weet te tonen van de drie tv's in deze round-up, valt ook de contrastverhouding uit in het voordeel van het Koreaanse kamp, terwijl de Hisense met zijn grijzige zwartreproductie de laagste contrastratio neerzet.

Door de lagere helderheid van de Samsung en TLC zijn dit geen ideale tv's om naar te kijken in een goed verlichte omgeving, terwijl de Hisense wel helder beeld levert met de lichten aan. Kijk je graag in het donker, dan springt juist de zwakke zwartweergave van de Hisense in het oog. Wil je zowel in het donker als bij daglicht kunnen kijken, dan biedt de TCL van dit trio het beste compromis. Deze straalt namelijk nét wat feller dan de Samsung en toont een dieper zwart dan de Hisense.

  • Max. helderheid Filmmodus
  • Min. helderheid Filmmodus
  • Contrast 50% APL
Max. helderheid Filmmodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Hisense 75A79KQ 75" LCD
315,81
TCL 75P635 75" LCD
211,50
Samsung CU7100 75" LCD
205,89
Min. helderheid film modus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Samsung CU7100 75" LCD
0,05
TCL 75P635 75" LCD
0,07
Hisense 75A79KQ 75" LCD
0,24
Contrast 50% APL
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Samsung CU7100 75" LCD
4100:1
TCL 75P635 75" LCD
3021:1
Hisense 75A79KQ 75" LCD
1313:1

Sdr-weergave

Dat de weergave van sdr-materiaal bij alle drie tv's dik in orde is, blijkt duidelijk uit onderstaande grafieken. Zelfs in de uitgebreide colorcheckertest, waarbij we de tv's een serie grijstinten en een groot aantal veelvoorkomende kleurtinten voeren, blijven ze allemaal onder de kritische grens van drie op de ΔE2000-schaal. De TCL 75P635 behaalt zelfs bijna een perfecte score. Ook de Samsung en Hisense zijn behoorlijk accuraat met hun sdr-weergave, waarbij de Samsung net iets nauwkeuriger is.

  • Gem. grijsafwijking
  • Gem. kleurafwijking
  • Gem. gedetailleerde-kleurafwijking
Gemiddelde grijsafwijking
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG G4 65" OLED
0,69
Samsung S95B 55" QD-OLED
0,70
Panasonic LZW2004 55" OLED
0,90
LG G3 65" OLED
0,90
Samsung Q65C 55" LCD
1,00
LG C3 55" OLED
1,00
LG C4 65" OLED
1,10
Panasonic MZW2004 65" OLED
1,15
Philips 908 65" OLED
1,21
Samsung S95C 55" QD-OLED
1,30
Sony X85L 55" LCD
1,50
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,57
Sony X95L 65" LCD
1,70
Philips 808 55" OLED
1,71
Samsung Q60B 55" LCD
1,80
TCL 55C745 55" LCD
1,81
TCL 75P635 75" LCD
1,90
Philips 807 55" OLED
1,90
Samsung QN90C 55" LCD
2,00
Samsung S90C 55" QD-OLED
2,00
Samsung CU7100 75" LCD
2,40
Sony A95L 65" QD-OLED
2,40
TCL C835 55" LCD
3,00
TCL C845 65" LCD
3,39
Hisense 75A79KQ 75" LCD
3,48
Sony A80L 55" OLED
3,80
Gemiddelde kleurafwijking
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung Q60B 55" LCD
0,70
Philips 807 55" OLED
0,80
Panasonic MZW2004 65" OLED
0,88
Panasonic LZW2004 55" OLED
0,90
Samsung Q65C 55" LCD
0,94
LG G3 65" OLED
1,00
Samsung S95B 55" QD-OLED
1,00
Philips 908 65" OLED
1,04
LG G4 65" OLED
1,08
LG C3 55" OLED
1,10
Samsung S95C 55" QD-OLED
1,10
Philips 808 55" OLED
1,20
Samsung S90C 55" QD-OLED
1,20
LG C4 65" OLED
1,21
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,30
TCL 75P635 75" LCD
1,41
Samsung CU7100 75" LCD
1,73
TCL 55C745 55" LCD
1,74
Sony A80L 55" OLED
1,90
Sony X95L 65" LCD
2,00
Hisense 75A79KQ 75" LCD
2,02
TCL C835 55" LCD
2,20
Samsung QN90C 55" LCD
2,31
Sony A95L 65" QD-OLED
2,76
Sony X85L 55" LCD
3,00
TCL C845 65" LCD
3,07
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung S95B 55" QD-OLED
0,60
Panasonic LZW2004 55" OLED
0,80
LG G4 65" OLED
0,87
LG C3 55" OLED
0,90
Samsung S95C 55" QD-OLED
0,90
LG G3 65" OLED
0,90
Philips 908 65" OLED
0,94
Panasonic MZW2004 65" OLED
0,98
LG C4 65" OLED
1,00
TCL 75P635 75" LCD
1,20
Philips 807 55" OLED
1,30
Philips 808 55" OLED
1,36
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,39
Sony A95L 65" QD-OLED
1,50
Samsung Q60B 55" LCD
1,60
Samsung S90C 55" QD-OLED
1,70
Sony X85L 55" LCD
1,80
TCL 55C745 55" LCD
1,96
Samsung Q65C 55" LCD
2,00
Samsung CU7100 75" LCD
2,07
TCL C845 65" LCD
2,30
Samsung QN90C 55" LCD
2,50
Hisense 75A79KQ 75" LCD
2,59
TCL C835 55" LCD
2,60
Sony A80L 55" OLED
3,00
Sony X95L 65" LCD
3,20

Hdr-weergave

De tv's in deze round-up kunnen allemaal overweg met hdr-materiaal. Welke standaarden ondersteund worden, verschilt wel per model. De TCL 75P635 houdt het bij HDR10 en HLG, de Samsung 75CU7100 voegt daar nog HDR10+-ondersteuning aan toe. De Hisense 75A79KQ slikt dat alles en kan ook nog eens overweg met Dolby Vision-content. Van het EK weten we dat de NOS de wedstrijden ook uitzendt in uhd-kwaliteit, wat in dit geval neerkomt op 1080p met HLG-hdr. Alle drie tv's kunnen die uitzendingen weergeven.

Door de achterblijvende piekhelderheden van deze goedkope tv's valt de hdr-weergave in de praktijk echter nogal tegen. Kijken we naar de maximale helderheid bij weergave van een volledig wit scherm, dan lijken ze nog aardig te kunnen aanhaken bij de rest van het veld. Maar zetten we de maximale helderheid bij weergave van een 5 procent groot witvenster af tegen duurdere tv's, dan bungelen ze helemaal onderaan in de grafiek. Duidelijk is ook dat de piekhelderheid bij weergave van een kleiner wit vlak nauwelijks hoger is dan bij weergave van een volledig wit scherm. Dat betekent in de praktijk dat highlights in hdr-beelden weinig impact hebben, waardoor hdr-beelden lang niet zo indrukwekkend kunnen worden weergegeven als op duurdere modellen. Ook laat de gedetailleerde-kleurafwijkinggrafiek duidelijk zien dat de kleurweergave in hdr lang niet zo natuurgetrouw is als bij sdr-materiaal.

  • Max. helderheid hdr full screen
  • Max. helderheid hdr 5%-venster
  • Gem. grijsafwijking zonder luminantie
  • Gem. gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Max. helderheid hdr full screen
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
TCL C845 65" LCD
896,63
TCL C835 55" LCD
748,01
Samsung QN90C 55" LCD
729,00
Sony X95L 65" LCD
644,19
TCL 55C745 55" LCD
588,64
Samsung Q60B 55" LCD
576,28
Sony X85L 55" LCD
552,04
Samsung Q65C 55" LCD
477,31
Hisense 75A79KQ 75" LCD
371,32
Samsung S95D 55" QD-OLED
304,24
TCL 75P635 75" LCD
288,94
Sony A95L 65" QD-OLED
278,97
Samsung S95C 55" QD-OLED
251,81
LG G4 65" OLED
243,17
Samsung CU7100 75" LCD
229,98
Philips 908 65" OLED
225,20
Panasonic MZW2004 65" OLED
216,42
LG G3 65" OLED
207,38
Samsung S90C 55" QD-OLED
205,24
LG C4 65" OLED
203,88
Samsung S95B 55" QD-OLED
195,42
Philips 807 55" OLED
184,51
Philips 808 55" OLED
173,29
Panasonic LZW2004 55" OLED
168,90
LG C3 55" OLED
160,20
Sony A80L 55" OLED
138,34
Max. helderheid hdr 5% window
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung QN90C 55" LCD
2.145,00
TCL C845 65" LCD
1.589,18
Samsung S95D 55" QD-OLED
1.576,76
Sony X95L 65" LCD
1.529,82
LG G4 65" OLED
1.460,84
Sony A95L 65" QD-OLED
1.448,43
Panasonic MZW2004 65" OLED
1.441,95
LG G3 65" OLED
1.349,09
Samsung S95C 55" QD-OLED
1.242,22
TCL C835 55" LCD
1.082,33
LG C4 65" OLED
1.056,36
Philips 908 65" OLED
1.025,16
Samsung S95B 55" QD-OLED
963,28
Panasonic LZW2004 55" OLED
962,16
Samsung S90C 55" QD-OLED
960,04
LG C3 55" OLED
815,00
Philips 808 55" OLED
769,07
Philips 807 55" OLED
743,44
Sony X85L 55" LCD
718,50
Sony A80L 55" OLED
672,41
Samsung Q60B 55" LCD
576,57
TCL 55C745 55" LCD
503,69
Samsung Q65C 55" LCD
476,33
Hisense 75A79KQ 75" LCD
371,68
TCL 75P635 75" LCD
244,86
Samsung CU7100 75" LCD
230,32
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde grijsafwijking in ΔE ITP (lager is beter)
LG G4 65" OLED
0,67
LG C4 65" OLED
1,56
Philips 908 65" OLED
1,61
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,73
Samsung CU7100 75" LCD
1,78
Philips 808 55" OLED
2,26
Panasonic MZW2004 65" OLED
2,47
Samsung S95B 55" QD-OLED
2,52
Samsung Q65C 55" LCD
2,63
TCL 55C745 55" LCD
2,75
Panasonic LZW2004 55" OLED
2,80
Philips 807 55" OLED
2,96
Sony A95L 65" QD-OLED
3,29
TCL 75P635 75" LCD
3,34
LG G3 65" OLED
4,38
Samsung S90C 55" QD-OLED
4,60
Samsung S95C 55" QD-OLED
4,84
Hisense 75A79KQ 75" LCD
4,91
Sony X95L 65" LCD
5,42
Samsung QN90C 55" LCD
5,55
Sony A80L 55" OLED
5,89
TCL C845 65" LCD
6,36
LG C3 55" OLED
6,68
Sony X85L 55" LCD
8,91
Samsung Q60B 55" LCD
17,08
TCL C835 55" LCD
18,20
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE ITP (lager is beter)
Philips 808 55" OLED
2,26
LG C4 65" OLED
2,51
Philips 807 55" OLED
2,58
Panasonic LZW2004 55" OLED
2,70
LG C3 55" OLED
2,78
LG G3 65" OLED
3,09
LG G4 65" OLED
3,17
Samsung S95C 55" QD-OLED
3,21
Samsung S95B 55" QD-OLED
3,50
Samsung S90C 55" QD-OLED
3,52
Sony A95L 65" QD-OLED
3,89
TCL 55C745 55" LCD
4,93
Panasonic MZW2004 65" OLED
5,07
Sony A80L 55" OLED
6,30
Sony X95L 65" LCD
6,44
Samsung S95D 55" QD-OLED
6,92
Sony X85L 55" LCD
7,01
TCL C845 65" LCD
7,60
Samsung QN90C 55" LCD
8,08
Samsung Q60B 55" LCD
9,88
Samsung CU7100 75" LCD
10,24
Samsung Q65C 55" LCD
11,28
TCL C835 55" LCD
15,47
Hisense 75A79KQ 75" LCD
26,54
Philips 908 65" OLED
33,04
TCL 75P635 75" LCD
51,81

Conclusie

Een joekel van een televisie om de sportzomer mee door te komen hoeft niet per se duizenden euro's te kosten, maar met deze 75"-tv's van onder de 800 euro lever je wel wat in aan kwaliteit. Zo kunnen de geteste tv's sdr-materiaal zeer netjes weergeven, maar zijn hun hdr-prestaties niet indrukwekkend. Daarvoor ontbreekt het simpelweg aan de piekhelderheden die nodig zijn om highlights van de nodige punch te voorzien. En omdat alle drie beperkt zijn tot 60Hz-weergave, kun je niet profiteren van bewegingsinterpolatie bij sportuitzendingen van 50Hz; daarvoor heb je minimaal een 100Hz-tv nodig. Bovendien hebben ze een HDMI-aansluiting minder dan de gebruikelijke vier die je op duurdere televisies aantreft.

De Samsung 75CU7100 en TCL 75P635 lijken technisch het meest op elkaar. Beide lcd-tv's gebruiken een VA-paneel dat relatief sterke zwartwaarden behaalt, al zijn die zeker niet van oledniveau, maar dat ook minder ruime kijkhoeken oplevert. Van deze twee is de TCL net wat helderder, wat hem iets geschikter maakt voor gebruik overdag of in een goedverlichte ruimte. De onderlinge verschillen zijn echter klein. Beide tv's hebben met Tizen (Samsung) en Google TV (TCL) prima smart-tv-platforms aan boord, met een ruime keur aan beschikbare apps. Daarbij reageert de Samsung vaak wel wat trager op de afstandsbediening en soms helemaal niet; je moet de bediening secuurder richten dan bij de andere twee tv's. Ook is de audio uit de TCL-luidsprekers duidelijk warmer en rijker van klank en biedt deze tv de nauwkeurigste sdr-weergave. Als het echter om beeldverwerking gaat, ontlopen de Samsung en TCL elkaar nauwelijks.

Wat dat laatste betreft, is de Hisense 75A79KQ juist hekkensluiter. Maar ook hier geldt: de onderlinge verschillen zijn erg klein. Dat kunnen we niet zeggen van het geluid, want de Hisense klinkt in vergelijking met de andere twee ronduit blikkerig. De A79KQ staat echter met kop en schouders bovenaan als het om helderheid gaat. Met zijn ips-paneel en quantumdotfilter is deze tv een stuk feller. Dat maakt hem van dit trio het beste exemplaar om op zonnige dagen naar sport te kijken, zelfs als je besluit de tv in de tuin te zetten. Daarbij blijft de weergave ook onder ruimere kijkhoeken beter overeind dan bij de andere twee. Daar staat tegenover dat de zwartweergave van deze Hisense niet om over naar huis te schrijven is, wat met name opvalt als je in het donker naar de tv kijkt. Verder werkt het Vidaa U6-smart-tv-systeem vlot, maar is het appaanbod kariger dan op de Samsung en TCL.

Onder de streep vinden we de TCL 75P635 daarom de beste allrounder van het stel. Deze goedkope tv is helder genoeg om binnenshuis de sportzomer mee te volgen, heeft het beste geluid van de drie, reageert snel genoeg op de afstandsbediening en beschikt over een prima smart-tv-systeem. Ook heeft dit toestel de beste kleurweergave bij het tonen van sdr-materiaal. De vergelijkbaar toegeruste Samsung CU7100 komt dicht in de buurt, maar kan net niet helemaal aan de TCL tippen. Heb je een echt lichte woning of wil je je mega-tv in de tuin kunnen zetten, dan kun je ook de felle Hisense 75A79KQ overwegen. De stevige lichtopbrengst van dit scherm gaat echter gepaard met een weinig imponerende zwartweergave en het geluid is blikkerig. Misschien is dat wel de belangrijkste les uit deze vergelijking tussen goedkope 75"-tv's: je zult een keuze moeten maken tussen helder óf contrastrijk. Voor het beste van beide werelden moet je toch echt wat dieper in de buidel tasten.

Reacties (134)

134
133
43
1
0
60
Wijzig sortering
Ik heb de round-up gescand. Lees niks over duur van support. Goedkoop is duurkoop. De meeste mensen zijn geen tweakers die willen werken met externe apparatuur voor hun smart gedeelde. Mijn ervaring met dit soort tv's is:
-traag (direct of later). Zo traag dat ik de betreffende TV niet meer gebruik.
-korte support (enkele jaren, daarna niet meer aan het net hangen)
-matig beeld/geluid
-vol met ad's

Kortom moeten we dit überhaupt willen 'aanprijzen' hier met net zoveel pluspunten als minpunten. Ik zou gezien mijn ervaring iedereen willen waarschuwen voor dergelijke tv's. Kortom; e-waste van behoorlijk formaat.
Ik heb de round-up gescand. Lees niks over duur van support. Goedkoop is duurkoop. De meeste mensen zijn geen tweakers die willen werken met externe apparatuur voor hun smart gedeelde. Mijn ervaring met dit soort tv's is:
-traag (direct of later). Zo traag dat ik de betreffende TV niet meer gebruik.
-korte support (enkele jaren, daarna niet meer aan het net hangen)
-matig beeld/geluid
-vol met ad's

Kortom moeten we dit überhaupt willen 'aanprijzen' hier met net zoveel pluspunten als minpunten. Ik zou gezien mijn ervaring iedereen willen waarschuwen voor dergelijke tv's. Kortom; e-waste van behoorlijk formaat.
Ik ben het met je eens dat deze onderwerpen meer aandacht verdienen, maar niet alleen bij goedkope TV's. Ook hele dure TV's hebben maar zeer beperkte support. Voor een dure TV verwacht ik minstens q10 jaar software support. Het is een beetje discutabel waar die verwachting op gebaseerd is, maar 4 jaar is te weinig. Ik denk dat het probleem is dat we allemaal weten dat het scherm zelf het wel 10 jaar zal doen maar dat software een probleem wordt. Je kan je TV offline houden maar dan kun je een aantal features niet gebruiken waar je wel voor hebt betaalt. En offline is ook steeds relatiever, mijn TV heeft zelf een acces point in gebouwd waar je op in kan loggen om naar de TV toe te streamen. Dat is ook een netwerkverbinding maar wel een die ik niet kan firewallen. En natuurlijk ook nog bluetooth.

Advertenties en reclame zijn ook bijna standaard, ook hele dure TV's hebben die aan boord. Je kan ze misschien uitzetten, maar ze proberen het wel te normaliseren.

Dat beeldkwaliteit van goedkope TV's minder goed is vind ik eigenlijk niet zo'n probleem. Het blijft wel een goedkope TV, het moet ergens vandaan komen.

Ik heb veel meer last van reclame en slechte software dan van iets minder goede beeldkwaliteit. Als ik bij mensen kom denk ik zelden "wauw, het beeld van deze TV is mooier dan die van mij", wel "bah, reclame".
Geen enkele fabrikant kan 10 jaar in de toekomst kijken wat soft- en hardware betreft.

Hoe kan men nu TV's van een chip voorzien die compatibel is met de over 10 jaar in gebruik zijnde codecs?

Ze hebben zich natuurlijk wel zelf in de nesten gewerkt door TV's te bouwen die alles moeten doen. Uiteindelijk heb je technisch gezien wel gelijk dat je van een apparaat mag verwachten dat het 10 jaar lang dat doet wat op de doos staat aangegeven. Het ondersteunen van apps valt daar vanuit dat perspectief ook onder.

Maar de realiteit is gewoon lastiger. Ik denk dat de gemiddelde Tweaker, getuige ook de overige commentaren, wel snapt dat 10 jaar support voor bugfixes te verwachten is. Stel er is een security leak ontdekt, of een inherent issue met HDMI functionaliteit. Dat zijn immers zaken die in de basis goed moeten zijn voor een beeldscherm.

Maar ondertussen zijn zelfs complete PC's en laptops toch wel afgeschreven met 10 jaar. Dan kan je niet van een TV, die een fractie hiervan kost, verwachten dat procentueel gezien na 10 jaar nog alles ondersteunt als op dag 1.
Geen enkele fabrikant kan 10 jaar in de toekomst kijken wat soft- en hardware betreft.
Evolutionaire veranderingen zijn best goed in te schatten.
Revolutionaire veranderingen zijn een stuk moeilijker, maar die zijn echt zeldzaam.

Maar ik verwacht ook geen perfectie van de leverancier.
Ik verwacht alleen een minimum gegarandeerde support periode voor features en security, die ook duidelijk en consequent gecommuniceerd wordt. Dwz. een datum, met grote letters op de doos, en bij elk prijskaartje in elke winkel en op elke webshop.

Dan zorgt de markt er wel voor dat het onaantrekkelijker is om veredelde E-waste te verkopen.
Simpel voorbeeld: Je kan van een chip met h.264 ondersteuning niet verwachten dat deze h.265 hardwarematig ondersteunt, wanneer de standaard nog niet op de markt is.

Wat ik wel verwacht is dat het general purpose gedeelte van de CPU in ieder geval enigszins overhead heeft om algemene ontwikkelingen in het OS bij te kunnen benen.
Of de cpu iig in een vervangbare module te plaatsen?
Of niet de eco-systemen zo dicht te timmeren dat je er software matig ook helemaal niets mee kunt doen ?

Nee, dit is allemaal "by design" , de consument koopt toch wel na 3 jaar een nieuw TV zodat ze de nieuwste Disney+ 8k app kunnen gebruiken.

E zolang de meerderheid dit ook daadwerkelijk doet, kan ik het ze eigenlijk ook niet kwalijk nemen.
Geen enkele fabrikant kan 10 jaar in de toekomst kijken wat soft- en hardware betreft.
In principe heb je gelijk, maar eerlijk gezegd is 10 jaar nog wel te overzien. De H265 is gebaseerd op techniek uit 2007, in 2010 is men daar een standaard van gaan maken die in 2013 is uitgekomen. In datzelfde jaar was er ook al een hardware-implementatie op de markt. Dat kwam allemaal niet uit het luchtledige, er is jarenlang hard aan gewerkt.

Nu, 11 jaar later, zijn we volgens mij nog steeds niet op het punt dat H265 universeel wordt gebruikt en zijn er nog veel oudere apparaten die dat niet kunnen. Je zou kunnen zeggen dat het 10 jaar geleden nog niet duidelijk was of H265 een succes zou worden, maar je zou ook kunnen zeggen dat men toen had kunnen
voorzien wat er in de komende 10 jaar nodig zou gaan zijn. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Mijn punt is vooral dat de ontwikkeling en adaptie van nieuwe codecs zo langzaam gaat dat 10 jaar nog wel te overzien is.

Dit voorbeeld zit overigens behoorlijk op de grens, h265 is een hele zware codec, daar op anticiperen maakt televisie wel duurder. Gelukkig is niet iedere nieuwe codec of feature zwaar. Verbeteringen aan bv de HTML-enige of een nieuwe streaming protocol hoeven helemaal niet zwaar te zien, iemand moet het alleen even uitprogrammeren.
Hoe kan men nu TV's van een chip voorzien die compatibel is met de over 10 jaar in gebruik zijnde codecs?
Hardware support voor codecs toevoegen zal niet gaan, maar in software is veel mogelijk. Lang niet alle features hoeven zwaar te zijn.
Ze hebben zich natuurlijk wel zelf in de nesten gewerkt door TV's te bouwen die alles moeten doen. Uiteindelijk heb je technisch gezien wel gelijk dat je van een apparaat mag verwachten dat het 10 jaar lang dat doet wat op de doos staat aangegeven. Het ondersteunen van apps valt daar vanuit dat perspectief ook onder.
Ja, er zit natuurlijk een zeker wrijving tussen wat mensen verwachten en wat leveranciers kunnen/willen leveren voor dat geld, maar dat gat is de afgelopen jaren wel er groot geworden.

Maar de realiteit is gewoon lastiger. Ik denk dat de gemiddelde Tweaker, getuige ook de overige commentaren, wel snapt dat 10 jaar support voor bugfixes te verwachten is. Stel er is een security leak ontdekt, of een inherent issue met HDMI functionaliteit. Dat zijn immers zaken die in de basis goed moeten zijn voor een beeldscherm.
Maar ondertussen zijn zelfs complete PC's en laptops toch wel afgeschreven met 10 jaar. Dan kan je niet van een TV, die een fractie hiervan kost, verwachten dat procentueel gezien na 10 jaar nog alles ondersteunt als op dag 1.
Ik vraag niet om 100% ondersteuning voor alle nieuwe features. Het belangrijkste zijn security fixes, die moeten wel 100% zijn. Daarnaast zijn er een hoop features toe te voegen die prima werken op oude hardware, maar voor de fabrikant niet de moeite waard zijn om toe te voegen aan een product dat al verkocht is. Daarom wil ik hardware en software liever loskoppelen zodat niet iedere TV z'n eigen ondersteuningstraject nodig heeft maar dat oudere modellen mee kunnen liften op de software die voor nieuwere TVs wordt ontwikkelt. Net zoals je een moderne versie van Windows kan installeren op een wat oudere PC, zelfs als de fabrikant van de PC zelf al failliet is.

Overigens vind ik het een beetje een circulaire redenering dat je geen lange support op TV's kan verwachten omdat ze zo goedkoop zijn, maak ze dan maar wat duurder. Uiteindelijk is de software maar een klein deel van de kosten van zo'n TV. Zonde om zo'n heel apparaat af te schrijven omdat 10% (de software) niet meer wordt onderhouden terwijl 90% (de hardware) nog prima werkt.
Zelfs los van het feit dat we hier over grote TV's hebben die net zo veel kosten als een hele laptop.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 14:41]

Software is zo een geringe factor in kosten omdat je het team op een gegeven moment aan een nieuw product kunt laten werken.

Wanneer echter flink meer maintenance en updaten gedaan moeten worden staat dat concept dus op losse schroeven en zal je flink meer personeel aan moeten nemen. Of je kiest er voor minder vaak nieuwe hardware uit te brengen, maar dat is commercieel gezien veel minder interessant.

Hard- en software loskoppelen kan natuurlijk ook gewoon. Daar is HDMI immers voor ontworpen.

Ik denk dat het hele verouderen van software dus vooral een communicatie issue is. Wanneer fabrikanten hier open en eerlijk over zouden zijn, kan je als klant een weloverwogen keuze maken.

Nu is het maar afwachten.
Het scherm zelf is na 10 jaar meestal nog wel goed, zeker van high-end tv's, die gebouwd zijn met kwaliteitsonderdelen. Het probleem zit hem waarschijnlijk vooral in het OS en de compatibiliteit van de hardware met dat OS, bv hardwarematige decodering. Het OS kan ook zijn vervangen.

Dit is op te lossen door een televisie modulair te bouwen, bv een moederbord dat makkelijk verwisselbaar is, hdmi poorten en usb poort upgrades etc. Op die manier kan de fabrikant de kosten laag houden, wat extra verdienen aan de verkoop van moederbordjes etc en de consument jarenlang genieten van de smartfuncties van de TV, de apps die gegaan zijn kunnen gewist worden en apps die erbij zijn gekomen, geinstalleerd.

edit: dit gaat over duurzaamheid en het tegengaan van overconsumptie en afval. De aanschafprijs zal hoger zijn, op lange termijn ben je minder kwijt.

[Reactie gewijzigd door ABD op 22 juli 2024 14:41]

Dat drukt niet de kosten, maar maakt ze hoger.

Je moet immers interfaces bouwen op een manier dat ze compatibel zijn ook in de toekomst. Zowel je hard- als software worden complexer, om het over de productie- en logistieke processen niet te hebben.

Sowieso bestaat dat concept natuurlijk reeds. Het heet HDMI :)
Misschien ligt dit aan mij maar snap deze gedachte niet.

Support van 10 jaar? Waar zou je graag support voor willen hebben dan? Welke specifieke software onderdelen? Het is een tv en geen laptop/tablet/smartphone. En zelfs op een smartphone heb je meestal maar 5 jaar updates als de meeste dat al halen. Voor een smartphone leggen mensen vaak zoveel geld neer als een tv maar dumpen deze na 2/3 jaar weer.

Voor mij is het belangrijkste aan een tv beeldkwaliteit. Je kunt er altijd voor een paar tientjes een Chromecast/Fire Stick aanhangen. Goed geluid is zeldzaam voor een tv maar ik hou mijn buren liever te vriend en daarom is een dikke geluidsinstallatie of soundbar ook niet nodig.
Misschien ligt dit aan mij maar snap deze gedachte niet.

Support van 10 jaar? Waar zou je graag support voor willen hebben dan?
Welke specifieke software onderdelen?
in de eerste plaats natuurlijk security bugs. Er zit een netwerkaansluiting op die TV dus onderhoud is nodig. Zeg nu niet dat ik TV dan maar niet op internet moet aansluiten, want ik heb wel betaald voor die feature. Als ze er mee adverteren moeten ze het ook veilig houden.
Daarnaast zitten er nog steeds bugs in mijn TV.
Verder zou ik graag de mogelijkheid hebben om nieuwe protocollen, en bestandsformaten te ondersteunen.
Dat geldt niet alleen voor de TV maar ook voor alle apps. Ook zo'n feature waar ik voor betaald heb, maar die apps moeten wel draaien op een reeds jaren oud software platform. Oude meuk.
En zelfs op een smartphone heb je meestal maar 5 jaar updates als de meeste dat al halen.
Voor een smartphone leggen mensen vaak zoveel geld neer als een tv maar dumpen deze na 2/3 jaar weer.
Dat vind ik ook te kort, maar acceptabeler dan bij een tv. Het verschil is dat telefoons vaak hardwareschade oplopen doordat we ze de hele dag meeslepen. Dat zie ik als verantwoordelijkheid van de gebruiker. Dat telefoons kwetsbaar zijn is inherent aan het model en de stand van de techniek.

Toevallig heb ik gisteren een derdehands telefoon gekocht, een high-end telefoon uit 2019. De vorige eigenaren hebben er goed voor gezorgd en het scherm is nog perfect. De batterij is vast niet meer zo goed als nieuw, maar verder kan ik geen enkele beschadiging zien. De snelheid is ook prima, eerlijk gezegd sneller dan de 3 jaar nieuwere mid-range telefoon die ik als primaire telefoon gebruik.
Ik heb er LineageOS opgezet en verwacht er nog jaren mee te kunnen doen.

LineageOS is sowieso een lichtend voorbeeld. Mijn vorige-vorige telefoon uit 2016 wordt nog steeds ondersteunt door de nieuwste versie. Dat is inmiddels 8 jaar support en er zou best nog wat bij kunnen komen. Het is zo indrukwekkend omdat het helemaal door vrijwilligers wordt gedaan zonder steun van de fabrikant. Als een stel hobbyisten dat onder die omstandigheden kan doen dan vind ik dat de fabrikanten zich er te makkelijk van af maken.
<knip>
Het is een tv en geen laptop/tablet/smartphone.
Wat is het verschil?

Eerlijk gezegd denk ik dat het een vergissing is dat we voor ieder apparaat een eigen OS bouwen. Functioneel gezien is er nog wel wat voor te zeggen dat een mobiel device met een touchsreen een andere interface nodig heeft dan een TV of desktop PC, maar de interface is maar een klein stukje van het geheel.
Onder de motorkap zijn al die apparaten fundamenteel hetzelfde. CPU, RAM, storage, netwerk, beelscherm, input device...
Er zit wel flink wat verschil in snelheid en hoeveelheid RAM enzo, maar onze OS'en zijn zo efficient dat ze schalen van de kleinste telefoons tot grootste supercomputers.

Bij PC's is het heel normaal dat er 1 versie van Windows is die op alle moderne PC's geinstalleerd kan worden met eigenlijk iedere combinatie van onderdelen en zonder speciale hulp van de hardwarefabrikant.
Linux kan het ook, het is dus een eigenschap van het platform.

Toch wordt er voor zo'n beetje ieder modern apparaat een aparte OS-versie gemaakt. Telefoons hebben het nog redelijk gestandariseerd op Android en iPhone, maar bij Android komt er altijd nog wat knutselwerk van de fabrikant bovenop.

Televisies zijn erger, daar zijn verschillende OS'en in omloop die door verschillende leveranciers worden aangepast en onderling matig of niet compatible zijn. Dat is niet alleen moeilijk te onderhouden, maar ook duur.

Ik bedoel overigens niet dat de hele wereld 1 OS moet gaan gebruiken, ik wil diversiteit in OS'en, maar ik bedoel dat we het OS los moeten gaan zien van de hardwarefabrikant en het soort apparaat. Ik wil hetzelfde* OS kunnen installeren op mijn PC, TV, telefoon en broodrooster. Al die apparaten zijn in de eerste plaats een generieke computer.
Verschillen in userface en features moeten zo veel mogelijk in de applicatielaag worden opgelost. Een aardig voorbeeld is Steam van Valve dat een "Big Picture mode" heeft zodat je geschikt is voor kleine en grote schermen.

* ik wil nog steeds kunnen kiezen uit verschillende OS'en, de hele wereld op hetzelfde OS is ook niet goed, maar het OS moet niet bepaald worden door het soort apparaat en de fabrikant.
Voor mij is het belangrijkste aan een tv beeldkwaliteit. Je kunt er altijd voor een paar tientjes een Chromecast/Fire Stick aanhangen.
Op zich vind ik het prima om de intelligentie in een los kastje te stoppen zoals een Chromecast, maar
dat lost maar een deel van het probleem op. Er staat hier nog steeds een apparaat met bugs in de software. Daarnaast zitten er verschillende antenne's in waarvan ik niet zeker weet of ze actief zijn of niet.
Verder maak ik me zorgen dat fabrikanten in de toekomst nog opdringeriger worden met hun reclames en slimme software en je daar ook met een chromecast niet meer aan kan ontkomen, dat lijkt mij een vrij logische volgende stap gezien de ontwiklkelingen op dit vlak.
Bedankt voor de uitgebreide uitleg van jouw standpunten. Kan mij in sommige vinden en andere weer niet.

Ik kan op alles reageren maar zie dat er al genoeg comments zijn die hier hetzelfde zeggen.

Uiteindelijk denk ik dat het erop neerkomt wat iemand verwacht van een product op basis van gebruik/functie, prijs en acceptatie van deze punten.

Ik heb hier dus duidelijk een andere visie op dan jou en dat is helemaal prima ;)
Heb van onze samsung televisie dit jaar nog een update gehad, deze is intussen zeven.jaar oud, toch best netjes.
Veronderstel dat dit bij de chinezen minder zal zijn...
Ik denk dat het probleem is dat we allemaal weten dat het scherm zelf het wel 10 jaar zal doen maar dat software een probleem wordt.
Dus kopen we dan ook voornamelijk een scherm met een goedkoop computertje erin voor wat apps....

Support van 10 jaar is mooi maar gewoon niet realistisch op dit moment.
Support van 10 jaar is mooi maar gewoon niet realistisch op dit moment.
Tja, wat is realistisch?
Technisch gezien is het best mogelijk, maar het zal wel wat kosten. Ik denk dat het zich netto terugbetaalt als we langer met een TV kunnen doen. Vanuit de fabrikant gezien is dat uiteraard een reden om het niet te doen.

Voor ik te ver afdwaal.... Mijn prioriteit ligt bij security-fixes zodat je het apparaat kan blijven gebruiken zoals het was toen je het kocht. Meestal zijn die heel simpel en stellen geen extra eisen aan de hardware. Nieuwe features zijn leuk maar minder belangrijk. Waar mogelijk zou het wenselijk zijn om features /libraries/apis/updates toe te voegen om een TV langer te kunnen gebruiken, voor een deel doen we dat met apps maar die zijn weer afhankelijk van suppport op OS laag.

Het liefst zou ik willen dat we onze TV's kunnen updaten zoals onze PCs. Ik heb Dell niet nodig om een PC te upgraden van Windows 10 naar Windows 11 of het te vervangen door Ubuntu. Bij TV's ben je wel afhankelijk van de leverancier van de hardware.
Het liefst zou ik willen dat we onze TV's kunnen updaten zoals onze PCs
Ja, dat zou beter zijn idd. Ik heb ooit een Samsung kunnen opdaten door een stekkertje+kabel te solderen. Maar dat was eigenlijk al te omslachtig.

Qua security: tja, een TV bestuurt vrij weinig en heeft misschien toegang tot andere PC's op het netwerk maar dan is men al voorbij de firewall van de router natuurlijk. Dus een kans om gebruikt te worden als 'attackvector' is er wel idd. Maar dit [meer 'connected' devices] is een steeds groter wordend probleem natuurlijk.
Maar zodra je firmware kan updaten is er meteen een groter security risk.
Ik denk dat bij TV's eerder de ondersteuning van allerlei streaming apps een crucial punt is.
hang je er voor twee tientjes er een chromecast aan. Wellicht dat de doelgroep van deze TV's dat niet erg zal vinden; want goedkoop.
Exact dit. Ik heb een chromecast in mijn receiver hangen en stream alles op die manier. Juist voor mijn zou dergelijke tv interessant zijn, mits ik hem mag ophangen van mijn vrouw :P
Ophangen mag je wel mits je een schuur heb waar deze in past :o
Wil je nou je vrouw ophangen? Zo erg is ze hopelijk toch niet?
En hoe is de support bij de duurdere modellen dan? De mijne ontvangt al tijden geen updates meer en uit mijn hoofd is die pas 2 jaar oud en heeft het me iets boven 2000 euro gekost. En ja, ook die van mij bevat advertenties - dat is echt niet specifiek iets voor de goedekopere modellen

Ik vind het juist goed dat tweakers zulke tv's reviewed. Niet iedereen kijkt 4k films in Dolby of heeft zn ps5 eraan hangen, genoeg markt voor die maximaal groot willen maar wel goedkoop. Prima toch.
het 1e wat ik zou doen is iets van een fire stick max kopen of vergelijkbaar, streamen van 4 k of zelfs hd over de bij dit soort geleverde aansluitingen, op zijn best wifi 5 en 100mb bekabeld is niet ideaal
Matig beeld is natuurlijk inherent aan deze prijsklasse. Dat hoef je deze tv's eigenlijk niet aan te rekenen.
Als je ,zoals ik, een tv had die bijna 17 jaar oud was en vervolgens een nieuwe koopt, dan is dat beeld altijd veel beter.
Matig beeld is iets relatiefs wil ik maar zeggen.
Dus ik ben zeer content met mijn tcl 65 inch en 120 hz
Matig beeld is relatief. In feite koop je voor dit geld altijd een matige tv. Of dat nu is, of over 15 jaar. Uiteraard is de tv over 15 jaar beter dan die van nu, maar ook dan is die tv in dat huidige tv landschap een matige tv.
Werkelijk iedereen kan werken met een Chromecast. Als dat je niet lukt, moet je misschien maar helemaal wegblijven van smart TV's, want daar kun je dan ook niet mee overweg. Mijn ouders zijn er enthousiast over, mijn stokoude Panasonic plasmatelevisie doet er op de slaapkamer ook nog aardig bij mee en ik heb er ook een ingeprikt in de tv onder de overkapping, zodat ik daar F1TV en wat streamingsdiensten kan kijken.

Dat hele smartgedeelte mag er van mij wel af, kost alleen maar geld, veroudert veel sneller dan de rest van de TV. En de support is toch ruk.

Wat betreft de beeldkwaliteit en het geluid, ja, dat kun je verwachten voor dit geld toch? Je koopt de allergoedkoopste televisies in dit formaat. Dan is er ergens op bespaard. Wil je betere kwaliteit, moet je de portemonnee trekken. Gelukkig kun je zo'n TV gewoon weer terugbrengen als het in jouw woonkamer toch allemaal tegenvalt, maar misschien nog beter: ga zo'n aankoop (het blijft honderden euro's) eens testen bij een fysieke winkel. Ook daar kun je prima ervaren hoe goed de kijkhoeken zijn, of er een beetje redelijk geluid uit komt (ik gebruik nooit TV-geluid, maar ik snap dat er mensen zijn die dat wel nodig vinden) en hoe traag hij reageert.
Mijn "smarttv" is alweer wat ouder waardoor allerlei updates van o.a Netflix niet meer geïnstalleerd konden worden. Ik heb daarom maar een Google Chromecast gekocht. Ik wil nu eigenlijk helemaal niet meer terug naar een "smarttv". Het liefst heb ik gewoon een grote monitor, maar die zijn wel wat prijziger dan een TV met smartopties.
'traag', 'korte support', 'vol met ads' hebben alles met het smartTV platform te maken. De vraag is of je dat moet willen gebruiken. Persoonlijk ben ik er in ieder geval helemaal klaar mee, en vind die smart tv platformen vreselijk en wanstaltig. Ik heb aan elke tv thuis (4 stuks) een apple-tv hangen. Voordelen te over (alle tv's zelfde startscherm, zelfde functionaliteit, zelfde remote en allemaal bereikbaar via airplay), geen enkel nadeel (behalve dat het geld kost wellicht?).

Matig geluid: Je gaat toch serieus niet naar de eigen speakers van een platte tv luisteren?

Matig beeld: Iets voor te zeggen, maar daar kies je dan bewust voor. Zelf kom ik nog uit de tijd dat we thuis nog een 63cm beeldbuis zwart/wit tv hadden. Kennelijk doet dat iets me je perceptie van kwaliteit, want het moet wel heel dramatisch zijn, wil ik een moderne tv qua beeld nog slecht/matig vinden. Sure, als ik e.e.a. ga nameten, dan zie ook ik wel verschillen. Maar ik kijk geen tv om voortdurend de beeldkwaliteit te examineren. Ik kijk tv voor vermaak/nieuws/sport.

Voor mij is een televisie een flatscreen met een aantal HDMI ingangen. Heel veel meer gebruik ik er niet van. Zelfs de remote niet (want Apple-TV remote).
Ik heb al wel eens eerder gehoord dat Apple-tv fijn is, maar we hebben hier geen enkel ander apple apparaat dus in hoeverre is het dan handig om zo een apparaat te hebben. Een groot voordeel is naar ik heb begrepen dat het fijn te bedienen is vanaf een iPhone.
Als je geen andere Apple apparaten hebt, dan is het wellicht handiger iets met een chromecast te doen, als je dat al zou willen.

Vanaf de iPhone kan ik inderdaad iedere Apple-tv hier thuis bedienen, maar ook het scherm (of geluid) delen vanaf al onze Apple apparaten (iPhones, iPads en Mac’s).

Dus hoe dieper je in dat eco-systeem je zit, des te mooier en fijner wordt het. Voor sommige mensen een gruwel, maar ik vind het echt heel fijn werken.
Wat bedoel je precies met "enkele jaren daarna niet meer aan het net hangen"?
Volledig correct.
Maar er zijn ook heel wat mensen die alleen maar 2 werkende hdmi poorten nodig hebben.
In dat geval maakt support, ad's etc allemaal niet zoveel uit.
Ik zou puur kiezen voor beeldkwaliteit.
De meeste mensen kijken via een settop box, dus alleen het geluidsknopje van de AB wordt gebruikt.
De software is voor mij als techneut irrelevant, ik gebruik wel een googletv en als die achterhaald is wat nieuws. Hdmi is dus wel belangrijk.

Een paar jaar geleden mijn lesje geleerd toen ik het toenmalige topmodel van Philips kocht en na 2 jaar werkten de eerste apps al niet meer. Toestel wordt nu tot ieders tevredenheid nog steeds gebruikt, ondanks dat de hond de Philips AB heeft als kauwbot heeft gebruikt, maar wel met de settopbox en de bijbehorende AB
Dat slaat een beetje door denk ik.

De support komt van dezelfde fabrikanten die ook duurdere modellen maken, waarom zou de supportduur anders zijn? Of te wel: is een fabrikant verplicht langer support te geven op dure modellen? Nee toch?

Traag: tja - als je altijd de snelste wil dan betaal je dus meer....

Iets minder geluid en/of beeld maar een veel lagere prijs is toch niet abnormaal?

Advertenties: die zitten dus ook op de dure modellen....
Eigenlijk valt er weinig aan je opmerking toe te voegen. Dat zijn precies de punten waar het vaak aan schort.

Ik ben nooit fan geweest van LG, maar inmiddels hebben we hier twee van hun OLED's hangen. Ik ben aangenaam verrast over zowel de beeldkwaliteit als support. Voor zowel de C9 als G3 worden nog steeds updates uitgerold en alles functioneert (nog) naar behoren.

Een vriendin heeft onlangs een Hisense U75K uit het budget segment gekocht die behoorlijk goed uit de test kwam. In de praktijk blijken er echter toch wat haken en ogen aan te zitten, maar daar kom je pas achter als je het product hebt aangeschaft. Hoewel de TV met de Plex client app pre-installed wordt geleverd, struikelt deze over in streams aanwezige ondertitels. Ondertitels worden over elkaar heen getoond (meerdere talen), iets wat technisch niet eens mogelijk zou moeten zijn. Volgens Plex is het een probleem met de Hisense software dat door hun moet worden opgelost. Het zal mij benieuwen hoeveel tijd daar overheen gaat, als het überhaupt wordt verholpen.
Zelf ben ik in de markt voor een kleinere TV, van 43". De nimmer te onderschatten W.A.F. vereist namelijk dat die niet buiten het TV meubel uit komt.

Vanaf ongeveer € 400 kom je daar dezelfde merken tegen, waarbij, m.i., ook TCL de beste prijs-kwaliteitsverhouding biedt. En ook in dat segment zie ik de prijzen in de pricewatch behoorlijk bewegen.
Bedankt voor deze suggestie! :-)
Ik heb nu ouwe 55” FHD. Kan daar rond 80” kwijt. Wat ook mijn doel is voor 4K tv op 4 meter afstand. Of 6 meter van home trainer dan is die 55” te klein. Die 6 meter is schuin dus goede kijkhoek of op vesa mount waar die gericht kan worden

Voor gamen dat doe ik PC hoek met PS5 aan 32” monitor die iets verder staat op 1 meter. Daar wil ik eigenlijk ook iets groter 43 “ met wel 120hz VRR ook op vesa arm voor betere positie op PC tafel die in hoogte regelbaar is waar je zitten stand en op home trainer achter kan zitten. Voor PC hoek kan die monitor ook eventueel 8K paar maatjes groter zijn.
Gewoon een 75" verticaal binnen het meubel zetten.
Op zich.. dan heb je 40-45" in landscape, en kun je Tiktok echt levensgroot kijken :+
Het is maar wat je leuk vindt i guess :D
Creatief gedacht! 😀
Leuk. Games als '1942' lekker groot spelen, met pixels zo groot als duploblokken. En met een schaal van ca 1:1 flipperkastsimulators draaien.
En dan zeker alleen TikTok filmpjes kijken? 1 meter 90 hoog.
Er al eens aan gedacht om een groter tv meubel te kopen? :9
Nou moet ik zeggen dat 75" ook wel echt aan de hele grote kant is hoor. Maar een 55" is wel een mooi formaat!

[Reactie gewijzigd door Poulusma op 22 juli 2024 14:41]

Ik vraag me af hoe een TV meubel voor een 75" tv er uitziet.. volgens mij kun je dan beter gewoon 2 deuren bij de gamma halen en die ervoor klussen :+
Er zijn ook TV meubels zonder dat de TV in een kast zit, b.v. lage brede kast war de TV op staat ...
Ja precies dat, of boven hangt!
Wij hebben een heel mooi meubel laten maken, met een sfeerhaard erin.
Ik ken tegenwoordig niemand meer die een tv in een afsluitbaar meubel heeft staan 😅
Ach ja, ik dacht inderdaad alleen maar aan afsluitbare meubels, terwijl die van mij ook gewoon boven een kastje hangt. Goedemorgen!
Alleen jammer dat de prijs van de TCL nog al fluctueert. Op dit moment staat het niet voor 800 maar meer dan 1000 euro in de Pricewatch!
Dan te bedenken dat ik vorige week nog de TCL 75C805 (mini led met local dimming) heb besteld voor 1070, is dit wel een bijzonder hoge prijs. Tevens staat die nu niet meer in de pricewatch. Lijkt er op dat de aanbiedingen en aanbod nu al weer sterk terugloopt.

Al blijven de oplichters* bij HelloTV wel lekker doorgaan.

*Ze zeggen dat je moet mailen voor de prijs van de desbetreffende TV, voor een persoonlijk aanbod. Vervolgens sturen ze een geautomatiseerd mailtje terug met een veel duurder toestel en beweren dat die andere TV niet interessant is qua prijs. Het is complete onzin en gaat in tegen de regelgeving.

-knip-

Admin-edit:Ongefundeerde flame verwijderd

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 14:41]

Het ergste is nog dat er bij HelloTV structureel gelogen wordt. Onlangs vroeg ik mij af wat het verschil was tussen de TCL 43C61B (te koop bij de MM, bol, art&craft) en de 43C69B (HelloTV). Volgens HelloTV had het model van hun een 20% helderder paneel en betere HDR weergave. Ik heb TCL gebeld om te kijken of dit klopte. “No sir, there are no differences between these two models. Its just a specific model number created for that store”. Evenlater zag ik in de pricewatch bij de specificaties van de 61B het volgende staan: De C655, C69B, C61B zijn exact hetzelfde, het onderscheid zit 'm in welke winkel deze mag verkopen.

Heel bijzondere manier van werken daar. Vraag me af of ze door hoger management worden gevraagd te liegen over specificaties en functies van een TV.

Doe goed onderzoek voor je bij deze toko besteld.
De verschillen die ik in mijn consumenten elektronica tijd ben tegen gekomen zijn vaak de voet van de monitor/TV net iets anders om maar een ander nummer te kunnen verantwoorden of de inhoud van de doos. Bij printers van o.a. HP zag je een ander type nummer bij de zelfde printer omdat er bijvoorbeeld een usb kabel wel of niet bij zat of "gratis" foto papier in de doos werd meegeleverd.

[Reactie gewijzigd door kevinvogels op 22 juli 2024 14:41]

Waarom denk je dat zowel Jumbo als Nettorama een prijsgarantie kunnen afgeven dat je hun artikelen nergens goedkoper kunt vinden? Als dat waar zou zijn, zouden de prijzen ofwel gelijk moeten zijn, of je zou gratis boodschappen kunnen doen. Helaas, op deze wijze kunnen meerdere winkels een laagsteprijsgarantie geven. Het is hoe het werkt in deze wereld, zeker niet alleen in de televisiemarkt.
Die truc paste de MediaMarkt ook toe, toen ik daar als student werkte. Een aanbieding van een DVD-speler (weet je meteen hoe lang geleden dat ongeveer was :P) die alleen daar te koop was. Een of ander frontje was een net andere tint, of er was een aansluiting weggelaten en je hebt een uniek model dat je duur kunt verkopen, want je hebt geen concurrentie.
“No sir, there are no differences between these two models. Its just a specific model number created for that store”. Evenlater zag ik in de pricewatch bij de specificaties van de 61B het volgende staan: De C655, C69B, C61B zijn exact hetzelfde, het onderscheid zit 'm in welke winkel deze mag verkopen.
De reden dat ze dat doen is dat iedere winkel dan een "laagste prijsgarantie" kan geven. Ze weten dat ze de enige zijn die dat model verkopen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 14:41]

HelloTV is een belachelijke winkel. Daar moet je gewoon nooit kopen. Eigenlijk is het met tv's altijd zo dat er van een bepaalde serie meerde modellen zijn. In jouw geval gaat het om de TCL C6 serie. Een C61, 62 of whatever, zijn dezelfde tv's. Het verschil zit hem vaak in de kleur van de tv, een andere voet of bedoelt voor een specifieke markt (benelux bijvoorbeeld). Dat geldt voor alle tv's. Een Samsung Q64C is hetzelfde als een Q60C. Een LG OLED C35 is het zelfde als de C34, het gaat daar om de LG OLED C3 serie.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Hulleman27 juni 2024 18:29
Een LG OLED C35 is het zelfde als de C34, het gaat daar om de LG OLED C3 serie.
Nee dus. DE C35 en C34 zijn een ander aanbod. Jij geeft aan dat het dezelfde serie is maar dat maakt het nog niet hetzelfde toestel / dezelfde package. Zo zijn er bv toestellen met en zonder remote met NFC.
Kom op, het is exact dezelfde tv. Of er nu een andere AB bij zit doet er toch niet toe.
20 jaar bij de MM gewerkt vanaf 1999. Zijn standaard praktijken, toen al.

Verbazingwekkend dat dat nog geen algemene kennis is...
Ik heb een (LG C2) TV bij HelloTV vandaan, hun manier van verkopen is discutabel, maar als je een beetje weet wat je wilt en hard onderhandelt kun je wel het onderste uit de kan krijgen wat betreft prijs. dat aansmeren van pixelgarantie terwijl je gewoon koop-op-afstand rechten hebt is ook lame, en verzekeren terwijl het onder je inboedel valt :+
De service is verder wel prima eigenlijk, dus ja ze handelen on-Nederlands, en het voelt niet eerlijk, maar het zijn geen oplichters in die zin van het woord.
Ho even. Een defecte tv valt niet onder inboedel he. Of is de emote bedoeld dat je de verzekering lekker oplicht?
Waar gaan TV's kapot van? Als je er een controller doorheen smijt gaat geen enkele verzekering het betalen, tenzij het werkelijk all-risk is. Ik heb het over dingen waar de rest van je inboedel ook onder valt. Het nut van objecten apart verzekeren is namelijk meestal om de verzekeraar en de tussenpersoon een bonus te geven.
Je hebt schijnbaar ook all risk inboedelverzekeringen. Ik gok dat een TV die je zelf van de kast laat donderen dan wel vergoed wordt?
Ik heb zelf ook ooit tv’s verkocht en ook vaak bij hello tv gekocht. Ze zijn een van de weinigen die willen onderhandelen en tot nu toe eigenlijk altijd goede service gehad.
Wat een winkel is dat zeg.
Tijdje terug "mijn persoonlijke prijs" voor een v2 model opgevraagd via de site. Kreeg geen antwoord en ben naar de winkel gegaan waar ze 'm op voorraad zouden hebben. Al daar, geen v2 maar natuurlijk wel een v3 voor "slechts" €1850. Ik vraag of hij een beter prijs kan maken, maar kon niet. Nee echt niet. Sorry menneer, nee echt al scherp geprijsd.
Ik de pricewatch er bij, TV te krijgen voor €1250 (!!). De verkoper zegt "nee meneer, dat zijn webshops, geen fysieke winkels. Ik kan er €1600 van maken" (kon dus wel lager). Ik zeg hem dat ik het verschil wel heel groot vind en dat ik even een rondje maak door de zaak, en hij even de tijd heeft om nog een keer over de prijs te denken. Komt hij terug, natuurlijk zogenaamd met zijn manager overlegd en bij gods gratie kon ik de TV meenemen voor €1500 (dan zijn we dus al €350 lager).
Op dat moment krijg ik een mailtje binnen. Mijn "persoonlijke prijs" voor de v3, want de v2 hadden ze niet: €1250!
Ik terug naar die verkoper en zeg "Krijg ik nou net een mailtje van je collega's... " en laat hem de mail zien. Ik heb hem netjes, maar duidelijk gezegd dat ik dit geen zakendoen vind. En me bijna opgelicht voelde. Zijn excuus was iets van dat hij ook z'n targets moest halen, bla bla bla.
Als tegenwicht: Ik heb maar 1 aankoopervaring met HelloTV, maar toen ging er 200 euro af van de prijs, gewoon 2 minuten na vragen om korting (van 1260->1059 euro of zo).
Als je die route volgt ga je een soort van upsell traject in, waarbij ze je allerlei extra dingen proberen te verkopen via een stroom emails, maar ik zei overal nee op en TV kwam zonder problemen.

Dus ik vind het een rare winkel (waarom niet gewoon de uiteindelijke prijs op de website zetten als je die prijs al na enkele minuten kunt krijgen, maar dus vanwege dat upsell traject), maar ik heb wel het idee (en dus de ervaring) dat ze bij veel TV's ze meteen een korting aanbieden waar ze zich ook aan houden.
waarom niet gewoon de uiteindelijke prijs op de website zetten als je die prijs al na enkele minuten kunt krijgen, maar dus vanwege dat upsell traject
Zal niet in elk geval aan de orde zijn, maar ze mogen van de fabrikanten niet onder een bepaalde geadverteerde prijs zitten (als een andere winkel wel onder hun prijs zit is het in dat geval dus niet aan de orde). Reden hiervoor is dat de markt een gezonde winstmarge kan houden en niet één winkel de rest komt kapot concureren met minimale marge.
Wat een rare plek om een review van een webshop te plaatsen. Daar is gewoon de pricewatch voor https://tweakers.net/shopreview/6924/hellotv/shopreviews/ .

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 22 juli 2024 14:41]

"Wat een rare plek om een review van een webshop te plaatsen" zei barbarbar, waarna hij een review van de webshop plaatste.
Dat was me niet ontgaan. Het gaat hier over de TV's, in geen enkel opzicht is er een webshop in het artikel genoemd. Opeens gaat de thread over de webshop, lijkt me niet de bedoeling. Heb het aangepast met een linkje naar de shopreview.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 22 juli 2024 14:41]

Je mag geen shopreviews plaatsen tenzij je hebt betaald. Word je dus niet correct behandeld en je gaat niet over op aankopen, dan heb je volgens Tweakers geen recht van spreken.

Je mag alles van ze vinden, maar zover ik weet zijn ze in strijd met de regels gesteld door de ACM/RCC, dit doordat ze liegen over hun procedure (geen persoonlijk advies, maar gewoon geautomatiseerd), geven je niet de prijs voor het gevraagde product (het goedkopere product gebruiken ze puur als lokkertje), om vervolgens een veel duurder (in mijn geval ging het om zo'n 60% duurder) product aan te bieden.
Dat ze de dag daarna nog dit sturen, is gewoon te idioot voor woorden.
Gisteren heb je van ons een aanbieding gekregen voor het model waarin je interesse hebt, nogmaals dank voor je interesse in HelloTV.
Natuurlijk zijn er zat winkels die je een duurder product willen verkopen (of iig waar ze meer winst op maken), dat is allesbehalve nieuw, maar op het moment dat ze je niet eens de gevraagde prijs geven, en in massa precies dezelfde mails sturen wat zogenaamd een 'persoonlijk' aanbod is, dan ben je allesbehalve eerlijk bezig.

Het moet klaar zijn met dit soort praktijken. Het boeit niet of ze vaak de goedkoopste zijn, of wat dan ook. Wij als consumenten moet gewoon eisen dat winkels doen wat ze zeggen.
Je moet HelloTV gewoon als een marktplaats koper zien en zelf terug ''aanbiedingen'' doen. Na 2 emails bleef het daarna gelukkig stil. Of een uitnodiging om naar de winkel te komen. Haha :) Het zijn cheecky bastards maar zoals ik al zei: zie het als veredelde marktplaats sufferds en het valt wel mee. (en natuurlijk niets kopen.)
Wellicht een forum topic om dit aan te kaarten bij de redactie? Wellicht is dit een reden om ze uit de pricewatch te verwijderen.
Sinds vorig jaar heb ik ook een Hisense. Toen ik deze net kreeg heb ik de disc van Spears en Munsil gekeken. Hier viel op dat een zwart beeld niet overal even zwart was. Dit heb ik in eerste instantie kunnen verhelpen door local dimming op high te zetten. Na een paar maanden bleek ik toch witte wazige vlekken te zien in de hoeken van het scherm. Niet aan de randen, maar in het beeld zelf. Dit is alleen zichtbaar tijdens hele donkere scenes.
Tevens heb ik in sommige scenes een verticale band in het midden van me scherm staan. Deze band is zo'n 8 cm breed. Nadat ik de garantiebevestiging had ontvangen heb ik mijn probleem gemaild naar Hisense. Eerst boden ze aan om een monteur langs te sturen. In de mail daarna gooiden ze het op backlight bleeding. Over de band in mijn scherm zeggen ze niets.

Bijgaand hun reactie. Ik heb mijn naam en de naam van de behandelaar weggehaald. Na deze reactie heb ik het probleem bij de verkoper gemeld. Deze heeft ook een garantieclaim ingedient. Ik kreeg nogmaals exact dezelfde reactie.

Geachte heer / mevrouw,

Naar aanleiding van eerdere contact stuur ik u een e-mail.

We hebben uw vraag doorgestuurd naar de juiste collega's en zij hebben ons aangegeven dat het normaal is en dat het een specificatie van de televisie is.
Hoe meer mini-led backlight zones bv , hoe minder bleeding er is. Heel soms kan de backlight bleeding iets verminderen wanneer de local dimming via het menu wordt uitgeschakeld. U kunt eventueel proberen uw local dimming van instellingen uit te schakelen.


Met vriendelijke groet,


Service Contact Center
ATAG Benelux
Valt mij ook op dat bij een nieuwe TV van meer dan 1000 euro het nog steeds heel normaal is dat het scherm niet mooi egaal is, ook bij A-merken zoals Philips en LG. Anderzijds zie je dit 99% van de tijd niet, omdat het beeld bijna nooit egaal dezelfde tint/kleur is. Eigenlijk zie ik dit alleen bij het aanzetten een paar seconden, of als ik er een computer aan koppel (zo'n beetje alles, dus ook Apple AirPlay wordt ondersteund). Laatst een uitvoering: LG 75QNED916QA Zwart in de aanbieding gekocht, die van 2022 tot 2023 zakte van € 4.000 naar € 2.000, die dit ook heeft. Toch blij mee, want verder is het een geweldige tv. Kan heel fel, smart gedeelte is lekker vlot. Ingebouwde geluid is opvallend goed, al kan het natuurlijk niet op tegen een 5.1 setje met losse luidsprekers.
je moet dit wel relativeren, het zijn 75inch tvs, daar is 1000 euro natuurlijk echt wel de bodem van de bodem,
Wat ik ervaar is, mijns inziens, niet normaal. Als ik van tevoren had geweten dat Hisense dit normaal vind had ik de TV niet gekocht. Overigens lees ik genoeg positieve verhalen over de TV. Dus hoe normaal is het dan?
Ik haal veel plezier uit het kijken naar mooie beelden. En ook al is de rest van het plaatje dan nog zo mooi, het is het op zo'n moment net niet. In sommige scènes zijn de mankementen niet aanwezig maar ben ik er toch naar op zoek. Dit ligt bij mezelf maar is desalniettemin storend.
Dat begrijp ik. Anderzijds is het ook een soort valkuil. Hoe meer je er op gaat letten, hoe meer je zal vinden en voor je het weet, ben je jezelf er in feite ook op aan het trainen, waardoor het een gewoonte wordt en je niet meer ontspannen tv zit te kijken. Als het nog binnen de x dagen is kun je hem nog terugsturen. Persoonlijk ben ik al zo ver dat ik me erbij heb neergelegd, maar kan vanaf hier natuurlijk niet zien hoe erg het bij jouw tv is. Vorig jaar heb ik twee monitoren teruggestuurd maar die hadden dan ook veel irritantere eigenschappen.
Ik zou toch eerder voor die Hisense gaan. Zeker als je hem in een fel verlichte ruimte 'buiten' plaatst in je veranda of binnen bij een groot raam. Die HDR maakt dan niet zoveel meer uit, en die zwartwaardes komen toch niet tot hun recht bij veel omgevingslicht.

Blijven over smart-tv platform en geluid: Bij zo'n groot scherm wil je toch ook groot geluid, dus dat los je wel extern op. En qua smart-tv los ik alles op met een Apple-TV. Daarmee heb je alles qua TV (NL-Ziet), streaming en media aanbod (Plex, Infuse) achter 1 HDMI aansluiting, dus maakt het ook niet meer zoveel uit hoeveel HDMI aansluitingen het ding heeft voor overig spul.

Zelf heb ik een 75" 'Philips' Ambilight in mijn veranda (type weet ik niet meer). Paar jaar geleden als tweedekans gekocht bij Coolblue voor rond deze prijs. Ook geen hoogvlieger qua beeldeigenschappen, maar met een kijkafstand van zo'n 5-6 meter en een groot daklicht erboven van 2m doorsnee valt dat niet meer op. Belangrijkste was dat hij enorm helder kon, en dat kan die! Geluid opgelost met een JBL-710 (ben je meteen party-proof) en dat gare Android-TV 'opgelost' door er een Apple TV aan te hangen. Menig F1 seizoen al mee gekeken.

Als ik die 'ouwe' Philips dus zou moeten vervangen zou ik meteen voor die Hisense gaan.
Sowieso, hoeveel hdmi's heeft iemand nodig.

Hier zijn er 2 in gebruik, de speakers op de Arc hdmi en switch op de andere.

Buiten spelcomputers wat zijn andere use cases voor meer hdmi's?
Voor de meeste mensen zal het voldoende zijn om een soundbar, tv-kastje en 1 spelcomputer aan te sluiten.

Zelf heb ik een soundbar, tv-kastje en 6 spelcomputers bij de tv staan. Dus voor mij is het regelmatig kabeltjes wisselen. Al zijn er natuurlijk ook externe oploasingen met HDMI switches. Echter omdat een deel old-school consules zijn moeten die toch via een converter waar ik er maar 1 van heb en levert me dat niet zoveel op.

M.a.w. een tv hoeft voor de normale mens niet zoveel te hebben, maar een minimum van 3 vind ik wel een eis.
Wat moet je met 6 spelcomputers?
Het antwoord is door skullsplitter al gegeven. Ik heb een PS4, PS3, Switch, N64, Gamecube en NES. Een ieder heeft zo zijn charme. Wel overwogen om een PS5 te kopen en de PS3&4 dan weg te doen, maar het blijkt dat je de PS3 games dan alleen met een abonnement kan spelen. Het is een positieve stap dat ze de PS5 backward compatibal hebben gemaakt voor de disc van de PS4, maar PS3 was ook leuk geweest.

Overigens weet ik dat je met emulators wel het aantal zou kunnen reduceren, maar dat heeft niet hetzelfde gevoel.
Een Apple TV / Chromecast, Twee spelcomputers, Een media server, een Soundbar.

Vorig jaar overgestapt van een TV met 3 naar 4 HDMI's en nooit meer kabels hoeven te versterken. Dus ja, 3 is in mijn opzicht veel te weinig.

Daarnaast wil je bij deze trage TV's sowieso een externe 'smart' hebben.
Mediaserver (client denk ik dat je bedoelt) heb je niet meer nodig als je een AppleTV gebruikt. Kun je gewoon met Plex of Infuse werken.

Soundbar gaat natuurlijk niet aan de HDMI, maar aan de optisch-out van de TV.

Zo heb je aan drie genoeg. En anders een HDMI splitter (met remote) voor je (al) consoles, die kun je toch niet gelijktijdig met picture in picture spelen ;)
Shield, ps5, switch, ziggo box. En dan zou ik er vest graag een Xbox bij willen, maar het is al ram vol.

Ja ik heb er een hdmi switch tussen hangen, maar mijn ervaringen zijn niet onverdweld positief over dat sport trucs. Soms schakelt hij toch naar het verkeerde device of blijft hangen op een kanaal. En ja meerdere merken switch gebruikt. Het gaat ook meestal wel goed, maar ideaal is het niet.

Geef mij maar 5 hdmi aansluitingen :+
Hier in huis.

Een Hisence 50 inch, app aanbod is mager dus er een Fire tv aan gehangen voor de andere apps.

Daarnaast de andere hdmi naar de Denon AVR-X1700H eraan voor het geluid en meerdere hdmi poorten.
Voor PS4, Swicht, Wii, ziggo box (staat nooit meer aan eigenlijk)
Hoezo heb je de Fire tv direct aan de tv aangesloten? :)
Dan kon ik de standaard tv afstandsbediening gebruiken, via de Denon werkt dat niet.
Ah oke, check 😊
Nu je het zegt is dat met mijn chromecast ook die in de Denon ingeprikt is. Maar goed, die gebruiken wij eigenlijk alleen maar voor F1 TV. De rest kunnen we gewoon met de smart functionaliteiten van de tv doen 🤗

Trouwens, jij hebt een veel nieuwe receiver dan de AVR-X4000 die ik heb. Ik had wel verwacht dat dat soort dingen verbeterd zouden zijn!
Hoe zit het trouwens met de ondersteuning voor Google Assistant?

[Reactie gewijzigd door Poulusma op 22 juli 2024 14:41]

Die is er wel geloof ik, ik gebruik Home Assistant, 1 nadeel vind ik dat hij soms het geluid niet pakt van de TV, dan moet de Denon uit en weer aan en dat doet hij het vaak wel meteen.

De TV vergeet instellingen in mijn geval de optische audio kabel heb ik helaas los moeten halen en het geluid gaat standaard via de HDMI kabel, die maar eens vervangen denk ik :)

Hiervoor had ik de Onkyo TX-SR 507, werkte beter op de smart functie na dan maar daarvoor had ik een IR sender gemaakt :P helaas is de Onkyo overleden (geen beeld meer) regelt wel nog het geluid in de garage/tuin :)
Dat probleem met geluid hebben wij hier ook. Maar het is hier hardnekkiger, een goede work around heb ik nog niet gevonden. Vaak uren later zendt de tv in ene weer signaal naar de Denon. Apparaten aan en uit zetten heeft helaas geen enkel effect op het wel of niet doorgeven van signaal.
Precies dat!
Wanneer je een beetje receiver gebruikt heb je maar 1 HDMI aansluiting met ARC op je tv nodig.
Maar goed met alle respect maar mensen die €800 uitgeven aan een 75" tv die gaan denk ik niet investeren in audio apparatuur en zullen dat dus al dan niet met een soundbar oplossen.
Smaak qua geluid blijft uiteindelijk ook gewoon iets persoonlijks!
Deze reactie snap ik niet. Punt 1: Het gaat niet alleen om audio. Punt 2: De aanname dat mensen die willen beperken op visuele entertainment, ook maar gelijk op audio willen besparen en tegelijkertijd wordt ook de soundbar meegenomen. Sorry, maar dit komt op mij simpelweg kortzichtig over. Niet iedereen leeft hetzelfde.

Omdat ik veel meer waarde hecht aan goed geluid dan aan goed beeld, ben ik ook bereid meer uit te geven aan goed geluid. Simpelweg prioriteiten stellen.
Ik zal het gelijk even toelichten.

Ik ben nu vooral informatie aan het opdoen voor een nieuwe tv in de woonkamer.
Daarop moet aangesloten worden: een soundbar, 2x PS, 1x XBOX en een Wii (en zodra er apps wegvallen ook weer een chromecast). Dus ja, 3 poorten is te weinig.
Ik heb wel een HDMI-hub voor 3 apparaten, maar dan heb ik nog steeds ruimte nodig voor de soundbar, de Wii, de chromecast en de hub zelf natuurlijk. Dus ja, ik heb er dus ook 4 nodig.

Door naar de toelichting op audio/receiver:

Ik heb een Onkyo TX-NR809, maar dat staat in de achterkamer (ja, wel in gebruik). De redenen hiervoor doen er niet toe. Ieder zo zijn of haar keuzes. Punt blijft dat ik de tv hier niet aan ga koppelen, daar heb ik gewoon een sounbar voor.
Ze zijn namelijk niet altijd goedkoop en slecht. Er zijn er bijvoorbeeld zat te vinden die duurder zijn dan de tv's die hier besproken worden.

[Reactie gewijzigd door yustme_x op 22 juli 2024 14:41]

Bij een EK editie verwacht je natuurlijk ook een test hoe het beeld is bij een voetbal wedstrijd.
Toch zou ik persoonlijk liever een maat kleiner gaan met betere hardware, ipv groot met mindere hardware.
Advertenties en "aanbevelingen" in een product waar je al honderden euro's voor hebt betaald, vind ik wel echt belachelijk, trouwens. Ik hoop van harte dat dat verdienmodel niet verder genormaliseerd wordt. Er zou dan toch eigenlijk een grote waarschuwing bij aankoop moeten staan, zodat mensen weten dat het geldbedrag niet de enige prijs is die ze voor deze tv betalen.
Louis Rossmann had het toch in zijn TV van 3500 euro? Geloof maar dat dit het verdienmodel wordt, ook al hielden mensen op met ze te kopen. Ze doen gewoon wat ze willen.

Had laatst de EULA gelezen van een fiets leaseplan, stond een email in waar je een bezwaar op kon indienen. De mail was twee weken geleden, ik vermoed dat ze nooit dachten dat er ooit iemand zo'n email zou sturen.

SImpelweg de TV gewoon nooit aan je internetverbinding hangen als je hem koopt. En externe hardware gebruiken voor de smart features. Al moet ik zeggen, wat moet je nog kijken tegenwoordig. Alleen oud spul, want de rest is echt ESG rommel.
Het zijn apparaten om jezelf te hypnotiseren. Een 32 inch tv in de hoek waar je af en toe naar kijkt lijkt me gezonder
Tja, zo kan je naar alles kijken. "Mijn fiets doet het toch prima, waarom zou iemand ooit een auto nodig hebben?".

Iedereen heeft andere eisen en wensen, als voor jou een goede 32 inch volstaat dan is dat mooi en goedkoper. Echter kan ik me voorstellen dat het meerendeel van de mensen 32 inch te klein vind, en is 55 - 65 vandaag de dag eerder de standaard. Ook ik vind een groter scherm fijner dan zitten turen op een klein schermpje in een hoekje.
Het zijn apparaten om jezelf te hypnotiseren.
I'll take two!

Voor een bescheiden thuisbioscoop heb ik een 65" OLED (ondertussen alweer bijna vier jaar oud). Vanaf een gepaste afstand is dat prima kijken. Voor grotere ruimtes waar men verder weg zit kan ik mij voorstellen dat voor dezelfde beeldgrootte in het oog de TV een slag groter moet zijn. 75" is daarbij een goed begin.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:41]

Om dezelfde reden heb een surround sound setje in de kliko gedeponeerd.
Had ook graag de "Xiaomi TV A Pro qled 75" 2025" gezien. Die is ook vaak te vinden onder de 800,-

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.