Door Sjef Weller

Redacteur

Drie gigantische tv’s onder 800 euro

Goedkope 75"-tv's Round-up

27-06-2024 • 06:00

134

Singlepage-opmaak

Samsung 75CU7100

Als we dit schrijven, is de Samsung 75CU7100 bij verschillende aanbieders verkrijgbaar. De prijzen lopen uiteen van 775 tot 799 euro. Ook de CU7100 is in verschillende schermformaten te koop. De kleinste variant heeft een beelddiagonaal van 43” en kost minimaal 339 euro, terwijl er ook een 85”-variant is met een prijs vanaf 1239 euro. In tegenstelling tot het design van de Hisense laat dat van de Samsung zich omschrijven als plastic fantastic. De pootjes, de bezels en achterzijde bestaan voornamelijk uit plastic. Als je met je vingers langs de pootjes gaat, voelen ze aan alsof ze wat grof uit een 3d-printer zijn komen rollen, maar je ziet het niet direct.

Sterker nog, met al zijn plastic ziet de tv er eigenlijk best fraai en luxe uit. De pootjes lopen schuin naar buiten en beneden, tillen het scherm zo’n 9cm van de ondergrond en steken ongeveer 14cm uit naar voren en achteren. De dunne lijst rond het scherm is afgewerkt met een aluminium look en is aan de boven- en zijkanten zo’n 5mm dik. Aan de onderzijde, waar in het midden ook het Samsung-logo te zien is, is het frame met 14mm iets dikker. Onder de merknaam is nog een kleine uitstulping met IR-ontvanger te zien, maar een statusled ontbreekt. Ook bij deze Samsung heeft de buitenste rand van het paneel een beeldloze strook van 7mm aan de boven- en zijkanten, en 2mm aan de onderkant.

Alle aansluitingen vinden we aan de fraai afgewerkte plastic achterkant, die voorzien is van een patroon van horizontale lijnen. Onder de aansluitingen zitten diepere horizontale groeven waar je ook nog wat kabels in kunt wegwerken. Aan de zij- en bovenkant kromt de achterkant naar voren toe, waardoor de tv op die plekken op zijn dunst is. Daar meten we een dikte van 2cm. Op zijn dikste punt is dat 6cm.

Linksachter bevindt zich de aansluiting voor de meegeleverde, verwijderbare stekker met standaard achtjeconnector. Rechts zitten de overige aansluitingen. Een CI+-kaart schuif je in een los meegeleverde module die je achter op de tv kunt vastklikken. Daaronder bevindt zich een lan-poort die naar achteren wijst. De overige aansluitingen wijzen opzij. Dan hebben we het over één USB-poort, een optische digitale geluidsuitgang, drie HDMI 2.0-poorten en een aansluiting voor de ingebouwde DVB-T/DVB-C-tuner. Een fysieke mini-jackaansluiting voor koptelefoons ontbreekt en ook in dit geval gaan de HDMI-poorten niet verder dan 4k60Hz met hdr.

Samsung CU7100 aansluitingenSamsung CU7100 aansluitingen

Smart-tv: Tizen

Samsung gebruikt zijn eigen Tizen-smart-tv-platform en op deze kolos van 75” treffen we Tizen-versie 1402 aan. In het homescherm vind je icoontjes van geïnstalleerde apps, recente bronnen en streams, met daaronder aanbevelingen per streamingdienst, stuk voor stuk gesorteerd in horizontale rijen. Tijdens het testen zagen we aanbevelingen voor Netflix, Prime Video, Disney+ en Viaplay voorbijkomen. Links in beeld staat een menubalk waarmee je naar aangesloten beeldbronnen kunt schakelen, je privacyvoorkeuren kunt aanpassen, de instellingen kunt bewerken en je Samsung-accountinformatie kunt oproepen. Tizen is tegenwoordig een volwassen platform met een groot appaanbod. NPO Start ontbreekt, maar verder vonden we alles wat we zochten, van KIJK tot Videoland en van Plex tot HBO Max. Ook de Ziggo GO-app is sinds kort beschikbaar voor Tizen. Exclusief voor Samsung-tv’s is een Xbox-app, waarbij je slechts een controller hoeft te koppelen om met een Game Pass-abonnement direct te gamen via de cloud.

Op de Samsung 75CU7100 werkt Tizen doorgaans naar behoren. Als je Samsungs topmodellen gewend bent, merk je wel duidelijk dat het hier om een goedkopere tv met lichtere processor gaat. Het systeem reageert wat trager en heeft heel soms een paar seconden nodig om je bevelen op te volgen. Ook in vergelijking met de TCL en Hisense uit deze round-up voelt Tizen op deze tv net iets logger aan.

Interface

Over het algemeen zijn we prima te spreken over Samsungs tv-interface en dat is bij deze 75CU7100 niet anders. De menu’s zijn logisch ingedeeld, waardoor je specifieke instellingen snel hebt gevonden. De eerste keer dat je een externe bron op HDMI aansluit en hiernaar overschakelt, moet je het icoontje van die aansluiting eerst een plek geven in het homescherm. Dat voelt aan als een overbodige stap, maar goed, na de eerste keer instellen ben je daar weer van verlost.

Samsung CU7100 interfaceSamsung CU7100 interfaceSamsung CU7100 interfaceSamsung CU7100 interface

Afstandsbediening

De indeling van de meegeleverde afstandsbediening lijkt erg op die van de zapstokken die Samsung bij zijn duurdere tv’s levert. Wel valt het exemplaar van de 75CU7100 iets forser uit, omdat deze uitvoering werkt op twee AAA-batterijen in plaats van een ingebouwde, oplaadbare accu. Dat betekent dus ook dat de nummer-, kleurcode- en instellingsknoppen zijn samengevoegd onder één toets die een schermmenu oproept. Daar zijn we geen fan van, want dit maakt de bediening omslachtiger dan nodig, maar daar staat tegenover dat dit de gestroomlijndste is van alle afstandsbedieningen die bij de drie tv’s uit deze round-up worden geleverd. Ook heeft de Samsung-bediening ‘slechts’ vier reclameknoppen, die door hun kleurstelling bovendien minder in het oog springen. Wel merkten we dat we deze afstandsbediening wat preciezer moesten richten, anders werden commando’s niet geregistreerd. De zapstokken van Hisense en TCL zijn wat dat betreft toegeeflijker.

Samsung CU7100 afstandsbedieningSamsung CU7100 afstandsbedieningSamsung CU7100 afstandsbediening