Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Wil je een upgrade naar Android 21?

Smartphones krijgen steeds langer updates

19-02-2024 • 06:00

185

Inleiding

Eind september 2009, een jaar na de aankondiging van de T-Mobile G1 of HTC Dream, de eerste Android-smartphone ooit, kwam Android 1.6 Donut uit voor de telefoon. Het zou de laatste versie-upgrade zijn voor de eerste smartphone. Android 2.0, 2.1, 2.2 en alle versies daarna waren alleen via custom roms op de telefoon te draaien.

Hoe anders is die situatie nu. De Pixel 8, de nieuwste telefoon van Google, krijgt zeven jaar lang updates en upgrades. Samsung belooft hetzelfde met de Galaxy S24-toestellen. Fairphone belooft vijf upgrades en acht tot tien jaar updates.

Maar niet elke fabrikant doet daar nu aan mee. OnePlus vindt langere ondersteuning alleen zinnig als het zeven jaar lang een vloeiende telefoon kan blijven. Deze fabrikant biedt zelf vijf jaar updates en vier OS-upgrades. Aan de andere kant: ooit zei OnePlus dat het weglaten van de 3,5mm-jack tegen de 'kernovertuigingen' van het bedrijf in zou gaan. Een jaar later had de 6T ineens geen 3,5mm-jack meer, dus de overtuigingen zijn op zijn minst flexibel.

Wat ook flexibel is gebleken, is hoe lang fabrikanten telefoons willen ondersteunen. Hoe zijn we zover gekomen en waarom is die termijn van zeven jaar goed of juist niet?

Budget smartphones 2023 Hero

Hoeveel langer smartphones updates krijgen

De ondersteuning van smartphones is sinds een aantal jaar langer aan het worden. Apple vormt daarop de uitzondering: de fabrikant belooft niets, dus we kunnen alleen kijken naar de updates en upgrades die iPhones krijgen, maar in het verleden behaalde resultaten zeggen verrassend weinig over de toekomst. De markt is immers veranderd. De afgelopen jaren hebben we in elk geval geen grote stappen gezien bij Apple: gemiddeld krijgt nog altijd per nieuwe iOS-versie een iPhone-generatie de upgrade niet.

Bij andere fabrikanten zien we sterk oplopende lijnen. Bij Samsung valt die stijging het meeste op doordat het bedrijf de meeste stappen zet. Xiaomi voelt de hete adem in de nek en voegt ook telkens een jaartje aan ondersteuning toe. Bij OnePlus zien we datzelfde beeld. Google bleef jarenlang op drie jaar steken, maar sinds het bedrijf de eigen Tensor-socs maakt, loopt dat snel op. Fairphone heeft zich altijd al onderscheiden met lange softwareondersteuning en blijft dat doen. Kleinere fabrikanten als Motorola en Sony kunnen deze trend niet bijbenen.

Het lijkt ook een kwestie van budget en bedrijfsgrootte te zijn. Samsung, Apple, Xiaomi en BBK, het moederbedrijf van OnePlus, zijn de grootste bedrijven op de smartphonemarkt. Samsung en Apple zijn bovendien grote bedrijven die zich de investeringen in lange support kunnen veroorloven. Google en Fairphone proberen zich te onderscheiden met lange ondersteuning en hebben daarom geld vrijgemaakt. Vooral voor het Nederlandse Fairphone is dat vermoedelijk een relatief kostbare stap, omdat het bedrijf, behalve telefoons, alleen audioapparatuur maakt en dus geen investeringen kan doen die komen uit andere bedrijfstakken. Sony en Motorola-moederbedrijf Lenovo hebben duidelijk niet het geld over voor lange ondersteuning, vermoedelijk door hun relatief beperkte positie en het belang voor hun beoogde doelgroep.

Met het aantal versie-upgrades is het beeld genuanceerder. Dat is lastiger te garanderen omdat het van meer factoren afhangt, waaronder drivers voor de gebruikte onderdelen en ondersteuning van de maker van de soc. Bovendien zijn die minder belangrijk voor vooral zakelijke klanten, voor wie het voornaamste belang is dat de telefoons veilig blijven om te gebruiken. Daarbij bleef drie jaar lang de standaard voor Android-telefoons.

Wat kun je met langere ondersteuning?

De stap naar steeds langere ondersteuning voor smartphones is op meerdere manieren logisch. De markt voor smartphones is niet langer alleen voor het verkopen van de telefoons zelf. Het gaat in veel meer gevallen steeds vaker om een ecosysteem: het geheel van telefoon, apparaten die verwant zijn zoals smartwatches, oordopjes en diensten.

Het lichtende voorbeeld hiervoor is Apple, dat in de VS een dominant marktaandeel heeft gekregen, mede door zijn dominante positie met berichtendienst iMessage. Die lock-in, hoewel wetgevers dat met argusogen bekijken, is iets waar andere fabrikanten alleen maar van kunnen dromen.

Toch proberen andere fabrikanten dat wel. Hoe populairder een smartphonemaker is, hoe minder open de oordopjes zijn en hoe meer functies uitsluitend op de eigen smartphones en oordopjes werken. Dat is een duidelijke en voor iedereen zichtbare poging tot lock-in. AirPods werken het beste met iPhones, Galaxy Buds werken beter met Galaxy-smartphones dan met Pixels, en zo verder. Voor oordopjes van Fairphone of Sony maakt het niet uit welke smartphone je hebt.

Bluetooth hoofdtelefoon

Met smartwatches is dat hetzelfde: een Apple Watch werkt niet op Android, een Galaxy Watch kun je niet koppelen aan een iPhone. Het is een manier om klanten te binden. Het is een kring die zich langzaam om je heen sluit: je koopt een nieuwe iPhone omdat je anders je Apple Watch moet wegdoen. En als je dan toch bijna getrouwd bent met een merk, is een ring een logische volgende stap.

Die integratie werkt ook de andere kant op. Apple laat zijn telefoons al jaren goed samenwerken met zijn laptops en desktops. Ook Samsung timmert hard aan de weg om zijn smartphones beter te laten samenwerken met Windows-systemen. Samsung heeft bovendien naast telefoons ook veel andere apparatuur en is vooral groot op het gebied van tv's en wil groot worden op het gebied van smarthome.

Microsoft Telefoonkoppeling in Windows 11, februari 2024
Microsoft Telefoonkoppeling in Windows 11, februari 2024

Dat ecosysteem zorgt, zo is de redenering, voor meer merktrouw. Maar iemand die een telefoon koopt, zit niet meteen in een ecosysteem. Vaak schuiven consumenten de aanschaf van andere producten zoals oordopjes of een smartwatch voor zich uit. Die diensten zijn vaak gekoppeld aan back-up van opslag en ook die loopt niet direct vol. Mensen langer vasthouden door langere ondersteuning is daarom strategisch slim, omdat de kans op overstappen naar een ander merk na vijf jaar kleiner is dan na twee jaar.

Daarnaast rechtvaardigt het de hoge aanschafprijzen van sommige smartphones. Een telefoon die nog een paar jaar ondersteuning heeft, is op de markt voor tweedehands smartphones meer waard dan een telefoon die geen updates meer krijgt. Zelfs als je hem niet wilt verkopen, vinden veel klanten het wellicht een geruststellend idee dat een kind, tante of buurman nog een paar jaar een veilige telefoon kan gebruiken, zelfs als die telefoon vier jaar oud is.

Een twee jaar oude Galaxy S22-telefoon staat nu op Vraag & Aanbod voor prijzen tussen 300 en 450 euro, afhankelijk van de staat en hoeveelheid opslag. Een Galaxy S9 uit 2018 van twee jaar oud was vier jaar geleden ongeveer tussen 200 en 250 euro. Klanten zijn sneller geneigd om meer geld uit te geven aan een telefoon als die bij verkoop meer opbrengt. De langere ondersteuning voor iPhones wordt al jaren als een van de argumenten aangevoerd waarom die tweedehands relatief veel opbrengen.

Een ander argument is dat fabrikanten voorsorteren op wetgeving. Veel landen kijken nu naar right-to-repairregels en vaak zitten daar vereisten bij voor minimale ondersteuning van bepaalde producten met updates. In een voorstel uit 2022 vereiste Europa bijvoorbeeld drie OS-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren in Europa en in andere gebieden, maar het stap voor stap uitbreiden van de ondersteuningsperiode is dan alvast een slimme zet als je smartphonemaker bent.

Daar komt bij dat de voorkeur van consumenten veranderd is. Tien tot vijftien jaar geleden was het heel normaal om na een of twee jaar een nieuwe telefoon te kopen, maar nu gebruikt meer dan 40 procent van de Nederlanders hun smartphones drie jaar of langer. Die trend is wereldwijd ook zichtbaar en heeft geleid tot het afkoelen van de markt: soms stijgt het aantal geleverde smartphones een beetje, soms daalt het een beetje, maar al met al blijft het jaar op jaar ongeveer gelijk.

Accu EU smartphones Europese regels

Tot slot

De afgelopen jaren zien we een langzame kentering in de ondersteuning die telefoons krijgen. Waar Apple eerst de fabrikant was die verreweg de langste ondersteuning gaf, komen vooral Fairphone, Samsung en Google daar nu dichtbij of gaan er zelfs overheen. De vraag is wat andere fabrikanten gaan doen, maar het zou gek zijn als ze niet op zijn minst een beetje zouden volgen.

Het aantal prikkels om de ondersteuning te verlengen, is dan ook groot. Sommige consumenten vragen het, wetgevers lijken het te willen en ook de afdelingen bij smartphonemakers die verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van ecosystemen hebben er baat bij. Uiteraard kost dat allemaal wel geld, want updates en upgrades zijn complex en duur.

Uiteindelijk is het vooral een volgend teken dat de smartphonemarkt volwassen is geworden. De tijd van elk jaar in de rij staan voor een nieuwe smartphone, is definitief voorbij. Bij een volwassen productcategorie hoort ook volwassen omgaan met ondersteuning. Het heeft lang geduurd, maar het lijkt er nu toch echt van te komen.

Reacties (185)

185
185
84
1
0
87
Wijzig sortering
Als een Android developer is er nog een (belangrijk) dingetje: Nieuwe frameworks zijn beter backwards compatible op Android dan op iOS. Op iOS wordt elke nieuwe feature in het OS gebakken, bij Android hebben ze dat al een tijdje losgelaten en worden compleet nieuwe frameworks als library beschikbaar gesteld. Dat betekent dus dat wij een app uitbrengen die op Android 7 draait en we geen concessies hoeven te doen met ons programmeerwerk, op iOS is dat andere koek. Als je daar voor iOS 15 nog iets wilt uitbrengen en iOS 17 is uit, heb je heel veel extra werk. Dus het is in Apples belang om langer updates uit te brengen, want anders worden mensen boos dat apps opeens niet meer werken op oudere versies, of omdat nieuwe versies bepaalde nieuwe features niet hebben omdat de ontwikkelaars geen zin hebben om dingen 2x (of vaker) te implementeren.
Helaas weet ik ook wel dat een telefoon met Android 7 waarschijnlijk al een paar jaar geen security updates meer heeft gehad, en dat is natuurlijk jammer. Maar voor een gebruiker is het fijn dat ze een oude telefoon dus alsnog lang kunnen gebruiken omdat de nieuwe apps gewoon nog draaien.
Daar negeer je dan wel even bij dat op dit moment bij iOS ruwweg 98% van de gebruikers op iOS 17 of 16 zitten, en dat patroon is al jaren zo.

Bij Android mag je eventjes Android 5-13 ondersteunen. Zelfs met die standaardframeworks moet je om akelig veel edge cases heen programmeren. En per fabrikant hebben de ROMs vaak ook nog weer eigen haken en ogen waar je omheen mag werken, met vooral de notoire ingebouwde battery savers die om de haverklap je app killen. Al met al niet echt solide :+

[Reactie gewijzigd door Halfscherp op 23 juli 2024 05:55]

Wij hebben voor Android 7 gekozen als minimum, dan zit je ook op 98% en heb je de meeste tools wel tot je beschikking en kun je redelijk goed je permissies managen en heb je goede support voor encryptie enzo. Daarbij heb je op iOS niet alleen versie 16 of 17, maar 16.1, 16.2, 16.3 etc. met hun eigen gedrag en tot nu toe heeft ons iOS team grotere problemen met backwards compatibility dan ons Android team.

Die battery savers zijn wel echt een draak... Had ik op mijn vorige project erg veel last van. Anders dan dat, valt het wel mee tussen verschillende fabrikanten.
Wat wel wordt vergeten is dat Apple sommige services afknijpt, zo wordt bijvoorbeeld op een oudere iPhone de mogelijkheid om Apple Pay in het buitenland te gebruiken geblokkeerd door Apple.
Ik ben sinds een ongeveer een jaar smartphone vrij. Dat de fabrikanten voor mij bepalen hoelang ik die mini computer kan gebruiken was ik helemaal zat. Dit en het gebrek aan reparatiemogelijkheiden hebben ervoor gezorgd dat ik met die dingen gekapt ben. Dit is een imo perverse wegwerp markt. En tegelijkertijd zie je artikelen voorbij komen over de moeilijk vindbare/ontginbare grondstoffen voor die apparaten.

Hierdoor vraag ik me dan ook af waarom dit nooit een topic is op deze website over techniek? Waar zijn de open alternatieven? Zowel hardware ondersteuning en OS? Ik weet dat Pine phones bestaan. Maar daar is altijd wel iets mis mee, omdat ze hardware niet goed ondersteunen. Blijkbaar moet het allemaal reverse engineerd worden?

Dit artikel lijkt meer gefocust op de business kant van dit verhaal. Strategische beslissingen van die fabrikanten om de omzet te verhogen. Maar het probleem voor de consument blijft gewoon dat het gesloten systemen zijn imo.
Ik zou dat ook wel willen terug naar een dumbphone ik zit veel teveel op dat ding heel de dag. Maarja het is ook handig voor bijv navigatie, android auto etc
Een dumbphone heeft toch dezelfde nadelen die @tweaker29789 beschrijft, maar gewoon minder functies? Gesloten OS/software en slecht repareerbaar?
Met het belangrijke verschil dat niet je hele hebben en houden erop staat. Dit is ook een reden waarom de security updates minder belangrijk zijn op die dumbphones. Ik gebruik mijn Nokia om te bellen. Meer niet.
Dat staat toch los van wat je telefoon kan? Niemand forceert je om alles op je smartphone te doen.
Je mist mijn punt. Ik heb geen probleem met de mogelijkheden van de smartphone, maar met de door de fabrikant opgelegde beperkte levensduur. Daar wil ik niet meer aan meedoen.

Dus als ik een smartphone zou kopen, dan zou ik gewoon gebruik maken van allerlei apps. Maar dan wil je ook een veilig OS en apps die nog te vertrouwen zijn.
Ik vraag me sterk of het nodig is om achterdochtig te zijn bij smartphones waar de updates iets later uitkomen, of zelfs überhaupt niet meer uitkomen.

Wanneer je besmet geraakt is de gebruiker in de meeste gevallen de trigger. Hiermee wil ik dan zeggen dat je iets gedownload heb dat niet koosjer lijkt te zijn, geconnecteerd bent op een publieke wifi en websites bezoekt die je niet zou mogen bezoeken. Dit zijn wat simpele voorbeelden.

Android heeft (sinds versie 11 denk ik?) bv. een mooi ingebouwd systeem dat van tijd tot tijd detecteert of je nog een bepaalde applicatie gebruikt en vervolgens de toegang ervan verbied, als deze voor een lange tijd inactief is.

Vervolgens kan je voor te surfen een browser zoals Firefox / Brave / DuckDuck gebruiken die constant geupdate worden, die je dan vervolgens met Addins zoals Ublock origin / Privacy Badger / etc. gebruiken.
Meeste gangbare applicaties die we allemaal gebruiken worden steeds geupdate. Als de gebruiker dan even nadenkt en niet zomaar alles installeert moet je je absoluut geen zorgen om maken. Ik ben er van overtuigd dat een oude smartphone zonder updates, vele malen moeilijker te kraken is dan een besturingssysteem zoals Windows, die dan wel de laatste updates heeft (dit is een persoonlijke mening). App tracker van DuckDuckGo is trouwens een aanrader als je wat wantrouwig bent van de applicaties zelf.

Heb je dan een smartphone nodig? Nou, ik wil niet belachelijk klinken, maar je hebt enkel voeding en zuurstof nodig om te overleven. De rest is zowat overbodig. Maar als de maatschappij, de overheid bepaalde systemen invoert waar je praktisch verplicht bent om een smartphone te gebruiken, dan kan het wel eens je leven vergemakkelijken.
Mijn vader doet nog steeds zijn bank verrichtingen via een lokale filiaal. Sinds kort heeft hij gemerkt dat de optie voor een doorlopende opdracht niet meer beschikbaar is op het toestel. Hiervoor belt hij de hoofdzetel en zij zeggen dat je dit nog enkel via de applicatie kan doen of een afspraak moet maken bij de hoofdzetel. Hoe gek is dat niet?

Om mijn tekst niet langdradig te maken: Of het nu een smartphone is, een auto, voedsel, een mens, of wat dan ook, als je niet uitkijkt zal je steeds tegen de muur lopen.
Die applicatie dat waarneemt hoelang je een app gebruikt en anders automatisch afsluit klopt niet helemaal. Heb al een paar keer gehad dat ze apps op de lijst hadden staan die volgens hun al maanden niet was gebruikt wat dus niet klopte. Moest je alles weer gaan wissen. Nee been helemaal niet tevreden met die functie. Als ik het kon uitschakelen was dat het eerste wat ik eruit flikkerde. En dan hebben we het nog geeneens over al die bloatware die meekomen op je mob. Geef mij maar een clean mob anytime.
Vind het wel triestig dat mensen de digitale trein missen. Als je nu na 20+ jaar nog altijd niet op de kar bent gesprongen en een computer of smartphone hebt leren bedienen...

Ik ken wel meer mensen die blijkbaar handig genoeg zijn om Facebook en WhatsApp op hun iPhone te bedienen. Maar niet goed leren werken met hun bank app. Vaak is het geen gebrek aan tijd, maar gewoonweg geen interesse.
Wanneer je besmet geraakt is de gebruiker in de meeste gevallen de trigger. Hiermee wil ik dan zeggen dat je iets gedownload heb dat niet koosjer lijkt te zijn, geconnecteerd bent op een publieke wifi en websites bezoekt die je niet zou mogen bezoeken. Dit zijn wat simpele voorbeelden.
Bron?
helaas wordt dat steeds minder waar, gebeurt steeds meer dat vitale diensten denk bv banken bijna niet meer zonder zo'n smartkreng werken (2factor inlog apparaten worden vervangen)
creditcard? yup you need a smartphone te verificatie

ook digid, hoogste veiligheids niveau? yup smartphone (dat ding met veiligheids problemen, logisch toch?)
theoretisch is er wel de nfc reader die je aan de pc kan hangen. maar echt goede ondersteuning.. niet echt
dat wordt liever verstopt..

de maatschappij verappt helaas enorm. de telefoon is de nieuwe heilige koe.
alleen deze kijkt met je mee...
gebeurt steeds meer dat vitale diensten denk bv banken bijna niet meer zonder zo'n smartkreng werken (2factor inlog apparaten worden vervangen)
creditcard? yup you need a smartphone te verificatie

ook digid, hoogste veiligheids niveau? yup smartphone (dat ding met veiligheids problemen, logisch toch?)
Niet alleen dat, je kunt hem makkelijk verliezen, hij kan vallen en kapot zijn, gestolen worden en wat ik al met een heleboel toestellen heb meegemaakt, dat hij er van de ene op de andere dag me ophield. Bij de Nokia 8 en Wileyfox kwam dat door een softwareprobleem (crash en dan een bootloop of helemaal niet opstarten), en die Wileyfox deed het dan weer eventjes als hij twee maanden niet gebruikt was en weer opstartte, maar bij de volgende crash was het weer over. Bij de Acer kwam het doordat het batterijcompartiment 2mm speling had waardoorde accu verschoof en geen contact meer maakte. Dergelijk plotseling uitvallen sloopt echter het geheugen.

De enige toestellen die ik als betrouwbaar acht zijn nu Lumia, LG, Apple en Fairphone.
theoretisch is er wel de nfc reader die je aan de pc kan hangen. maar echt goede ondersteuning.. niet echt
Bij Belgische dienstverleneres is het er vaak wel (Itsme) maar de Nederlandse diensten weigeren dat te implementeren, een extra inlogmogelijkheid is ook weer extra kosten voor infrastructuur en beheer.
de telefoon is de nieuwe heilige koe.
Binnenkort verplicht als wearable of inplant-chip
Nou... Betalen. Het pasje voor de sportschool, zelfs het ontgrendelen van sommige auto merken... Forceren nog niet maar langzaam aan wordt de smartphone default voor een hoop dingen
Euh pardon? Ze maken het je wel steeds lastiger.

-2FA loopt vaak via google/microsoft authenticator.

-Voor een Deutschland ticket moet je gebruik maken van een app

-vele winkels bieden een app aan. zonder deze app geen kortingen.


Mogeljik kan je een laptop gebruiken en hier een android simulator op zetten en dan de apps gebruiken, maar dat werkt ook niet altijd. Daarnaast is een laptop vaak veel groter en onhandiger om mee te nemen dan een smartphone.
welke Nokia gebruik je? En hoe lang gaat die nog mee?
Nokia Lumia 950 en still kicking ass.
Gebruik m alleen voor bellen en sms`en, app`s en maps boeien me niet, ben zelf wijs genoeg om mijn route te vinden.
aha, Windows Phone dus. Geinig. Ik heb hier nog een Nokia 930 liggen.
Heb nog een Nokia 6300 (denk ik?). En nog een Siemens ME45. Maar met die laatste heb ik nog niet geprobeerd te bellen. Volgens mij is dat nog GSM 900 of zo. Weet niet eens of dat nog in de lucht is.

Het scherm en batterijduur van beide is nog prima. Heb ze ingepikt van mijn broer die ze wilde weggooien.
Mooi houden dan. Ik heb nog een Nokia 6230 en HTC TyTN2 liggen. Geen idee of die het nog doen....
Siemens ME45 is 900+1800 met GPRS.
Dat is nog beschikbaar, Vodafone t/m minstens dec 2024, KPN t/m minstens maart 2025, Odido niet.
I use my idiotphones as my jukebox, video recorder, camera,voice recorder and read incoming emails and SMSs. I object/refuse to give out my number or give out a "fictitious" cellphone number that hopefully is bombarded with SMSs. Unfortunately, in the past I have given my number to Bank's, who are obliged to communicate with me via email if I have ordered them to do so. Some are stubborn. Those some think they "own" my monies. They do NOT. They also do not pay me an interest rate that equates or exceeds the rate at which they would have to pay their Central Bank to borrow money. More fool me. If some Person/Organisation want to call me, or me to call them on a number that is not free, then they must pay me a (minimum) 30 minute (or part thereof) fee per call to get my attention first. Some have woken up to the advantages of email and it gives us the freedom to respond or not respond. WE are in control and they must realise that "Resistance is FUTILE"! I pay for connection to the internet when I need it on a monthly contract basis. Annoying for the ISP. Yes, tough luck! Where they (ISP) want my money in advance they must show the benefit to me with a better "discount/bigger" over PAYG.
Ik heb een paar maanden een oude (2016) Lenovo telefoon uit een container gevist. Hierop staat alleen WhatsApp en ik kan ermee bellen en SMS-en. Deze telefoon gebruik ik nu voor mijn werk en communiceren doe ik vrijwel uitsluitend op een oud chromebook met Chrome OS Flex via WhatsApp web.
Op die Lenovo heb ik Before launcher geïnstalleerd. Geen afleiding en wel (enigszins) bereikbaar.
Op mijn privé telefoon (een Motorola G9 Play) staat wat meer, maar ook geen afleiding en Before Launcher.
Geen schreeuwende iconen en een puur zwart/wit scherm. Feitelijk fungeren die telefoons als een soort uitgebreide dumbphone. Je kan er net iets meer mee doen.

Voor navigatie heb ik een andere oplossing. Een oude Samsung J1 en die helemaal kaal gemaakt. Hierop heb ik via sideloaden Magic Earth geïnstalleerd (https://play.google.com/s...m.generalmagic.magicearth). Die wordt netjes bijgehouden via WiFi en draait in vliegtuigstand. Prima navigatie, goedkoop, betrouwbaar en niet traceerbaar wie ik ben.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 23 juli 2024 05:55]

...dus je gebruikt 4 toestellen i.p.v. 1?

- 2016 Lenovo telefoon
- oud Chromebook met Chrome OS Flex
- Privé een Motorola G9 Play
- voor navi een oude Samsung J1


....leuk dat het voor jou een oplossing biedt.

Exact dit is de reden waarom ik niet naar een dumbphone ben teruggegaan, al spreekt de 'back to basics' me wel aan, ik vind het -voor mijn gebruik- gewoon niet realistisch om 'tig' toestellen te gebruiken, eentje voor whatsapp, een ander voor navi, eentje voor m'n online bestellingen, en eentje voor foto's want -amateur hier, dus heb echt geen aparte camera op zak ook en ben dat ook niet van plan- Zelfs zonder sociale media -want die heb ik al jaren niet meer- zie ik me niet rondheulen met 3 of 4 toestellen.
...dus in dat opzicht ben ik wel blij dat smartphones steeds langer ondersteuning krijgen... het is nog niet perfect, maar het komt dichterbij...
...ondertussen heeft m'n 2019 A71 denk ik wel z'n laatste systeemupdate gekregen een tijd geleden, ik ben van plan hem nog wel even te gebruiken maar 5 jaar is mooi geweest, is het niet voor de updates, dan voor de accu want dat begin ik ondertussen wel te merken: snel leeg.
In principe zou ik alles ook wel met de Motorola G9 Play af kunnen. Die heb ik ook een hele poos alleen gebruikt. Ook met Before Launcher en afzetten van vrijwel alle meldingen en afleiding zou voldoende moeten zijn.

Ik ben voor mijzelf echter over gegaan naar vier apparaten. WhatsApp op de Moto en WhatsApp Business op de Lenovo gebruik ik alleen om af en toe te kijken. Ik werkte met de Moto met twee simkaarten en merkte af en toe dat privé en werk toch weleens door elkaar liepen. Dat collega's via de privé simkaart werden gebeld i.p.v. de werk sim. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Toen ik die Lenovo tegenkwam heb ik dat meteen gescheiden.

Navigatie op de Samsung is zo'n zelfde verhaal. Een toestel en dan navigeren op de fiets en dan gebeld worden is niet echt handig. Voor een auto zou dat natuurlijk anders zijn.

Dat ik tenslotte WhatsApp web gebruik heeft te maken dat ik dat veel fijner vind werken. Op de telefoon(s) alleen voor echte spoed en dan korte berichten terug. Alleen mijn gezin op de Moto en mijn directeuren op de Lenovo kunnen mij echt bereiken. Collega's en vrienden moeten maar wachten of ik die berichten van hun zie. Alle geluiden zijn behalve mijn gezinsleden en directies uitgeschakeld. Mail doe ik ook alleen vanaf het chomebook.

Maar je kunt met Before Launcher jouw eigen telefoon drastisch kunnen minimaliseren en alleen het hoognodige in beeld houden. En geen schreeuwende iconen en berichtentellers die je af kunnen leiden.
Heb net even die before launcher gecheckt, ziet er best cool uit... maar mij zegt het niks, ook niet jouw manier van compartimentaliseren van zowel je bereikbaarheid als je toestel/appgebruik, maar zoals ik al zei: leuk dat het voor jou een oplossing biedt...

Even ter info (en off-topic weliswaar) mijn situatie;
Idd: ik gebruik navi zowel in wagen als op motor en in wagen is Android Auto sowieso een deel van het infotainment dus dan is het meteen handig als ik m'n dagelijkse smartphone aansluit.

Verder hecht ik ook wel belang aan beperktere bereikbaarheid, zoals jou, maar ik los het anders op: zet m'n -onboard Samsung- spamfilter en onbekende nummers-filter op maximum; de enigen die me ook maar kúnnen bereiken zijn diegenen die ik als contact heb ingesteld, en m'n werkgever kan me sowieso slechts bereiken via m'n werk-account Teams of mail... alleen m'n rechtstreeks leidinggevende heeft -in geval van nood- m'n GSM-nummer, social media (behalve Whatsapp) heb ik niet. Ik gebruik al jaar-en-dag volledig geautomatiseerde routines op basis van o.a. m'n werkuren, m'n locatie, etc. om m'n toestel zelf en ongemerkt te laten schakelen tussen bereikbaarheid, mobiel netwerk of wifi, etc etc...ik gebruik de app Bouncer om appmachtigingen van àlles wat ooit op m'n telefoon wordt geinstalleerd monitort, controleert en zonodig tegenhoudt totdat ik zelf beslis. en gebruik SD-maid pro om zowel restbestanden als dubbels op te sporen van eerdere installaties, geautomatiseerd.

één van de redenen dat ik niks kan met die Before launcher is omdat ik de grote aanpasbaarheid van de zeer uitgebreide Nova Launcher Pro ondertussen zo gewoon ben, en ik graag retro-icon packs gebruik om m'n "moderne" smartphone, er lekker retro te doen uitzien. :D
Hierop heb ik via sideloaden Magic Earth geïnstalleerd (https://play.google.com/s...m.generalmagic.magicearth). Die wordt netjes bijgehouden via WiFi en draait in vliegtuigstand. Prima navigatie, goedkoop, betrouwbaar en niet traceerbaar wie ik ben.
Werkt die beter dan OSMAnd+?

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 05:55]

Osmand+ werkt beter en wordt ook beter bijgewerkt. Magic Earth daarentegen werkt ook op oudere toestellen en heeft niet per se de Google Play Services nodig. Dat heeft Osmand+ wel. De navigatie an sich van Magic Earth is voldoende. Eens per maand krijg je een update en dat is voor mij voldoende.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 23 juli 2024 05:55]

Magic earth heb ik ook al een tijdje in gebruik, werkt voor mij ook goed genoeg.
Daarnaast is deze gratis, wat osmand niet is.
Osmand+ werkt beter en wordt ook beter bijgewerkt. Magic Earth daarentegen werkt ook op oudere toestellen en heeft niet per se de Google Play Services nodig. Dat heeft Osmand+ wel.
Bedankt. Ik heb Osmand+ ooit eens gekocht toen het in de aanbieding was - voor prijs die n verhouding tot de normale prijs belachelijk laag was - maar wat me als grootste negatieve punt is opgevallen, is dat het niet werkt als je tussen het opzoeken van je bestemming en het starten van de navigatie jezelf verplaatst hebt. Dat probleem heb ik nooit gezien bij
* HereWeGo (vlak nadat Microsoft de Nokia voorganger van haar W10 Lumia's had afgegooid),
* Waze (ooit geprobeerd toen ik nog geen data-abonnement had, ook geen success),
* Google maps,
* Apple 'Kaarten' (op mijn vrouw's 12 Pro Max) of
* Flitsmeister (waarschuwt ook voor stilstaande voertuigen op/langs de weg, aankomende ambulances, brandweer en politie maar werkt

HereWeGo heb ik destijds van mijn telefoon gegegooid nadat die geen verbinding meer kreeg met de GPS-module in mijn telefoon, misschien door een Api-update of zoiets.

Nu heb ik vorig jaar bij de vakantie in Tirol geconstateerd dat de GPS op mij telefoon (ook een Motorola G9 Play, de blauwe variant) vaak consistent rond 550m afwijkt. Dan rijd je op de snelweg met 120 en dan meldt hij dat je maar 30 mag want hij denkt dat je in het dorpje rijdt aan de andere kant van de vallei, over de rivier heen. De 550m heb ik overigens afgeleid uit de aanwijzing die het ding gaf dat ik over 550m de afslag moest nemen terwijl hij de afslag bedoelde waar ik op dat moment was - toen nog vertrouwend op de GPS reed ik dus die afslag voorbij (de richtingsborden negerend - er kan immers een file of omleiding zijn). Omdat de aanwijzingen die hij geeft dus niet meer kloppen is het praktisch onbruikbaar.

Die afwijking heb ik trouwens niet alleen in Oostenrijk gezien maar ook op de weg terug, en in Nederland, en met alle genoemde apps (uitgezonderd HereWeGo). Ik heb sindsdien ook een andere Android-telefoon, een Fairphone 5, gekocht (ik dacht dat het mischien lag aan cpu of geheugen (te vol) die het niet meer bijbeenden) en die heeft bij mij dezelfde afwijking. In 2022 was er trouwens nog geen afwijking als ik ermee in Mindanao rondreed - maar daar kent de familie de weg.
De navigatie an sich van Magic Earth is voldoende. Eens per maand krijg je een update en dat is voor mij voldoende.
Ideaal als je inderdaad een oudere telefoon - met goed werkende GPS - beschikbaar hebt. Ik heb destijds gedacht om weer een los navigatie-apparaat te nemen (Navigon, ik moet absoluut geen TomTom en ook mijn ervaringen met Mio zijn minder dan mijn vroegere Panasonic) maar omdat de opslag van de Motorola vol zat (veel apps, veel afbeeldingen), er meer haperde en we toch al een telefoon nodig hadden voor mijn dochter toch maar die Fairphone gekozen.
Vooral het niet hebben van een bank app en Authenticator maakte mij teruggaan naar een smartphone.

Helaas, ik was best tevreden over mijn kaios Nokia flip Phone.

Navigaties kon ik wel missen , fotos ook, muziek stond op mijn iPod. Alleen inloggen in de ING lukte niet meer na het vervangen van de sms codes voor de ING app checks.
Maar jij zit om 6.42 al achter een computer dan om dit te typen? En ben je gestopt met smartphones of met telefoons in algemene zin?

Het lijkt me heerlijk om geen smartphone meer te hebben heel vaak maar:
  • Bereikbaar voor mijn naasten
  • Digitale sleutels
  • 2fa
  • Messaging
  • browser
  • Navigatie
Zijn toch wel zulke grote voordelen dat ze niet meer opwegen tegen de nadelen.
Ik heb mijn ouwe nokia tevoorschijn gehaald om bereikbaar te zijn. En er zijn gewoon dumbphones te krijgen. Ik doe mijn werk niet op mijn telefoon, dus ja, dit is op een pc getypt.

Ik ben het helemaal met je eens dat smartphones heel handig zijn. Maar tegelijkertijd worden we helaas ook afhankelijk van die dingen gemaakt. En zolang het om gesloten systemen gaat, heb ik hier een probleem mee.
Zelfs mijn bank begint al te zeuren dat ik van mijn reader naar een app moet overstappen. Daar ga ik dus niet speciaal een smartphone voor aanschaffen. Die reader is platform onafhankelijk, die app niet. Dat zie ik als een achteruitgang.

Wat me verder opvalt is dat ik meer om me heen kijk en minder op mijn telefoon zit te klooien. Mensen bellen gewoon als er werkelijk wat te melden valt. Maar dat gebeurt natuurlijk minder vaak dan het sturen van een berichtje. Dit is wel relaxed moet ik bekennen.
Bereikbaar voor naasten: Kan ook met een dumbphone.
Digitale sleutels: Hier kan ik geen alternatief voor bedenken.
2fa: Idem.
Messaging: Wat is er mis met gewoon bellen of mailen?
Browser: Hier kan ik geen alternatief voor bedenken.
Navigatie: Zelf gebruik gewoon ik hiervoor een dedicated TomTom device voor. Beter 10x beter dan een telefoon.

Al met al zijn we veel minder afhankelijk van de smartphone dan we toe willen geven. Het is eerder een verslaving of het gebrek aan bereidheid om het anders te willen doen.
Ik gun je je dumbphone ervaring, maar een smartphone is m.i. meer dan alleen maar een middel om je eigen verslaving te stillen. Mijn telefoon is een soort van Zwitsers zakmes; telefoon, messaging, email, media consumptie, walkman, browser, navigatie, fototoestel, authenticatie middel, wachtwoorden database, etc.etc. Alles in 1 broekzak formaat gadget. Ik vind dat super handig iig.

Kan ik zonder dat alles? Maybe. Maar daar zou ik het me best wel moeilijk mee maken. Maar dat is natuurlijk ook een beetje hoe je in het leven staat. Er valt ook wel wat voor te zeggen om mensen fysiek te bezoeken ipv alleen te appen.

Vwb updates; versie upgrades kan ik me wel voorstellen dat dit voor een fabrikant de nodige voeten in aarde heeft. Maar security updates? Ik weet het niet. Ik heb ook de indruk dat beide typen vaak in 1 adem genoemd worden. Zelf kan ik prima leven met een gebrek aan versie upgrades. Maar een gebrek aan security updates is wel een ding, zeker als je je telefoon voor 1000 en 1 dingen gebruikt. Dus een paar weken geleden mijn Poco x3 Pro vervangen door een nieuw model. Nog geen 3 jaar oud, en hardware matig echt nog in prima staat, maar de laatste security update was van juni 2023 volgens mij. Met pijn in mijn hart (verzacht door een scherpe aanbieding) een nieuw toestel gekocht. Wat ik ga doen met de oude weet ik nog niet. Weggeven aan een ander is die met potentiële beveiligings risico's opzadelen. En custom ROMs zijn vaak 'gedoe'.
Ik gebruik nog steeds sinds 2018 mijn onverslijtbare Huawei P20pro, veiligheids updates krijgt deze phone sinds 1 mei 2022 helaas niet meer. Ik heb Avira Security op de achtergrond draaien, hopelijk is dit voldoende voor de veiligheid. Door de toch enigszins lichte twijfels omtrent de veiligheid begin ik vervanging wel te overwegen.
Qua telefoon, batterij, snelheid en camera zou mijn P20pro nog steeds prima 1 of 2 jaar mee kunnen.
Ik gebruik nog steeds sinds 2018 mijn onverslijtbare Huawei P20pro, veiligheids updates krijgt deze phone sinds 1 mei 2022 helaas niet meer. Ik heb Avira Security op de achtergrond draaien, hopelijk is dit voldoende voor de veiligheid.
Alleen al 2023 zijn er 63 CVE's met een score van hoger dan 8 gepubliceerd: https://www.cvedetails.co...7a4547f823a0b4525e2535cde

Dus ik denk dat het korte antwoord op die vraag is: "probably not". Tegen gaten in het OS kan een AV scanner meestal niet zoveel beginnen. Al is het wel een beetje een vraag wat er nou in welke patches gefixed wordt. Er komen vaak nog wel Google Play System updates binnen, maar ik weet niet wat daar precies in zit.

[Reactie gewijzigd door CaptainKansloos op 23 juli 2024 05:55]

Helemaal veilig zal het niet meer zijn. Toch jammer die Huawei P20pro is dan wel een oudje, maar de batterij gaat nog makkelijk een dag mee en is nog steeds niet traag te noemen. Maar met enige pijn in het hart gaat ie vervangen worden. Hoogstwaarschijnlijk door een Poco X6pro, qua prijs/prestatie onverslaanbaar!
Hoogstwaarschijnlijk door een Poco X6pro
Dat is exact wat ik heb gedaan. Hopelijk 2 (of 3) upgrades en 4 jaar updates. Dan kijk ik daarna wel weer.
De 2fa hoeft natuurlijk niet per se alleen op de telefoon te staan. Ik heb ze in mijn password manager staan en die synchroniseert zijn database (encrypted) in de cloud en kan (mede daardoor) op elk platform dat ik maar wil.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 05:55]

Mijn werkgever stuurt zijn 2fa alleen naar een telefoonnummer (met app). De camera in een smartphone is ook wel handig :)
Ik heb in een ver ver verleden ooit kort onderzocht wat het zou inhouden om een smartphone te ontwikkelen, zeker met de toegankelijkheid/prijs van zelfontworpen PCB's vandaag de dag moet het goed te doen zijn op één component na: het modem. Zelf een modem bouwen en certificeren voor gebruik in de praktijk is kostbaar.

Het alternatief is dat je een los modem koopt, maar dan kan je wegens beperkingen aan driver ondersteuning net zo goed een hele SOC kopen, en dan is weer de vraag of je dan niet gewoon beter een toestel kan kopen aangezien je alle flexibiliteit toch al kwijt bent.
Hier zou ik wel graag een achtergrond artikel over willen zien. Misschien gecombineerd met vragen aan Fairphone en Pine64 mbt dit onderwerp.
Dus je wil bv. een open systeem, zoals Linux, op een goed repareerbare telefoon, zoals de Fairphone?
Dat is mogelijk toch? https://devices.ubuntu-touch.io/device/fp4/
Ik ben het helemaal met je eens, maar een smartphone is voor mij een must, zowel privé als zakelijk.

Zakelijk:
- MFA een must
- Agenda geen must maar extreem handig
- Email lezen handig
- Browsen handig
- Messaging: gelukkig niet.

Prive:
- MFA een must
- Bank, NS, SNCF (Franse NS) bijna een must. Kan wel zonder mobiel maar dat is wel een heel erg grote stap achteruit.
- Messaging: Een must. Zou ook via een niet mobiele applicatie kunnen ware het niet dat ik afhankelijk ben van wat anderen gebruiken.
- Spotify: Handig.
- Browsen en andere content consumptie: Eigenlijk niet wenselijk, helaas doe ik dat te vaak.
- Social media (incluis Twitter, FB en Reddit): Gelukkig niet

[Reactie gewijzigd door roffeltjes op 23 juli 2024 05:55]

Een van de redenen waarom ik enkel een tweedehands telefoons koop met support voor AOSP roms zoals LineageOS.
Dat is natuurlijk ook geen garantie op "12 jaar updates", maar wel een mogelijkheid om geld te besparen en eventueel Google-vrij te leven.
Kwa duurzaamheid valt het natuurlijk te betwisten, maar ook daar vind ik van mezelf dat het duurzamer is om een "afdankertje" te kopen waar ik 2 a 3 jaar mee doe, in plaats van een nieuw toestel waar ik wellicht 5 jaar mee zou kunnen doen?

De laatste telefoon welke ik nieuw heb aangeschaft was de HTC Legend zo'n 15 jaar geleden.
Hoe doe je het met authenticators?
Dat de fabrikanten voor mij bepalen hoelang ik die mini computer kan gebruiken was ik helemaal zat.
Deze redenatie kan ik me wel in vinden. Effectief moet je een apparaat dat geen beveiligingsupdates meer ontvangt of kan ontvangen niet meer gebruiken.
Dit en het gebrek aan reparatiemogelijkheiden
Kun je een dumbphone wel 'repareren'? Stel dat het scherm van een Nokia xyz stuk is, een knopje stopt ermee, laadpoort is stuk, enz. Kun je die zelf repareren? (ik zou het oprecht niet weten)

Een gemiddelde smartphone kun je doorgaans nog zoveel jaar nog laten repareren. Het kost wat, maar het kan wel.
Waar zijn de open alternatieven? Zowel hardware ondersteuning en OS?
In praktische zin zijn die er niet. Niet wat geschikt is voor de gemiddelde consument die een apparaat wil 'wat het gewoon doet'. Zoals al je aangaf is er de Pine phone, maar die zijn inderdaad zoals je al aangaf suboptimaal als 'doet het gewoon'-apparaat.
Dit artikel lijkt meer gefocust op de business kant van dit verhaal. Strategische beslissingen van die fabrikanten om de omzet te verhogen. Maar het probleem voor de consument blijft gewoon dat het gesloten systemen zijn imo.
Klopt. Dit artikel gaat over de huidige markt. Het geeft geen mening over hoe het (in elk geval in jouw optiek) beter zou kunnen of zou moeten zijn.


Semi-offtopic:
Dit is in z'n geheel waar in de praktijk de EU aan te pas zou kunnen komen. Verhoog de verplichte fabrieksgarantie van alle producten, of minimaal producten vanaf een bepaald bedrag.
Standaard 2 jaar garantie en ondersteuning. Boven de 200 euro, minimaal 3 jaar garantie en ondersteuning. Boven de 1000, minimaal 7 garantie en ondersteuning. Boven de 3000 euro 10 jaar garantie en ondersteuning. En dit bedoel ik vrij letterlijk. Het is te bezopen voor woorden dat bijvoorbeeld auto's maar een paar jaar garantie hebben. Je legt ergens minimaal 10000 euro voor neer (wat gewoon een boel geld is) en als er iets na 3 jaar stuk gaat, heb je pech. (uiteraard doel ik niet op slijtende onderdelen)

Zo ook voor alles wat online gaat. Minimaal 10 jaar beveiligingsupdates. Functionele updates zijn wat mij betreft al minder van belang. Daar kun je wat mij betreft bovenstaande aanhouden. Ik zou het ook prima vinden als een apparaat, wanneer het wordt uitgegeven 'functioneel compleet' is, zolang ik maar een ruime tijd beveiligingsupdates krijg.
Ik heb zelf een iPhone 11. Alle OS-upgrades die ik over de jaren heb gekregen, kan ik denk ik prima zonder. Ik zou om eerlijk te zijn niet weten wat ik er nu bij heb gekregen waar ik echt niet zonder kan. Begrijp me niet verkeerd. Het is best leuk, hoor. Al die extraatjes, maar ze zijn echt niet noodzakelijk voor mij.
Mja, dan maar terug achter de pc ?
ik denk dat je er niet meer omheen komt in de huidige maatschappij.

Mischien is de samsung xcover series wat voor jouw ?

[Reactie gewijzigd door Metallize op 23 juli 2024 05:55]

Ik heb sinds ik een Android heb (wat veel later was dan menigeen) twee regels:

- Ik koop alleen (tweedehands) telefoons die LineageOS support hebben. Dit geeft naast ontgoogeling ook gewoon een langer leven (ik ga zometeen een Pixel 1 naar Android 14 upgraden).
- Ik installeer alleen software via F-Droid. Bijna geen commerciële crap, doet me erg denken aan de productiviteitsfocus van de tooltjes zoals je op de Palm had.

(Enig compromis is dat ik 1 telefoon in het huis heb waar ik ook Mindthegaps op heb en een paar bankapps en DigiD app kan installeren. Dit is me een doorn in het oog en ik doe er alles aan de software te minimaliseren.)

Zo heb ik behoorlijke controle over de software, de levensduur en de gemakkelijkheid waarmee Big Tech rotzooi in mijn gezicht en dat van mn gezinsleden kan schuiven.
Een groot deel van jou punten gelden ook voor PCs, laptops, e.d. Zou je die dan ook op willen geven? Ik denk dat ik je punt wel snap, maar wat jij aankaart is groter dan smart phones alleen denk ik.
k

[Reactie gewijzigd door mdj84nl op 23 juli 2024 05:55]

Wat gebruik je nu? Ik zit aan een dumbphone of flip phone te denken die alleen WhatsApp erbij ondersteund.
Opzich wel benieuwd hoe u het nu doet, en wat uw werk gebied is.
Heb je wel eens geprobeerd om lineageOS of grapheneOS te installeren?
(De-googled telefoon)

Hierdoor kun je oprecht veel langer doen met je telefoon, en heb je toch ook de smartphone voordelen.

Ik kan echt iedereen aanraden om het eens te proberen met een oude telefoon. Dan zie je ineens wat je hardware allemaal aankan zonder als die troep van Google.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 23 juli 2024 05:55]

Die zie ik ook wel zitten, ik ben het met je eens.

Kan je nog steeds online betalen met jouw bank? Bij de ING lijkt dit in iedergeval niet mogelijk te zijn bijvoorbeeld. Bij welke bank zit jij?
Ooit van Fairphone gehoord? Die hebben een modulair toestel ontwikkelt.
Dan kan ik je echt een Fairphone aanraden en zeker nu. Ik heb de Fairphone 4 en het werkt goed en je kan eenvoudig de batterij en dergelijke verwisselen.
wat ik jammer vind aan dit artikel is dat er bij het plotten van de diagrammen niet echt rekening gehouden wordt met de verschillen:

A: tussen midrange en highend toestellen: krijgen bijvoorbeeld galaxy A modellen vergelijkbare updates als iphone SE modellen?
B: tussen het aantal beveiligingsupdates en de recentelijkheid ervan: kortom mag je een telefoon die 1x per jaar een security-update naar een patchlevel van +/- 3maanden oud op moment van release eigenlijk nog wel een 'supported' device noemen. de fabrikant zal dat wellicht zo willen noemen maar ik hoop dat de @arnoudwokke redactie het met mij eens is dat zoiets een farce is.

of anders gezegd hoeveel patches moet je krijgen voordat je het een supported phone kunt noemen, 1 2 4 6 12? en hoe ver mag een patch-level (in geval van android) afwijken van current 1 maand 2 maanden 3 maanden 6 maanden.

ik heb namelijk al langer de indruk dat bedrijven als samsung mooi weer spelen terwijl ze op inhoud eigenblijk helemaal niet presteren....
Anoniem: 221425 @i-chat19 februari 2024 07:27
wat ik jammer vind aan dit artikel is dat er bij het plotten van de diagrammen niet echt rekening gehouden wordt met de weergave op mobiel. }>
Of op de laptop, de diagrammen zijn 2 schermen hoog!
Ja, en dat is echt nergens voor nodig als je bedenkt dat je het onderscheid in iets discreets als jaren moet weergeven.

Ontopic: In principe zou ik met 5 jaar aan (systeem)updates en beveiligingsupdates al heel tevreden zijn. Zolang heb ik nog nooit met een telefoon gedaan. Tegen die tijd is de accu slecht of gaan er zaken kapot zoals een laadpoort of is een (oled-)schermpje versleten of heb je een veel betere camera in moderne telefoons.

Ik doe inmiddels al 3,5 jaar met mijn Oneplus Nord en ik moet zeggen dat ik de dag nog prima door kom. Ik hoop dat hij het nog even volhoudt, maar de beveiligingsupdates zijn inmiddels gestopt. Ik twijfel of ik nog over ga naar een custom ROM of toch iets nieuws koop, maar dan met wireless charging en een grote accu (en dus goede software support). De trend van langer met je telefoon doen is wel ingezet en daar doe ik graag aan mee :)
Batterij en laadpoort kun je (laten) vervangen.
Ik weet het. Sterker nog: op mijn Nord heb ik dat vorig jaar nog gedaan, de USB-C poort vervangen. Maar er komt een moment dat je dat (geld + tijd) niet meer investeert in een (heel) oude telefoon en dan vervang je hem.

Bij accu's vraag ik me vaak af of de accu die je als vervanger koopt wel OK is. Zeker als jouw telefoon al een tijdje uit de handel is, koop je dus oude voorraad waarvan je geen idee hebt hoe die opgeslagen is, of de accu langzaam leeggelopen is en nu te leeg is om op te laden of dat er andere dingen mee zijn gebeurd, waardoor je er beter geen zou kunnen kopen.
Maar er komt een moment dat je dat (geld + tijd) niet meer investeert in een (heel) oude telefoon en dan vervang je hem.
Dat lijkt mij relatief naar wat je van je telefoon verwacht. Als je verwacht er 10 jaar mee te doen, is het een stuk interessanter om twee of drie keer de batterij, een keer de usb-poort en een keer het scherm te vervangen, dan wanneer je verwachting toch maar drie jaar is.
Nee, het is relatief aan de waarde van je telefoon. Als je voor minder geld dan je accu een goede refurbished telefoon kunt kopen met nog een jaar garantie, is dat al snel aantrekkelijk. Natuurlijk kun je uit principe blijven repareren, maar zie maar eens aan de onderdelen te komen. Waar haal je nu een goede accu vandaan voor je iPhone van 10 jaar geleden?
Als ik zoek op iPhone 5s batterij zie ik heel wat aanbieders naar boven komen. :+
Een goede accu. Deze accu's hebben jaaaaaren op de plank gelegen en worden er echt niet beter op (zeker de namaak niet). Dat is dus wat ik bedoelde met
Bij accu's vraag ik me vaak af of de accu die je als vervanger koopt wel OK is. Zeker als jouw telefoon al een tijdje uit de handel is, koop je dus oude voorraad waarvan je geen idee hebt hoe die opgeslagen is, of de accu langzaam leeggelopen is en nu te leeg is om op te laden of dat er andere dingen mee zijn gebeurd, waardoor je er beter geen zou kunnen kopen.
Ik zou er mijn vingers niet aan branden :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 05:55]

Dat is om te benadrukken hoe lang er wel niet updates zijn. 2 schermen lang!
Die grafiek is echt bizar hoog. Volgens mij heb je een 4K resolutie nodig om dit in 1 scherm te krijgen. De ruimte tussen de jaren kan makkelijk gehalveerd worden zijn dat de grafiek inboet op informatie.
Hetzelfde probleem op de iPad hier
A: tussen midrange en highend toestellen: krijgen bijvoorbeeld galaxy A modellen vergelijkbare updates als iphone SE modellen?
De nieuwere A-serie modellen, zoals de A34 en A54 die vorig jaar zijn aangekondigd, krijgen 4 OS-updates en 5 jaar beveiligingsupdates. Zie het tabelletje in nieuws: Samsung toont met A54 en A34 opvolgers van twee van zijn populairste ...

Dat is dus redelijk vergelijkbaar.

Qua hoeveelheid patches: bij Samsung krijg je in principe elke maand beveiligingspatches (heb op de S23 Ultra bijvoorbeeld net vorige week die van 1 februari gehad), dus je loopt altijd maximaal 1 maand achter. Dat lijkt me netjes genoeg.
dank voor reactie, max een maand achter lopen is inderdaad nog behoorlijk netjes. mijn eigen ervaringen met samsung (de a50 dacht ik) van mijn vader liep regelmatig veel verder achter en kreeg zeker ook lang niet elke maand een update. dat was voor mij een belangrijke reden om het apple-ecosysteem eens te proberen.

dat ik uiteindelijk terug ben gegaan naar android (google pixel) had dan ook niets met updates of duurzaamheid te maken en ik heb al mijn toestellen met meer dan genoeg baterijstatus en nog flinke update-life 2e-hands kunnen verkopen.

overigens @Peatsmoke - wat je kunt met 7 jaar updates... lijkt me duidelijk, stel dat een toestel gemiddeld 3 jaar op een accu leeft je een toestel ongeveer 5 jaar kunt geberuiken voordat ie echt niet meer kan, misschien heb je in de tussentijd de accu een keer laten vervangen en wellicht heb je toen ook gelijk het laadpoortje ook meegenomen in je reparatie (toestel was toch open dus waarom ook niet). kortom 5 jaar met een toestel moet prima haalbaar zijn.

wat veel mensen NIET meetellen is de support-lifecycle die ze niet krijgen - lees: 5 jaar updates geldt niet vanaf de dag dat JIJ hem kocht, maar vanaf de dag dat ie (globaal) beschikbaar kwam. Veel telefoons komen niet vanaf dag 1 in de nederlandse schappen, en nóg veel meer toestellen worden niet op dag 1 verkocht. kortom een deel (tot gemakkelijk een heel jaar) van de suportcycle lag jouw toestel ergens in een magazijn of winkelvoorraad (of was nog niet eens geproduceerd). dus die 7 word al heel snel 6 of wellicht zelf 5,5 en heb je dus niet meer zoveel marge.
Welke gangbare toestellen komen hier dan niet uit op 'dag 1' of vlak daarna. Volgens mij liggen alle 'grote' merken die zich echt richten op onze westerse markt toch normaliter vrij vlot in de schappen dat duurt echt geen jaar, Google was natuurlijk een uitzondering, maar die toestellen kwamen hier dan volgens mij officieel helemaal niet uit, tot het moment dat Google zich wel ging richten op onze markt.

Dat een consument een toestel een jaar na release (of zelfs langer koopt), dat kan en zal zeker voorkomen. Maar dat is dan aan de consument, als die dat niet mee telt is dat een gebrek in zijn of haar keuze matrix.

Verder is 5 jaar natuurlijk prima haalbaar, maar hoeveel mensen zie je dat daadwerkelijk doen? In mijn omgeving, zowel prive als zakelijk, is dat nog echt een 'single digit' in procenten uitzondering. Mensen doen zeker langer met hun telefoons, toen ik mijn eerste telefoon kocht (eind jaren 90) was het heel gewoon om ieder jaar een andere telefoon te kopen, later werd dat 2 jaar, en nu zit het gemiddelde in mijn omgevingen op een jaar of 3, met wat uitschieters naar 4 jaar. Die 5 jaar zal er misschien dus in de toekomst zeker wel komen, maar ik verwacht dat voordat het gros van de gebruikers, zakelijk en privé, 5 jaar met een telefoon gaat doen we nog wel een paar jaar verder zijn als het niet langer is.
Het kan zijn dat het nieuw uitgebrachte toestel vrij vlot te verkrijgen is, als het voor jou niet uitmaakt waar je het bestelt en tegen welke prijs.

Maar het kan soms toch wel maanden duren tot je vaste winkel het nieuwe toestel vooraan in de etalage zet. Omdat de voorraad nog beperkt is, en omdat de verkoper liever af wil van de voorraad oudere modellen.

Dus de gewone consument zal in sommige gevallen (bewust of onbewust) het iets oudere model aanschaffen. En dat kan makkelijk een jaar zijn na uitbrengen van het toestel
Maar bij wat voor winkels gebeurt zoiets dan? Dat dit soms gebeurt met andere soorten artikelen ben ik zeker met je eens. Al lijkt deze praktijk door de komst van o.a. Online shoppen en grotere ketens in steden zich tegenwoordig wel vooral voorbehouden tot bijvoorbeeld schimmige (witgoed) winkels in de kleinere dorpjes.

Maar kijkende naar telecom winkels specifiek ken ik echt geen enkele winkel die als voorbeeld de nieuwe Galaxy modellen of iPhones niet prominent in de spotlights zet op het moment dat deze uitkomen (en het liefst al in de Pre-Order periode om ook daar een graantje mee te pikken).

En als je als consument toch onvoorbereid bij een minder nette winkelier binnen stapt die overjarige modellen voor het volle pond probeert te verkopen omdat ie anders niet door zijn voorraad heen komt, dan is dat simpelweg, hoewel niet netjes van de winkelier, nog steeds ook een fout van de consument die onvoorbereid op pad gaat. Een beetje onderzoek doen voordat je bij een fysieke winkel binnenstapt is natuurlijk helemaal niet verkeerd.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 05:55]

Bij de toptoestellen (iPhone, galaxy) is dit anders. Die toestellen worden gelanceerd met een grootschalige mediacampagne. De bevoorrading naar de kleinere winkels verloopt hier ook beter zodat het nieuwe toestel op dag 1 in de etalage kan staan.

Met budget/midrange toestellen verloopt dit anders. Naar mijn gevoel duurt het bij sommige winkels toch soms wat langer tot de nieuwste modellen echt naar voren worden geschoven.

In fysieke winkels wordt ook zelden de releasedatum vermeld. Dus is het in de winkel iets lastiger na te gaan of het al om een ouder model gaat.
Een korting op het toestel verraadt soms dat het om een ouder model gaat. Maar het wordt niet expliciet vermeld. (Maar voor de gemiddelde consument is die extra korting mogelijks meer aanlokkelijker dan een jaartje extra updates)
Die laatste alinea bevat m.i. een heel goed punt. Zeker als toestellen wat langer op de markt blijven, wat bij afnemend innovatie-tempo niet zo gek zou zijn, is zo'n toezegging gerekend vanaf introductiedatum een beetje een wassen neus.

Bij mijn huidige smartphone werd ook 2 jaar (security)updates toegezegd. En inderdaad, exact in de 24e maand na de globale marktintroductie werd de laatste update gepusht. Dat het toestel pas enkele weken na introductie daadwerkelijk in Nederland verkrijgbaar was en dan aanvankelijk ook nog voor tranentrekkende prijs, leidde in de praktijk tot een smartphone met 1,5 jaar support.
(Ja, ik wist het, maar hoopte dat de fabrikant toch het licht zou zien...)
Ik denk juist dat heel Android zijn doel enigzins gemist heeft. In de basis zou het gewoon Android moeten zijn met beveiligings update die los van stuurprogramma's op alle toestellen zouden moeten werken. Merken kun dan een jasje toevoegen in hun stijl / layout. Dat was de bedoeling. Op die manier kon elk toestel beveiligings updates krijgen en os updates, en was het aan de fabrikant alleen om de stuurprogramma's bij te houden wat zou schelen in kosten.

In dat opzicht hebben veel fabrikanten mijn inziens de boot flink gemist en is iedereen letterlijk zijn eigen weg gegaan.

En daardoor zijn ook de enorme prijsverschillen ontstaan, hoewel de prijsstijgingen zoals bij Samsung in mijn ogen niet te verantwoorden zijn, want ze doen nog steeds hetzelfde kunstje als in het begin. Qua onderdelen kosten slaat het helemaal nergens op.

Voor het geld van een S24 haal je een prachtige laptop / notebook.
Qua onderdelen kosten slaat het helemaal nergens op.
De onderdelenprijs is anders wel degelijk verdubbeld tussen de S1 en de S24, daarboven heb je dan ook nog 2 (duurdere) modellen gekregen (plus en ultra).

Denk dat je je nogal verkijkt, de duurste modellen waren ooit 200 dollar om te maken nu rond de 500 dollar.

Toen had je dus een toestel voor 450/500 euro wat voor 200 dollar aan onderdelen bevat, nu zit je op prijzen van 1000+ voor 500 dollar aan onderdelen...

Het scherm van een S24U is net zo duur als de hele Smasung S1 en dan moeten er dus nog veel meer (veel duurdere) onderdelen bij om er een smartphone van te maken.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 05:55]

Ik vind die diagrammen sowieso niet erg transparant. Staafgrafieken zonder X-as. Mouseover geeft de waarde van de balk die toch al prima af te lezen was.
Neem dan een lijngrafiek, dan kan het jaartal er onder en kan je ook de merken vergelijken.

En "Google bleef jarenlang op drie jaar steken" met twee keer dat jaar erin verdient ook geen schoonheidsprijs.
Er zit ook nog een verschil tussen beloven en waar maken. Ik had ooit een HTC die wat updates had beloofd maar die nooit zijn gekomen.
Je naam zegt genoeg iPhone fanboy..
De SE is nog steeds veel duurder dan de A serie.
En mijn oude iPhone 8 krijgt sinds vorig jaar geen updates na 5 jaar maar volgens deze label geeft apple 7 jaar updates????
Ik ben een grote fan van Fairphone, maar ik mis in het artikel de consistentie van updates. Mijn Fairphone krijgt soms 3 maanden geen update... De update die je dan wel krijgt is dan alsnog een maand geleden gereleased. Dat was zo met mijn Fairphone 4 en Fairphone 5. Verder is de kwaliteitscontrole ook niet altijd geweldig. Google doet het dan alsnog beter. Ook krijgt de Fairphone 5 na 3 jaar slechts eens in de 2 maanden een update (als ze dat überhaupt redden).

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 23 juli 2024 05:55]

Je haalt een pijnlijke waarheid aan.
Als een iPhone bijvoorbeeld 5 jaar updates heeft, dan is dit op exact dezelfde dag, hetzelfde uur en dezelfde minuut als elk ander toestel. Allemaal gaan ze naar 12.1 en 12.1.1 dan 12.2 en ga zo maar door. Ook overal in de wereld zijn alle updates op hetzelfde tijdstip altijd beschikbaar.

Bij een android kan het zoals jij zelf heb meegemaakt, dat die maanden achterlopen met updates, of zelf jaren. En dan kunnen ze toch claimen als je dan na 3 jaar van android 10 naar android 12 gaat, terwijl 10 toen al achterhaald was en inmiddels al 14 uit is: “kijk, 3 jaar updates!!!!”
Dit is exact de reden dat ik een iPhone gebruik. Security updates vind ik erg belangrijk en met name dat ze zo snel mogelijk worden uitgebracht. Ik ben geen Apple fan, zie dat het steeds beter gaat op Android. Komt vast wel weer een dag dat ik terug ga naar Android als dit beter op orde is.
Met Pixels is dit probleem niet aanwezig. Maar helaas zijn andere fabrikanten niet zo goed. Samsung is een goede 2e.
Hetzelfde probleem met Oneplus opgemerkt.

De beloofde updates komen er uiteindelijk wel. Maar eenmaal het niet het laatste model is, kan je steeds langer wachten. En vanaf het alleen in beveiligingsupdates zit, is een half jaar te laat geen uitzondering meer.

Ik ben dat gedrag een beetje beu. Ik zit in een job waar security steeds belangrijker wordt en wil dan ook dat de updates geen maanden achterlopen.

Voor volgende toestel worden stipte (security) updates dan ook mijn belangrijkste criterium.
Eens in de twee maanden lijkt me vaak zat. Waarom is een update nodig als er geen beveiligingslekken gevonden zijn?
Omdat er wel beveiligingsproblemen opgelost worden met elke update.
Er zijn wel degelijk heel wat beveiligingslekken. Zie bijvoorbeeld deze blog van Google zelf. Maar liefst 41 zero-days in 2022 in het wild gevonden. En dan is er het probleem dat vele nog langer open blijven omdat patchen traag gaat.
Jammer dat een enorme fabrikant als Sony zo enorm achterblijft.

Ik vind hun telefoons erg interessant door de kleinere form factor, notificatie LED en 3,5mm jack. Maar na 2/3 jaar al mijn telefoon weg moeten doen (zeker niet aangezien het niet bepaald goedkope telefoons zijn) is gewoon geen optie. Jammer.
Wat bijna nooit wordt vermeld in deze context is dat Sony als enige fabrikant een open devices programma heeft. Dat is natuurlijk geen excuus voor de matige officiële ondersteuning maar het maakt ze wel goede devices voor de echte Tweakers.
https://developer.sony.co...p-on-xperia-open-devices/
Ja ik weet het, ik heb hier ook een XA2 uit 2018 die net geupgrade is naar Android 14 :) En er heeft ook sailfish op gedraaid (maar niet meer want het is enorm beperkt)

Maar ik vind dit absoluut geen vervanging voor normale ondersteuning.
Oh wat grappig. Ik gebruik nu al bijna een jaar ook een XA2 met Sailfish :)
Uit interesse, want ik overweeg een overstap naar Sailfish: wat vond je de grootste beperkingen van dit OS? Had je een betaalde versie?
Ja ik had de betaalde versie.

Voor mij was het met name de apps die inbegrepen zijn die te beperkt waren. En andere apps zijn er nauwelijks, behalve android apps die niet echt goed binnen het systeem passen.
Okay, bedankt voor je reactie.
Ik moet het helaas met je eens zijn. Jammer genoeg beweegt Sony in dit opzicht ook totaal niet ;(

#MyLastSony
Wat je uiteindelijk kunt met 7 jaar updates, zal de toekomst uitwijzen, maar ik ga dat niet meemaken, daarvoor wissel ik teveel van toestellen.
Een accu valt nog wel te vernieuwen, maar uiteindelijk slijt je toestel ook doordat het in je broekzak zit of toch eens, of meerdere keren in die 7 jaar op de grond flikkert.
In de beginjaren waren de meeste Android toestellen ook stukken goedkoper (of gratis ;) bij je telefoonabonnement).
Inmiddels maakt het niet meer uit welk OS je kiest: de flagship-toestellen kosten een godsvermogen. Bedragen die het netto minimum maandloon overstijgen en waarvan hele gezinnen een mand lang onderhouden moeten worden, zijn geen uitzondering meer.
Je mag in dat geval ook van de fabrikant verwachten dat hij er voor zorgt dat je het toestel in elk geval niet vanwege het stoppen van de softwareondersteuning in de prullenbak hoeft te gooien.
Ik heb een iPhone 11 sinds launch. Die is nu zo'n 4.5 jaar oud. Is in prima staat, zit altijd in een 360 gr. bouwvakkershoes. Mijn zoon heeft mijn iPhone 7 die is nu zo'n 7.5 jaar oud, zit ook altijd in een 360 gr. bouwvakkershoes. De accu is een keer vervangen. Werkt nog prima, krijgt alleen geen iOS updates meer. Als je wat zuinig op je spul bent, gaat het lang mee en dat verzacht wat mij betreft de hoge aanschafprijs wel wat.

Doch ik ben serieus aan het overwegen om een goedkopere dumbphone/ smartphone te nemen als opvolger van mijn iPhone 11, wanneer die ooit vervangen moet worden. Wanneer ik naar mijn eigen gebruik kijk, dan kan ik die dingen bijna op een op een moderne strijkplank doen. Voor wat GPS, berichtjes, telefoneren, MP3 muziek, wat overheids- & bankzaken is een dure iPhone je reinste overkill en/of het kan ook via andere middelen.
Dat geldt volgens mij voor heel veel mensen. Voor mij ook. Ik koop geen iPhone want die vind ik te duur maar ze zijn wel lekker compact. Nu aangewezen op een net te grote Moto32. Ben niet bereid meer te betalen en voldoet ruim voldoende. Kleiner, zeg maz 5", basic toestel met 5 jaar support zou ik fantastisch vinden. Maar ja, hoe goedkoper hoe groter lijkt het wel. Bizar.
Ja maar goed niet iedereen koopt het nieuwste van het nieuwste, dan is het wel fijn je toestel nog ondersteund wordt.
Dus als @Ruw ER nu een samsung s21fe heeft(Relatief oud beestje al weer voor Smartphone land), maar dat geeft niet uiteraard.

Het is fijn als iemand z'n toestel na 2 jaar koopt, hij ook gewoon nog ondersteund word.
Ja je kan custom roms etc gaan flashen, maar dat willen de meeste met een smartphone niet. Dat ding moet het doen als die aan gaat zonder geklooi(Want ja je doet zowat alles met dat ding tegenwoordig bankzaken etc).
Ding moet dus aan gaan, inloggen met je google/ apple id etc, en de apps moeten terug komen via de normale store en klaar.

Dus op zich is het goed maar ja 7 jaar vraag ik mij ook af, goed ik ken ook 1 die van iphone 6 naar iphone 11 is gegaan toen(Dus echt 6 jaar met 1 telefoon gedaan heeft).
Ik vind best knap ik zou het ook niet doen zelf, dus ja het kan wel op zich schijnbaar.
Ik schrijf dit bericht met een Samsung Note9 (2018, 5,5 jaar oud). De accu is vervangen 1,5 jaar geleden maar loopt toch snel leeg.
De Samsung Note9 kostte mij €950. Voor mij was dit best veel geld. Maar als je nu bekijkt en vergelijkt is het een koopje met andere topmodellen.

Hiervoor had ik een LG G2 welke 5x te reparatie aangeboden was in garantieperiode (mensen konden mij niet verstaan tijdens het bellen + bootloops en uiteindelijk daardoor overleden).

De Note9 heb ik door het overlijden G2 op vakantie halsoverkop in 2 minuten gekocht en hoewel het veel geld was, is het wel een telefoon die het blijft doen. Software ondersteuning heb ik niet meer. Zolang banken mij niet gaan opleggen dat ik een andere telefoon moet kopen blijf ik trouw aan de Note9 mits deze naar behoren blijft werken.
Wat de topmodellen kosten boeit mij niet. Heb nu een s21fe. 98% van de ervaring voor 300 euro.
Ik heb een Moto G32. 94% van de ervaring voor zo'n € 130,-.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 23 juli 2024 05:55]

Ik stond zo ongeveer op het punt om een S23 te kopen, maar heb me voor €50 extra toch laten overhalen om voor de S24 te kiezen; de S23 krijgt tot 2027 updates, de S24 tot 2031. Dus 4 jaar extra voor 50 euro en in de voorlopige benchmarks geen noemenswaardige verschillen tov elkaar. Dan liever extra updates
de S24 tot 2031
Ik zou nog maar eens goed de voorwaarden van Samsung Nederland zelf lezen dan:
Software Support Periode:
Tenminste tot maart 2029
Bron : https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-s24/specs/

Edit: @knakworst heeft hieronder de officiële Samsung pers-aankondiging zoals die momenteel op hun eigen website staat gevonden en hier wordt 7 generaties aangegeven, historisch gezien komt er maar 1 keer per jaar een grote Android versie uit dus volgens de aankondiging verwacht men logischerwijs 7 jaar

[Reactie gewijzigd door OLED op 23 juli 2024 05:55]

Huh? Heb ik ergens iets gemist? Lekker handig dat ze op zijn minst verwarrende boodschappen de wereld in sturen dan
Het is nog steeds langer dan de S23 dus het is sowieso een goede keuze geweest voor die paar tientjes (daarnaast zijn de S24 toestellen sowieso beter), maar ik ben het zeker met je eens wat die boodschappen betreft. Tweakers.net doet vrolijk mee door te claimen alsof het al waarheid is met statements als:
“De afgelopen jaren zien we een langzame kentering in de ondersteuning die telefoons krijgen. Waar Apple eerst de fabrikant was die verreweg de langste ondersteuning gaf, komen vooral Fairphone, Samsung en Google daar nu dichtbij of gaan er zelfs overheen.”
Ze geven niet aan dat het puur om beloftes gaat, waarbij hun voorwaarden die beloftes niet eens volgen.
Maar die specificaties op de website zijn ook maar beloftes. tot het 2031 is weten we het niet zeker.
Kijk altijd naar de algemene voorwaarden en andere voorwaarden. Marketing en reclame kan je niet geloven.
Het is inderdaad 7 jaar: https://www.sammobile.com...-updates-for-seven-years/ dus tot 2031. Of zie ook onze eigen Tweakers review: review: Samsung Galaxy S24 en S24+ - Fijne update ondanks Exynos

Kennelijk moet Samsung hun site nog aanpassen. Want richting de pers wordt inderdaad 7 jaar gecommuniceerd.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 23 juli 2024 05:55]

Je eerste link is een Samsung fansite, en de tweede tweakers.net die waarschijnlijk de fan websites napraat

Ik geloof Samsung eerder dan de door jou aangehaalde ‘bronnen’
Lastly, in Samsung’s commitment to a longer and reliable product lifecycle, Galaxy S24 series now offers seven generations of OS upgrades and seven years of security updates.

https://news.samsung.com/...s-now-available-worldwide
Goed gevonden, maar op geen enkele officiële Samsung website, niet NL, niet Amerika, niet GB, staat het vermeld daar zeggen ze allemaal 2029
Goed gevonden, maar op geen enkele officiële Samsung website
Je reageert letterlijk op een bericht waarin een link staat van een officiële Samsung website waar het gemeld wordt met daarin de tekst:
Lastly, in Samsung’s commitment to a longer and reliable product lifecycle, Galaxy S24 series now offers seven generations of OS upgrades and seven years of security updates.
Op de productpagina's staat het dus simpelweg niet helemaal duidelijk. Maar zeker niet per se onjuist, minimaal tot 2029 kan ook tot 2031 zijn. Dus jouw 'bron' toont niet aan dat de ondersteuning niet verder gaat dan 2029, en zijn bron wel dat het minimaal tot 2031 ondersteunt wordt :)
Of ik daadwerkelijk 7 jaar met een telefoon zou doen weet ik niet, maar je kunt nu wel een telefoon nog aan een volgende persoon geven die het misschien niet zo breed heeft, en deze kan dan ook nog wat langer met een telefoon doen.

Groot voordeel van lange updates is ook dat hierdoor telefoons minder snel onbruikbaar word en hierdoor weer minder e-waste oplevert. Ja de accu zal misschien na 3 a 4 jaar vervangen moeten worden en je zou er eventueel een costum rom op kunnen zetten, maar niet iedereen is daar handig in.
Custom rom is leuk voor de tweaker. Maar ik ben er allang mee gestopt omdat veel zaken toch nooit lekker werkten. Of je had weer battery drain of een andere issue. Er was altijd wel iets. En nu die bankapps allemaal checken op root en zelfs je telefoon blacklisten ben ik er definitief mee gestopt. Ik koop wel enkel nog pixels vanwege de schone android ervaring.
Mijn schoonouders hebben alle 2 een Nokia Android telefoon, die zijn zo ver ik me nog kan herinneren ook vrij schoon.
Hetzelfde geldt in meer of mindere mate ook voor Motorola en Nothing. OnePlus had jarenlang OxygenOS, weliswaar een schil, maar slechts minimaal aanwezig.
Heb een Samsung, maar met ABD app control kan je alles eraf gooien wat je wilt. Heb zo ook een hele cleane android ervaring.

Ik gebruik gewoon geen social media. Dat scheelt al enorm in je telefoongebruik.
Moet zeggen dat ik hier zelf ook fan ben van "schone" Android, maar Googles Android op de Pixel voelt voor mij verre van (c)lean. Behoorlijk wat bloat en spyware standaard geinstalleerd vond ik. Zelf dus wel voor een custom OS gegaan en ik ben er erg blij mee. Als dit niet mogelijk was geweest had ik hem teruggestuurd. Ook is de hardware zeer matig imo.

Ik weet helaas niet wat wel een echt clean en spyware vrije ervaring zou zijn als ik iets anders zou moeten kopen.
Ik heb 6 jaar met mijn iPhone 3GS gedaan, waarvan meer dan 5,5 jaar met volle support.
Ik heb daarna een iPhone 6s Plus gekocht die ik nu nog tot volle tevredenheid gebruik, ruim 8 jaar later, en nog steeds iOS updates krijg.

Van beide doen de accu's het ook nog, hoewel die van de 6s nu wel wat minder aan het worden is, die moet ik nu toch wel iedere dag opladen.

En ik gebruik mijn telefoons intensief. Browsen, mail, messages, TomTom, games (tegenwoordig vooral Sky: Children of the Night, waarvan het mij verbaast dat het nog goed draait op zo'n oude telefoon).
@arnoudwokke Klopt die grafiek wel voor de beveiligingsupdates, als ik hier kijk:
https://endoflife.date/iphone
Zie ik bij de 10 jaar oude 5S (toen der tijd een topsegment smartphone) dat deze nog steeds beveiligingsupdates krijgt...

Terwijl ik bij de Samsung lijst hier:
https://endoflife.date/samsung-mobile
Geen enkele Samsung smartphone met langer dan 7 jaar ondersteuning zie.

Wellicht dat deze lijsten niet kloppen of incompleet zijn, maar ik betwijfel het...
Die updates die de 5S nog heeft gekregen zijn heel kritieke updates, een beetje zoals dat Microsoft Windows XP nog een jaar na EOL een patch gaf voor een zeer kritiek lek, maar dat soort dingen wordt over het algemeen door niemand gezien als ondersteuning. Is een beetje het equivalent van een gat dichten in gatenkaas.

Bij iOS valt dit overigens ook veel makkelijker te volgen omdat het niet toestel-specifiek is, waar dat bij Samsung wel het geval is. Dus kan goed zijn dat ze daar gewoon niet de moeite nemen om het te volgen.
Een twee jaar oude Galaxy S22-telefoon staat nu op Vraag & Aanbod voor prijzen tussen 300 en 450 euro, afhankelijk van de staat en hoeveelheid opslag. Een Galaxy S9 uit 2018 van twee jaar oud was vier jaar geleden ongeveer tussen 200 en 250 euro. Klanten zijn sneller geneigd om meer geld uit te geven aan een telefoon als die bij verkoop meer opbrengt. De langere ondersteuning voor iPhones wordt al jaren als een van de argumenten aangevoerd waarom die tweedehands relatief veel opbrengen.
Ik vond dit wel een interessant stukje tekst, ik mis hier alleen een klein beetje meer diepgang. Hoeveel kost een S22 t.o.v. een S9 en wat is dan de (procentuele) prijsdaling na 2 jaar? Ik kan dat uiteraard zelf opzoeken in de pricewatch, maar voor dit artikel was het wel fijn geweest als dat al voor mij was gedaan. :)
Ik had dezelfde reactie en heb wat S9's en S22's opgezocht; de meeste S9 kwamen voor €730-750 op de markt (één uitschieter van €950) en de meese S22 voor €850.

Dat verschil van €100-200 ben je al gauw kwijt aan het verschil in aankoopprijs.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.