Ik ben geen jurist, maar heb begrepen dat creativiteit belangrijk is in het auteursrecht in Europa.
Een geautomatiseerde samenvatting kan niet worden gezien als een creatieve bewerking van het bronmateriaal. Daardoor is denk ik zelfs als je algoritmisch een deel van het bron materiaal selecteert en dan transformeert, nog steeds het recht van de originele auteur van toepassing.
Een slimme onderzoeker kan een algoritme schrijven die zo danig selecteert dat als nog 'alle' informatie wordt verkregen.
Ik denk dat uiteindelijk ook dingen als een algoritme zo trainen dat ie zich voor kan doen als een ander, bijvoorbeeld een artikel schrijven zoals @
arnoudwokke dat zou doen, onderdeel gaat uitmaken in de discussie. En dat een kleine verstoring (wat dan vast wordt voorgesteld), zelfs als 99% van alle mensen dat zou herkennen als 'niet van' @
arnoudwokke uiteindelijk niet zal worden geaccepteerd door de rechtbank als significant anders. En dat heeft te maken met creatieve bewerking. Ook het mixen van stijlen van meerdere individuen, hoe veel dan ook, zal dat niet zijn.
Interessant zijn de partijen die nu tegen betaling muziek genereren met een schadeloosstellingsverzekering voor het geval er toch copyrights door iemand geclaimd kan worden.
En partijen die in muziek hele kleine samples van een fractie van een seconde vergelijken met een bestaand nummer en dan namens die partij copyright gaan claimen. Dat gaat zelfs zo ver als samples van een digitaal muziek instrument. Samples die heel veel nummers dus exact het zelfde zullen hebben. Maar voor deze partij is het; de onwetende betaald of wie het eerst claimt.. en bewijs maar dat het anders is.
Zelfs samples van het vastpakken van de deur in een film en dat versnelt en daar een klein stukje van.
Ofwel: samples die wellicht helemaal niet uit de bron komen die ze claimen, maar er gewoon op lijken. Idem voor basloopjes, stukjes melodielijn, etc.
Copyright is interessant. En wordt voor geluid op dit moment totaal anders bekeken dan tekst.
Ik hoop dat de audio claim partijen het onderdelf spitten, ik zie het als geldwolven die creativiteit belemmeren en ook niet vies zijn van false claims.
Ik hoop dat bij tekst niet vergelijkbaar gedrag gaat ontstaan. En dat niet alleen tweakers.net en Financial Times en andere "grote" partijen er aan verdienen. Een goed geschreven artikel op een website met 30 pagina's kan soms vele malen meer waarde hebben in een trainingset dan tienduizenden anderen.
We zullen uiteindelijk algoritmes moeten ontwikkelen die veel minder data nodig hebben, de algoritmes zijn nu nog te weinig modulair. Dat moet veranderen.
Ik hoop op veel hergebruik, ook in muziek en beeld. Op een manier dat het niet draait op wie heeft de grootste GPU investering gedaan. En wie heeft het meeste geld. Maar zodanig dat jij en ik onze creativiteit kunnen gebruiken om zonder rechtzaken en zonder enorme investeringen vooraf en zonder meer kosten te maken dan het oplevert, werk van anderen te kunnen gebruiken. En dat we elkaar daar dankbaar voor kunnen zijn. Bouwen op elkaars schouders.
En dat als mijn werk gebruikt is, is onbeperkt toegang krijg tot producten die er op gebaseerd zijn, incl. kostenloos de faciliteiten die hosting of toegang verstrekken. (dat je geen geld voor het efficiënt draaien van het algoritme moet betalen, als het algoritme op jou data is gebaseerd, voor wat hoort wat).
[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 15:51]