Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned

Conclusie

Als je de prijs van The Lost and Damned afzet tegen de prijs van het volledige spel, dan haal je voor de 1600 Microsoft Points  - een kleine twintig euro - een geweldig pakket in huis. Uiteraard is het singleplayerdeel van The Lost and Damned niet zo uitgebreid als dat van GTA IV, maar je zult je er toch uren mee kunnen vermaken. Voeg daarbij de nieuwe multiplayer-spelvormen, nieuwe wapens, motoren, muziek en minigames en je hebt een uitstekende deal. Maar ook zonder deze wat berekende redenering is The Lost and Damned prima. Johnny is een  uitstekende hoofdrolspeler. Het verhaal rond de biker is goed uitgewerkt en de dialogen ook. De manier waarop Rockstar bovendien de avonturen van Niko Bellic en Johnny Klebitz door elkaar heeft gevlochten, is helemaal leuk. Kortom: veel waar voor je geld. Technisch is er niets verbeterd aan het spel, wat wil zeggen dat textures nog steeds te laat in beeld verschijnen tijdens Johnny's tochtjes op de motor, maar dat mag de pret eigenlijk nauwelijks drukken.

Titel Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned
Platform Xbox 360
Ontwikkelaar Rockstar North
Uitgever Rockstar
Releasedatum 17 februari
grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned grand theft auto: the lost and damned

Lees meer

Take-Two zoekt stemacteurs voor GTA Nieuws van 29 maart 2011
Video GTA IV: The Ballad of Gay Tony Nieuws van 17 september 2009

Reacties (72)

Wijzig sortering
Als er nog mensen zijn die deze update willen en een wireless headset, kijk even op de sites van de bekende game aanbieders, hier is een wireless headset + 1600 punten om TLAD te downloaden in de aanbieding voor +/- 50 euro, besparing van 15 20 euro dus aangezien een wireless headset los ongeveer 45- 50 euro kost.

[Reactie gewijzigd door Nash NL op 17 februari 2009 13:18]

Ik denk dat dit de toekomst van veel games kan worden:
je investeerd (als gamestudio) eerst in een gigantische map (stad in dit geval), waar je vervolgens verschillende verhalen in laat plaatsvinden. Ik denk dat er zo nog wel 3 uitbreidingen kunnen komen zonder dat het saai wordt.
Ik hoop dat je ongelijk hebt. Er zaten al meer dan genoeg missies in het oorspronkelijke spel. Ik had dan ook veel liever een nieuwe GTA met een nieuwe stad en setting gehad dan deze "nog meer van hetzelfde" DLC.
Blijkbaar een dikke aanrader dus, alleen spijtig dat alle ettertjes nu ook terug gaan keren naar de multiplayer, net nu het eindelijk wat gezellig was online :p. (wordt weer een tjidje zonder headset spelen om de gillende en schreeuwende psychos niet te moeten aanhoren)

Mijn twijfels zijn in ieder geval weggenomen, deze avond ga ik hem downloaden. Ben overigens benieuwd of er naast nieuwe bikes ook nieuwe wagens in het spel zitten. De drie nieuwe radiozenders kan ik ook amper wachter om te beluisteren.

[Reactie gewijzigd door boe2 op 17 februari 2009 13:24]

Radiozenders in GTA zijn altijd geweldig geweest :D
Helemaal mee eens, vooral de talkshows erg grappig. Vond het wel iets leuker in San Andreas maar ook in GTA 4 was het aanbod echt super.
Vice City niet te vergeten.. ik weet niet of je die heb gespeeld maar de sfeer en ambiance die gecreerd wordt met de muziek is ongevenaard :) Het spel opzich kan je niet meer vergelijken met de hedendaagse GTA, maar ondanks dat vind ik de muziekkeuze bij deze uitgave het best gelukt.
V-rock!!!
lekkere trash metal uit de oude doos :P
GTA 2 had toch de grappigste zenders ^^

ontop: Dit ziet er best wel netjes uit, GTA met wat andere doelen & manieren. Thumbsup voor originalteit.
Inderdaad ;) het is natuurlijk iedereen z'n smaak maar let maar eens op de "reclames", je lacht je rot ;) altijd al een heel sterk punt geweest bij GTA.
Vind de radio zenders nou niet echt boeiend. Ik druk op de PC eigenlijk altijd meteen op X of ik zet die eigen zender aan.
Het zou me niets verbazen als deze uitbreiding toch ook voor de PS3 komt. Het zij een (half) jaar later, het zij onder een andere naam.
Rockstar is toch een beetje een cowboy bedrijf en ik zie ze wel op een slinkse manier onder dit soort afspraken uit piepen. Zeker gezien het aantal verkochte GTA4's, zou het ze heel veel geld opbrengen als het ook op de PS3 beschikbaar zou zijn.

Maarja, misschien wishful thinking...we zullen zien.
Het zou me niets verbazen als deze uitbreiding toch ook voor de PS3 komt. Het zij een (half) jaar later, het zij onder een andere naam.
Rockstar is toch een beetje een cowboy bedrijf en ik zie ze wel op een slinkse manier onder dit soort afspraken uit piepen. Zeker gezien het aantal verkochte GTA4's, zou het ze heel veel geld opbrengen als het ook op de PS3 beschikbaar zou zijn.

Maarja, misschien wishful thinking...we zullen zien.
Maarja, of het ze evenveel op zou leveren als de deal met Microsoft? 50 miljoen dollar is een hoop geld, 20 euro zou je de uitbreiding dan 2.5 miljoen keer op de PS3 moeten verkopen voordat je uberhaupt quitte draait en ik zie dat zo even nou ook weer niet gebeuren... Ik heb hem zelf gisteren gedownload op mijn xboxje en ga het weekend me er eens uitgebreid in verdiepen, maar het is wel jammer voor de ps3 bezitters, dat ben ik met je eens (moeten ze maar een console kopen waar wel goede games voor uitkomen ;) )

[Reactie gewijzigd door adamvansanten op 18 februari 2009 09:20]

Jouw interpretatie van "goede games" is wel eigenaardig moet ik zeggen, alsof er op de PS3 geen goeie games uitkomen. IGN heeft een vergelijking gemaakt tussen de reviewscores van PS3 en x360 van vorig jaar, en PS3 stak er met kop en schouders bovenuit.

Dat Sony hun centen investeert in nieuwe franchises als Heavy Rain en MAG of innovatieve games als LBP en Flower, vind ik persoonlijk een stuk beter dan exclusieve content opkopen die gewoon meer van hetzelfde biedt.
Ik ken inmiddels jouw manier van posten, wat op zich jouw gemiddelde score verklaard, dus ik zal jouw post even iets nuanceren.

De vergelijking was van de IGN Australie site, niet de main site. Als je een verwijzing maakt met een claim, is de bron wel handig, en dat is dus deze.

Met kop en schouders is een claim die niet word waargemaakt in het door jouw bedoelde artikel. Inderdaad komt de PS3 iets hoger uit, maar zeker niet "met kop en schouders". Gezien het feit dat er ook veel meer 360 titels beoordeeld zijn in 2008 door AU IGN, verklaard het lagere gem. cijfer.

En inderdaad, de PS3 heeft gewoon een flink aantal toppers, dus het is een beetje flauwe opmerking, maar hij houd dan ook wel even de " ;) " in de gaten.

Voor de MS zijn er ook innovatieve titels, en een deel van de door jouw genoemde titels zijn nog niet op de markt, dus dat is een beetje lastig vergelijkingen maken. Echter, een game die ruim 7 miljoen keer verkocht is, alleen op de 360, lijkt mij een prima game om uitbreidingen op te maken. Hoe je het ook went of keert, deze uitbreiding word in 1 dag meer verkocht, dan LBP uberhaupt is verkocht. Het zou inderdaad leuk zijn om alleen maar nieuwe franchices te starten, dat betekend echter niet dat je niet naar andere zaken zou kunnen kijken.

Overigens is de manier van episodes uitbieden voor een GTA game wellicht ook al redelijk innovatief? De reviews spreken in ieder geval boekdelen.

De PS3 en 360 zijn gewoon allebei goede consoles met dito games, geniet er van :)

[Reactie gewijzigd door PWM op 18 februari 2009 13:34]

Ik ga het fanboy-gedoe even achterwege laten (want uiteindelijk ben ik pc-gamer), maar zelfs dan nog ben ik het niet met je eens.

Episodes zijn helemaal niets nieuws onder de zon, op pc wordt dit concept al langer gebruik bij Half-Life 2 en Sam & Max. Voorgenoemde games slagen er eveneens in om een waardig vervolg aan te bieden in de bestaande setting van het vorige deel, maar voegen telkens wel nieuwe omgevingen en nieuwe concepten toe.

Wat R* hier doet is gewoon nog meer missies in dezelfde stad verzinnen, waar je dan ook nog eens 20 euro voor moet neertellen (de helft van de nieuwprijs van GTA4 bij release op play.com). Zulke dingen werden tot nu toe op pc gedaan door modmakers en waren gratis te downloaden. Ik noem deze DLC dan ook eerder easy money dan innovatief. Natuurlijk MOET ik die uitbreiding niet kopen, maar door het feit dat R* aan deze DLC werkt zijn ze nog steeds niet bezig aan een waardig vervolg (GTA5 dus) waar ik wl naar uitkijk.

Om die redenen - in combinatie met het feit dat exclusieve content voor multiplatform games echt geen goeie zaak is voor de gamer - zie ik dit als de zoveelste negatieve evolutie in de gameswereld die we aan MS te danken hebben. En kunnen we weeral betalen voor iets wat vroeger gratis was.
Ik vind dat je hier wel wat kort door de bocht gaat. Uiteraard bestaan uitbreidingen al zolang als de weg naar Rome. Doet dat iets af aan dat het voor liefhebbers van het orginele spel leuk is om deze uitbreidingen te spelen? Mensen kopen ook tientallen uitbreidingen voor The Sims met enkel wat nieuwe meubeltjes. Het is maar net wat je zelf leuk vind.

Het mooie van dit soort content is dat je het links kan laten liggen als je het niet wilt. Niemand verplicht je om het aan te schaffen maar de reviews geven wel aan dat je waar krijgt voor je geld.

Easy money zoals jij het noemt kun je uiteraard niet hard maken. Jij weet niet hoe hard Rockstar aan deze uitbreiding heeft gewerkt. Als je andere uitbreidingen bekijkt, en ook de vergelijkingen hiermee in reviews leest, zie je dat Rockstar er met deze uitbreiding beter vanaf komt dan veel anderen. Rockstar heeft overigens zelf aangegeven dat ze de productie kwaliteit van een volwaardige titel in deze uitbreiding hebben zitten. En met nieuwe karakters, nieuwe wagens, nieuwe wapens, nieuwe radio stations, nieuwe gameplay, een nieuw verhaal, nieuwe minigames etc is bijna elk aspect van het spel aangepakt. Dat ze geen nieuwe stad toevoegen is, volgens Rockstar zelf, een bewste keuze. Ze wilden gebruik maken van de stad die er al was en dat het een geheel was van de al bestaande titel, en niet op losstaand eiland waar zich alles afspeelt. Keuze van Rockstar, niks meer niks minder.

Leuk ook dat je toch weer fanboy achtige trekjes vertoont wanneer je Microsoft ervan beschuldigd dat we deze 'negatieve' ontwikeling aan hun te danken hebben. Ten eerste was dit vroeger ook niet gratis. Mods zijn iets totaal anders dan uitbreidingen die door de ontwikkelaar zelf worden vrijgegeven. Kijk naar Starcraft, Warcraft, The Sims, Quake. Allen hebben mods en allen hebben ook content gemaakt door de developers zelf. Was al deze content gratis? Dacht het niet, die moest je gewoon kopen op CD, dat heeft Microsoft dus niet uitgevonden. Wat ze wel hebben gedaan is deze mogelijkheid k te geven aan console bezitters, niet meer niet minder. Je kan niet klagen over het feit dat de mogelijkheid er is. Vind je het je geld niet waard? Dan koop je het niet, dat is het mooie.
IGN heeft een vergelijking gemaakt tussen de reviewscores van PS3 en x360 van vorig jaar, en PS3 stak er met kop en schouders bovenuit.
Is ook lekker die cijfers van IGN australia.
Resistance 2 een 9.3
Gears 2 een 8.9
als je bijvoorbeeld naar Metacritic kijkt dan krijgt
Gears 2 een 92 en
Resistance 2 een 87
Dit precies andersom scoren als de rest van de wereld is wel meer duidelijk in de cijfers van IGN Australie die dienen als basis voor de betreffende head to head. Zo kan de PS3 inderdaad in een head to head wel de xbox verslaan ja.

Jammer dan IGN niet even dezelfde analyse gedaan heeft met bijvoorbeeld de cijfers van metacritic die een wat bredere doorsnee geven van alle reviews.
Niet mee eens. Op Metacritic zijn er teveel sites in de aard van x360fanboy die alle exclusives op n bepaalde console sowieso een hoge score geven. Sites als IGN die voor alle consoles reviewen zijn op dat gebied wel objectiever (of zouden het moeten zijn ;))

Persoonlijk vind ik Resistance 2 een degelijke shooter maar zeker geen wereldtopper. Maar Gears of War 2 was uiteindelijk ook niet meer dan een mappack voor het eerste deel (maar dan met half-broken multiplayer) en dus absoluut geen gemiddelde score van 92% waard.
Op Metacritic zijn er teveel sites in de aard van x360fanboy die alle exclusives op n bepaalde console sowieso een hoge score geven.
Klopt maar die zijn er aan beide kanten.
De cijfers in metacritic liggen daardoor mogelijk te hoog. Dat geldt echter zowel voor Xbox 30 als PS3 games want ook diverse PS3 fansite en magazines scoren voor de PS3 op Metacritic.
Dat echter IGN Australie echter PS3 games hoger waardeert dan Metacritic (een site vol PS3 fansite reviews is daarom des te opvallender.

En niet alleen voor Resistance 2. Ook een game als Buzz krijgt bij IGN Australie een 8.9 veel hoger dan de 80 op Metacritic (waar dus ook Playstation fansites scores meetellen)
Nog wat ps3 2008 exclusives
Valkyra chronicles IGN 91 - Metacritic 87
Naruto Ulitmate ninja Storm IGN 84 - Metacritic 73 (!!!)
Motorsstrom Pacific rift IGN 89 - Metacritic 81
Hot Shots Golf: Out of Bounds IGN 89 - Metacritic 81

IGN scoort gewoon heel vaak aanmerkelijk hoger dan de metacritic cijfers waar dus ook een heel stapeltje PS3 fansites bij zitten. Als je op metacritic kijkt dan zit IGN juist bij de PS3 lijsten ook vaak hoog in de score lijst van reviews.

Ik had het nog niet eerder zo gedetailleerd bekeken maar IGN's rating zijn wel behoorlijk afwijkend naar boven voor PS3 games.

[Reactie gewijzigd door 80466 op 18 februari 2009 17:18]

Waarom die exclusiviteit voor XBox360?
Nog ver voor de voltooiing heeft Microsoft bij Rockstar een deal gesloten. In ruil voor een smak geld kreeg Microsoft het alleenrecht extra content uit te brengen voor dit spel. Dit met waarschijnlijk de reden mensen te laten kiezen voor een Xbox360 console ipv een Playstation 3. Voor Rockstar DE ideale deal, voor andere een groot gemis...
iedereen kakelt dit wel leuk na de hele tijd, maar heb je ook een bron van deze deal? Ik zou wel eens de feiten willen lezen: welk bedrag heeft microsoft betaald en wat kregen ze hiervoor terug.
http://www.nytimes.com/20...88&partner=rssnyt&emc=rss

http://blog.wired.com/games/2007/06/take_two_gets_5.html

http://www.bt.com.bn/en/c..._theft_auto_deal_for_xbox

comment van de oppositie:

http://www.videogamer.com...eft_auto_4/news-8215.html

Ik weet niet hoe het met jou Engels is, maar het komt er op neer dat Rockstar $50.000.000 heeft gekregen. En dat Sony het ziet als een laatste gooi naar extra kopers... aangezien de release date voor beide partijen hetzelfde is. Wat ze er voor kregen is nooit helemaal naar buiten gebracht maar het komt erop neer dat ze in ieder geval het alleenrecht hebben op extra content.

[Reactie gewijzigd door skaars op 17 februari 2009 16:44]

Wel jammer dat de PC (met MICROSOFT Windows) die exclusiviteit niet mee krijgt. :(

Ik het GTA IV voor de PC sinds een week of 2 en vind het helemaal te gek!
Tja, voor 360-games krijgt MS wel royalties, voor PC-games niet ;)
Nee, maar pc-games draaien op Windows, waarvoor MS ook vangt (voor zover legaal aangeschaft).

Bovendien worden pc-games tegenwoordig onder zo'n "Games for Windows"-banner uitgebracht. Volgens mij is dat ook niet geheel kosteloos voor uitgevers?
Dat niet alleen,... PC kent geen concurrentie ten opzichte van games. 360 wel> ps3
Juist daarom, uitbrengen die handel. Op het PC platform heeft Microsoft niks te vrezen...
ja. en dan gaat iedereen die lekker downloaden......

nee goed bekeken Microsoft. hier betalen mensen voor.
Voor Windows is het veel te makkelijk om een 'geleende' versie te krijgen. Exclusiviteit voor de PC heeft dan niet veel zin. Ik speel GTA IV alleen nog op de PS3.

Heb eerder wel anderen op de PC gespeeld. Persoonlijk vind ik de console versie toch een stuk fijner spelen.
Als de uitbreiding niet voor de pc of ps3 uitkomt is er wellicht nog een issue waar de ontwikkelaars over nagedacht moeten hebben. Ik heb GTA4 voor de pc, en al uitgespeeld. Normaliter zet ik uitgespeeld games te koop op bijvoorbeeld marktplaats, of geef ze weg aan famililie/vrienden. Dit heb ik nou speciaal NIET gedaan met GTA4 omdat er interessante uitbreidingen kunnen komen. Indien die die uitblijven voor de PC, staat de game morgen nog marktplaats ;-)
Omdat Microsoft er een zak geld voor heeft neergelegd bij Rockstar en dus de ontwikkelingskosten voor haar rekening neemt :P

[Reactie gewijzigd door frankknopers op 18 februari 2009 12:28]

Ik ben blij dat hij er eindelijk is, alleen wel een half jaar te laat. Ik zit compleet niet meer in het spel.
Omdat MS daarvoor betaald heeft. Dit was al bekend voordat het hele spel ook uberhaupt maar uit kwam. Misschien dat GTA daarom ook wel beter is verkocht op de Xbox 360 dan op de PS3.
Grand Theft Auto is vooral populair in de US en Europa. In de US staan 2x zoveel Xboxen als PS3's, in de EU gaat het gelijker op, maar zijn er ook iets meer 360's. Het is dus niet zo gek dat het spel beter verkoopt op de 360 :)
Misschien dat GTA daarom ook wel beter is verkocht op de Xbox 360 dan op de PS3.
En dat is uiteraard de bedoeling geweest ;)
Net begonnen en de sfeer is weer lekker goed aanwezig. Verhaal slaat aan door de goede personages en ookal ben ik helemaal niet in de biker scene of de muziek die daarbij hoort, het klopt allemaal wel.

Nu eens de multiplayer gaan testen, kijken of het wat is.
Geen cijfer? Ik heb de originele GTA4 nog niet uitgespeeld, ik vind het een geweldig spel, maar sommige missies zijn gewoon vrij lastig en dan heb je niet altijd zin om die overnieuw te doen. Ik heb bv de missie met de bankoverval net 3 keer geprobeerd en 3 keer doodgegaan, er is gewoon veel actie, soms schieten je maten niet op en ga je uiteindelijk ergens in de metro dood. Heel irritant.
Dat manko is in ieder geval verholpen, aangezien die missies in Lost and Damned wl checkpoints hebben.
heb hem net gehaald na 10x overdoen door dezelfde problemen. is erg irritant idd, ook het debiele spawnen van cops slaat echt nergens op :/ anyway op naar de volgende missie :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True