Door TERW_DAN

X58: MSI X58 Platinum

23-03-2009 • 15:10

44

Singlepage-opmaak

Onder de loep

In tegenstelling tot de eerdere Platinum-modellen met andere chipsets heeft dit bord een bescheiden heatsink. De featureset van het bord is er echter niet minder uitgebreid op geworden. Het bord voorziet in drie pci-e x1-slots, twee pci-e x16-slots en twee pci-slots. Het bovenste slot is een x1-slot, gevolgd door een x16-slot. Hieronder zitten twee x1-slots en het tweede x16-slot, met onderop twee pci-slots. Op deze manier is er dus meer dan genoeg ruimte tussen de twee x16-slots bij flinke videokaarten. Het bord biedt ondersteuning voor ATI's Crossfire waarmee twee videokaarten gebruikt kunnen worden. Sli wordt op dit bord niet ondersteund, daarvoor moet uitgeweken worden naar de X58 Platinum SLI van MSI.

MSI X58 heatsinks
Van links naar rechts de heatsinks van de P35 Platinum, P45 Platinum en X58 Platinum

Er zijn zes dimm-slots geplaatst voor maximaal 24GB ddr3-geheugen dat in triplechannel gedraaid kan worden. Daarnaast zitten er zes sata-poorten op de ICH10R southbridge, nog twee op een JMicron JMB363-chip, net als een ouderwetse pata-poort. MSI heeft er ook bij de Platinum voor gekozen om de floppydriveconnector weg te laten, zoals we dat eerder bij de MSI Eclipse zagen.

Op de achterkant van het bord vinden we twee ps/2-aansluitingen, acht usb-poorten, een esata-connector en een firewire-connector. Voor het geluid zit er naast de gebruikelijke zes 3.5mm-jacks een optische aansluiting naast de firewire-interface. Ook vinden we hier twee netwerkaansluitingen voor de twee Realtek 8111 Gigabit-netwerkchips die erop zitten. Op het bord zitten nog twee headers voor usb-interfaces, zodat het totaal op twaalf komt en zit er nog een header voor een tweede firewire-aansluiting. Voor het aansluiten van fans zijn er zes fanheaders op het moederbord aanwezig, waarvan de fanheader voor de cpu-fan een 4pins-exemplaar is en dus over PWM beschikt, de overige vijf zijn standaard 3pin-headers.

X58 Platinum backplate

Op de achterkant van het bord zit naast de esata-connector een cmos-resetknop. Deze kan gebruikt worden om de cmos te resetten, zonder dat de computerkast opengemaakt hoeft te worden. Op het bord zelf zitten nog een resetknop en aan/uitknop die gebruikt kunnen worden als het bord niet in een kast ingebouwd is. Zeker bij overklokopstellingen, of een testopstelling voor bijvoorbeeld een review is dit erg handig.

Op de P45-borden introduceerde MSI overklok-jumpers waarmee de fsb vastgezet kon worden, zodat dit niet in het bios gedaan hoefde te worden. Deze functie is gebleven bij de X58, alleen zijn de jumpers vervangen door een dipswitch. Hiermee is de overklokfunctie veel makkelijker te gebruiken.

In de doos vinden we niet alleen het moederbord maar ook nog de nodige accessoires. Naast de handleiding vormen een installatieposter, een quickguide en een handleiding voor de hdd-backupfunctie het papierwerk van de meegeleverde spullen. Uiteraard zit er ook een driver-cd bij, een schijf met software, een i/o-shield, een Crossfire-bridge en een aantal m-connectors. Met deze m-connectors kunnen losse kabels makkelijk op bijvoorbeeld een usb-header op het moederbord worden aangesloten. Verder worden vier sata-kabels, twee sata-stroomkabels, een pata-kabel en een floppykabel meegeleverd. Deze laatste is opvallend, aangezien er geen floppydriveconnector op het moederbord zit.

MSI maakt op hun borden gebruik van DrMos. DrMos is een verzamelnaam voor Greenpower, Xpresscool en Rapidboost. Greenpower kan gebruikt worden om het energieverbruik van het moederbord terug te dringen. Xpresscool is de naam van de heatpipes die gebruikt worden en de daarbij behorende koeltechniek. Rapidboost is een tool waarmee het systeem gemakkelijk overgeklokt kan worden door middel van een set ingestelde waarden.

MSI X58 DrMos Heatsink

DrMos omvat ook het gebruik van duurzame onderdelen, zo mogelijk een van de belangrijkste eigenschappen van deze techniek. Door het gebruik van massieve condensatoren kunnen lekkende condensatoren worden voorkomen. Bij een bord met een X58-chipset kun je verwachten dat er redelijk wat stroom door de onderdelen van het bord gaat, dus zijn duurzame onderdelen een belangrijk punt.