Door TERW_DAN

X58: Asus P6T6 WS Revolution

27-03-2009 • 17:28

56

Singlepage-opmaak

Bios en software

Bios
Het bios op het WS Revolutionbord is vrij standaard. Het biedt mogelijkheden om overklokprofielen op te slaan en daarnaast zijn de opstart-instellingen voor ExpressGate hier te vinden. Verder is het bios erg rechttoe-rechtaan, wat prima past bij een moederbord voor een workstation.

Software
Bij de WS Revolution levert Asus naast de drivers een aantal programma's mee, waaronder de EPU 6 Engine, Asus Turbo V en ExpressGate. ExpressGate maakt het mogelijk om vanuit het postscherm direct naar een mini-OS te booten, waarna een aantal basistaken mogelijk zijn, zoals internetten, e-mailen en instant messaging. Bij dit bord maakt ExpressGate gebruik van een van de harde schijven in het systeem, in tegenstelling tot borden die gebruikmaken van een kleine ssd.

De EPU6 Engine is een programma dat ingesteld kan worden om energie te besparen als het systeem niet volledig belast wordt. Zo kan dit programma zorgen dat er minder fases van de vrm voor de cpu worden gebruikt, als deze niet of nauwelijks belast wordt. Een groot nadeel is dat de software niet kan samenwerken met de overklokopties die het bord biedt. Turbo V, dat eveneens meegeleverd wordt, is in staat om het systeem te overklokken maar deze applicatie kan niet actief zijn als de Epu6 Engine draait. Andersom is het niet mogelijk om gebruik te maken van de energiebesparende opties als Turbo V is geactiveerd, of als de kloksnelheid handmatig is verhoogd.

Turbo V biedt een gemakkelijke manier om de baseclock en de spanningen van de cpu en het geheugen in te stellen. Daarnaast is dit op te slaan in een profiel. Wat jammer is, is dat niet alle frequenties ingesteld kunnen worden, zoals in het bios wel het geval is. Echte overklokkers zullen dus toch eerder naar het bios grijpen dan naar deze tool.

Asus Turbo V

Algemene indruk
Aan het nut van zes fysieke pci-e x16-slots valt te twijfelen. Ten eerste omdat ze niet alle zes de volledige bandbreedte bieden, ten tweede omdat de meeste x16-videokaarten dubbelslots koelers hebben en het hierdoor onmogelijk is om alle sleuven tegelijkertijd te gebruiken. De nf200-chip zorgt bovendien voor de nodige warmteontwikkeling en zal ook een negatieve invloed hebben op het stroomverbruik. De P6T6 is niet het goedkoopste moederbord, maar voor mensen die een systeem met meerdere videokaarten en bijvoorbeeld een raid-controller willen uitrusten, biedt het een prima featureset.

Reacties (56)

56
54
17
11
0
3
Wijzig sortering
Ziet er leuk uit, nice specs alleen beetje raar dat er 6 pci-e 16x slots zijn, 2 vind ik toch al ruim voldoende (meer dubbel slots kaarten kun je toch niet kwijt in een midi tower).

Wat ik ook apart vind is dat dit bord eigenlijk meer voor gamers en overclock fanaten is en ze er dan toch een programma bij doen om energie te besparen, maar volgensmij mogen die twee elkaar niet zo. Als ik ga overclocken houd ik er rekening mee dat ie veel meer stroom verbruikt, als ik dat niet wil clock ik hem niet over en zet ik Cool 'n Quiet aan (dynamische kloksnelheid) maar nooit allebei.
Een groot nadeel is dat de software niet kan samenwerken met de overklokopties die het bord biedt. Turbo V, dat eveneens meegeleverd wordt, is in staat om het systeem te overklokken maar deze applicatie kan niet actief zijn als de Epu6 Engine draait.
Het zou dus BOEM betekeken en als je de EPU6 engine draait en in het bios over gaat clocken?

Waar ik ook niet echt het nut van zie is het overclocken van de CPU met een programmatje in windows omdat dit nooit permanent is en dus elke keer actief wordt wanneer windows start en je kunt niet testen of je nog wel stabiel kan booten etc.
Nee, dan werkt de EPU6 engine gewoon niet. Ik heb zelf een Asus Striker 2 Formula en deze heeft ook een EPU. Wanneer ik in het bios overklok (altijd), dan werkt de energysaving software niet meer. het is dus OF het een OF het ander.

En ohja..je hoeft niet perse videokaarten in deze sloten te steken. pci-e 1x/4x apparatuur draait daar ook gewoon in. je hebt hiermee de ultieme vrijheid over het indelen van het bord. Erg handig vind ik zelf.

[Reactie gewijzigd door pizzaislekker op 22 juli 2024 14:33]

je hebt hiermee de ultieme vrijheid over het indelen van het bord. Erg handig vind ik zelf.
Ultieme vrijheid is het nou ook niet helemaal, dat zou het zijn als je daadwerkelijk 6 x16 sloten hebt. Je bent nog steeds gebonden aan het feit dat niet ieder slot daadwerkelijk x16 bandbreedte heeft.
Het enige voordeel dat het formaat biedt is dat als je x16 kaarten in een x4 slot stopt, deze wel wat stabieler zijn, dan als dat je ze in een openended x4 slot zou steken. Al zit daar weinig verschil tussen als je ze vastschroeft in een kast :)
En het zijn niet eenx 6 x16 slots, het zijn er maar 3.

Overclocken en EPU gaat inderdaad niet samen. Wat dat betreft heeft Gigabyte dat beter voor elkaar, die wel in staat zijn een OC te draaien en in idle het energieverbruik terug te dringen. Maar die 2 dingen buiten elkaar op zich wel een beetje, echter, er zijn wel manieren waarop het te combineren valt, alleen niet met de EPU6 engine.

Het is overigens niet BOEM als je in de bios geOCed hebt en de EPU6 engine gaat draaien, het programma doet het dan gewoonweg niet. OCen in Windows is ook niet mijn favo manier om het te doen, maar wellicht wel de makkelijkste manier voor mensen die er weinig verstand van hebben :)
Het zijn wel degelijk 16x-slots, maar de niet-blauwe gebruiken een andere snelheid. De reden dat er toch 16x-slots op zitten, is omdat je daar dan nog wel 16x-kaarten in kunt steken die dan bijvoorbeeld op 8x-snelheid gaan werken. Handig als je dat nodig hebt, terwijl al je sloten die 16x-capable zijn, bezet zijn.
Dus zijn het gewoon x8 slots in x16 formaat.
Het formaat is niet zo heel spannend. Ik kan een x1 slot uitveilen en er een x8 kaart indoen (er vanuitgaande dat er geen onderdelen in de weg zitten).

Ik ga altijd uit van de bandbreedte die een slot kan leveren, niet toevallig het formaat dat het ding heeft. Ik vind het dan ook jammer dat het op de Asussite niet echt terug te vinden is, want 6x x16 is imho niet waar.
aan de andere kant vindt niet iedereen het zo fijn om te beginnen veilen aan een bord van €250...

de aanduiding is inderdaad wel misleidend
De aanduiding is verwarrend, niet misleidend. Je hebt nml. weldegelijk 6 keer een fysiek x16 poort; elektrisch zit het anders in elkaar. Iedereen duid de x16 poorten zo, daar is Asus geen uitzondering op.

Ben zelf ook niet gelukkig ermee, maar we zulllen het ermee moeten doen. Goed opletten dus, in alle gevallen.

Gelukkig hoef je aan dit bord niet te veilen; alle sloten vreten x1,x4,x8 of x16 kaarten.
Waar ik ook niet echt het nut van zie is het overclocken van de CPU met een programmatje in windows omdat dit nooit permanent is en dus elke keer actief wordt wanneer windows start en je kunt niet testen of je nog wel stabiel kan booten etc.
Ooh die zie ik wel:

Gewoon 1 of 2 profieltjes instellen: een voor overclock (voor als je gaat gamen), en een voor standby (download oid) deze dan aan 2 macro key's binden (elke toetsenbord heeft er wel 1 of 2) en klaar! geen gezeik meet met bios!

Ook kan een fabrikant dan veilige profiles meesturen met als gevolg dat minder n00bs hun bord mollen omdat ze niet kunnen overclocken.
Mooi boardje om te zien ik had hooge verwachtingen van dit board eigenlijk omdat ik een voorloper er van heb.

De pci e zijn een beetje overdreven

En raid kaarten zijn een beetje achterhaalt met een software raid SATA II onder linux zit je veel veiliger want als je raid kaart kapot gaat dan moet je de zelfde kopen en dat is niet altijd mogelijk.

En een pci slotje is altijd wel handig voor een wireless/tv kaart of ander kaartje.

Voor de rest valt het me op dat er geen ide op zit wat jammer is want DVD of CDroms die toch weer een plekje picken van je SATA is gewoon zonde het zijn er maar 8.

De voorloper van dit board voor de Amd workstation M2n32ws pro die had er al 9 int 1 ext SATA II en nog eens 2x ide kijk dan kom je ergens als je server wil bouwen met veel schijven daarnaast 2x pci x 2x pci e en 1x pci 2x pciex.En goede layout maar wat meeste toon aan dat board is dat er aan de toekomst gedacht is er kan op een AM2 socket met een bios update een AM2+ AMD Phentom x4

Het lijkt wel of asus niet meer na denkt over zijn layouts en het nut van bepaalde zaken.

Ik ben voor me nieuwe systeem ook naar Gigabyte over gestapt omdat ik geen mooie boarden van asus kon vinden voor leuk geld.
En raid kaarten zijn een beetje achterhaalt met een software raid SATA II onder linux zit je veel veiliger want als je raid kaart kapot gaat dan moet je de zelfde kopen en dat is niet altijd mogelijk.
Nou, geef mij maar hardware RAID. Ik zou mijn Areca 1220 niet in willen wisselen voor een software RAID oplossing. Sowieso omdat ik nu 8 extra poorten tot m'n beschikking heb, daarnaast is het zo dat dedicated geheugen en cpu nooit weg zijn.
En een pci slotje is altijd wel handig voor een wireless/tv kaart of ander kaartje.
Klopt.
Maar als je 350 euro uitgeeft aan een plank zoals deze dan kunnen er op zich nog wel een paar tientjes vanaf om een PCIe WiFi of tvkaartje te kopen toch. PCI zie ik liever ook nog niet helemaal verdwijnen (m'n oude vertrouwde debugger is nog steeds PCI), maar op zich is het niet echt meer heel erg nodig.
Voor de rest valt het me op dat er geen ide op zit wat jammer is want DVD of CDroms die toch weer een plekje picken van je SATA is gewoon zonde het zijn er maar 8.
Geen P-ATA bedoel je. IDE is er nog steeds, in de vorm van de S-ATA aansluitingen.
En ach, je kunt een S-ATA optical prima aansluiten, dan kun je alsnog 7 hdd's aansluiten. Wil je meer dan 7 dan is een losse controller vaak al een stuk interessanter.
Kijk maar daar heb je het ook wel over een raid kaart die een paar tientjes kost en ik zie vaak bij mensen zo goedkope raid kaart die om de 3 jaar uit de markt verdwijnen omdat er een nieuwe chipset op gaat en dan ben je mooi de klos,

Volgens mij kan je scrips vinden onder linux om dedicated geheugen te maken voor je soft raid hier moet ik alleen zelf nog wat lees werk in stoppen. ben nog niet al te lang bezich met linux.

dat bedoel ik 350 euro voor je mainboard en dan mis je toch eigenlijk 1 pci slot om je oude vertrouwde kaartje in te stoppen, en als je al 350 neer legt voor je board dan zitten die andere kaarten niet meer in me budget zeg maar ;) en grabbel ik liever in me dozen vol met pci kaarten.

6 harddisks bedoel je bijna iedereen heeft 2 dvd spelers/branders zodat je snel over kan branden, Ja Pata bedoel ik mijn excuse.

Ik vergeet hierbij dat Asus zijn externe SATA al onboard heeft en niet zoals gigabyte ook nog eens 2 interne inbeslag neemt.

Al met al kijk ik uit naar de prestatie overzichten van deze boarden dat zal heel wat meer overzich geven en duidelijkheid
Kijk maar daar heb je het ook wel over een raid kaart die een paar tientjes kost en ik zie vaak bij mensen zo goedkope raid kaart die om de 3 jaar uit de markt verdwijnen omdat er een nieuwe chipset op gaat en dan ben je mooi de klos,
Ja ok, maar er is een reden dat kaarten duur zijn (en dan heb ik het niet over een paar tientjes, dan heb ik het over een paar honderd euro). Ze gaan lang mee en de support is goed, dus als er wat stuk gaat is het meestal wel op te lossen.
dat bedoel ik 350 euro voor je mainboard en dan mis je toch eigenlijk 1 pci slot om je oude vertrouwde kaartje in te stoppen, en als je al 350 neer legt voor je board dan zitten die andere kaarten niet meer in me budget zeg maar ;) en grabbel ik liever in me dozen vol met pci kaarten.
Daarom is dit bord ook echt niet interessant als je nog PCI apparaten wil gebruiken. Wil je met enkel PCIe gaan werken is het leuk, anders zijn er zat andere borden die ten eerste leuker geprijsd zijn en in dat geval betere specs bieden.
Ik vergeet hierbij dat Asus zijn externe SATA al onboard heeft en niet zoals gigabyte ook nog eens 2 interne inbeslag neemt.
Dat klopt, maar goed, of je nu 8 intern en 2 extern of 10 intern waarvan 2 potentieel extern maakt het niet zo gek veel uit vind ik. En als we de borden uit hetzelfde segment gaan vergelijken hebben ze dezelfde hoeveelheid poorten, dus dat is niet meer dan persoonlijke voorkeur :)
Al met al kijk ik uit naar de prestatie overzichten van deze boarden dat zal heel wat meer overzich geven en duidelijkheid
De resultaten komen een dezer dagen. Maar eerst nog 2 bordjes (de bloodrage en rampage II), we moeten de spanning immers een beetje opbouwen ;)
Dit bord is in de eerste plaats bedoelt voor die-hard gamers die graag een tri-sli of quad-CF willen draaien alsook een workstation bord waar je veel PCIe RAID-kaarten in kan stoppen; met een massa-opslag capaciteit ;-)
Daar voldoet dit bord met vlag en wimpel aan. Verder kan je er ook nog twee sas-harddiks aan hangen.
Gebruik je 1 slot voor een GPU, hou je nog steeds vier poorten over die x8 lanes leveren. Dan heb je nog een x4 slot over voor een geluidskaart ofzo.

en je hebt wel degelijk meer vrijheid; je bent niet verplicht alle gpu's in x16 slot te stoppen; de performance in de x8 sloten is nauwlijks minder zodat je vrijwel zonder verlies van performance 3 video-kaarten in de bovenste drie slots kan steken (eventueel met singleslots-wc koeling).
Want veel X58 moederborden hebben op de 7e plaats een PCIe x16, terwijl daar geen dubbelslotsvideokaart past.
En veel van die 7-slots borden (zie bijv. Gigabyte) hebben minsten 1 poort die amper bruikbaar is omdat er een batterij, een pushpin/schroef of koelblok in de weg zit; lekker handig |:(
Ik denk dat ik m'n P6T ga verpatsen en deze ga kopen ... en dan die Raptors buitengooien (die eigelijk helemaal niet vet sneller zijn dan 2x Spinpoint F1s) ... en dan 2 SAS disks!
Ik vraag me af of SASdisks daadwerkelijk sneller zullen zijn op zo'n Marvell chip. Het heeft immers geen dedicated geheugen, geen dedicated cpu, waarmee een groot deel dus al wegvalt.

Verder zou ik dit bord alleen aanraden als je echt deze specifieke combo van PCIe sloten nodig hebt en het niet erg vind dat je bord heet wordt en stroom slurpt, want dat is iets dat dit ding zeker doet.
Meten is weten ;) Ik ken niemand die zo'n bord heeft, of nergens een review die ze getest heeft ...

Met 6GB ram en een i7 met 4 cores speelt die dedicated SAS controller toch niet zo veel meer?
SASdiskjes heb ik helaas zelf niet (zijn nogal duur om enkel voor een testje te gaan halen ;))

In elk geval is het zo dat als ik naar mijn eigen setup kijk, waarbij ik zowel op een onboard ICH10R een RAID heb gehad, als op mijn Areca 1220, met dedicated geheugen en cpu, dat je ziet dat je met een goede kaart een hele nette continue troughput haalt, terwijl dat lang niet altijd het geval is met onboard oplossingen die deze dedicated dingen niet hebben.
Ik ga hem volgende week halen en test dan met die SAS disken ... zal er op GoT dan wel een thread van maken, want ik vind niemand die dat al geprobeerd heeft :)

Alleen te hopen dat de horrorverhalen van die Marvell SAS controller beperkt blijven tot de P6T v1 en niet meegenomen worden naar deze P6T6 :)
even een vraagje over pci-e. kun je een apparaat van x16 in pci-e x1-slot plaatsen als die slot wel fysiek x16-breed is net als bij dit moederbord? en andersom ook....een x1-apparaat in het x16-slot steken? hoe zit het met voltages en amperages? de snelheid is dan niet zo van belang zolang een apparaat in het "afwijkende" slotje maar werkt
Een x16 kaart in een x1 slot steken zal niet gaan, een x16 kaart in een "opengeknipt" x4 slot steken wel. Of het werkt hangt af van de ondersteuning van de betreffende kaart die je in het "te krappe" slot steekt.

Voltages en Amperes hebben er niks mee van doen; de kaart zal nooit meer stroom krijgen/opnemen dan wat het nodig heeft. Wel kunnen er compabitileits problemen optreden, zoals je bijv. ziet met mijn Perc 5/i PCie X8 raid-controller icm. Intel-chipset moederborden. Om het te laten functioneren moet je dan bepaalde pins afplakken zodat de kaart goed gedetecteert word in het OS. in dat geval mis je enkele features, doordat je die pins hebt afgeplakt. In dit geval features die je niet nodig hebt.
x1 kaart in een groter slot werkt wel gewoon. Ik heb hier m'n Intel netwerkkaartje gewoon in een x8 slot steken (niet omdat ik geen x1 sloten over heb, nee, gewoon, omdat het kan :P).

Andersom kan ook wel, mits het slot open is aan de achterkant en je bereidt bent in te leveren op bandbreedte (en een enkele keer kan er wat fout gaan zoals Madrox aangeeft, maar met de meeste kaarten werkt het over het algemeen wel).
Jammer inderdaad dat er geen normale PCI-sloten meer opzitten. Als ik nog een TV-kaartje of dergelijke wil is dat helaas niet meer mogelijk.

En 6x PCI-e, vind ik net wat te overdreven..
Je kunt altijd een PCIe TVkaartje kopen natuurlijk, die zijn al wel te vinden: http://tweakers.net/price...5&d583=&f584=861&x=24&y=6

PCI begint immers een beetje op z'n einde te raken. 133MB/s voor een hele bus begint steeds minder toereikend te worden, dus zie je wel meer borden waar geen PCI meer op zit. Het zal denk ik nog wel even duren voordat het verdwijnt, maar ik verwacht dat we al snel nog meer PCIe-only bordjes gaan zien, nu je zo'n beetje alles in PCIe variant kan kopen.
Anoniem: 209607 @TERW_DAN28 maart 2009 23:14
Er zijn genoeg mensen die een (oude) kaart hebben die ze willen gebruiken op een nieuw moederbord. Zo heb ik in mijn huidige PC een PCI TVkaart en een SB X-Fi zitten waarmee niets mis is.

Don't get me wrong, als ik nu een nieuwe kaart zou kopen zou ik dat zeker in PCI-e doen als dat mogelijk is -- maar dat verandert niets aan het feit dat er nog veel mensen zijn die PCI kaarten gebruiken en die in hun nieuwe PC ook kwijt willen.

De meeste moederborden hebben één of twee PCI sloten, en ik kan me herinneren dat PCI ook nog een tijd lang samen met ISA sloten werd gebruikt, soms zelf nog in combinatie met AGP. Niets mis met een tijd lang backward compatibility, het verleden heeft aangetoond dat fabrikanten van de kaarten vanzelf overschakelen naar het snellere alternatief, en dan is na een aantal jaren dat PCI slot ook overbodig.
Maar goed, net als toen ISA verdween was het nog heel lang mogelijk om gewoon borden met ISA te kopen. Pas vanaf de Pentium 4s en de Athlon XPs verdwenen die dingen. Bij veel Pentium 3 borden en de oudere socket A borden heb je nog steeds ISA sloten, ook al gebruikte die niemand bijna meer.

Daarbij zijn er ook nog wat industriele P4 borden geweest die nog de beschikking hadden over ISA, zoals bijvoorbeeld de bordjes van Ibase: http://www.ibase.com.tw/mb820.htm en nog wel wat andere (vage) merken.

Ik denk dat we dezelfde kant met PCI op gaan. Momenteel vind je ze nog op de meeste bordjes, nu is dit een uitzondering, de MSI Live Diva heeft ook nog enkel PCIe en in de loop van de tijd zal dat nog wel meer komen. Maar er zal altijd nog wel een fabrikant zijn die nog wel een PCI slot ergens op drukt.

En als je echt op het punt aankomt dat je een zeer belangrijke PCI kaart hebt, maar PCI sloten op mobo's zijn helemaal verdwenen, dan hebben we altijd nog converters :P http://www.virtuavia.eu/s...o-pci-adapter-p29855.html
Op die converter passen zo te zien alleen low-profile kaarten, een pci X-fi Extreme Music zal dan niet gaan passen vrees ik.

Heb je trouwens ook die prijzen gezien :X 60 euro, dat is toch wel een bak geld. Mag wel een heel, heel bijzonder pci-kaartje zijn eer je zoiets aanschaft 8)7

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 14:33]

Als jij met custombuilt PCI kaarten zit die soms wel een eurootje of 1000 kunnen kosten of meer, dan is zo'n convert + evt een flexibele riser om eea passend te maken nog best betaalbaar hoor ;)
Oke, maar dan heb je het waarschijnlijk over business kaarten. Ik bekijk het met een "consumenten blik". ;-)

Al vraag ik me af of een bedrijf dat zou doen, ipv. gewoon een moederbord nemen waar wel PCI sloten opzit. Het brengt ook weer extra stabilteits/compabiliteits risico's met zich mee. Waar we het over eens zijn denk ik, is dat deze kaartjes slechts voor een zeer select groepje interressant is.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 14:33]

Ik had het dan ook over het moment dat PCI niet meer te vinden is he ;)
Dat is voorlopig nog niet het geval en dit is dan ook niet direct de meest slimme manier om te doen.
Las wat tegenstrijdigs.

Specs
Hardeschijf bus (intern) pata-133, 6x sata-300, 2x sas

In de tekst:
Het bord heeft geen pata-controller en ook geen floppydrive, twee onderdelen die tegenwoordig amper nog gebruikt worden en zeker op een highend-bord zoals deze makkelijk achterwege gelaten kunnen worden.

Wat is het nu ;)

En "floppydrive" is geen onderdeel van het moederbord, denk dat je floppydrive-controller (of fdd-controller) bedoelt? :P

Mooie/goede review trouwens :D

[Reactie gewijzigd door Raven op 22 juli 2024 14:33]

Dan klopt de specssheet niet. De tekst die er staat klopt .
Ok.

Ik doel trouwens op de specs op pagina 1 van de review, niet een specssheet ;)
Die bedoelde ik ook, dan is daar een foutje ingeslopen.
Hmm, dacht dat je andere bedoelde daar de fout er nog staat O-)
Misschien iets voor de VASTRA nummer 2. als je watercooling gebruikt zou je best 5 4870X2's of GTX 295's (of die professionele varianter) hierin krijgen. en dan kan je het PCI-E x4 slot gebruiken voor zo'n supersnelle IO-Drive of PhotoFast drive... of een RAID controller...
toch wel een aardige supercomputer dan... :9~

is toch wel handig voor een renderfarm. stel je eens voor hoeveel werk zo'n bakbeest kan verzetten. je hebt dan echt een renderfarm in huis. het kost wat, maar dan heb je ook wat.
Ik vraag me af of dit gelijk de beste methode is voor een echte renderfarm. Dan kun je beter kijken naar dedicated spul ervoor zoals oa Sun en HP leveren. Dit zijn in zo'n geval redelijk dure setups, ze zijn er niet dedicated voor gemaakt, dus grote kans dat ze niet zo heel efficient zijn, maar dit moederbord is wel ernstig duur en zeker als je ze in een farm wil zetten niet ideaal. Het ding verstookt dermate veel dat hij ontzettend heet wordt (precieze getallen komen in deel 7) dat je moet zorgen voor flinke koeling.

Maar goed, je kunt natuurlijk wel leuke dingetjes bouwen met zo'n bord.
Begrijp niet helemaal waarom dit bordje helemaal geen PCI-X sloten meer heeft. Z'n P6T WS Professional broertje heeft bijvoorbeeld 2 PCI-X sloten. Alhoewel PCI-X niet zo heel gangbaar is bij gamers wordt het bij werkstations toch nog wel veel gebruikt...
Dat is ook een teruglopende zaak, hoor. Hoewel ik er toch zeker 1 nog op had verwacht. PCI-X gaat ook de kant van PATA/FDD op. PCI-E bied meer qua bandbreedte, beheer, en vermogen.
Leuk bord, voor videokaarten en raid controllers.
Asus komt ook nog met de: P6T7 WS Supercomputer met 7x PCI-E 16 :+
http://www.fudzilla.com/i...sk=view&id=12391&Itemid=1

Hoeveel watt verstookt die nForce 200 chip ?
Die heb ik op de CeBIT gezien, dat ding heeft gewoon 2 NF200 chips :X Daar wordt je dus echt niet vrolijk van.

Voor het precieze verbruik moet je even tot deel 7 wachten, daar staat het allemaal prima in uiteengezet (weet de getallen ook zo niet uit m';n hoofd).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.