Door TERW_DAN

X58: MSI X58 Platinum

Bios en software

Het bios biedt naast de standaardmogelijkheden die we in ieder bios terugvinden nog een aantal andere zaken. Het Cell-menu kan gebruikt worden voor het overklokken van het systeem. Dit menu biedt uitgebreide mogelijkheden om de instellingen van de cpu en de pci- en pci express-slots in te stellen. Het Cell-menu beschikt over D.O.T, de Dynamic Overclocking Technology. Deze kan gebruikt worden om het systeem automatisch over te laten klokken als er meer van het systeem gevraagd wordt. Daarnaast is memory-Z aanwezig, hiermee kan per dimm de spd worden uitgelezen.

De tweede noemenswaardige optie is 'Green Power'. In dit menu kan het verbruik van het systeem worden bekeken bij de Pout. Helaas zien we hier hetzelfde probleem als bij de P45-borden van MSI. Het verbruik blijkt tussen de 11W en 13W te schommelen, een waarde die duidelijk niet correct is, maar dit probleem is waarschijnlijk met een biosupdate te verhelpen.

Daarnaast geeft Green Power de efficientie van het systeem aan. Hoe betrouwbaar deze weergave is, blijft de vraag omdat het verbruik niet duidelijk wordt weergegeven, en er verder geen metingen gedaan kunnen worden vanuit de voeding. De efficientie van de onderdelen van het bord zouden tot op zekere hoogte gemeten kunnen worden, maar dit zegt weinig over het hele systeem.

MSI biedt door middel van M-Flash de mogelijkheid eenvoudig het bios te updaten vanaf een fat- of fat32-apparaat. Voorheen kon dit via een dos-tooltje of via live-update en beide manieren waren niet ideaal. Zeker met het verdwijnen van de floppyconnector is een bootdisk weer wat moeilijker te maken en om enkel een cd te branden voor een bios-update is ook niet ideaal. Updaten vanaf een usb-stick is in dit geval veel makkelijker.

Software
Op de installatieschijf die MSI meelevert staan een aantal programma's die in combinatie het moederbord gebruikt kunnen worden. De eerste is Live-update, waarvan de naam eigenlijk al duidelijk aangeeft wat het doet. Dit programma checkt of er updates zijn voor bijvoorbeeld het bios en zodra deze beschikbaar zijn worden deze gedownload en kunnen ze worden geïnstalleerd.

Met het 'Dualcorecenter' levert MSI een overkloktool aan die in Windows gebruikt kan worden. Daarnaast kunnen frequenties en temperaturen in de gaten gehouden worden.

Verder staat op het schijfje de 'Drive Booster'. Hiermee kan gemakkelijk een raid-array worden aangemaakt op de onboard JMicron raid-controller. Het programmaatje geeft vier knopjes om twee drives te gebruiken; raid0, raid1, jbod of normal.

Algemene indruk:
De eerste indruk van de Platinum is dat het een leuk bord is met een uitgebreide featureset, zonder dat al teveel overbodige uiterlijke tierelantijnen. Het systeem werkt stabiel, het bios zit logisch in elkaar en daarnaast heeft het bord een prettige indeling. De prestaties van het bord komen in een komend artikel aan bod.

Reacties (44)

Wijzig sortering
Hallo danny

Ik zie dat je voor de GigaByte GA-EX58-UD4P heb gekozen in je review

Maar als ik naar de specs kijk en de prijs vergelijk met de asus boarden dan zou logica zeggen dat de GigaByte GA-EX58-UD5 of de Extrem beter op zijn plek zou zijn in dit rijtje.

Als je naar de goedkopen merken kijkt Msi, foxx is je keuze wel logisch maar dan zijn de asus boarden eigenlijk weer een beetje de gene die er buiten vallen kwa prijs en zou je die voor wat goedkopere boarden moeten vervangen.

Of zijn de prestaties van de gigabyte boarden zo gelijk dat als je er 1 test je ze allemaal hebt gehad.

[Reactie gewijzigd door dispie op 25 maart 2009 00:00]

Het verschil tussen de UD4P en de UD5 liggen voornamelijk in features. Ze zijn gebaseerd op dezelfde PCB. Mijn ervaringen met Gigabyte borden is dat ongeacht welke versie je pakt, de prestaties grotendeels overeenkomen. De UD5 zal niet heel anders presteren dan de UD4P, omdat ze nagenoeg hetzelfde zijn.
Of dat voor ieder merk het geval is durf ik niet met zekerheid te zeggen. Gigabyte borden ken ik zelf eigenlijk het beste, zeker als ik naar de P45s kijk.

Ik ben het met je eens dat niet ieder moederbord helemaal in hetzelfde segment valt. Dit is ten eerste om een beetje het hele spectrum van bordjes te kunnen belichten, ten tweede hangt het ook af van wat fabrikanten als samples beschikbaar hebben. Als er simpelweg geen samples beschikbaar zijn van 1 type bord dan kun je ervoor kiezen daar een maand op te gaan wachten, maar dan loopt de hele review achter.

Deze review zou eerst wat korter zijn, maar toen konden we simpelweg meer samples krijgen. Alle fabrikanten zijn ook nu weer erg behulpzaam geweest in het verstrekken van de verschillende borden en informatie, wat uiteindelijk dus uitgegroeid is naar een review van 7 delen :)
Dus wat ik al dacht als je 1 gigabyte board test ken je ze allemaal op de extra features na,

Ik kan je van asus zeggen dat er bij hun boarden wel een groot verschil zit vaak tussen de prestaties, zeker de workstation boards gaan heel lang mee

Ik heb nog een asus AM2 board waar met een bios update AM2+ processoren op kunnen zelfs de Quad cores, dit doen ze dan ook alleen bij de workstation boards

Met andere boarden dan asus heb ik niet zoveel ervaring,

ik heb naar aanleiding van je vorige review over de X48 boarden de gigabyte X48-dq6 gekocht moet zeggen heel tevreden maar gigabyte moet echt beter aan zijn biosen werken want dat zijn verschrikkingen heb het board nu 6 maanden en ik kan pas sins deze week alles gebruiken aan features.

Ik moet zeggen kijk er weer erg naar uit je reviews en bevindingen te lezen zeker nu de line up zo uitgebreid is geworden wordt hij alleen maar intressanter omdat je echt het overzicht krijgt van het kunnen van deze boarden.

succes met het testen
Asus is echt heel vaag wat dat betreft, sommige borden werken dan ook een stuk beter dan andere. Bij Gigabyte weet je gewoon dat als de highend goed presteert, de lowend dat ook doet omdat het in essentie hetzelfde bord is, maar met minder features.

Ik moet overigens zeggen dat ik zeer te spreken ben over de biossen van Gigabyte. Als ik kijk naar de borden diei k van ze heb gehad zijn de (niet beta) biossen vaak de stabielere versies als ik ze vergelijk met andere bordjes.
Wat ik graag wil zien is of er bij moederborden met eSATA ook een voeding aansluiting zit. Bij mijn wat oudere bord zit wel eSATA, maar geen aansluiting voor voeding en dat is ook lekker handig...
Geen enkel bord met vaste eS-ATA aansluting heeft dit. De enige die er een oplossing voor biedt is Gigabyte. Zij leveren een losse bracket mee met 2 eS-ATA poorten en daarnaast een molexstekker om stroom vanaf te halen (incl de bijbehorende kabels). Vind ik persoonlijk de fijnste oplossing als je niet met gevoedde S-ATA behuizingen werkt, maar gewoon met een losse disk bijvoorbeeld.
NIet helemaal waar, de 790GX borden van MSI hebben e-Sata power connectoren houd in dat je rechtstreeks een 2.5" hdd zal aan kunnen sluiten. 3.5" schijven helaas niet omdat deze niet de juiste connectoren hebben (in een casing) en de 2.5" wel.
Maar het gaat hier over de X58 chipsets :P
Ik zal eens kijken hoe het zit bij de AM3 sample die ik momenteel heb hoe dat zit.
dit heeft in principe niks met chipsets te maken maar of er wel of niet een 'power pin' op de e-Sata connector zit :) later zullen die dingen wel meer common worden en op meer borden verschijnen hoop ik zo want het is wel een heel makkelijke functie!
Zal dit moederbord eventueel ook geupdate kunnen worden met een EFI? MSI was daar ook al heel erg mee bezig. Om heel eerlijk te zijn zie ik de BIOS liever vandaag dan morgen de laan uit vliegen.
In theorie wel, maar de EFI is een uitprobeersel geweest op de P45D3 (reviews: MSI efi: de bios-opvolger nader bekeken).

Ik heb tijdens het MSI OCevent gesproken met biosengineers en die zeiden dat ze het op zich een zeer interessante manier vonden ter vervanging van de bios, maar dat ze het voorlopig nog niet willen uitrollen op andere moederborden.

Of er dus in de toekomst EFIbiossen komen is de vraag, maar gezien MSI er nog met geen woord over gerept heeft lijkt de kans me erg klein. Daarnaast is het zo dat voor EFI doorgaans wat grotere flashroms gebruikt worden. Ik weet niet precies hoe groot dat die op dit bord is, maar ik meen 8Mb, waar die op de P45D3 op 16Mb zat en dan ook nog eens een groot deel vanaf CD draaide.

Een volwaardige EFI met applicaties zie ik voorlopig nog niet op deze borden.
Als die knop met het ronddraaiend pijltje tussen de USB-connectoren en de esata-connector de BIOS resetknop is, dan vind ik dat een beetje eng.
Meestal zit je een beetje te wroeten met USB-kabels achter de kast (ja, ik verwissel daar wel eens wat), en soms op gevoel. Druk je straks per ongeluk die knop in... 8)7
Dat knopje is de CMOSreset knop. En ook al lijk je hem makkelijk kun te kunnen drukken, dat valt best mee. Het knopje heeft namelijk opstaande randjes, waardoor je echt op het midden van de knop moet drukken. Daarnaast is het niet zo dat als je hem even aanraakt hij gelijk ingedrukt is, je moet het knopje toch echt goed indrukken. Dus ik denk niet dat je heel makkelijk hetknopje per ongeluk indrukt. Het kan natuurlijk altijd, dat is waar.
Geen SLI dan is het voor mij al geen optie. Ik heb nu SLI en om dat dan weer overboord te gooien en verplicht AMD Crossfire te moeten gaan maakt het net weer een stuk duurder dan nodig.
Je kunt ook de X58 Platinum SLI nemen. Hetzelfde bord, alleen dan met SLIsupport.
Sterker nog, het zou mogelijk moeten zijn om in dit plankje een SLIbios te flashen, omdat het verder identiek is.
Dat is vorige week zelfs nog langsgekomen op de FP: nieuws: Sli-ondersteuning op non-sli-moederbord uit de doeken gedaan.

Daarbij zal het voor een enkeling veel uitmaken, de meeste mensen pakken gewoon 1 videokaart. Wil je sneller kun je in veel gevallen beter een snellere kaart kopen dan een 2e erbij prikken, tenzij je het gelijk doet met 2 top-end kaarten.
De Platinum is het minst uitgebreide model met de X58-chipset dat MSI momenteel op de markt heeft gebracht. Verder hebben ze de X58 Platinum SLI en de X58 Eclipse in het assortiment.
Dus dat hoeft geen probleem te zijn.
jammer dat ze niet alle borden getest hebben, zodat je alle gegevens naast elkaar kunt zien.
de andere borden komen later nog aan bod.
als je in een verhaal alle borden wilt plaatsen ga je echt 20 pagina's hebben.

net zoals we bij bijvoorbeeld de artikelen over de P45 borden hebben gezien werd er om de zoveel tijd een nieuw bord geplaatst.
Ik heb 6 borden getest, die worden in totaal in 7 delen geposten, waarvan dit de eerste is. Laatste deel wordt de benchmark en testreview (en is voor de statsfreaks denk ik het leukste).

Ik kwam uit op iets van 24 pagina's als het in 1 keer gedaan zou worden, en dat zou echt te lang gaan worden. Reviews langer dan iets van 6 a 7 pagina's vind ik namelijk niet fijn meer om zelf te schrijven en te lezen. Niemand gaat daadwerkelijk 24 pagina's lezen ben ik bang als ze in 1 keer worden gepost. Vandaar per bord een deel en 1 vergelijking om het af te sluiten.
In welke tijdperiode ga je deze reviews posten? Ik wil namelijk op de korte termijn een core i7 systeempje samen gaan stellen. Daarom vind ik het erg interessant om te weten welk bord er qua prijs/prestatieverhouding als beste uit komt.
Het is X58 week. Dat betekent dat je iedere dag een X58 review krijgt.
De planning ziet er als volgt uit:

ma - MSI X58 Platinum
di - Foxconn Renaissance
wo - Gigabyte EX58-UD4P
do - Asus P6T6 WS Revolution
vr - Foxconn Bloodrage
za - Asus Rampage II Extreme
zo - Benchmarks en conclusie.

Dus eind deze week heb je een mooi overzicht van de borden die ik getest heb :)
Anoniem: 127330
23 maart 2009 17:08
Er staat bij Geheugen Type:6x DDR3
Hoevel GB aan geheugen kun je hier dan inprikken?
Er zijn zes dimm-sloten geplaatst voor maximaal 24GB ddr3-geheugen dat in triplechannel gedraaid kan worden.
op reviews: X58: MSI X58 Platinum

Iedere plank uit deze test kan met 24GB overweg, behalve de Bloodrage, want die heeft maar 3 slots.
Hoe zit dat nu eigenlijk met die extra 12V (P4) power stekker op hedendaagse MB's? Je ziet een 8 pins socket, en af en toe zijn er 4 gaten afgedekt. Komt er een overgang van deze stekkers zodat de 8 pins variant mainstream wordt? (te vergelijken met de overgang van 20 naar 24 pins power connector?)
8 pins is al redelijk mainstream hoor. Alle X58 borden hebben al zoiets en iedere moderne voeding die je koopt heeft het ook al. Alleen AMD bordjes zitten soms nog wel met 4 pins connectoren.
De MSI 790GX-G65 die ik hier heb heeft bijvoorbeeld een 4 pins connector. Het andere AM3 bord dat ik heb (de Gigabyte MA790FXT-UD5P) heeft daarentegen weer wel een 8 pins connector. Het is puur om stroom naar de cpu te leiden, en op zich is het zeker met slurpende procs of potentionele overclock wel fijn om genoeg kabels ernaar toe te hebben. Al kun je vrijwel ieder systeem nog met 4 pins af.
Ik mis de coax digital out aan de achterzijde. Dat geniet nog steeds mijn voorkeur boven toslink. Verder ziet het er uit als een mooi bord, maar wel aardig aan de prijs, al valt het vergeleken anderen in zijn soort nog wel mee.
Anoniem: 219224
23 maart 2009 15:48
heeft dit msi bord nog altijd de voedingsproblemen waardoor het 2 maal opstart, vooraleer volledig door te starten?
Nee, hij draait hier thuis al weer 2 maandjes en helemaal geen problemen mee. Loopt als een trein
Niets van gemerkt, bordje werkt prima moet ik zeggen. En dit alles op een 400W voeding.
Dat probleem heb ik ook start op na 3 seconden valt de boel uit en dan start ie toch op.
Maar dit is wel een asus bordje. Soms blijt ie echter hangen en moet ik een keer resetten. Zeer eigenaardig probleempje dat zich afspeelt nog voor er iets op het scherm verschijnt.

Ik heb er nooit iets aan gedaan omdat het niet echt een probleem is , de pc start 19/20 keer toch wel op en die ene keer dat je even op reset moet drukken om op te starten is nu ook niet dat. Eens ie dan vertrokken is geeft ie toch geen problemen meer. Ik dacht dat het aan de aarding lag ofzo of aan de voeding ,geen idee dat het MB dit kon veroorzaken.

[Reactie gewijzigd door FluoDude op 23 maart 2009 17:00]

Ligt dat niet eerder aan de testen die de P35 chipset uitvoerde waardoor veel (alle?) moederborden hier last van hadden bij overklokken of wanneer de stroom van de voeding was geweest?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee