Introductie
Sinds jaar en dag wordt een moederbord uitgerust met een bios, het Basic Input Output System, dat gebruikt kan worden om de basis-instellingen van het systeem aan te passen. Terwijl besturingssystemen er in de loop van tijd steeds gelikter uit kwamen te zien is het uiterlijk van het bios nauwelijks veranderd. Er zijn enkele implementaties geweest waarbij het bios voorzien werd van een schil, maar deze werd dan over een bios gelegd zoals we dat al jaren kennen.
Dat betekent niet dat er geen alternatieven zijn en we tot in de lengte van dagen aan het bios vastzitten. MSI heeft voor zijn nieuwe P45-moederborden een vervanger voor het bios gepresenteerd, de MSI efi oftewel Click Bios. Efi staat voor Extensible Firmware Interface en deze grafische vervanger voor het bios is meer dan een grafische schil om het aloude systeem. Op dit moment is alleen voor de P45D3 Platinum van MSI een efi bios beschikbaar gesteld, in september zullen de ddr2 -versie van de Platinum en de P45 Diamond volgen.

MSI had voor onze P45-reviews al een P45D3 beschikbaar gesteld, dus voordat deze terug ging doken we in de efi om te zien wat het nieuwe systeem allemaal te bieden heeft. Efi bestaat uit twee delen: het eerste deel wordt daadwerkelijk op het moederbord geflashed. Het tweede deel bestaat uit hulpprogramma's die vanuit de efi aan te roepen zijn, maar die niet noodzakelijk zijn voor het gebruik van de basisfuncties van de interface.
De eerste indruk
Op de MSI-site vinden we een duidelijke uitleg over de mogelijkheden van efi, evenals de bestanden die nodig zijn. Het flashen van de efi is niet anders dan het flashen van een regulier bios. Het enige verschil is dat MSI een ander flashprogramma meelevert. Een systeem met efi terugflashen naar het bios is ook mogelijk, dus de geïnteresseerde gebruiker kan het veilig uitproberen.
We maken een bootable medium met daarop het flashprogramma van MSI en het bestand met de efi, waarna we zonder problemen kunnen flashen. Tijdens de eerste boot krijgen we een redelijk standaard amibios-logo te zien, dat een iets hogere resolutie dan normaal heeft, maar verder redelijk standaard lijkt te zijn. Er staat aangegeven dat met een druk op F2 en DEL in de setup te komen is, maar meer informatie wordt op het scherm niet gegeven. Een standaard post-scherm, zoals we dat gewend zijn, is er niet meer bij. Voor de informatie die dit scherm biedt moet bij de efi zelf gekeken worden. Ook de informatie die via poort 80 wordt weergegeven of door debugkaarten zichtbaar gemaakt kan worden, ontbreekt voor een groot deel. Wat opvalt aan de efi is dat het geheel grafisch is weergegeven en dat de muis gebruikt kan worden om items aan te klikken.
Onderdelen van efi
Op het hoofdscherm zien we grote knoppen waarmee we de vijf verschillende onderdelen van MSI efi kunnen bereiken: Setting, Utility, Eco, OC en Game. Daarnaast is er een language-knop aanwezig die de gebruiker in staat stelt de taal aan te passen. Er kan gekozen worden uit vijftien talen, waaronder het Nederlands. De vertaling laat nog wat te wensen over, maar dit zal ongetwijfeld verbeterd worden en het is bij de verschillende onderdelen in ieder geval al duidelijk wat er wordt bedoeld.
Setting
'Setting' is het onderdeel waar eigenlijk alle functies en instellingen die we kennen van het bios zijn ondergebracht. Zo treffen we hier de systeemstatus aan. Aangezien deze niet meer zichtbaar is in het postscherm moet de gebruiker hier kijken om de status te zien.
Onder de optie 'chipset setting' vinden we alle opties voor de chipset. De mogelijkheden binnen efi zijn hetzelfde als in het bios, maar de opties staan hier niet verdeeld over meerdere submenu's zodat het minder zoeken is naar bepaalde instellingen.
Verder bevinden zich hier de onderdelen 'Password setting' en 'Boot setting'. Ook de instellingen die hieronder vallen zijn identiek aan die van het bios. Tot slot is de 'Save & Exit'-knop te vinden onder 'Setting', en een klik hierop zorgt ervoor dat alle instellingen opgeslagen worden en het systeem opnieuw opgestart wordt.

Utility
Deze sectie bestaat uit een aantal handige utilities die met het moederbord geleverd worden. Zo vinden we hier MSI Live Update terug dat de mogelijkheid biedt een biosupdate uit te voeren. Dit is ook mogelijk door middel van een klik op de 'Flash bios'-knop, als het biosbestand opgeslagen staat op bijvoorbeeld een usb-stick. Vreemd genoeg wordt overal nog gesproken over een biosflash, en niet over een efiflash wat logischer zou zijn.
Verder is de 'HDD Backup'-utility aanwezig waarmee de harde schijf makkelijk te backuppen is en is er een applicatie aanwezig waarmee een gebruiker het bootlogo aan kan passen. De efi kan overweg met usb-sticks, dus plaatjes zijn direct vanaf extern opslaggeheugen te halen waarna ze als bootlogo gebruikt kunnen worden.

Eco
Via de Eco-knop zijn eigenlijk dezelfde instellingen te benaderen als die van MSI's Greenpower-utility in Windows. Het geeft een overzicht van de voltages, temperaturen en het stroomverbruik van het systeem. Verder is het mogelijk om hier het aantal fases aan te passen; voorheen was dit enkel vanuit het besturingssysteem te regelen.

OC
In het OC-gedeelte staan de overige opties die we ook in het bios terugvinden. Hier is het mogelijk om alle voltages in te stellen, evenals de fsb en de multiplier. Ook kunnen zaken als de spd van dimms uitgelezen worden. Voor de overklokker is het ideaal, omdat alle opties nu overzichtelijk bij elkaar staan. Voor de minder gevorderde gebruiker is het ook makkelijk: zolang deze van de OC-knop afblijft, kan er eigenlijk weinig misgaan bij de biosinstellingen.

Game
De gameknop geeft toegang tot enkele spelletjes die MSI in zijn efi geïntegreerd heeft. De spelletjes staan niet op de rom zelf, maar worden vanaf de utilitydisk geladen. De spelletjes die aangeboden worden, zijn Puppyrun, Breakout en Pairmatch. Grafisch zien ze er zeker niet slecht uit, hoewel Breakout wat goedkoop aandoet met een mes als paddle en blokjes die nog het meest weghebben van naaktslakken. De games draaien ook redelijk soepel. We hadden verwacht dat we haperingen zouden tegenkomen en dat ze traag zouden lopen, maar dit bleek niet het geval.
Het nut van spelletjes op deze plek is in twijfel te trekken, maar ze geven wel een indicatie van de mogelijkheden van efi.

Benchmarks
Natuurlijk is het leuk om een grafisch gelikte interface te hebben, maar de performance is minstens zo belangrijk. We vroegen ons af of er verschil in prestatie te zien was tussen een MSI P45-systeem dat uitgerust is met een bios en een met een efi. Daarom hebben we een aantal punten onder de loep genomen, namelijk de boottijd, toegangstijd en algemene prestaties van het systeem.
Boottijd
Voor de boottijd hebben we gekeken naar de tijd die het systeem nodig heeft om op te starten, vanaf het moment van aanzetten totdat het besturingssysteem klaarstond.
Boottijden in seconde |
---|
bios |   45 |
efi |   43 |
Het verschil tussen een moederbord waar efi en een bord waar bios opstaat is minimaal. Een verschil van 2 seconden zal niemand zonder stopwatch opmerken tijdens het booten.
Toegangstijd
Om de toegangstijd te bepalen zijn we uitgegaan van de tijd die het kost om in het bios of de efi te komen nadat op de deletetoets is gedrukt. Dit hebben we een paar keer achter elkaar gedaan om een betrouwbare meting te krijgen.
Toegangstijd in seconde |
---|
bios |   3 |
efi |   3 |
Bij iedere test van zowel het bios- als efi-systeem duurde het 3 seconden voordat we in de setup zaten. Hier is dus geen waarneembaar verschil te vinden en er zit zelfs geen verschil in de afzonderlijke metingen.
Systeemprestaties
Om de systeemprestaties te bekijken hebben we bij zowel het efi- als het bios-moederbord dezelfde instellingen gebruikt voor de fsb en multiplier, zodat de cpu in beide gevallen even snel was. De snelheid is gemeten door het gemiddelde van vijf Superpi 1M-rondes te nemen.
Systeemprestaties |
---|
bios |   15,394 |
efi |   15,409 |
Het verschil tussen bios en efi is slechts 0,1 procent, dus ook hier zien we dat er totaal geen noemenswaardig verschil inzit. Efi biedt dus geen verbeteringen op het gebied van prestaties, maar ook geen verslechtering zodat er wat dat betreft geen reden is om de interface niet te gebruiken.
Conclusie
Efi is een mooie stap voorwaarts en aangezien moderne moederborden over een groot aantal features beschikken is het wel zo handig om een makkelijke en overzichtelijke interface te hebben waarmee het systeem beheerd kan worden. De MSI efi, oftewel Click Bios, werkt snel en is stabiel, maar waarschijnlijk betreft het hier nog slechts een voorproefje van wat er komen gaat. Efi heeft enorm veel potentie en de mogelijkheden worden nog niet ten volle benut in de huidige implementatie van MSI. Wat ons betreft mag de vormgeving voor een systeemsetup wat minder gelikt zijn, al is dat natuurlijk persoonlijk. De spelletjes in de efi zijn een leuk voorbeeld van wat mogelijk is, maar ze horen hier naar onze mening niet thuis. Liever zien we applicaties zoals memtest in de efi, die gebruikt kunnen worden om problemen te achterhalen en op te lossen.
Pluspunten
+ gebruikersvriendelijkere interface
+ meertalige ondersteuning
+ hoge resolutie mogelijk
+ ondersteuning voor hulpprogramma's

Minpunten
- geen volledige poort 80 info
- geen post
- het ziet er wel erg fancy uit
- spelletjes zijn overbodig