Door Willem de Moor

Redacteur

De be quiet Dark Base Pro 901

Behuizing voor grootse builds

20-07-2023 • 06:01

76

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Met de Dark Base Pro 901 heeft be quiet een waardige opvolger van zijn inmiddels vijf jaar oude behuizing in zijn topsegment uitgebracht. De 901 is op tal van vlakken een verbetering, vooral wat inbouwgemak betreft. De behuizing is enorm en bovendien veelzijdig, zodat je niet alleen je huidige systeem, maar ook toekomstige builds kwijt kunt. De kast wordt met tal van accessoires geleverd, zoals een extra frontpaneel voor een op airflow gerichte configuratie. We missen echter wel een videokaartriser: dat had voor deze prijs en voor dit segment standaard mogen zijn. De prestaties zijn prima, maar blinken niet uit. Echter: niets staat je uitbreidingen op welk front dan ook in de weg.

Getest

be quiet! Dark Base Pro 901 Zwart

Prijs bij publicatie: € 304,-

Vanaf € 274,72

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

We konden hem tijdens Computex al even bewonderen, maar inmiddels hebben we hem in huis en uitgebreid kunnen testen: de Dark Base Pro 901 van be quiet. Dit is het nieuwe vlaggenschip van de Duitse fabrikant en verbetert het oude model, de Dark Base Pro 900, op allerlei punten, zowel van binnen als van buiten. De prijs is overigens wel een stuk omhooggegaan.

De originele Dark Base Pro 900 verscheen in juni 2016, zeven jaar geleden alweer dus, voor een adviesprijs van 249 euro. Twee jaar later kreeg de behuizing een revisie in de vorm van de Dark Base Pro rev. 2. Die kreeg bij introductie een adviesprijs van 269 euro en is nog maar bij één winkel te koop, voor ongeveer 322 euro. Op deze nieuwe iteratie van het topmodel uit de stal van be quiet hebben we dus vijf jaar moeten wachten.

De Dark Base Pro 901 is vooralsnog enkel in één uitvoering verkrijgbaar: in het zwart. De behuizing kost, of tenminste, heeft een adviesprijs van 319 euro, maar wellicht zit daar een beetje rek in: ten minste één winkel zit dichter tegen de 300 euro aan voor de kast. De 901 wordt, anders dan de voorganger, geleverd met een extra frontpaneel. Zo kun je kiezen tussen een gesloten voorpaneel voor stilte of een versie met mesh voor extra airflow. Hoe die presteren, gaan we uiteraard testen.

be quiet! Dark Base Pro 901 - uiterlijk

Uiterlijk

Op een afstandje valt vooral op dat de 901 helemaal zo groot niet lijkt. Vooral vergeleken met de 900 rev. 2 oogt de nieuwe Dark Base Pro kleiner, omdat de verhoudingen meer in lijn liggen met wat we gewend zijn. Waar de oude kast hoog en smal is, heeft be quiet voor de 901 voor gangbaarder verhoudingen gekozen. De kast is dan ook iets minder hoog, maar vooral een stuk breder. In de hoogte schelen ze 17mm en in de breedte is dat 32mm. Ook is de 901 iets dieper geworden: 27mm om precies te zijn. Daarmee is de DBP 901 gewoon een stuk groter met 94,5 liter ten opzichte van de 82,2 liter van de 900 rev. 2, maar gevoelsmatig, en op een afstandje, is het bijna een midtower.

be quiet! Dark Base Pro 901 naast zijn voortganger, de 900 Rev2
be quiet Dark Base Pro 901 naast zijn voorganger, de 900 rev. 2

Het frontje is ook flink anders: waar dat bij de originele 900-behuizingen nog een deurtje was, is dat bij de 901 een vast, gesloten paneel geworden. De luchtinlaten rondom het voorste paneel bestaan uit roosters met gaas, vergelijkbaar met de 900, maar iets moderner vormgegeven. Ook het gekleurde randje aan de linkervoorkant is verdwenen; dat is een ledstrip geworden die dwars over het frontje loopt. Om toch de optie te geven extra airflow te produceren, levert be quiet naast een gesloten paneel ook een meshpaneel mee. Als je die voorin zet, krijgen de fans erachter extra lucht. Met het gesloten paneel kunnen ze alleen lucht aanzuigen via de meshranden van het voorpaneel.

be quiet! Dark Base Pro 901 - frontpanel
Frontpaneel van de be quiet Dark Base Pro 901

De frontpaneelconnectors hebben natuurlijk ook een update gekregen: je krijgt met de 901 maar liefst vier USB-A-poorten van maximaal 10Gbps en een enkele C-poort van 10Gbps. Bij de 900 rev. 2 waren dat nog twee USB-A-poorten van 5Gbps en een C-poort van 10Gbps. Het frontpaneel heeft ook een bediening voor de twee ingebouwde fancontrollers (de 900 rev. 2 heeft één fancontroller) en verlichting, en natuurlijk twee mini-jacks voor audio. Een van de onderscheidende features van de 900-kasten was de Qi-lader voor je telefoon. Die leverde echter slechts 5W, nauwelijks voldoende om je telefoon te laden dus. De DBP 901 heeft een Qi-charger van 15W, waarmee je je telefoon dus wel zinvol kunt laden. Let wel: de stroom daarvoor komt van een SATA-connector, dus je voeding, ofwel je systeem, moet aanstaan om de lader te gebruiken.

De bovenkant is ook flink aangepakt. Ook hier heb je de optie om een gesloten behuizing te bouwen, voor zo min mogelijk geluid dus, of een variant die meer op airflow gericht is. De gesloten versie bestaat uit twee panelen onder het verwijderbare meshpaneel. De platen klikken erbovenop en zijn voorzien van geluiddempende matten aan de binnenkant. Het ene paneel is groter dan het andere, dus je kunt nog variëren in airflow door een van beide panelen weg te laten. Je kunt de twee dempingspanelen ook weglaten en alleen het meshpaneel gebruiken, waarmee je dus voor airflow kiest. Daarmee wijkt de 901 behoorlijk af van de 900-kasten, die gewoon volledig gesloten bovenpanelen hebben. Het meshpaneel zit aan de voorkant vastgeklikt, maar om hem helemaal los te halen, zul je flink moeten trekken. Het grootste probleem is echter je vingers eronder te krijgen: hij komt niet erg omhoog en het is lastig hem 'te pakken te krijgen'.

Ook de zijpanelen, en dan vooral het rechterpaneel, zijn ook al aangepast. Links zit nog steeds een groot glazen paneel, maar het paneel aan de rechterkant is duidelijk anders. De twee uitsparingen van de 900-kasten, waarmee je extra ventilatie kon openzetten, zijn verdwenen. In plaats daarvan zit er een rooster aan het voorste deel van het zijpaneel, waardoor ventilators lucht kunnen aanzuigen of afvoeren. De zijpanelen zitten met kartelschroeven (duimschroeven) aan de achterkant vast en moeten een stukje naar achter getrokken worden om opzij gekanteld te kunnen worden. Vooral het terugplaatsen kan lastig zijn, want het zijn hele grote panelen en de metalen tabs in de slots krijgen, is goed mikken. Een iets moderner systeem met ball-and-socketsluiting was prettig geweest hier.

be quiet! Dark Base Pro 901 - zijpaneel

De 900 rev. 2 werd ten slotte met ledstrips geleverd die je zelf kon positioneren. De 901 heeft ook ledstrips, maar die hebben een vaste plek gekregen. Een strip zit aan de voorkant, net boven het logo, en een tweede strip zit op de rand van het psu-compartiment. De argb-strips zijn gewoon via je systeem naar keus aan te sturen en werken op de gebruikelijke 5V, terwijl de oude strips op 12V werkten en niet adresseerbaar waren.

De Dark Base Pro 901 is dus behoorlijk gemoderniseerd aan de buitenkant en kan weer helemaal mee met de moderne kasten van tegenwoordig. Maar uiteraard is ook de binnenkant grondig herzien.

Het interieur

Een van de unieke features van de 900-kasten was de mogelijkheid om een gespiegelde build te maken. Met andere woorden: je kon de moederbordplaat eruit halen en 180 graden draaien, zodat je moederbord links kwam te zitten en je vanaf rechts je kast inkeek. Dat kan ook met de 901, maar dan wordt het wel iets eenvoudiger, met wat minder stappen. Let wel, je moet nog steeds grondig verbouwen, maar dan maak je je kast wel een stukje unieker. Mocht je dat overwegen, bedenk dan dat de videokaart boven de processor komt: dat is iets om rekening mee te houden met je koeling en airflow. Je wil immers niet de cpu-warmte in je gpu krijgen.

De mogelijkheid om een 'inverted' build te maken, brengt nog een ander voorbeeld mee. Je kunt namelijk, om het inbouwen van je componenten lekker makkelijk en toegankelijk te houden, de moederbordtray uit de behuizing halen en zo op je gemak je moederbord, koeler en videokaart monteren. Dat scheelt weer wat gepriegel, al heb je in de fulltower natuurlijk wel zeeën van ruimte.

In het hoofdcompartiment passen dan ook alle moederborden, inclusief eATX-moederborden met een breedte tot 370mm. Zulke brede borden zijn er niet echt, maar het is natuurlijk fijn om de ruimte te hebben. Ook voor je processorkoeling, als je voor luchtkoeling kiest, is meer dan genoeg ruimte. Je kunt namelijk 190mm hoge koelers monteren; dat is 5mm meer dan in de 900-kast en ruimschoots hoog genoeg voor elke luchtkoeler.

be quiet! Riser Cable PCIe 4.0 x16

Je videokaart is weer een verhaal apart. Natuurlijk kun je hem in het PCIe-slot monteren, op de standaard manier dus. Maar je kunt ook met een risercable werken om je kaart gekanteld te monteren. Die riser is los verkrijgbaar en kost een kleine zestig euro. In plaats van een aparte sectie sleuven voor gekantelde videokaarten, kun je het stuk achterkant met alle acht sleuven eruit halen en negentig graden draaien.

Hoewel die riser niet wordt meegeleverd, krijg je wel een videokaartsteun in de doos. Met die VGA Holder voorkom je dat grote, zware videokaarten aan je slot trekken en gaan hangen, maar het heeft nog een functie. Je kunt het namelijk gebruiken om de voedingskabels voor de videokaart achterlangs te leiden, zodat je die mooi uit het zicht houdt. De VGA Holder kun je vrij plaatsen: hij wordt met magneten op de psu-shroud vastgezet. Met drivecages gemonteerd voor de videokaart mag je kaart 350 of 370mm lang zijn; heb je die daar niet zitten, dan is de maximale lengte 495mm, ofwel geen beperking.

Aan de voorkant van de behuizing is ruimte voor opslag, bijvoorbeeld in de vorm van harde schijven. Die monteer je in speciale brackets die je aan het Multi Mounting Panel bevestigt. Boven het psu-compartiment heb je op die manier ruimte voor vijf drivecages, goed voor evenzoveel harde schijven. Je kunt ook twee schijven kwijt in de verwijderbare hdd-kooi in het psu-compartiment. Die kooi zit voorin en kun (of eigenlijk: moet) je weghalen als je een lange radiator installeert. De extra drivecages moet je los kopen, maar zouden wel compatibel zijn met toekomstige be quiet-behuizingen.

In totaal kun je dus zeven 3,5"-drives kwijt, twee meer dan bij de 900-kasten. Ook passen er maar liefst zestien 2,5"-drives in de kast, twee per drivecage en nog twee extra achter de moederbordplaat. Ook dat zijn er meer dan in de 900-serie, waar je er tien kwijt kunt. Ten slotte is er nog ruimte voor een enkele optische drive, of andere externe 5,25"-hardware. Daartoe moet je de drivecage in het psu-compartiment weghalen en een meegeleverd bracket voor 5,25"-drives installeren. De drive is dan toegankelijk via een verwijderbaar deel van het voorpaneel. Dat klepje scharniert naar onder en dient opengetrokken te worden: er is geen kliksysteem om het makkelijk te openen. Dat lijkt ons geen ramp: het klepje zal in het overgrote merendeel van de builds ongebruikt blijven.

be quiet! Dark Base Pro 901 - psu-shroud

In het psu-compartiment kun je je voeding kwijt, waarbij er geen zinnige beperking aan het formaat is, zelfs met de drivecage op zijn plek. Je kunt namelijk voedingen tot 288mm monteren, terwijl die niet veel groter dan 200mm worden. Ook kun je voor de voeding een ventilator monteren, wat de ruimte voor de psu in de praktijk ook niet beperkt. Om makkelijk vanaf de linkerkant bij de voeding te komen, is het zijpaneel van het voedingscompartiment verwijderbaar.

Koeling en kabelmanagement

Ik had het daarstraks al even over de koeling: met de DBP 901 heb je keus tussen een stille kast of juist een kast die op airflow gericht is. Dankzij de tweedelige bovenpanelen en de twee meshpanelen voor de voor- en bovenkant kun je lekker variëren en de kast op jouw behoefte afstemmen. Daarbij word je geholpen door een sloot aan installatieopties voor koeling, met in totaal elf montageplekken voor ventilators. Dat is er één meer dan bij de 900 rev. 2. Overigens zijn de bovenpanelen van de gesloten variant van de voorkant en het rechterzijpaneel allemaal voorzien van geluiddempend materiaal.

be quiet! Dark Base Pro 901 - bovenkant open voor fans en radiators
De bovenkant van de be quiet Dark Base Pro 901 is open voor fans en radiators.

Achterin kun je een enkele 140mm- of 120mm-fan kwijt en ook onderin heb je die optie. Bij de 900-kasten kon je desgewenst twee fans onderin kwijt. Om airflow van de fan(s) onder in de kast te krijgen, kun je het gesloten paneel aan de voorkant van de psu-shroud vervangen door een fangrille, die de luchtstroom een beetje naar achteren richt.

Aan de voorkant kun je ook 120mm- of 140mm-fans monteren, en daar passen er drie van. Dezelfde configuratiemogelijkheden zitten aan de bovenkant: daar had je bij de 900-serie de optie vier 120mm-fans, maar nog steeds drie 140mm-fans, te monteren. Om dat te compenseren, kun je drie fans aan de zijkant monteren: daarbij ben je 'beperkt' tot 120mm-fans.

be quiet! Dark Base Pro 901 - open voorkant
De be quiet Dark Base Pro 901 heeft een open voorkant.

Be quiet levert drie identieke ventilators mee. Dat zijn Silent Wings 4-fans met pwm-ondersteuning, voor toerentallen van 140 tot 1900 toeren per minuut. De fans zijn 140mm in diameter en twee ervan zitten voorin voorgemonteerd, met de derde achterop. De onderkant en voorkant van de kast is voorzien van een stoffilter. In de onderstaande tabel heb ik de opties samengevat.

Positie Luchtkoeling Radiators
Voorin 3x 140mm of
3x 120mm

120mm / 240mm / 360mm of
140mm / 280mm / 420mm

Bovenin 3x 140mm of
3x 120mm

120mm / 240mm / 360mm

Onderin 1x 140mm of
1x 120mm
Zijkant 3x 120mm

120mm / 240mm / 360mm

Achterin 1x 140mm of
1x 120mm

120mm / 140mm

Waterkoeling

De 901 is uiteraard niet beperkt tot luchtkoeling en be quiet heeft de installatie van radiators vergemakkelijkt. Zo kun je het rek voor fans of radiators aan de voorkant en bovenkant eenvoudig verwijderen en op je gemak de radiators installeren en je fans aansluiten op de fanhub. Beide brackets hebben een eigen fanhub, die met pogopins op de interne bekabeling worden aangesloten. Zo'n fanhub is een klein pcb met fanheaders en werkt gewoon als splitter voor je fankabel. Optioneel kun je de fans met de frontpanelknoppen bedienen of ze op je moederbord aansluiten.

be quiet! Dark Base Pro 901 - fan bracket met hub
De fanbracket met hub van de be quiet Dark Base Pro 901

Het rek voorin biedt ruimte aan radiators tot 420mm, met drie 140mm-fans dus. Bovenin passen radiators op basis van 120mm-fans, tot 360mm in lengte, net als aan de zijkant. Achterop kun je een 120mm- of 140mm-radiator kwijt. Als je de fancontroller-knoppen van het frontpaneel gebruikt, kun je schakelen tussen 400, 800, 1200, 1500 en 1900 toeren per minuut. De twee fanhubs beschikken over headers voor drie fans.

Kabelmanagement

De VGA Holder om de videokaart te ondersteunen, heeft kabelgootjes om de kabels van de grafische kaart weg te werken. Ook de kabels voor je moederbord worden aan het oog onttrokken door een verplaatsbare beugel die naast het moederbord zit. Als je een groter eATX-bord installeert, kun je de meegeleverde kabelbeugel voor die borden gebruiken. Dat doet een klein beetje denken aan de metalen plaat van bijvoorbeeld NZXT-behuizingen.

Uiteraard heb je meer dan genoeg ruimte voor je kabels achter de moederbordplaat en in het psu-compartiment. Om te helpen de kabels te geleiden, zitten er bevestigingspunten voor de zeven klittenbandjes in de kast. En om kabels aan het zicht te onttrekken als je geen ventilators of waterkoeling aan de zijkant monteert, levert be quiet nog een afdekplaat voor het Multi Mounting Panel mee.

Testmethode

Voor de tests van behuizingen maken we gebruik van zelfontwikkelde componenten. Daarmee hebben we volledige controle over de energie of warmte die een behuizing ingaat zonder rekening te hoeven houden met variaties die door software ontstaan. Om deze tests realistisch te houden, hebben we onze testsystemen opgebouwd zoals echte componenten zijn gebouwd. We gebruiken weerstanden onder heatsinks als warmtebron en door de spanning nauwkeurig in te stellen, kunnen we regelen hoeveel vermogen de kast ingaat. De printplaten en koeling zijn vormgegeven als reguliere componenten en waar mogelijk hebben we ook 'echte' heatspreaders en heatsinks gebruikt. Lees desgewenst de uitgebreide beschrijving en toelichting van onze testmethode; op deze pagina houden we het bij een kort overzicht.

Testsysteem behuizingen

We testen de behuizingen met de eigen, meegeleverde ventilators om de out of the box prestaties te beoordelen. Daarnaast vervangen we de ventilators door onze eigen fans, zodat we een beter beeld krijgen van de onderlinge verhoudingen tussen de kasten. Dat doen we met diverse configuraties: een high-end systeem, een basis- of mainstreamsysteem en een kantoorsysteem. Om ons geen onnodig testwerk op de hals te halen, gaan we daarbij geen kantoorsysteem in een eATX-behuizing van 200 euro inbouwen. Dat lijkt ons een weinig realistisch scenario en om dezelfde reden bouwen we geen high-end systeem met RTX 3090-equivalent in een mITX-behuizing in. Sterker nog, dat past in het grootste deel van de mITX-behuizingen niet eens.

Systeem High-end pc Basis-pc Kantoor-pc
Processorvermogen 200W 100W 65W
Processorkoeler Noctua U12A Noctua U12A Noctua L9X
Videokaartvermogen 350W 150W 0W
Videokaartkoeler ASUS Strix 3090 ASUS Strix 2060 geen
Vrm 10W 10W 7,5W
Chipset / pch 10W 10W 5W
Geheugen 5W 5W 5W
M.2-ssd 5W 5W 2,5W
Voeding 30W 20W 10W
Totaal vermogen 610W 300W 97,5W

Naast temperatuurmetingen voeren we geluidsmetingen uit, die we in onze vernieuwde geluidsarme ruimte uitvoeren. Die kamer, met zwevende vloer en dempende wanden en plafond, heeft een noisefloor van ongeveer 12dB(A). De geluidsmeter die we inzetten, is een Larson Davis 831C met een 378A04-microfoon, die voorzien is van een voorversterker. De geluidsmeter heeft een noisefloor van 5,5dB(A), maar om een veilige marge aan te houden, durven we te stellen dat we alles vanaf 14dB(A) nauwkeurig kunnen meten. De geluidsmetingen bestaan uit het meten van de geluidsproductie van de meegeleverde ventilators op 7V en op 12V, en de geluidsproductie van vier, drie en één Noctua-fan(s) op 12V. De geluidsmeter gebruiken we ook om de ventilatorsnelheden zo in te stellen dat de Noctua-fans 30, 35 en 40dB(A) produceren.

Testoverzicht High-end pc Basis-pc Kantoor-pc
Stockfans Casefans 12V* Casefans 12V Casefans 12V
Casefans 7V* Casefans 7V Casefans 7V
Noctua A12x25 PWM-fans Casefans 12V*
(4 fans)
Casefans 12V*
(3 fans)
Casefans 12V*
(1 fan)
x 30dB(A)-test
(3 fans)
30dB(A)-test
(1 fan)
35dB(A)-test
(4 fans)
35dB(A)-test
(3 fans)
x
40dB(A)-test
(4 fans)
x x

Bij bovenstaande tests meten we bij de scenario's met een asterisk (*) de geluidsproductie. Bij alle metingen loggen we gedurende vijftien minuten het temperatuurverloop van twaalf sensors: de gekalibreerde TMP117-temperatuursensors. We normaliseren de gemeten temperaturen op basis van de gemeten omgevingstemperatuur naar 22 graden Celsius. De twaalf sensors leggen de temperatuur van alle componenten in de behuizing vast, plus drie temperaturen van de behuizing: voor de cpu-koeler, achter de cpu-koeler en de temperatuur boven de videokaart. We loggen het temperatuurverloop gedurende vijftien minuten, laten de behuizingen tussentijds afkoelen en noteren in grafieken het 95e percentiel van de temperaturen.

Gebruikte temperatuursensors

  • Temperatuur boven videokaart
  • Temperatuur vóór cpu-koeler
  • Temperatuur achter cpu-koeler
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset / pch
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm 1
  • Vrm 2

Kortom, we hebben de temperatuursensors aangepast, de geluidsmetingen aangepakt en nieuwe pcb's inclusief een voeding gemaakt. Daarmee zijn we klaar om behuizingen te testen. Wil je meer weten over deze testmethode, dan kun je hier een uitgebreide beschrijving van onze testprocedure lezen.

Resultaten: basissysteem

We beginnen met de testresultaten van het basissysteem. Dat systeem heeft een processor die 100W verstookt en de videokaart verbruikt 150W. De systeemkoeling bestaat uit de meegeleverde, voorgeïnstalleerde ventilators of drie 120mm-Noctua-fans. Eerstgenoemde ventilators laten we op 7 en 12V draaien; de bruine fans laten we op 12V draaien en stellen we in op spanningen waarmee de systemen 30 en 35dB(A) aan geluid produceren. De bijbehorende toerentallen en spanningen voor die instellingen vind je op deze pagina.

Met de eigen fans is de 901 in open configuratie behoorlijk koel. In de grafieken van deze review staan alleen directe concurrenten, maar vergeleken met alle geteste kasten is de 901 met stockkoelers op 7V in airflowconfiguratie gemiddeld bijna 9 procent koeler (2,5 graden) dan het gemiddelde. Voor de gesloten configuratie is dat minder dan 1 procent. Als we de stockkoelers op 12V zetten, op vol vermogen dus, dan krijgt de dichte configuratie wel genoeg lucht. Die is dan ongeveer 5 procent koeler dan het gemiddelde en de airflowconfiguratie 9 procent.

Als we de Noctua-koelers installeren, twee voor en eentje achter, dan vallen de cijfers een beetje tegen. Ten opzichte van (opnieuw) het gemiddelde zijn de airflowconfiguratie en de gesloten opstelling respectievelijk ongeveer 3 en 4 procent warmer met de drie Noctua's op vol vermogen. Op het gefixeerde geluidsniveau van 30dB(A) is de gesloten versie nog ruim 2 procent warmer en de open versie scoort dan iets onder het gemiddelde van alle kasten. Als we de fans harder laten draaien door het toegestane geluidsniveau te verhogen naar 35dB(A), zijn beide configuraties van de 901 iets koeler, maar de gesloten versie scoort nog altijd iets onder gemiddeld, en de open airflowconfiguratie scoort dan gemiddeld.

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Temperatuur processor
  • Videokaart
  • M.2-ssd
  • Chipset
  • Temperatuur geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-12

Alternatieve weergave grafieken

Basis - stock 7V

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
Basis - Stock - 7V - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
23,8
Cooler Master HAF 700 EVO8
24,6
NZXT H9 Flow
25,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
27,7
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
29,0
HYTE Y60
29,1
be quiet! Silent Base 802
29,4
Basis - Stock - 7V - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
30,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
30,3
NZXT H9 Flow
31,5
HYTE Y60
32,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
32,7
be quiet! Silent Base 802
33,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
33,9
Basis - Stock - 7V - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
26,7
Cooler Master HAF 700 EVO8
27,1
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
27,3
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
28,2
HYTE Y60
28,7
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
28,9
NZXT H9 Flow
31,1
Basis - Stock - 7V - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
35,9
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
36,3
NZXT H9 Flow
38,0
be quiet! Silent Base 802
38,1
HYTE Y60
38,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
38,7
Cooler Master HAF 700 EVO8
39,1
Basis - Stock - 7V - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
42,7
Cooler Master HAF 700 EVO8
42,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
44,0
NZXT H9 Flow
44,6
be quiet! Silent Base 802
45,0
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
45,9
HYTE Y60
46,3
Basis - Stock - 7V - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
47,0
NZXT H9 Flow
48,1
Cooler Master HAF 700 EVO8
48,3
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
49,8
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
50,4
be quiet! Silent Base 802
52,3
HYTE Y60
56,0
Basis - Stock - 7V - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
49,8
Cooler Master HAF 700 EVO8
50,2
NZXT H9 Flow
51,3
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
51,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
52,9
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
53,3
be quiet! Silent Base 802
53,4
Basis - Stock - 7V - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
57,1
NZXT H9 Flow
59,7
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
60,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
60,7
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
62,1
be quiet! Silent Base 802
62,4
HYTE Y60
64,1
Basis - Stock - 7V - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
45,3
HYTE Y60
46,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
47,3
NZXT H9 Flow
47,3
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
48,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
49,2
be quiet! Silent Base 802
49,7
Basis - Stock - 7V - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
40,9
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
41,8
Cooler Master HAF 700 EVO8
42,2
NZXT H9 Flow
42,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
44,1
be quiet! Silent Base 802
44,7
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
45,5
Basis - Stock - 7V - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
41,4
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
41,7
HYTE Y60
42,5
NZXT H9 Flow
42,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
43,7
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
44,2
be quiet! Silent Base 802
44,9
Basis - Stock - 7V - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
43,2
NZXT H9 Flow
44,7
HYTE Y60
45,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
45,3
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
47,4
be quiet! Silent Base 802
47,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
47,9

Basis - stock 12V

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
Basis - Stock - 12V - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
23,5
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
24,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
24,4
NZXT H9 Flow
25,7
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
27,3
be quiet! Silent Base 802
28,2
HYTE Y60
29,0
Basis - Stock - 12V - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
27,6
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
28,3
NZXT H9 Flow
29,6
Cooler Master HAF 700 EVO8
30,0
HYTE Y60
30,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
30,3
be quiet! Silent Base 802
31,8
Basis - Stock - 12V - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
25,8
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
26,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
26,5
Cooler Master HAF 700 EVO8
26,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
27,9
HYTE Y60
28,1
NZXT H9 Flow
31,5
Basis - Stock - 12V - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
35,1
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
35,7
be quiet! Silent Base 802
37,6
HYTE Y60
37,7
NZXT H9 Flow
38,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
38,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
38,9
Basis - Stock - 12V - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
41,8
Cooler Master HAF 700 EVO8
42,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
42,7
be quiet! Silent Base 802
43,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
44,0
NZXT H9 Flow
44,1
HYTE Y60
44,8
Basis - Stock - 12V - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
46,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
47,6
NZXT H9 Flow
47,7
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
47,9
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
47,9
be quiet! Silent Base 802
49,6
HYTE Y60
54,5
Basis - Stock - 12V - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
57,0
NZXT H9 Flow
57,3
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
59,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
59,4
be quiet! Silent Base 802
60,3
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
60,4
HYTE Y60
66,9
Basis - Stock - 12V - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
48,9
NZXT H9 Flow
49,1
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
49,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
49,6
Cooler Master HAF 700 EVO8
50,3
be quiet! Silent Base 802
51,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
52,7
Basis - Stock - 12V - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
43,1
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
44,2
HYTE Y60
44,7
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
46,0
NZXT H9 Flow
46,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
47,1
be quiet! Silent Base 802
47,1
Basis - Stock - 12V - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
39,7
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
40,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
41,2
NZXT H9 Flow
41,5
Cooler Master HAF 700 EVO8
41,8
be quiet! Silent Base 802
42,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
42,8
Basis - Stock - 12V - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
38,7
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
40,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
40,8
NZXT H9 Flow
41,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
41,4
be quiet! Silent Base 802
41,9
HYTE Y60
42,6
Basis - Stock - 12V - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
39,1
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
40,1
NZXT H9 Flow
42,5
HYTE Y60
44,5
Cooler Master HAF 700 EVO8
45,8
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
46,1
be quiet! Silent Base 802
46,4

Basis - Noctua 12V

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
Basis - Noctua - 12V - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
26,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
27,2
NZXT H9 Flow
28,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
28,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
28,4
HYTE Y60
28,6
Cooler Master HAF 700 EVO8
30,3
Lian Li PC-O11 Dynamic
31,8
Basis - Noctua - 12V - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
29,5
NZXT H9 Flow
32,0
HYTE Y60
33,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
33,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
33,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
33,3
Lian Li PC-O11 Dynamic
33,9
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
34,2
Basis - Noctua - 12V - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
25,8
HYTE Y60
25,9
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
27,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
27,2
be quiet! Silent Base 802
27,5
Lian Li PC-O11 Dynamic
27,7
Cooler Master HAF 700 EVO8
28,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
29,8
Basis - Noctua - 12V - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
36,1
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
36,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
36,4
NZXT H9 Flow
36,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
38,9
Cooler Master HAF 700 EVO8
39,1
HYTE Y60
40,2
Lian Li PC-O11 Dynamic
41,2
Basis - Noctua - 12V - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
41,2
NZXT H9 Flow
43,3
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
43,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
43,8
Cooler Master HAF 700 EVO8
44,6
HYTE Y60
44,7
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
44,7
Lian Li PC-O11 Dynamic
44,9
Basis - Noctua - 12V - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
48,3
Lian Li PC-O11 Dynamic
48,5
Cooler Master HAF 700 EVO8
48,7
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
48,8
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
48,9
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
48,9
be quiet! Silent Base 802
49,1
HYTE Y60
49,6
Basis - Noctua - 12V - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Lian Li PC-O11 Dynamic
54,1
NZXT H9 Flow
57,1
Cooler Master HAF 700 EVO8
58,0
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
58,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
58,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
59,2
be quiet! Silent Base 802
59,4
HYTE Y60
63,4
Basis - Noctua - 12V - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
48,0
Lian Li PC-O11 Dynamic
48,6
HYTE Y60
48,6
NZXT H9 Flow
49,4
Cooler Master HAF 700 EVO8
49,8
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
50,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
50,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
51,7
Basis - Noctua - 12V - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
44,2
be quiet! Silent Base 802
44,4
Cooler Master HAF 700 EVO8
45,9
NZXT H9 Flow
45,9
Lian Li PC-O11 Dynamic
46,3
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
46,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
46,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
47,5
Basis - Noctua - 12V - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
40,1
be quiet! Silent Base 802
41,1
Cooler Master HAF 700 EVO8
41,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
42,7
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
42,7
NZXT H9 Flow
43,0
Lian Li PC-O11 Dynamic
43,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
44,0
Basis - Noctua - 12V - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
40,0
Lian Li PC-O11 Dynamic
41,0
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
41,1
NZXT H9 Flow
41,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
41,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
41,8
HYTE Y60
41,9
Cooler Master HAF 700 EVO8
43,4
Basis - Noctua - 12V - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
42,1
HYTE Y60
43,8
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
45,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
45,2
Lian Li PC-O11 Dynamic
45,2
NZXT H9 Flow
45,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
47,1
Cooler Master HAF 700 EVO8
47,5

Basis - Noctua - 30dB

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
Basis - Noctua - 30dB - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
26,2
NZXT H9 Flow
26,2
be quiet! Silent Base 802
27,3
Cooler Master HAF 700 EVO8
28,8
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
28,9
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
28,9
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
31,4
Lian Li PC-O11 Dynamic
31,6
Basis - Noctua - 30dB - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
31,5
NZXT H9 Flow
33,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
33,9
HYTE Y60
34,0
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
35,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
35,0
Lian Li PC-O11 Dynamic
35,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
36,3
Basis - Noctua - 30dB - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
27,1
NZXT H9 Flow
28,0
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
29,3
Lian Li PC-O11 Dynamic
29,6
HYTE Y60
29,6
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
29,7
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
29,7
Cooler Master HAF 700 EVO8
31,9
Basis - Noctua - 30dB - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
36,6
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
36,7
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
36,7
NZXT H9 Flow
36,7
Cooler Master HAF 700 EVO8
39,3
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
39,9
HYTE Y60
40,4
Lian Li PC-O11 Dynamic
42,0
Basis - Noctua - 30dB - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
42,6
NZXT H9 Flow
43,4
HYTE Y60
45,3
Cooler Master HAF 700 EVO8
45,4
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
45,6
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
45,6
Lian Li PC-O11 Dynamic
46,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
46,8
Basis - Noctua - 30dB - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
49,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
49,4
Lian Li PC-O11 Dynamic
50,1
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
50,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
50,2
be quiet! Silent Base 802
50,7
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
51,1
HYTE Y60
51,7
Basis - Noctua - 30dB - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Lian Li PC-O11 Dynamic
55,9
NZXT H9 Flow
58,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
58,3
be quiet! Silent Base 802
59,7
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
59,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
59,8
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
61,3
HYTE Y60
66,2
Basis - Noctua - 30dB - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
49,1
NZXT H9 Flow
49,9
be quiet! Silent Base 802
50,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
50,3
Lian Li PC-O11 Dynamic
51,5
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
52,9
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
52,9
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
53,6
Basis - Noctua - 30dB - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
44,9
NZXT H9 Flow
45,4
be quiet! Silent Base 802
46,4
Cooler Master HAF 700 EVO8
47,5
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
48,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
48,5
Lian Li PC-O11 Dynamic
49,0
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
49,8
Basis - Noctua - 30dB - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
40,7
NZXT H9 Flow
42,0
be quiet! Silent Base 802
43,3
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
43,7
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
43,7
Cooler Master HAF 700 EVO8
43,7
Lian Li PC-O11 Dynamic
46,0
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
46,5
Basis - Noctua - 30dB - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
41,8
be quiet! Silent Base 802
42,1
Lian Li PC-O11 Dynamic
42,6
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
43,3
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
43,3
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
43,6
HYTE Y60
43,7
Cooler Master HAF 700 EVO8
43,8
Basis - Noctua - 30dB - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
43,8
HYTE Y60
44,7
NZXT H9 Flow
45,6
Lian Li PC-O11 Dynamic
47,7
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
47,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
47,8
Cooler Master HAF 700 EVO8
48,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
49,9

Basis - Noctua - 35dB

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
Basis - Noctua - 35dB - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
25,2
HYTE Y60
26,1
be quiet! Silent Base 802
27,0
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
28,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
28,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
28,4
Lian Li PC-O11 Dynamic
29,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
30,4
Basis - Noctua - 35dB - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
30,4
NZXT H9 Flow
33,1
Cooler Master HAF 700 EVO8
33,3
HYTE Y60
33,7
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
33,9
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
33,9
Lian Li PC-O11 Dynamic
34,8
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
35,0
Basis - Noctua - 35dB - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
26,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
27,9
NZXT H9 Flow
28,4
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
29,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
29,0
HYTE Y60
29,1
Lian Li PC-O11 Dynamic
29,3
Cooler Master HAF 700 EVO8
30,6
Basis - Noctua - 35dB - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
36,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
36,2
be quiet! Silent Base 802
36,4
NZXT H9 Flow
36,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
39,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
39,2
HYTE Y60
40,5
Lian Li PC-O11 Dynamic
41,6
Basis - Noctua - 35dB - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
41,9
NZXT H9 Flow
43,4
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
44,6
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
44,6
Cooler Master HAF 700 EVO8
44,7
HYTE Y60
45,1
Lian Li PC-O11 Dynamic
45,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
45,4
Basis - Noctua - 35dB - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
48,6
Cooler Master HAF 700 EVO8
48,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
49,3
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
49,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
49,4
Lian Li PC-O11 Dynamic
49,7
be quiet! Silent Base 802
50,0
HYTE Y60
50,5
Basis - Noctua - 35dB - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Lian Li PC-O11 Dynamic
55,1
Cooler Master HAF 700 EVO8
58,0
NZXT H9 Flow
58,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
58,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
58,8
be quiet! Silent Base 802
59,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
59,6
HYTE Y60
64,7
Basis - Noctua - 35dB - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
48,8
be quiet! Silent Base 802
49,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
49,7
NZXT H9 Flow
49,8
Lian Li PC-O11 Dynamic
50,8
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
51,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
51,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
52,2
Basis - Noctua - 35dB - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
44,6
be quiet! Silent Base 802
45,6
NZXT H9 Flow
45,9
Cooler Master HAF 700 EVO8
46,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
47,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
47,4
Lian Li PC-O11 Dynamic
48,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
48,6
Basis - Noctua - 35dB - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
40,6
Cooler Master HAF 700 EVO8
41,8
be quiet! Silent Base 802
42,5
NZXT H9 Flow
42,7
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
43,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
43,0
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
45,2
Lian Li PC-O11 Dynamic
45,3
Basis - Noctua - 35dB - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
41,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
41,8
NZXT H9 Flow
41,9
Lian Li PC-O11 Dynamic
41,9
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
42,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
42,4
HYTE Y60
42,9
Cooler Master HAF 700 EVO8
43,4
Basis - Noctua - 35dB - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
42,7
HYTE Y60
44,4
NZXT H9 Flow
46,0
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
46,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
46,2
Lian Li PC-O11 Dynamic
47,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
47,8
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
48,2

Resultaten: high-end systeem

Voor de tests met het high-end systeem schroeven we de vermogens omhoog. De processor stellen we in op 200W en het vermogen van de videokaart verhogen we naar 350W. Opnieuw testen we met de voorgeïnstalleerde systeemfans op 7 en 12V, en voor de Noctua-tests zetten we er waar mogelijk een vierde systeemfan bij. De Noctua-fans laten we op 12V draaien en stellen we in op een vaste geluidsproductie van 35 en 40dB(A). Ook hier geldt: de ventilatorconfiguraties, spanningen en toerentallen vind je op de pagina met de geluidstest.

Ons 600W-systeem zet de koeling wat harder aan het werk. De meegeleverde Silent Wings 4-fans doen goed werk in de 'open' kast. Die is dan bijna 13 procent koeler dan de gemiddelde kast, maar vergeleken met high-end kasten is die 7V-koeling toch aan de magere kant. Met de fans op 12V is de airflowconfiguratie ruim 13 procent koeler dan het gemiddelde, en is de 901 een van de betere kasten. Ook de gesloten, silentconfiguratie is op 12V een stuk koeler dan op 7V. De 901 scoort dan bijna 10 procent onder het gemiddelde, waar dat op 7V nog geen 3 procent was.

Als we dan de drie 140mm-fans weer voor de 120mm-Noctua's wisselen, maar dan vier stuks, dan blijft de 901 toch weer achter bij de concurrentie en bij de gemiddelde scores. Op vol vermogen is de gesloten versie tussen de 1 en 3 procent warmer dan de gemiddelde kast, en de open versie is juist 2 tot 3 procent koeler. Beide configuraties overtuigen niet met de Noctua-fans en lijken een beetje lucht te kort te komen.

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Temperatuur processor
  • Videokaart
  • M.2-ssd
  • Chipset
  • Temperatuur geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2

Alternatieve weergave grafieken

High-end - stock 7V

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
High-end - Stock - 7V - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
28,1
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
29,0
NZXT H9 Flow
32,4
HYTE Y60
35,9
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
37,6
be quiet! Silent Base 802
38,3
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
41,5
High-end - Stock - 7V - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
37,8
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
38,3
NZXT H9 Flow
41,5
be quiet! Silent Base 802
43,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
43,0
HYTE Y60
43,8
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
44,9
High-end - Stock - 7V - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
32,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
33,7
be quiet! Silent Base 802
34,0
NZXT H9 Flow
34,7
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
35,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
38,5
HYTE Y60
47,1
High-end - Stock - 7V - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
40,3
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
40,5
be quiet! Silent Base 802
42,2
NZXT H9 Flow
43,5
Cooler Master HAF 700 EVO8
43,8
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
43,9
HYTE Y60
46,3
High-end - Stock - 7V - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
61,5
Cooler Master HAF 700 EVO8
61,6
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
65,1
NZXT H9 Flow
65,2
be quiet! Silent Base 802
65,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
69,2
HYTE Y60
71,6
High-end - Stock - 7V - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
66,5
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
66,9
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
69,2
NZXT H9 Flow
69,8
be quiet! Silent Base 802
71,7
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
73,0
HYTE Y60
86,4
High-end - Stock - 7V - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
60,9
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
63,4
NZXT H9 Flow
64,6
be quiet! Silent Base 802
65,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
66,3
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
67,4
HYTE Y60
78,9
High-end - Stock - 7V - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
56,8
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
59,0
NZXT H9 Flow
59,8
be quiet! Silent Base 802
60,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
62,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
63,6
HYTE Y60
67,9
High-end - Stock - 7V - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
52,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
53,0
NZXT H9 Flow
55,7
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
56,1
be quiet! Silent Base 802
56,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
57,5
HYTE Y60
60,3
High-end - Stock - 7V - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
46,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
47,5
HYTE Y60
49,1
NZXT H9 Flow
49,6
be quiet! Silent Base 802
50,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
51,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
53,2
High-end - Stock - 7V - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
47,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
47,5
NZXT H9 Flow
50,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
50,5
be quiet! Silent Base 802
51,0
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
52,6
HYTE Y60
57,0
High-end - Stock - 7V - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
51,4
Cooler Master HAF 700 EVO8
51,8
NZXT H9 Flow
54,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
55,5
be quiet! Silent Base 802
56,3
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
57,8
HYTE Y60
58,9

High-end - stock 12V

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
High-end - Stock - 12V - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
27,5
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
27,8
NZXT H9 Flow
29,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
30,2
be quiet! Silent Base 802
32,7
HYTE Y60
34,9
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
36,5
High-end - Stock - 12V - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
32,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
33,6
Cooler Master HAF 700 EVO8
35,5
NZXT H9 Flow
36,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
36,9
HYTE Y60
38,9
be quiet! Silent Base 802
39,3
High-end - Stock - 12V - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
31,5
be quiet! Silent Base 802
32,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
32,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
33,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
34,2
NZXT H9 Flow
34,4
HYTE Y60
44,2
High-end - Stock - 12V - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
39,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
39,9
Cooler Master HAF 700 EVO8
41,9
NZXT H9 Flow
42,3
be quiet! Silent Base 802
42,9
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
43,8
HYTE Y60
45,2
High-end - Stock - 12V - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
60,0
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
60,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
61,4
be quiet! Silent Base 802
62,2
NZXT H9 Flow
63,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
65,1
HYTE Y60
68,2
High-end - Stock - 12V - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
65,9
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
66,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
67,7
NZXT H9 Flow
68,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
70,0
be quiet! Silent Base 802
70,4
HYTE Y60
84,2
High-end - Stock - 12V - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
57,3
NZXT H9 Flow
61,6
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
61,7
be quiet! Silent Base 802
63,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
64,0
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
65,3
HYTE Y60
78,7
High-end - Stock - 12V - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
54,2
NZXT H9 Flow
57,0
be quiet! Silent Base 802
57,9
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
58,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
59,8
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
60,7
HYTE Y60
64,6
High-end - Stock - 12V - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
49,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
49,9
Cooler Master HAF 700 EVO8
51,1
be quiet! Silent Base 802
53,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
53,3
NZXT H9 Flow
53,5
HYTE Y60
57,5
High-end - Stock - 12V - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
44,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
45,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
45,6
HYTE Y60
46,9
be quiet! Silent Base 802
47,3
NZXT H9 Flow
47,9
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
49,0
High-end - Stock - 12V - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
43,5
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
43,6
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
45,0
NZXT H9 Flow
47,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
48,3
be quiet! Silent Base 802
48,5
HYTE Y60
54,8
High-end - Stock - 12V - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
44,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
45,1
NZXT H9 Flow
50,6
Cooler Master HAF 700 EVO8
50,9
be quiet! Silent Base 802
52,3
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
53,1
HYTE Y60
55,8

High-end - Noctua 12V

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
High-end - Noctua - 12V - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
26,0
NZXT H9 Flow
28,8
HYTE Y60
30,1
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
33,3
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
33,3
Cooler Master HAF 700 EVO8
34,8
Lian Li PC-O11 Dynamic
35,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
37,6
High-end - Noctua - 12V - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
32,4
NZXT H9 Flow
33,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
37,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
37,8
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
40,1
Cooler Master HAF 700 EVO8
41,2
HYTE Y60
42,1
Lian Li PC-O11 Dynamic
43,3
High-end - Noctua - 12V - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
31,7
be quiet! Silent Base 802
34,1
NZXT H9 Flow
34,6
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
35,1
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
35,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
35,6
Cooler Master HAF 700 EVO8
36,0
Lian Li PC-O11 Dynamic
38,2
High-end - Noctua - 12V - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
40,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
40,3
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
40,3
be quiet! Silent Base 802
41,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
42,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
43,0
HYTE Y60
46,8
Lian Li PC-O11 Dynamic
47,0
High-end - Noctua - 12V - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
59,0
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
62,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
62,2
NZXT H9 Flow
62,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
64,2
HYTE Y60
64,3
Lian Li PC-O11 Dynamic
65,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
65,8
High-end - Noctua - 12V - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
67,8
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
68,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
68,4
NZXT H9 Flow
68,6
be quiet! Silent Base 802
69,3
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
70,2
HYTE Y60
73,1
Lian Li PC-O11 Dynamic
77,1
High-end - Noctua - 12V - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Lian Li PC-O11 Dynamic
60,9
be quiet! Silent Base 802
61,5
NZXT H9 Flow
62,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
63,3
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
64,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
64,0
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
65,1
HYTE Y60
70,6
High-end - Noctua - 12V - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Lian Li PC-O11 Dynamic
56,5
be quiet! Silent Base 802
56,5
NZXT H9 Flow
56,9
Cooler Master HAF 700 EVO8
57,6
HYTE Y60
58,7
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
60,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
60,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
61,3
High-end - Noctua - 12V - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
50,8
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
52,1
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
52,1
NZXT H9 Flow
53,0
Lian Li PC-O11 Dynamic
53,3
HYTE Y60
53,4
Cooler Master HAF 700 EVO8
54,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
54,5
High-end - Noctua - 12V - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
44,6
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
47,6
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
47,6
Cooler Master HAF 700 EVO8
48,3
HYTE Y60
48,6
NZXT H9 Flow
48,8
Lian Li PC-O11 Dynamic
49,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
51,0
High-end - Noctua - 12V - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
45,2
NZXT H9 Flow
46,7
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
47,9
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
47,9
Lian Li PC-O11 Dynamic
48,3
Cooler Master HAF 700 EVO8
48,7
HYTE Y60
49,7
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
49,7
High-end - Noctua - 12V - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
44,9
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
47,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
47,8
NZXT H9 Flow
51,8
HYTE Y60
52,9
Lian Li PC-O11 Dynamic
53,8
Cooler Master HAF 700 EVO8
54,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
55,0

High-end - Noctua - 35dB

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
High-end - Noctua - 35dB - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
28,4
NZXT H9 Flow
28,8
HYTE Y60
29,7
Cooler Master HAF 700 EVO8
32,9
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
36,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
36,2
Lian Li PC-O11 Dynamic
39,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
40,7
High-end - Noctua - 35dB - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
36,4
NZXT H9 Flow
38,1
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
41,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
41,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
41,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
42,9
HYTE Y60
43,8
Lian Li PC-O11 Dynamic
46,2
High-end - Noctua - 35dB - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
33,8
NZXT H9 Flow
34,5
Cooler Master HAF 700 EVO8
36,2
be quiet! Silent Base 802
36,3
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
36,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
36,4
Lian Li PC-O11 Dynamic
38,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
38,1
High-end - Noctua - 35dB - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
40,3
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
40,3
NZXT H9 Flow
40,5
Cooler Master HAF 700 EVO8
40,8
be quiet! Silent Base 802
42,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
44,0
HYTE Y60
47,3
Lian Li PC-O11 Dynamic
48,2
High-end - Noctua - 35dB - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
61,5
NZXT H9 Flow
62,5
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
64,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
64,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
64,3
HYTE Y60
65,8
Lian Li PC-O11 Dynamic
67,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
68,4
High-end - Noctua - 35dB - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
67,6
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
69,1
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
69,1
NZXT H9 Flow
69,4
be quiet! Silent Base 802
70,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
72,0
HYTE Y60
75,4
Lian Li PC-O11 Dynamic
78,7
High-end - Noctua - 35dB - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
62,8
be quiet! Silent Base 802
63,3
Lian Li PC-O11 Dynamic
64,2
Cooler Master HAF 700 EVO8
64,5
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
64,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
64,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
67,9
HYTE Y60
73,1
High-end - Noctua - 35dB - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
57,5
Cooler Master HAF 700 EVO8
57,7
be quiet! Silent Base 802
58,8
Lian Li PC-O11 Dynamic
59,9
HYTE Y60
60,1
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
61,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
61,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
63,5
High-end - Noctua - 35dB - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
53,6
be quiet! Silent Base 802
53,8
Cooler Master HAF 700 EVO8
54,3
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
54,6
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
54,6
HYTE Y60
55,2
Lian Li PC-O11 Dynamic
56,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
56,9
High-end - Noctua - 35dB - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
47,6
HYTE Y60
49,3
Cooler Master HAF 700 EVO8
49,3
NZXT H9 Flow
49,5
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
50,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
50,4
Lian Li PC-O11 Dynamic
51,8
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
53,3
High-end - Noctua - 35dB - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
47,3
be quiet! Silent Base 802
47,7
Cooler Master HAF 700 EVO8
49,0
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
50,1
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
50,1
Lian Li PC-O11 Dynamic
51,5
HYTE Y60
52,3
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
52,7
High-end - Noctua - 35dB - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
50,0
NZXT H9 Flow
52,8
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
54,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
54,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
54,9
HYTE Y60
55,3
Lian Li PC-O11 Dynamic
57,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
57,6

High-end - Noctua - 40dB

  • Temperatuur voor de cpu-koeler
  • Achter de cpu-koeler
  • Boven de gpu
  • Voeding
  • Processor
  • Videokaart
  • Chipset
  • M.2-ssd
  • Geheugenmodule 1
  • Geheugenmodule 2
  • Vrm-1
  • Vrm-2
High-end - Noctua - 40dB - Behuizingtemp 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
26,9
NZXT H9 Flow
28,8
HYTE Y60
30,1
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
33,3
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
33,3
Cooler Master HAF 700 EVO8
34,8
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
37,6
Lian Li PC-O11 Dynamic
37,8
High-end - Noctua - 40dB - Behuizingtemp 3
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
33,6
be quiet! Silent Base 802
34,3
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
37,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
37,8
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
40,1
Cooler Master HAF 700 EVO8
41,2
HYTE Y60
42,4
Lian Li PC-O11 Dynamic
45,2
High-end - Noctua - 40dB - Behuizingtemp 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
HYTE Y60
31,8
NZXT H9 Flow
34,6
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
35,1
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
35,1
be quiet! Silent Base 802
35,3
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
35,6
Cooler Master HAF 700 EVO8
36,0
Lian Li PC-O11 Dynamic
38,6
High-end - Noctua - 40dB - Voeding
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
40,3
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
40,3
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
40,3
be quiet! Silent Base 802
41,7
Cooler Master HAF 700 EVO8
42,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
43,0
HYTE Y60
46,8
Lian Li PC-O11 Dynamic
48,0
High-end - Noctua - 40dB - Processor
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
60,2
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
62,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
62,2
NZXT H9 Flow
62,3
Cooler Master HAF 700 EVO8
64,2
HYTE Y60
64,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
65,8
Lian Li PC-O11 Dynamic
66,6
High-end - Noctua - 40dB - Videokaart
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Cooler Master HAF 700 EVO8
67,8
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
68,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
68,4
NZXT H9 Flow
68,7
be quiet! Silent Base 802
69,7
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
70,2
HYTE Y60
73,4
Lian Li PC-O11 Dynamic
78,5
High-end - Noctua - 40dB - M.2 SSD
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
62,2
be quiet! Silent Base 802
62,4
Cooler Master HAF 700 EVO8
63,3
Lian Li PC-O11 Dynamic
63,4
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
64,0
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
64,0
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
65,1
HYTE Y60
71,0
High-end - Noctua - 40dB - Chipset
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
NZXT H9 Flow
56,9
Cooler Master HAF 700 EVO8
57,6
be quiet! Silent Base 802
57,8
HYTE Y60
58,9
Lian Li PC-O11 Dynamic
59,1
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
60,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
60,5
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
61,3
High-end - Noctua - 40dB - Geheugenmodule 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
52,1
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
52,1
be quiet! Silent Base 802
52,4
NZXT H9 Flow
53,0
HYTE Y60
53,9
Cooler Master HAF 700 EVO8
54,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
54,5
Lian Li PC-O11 Dynamic
55,5
High-end - Noctua - 40dB - Geheugenmodule 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
45,9
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
47,6
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
47,6
Cooler Master HAF 700 EVO8
48,3
NZXT H9 Flow
48,8
HYTE Y60
49,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
51,0
Lian Li PC-O11 Dynamic
51,2
High-end - Noctua - 40dB - VRM 1
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
46,5
NZXT H9 Flow
46,7
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
47,9
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
47,9
Cooler Master HAF 700 EVO8
48,7
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
49,7
HYTE Y60
50,2
Lian Li PC-O11 Dynamic
50,7
High-end - Noctua - 40dB - VRM 2
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Silent Base 802
47,5
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
47,8
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
47,8
NZXT H9 Flow
51,9
HYTE Y60
53,5
Cooler Master HAF 700 EVO8
54,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
55,0
Lian Li PC-O11 Dynamic
56,5

Resultaten: geluidsproductie

De geluidsproductie meten we in onze geluidarme ruimte, met de Larson Davis 831C-geluidsmeter op 50cm afstand van de behuizingen, in vier scenario's. We laten in eerste instantie de ingebouwde, meegeleverde ventilators zitten, sturen die op 7 en 12V aan en meten de geluidsproductie. Daarna bouwen we de vier en drie Noctua-fans in van respectievelijk het high-end en het basissysteem, en laten die op 12V draaien. De posities van de ventilators vind je in de onderstaande tabel. Let op: niet alle behuizingen kunnen vier ventilators kwijt. In het eerste geval meten we hoe de meegeleverde ventilators klinken en in het tweede geval kunnen we eerlijker vergelijken door dezelfde ventilators te gebruiken.

Ventilatorconfiguraties geteste producten

We testen de behuizingen met de meegeleverde ventilators en met maximaal vier Noctua A12x25-fans. We laten de meegeleverde ventilators op hun voorgemonteerde positie zitten en de Noctua-fans monteren we indien mogelijk op de posities waar de fabrikant de meegeleverde ventilators monteert. Alle fanposities van de geteste behuizingen hebben we in onderstaande tabel samengevat.

Stock Noctua
be quiet Dark Base Pro 901 2x 140mm onderkant
1x 140mm achterkant
3x 120mm bovenkant
1x 120mm zijkant
be quiet Dark Base Pro 900 rev. 2 2x 140mm onderkant
1x 140mm achterkant
3x 120mm bovenkant
1x 120mm zijkant
be quiet Silent Base Pro 802 2x 140mm onderkant
1x 140mm achterkant
3x 120mm bovenkant
1x 120mm zijkant
NZXT H9 Flow 3x 120mm zijkant
2x 120mm achterkant
2x 120mm
HYTE Y60 2x 120mm onderkant
​​​​​​1x 120mm achterkant
2x 120mm bovenkant
2x 120mm zijkant
Corsair 5000X 3x 120mm voorkant 3x 120mm voorkant
1x 120mm achterkant

Lian Li O11 Dynamic

Geen 2x 120mm onderkant
2x 120mm bovenkant

De toerentallen kunnen aardig verklaren waarom de DBP 901 met de fans op 12V zoveel effectiever koelen dan op 7V: de Silent Wings 4-fans draaien op maar liefst 1900rpm, flink harder dan de concurrentie, de H9 Flow uitgezonderd. De geluidsproductie is dan echter, van zowel de airflowconfiguratie als de gesloten configuratie, hoger dan van de concurrentie. Eigenlijk hadden we daar iets meer van verwacht: de voorganger, de 900 rev. 2, is zelfs iets stiller dan zijn opvolger.

De 901 is met drie Noctua-fans ingebouwd wat minder koel, zoals we daarstraks al zagen, maar de dichte 901 is wel de stilste in de test. Met vier fans is de oude 900 marginaal stiller, maar het is lood om oud ijzer. Echt superstil kunnen we de 901 met stockfans dus niet noemen: daar koop je beter iets als de Silent Base voor. De koeling is met de eigen fans op de hoge stand prima, maar we hadden wel iets meer verwacht van een kast van driehonderd euro. Met de Noctua-fans ingebouwd laat de kast zien dat de demping goed werkt: de kasten zijn een stuk stiller dan gemiddeld, maar komen wat tekort om echt stil genoemd te worden.

Toerentallen en spanningen

De geluidsmetingen zijn uitgevoerd met de meegeleverde ventilators op vaste spanningen. Niet elke ventilator is hetzelfde, dus we hebben de toerentallen van alle stockfans gemeten. De Noctua-fans laten we op 12V draaien, waarbij ze op 2000rpm werken, en op vaste geluidsproductie. Voor dat laatste hebben we de toerentallen en de daarvoor benodigde spanningen vastgelegd; dat kan je een handvat geven als je met fancurves aan de slag wilt.

Toerentallen en spanningen Stock- ventilators 7V rpm Stock- ventilators 12V rpm Noctua-fans 30dB(A)
rpm / spanning
Basissysteem 35dB(A)
rpm / spanning
High-end systeem 35dB(A)
rpm / spanning
High-end systeem 40dB(A)
rpm / spanning
be quiet Dark Base Pro 901 (Airflow) 1170rpm 1900rpm 1470rpm / 8V 1740rpm / 9,9V 1700rpm / 9,8V 1920rpm / 11,3V
be quiet Dark Base Pro 901 (Dicht) 1170rpm 1900rpm 1500rpm / 8,3V 1800rpm / 10,3V 1770rpm / 10,1V 2000rpm / 12V
be quiet Dark Base Pro 900 rev. 2 960rpm 1530rpm 1500rpm / 8,4V 1800rpm / 10,3V 1800rpm / 10,3V 2000rpm / 12V
be quiet Silent Base Pro 802 720rpm 1110rpm 1410rpm / 7,7V 1650rpm / 9,3V 1500rpm / 8,4V 1740rpm / 10V
NZXT H9 Flow 930rpm 2560rpm 1560rpm / 8,5V 1830rpm /10,2V 1800rpm / 10V 2040rpm / 11,8V
HYTE Y60 640rpm 1300rpm 1470rpm / 8,4V 1770rpm / 10,5V 1560rpm / 9,2V 1900rpm / 11,5V

Lian Li O11 Dynamic

nvt nvt 1260rpm / 6,6V 1470rpm / 7,9V 1380rpm / 7,6V 1650rpm / 9,2V

Prestatie-index

Om de data iets makkelijker inzichtelijk te maken, hebben we indices van de tests per testsysteem gemaakt. Daarbij hebben we per deeltest een index gemaakt en daarbij hebben we de sensors waarbij we de meeste spreiding zien, het zwaarst laten wegen in de indices.

De airflowversie scoort met de stockfans in het basissysteem net iets beter dan de rest, terwijl de gesloten versie in het midden zit. Op 12V draait de dichte versie wat bij en komt aardig mee met de airflowversie.

Met de Noctua-fans ingebouwd krijgt de airflowversie eigenlijk te weinig lucht en scoort dan bijna gelijk aan de gesloten versie. De verschillen tussen de twee varianten blijven vrij klein en al deze grote kasten hebben behoefte aan meer lucht om optimaal te presteren.

Basissysteemindices

  • Basis - Noctua 12V
  • Basis - Noctua 30dB(A)
  • Basis - Noctua 35dB(A)
Basis 12V Noctua
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
be quiet! Silent Base 802
31,1
NZXT H9 Flow
29,9
HYTE Y60
29,7
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
29,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
29,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
28,9
Cooler Master HAF 700 EVO8
28,7
Lian Li PC-O11 Dynamic
28,3
Basis - Noctua 30dB(A)
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
HYTE Y60
25,8
NZXT H9 Flow
25,8
be quiet! Silent Base 802
25,4
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
24,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
24,5
Cooler Master HAF 700 EVO8
24,4
Lian Li PC-O11 Dynamic
23,6
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
23,4
Basis - Noctua 35dB(A)
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
be quiet! Silent Base 802
28,8
NZXT H9 Flow
28,3
HYTE Y60
27,9
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
27,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
27,4
Cooler Master HAF 700 EVO8
27,1
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
26,7
Lian Li PC-O11 Dynamic
26,6

Als er meer vermogen afgevoerd moet worden, doet de 901 het relatief veel beter. Al met de meegeleverde fans op 7V presteert de 901 in airflowconfiguratie bovengemiddeld en de dichte versie doet het iets minder goed, maar nog redelijk. Op 12V met de meegeleverde fans is de airflowversie de winnaar, met de dichte als prima derde. De kleinere 120mm Noctua-fans zijn voor deze kasten wat magertjes en de 901 komt niet boven het gemiddelde uit. Let wel dat de grotere behuizingen in deze vergelijking allemaal wat meer moeite hebben warmte af te voeren dan kleinere kasten: de drie en vier fans mogen best uitgebreid worden in dit soort fulltowers.

High-end systeemindices

  • High-end - Stock 7V
  • High-end - Stock 12V
  • High-end - Noctua 12V
  • High-end - Noctua 35dB(A)
  • High-end - Noctua 40dB(A)
High-end stock 7V
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
29,0
Cooler Master HAF 700 EVO8
29,0
NZXT H9 Flow
26,8
be quiet! Silent Base 802
25,5
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
25,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
23,8
HYTE Y60
23,5
High-end - stock 12V
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
30,5
Cooler Master HAF 700 EVO8
29,7
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
29,1
NZXT H9 Flow
28,2
be quiet! Silent Base 802
27,3
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
26,3
HYTE Y60
24,8
High-end 12V Noctua
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
be quiet! Silent Base 802
28,2
NZXT H9 Flow
26,7
HYTE Y60
25,6
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
25,4
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
25,4
Cooler Master HAF 700 EVO8
24,4
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
23,9
Lian Li PC-O11 Dynamic
23,7
High-end - Noctua 35dB(A)
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
be quiet! Silent Base 802
27,6
NZXT H9 Flow
27,6
HYTE Y60
26,4
Cooler Master HAF 700 EVO8
26,0
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
25,2
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
25,2
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
23,7
Lian Li PC-O11 Dynamic
23,6
High-end - Noctua 40dB(A)
Behuizing Gemiddelde indexcijfer in punten (hoger is beter)
be quiet! Silent Base 802
27,92
NZXT H9 Flow
27,43
HYTE Y60
26,18
be quiet! Dark Base 901 (Airflow)
26,10
be quiet! Dark Base 901 (Dicht)
26,10
Cooler Master HAF 700 EVO8
24,96
be quiet! Dark Base Pro 900 rev. 2
24,48
Lian Li PC-O11 Dynamic
23,32

Conclusie

Met de Dark Base Pro 901 heeft be quiet de lat voor zijn behuizingen weer een stukje hoger gelegd. De behuizing is niet alleen een niveau boven de meeste andere kasten wat features en mogelijkheden betreft, maar ook wat de prijs betreft. Dik driehonderd euro is nogal een prijs en daarmee is de 901 zeker niet voor iedereen en al helemaal niet voor de casual pc-bouwer. Wie op zoek is naar een grote behuizing met inbouwgemak, een enorme ruimte en flexibiliteit om je build aan te passen, is aan het juiste adres bij be quiet.

De 901 is namelijk groot en zeer ruim van binnen, zonder dat het een lomp grote kast lijkt. De extra breedte maakt dat de verhoudingen meer op een midtower lijken, maar schijn bedriegt, want binnen kun je alle hardware die je maar wilt kwijt. Dat kun je bovendien op diverse manieren doen, met een moederbordtray die uitneembaar is voor inbouwgemak en die je ook inverted terug kunt plaatsen. Dat inbouwgemak zie je ook terug in de montage van fans of radiators: die zitten op beugels waarop je de onderdelen buiten de kast monteert. In het geval van de fans prik je die op fanhubs die via pogopinnen stroom krijgen: geen gedoe met kabels dus.

Je kunt koeling voorin, bovenin, achterop, onderin en aan de zijkant monteren, wat je veel vrijheid beidt. De meegeleverde fans presteerden met zijn drieën beter dan de vier kleinere Noctua-fans: grotere fans in deze kast lijkt dan ook the way to go. Een extra 140mm-fan had voor de prijs nog best gemogen van ons. Dat geldt overigens ook voor de videokaartriser: daar moet je 60 euro extra voor betalen, terwijl je al dik driehonderd euro voor de kast betaalt. Wat mij betreft behoort een riser voor een high-end kast wel een beetje tot de standaarduitrusting.

Over standaarduitrusting gesproken: be quiet levert wel veel features standaard mee. De dubbele fanhub, verlichting rond de psu-shroud, het uitgebreide frontpaneel met vier A-poorten (en helaas maar 1 C-poort) en touch-bediening, en natuurlijk de extra panelen en andere onderdelen: je krijgt tal van accessoires. Alleen hadden die extra fan en een riser het helemaal afgemaakt.

Wat prestaties betreft heb ik een beetje gemengde gevoelens. Vergeleken met andere grotere behuizingen scoort de 901 zeker met eigen fans niet slecht op het vlak van koeling, maar ook weer niet goed. Datzelfde geldt voor de geluidsproductie: zowel de gesloten als airflowconfiguratie scoort een beetje in de middenmoot wat geluid betreft. Voor een Excellent- of Ultimate-award zie ik graag dat de kast op alle vlakken, dus ook op prestaties, en niet alleen wat prijs betreft, boven de concurrentie uitsteekt. De 901 heeft wel een aardige balans tussen koeling en geluidsproductie weten te vinden, dus een award is heel dichtbij, ware het niet voor de kleine minpuntjes. De Dark Base Pro 901 is dan ook een behuizing die niet voor een doorsneebuild de eerste keus zal zijn, maar voor een select publiek is, dat niet snel tegen beperkingen op wil en zal lopen met deze behuizing.

Reacties (76)

76
76
56
0
0
8
Wijzig sortering
Mooie dure kast, waarbij je je natuurlijk geen buil valt, maar het misschien voor dat geld toch net niet is.

Wat mij wel beetje verwonderd, is dat na al die jaren het nog steeds zo groot moet zijn. Had toch al wel stiekem gehoopt dat als je 1990 zo een 'lompe kast' zou hebben, het anno 2023 standaard een stuk kleiner kon zijn. Ja ze zijn er, maar dan moet je wel concessies doen op het een en ander.
Nou ja heel eerlijk het design is nogal mid 2000 en €300 voor een oke kast vind ik ook nogal gaan.
Eens, ik heb een H710i - deze met sale voor 90 Euro gekocht bij Amazon

Ik vind sommige kasten echt prachtig, maar boven de 150 kijk ik er niet meer naar.

Plus ik merk sinds covid/chiptekorten de noodzaak voor mij voor een enorme GPU (die dus een enorme kast wil) bijna niet meer voorkomt. GFN + SteamDeck (hoop ergens nog stiekem op mac gaming)

Ieder zijn hobby maar met de 3080 heb ik mijn laatste grote kast gebouwd.
Ik heb op dit moment een 13600k en een 3090 in een 11 liter kast zitten.
Leuk die mega kasten, maar nodig is het zeker niet. Al helemaal niet voor deze bedragen
ik vond mijn uitgave van 145 euro voor een Lian Li a4 h20 al veel voor een case en veruit de duurste case die ik tot op heden heb gekocht. Meer dan het dubbele vind ik echt gekkenwerk.

Oke, die 11 liter case is dan wel niet zo stil als deze, maar zelfs in mijn kleine pc'tje heb ik geen last van te veel warmte, terwijl er qua casefans enkel 2 op de AIO zitten, that'ts it. De 3090 zit in een achter compartiment met een mesh zijkant en die heeft ook nog geen hitteproblemen gehad, je hoort hooguit de fans draaien.

Misschien dat voor sommige toepassingen een grotere case met aanzienlijk meer koeling wel van belang zijn, maar in mijn geval loop ik geen enkele keer tegen problemen aan.

[Reactie gewijzigd door Dom op 22 juli 2024 21:18]

Kleiner met die enorme vermogens om te koelen tegenwoordig?
En nee, het moet niet zo groot. Er is intussen zoveel keus dat er echt wel kast(je) te vinden is die aan jou voorkeuren voldoet. Dit zal meer 1 voor mij zijn.
Al lijkt hij mij in vergelijking tot mijn Cosmos 2 best wel klein ;)

Maar 300 euro en dan nog steeds geen standaard optie om je videokaart verticaal te plaatsen. Dat vind ik anno 2023 echt een gemis.
Ik krijg ook een 90ish of zeros gevoel bij. Met dat brushed metal.
Ligt er natuurlijk aan wat je doet met de PC.
Voor een power-user is een grote en ruime kast met een goede airflow geen luxe en juist een goede basis om het ding gekoeld te houden. Wat met compacte kasten eerder lastig is.
Een MicroATX variant van deze was ook niet slecht hoor.

De prijs vind ik ook aan de hoge kant en eerder een show-stopper voor veel mensen.

[Reactie gewijzigd door eheijnen op 22 juli 2024 21:18]

afhankelijk van ieders wensen, zelf in 't najaar een nieuwe build voor combi NAS en gaming met 6x 3,5" 10TB HDD + 3x 4TB SSD

dat gecombineerd met een 4080 en ouderwetse intake / outtake fan constructie vraagt nou eenmaal om de nodige ruimte
Wat mij wel beetje verwonderd, is dat na al die jaren het nog steeds zo groot moet zijn.
Zeg je nu eigenlijk dat je niet begrijpt waarom er producten zijn die niet aan jouw persoonlijke wensen voldoen? ;)
Er zijn toch gewoon voldoende kleinere kasten?
"Het anno 2023 standaard een stuk kleiner kon zijn"
Maar waar laat je dan een ASUS TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC Edition 20GB GDDR6?
+ koeling en 1000watt RGB schijnwerpers.
Ik heb zelf een DB 900 en ik heb die kast destijds juist uitgekozen omdat ie zo groot was.
M'n eerste eigen PC (een 486 DXII-66 dus erg lang geleden) had al een full tower.
Later ook nog een Coolermaster CM Stacker gehad, die had zelfs wieltjes, konden aan de voorkant 12 harde schijven in.
Niet dat ik zoveel HD's had.. maar het kon!

Ik heb ook altijd ruimte genoeg voor grote videokaarten, zeker tegenwoordig wel erg handig.
Met CPU coolers net zo, kleine kasten zijn daar soms te smal voor.

Maar het is een keuze, ik hou van grote kasten maar er zijn ook mer dan genoeg ITX kasten tegenwoordig.
Moet je alleen wat meer uitkijken of een videokaart of CPU cooler wel past.
Voor 100 euro minder heb je de Fractal Design Torrent in huis, een joekel van een kast geoptimaliseerd voor luchtkoeling en met meer dan genoeg ruimte om de grootste videokaarten kwijt te kunnen zonder gebruik te hoeven maken van een riser. Ze leveren tevens een eigen anti-sag bracket mee. Het idee is dus interessant, maar de prijs zal het erg moeilijk maken voor de 901 om goed te concurreren met de huidige big boys.
We zijn midi versies van deze kasten en anders zijn er zat andere merken.

Corsair maakt ook hele goede kasten vind ik.
Grappig dat de conclusie onder andere is dat hij een "moderne vormgeving" heeft, terwijl ik het juist vind lijken alsof hij 15 jaar geleden ontworpen is. :)
Ik heb de Dark Base 900 pro en vind de 'Black Monolith' uitstraling juist mooi een tijdloos.
(2001 Space Odyssey 'Monolith' stijl, film uit 1968)
Zeker mooi en tijdloos, maar tijdloos is niet hetzelfde als eigentijds en/of modern.
Heb hier al sinds 2016 ofzo een BeQuiet kast staan en qua design is er principieel niks veranderd sindsdien. Zaken zijn hooguit een beetje strakgetrokken.

Doet wat het moet doen, typisch een kast die je op z'n kwaliteiten behoordeelt en niet op z'n uiterlijk. Waarom het design hier modern en als pluspunt wordt genoemd is mij daarom ook een raadsel.

Wel klasse dat men duidelijk stelt dat het bij deze prijs gewoon niet goed genoeg is voor een award. Wel had ik graag een verwijs gezien naar welke kasten dan eerder het overwegen waard zouden zijn bij deze prijs.
Het viel mij ook al op. Lijkt nog altijd sprekend op mijn eigen BeQuiet en die is toch echt al behoorlijk op leeftijd.

Het verschil tussen de 900 en deze 901pro is me ook niet helemaal duidelijk. De prijs scheelt aardig dus waar zit hem dat dan in?
15 jaar geleden had je nog veel plastic frontjes, en natuurlijk 5.25 (en misschien zelfs nog een 3.5") bays.
Maar modern zou ik het inderdaad ook niet noemen.
Maakt zo'n videokaartriser veel verschil dan? In het algemeen, of in deze kast? Is het merkgebonden? Veel meer dan een verloopstekker is het niet, toch? Je videokaart steunt dan wel wat meer op de kast (ik ben zo iemand die de PCI kaarten niet altijd vastschroefde. Al doe ik dat tegenwoordig wel.)
Is meestal voor het mooi, zodat je de RGB op de videokaart beter ziet. Mits een venster.
Dankje! :) en jammer. Ik zal het vriendelijk houden: ik heb daar niets mee.
Nah, ik ook niet. Bovendien zitten die vensters meestal links en die kaart ook en mijn pc staat met die kant tegen een kast aan. :)
Hier tegen een muur. Ik heb katten en kleine kinderen dus hij staat ook op een bureau.

Ik heb ook een Thermaltake The Tower 100 (had gauw een kast nodig voor m'n een MiniITX edge computing machine) en, tja... miskoop. Voor mij hoeft dat open niet. Sterker nog ik heb met tape de lichtjes gedimd, en doe er ook een aantal uit via /sys.

Dit vind ik dan nog wel geestig: https://www.wired.com/201...y-tors-anonymity-network/ maar ook functioneel.
''De frontpaneelconnectors hebben natuurlijk ook een update gekregen: je krijgt met de 901 maar liefst vier USB-A-poorten van maximaal 10Gbps en een enkele C-poort van 10Gbps.''

Loopt behoorlijk achter de feiten aan. Ik verwacht snellere aansluitingen en alles USB-C. Als ik al een oud apparaat heb met een USB-A aansluiting gebruik ik de achterkant van de kast wel. Maar eigenlijk zou nu alles toch wel veel sneller moeten met pc-kasten ... gaat altijd zo langzaam terwijl de techniek er allang is.
Zijn er al veel moederborden met usb 4 te koop dan? 10 Gbps is toch echt de max momenteel voor usb. En wat wil je dan allemaal aan die usb 4 hangen. Je muis, toetsenbord, controller? Geloof dat er alleen een paar externe ssd met usb 4 te koop zijn.

[Reactie gewijzigd door Robertdw op 22 juli 2024 21:18]

De ProArt X570-CREATOR WIFI van Asus heeft het...die staat iig op mijn verlanglijstje (deze kast niet...) waarom...ik doe zo'n 5-7 jaar met mijn workstations, toekomstgerichtheid is dan wel fijn.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 21:18]

Zijn er dan wel kasten die daar aansluitingen voor hebben aan de voorkant?
En dat is juist het ding, pc kasten lopen achter. Ik gebruik het inderdaad voor externe SSD's met nvme drives erin. Ik copy paste vaak in 1x meer dan 4TB van en naar laptop's en pc kasten. Dan zijn snelle poorten wel gewenst.
Denk dat de meeste externe ssd's prima overweg kunnen met die 10 Gbs en die snelle poorten hangen in eerste instantie af van de usb poorten op het moederbord en in je externe ssd.
10gb/s is mij in ieder geval te weinig. Minstens het dubbele is wel gewenst als je veel grote bestanden over zet. Er zijn moederborden die kunnen het aan, nu de kasten nog.
En jouw externe ssd's? Kunnen die dat al aan? Momenteel waarschijnlijk niet of heb je ze al met Thunderbold of USB 4 zo vanaf 500 euro. Oh nee jij kopieert 4 TB, die kost 1300 euro :)
Loop jij misschien niet een beetje achter?

https://www.amazon.nl/beh...d=pla-1322497405629&psc=1

En je eigen pcie 4/5. nvme erin stoppen ;)
Heb je ook de reviews bekeken. Niet allemaal zo geweldig. Vooral de warmte schijnt nogal een probleem. Ik verwees hiernaar
product: Sandisk Professional PRO-G40
Waar jij naar linkt is weggegooid geld. Leuk zo'n aansluiting, maar als de SSD in de behuizing maar 3.000MB/s/2.500MB/s read/write doet, maak je dus niet optimaal gebruik van de aansluiting. Een onzin product in mijn ogen.

Gewoon een goede enclosure zoeken en een losse pcie 4.0/5.0 m.2 erin stoppen die je los koopt. Sommige behuizingen kunnen slecht warmte geleiden, in dat geval kun je denken aan thermal pads e.d. of gaten boren in de behuizing. Goedkoper en sneller.
Ik lees in die reviews van het product dat jij noemt ook geen snelheden die boven 2000/3000 uitkomen. Eerder klachten over te heet en daardoor weer throttling. En 4 tb gen.5 nvme zijn natuurlijk ook goed verkrijgbaar en niet duur. En gaten boren? Echt? :)

[Reactie gewijzigd door Robertdw op 22 juli 2024 21:18]

Geen idee, USB4/Thunderbolt kabel is natuurlijk zo aangesloten op achterzijde moederbord.
Ja maar mensen miepen hier over de frontaansluitingen. 8)7
Ah..sorry, ik reageerde op jouw reactie m.b.t. of er al veel moederborden te koop zijn met USB4...nee, en zeker niet voor AMD processoren, er is een ASUS ROG kast die dat heeft...maar die ziet er nog afschuwelijker uit dat deze...
Mooie kast met genoeg mogelijkheden.

@willemdemoor, een top voor wat betreft de leesbaarheid van de grafieken: Zet net zoals onder 9. Prestatieindex, ook bij 6, 7 en 8, de resultaten achter de grafiek neer..nu is het lastig om heel snel de waardes te kunnen zien en o.b.v. hiervan een conclusie te trekken vanuit de lezer.
Ik zal ze er op die manier bijzetten. Ik vind namelijk ook de directe vergelijkingsmogelijkheid tussen de verschillende fan-configs wel waardevol. Lastig om al die data overzichtelijk te visualiseren...

update: ze staan er, in een uitklapkaderding :)

[Reactie gewijzigd door willemdemoor op 22 juli 2024 21:18]

In deze tijd zou ik wat meer usb c aansluitingen aan de voorkant willen zien. M'n camera gebruikt usb c, card reader, telefoon, controllers, usb stick. Met 1 aansluiting kom je vaak tekort.
Er bestaan ook usb a naar usb c kabels? :?
usb c is de tegenwoording de standaard die op alle nieuwe apparatuur wordt toegepast.
Het lijkt mij dan logischer om alleen usb c aansluitingen op te nemen en dat je een usb a naar usb c toepast voor oudere apparatuur.
Volgens mij is het een beetje een kip/ei-verhaal. Moederborden hebben (een paar uitzonderingen daargelaten) maar 1 header voor USB-C en die worden om een of andere reden (mss regels van USB-IF?) niet gesplitst. Dus zolang moederborden 1 header hebben, en er een 'regel' van 1 header per poort wordt gehanteerd, hebben kasten ook maar 1 C-poort.
Is dat niet simpelweg omdat USB-C meer pinnen (24?) gebruikt?
De USB-C-header heeft 20 pinnen, de USB 3-header ook 20 (19 gebruikt, 1 voor keyed connection), dus dat lijkt me geen beperking?
De beperking zal wel in de signalling van de data-aders zitten, er zal vast een stukje logic nodig zijn om dat te regelen.
Je kunt adapters kopen die van een A-header een C-header maken, die kosten een paar euro.
Tijd om dus maar 's twee C-poorten op het frontpanel te leveren en dan zo'n adapter meeleveren :)
Je kunt adapters kopen die van een A-header een C-header maken, die kosten een paar euro.
Maar dan zit je nog steeds op A bandbreedte en eigenschappen en niet op C bandbreedte..
True, maar then again, als je de header zou kunnen splitsen heb je ook niet de volle bandbreedte...
Enige echte oplossing blijft gewoon meerdere headers op het mobo, maar dan zijn we weer terug bij het kip en het ei, plus kosten en ruimte :)
De USB-a poorten zijn evensnel als de USB-C poort:
De frontpaneelconnectors hebben natuurlijk ook een update gekregen: je krijgt met de 901 maar liefst vier USB-A-poorten van maximaal 10Gbps en een enkele C-poort van 10Gbps.
Maar ik ben het helemaal ermee eens dat1 USB-C poort anno nu echt niet kan - zeker niet in deze prijsklasse! Zo'n kast moet toch een jaar of 5-10 meegaan...
de USB 3-header ook 20 (19 gebruikt, 1 voor keyed connection), dus dat lijkt me geen beperking?
De header heeft er 19, de poort heeft er maar 9..
Dat zal, maar als moederbordfabrikanten bang worden van meer pinnen zitten ze in de verkeerde hoek... Ik verwacht dat ze een beetje future-proof spul afleveren, en dat is tegenwoordig USB-C. Zal best dat die connectors 3 euro duurder zijn qua licentie en implementatie, maar we hebben het hier over high-end kasten/mobos. Leveren!
Die usb c port zit op je nieuwe apparatuur. Veel mensen hebben nog apparatuur met een kabel met aan 1 kant usb a. Begrijp niet het probleem om een usb a naar usb c kabel te gebruiken. Er is weinig apparatuur die je rechtstreeks in je usb c poort op je pc stopt, er zit toch in 90% een kabel tussen. En als je alleen usb c aansluitingen opneemt heb je dus niets aan aan a naar c kabel lijkt mij.
Daarnaast kan usb a ook gewoon een usb 3 aansluiting zijn kwa snelheid. A en c zijn vormen geen protocollen.

[Reactie gewijzigd door Robertdw op 22 juli 2024 21:18]

Maar met die redenatie zouden de kasten net zo goed geleverd kunnen worden met een PS/2 of VGA port.
Dan lossen we het wel op met een verloopstukje. De laatste apparatuur die ik heb gekocht kwam allemaal met een usb-c aansluiting, zelfs budget spul. Ik ga geen usb hub aan de voorkant van een dergelijke kast hangen. Mijn mening is dat dit dan karig is voor een kast die nog minimaal 5 jaar meemoet.
Totaal verschillende werelden wat je nu opnoemt. En je hoeft geen hub aan de voorkant te hangen. In jouw situatie zou het precies hetzelfde zijn als je gewoon usb a naar c kabeltjes aan je kast hebt hangen of gewoon usb c naar c kabeltjes.

Beide zijn 10Gbps
Dat is natuurlijk een domme vergelijking. Usb a met usb 3.1 gen.2 is net zo snel als usb c. En wordt nog door zat mensen gebruikt. Dat gaat niet op met vga of ps/2. Fabrikanten houden gewoon rekening met wat momenteel het meest gangbaar is. En wat zou je dan momenteel allemaal tegelijkertijd aan je usb c moeten hangen? Alles met een kabel kun je gewoon met a naar c aansluiten.
Precies en ik vind usb-a ook iets robuuster. Voor kleine devices is usb-c handiger maar voor een PC frontpanel is usb-a prima.

[Reactie gewijzigd door BeerenburgCola op 22 juli 2024 21:18]

Prachtige kast met mooie features,... maar meer dan 300 euro.. daar verwacht ik een uitstekende kast voor.
Hoeveel hx99g passen hier in? ;)
Vette kast, ik doe hier niet meer aan en ben al jaren over op ITX omdat ik geen zware pc nodig heb(qua specs), maar als je zulke fogo's ziet, kriebelt het wel!
Toen ik de titel zag,
voor grootse builds
dacht ik, nou misschien kan die mijn huidige kast vervangen. ( EVGA DG 86 )
Als ik nu naar dit product kijk denk ik, grootse build?
1: dubbele fans op een 420 radiator gaat niet lukken.
2: geen andere mogelijkheid om 420 rad te plaatsen.
3: persoonlijk: saaie behuizing, uiterlijk oer saai. en ziet in mijn optiek er cheap uit.

Misschien mis ben ik te kritisch? maar voor 300 piek leg ik liever wat bij voor de HAF 700 EVO.
Smaken verschillen, die haf vind ik echt superlelijk.
Heb tot oktober vorig jaar een be quiet! Dark Base 700 gehad waar ik twee afzonderlijke systemen in heb geplaatst.

Prima kast om naar te kijken, maar de afwerking was om van te huilen. Ik verwachtte een bepaalde 'Duitse degelijkheid', want de andere producten van be quiet! zijn doorgaans van hoge kwaliteit, maar dat was alles behalve waar: het metaal voelde flinterdun, het inbouwen van een 360mm AIO (ook van be quiet!) was een drama en de koelprestaties (air flow) vielen tegen. Daarnaast was het geen fijne kast om in te werken / bouwen.

Uiteindelijk de switch gemaakt naar een Fractal Design Torrent en dat is genieten geblazen! Een flinke upgrade t.o.v. de Dark Base 700. (y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.