Je vergelijkt steeds centen van bezuinigingen op onderdelen en de totale kostprijs van een telefoon, maar negeert het feit dat daar een enorm bedrijf achter zit wat ook betaald moet worden. En dan kom je tot de conclusie dat dat een futiliteit is om toe te voegen. Maar zo werkt het niet; dat is appels met peren.
Want besef je wel dat R&D, marketing, management, assemblage, distributie, verkoop, opslag etc allemaal ook betaald moet worden en zich niet (eenvoudig) laten vertalen naar een kostprijs per toestel? En besef je wel dat tientallen procenten winstmarge voor winkels heel normaal is voor dure producten omdat het gewoon erg duur is om die panden op courante locaties (zodat mensen komen winkelen) neer te zetten? Ik heb geen goede voorbeelden kunnen vinden van smartphones, maar mijn hi-fi speakers worden met 45% marge op de inkoopprijs verkocht door de winkel, en ik zal niet pochen met de prijs, maar laten we zeggen dat alle smartphones minder kosten dan een enkel exemplaar (en je koopt 2 speakers minstens, want stereo

). Deels appels met peren, maar mijn schatting van tientallen procenten marge op telefoons lijkt me dus niet gek. Zeker een belangrijke factor in de hele begroting.
Rekenvoorbeeld vanuit ander perspectief:
Samsung heeft in 2022 totaal 259 miljoen smartphones verkocht. Ik zie dat je het hebt over een hoop onderdelen waar
"duppies" op bespaard worden, en je noemt bedragen van iets van 3 cent tot 40. Laten we stellen dat het er 20 onderdelen zijn waar op bespaard wordt (ik denk dat dat zeer voorzichtig geschat is) en dat er gemiddeld 10 cent bespaard wordt. Dan heb je het over 2 euro per toestel. Dat is dus een half miljard besparing.
Ja er staat ook een enorme omzet tegenover, maar daar moet sowieso al een flinke hap vanaf vanwege de marge van de winkel. Dat toestel van 200 euro blijft dan sowieso al maar een euro of 120-150 van over. En om het geheel dan in perspectief te plaatsen moet je echt verder rekenen om alle totale overkoepelende kosten te verdisconteren over de toestellen. Ik heb nu een aanzet gegeven, zou jou sieren om ipv enkel steeds de kostprijs in centen van een chipje te noemen, een raming te doen van de werkelijke kosten van een groot smartphonebedrijf. Sony heeft met zijn Xperia-divisie bijvoorbeeld zelden een boekjaar met winst afgesloten:
https://www.xda-developers.com/sony-xperia-profitable-2020/
Dus wederom, dan kun je het allemaal nog steeds als een Tweaker blijven benaderen die zijn persoonlijke elektronicaprojecten voorziet van betere connectoren, en kabels en controllers omdat dat elke keer een dubbeltje extra kost tegenover de prutkwaliteit (wat een heel goed idee is, ik ga zo ook tewerk). Maar dat is helaas niet de realiteit, en dat gaat ook niet de realiteit worden zolang je niet zelf ook je smartphone in elkaar gaat knutselen en zelf zeggenschap hebt over al die bezuiningingen.
Edit: verduidelijking toegevoegd in bewoording.
Edit 2: en voor de duidelijkheid, ik ben ook keer op keer teleurgesteld is in de kwaliteit van de smartphones. Maar in plaats van vingerwijzen "jullie moeten betere componenten gebruiken in jullie producten", hoop ik dan liever op instanties die betere testen en controles gaan uitvoeren. Ik roep in menig review van een telefoon of deze wel op stabiliteit van BT getest wordt hier op tweakers. Reviewers zijn namelijk de controlerende/testende macht, en die kunnen op deze manier hun feedback (indirect) aanbieden aan bedrijven en consumenten. Daar ligt de kracht voor consumenten, niet in het steeds maar vingerwijzen naar de "evil" electronicabedrijven.
[Reactie gewijzigd door A Lurker op 22 juli 2024 14:53]