Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

De audiopoort die niet verdwijnt

Meerderheid van telefoons heeft een 3,5mm-jack

25-06-2023 • 06:00

395

Singlepage-opmaak

Tot slot

Het is opvallend hoe de publieke perceptie van de smartphonemarkt is gekeerd. Het lijkt haast alsof een 3,5mm-jack op een telefoon een zeldzaamheid is geworden, maar dat is dus niet waar. Nog steeds heeft de meerderheid van de nieuwe modellen een analoge poort voor audio en het percentage met die poort is niet eens meer aan het afnemen.

Nichesmartphones, waaronder telefoons gericht op gaming, hebben de jack vaak nog wel en ook goedkope telefoons hebben in overgrote meerderheid de poort in de behuizing zitten. Bij reguliere duurdere smartphones is het wel gedaan: Apple, Samsung, Xiaomi, OnePlus en Google lijken niet op hun beslissing terug te komen om de 3,5mm-aansluiting weg te halen.

Het is dit jaar zeven jaar geleden dat Apple als eerste grote smartphonemaker de audio-uitgang weghaalde bij de iPhone 7. Zoals wel vaker volgde de rest van de markt voor een groot deel in de jaren erna. Inmiddels lijkt de trend tot stilstand te zijn gekomen. Wie houdt van de 3,5mm-jack, heeft dus nog altijd wel keuzes op de smartphonemarkt, al zijn die net als de afgelopen paar jaar redelijk beperkt.

3,5mm-jack 2022

Reacties (395)

395
392
191
3
0
166
Wijzig sortering
Er komt immers niet iets voor in de plaats
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. USB-C komt ervoor in de plaats (binnenkort ook op iPhones, thanks EU!). Allereerst komt USB-C met de 'Audio Accessory Mode' waarbij 2 pinnen analoge data door kunnen sturen, dat is dus een directe vervanging van de de klassieke 3.5mm jack voor stereo geluid. Helaas ondersteunen niet alle smartphones het, en dat is iets dat Tweakers best in reviews mag meenemen als er verder ook een 3.5mm poort ontbreekt (smartphone makers besparen zo wat geld op een DAC een mini versterker).

USB-C bied verder ook de keuze om een externe DAC te gebruiken, door door de audio data dus digitaal over te sturen. Dit bied mensen de optie om headphones/versterkers met een veel betere DAC te gebruiken, terwijl de smartphone het ophalen en afspelen van de audio regelt. Voor audiofielen is dit een gewilde optie. Verder bieden de modernere protocollen voor digitale audio over usb-c (USB ADC 3.0) opties voor je telefoon (of ander bron apparaat, het kan ook je laptop zijn of dedicated audio apparatuur natuurlijk) en je headset/versterker om te communiceren. Zo kan je, mits beide apparaten het ondersteunen, via de software op je telefoon zaken op je hoofdtelefoon als noice cancelling regelen, en de andere kant op ook natuurlijk (met knoppen op je headset bepalen dat je naar een volgend nummer wil).

Hier een leuk artikel erover: https://www.soundguys.com/usb-audio-explained-18563/
Misschien iets voor Tweakers om ook eens in te duiken @arnoudwokke ? Daar zit vast ook een mooi artikel in als je het combineert met de Pricewatch data van populaire headsets/smartphones en wat ze ondersteunen.

Je blijft natuurlijk bepaalde nadelen houden, zo is het lastiger om op te laden en bedraad audio te luisteren at the same time. Dat was voor mij lange tijd een issue (ik reisde veel, in bussen/treinen/vliegtuigen wil je nogal eens muziek/podcasts luisteren en je batterij opladen/volhouden), maar sinds ik een telefoon heb die draadloos kan laden en de boel op zijn plek houd met magneten is dit geen issue meer voor mij (maar wederom, je telefoon moet het wel ondersteunen).

tl;dr. Met USB-C is er wel een adequate oplossing in de plaats gekomen voor de 3.5mm jack, maar het is aan de fabrikant om dat goed te implementeren.
Het voornaamste manko van de USB-C connector is dat het totaal niet geschikt is voor intensief en dagelijks gebruik. Daar is het simpelweg te fragiel voor. Het wordt nu te pas en te onpas overal ingestopt met de gedachte dat je er van alles mee kan.

Dat klopt. Echter, de fysieke connector en receptacle zijn er niet op gebouwd om alsmaar aan- en afgekoppeld te worden. Die stress kan het gewoon niet aan. Met als gevolg hele laptop, telefoon- en gewone moederborden die moeten worden vervangen louter en alleen omdat de receptacle kapot is gegaan of los is geschoten en de soldeerpad meegenomen heeft.

Wat dat betreft is, ondanks dat ik geen Apple fan ben, iets als de magsafe lock een mooi voorbeeld van hoe het wel goed kan. Als de EU dan toch moet standaardiseren, waarom dan niet op iets dat op magnetische wijze op zijn plaats wordt gehouden en niet zo makkelijk stukgaat als bijv. de USB-C connector / receptacle? Of hebben de mensen van het Europese patentbureau zitten slapen en een patent toegekend voor iets triviaals als dat?
Bron? Want je ziet wel vaker deze redenering en USB-C is wel degelijk gemaakt om vaak in en uit te pluggen. Hier is het veel steviger in dan usb-mini en Micro en zelfs die gingen lang genoeg mee.

Ik heb zelf een hele rits devices met usb-c en nog nooit issues gehad met de poort van die devices.

MagSafe is leuk maar ondersteund geen data. Dus dan heb je er dus weinig aan voor audio.

Vaak is het vooral "anekdotal evidence". Dus als je een bron hebt van dat veelvuldig falen waarbij het door de usb-c connectie komt zou ik die graag zien.
USB-C is tot nu toe veruit het beste, velemalen beter dan mini en micro, maar ook nog steeds verre van perfect.

Ik merk op mijn telefoon nu, na 3,5 jaar toch ook problemen - langzaam of zelfs bijna niet opladen ipv op normale snelheid (met verschillende kabels en laders zelfde probleem)

Hoewel ik geen ingenieur ben lijkt mij het ontwerp van USB-C toch fundamenteel zwakker dan een 3.5 jack, sowieso heb ik in 40+ jaar nog een kapotte 3.5 jack meegemaakt, zelfs niet als de stekker ingeplugd afgebroken was. Nieuwe koptelefoon en doorluisteren naar die Walkman!
Dat het 3.5mm ontwerp steviger is geloof ik meteen. De mogelijkheden en datatransmissie zijn ook vele malen lager :+

Er werd gezegd dat USB-C totaal niet geschikt was voor intensief en dagelijks gebruik... en dat is volgens mij pertinent niet waar. Vandaar de vraag naar de bron, maar die komt er nooit.... :Y)

Verder zou ik eens kijken of je niet stof in de connector hebt. Dat is prima schoon te maken met een klein borsteltje (softpick voor je tanden bijvoorbeeld). Met veel stof kan het volledig er in krijgen van de plug een probleem geven met de handshake tussen telefoon en kabel. En dat zorgt ervoor dat je niet de snelle laadsnelheid behaald. En na 3,5 jaar is dat geen onmogelijk verhaal voor iets wat in je broekzak leeft O-)

[Reactie gewijzigd door Waah op 22 juli 2024 14:53]

Bron? Want je ziet wel vaker deze redenering en USB-C is wel degelijk gemaakt om vaak in en uit te pluggen. Hier is het veel steviger in dan usb-mini en Micro en zelfs die gingen lang genoeg mee.
Dat USB-mini lang genoeg mee gaat is ook mijn anekdotische ervaring, ik heb niet veel apparaten gehad met die aansluiting, een paar portable 2,5" HDD's, een Panasonic PND en een veel te goedkope filmdigitiser die eigenlijk na een paar jaar naast TV en PC te hebben gestaan, ongebruikt is afgedankt.

Naar ik begrijp is USB-mini echter ontworpen om slechts 300 in- en afkoppel-acties te doorstaan, wat voor de genoemde apparaten voldoende was* maar voor de huidige toestellen, zowel telefoons, dedicated camera's en andere, dus veel te krap is.
*) tegenwoordig worden PND's ook dagelijks gebruikt vanwege de file-informatie en in de auto laten is ook geen optie

Micro-USB echter is in mijn ervaring een drama. Bij dagelijks gebruik is de levensduur in de praktijk slechts 6 weken, en ja dat zijn Action-kabeltjes van €1,59 maar de Samsung-kabel van €40 hield het ook geen 8 weken uit. De kabels zijn slechts een deel van het probleem (de veertjes in de stekker worden lam en de kabel houdt geen contact meer) maar ook de connector van het apparaat gaat snel kapot.
Ik heb zelf een hele rits devices met usb-c en nog nooit issues gehad met de poort van die devices.
Ditto. De beruchte Apple lightning-kabels zijn echter bijna net zo slecht als Micro-USB. De originele Apple kabeltjes scheuren bij de plug - gelukkig zijn Action-kabels beter, al is er een tijdje geweest dat het Russische Roulette was of de kabel überhaupt werkte want de devices detecteerden of er een licentie is afgegeven voor de kabeltjes. De connector op de devices komt vol met viezigheid. En als je geluk hebt, breekt bij de orgiginele Apple-kabels van de lightning-stekker het metalen bovenrandje af terwijl hij is ingeplugd in het device.
MagSafe is leuk maar ondersteund geen data. Dus dan heb je er dus weinig aan voor audio.
Nu, daarmee plus met bluetooth kun je draadloos laden (ook met een Qi-lader) en luisteren. Koop je vervolgens bij Apple oortjes met lightning-plug dan kun je ook bedraad luisteren (al gaan ook die niet lang mee, en als je een verloopje gebruikt, dan werkt de microfoon niet) maar of dat ook werkt tegelijk met draadloos laden, hebben we nog niet getest. Als de oortjes in de lightning-connector zijn geplugd schakelt hij misschien wel het draadloos laden uit.
Voor Apple:
1x goede kopen:
Anker PowerLine II 10ft Lightning Cable

lekker lang, en levenslange garantie. Heb er 2 nu al 3 jaar en nog geen garantie nodig gehad want ze blijven gewoon goed. En dat met kleine kinderen die alles behalve voorzichtig zijn....

Ook wel in andere varianten, maar de powerline II versie is gewoon super duurzaam.
USB c werkt prima voor laden als je telefoon op je nachtkastje / bureau ligt. Maar als het aangesloten apparaat in beweging is, krijg je makkelijk disconnects. Je telefoon gaat dan gewoon over op speaker audio.
Heb je ook maar één betrouwbare bron die met cijfers kan onderbouwen dat de usb c connector "te fragiel" is voor dagdagelijks gebruik?

Hij zit namelijk al jaren in telefoons, tablets (zelfs ipads!) en laptops (MacBooks waren zelfs eerst!).

Als wat jij zegt klopt moeten we inmiddels goede statistieken hebben die aantonen dat de poorten van die apparaten significant meer problemen hebben dan iPhones of andere apparaten zonder usb c.

Ik denk eerlijk gezegd niet datwat jij zegt strookt met de feiten, maar als je een bron hebt herzie ik mijn standpunt graag!
Misschien niet een wetenschappelijke bron, maar hier op mijn werk hebben we jaren werk-laptops gevoerd waarbij usb-c de kabel was voor: internet, beeld, voedingsstroom (gekoppeld aan een dockingstation).
Heel veel die apparaten gingen in diezelfde volgorden in de loop van een aantal jaren problemen veroorzaken:
eerst een instabiele internet verbinding, daarna extern beeld dat ging haperen, en na lange tijd zelfs de accu die nauwelijks meer kon laden. Dat was echt te wijten aan een zwakker wordende usb-c connectie.

De usb-c kabel zat hierbij wat hoger in het apparaat (een convertible tablet/laptop) waardoor die stress ook wel wat hoger was. Maar duidelijk was wel dat dit een zwak punt was.
Geen bewijs dus om je bewering the staven, buiten een enkele anecdote. Op ons werk hebben we ook laptops met usb c docks, di zeker ten tijde van corona zeer intensief gebruikt zijn: nul problemen.

Bedankt voor die verduidelijking.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 14:53]

USB-C wordt na een (lange) tijd gewoon losser, soms zo erg dat het er makkelijk uitvalt, ook heb ik op mijn werk genoeg problemen gezien met deze kabels met mensen die erg "lomp" kunnen zijn

Bron: eigen ervaring, maar zie ook onderstaande filmpje van Linus
https://youtu.be/OqtNleXhTRE?t=218
Maar de EU verbied een oplossing als magsafe niet. Het verbaast mij zelfs dat Apple niet voor 'draadloos-only' gaat. Een grote loophole in de wetgeving momenteel is namelijk dat laden via usb-C enkel geld voor apparaten uit bepaalde productgroepen (o.a. smartphones) die op enige manier bedraad kunnen worden geladen (naast laden via usb-c mag je nog wel ook een ander type laadpoort toevoegen secundair).

De EU is nu wel bezig om een verplichte standaard voor draadloos laden aan te wijzen, die zou voor eind 2024 klaar moeten zijn. Het is mij nog niet bekend hoe die eruit gaat zien. Ik vermoed dat ze gewoon Qi gaan pakken voor het laden en Qi2 specifiek (die gebruik maakt van een uitbreiding op Apple's MagSafe standaard) als je er magneten bij gebruikt (mits die laatste niet nog significant gaat afwijken van de laatste voorstellen).
Hoe fragiel een USB-C connector is ligt vooral aan de fabrikant. Er zijn genoeg smartphones op de markt met een degelijke USB-C connector, waarbij de kant van de kabel juist het zwakst is. Heb je geen vertrouwen in de USB-C connector, dan kan je natuurlijk ook werken met magnetische tussen stukjes. (zoals https://www.amazon.nl/USB...psc=1&smid=A2AGG2UG94IDZZ). De ene kant kan je dan permanent in de telefoon laten zitten. Van de andere kant koop je er meer en laat je ook aan de kabels zitten.
Als dat al zou kloppen, dan zou je je telefoon dus ook niet elke dag op kunnen laden. Misschien valt dat dan niet precies onder "intensief gebruik", maar het is toch wel dagelijks.
Allereerst komt USB-C met de 'Audio Accessory Mode' waarbij 2 pinnen analoge data door kunnen sturen, dat is dus een directe vervanging van de de klassieke 3.5mm jack voor stereo geluid.
Hoe wordt met 2 pinnen een microfoon ondersteund?

Verder kan je natuurlijk ook een USB-gebaseerde minigeluidskaart gebruiken, als je toch al een dongel gebruikt. Zo hoeft er geen extra hardware in de telefoon te zitten om analoog geluid te mixen op pinnen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:53]

Hoe wordt met 2 pinnen een microfoon ondersteund?
Niet.
Verder kan je natuurlijk ook een USB-gebaseerde minigeluidskaart gebruiken, als je toch al een dongel gebruikt. Zo hoeft er geen extra hardware in de telefoon te zitten om analoog geluid te mixen op pinnen.
Dat is geen oplossing. Je hebt als fabrikant een connector van 13 cent (of 32 cent als die waterdicht moet zijn) wegbezuinigd op een telefoon waar ik 200+ euro voor moet betalen.

Wat heb je dan nog meer wegbezuinigd waar ik geen weet van heb?

Ik ga dan een deurtje verder.

De "hardware" zit overigens al standaard in praktisch alle SoC's. De "extra hardware" bestaat letterlijk alleen uit een connector en een paar streepjes op de printplaat.

[Reactie gewijzigd door vliegendekat op 22 juli 2024 14:53]

Niet.
Het volledige antwoord is subtieler. Microfoon wordt gewoon ondersteund. Dat gaat met iets meer dan twee pinnen.
Dat is geen oplossing. Je hebt als fabrikant een connector van 13 cent (of 32 cent als die waterdicht moet zijn) wegbezuinigd op een telefoon waar ik 200+ euro voor moet betalen.
Er zit een USB-C connector op. Moderne SoC's op smartphones kunnen ook een USB host zijn via USB-C. Via die weg kan je gewoon een USB-C geluidskaart aansluiten. Gaat prima.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:53]

Het volledige antwoord is subtieler. Microfoon wordt gewoon ondersteund. Dat gaat met iets meer dan twee pinnen.
Dat weet ik, maar de vraag ging over 2 pinnen.
Daarmee ondersteun je louter mono audio of een mono microfoon.
Er zijn andere trucs mogelijk, maar dan ben je waarschijnlijk het signaal digitaal aan het afhandelen.
Er zit een USB-C connector op. Moderne SoC's op smartphones kunnen ook een USB host zijn via USB-C. Via die weg kan je gewoon een USB-C geluidskaart aansluiten. Gaat prima.
Zie verder wat ik hier geschreven heb https://tweakers.net/revi...ction=18883322#r_18883322

De circuits en aansluitingen voor 3,5 mm jacks zitten ook in praktisch alle SoCs. Tevens zorgt het aansluiten van audio via USB-C ervoor dat je met de telefoon tegelijkertijd niets anders met de USB-C poort kan doen (zoals opladen, of een ander apparaat insteken).

Dus geef me een 3,5 mm jack aansluiting of geef me direct minstens 2 volledige USB-C poorten. Voor dat laatste zit de ondersteuning echter NIET in de meeste SoCs.

Een telefoon zonder 3,5 mm jack gaat bij mij dus in hetzelfde rijtje als de Ford Pinto, waarvan een bezuiniging in de brandstoftank praktisch de gehele auto onveilig maakte. Dat rijtje noem ik: "Teveel wegbezuinigd om nog een goed product te kunnen zijn". Zie voor achtergrond: https://en.wikipedia.org/...,_recalls,_and_litigation
Volgens mij is het vanuit deindustrie dwingen naar software-layered. Oorspronkelijk was die jack een analoog signaal. Nu is het een complex digitaal systeem met 'detectie' van een aangesloten apparaat. Zo kunnen consumenten het niet meer gebruiken zonder uitgerold software-platform.
Zelfde met alle andere randapparatuur. Smartphones zijn volledig gedigitaliseerd. Niemand kan een draad aan de hardware hangen en communiceren buiten de meegeleverde programmatuur om.
Volgens mij is het vanuit deindustrie dwingen naar software-layered. Oorspronkelijk was die jack een analoog signaal. Nu is het een complex digitaal systeem met 'detectie' van een aangesloten apparaat. Zo kunnen consumenten het niet meer gebruiken zonder uitgerold software-platform.
Zelfde met alle andere randapparatuur. Smartphones zijn volledig gedigitaliseerd. Niemand kan een draad aan de hardware hangen en communiceren buiten de meegeleverde programmatuur om.
Echter is dat voor audio totaal overbodig.
Dat is gebaat bij simpliciteit die altijd werkt.

En als een industrie mij dwingt, ben ik meestal geneigd om de andere kant op te gaan.
Hier eveneens.
Je draait al een afgedwongen ecosysteem...
Het is ook overbodig. Het hardwired principe van oorspronkelijke computers is al decennia dood, want dat mensen dingen zelf kunnen is niet de bedoeling.. Het begon met Windows 95 op de PC.. Ineens was alles ISA/legacy onbruikbaar, want "protected mode". Android en iOS zetten het voort, inmiddels een jaar of 20 succesvol. Nu niks meer aan te doen, of er moeten ineens activisten in actie komen, maar onwaarschijnlijkk.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 14:53]

Deels planned obsolence, maar net zo zeer kost het gewoon geld om onderdelen te ondersteunen. Uiteindelijk is er nog maar een enkeling die zijn telefoonkeuze er door laat bepalen en zijn de meesten gewend aan het gemak van draadloze oortjes. In het verleden hebben we ook IR blasters, 3d camera's, 3d scanners, beamers, ingebouwde DSRLs en andere functies gezien die uiteindelijk niet een dusdanige gebruikersgroep aanspraken dat het loont de functie door te zetten.
Digitaal insluiten. Een functionaliteit alleen maar bereikbaar houden via een laag software. Daarom heb je een 'app' nodig om je telefoon-lamp te gebruiken. Geen manier om hem aan te zetten zonder opgestart OS. Zelfde met USB-c als audio-uitgang. Niemand die daar iets uit krijgt zonder software.
Je draait al een afgedwongen ecosysteem...
U misschien, maar ik niet.
Nu niks meer aan te doen, of er moeten ineens activisten in actie komen, maar onwaarschijnlijkk.
Die activisten zijn er, maar ze ondersteunen niet ieder model.
U misschien, maar ik niet
Dat denk je alleen maar, waarschijnlijk. Het is of Android of iOS, of een omgebouwde versie van 1 van beide.
Dat denk je alleen maar, waarschijnlijk. Het is of Android of iOS, of een omgebouwde versie van 1 van beide.
Ik ben in mijn dagelijks en professionele leven van geen van beiden afhankelijk.
Dat het spul zo lek als een mandje was en iedereen alles kon doen met je pc, ook op afstand, heeft er vast niks mee te maken gehad…
Wat "lek"genoemd kan worden is een computer waarvan de admin-permissies bij een multinational liggen. Dan krijg je grappen zoals apps die er niet uit kunnen of schermdata naar een onduidelijke bestemming sturen.

Dit is eveneens 25 jaar oude onzin, om die insluit-strategie te kunnen realiseren.
Wat heb je dan nog meer wegbezuinigd waar ik geen weet van heb?
Ik snap niet wat je hiermee wilt zeggen. Ben je bang voor dingen waarvan je merkt dat de fabrikant het weggehaald heeft, of ben je bang voor het principe dat fabrikanten hun ontwerp soms optimaliseren?
Ben je bang voor dingen waarvan je merkt dat de fabrikant het weggehaald heeft
Dit, maar dan niet alleen met betrekking tot functies.

Zoals ik eerder al stelde is het een futiliteit om die 3,5mm jack poot aan een telefoon toe te voegen. Op het totale kostenplaatje is het totaal niet significant.
Maar een fabrikant haalt het toch weg, hoofdzakelijk om te bezuinigen.

Ik stel dan de vraag: "Waar in het ontwerp heeft men nog meer van dit soort lullige bezuinigingen doorgevoerd?"

Een bezuiniging van 40 cent op een IC in de stroomvoorziening, 3 cent op een condensator of 2 euro in de display controller, ga je namelijk altijd merken. Het begint doorgaans met oververhitting van de telefoon, rare kuren met het opladen van een accu, een scherm dat niet altijd aan gaat als je de knop indrukt of het afwezig zijn van genoeg stroom om sommige OTG-devices te kunnen draaien (waaronder de eerder genoemde DACs), enzovoorts.

Maar je betaalt er wel 200+ euro voor.

Daarom zie ik het afwezig zijn van een 3,5 mm jack poort als een reden om "een deurtje verder" te gaan.
Zoals ik eerder al stelde is het een futiliteit om die 3,5mm jack poot aan een telefoon toe te voegen.
Het zou wellicht ook een futiliteit zijn om een ethernetaansluiting toe te voegen. Ik heb laptops gezien met een openvouwbare aansluiting, en eerlijk gezegd heb ik vaker een vaste netwerkaansluiting nodig op mijn telefoon dan een 3,5"mm jack. Toch ben ik zelf erg blij dat ze niet iedere futiliteit die een of andere Sjaak soms gebruikt toevoegen, maar economische en praktische overwegingen maken.
Uw vergelijking gaat mank.

Een smartphone is een portable device dat zich voordoet als een vervanger voor een walkman door o.a. streaming media aan te bieden.
Daarvoor is een 3,5 mm jack relevant, maar een ethernet aansluiting niet.
Een smartphone is een portable device
Eens
dat zich voordoet als een vervanger voor een walkman door o.a. streaming media aan te bieden.
Oneens. Dit is jouw use case. Een ander kan deze streamingsfunctie op een bluetooth speaker gebruiken, maar vooral is zo'n streamingdienst slechts 1 van duizenden toepassingen/tientallen van miljoenen apps die je kunt draaien. Dus dat jouw use case een 3,5mm-jack noodzakelijk maakt is geen argument om alle telefoons die alle mensen overal ter wereld kopen op te zadelen met zo'n aansluiting. Hij kost ruimte en geld, en voor beide is het budget beperkt.

Iedere smartphone gebruikt een internetverbinding. Ik weet zeker dat je een paar toepassingen gaat vinden waarbij een smartphone zonder verbinding wordt gebruikt, maar dat is zonder meer een uitzondering.

Waar het mij om gaat is dat jij een bepaalde use case hebt waarbij een 3,5mm aansluiting onmisbaar is. Maar je maakt een fout door te denken dat iedereen hetzelfde doet met een smartphone. En met jou vele andere, harde schreeuwers die graag een 3,5mm-jack gebruiken. Een goed recht, maar koop vooral zo'n toestel en houdt voor eens en voor altijd op met zeuren.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 14:53]

Oneens. Dit is jouw use case. Een ander kan deze streamingsfunctie op een bluetooth speaker gebruiken, maar vooral is zo'n streamingdienst slechts 1 van duizenden toepassingen/tientallen van miljoenen apps die je kunt draaien. Dus dat jouw use case een 3,5mm-jack noodzakelijk maakt is geen argument om alle telefoons die alle mensen overal ter wereld kopen op te zadelen met zo'n aansluiting. Hij kost ruimte en geld, en voor beide is het budget beperkt.
Ik kan me een wereld herinneren waarin dan gewoon werd gesteld dat je een ondeugdelijk product verkocht. Bluetooth is met zijn beroerde betrouwbaarheid, enorme latency en waardeloze codec's, nog steeds geen vervanger voor een bedrade aansluiting. Het heeft niets met use-cases te maken, maar alles met het feit dat consumenten tegenwoordig zo gek zijn dat ze meer betalen voor minder.

Soms moet je als mensen zichzelf op willen knopen het touw aangeven...
Iedere smartphone gebruikt een internetverbinding. Ik weet zeker dat je een paar toepassingen gaat vinden waarbij een smartphone zonder verbinding wordt gebruikt, maar dat is zonder meer een uitzondering.
Irrelevant.
Waar het mij om gaat is dat jij een bepaalde use case hebt waarbij een 3,5mm aansluiting onmisbaar is. Maar je maakt een fout door te denken dat iedereen hetzelfde doet met een smartphone. En met jou vele andere, harde schreeuwers die graag een 3,5mm-jack gebruiken. Een goed recht, maar koop vooral zo'n toestel en houdt voor eens en voor altijd op met zeuren.
Aannames. En tevens nog verkeerde ook.

Ik maak een heel ander argument, namelijk: "Als een fabrikant een connector van maximaal 32 cent (en dan is die ook waterdicht) en een paar baantjes op de printplaat weg heeft bezuinigd, wat is er dan nog meer wegbezuinigd? En wil ik van dat apparaat dan wel afhankelijk zijn voor kritieke functies in mijn bestaan? (want ja, een telefoonverbinding is een zeer kritieke functie in het dagelijks leven) En wil ik daar dan €200+ voor betalen?

Ik oordeel dus op basis van het gedrag van een fabrikant en de keuzes die deze maakt, over de kwaliteit en functionaliteit van een product en stel dat deze beiden ondermaats zijn als die aansluiting ontbreekt.
Hoewel ik je absoluut gelijk geef, zou het naief (kunnen) zijn dat er gedacht wordt dat dit niet bij high-end/flagship-telefoons gedaan kan worden. Want ook daar kan beknibbeld worden teneinde de winstmarge te vergroten.
Hoewel ik je absoluut gelijk geef, zou het naief (kunnen) zijn dat er gedacht wordt dat dit niet bij high-end/flagship-telefoons gedaan kan worden. Want ook daar kan beknibbeld worden teneinde de winstmarge te vergroten.
Exact. Het gebeurt zelfs bij de high-end flagships.

Precies om die reden koop ik die apparaten niet meer.
wat is er dan nog meer wegbezuinigd?
Ik ga de vraag opnieuw stellen: ben je bang dat fabrikanten iets wegbezuinigen ook al merk je het niet? Want het kan mij niet schelen welke onderdelen een fabrikant gebruikt en wat ze kosten, wat voor mij telt is wat ik er van merk in gebruik en prijs.

Jij hebt last van de afwezigheid van een poort. Prima, begrijp ik. Ik ben het gezeur zat, maar ik begrijp het wel. Maar je bent ook bang dat ze meer hebben weggelaten terwijl je daar geen last van hebt, zuiver omdat je vindt dat een fabrikant van een toestel niet mag bezuinigen op wat dan ook? Absurd!
Je vergelijkt steeds centen van bezuinigingen op onderdelen en de totale kostprijs van een telefoon, maar negeert het feit dat daar een enorm bedrijf achter zit wat ook betaald moet worden. En dan kom je tot de conclusie dat dat een futiliteit is om toe te voegen. Maar zo werkt het niet; dat is appels met peren.

Want besef je wel dat R&D, marketing, management, assemblage, distributie, verkoop, opslag etc allemaal ook betaald moet worden en zich niet (eenvoudig) laten vertalen naar een kostprijs per toestel? En besef je wel dat tientallen procenten winstmarge voor winkels heel normaal is voor dure producten omdat het gewoon erg duur is om die panden op courante locaties (zodat mensen komen winkelen) neer te zetten? Ik heb geen goede voorbeelden kunnen vinden van smartphones, maar mijn hi-fi speakers worden met 45% marge op de inkoopprijs verkocht door de winkel, en ik zal niet pochen met de prijs, maar laten we zeggen dat alle smartphones minder kosten dan een enkel exemplaar (en je koopt 2 speakers minstens, want stereo :+). Deels appels met peren, maar mijn schatting van tientallen procenten marge op telefoons lijkt me dus niet gek. Zeker een belangrijke factor in de hele begroting.

Rekenvoorbeeld vanuit ander perspectief:
Samsung heeft in 2022 totaal 259 miljoen smartphones verkocht. Ik zie dat je het hebt over een hoop onderdelen waar "duppies" op bespaard worden, en je noemt bedragen van iets van 3 cent tot 40. Laten we stellen dat het er 20 onderdelen zijn waar op bespaard wordt (ik denk dat dat zeer voorzichtig geschat is) en dat er gemiddeld 10 cent bespaard wordt. Dan heb je het over 2 euro per toestel. Dat is dus een half miljard besparing.

Ja er staat ook een enorme omzet tegenover, maar daar moet sowieso al een flinke hap vanaf vanwege de marge van de winkel. Dat toestel van 200 euro blijft dan sowieso al maar een euro of 120-150 van over. En om het geheel dan in perspectief te plaatsen moet je echt verder rekenen om alle totale overkoepelende kosten te verdisconteren over de toestellen. Ik heb nu een aanzet gegeven, zou jou sieren om ipv enkel steeds de kostprijs in centen van een chipje te noemen, een raming te doen van de werkelijke kosten van een groot smartphonebedrijf. Sony heeft met zijn Xperia-divisie bijvoorbeeld zelden een boekjaar met winst afgesloten:
https://www.xda-developers.com/sony-xperia-profitable-2020/

Dus wederom, dan kun je het allemaal nog steeds als een Tweaker blijven benaderen die zijn persoonlijke elektronicaprojecten voorziet van betere connectoren, en kabels en controllers omdat dat elke keer een dubbeltje extra kost tegenover de prutkwaliteit (wat een heel goed idee is, ik ga zo ook tewerk). Maar dat is helaas niet de realiteit, en dat gaat ook niet de realiteit worden zolang je niet zelf ook je smartphone in elkaar gaat knutselen en zelf zeggenschap hebt over al die bezuiningingen.

Edit: verduidelijking toegevoegd in bewoording.

Edit 2: en voor de duidelijkheid, ik ben ook keer op keer teleurgesteld is in de kwaliteit van de smartphones. Maar in plaats van vingerwijzen "jullie moeten betere componenten gebruiken in jullie producten", hoop ik dan liever op instanties die betere testen en controles gaan uitvoeren. Ik roep in menig review van een telefoon of deze wel op stabiliteit van BT getest wordt hier op tweakers. Reviewers zijn namelijk de controlerende/testende macht, en die kunnen op deze manier hun feedback (indirect) aanbieden aan bedrijven en consumenten. Daar ligt de kracht voor consumenten, niet in het steeds maar vingerwijzen naar de "evil" electronicabedrijven.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 22 juli 2024 14:53]

Zelfde principe, je wordt ook “gedwongen” een WiFi router of 4g abbo af te nemen. Maar Bluetooth oortjes of een verloopje zijn “onacceptabel”.
Zelfde principe, je wordt ook “gedwongen” een WiFi router of 4g abbo af te nemen. Maar Bluetooth oortjes of een verloopje zijn “onacceptabel”.
Nee hoor. In beide gevallen heeft u genoeg keuzevrijheid en kan het allemaal zonder.

Tevens zie wat ik hier geschreven heb: https://tweakers.net/revi...ction=18885640#r_18885640
Het gaat denk ik meer om de ruimte besparing en de kosten die je bespaard om niet om een audio jack heen hoeft te bouwen. het is qua locatie en grootte best een lomp ding voor hedendaagse smartphone.
Kijkend naar de Asus Zenfone 9 (en waarschijnlijk de 10) en de Sony Xperia 10 en 5 is de ruimte die de audiopoort inneemt klaarblijkelijk niet echt relevant
De Sony Xperia Pro-I (~€ 2400) heeft er ook een, zegt genoeg toch?
Ik stel dan de vraag: "Waar in het ontwerp heeft men nog meer van dit soort lullige bezuinigingen doorgevoerd?"
De IR blaster....
Zoooo fijn om een simpele RC te hebben die werkt zoals jij dat wilt....
De IR blaster....
Zoooo fijn om een simpele RC te hebben die werkt zoals jij dat wilt....
Dat is juist één van de toepassingen van die 3,5 mm jack.
[...]
Op het totale kostenplaatje is het totaal niet significant.
Maar een fabrikant haalt het toch weg, hoofdzakelijk om te bezuinigen.

Ik stel dan de vraag: "Waar in het ontwerp heeft men nog meer van dit soort lullige bezuinigingen doorgevoerd?"
Werkelijk waar overal wordt op bezuinigd; 10 cent (om maar wat te noemen) per onderdeel per model is natuurlijk enorm de moeite bij grote getalen van een courant model. Dat kun je niet degraderen tot "niet significant" zonder aan het rekenen te slaan. Helaas maar men bezuinigt ook op BT-chips wat ik zelf dan merk om nog maar iets te noemen, dus er is eigenlijk niks wat ontzien wordt. Het probleem is echter niet het bezuinigen, want dat is gewoon bedrijfsvoering. Bedrijven zijn er niet voor om je een supergoed product te geven dat niks te wensen over laat en waar je vervolgens heel lang mee doet (dat hopen Tweakers doorgaans altijd wel). Als je dat doet slinkt je eigen afzetmarkt. Ok, je moet niet veel slechter zijn dan concurrenten, maar er is genoeg speelruimte zolang je het niet al te bont maakt.

Het probleem wat mij betreft is gebrek aan transparantie, allerlei interne zaken die slecht te testen zijn op eerste gezicht. Of gebrek aan duurzaamheidseisen vanuit de EU (die gelukkig langzaam wel van de grond komen). Daardoor komen fabrikanten ermee weg en vallen die dingen na 2 jaar figuurlijk en soms letterlijk uit elkaar, waardoor wij niet de juiste keuzes kunnen maken als (technisch onderlegde) consumenten. Het enige wat we kunnen doen is een merk mijden in het vervolg, maar als alle fabrikanten net zo hard bezuinigen is de teleurstelling keer op keer aanwezig.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 22 juli 2024 14:53]

Werkelijk waar overal wordt op bezuinigd; 10 cent (om maar wat te noemen) per onderdeel per model is natuurlijk enorm de moeite bij grote getalen van een courant model. Dat kun je niet degraderen tot "niet significant" zonder aan het rekenen te slaan. Helaas maar men bezuinigt ook op BT-chips wat ik zelf dan merk om nog maar iets te noemen, dus er is eigenlijk niks wat ontzien wordt. Het probleem is echter niet het bezuinigen, want dat is gewoon bedrijfsvoering. Bedrijven zijn er niet voor om je een supergoed product te geven dat niks te wensen over laat en waar je vervolgens heel lang mee doet (dat hopen Tweakers doorgaans altijd wel). Als je dat doet slinkt je eigen afzetmarkt. Ok, je moet niet veel slechter zijn dan concurrenten, maar er is genoeg speelruimte zolang je het niet al te bont maakt.
Mijns inziens hebben de fabrikanten het dus al lang te bont gemaakt.
Het is een vitaal communicatie apparaat dat het altijd moet doen en als je dan dergelijke lullige bezuinigingen doet, heb ik geen zin meer om daar 200+ euro voor te betalen.

Ik ben dan ook al een aantal jaren om verscheidene redenen weer van die apparaten af en loop met een domme telefoon. Af en toe neem ik een oude smartphone mee, maar het apparaat en de levensduur van de batterij daarvan zijn gewoon niet betrouwbaar genoeg om ook verantwoordelijk te zijn voor mijn telefonie.
Het probleem wat mij betreft is gebrek aan transparantie, allerlei interne zaken die slecht te testen zijn op eerste gezicht. Of gebrek aan duurzaamheidseisen vanuit de EU (die gelukkig langzaam wel van de grond komen). Daardoor komen fabrikanten ermee weg en vallen die dingen na 2 jaar figuurlijk en soms letterlijk uit elkaar, waardoor wij niet de juiste keuzes kunnen maken als (technisch onderlegde) consumenten. Het enige wat we kunnen doen is een merk mijden in het vervolg, maar als alle fabrikanten net zo hard bezuinigen is de teleurstelling keer op keer aanwezig.
Ik kijk tegenwoordig alleen nog naar modellen die officiële LineageOS-support hebben. De rest overweeg ik niet eens meer.
Ik denk niet dat het perse om de besparing gaat - hoewel dat vast mooi meegenomen is - maar eerder om hun bluetooth oortjes te kunnen pushen.
Ik denk niet dat het perse om de besparing gaat - hoewel dat vast mooi meegenomen is - maar eerder om hun bluetooth oortjes te kunnen pushen.
Don't care, mijn apparaat dus wil ik het kunnen gebruiken zoals ik wil. Zonder jack kan dat niet.
Daarnaast staat mijn eerdere argument nog steeds: "Waar is nog meer geknieperd in mijn nadeel?"
Daarnaast staat mijn eerdere argument nog steeds: "Waar is nog meer geknieperd in mijn nadeel?"
Overal, zoals feitelijk @A Lurker ook al stelt! De accucapaciteit is beperkt de schermresolutie en -verversingsneleheid is niet oneindig, de processorsnelheid gelimiteerd, er zit geen infraroodpoort meer op, de vingerafdrukscanner en sd-kaartlezer wordt soms weggelaten, er zit geen toetsenbord op, het aantal fysieke knoppen is geminimaliseerd, het aantal frequenties dat door het modem en/of de antennes ondersteund wordt is gelimiteerd...

Je lijkt te denken dat een compromisloze mobiele telefoon kan bestaan, moet bestaan zelfs omdat het een apparaat is dat meer dan €200 kost. Dat is een fantasie die zo ver bij mijn werkelijkheid vandaan staat dat ik nog steeds denk dat ik je niet helemaal begrijp.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 14:53]

Je lijkt te denken dat een compromisloze mobiele telefoon kan bestaan, moet bestaan zelfs omdat het een apparaat is dat meer dan €200 kost. Dat is een fantasie die zo ver bij mijn werkelijkheid vandaan staat dat ik nog steeds denk dat ik je niet helemaal begrijp.
Wederom aannames en nog verkeerde ook.

Een fabrikant die een 3,5mm jack er vanaf kniepert, kniepert veel harder dan een fabrikant die dat niet doet.

Dat is het verschil.
Een fabrikant die een 3,5mm jack er vanaf kniepert, kniepert veel harder dan een fabrikant die dat niet doet.
Wederom aannames en nog verkeerde ook.

Als je dezelfde argumenten gebruikt en dezelfde bewering blijf herhalen zonder bewijzen, dan komen we er niet, dus wat mij betreft sluiten we de conversatie hier.
Wederom aannames en nog verkeerde ook.

Als je dezelfde argumenten gebruikt en dezelfde bewering blijf herhalen zonder bewijzen, dan komen we er niet, dus wat mij betreft sluiten we de conversatie hier.
Niet bepaald. U wilt mijn argument gewoon doelbewust niet zien.

Is uw keuze.
Je hebt mijn post gelezen? Ik erken dat je argumenten hebt, je herhaalt ze zelfs heel vaak. Valt niet te missen.
Het zijn dan ook 4 pinnen: D+/D- voor stereo geluid, SBU1/SBU2 voor microfoon en ground.
Links & rechts geluid, ground zit zowizo al op de stekker neem ik aan.
Nee, je wil juist een aparte pin voor ground gebruiken. Analoge ground en digitale ground wil je niet combineren, want dat zorgt voor erg veel storing.
Ja wil ik ook wel maar ik vrees dat het in dit geval dus 2 analoge pinnen is een een gedeelde ‘digitale’ ground.

Maar microfoon zal inderdaad dan niet kunnen, mono plus mic dan …

Voor een headset wellicht voldoende maar voor audiofiele doeleinden natuurlijk matig.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 14:53]

Nope. Het gebruikt D+ voor rechts, D- voor links, en SBU1/SBU2 voor mic & analog ground.
Hoe wordt met 2 pinnen een microfoon ondersteund?
Ene analoge pin is voor audio links, andere analoge pin is voor audio rechts. Of het een microfoon, headset, oscilloscoop of potentiometer betreft, wordt (indien nodig) door de digitale pinnen geregeld.

Op een Arduino zijn ook niet alle pinnen analoog.
Het verdríngt de usb-c juist. Je kunt nu niet meer bv youtube/netflix kijken in bed met oordopjes in terwijl je telefoon oplaad, immers de poort is bezet.
Ik heb een adaptertje waar de usb-c wordt gesplit in een usb-c én een jack. Kun je opladen en luisteren tegelijk. Voor een paar EUR bij een witblauwe lageprijzenwinkel.
Zo'n dingetje dat kwijtraakt/stuk gaat of net niet bij je hebt als je 'm nodig hebt.
Zo'n ding dat je gewoon aan de 3.5 mm jack van je oortjes kan laten hangen... ? Je maakt dan effectief van de 3.5 mm een USB-C. Een connector is een connector. Hoor je niet veel inbeeldingsvermogen voor te hebben om dit in te kunnen zien.
Dat kan, maar dan kan hij er nog steeds af raken en onderin een tas verdwijnen of stuk gaan. Geluid dat kraakt door slechte geleiding, etc. Ook lekker irritant als je van het ene apparaat (USB-C) naar het andere (3.5mm) switcht.
Voorlopig snap ik prima dat die 3.5mm op de meeste telefoons aanwezig blijft.

[Reactie gewijzigd door Da-WiZZy0n op 22 juli 2024 14:53]

Bij de goede telefoons zat de jack ook op een plek dat je er geen last van had
Maar je telefoon laad tegenwoordig zo super snel, paar minuten in het stopcontact en hij is al op 50% of meer.

Althans bij ons is het 33W laden, dat gaat best snel.

Dus als je bijna leeg is als ik weg moet, gooi ik hem aan de lader, even naar de WC en ik heb genoeg batterij voor een paar uur.
Om even aan te geven waarom dit geen oplossing is: voordat ik naar bed gaan nog even een video'tje kijken met mijn oordopjes die bij mijn originele Samsung Galaxy S geleverd zijn. Die zijn dus al bijna 15 jaar. Die doen het nog steeds. Vanmorgen mijn telefoon via de 3,5mm jack aan een Yamaha digitale 32 kanaal mengtafel gehangen. Waaom zou ik daar nog een extra splitter of accessoire voor moeten gebruiken omdat de fabrikant een klein onderdeelje van een paar cent wil besparen? Nee, mijn volgende telefoon is nog niet aan de orde, maar die heeft weer een 3,5mm connector.
Wat je ook vergeet is dat analoog geen delay kent, maar digitaal wel. Dat veroorzaakt soms vreemde effecten.
In het begin is draadloos super fijn, vooral met gesprekken en in slaap vallen met je oortjes in. Buiten deze handigheidjes begin ik eerlijk gezegd echt een hekel te krijgen aan bluetooth en wifi ;(

Er is steeds meer interventie, het codec verhaal met muziek is echt een ding want je merkt zoveel verschil in geluidskwaliteit met bedraad en draadloos, verbindingsfouten gebeuren steeds meer, de latency kan problematisch zijn en ga zo maar door.

Het is zonde wat er gebeurd is. Men heeft ingeleverd op kwaliteit omdat er is ingespeeld op het draadloze gevoel. Eerlijk is eerlijk, dat is ook echt wel een pluspunt maar wordt al heel snel een minpunt als de kwaliteit van het bestand naar achter gaat. Wanneer ik een cd opzet, dan denk ik van: dit is het!
Ik draag tegenwoordig weer altijd een bedraad setje bij me. Ik heb volledig draadloos gaan echt nog dik een halfjaar geprobeerd. Maar het feit dat je batterijen op moet laden en dat er storing is op bepaalde gebieden, is zeer storend. Tijdens het fietsen valt de verbinding altijd weg op hetzelfde punt, met twee paar oortjes en een koptelefoon. En er is vaak een vertraging inderdaad. Ik heb de bedrade oortjes van Samsung/AKG nu al een tijd, en ze klinken wel prima eigenlijk, en voor 25 euro kan ik het me wel verantwoorden. Draadloze oortjes van 25 euro gaan nooit zo goed klinken en zo lekker zitten.
Dan heb je nog nooit een nieuwer model iPhone gebruikt met Apple oortjes, V2 of V3?

Nooit problemen met verbindingen.
Gaan lang mee op een accu
Top kwaliteit audio
Laden snel op
Geen kabels in de knoop
Kan van telefoon weglopen zonder hem mee op de grond te trekken :)
Kosten reteveel, geraak je gemakkelijker kwijt, kan je niet even uit je oor halen en laten hangen om iets te horen/luisteren, puur eventjes énkel en alleen op dat de output van dat ene apparaat focussen is gehannes, batterijduur is een magere "tot" 6 uur waarna ze toch weer moeten laden (nee, charging-case-batterij telt echt gewoonweg niet mee).

Elk "voordeel" heb z'n nadeel.
Tja die zogenaamde nadelen komen vaak van mensen die ze zelf niet bezitten.

Ik heb jarenlang bedraadde oortjes gehad, nu goede draadloze en ik wil niet meer terug.

En dat hoor ik van iedereen die goede draadloze oortjes heeft

Ik heb het niet over die goedkope action dingen, maar kwalitatieve
Ik heb kwalitatieve draadloze oortjes. Stoor me er toch weer aan dat ik het moet opladen of het net leeg is als ik het wil gebruiken. Of dat het na 6u leeg is en tja, kan niet laden.

Confirmation bias is een ding.
Dat wel, en de oortjes blijven met geluk 10 minuten zitten voordat ze uit mijn oor vallen. De Pro's zijn wel top en comfortabel, maar dat mag ook wel voor dat geld. Ik heb zelf de Nothing Ear (1)'s gratis gekregen, doen het prima, maar 4 uur op NC vinden ze niet leuk. En de reguliere Airpods klinken heel erg matig, maar dat kan ook komen door de beroerde pasvorm voor mijn oren. En ze hebben voor zo ver ik weet geen NC, dus voor mij is dat geen reden om ze te kiezen boven mijn bedrade oortjes zonder NC. Het is wel fijn dat ik niet achter mijn zadel blijf hangen met draadloze oortjes, maar aan de andere kant hebben mijn bedrade oortjes al meerdere keren voorkomen dat mijn telefoon heel erg hard op de grond viel (vrouwenbroekzakken :().

Edit: en ADHD en opladen gaan niet samen. Ik denk er nog net aan om mijn telefoon op te laden. Ik heb al vaak genoeg gehad dat ik weer eens met een bijna lege laptop of tablet zat, of dat mijn draadloze oortjes onbruikbaar waren.

[Reactie gewijzigd door m1999 op 22 juli 2024 14:53]

En beste sven, wat koop ik dan zodat ik in de auto op lange ritten tijdens de vakantie tegelijk m'n S21 kan laden én muziek afspelen over mijn enkele usb-c poort?
Want dat is nog niet zo eenvoudig, te beginnen bij de zoekterm. Usb-c audio splitter? dan krijg ik vaak splitters met óf 2x jack, óf 2x usb-c.

en vind je er dan 1, zijn er steevast wel wat reviews die zeggen 'werkt niet met samsung' ofzo
Je kan zo'n verloopje kopen bij aliexpress, 3 euro
https://nl.aliexpress.com...RvFO&gatewayAdapt=glo2nld

Of deze (claimed een qualcomm dac te hebben) 14 euro
https://nl.aliexpress.com...uEAS&gatewayAdapt=glo2nld

Ik heb beiden en ze zijn functioneel. Audiokwaliteit heb ik niet uitgebreid geëvalueerd.
Ach ja, dat is inderdaad allemaal zo wat u zegt. Ik denk echter ook dat de wereld voorbij het westen wel heel wat heeft met een 3,5 audio jack. Zo kan je veel 'oud' met 'nieuw' verbinden zonder al te veel ingrijpen.

Ik bezit een twingo uit 2001 met een radio set met cd speler erin, en ook een AUX mode. Ook doet een fm-tramsmitter wonderen (bluetooth/usb/audio jack). Of wat te denken van oordopjes, die zijn best duur in veel landen 'beyond the west' hoor, en bedraad is dan echt wel veel meer regulier om te kopen

MAW, ik denk dat e fabrikant er JUIST goed aan doet om het niet te vervangen. Zo dwing je mensen niet om mee te moeten, maar geef je ze meer de mogelijkheid om mee te gaan zonder iets te missen. En dat heeft een wijder bereik
Als je een USB voor stroom en een 3.5 beschikbaar hebt in je auto kun je FM beter skippen, doet wonderen voor je audiokwaliteit.
Maar er is toch niks fundamenteels waardoor bij een oude micro-USB poort niet hetzelfde kon qua externe DAC? En of er nou een externa DAC van €10 op zit (Apple verloopstukje), of een passief verloop stukje, tja dat maakt niet zoveel uit. In beide gevallen heb je een extra verloopstukje nodig. Tenzij je natuurlijk oordopjes hebben die direct aan USB-C zitten, maar dan moet je weer net het juiste type hebben.

En mijn N=1 ervaring, maar de USB-C poort van mijn S20 is veel sneller te los geworden als ooit een 3.5mm jack bij mij. Dat is weleens gebeurd, maar dat duurde heel veel langer, terwijl mijn S20 het net een jaar ofzo heeft uigehouden met een USB-C naar 3.5mm adapter. (Ik kan hem gelukkig nog gewoon laden, maar je hoeft met de adapter er maar verkeerd naar te kijken en hij schiet los).

Oftewel N=1 dus, maar ik vraag mij sterk af of een USB-C poort even robuust is qua hoe stevig de kabel erin blijft als een 3.5mm jack.
Even de rotzooi met een halve satéprikker uit je poort halen. Is mij ook al vaak overkomen
Ik ben met mijn Samsung Galaxy S22 ook noodgedwongen overgestapt op USB-C, en in mijn ervaring zijn de adapters van Ugreen nagenoeg perfect. Ik heb er althans nog geen problemen mee gehad en hij zit stevig vast ook.

Voor gewoon gebruik/muziek luisteren gebruik ik deze:
https://www.amazon.nl/UGR...&psc=1&smid=AXZ3JQ1GVFPIF

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 22 juli 2024 14:53]

Allereerst komt USB-C met de 'Audio Accessory Mode' waarbij 2 pinnen analoge data door kunnen sturen, dat is dus een directe vervanging van de de klassieke 3.5mm jack voor stereo geluid.
Dan moet je dus een extra dongle meenemen, en zoals je zelf al zegt heeft niet iedere telefoon hier ondersteuning voor.
USB-C bied verder ook de keuze om een externe DAC te gebruiken.
Dan moet je dus een losse DAC meenemen, en voor 99% van het telefoongebruik is de ingebouwde DAC méér dan goed genoeg.
met knoppen op je headset bepalen dat je naar een volgend nummer wil
Dit kan ook gewoon met 3.5mm.


We hebben decennia gebruik gemaakt van bedrade hoofdtelefoons met een 3.5mm stekker, en dat werkte altijd gewoon prima. Wat is er zo speciaal aan telefoons in 2023 dat we ineens moeten lopen rotzooien met losse dongles/DACs om naar wat geluid te luisteren? 3.5mm werkte gewoon, en in plaats daarvan krijgen we nu ineens halfbakken vervangingen met hun eigen problemen?
Neemt niet weg dat ik weer met een verloopstekker zit om mijn zeer goede Senheiser te gebruiken.
Koptelefoon is zeer goed en overleeft meerdere telefoons
Bluetooth APTx ontvanger/versterker?
Allereerst komt USB-C met de 'Audio Accessory Mode'
De audiokwaliteit hiervan is ondermaats, o.a. omdat het dicht bij de energie / laadcirquits zit. Dus veel ruis, lage audiokwaliteit.
USB-C bied verder ook de keuze om een externe DAC te gebruiken,
Klopt, en een enigzins goede externe dac kost je zo 50-100 euro, die je dan continue weer met een kabeltje aan je telefoon uit je broekzak hangt. Ik heb dit een tijdje gedaan, maar de usb-c poort lijkt hier niet voor ontworpen. Veel data-signaal disconnects terwijl je gewoon wandelt. Poweroverdracht is geen probleem, data wel. Ook kan je dan niet laden.

Ik heb sinds ik van een Galaxy S9 ben overgestapt op een S22 nog regelmatig irritatie, ondanks dat ik allerlei verloopjes, een externe dac, en een bluetooth headset heb aangeschaft.

Gezien de agenda van de fabrikanten is om meer geld te kunnen verdienen aan draadloze headsets voelt het voor mij als een anti-consumenten praktijk.

Mijn volgende telefoon heeft weer een 3.5mm jack aansluiting.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 22 juli 2024 14:53]

Hoeveel ruis kan je er van ondervinden als je niet laad tijdens luisteren en je gsm voor de rest met gelijkspanning werkt.

Er kan serieus wat ruis komen van een cpu en zijn vermogen circuits. Maar dat probleem zit even ver van je usbc poort als van je 3,5mm jack, niet?

Ik gebruik de apple usbc naar 3,5mm dongle voor een analoge headset tijdens het bellen. Als ik het gebruik voor muziek icm een Grado RS2, die zeer gemakkelijk aan te drijven is, dan merk ik serieus wat mindering van kwaliteit tov een volwaardige dac. Ik vermoed dat je in een gsm wat meer performante onderdelen kwijt kan dan in die dongle. Ik zou het wel wat vinden. Een gsm met goede dac en analoge passthrough via usbc naar 3,5mm dongle.

In elk geval, een minimale hoeveelheid ruis went, liever dat dan inleveren op geluidskwaliteit.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 22 juli 2024 14:53]

Nou, wellicht ben ik dan een stuk minder kieskeurig, of niet zo'n audio purist, maar voor mij werkt deze adapter helemaal prima. Ook stevig van bouw, geen gedoe met extra stukjes kabel en prima geluid ook.

En ik heb overigens ook een S22. ;)
Thanks ga ik proberen!
Graag gedaan. Ik hoop dat het je bevalt. In mijn geval is de beoordeling nog steeds erg positief.
Tenzij de fabrikanten twee USB-C poorten op elk toestel gaan plaatsen klopt je verhaal niet.
Met de huidige combinatie van USB + 3.5mm kan je immers zonder verloopstukjes opladen en luisteren via bedrade hoofdtelefoon tegelijk. Dat komt te vervallen wanneer er maar een poort beschikbaar is.
Dit geef je zelf ook aan, dus ik snap niet waarom je tl;dr is dat er een oplossing is in plaats van de 3.5mm jack.

Verder hebben alle telefoons al een DAC + versterkertje aan boord, hoe denk je anders dat er geluid uit de speakers van mobieltjes komen?
Een fabrikant hoeft daar dus niet extra in te investeren.
Maar ondertussen stel je wel tussen neus en lippen door voor dat draadloos laden en magnetische bevestiging een goed idee is, alsof dat wel gratis is? :|
Een magnetische bevestiging is ook nog eens momenteel geen standaardaansluiting zoals USB-C en 3.5m dat wel zijn. Moeten we dan weer naar propriëtaire kabels en aansluitingen toe?

Daarbij, zoals anderen ook aangegeven hebben, USB-C kan minder goed tegen het soort gebruik waar een 3.5mm poort juist voor gemaakt is. Als je iemand bent die elke een of twee jaar het mobieltje vervangt zal je dat niet merken. Maar mensen die een beetje zuinig zijn en er gewoon 5+ jaar mee doen krijgen daar makkelijk problemen mee. De USB-C poort van mijn OnePlus 3T gaat bijvoorbeeld al redelijk makkelijk los, die poort is bijna alleen maar voor het laden van het toestel gebruikt en ik ben er zuinig mee omgesprongen.
De 3.5mm poort gebruik ik regelmatig, ben ik minder zuinig mee en zit nog zo goed als de dag dat ik het toestel kocht.

Tl;dr. Er is nog steeds geen goede vervanging voor de 3.5mm poort op mobieltjes.
Met USB-C is er wel een adequate oplossing in de plaats gekomen voor de 3.5mm jack, maar het is aan de fabrikant om dat goed te implementeren.
Oplossing waarvoor dan?
Een oplossing die op elk apparaat sinds de jaren 50 functioneert hoeft toch niet opgelost te worden?

Mijn draadloze dopjes functioneren erg goed maar zodra je iets buitensporigs wilt, zoals met twee mensen luisteren bijvoorbeeld, dan is de mini-jack gewoon heer en meester met een simpele splitter. Even mijn draadloze dopjes aan de laptop/telefoon van een ander is gewoon gezeur en aan een mengpaneel simpelweg onmogelijk.

Audio over USB-C met een dongle lijkt mij bijzonder irritant. Om vervolgens mijn koptelefoon of bedrade dopjes in een andere apparaat moet steken moet de dongle eraf en raak je hem dus gegarandeerd kwijt.

Ik ben erg blj dat ik mijn vorige telefoon met een audio-jack gekozen heb (LG Velvet) en als ik nu kijk gok ik dat de volgende de Xperia 1 V wordt.
Vooral op een telefoon zoals de S23 Ultra ( =Note) vind ik het heel raar dat ze de audio-jack hebben weggelaten. Als je ruimte hebt voor een 's-pen' dan wist je blijkbaar echt niet meer wat je er in moest stoppen..
USB-C bied verder ook de keuze om een externe DAC te gebruiken, door door de audio data dus digitaal over te sturen.
Elke USB poort biedt die keuze. Zelfs USB 1.1 (1998) was in staat meerdere uncompressed audio streams te transporteren.
Met USB-C is er wel een adequate oplossing in de plaats gekomen voor de 3.5mm jack, maar het is aan de fabrikant om dat goed te implementeren.
Zelfs als fabrikanten het naar jouw smaak implementeren dan moet je alsnog extra/speciale hardware hebben om het te gebruiken. Op mijn analoge koptelefoon zit immers geen USB-C aansluiting. En ik ken ook geen digitale koptelefoons met een USB-C aansluiting. In dat opzicht is het verre van adequaat. Je heb eigenlijk maar 1 optie die gelijk werkt en dat is bluetooth, Maar bluetooth zuigt enorm vergeleken met analoog.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 22 juli 2024 14:53]

maar nu moet ik een adapter bijkopen om hem zelf te kunnen gebruiken, bad bad bad
Er is eigenlijk maar een USB-C naar audio DAC die je wil voor onderweg: die van Apple. Heel compact en goedkoop en in verhouding daarmee een prima DAC.

Wil je beter dan dat dan moet je gaan prutsen met loggere DACs die ook nog eens opgeladen moeten worden.
Voor dat tegelijk bedraad opladen en bedraad muziek luisteren zijn wel oplossingen. Deze bijvoorbeeld. https://www.coolblue.nl/s...tm_campaign=product-share
Ik vind de Lightning persoonlijk veel fijner, in meerdere opzichten. Dat het niet zomaar kan afbreken is één want deze kans met usb-c is wel veel groter. usb-c is ook veel fragieler dan Lightning. Daar kunnen we gewoon niet omheen.

Het universele is wel nice maar ik had eigenlijk liever gezien dat alles naar lightning ging dan ubs-c.
maar welke oortjes, koptelefoons kun je nu kopen die je direct gewoon op de USB poort kunt aansluiten?
Als ik bv wel een noise canceling bose/sony/etc zou hebben en die wil ik in het vliegtuig puur als NC gebruiken en eigenljik gewoon niet mijn bluetooth? dus gewoon stekkertje er in?
Anoniem: 58485 25 juni 2023 08:03
Een poortje is gewoon extra room for error....

- Het hapt stof over tijd
- Het poortje kan beschadigd raken door pressie op de 3.5mm plug

Bluetooth is intussen volwassen genoeg om een goede bit/stream rate op te bouwen en te versturen. Analoog is zoooo 1999.
Decennialang heeft de hele wereld geen problemen gehad met de jack, maar als ik nu Apple-evangelisten hoor zorgt een jack er blijkbaar voor dat je toestel kwetsbaarder is dan een kristallen kuiken met een auto-immuunziekte, erg vreemd!

Maar goed, over bluetooth dan: ook al gebruik ik al bluetooth oortjes sinds mij SGS2 (lang voordat fabrikanten de keuze voor mij maakten), bluetooth heeft enorme nadelen tov bedraade oortjes, en in mijn ogen is BT geen volwaardige vervanger zolang het noemenswaardige functionele nadelen heeft tov een jack.

Ten eerste zijn er de nadelen die je ongetwijfeld wel weet:
  • Verbinden is gedoe: ja, bepaalde fabrikanten hebben proprietary quick-pair functies, maar dat is dus merk-eigen en GEEN deel van de BT standaard, een bewijs dat de standaard dus nog steeds NIET volwassen is
  • de prijs is gigantisch veel hoger: goede BT oortjes kosten 100 euro, goede bedraade oortjes kosten 30 euro. Wil je goedkope modellen? Dan praat je over 5 euro versus 40 euro.
  • batterijduur van oortjes: 3,5mm moet je nooit opladen
  • Compressie: de geluidskwaliteit is merkbaar een heel stuk lager (En neen ik ben geen audiofiel: 192 kbps mp3 is prima voor me!). Zeker als ik een podcast of audioboek luister is dat merkbaar: je hoort de ruis extreem duidelijk bij de overgang van geluid naar stilte, wat je bij spraak constant hebt. Ook hier geldt dat er lapmiddelen zijn zoals Aptx, LDAC, SSC, maar allen zijn ze geen deel van de BT standaard, dus opnieuw: toont aan dat de standaard niet volwassen is.
Maar stel je neemt dit allemaal voor lief: geld is geen issue, de batterijduur is voor jouw use case geen probleem, en je zit in een ecosysteem waardoor proprietary standaarden voor kwaliteit en quick-pairing allemaal aansluiten, wat dan?

Ook dan wint een goedkope bedraadde headset het met 2 vingers in de neus van zelfs de allerduurste bluetooth koptelefoon op 1 vlak: latency.

Voor muziek en video is er geen probleem, want vertraging bij muziek merk je niet, en video kan gesynchroniseerd worden. Maar zodra je in een UI zit waarbij je input direct geluid veroorzaakt, zoals gaming of een UI waarbij knopjes een licht tikgeluid maken? Bluetooth is dan VERSCHRIKKELIJK: je supersnelle nieuwe telefoon voelt aan alsof hij zwaar verouderd is en niet goed reageert vanwege de vertraging. En ja, ik heb alles al geprobeerd: SBC setttings tunen, oortjes met gaming mode, Aptx Low Latency, Aptx Adaptive: je kan het probleem wat kleiner maken, maar de latency en het gevoel dat je telefoon niet goed reageert blijft.

Zolang dat probleem er is, zelfs met de aller- allerduruste BT headsets, is de standaard imo geen vervanger van de jack.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 14:49]

Een ander groot voordeel is dat ik mijn telefoon nog steeds op een systeem met Aux in kan aansluiten.

En nóg een voordeel is de levensduur en milieu-impact.
Ik heb bedrade hoofdtelefoons die het na 20 jaar nog steeds doen. Bluetooth hoofdtelefoons (vooral oordopjes) gaan meestal kapot na een jaar of drie vanwege de ingebouwde Li-ion accu's en zijn vaak niet te repareren en complex om te recyclen.
Ik heb eerder het idee dat "oude" apparatuur gewoon veel sterker is gebouwd. Toevallig liet m'n headset het afweten van ruim 20 jaar geleden echter het was niet m'n headset zelf maar de kabel. Even een nieuw kabeltje gekocht en het werkt weer.

Daarintegen ik had twee draadloze headsets van B&O een H4 en een E6 en beiden na 3-4 jaar zijn gewoon op. De batterij laad op en is binnen een uur of twee leeg, van de H4 is de "hoofd bracket" los en valt het plastic uit de zijkanten. Beiden niet goedkoop maar kwalitatief gewoon waardeloos. Daar komt ook nog eens bij dat B&O een zeer slechte customer service heeft dus voor mij hoeft het even niet meer. Maar mijn Sony headset van 20 jaar geleden die doet het gewoon nog, geen gekraak, geen plastic dat afbreekt, gewoon beter.

Van mij mag de regelgeving omtrend levensduur veel strenger zijn. Het is toch absurd dat een draadloos setje na een paar jaar al in de prullenbak kan. En deze kan je natuurlijk recyclen maar dat gebeurd dus nooit omdat de ROI 0,0 is.
Vroeger werd er door verschillende fabrikanten inderdaad apparatuur gemaakt wat veel en veel langer mee gaat dan tegenwoordig.
Tegenwoordig bouwen fabrikanten als een Samsung of een LG en verschillende andere fabrikanten met in het achterhoofd "het moet ongeveer de garantie periode mee gaan".

En met oordopjes zit je sowieso met de levensduur van de accu, die gaat maar zoveel laadcycli mee, en dan is het inderdaad weggooien.
In technische zin zijn kabels niet slecht. Het is een drogreden om te stellen dat je de 3,5mm aansluiting achterwege zou laten, omdat bluetooth technisch superieur is. Dat is zeker niet per definitie waar.

Vraag jezelf ook maar eens af hoeveel of hoe weinig kabels er in situaties gebruikt worden waarin kwaliteit van audio belangrijk is. Festivals/concerten, luistersessies, apparatuur voor audiofielen. Het gros van het high-end heeft kabels.

Ga maar eens kijken naar geluidsoplossingen van €1.000/€5.000/€25.000 en meer per speaker en kijk eens of die oplossingen bedraad of draadloos zijn.
Ook bij high end oplossingen bestaan er draadloze oplossingen, maar ik verwacht niet vanuit audiotechnisch oogpunt, maar eerder praktisch oogpunt (klanten "eisen" een zo goed mogelijk draadloze oplossing, draadloze microfoon tijdens concert).

Is draadloos per definitie minder goed? Ook niet per se. Het kan beter zijn dan draad, het kan slechter zijn, het is afhankelijk van factoren. Maar feit blijft dat voor smartphones het niet per definitie beter is om bluetooth te hebben en daardoor zijn we massaal misleid.

Wat fabrikanten hadden moeten doen, is niet alleen de aansluiting weglaten, maar een adapter meeleveren waarmee je een 3,5mm aansluiting via usb had én tegelijkertijd kon laden.
Pas dán zou het nog een verkoopbaar argument zijn. Dan kun je de poort in de smartphone (zelf) weglaten, maar klanten niet verplichten een gebruiksonvriendelijk, (relatief) duur en verliesgevoelige oplossing te gebruiken.

Maar die misleiding, dat gebeurt vaak. Zo zijn we ook misleid wat onze gegevens betreft. We "krijgen" diensten als we onze gegevens afstaan, maar Google maakt miljarden winst op Android, waarbij we veel reclame zien, veel gegevens afstaan, maar geen degelijk updatebeleid krijgen.
Het is hetzelfde met de term "gerechtvaardigd" belang. Er bestaat geen optioneel gerechtvaardigd belang: alles wat gerechtvaardigd is, zou al verzameld kunnen worden, vanuit praktisch oogpunt (denk aan een adres bij een verzending), verder hoeft er niks verzameld te worden en dat is al helemaal niet "gerechtvaardigd".
En Apple probeert ook derde partijen bij reparaties buiten spel te zetten door hardware-ID's te gebruiken en registreren, wat alleen gedaan kan worden door ... Apple. Zo creëer je dus een monopolie.

Dit soort misleiding is een fenomeen wat heel breed speelt. Er zijn wel partijen die het netjes (willen) doen, maar dat is niet de tendens bij de belangrijke partijen.
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. De ene kabel is de andere niet. Tulp kabels (die rode en witte) beschermen de data kabel met een ground eromheen, 3.5mm jack kabels hebben dit normaliter niet (al kan het wel! Je hebt ook 3.5mm naar tulp verloopjes en terug).

Denk niet dat die professionele installaties alles via een dun onbeschermd 3.5mm kabeltje doen.

Hoe zwakker je signaal is, of hoe langer de afstand, hoe meer je die wilt beschermen. Van je platenspeler naar je voorversterker (heel zwak signaal), daar haal je al significante winst door van 3.5mm naar tulp over te stappen (al zijn tulp kabels daar vrij standaard).

3.5mm van je telefoon naar je oortjes is vaak prima, en beter dan de gemiddelde draadloze oplossing. Maar 3.5mm is ook weer niet overal geschikt voor, niet elke kabel is even goed ;)
In mijn ervaring gaan bedrade oortjes echt altijd binnen een paar maanden kapot. M'n bluetooth oortjes gaan nu al zonder moeite twee jaar mee (bijna dagelijks gebruik) zonder accu problemen. n=1 natuurlijk maar goed.
Dat is het probleem met de eigen ervaring....

Mijn eigen ervaring is precies het omgekeerde: ik heb bedrade JBL headsets die al een aantal jaar meegaan, terwijl ik twee JBL BT headsets heb die het na een paar maanden al opgaven. Eentje omdat hij besloot na hem een keer met een MacBook gebruikt te hebben dat hij niet meer compatible was met iets anders dan Apple (werkte uitstekend op vrouwlief d'r iPhone, en onze oude MacBook, maar mijn Android telefoons moest hij niets meer van hebben). Het is een mij inmiddels bekend firmware probleem en naar mijn weten nooit opgelost. De ander gaf het gewoon op en deed helemaal niets meer.
100% achter maar ik denk wel dat via BT de enige mogelijkheid of de gemakkelijkste oplossing is voor omgevings geluid ect. te verwijderen tenzij je het bandbreedte met het analoog gedeelte deelt wat ook misschien het geluidskwaliteit niet ten goede komt.
100% achter maar ik denk wel dat via BT de enige mogelijkheid of de gemakkelijkste oplossing is voor omgevings geluid ect. te verwijderen
Er zijn apparaten die gewoon noise cancelling ondersteunen terwijl de analoge ingang wordt gebruikt - de populaire Bose QC35 serie en de Sony WH1000-XM4 bijvoorbeeld.
De QC45 hier. Groot nadeel van deze koptelefoons is dat de noise cancelling alleen uit kan als je bedraad luistert. Wat ik dus heel vaak doe, want als ik kwalitatief goed geluid wil hoef ik geen SSSSSSHHHHHHHHHHHHHHH op de achtergrond te horen, zelfs in een compleet stille ruimte. Bose zou echt een optie moeten hebben om noise canceling uit te zetten.
Goedkope noise cancelling (de troep van oa Bose en Anker) voegt inderdaad ruis toe zelfs in een stille ruimte, maar de betere systemen (oa Apple en Sennheiser) doen dit niet, terwijl het afhankelijk van het model soms met Sony ook is kun je ze meestal wel inruilen als het merkbaar wordt.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 14:53]

Oh, absoluut: Bluetooth heeft enorme voordelen: draadloos werken vind ik gigantisch handig, en ANC zoals jij zegt is inderdaad een geweldige toevoeging.

Mijn punt is vooral dat bluetooth ondanks die voordelen ook nadelen heeft, waar de jack domweg beter in is, en zolang die er zijn is het geen all-around vervanger voor alle types gebruiker.

Ik denk overigens niet dat de latency een probleem hoeft te blijven: zelfs met encryptie en encoding zullen we die latency op een dag zo goed als kunnen wegwerken. Maar die dag is nog niet vandaag.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 14:53]

Noise cancelling loopt 100% op de koptelefoon: latency moet hier 0,0 voor zijn. Microfoon hoort geluid wat onderdrukt moet worden en de koptelefoon mixt het tegensignaal hiervoor lokaal door de audio heen. Als dit via de telefoon zou lopen krijg je het tegengeluid 3 seconden te laat binnen;-) hiervoor compenseren op je telefoon lukt niet: de kristallen voorspel bol kunnen ze nog niet klein genoeg maken.
Die latency is niet compleet 0,0 omdat het inkomende geluid wel verwerkt moeten worden. Laag is het wel degelijk.
Extra punt nog: als je "ouderwets" radio wilt ontvangen (dus zonder noodzaak tot bandbreedtegebruik en zonder de vertraging van streaming) heb je een antenne nodig, en daarvoor wordt ook de draad van de analoge hoofdtelefoon(aansluiting) gebruikt.
Als je praat over telefoons met een radio ontvanger heb je het ook over een niche. Ik zou er geen enkele kunnen noemen. Wat ik op zich best jammer vind. Ik had gehoopt dat er inmiddels telefoons op de markt zouden zijn met een DAB+ ontvanger.
Je kunt erop filteren in de Pricewatch, en ook in de goedkopere modellen zit dit wel:
categorie: Smartphones
Eigenlijk is het tegenstrijdig, hoe meer je betaalt, hoe minder je krijgt. De duurdere telefoons hebben geen 3.5mm, geen FM radio, geen infrarood. Vroeger zat dat op elke telefoon. Toevallig liep ik vorige week tegen de situatie van een kapotte afstandsbediening en geen alternatief.
De logica is heel pervers: als jij €500+ kan besteden aan een telefoon zal je ook wel Spotify nemen of een databundel hebben waarmee je online radio kan luisteren, en dure BT oortjes kopen. Ze kunnen een paar euro aan productiekosten besparen, en creëren een kans om je dure oortjes te verkopen.

Ben je echter iemand die onder de 150 euro een telefoon wilt? Dan zal je mogelijk ook geen spotify en grote bundel hebben en een FM radio op prijs stellen.

Dit is een duidelijk voorbeeld van (licht) marktfalen waarbij de vrije markt net slechtere producten gaat aanbieden, ook al is er voldoende concurrentie.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 14:53]

lol dus onder ons die geen abbo hebben ...moeten dus een databundel nemen voor online radio te luisteren? terwijl dat gratis kan al JAREN!
zie je niet dat je onderhand verplicht wordt voor alle onzin nu deze dagen?

Mensen word is wakker zou ik zeggen.
How how, does rustag!

Ik zeg totaal niet dat dit netjes of fijn is, of zelfs maar dat ik het aanvaardbaar vind (in tegendeel).

Ik ben enkel aan het speculeren over wat volgens mij de reden is dat een goedkope telefoon functies heeft die geen enkele dure telefoon heeft.
ben rustig...wil alleen een punt maken verder niks anders.
Ik denk eerlijk dat de oorsprong van het verdwijnen van die poorten bij de design afdeling ligt.
Dit om er een mooi glad glas geheel van te maken met zo min mogelijk gaten of onderbrekingen.

Zie het zo, je wilt mensen zo ver krijgen iets te kopen wat ze eigenlijk niet nodig hebben. Dus je maakt onderscheid in uiterlijk en techniek.
En je ziet de reacties van de reviewers, de Pixel race, glazen toestellen ingepakt in hoesjes waardoor je ze nooit echt kunt bewonderen.
En genoeg mensen die eraan meedoen, inclusief ikzelf.
Elke smartphone met een radio app erop en een 3,5mm hoofdtelefoon aansluiting, kan radio ontvangen zonder gebruik te maken van data.

Dit was bij de allereerste Xiaomi Redmi's het geval en ook bij bijvoorbeeld een Asus Zenfone 9 uit dit artikel.
Ow? Nou ik heb ooit zo'n radio app geïnstalleerd op een telefoon met audiopoort en ik kreeg een melding van een ontbrekende radio module dus jouw verhaal klopt niet helemaal.
Het kan zijn dat het aan die radio app lag. De reacties onder zo'n app geven vaak meer inzicht. Er zijn zelfs radio apps die in werkelijkheid radio streams gebruiken en daarvoor heb je dan wifi of data nodig.

Ik kan mij namelijk echt niet voorstellen dat een Redmi smartphone van slechts €80,- een radio module ingebouwd heeft zitten.
van de 2 telefoons met 3,5mm jack welke ik in de laatste 12 maanden voor mezelf of familie leden heb gekocht, zit op 100% een FM receiver. En 100% van de gebruikers vond dit een fijne bijkomstigheid..
Is dat echt een niche? Ik koop enkel midrange telefoons tot € 400 (m.u.v. De Samsung Galaxy S2 waar ik mee begonnen ben). Heb er tot nu toe 4 gehad de afgelopen 12 jaar. 1 van Samsung, 1 van Wileyfox en 2 van Xiaomi (Pocophone).

Alle 4 de telefoons beschikken over een FM radio middels de oortjes. En ik gebruik t amper, ik kies mijn telefoons er niet op uit.
Dat kan toeval zijn natuurlijk. Maar voor mij klinkt t niet niche.

Bewerkt: spelling + merken toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Blinkin op 22 juli 2024 14:53]

Het zal dezelfde niche zijn, want zonder bedrade oortjes kún je geen radio ontvangen.
Telefoons met DAB zijn er amper inderdaad, heb er ooit op gezocht en toen had LG 1 model. Maar op zich met FM zijn er best wel een aantal, inderdaad vaak alleen in het goedkopere segment, maar het is wel iets waar ik altijd op let als ik een nieuwe telefoon wil kopen. Puur omdat ik het prettig vind en regelmatig gebruik. Noem me een ouwe --- ;-)
Anoniem: 58485 @kiang25 juni 2023 09:13
Op gebied van audiokwaliteit ben ik het met je eens - echter mijn 3.5mm jack is vaker stukgegaan of teminste de plug daartoe ondanks normaal of juist voorzichtig gebruik. Denk bijv. gebruik in de auto, je een halve noodstop moet maken, en je telefoon in het ergste geval naar voren kan vliegen die het jackje buigt.

Bluetooth is een beveiligde verbinding - dus er moet wel compressie en juist latency overheen. Anders zou iedereen mee in kunnen tappen in de draadloze verbinding die je opgezet hebt. Zo'n ding in je broekzak kan gewoon vies buigen, zelf al meerdere malen mee mogen maken.

Nee, doe maar Bluetooth. Als ik echt hoge kwaliteit audio hebben wil is het gewoon achter de PC met een goede geluidskaart of een goede audiosetup in huis. Verbruik van BT valt ook wel weer mee - als je je telefoon in de eerste instantie in energiebesparing zet verbruikt het al een slag minder.
Waarom zou een beveiliging zorgen voor compressie? Dat is een keuze, met voldoende hoge bitrate is compressie niet nodig. En je zal altijd iets van latency krijgen inderdaad, tegelijk de hoeveelheid latency bij BT is wel best hoog.

En mijn 3.5mm jacks hebben het heel veel langer uitgehouden dan mijn USB-C poort van mijn S20 die dagelijks een USB naar 3.5mm adapter erin had. Ondertussen dus noodgedwongen naar BT oordopjes, en ja die zijn niet verkeerd. Tegelijk als ik kon kiezen, was ik direct teruggegaan naar mijn reguliere niet in-ear oordopjes met een draad die lekker licht zijn. Zeg maar zulk soort: https://m.media-amazon.co..._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg (maar dan met kussentje eroverheen). Ik ben nog nooit een bluetooth alternatief voor die tegengekomen.
Waarom zou een beveiliging zorgen voor compressie? Dat is een keuze, met voldoende hoge bitrate is compressie niet nodig. En je zal altijd iets van latency krijgen inderdaad, tegelijk de hoeveelheid latency bij BT is wel best hoog.
Met voldoende hoge bitrate is het niet nodig, maar dat is nu net het probleem. Bluetooth is maar langzaam. Klassieke Bluetooth is IIRC maar (maximaal) 1 mbps en die kun je niet eens helemaal voor audio gebruiken. Net als bij alle draadloze protocollen is er ook geen garantie dat je dat maximum haalt. De nieuwere versies van Bluetooth kunnen meer, maar niet in low-power mode. Daarom/daarbij wordt er ook gewerkt met custom protocollen die geen deel van de standaard zijn waardoor je niet altijd optimaal gebruik kan maken van wat je hebt.

In praktijk betekent Bluetooth audio al snel dat je met forse compressie te maken hebt, ook bij de "audiofiele" protocollen. Of dat echt een probleem is, is een andere vraag. Voor de meeste mensen is het meestal meer dan goed genoeg.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 14:53]

Het gaat om de keuze hebben van en & en.
Het weglaten van een 3.5mm is voor mij een nogo.
Dat een functie (nog) niet wordt gebruikt, is dan een latere keuze.

Eenvoudige reparatie/onderhoud van voor de hand liggende elementen (bezel, glas, knopjes, flashgeheugen, accu, usb en ook 3.5mm connector) zou wettelijk verplicht onderdeel moeten zijn van product. Het argument dat dit ingewikkeld is, is vooral zelf veroorzaakt.
Compressie: de geluidskwaliteit is merkbaar een heel stuk lager (En neen ik ben geen audiofiel: 192 kbps mp3 is prima voor me!). Zeker als ik een podcast of audioboek luister is dat merkbaar: je hoort de ruis extreem duidelijk bij de overgang van geluid naar stilte, wat je bij spraak constant hebt. Ook hier geldt dat er lapmiddelen zijn zoals Aptx, LDAC, SSC, maar allen zijn ze geen deel van de BT standaard, dus opnieuw: toont aan dat de standaard niet volwassen is.
Heb je dan wel daadwerkelijk goede oortjes? Ik heb hier met mijn Sony 1000MX4's v.s. een paar dopjes met draad (ook van Sony) van jaren geleden (maar wel relatief dure, denk €100+) echt geen last van met de BT dopjes. En ik gebruik geen LDAC, gewoon de standaard codec en APTX wordt volgens mij niet gesupport door mijn Samsung tablet (en ook niet door mijn telefoon, maar daar kan ik de draadloze dopjes niet vergelijken met de dopjes met draad, want geen 3.5" meer, en ook dongle voorhanden. En ik luister +-80% van de tijd Audioboeken en Podcasts, en maar een 20% muziek.
LDAC is geen standaard bluetooth technologie, maar een toevoeging van Sony. Standaard bluetooth is nog altijd SBC.

Het ligt niet aan mijn oortjes: de ruis is duidelijk hoorbaar bij laag volume bij overgangen, en zowel met sbc, aac, als aptx. De ruis zit niet in de opname.
Daarom geef ik ook aan dat ik geen LDAC gebruik, zodat dit niet als mogelijke oorzaak wordt geduid.

Maar ik heb daar dus totaal geen last van bij gebruik van mijn BT oortjes, zowel niet in combinatie met mijn tablet als met mijn telefoon. Niet bij audioboeken (o.a. Storytel), podcasts (meestal Spotify) of muziek. En ik ben normaliter vrij gevoelig voor ruis

Moet wel zeggen dat een setje 'noname' BT oortjes uit een kerstpakket duidelijk minder zijn dan de 1000MX4's die ik gebruik als daily drivers. Maar goed, dat moet ook logisch zijn gezien het verschil in feature set en prijs. Die 'noname' oortjes zullen immers maximaal een 30-40 euro retail prijs hebben, en dan zit ik mogelijk nog te hoog ook nog.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 14:53]

Daar is het dan.

Wellicht van de oude stempel:
Ik luister lossless en blijf zo lang het kan bedraad luisteren. Tenzij er Bluetooth is met real cd-kwaliteit aka 16/44100/2.
Bedraad heb ik nooit zorgen over wéér een accu in je apparaten die je moet onderhouden. Waarom complex als het simpel kan?
Je noemt een aantal zeer goede punten. De enige reden dat ik geen bedraad setje gebruik is het gehannes met verwarde draden. Ik ben dan meer knopen aan het ontwarren dan muziek aan het luisteren.
De prijs van BT headsets is belachelijk. De prijs kan niet in de elektronica zitten want dat kost tegenwoordig een paar centen. De bouwkwaliteit van de headset zelf is op een paar uitzonderingen na ook niet echt om opgewonden van te worden. Conclusie, fabrikanten maken enorme winsten op die dingen. Helaas blijven mensen ze kopen waardoor je de prijzen alleen maar ziet stijgen.
Ik snap je punt volledig :P

Zelf ben ik erg verknocht aan de 3,5 mm jack en ik gebruik deze ook vaak.
Mijn telefoontje is bijna 4 jaar oud en nog nooit problemen gehad met mijn bedrade oortjes. Gewoon af en toe uitblazen met perslucht and here you go. Voor mij geen bluetooth oortjes want ik luister ook op mijn GSM naar Qobuz (lossless audio) en dan geeft bluetooth verlies. Ook geen oortjes met accu's die na 2 jaar een heel aardig eind op zijn. Geen kans op verliezen van een oortje, lekker gewoon bedraad.
Als je de oortjes netjes oprolt na gebruik raken ze ook niet in de knoop en mijn oortjes zijn ook al bijna 4 jaar oud en doen het prima. Ik betaalde ook 179 euro voor mijn oortjes en dat kosten ze ook zonder draad, maar het geluid is minder. Tja, de keuze voor mij is gemaakt en als ik een andere GSM koop moet deze een jackplug hebben.

Een gemiste kans mijn inziens :)

My 2 cents
Dan heb je ook nog niet gesproken over dat je met bluetooth vaak last kan hebben van storingen terwijl dat dat met 3,5mm niet zo is. Maar om evenwichtig te redeneren, heb je met 3,5mm dan wel potentieel vaker last van cable noise, wat betreft een "gelijkaardige" storing. Hoewel dat beperkt kan worden met een goeie kabel.

Ik ben nooit fan geweest van de verwijdering van 3,5mm poort en sinds Apple ermee begonnen is, blijkt het voor velen de meest logische technologische revolutie van deze tijden. Het was ook een zware overweging om de FP 4 te kopen, want ik wilde niet meteen mijn favoriete dure oor/hoofdtelefoons weggooien om mee te gaan met de kudde, maar heb er wel proberen in te geloven door een 3,5mm > usb-c converter te kopen en omdat FP wel degelijke argumenten gaf (kosten en gewicht). Terwijl het wel werkt, is het geen volwaardig alternatief voor een 3,5mm poort, want ik kan niet meer laden en beluisteren tegelijkertijd, iets wat heel belangrijk is voor mij omdat ik vaak onderweg ben.

Ik heb recent de Sony 1000XM4 oortjes gekocht omdat ik ook ANC kan gebruiken, een grote investering voor oortjes die maar een tweetal jaren zullen meegaan door de ingebouwde batterij, terwijl mijn Sennheiser IE 80 al minstens 8 jaar meegaan met dezelfde kabel. Hopelijk zullen die ook een verbetering zijn op gebied van audiokwaliteit, vergeleken met mijn bluetooth ervaringen in het verleden.
Hmm vind je oordeel over die accuduur van de Sony 1000XM4 oortjes nogal zuur en prematuur. Ik heb ook die oortjes en Sony kennende zal die batterij langer meegaan dan 2 jaar.

Mijn Sony WH 1000XM2 van 2018 ging (voordat ik hem doneerde aan een goed doel) nog een volle week mee. Ook mijn Sony NP-BX1 accu van mijn Sony RX100 mark 2 was nog op 30% na een jaar niet gebruikt te hebben. Sony accu's zijn top of the line. Ik blijf me nog steeds hierover verbazen.

En die oortjes zijn echt goed. Gebruik ze dagelijks voor werk en studie. Ging af op de Whathifi 5 sterren waardering. Geen spijt van gehad. En sinds die multipoint ondersteuning gekoppeld aan mijn laptop en telefoon. Helaas geen ondersteuning voor ldac 24bit/96khz wat mijn Sennheiser Momentum 4 wel heeft en dat merk je als je bijv.de blueray Norah Jones live at Ronnie Scott's beluisterd via mijn Sony UBP-X800M2 bluray speler die dus ook BT ondersteunt.

Ik wist niet wat ik hoorde een ruimtelijkheid, diepte en bass van een concert die voelbaar was. Alsof je er bij was. En die Blu-ray was eigenlijk voor de TV bedoeld en doet nu dienst als muziekhub voor blu-ray live concerten.
Mijn (voor)oordeel over de levensduur ging in alle eerlijkheid niet over Sony specifiek, maar was een vergelijking tussen een apparaat met een niet te vervangen batterij en eentje zonder, wat naar mijn ervaring veel vaker slechter eindigt in het eerste geval. Vooral als het een toestel is die intensief wordt gebruikt en vaak ontladen en opgeladen wordt, wat in dit geval ook zo zal zijn door de ANC functie waar ik actief gebruik van zal maken. Maar ik snap ook wel dat er uitzonderingen zijn en ik hoop dat mijn ervaring zo positief zal zijn als de jouwe.
Dit! Kan geen punten geven want ik ben sinds 2007 geen waardevol lid :+ maar 'dit!' Dus.
Samsung gaat mij, als mn nu bijna 2jaar oude a52 uit de running raakt, als klant verliezen puur en alleen op de audiojack. Zonde.
De minijack die bij veel telefoons geleverd wordt (of werd) laat helaas vaak veel te wensen over als je over geluidskwaliteit gaat spreken. Komt door de crappy ingebouwde DAC want fabrikanten kiezen voor de goedkoopste opties. Een externe DAC (dongle) biedt vaak meetbaar betere geluidskwaliteit. Tot slot kun je met een USB-C DAC zelf kiezen welke je wilt. Minijack an sich is niets mis mee, maar degene die jij aan het verdedigen bent is, op een uitzondering hier en daar, gewoon ouderwets.

Geen idee waarom je Apple-evangelisten aan moet halen. Wat is het punt daarvan? Dat heeft toch niets met je andere onzin te maken.
Dan heb je de antenne functie voor de radio nog niet genoemd :-)
Ik weet niet op welke wijze jij muziek luister, maar ik luister altijd alleen analoog. Mijn oren zijn al hun hele leven gewend aan analoog.
Verder zie je ook in de Hifi volop nog analoog. De draaitafel en zelfs het cassettebandje hebben een comeback gemaakt. Buizenversterkers zijn niet meer weg te denken. Er zijn vele analoge topversterkers te koop.
En gelukkig zijn de meeste luidsprekers ook nog analoog. Beter voor mijn oren.

Digitale techniek is eigenlijk ook maar een subset van analoge techniek.

Analoog is nog heel erg 2023.
Mijn oren zijn al hun hele leven gewend aan analoog.
Je weet dat we hier over telefoons praten? Er komt geen analoge muziek uit een telefoon. Ook niet over de 3.5mm poort.
Dit is gewoon onjuist. De eerste chip voor de 3.5 mm poort is niet voor niets een DAC: Digital to Analog Converter. Het digitale bestand (bits) wordt omgezet in een golfvormig signaal dat in de speakers weer wordt omgezet tot een geluidsgolf.

Bij Bluetooth koptelefoon heb je uiteraard ook zo'n DAC maar ik die zit in de koptelefoon achter de Bluetooth ontvanger. De telefoon verstuurt dan dus alleen maar digitaal.
Dat is wat ik bedoel: Alle vormen van audio eindigen analoog, maar bij een telefoon begint het altijd digitaal. Je kan geen plaat of casettebandje afspelen met je telefoon. Waar die DAC zit maakt niet zoveel uit als je "analoge muziek" wenst, want zodra er een DAC betrokken is, is het niet meer analoog.

Scroll eens terug naar de context van dit gesprek. Dit begon over iemand die praatte over buizen-versterkers, platen en casettes.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 14:53]

Als er een DAC in zit, hebben we het over digitaal én analoog.
De telefoon produceert een digitaal signaal, dat in de DAC in dezelfde telefoon omgezet wordt naar analoog en vervolgens aan de 3,5 mm poort wordt aangeboden.

Dit eindigt analoog binnen in de telefoon.
Mijn punt is, nogmaals, dat als er ergens een digitaal proces bij betrokken is geweest, dat het geen puur "analoge muziek" meer is. Het maakt niet uit waar je die DAC zet in de ketting. Het maakt niet uit of je een CD leest en die analoog versterkt, of een CD leest, digitaal stuurt via een draadloze koptelefoon en in de koptelefoon via een digitale versterker weer analoog maakt. In beide gevallen is het geen analoge muziek.

Analoge muziek, conform de verwachtingen van mensen die zich daarmee bezig houden, is analoog over de hele keten, van begin tot eind. Mijn argument was dus dat dit onmogelijk is uit een smartphone, omdat het signaal digitaal begint.

Kunnen we nu met z'n allen stoppen proberen mij uit te leggen wat een DAC is? Ik neem aan dat het inmiddels duidelijk is dat we allemaal weten wat een DAC is en dat audio analoog eindigt in je oren. Mijn hele post ging over "analoge muziek", met de implicatie dat het gaat over analoge muziek over de hele keten. Dat muziek analoog eindigt is logisch, dat heeft geen uitleg nodig, want er is geen andere mogelijkheid.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 14:53]

Dit is eigenlijk geen discussie over analoog. Immers er zal altijd een digitaal naar analoog A/C stroom conversie moeten plaatsvinden in de keten om de speakers in beweging te brengen. Die conversie is er ook in draadloze oordopjes maar daar zit de DAC en kleine amplifier in de oordopjes zelf. (1 DAC en amp per oordopje).

Wat storend is is dat 3.5mm audio jacks door sommigen als verouderde technologie wordt gezien terwijl het in veel opzichten nog grote praktische voordelen heeft ten opzichte van draadloos. En ook andersom. Beide hebben is best of both worlds. Het liefst ZONDER adaptertjes.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 22 juli 2024 14:53]

wat zouden alle 2 de opties hebben toch fijn zijn, mijn one+ 6T zijn adaptertje was binnen 3x gebruiken kapot, niks raars mee gedaan, geen knik in de kabel gewoon 3x kunnen gebruiken en toen was hij rip >.>.

en kwa prijs word je ook niet blij, 100 euro voor redelijk geluid, alsk dat bij bedraade oordopjes uitgeef hebk meestal toch wel heel goed geluid niet...oke

[Reactie gewijzigd door anub1s17 op 22 juli 2024 14:53]

Als enige Apple product heb ik een USB-C naar 3.5mm adapter. Prima prijs, goede kwaliteit muziek, beetje zwak fysiek, maar goed dan koop je een keer een nieuwe.

Helaas na een jaar ofzo is USB-C poort van mijn Samsung te zwak geworden om hem er goed in te houden. De lader gaat nog prima als hij gewoon op een kastje ligt, maar telefoon in je zak vloept de adapter te snel eruit.
Het enige verschil met een bluetooth koptelefoon is dat je DAC in de koptelefoon zit, in plaats van in de telefoon.

Ja voor de compressieslag over bluetooth kan wat gezegd worden, maar de audio chain verandert totaal niet, blijft een digitale datastroom die in een DAC gaat, dan in een amplifier en daarna in je oren door de speakers

Tenzij je alleen maar naar platen, cassettebandjes of tapes luistert is deze chain exact het zelfde, met het enige verschil de kwaliteit van de DAC en Amp in kwestie.

[Reactie gewijzigd door smiba op 22 juli 2024 14:53]

Versterking is per definitie analoog. Speakers zijn ook per definitie analoog.

En ja, je zou inderdaad conversie kunnen doen naar digitaal en weer terug naar analoog om het weer te kunnen horen. Die conversie kan bij fatsoenlijke (en niet perse de duurste) apparatuur onhoorbaar transparant zijn.

[Reactie gewijzigd door BHQ op 22 juli 2024 14:53]

Fun fact: moderne versterkers zijn redelijk digitaal.
Klasse D versterkers zijn evengoed analoog.
Hoorbaar transparant?
Subtiele tegenspraak. Tenzij je het wiskundig bekijkt (je hoort geen verschil. maar taalgebruik is dan toch echt ONhoorbaar).
Ah, onhoorbaar inderdaad.
- Het hapt stof over tijd

Nope, ik had er extra een rubberen plug in.

- Het poortje kan beschadigd raken door pressie op de 3.5mm plug

Geweldig, dan wil ik meteen een telefoon zonder scherm, dan kan dat ook niet meer kapot.
Ik heb al sinds 2016 dezelde iphone SE en nooit issues met de 3.5mm poort gehad
Hier hetzelfde. Het verbaast mij te lezen dat sommigen hier altijd voorzichtig omgaan met hun spullen en meerdere keren een kapotte of verbogen plug hebben gehad. Ik heb nog nooit een kapotte plug gehad. Blijkbaar geluk dan.
Ik denk dat de quality control bij de iPhone gewoon beter is geweest. Al mijn oude iPhones hebben werkende headphone jacks. Als ik dat vergelijk mer de Huawei’s en Samsung van mijn ouders zijn deze altijd kapot gegaan na enige tijd.

[Reactie gewijzigd door Rhinosaur op 22 juli 2024 14:53]

Geweldig, dan wil ik meteen een telefoon zonder scherm, dan kan dat ook niet meer kapot.
:*)
Sowieso altijd een mooie redenering ja: "ik hier geen 3.5mm want het KAN stuk gaan, dus dan heb ik het liever niet want dan kan het ook niet stuk".

Dus je hebt liever gegarandeerd niets dan iets :+

Schermloze telefoon lijkt me wel wat trouwens :+
En toch zou ik er op mijn Z Fold 4 extra voor hebben betaald. Het is een extra stukje betrouwbaarheid, minder latency in audio. Hoe vaak ik wel niet het verschil kan zien tussen de audio op mijn oortjes en mijn scherm, is belachelijk.
Aanvullend: mobile gaming is booming, zie mijzelf niet gamen met bluetooth headset lag.
Alleen is bij nog nooit een 3.5mm poort kapot gegaan. Het scherm wel, dus dat ook maar weghalen?
hahaha goeie....dat bedoel ik nu
Ik ben juist terug gegaan naar bedraad. De extra bewegelijkheid van Bluetooth interesseert me niet, en op de rest lever je alleen maar in.
Ik denk dat het elkaar niet hoeft uit te sluiten. Bij een lang telefoongesprek prefereer ik bedraad, want kunnen die oortjes niet leegraken. Bij het wandelen of sporten geef ik de voorkeur aan draadloos. Ik vind het ontzettend jammer dat mijn toestel geen 3,5mm uitgang heeft. In de meeste situaties voldoet Bluetooth prima. Een ander belangrijke reden voor mij is noise canceling. Dat vind je gewoon niet op bedrade oordopjes of headsets.
Ik zie het andersom. Draadloze verbindingen zijn extra complexiteit en points of failure. Naar mijn ervaring werkt een 3,5mm jack altijd. Bluetooth daarentegen... Oortjes op de 3,5 blijven werken, hoe lang je ze ook gebruikt, terwijl je die bt rommel iedere keer weer op moet laden.

Bt oortjes zij makkelijker kwijt te raken. Door het ontbreken van een draadje mag je jezelf gelukkig beschouwen als je er een op de fiets uit je oor laat vallen en hem terug in de straat weer kan vinden.

En je hebt nog steeds analoog geluid nodig, want je oren worden nooit digitaal. Dus verplaatst de DAC zich van de telefoon naar de oortjes. Dan heb je ineens wegwep-DAC’s gekregen die je iedere keer moet vervangen als je de oortjes vervangt, in plaars van een goede DAC in je telefoon die je kunt hergebruiken.

En dan zullen we het nog maar niet hebben over het extra stroomverbruik van draadloze transmissie en de slechte bt compressie (SBC wordt nog steeds veel gebruikt).

Nee hoor, ik ga niet aan de draadloze doppen. Als ik m’n huidige iPhone SE 2016 ooit moet vervangen en een nieuwe SE koop (zonder jack), komt er zo’n verloopje bij. Maar dat is een flink verlies in functionaliteit. Ik doe veel met audio en vind het handig dat ik een apparaat in m’n zak heb die ik altijd even in kan pluggen met een standaard kabeltje. Zo’n verloopje heb je niet altijd bij je, en dan zal ik m vaak niet kunnen gebruiken. Niet een heel groot probleem, want meestal heb ik wel een andere bron, maar toch een achteruitgang.
Hier ook een nog enthousiaste 2016 se gebruiker. En ook van de 3.5mm poort.

Maar wel even een opmerking over DAC chips:

Anders dan ADC (analoog naar digitaal), waarbij er nog steeds grote kwaliteitsverschillen zijn, zijn de kwaliteitsverschillen tussen DAC chips anno 2023 verwaarloosbaar. Vrijwel alle DAC chips (of DAC gedeelte in combi chips), ook in goedkope apparaten en oordropjes zijn heel erg goed.

Waar de echt merkbare verschillen zitten is NA de conversie, namelijk in het amplification gedeelte.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 22 juli 2024 14:53]

Een poortje is gewoon extra room for error....

- Het hapt stof over tijd
- Het poortje kan beschadigd raken door pressie op de 3.5mm plug

Bluetooth is intussen volwassen genoeg om een goede bit/stream rate op te bouwen en te versturen. Analoog is zoooo 1999.
Dit kan net zo goed van toepassing zijn op de usb/lightning poorten. Hangt er meer vanaf hoe je met de telefoon omgaat lijkt mij. Heb meerdere telefoons gehad met een 3,5mm poort, waarvan eentje 5 jaar en mijn huidige tikt inmiddels bijna 4 jaar aan. Anders dan heel af en toe (zeg 1x in de 2 jaar) met een tandenstoker wat stof uit de poortjes vissen, zijn ze verder robuust genoeg.

Het weghalen van de 3,5mm poort zie ik dan ook niets anders dan een kostenbesparing op de productie van de telefoons en een poging van de fabrikanten om je extra accesoires zoals dongles en bluetooth oortjes te verkopen.
Gek genoeg heb ik op telefoons nooit problemen gehad met de 3.5mm poort. Wel op oude walkman's, decennia eerder. Na verloop van tijd ging de poort dan een beetje kraken.

Het verschil is natuurlijk dat je telefoon na enkele jaren wegdoet, terwijl je die walkman na een jaar of 6 nog eens uit de kast haalde.

Anders gezegd: de poort is misschien een zwak punt, maar sterk genoeg voor de gemiddelde levensduur van een telefoon.
Kraken komt door slechte verbinding, meestal door aanslag. Je kunt de poort inspuiten met iets als contactreiniger.
Analoog werkt altijd direct, geen batterijen/accu,s nodig, letterlijk plug&play.
USB-C zou de opvolger van 3.5mm plug kunnen zijn.

Draadloos en bekabeld zijn geen concurrenten van elkaar, ze hebben altijd hun voor en nadelen en dat zal altijd zo blijven.

BT oordopjes hebben het nadeel als je ze weinig gebruikt eerst opgeladen moeten worden.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:53]

Bluetooth is intussen volwassen genoeg om een goede bit/stream rate op te bouwen en te versturen. Analoog is zoooo 1999.
Ik kan analoge koptelefoons ophoesten die rondjes rennen rond BT koptelefoons, óók de Sony en Bose, en daarnaast ook nog eens goedkoper zijn.
ben echt voor de jack plug,
werkt altijd als je er normaal mee omgaat en niet gaat hangen op de connector.
Bluetooth, batterij weer leeg etc. connectie gezeik
Kabel erin klaar. heerlijk
Ik zie bluetooth oortjes/koptelefoons sowieso niet als het alternatief voor de 3.5mm aansluiting. Dat zijn die USB-C/Lightning dingen voor mij. Het grote nadeel is dan dat je geen dedicated gat meer hebt voor geluid en dat meerdere dingen gebruik maken van dezelfde ingang.

Die bluetooth dingen vind ik ook niet zo chill. Vooral het opladen is iets wat ik gewoon nooit doe.
wat een onzin ....hij doet het altijd nog nooit problemen mee gehad.
dat jij er problemen mee hebt is jouw probleem he.
gewoon stof vrij maken of schoonmaken he.
dat doe je thuis met andere apparaten toch ook? of lopen die ook stof te happen?

[Reactie gewijzigd door noway op 22 juli 2024 14:53]

Bij mij lopen ze altijd al stof te happen: en dat is nog nooit een probleem geweest.
Tja, als we het gaan hebben over 'wear' aan de poorten, dan zou je ook kunnen zeggen dat zowel je oplader als die oortjes de oplaadpoort 2x zo snel doen slijten. Sneller zelfs nog, want die oortjes worden er doorgaans nog net iets vaker in en uit geragd dan een oplaad/data kabel.
Echt bullshit. Ik heb een iphone se uit 2016 en gebruik de poort dagelijks. Meerdere keren per dag dopjes in en uit. Nog nooit een issue mee gehad.
Bluetooth heeft nog steeds grote moeite om een audiosignaal met een lage latency te genereren, wat met name met gaming lastig is. Ook is er nog steeds vrij veel legacy spul wat een 3.5mm jack nodig heeft, zoals veel auto's bijvoorbeeld. De 3.5mm jack weghalen heeft misschien zin over een paar jaar, maar op dit moment betwijfel ik het nut. Dit lijkt me dan ook typisch een geval van niet elke verandering is ook een vooruitgang, en soms is een verandering zelfs een achteruitgang.
De grote achilleshiel van Bluetooth is nogsteeds dat competente hardware gewoon te veel kost.

En het valt ook wel mee hoe fragiel die poort is.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 14:53]

Voor de niet-technische gebruikers, is het ontbreken van de jack wel een issue. Mijn oma gebruikt bijvoorbeeld een iPhone SE (ouder model met jack). iPhone omdat ze ‘gewoon een simpel mobiel wil hebben die werkt’. En ze gebruikt een bedrade koptelefoon, vanwege ‘gedoe met Bluetooth ‘ en gemak. Bij overstap naar een nieuwe mobiel zal ze dus moeten kiezen voor een Android toestel óf toch een bt-koptelefoon, want ik zie haar niet met een adapter aan de slag gaan.
Apple heeft gewoon een “adapter” van lightning naar 3,5 mm (https://www.apple.com/sho...mm-headphone-jack-adapter). Verschillende fabrikanten hebben dat trouwens.
Waarmee Apple dus aangeeft dat het weglaten van de 3,5 aansluiting een commerciële reden heeft
apple heeft er voor gekozen he.
zodat zij meer winst kunnen maken op hun eigen ontwerp en oordopjes.
hun hadden gewoon door kunnen gaan met jack.
Waarmee Apple aangewft dat her weglaten van de 3,5 aansluiting slechts voor een minieme minderheid een nadeel is. Als het zo’n groot probleem was, kochten die mensen wel een andere telefoon. ;)
Een nadeel hoeft niet gelijk een dealbreaker te zijn om een andere telefoon aan te schaffen. Apple maakt hele goede telefoons en dan neem ik of anderen maar voor lief dat er geen jack op zit.
Dat nadeel zou voor mij wel een dealbreaker zijn, waar het niet dat het andere merk er ook geen heeft en ik die fabrikanten dus een stelletje eikels vindt.
En en deel van de features van iOS worden ook maar door een minieme minderheid gebruikt, is dat dan ook reden om die features er ook uit te halen? Lijkt me een beetje kromme logica dit.
Nog meer zooi om mee te slepen.
Kom op zeg, hoe kan extra verlooptjes meenemen een voordeel zijn?
Dat verloopje maakt de kabel 3cm langer. That’s it. Verder denk ik niet dat ze er hem ooit af hoeft te halen, dus er verandert niks?
Je kan niet laden en audio luisteren tegelijk. Kan ook geen midi keyboard aansluiten en tegelijk de audio out gebruiken.
Want oma van kraanwagen sluit een midi keyboard en een Audio uit aan? Maar een verloopje is te ingewikkeld… tuurlijk…
Je klikt het verloop aan je 3.5mm oortjes en desnoods duct tape die vast als je bang bent ze te verliezen.
Waar een wil is, is een weg.
Waar een wil is is en weg gaat dus net zo goed andersom op voor het wel direct voorzien in een 3.5 aansluiting. Extra verloopkabeltjes, plakband, verwachten dat een ander maar moeite moet doen ongeacht of die persoon voldoende in staat is er mee om te gaan enz. Het klinkt allemaal niet heel gebruik(er)svriendelijk.
En de draadjes van je oordopjes raken niet in de knoop?
Raakt zoek, gaat stuk, kost geld, geeft druk op je usb poort.
Een glad snoer dat in je telefoon verdwijnt met een stevige jack of een adapter op usb C of 8-pin? Extra device, minder solide aangesloten en breekbaar. En dan moet de DAC wel deugen en de adapter geschikt zijn om te laden tijdens het luisteren met een zij-ingang.

Ik heb het, bij wijze van test en voor mix-minus doeleinden. Werkbaar, maar niet ideaal.
Ik heb twee adapters (zonder laadfunctie) omdat mijn Pixel 6a geen 3,5mm-plug heeft. Dat wist ik bij aanschaf dus ik heb er in eerste instantie één adapter bij gekocht. De adapter zit prima in de USB-poort, hij klikt echt vast en zit goed solide. Geen enkel probleem. Voor de jackplug aan de andere kant geldt hetzelfde.

Ik heb er recentelijk nog één gekocht zodat ik er één in mijn rugzak heb zitten bij mijn oortjes en er één thuis heb voor mijn overears. Ik heb ze gewoon permanent aan de jackplug zitten, dan raak ik ze ook niet kwijt. En mocht er onverhoopt één stuk gaan, dan kost een nieuwe me ook de kop niet.

Voor mij werkt het prima, maar goed, 'your mileage may vary'.
- extra kosten voor de dongle
- meer belasting op de lightning (of usb) poort
- naast je oordopjes moet je nu ook die dongle niet vergeten mee te nemen

Doe mij maar 3,5mm.
Ja apple is gek op adapters, net als HDMI uitfasseren op de laptop, well done...
En gewoon koptelefoon met usb-c of lightning dan?
Kan. Mijn B&W Px7s biedt die optie. Dan ben je afhankelijk van de DAC in je koptelefoon en ik vind het snoer en de aansluiting op usb c cq 8pin erg onprettig.....
Je kunt zo niet tegelijkertijd laden. Tenzij je daar een draadloze lader voor koopt. Hé, weer extra inkomsten. Wat een toeval.
Die koop je voor €1,56 op AliExpress. Wat is het voordeel voor Apple?
Er bestaan ook adapterkabeltjes met zowel een lightning oplaadpoort en een 3.5mm audioplug.
Ja dit heb ik ook maar zijn veel kwestbaarder en ook vrij lomp.
Die adapter hangt toch gewoon op het einde van de kabel van haar hoofdtelefoon?
Ze hoeft dus toch nog steeds maar gewoon 1 ding in de steken en aangezien er maar 1 gat is in de telefoon, kan ze hier zelfs minder fout doen.
Je kan gewoon deze aan haar bestaande oortjes hangen, of kiezen voor lightning oortjes. Die bestaan ook gewoon?
Hoe is een adapter makkelijker dan bluetooth? 3.5mm en USB-C zijn zo enorm verschillend van vorm dat vergissen pratisch onmogelijk is lijkt me.
Ik snap het wel. Gekloot met Bluetooth. Als je je oortjes ook met je laptop gebruikt mag je die eerst unpairen, want anders kan je je oortjes niet pairen met je phone als je laptop in sleep mode in je rugzak zit (combo mba iPhone iig), of de pods zijn net leeg bij een belangrijk gesprek of de verbinding is ruk.
Zo’n jack is gewoon makkelijker, minder handelingen en doet het ook gewoon in m’n oudere auto zonder Bluetooth. Innovatie is goed maar weghalen van de jack is een oplossing van een probleem dat niet bestaat en ws gewoon kostenbesparing

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 14:53]

Geen idee of je wel eens recent BT dopjes gebruikt, maar dit zijn allemaal geen issues. Zowel bij Airpods als bij andere merken.
Ik ben blij dat ik van het geklooi met het draadje af ben dat altijd in een knoop zat.
Het blijft geklooi, zit je in een gesprek op je telefoon en komt er iemand via teams langs om je lastig te vallen ben je het gesprek van je telefoon kwijt of andersom…

Ik heb liever de mogelijkheid voor een draadje. Zou mooi zijn als een headset gewoon usbc en een Lightning kabel meegeleverd zou krijgen waar audio overheen kan (ipv alleen maar op te laden en tijdens het laden de headset niet bruikbaar is Bose….) bij gebrek aan een audio aansluiting.

Overigens is het niet dat deze aansluiting op telefoons verdwijnt, de WD19 USB-C Dock van Dell is ook niet meer leverbaar met audio Jack… (iets met beschikbaarheid van materialen 🤣).
Iedere handeling is toch een handeling meer dan simpelweg even inpluggen en klaar. Ja als het werkt is het mooi en werkt het makkelijk maar tegelijkertijd heb ik toch een enkele keer een hapering met m'n BT keyboard/muis. Maar ook m'n headsets van B&O (met ongekend slechte service support van hun) heb ik tot twee maal toe problemen gehad. Waar ik zelf het meeste mee zit is gewoon het opladen van, waar een bedraadde headset gewoon werkt, dien je een draadloze op te laden en werkt deze hooguit x uur. Er zijn dagen dat ik soms 10-12 uur achter m'n laptop zit in "de zone" en dan wil ik gewoon niet gestoord worden door m'n collega's. Op zo'n moment is een draadloze headset gewoon geen optie en dan heb ik het nog niet over het verschil in kwaliteit van audio vergeleken met een goedkoop Sony bedraad setje en ik ben niet eens een enthouasisteling hierin.

Wat ik niet snap is dat diverse partijen die niche totaal laten zitten. Ja 90% geeft hier waarschijnlijk niets om maar als er nu een Samsung top model uitkomt met headline in, weet ik zeker waar ik voor ga. Voor een marginale meerprijs ben je opeens veel interessanter.
AirPod eigenaar hier!

Zelfs met dé geweldige Apple tech is het af en toe gekloot met verbinden hoor.
Vrijwel dagelijks dat ik even moet rommelen ( terug in case en er weer uit bv.) omdat de connectie weggevallen is omdat ik weg liep met telefoon zonder Airpods. Om over switchen tussen iPhone en Windows laptop nog maar te zwijgen.
Overigens met gen 1 en 3 Airpods dus geen maandagmorgenmodelletje.

Mooie techniek hoor en ik ben er zeker blij mee maar qua inplug- and-go is de succes rate van bedrade oortjes nog ongeslagen. Die werken namelijk gewoon altijd direct :)
Jup, elke dag airpods. Als je aan het eind van de middag je MacBook dicht klapt blijft Bluetooth vrolijk aan en blokkeert daarmee dus de overname van de oortjes door je iPhone. Super irritant. Ik weet niet of dat beter gaat onder Android en Windows want dat heb ik niet (serieuze vraag)

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 14:53]

Heb een Sony wf-1000xm4 en Sennheiser Momentum 4 met multipoint aangesloten op mijn Asus windows laptop. Die worden automatisch gekoppeld aan de laptop. Ik moet het echter handmatig instellen in de Sony App, om te switchen naar mijn android Sony Xperia 1 phone en vice versa. Of toch niet?

Aantal malen op een verdieping lager per ongeluk Telegram video's over de Oekraïne oorlog geopend en toen wisselde mijn Sony oortjes naar de Sony telefoon om op de zolder vervolgens automatisch weer te wisselen naar de hardware matige keuze 2 van de laptop. Dus schijnbaar weten de oortjes dan dat de bron er niet is en schakelt hij over naar de bron die wel werkt?

Ik weet niet hoe het bij Apple werkt, maar in de android Sony en Sennheiser app kun je switchen naar 2 bronnen: in mijn geval:
bron 1: Sony telefoon
bron 2: Asus windows laptop.

Dus nooit gezeik.

[Reactie gewijzigd door Andromedakimchi op 22 juli 2024 14:53]

Soms wil je gewoon radio luisteren of niet alles te moeten inpluggen om stroom te tappen en dan is dan is zo'n draadje wel fijn.
Bluetooth is geweldig en multi pairing komt steeds meer van de grond. Ook de accuduur is meestal ruim voldoende voor meerdere dagen.

Blijft wel dat oortjes mét draad altijd én instant werken en je nooit gedoe hebt. Voor werk (laptop) gebruik ik dan ook altijd bedraad. Op je telefoon vind ik het nut van bedraad niet zo groot.
Die van mij zijn first gen en ondersteunen multipairing niet. Ik weiger echter goed werkende hardware voor zoiets banaals weg te moeten gooien (ook al ruil je ze in, ze gaan gewoon door de schredder). Terecht dat de EU langzamerhand paal en perk aan de weggooi cultuur van big tech stelt.
Ik weet niet welk apparaat je precies hebt maar multi-pairing kan echt al heel lang, sinds bluetooth 4 in 2010. Dus in principe zou het naar niet aan moeten hoeven liggen, maar inderdaad is ook mijn ervaring anders.
Officieel ondersteunt Apple het vanaf gen2, too early adopter dus.
Wie maximaal 200 euro uitgeeft aan een telefoon, zal niet snel nog eens 100 of 150 euro voor bluetoothoordopjes willen neerleggen

Ik zelf gebruik usb c oortjes(akg 15,-), en mijn vriendin heeft een adapter van lightning naar 3.5mm was iets van 3 euro..

Dus dat is ook een weg die mensen bewandelen.
Maar zelfs als je draadloos wilt, hoef je geen oortjes van 150 te kopen? Beetje rare combinatie die het artikel hier maakt vind ik. De meeste van die mensen zullen ook bedrade oortjes hebben van een 10tje ofzo, die kunnen dan vast ook af met draadloos van een euro of 30?

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 22 juli 2024 14:53]

Da’s toch €20 meer dan de bedrade oortjes. Levensduur van de batterij: 2-3 jaar. Daarna is het e-waste en mag je voor €30 weer nieuwe kopen. Ik heb bedrade oortjes/koptelefoons die al meer dan 15 jaar meegaan.
Dat is ook helemaal het punt niet dat ik wilde maken. Het artikel suggereert dat mensen met low end telefoons van 200 euro, geen draadloze oortjes kunnen betalen, want die kosten 100 tot 150 euro...

Dat laatste is gewoon onzin natuurlijk, dat kán ook veel goedkoper.

Ik zelf heb ook geen draadloze oortjes, te duur, gehannes met opladen en ik raak xe ongetwijfeld kwijt 🤣. Ik gebruik ook nog steeds goedkope bedrade oortjes.
Ik koop al 20 jaar steeds een nieuwe, niet al te dure draadloze koptelefoon als de vorige kapot gaat. Intussen drie versleten, bezig aan de vierde en nog niet meegemaakt dat de batterij het falende onderdeel was.

Met oortjes heb ik geen ervaring maar stel dat ze inderdaad 2,5 jaar meegaan, dan is dat in verhouding waarschijnlijk beter (qua hoeveelheid e-waste), want de accuutjes die er in zitten zijn óók minuscuul.

Ik heb er geen tig bekeken maar deze bijvoorbeeld hebben genoeg aan een accuutje met een vermogen van 45mAH, terwijl accuutjes van draadloze koptelefoons al gauw ± 15x zoveel vermogen hebben, dus ook veel meer afval zullen geven. Dus wat dat e-waste van de accu (en de rest) betreft zul je waarschijnlijk wel 10x lager zitten.
Precies, er wordt hier met overdreven prijzen geschermd om maar een punt te maken. Mijn qcy TS1 draadloos was 10 euro, en ik wil nooit meer bedraad. Voor reizen een Sony Wh-1000XM3 (a 130). Allerlei voordelen als noise canceling heb je meestal niet eens op bedrade wijze.
Bij mijn pixel 6 kreeg ik er zelfs usb c oortjes bij. Toen maakte het me helemaal niet meer uit, aangezien mijn 3.5mm oortjes ook gewoon simpele dingen waren.
Bij de Pixel 7 zitten ze er in ieder geval niet meer bij.
Mooi artikel! Het toont mooi aan dat we hier bij tweakers wel een beetje in een bubbel zitten, omdat we het vooral over high end telefoons hebben, terwijl het grootste deel van de markt die niet koopt. Ergens ook wel logisch: de Galaxy a23 is nu niet het toestel dat uitkomt met noemenswaardige baanbrekende functies die een nieuwsbericht rechtvaardigen.

Ik blijf het zelf jammer vinden dat de jack verdwenen is in de meeste high end telefoons, want het is en blijft een gigantisch klantonvriendelijke aanpassing. We weten allemaal dat het geen enkele invloed heeft op de waterdichtheid (bewezen door talloze toestellen die de jack hebben maar wel waterdicht zijn), dus niemand heeft nadeel van de jack.

En het argument "de markt wil het niet, kijk naar de verkoopcijfers" wil ik ook even addresseren: dat is dikke onzin. Het klopt dat de jack helemaal niet in de top 10 van belangrijkste features staat voor bijna alle mensen. Maar als je de keuze hebt tussen twee identieke toestellen, met als enige verschil wel of geen jack? Iedereen zou de jack kiezen. Maar die keuze was er nooit: je nam ofwel een high end toestel (met goede specs en sublieme camera) zonder jack, ofwel een midrange toestel (met meh specs en een poep camera) met jack.... Tsja, met die keuze is het niet vreemd dat consumenten "de jack niet willen".
Maar die keuze was er nooit: je nam ofwel een high end toestel (met goede specs en sublieme camera) zonder jack, ofwel een midrange toestel (met meh specs en een poep camera) met jack.... Tsja, met die keuze is het niet vreemd dat consumenten "de jack niet willen" |:(

nee ik ga voor de jack...weet je waarom? de midrange met poep camera maakt goede foto's.
De dure van 899/1500....minder op en meer betalen....net als ziekenfonds minder in pakket en meer betalen!!! boel oplichten en zakkenvullers
Nou, mid rangers maken tegenwoordig zeker respectabele foto's, maar de high end zit er echt wel nog een stukje boven hoor. Kijk maar in de reviews: zeker als het aankomt op zoomen, navlchtfotos, en de kwaliteit van ultra groothoek foto's maken vlaggenschippen nog een erg merkbaar verschil.

Fabrikanten dwingen je dus echt wel wat op te geven als je een headphone jack wilt, helaas :(
Ik denk dat je in uw bubbel vergeet dat je op elke telefoon gewoon nog bedraadde oortjes kan aansluiten via de usb-c poort of de lightning poort. Ook kan je heel goedkoop een convertor kopen als je nog 3,5mm oortjes wil gebruiken.

Voor iedereen is er dus een hele simpele oplossing.
Laden en luisteren lukt niet. Dus hoe je het ook draait: het is een achteruitgang.
Daar bestaan ook gewoon connectors voor, luttele euro's bij de action.
Maar hoe is het aanknopen van een staart aan adapters, dongles en 3rd-party meuk een punt in voordeel van het verwijderen van de jack?
Minder onderdelen die stuk kunnen gaan, kleiner design, etc. Die staart aan draden kan je juist voorkomen door Bluetooth te gebruiken in plaats van de middeleeuwse jack-connector.
En ondertussen werkt het grootste deel van de professionele audio apparatuur nog steeds op de "middeleeuwse" jack-connector 8)7 Om maar niet te spreken van de vrij forse latency die Bluetooth nog steeds grotendeels heeft. Maargoed, gezien hoe saai de smartphonemarkt is geworden qua innovatie snap ik wel dat iets lulligs als het weghalen van een nog vrij relevante aansluiting als innovatief wordt gezien
Is bluetooth ondertussen ook niet een oude techniek?

Waarom geen NFC ofzo... Als het dan toch gewoon nieuw moet zijn...😆
NFC? Wil je nog meer audio latency?
Even snel op Amazon gekeken en met deze adapter kan opladen en luisteren wel. Dit is regulier USB-C, ik heb verder niet gezocht naar een Lightning-adapter maar die heb wel eens gezien.
Check. Heb net een nieuwe telefoon en daar zat zo'n adapter van usb-c naar jack bij zonder opladen. Ging er vanuit dat dat dus niet kan. Beetje lullig dan dat ze ook de niet oplaadbare smaak maken.
Ik heb zelf twee adaptertjes zonder oplaadfunctie. Ik mis het (nu) in ieder geval niet, maar goed, dat is persoonlijk. Wellicht koop ik er in de toekomst nog eens eentje.

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 22 juli 2024 14:53]

Wat evengoed klantonvriendelijk blijft daar t geen 1 op 1 vervanger is.
  • Tegelijk luisteren en opladen is niet mogelijk
  • Extra kosten
  • Extra kwetsbaarheid
Los van de mogelijkheid van adapters, is het vervelend dat je het niet kan als je die adapter vergeet. Dan kan je alleen opladen.

Ik heb gewoon draadloze oortjes, maar als ik hele goede bedrade oortjes of koptelefoon zou hebben dan zou ik het heel vervelend vinden als ik telkens een adapter moest meezeulen. En extra als ik die zou vergeten.
Ja precies. Zo vaak die usb c adapter vergeten voor mijn toenmalige Sony ZX3 in 2018 dat ik uit frustratie een dedicated Cowon D2 plenue mp3 speler kocht met een koptelefoon aansluiting. Nu met de Sony xperia 1 mark 4 met sony wf-1000xm4 of Sennheiser Momentum 4 allemaal niet nodig.

Ik blijf altijd met die bedrade koptelefoons onderweg, hangen aan een fietsstuur of bureau/ stoel op kantoor of zelfs deurknoppen bij een bakker of koffiezaak. Was die hemeltergende situaties meer dan beu. Dus blij met de betere BT 4.1/ 5.0/5.1 protocollen voor goede audioweergave.

Thuis zweer ik alleen bedraad voor een zuivere en mooie audiobeleving (Marantz stereo/ Beyerdynamic headphones) maar voor onderweg mag het Mc Donalds voor de snelle hap beleving gaan en is BT goed genoeg.
Precies, zelfs mijn 1985 setje levert nog beter geluid of de eveneens oudere Sennheiser dan menig mid level BT koptelefoon
Het blijft een regressie.

Het valt me op dat voorstanders het "vervelend" vinden als je "nogsteeds" over dingen als de hoofdtelefoonaansluiting, sdkaart ingang en afwezigheid van laadbrick begint.

Maar volgens mij zijn er nogsteeds geen bizar overtuigende alternatieven.
SD kaarten zijn nogsteeds veel goedkoper dan telefoons kopen met het gewenste opslagformaat, als dat überhaupt kan, en ook niet iedereen heeft zijn huis of auto vol bluetooth pruttel waardoor zo'n jack zomaar overbodig is.

Ik heb nu inderdaad vaak zo'n stengetje aan mijn telefoon hangen (bijv aansluitingen op aux poorten in auto's en (oudere) audio hardware) en ik vind dat geen verbetering en ga het dat ook nooit vinden.
Zelfs bij de voornaamste use-case, hoofdtelefoons, vind ik het discutabel, ook al heb ik al jaren bluetooth doppen.
Het blijft duur spul als je een beetje competent spul wil, bluetooth exemplaren blijven toch zeker 2 of 3 zo duur als gelijkwaardige bekabelde alternatieven.

Het is zo transparant dat het gewoon om geld gaat. Ze hebben in het verleden telefoons gemaakt met verwijderbare batterijcovers en toch een IP rating dus ik ben niet zo gevoelig voor 't reguliere repertoire argumenten tegen deze features.
Zo'n Apple die hem weghaalt, om die ruimte op te vullen met een "taptic engine" om de eveneens gesneuvelde fysieke button te simuleren is zo'n voorbeeld van het plot kwijt zijn die me nog een keer gaan overtuigen te stoppen met het kopen van vlaggenschepen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 14:53]

Ik zou zeker niet kiezen voor een met, totaal overbodig.
Even alle voor en nadelen van 3,5mm vs BT terzijde.

Wat eigenlijk echt erg is dat de 3,5mm op telefoons verdween omdat bedrijven meer geld wilden verdienen.

Apple is dat wel gelukt, anderen geen idee.

Want het is heus niet zo dat men die paar cent per jack wou besparen, en “gebrek aan ruimte” was ook de issue niet.

Hetzelfde met de microsd slot (Apple niet meegerekend, die hebben sinds de eerste iPhone deze nooit gehad).

Microsd kaartjes zijn spot goedkoop maar leveren een telefoon fabrikant niks op, deze weg laten zorgt ervoor dat je dus een duurdere model moet nemen met meer opslag, als je dat nodig hebt.

En dat levert de fabrikant fors wat meer op.


Maar goed, zelf gebruik ik al meerdere jaren BT maar alleen op mijn telefoon en buiten de deur, thuis 3,5mm vanwege het gemak (via een vervloekte dongle)

Op mijn andere apparaten moet ik er niet aan denken om BT te gebruiken (wel getest).

Dus Steam Deck, Switch, PC, PS Vita en ga zo door, daar ga ik altijd voor bedraad.

plus mijn bedrade koptelefoon is al jaren oud en werkt prima, ik moest alleen de earpads ervan vervangen. Ondertussen mag ik binnenkort mijn BT koptelefoon wel vervangen, de accu is na minder dan 1 uur leeg dus die is “op”.
Gelukkig kun je hem ook bedraad gebruiken met een 3,5mm kabel dus onbruikbaar is hij niet, al is het wel een niche functionaliteit op zo’n product.

Mijn TWS doen het wel prima, maar als die op zijn is het wel helaas “op naar de recyclebak”.


Nu ik er zo aan denk, reden dat er geen laadblokje in de doos zit bij meeste telefoons is ook vanwege meer geld willen verdienen.

Alleen “greenwashen” alle fabrikanten dat graag voor ons.

fun fact, mijn partner heeft een S22 Ultra en de bijgeleverde kabel kan 45 watt laden die het toestel ondersteund niet eens aan, moet je ook een nieuwe kabel kopen.
Daarnaast is hij ook nog USB 2.0


Maar ik wijk af, tijd voor koffie.
Hetzelfde met de microsd slot (Apple niet meegerekend, die hebben sinds de eerste iPhone deze nooit gehad).

Microsd kaartjes zijn spot goedkoop maar leveren een telefoon fabrikant niks op, deze weg laten zorgt ervoor dat je dus een duurdere model moet nemen met meer opslag, als je dat nodig hebt.
MicroSD kaartjes worden niet (meer) ondersteund omdat deze problemen opleveren: MicroSD's zijn te traag om apps op te kunnen installeren en apps er vanaf te draaien. Ze kunnen veelal de hogere opnameresoluties niet aan. Er kan nul app/systeemkritieke data op, want de SD kaart kan on-the-fly verwijderd worden waardoor je een grote kans op datacorruptie hebt.

Het enige nut is dan wat extra opslag, maar het nut ervan met >128GB interne opslag is ook laag. Het gedrag van consumenten is ook veranderd - vroeger was transfer van PC -> smartphone voor muziek en video's nog een ding, tegenwoordig wordt dit allemaal op het device zelf gedaan. Een steeds grotere groep mensen hééft niet eens een laptop/PC om data vanaf te kopiëren.

De vergelijking met 3.5mm gaat mijn inziens dus helemaal niet op.
Het gros van de opslag gaat op aan Fotos en videos, voor de meeste mensen zullen apps niet bijzonder veel ruimte op nemen, tenzij je graag intensieve spellen speelt. Die fotos en videos zouden prima op een sd kaart kunnen en dan heb je dus ook weer minder interne opslag nodig. Voor mij is 64 GB intern eigenlijk wel al genoeg met een sd kaart erin, heb op die sd kaart ook nog meer dan genoeg ruimte voor films series en backups. Dat laatste is misschien meer een power user ding, de meesten zullen het wel streamen, maar goed, die 512gb was €50 dus waarom niet.
Micro sd kan ook gewoon 90MB/s t kost alleen wat meer.
Micro sd is kapot gemaakt door dat stomme systeem waardoor je 'm niet kan uitwerpen zonder tool.
Micro sd is perfect om je muziek collectie op te bewaren of je foto's. Die hoeven ook niet beveiligd te worden.

Ik zet complete series op mijn sd kaartje zodat ik kan kijken waar ik wil zonder internet. Mijn data bundel had gewoon 100mb mogen zijn.
Het overgrote leeuwendeel van de redenen waar mensen kiezen voor telefoons met 256 512 of zelfs een TB opslag is om dat vol te stouwen met media (muziek, beeld) en daar zijn SD kaarten snel zat voor.
Makkelijk mee te nemen naar een nieuw toestel tevens.

Alleen voor apps kom je echt wel uit met 128GB of zelfs minder.

Foto's syncen naar mijn NAS voor het nut van backups maar voor terugkijken wil ik dat hele archief eigenlijk óók mijn telefoon hebben want dat werkt sneller en zonder internet.
Maargoed dat heb ik tegenwoordig dus niet omdat de meerprijs voor die opslag letterlijk honderden euro's is waar ik vroeger klaar was met een SD kaartje van 5 tientjes die vaak ook nog meerdere toestellen overleeft omdat er eigenlijk geen drol op gebeurd.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 14:53]

fun fact, mijn partner heeft een S22 Ultra en de bijgeleverde kabel kan 45 watt laden die het toestel ondersteund niet eens aan, moet je ook een nieuwe kabel kopen.
Daarnaast is hij ook nog USB 2.0
Ligt dat USB 2.0 niet aan de PC / ander device waarmee je dat getest hebt, want je het gebruikt, de S22 Ultra heeft immers 'gewoon' USB 3.2 gen 1 https://www.samsung.com/n...s/galaxy-s22-ultra/specs/ (USB Specs)
Je leest het verkeerd.

De kabel die Samsung meelevert met het toestel is USB 2.0 en kan max 25watt laden aan.

De telefoon zelf is USB 3.2 en ondersteund tot 45watt laden.

Dus ze halen het blokje weg want “milleu” (maar eigenlijk geld besparen) en vervolgens geven ze je de verkeerde kabel mee, je moet een nieuwe kopen wil je die maximale laad en datasnelheid
Waarom zouden ze er meer geld mee verdienen? Enkel Apple heeft daarvoor een troefkaart in handen met z'n Earpods, of hoe die doppen dan ook heten.

Van Sony weet ik dat ze erg goede koptelefoons maken, maar afgezien van eventuele koppeldeals, is er geen reden voor de consument om geen producten van een ander merk te kopen. Andere merken zijn allemaal generalisten zonder reputatie op het gebied van audio, dus het enige wat zij winnen is vooral een kostenbesparing. Uiteraard tikt dat ook door. Ontwikkeling wordt makkelijker en 10 cent per unit sparen levert tonnen zoniet miljoenen op.

Anyway, ik zal er ook aan moeten geloven. Het is sowieso tijd voor een nieuwe koptelefoon, dus dat wordt kijken naar een goede hybride die zowel BT, alsook 3.5mm en het grotere formaat voor de AVR ondersteunt.
Voor mij is een 3,5" jack een must. Ik draai muziekjes in de badkamer op een oud Logitech speakersetje met subwoofer.

Douchen zonder muziek is geen douchen voor mij! :D

Heb dat setje helemaal opengemaakt om te kijken of ik er een bluetooth zender in kon bouwen maar dat bleek helaas onmogelijk omdat de 3,5" jack aan de speakers vast zat, en de power supply in de subwoofer zelf zit. In de speaker zit een PCB die het inputsignaal al deels verwerkt. Dit is dus niet terug te vinden in de subwoofer behuizing als input waardoor het lastig wordt om de bluetooth module zonder externe power supply te gebruiken.

Uiteindelijk gekozen voor een Samsung A52s met jack (deze mist in de data zie ik), specifiek om deze reden. Best een fijne mobiel verder. Het valt me wel op dat de DAC op deze telefoon slechter is dan de vorige telefoon die ik had (Pocophone F1). Het geluid is hoorbaar minder gebalanceerd, en nou is zo'n Logitech setje al niet super van kwaliteit, maar ik ga geen dure amp in een vochtige ruimte als een badkamer zetten. Het signaal dat uit deze jack komt is ook zwakker dan wat er uit mijn vorige telefoon kwam.

De ene jack is de andere niet! De DAC maakt ook erg veel uit.

[Reactie gewijzigd door Ohmarinus op 22 juli 2024 14:53]

De DAC chip maakt amper uit. Het merkbare verschil zit in het amplification deel dat dat daarna komt.
Precies ja. En dat is ook juist waarom de 3.5mm jack nog vrij relevant is. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld alleen nog maar Bluetooth, maar die ene keer dat ik een speakersetje wil aansluiten tijdens het klussen, of in mijn auto muziek wilt luisteren via mijn mobiel heb ik die 3.5mm jack hard nodig. Niet alleen dat, ik snap überhaupt niet waarom zo'n kleine connector zo in de weg zou zitten, zeker gezien telefoons allang de 6 inch zijn gepasseerd qua grootte.
Uiteraard snap ik dat een audio jack extra makkelijk kan zijn, zeker als je al bestaande apparatuur hebt, en irritant dat de topmodellen die niet meer hebben en daardoor eindelijk geen keuze.

Maar voor de meeste mensen en de meeste use cases kan je de usb c of lightning port toch prima gebruiken (zonder adapter en wil je oude apparatuur gebruiken dan met). En met draadloos opladen kan je ook de telefoon opladen tegenwoordig. Is dat vooral een principe kwestie of wat is het voor de meeste het echte probleem?

Just wondering
Het is een voorbeeld van 2 stappen vooruit en weer 1 terug, waarbij er gediscussieerd kan worden of het wel echt nodig is om die ene stap terug te doen.

Die 3.5mm jack is een zeer simpel en goedkoop onderdeel en is erg belangrijk voor compatibiliteit met "legacy" apparatuur en voor bepaalde edge cases (denk aan low latency en muziekinstrumenten).

Bluetooth zit al in je telefoon dus draadloos werkt al. Daarvoor hoeft die poort niet weg.
Een adapter moet je kopen en kan losschieten.

Ook weet je (nog) niet zeker of zo'n adapter over een aantal jaar nog werkt (lijkt me wel) en of zo'n adapter dezelfde low latency geeft als de 3.5mm poort.

Waar het op neer komt is dat draadloze audio geen volledige vervanging is van bedrade audio en dat de 2 prima naast elkaar kunnen bestaan.
Het laten vervallen van de poort voor bedrade audio geeft een klein voordeel voor de fabrikanten bij het productieproces (en de optie tot verkopen van een verloopje met hoge marge) en absoluut geen enkel voordeel voor de consument (behalve als je helemaal geil wordt van minimaal design).

Waar ik me ook niet aan kan ontrekken is dat het perfect samenviel met de introductie van de AirPod. Het was dus een perfecte manier om nieuwe hardware te pushen en marktleider te worden in draadloze audio (in ieder geval op het eigen platform).

Marketing en planned obsolesence was wat aan de grondslag van het verwijderen van de poort lag. Daar mag best een principiële houding tegenover staan, maar als je al mijn punten goed leest dan is dat niet wat overheerst.
Het kan zker prima, maar mensen zijn niet rationeel èn houden niet van verandering, zeker niet als die opgelegd wordt (nog afgezien dat de enige achterliggende reden financieel gewin is).

Hoevaak gebruik ik m'n koptelefoon en moet ik tegelijkertijd opladen? Zou niet eens weten of dat ik de laatste 5 jaar is voorgekomen, maar toch zie ik het als een groot nadeel. In dat geval zou ik wel gewoon voor draadloos gaan, een adapter is echt zo iets 20e eeuws voor mijn gevoel. Bovendien iets wat je makkelijk vergeet, kwijtraakt of stuk kan gaan.
Ik vind het nog steeds fijn dat mijn telefoon een jack heeft. Laatst was ik mijn bluetooth oortjes vergeten.

Even de Action in gelopen en een paar euro kostende bedrade in ear oortjes gekocht. Kwaliteit, niet denderend, maar goed genoeg voor een paar uurtjes audioboek luisteren. Heerlijk dat het nog steeds een optie is.
Hahah, je klinkt als mn moeder van 80. Die loopt nog met cash-geld rond voor het geval er een pin-storing is :P

Just kidding... I mean no harm :+
Anoniem: 454358 @colossos25 juni 2023 08:36
Ik betaal anders liever met met Cash, nooit gezeik en geen tracking
Ik betaal bijna alles met cash. Niks mis mee. Ik vind die mensen die alles wat niet digitaal is als “ouderwets” beschouwen dan weer vreemd. We *moeten* toch niet altijd maar alles veranderen om het veranderen. Niet alle verandering is een verbetering. Iedereen die bewust kiest voor pinnen is iemand die zelf kiest om zich in de gaten te laten houden. Door de winkels waar je pint, door je bank die graag wilt weten wat jij allemaal doet, en binnenkort ook door Google. Brrr.
Ik loop ook met cash geld voor de zekerheid rond en ben zeker geen 80. Het hebben van een deel cash geld hebben in het huis en portomonee is best verstandig.
Zo heb ik 2 telefoons, één Android, één iOS met een DUO SIM.

Op beiden mijn bankpakket en DigiD en authenticator.

Zou eigenlijk ook bij 2 banken moeten bankieren en bij 2 providers
moeten bellen.....Het verbaasd me dat ik één van de weinigen ben.

#beprepared

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.