Door Arnoud Wokke

Redacteur

T-Mobile G1: de eerste Android-telefoon

Een goed begin

De T-Mobile G1 is in veel opzichten een fijn toestel. Het Android-OS werkt snel en soepel, en applicaties starten snel op. Wie de functionaliteit van het toestel wil uitbreiden, kan dat via de Android Market op eenvoudige wijze doen. Standaard is het toestel al voorzien van de nodige programma's. Daarbij valt vooral op dat de browser snel is - naar het zich laat aanzien sneller dan die van de iPhone.

Het capacitive touchscreen van de G1 is een pluspunt. Het werkt met een lichtere aanraking dan de schermen van Windows Mobile-toestellen, die vastzitten aan resistive touchscreens. De iPhone scoort op dat punt nog wel iets beter: het scherm van de Apple-smartphone is nog iets gevoeliger dan dat van de G1.

Het toestel heeft ook een groot minpunt, en dat is de accu. Wie weinig doet met het toestel, zal het waarschijnlijk wel een dag uitzingen, maar wie zijn G1 intensief gebruikt, moet meerdere keren per dag een stopcontact opzoeken. Ook het uitschuifbare toetsenbord is voor verbetering vatbaar: hoewel het redelijk typt, was een schuifmechanisme zoals op de Xperia X1, waarbij het hele toestel open wordt geschoven, prettiger geweest. En voor wie design belangrijk vindt, is de G1 ook al weinig geschikt. Hoewel de G1 in het echt vaak mooier wordt gevonden dan op foto's, blijft het toestel voor veel mensen een lelijke koelkast. Een kleiner minpunt, of voor sommige mensen helemaal niet, is het synchroniseren: dat kan alleen over-the-air.

Android toont zich op dit toestel als een grote belofte voor de toekomst. Hoewel de processor niet sneller is en er niet meer werkgeheugen is dan op concurrerende toestellen, krijgt de gebruiker met Android het gevoel vlot te kunnen werken, vlotter dan op vergelijkbare toestellen die van Symbian of Windows Mobile zijn voorzien. Diverse fabrikanten ontwikkelen momenteel nieuwe Android-toestellen, waardoor er straks toestellen op de markt komen met waarschijnlijk een ander design, andere specificaties en andere prijskaartjes.

Al met al is het Android-toestel T-Mobile G1 een prima toestel geworden, waarmee veel mensen prettig zullen kunnen werken. Het grootste pluspunt zit uiteraard in Android, dat een makkelijk werkend en snel OS blijkt te zijn geworden. Voor wie de iPhone te gesloten vindt en Windows Mobile en Symbian te traag, is dit Android-toetel een prima alternatief.
T-Mobile G1

Plus
+ Android werkt snel en makkelijk
+ touchscreen is gevoelig en werkt goed
+ uitschuifbaar toetsenbord typt prettig

Min
- accuduur is erg kort
- 3,5mm-plug ontbreekt
- toestel is tamelijk dik en zwaar

Lees meer

T-Mobile G1 Zwart Review Productreview door Leekah 9

+2 Score: 5

T-Mobile G1 Zwart Review Productreview door GZFan 13

+1 Score: 4

Huawei gaat T-Mobile G3 maken Nieuws van 7 april 2009
T-Mobile begint voorverkoop G1 Nieuws van 19 januari 2009
'T-Mobile ontevreden met accuduur G1' Nieuws van 17 januari 2009

Reacties (107)

Wijzig sortering
Ik heb de G1 al maanden (geimporteerd uit de US, mobiele software developer), en om eerlijk te zijn ben ik totaal niet onder de indruk. Ding ligt stof te vergaren hier, en we zijn er nog niet uit of we wel moeite gaan doen om onze software die op andere telefoon draait te porten naar Android.

Om eerst maar even een punt aan te halen uit de review... Ontvangst beter. Nonsense. Gebruikt dezelfde RF chip als de andere recente HTC toestellen, dus dat zou alleen door je radio config kunnen komen. Nu is mijn hele stapel HTC apparaten allemaal custom, maar naar mijn ervaring is de ontvangst niet beter dan op de Touch Pro.

Al met al na heel wat met het apparaat gespeeld te hebben vind ik hem bijzonder oninteressant, out-of-the-box. Grootste minpunt is natuurlijk dezelfde als die van de iPhone: om de echt leuke dingen te doen moet er gejailbreaked worden. Applicaties moeten in Java gemaakt worden. In feite is de G1 dan ook niets anders dan een veredelde en gehypte Java-phone, waar alles nodeloos afgeschermd is.

Nog iets absurds, je moet een Gmail account hebben. Heeft me nog wat gekloot gekost (7 hele minuten, compleet onacceptabel natuurlijk) om dat goed te regelen. Hij vraagt namelijk om een Google account, maar die moet dus wel ook Gmail hebben (hadden ze er op zijn minst even bij kunnen zetten, ipv met vage errors gooien).

Syncen met je PC, je weet wel ActiveSync of iets vergelijkbaars met Outlook? Nee hoor, het moet allemaal via Google lopen (standaard). Waardeloos. Het is ook niet of dat een technishe limitatie is, zo wil Google dat gewoon.

Heb ook redelijk wat geconverseerd met Google engineers over de G1 sinds de release, en wat me het ergst opviel en steeds terug kwam is dat het een telefoon is, en niet bedoeld om interessante dingen te doen. Dan zit je volgens mij toch verkeerd. Waar het heengaat is dat het allemaal zakcomputers worden waar je ook mee kan bellen. Voor veel mensen is bellen echt niet meer de belangrijkste functie op een telefoon, meer eerder de PDA functionaliteit. Zo wordt het natuurlijk nooit wat.

Mijn conclusie: compleet niet interessant voor de professionele markt.
Wat voor 'leuke dingen' bedoel je precies? Het is inderdaad zo dat je niet anders dan Java kunt gebruiken om applicaties te ontwikkelen, maar volgens mij kun je alles doen wat je maar kunt bedenken!

De functies van de telefoon zijn makkelijk aan te spreken. Het is een peuleschil om de camera te gebruiken, een SMS of MMS te versturen, uit te lezen op welke plek je bent (via GPS of via telefoonmasten). Ook is er heel goed nagedacht over de architectuur en hoe een telefoon moet werken. Applicaties integreren eenvoudig, geheugengebruik en event handling is mooi opgezet.

Via http://code.google.com/android/intro/index.html kun je heel makkelijk wijs worden.
Ik heb zelf (met wat Java kennis en Eclipse al geinstalleerd) binnen no-time 'hello world' kunnen maken. De SDK met de Eclipse-plugin en Android emulator helpen ontwikkelaars enorm.
Als jij alles kan doen wat je maar kunt bedenken met de G1, dan is dit de telefoon voor jou. Ik stel dan echter wel mijn vraagtekens bij de grootte van jouw fantasie ;)

Ik kan zo een aantal dingen uit de mouw schudden die niet zo maar kunnen, maar aangezien ik toch geld verdien aan deze dingen gaan ik ze pas spuien als ik er zeker van ben dat we er niets mee gaan doen.

Denk bijvoorbeeld aan dingen zoals netwerk applicaties (unix security - < poort 1024 mag alleen met root, en hah, je kan een app niet als root laten runnen zonder hacks), en lowlevel dingen zoals aanpassingen aan het systeem. Je kan voor de G1 alleen 'standaard applicaties' maken. Om behavioural dingen te veranderen zul je toch lager moeten, vroeg of laat ga je daar tegen aan lopen, en om eerlijk te zijn gebruik ik zelf toch liever een apparaat waar ik wel bijvoorbeeld de shell kan vervangen als ik daar zin in heb (ik noem maar iets uit de lucht gegrepen, zonder een hack te moeten leveren (dat is commercieel namelijk niet interessant). Om nog maar niet te spreken van code optimizen...

Je legt jezelf compleet in de handen van Google, en gaat er maar van uit dat hun de systeem beslissingen maken die jij wilt. Je hebt nauwelijks vrijheid.

Verder natuurlijk de security dingen die overgenomen zijn uit *nix die eigenlijk geen waarde hebben op een telefoon maar je toch dwarszitten, mede omdat je standaard niet even iets als root kan doen. Hier zijn er nogal wat van, en ik ga ze niet voor je voorkauwen. De beveiligingen limiteren je vrijheid enorm en je weet wat ze zeggen... dan verdien je ze geen van beide :)

Maar goed, als jouw fantasie en gebruik slecht rijkt tot een webbrowsertje en een beer-app, dan is er niets mis met de G1 (of iPhone). Ik bedank er echter voor om andere mensen te laten beslissen wat ik wel en niet kan met een apparaat wat mijn eigendom is en wel kan wat je wilt, maar niet mag. Bovendien vertrouw je er zo maar even op dat Google (en Apple in het geval van de iPhone) gaan implementeren wat jij wilt - want zij beslissen wat jij krijgt, niet jij.
Tethering (de G1 als modem voor je laptop gebruiken) bijvoorbeeld. Nu is het wel zo dat de grootste missende dingen waarvoor je een G1 zal willen jailbreaken waarschijnlijk ooit wel zullen worden geimplementeerd door google.
Alleen willen sommige mensen daar niet op wachten :)

Ik ben zelf enorm geinteresseerd in Android. Ik heb nu een WM telefoon, maar WM is gewoon zo niet geschikt voor telefoons... Het is onstabiel, heeft tonnen geheugenlekken (dagelijkse reboots zijn heel normaal) en de user interface is onbruikbaar zonder stylus.

Symbian vind ik traag/lelijk en er zijn niet genoeg apps voor imho. (en er wordt weinig 3rd party voor ontwikkeld)

iPhone is te gesloten, weinig goed 3rd party spul (vergeleken met WM) en de features spreken me niet aan (erg lage reso, geen hardware keyboard etc)

Blackberry is me te zakelijk qua UI en apps/functionaliteit.

Ik ben het ermee eens dat Android niet perfect is (gesloten drivers, geen directe hardware toegang), maar vergeleken met de (imho waardeloze) alternatieven zou ik graag een Android phone willen.

Nu is het voor mij alleen nog wachten op een telefoon met betere hardware (design, accuduur etc).
Syncen met je PC is/wordt imo sowieso achterhaald. Mijn mail, agenda en contacten staan puur online. Desktop-client voor op de PC, OTA syncen met mobiel (encrypted uiteraard!), en webinterfaceje voor... ja waarom eigenlijk, heb toch m'n mobiel bij me :)

Jammer dat Android ook weer zo beperkt is. Lijkt wel een must tegenwoordig. iPhone, Symbian zitten ook al zo vervelend dichtgetimmerd. Maar wat zijn de alternatieven tegenwoordig? WinMob is imo niet echt ideaal voor mobiel gebruik, Palm's WebOS lijkt voor serieuze toepassingen ook niet geschikt (Ontwikkelen met webtechnologie, ik moet er niet aan denken!), en iPhone is mij te zeer "under control" van de fabrikant, net als Android blijkbaar.

Zou ik een nieuwe smartphone moeten kiezen dan zou ik eigenlijk niet weten wat die keuze gaat worden nu. Wat vindt jij een goed mobiel platform? Is er een platform dat echt open is, dat goed gericht is op mobiel gebruik (one-hand control, eenduidige widgets, toegang tot het systeem, programmeerbaar met strong-typed, moderne programmeertaal)?

Overigens geef je en passant kritiek op Java als programmeertaal voor Android. Kun je dat wat verder verduidelijken? Hedendaagse CPU's zijn meer dan capabel genoeg, en kunnen zelfs bytecode direct uitvoeren. En als devver vind ik een goede IDE ook een must, en voor Java zijn er uitstekende IDE's..

[Reactie gewijzigd door Fuzzillogic op 16 januari 2009 17:49]

Syncen met je PC is helemaal niet achterhaald. Wellicht heb je gelijk dat het dat in de toekomst wel zal worden, maar het gros van het MKB wat wel al zulks soort telefoons gebruikt heeft helemaal geen exchange server staan voor OTA. En anders moet je Google gebruiken, wat natuurlijk een "security nightmare" is. Overigens is het niet alleen MKB die nog veel op deze manier synct, er zijn ook zeker nog grotere bedrijven die dit doen en zelfs onderdelen van de overheid. Om nog maar niet te spreken van de mensen die prive dit soort apparaten gebruiken en geen IT'er zijn.

Het is overigens niet Android zelf dat zo dichtgetimmerd is. Het is de G1. Echter heb ik van dezelfde Google engineers gehoord dat de verwachting is dat vrijwel alle telefoons op Android gebaseerd op deze manier dichtgetimmerd zullen zijn.

Beste platform en smartphone is natuurlijk compleet afhankelijk van je eigen smaak en wat je er mee wilt bereiken. Voor veel mensen zijn telefoons als de iPhone en G1 goed genoeg. Wil je een echt open platform, dan zul je denk ik toch bij OpenMoko uitkomen, maar daar heb je dan weer vrij weinig aan. Alle functies die jij wilt in een telefoon bestaat volgens mij op dit moment simpelweg niet.

Als ik zelf zou moeten kiezen (hoef ik niet, ik krijg ze gewoon allemaal van het bedrijf :P) zou ik stiekem toch voor de HTC Touch HD gaan met Windows Mobile. Windows Mobile is lang niet altijd even praktisch, maar alles kan er mee. Tuurlijk is het closed source, maar met de goede contacten en sites valt er aan heel veel code te komen. Ook kun je de Touch HD vrijwel volledig met de hand bedienen (zonder stylus) omdat het scherm zo groot is. Nadeel van HTC (en verreweg de meeste WM telefoons) is dat er Qualcomm hardware gebruikt wordt die in de tijd van Napoleon al verouderd was, en we pas eind 2009 op Tegra gebaseerde telefoons kunnen verwachten (die hopelijk ook op WM7 zullen draaien, wat de huidige problemen met 'vriendelijkheid' van WM op zouden moeten lossen). Liever nog de Koreaanse versie van de Omnia (dubbel de resolutie, groter scherm, en nog sneller dan de normala versie), maar die kun je hier niet krijgen.

Ik ben gewoon bang dat we eind 2009 pas een echt goede smartphone gaan zien, inclusief de mogelijkheid dat de Android telefoons beter worden, of Symbian vooruit gaat, of Apple niet langer zo gelimiteerd is (right...!)

Het gaat me er verder niet zo zeer om dat Java geen goede programmeer taal is. Dat even eerst. En ja, het platform waar de G1 op draait heeft hardware ondersteuning voor Java bytecode - alhoewel de CPU nog steeds van zeer twijfelachtige kwaliteit is, zelfde brakke ding als HTC WM's, en ja die doen zeker onder voor wat je in Samsung's, iPhone's en de nieuwste Nokia's vind!

Fatsoenlijke IDE's kun je voor bijna elke taal wel vinden, anders zoek je gewoon niet hard genoeg (ik vind dingen als Eclipse eigenlijk niet beter dan IDE's die ik voor andere talen gebruik, maar dat is persoonlijk natuurlijk).

Waar het uiteindelijk om draait zijn de limitaties van Java - echte lowlevel dingen kun je er eigenlijk niet mee - maar in veel hogere mate het hergebruik van bestaande code. Dat Java kan is mooi, dat Java moet is minder. Naar wat ik mij herinner is de Java die gebruikt wordt op Android ook weer niet compatible with J2ME...

Veel code is bijvoorbeeld in C(++) geschreven, nu kun je dat natuurlijk sowieso meestal niet meteen hercompilen voor een ander platform, maar je kan wel met slechts een codebase voor de core logic doen (wat vaak toch het belangrijkste is). Nieuwe schil er omheen en klaar, normaliter. In dit geval zul je bestaande code dus compleet overnieuw moeten gaan maken, met alle fouten die er daarbij insluipen, en alle verschillende codebases moeten onderhouden. Bovendien is Java voor zeer veel mensen zowiezo niet de 'language of choice' en is het raar dat men (onnodig) geforceerd wordt dit te gebruiken.

Voor je 'speleding' apps (zoals de meeste iPhone apps) maakt dit natuurlijk niet uit, maar zodra je naar serieuze zakelijke applicaties gaat kijken is dit helemaal niet handig.
Voor alle dingen die je omschrijft is Symbian uitermate geschikt, dat is ook erg op C++ gericht. Het voornaamste probleem met Symbian is het verplicht signen van applicaties die iets interessants met het toestel willen doen, maar ik heb nog hoop dat er met het open source gaan (inofficiele) firmwares mogelijk worden waar die beperking uitgehaald is.
Precies, dat doe ik ook. Syncen via internet gaat veel beter en is platform onafhankelijk. Al die tooltjes zijn voor mij al lang verleden tijd.
Maar liever niet via de privacy nightmare die Google heet.
Er zijn ook mensen die willen kunnen leven zonderafhankelijkheid van google.
Hoe werkt het dan als je, je eigen mailserver hebt ?

Het lijkt wel alsof Google voor velen hier een magisch woord is.
Ik vind Gmail zwaar overhyped en totaal onbruikbaar voor professioneel gebruik.
Tot op heden is er nog geen enkele mailclient die kan tippen aan een outlook/Exchange combo. Laat staan dat er plugins bestaan voor de meest gangbare CRM/ERP/DMS applicaties. en een GUI) designer zouden ze bij google ook wel eens onder de arm mogen nemen want mooi en functgioneel kun je al die google toepassingen toch echt niet noemen.
Anoniem: 286185
17 januari 2009 09:02
ik denk dat er bij de specificaties een foutje is geslopen :

319u met gsm, 402u met 3g

dit lijkt me andersom te moeten zijn niet?
Nee hoor, dat klopt zo. Onder ideale omstandigheden gsm vs 3g gebruikt 3g minder stroom als je er exact hetzelfde mee doet. Jammer genoeg zijn op dit moment voor gsm de omstandigheden meestal vrijwel optimaal, terwijl dit voor 3g zeker niet het geval is. Ook is het zo dat als je GSM maximaal gebruikt vs 3G maximaal gebruikt, je met 3G wel degelijk meer energie gebruikt. Wat je dus krijgt is dat in de praktijk een telefoon die op gsm-only mode staat het veelal langer doet met de batterij dan in 3g mode, alhoewel bovenstaande specificatie toch klopt, vanuit een bepaald oogpunt gezien :)
Anoniem: 287324
16 januari 2009 20:23
Heb de NL G1 ook enkele dagen in mijn bezit. Moet zeggen dat het allemaal redelijk meevalt. De batterij is inderdaad niet het sterkste punt van de G1. Ik deed en doe het altijd zo: Laadt je telefoon 'snachts op, dan kun je er weer een hele dag tegenaan en heb je geen last van de korte batterijduren. Welke nieuwe smartphone met functies als GPRS, GPS en WIFI gaan een week mee?

Er is overigens ook al een nieuwe batterij beschikbaar (Met extra achterfrontje, wordt wel dikker dus) Standaard is 1150 MAH, nu maximaal mogelijk 2200 MAH.

http://www.androidworld.nl/nieuwe-batterij-voor-de-g1/853/

Powermanager is wel absoluut een aanrader overigens..
Mijn diamond hangt ook (bijna) elke nacht aan de lader, maar als ik dat een keer vergeet dat houdt hij het toch 2 dagen uit. Ook als ik op het werk redelijk wat heb zitten internetten kan ik rustig 's avonds op stap gaan, er nog tussendoor wat mee spelen, bellen... de accu houdt het makkelijk uit. Als deze foon er bij intensief gebruik halverwege je dag mee op houdt dan is dat een enorm nadeel. Elke nacht je telefoon opladen is meestal niet zo'n punt maar dan moet je er wel echt van op aan kunnen dat hij het elke dag tot 's avonds redt.
Is jouw ervaring dan anders dan die van t.net? Haal jij wel met redelijk intensief gebruik een volle dag?
ik heb m nu 2 dagen, maar de accuduur is als ik zo extrapoleer idd maar 2 dagen.

Standby tijd is gewoon goed en wordt naar mijn mening erg overdreven op verschillende fora, maar zodra je 3g aangooit slurpt hij gewoon accu.

maar het is wel wat anders dan mijn 4 jaar oude k750i die nog steeds 4-5 dagen meegaat

[Reactie gewijzigd door DLGandalf op 16 januari 2009 19:01]

Het grote voordeel van de Android vind ik persoonlijk dat je er in no-time applicaties voor kan maken. De SDK downloaden, plug-in installeren in Eclipse en je bent er klaar voor. Dankzij de vele samples en online tutorials heb je in een paar minuten je eerste Java applicatie voor Android geschreven.

Vergelijk dat eens met de iPhone: Ten eerste heb je voor de SDK heb je een Mac nodig, andere OS'en worden niet ondersteund. En ten tweede de taal, objective-c, is geen standaard c of c++, maar een eigen dialect die zeker wel aanzienlijke c ervaring vereist.

Kortom: applicaties ontwikkelen voor de Android is veel makkelijker en kost aanzienlijk minder investeringen. Nu maar hopen dat de nieuwe Android telefoons iets mooier worden :).
Op het eerste gezicht lijkt deze patroonbeveiliging misschien minder veilig dan een pin, maar in werkelijkheid is het omgekeerde het geval: het patroon biedt veel meer combinaties dan de tienduizend mogelijkheden van een viercijferige code.
Dat is misschien wel zo, maar dat patroon kijk je echt makkelijk af hoor... Ik ken iemand die bij google werkt, die liet em laatst bij een etentje even zien en je ziet heel makkelijk hoe het toestel van de lock afgehaald wordt zonder er zelfs echt bewust op te letten. Wil je dat niet, dan moet je dus krampachtig het toestel buiten zicht van anderen unlocken.
Wat het resistive vs capacitive screen punt betreft, ik vind dat het maar net is wat je wil. Helaas heb ik alleen de storm uitgebreid gebruikt wat betreft toestellen met capacitive schermen, maar als dat een beetje representatief is dan geef mij maar liever het scherm van mijn diamond. Je moet je weliswaar aanwennen om met je nagel het scherm te bedienen omdat de vingertop niet altijd even goed geregistreerd wordt, maar het is in ieder geval wel nauwkeurig. Met een klein beetje oefening kan ik nu met het grootste gemak kleine linkjes op het scherm aan tikken. Op de storm kun je echt totaal niet nauwkeurig iets aanwijzen, domweg omdat je vinger voor hetgene zit dat je aan probeert te tikken. Nou zijn daar wel weer manieren omheen (cursor in browser die niet op de plek van je vinger zit of bij tekstselectie even je vinger op het scherm rusten om daarna de cursor te verplaatsen op eenzelfde manier) maar het blijft behelpen en is alles behalve intuïtief.
Gelukkig heeft de G1 dan wel het trackballetje (wat juist op de storm ontbreekt! hoe dom...) wat een hoop goed kan maken doordat je daarmee juist het nadeel van capacitive schermen kunt opheffen als er goed gebruik van gemaakt wordt.
Met je nagel navigeren vindt je beter? Dat lijkt mij dan eerder gewenning. Heb je het capacitive scherm van de iPhone weleens geprobeerd? Zou beter zijn voor je vergelijking aangezien daar het scherm echt 1 vd beste in is, samen met een daarvoor gemaakt OS.
Nee, dat zeg ik, helaas alleen de storm getest van de 3 groten met capacitive scherm. Ik vraag me inderdaad af hoe apple het probleem van linkjes aanklikken opgelost heeft op de iphone, aangezien iedereen de browser op dat ding altijd roemt. Knopjes kun je groot maken, linkjes wordt lastig tenzij je enorm in gaat zoomen.
En inderdaad, het is voor een groot deel gewenning, maar niet 100%. Resistive is nauwkeuriger, daar valt niet echt over te discussiëren. Dat capacitive comfortabeler is en veel makkelijk met je vinger te bedienen is betwist ik ook niet, dat is inderdaad ook zo. Het is maar net wat je belangrijker vindt en ik gebruik mijn telefoon voor een groot deel voor mobiel internet en vindt het iritant als ik ver moet inzoomen voor ik een linkje normaal kan aan klikken.
Vaak kan je zelfs op de overzichts-pagina (alles dus op het kleine schermpje) vrij goed op een link klikken. Staan er meerdere in een rijtje, dan is het lastiger maar toch verrast het mij vaak nog dat de goede gekozen wordt. Inzoomen is een kwestie van 2x snel drukken met de vinger, het vergt nog geen seconde tijd en ervaar ik zeker niet als hinderlijk. Ik heb ook WM gebruikt met den nagel, maar ik kan voor mijzelf zeker spreken dat het surfen op de iPhone browser nog niet geevenaard is wat dit betreft.
Het schijnt dat vooral vrouwen een capative touchscreen erg vervelend vinden, juist omdat het niet reageerd op nagels. Je moet dus je vinger gebruiken, sommige vrouwen vinden dat lastig, omdat ze lange nagels hebben.
Ik denk dat om deze reden er nog lang een strijd blijft tussen de 2 verschillende type schermen.
In ieder geval positief dat het toestel snel werkt. Eén van de redenen dat ik liever geen TyTN of Touch gebruik is dat deze toch erg traag zijn. Veel mensen die eraan gewend zijn vinden dat wel meevallen maar ik irriteer me daar toch behoorlijk aan. Ben benieuwd of Android ooit goed werkend komt op bv. de Xperia
De standaard firmware van bijvoorbeeld de (originele) Touch is niet geweldig, maar met een goede custom firmware zijn die dingen razend snel. Het KAN dus wel op Windows Mobile. Jammer genoeg geldt dat niet voor de default firmware die veel fabrikanten leveren.

Ontopic: Wat een EXTREEM slecht batterijverbruik zeg! Dat is voor mij direct zonder pardon een dealbreakers. Ik weer ook wel dat smartphones altijd problemen hebben met batterijcapaciteit, maar als je met MOEITE 1 dag haalt, dat is gewoon ernstig. Daarbij is het ding nog es verschrikkelijk lelijk...

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 16 januari 2009 15:46]

Het batterijvebruik is gelukkig te beperken met een android market app genaamd Power manager. Deze app zorgt voor het uitschakelen van wifi, bluetooth, scherm contrast, gps, etc bij bepaalde triggers als batterijniveau, aangesloten op power/usb etc.
http://www.androidworld.nl/android-app-power-manager/857/

Vergeet niet dat de G1 doorlopend in verbinding staat met het internet (lees: google servers) Ook mijn Omnia had het zwaar als ik iedere minuut mijn mail ophaalden via 3G en wifi, bluetooth, gps continue aan had staan.
Nog beter dan Power Manager is Locale.
Hiermee kan je op basis van variabelen als locatie (gps of cell based), tijdstip, beller, etc opties aan en uitzetten.
Denk hierbij aan wifi standaard uit, tenzij je in de buurt van thuis, werk bent. Of 'snachts alle opties als gps etc. uit en geen ringtone, behalve voor een paar nummers.
Met allerlei goede gevolgen voor de batterij duur.
"Vergeet niet dat de G1 doorlopend in verbinding staat met het internet (lees: google servers) Ook mijn"

Ik heb momenteel een HTC Touch Polaris waarop ik 24/7 internet aan heb staan (hij synct Hotmail continu en m'n andere mail 1 keer in het uur), en daarnaast staat Bluetooth altijd aan. Dan nog houd ik het "met gemak" 1 dag vol... En dat vind ik eigenlijk wel minimaal ook.
Wat een gelul zeg, een app voor het uitschakelen van functies... daar is ook een knop voor.. als je die ff indrukt nadat je hebt opgehangen gaat ie gegarandeerd een week mee zo niet langer. Tevens wordt je ook niet meer gestoord tijdens het lezen van de PHP manual.
Vergeet niet dat de G1 doorlopend in verbinding staat met het internet (lees: google servers) Ook mijn Omnia had het zwaar als ik iedere minuut mijn mail ophaalden via 3G en wifi, bluetooth, gps continue aan had staan.
Da's vragen om een kort batterij gebruik. Op die manier houdt geen enkele batterij het lang uit!
1 dag bij normaal gebruik is zelfs voor WiMO begrippen slecht te noemen!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 19 januari 2009 19:02]

Mijn X1 gaat minstens 2 dagen mee bij redelijk gebruik. Daarbij staat continu een 3G-verbinding aan, en wordt er via pushmail met Exchange gesynct.
Ik heb mn G1 al sinds november. Ik check om t half uur mail op 3 imap accounts, gebruik google reader voor rss dagelijks en zit regelmatig via ssh ingelogd op servers. Als ik thuis ben zet Locale mijn wifi automatisch aan. Met Power Manager profiles heb ik alleen de features aan die ik nodig heb (dus bluetooth gps wifi uit als ik ze niet gebruik) en als ik echt lang zonder charger zit dan schakel ik 3G uit en ga ik op 2G verder.

Normaal gebruik haal ik 1.5 dag, als ik er op let (2G switchen gaat niet automatisch ivm opnieuw aanmelden netwerk) dan haal ik de 3 dagen wel.

Maar hij laadt op via zn mini USB aansluiting (htc extusb officieel dan...) dus je kunt m overal opladen. Beetje tweaker heeft voldoende beschikking tot USB poorten gedurende de dag :)
@Luuk1983

Ben het helemaal met je eens behalve het puntje lelijk :D
Het verbaasd met dat HTC kiest voor zo een vormgeving? Het oog wil ook wat zal ik maar zeggen. Het ziet er een beetje uit als een jaren 90 telefoon. De overige telefoons zijn wel erg mooi, waarom o waarom dan zon vormgeving voor een Android telefoon? Willen ze een bepaalde markt aanspreken? Of was dit een zolderkamer project van één van de medewerkers. Ik snap het niet.
Vermoedelijk een test-model wat HTC gebruikte om Android op te proberen. Dat was toendertijd intern met Google het geval, al was het in den beginnen niet de bedoeling om dit model ook echt op de markt te zetten. Waarschijnlijk wilde men echt de eerste zijn en heeft men de andere modellen in de research laten zitten.

Dit is verder als telefoon echt niet interessant. Te zwaar, te groot, overdreven veel accu-gebruik. Het is dan ook alleen maar interessant vanwege Android en ik moet zeggen dat dat er heel aardig uitziet. Al zal het mij als iPhone gebruiker niet overhalen als ik de puntjes van kritiek zie. Maar de markt wordt echt super-interessant zo, Android, de iPhone en straks de nieuwe Palm die plots hoge ogen scoren. Als ik alles zo overzie, denk ik dat ik de Palm als enige systeem zie wat mij weleens van de iPhone naar de Palm kan lokken, tenzij iPhone 3 weer veel laat zien. Dat de markt eindelijk, na zo'n 8 jaar, de goede kant op gaat is in ieder geval duidelijk...het werd tijd.
Tja, iedereen heeft er iets tegen lijkt het, maar ik vind hem echt niet zo slecht... wel dik, maar ik ben ook zeer op een toetsenbord gesteld dus je hoort me niet klagen.
Amerikaanse stylering. Net als de Sidekick, daar populair, hier uitgekotst.
Anoniem: 110871
16 januari 2009 16:15
Als het apparaat niet "native" is te koppelen aan exchange is het per definitie voor het bedrijfs leven al geen optie
Wel als het bedrijf (google) achter het OS een product in de stal heeft wat een concurrent van exchange is: Google Apps for domains, en dat dus wel "naadloos" ondersteund.

http://tweakers.net/archi...yword=google+apps&x=0&y=0
http://www.google.com/apps/intl/en/business/index.html
Welk serieus bedrijf vertrouwd Google nu met z'n interne mail?
Google zelf wellicht? :+
Android, een consumentengericht platform, heeft een ingebakken muziekspeler. Deze werkt overzichtelijk: bij het opstarten verschijnt een scherm met vier keuzes om de muziek gerangschikt te laten zien: artiest, album, songs en playlists. De bediening spreekt voor zich en werkt makkelijk. De hoesjes van de albums worden weergegeven, al is dat op een klein gedeelte van het scherm.
Leuk een consumenten camera maar ik gebruik mijn telefoon vooral zakelijk, hie zit het met exchange ondersteuning en synchronisatie met andere dan Google applicaties, kan ik mij outlookcontacten snel in Android krijgen? Maar ze mogen nog even wachten met de implementatie daarvan want deze telefoon is even te lelijk (elke smartphone met toetsenbord is lelijk maar hier heffen de voordelen de lelijkheid nog even niet op)
Google heeft een applicatie die zijn Google agenda met Outlook (of volgens mij ook Exchange) kan synchroniseren. Contacten weet ik niet precies hoe dat zit, maar ook daar zal wel een programma voor te krijgen zijn.

De telefoon zelf ondersteunt voor zover bekend geen outlook synchronisatie, maar dat is via dat programma van Google wel op te lossen. Contacten zou je even naar kunnen Googlen. (Google is wel populair zo vaak als die term in 1 berichtje voorkomt)
Langs de andere kant werkt thunderbird wel prima met google calendar en google contacts via plugins. Dat is met outlook een heel stuk moeilijker of duurder. Het grootste probleem dat ik heb met contacts is dat google blijkbaar geen categorieën heeft , wat wel praktisch is indien je een paar honderd of duizend contacts hebt. Ook vraag ik me af of je met meerdere callenders can syncen dat is toch iets dat ontbreekt in outlook mobile.
Het word tijd dat je googlemail gaat gebruiken!
Ikke niet. Voor mij geen provider die openlijk roept dat ze je mail gaan doorlezen en doorzoekbaar maken, en dan ook nog eens in een controlestaat gevestigd is.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee