T-Mobile verkoopt 'duizenden' Android-telefoons bij voorinschrijving

T-Mobile Nederland heeft in de afgelopen anderhalve week in de voorverkoop 'duizenden' exemplaren van de eerste Android-telefoon G1 verkocht. De provider komt 'in de komende weken of maanden' al met een tweede Android-mobieltje.

De T-Mobile G1 verschijnt donderdag officieel in de winkels. Wie de telefoon in de voorverkoop gekocht heeft, krijgt het toestel vrijdag of zaterdag binnen. Er zijn volgens T-Mobile 'duizenden' exemplaren verkocht in de voorverkoop, die anderhalve week geleden begon. Exacte aantallen wil woordvoerster Priscilla Tomasoa niet bekendmaken. "Maar je moet rekenen in duizenden, niet in tienduizenden." Daarmee lijkt het toestel wat achter te blijven bij bijvoorbeeld de Xperia X1 van Sony Ericsson, waarvan er in de voorverkoop tienduizend werden verkocht.

T-Mobile Nederland probeerde de introductie van het eerste Android-mobiel, de grootste release van de provider in Nederland sinds de iPhone 3G, luister bij te zetten met enkele evenementen. Zo maakte de provider onlangs de winnaar van de Android-ontwikkelaarswedstrijd bekend; de hoofdprijs was voor de applicatie Meter Maid van Martin Koel en Alida Roskam. Die applicatie moet het eenvoudiger maken om met een sms'je parkeergeld te betalen. Ook liet T-Mobile woensdagavond een 3d-film projecteren op een groot gebouw in Rotterdam om de aandacht op het T-Mobile-toestel te vestigen.

Het lijkt verder niet lang meer te duren voordat ook de G2 en de G3 van T-Mobile in de winkel liggen. Topman Neville Ray van de Amerikaanse tak van T-Mobile zei in een interview dat de G1 binnen enkele maanden een opvolger zal krijgen. "We zullen meer smartphones in de G-serie en andere producten lanceren. Dat zal allemaal in de komende weken en maanden gebeuren."

Tweakers.net heeft de G1 al aan een uitgebreide test onderworpen en kwam tot de conclusie dat de telefoon snel en eenvoudig in gebruik is, maar dat de accu te weinig uithoudingsvermogen heeft, waar de provider zich overigens van bewust is.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-01-2009 • 12:18

32 Linkedin

Reacties (32)

Wijzig sortering
Anoniem: 130774
30 januari 2009 12:24
Prima apparaat, gebruik er nu ruim 2 maanden een uit de USA.
Enige nadeel is de batterij-duur. Maar als je hem zoals ik elke nacht oplaad gaat het prima.
Heb net zelf een applicatie geschreven waarmee inkomende smsjes doorgestuurd worden naar je emailadres. Handig omdat je niet je tel hoeft te pakken als je achter de pc zit.
En de grootte was ik al aan gewend vanwege mijn vorige telefoons.

Toch ook wel benieuwd naar de opvolgers in de G-series of de Chinese modellen die eraan zitten te komen.
Ik had hem vanmorgen 10 uur via een maat die bij tnt werkt en dus mijn pakketje al optijd langs kon brengen... Heb hem omdat ik niet kan wachten om met android aan de slag te gaan.

Zo soepel als dit OS dat is echt te chill, ik kom da nvan WM en dat vond ik eigenlijk ook al super op wat slome dingen na maarja het blijft een telefoon en als je echt iets wilt doen moet je daar (nog steeds) voor op de PC...

Kreeg 10Gb SD erbij :P 1x8Gb (class6!!!) en er zat een 2Gb in. Ondertussen iets van 40Gb aan kaartjes tussen de 2gb en 8gb :S

Tot nu toe echt superblij met me telefoon echter nog ff uitzoeken alles :) maar me bureablad is al mooi gemaakt :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 januari 2009 12:46]

Welke taal is dit ?
In principe Java.
Werkt echt super, ze hebben een geweldige SDK uitgebracht.
De provider komt 'in de komende weken of maanden' al met een tweede Android-mobieltje.
waarom koopt nog _iemand_ die g1 dan?
zojuist gecontoleerd; bij 300min €30p/m 1jr €60 voor telefoon, vind vrij acceptabel
bij welk abonnement is dat dan? als ik op tmobile.nl kijk, kom ik met een 1-jarig relax 300 abonnement op 210 euro uit... vind ik toch wat pittig

gratis kan ook maar dan zit je weer 2 jaar vast aan een relax300 abo :/
Als je doorzoekt op die site ontdenk je al snel dat die 30 euro/maand alleen het belgedeelte afhandelen. Met een zorgeloos internet abonnement (van de belachelijk lage snelheid van welgeteld 1 Mb/s) wordt het maandelijks in totaal 44,45 euro. Klik, selecteer daarna maar ns de bestelknop.

Ik moet zeggen dat ik dan heel sterk de neiging krijg om te zeggen "Ok, ik ga voor een simonly 250 minuten abbo met zorgeloos internet van 3.6Mb/s en 1000 smsjes per maand bij vodafone". Dat alles kost dan 27,45 in de maand; de telefoon moet je er dan apart bijkopen, die 350 euro (ongeveer, in t geval van de G1) vind ik dat wel waard:

Vodafone:
2 jarig abonnement: 24*27,45 = 658,80
Telefoon:------------------------------>350,00
------------------------------------------------------
Totaal: ------------------------------> 1008,80


T-mobile:
2 jarig abonnement: 24* 39,45 = 946,80
Eenmalige kosten:------------------->19,95
-------------------------------------------------------
Totaal:---------------------------------->966,75

In het T-mobile abbo zitten dan onbeperkt internet van 1 Mb/s en 250 ipv 300 belminuten (om het een beetje gelijk te houden).
Het vodafone abonnement is in totaal wel ongeveer 42,05 euro duurder, echter kan je vrijwel onbeperkt smsen gedurende die 2 jaren, het internet is maximaal 3,6 keer zo snel, en je hebt minder kopzorgen (tenminste, als ik een aantal klanten van T-mobile mag geloven).

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 1 februari 2009 18:03]

Veel mensen kopen dat soort apparaten om maar "bij de groep mensen te horen die zo'n Android telefoon als eerste hadden", en omdat ze waarschijnlijk al een t-mobile abonnement hebben. Je kan het zo gek niet bedenken of er zijn altijd wel mensen die het kopen. En ik denk dat vele van die mensen niet eens echt op de hoogte zijn van die hele korte accu-duur.

Zelf koop ik eigenlijk nooit het "allernieuwste toestel wanneer het uit komt. Vaak zitten er ook wel nadelen aan de toestellen, en 'k lees dan eerst een paar reviews van mensen die hem in bezit hebben. Weet je in elk geval al beter of je een goed toestel koopt.
Tja in de USA en UK is die al een tijd uit.
De reden dat ik een G1 heb gekocht (Van iemand die 'm uit de VS had) is de volgende.
Ik vind het vervelend om een stylus bij je telefoon et hebben dus Windowsmobile valt af.
Een schil over windowsmobile is leuk zoals bijvoorbeeld HTC doet echter blijf je aan 't relatief trage windows mobile vast zitten.
Symbian toestellen met touchscreen die zijn er nog niet echt, ja nu de 5800 nokia maar dan zit je weer met een stylus.
Een Iphone heeft geen Hardware qwerty tobo, iets wat een vereiste voor me was en ik wil niet aan de apple store vast zitten.

zo kwam ik dus op de G1/HTC Dream
-snel OS
-genoeg applicaties, iedereen die er wat kijk op heeft kan er 1 maken en gratis beschikbaar stellen
-hardware keyboard
-geen stylus nodig (en als 't echt klein word, bijv sommige internetsites, dan is de trackbal super)
-Capacitive touchscreen.

dat gaf bij mij de doorslag.
de minpunten waren voor mij niet onoverkomelijk.
-de batterij, als je veel doet trek je 'm in een dagje wel leeg maar ik kan 'm toch elke nacht opladen
-niet zo goede camera -> vind ik niet belangrijk, als hij maar een foto kan maken
-de vormgeving ('t blijft een beetje een banaan) vind ik nogwel mee vallen en interesseert me niet heel erg veel (ondanks dat ik toch Industrieel ontwerpen als studie doe).

Dat gezeur dat je 'm koopt omdat je 't nieuwste van 't nieuwst wil vind ik ook weer onzin, dit is m'n 1e smartphone, hiervoor heb ik 1.5 jaar een nokia 6300 gehad (ok was ik ook wel een early adopter van)een SE K700i die stuk ging (anders had ik nooit de 6300 gekocht)een 3200 en daarvoor een nokia 3410
Maar deze heb ik allemaal gekocht gewoon omdat ze het beste bij m'n wensen aan sloten, na het K700i debacle (joystickjes gaan stuk) wilde ik geen SE meer met een joystick. Samsung vind ik niet echt prettig werken en Nokia had eindelijk een mid-end phone uit met een fatsoenlijk scherm (dus niet z'n postzegeltje met rot resolutie zoals ze eerst hadden en ver achter liepen bij bijv SE met hun K700i enzo).

[Reactie gewijzigd door GoldenSample op 30 januari 2009 14:02]

Hardware qwerty toetsenbord, capacitief touchscreen, android operating system. Waarom niet? Natuurlijk zijn er wel wat problemen mee, maar het is nogsteeds een erg goede smartphone met een zeer goed OS.

Het model is alleen niet zo europees als er misschien was verwacht, maar daar zijn de G2 en G3 dan voor.
Het model is alleen niet zo europees als er misschien was verwacht, maar daar zijn de G2 en G3 dan voor.
En dat is precies waar ik bang voor ben.
Ik vind het hw toetsenbord uitermate handig, moet ik zeggen. Ik heb ook al eens een early prototype van de G2 gezien (zo werd t tenminste genoemd op de roadmap van HTC) en daar zat toen geen kb op.
Er is inderdaad een kans dat de G2 geen hardware toetsenbord krijgt, maar HTC heeft nog veel meer soorten modellen inclusief telefoons met qwerty toetsenborden.

En niet iedereen wil een toetsenbord waardoor het toestel dikker wordt (al valt dat meestal wel mee), dit zijn we hier simpelweg niet gewend. Voor die mensen is er de G2 en dan misschien een mooiere G1 met de G3, time will tell.
Als de opvolger al over een maandje of wat in de winkels ligt... waarom zou je dan nog de G1 willen? Android is natuurlijk leuk, maar hardwarematig gaan we hier in NL toch wel voor wat beters lijkt mij.
Mobiel is naar mijn mening niet echt de mooiste, maar het is niet slecht.. Accuduur dan weer wel.. Maar ik wacht toch dan liever op een andere Android.

/ontopic.

Verkoopt toch nog best veel. Je moet toch bedenken dat dit de eerste mobiel in NLD met Android is.. Google heeft toch wel een goede naam opgebouwd, ook al is het hun eerste mobiel.. in NLD..

Ik blijf het nieuws hier omtrend goed volgen hoor ;)
De early adapters onder ons willen altijd het nieuwste van het nieuwste.
En aangezien de g1 het nieuwste "model" is willen ze die hebben.
Ik ben er zelf maar mee gestopt want de technologie is toch niet meer bij te houden.
dus ik houd het wel bij mijn Omnia.
Vind het trouwns ook een zeer lelijk model.Maarja smaken verschillen.
Dan heb je de zwarte nog niet in je hand gehad, valt alles mee ik heb hem gekocht ondanks dat ik hem niet zo supermooi vind maar het valt heel erg mee!

Maargoed het blijft een mening natuurlijk!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 januari 2009 12:52]

Ik vindt het OS wel geweldig maar wat een lelijk toestel typusch HTC troep
Anoniem: 262480
30 januari 2009 17:50
@ Queenfanmichel

ik vind het nou niet echt typisch een HTC toetsel. Deze hebben meestal het design onder het motto van 'buttons suck'. Bij bijvoorbeeld de Touch Pro en Diamond worden de knopjes helemaal weggewerkt zodat er niet veel meer overblijft dan een lampje in de behuizing wat aanraak gevoelig is.

Dus op die opmerking slaat niet veel.

edit: typo's
Nee volgens mij is Android dat OS van Google dat volledig open source is en waar dus alle aspecten nagelopen kunnen worden op privacy en veiligheid alsmede gemodificeerd kan worden door fabrikanten die zulke dingen er niet op willen hebben.
In theorie klopt dat. De praktijk is natuurlijk net als bij Chrome, dat de meeste mensen de standaard Chrome pakken en niet de veel anoniemere afgeleiden van Chromium (de oorspronkelijke tak, waar Chrome een fork van is).
Maar doe je dat dan ook? Want het is wel mooi dat dat kan, maar zolang je zelf dit niet doet moet je afgaan op wat anderen vinden en is dat per definitie niet betrouwbaar.
Ik heb liever enkele derde partijen die mij vertellen dat Android veilig is omdat zij dat zelf getest hebben of er mee bezig zijn geweest dan Google zelf, of dat het helemaal niet kan. Natuurlijk is er altijd een kans dat er valse informatie in het spel is, maar je moet ook niet té paranoide zijn.

Als je er niet van uit wilt gaan dat sommige informatiebronnen (zeker als dit er meerdere zijn) goede, objectieve informatie verschaffen of dit daar uit gedestilleerd kan worden is het einde natuurlijk zoek. Dan is de enige optie die overblijft zelf een OS schrijven, het bestaande OS zelf controleren of helemaal geen computersystemen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Dr-b op 30 januari 2009 14:01]

Nee volgens mij is Android dat OS van Google dat volledig open source is en waar dus alle aspecten nagelopen kunnen worden op privacy en veiligheid alsmede gemodificeerd kan worden door fabrikanten die zulke dingen er niet op willen hebben.
In theorie klopt dat. De praktijk is natuurlijk net als bij Chrome, dat de meeste mensen de standaard Chrome pakken en niet de veel anoniemere afgeleiden van Chromium (de oorspronkelijke tak, waar Chrome een fork van is).

Verder heb ik persoonlijk liever een goed open OS op mijn telefoon waarvan ik weet (kan zien en controleren) wat voor data er naar Google gaat dan een gesloten OS waarvan je bepaalde dingen niet kan controleren.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 30 januari 2009 13:23]

Eerder de accuduur, welke ik toch wel schandalig vind eigenlijk.
Dat valt reuze mee... Je kan er goed 2 dagen mee doen. Met mijn HTC Touch Pro is dat ook zo.
Leid je uit je HTC touch pro af dat je met de G1 2 dagen kan doen, of heb je persoonlijk ervaring ermee?
Interessant, want mijn touch pro zit op 3 á 4 dagen :-)
Ik heb er zelf één (een Dream/G1), en mijn ervaring is dat e.e.a. sterk afhangt van welke radiohardware je gebruikt:

Als ik lang met de batterij wil doen, dan zet ik Wifi uit, mijn cell-data verkeer op GPRS-only, de GPS uit en het scherm op zo donker mogelijk. Op die manier doe je zeker 3 dagen met de batterij.

Bij (mijn normale) gebruik (d.w.z. Wifi aan, cell-data op 3G/UMTS, GPS uit en scherm op zo donker mogelijk) heb ik na 24 uur meestal nog 30% in de batterij zitten.


Edit: Opladen is trouwens erg gemakkelijk, omdat elke willekeurige USB kabel met een mini-B plug daarvoor voldoet.

[Reactie gewijzigd door nhbergboer op 30 januari 2009 13:22]

Serieus elke mobiele telefoon die intensief gebruikt wordt heeft problemen met de accu, noem er 1 die het niet heeft en je bent de koning. Zo ook de N-serie en de E-serie. Bluetooth en Wifi etc. vreet echt stroom en ik moet m'n N82 dan ook steeds vaker opladen. Ik gebruik m'n telefoon dan ook als afstandsbediening en dat vreet stroom door de continue overdracht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee